Westerkwartier Beweegt

Page 1

Beweegt

’t Westerkwartier

NR. 2

SPORT, BEWEGEN EN GEZONDHEID IN 'T WESTERKWARTIER

WINTER 2021/2022

Kom sporten in ’t Westerkwartier

Op weg naar een sportief en in alle opzichten beweeglijk 2022.

2021 werd wederom niet een jaar zoals we ons hadden voorgesteld. We gingen van lock down naar lock down, waardoor de maatschappij min of meer stil kwam te staan. In deze tijd van hoop kijken we vooruit naar 2022. Een jaar waarin corona nog niet weg is, maar ook een jaar waarin er hopelijk weer meer kan en mag. Denk een beetje om elkaar, op weg naar een sportief en in alle opzichten beweeglijk 2022.

IN DEZE UITGAVE

JUDO ACADEMY

LEEKSTER VOETBAL GALA Het wedstrijdprogramma was klaar, organisatorische zaken geregeld en scheidsrechters ingedeeld. Maar helaas, 'We gaan uithuilen en opnieuw beginnen'.

NAYOMI BUIKEMA Ze is net teruggekeerd van een oefenstage in Portugal, waar ze met Oranje onder 19 twee oefenwedstrijden speelde.Het gaat goed met de voetbalcarrière van Nayomi Buikema, die haar eerste stappen op een voetbalveld bij vv Niekerk zette.

05

Dansen kan Parkinson patiënten helpen om weer wat meer vertrouwen in hun lichaam te krijgen.

DANSEN MET PARKINSON

Normen en waarden, het aanleren van motorische vaardigheden en bovenal plezier in bewegen staan voorop bij Judo Academy Noord Nederland.

09

11

17Beweegt

’t Westerkwartier

03

Woord Vooraf Deze krant zou grotendeels gevuld zijn met informatie, interviews en voorbeschouwingen op het Leekster Voetbalgala. Maar helaas, corona gooit wederom roet in het eten en voor het tweede achtereenvolgende jaar kan dit vermaarde zaalvoetbaltoernooi geen doorgang vinden.

Hoe zorg je voor een goede weerstand?

D

esondanks hebben we een aantal interviews met deelnemers toch opgenomen in deze krant en vertelt de teleurgestelde voorzitter Marja Wardenier wat er wel allemaal heeft plaatsgevonden. Op naar volgend jaar, zullen we maar zeggen.

G

Het zijn lastige en onzekere tijden voor sportminnend Nederland. Profclubs zijn nog actief, maar de amateursport ligt helaas helemaal plat. En dat is voor die vele miljoenen sporters hartstikke vervelend. Kan er dan helemaal niets? Ja, natuurlijk wel. Wandelen, fietsen, hardlopen, mountainbiken, paardrijden en straks hopelijk schaatsen; het zijn

Door te eten volgens de Schijf van Vijf krijg je alle goede stoffen binnen die je nodig hebt, zoals mineralen, vitamines, eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels. Veel van deze stoffen spelen een rol in de weerstand.

INHOUD

riep, verkoudheid of besmetting met corona kun je niet voorkomen met een gezonde leefstijl. Maar door gezond te eten, genoeg te slapen en regelmatig te bewegen, ondersteun je wel je weerstand. Met een goede weerstand is je lichaam beter in staat om ziekmakende bacteriën en virussen te bestrijden.

zomaar enkele voorbeelden van activiteiten en sporten die je zelf kunt oppakken. Doe dat, nu dat nog wel kan. Uit allerlei onderzoeken blijkt dat sport en bewegen goed is voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Juist in deze tijd is dat meer dan welkom. Trek er op uit, geniet van de omgeving en kom in beweging. Tenslotte wensen we u veel leesplezier en een voorspoedig en gezond 2022 toe!

Henk Kijf/Henk Poker uitgevers

ONZE ADVIEZEN IN HET KORT: • Eet veel groente en fruit; dagelijks minimaal 250 gram groente en 2 porties fruit. • Kies vooral volkoren, zoals volkorenbrood, -pasta en -couscous en zilvervliesrijst. • Varieer met vlees, vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten. • Neem genoeg magere en halfvolle zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas. • Eet dagelijks een handje ongezouten noten. • Drink voldoende vocht, zoals kraanwater, thee en koffie. • Gebruik zachte of vloeibare smeer- en bereidingsvetten, zoals olie, halvarine en vloeibaar bak- en braadvet. Bron: Voedingscentrum

05

09

'Spelen in de Bundesliga is voor mij een droom'

Dansen als therapie voor Parkinson

En verder 07

COLOFON Jaargang 8, nummer 2, Winter 2021/2022 Gratis krant verschijnt 3X per jaar 't Westerkwartier Beweegt is een uitgave van: Kiwi Media Producties Tolberterstraat 31 Leek 0594-820 214

19

Vormgeving: Kijf&Witte www.kijfwitte.nl Aan dit nummer werkten mee: Linda Swart Nienke Poker Henk Poker Gemeente Westerkwartier Diverse clubs uit de regio Westerkwartier

Fotografie: Fokje Otter sportshoot.nu e.a. Wordt verspreid in de gemeente Westerkwartier.

15 15 17

Leekster Voetbal Gala, het Gala

19

Column fysiotherapeut Nienke Poker

dat niet doorging

21

Oldstars tafeltennis bij Talero

Ventileren is nodig

21

Nieuwe judomat Academy Noord Nederland

7 redenen waarom wandelen in de winter zo gezond is

21

Column Linda Swart, diëtist

Judo is meer dan een sport

22

Zweedse Puzzel

Druk: Hoekstra Emmeloord Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, dan wel openbaar gemaakt,

Kopij voor de volgende uitgave kunt u aanleveren t/m eind november henk.tekst@gmail.com

11

Voor een levendig en leefbaar Westerkwartier!

in de herfst- en wintermaanden

Hoofdredactie: Henk Poker, Henk Kijf Verkoop: Kiwi Media Producties 0594-820 214

Hoe blijf je gemotiveerd om te bewegen

op welke wijze dan ook, tenzij hiervoor schriftelijk toestemming is gegeven door de redactie.

Organiseert u een evenement in de Voorjaar van 2022, geef dit dan door op henk.tekst@gmail.com, dan nemen we het op in de Sport en Bewegen Agenda. Ook sportieve successen van teams of individuen zijn van harte welkom. We besteden er aandacht aan in de volgende uitgave van Westerkwartier Beweegt. Stuur uw kopij in voor eind februari a.s.


Samen de schouders eronder

e i l l u j n e s n e Wij w n e e l a a m e l l a ! 2 2 0 2 d n spettere

VOERTUIGENREINIGING SCHOONMAAK & GLASBEWASSING MULTISERVICES & DIENSTVERLENING GEVELREINIGING & IMPREGNEREN

Uw woning, garage of bedrijfspand weer geheel spic & span het nieuwe jaar in? Bel of mail ons op: 0594 507027 info@tcsbv.nl Zandumerweg 27A 9821 TE Oldekerk Telefoon 0594 - 50 70 27 info@tcsbv.nl www.tcsbv.nl

SPORTCENTRUM

eekeburen CENTRAAL IN HET WESTERKWARTIER

Eekebuursterweg 1, Oldekerk www.eekeburen.nl


Beweegt

’t Westerkwartier

05

Het gaat goed met de voetbalcarrière van Nayomi Buikema

'Spelen in de Bundesliga is voor mij een droom' Ze is net teruggekeerd van een oefenstage in Portugal, waar ze met Oranje onder 19 twee oefenwedstrijden speelde. Daarnaast traint ze al sinds het vorige seizoen mee met het eerste team van sc Heerenveen vrouwen en mag ze af en toe ook meedoen in de competitie. Het gaat kortom goed met de voetbalcarrière van Nayomi Buikema, die haar eerste stappen op een voetbalveld bij vv Niekerk zette. Haar droom is om uiteindelijk in de Bundesliga te mogen spelen, “maar daarvoor moet ik me nog wel verder ontwikkelen.”

D

e oefenstage in Portugal verliep voor Oranje onder 19 overigens goed. Van Noorwegen werd met 4-0 gewonnen en ook Engeland werd met 1-0 verslagen. “Ik heb maar één helft gespeeld, maar het was een leuke ervaring”, vertelt Nayomi. “Ik zit nog niet zo lang bij Oranje onder 19 en ben met mijn 17 jaar één van de jongere spelers. Met name op het fysieke vlak moet ik wennen, maar dat is alleen maar leuk, want daar leer je van.” FILM Datzelfde overkomt Nayomi in feite bij haar club sc Heerenveen Vrouwen, waar ze sinds haar 15e actief is. Ook daar traint ze inmiddels met vooral oudere spelers, terwijl ze haar wedstrijden ook nog deels bij de Beloften speelt. Dat neemt niet weg dat ze al een aantal keren met het eerste elftal mee heeft gespeeld, zoals bijvoorbeeld in de eerste wedstrijd van dit seizoen tegen Feyenoord. “Dat was net een film”, kijkt ze terug. “Toen we daar het veld opgingen, stonden er allemaal fotografen en camera's. Feyenoord maakte z'n debuut in de

Nayomi zegt het voetballen en school goed te kunnen combineren. “Ik mag twee jaar over mijn examens doen

eredivisie voor vrouwen en daar kwam veel pers op af. En er waren ook veel mensen te kijken, ik denk wel 1.500 en een aantal supporters stak vuurwerk af en ze zongen heel hard. Dat had ik nog nooit meegemaakt.” Ook de uitwedstrijd bij Ajax kan Nayomi zich nog goed herinneren. “Die hebben een complex….. dat geloof je bijna niet. Alles was daar perfect geregeld, heel mooi om mee te maken.” Nayomi zit elke wedstrijd bij de selectie van sc Heerenveen Vrouwen en kreeg in bijna alle wedstrijden een invalbeurt. Tegen Excelsior stond ze in de basis. Daarnaast speelt ze nog af en toe bij de Beloften. “Op deze manier kan ik wennen aan het niveau en veel leren van de andere spelers. Zo blijf ik stappen maken en ik hoop dat dat dit seizoen door blijft gaan.” SCHOOL Het bevalt Nayomi goed bij Heerenveen. Ze woont thuis en dat betekent vaak heen en weer reizen. “Ik zit in VWO 6 van OSG Sevenwolden in Heerenveen. 's Morgens gaan we al vroeg weg, want voordat ik naar school ga, moeten we al trainen. Dat doen we vier keer per week. Gelukkig kunnen we samen

met een paar andere meiden reizen, zij komen uit Gieten, Groningen en Marum. We hebben nu een soort reisplan opgesteld, waardoor onze ouders niet elke dag hoeven te rijden.” Nayomi zegt het voetballen en school goed te kunnen combineren. “Ik mag twee jaar over mijn examens doen. Dit jaar doe ik Engels, Duits, Wiskunde en Geschiedenis, volgend jaar de andere vakken. Het is mooi dat de school rekening houdt met de mensen die professioneel sporten. Het is wel pittig, maar het gaat wel goed.”

Verbeterpunten zijn het goed opbouwen en beter verdedigen, daar werk ik elke dag aan

STEEKPASS Terug naar het voetballen, Nayomi speelt meestal op het middenveld, vaak links, maar ook wel eens met de punt naar achteren.


Wilt u in 2022 adverteren in ’t Westerkwartier Beweegt? Neem dan contact op met Henk Kijf

06 55346910

NNEMA I S G. TRANSPORT N IEKERK

Van der Molen deuren en sloten is gespecialiseerd in het leveren en monteren van zowel binnen- als buitendeuren, hang- en sluitwerk en inbraakpreventie. Hoofdstraat 50 (kantoor) | 9861 AJ Grootegast Mob: 06-12231713 | info@vdmdeurenslot.nl www.vdmdeurenslot.nl

Bloemersmastraat 33 9833 AB Niekerk Tel. 06 23786589


Beweegt

’t Westerkwartier

07 KORT NIEUWS

Hoe blijf je gemotiveerd om te bewegen in de herfsten wintermaanden? De meeste mensen vinden bewegen in de buitenlucht makkelijker als het mooi weer is. Hoe blijf je in de herfst en in de winter toch gemotiveerd om buiten te blijven sporten en bewegen?

“Het mooiste vind ik om medespelers via een steekpass vrij voor de goal te zetten. Ik mag het spel graag verdelen. Verbeterpunten zijn het goed opbouwen en beter verdedigen, daar werk ik elke dag aan.” Helaas gaat het met de prestaties van het eerste team van Heerenveen nog niet zo goed. “We verliezen vaak onnodig punten, omdat we moeite hebben met het maken van doelpunten. Dat is jammer. Onze spitsen zijn prima, maar op de een of andere manier wil die bal er gewoon niet in. Daar moeten we aan blijven werken.”

Natuurlijk wil ik mij verder ontwikkelen. Mijn droom is om uiteindelijk in de Bundesliga te spelen

En dat wil Nayomi ook aan haar carrière. “Natuurlijk wil ik mij verder ontwikkelen. Mijn droom is om uiteindelijk in de Bundesliga te spelen. Dat komt door mijn vader. Hij vertelde me dat hij vroeger altijd naar de Bundesliga keek en dat ben ik ook gaan doen in de coronatijd. Ik vind het een leuke competitie, met vaak mooi voetbal. Dus, ja dat is wel een droom voor mij, maar ik weet ook dat ik er nog lang niet ben.” Naast het voetballen verliest ze ook haar maatschappelijke carrière niet uit het oog. “Na het VWO wil ik sociologie of sportpsychologie studeren. Ik wil graag mensen helpen en vind het heel interessant hoe mensen denken en waarom ze dingen doen.”

Kortom, het worden nog drukke jaren voor Nayomi, waarbij we haar veel succes wensen en we haar hopelijk ooit in het grote Oranje terug gaan zien.

Bij vv Niekerk begon Nayomi in F3, daarna volgden F1, E1 en D1. In die tijd waren haar trainers Bennie Krijthe en Jack Wieringa. Als leiders had ze Johan Wiersma, Niels Span en Alexander van der Veen. Na Niekerk is ze naar VEV'67 (JO13-1 en JO 15-1) gegaan om op een hoger niveau te kunnen voetballen. Daar speelde ze in de Hoofdklasse en in de Derde Divisie. Op haar 15e vertrok ze naar sc Heerenveen. Bij Oranje onder 15 speelde Nayomi tegen de Verenigde Staten, bij Oranje onder 16 tegen België, Portugal en Frankrijk. Bij onder 19 oefende ze tegen Mexico en in oktober waren er kwalificatiewedstrijden met Oranje onder 19 tegen Oekraïne, Oostenrijk en Schotland. Tegen Oekraïne werd met 4-1 gewonnen, tegen Oostenrijk werd verloren met 1-0 en tegen Schotland was er weer winst, 3-0. De wedstrijden werden in Assen en Harkema gespeeld. Veel familie en ook bekenden uit de buurt kwamen naar haar prestaties kijken. In april 2022 gaat de kwalificatie verder. Opnieuw dan in een poule met 4 landen. Alleen de winnaar plaatst zich voor het EK in Tsjechië in juni.

Een strakblauwe lucht, stralende zon en een aangename temperatuur: voor velen ideale omstandigheden om lekker buiten te gaan sporten en bewegen. Lopend naar de supermarkt, een wandeling door het bos of het park, een uurtje fietsen of hardlopen. In het najaar is dat anders. Dan hebben we vaak minder uitnodigende weersomstandigheden zoals eindeloze regenbuien en een gure koude wind. Dat komt de motivatie niet ten goede. Toch is het juist in die tijd van het jaar belangrijk om wél naar buiten te gaan, te zorgen voor voldoende beweging en te werken aan je weerstand. En dat slechte weer, dat valt in de praktijk eigenlijk best mee. VERSCHILLEN VOORJAAR EN NAJAAR In het voorjaar stimuleerde het aantrekkelijke voorjaarsweer tot buiten bewegen, de drempel om naar buiten te gaan lag niet hoog. Dat is anders in de herfst en winter. Het is vroeg donker 's avonds en daarmee vallen veel mogelijkheden weg, een boswandeling na een lange werkdag is geen optie meer. Hoe voldoe je in de donkere maanden van het jaar toch aan de Beweegrichtlijnen? BEWEGEN HOUDT JE WEERSTAND OP PEIL Voldoende bewegen draagt bij aan de gezondheid, op fysiek, emotioneel en mentaal vlak. Fysiek gezien houdt voldoende beweging verschillende lichaamsfuncties op peil, zoals de bloedcirculatie, ademhaling, spieren, gewrichten en botten. Daarnaast heeft beweging effect op de stofwisseling en lichaamsgewicht en versterkt het de weerstand. En die weerstand kan je goed gebruiken in de herfst- en wintermaanden. Volgens het Human Capital Model is het in elke levensfase effectief om te investeren in bewegen. Maar hoe vroeger je in het leven leert om te sporten en bewegen, hoe langer je profiteert van de fysieke waarde. GEWOONTES DOORBREKEN EN WETEN WAT HET OPLEVERT Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders steeds bewuster bezig zijn met hun gezondheid. Sporten en bewegen zijn daar een belangrijk onderdeel van. Motivatie die gestuurd wordt door het idee dat mensen weten dat het goed voor hen is en wat het hen oplevert - zoals een betere gezondheid - is effectief om nieuw gedrag te starten. Helaas blijkt het toch lastig om deze motivatie op de lange termijn vast te houden om gedrag te veranderen. Het vereist mentale wilskracht en inspanning om deze verleidingen te weerstaan en toch te gaan sporten. En daar houden we niet van, deze gevoelens. Het sporten en bewegen wordt dan eerder een kwestie van 'moeten' en dit is niet bevorderlijk voor het behouden van nieuw gedrag.

MAAK BEWEGEN ONDERDEEL VAN JE IDENTITEIT Wat volgens diverse psychologen wél werkt, is om je motivatie te richten op jouw identiteit. Door je motivatie meer te richten op de persoon die jij bent, zoals bijvoorbeeld 'iemand die fit is' of 'iemand die goed is in een bepaalde sport', kan je meer bereiken dan wanneer je jezelf motiveert door externe factoren. Zoals: 'ik moet deze week twee keer sporten anders haal ik mijn sportschoolabonnement er niet uit deze maand'. Als je het sporten en bewegen leuk vindt of het deel uitmaakt van jouw identiteit, is het een stuk gemakkelijker om de motivatie op de lange termijn vast te houden.

TIPS OM DE DREMPEL ZO LAAG MOGELIJK TE MAKEN • Plan jouw sport- of beweegmoment wanneer dit voor jou het makkelijkst is. Thuiswerken zorgt in veel gevallen voor flexibiliteit. Profiteer daarvan en ga een rondje hardlopen voordat je werkdag begint, of doe juist die lunchwandeling als je dat fijn vindt. • Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk. Doe zoveel mogelijk voorbereidingen van tevoren. Leg bijvoorbeeld je sportkleding de avond van tevoren alvast klaar. • Doe iets wat je leuk vindt. Niet iedereen voelt zich geroepen om bijvoorbeeld te gaan hardlopen. Probeer uit wat bij jou past, of dat nu wandelen, dansen of touwtjespringen is. Als je iets doet waar je je goed bij voelt, is de mentale drempel lager. • Deel jouw beweging op in stukken. Het voelt zwaar aan als je jezelf ineens een hoge doelstelling oplegt, zoals 'ik ga 10 km hardlopen' of 'ik ga twee keer per dag wandelen'. Deel het op in kleinere beweegmomenten die realistisch en haalbaar zijn. • Vind je het fijner om samen te sporten en is dat nu niet mogelijk? Spreek af om met een vriend of vriendin te videobellen en samen een workout te doen. Bronnen 1. Lost your motivation to work out? Here's why - and how to get back on track 2. 'Coronacrisis verandert werksituatie en mobiliteit mogelijk blijvend' 3. Deci EL, Ryan RM. Self-determination research: Reflections and future directions Bron: Kenniscentrum Sport en Bewegen Bron: voedingscentrum


MET HART VOOR DE ZORG Wij zijn een solide, zelfstandige en bovenal snelgroeiende uitgever op het gebied van kranten en brochures voor o.a. Service Dogs, Kinderboerderijen, Dierentehuizen en Gehandicaptenorganisaties.

Daarom zijn we op zoek naar verkoopmedewerkers (m/v) om deze uitgaven te realiseren. Voor meer informatie kunt u bellen met tel. 050 – 4029520 of loop vrijblijvend binnen in ons kantoor in de Burg. Reyndersstraat 23-25 in Rolde.

Meterkast plaatsen, vervangen en uitbreiden • Leidingwerk aanbrengen Schakelmateriaal plaatsen en vervangen • Internet/Radio/TV

06 21614348 vanderhelmelektrotechniek@gmail.com


Beweegt

’t Westerkwartier

09

Dansen als therapie voor Parkinson Bewegen is goed voor lichaam en geest, daar raken steeds meer mensen van overtuigd. Minder bekend is wellicht dat bewegen, in dit geval dansen, Parkinson patiënten kan helpen om weer wat meer vertrouwen in hun lichaam te krijgen. Reden voor Praktijk De ROEF in Norg en Leek (centrum voor Revalidatie, Oefentherapie en Fysiotherapie) om een aantal jaren geleden 'Dansen met Parkinson' te beginnen. De lessen worden gegeven door Lotte Geerts, danslerares en oefentherapeut.

Naast de danslessen, één keer in de week, doet Olga elke avond 10 oefeningen, waarbij het vinden van de balans centraal staat. Jos Velema, fysiotherapeut bij De ROEF:” De dansoefeningen zoals Lotte die geeft zijn niet explosief, maar vooral sierlijk. Dat betekent dat de bewegingen wat langzamer gaan, waardoor je ook thuis kunt oefenen, vanuit het dansidee. Ongemerkt ben je daarmee je balans aan het trainen.” Dat kan Lotte onderschrijven. “Het gaat er met het dansen om dat je onbewust bewegingen maakt, waar je in de dagelijkse praktijk van profiteert. En dat is nog best lastig.” Olga:” Ik hou tijdens de oefeningen Lotte constant in de gaten, zodat ik kan zien hoe zij het doet. Ik moet bij elke beweging nadenken en in haar heb ik een voorbeeld.” VOORUITGANG “Het gaat om het leren loslaten in het dansen”, voegt Lotte toe. “Natuurlijk wil je het goed doen, dat is prima. Maar, hoe je ook beweegt, wat je ook doet, het is nooit fout.” Echtgenoot Mart ziet in elk geval vooruitgang bij Olga. “Klopt, ik zie progressie. De uitvoering van oefeningen en bepaalde bewegingen gaan steeds beter.”

“M

et dansen kun je alles even loslaten”, geeft ze aan. “Dat zien we tijdens deze danslessen terug. Het beste voorbeeld is nog wel een deelnemer die met de rollator komt, maar die zonder rollator kan dansen. Vergelijk het maar met iemand die stottert, maar toch goed kan zingen.” ONTSPANNEN GEVOEL Olga is één van de deelnemers aan de danslessen. Bij haar werd een aantal jaren geleden Parkinson geconstateerd. “Ik voelde me niet goed en ging naar de huisarts. Zij verwees me door naar het ziekenhuis en daar werd al snel Parkinson geconstateerd.” Vrij snel daarna hoorde ze van de danslessen die Lotte in De Hullen in Roden geeft. “Hoewel ik niet kan dansen, ben ik wel gegaan”, zegt ze. “Toen ik hier voor het eerst kwam, vroeg ik me echt af wat ik er moest doen. Maar, ik was snel gewend en vind het hartstikke leuk.” Gelukkig staat ze er niet alleen voor, haar man Mart brengt haar naar de Hullen en doet zelf ook enthousiast aan de lessen mee. Daarnaast zijn gemiddeld zo'n 8 mensen met Parkinson aanwezig. Olga:“ Het voordeel van het dansen is dat het je een ontspannen gevoel geeft, bovendien ben je in beweging en dat vind ik super.”

Kom het ervaren, doe lekker mee en voel je even geen patiënt meer

Naast Dansen met Parkinson organiseert De ROEF Boksen met Parkinson, ook in Roden. “We werken samen met bokstrainer Christéan de Weerd van Body, Mind and Soul”, zegt Jos. “Verder hebben we nog oefengroepen Bewust Bewegen, Medisch Fitness en Valpreventie.” MAKKELIJKER BEWEGEN Terug naar de danslessen. Volgens Lotte is bewegen voor iedereen belangrijk, “maar voor Parkinson patiënten is het nog belangrijker. Parkinson brengt een zekere stijfheid met zich mee, alsof je gevangen zit in je eigen lichaam. De kracht en de balans nemen af. Door bewegingsstrategieën, waaronder het dansen, kun je dat overwinnen. Daarmee gaat Parkinson niet over, maar je activeert wel bepaalde stromingen in je brein waardoor je makkelijker gaat bewegen. Daar gaat het om bij de danslessen.” Sterker nog, uitgebreid onderzoek in Friesland heeft aangetoond dat dansen, wetenschappelijk bewezen, effectief is voor mensen met Parkinson. Niet alleen verbetert de balans, de kwaliteit van leven neemt ook toe. Niet voor niets vergoedt zorgverzekeraar De Friesland de danslessen van Parkinson patiënten. “Ik kan dat alleen maar onderschrijven”, besluit Lotte. “Ik zie het aan Olga, maar ook aan andere deelnemers, ze durven makkelijker te bewegen dankzij het dansen. Je komt weer in contact met je lijf. Ik snap dat de drempel om te gaan dansen hoog kan zijn. Het enige wat ik daarop kan zeggen is, kom het ervaren, doe lekker mee en voel je even geen patiënt meer. Want dat is wat dansen met je doet.” Meer informatie vindt u op: www.praktijkderoef.nl


Beweegt

’t Westerkwartier

advertorials

Puzzelen voor het activiteitencentrum Zonnehuis Oostergast groot succes! Maar liefst meer dan 500 inzendingen kregen we binnen deze keer en hiermee hebben we gezamenlijk het activiteitencentrum van het Zonnehuis gesponsord. Het geldbedrag van 250 euro is inmiddels overhandigd. Door de maatregelen is hetnu niet mogelijk om fysiek de prijzen op te halen. De prijzen kunnen daarom in het nieuwe jaar opgehaald of verzilverd worden.

Zweedse puzzel

LEK PUZZEKER MAARLEN

De prijswinnaars hebben ondertussen bericht gehad. Hiernaast een nieuwe puzzel die in het teken van de winter staat. Oplossing staat elders in de krant.

Wenst u een gelukkig, sportief en gezond 2022! OPLOSSING ZIE PAGINA 23

VCN mass turning is sinds 1990 specialist in het verspanen van complexe draaidelen van onder andere staal, roestvast staal, koper, aluminium en messing met nauwe toleranties in grote aantallen. Onze producten worden wereldwijd door een groot aantal producenten, in diverse sectoren van de industrie, afgenomen. In 2018 is de nieuwe fabriekshal van 2500m2 in gebruik genomen, waarin ruimte is voor uitbreiding van het machinepark. Op dit moment bestaat het machinepark uit 52 hoogwaardige CNC-machines die 6 dagen in de week 24 uur per dag produceren, waarbij meer dan 2000 ton aan grondstoffen bewerkt worden tot 20 miljoen producten. Ook op het gebied van het milieu wil VCN mass turning een vooraanstaande rol spelen. 99% van het afval wordt gerecycled en door het gebruik van moderne afzuigsystemen wordt de lucht schoon gehouden (99.9% filtratie). Momenteel werken er 88 medewerkers mee aan het succes van dit familiebedrijf. Door de structurele groei in de afgelopen jaren zijn wij constant op zoek naar nieuwe collega's (www.vcnbv.nl) De kans is groot dat u dagelijks gebruik maakt van apparaten, een machine of een vervoersmiddel waarvan een onderdeel in Leek is geproduceerd en dat is best bijzonder. www.vcnbv.nl


Beweegt

’t Westerkwartier

Teleurgestelde voorzitter Marja Wardenier:

'Uithuilen en opnieuw beginnen'

H

et Leekster Voetbalgala is in de wijde regio een begrip. Onlangs zou voormalig FC Groningendirecteur Hans Nijland de teams indelen, maar door de Corona maatregelen viel deze avond in het water en lootte het 'Toptrio' Edwin Schuiling (wedstrijdleider), Tom Stuve ('the Voice' van het LVG) en Bea Venema (manusje van alles) een dag later volgens het protocol maar liefst 62 teams in de diverse poules. Een record aantal teams! 'Daar kun je aan zien dat veel teams het toernooi vorig jaar echt gemist hebben en er deze winter graag bij wilden zijn', geeft Marja aan. Helaas mocht het niet zo zijn. 'Helemaal te begrijpen hoor, want de maatregelen geven geen ruimte aangezien de horeca gesloten is, binnen niet gesport mag worden en om over het verbod van toegang van publiek maar niet te spreken, want zonder hen is er ook géén Leekster Voetbalgala. Het LVG is er namelijk voor iedereen.’ Eigenlijk stond de 35ste aflevering ook al een jaar geleden gepland, maar net als bij talloze andere evenementen gooide corona toen ook al roet in het eten. ‘Nu is er vooraf veel meer werk verricht door een groep vrijwilligers om maar klaar te staan bij 'groen licht'. Het wedstrijdprogramma was klaar, organisatorische zaken geregeld en scheidsrechters ingedeeld. Tevens zijn alle sponsoren benaderd. Velen van hen ondersteunen ons toernooi al jaren, waar we echt trots op en ontzettend dankbaar voor zijn.’ De voormalig scheidsrechter Marja Wardenier verheugde zich op het Gala. 'Wellicht tegen beter weten in hoor. Maar mede omdat je op het veld ook al niet meer langs de lijn mag staan, mis ik het sociale gebeuren die de voetbalsport met zich meebrengt'. De moeder van de Rodenvoetballers Enrico en Michel Wardenier nam in 2014 de voorzittershamer over van medeoprichter Gerard Bosman, die nog altijd bestuurslid is. Sinds april 2021 mag hij zich Ridder in de Orde van Oranje Nassau noemen. Burgemeester Ard van der Tuuk van de gemeente Westerkwartier reikte de koninklijke onderscheiding op Kasteel Nienoord uit. STANDBEELD GERRIE MÜHREN Op 24 september jl. onthulde bondscoach Louis van Gaal in Volendam het standbeeld van oud-international Gerrie Mühren. Marja Wardenier, echtgenoot Johan en Gerard Bosman waren daarbij aanwezig, want Mühren gold als ambassadeur van het Voetbalgala. 'Daar ontmoetten we ook veel voetballers die speelden in All-Star teams op het LVG, zoals Dick Schneider, Keje Molenaar, Arnold Mühren, Johan Steur, Pier Tol en uiteraard was er een warme ontmoeting met de familie van Gerrie Mühren, die nog altijd onze Gala-avond bezoeken', aldus Marja. 'Nu maar weer vooruit kijken. Het grote doel wordt natuurlijk het coronavirus de kop in te drukken, zodat iedereen weer kan leven, sporten en zaken doen zoals iedereen dat graag wil. Dan speelt het Leekster Voetbalgala daarin wellicht niet zo'n hele grote rol, maar iedereen zal het in die drie weken ontzettend missen'.

11

Leekster Voetbal Gala LUCAS DIJK IN DE WACHTKAMER

'Er zijn niet veel tegenstanders die het leuk vinden om tegen ons te spelen'

L

ucas Dijk is een vertrouwd gezicht op het Leekster Voetbalgala. De 30-jarige speler van VV Westerkwartier zou herenigd worden met broer Rense. Maar door een blessure spande het erom of hij op tijd hersteld zou zijn. Hij heeft nu meer tijd, aangezien de 35e editie niet doorgaat. ,,De beker staat al twee jaar in de kast.'' Dit als resultaat van het eerste seizoen van de fusieclub, het was meteen een hoogtepunt. Als het aan de fanatieke allroundspeler ligt blijft het daar niet bij. Vooralsnog zit hij in de wachtkamer, is bezig fit te worden. ,,Ik ben geopereerd aan de enkel en krijg nu de tijd om aan te sterken'', vertelt de jongerenwerker in de gemeente Westerkwartier, die zowel in de zaal als op het veld actief is voor de fusieclub Westerkwartier. In de zaal is hij geen basisspeler meer van het eerste, af en toe wordt hij opgeroepen. ,,Ik was te fanatiek in de zaal, op zaterdag op het veld was ik dan niet veel meer waard.'' HOOGTEPUNT Als 15-jarige deed Lucas Dijk voor het eerst mee op het Gala. ,,De eerste keer was wel spannend. Met Boerakker promoveerden we van het B-toernooi naar het A-toernooi, dat lukte bijna nooit. Op den duur was het de gewoonste zaak van de

wereld om de eerste ronde te halen en vaak ook nog de tweede ronde. Hoogtepunt was de finale tegen Pelikaan S, ook al verloren we deze partij.'' In de veldcompetitie treft Westerkwartier onder meer VAKO, een geduchte tegenstander op het Gala. ,,We wonnen meestal wel van VAKO. Ik zou graag mee willen doen. Doordat mijn broer terug is, kunnen we eindelijk weer samen spelen. Het is een welkome versterking. Net als de teruggekeerde Sale Rozema en Martijn Kuiper. We gaan voor het B-toernooi en ik denk dat we ook ver zouden kunnen komen in het A-toernooi. Er zijn niet veel tegenstanders die het leuk vinden als ze bij ons in de poule komen.''

'MEESTER' PATRICK AAST OP ULTIEME PRIJS

'Ik geniet van elk doelpunt'

H

ij heeft al veel op zijn conto staan: twee keer beste speler en ook twee keer topscorer van het toernooi, maar er ontbreekt nog één prijs voor de 35-jarige Patrick Steenbergen: de finale winnen met VAKO. VAKO was er zo vaak dichtbij, steeds lukte het maar niet. De Vriezenaar die in Peize leerkracht is van groep 7 op OBS de Eskampen (,,sommige kinderen herkennen me van het Gala, maar dat hoeft ook niet perse''), neemt het woord obsessie niet in de mond. ,,Het is in feite simpel: de andere teams zijn beter. Een ploeg als VEV'67 is in de breedte sterker. Daarnaast ontbreekt het geluk. In de laat-

ste halve finale troffen we paal en lat, terwijl Arjan Veenstra (VEV'67) wel raak schoot. Het is een combinatie van kwaliteit en geluk.'' Ook dit jaar zou de 'Vriezer Aktiviteit Kenmerkt Ons' een gooi doen naar de ultieme prijs. ,,We hebben vrijwel dezelfde spelers, die ook bij REUZ in de zaal spelen, aangevuld met veldspelers. Hadden we maar een Sietse Wichers, die het verschil kan maken, maar hij speelt nu bij The Knickerbockers.'' Misschien is dat volgend jaar als het Leekster Voetbalgala wel door kan gaan wel anders…. TROUWE ROODGELE AANHANG Patrick Steenbergen is al vanaf editie twintig actief op het Leekster Voetbalgala. Patrick die met zijn ploeg ieder jaar gesteund wordt door een roodgeel gekleurde trouwe aanhang, komt graag naar het Gala. ,,Het mooie is dat het niveau redelijk gelijk is.'' VAKO speelt ook op andere toernooien, zoals Protos-Weering. ,,Qua publieke belangstelling is er niet veel verschil. Maar in ZuidDrenthe heb je bijvoorbeeld een stuiterbal, terwijl in Leek de plofbal speeltuig is. Echte zaalvoetballers komen beter tot hun recht op het Gala. Al kun je met een stuiterbal wel lekker schieten.'' Schieten of dribbelen, 'Meester' Patrick weet het net altijd gemakkelijk te vinden. ,,Mooiste goal op het Gala? Dat weet ik niet. Ik geniet van elk doelpunt. Een beslissend doelpunt zoals Arjan Veenstra, een identieke goal, dat zou mooi zijn. Maar dan in de finale. En het liefst een paar seconden voor het einde.'' Nog even wachten, tot volgend jaar dus.


Door de afwisseling vliegen de lessen

• • • • •

Moderne Dans Yoga Zwanger & Yoga Core Stability Training Dans & Yoga voor Jongeren

Zin om te bewegen? Meld je aan voor een proefles! Zuidhorn | 06 81274880 www.mijkeenmeer.nl

We zijn een uitgeverij voor magazines en kranten op het gebied van sport, cultureel en humanitair. In verband met uitbreiding van ons orderpakket zijn we naarstig op zoek naar:

gouden talenten m/v die het leuk vinden om telefonisch contact te leggen met bestaande- en nieuwe klanten. Bel nu naar 085 0160229 voor meer informatie, maar je mag ook je cv sturen naar info@novateur.nl Novateur Media: Koldingweg 20, 9723 HK Groningen Novateur Media is gevestigd aan de Koldingweg 20 in Groningen waar o.a. samengewerkt wordt met Hattrick Media (voorheen FC Groningen Media)

voorbij. En omdat mijn doel is dat de les nét wat meer is dan 'even sporten omdat het moet', verlaat je de zaal met een voldaan gevoel, lichamelijk én geestelijk.


Beweegt

’t Westerkwartier

13

'VOOR ZOVEEL PUBLIEK SPELEN IS EEN DROOM'

Larissa Nijland nu met VEV'67 op Voetbalgala Met KTP Nieuw Roden boekte ze in de zaal mooie triomfen. Absoluut hoogtepunt vormde medio 2018 het winnen van de grote KNVB-beker. Na verlenging kreeg Pernis (nu Feyenoord Futsal) in het Topsportcentrum in Almere met 3-2 klop.

C

irca anderhalf jaar geleden viel het succesteam van teammanager Wiebe Kooiker uit elkaar en inmiddels zijn de speelsters verspreid over diverse clubs, zoals ACV en VEV'67. De club in Leek beschikt onder meer over Grytsje van den Berg-Jongsma, Nikki Bosman en Larissa Nijland. Op het veld vormen Bosman en Nijland achterin een sterk centraal duo. Mede daardoor draaien de geelhemden in de 4e klasse 6 bovenin mee. Veelzeggend was de oogst na 4 competitieduels: 12 punten en een doelsaldo van 13-3. Ondanks een treffer van Larissa Nijland werd Vlug En Vaardig in het bekertoernooi uitgeschakeld door het hoger spelende Ternaard (1-4). Een ronde eerder was TLC/Nieuw RodenVEV'67 1-4 geworden. ,,Het is onze ambitie om volgend seizoen derdeklasser te zijn'', bevestigt Larissa. Een andere speelster met veel zaalervaring is de van Drachtster Boys afkom-

stige Marleen Reenders. Dat de productieve en enthousiaste Leekster brigade zich op het komende Voetbalgala had verheugt, behoeft geen betoog. Zelf bewaart Larissa Nijland fijne herinneringen aan het toernooi, dat bij de vrouwen toe is aan de zesde aflevering. Alle voorgaande edities kenden de verwachte winnaar: Nieuw Roden. Inmiddels is die club in de zaal op lager niveau actief met speelsters, die eerder vooral in het tweede team actief waren. Larissa Nijland richt zich met VEV op het veld, al trapt ze bij haar oude liefde Nieuw Roden nog recreatief tegen de bal. In het dagelijks leven is de bijna 22jarige voetbalster verpleegkundige op de longafdeling van het UMCG in Groningen. Sinds kort woont ze in Oldekerk, waar ze samen met haar vriend een woning kocht. ,,Aan het Voetbalgala heb ik al vijf keer meegedaan. Klopt, met Nieuw Roden

heb ik steeds gewonnen. Vooral de finaleavond is ontzettend leuk. Om voor zoveel publiek te spelen is een droom'', zegt Larissa. STERK EN ERVAREN Haar huidige club VEV'67 schaart ze in Sportcentrum Leek onder de kanshebbers voor een eindzege. Met namen als Grytsje van den Berg, Nikki Bosman, Marleen Reenders en zij zelf is de ploeg op papier natuurlijk sterk en ervaren. ,,Ik denk dat het open ligt, maar VEV is één van de favorieten'', denkt Larissa Nijland. Maar helaas moeten we nu een jaar wachten om dat te laten zien. ' www.vev67.nlBeweegt

’t Westerkwartier

KORT NIEUWS

7 redenen waarom wandelen in de winter zo gezond is

15

Ventileren is nodig

DE VOORDELEN VAN WANDELEN IN DE KOU Duik je in de winter het liefst onder een dekentje met een grote mok warme chocolademelk? Dat snappen we, maar wij dagen je uit om tóch de deur uit te gaan en een frisse neus te halen. Dit zijn zeven redenen waarom wandelen in de kou hartstikke gezond is. 1. GOED VOOR JE HART EN BLOEDVATEN Als je in de winter een lange tijd achter elkaar zit, kun je het behoorlijk koud krijgen. Je herkent het gevoel vast wel van die ijskoude handen en voeten. Door een wandeling te maken, gaat je hartslag omhoog en gaat je bloed stromen. Dit zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur stijgt en die kou in je voeten als sneeuw voor de zon zal verdwijnen. 2. GOED VOOR DE LIJN We hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat wandelen goed is tegen overgewicht. Wist je dat een uur stevig doorlopen bij gemiddeld 5 kilometer per uur kan zorgen voor de verbranding van maar liefst 240 kilocalorieën? Door dagelijks een wandeling van een uur te maken, kun je wel twaalf kilo per jaar kwijtraken. Daarbij kun je de kans op obesitas met 50 procent verlagen door dagelijks een uur te bewegen. 3. GOED VOOR JE SPIEREN EN BOTTEN Ook in de winter schijnt de zon. Dit zijn de momenten waarop je het beste naar buiten kunt gaan. Zonlicht is namelijk een belangrijke bron van vitamine D. Deze vitamine helpt bij het versterken van je botten. Daarbij maakt wandelen de spieren en botten sterker, waardoor de kans op osteoporose of botontkalking verlaagd kan worden. 4. GOED TEGEN ALZHEIMER Wandelen is niet alleen goed voor je fysieke toestand, maar ook voor je mentale. Uit onderzoek blijkt dat regelmatig wandelen het risico op dementie en Alzheimer op latere leeftijd kan verminderen.

Premier Mark Rutte zei het onlangs nog weer tijdens een coronapersconferentie. 'Ventileren is nodig, zeker als er bezoek is geweest'. Het verversen van de lucht in je woning draagt bij aan een betere gezondheid. Elke dag het raam even open zetten, is vaak al voldoende. Zeker in de winterperiode gebeurt dat vaak niet, terwijl het wel belangrijk is voor je gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat in 1 van de 10 woningen in ons land schimmel zit, bovendien bevindt zich in veel woningen meer fijnstof dan buiten. Hoe kan dat? We ademen, koken, drogen de was, kopen nieuwe spullen en in veel woningen wordt gerookt. Dat veroorzaakt allemaal vieze lucht die naar buiten moet, terwijl schone lucht naar binnen moet. Dat gebeurde voorheen vaak via naden en kieren, maar zeker in moderne woningen komen die steeds minder voor. Roosters en ramen bieden daarom de oplossing. Voor mensen die allergisch zijn of last hebben van hun neus, longen of luchtwegen is het nog veel belangrijker om vervuilde lucht binnen elke dag even te verversen. Op de website van Milieu Centraal worden een aantal tips voor goed ventileren op een rijtje gezet.

5. GOED TEGEN DIABETES Een dagelijkse wandeling verkleint de kans op diabetes type 2. Door elke dag 3500 stappen te zetten, kun je het risico op diabetes verlagen met maar liefst 29 procent. Ook als je al diabetes hebt, is wandelen heel goed voor het lichaam. Die conclusie werd getrokken door onderzoekers van het Radboudumc. 6. GOED VOOR DE NACHTRUST Wandelen heeft een zeer positief effect op de nachtrust. Zo werkt de spijsvertering beter door beweging, waardoor je darmen 's nachts rustiger zijn. Door vijf dagen per week een half uur stevig door te stappen, kunnen slechte slapers zo'n drie kwartier tot een uur extra slaap per nacht krijgen. 7. GOED VOOR JE HUMEUR De kans op somberheid en depressie is tijdens de donkere dagen groter. Voldoende dag- en zonlicht zijn zeer essentieel om dit tegen te gaan. Daarom is het belangrijk om overdag een wandeling te maken, bijvoorbeeld tijdens de lunchpauze. Zo kan 30 minuten wandelen per dag de symptomen van depressie al met 36 procent verminderen. Let wel: met een eenmalige wandeling zullen deze voordelen weinig effectief zijn. Pas wanneer je regelmatig gaat wandelen, bijvoorbeeld wanneer je vijf dagen per week een half uurtje gaat lopen, zul je de positieve effecten merken. Je kunt er vandaag nog mee beginnen! Bron: Gezondheidsnet.nl

1. Zorg voor voortdurende aanvoer van frisse lucht, zet raampjes en/of ventilatieroosters open. Zorg ook dat de frisse lucht door je huis kan stromen, via bijvoorbeeld ruimte onder binnendeuren of roosters in de deur of muur.

2. Ventileer extra als je kookt, doucht en klust in huis en ook als er veel mensen in huis aanwezig zijn. Dit kun je doen door een extra raam open te zetten of het ventilatiesysteem in de hoogste stand. 3. Roken zorgt voor veel vervuiling, dus rook liever niet in huis. Om vocht tegen te gaan is het goed om de was zoveel mogelijk buiten te hangen, met de deksel op de pan te koken en vloeren droog te maken na het dweilen. 4. Klus je met verf of bijvoorbeeld spaanplaat, gebruik dan oplosmiddelarme verf en spaanplaat met een keurmerk. 5. Heb je mechanische- of balansventilatie, laat dit dan elke 2 jaar onderhouden en maak het regelmatig schoon. Vanzelfsprekend kost ventilatie energie, omdat er warmte in de woning verloren gaat. Omdat goed ventileren bijdraagt aan een betere gezondheid, weegt dit op tegen het verlies aan warmte. Bovendien door een beter en droger klimaat in huis, hoef je minder te stoken om het warm te krijgen.

VENTILEREN OF LUCHTEN? De beste manier om de lucht in huis gezond te houden is door te zorgen voor voortdurende luchtverversing, dag en nacht, het hele jaar door (dus ook in de winter). Dan komt frisse lucht binnen en verdwijnen vocht en vervuilende stoffen. Dat klinkt eenvoudig, maar in veel huizen is de lucht ongezond omdat bewoners niet

genoeg ventileren. Ventileren betekent continu frisse lucht aanvoeren én vervuilde lucht afvoeren. Dat is niet hetzelfde als luchten. Luchten betekent ramen en deuren tegen elkaar open zetten. Zet tijdens het luchten de thermostaat laag, anders slaat de verwarming onnodig aan. Luchten is nuttig om snel extra vervuilde lucht af te voeren, maar het is geen vervanging van ventileren. Het effect is namelijk snel weg: zodra het raam dicht gaat zal vervuiling zich weer ophopen. Het is niet altijd even gemakkelijk om elke dag te ventileren en/of te luchten, maar belangrijk is het wel. Want, een gezond binnenklimaat draagt bij aan een prettige leefomgeving en een betere gezondheid. Bron: Milieu Centraal


Marjan Bootsma Heideweg 11 Noordwijk Tel: 0610550747

Gaat het allemaal even niet zo lekker met jouw kind? Zit jouw kind even niet zo lekker in zijn vel? En weet je als ouder even niet meer hoe je je kind verder kunt helpen? Meld je dan hier aan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ik kijk dan samen met jou wat ik kan betekenen voor je kind. Elk kind is uniek en bijzonder met zijn/haar talenten en kwaliteiten . info@bengeltjeskindercoaching.nl

www.bengeltjeskindercoaching.nl

U kunt bij mij terecht voor: pedicurebehandeling, teennagels knippen, teennagels lakken likdoorn verwijderen, ingroeiende nagel. Holmerpad 14 • 9356 VC Tolbert • 06-436337585 15 jaar gediplomeerd pedicure

Helena Planting Assessment-/trainingsacteur, supervisor, intervisor, coach

The Woodpacker foto en film services Foto en video services gebracht op uw locatie! • Promotiefilmpjes • Drone beelden • Livestreaming • Promotiefoto’s/fotoreportage’s

Benieuwd wat ik voor u of uw bedrijf kan betekenen? Bel of mail gerust! Tel. 06 20198057 info@helenaplanting.nl www.helenaplanting.nl

Bolster 11 9356 DD Tolbert, tel. 6 37292107 Info@thewoodpacker.nl www.thewoodpacker.nl


Beweegt

’t Westerkwartier

17

Op woensdag 15 september begon de Judo Academy Noord Nederland met het geven van judolessen in de Rodenburghal in Leek. In een tijdsbestek van twee maanden hebben al zo'n 35 kinderen zich aangesloten. In de leeftijdsgroepen van 5 en 6 jaar, 7 en 8 jaar en 9 tot en met 11 jaar worden lessen gegeven. Normen en waarden, het aanleren van motorische vaardigheden en bovenal plezier in bewegen staan voorop bij Judo Academy Noord Nederland.

'HET BEGINT BIJ ONS MET PLEZIER'

Judo is meer dan een sport H

ontwikkelt als mens, dat je jezelf ook kunt ontwikkelen als sporter. Alles om je heen en in jezelf is energie en energie verbindt. Wat je tijdens de judolessen leert, kun je later ook toepassen in de maatschappij. Ik streef ernaar dat de kinderen zich elke training ontwikkelen en beter proberen te worden. In het judo is het zo dat je niet in de hand hebt hoe goed je tegenstander is. Wat je wel in de hand hebt is je eigen ontwikkeling, die je jezelf met plezier eigen maakt.”

et is een bewuste keuze van trainer John van der Meer, die de kinderen meer wil bijbrengen dan alleen de technieken van de judosport. “Het spelenderwijs aanleren van vaardigheden speelt bij ons, vooral in de beginjaren, een belangrijke rol”, geeft hij aan. Als voorbeeld noemt hij het vallen, een belangrijk onderdeel van het judoën. “Je kunt vanaf het begin de traditionele judorol leren. Echter, wij kiezen ervoor om op een andere manier te leren vallen. Bijvoorbeeld met behulp van een skippybal, hoepel, voetbal of door over elkaar heen te rollen en dan te ervaren hoe je uitkomt en moet vallen. Wat blijkt, op latere leeftijd hebben kinderen daar veel meer profijt van, ze leren daardoor beter vallen.” Wat John maar wil aangeven is dat het spelenderwijs leren van judo beter aanslaat bij de jeugd. “Onbewust maken ze natuurlijk wel kennis met allerlei onderdelen van judo. Zo werk ik al jaren en ik heb daar goede ervaringen mee.”

JUDOTRAINER Het zijn ervaringen die John opdeed in een reeds lange carrière als judotrainer. Die voerde hem langs de opleiding tot Master in coaching aan de Johan Cruyff University, het begeleidingsteam van Henk Grol en Kim Polling, 7 jaar jeugdtrainer bij de vermaarde judoclub Kenamju, waar de gebroeders Van der Geest vroeger furore maakten, en uiteindelijk sinds 2016 op Papendal, waar de beste judoka's van ons land gezamenlijk trainen. Familieomstandigheden noopten hem ertoe om terug te keren naar Groningen. Hij werd vervolgens gevraagd door het Regionale Training Centrum in Heerenveen en geeft daarnaast onderwijs op het CIOS en de Hanzehogeschool. Daarnaast begon John met de Judo Academy Noord Nederland, waar inmiddels 125 leden actief zijn.

Je groeit als mens en dat is waar het bij ons, naast het leren judoën, om gaat

Hij startte op 1 januari 2020 in Groningen en afgelopen september kwamen daar Harkstede en Leek bij. Corona gooide aanvankelijk roet in het eten voor de start in 2020. “Maar, achteraf was dat minder vervelend dan verwacht. Ik had daardoor namelijk meer tijd om mijn plannen verder uit te werken en ik kon mijn visie op judo nog beter gaan opzetten. Kwaliteit in lessen en plezier in judo staan daarbij voorop. Immers, de basis van elke sport is plezier.” BENADERING Op de vraag of hij daarmee bepaalde zaken specifiek anders doet dan andere judoverenigingen, antwoordt John:” Bij ons staat een holistische benadering centraal. Ik geloof dat wanneer je je

Het is een visie die John tijdens zijn carrière als judoka en trainer heeft ontwikkeld. Niet voor niets werd hij door de judobond gevraagd mee te schrijven aan een meerjaren opleidingsplan. “Aangezien er meerdere mensen hebben meegewerkt aan het MJOP is het document van de Judobond nog teveel een poldermodel geworden, ik wil graag voorloper zijn van een nieuw concept! Een nieuwe benadering van de sport.” IEDEREEN WELKOM Bij de Judo Academy Noord Nederland is iedereen welkom die het leuk vindt om te bewegen en om te judoën. “En dan maakt het niet uit of je uiteindelijk ook aan wedstrijden mee wilt doen. Zowel op recreatief als op wedstrijdniveau kun je bij ons terecht. Uiteindelijk gaat het erom dat iedereen zich bij de Judo Academy Noord Nederland thuis voelt en met plezier kan sporten.” En ja, ook kinderen die zich wat minder goed kunnen concentreren kunnen meedoen. John:” Het is binnen een groep juist mooi wanneer er kinderen met een diverse achtergrond bij zitten. De een is beweeglijk, de ander rustig, dat mag allemaal. Wij laten de kinderen veel bewegen, er is altijd actie. Daarnaast staan leren luisteren, samenwerken en discipline voorop. Je groeit als mens en dat is waar het bij ons, naast het leren judoën, om gaat.” Interesse? Kijk op www.judoacademy-nn.nl voor meer informatie.Beweegt

’t Westerkwartier

19

CULTUURCLUB WESTERKWARTIER

COLUMN

Voor een levendig en leefbaar Westerkwartier!

CORONAREVALIDATIE

De culturele sector heeft het al enige tijd zwaar te verduren. Door de coronacrisis zijn veel initiatieven gestaakt, podia hebben hun deuren moeten sluiten, cultuurmakers moeten afwachten wat komen gaat. En dat terwijl cultuur misschien wel belangrijker is dan ooit!

In de zomer van 2021 werd de stichting CultuurClub Westerkwartier opgericht. De CultuurClub heeft als ambitie de kunst en cultuur in het Westerkwartier een flinke boost te geven door kleinschalige culturele initiatieven van talentvolle mensen financieel te ondersteunen. Emil Klok, voorzitter en kartrekker van de CultuurClub: “Aan ideeën en creativiteit ontbreekt het vaak niet. Maar soms is net dat ene financiële duwtje in de rug nodig om een goed idee om te zetten in een plan en dat vervolgens te verwezenlijken. CultuurClub Westerkwartier kan dat duwtje geven.” CultuurClub Westerkwartier wil via een club van donateurs bijdragen aan

de realisatie van kleinschalige culturele projecten. “We zoeken al die bevlogen Westerketierders die van cultuur houden en die via een jaarlijkse bijdrage meebouwen aan ons Cultuurfonds”, zegt Emil. “ Hiermee kunnen wij zoveel mogelijk kleine culturele initiatieven helpen realiseren. En daarmee onze regio nog cultureler, leuker en aantrekkelijker maken! Dat is, zeker ná de coronacrisis, belangrijker dan ooit!!” AMBASSADEURS CultuurClub Westerkwartier wordt gedragen door Westerkwartierse cultuurmakers en -liefhebbers: cultuurwethouder Hielke Westra, Peter de Haan (Pé Daalemmer) en Geert Pruiksma (directeur Nienoord) heb-

ben zich als ambassadeur aan de CultuurClub verbonden. DONATEURS GEZOCHT De komende tijd gaat CultuurClub Westerkwartier intensief donateurs werven. Vanaf €50,- per jaar kunt u al donateur worden. Via de website www.cultuurclubwesterkwartier.nl kunt u zich melden als donateur en wordt u op de hoogte gehouden van de projecten die mede door uw steun worden gerealiseerd.

NIENKE

C

ultuur geeft kleur aan het leven. Cultuur zet je aan tot nadenken, draagt bij aan je eigen ontwikkeling, cultuur raakt je of bezorgt je gewoon een hele leuke avond uit. Daarbij leidt het vaak ook nog tot sterkere sociale verbanden op lokaal niveau door een actief verenigingsleven, en draagt het bij aan een levendig en leefbaar Westerkwartier! Het is daarom van groot belang dat de cultuur in het Westerkwartier weer gaat bloeien.

We hadden gehoopt dat corona ons niet nóg een winter binnen zou houden. Helaas zijn er momenteel weer erg veel besmettingen en behoort corona nog niet tot het verleden. Heb jij een coronainfectie doorgemaakt en lukt het je daarna niet goed om te herstellen?

B

lijf je bijvoorbeeld vermoeid, benauwd of kortademig? Weet dan dat er hulp voor jou is vanuit de basisverzekering. Je mag aanspraak maken op fysiotherapie, ergotherapie en diëtetiek. Om aanspraak te maken op de zorg moet je een verwijzing hebben van je (huis)arts en mag het niet langer dan 4 maanden geleden zijn dat je corona had. Het maakt niet uit of je thuis ziek bent geweest of in het ziekenhuis hebt gelegen. Je mag dan maximaal 50 behandelingen fysiotherapie gebruiken binnen 6 maanden (vanaf de start van je behandeling). Bij ernstige en aanhoudende problemen kan dit nog eens met dezelfde duur en aantal behandelingen verlengd worden. WAT HOUDT DE BEHANDELING IN? De fysiotherapeut die jou gaat begeleiden tijdens je herstel, heeft daar een aanvullende cursus voor gevolgd. Het herstel na corona is echter voor iedere patiënt anders, en daarom is van te voren niet goed te zeggen waar je behandeling precies uit bestaat. Vaak voorkomend zijn conditietraining waarbij je zuurstofgehalte en hartslag in de gaten worden gehouden, krachttraining en ademhalingsoefeningen. De fysiotherapeut houdt contact met je huisarts zodat, indien nodig, aanvullende zorg geregeld kan worden bij onvoldoende herstel. Wat kun je zelf doen? Luister naar je lichaam! Constant over je grens gaan, zorgt voor een vertraagd herstel. Pak dus de rust die je nodig hebt. Heb je een goed moment? Probeer dan eens oefeningen tussendoor te doen; sta een aantal keren extra op uit de stoel of loop de trap een keer extra op bijvoorbeeld. De fysiotherapeut vertelt je er graag meer over en kan je op weg helpen. Informeer ernaar bij jouw fysiotherapeut.

Nienke Poker Fysiotherapie Keep on Moving Manuele therapie Keep on moving www.fysiotherapiekeeponmoving.nl


Iedereen een eigen plek bij De Zijlen De Zijlen vindt dat iedereen, met of zonder beperking, van betekenis is en een plek verdient in de samenleving. In de provincie Groningen ondersteunt De Zijlen mensen met een verstandelijke beperking zo dat zij mee kunnen doen in hun dorp of wijk. Zo ook in Niekerk! Ieder op zijn eigen manier, gericht op een goed leven. We bieden daarbij wonen, ambulante begeleiding, gezinsondersteuning, werk en dagbesteding. Ook heeft De Zijlen een kinderdagcentrum. Wilt u meer weten? Neem contact met ons op (0594) 850 552 of kijk op www.dezijlen.nl

De Zijlen, voor mensen met een verstandelijke beperking

Voor jong en oud in NIETAP

Rust, Ruimte en Relaxen in het mooie Westerkwartier! Bed & Breakfast Reitsmahoeve Kijk op onze website voor prijzen en boeken

www.reitsmahoeve.nl Afvallen? Fitter worden? Klachten verminderen? Gezonder leven? Begin 2020 goed en plan een afspraak bij AVS Diëtisten. • • • • • •

Praktisch voedingsadvies met heldere uitleg Voedingsplan op maat Up to date kennis Samenwerken richting realistische doelen Intensieve coaching en betrokkenheid Duurzaam resultaat

Telefoon: 085 - 13 06 284 www.avs-dietisten.nl


Beweegt

’t Westerkwartier

21

Tafeltennisvereniging Talero wil in

COLUMN

januari starten met OldStars tafeltennis

MIJN DAG ALS DIËTIST

Talero is de Tafeltennisvereniging voor Leek, Roden en wijde omgeving. Vanaf 19 januari wil Talero op de woensdagen in de Rodenburghal in Leek starten met OldStars tafeltennis.

D

OLDSTARS TAFELTENNIS VOOR EEN BETERE LEVENSKWALITEIT VOOR OUDEREN Met OldStars tafeltennis biedt Talero een aangepaste spelvorm aan voor tafeltennis op latere leeftijd. Er worden naast het tafeltennis ook diverse andere beweegvormen aangeboden. Ervaring met tafeltennis is niet per se nodig. In principe kan iedereen meedoen, maar het richt zich op de leeftijdsgroep 55+. Het spel tafeltennis is een laagdrempelige sport, die tot op latere leeftijd kan worden beoefend. U hoeft alleen zelf te zorgen voor goede sportschoenen en makkelijk zittende kleding. OldStars tafeltennis staat onder begeleiding van een OldStars begeleid(st)er en/of trainer.

OUDEREN IN BEWEGING OldStars tafeltennis is onderdeel van OldStars Sport, een project van het Nationaal Ouderenfonds. In de regio Groningen wordt dit mogelijk gemaakt door Provincie Groningen, Huis voor de Sport Groningen en de Rabobank. OldStars tafeltennis houdt ouderen in beweging en geeft ouderen de mogelijkheid om de sociale voordelen van het verenigingsleven te (blijven) ervaren. Met de uitbreiding van het OldStars aanbod met tafeltennis neemt het Ouderenfonds samen met de landelijke partners Menzis, VWS, RCOAK, Stichting Sluyterman van Loo en Zawabas een volgende stap in de landelijke ontwikkeling van 100% ouderenvriendelijke sportverenigingen. Hierbij staan gezond en fit blijven én

socialisatie in en rondom de sportvereniging centraal. Na elke training sluit OldStars tafeltennis af met koffie/thee of ander drankje. HEEFT U INTERESSE IN DEELNAME EN/ OF WILT U OP DE HOOGTE WORDEN GEHOUDEN? De komende periode wil Tafeltennisvereniging Talero kijken of er interesse is bij ouderen om aan OldStars tafeltennis mee te doen. Heeft u interesse om deel te nemen of heeft u vragen? Stuur dan een e-mail naar de secretaris van Talero Jan Dijkstra: secretaris@talero.nl of bel naar 06-1300 63 58.

KORT NIEUWS

Nieuwe mat Judo Academy Noord Nederland Judo Academy Noord Nederland heeft in de Rodenburghal in Leek een nieuwe judomat aan kunnen schaffen. De mat is mede tot stand gekomen door de fantastische inzet van de leden bij de Grote Clubactie. Trainer John van der Meer is blij met de nieuwe matten. “In Leek maakten we tijdelijk gebruik van puzzelmatten. De nieuwe geel/ blauwe mat ziet er schitterend uit. De puzzelmatten kunnen weer gebruikt worden voor schoolprojecten. We zijn er trots op dat er in zo'n korte tijd zoveel verbondenheid is gecreëerd, dat is de reden dat de judoka's zich zo hebben ingezet.” We hopen dat de judoka's zo snel mogelijk de mat uit kunnen proberen! Meer informatie? Check www.judoacademy-nn.nl

LINDA

Vanaf de 1e uitgave van 't Westerkwartier beweegt in 2015 mag ik columns schrijven voor deze leuke krant. De afgelopen jaren zijn verschillende onderwerpen aan de orde geweest zoals gezond ouder worden, het belang van vitamine D en hypes in dieetland. Voor deze editie leek het me leek om een inkijkje te geven in (een deel van) mijn werkzaamheden. Want naast het schrijven van blogs doe ik als diëtist veel meer:

at doet ze in nauwe samenwerking met het Nationaal Ouderenfonds en de NTTB. OldStars tafeltennis is uitermate geschikt voor 55 plussers die op een gezonde manier en zonder blessuregevaar willen (blijven) sporten.

M

eestal begint mijn werkdag rond 8.00 uur. Natuurlijk ben ik er op tijd, zodat ik eerst even een kopje koffie kan halen en rustig kan opstarten. Na het checken van mijn mail staat daarna ook snel de 1e cliënt gepland. Vandaag komt H.B. een 44 jarige fanatieke hardloper. Een paar jaar geleden heb ik hem voor het eerst gesproken in verband met zijn wens om op een goede manier gewicht te verliezen. Dat is destijds goed gelukt. Hij heeft nu een nieuw doel….namelijk trainen voor een kwart triathlon. Ofwel 1500 meter zwemmen, 40 km fietsen en 10 km hardlopen. Hij heeft zijn trainingsschema mee en we maken een 1e plan. Een belangrijk onderdeel van het plan is een goed eet- en drinkschema voor de trainingen en daarmee goed te oefenen. Er is gelukkig nog wel even tijd om dit uit te proberen en te perfectioneren. Daarna volgen E.J. en B.J. Zij doen mee met de Beweegkuur; een gecombineerde leefstijlinterventie. Gedurende dit twee jarige programma begeleid ik ze bij het veranderen van hun leefstijl. Het programma bestaat uit individuele gesprekken en een aantal groepsbijeenkomsten. Samen zetten we kleine stappen in het afvallen, gezonder eten, meer bewegen, beter slapen en/of minder stress. Binnen dit programma ben ik niet alleen diëtist maar ook leefstijlcoach. Goed om te weten! De Beweegkuur wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Onder andere op initiatief van Menzis zijn diverse wandelgroepen gestart in de provincie Groningen. Zo kun je in het Westerkwartier op een aantal locaties gratis en gezellig meewandelen. E.J. en B.J. zijn al even onderweg en samen al 15 kilo afgevallen. We bespreken nog wat knelpunten en we zien elkaar weer over zes weken. Naast de spreekuren heb ik tijd gepland om de administratie te doen, adviezen te maken en te versturen. Tijd om een workshop voor te bereiden en tijd om de andere klusjes te doen, zoals recepten uitwerken, factsheets maken overleg met collega's. De dag is altijd zo weer voorbij. Tot de volgende keer. Linda Swart, sportdiëtist AVS Adviesbureau Voeding en Sport www.avs-sportdietisten.nl


FITTER WORDEN? Oefenen met de fysiotherapeut of oefentherapeut! • Oefengroep bewust bewegen • Valpreventie “in Balans” • Medische fitness • Parkinson oefengroep • Parkinson dansgroep • Parkinson boksen Voor vragen bel 0592 613010 Eenerstraat 52a 9331 HD Norg 0592 61 30 10 Van Panhuyslaan 16 9351 CG Leek 0594 76 49 96


Nieuwe praktijk voor pijnbehandeling in Leek Gevestigd in Leek aan de Diepswal 17-B, is De Pijnbaas geopend: een nieuwe praktijk voor fysiotherapie en manuele therapie. Hans Berends werkt al meer dan 30 jaar met pijn patiënten. Waarom een nieuwe praktijk? “Ruim 17 jaar geleden ben ik samen met collega Iben Boon in Leek debalans gestart. We waren de eerste fysiotherapiepraktijk met een fitnesszaal én met een pilates teacher. Geweldige tijd gehad met een super team. Mijn focus en ambities zijn o.a. gezien mijn leeftijd anders dan de jongere collega's. Daarom heb ik besloten om mijn plek bij debalans op te geven. Het geeft me nu de kans om me te concentreren op dat waar ik goed in ben: de behandeling van patiënten met chronische, a-specifieke, oftewel langdurige pijnklachten, zonder duidelijke oorzaak. Soorten pijn Een snee in je vinger doet pijn omdat de huid beschadigd is. Pijn is het alarm en neem je waar dankzij je brein. Is de wond na 1 week genezen? Dan gaat het alarm uit en je voelt geen pijn meer: alles is weer ok. Soms gaat er iets niet goed en blijft het alarm afgaan, zelfs al is de schade hersteld. Je voelt wel pijn, je neemt het duidelijk waar, maar er is niets kapot. Blijkbaar werkt het alarmsysteem niet zoals het hoort. Gevolg kan zijn dat je onzeker wordt over je lijf en de regie verliest. Je haalt je van alles in je hoofd. Dat kan je onrustig maken. Mijn strategie? Ik leg je snel én begrijpelijk uit wat pijn precies doet in je lijf. Snappen hoe het zit haalt de onrust uit je hoofd. Inzicht over je reflexen en handvatten om weer gewoon te kunnen bewegen geven je de controle over je lijf terug.

Ik kan je laten voelen dat bv. stijfheid in de weg zit. Ik leg je de trucjes uit. In 80-90% van de gevallen ben je zelf in staat om dit op te lossen. Dat is de lol! Ook over 'gewone' lage rugklachten, of nek-schouder-armklachten bestaan veel misverstanden.

Een plek om te ontdekken en jezelf te ontwikkelen

ZORGBOERDERIJ KEUNINGSHOF Je stapt onze Zorgboerderij op en bent direct één met de natuur. Hoor het riet dat ruist, de vogeltjes die fluiten en het galop van de paarden. Je stapt in de wereld van de KeuningsHof.

D

e Zorgboerderij ligt in het prachtige Groningse coulisselandschap, omringd door een eeuwenoude dobbe en maïsvelden. Bij ons ga je op ontdekkingsreis naar jezelf en nog zoveel meer. Ons doel is om mensen met een zorgvraag zich te laten ontwikkelen en te begeleiden. Het is onze overtuiging dat de ruimte, natuur en dieren op de boerderij een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van onze deelnemers. Onze Zorgboerderij heeft een christelijke identiteit. Leven vanuit geloof, hoop en liefde is ons uitgangspunt. Bij alle zorg en begeleiding die wij bieden staat de bijbel centraal. Inmiddels hebben al vele deelnemers hun plek gevonden op de Zorgboerderij en kunnen wij met recht zeggen dat het een plek is om te ontdekken, te ontspannen én jezelf te ontwikkelen.

Blijf je last houden van die schouder na een oude blessure? Of gaat dat zeurende gevoel in je bil en/of been maar niet weg? Lijken jouw klachten niet oplosbaar? Maak een afspraak, het is soms eenvoudiger dan je denkt. Pijn de baas bij de pijnbaas Nieuwsgierig wat ik voor je kan betekenen? Neem contact op via www.depijnbaas.nl , maak online een afspraak of bel me: 06 - 835 260 88.

In het voorjaar van 2008 zijn wij, familie Meindertsma, naast ons kalverbedrijf gestart met de zorgboerderij. Wij hadden het verlangen om iets te betekenen voor anderen en eindelijk konden we mensen laten meegenieten van al het moois dat de boerderij te bieden heeft. DOELGROEP De zorgboerderij is voor zowel jong als oud die te maken hebben met: • een verstandelijke beperking • psychische problemen • een burn-out • niet aangeboren hersenletsel (NAH) • sociaal-emotionele problemen • hechtingsproblemen • autisme, ASS en ADHD • sociale- en gedragsproblemen

ZORGAANBOD Wij bieden zorg op maat, ieder mens is namelijk uniek! Bij ons kun je terecht voor: • begeleid wonena • dagbesteding • logeren • naschoolse opvang • 24-uurs zorg • reïntegratietrajecten • individuele begeleiding • vakantieweken NIEUWSGIERIG? Wil jij de KeuningsHof ook graag in het echt beleven zodat we samen op ontdekkingspad kunnen gaan? Kom dan eens een kijkje nemen bij ons op de zorgboerderij. Stuur ons een mail of neem telefonisch contact met ons op. De KeuningsHof Keuningsweg 22 9367 TC De Wilp T 0594 - 642901 E info@keuningshof.nl W www.keuningshof.nl

OPLOSSING PUZZEL