__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

JA ARMARKTJOURNA AL

NIEKERK OLDEKERK FAAN

EDITIE 2018

saxy ladies

kermis

Jannes de groenteman

Klompengeklos

kleintje kinderboerderij

MULTIMATE KLOOSTERMAN IS OPGEHOUDEN TE BESTAAN, U BENT WELKOM BIJ KLUSMAAT VAN DORP IN ZUIDHORN, DAT IS NIET VER BIJ U VANDAAN!

zie pagina 39

golf


SPETTERENDE VAKANTIEAANBIEDING Geldig tot 3 september: Kinderen van 2 t/m 12 jaar zwemmen voor maar slechts € 1,00 per keer Ook het zwembad o.a voor: Zwemles, Bootcamp on water, Therapiezwemmen, Aquajogging, Baby-en peuterzwemmen.

Reserveer onze SPORTHAL nu voor seizoen 2018/2019 (OOK TE HUUR VOOR PARTICULIEREN) 1/3 deel van de zaal € 13,50 per uur 2/3 deel van de zaal € 23,00 per uur Hele zaal € 33,00 per uur

Eekebuursterweg 1, Oldekerk www.eekeburen.nl - Tel.: 0594 - 503321 Peebos 12 • Doezum • Tel. 0594 659 615 / 06 27427592

Sterk in klein grondwerk


3

JAARMARKT NIEKERK | OLDEKERK | FAAN

EDITIE

2018

Voorwoord We kunnen door de medewerking van vrijwilligers en sponsors voor de 38e keer een markt bieden met spectaculaire attracties, straattheater en muziek.

N

aast een feest van herkenning zijn we er in geslaagd om leuke theateracts naar de markt te halen. Dit jaar was het een hele onderneming om dit voor elkaar te krijgen in verband met concurerende evenementen en vakantie.

De sfeer van een echte Hollandse jaarmarkt is moeilijk te evenaren, die moet je nog steeds voelen, proeven en ruiken. Dankzij sponsoring heeft het comité getracht aan deze voorwaarde te voldoen. Voor de zevende keer in succesie is het Jaarmarkt Journaal Niekerk Oldekerk Faan in een oplage van ruim 12.000 exemplaren huis aan huis verspreid in de gemeente Grootegast en Zuidhorn en omliggende dorpen. Adverteerders maakten deze gratis krant mogelijk en leveren hiermee een geldelijke bijdrage aan het marktcomité.

PRODUCTIE De krant is gemaakt door KiWi Media Producties in samenwerking met het marktcomité. Redactie is gedaan door Henk Kijf en Jan Posthumus en de interviews zijn afgenomen door Taal en Tekstbureau Poker uit Niekerk. Foto’s zijn aangeboden door J.H. van der Molen, Adjano, Streekkrant en Joop Bolhuis. Het Journaal is een journalistieke publicatie met de hiervoor geldende avg. Wij wensen iedereen veel plezier tijdens de feestweek.

DONDERDAG 23 AUGUSTUS, PARTYCENTRUM DE HALTE

Ondernemers Ontmoeten Relaties (OOR) Op donderdagavond 23 augustus wordt door het marktcomité Niekerk-Oldekerk-Faan wederom "Ondernemers Ontmoeten Relaties" georganiseerd.

D

at OOR populair is, blijkt wel uit de massale opkomst de afgelopen jaren. We hebben er ook weer alles aan gedaan om naast wat entertainment ook belangrijke onderwerpen luchtig te bespreken. Deze avond is bestemd voor alle sponsors en adverteerders van de feestweek, maar ook de commissieleden uit het dorp zijn van harte welkom. Vergeet niet uw visitekaartje mee te nemen, want we verloten weer een aantal VIP-kaarten voor een wedstrijd van FC Groningen en vrijkaarten voor toneelvoorstelling Langewold. Deze avond wordt u aangeboden door het Marktcomité Niekerk, Oldekerk en Faan. Samen gaan we proosten op de feestweek en op de markt in het bijzonder. Een speciaal welkom voor Agrarisch Westerkwartier. Met hun steun zijn we in staat iets extra’s te doen.

PROGRAMMA DONDERDAG 23 AUGUSTUS: 19.00 uur: Welkom 19.30 uur: William Renkema, activiteitenbegeleider bij de Zijlen. William is natuurliijk geen onbekende voor ons, maar wat velen niet weten is dat hij ontzettend aktief is om de bewoners van De Zijlen een plek te geven in het dorp. Graag vertelt hij ons over de visie van de Zijlen en wat de Zijlen ook voor u als ondernemer of vereniging kan betekenen. 20.00 uur: Pauze met verloting Wie o Wie wint twee businesskaarten voor een wedstrijd van FC Groningen en als toegift twee kaarten voor de voorstelling 'Wat u Wilt' van Rederijkerskamer Langewold. 20.15 uur: Jos Huizinga, entertainer en wethouder te Zwijndrecht. Jos Huizinga, geboren in Ulrum en getogen in Zuidhorn, komt langs en probeert ons uit te leggen wat het voordeel is van een herindeling. We worden immers in januari 2019 één gemeente Westerkwartier. Ook is Jos voorzitter van de stichting 'Open uw Hart'. Dankzij die stichting is er een resort gebouwd in een dorpje nabij Nairobi in Kenia. Hierbij waren ook enkele bewoners van onze dorpen betrokken.

De Zijlen in beweging! De Zijlen vindt dat iedereen, met of zonder beperking, van betekenis is en een plek verdient in de samenleving. In het Westerkwartier ondersteunt De Zijlen mensen met een verstandelijke beperking zo dat zij mee kunnen doen in hun dorp of wijk

I

eder op zijn eigen manier, gericht op een betekenisvol leven. Zo stimuleert De Zijlen mensen met een verstandelijke beperking om te gaan bewegen. In het Westerkwartier doen zij mee aan fitness, bowlen en bijvoorbeeld zwemmen. We sluiten hierbij zoveel mogelijk aan bij reguliere (sport)verenigingen. Mooie voorbeelden van meedoen in de wijk!

voorbeeld vrijwilliger bent op een woongroep. U kunt op verschillende manieren iets betekenen voor een bewoner, bijvoorbeeld samen koffie drinken, winkelen, fietsen of koken. Er zijn mogelijkheden te over. U bepaalt zelf hoeveel tijd u erin wilt steken. Dit gaat uiteraard in goed overleg en is afhankelijk van uw tijd en de wensen van u en de bewoner(s).

WILT U VRIJWILLIGER WORDEN?

marktcomité NIEKERK OLDEKERK FAAN

Mensen met een beperking zoeken vaak een maatje. Vrijwilliger zijn betekent dat u maatje wordt van een cliënt of bij-

Kijk voor meer informatie op www.dezijlen.nl of volg ons op facebook.


ONZE MISSIE:

“Met een advies van MKB+ een gegarandeerd en voorspelbaar beter rendement voor uw bedrijf”

www.mkbplusadvies.nl

DIVERSE OPRUIMINGEN VOOR FEESTPRIJSJES

WWW.DRINT.NL


5

JAARMARKT NIEKERK | OLDEKERK | FAAN

EDITIE

2018

Kijf&Witte grafische vormgeving en KiWi Media Producties helpen u op weg

K

iwi Media Producties, uitgever van onder andere 't Westerkwartier Beweegt en Noordenveld in Beweging, is samen met Kijf&Witte grafische vormgeving gevestigd aan de Tolberterstraat 31 in Leek. Vanaf deze plek wil de uitgeverij annex grafisch servicebureau verder bouwen aan een optimale relatie met haar klanten in de regio Westerkwartier en Noordenveld. Veel ondernemers hebben het bedrijf weten te vinden voor diverse opdrachten, zoals het opmaken van teksten en advertenties, het verzorgen van drukwerk, advertentieverkoop en de ontwikkeling van blad en/of mediaconcepten. .

FC GRONINGEN Sinds 2002 is er een hechte samenwerking met FC Groningen en aan haar gelieerde partners. Zo maken de vormgevers van Kijf en Witte sinds jaar en dag niet alleen de presentatiegids van FC Groningen en de programmaboeken, maar natuurlijk ook de FC Groningen Promotiekranten die ook in deze regio worden verspreid.

DRUKWERK OP HOOG NIVEAU TEGEN CONCURERENDE PRIJS Veel bedrijven uit Noordenveld en Westerkwartier hebben Kijf&Witte het vertrouwen gegeven om het drukproces in goede banen te leiden. Door onze knowhow op het gebied van drukwerkvoorbereiding zijn we in staat om snel en tegen goedkope tarieven hoogwaardige producten te leveren. Neem vrijblijvend contact op met Henk Kijf, 0655346910

4 DAVERENDE DAGEN IN DE FEESTTENT! De gezelligste feestweek van de wijde omgeving staat weer op het punt van beginnen en uiteraard draagt de Smidse ook weer haar steentje bij. Een iets grotere feesttent dit jaar moet zorgen voor minder teleurgestelde gezichten van mensen die erachter komen dat zijn of haar favoriete evenement al uitverkocht is. Hoewel, voor het Hollandse Hits Festival op zaterdag 18 augustus zijn, ondanks de grotere capaciteit van de tent, al wekenlang geen kaartjes meer verkrijgbaar.

G

elukkig heeft de Smidse nog een drietal daverende dagen in de planning staan dit jaar zodat je zeker 1 of meerdere feesten in het feestpaleis aan de Smidshornerweg in Niekerk kan bijwonen. Zo staat er op maandagavond 20 augustus een 'American Night' op het programma. Geen gezeur over politiek maar een avond met The Boss, the King en ook nog Country muziek? Dat kan maar 1 ding betekenen: we gaan een avond naar de United States of America. Gewoon lekkere, goeie, stevige en echte muziek waar Amerika groot en beroemd mee is geworden. Niemand minder dan Bouke zal the King of Rock 'n Roll Elvis Presley laten herleven waarna the Bruce Band (Europe's Number One Springsteen tribute band) er voor zal zorgen dat je je echt bij een concert van Bruce Springsteen himself waant. Rock muziek zoals rock muziek bedoeld is, dat is waar The Boss voor staat.Dat gebeurt allemaal nadat de Kentucky Grasshoppers de avond hebben afgetrapt met een set onvervalste en goudeerlijke countrymuziek. De entrée voor deze avond? Die is er niet! De afgelopen jaren is wel gebleken dat de mensen in Niekerk, Oldekerk en Faan en de wijde omgeving wel van een verkleedpartijtje houden. Tiroler Avonden, Roze Montag en zelfs op de 1001 Nacht avond vorig jaar mochten we vele verklede bezoekers ontvangen. Dit jaar hoopt de Smidse weer op een stralende menigte die haar allermooiste, meest stralende, glinsterende en/of foutste outfit heeft aangedaan, want op woensdag 22 augustus gaan we wederom fouter dan foutst op de #waanzinnigewoensdag met als thema 'Crazy Glitter'. Dat doen we natuurlijk weer met onze foutste DJ's, maar belangrijker nog is de band die deze avond op het podium zal klimmen. The Black Tie Monkey Squad ken je misschien uit de jaarbeurs tent in Roden en zo niet dan zal deze band een onuitwisbare indruk achterlaten. Van Justin Bieber tot aan Bon Jovi, van

hiphop tot Hollands, je kan het zo gek niet bedenken of deze band speelt en zingt het. Vergeet naast je fantastische outfit dus ook zeker je dansschoenen niet, want die voeten gaan van de vloer. Tickets € 5,- voor Crazy Glitter zijn verkrijgbaar bij de voorverkoopadressen van de Smidse. Afgelopen jaar vierde de Smidse het 25 jarig jubileum van Spijkerpop. Uiteraard heeft het bestuur na die zeer succesvolle 25e editie nagedacht hoe het nu verder moest. Vanuit verschillende kanten krijgen we verzoeken om eens een grote Nederlandse band te programmeren. Dat zou natuurlijk kunnen, maar de financiele risico'szijn groot. Eigenlijk moeten we dan nog een flink stuk groeien willen we dat voor iedereen betaalbaar houden. Gaan we dan voor de gemoedelijkheid of voor grootschaligheid? In een tent of open lucht? Allemaal vragen die ons bezig houden. En, eerlijk is eerlijk, natuurlijk dromen wij ook wel eens van Spijkerpop XXL. We gaan geen overhaaste beslissingen nemen en ons de komende periode ons dan ook eens goed beraden of we die stap samen met Niekerk, Oldekerk en Faan willen maken. Misschien moeten we eens beginnen met een onderzoek? Tot die tijd veranderen we niks aan ons befaamde recept: een dampende, stampende tent met mensen, 5 bands op het podium, 5 verschillende muziek genres en vroeg of laat gaat het dak eraf. Dat is al 25 jaar Spijkerpop en dat zal ook op de 26e editie niet anders zijn verwachtten wij. Zeker niet als je kijkt naar de line-up van bands. Zo trapt Rock Coverband Lase de avond af. Misschien wel een van de best bewaarde geheimen van het Westerkwartier. Als je hoort wat deze mannen kunnen verbaas je je misschien waarom je ze niet veel vaker

ziet en hoort spelen. Want zo goed zijn ze echt! Als Lase de tent heeft opgewarmd kunnen de haren los geschud worden want dan staat de Ultimate Guns 'n Rose Tribute band op het podium. Een band die de echte Guns tot in de details na doen. Een Tribute band met een hoofdletter T. Net als het stof na het optreden van de Ultimate Guns is neergedaald staat de volgende waanzinnige tributeband al op het podium. Hoewel deze band nog maar een jaar of 2 bestaat staan ze op alle festivals die er toe doen: Mumfords Calling is gewoon net Mumfords and Sons! Wie denkt even een rustmomentje te kunnen pakken tijdens deze 26e editie van Spijkerpop komt bedrogen uit. We stampen de avond gewoon door met de Hoksons. Veenkoloniale Boerenrock (hoewel we dat laatste eigenlijk niet mogen zeggen) met een flinke dosis Normaal, dat betekend maar 1 ding: het gaspedaal gaat nog verder ingetrapt worden. En omdat we het feestje dat Spijkerpop heet in stijl willen afsluiten hebben we gewoon nog een fantastische band gecontracteerd. De Weekend Warriors gaat de avond in stijl afsluiten met een grote lange mashup van Guilty pleasures. Tickets € 12,50 voor Spijkerpop zijn verkrijgbaar bij de voorverkoopadressen van de Smidse. Tot slot: Naast alle bovenstaande evenementen organiseert de Smidse in samenwerking met het Evenementen comite op woensdag 22 augustus de Waanzinnge Kindermiddag! Om half 2 begint de middag met een voorstelling van de 'Lachen is Oke Show'. Een heerlijke voorstellingen voor kinderen van 3 tot en met 12 jaar. Na de voorstelling staan de springkussens klaar, kan er geknutseld worden en is er natuurlijk wat te drinken voor de kinderen! Check www.spijkerpop.nl, www.desmidse.net, facebook.com/desmidse of facebook.com/spijkerpop voor meer info over onze activiteiten en de voorverkoopadressen.


OOK VOOR BADKAMER RENOVATIE VERBOUW TIMMERWERK EN ONDERHOUD Westerzand 8 9862 TN Sebaldeburen Mobiel 06-54922699 email: horstmaatwerk@gmail.com

www.vanderhorstmaatwerk.nl like us on Facebook

www.houthandelvandernaald.nl

Hoofdstraat 18 | 9801 BZ Zuidhorn 0594-503233 | 0594-504678 info@makelaardijzuidhorn.nl | www.makelaardijzuidhorn.nl


7

JAARMARKT NIEKERK | OLDEKERK | FAAN

EDITIE

2018

De zonneboiler… dichterbij dan u denkt!

D

oor de stijgende energiebelasting op gas groeit de neiging naar verduurzaming. Met een zonneboiler verwarmt de zon uw tapen CV-water. De heatpipe-collectoren van ReSolar brengen met een beetje daglicht (UV-straling) het water in de boiler al naar een behoorlijke temperatuur. Daarnaast maakt een aanzienlijke investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) het voor iedere woning interessant om een zonthermische installatie te gaan gebruiken.

REHEAT HEETWATERSYSTEMEN Landelijk een grote speler, regionaal misschien minder bekend. Voor ReHeat begon het met de succesuitvinding van de originele boerderijboiler. De zogeheten ‘AgriHeat’ heeft al bij meer dan 1200 agrarische bedrijven in binnenen buitenland voor een enorme gasbesparing gezorgd. Al snel kwam ook de vraag naar een dergelijk systeem vanuit de recreatie; voor zwembaden, campings, hotels en sportverenigingen werd de ‘FlexHeat’ een feit.

ZONNEBOILERS VAN RESOLAR Sinds een aantal jaren levert ReHeat ook zonneboilers voor de particuliere markt. Menig installatiebedrijf maakt gretig gebruik van de scherp geprijsde zonneboilersets van het eigen merk ‘ReSolar’. Zorgvuldig samengesteld op basis van kwaliteit en compleet tot en met de laatste koppeling of krimpkous. De zonneboilersets van ReSolar bestaan uit een compleet zonthermisch pakket met boiler, specifiek dakmontagemateriaal en appendages. Sinds december 2012 bevindt ReHeat zich aan de Industrieweg in Grootegast. Dagelijks zet het hele team zich in om verduurzaming voor klanten mogelijk te maken. AgriHeats, FlexHeats en zonneboilers verlaten de fabriek, op weg naar de eindgebruiker, waar het systeem ter plekke door een installatiebedrijf wordt gemonteerd en in bedrijf wordt gesteld.

KENNISCENTRUM ReHeat voorziet steeds meer installateurs van een door het RVO verplicht solar-certificaat. Het betreffende bedrijf volgt dan een cursus via het kenniscentrum van ReHeat en haalt hiermee de knowhow in huis om een zonneboiler op de juiste manier te installeren. Benieuwd wat ReHeat voor uw specifieke situatie kan betekenen? Stuur een e-mail naar info@reheat.nl of bel 0594-697902.

Hij heeft een belangrijke rol in het toneelstuk dat in het kader van 100 jaar Rederijkerskamer Langewold begin september wordt opgevoerd. Maar, in de vakantie zitten de repetities er even op en kan Feike Swieringa zich eerst helemaal richten op de Feestweek, waar hij elk jaar met volle teugen van geniet. Net zoals hij dat doet van het vrijwilligerswerk, wat hij voor diverse verenigingen en organisaties heeft gedaan en nog altijd doet.

FEIKE SWIERINGA KIJKT VOORUIT NAAR 100 JAAR REDERIJKERSKAMER LANGEWOLD

“Maar eerst nog even lekker een weekje feest vieren” D

at begon al in zijn jeugd, toen hij toetrad tot het jeugdbestuur van gymvereniging ONA. En ja, dat is best lang geleden. Vervolgens raakte Feike betrokken bij allerlei werkzaamheden binnen de kerk, jeugdcommissie, penningmeester diaconie, kindernevendienst, we noemen er zomaar even een paar. “Pa en ma deden ook vrijwilligerswerk, dus ging dat ook doen”, kijkt hij terug. Inmiddels is hij al weer jaren penningmeester van de Begrafenisvereniging en de toneelvereniging en ook al vele jaren, in allerlei functies, betrokken bij voetbalvereniging Niekerk. “Zo mag ik graag achter de bar staan. Als mensen genieten, geniet ik zelf ook.” VOLDOENING Na een turbulente periode bij zijn vorige werkgever, heeft Feike zijn draai weer gevonden bij Smeding B.V. in Leek. Volgens Feike moet je plezier hebben in datgene wat je doet. “Het gevoel om iets te willen en

te kunnen organiseren moet aanwezig zijn en ja, dat heb ik wel in me. En het mooie van vrijwilligerswerk is dat de voldoening groot is wanneer er iets lukt.” Om het rijtje van onbetaalde functies compleet te maken, kom je Feike ook nog tegen als volleerd zanger in Mosterd na de Maaltijd. En uiteraard beheert hij ook daar de kas. En ja, ook in de Feestweek kan men een beroep doen op Feike. Zo is hij alweer een paar jaar vrijwilliger tijdens Spijkerpop. “Prachtig om te doen, want dan zie je ook de andere kant van zo’n festival.” Vrijwilligerswerk doe je met elkaar en iedereen kan iets, is zijn mening. “Ik denk dat het een sterk punt is van onze gemeenschap. We doen heel veel

samen en als het er op aankomt, dan staan we er.”

Toch ziet Feike wel dat het op sommige plekken steeds moeilijker wordt om vrijwilligers te vinden. “Ik denk dat dit met de individualisering van de maatschappij te maken heeft. Maar bedenk wel dat we zonder vrijwilligers een spektakel als de Feestweek niet zouden kunnen organiseren. Als je het met elkaar oppakt en de schouders er onder zet, kun je veel teweeg brengen. Dat geldt voor de Feestweek, maar bijvoorbeeld ook voor de voetbalclub, de toneelvereniging, enzovoort. Je moet het met elkaar doen. Hoe meer mensen zich als vrijwilliger melden, des te lichter wordt het werk dat elk jaar weer moet gebeuren.” PRACHTIGE ROL Uiteraard verheugt Feike zich op de komende Feestweek, afgesloten met de prachtige Jaarmarkt, waar hij elk jaar enorm van geniet. Maar, we kunnen er niet omheen dat de uitvoering van het openlucht toneelstuk in het kader van 100 jaar Langewold haar schaduw voor-

LEES VERDER OP PAGINA 9


Kerkdreef 4, Oldekerk

Havenstraat 37 9822 AE Niekerk T. 06 1177 1944 M. g.hummelinstallatietechniek@live.nl

www.bobeans-vinyldesign.nl

Voor smakelijk gebak! OLDEKERK TELEFOON: 0594-502559

TEL: 06 13020979


9

JAARMARKT NIEKERK | OLDEKERK | FAAN

EDITIE

2018 VERVOLG VAN PAGINA 7

uit werpt. Feike speelt daarin de nar van de hertog, Toets Steen genaamd. “Een prachtige rol, waarbij regisseur Ben Smit mij veel vrijheid geeft. Natuurlijk moet ik me wel aan de tekst houden, maar daarbuiten proberen we heel veel uit, om de rol uiteindelijk zo goed mogelijk in te kunnen vullen. Ja, deze rol is mij op het lijf geschreven en ik was blij dat ik hem kreeg.”

Feike kijkt erg naar de 5 voorstellingen uit. “Het is natuurlijk wel spannend. Qua organisatie loopt het allemaal prima, maar in september moeten alle puzzelstukjes wel in elkaar vallen. Eén ding hebben we niet in de hand en dat is het weer. Uiteraard hopen we op mooi weer en 5 keer een volle bak. Na de Feestweek gaan we meteen los met de voorbereidingen. Overigens zijn we daarmee vorig jaar september al begonnen, dus het gaat dan om de spreekwoordelijke punten op de i te zetten.”

VIRUS Maar, zoals aangegeven gaat Feike eerst nog van de Feestweek genieten. “Zeker weten. Ik heb daar al van jongs af aan wat mee. Als kind deed ik aan bijna alle activiteiten mee. En tegenwoordig plannen we onze vakanties er omheen. Binnen ons gezin is de Feestweek een soort virus, waar we met elkaar enorm van genieten. En dat is mooi, want er ontstaat nooit discussie of we ergens wel of niet heen moeten gaan. We gaan, want we genieten er van.”

‘Vrijwilligerswerk doe je met elkaar en iedereen kan iets’ Feike heeft geen favoriete activiteit. “Wat ik leuk vind is de ambiance, de gezelligheid en de sfeer in zo’n week. Je voelt dan dat de verbinding in onze dorpen groot is en de Feestweek is daarin de verbindende factor. En als het weer een beetje meewerkt, gaan we weer een fantastische week tegemoet.”


WOLF GRASTRIMMER GTE830 + Gratis extra spoel 300 Watt Draaibare kop Normaal 54.95 NU

44.95

VOOR INFO 06-20008980 Ervaren schipper ibv. Groot vaarbewijs 1+2 marifooncertificaat en radar diploma. VOOR AL UW VAARWERK,GROOT OF KLEIN. Wilt u eens verder als friesland met uw jacht, ik breng hem met plezier voor u over het IJsselmeer, bijvoorbeeld.

NU OOK RIJLES VANAF 16,5 JAAR!

www.rijschoolhoman.nl


11

JAARMARKT NIEKERK | OLDEKERK | FAAN

EDITIE

2018

KERMIS De Kermis is niet meer weg te denken tijdens de feestweek en jaarmark in Niekerk. Jong en oud vermaken zich altijd opperbest en deze traditie moeten we zo houden. Mijn naam is Aletta Ansing. Sinds 1 oktober 2017 heb ik mijn eigen praktijk, Connect Coaching.

V

anuit de behoefte te investeren in mijn eigen persoonlijke en professionele groei, heb ik de opleiding Ervaringsgerichte Psychosociale Hulpverlening en Gestalt gezinstherapie aan het Kempler Instituut Nederland gevolgd. Deze driejarige post-HBO opleiding heb ik onlangs succesvol afgerond. Tijdens deze periode is de basis gelegd voor mijn manier van werken en heb ik gehoor gegeven aan het verlangen mijn eigen praktijk te ontwikkelen. Connect Coaching krijgt steeds meer vorm en inhoud vanuit mijn eigen 'kleur'. Verbinding, creeĂŤren en ontmoeten zijn drie kernwoorden die staan voor de visie van Connect Coaching. Met respect voor elkaar en het gegeven dat ieder mens uniek is en uniek mag zijn, gaan we samen een coachingstraject aan. Oordeelloos en vanuit het hart. Balans (her)vinden tussen autonomie en verbondenheid staat centraal. Wil je werken aan persoonlijke groei? Aan het herstellen van basisvertrouwen in jezelf in contact met de ander? Kinderen, jongeren en volwassenen zijn van harte welkom bij ConnectCoaching. Ik bied een veilig en inspirerend traject om je persoonlijke groei en bewustzijn te ontdekken en verdiepen.

D

it jaar zullen er opnieuw geen botsauto’s zijn. Dat is spijtig maar het is niet meer betaalbaar of rendabel voor de exploitant. Toch kunnen we spreken van een ouderwets kleinschalige kermis en hopenlijk gaan we daar ook massaal gebruik van maken.

AANBIEDINGEN KERMIS 2018

Tegen inlevering van deze bon

De voordeelbonnen hiernaast kunnen uitgeknipt worden en zijn de hele week geldig. Kopieren van de bonnen is trouwens niet verboden. Omdat het nog schoolvakantie is mogen de kinderen vast wat langer opblijven en verwachten we veel mensen. De kermis is er van dinsdag tot en met zaterdag.

1 euro korting op familiezak

Tegen inlevering van deze bon

Tegen inlevering van deze bon

SUIKERSPIN 0,50 korting op suikerspin

OLIEBOLLEN

ZWEEFMOLEN

of popcorn

4 voor 5,- euro

Tegen inlevering van deze bon

Tegen inlevering van deze bon

KINDERMOLEN

LIJNTREK Bij besteding van 5,- euro p.p.

4 voor 5,- euro

krijgt u een extra kadootje

Tegen inlevering van deze bon

Tegen inlevering van deze bon

Connect Coaching biedt: * individuele coaching * relatiegesprekken * kindercoaching / coaching in het gezin * workshops en trainingen aan groepen

VOOR INFORMATIE EN CONTACT: Connect Coaching Kerkdreef 25 9821 PR Oldekerk Telefoon 06-48736996 E-mail: info@connecttrainingen.nl

EENDJES VANGEN 10 eendjes ipv 7 eendjes voor 5,- euro

SCHIETTENT 8 kogels voor 5,- euro


Aldringastraat 7 9822 AM Niekerk T 0594 -50 52 43 E info@tenbass.nl I www.tenbass.nl

De Zevenster

• TUINAANLEG • ONTWERP • ONDERHOUD

06-27007886 - Zuiderweg 5 - Niekerk

www.ggbtuincompleet.nl Voor alle tuinen van klein tot groot

• • • • •

Huisdiervoeders Tuinbenodigdheden Afrasteringen Werkkleding en schoeisel Haardhout

Baby- en Kindshop • • • • •

Lego Duplo Playmobiel Siku Bruder

De Zevenster V.O.F. De Gast 82 9801 AH Zuidhorn 0594-502074

www.dezevenster.com

www.babyenkindshop.nl

Uitvaartverzorging Eddie van Marum Millinghaweg 12, 9822 TD Niekerk (Grootegast) Telefoon: 06-23396849 E mail: eddie.van.marum.68@gmail.com


13

JAARMARKT NIEKERK | OLDEKERK | FAAN

EDITIE

2018

PREMIUMISOLATIE

Het nieuwe isoleren Sinds eind 2017 adviseren wij over nieuwe isolatie producten. Voor het na-isoleren van de spouwmuur en het herstellen van de isolatie gebruiken wij een nieuw soort foam. Voor het na-isoleren van daken en vloeren hebben we ook een nieuw product. Dit is een water geblazen isolatie schuim. ENVERIFOAM Is uw woning voorzien van spouwmuurisolatie in de jaren ‘70 tot en met jaren ‘90? Dan is uw isolatie vermoedelijk niet meer in goede staat. Met Enverifoam geef jij je spouwmuurisolatie een upgrade. Met een endoscopisch onderzoek kan de adviseur kijken hoe de status is van uw spouwmuurisolatie en of die inmiddels toe is aan een upgrade. Wij adviseren woningeigenaren gratis en vrijblijvend over de mogelijkheden.

“Een goed geisoleerde woning betekent een lagere energierekening en hoger wooncomfort” ICYNENE H2O FOAM Wilt u wel een naadloze isolatie oplossing voor onder de vloer of onder het dak, maar geen PUR-schuim? Dan is Icynene H2O foam een goede oplossing. Deze wordt namelijk niet met gassen aangebracht maar wordt met water geblazen. Het is een vrij nieuw product in Nederland, maar in Canada al 30 jaar op de markt.

JAARMARKT Wilt u meer weten over één van de isolatie producten? Wij staan ook op de jaarmarkt. Kom gerust langs voor meer informatie.

VRIJBLIJVEND ISOLATIE ADVIES: Liever direct weten wat na-isolatie voor uw woning kan betekenen? Plan dan een adviesgesprek met één van onze specialisten. De specialist komt dan vrijblijvend bij u langs om te kijken wat de mogelijkheden zijn en ontvangt u een vrijblijvende offerte. Dit adviesgesprek is gratis. Laat uw gegevens achter bij ons op de website www.premiumisolatie.nl of bel gerust op 085- 743 2208.

10 JAAR DE HALTE

‘DE TIJD IS ONTZETTEND SNEL GEGAAN’ Toeval bestaat. Tenminste wanneer we kijken naar de manier waarop de huidige uitbaters van De Halte, Johan en Ineke en Jan en Anneke, elkaar vonden en destijds besloten samen ‘de kroeg’ in Niekerk voort te zetten. Nu, 10 jaar later, voorziet De Halte in haar huidige vorm, café, cafetaria en zaal, in een enorme behoefte in onze dorpen en omgeving. En dat is de verdienste van Johan en Ineke en Jan en Anneke, die het 10-jarig bestaan dan ook groots hebben gevierd.

T

erug naar het toeval. De dochters van beide stellen speelden wel eens bij elkaar en dus werd er wel eens een praatje gemaakt. Jan liep in die tijd met het idee rond om een indoor speelhal voor de jeugd te beginnen, in Leek op het industrieterrein. Johan liep min of meer met zetzelfde idee rond, maar had zijn oog laten vallen op de boerderij van Westenbrink aan de Zuiderweg, waar hij een partyhal wilde beginnen. Er werd een bedrijfsplan opgesteld, dat aan enkele deskundigen werd voorgelegd, maar hoe mooi het plan er ook uit zag, veel kans van slagen leek het niet te hebben. Maar wat dan? De ideeën waren er en beide stellen waren behoorlijk enthousiast geraakt. De kroeg, dacht Jan, is dat niet wat? Vele gesprekken met allerlei betrokkenen volgden en overal werd informatie ingewonnen. De kroeg bleek al langer te koop te staan en er waren ook al

meerdere gegadigden geweest. Er was dus concurrentie en dat zorgde ervoor dat er een behoorlijke prijs lag. Desondanks besloten Johan en Ineke en Jan en Anneke de stap te nemen. De rest is geschiedenis. Ze hebben er nooit spijt van gehad en hebben de afgelopen 10 jaar een partycentrum neergezet dat inmiddels in het gehele Westerkwartier tot de verbeelding spreekt. 1 juli 2008 is de officiële startdatum van De Halte. Een maand daarvoor had Johan al ontslag genomen bij zijn toenmalige werkgever, zodat hij onder andere met het schoolfeest van De Opstap mee kon draaien. Ook Ineke nam ontslag en werd verantwoordelijk voor de cafetaria. Jan heeft zijn baan bij defensie altijd aangehouden, terwijl Anneke al die jaren voor een (groot) aantal uren op papier stond.

FEESTWEEK De 1e feestweek die De Halte mocht beleven, werd er één om nooit te vergeten. Anneke:” Het was een gekkenhuis, na die week waren we alle vier helemaal kapot. We werden in het diepe gegooid en hebben toen meteen kennis kunnen maken met het kroegleven.” De week werd gedraaid met te weinig personeel, de vraag was immers wat je kon verwachten. “We hadden wel een idee, maar niet dat zo het groots zou worden”, geeft Jan aan. “Samen met Johan was ik een soort vliegende keep, we konden daar ingezet worden waar we nodig waren. Nou, dat hebben we geweten.” Maar, ondanks de vermoeienissen kon terug gekeken worden op een geweldige week. “Het viel niet tegen inderdaad”, zegt Johan met een glimlach.

LEES VERDER OP PAGINA 15


Heerlijk vers fruit uit eigen boomgaard, vele soorten eigen geperste pure sappen, Groningse boerenkaas, Boederij-ijs, Kleiaardappelen, Peulvruchten, vele soorten fruit, Streekproducten, enzovoorts. Boerderijwinkel bij het teeltbedrijf: Heereburen 17, 9884 TC Niehove (bij Kommerzijl) Stadswinkel: Overwinningsplein 75, 9728 GS Groningen Beide winkels geopend van maandag t/m zaterdag www.oudeboschfruit.nl

Garagedeuren, kwaliteit op maat! www.gbmdoezum.nl

GBM Doezum Brandsloot 8 9863 TR Doezum Mobiel: (06) 2030 4644 Of mail naar ons: info@gbmdoezum.nl


15

JAARMARKT NIEKERK | OLDEKERK | FAAN

EDITIE

2018

Tuintotaal Westerkwartier voor al uw onderhoud en aanleg

V

oor de een is de tuin een rustpunt,en voor de ander een speelparadijs. Naast het huis vormt de tuin een van de belangrijkste persoonlijke levens ruimte.

TUINAANLEG Zoekt u een betrouwbaar hoveniersbedrijf voor een vakkundige tuinaanleg van uw complete tuin? Bij ons ontvangt u goed advies en snelle service. Onze medewerkers hebben veel ervaring in de tuinaanleg voor bedrijven, instellingen en particulieren.

TUINAANLEG VAN HOGE KWALITEIT Dankzij onze jarenlange ervaring, kunnen we u goed adviseren. Welke tuininrichting past het beste bij uw wensen? En welke materialen geven de sfeer die u wilt? Bij de aanleg van uw tuin gebruiken we alleen materialen van goede kwaliteit. Want zo kunt u extra lang genieten van het eindresultaat. U heeft bij Tuintotaal Westerkwartier een vaste contactpersoon, deze zorgt voor een vlot verlopende tuinaanleg met een minimum aan overlast. Vooraf wordt duidelijk een werkplanning met u afgesproken. Deze wordt afgestemd op uw persoonlijke wensen. Eventuele problemen tijdens de uitvoering worden flexibel voor u opgelost.

VEELZIJDIGE HOVENIERS Onze veelzijdige hoveniers verzorgen uw complete tuininrichting: • grondwerk • sierbestrating • vlonder • beschoeiing • vijver •schutting • hekwerk • verlichting • beregeningsinstallatie • gazon • beplanting. Vooraf worden de te gebruiken materialen duidelijk met u afgesproken. Zo zal het eindbeeld volledig aan uw verwachtingen voldoen. www.tuintotaalwesterkwartier.nl Tel.: 0633254411

Ineke: “De voldoening dat we het met elkaar voor elkaar hadden gekregen, was enorm groot. De sfeer was uitstekend en ondanks dat we hard moesten werken, konden we echt genieten van de lol en het plezier dat de mensen hadden.” En dat is precies waar men bij De Halte altijd naar streeft. Mensen moeten het naar hun zin hebben en als ze even een praatje willen maken, dan moet daar tijd voor zijn.

VERBOUWEN De vliegende start van de feestweek zorgde er mede voor dat er flink kon worden geïnvesteerd in De Halte. Iets wat in de afgelopen 10 jaar altijd wel is gebeurd. Zo werd het café als eerste helemaal verbouwd. Er kwam onder andere een nieuwe vloer, nieuwe tafels, enzovoort. “Het enige wat er nog steeds inzit is de bar en de open haard”, zegt Johan. Toen het café klaar was, volgde in sneltreinvaart de zaal. “De eerste aanvragen om de zaal te huren kwamen al binnen, dus we moesten meteen door”, herinnert Jan zich. De kegelbanen gingen eruit, de baan voor het boogschieten verdween en er kwam een zaal voor terug waar in de afgelopen 10 jaar menig feestje tot in de kleine uurtjes kon worden gevierd.”

KWALITEIT En ook de cafetaria/snackbar ontkwam vervolgens niet aan een metamorfose. Alle verbouwingen vormen eigenlijk de basis voor het idee zoals Johan en Ineke en Jan en Anneke De Halte willen runnen. Kwaliteit staat namelijk voorop, “bij alles wat we doen”, geeft Johan aan. Het heeft er voor gezorgd dat De Halte in de afgelopen 10 jaar steeds een stijgende lijn heeft gekend. “Dat heeft overigens niet alleen met de kwaliteit te maken, waar we voor staan”, voegt Johan toe. “We hebben met z’n vieren natuurlijk ook veel meer kennis en kunde van het vak gekregen. Zo zijn er allerlei automatismen ontstaan en draaien we onze hand er niet voor om als de zaak een keer helemaal vol zit.”

Een aantal spelers van Langewold deden Poppenkast bij 10-jarig jubileum De Halte. Ook Jan Klaassen en Katrijn kwamen langs, samen met buurman en buurvrouw. Waar mensen samenwerken vindt altijd wel discussie plaats. “Dat is bij ons niet anders”, geeft Ineke aan. “Overal is wel eens wat, maar we hebben alle vier wel onze taak gevonden en weten heel goed wat we aan elkaar hebben. Natuurlijk heb je ups en downs, net als in het echte leven, maar we voelen elkaar goed aan en dat is een eerste vereiste voor een goede samenwerking.” Spijt van de stap die ze 10 jaar geleden namen, hebben ze dan ook niet. “Absoluut niet”, klinkt het eensgezind.

TOEKOMST Inmiddels is wel bekend dat het pand waarin De Halte zit een nieuwe huurbaas heeft. Allerlei wilde geruchten deden de ronde als zou De Halte uit Niekerk verdwijnen. “Maar, daar is niets van waar”, geeft Johan aan. “Er zit inmiddels wel een huurder in het appartement boven de cafetaria, maar dit blijft een kroeg annex partycentrum, waar we voorlopig nog wel even mee doorgaan.” Dat wil zeggen, dat Jan en Anneke nog 5 jaar verder gaan, “de jaren beginnen te tellen en dat merken we goed”, terwijl Johan en Ineke in principe ook daarna nog door willen. “Wellicht met een andere bedrijfsvoering, waardoor we zelf wat minder uren gaan maken, maar zover is het nog lang niet.’ En dat is goed nieuws. Immers, om ons heen zien we steeds meer kroegen sluiten, waar De Halte juist floreert. “Een goed product leveren, vakkundig personeel en staan voor je werk”, is volgens Anneke het geheim van het succes. De gezelligheid, de huiselijkheid, het gewoon doen en ook de duidelijke regels doen de rest. “We willen vanaf deze plaats graag iedereen bedanken die de afgelopen 10 jaar vertrouwen en geloof in ons hebben gehad en gehouden. We hopen dat er nog vele mooie feestjes, partijen en bijeenkomsten mogen volgen.”


De Jaarmarktkrant wordt ondersteunt door

Pluimveebedrijf ABMA BV Oldekerk


17

JAARMARKT NIEKERK | OLDEKERK | FAAN

EDITIE

2018

VRIJWILLIGERSWERK IS NIEKERKSE SCHILDER MET DE PAPLEPEL INGEGOTEN

René Poll werd al op jonge leeftijd besmet met het Jaarmarktvirus “Ik werd zes jaar toen ik van mijn ouders een fototoestel cadeau kreeg. De eerste foto’s die ik maakte waren van de Jaarmarkt die toen, in 1982, ook nog in de Menso Fockemalaan werd gehouden.” Aan het woord is René Poll, in het dagelijks leven schilder, en al vele jaren liefhebber van de Jaarmarkt waarmee de Feestweek in Niekerk – Oldekerk – Faan altijd wordt afgesloten. Inmiddels is René betrokken bij de organisatie en zorgt hij er onder andere voor dat alle kooplieden op de juiste plek komen. TRAINER Naast De Smidse was René ook actief bij vv Niekerk. Naast het zelf voetballen raakte hij ook daar al vroeg betrokken als vrijwilliger. “Mijn moeder was leidster van de F-pupillen en had voor het nieuwe seizoen geen trainer meer. Dat ben ik toen maar gaan doen, ik denk dat ik 13 of 14 jaar was. Ik vond dat prachtig en vervolgens ben ik ook bij de voetbalclub steeds meer gaan doen.” Sterker nog, René bleef 25 jaar actief in allerlei vrijwilligersfuncties, eindigend als leider van het 2e elftal, waarmee hij 3 keer promoveerde. “Veel jongens die daarin speelden had ik in de jeugd zelf getraind, dan is de cirkel rond.”

H

et is één van de vele vrijwilligersklussen die René in zijn leven heeft uitgevoerd. Dat begon al op 12-jarige leeftijd, toen hij betrokken raakte bij het Jeugd- en Jongerenwerk in De Smidse. “Ik kwam daar eerst in de activiteitencommissie en later in het bestuur.” Van 2006 tot en met 2009 was hij voorzitter, maar het drukke gezinsleven deed hem toen besluiten de deuren van De Smidse achter zich dicht te gooien. “Een mooie tijd”, zo kijkt hij terug. “We begonnen met een groep jongens van de basisschool en rolden bijna automatisch in het vrijwilligerswerk bij De Smidse. Er mocht in die tijd veel meer dan nu.” Het is ook de periode waarin Spijkerpop het levenslicht zag. René kan het zich nog goed herinneren. “Jilles Tjoelker, Henk Zwier en Fokko Feringa kwamen met het idee, wij waren vooral achter de schermen actief. Met Spijkerpop begon voor De Smidse de betrokkenheid bij de Feestweek en dat is in de jaren daarna alleen maar verder gegroeid. Ja, een geweldig mooie tijd, er is niets leuker dan met je kameraden allerlei activiteiten te organiseren.”

René zegt dat het vrijwilligerswerk hem met de paplepel werd ingegoten. “Mijn vader en moeder voetbalden beiden, toen wij, Frank en ik, nog klein waren, werden de luiers in de kleedkamer van de voetbalclub verschoond. Vervolgens stonden we in de kinderwagen langs de kant. Thuis werd bijna alleen maar over voetbal gepraat. En toen mijn moeder leidster werd, kreeg je ook daar de verhalen van mee en vervolgens komt van het een het ander.”

IETS BEREIKEN Motivatie is volgens René één van de drijfveren om vrijwilligerswerk te doen. “Als je dat niet hebt, wordt het lastig. Ik wil zowel mijn werk als het vrijwilligerswerk zo goed mogelijk doen. En als je bij een club zit, moet het doel zijn om met z’n allen iets te bereiken. Ja, ik ben daar wel fanatiek in. Met het 2e elftal heeft dat ertoe geleid dat we tot grote hoogte zijn gestegen en goede prestaties hebben neergezet.”

Terug naar de Jaarmarkt waar René enkele jaren geleden weer bij betrokken raakte. “Zie mij als lijdend voorwerp”, zegt hij met een glimlach. “Ik help daar waar hulp nodig en zorg er vooral voor dat iedereen op de plek komt zoals het marktcomité het op papier heeft gezet. Zo hebben we allemaal onze taak”, doelt hij op het marktcomité dat bestaat uit Ide Doornbosch, Johan Bouma, Gert Huisman, Ieuwe van de Kamp, Bert Mulder en Harm Hut.

“Zijn er problemen met de marktkoopman, bijvoorbeeld omdat hij ontevreden is met zijn plek, dan kunnen we de marktmeester inschakelen en hij beslist.” Het geheim van de immer succesvolle Jaarmarkt noemt René de variatie. “We hebben bijna geen stands waar hetzelfde te koop wordt aangeboden. Die diversiteit is een kracht en daar zorgt Johan Bouma altijd voor.”

REÜNIE Hoewel René de hele Feestweek niet meer zo intens beleeft als vroeger, kijkt hij er wel weer naar uit. “Ik zie de Feestweek als één grote reünie. Dat maakt het ook zo mooi. Je ziet altijd weer oude bekenden, waar je dan even een praatje mee maakt.” Hij hoopt dan ook dat de feestweek nog tot in lengte van jaren blijft voortbestaan en vooral een dorpsfeest blijft. “We moeten niet groter willen groeien, want dan schiet je je doel voorbij. De mensen komen wel en zolang dat het geval is moet je niet teveel veranderen.”


19

JAARMARKT NIEKERK | OLDEKERK | FAAN

EDITIE

2018

Na de feestweek is er in de laatste week van de zomervakantie de Spelweek! De voorbereidingen voor de zesde Spelweek zijn al volop bezig. Met dit jaar als thema Ruimte op Eekegalaxy 3.0. Als vanouds maken we er weer een gezellig week van met bouwen, spelen speurtochten en dit jaar voor het eerst natuurproefjesmiddag!

B

egin juni konden de kinderen van de basisschool zich inschrijven voor de Spelweek op Eekeburen. In ĂŠĂŠn weekend waren alle beschikbare plekken vol geboekt. Op dit moment staan er helaas nog kinderen op de wachtlijst. Totaal zijn er 11 groepen. We krijgen regelmatig de vraag of er niet meer beschikbare plekken voor de kinderen zijn, we zijn mede afhankelijk van het aantal vrijwilligers die de hele week beschikbaar zijn om te helpen op de groep. Uit ervaring is gebleken dat wisselingen van groepsleiding tijdens de week voor de kinderen op de groep niet prettig is.

van de raketten op vrijdagmiddag. Je kunt je hiervoor aanmelden via facebookpagina van de Spelweek Niekerk Oldekerk Faan. Of mocht je iemand weten die graag mee wil doen laat het ons ook even weten.

Op dit moment zijn we nog opzoek naar vrijwilligers die kunnen helpen bij spelactiviteiten zoals ruimtetocht, dierengeluidenspel en het afbreken

Wil je graag sfeerproeven bij Eekegalaxy 3.0 dan ben je van harte welkom op onze bonte avond met rad van fortuin waar leuke prijzen te winnen zijn

op donderdag 30 augustus vanaf 18.30 uur. Tijdens de bonte avond treden alle groepen op en de groepsleiding laat een spetterende show zien! Ook op overige dagen ben je van harte welkom om een kijkje te nemen. Naast alle voorbereidingen hebben we ook niet stil gezeten. Doordat er meer bij komt kijken dan alleen het organiseren van spelactiviteiten voor de kinderen hebben we besloten om aan te sluiten bij Stichting Dorpsbelangen. Nu we onder St. Dorpsbelangen vallen beschikken we o.a. over een bankrekeningnummer. Binnenkort ontvangen

ouders /verzorgers van aangemelde kinderen een brief hoe ze vooraf de deelnamekosten kunnen betalen. Zodat we op maandagmiddag gelijk kunnen beginnen met het bouwen van een raket van pallets. Dit kwartaal kun je je statiegeld bon bij COOP Bellinga in Niekerk doneren aan onze Spelweek. We willen graag in de toekomst de deelnamekosten laag houden en extra spelactiviteiten organiseren voor de kinderen. Iedere bijdrage is van harte welkom! Graag tot ziens bij de Spelweek!


Langewolderweg 45 9821 PN Oldekerk tel: 06 518 215 18 e-mail: info@hesselstuinen.nl

De tuin is een visitekaartje voor uw huis, een tuin kan functioneel, strak, gezellig, en vrolijk zijn. Wat ik het belangrijkste vind is dat de tuin bij het huis, landschap en omgeving past. Al deze aspecten komen aanbod, bij ontwerp en aanleg van tuinen. Als bedrijf hebben we veel particuliere klanten, maar bedrijfstuinen komen er ook steeds meer bij. www.hesselstuinen.nl


21

JAARMARKT NIEKERK | OLDEKERK | FAAN

EDITIE

2018

Programma De afsluiter van de feestweek is de gezelligste jaarmarkt van het Westerkwartier. De markt zal als nooit tevoren een dag van verbinden, verrassen, actie, verbazing, lachen, vrolijkheid zijn en uit zijn voegen barsten van het feestgedruis.

ACTS EN ACTIVITEITEN JAARMARKT 2018 BEWEGEND BLAASTHEATER

N

aast de marktkramen is er genoeg vertier voor jong en oud. De Saxy Ladies, DUW, Klompengeklos trakteren ons op muziek en theater. Iedereen kan genieten van live muziek op de terrassen van De Halte, De Rotonde en Coop Bellinga. Speciale aandacht voor Theater Heisa met het theaterstuk ‘Golf’, voor het hele gezin. Kleintje Kinderboerderij op het einde van de markt is zeer de moeite waard.

SAXY LADIES

BEET! Twee olijke vissers nemen u mee in de wereld van de visserij. Alsof zij jaren geleden bovenop de steiger zijn geklommen en nog steeds wachten op die ene grote vangst... En plots hebben zij BEET! Is het een vis? Of misschien wel een voorbijganger die toe hapt. Eén ding is zeker: ze vissen niet achter het net! Laat u verrassen met deze doldwaze act op grote hoogte maar pas op dat u niet beetgenomen wordt. Of toch wel?!

Nieuw op de jaarmarkt dit jaar is een Boeldag. Hier zullen spullen van curiosa tot gebruikte spullen geveild worden onder toezicht van de veilingmeester. De opbrengst gaat naar het jaarmarktcomité. Om de jaarmarkt te organiseren en succesvol te laten zijn, zijn er veel vrijwilligers nodig en graag willen wij deze mensen hartelijk bedanken voor hun inzet.

Dit jaar in Niekerk tijden de jaarmarkt: De Saxy Ladies. Het Leeuwarder saxofoonkwartet gaat sinds 1995 de straat op met wisselende acts. Het publiek wordt vermaakt met muziek en theater. Dit geheel noemen ze zelf graag Bewegend Blaastheater.

Camping & B&B

Niekerk Gem.Westerkwartier

Kleintje Kinderboerderij op het einde van de markt is zeer de moeite waard.

LEES VERDER OP PAGINA 23

KLOMPENGEKLOS

Uit het land waar roest nooit rust en afval niet bestaat komt “the marching drumband on wooden shoes” loopmachine. Het rollende object is eigenlijk een analoge drumcomputer op een loopstation dat is vervaardigd van twintig fietswrakken, drie kabelhaspels, drie centrale verwarming-expansievaten, de ‘boom’ van een koets en een nostalgisch harmonium uit 1900. Al die tamboers trommelen er lustig op los terwijl het aan u voorbij komt ‘rollen’. Als recycling steeds actueler wordt, dan is dit er wel een héél bijzonder voorbeeld van een leuke publieksattractie!

Ervaar de luxe van een hotel op de boerderij

De Maarsdijk

KLEINTJE KINDER BOERDERIJ


Nienke Poker Zandumerweg 5 9822 AK Niekerk 06 51982236 info@fysiotherapiekeeponmoving.nl

Fysiotherapie kan helpen bij veel verschillende klachten en op alle niveaus. Of u nu rugklachten heeft en weer naar de supermarkt wilt kunnen lopen of een hamstringblessure heeft en weer wilt kunnen voetballen, wij helpen u uw doelen te behalen! Het is tevens zonder meerprijs mogelijk dat wij bij u thuis komen (in het Westerkwartier). Vragen? Neem contact op: 0651982236 info@fysiotherapiekeeponmoving.nl

www.fysiotherapiekeeponmoving.nl FYSIOTHERAPIE • MASSAGE • FITNESS

Eekebuursterweg 38 • 9821 PD Oldekerk Tel. (0594) 504132 • Mob. 06 2507 3708


23

JAARMARKT NIEKERK | OLDEKERK | FAAN

EDITIE

2018

VERVOLG VAN PAGINA 21

ACTS EN ACTIVITEITEN

JANNES DE GROENTEMAN

BOELDAG JAARMARKT 2018 Dit jaar gaan we tijdens de jaarmarkt weer een boeldag organiseren. De eerste aanmeldingen van boedel zijn binnen, ook hebben we al iets in opslag staan, dus het gaat de goede kant op. Wellicht voor de wat jongere inwoners nog even een korte uitleg van wat een boeldag is. Vroeger had je geen marktplaats en ook geen rommelmarkten en toch werd er handel gedaan van gebruiksvoorwerpen e.d., soms gedwongen (faillissement) of bij verhuizing, of stoppen van een bedrijf (vaak boerenbedrijven) dan werd er een boeldag georganiseerd. Eigenlijk werd alles verkocht op een boeldag levende have, inboedel, gereedschappen enz. en om mensen te trekken werd er ook wel eens iets omheen georganiseerd, zoals de kop van jut. Op de jaarmarkt is het net omgekeerd, de markt is er al en wij proberen met een boeldag het vermaak nog gevarieerder en leuker te maken. Vrijdag 24 augustus is de inlever dag van de spullen. Zijn de spullen groot en zwaar, geen probleem dan komen we ze vrijdag middag bij u thuis halen. U belt of mailt maar even naar onderstaand adres of telefoonnummer en het komt voor elkaar.

U mag de spullen ook bij ons inleveren, op vrijdag 24 augustus vanaf 18.30 uur staan we op de parkeerplaats bij Coop Bellinga om de spullen in ontvangs te nemen, we zijn hier tot ongeveer 20.00 uur aanwezig. Nog even de spelregels: U doet afstand van de spullen, tijdens de boeldag worden de spullen bij opbod verkocht en we proberen alles te verkopen tegen ieder aannemelijk bod, de veilingmeester bepaald of het bod aannemelijk is. Niet verkochte spullen krijgen van ons een andere bestemming, die gaan de weg van de recycling in. De opbrengst van de boeldag gaat volledig naar de jaarmarkt organisatie. Hoeveel en vaak we boedel aanbieden tijdens de markt hangt af van wat er ingebracht wordt. De boeldag is in de buurt van Coop Bellinga en we zullen ook duidelijk kenbaar maken op welk tijdstip de eerste spullen onder de hamer komen. De gekochte spullen kunnen alleen contant betaald worden en dienen direct na ontvangst van het gekochte te worden afgerekend. Voor info kunt u bellen met Jan Bakker 06-10 94 53 17 of mailen janbakker@mkbplusadvies.nl

Getooid met alpinopet en zijn onafscheidelijke dikke bolknak geeft Jannes de Groenteman zomaar gratis groenten en fruit weg op de straat. Voorbijgangers moeten dan wel even meedoen aan zijn loterij, waarbij de hoofdprijs een wortel, appeltje of misschien wel een zakje gezonde lucht is.

GOLF De dames van Heisa kiezen deze keer het ruime sop. Ze zwaaien het thuisfront uit, en steken vol goede moed van wal. Zuidwester, zwemdiploma, badeend, aan alles is gedacht. Of nou ja, aan bíjna alles. Misschien dat ze wat kleine dingetjes zijn vergeten. Maar dat kan gebeuren. Soms zit het mee, soms zit het tegen. Gewoon roeien met de riemen die je hebt. Zeebenen, vlekkentips en vliegend spul vormen samen een voorstelling die dobbert, deint en beukt . Voor iedereen die weleens wind tegen heeft.

DuW DuW staat nooit stil. Sterker nog, dit bonte vrouwengilde is altijd in beweging. Ook dit jaar fladderen De Damesuut Westerkwartier weer over de jaarmarkt, staan ze er hun mannetje, en zullen op ludieke wijze hun krachtsinspanningen tonen en zingen vrolijke “foute liedjes”.


Sfeervol, gezellig en vooral lekker! Geopend Dinsdag t/m Zondag van 16.00 – 22.00 uur Hoofdstraat 21 9801 BT Zuidhorn Voor bestellen, bezorgen en reserveren Tel. 0594-540761

Bezorgen tot 21.00 uur Zuidhorn, Noordhorn, Briltil, Aduard, Den Horn, Niezijl, Niekerk, Oldekerk, Grijpskerk, Kommerzijl, Enumatil, Gravenburg (Hoogkerk), Reitdiep(haven), Oldehove, Niehove, t’Faan en Den Ham.

Provincialeweg 19 - 9862 PA Sebaldeburen - Tel. 0594-612184 - Mobiel 06-53652534

• INKOOP • VERKOOP • BEMIDDELING • REPARATIE • ONDERHOUD www.autobedrijfmeyer.nl

• A.P.K. KEURINGEN VAN ALLE MERKEN AUTO’S

0636497867 www.chocoladedroom.nl


JAARMARKT NIEKERK | OLDEKERK | FAAN

25 EDITIE

2018

AELDAKERKA OP DE JAARMARKT NIEKERK! De jaarmarkt is ieder jaar weer een mooie gelegenheid om de Historische Vereniging Niekerk-Oldekerk-Faan op de kaart te zetten. In onze kraam kunt u genieten van heerlijke ouderwetse gerechten zoals bruine bonen met spek, wafels, naturel- en spekpannenkoeken. Ook bieden wij historische boeken en producten van oude ambachten aan.

D

aarnaast kunt u lid worden van onze vereniging en kunt u intekenen voor de verjaardagskalender met historische prenten gerelateerd aan de maanden van het jaar en voor een presentatie van ons project Oabel en Aagje. In dit project nemen wij u mee in het leven van de jeugd rond het jaar 1910. Dit wordt u allemaal gepresenteerd door het bestuur en onze enthousiaste vrijwilligers in kleding uit vervlogen tijden. Want dat is het doel van onze vereniging, zoals in onze statuten opgenomen ‘het beoefenen en uitdragen van de oudheidkunde en geschiedenis met betrekking tot het gebied van het Westerkwartier, in het bijzonder in en rond de voormalige gemeente Oldekerk”.

OM ONS DOEL TE BEREIKEN VOEREN WE VEEL ACTIVITEITEN UIT • het opsporen en verzamelen van historische gegevens, geschriften, voorwerpen en het vastleggen van verhalen van ouderen

• het bevorderen van het behoud van monumenten in de ruimste zin van het woord, zoals bouwwerken, landschappen, natuur en voorwerpen van kunst • het beschrijven en registreren van bereikte resultaten van onderzoek en vondsten • het organiseren van lezingen, excursies, tentoonstellingen, het geven van voorlichting op basisscholen • het geven van modeshows voor verenigingen, verzorgings- en bejaardentehuizen

• het uitgeven van het verenigingsblad ‘Aeldakerker Neis’ en boekwerken, zoals ‘Grasduinen in de geschiedenis’, canon van de historie van Oldekerk, Niekerk en Faan. We onderzoeken op dit moment of het mogelijk is de verzamelde verhalen over de oorlogsjaren in boekvorm uit te geven.

MUSEUM ’T VERZOAMELHUUS In 2012 is de vereniging op zoek gegaan naar het inrichten van een culturele trekpleister en is deze plek gevonden in het voormalig gymnastiekgebouw aan de Smidshornerweg 18. ’t Verzoamelhuus is een prima aanvulling op de activiteiten die al door de vereniging worden ontplooid. We kunnen hier onze verzamelde collectie ten toon stellen en hebben de ruimte om educatieprojecten op te zetten. Ook kan de kledingverzameling worden gestald, tentoongesteld en kan het museum worden gebruikt als locatie voor de uitleen van de historische kleding. Ons educatieproject ‘Oabel en Aagje’ is door

WIJ STAAN ZATERDAG 25 AUGUSTUS MET EDINGEN BI N AA OP DE A JA RMARKT

verschillende scholen bezocht. In het museum is een kamer ingericht als een kroeg uit het verleden en worden aan de stamtafel onder het genot van een kop koffie de verhalen uit vroegere tijd gedeeld. Het museum is ieder weekend geopend en wordt volledig gedraaid door vrijwilligers. Entree van € 2 p.p wordt gevraagd aan niet leden, koffie en thee is te koop voor € 1 . Graag zien wij u in het weekend in ons museum en bij onze kraam op de Jaarmarkt!


De voordelen van huren! • Flexibel • Huurbescherming door de huurwet • Geen onverwachte onderhoudskosten • 24/7 storingsdienst bij calamiteiten • Geen risico op waardedaling van de woning

Groningen | 050-3174800 | www.ikwilhuren.nu


Haga Broekema-Douma, office-manager en “spin in het web�.

Rutger Bakker, gecertificeerd NVM makelaar/taxateur.

Marco Oosting, gecertificeerd NVM makelaar/taxateur.

2007-2018

2007-2018

Jos Kremer, gecertificeerd, NVM (nieuwbouw) makelaar/ taxateur/directeur.


martincruimingschilderwerken@gmail.com

Lekkere verse aardbeien. Dagelijks verkoop aan huis in het seizoen. Ook van diverse streekproducten. Jam, saus, sap, siroop en wijn van eigen aardbeien. Dwarshaspel 14 te Zevenhuizen


29

JAARMARKT NIEKERK | OLDEKERK | FAAN

EDITIE

2018

Als slager levert hij uiteraard beter en vertrouwder vlees dan elders, maar Nanning ontdekt dat hij nieuwe klanten trekt met iets bijzonders: natuurvlees van de Britse Longhorn. Hij fokt ze zelf. “De Stichting Runderland wilde deze streek op de toeristische kaart zetten als een soort openluchtmuseum van rundveerassen. Zij haalden Longhorns naar het Westerkwartier en mijn vriendin Janny en ik kregen er in die tijd zo veel lol aan, dat we naar Brabant zijn gegaan om een stier te lenen. Daarop hadden we er zes kalfjes bij. Dit jaar hopelijk twaalf.”

BRITSE LONGHORNS VOELEN ZICH THUIS IN GRONINGSE WESTERKWARTIER

Natuurvlees bij Nanning van Wijk D

e fokkerij telt ruim drie jaar later om en nabij de vijfendertig koeien. “Het is op onze weg gekomen, toeval, ja, anders hadden we misschien nooit koeien gehad. Ik was niet zoekende of zo, maar we hebben er zo langzamerhand een complete boerderij bij. De koeien staan aan de Dijkweg, de Beldam (tussen Marum en Noordwijk) en in de Mieden bij Lutjegast, allemaal grond van Staatsbosbeheer. Ja, we hebben de grootste kudde van Nederland”, realiseert Nanning zich met een grote glimlach op zijn gezicht. “Afgelopen zomer importeerden we twee stieren voor nieuwe bloedlijnen uit Engeland. Gelijk maar twee, een volwassen en een jaar oude, dan kunnen we een tijd vooruit.”

RESPECT VOOR ELKAAR Een ‘bonnet-vorm’ noemt de fokker de naar binnen gebogen hoorns die de stier wat handzamer maken. “Hij is bijna nog rustiger dan een koe”, wijst Janny op het brave karakter. Het is niet zozeer het karakter dat een zeker risico vormt, eerder dat bij een aantal van de vrouwelijke dieren de hoorns vervaarlijk naar buiten staan. Die hoorns maken dus dat de koeien, hoe lief ook, beter niet al te opdringerig bij mensen mogen zijn. “Je moet respect voor elkaar hebben. Ach, je kunt ze wel knuffelen, maar het zijn altijd die hoorns die ronddraaien.” “Eerst waren ze best angstig en liepen hard weg wanneer wij in het land kwamen”, weet Janny nog van de dieren die uiterst kalm en aaibaar in de weide lopen, “en toen vroeg hun Brabantse fokster, ‘roep eens de naam Marieke’. Wij dachten, tuurlijk… Maar ’s avonds riep Nanning ‘Marieke’ en ja hoor, daar kwa-

men ze aan. Marieke voorop en de rest er achteraan. Na die tijd zijn ze nooit meer weggelopen. Super he?” Het is niet verwonderlijk dat het stel vanaf dat moment zijn koeien bij de naam noemt. “Jazeker hebben we iets met onze dieren. Met de stierkalfjes is het gemakkelijk genoeg, daarvan weet je, over twee jaar zijn ze geslacht, maar met de koeien is het toch anders, daar heb je meer binding mee.”

BESTE UIT SMAAKTEST Na drie jaar van fok en opfok kan nu af en toe een dier door naar de slagerij, want met name de jonge stieren zijn vanwege hun verwantschap ongeschikt voor de fokkerij en ook van de moederdieren valt er een enkeling af. “Voor ons is het één en één is twee. Koeien houden oké, maar je moet er uiteindelijk iets mee kunnen”, is ook Janny eenduidig over hun doel. “En de vleeskwaliteit is echt bijzonder”, kan de vakman weten,

“Engeland telt verscheidene rundveerassen en toch wint daar een biefstukje of entrecote van Longhorn opvallend vaak op beste smaak. Een Longhorn zet gras heel gemakkelijk om in vlees en musculair vet, en daar is geen krachtvoer voor nodig. Onze koeien lopen in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer en als ze maar hectares genoeg hebben krijg je er beste vlees op.” Wat meespeelt in de smaak is dat Nanning het Longhornvlees minstens drie weken laat rijpen in de koelcel: de ‘hele’ koe in vier bouten. “We sturen voor de slacht een mailing rond en dan komen de bestellingen binnen. In twee en een halve, drie dagen is een hele koe verkocht”, geeft Nanning aan dat het vlees amper in de toonbank ligt, “en al de nieuwe klanten die er op af komen die blijven komen. Mensen uit het dorp vinden het ook leuk, maar je

vraagt net even meer voor Longhorn en dan moet je je klanten niet verplichten. Het was ons idee, niet dat van de vaste klantenkring. Dus we blijven er vlees van moderne vleesveerassen bij leveren.” Dat het vlees zijn prijskaartje heeft, hangt samen met de minstens twee jaar die een stier of koe nodig heeft om op gewicht te komen. “Het is een langzaam groeiend ras, dus je moet er ook iets meer voor beuren.”

VERDERE GROEI Het streven is om in de toekomst een stuk of vijftien Longhorns per jaar te gaan slachten. Nanning rekent uit dat het totale aantal dieren in de wei dan moet verdubbelen naar zeventig. “En dan doe je er nog maar vijftien in het jaar. Maar goed we zullen zien, op het moment groeit het hard.” Nanning vreest niet dat de exclusiviteit weg is als ook andere slagers Longhornvlees zouden gaan aanbieden. “Nee, het is eerder een kans. Want dat maakt het bekender. Bovendien kun je bijvoorbeeld in de Randstad het nog iets meer op waarde, dus duurder aanbieden. Daar profiteer ik ook van. En misschien kunnen wij ons dan meer richten op de boerderij en aan andere slagers leveren. Wij hebben het in de slagerij enorm druk en de koeien zijn onze hobby, dus als we ons daar over een jaar of tien helemaal op gaan richten”, droomt Nanning al richting een vervroegd pensioen.

SLAGERIJ NANNING VAN WIJK Bloemersmastraat 22a in Niekerk Tel. 059 – 45 07 474 http://longhornbeef.nl (bron: Landleven)


Restaurant EetcafĂŠ de Opstal

"Heerlijk eten, gezellig genieten en gastvrij, dat is de Opstal!"


31

JAARMARKT NIEKERK | OLDEKERK | FAAN

EDITIE

2018

VOLOP BEDRIJVIGHEID IN DE KUZEMERKOOI herkenbaar door hun Kuzemerkooi hesje. Zij komen met nieuwe ideeën en helpen om het gebied mooi te houden. We vinden het geweldig dat ze dit willen doen.

Afgelopen jaar vierde de Stichting Kuzemerkooi haar 10-jarig jubileum. Een moment om stil te staan bij de aanleg en onderhoud van het 10 hectare groot natuurterrein. Het is best bijzonder dat door de inzet van vrijwilligers in Niekerk/Oldekerk we allemaal kunnen genieten van een bijzonder stukje natuur dichtbij. Enkele hoogtepunten van de Kuzemerkooi in het afgelopen jaar: BLOEMENWEIDE

POEL IN NATUURLIJKE OMGEVING

De bloemenweide die vorig jaar zo uitbundig bloeide heeft het dit jaar moeilijk vanwege de extreme droogte. Volgend jaar zullen we de strook opnieuw inzaaien, zodat we in 2019 opnieuw van de bloemenpracht kunnen genieten.

In het Kuzemerkooi gebied liggen meerdere poelen. Het duurt vele jaren voordat een poel in natuurlijk evenwicht komt en minder onderhoud nodig heeft.

SCHOOLKLASSEN IN DE KUZEMERKOOI

NIEUW SPEELTOESTEL Eind september zullen we nog een speeltoestel plaatsen, deze is voor de allerkleinsten gedacht. Hieronder een foto van het toestel. Een huisje met een dakje, glijbaantje, klimwandje en een trapje.

INSECTENHOTEL

JEUGDKOOIKERS GESTART

Ter ondersteuning van de wilde bijen en andere insecten hebben we een insectenhotel gebouwd.

Om de jeugd meer te betrekken bij ons natuurgebied is sinds kort een groep jeugdkooikers gestart die actief is in het gebied. De enthousiaste jeugd is

HANGBRUG We vinden speelmogelijkheden voor de jeugd ook belangrijk in de Kuzemerkooi. Hiermee ondersteunen we bewegen en buiten spelen. De door ons zelf gebouwde hangbrug is hier een mooi voorbeeld van.

Scholen uit de omgeving bezoeken steeds vaker de Kuzemerkooi om er te spelen en om uitleg te krijgen over de natuur dichtbij. Hieronder is een groep van de Rehoboth school bezig met hun opdracht “Samenwerking”.

TONEELVERENIGING LANGEWOLD VIERT HUN 100 JARIG JUBILEUM IN DE KUZEMERKOOI In september zal de Rederijkerskamer Langewold voorstellingen in de Kuzemerkooi geven ter gelegenheid van hun 100 jarig jubileum feest. We wensen hen alvast prachtig weer bij dit bijzondere evenement.


33

JAARMARKT NIEKERK | OLDEKERK | FAAN

EDITIE

2018

Westerkwartier Marathon, wandelend of hardlopend naar één nieuwe gemeente! Op zaterdag 6 oktober vindt de Westerkwartier Marathon plaats. Een evenement waarmee zowel hardlopers als wandelaars op verschillende afstanden van 5 tot 42 km uit de voeten kunnen. De routes lopen door de vier gemeenten die per 1 januari 2019 de nieuwe gemeente Westerkwartier gaan vormen.

S

tart- en finishplaatsen zijn in Leek, Zuidhorn, Niekerk, Grootegast en Marum. Gratis pendelbussen vervoeren de deelnemers naar hun startplaats of weer terug. Onderweg kan men genieten van muziek,

en natuurlijk de prachtige natuur die deze mooie omgeving te bieden heeft!

De inschrijving is open en er zijn al ruim honderd aanmeldingen binnen. Het is ook

mogelijk om de marathon als team te lopen met maximaal 5 deelnemers. Zo kan je met je collega’s een prestatie neerzetten en achteraf genieten van de drankjes en hapjes bij de nazit. Maar je kan ook met je gezin of vriendengroep meedoen in de recreatieve estafetteloop. Op die manier kan je achteraf toch zeggen: ik heb de marathon gelopen! Zoals bijvoorbeeld familie Prins uit Tolbert, waar vader, moeder en de twee dochters zich samen hebben ingeschreven. Iedere deelnemer aan een hardlooponderdeel of de

marathonwandeling ontvangt na afloop een mooie medaille met het nieuwe gemeentelogo.

Op de foto vlnr: Marloes, Leanne, Henk en Ellen Prins uit Tolbert zijn klaar voor hun marathon.

Ook kan iedereen een loopshirt bestellen, waarbij de meeropbrengst een passende bestemming krijgt bij Voedselbank Westerkwartier.

Kijk voor informatie en inschrijving op www.westerkwartiermarathon.nl en volg ons op Facebook en Twitter!

Per 1 juli is mr. Marije TeunissenDijkstra de nieuwe opvolger van notaris mr. A.B. Volders. Het notariskantoor wordt voortgezet onder een nieuwe naam, te weten MW Notariaat. Het kantoor blijft gevestigd op het voor u vertrouwde adres aan Het Steen 13 te Grootegast. Alle akten en stukken van notaris Volders en diens voorgangers notaris Ludwig en notaris Huisman blijven daar beschikbaar. Marije Teunissen zal haar notarispraktijk uitoefenen met de vertrouwde medewerkers. Petra van der Veen en Marijke Rienks. Een nieuw gezicht is mr. Welmoed van den Bergvan der Pol. Zij is (waarnemingsbevoegde) kandidaat -notaris.

Ons team zal u met enthousiasme en kennis terzijde staan en zet graag voor u de notariële punten op de “i”.

Het Steen 13 | 9861 BA Grootegast | T: 0594-61 20 33 | info@mwnotariaat.nl | www.mwnotariaat.nl


• • • • • • • • • • •

Elektra Gas Water Sanitair Verwarming Ventilatie Zink Riolering Centrale stofafzuiging Trekkeraggregaten Service & Onderhoud

Installatiebedrijf Johan Wilgenburg Aldringastraat 11 - 9822 AM NIEKERK - 0594 - 507300 info@johanwilgenburg.nl - www.johanwilgenburg.nl


35

JAARMARKT NIEKERK | OLDEKERK | FAAN

EDITIE

2018

Tsjimke Huizinga en Rita Jansen vormen het productieteam.

REDERIJKERSKAMER LANGEWOLD BESTAAT 100 JAAR

‘Het enthousiasme spat er vanaf’ Bij een 100-jarig jubileum hoort een bijzondere uitvoering. En dat gaat dan ook gebeuren. Noteer 11, 12, 13, 14 en 15 september alvast in uw agenda. Want dan voert de jarige Rederijkerskamer Langewold uit Niekerk – Oldekerk – Faan het stuk ‘Wat u wilt’ van William Shakespeare op. Plaats van handeling is de Kuzemerkooi in Oldekerk en dat maakt deze uitvoering zo uitdagend en bijzonder.

D

e voorbereidingen zijn al vele maanden geleden gestart. Niet alleen door de voorbereidingscommissie, maar uiteraard ook door de spelers, die worden ‘gekneed’ door regisseur en artistiek leider Ben Smit. En wat te denken van het circa 40-koppige koor en een combo bestaande uit circa 10 man, die straks onder leiding van muzikaal leider en dirigent Henk Smit de juiste noten moeten raken. Ja, er wordt niets aan het toeval over gelaten om er straks een prachtig spektakel van te maken, waar ongetwijfeld nog lang over wordt nagepraat.

DORPSKOOR Henk Smit is enthousiast over ‘zijn’ koor. “Het is een prachtig dorpskoor geworden van vooral niet geoefende zangers. Zij zijn van de dorpen en doen het voor de dorpen. In het toneelstuk vormen ze de bevolking en ze krijgen kleine rolletjes in het stuk. De muziek is verbindend, ondersteunend en versterkend bij sommige scenes. En al zingend geven we af en toe ’commentaar’ op datgene wat voorbij komt”, hult Henk Smit zich enigszins in nevelen.

Voor Ben Smit is het de eerste keer dat hij als regisseur van de Rederijkerskamer Langewold optreedt. Hij heeft het toneelstuk van William Shakespeare met als originele titel ‘As you like it’, ‘licht bewerkt naar lokale omstandigheden’. Over de Rederijkerskamer Langewold is hij positief. “Dat het een enthousiaste club mensen is, wist ik.

Ik kende de club al, want ik heb in het verleden regelmatig een toneelstuk van ze gezien. Wat mij opvalt is de enorme inzet van de mensen. Niet alleen tijdens de repetities, maar ook als er iets geregeld moet worden. Een probleem bestaat niet, er zijn korte lijntjes en is er iets nodig, dan is dat in no time geregeld. Fantastisch om te zien.”

KANSEN Henk bevestigt dit beeld. “We hebben te maken met mensen die kansen zien en drempels zijn er om overheen te stappen. Ik heb er net weer een repetitie van drie uur opzitten, maar het voelt als een half uurtje, als je begrijpt wat ik bedoel. En ik hoor ze niet klagen, dat doen ze misschien wel na de repetitie”, voegt hij er lachend aan toe. Zowel Ben als Henk zien het als een uitdaging om het toneelstuk van Shakespeare in de buitenlucht op te voeren. Ben:” De Kuzemerkooi is daarvoor een prachtige plek, het plaatje klopt. En het mooie is dat het bos ooit op voorspraak van de bevolking zelf is gerealiseerd.”

VRIJWILLIGERS Meer stress is er misschien wel bij de voorbereidingscommissie, bestaande uit Irene Sipkes, Titia Huisma, Gert Groenewold, Bert Siepel, Rita Jansen en Tsjimke Huizinga. “Het komt allemaal goed, zoals LEES VERDER OP PAGINA 37


Jachthaven en Camping Briltil

Ruime ligplaatsen Trailerhelling Winterberging

www.jachthavenbriltil.nl

Hellingweg 1 9805 TH Briltil Tel. 0594 - 502174


37 EDITIE

2018

het nu lijkt, alleen hebben we het weer niet in de hand”, zeggen Tsjimke Huizinga en Rita Jansen in koor. Over vrijwilligers heeft de commissie niet te klagen. Zo is er een bouwploeg die de decors maakt, die zijn ontworpen door Karin Post en een naaiploeg die de kostuums maakt, die zijn ontworpen door Tisa Huisman – Klein Haneveld. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Immers, bij een openluchtspel komt veel meer kijken, zoals licht, tribunes, horeca, ehbo, toiletten, enzovoort. Rita:” Er zijn ontzettend veel vrijwilligers die willen meehelpen. Gelukkig wel, want als club van 18 mensen kun je dit niet alleen.” En ook zonder financiële steun zou deze productie niet kunnen worden gerealiseerd. Zo maakte Emil Klok een projectplan, waardoor bepaalde subsidies werden toegekend. Maar, de Rederijkerskamer organiseert ook zelf activiteiten om de benodigde financiën bijeen te krijgen. Daarnaast zijn er diverse sponsors, die vooral in natura hun bijdrage leveren. “En we zijn heel blij met De Halte, omdat we hier altijd kunnen repeteren”, voegt Rita toe.

MOOIE PLEK De keuze voor de locatie was eigenlijk snel gemaakt. Tsjimke:” We hebben verschillende plekken bezocht, maar de Kuzemerkooi stak er bovenuit. Een mooie plek met die hoge bomen er omheen. Achteraf bleek het ook de voorkeur te hebben van onze regisseur.” Er is telkens plaats voor 300 toeschouwers. Rita:” We hopen natuurlijk dat het elke avond vol zit. Ja, ook voor ons is het spannend hoe het stuk straks in de openlucht gaat uitpakken. We hebben al een keer gerepeteerd in de buitenlucht en dat brengt een hele andere dimensie met zich mee. Wat voor ons wel vaststaat is dat het één groot feest gaat worden.”

SCHERP ZIJN “Voor de spelers, het koor en het combo wordt elke avond een première”, zegt dirigent Henk Smit. “Je voert het stuk namelijk elke avond voor een ander publiek op. Je moet dus vijf keer scherp zijn. Ja, daar heb ik wel vertrouwen in.” En die woorden worden bevestigd door Ben. “De plek is intiem en tegelijk groots. De combinatie van muziek, zang en toneel, gecombineerd met een prachtig verhaal van Shakespeare, vol met mooie wijsheden, staat garant voor een prachtige avond toneel. Het verhaal gaat over vier vormen van liefde en is nog altijd actueel”, wil hij een klein beetje verklappen. “Onze dorpen zijn rijk aan een hoop creatieve mensen”, besluiten Rita en Tsjimke. “Bovendien wonen hier veel mensen die iets voor een ander willen doen. Deze uitvoering van Shakespeare is voor het door en door het dorp. We gaan nog een spannende, lange zomer tegemoet, maar hebben er heel veel zin in om in september te gaan knallen. We nodigen iedereen daarom van harte uit om dit spektakel met ons mee te beleven.”

Regisseur Ben Smit


JAARMARKT NIEKERK | OLDEKERK | FAAN

38 EDITIE

2018

PROGRAMMA FEESTWEEK


20% KOR

TING op ALLE buitenla k


SELFSTORAGE

VOOR PARTICULIER EN BEDRIJF

OPSLAG NODIG!! Heeft u ook behoefte aan meer ruimte? Neem dan eens geheel vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of een prijsopgave.

Multi-Storage Noordhorn Handelsweg 7 - 9804 TK Noordhorn - info@opslagnoordhorn.nl www.opslagnoordhorn.nl B. Bakker: 06 2357 2218 J. van der Veen: 06 5085 9212

Altijd de goedkoopste!!

Profile for kiwimedia

Jaarmarkt 2018  

Jaarmarkt 2018  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded