Page 1

in actie 2018 20 pag

11-07-2018

15:41

Pagina 1

EDITIE: ?

PREVENTIE- EN ACTIVITEITEN MAGAZINE MET ELKAAR ACTIVITEITEN ONTPLOOIEN, ZORGEN VOOR EEN VEILIGE LEEFOMGEVING, ELKAAR WEER OPZOEKEN EN ER VOOR ELKAAR ZIJN.

KOM IN ACTIE, OP WEG NAAR EEN BETERE LEEFOMGEVING


in actie 2018 20 pag

11-07-2018

15:41

Pagina 2


in actie 2018 20 pag

11-07-2018

15:41

Pagina 3

Steeds meer initiatieven worden door bewoners zelf opgepakt

Kom in Actie, op weg naar een betere leefomgeving T

Met elkaar activiteiten ontplooien, zorgen voor een veilige leefomgeving, elkaar weer opzoeken en er voor elkaar zijn. In de afgelopen jaren hebben we steeds meer van deze initiatieven gezien, in wijken, dorpen, steden, ja waar niet. Burgers nemen het heft in eigen hand, omdat ze willen wonen, werken en leven in een omgeving waarin ze zich prettig voelen.

ot zover het goede nieuws over onze samenleving. Want, er liggen ook verleidingen, ongemak en ongeluk op de loer. Kunnen alle kinderen die dat willen sporten? Horen alle pubers en jongeren erbij? Wat gebeurt er als mijn kind online gaat? Inbraken, huiselijk geweld, scheidingen. Problemen met eten en drinken. Het gebruik van soft- en harddrugs. Verlokkingen, verleidingen en ongeluk liggen eigenlijk elke dag op de loer. Iedereen kan in zijn leven te maken krijgen met ĂŠĂŠn of meerdere genoemde zaken. Een gezonde en goed functionerende samenleving is daarom voor veel mensen helaas niet vanzelfsprekend. Staat de burger er dan alleen voor? Nee, gelukkig niet. Er zijn in ons land allerlei instanties die de burger kunnen helpen, wanneer het in zijn leven niet zo loopt als hij zou wensen. In dit magazine willen we de lezer informeren over allerlei onderwerpen die met veiligheid te maken hebben en hoe je ook je eigen leefomgeving kunt verbeteren. Tips, aanbevelingen en wat te doen als je iets signaleert horen daar ook bij. Want, om met elkaar en voor iedereen een prettige leefomgeving te realiseren, is het onze plicht om misstanden te signaleren en bij verantwoordelijke instanties worden gemeld. Dat mag voor iedereen als een morele verplichting worden gezien. Vooral omdat iedere burger het verdient om iets van zijn leven te kunnen maken. Dat is in het belang van ons allemaal. Veel leesplezier! De uitgever.


in actie 2018 20 pag

11-07-2018

15:41

Pagina 4

KOM IN BEWEGING

Sportkansen voor kinderen Jeugdsportfonds geeft sportkansen aan kinderen vanaf 4 tot 18 jaar die leven in gezinnen waar niet genoeg geld aanwezig is om lid te worden van een Sportvereniging. Voor die kinderen betaalt Jeugdsportfonds de contributie en in bepaalde gevallen de sportattributen. WAAROM IS SPORTEN BELANGRIJK • Sporten is gezond. • Sporten is goed voor lichaam en geest. • Sporten is goed tegen overgewicht. • Sporten vergroot het zelfvertrouwen en de discipline. • Sporten brengt uw kind in contact met andere kinderen. • Sporten voorkomt verveling en rondhangen op straat. • Sporten verbetert de concentratie en de schoolprestaties. • Sporten voorkomt schooluitval. • Sporten vermindert criminaliteit. • Sporten geeft hoop.

HOE KIES JE DE JUISTE SPORT VOOR JE KIND? "Mam, mag ik op tennis?", klinkt het smekend. En twee dagen later: "Of op paardrijden? Volleybal lijkt me trouwens ook wel leuk!" Misschien dat je wat hebt aan onderstaande tips om de sport te vinden die het beste bij je kind past. Sporten is gezond. Dat geldt voor volwassenen, maar mogelijk nog meer voor kinderen. Want van sporten word je sterker en leniger. Het is goed voor je uithoudings-vermogen, je coördinatie en je zelfvertrouwen.

NIEUWE VRIENDJES Veel kinderen maken ook nog eens nieuwe vriendjes bij de sportvereniging. En afhankelijk van het soort sport leren ze om in groepsverband dingen te bereiken. Allemaal hartstikke positief dus. Nou kan je kind ook thuis natuurlijk prima bewegen. Denk maar eens aan tikkertje, touwtje springen, straatvoetbal, stoeien enzovoorts. Maar het schiet er nogal eens bij in, voldoende lichaamsbeweging. Zeker als het winter is. Dan worden videospelletjes en de tv meestal nóg aantrekkelijker dan ze al waren. Om je kind actief te houden, is het dus helemaal geen gek idee om hem (of haar) bij een sportclub in te schrijven.

AANBOD Maar bij welke club? Het aanbod in veel gemeenten is overweldigend: voetbal, tennis, atletiek, zwemmen, schaatsen, judo, ballet, hockey en ga zo maar door. Het probleem is vaak dat kinderen alles wel leuk lijken te vinden. Voor een paar weken tenminste... Daarna willen ze weer wat anders.


in actie 2018 20 pag

11-07-2018

15:41

[TIP]

Pagina 5

JEUGDSPORTFONDS

Wij zorgen ervoor dat kinderen die graag willen sporten, maar dat niet kunnen omdat hun ouders te weinig geld hebben, lid worden van een sportvereniging. Wij betalen de contributie en vergoeden de sportspullen tot een maximum van 225 euro per jaar per kind.

VRIJBLIJVEND KENNISMAKEN Nou organiseren veel sportverenigingen vrijblijvende kennismakingsdagen voor kinderen. Da's handig. Want zo kun je uitvinden of een bepaalde sport wel echt bij je zoon of dochter past, zonder dat je me-teen aan een lidmaat-schap vast zit. Dan kan het zomaar dat je zoon zich helemaal niet thuis voelt op het voetbalveld, ook al wilde hij altijd al op voetbal. Of kom je er na een kennismakingscursus ballet achter dat je dochter liever voor een buitensport gaat, waar ze lekker vies mag worden en kan rondrennen. VRAGEN AAN JE KIND Wat dat betreft is het slim om je kind vooraf een paar vragen te stellen. Lijkt het hem leuker om binnen of buiten te sporten? In een team of liever individueel? En in hoeverre is duwen, vallen, trekken en aanraken een probleem? Bij sommige sporten is er namelijk veel lichamelijk contact.

WIE KOMEN IN AANMERKING? Kinderen in de leeftijd tot 18 jaar, waarvan de ouders weinig geld hebben. Denk hierbij aan gezinnen die leven van een uitkering, in de schuldsanering zitten, een inkomen hebben onder het sociaal minimum. Het laatste kan per gemeente verschillen. Alle kinderen uit het gezin komen in aanmerking. Niet iedereen heeft recht op een vergoeding van het Jeugdsportfonds! Wij zijn een particuliere organisatie en geen overheidsinstantie. Een uitkering van het Jeugdsportfonds is daarom geen recht, indien er voldoende middelen zijn. Voor ondersteuning moet voldaan worden aan de criteria van het Jeugdsportfonds bij u in de omgeving. Nadat wij de contributie hebben overgemaakt verwachten wij dat uw kind regelmatig sport en zich houdt aan de regels van de club!!!

STRUCTUREEL 100 MILJOEN EXTRA VOOR KINDEREN UIT ARME GEZINNEN Het kabinet trekt per 2017 structureel 100 miljoen extra uit voor kinderen die opgroeien in armere gezinnen. Het is de bedoeling dat het geld direct bij de kinderen terecht komt door giften in natura. Alleen door een goede samenwerking tussen gemeenten, private maatschappelijk organisaties en lokale alternatieven kunnen alle kinderen de kansen krijgen die ze verdienen. bron: www.jeugdsportfonds.nl

Wist je dat 1 op 8 kinderen in Nederland opgroeit in armoede


in actie 2018 20 pag

11-07-2018

15:41

Pagina 6

PREVENTIEF HANDELEN BIJ INBRAAK

Ook in 2017 minder inbraken! Het aantal woninginbraken is het afgelopen jaar opnieuw afgenomen. In de eerste elf maanden van 2017 vond 10% minder woninginbraken plaats ten opzichte van dezelfde periode in 2016.

PREVENTIE TIPS • Breng een speciaal slot aan voor de inbraakgevoelige schuifpui. • Zorg voor goedgekeurd hang- en sluitwerk op ramen, garage)deuren en eventuele lichtkoepels. • Beveilig ook de bovenverdieping van de woning, vooral als deze makkelijk te bereiken is door bijvoorbeeld een uitbouw of erker. • Zorg voor voldoende buitenverlichting. • Geef uw woning een bewoonde indruk als u er niet bent. Gebruik bijvoorbeeld een tijdschakelaar, ook voor de 1e etage. Laat deze op verschillende tijden aan en uit gaan.

E

en inbreker heeft maar enkele secondes nodig om binnen te komen. Deze gelegenheidsinbrekers zien al heel snel welke woning daarvoor in aanmerking komt en de plaats waar ze naar alle redelijkheid ongestoord kunnen werken, zonder de kans te lopen betrapt te worden. Erken het risico van inbraak en zorg op tijd voor een goede veilige woning. Het is altijd een emotionele en beangstigde gebeurtenis als u moet constateren dat er in uw afwezigheid of tijdens uw slaap, ze naar alle redelijkheid ongestoord kunnen werken, zonder de kans te lopen betrapt te worden. Erken het risico van inbraak en zorg op tijd voor een goede veilige woning.

BOUWKUNDIGE MAATREGELEN De beveiliging van uw woning is in belangrijke mate afhankelijk van de kwaliteit van de ramen en deuren. Het aanbevolen hang- en sluitwerk is alleen maar effectief als het is aangebracht in of op in goede staat

verkerende ramen of deuren. Ook is het van belang dat het hang- en sluitwerk compleet met alle onderdelen en juiste bevestigingsmiddelen wordt geïnstalleerd. Een nieuw slot is alleen maar optimaal inbraakwerend als slot, sluitkom, beslag en cilinder aan de gestelde eisen voldoen.

'EEN INBRAAK OP ZICHZELF IS AL ERG GENOEG' Controle hang- en sluitwerk Als u niet zeker weet of het hangen sluitwerk van uw woning voldoet aan de gestelde eisen, kunnen wij ervoor zorgen dat een beveiligingsspecialist dit voor u controleert. Voldoet het hang- en sluitwerk aan de normen, dan kunt u vaak een korting op de premie van uw inboedelverzekering krijgen. Na een inbraak kunt u te maken krijgen met de verzekering, de politie, juridische procedures en emoties.


in actie 2018 20 pag

11-07-2018

Slachtofferhulp Nederland helpt om de zaken samen met u op een rij zetten. Slachtofferhulp Nederland is er voor: • SLACHTOFFERS • FAMILIE EN KENNISSEN • GETUIGEN • NABESTAANDEN Heeft u vragen na het bezoeken van www.fondsslachtofferhulp.nl of heeft u behoefte aan een gesprek aarzel dan niet om contact op te nemen met Slachtofferhulp Nederland. n 0900-0101 ma t/m vrijdag 09.00-17.00 uur

DE FEITEN • Er vindt elke 3 minuten een woninginbraak plaats! • 70% van de Nederlanders denkt ten onrechte dat hun woning voldoende beveiligd is! • Inbraken vinden steeds vaker overdag plaats! • 75% van de inbraken vindt plaats via de begane grond! • Een inbreker met eenvoudig gereedschap heeft gemiddeld 30 seconden nodig om een niet beveiligde woning binnen te dringen! • Een inbreker neemt niet langer dan 3 minuten de moeite om een woning binnen te dringen! • Producten met het keurmerk SKG** zijn getest op 5 minuten inbraakwerendheid! • Door het plaatsen van SKG-goedgekeurd hang- en sluitwerk neemt de kans op inbraak met 90% af! • Herkenning van SKG-producten voorkomt inbraakpogingen!

15:41

Pagina 7

AANTAL INBRAKEN PER WIJK ZICHTBAAR Jaarlijks wordt ruim 91.000 keer ingebroken in woningen. Voortaan is online exact te zien hoeveel woninginbraken er de afgelopen drie maanden in uw buurt zijn geweest. Op de site www.politie.nl/mijn-buurt van de politie worden de inbraken binnen 24 uur online gezet. De informatie is daardoor betrouwbaarder dan de jaaroverzichten. Alleen de inbraken waarvan aangifte is gedaan worden geregistreerd. Ook worden inbraken in schuurtjes en bergingen niet meegerekend.

PASJES, PAPIEREN, RIJBEWIJS EN PASPOORT Als uw bankpasjes, credit-cards of cheques zijn gestolen, moet u dat zo spoedig mogelijk laten weten aan uw bank. Hieronder vindt u een aantal telefoonnummers die u kunt bellen voor het blokkeren van uw rekening. Bankrekening 0800 - 03 13 Visa Card Services 0800 - 022 3110 Hulpdiensten Mastercard 0800 - 022 5821 American Express Card 020 - 504 86 66 Overige creditcards 030 - 28 35 555 (Hier krijgt u de telefoonnummers voor blokkering van allerlei soorten creditcards.) Geef nooit uw pincode door, ook niet wanneer een beller beweert bij uw bank of bij de politie te werken.

PASPOORT, RIJBEWIJS EN ANDERE PAPIEREN In verband met het mogelijk terugvinden van uw papieren, is het verstandig om een week te wachten met het aanvragen van een nieuw paspoort, rijbewijs of andere papieren. Meestal moet u hiervoor namelijk geld betalen. Voor het aanvragen van een nieuw paspoort, rijbewijs of andere papieren zal de gemeente u vragen om een kopie van uw aangifte. Maak altijd extra kopieen. Zorg ervoor dat u nooit uw laatste exemplaar ‘weggeeft’.


in actie 2018 20 pag

11-07-2018

15:41

Pagina 8

Eet jij gezond en beweeg je genoeg

Als je kind naar school gaat is het belangrijk dat het gezond eet en voldoende beweegt. Laat je kind 's ochtends goed ontbijten, geef een gezonde lunch mee naar school en zorg voor een goede avondmaaltijd. Je kind is immers volop in de groei en heeft dus voldoende voedingsstoffen nodig. ONTBIJT! WAT IS EEN GEZONDERE KEUS? Brood

Volkorenbrood of bruinbrood, dun besmeerd met halvarine

Beleg

20+ of 30+ kaas, gekookt ei, beenham, casselerrib, (magere) knakworst, kip- of kalkoenfilet, varkensfricandeau, vegetarische patĂŠ, appelstroop, halvajam of fruit

Alternatieven Bambix naturel, Brinta, All Bran, havermout, voor brood muesli met vruchten, magere- of halfvolle melk of yoghurt. Drinken

thee zonder suiker, sinaasappelsap met vruchtvlees, magere- of halfvolle melk, karnemelk.

D

e dag van je kind begint met een ontbijt. Dit brengt de spijsvertering op gang en zorgt ervoor dat je kind belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt.

HOE ZIET EEN GEZOND ONTBIJT ER UIT? In de tabel hieronder staat wat goede keuzes zijn voor het ontbijt. Geef je kind brood of ontbijtgranen zonder toegevoegd suiker. Kinderen tot en met 9 jaar hebben genoeg aan 1 tot 2 sneetjes brood en oudere kinderen aan 2 tot 3 sneetjes bij het ontbijt. Als je ontbijtgranen geeft, houd dan 40 gram ontbijtgranen aan voor kinderen tot en met 9 jaar en 60 gram voor oudere kinderen.


in actie 2018 20 pag

11-07-2018

Gebruik daarbij 100 tot 200 milliliter melk of yoghurt. Deze hoeveelheden zijn richtlijnen. Het kan zijn dat je kind niet veel honger heeft in de ochtenden. Laat je kind in dat geval wat kleins eten, zoals een beschuit of wat fruit en geef een boterham mee. Zorg ervoor dat u kind op de fiets of lopend naar school gaat want bewegen is erg belangrijk. De volgende belangrijke maaltijd is de lunch. Deze is vaak op school, dus je hebt minder invloed op wat ze eten. Maak een gezond lunchtrommeltje klaar en overleg met andere ouders wat de kinderen meekrijgen. Vraag ook naar afspraken en regels over eten en drinken op school. Zit je kind op de middelbare school, dan kun je kijken hoe de schoolkantine eruit ziet. Met De Gezonde Schoolkantine geeft de school een goed voorbeeld.

EEN GEZONDE LUNCH VOOR JE KIND KAN ER ZO UITZIEN: LUNCHVOORBEELD 1 • 2 sneetjes volkorenbrood dun besmeerd met halvarine en belegd met een omelet • Reepjes paprika o Beker karnemelk LUNCHVOORBEELD 2 • 2 sneetjes volkorenbrood, dun besmeerd met halvarine. Beleggen met geraspte wortel, plakjes augurk en een plak ham of jong belegen 30+ kaas. • Trosje druiven o Beker halfvolle melk De dag sluit je goed af met een gezonde avondmaaltijd. Met de avondmaaltijd krijgt je kind een groot deel van zijn voedingsstoffen binnen. Een goede warme maaltijd vult de maag met gezonde producten. Aardappelen, rijst, pasta of bonen, natuurlijk met groente en aangevuld met een beetje vlees, vis of een vleesvervanger.

15:41

Pagina 9

GROENTE • Zorg voor voldoende groente. Heb je weinig tijd: groente uit diepvries, pot of blik is een goed alternatief voor vers. • Zet liever niet vaker dan tweemaal per week een nitraatrijke groente op tafel en combineer het liever niet met vis (met uitzondering van zalm en makreel). • Varieer met groente klaarmaken. Geef groente ook eens rauw of verstop ze in een saus. Sommige soorten moeten wat vaker op tafel komen voordat je kind ze leert waarderen. Appelmoes en stoofpeertjes zijn gestoofd fruit en kunnen daarom de groente niet vervangen. Je kunt groente ook verstoppen in bijvoorbeeld een pastasaus. AARDAPPELEN, PASTA, RIJST, PEULVRUCHTEN • Wissel aardappelen af met rijst, pasta of peulvruchten. • Kies voor zilvervliesrijst, volkorenpasta of peulvruchten zoals bruine bonen en kapucijners. • Af en toe een frietje bij de maaltijd kan geen kwaad, maar beperk het tot maximaal 1 keer per week. Combineer het met een frisse salade en geeft er magere fritessaus in plaats van mayonaise bij. VLEES, VIS, EI, GEVOGELTE OF VLEESVERVANGERS • Kies bij voorkeur voor de magere soorten vlees, zoals kipfilet, runderlappen, rosbief, tartaar, hamlappen, fricandeau en varkenshaas. • Wissel vlees af met vis, tofu, tempé of een ei. • Eet 2 keer per week vis, waarvan 1 keer vette vis. Neem voor jonge kinderen alleen filet, want hierin zitten geen graten. • Gebruik bij de bereiding van vlees, vis of vleesvervangers zachte of vloeibare margarine, vloeibaar bak-en-braad of olie: deze bevatten weinig verzadigd vet. TOETJE • Ook hier geldt: varieer volop. Kies de ene keer voor kwark, de volgende keer voor yoghurt en bij een speciale gelegenheid voor een lekkere pudding • Let wel op de suikers en de vetten: toetjes kunnen heel calorierijk zijn • Kies bij voorkeur daarom de toetjes met minder suiker en vet, zoals magere vruchten-yoghurt of magere vla met zoetstoffen • Fruit als toetje is ook prima.

>


in actie 2018 20 pag

11-07-2018

15:42

Pagina 10

VETTEN Veel ouders hebben nog onvoldoende kennis over het belang van gezonde vetten in de voeding van hun kinderen. Ze denken bijvoorbeeld dat men zo min mogelijk vet moet gebruiken ter preventie van overgewicht. Goede voorlichting over een juist vetgebruik voor kinderen is daarom noodzakelijk. Praktische adviezen daarbij zijn: • Besmeer het brood met margarine of halvarine. Brood smeren is noodzakelijk vanwege de aanwezige vitamine A en D èn de gezonde vetzuren. • Kies voor margarine en halvarine uit een kuipje, deze bevatten een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren. • Bereid de warme maaltijd met 1 eetlepel olie of vloeibare margarine per persoon. Voor kinderen jonger dan 1 jaar kan iets minder worden gebruikt.

DE SCHIJF VAN 5 1 Groente en fruit Belangrijk vanwege: vitamines, zoals vitamine C en foliumzuur, mineralen zoals kalium, vezels en bioactieve stoffen. 2 Brood, (ontbijt)granen, aardappelen, rijst, pasta en peulvruchten Belangrijk vanwege: koolhydraten, eiwit, vezels, B-vitamines en mineralen zoals ijzer. 3 Zuivel, vlees(waren), vis, ei en vleesvervangers Belangrijk vanwege: eiwit, mineralen zoals ijzer en calcium, B-vitamines en visvetzuren. 4 Vetten en olie Belangrijk vanwege: vitamine A, D en E en essentiële vetzuren. 5 Dranken Snoep, koek en sauzen: 'extra's'

Een (beperkte) hoeveelheid vet in de voeding is noodzakelijk voor een goede groei, energievoorziening en de voorziening aan vetoplosbare vitamines en essentiële vetzuren. Geef jonge kinderen niet te lang pap. Een broodmaaltijd kan vanaf de leeftijd van 7 à 8 maanden. Brood stimuleert de kauwfunctie en de fijne motoriek. Bovendien wordt de samenstelling van de voeding beter: meer vezels, meer gezonde vetten en minder verzadigd vet. Voor oudere kinderen geldt dat moet worden gelet op de hoeveelheid brood die zij gebruiken. Steeds meer kinderen slaan bijvoorbeeld het ontbijt over. Eet, samen met uw kinderen, twee keer vis per week, waarvan een keer vette vis. En belangrijk voor u en uw kind, beweeg genoeg!

bron: www.voedingscentrum.nl

COLOFON Inactie.nu magazine is een uitgave van Kiwi Media Producties. Tel.: (0594) 820 214 - www.kiwimediaproducties.nl Lay-out: Kijf & Witte


in actie 2018 20 pag

11-07-2018

15:42

Pagina 11

WMO

Wet maatschappelijke ondersteuning Gemeenten moeten er voor zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. De gemeente geeft ondersteuning thuis via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

ONDERSTEUNING THUIS VANUIT DE WMO Bent u onvoldoende zelfredzaam of kunt u niet goed meedoen in de maatschappij? En kan uw netwerk ook niet bijdragen? Dan is de gemeente verplicht ondersteuning te bieden. In de wet staat niet wat voor soort voorziening dit moet zijn. Dat kan een algemene voorziening of een maatwerkvoorziening zijn. In een onderzoek (meestal een gesprek) stelt de gemeente met u vast wat u nodig heeft. Voor sommige voorzieningen geldt een eigen bijdrage.

O

NDERSTEUNING THUIS VANUIT DE WMO Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de ondersteuning van mensen die niet op eigen kracht zelfredzaam zijn. Het gaat bijvoorbeeld om: begeleiding en dagbesteding; ondersteuning om de mantelzorger tijdelijk te ontlasten; een plaats in een beschermde woonomgeving voor mensen met een psychische stoornis; opvang in geval van huiselijk geweld en mensen die dakloos zijn.

PERSOONSGEBONDEN BUDGET (PGB) OF ZORG IN NATURA Komt u in aanmerking voor hulp uit de Wmo? Dan zijn er 2 mogelijkheden om de ondersteuning te regelen: Persoonsgebonden budget (pgb) U kunt zelf ondersteuning inkopen met een pgb bij wie u wilt. Met een pgb kunt u ook een andere rolstoel of scootmobiel kopen dan de standaardmodellen van de gemeente. Uw gemeente kan u vertellen hoe u een pgb aanvraagt.

ONDERSTEUNING DIE PAST BIJ PERSOONLIJKE SITUATIE Meldt iemand zich bij de gemeente met het verzoek om ondersteuning? Dan moet de gemeente onderzoek doen naar de persoonlijke situatie.

ZORG IN NATURA U kunt er ook voor kiezen om het regelwerk aan de gemeente over te laten. De gemeente bepaalt dan bijvoorbeeld wat voor soort rolstoel u krijgt of wie u helpt in de huishouding. Dit heet: 'zorg in natura'.


in actie 2018 20 pag

11-07-2018

EIGEN BIJDRAGE WMO Gemeenten mogen voor de ondersteuning die zij bieden een eigen bijdrage vragen. Op de website van het CAK kunt u een indicatie krijgen van de hoogte van de eigen bijdrage. EIGEN BIJDRAGE WMO IN 2017 De eigen bijdrage in de Wmo wordt lager in 2017. Alleenverdieners met een chronisch zieke partner merken er het meeste van. Zorg of ondersteuning aanvragen Iedere gemeente organiseert de toegang tot ondersteuning op zijn eigen manier. Sommige gemeenten kiezen voor het Wmo-loket. Veel gemeenten kiezen sociale wijkteams waar mensen terecht kunnen met hun hulpvraag. Wat het wijkteam precies doet, verschilt per gemeente.

15:42

Pagina 12

WELKE HULP KAN IK THUIS KRIJGEN VAN DE GEMEENTE VANUIT DE WMO? Wie maatschappelijke ondersteuning nodig heeft, kan een beroep doen op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De gemeente onderzoekt met u welke ondersteuning u nodig heeft. Dat kan een maatwerkvoorziening of een algemene voorziening zijn. Een maatwerkvoorziening is afgestemd op uw situatie, zoals aanpassingen in uw woning.

VOORBEELDEN MAATWERKVOORZIENINGEN ZIJN: • vervoersvoorziening; vervoer in de regio (voor mensen die slecht ter been zijn en niet met het openbaar vervoer kunnen reizen); • individuele begeleiding; • beschermde woonplek; • dagbesteding op maat; aanpassingen in de woning (bijvoorbeeld een traplift of een verhoogd toilet). • rolstoel (een rolstoel krijgt u alleen via de Wmo als u deze voor langere tijd nodig heeft. Voor hulpmiddelen voor tijdelijk gebruik kunt u contact opnemen met de thuiszorgwinkel, het thuiszorguitleenmagazijn of uw zorgverzekeraar); • respijtzorg; • ondersteuning van mantelzorgers; • huishoudelijke hulp (zoals hulp bij het opruimen, schoonmaken en ramen zemen); • maatschappelijke opvang (bijvoorbeeld blijf-van-mijn-lijfhuizen en daklozenopvang). ALGEMENE VOORZIENING Soms bent u geholpen met een zogenaamde 'algemene voorziening'. Een algemene voorziening is vrij toegankelijk, zonder voorafgaand onderzoek naar uw persoonlijke om-standigheden. Voorbeelden van algemene voorzieningen zijn: • boodschappendienst; • het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling; • een ontmoetingsruimte voor mensen die eenzaam zijn; • maaltijdverzorging (ook wel warmemaaltijdvoorziening of tafeltje-dekje genoemd); • maatschappelijke opvang (bijvoorbeeld daklozenopvang); • hulp aan buurthuizen en verenigingen. De gemeente mag een bijdrage vragen voor het gebruik van deze algemene voorziening.


in actie 2018 20 pag

11-07-2018

15:42

MAG DE GEMEENTE EEN HULPMIDDEL UIT DE WMO WEIGEREN ALS IK EEN HOOG INKOMEN HEB? De gemeente mag geen inkomensgrens stellen voor hulp uit de Wmo (offcieel Wmo 2015). Wel kunnen gemeenten een eigen bijdrage vragen voor voorzieningen en hulpmiddelen uit de Wmo.

EIGEN BIJDRAGE WMO-VOORZIENING Uw gemeente bepaalt of u voor een voorziening een inkomens- en vermogensafhankelijke eigen bijdrage moet betalen. In de Wmo staat dat het CAK de eigen bijdrage voor maatwerkvoorzieningen vaststelt en ook int. GEEN ALGEMENE INKOMENSGRENS Gemeenten mogen geen algemene inkomensgrens stellen voor de Wmo. Wijst uw gemeente uw aanvraag voor ondersteuning om die redenen af? Dan kunt u daar tegen bij de gemeente bezwaar maken. KOSTEN LAGER DAN MAXIMALE EIGEN BIJDRAGE Het kan gebeuren dat de voorziening of hulpmiddel minder kost dan uw maximale eigen bijdrage. In dat geval betaalt u alleen de kostprijs van de voorziening of het hulpmiddel. BEZWAAR MAKEN TEGEN AFWIJZING U kunt binnen 6 weken bezwaar maken tegen een afwijzing voor ondersteuning vanuit de Wmo. U doet dit bij de gemeente.

Pagina 13

HOE KRIJG IK ONDERSTEUNING VAN DE GEMEENTE VANUIT DE WMO? Meldt u zich bij de gemeente met het verzoek om ondersteuning, zodat u thuis kunt blijven wonen? Dan moet de gemeente onderzoek doen naar uw persoonlijke situatie. De uitslag van het onderzoek bepaalt of u ondersteuning kunt krijgen vanuit de Wmo.

ONDERZOEK NAAR UW PERSOONLIJKE SITUATIE Het onderzoek gebeurt samen met u en eventueel mensen in uw omgeving. Bijvoorbeeld uw mantelzorger(s). Ook kunt u zich laten bijstaan door een onafhankelijke cliĂŤntondersteuner. De gemeente moet dit voor u regelen. De ondersteuning is gratis. Het onderzoek voert de gemeente zo spoedig mogelijk uit. De gemeente moet dit in ieder geval binnen 6 weken na uw melding doen. Bij het onderzoek wordt gekeken naar uw behoeften en voorkeuren. De gemeente bekijkt eerst wat u zelf nog kan. En of andere mensen uit uw sociale netwerk u eventueel kunnen helpen. Ook kijkt de gemeente of u al zorg en ondersteuning krijgt vanuit andere wetten, zoals de Zorgverzekeringswet, Participatiewet of de Jeugdwet.

MAATWERKVOORZIENING OF ALGEMENE VOORZIENING Blijkt uit het onderzoek dat u onvoldoende zelfredzaam bent of niet goed kunt meedoen in de maatschappij? En kan uw netwerk ook niet bijdragen? Dan is de gemeente verplicht ondersteuning vanuit de Wmo te bieden. De gemeente biedt maatwerkvoorzieningen en algemene voorzieningen. Een maatwerkvoorziening is afgestemd op uw situatie, zoals persoonlijke begeleiding of een aanpassing aan uw woning. Meer voorbeelden van maatwerkvoorzieningen, vindt u op Regelhulp.nl. Een algemene voorziening is vrij toegankelijk. De gemeente doet daarvoor niet eerst een diepgaand onderzoek naar u of uw situatie. Denk aan een boodschappendienst.


in actie 2018 20 pag

11-07-2018

15:42

Pagina 14

Kinderen die opgroeien krijgen te maken met allerlei verleidingen. Bijvoorbeeld roken, drinken en blowen. U kunt als ouder voor lastige situaties komen te staan. Aan de ene kant wilt u uw kind misschien meer loslaten. Maar aan de andere kant ook voorkomen dat hij of zij gaat roken, drinken of blowen. Hoe gaat u hier als ouder mee om?

Hoe help ik mijn kind NEE zeggen‌ tegen roken, drinken en blowen?

E

XTRA ONGEZOND VOOR KINDEREN Voor kinderen en jongeren is het gebruik van tabak, alcohol en hasj en wiet extra schadelijk. Dit komt omdat kinderen nog volop in de groei zijn en de ontwikkeling van de hersenen verstoord kan raken. Wie al jong begint met roken, alcohol of blowen, heeft bovendien meer kans om later verslaafd te raken.

OUDERS HEBBEN WEL INVLOED Ouders denken vaak dat ze minder invloed hebben als hun kind ouder wordt. Dit komt omdat bijvoorbeeld de omgeving en vrienden voor een kind belangrijker worden. Toch blijven kinderen het heel belangrijk vinden wat hun ouders denken, en hebben ouders wel invloed op sommige keuzes van hun kind. Uw kind heeft uw regels nodig bij het verkennen van zijn of haar grenzen. Juist in de puberteit. Regels stellen helpt om het roken, drinken of blowen door uw kind te voorkomen of zo lang mogelijk uit te stellen.

UW KIND EN ROKEN, DRINKEN EN BLOWEN? -

Stel regels en geef duidelijk uw mening: geen alcohol tot tenminste 18 jaar Bespreek het op tijd Leer uw kind om nee te zeggen Geef zelf het goede voorbeeld Weet wat uw kind doet Praat erover met andere ouders


in actie 2018 20 pag

11-07-2018

TIPS VOOR EEN GESPREK OVER ROKEN, DRINKEN EN BLOWEN

15:42

Pagina 15

'UW KIND HEEFT UW REGELS NODIG BIJ HET VERKENNEN VAN ZIJN OF HAAR GRENZEN. JUIST IN DE PUBERTEIT'

KIES EEN RUSTIG MOMENT Praten over dit onderwerp gaat het beste in een goede sfeer. Heeft uw kind geen zin om te praten? Kies dan een ander moment. NIET TE VAAK Het is niet nodig om er vaak met uw kind over te praten. U kunt wel een paar weken na het eerste gesprek bij uw kind checken wat hij of zij onthouden heeft. Zo weet u gelijk of u zelf wel duidelijk genoeg geweest bent. WEES EERLIJK EN OPEN Laat uw kind ook zijn of haar eigen mening vertellen. Is uw kind NIEUWSGIERIG NAAR ROKEN, DRINKEN of blowen? En wat verwacht uw kind ervan? Probeer een open gesprek te voeren. INFORMEER U ZELF Zorg dat u zelf genoeg weet over roken, drinken en blowen. Zo kunt u beter uitleggen waarom u niet wilt dat uw kind hiermee begint.

LMEER WETEN? Vindt u het lastig om regels en grenzen te stellen als het gaat om roken, alcohol of blowen? Hebben u en uw kind veel strijd als het om dit onderwerp gaat? Lijkt het u prettig om eens in gesprek te gaan met een deskundige om uw situatie te bespreken en handvatten te krijgen om het gesprek hierover aan te gaan met uw kind? Neem dan contact op met Voorlichting en Preventie van VNN. U kunt een afspraak maken voor een eenmalig adviesgesprek. Ook verzorgt VNN regelmatig bijeenkomsten voor bezorgde ouders en opvoeders die graag meer willen weten over alcohol, drugs en gamen en hier met andere ouders over in gesprek willen gaan. Kijk op de site voor actuele data www.vnn.nl/oudercursus VNN is bereikbaar op werkdagen van 8.30 - 17.00 uur op tel.nr 088 234 34 34

www.vnn.nl/ouders www.hoepakjijdataan.nl www.pratenmetuwkind.nl Bron: Trimbosinstituut


in actie 2018 20 pag

11-07-2018

15:42

Pagina 16

MAAK JE KIND MEDIAWIJS. MAAR HOE DAN?

Help! Mijn kind gaat online! Onze kinderen zijn geboren in een tijdperk van computers en internet en kennen geen wereld zonder digitale media. Ze swipen, instagrammen en whatsappen snapchatten, dat het een lieve lust is en lijken moeiteloos hun weg te vinden op alles wat een beeldscherm heeft. En wij, de ouders, staan aan de zijlijn.

10 AFSPRAKEN OM MET JE KIND TE MAKEN VOORDAT HIJ/ZIJ ONLINE GAAT 1. Gebruik altijd een nickname 2. Scherm je profiel af, 'alleen voor vrienden' is de beste optie. 3. Geef nooit je naam, adres, telefoonnummer, mailadres of naam van de school aan iemand die je op internet ontmoet. 4. Als je je naam ergens moet invullen, roep je eerst je vader of moeder. 5. Onbekende verwijder je uit je vriendenlijst. 6. Als je online iets vervelends hebt gezien, vertel je dat aan iemand die je vertrouwt. 7. Je wachtwoord is geheim! Nooit aan iemand vertellen, behalve misschien aan je ouders. 8. Alles wat je op internet plaatst (zoals foto's) blijft er voor altijd op staan. Denk goed na voordat je een foto online zet of ergens op reageert. 9. Gebruik een apart mailadres om je te registreren op profielsites en fora. 10.Niet schelden en geen mensen kwetsen.

H

elp! Denk je. Maar laat je niets wijsmaken. Jij bent dan misschien minder handig met die knoppen, je bent wel veel beter in staat om de risico's in te schatten. Die zijlijn, daar heb je jezelf neergezet. Dat zegt Gemma Steeman, gecertificeerd Nationaal MediaCoach en moeder van 3. Ze heeft zich gespecialiseerd in kinderen en nieuwe media en geeft ouderavonden, trainingen en medialessen op scholen over onderwerpen als privacy op whatsappen. facebook, cyberpesten, games, mobieltjes en digitale kinderlokkerij.

OPVOEDEN DOET NIEMAND MEERZONDER MEDIA “Mediaopvoeding is belangrijk. Veel ouders en leerkrachten worstelen met vragen over hoe ze moeten omgaan met nieuwe media, hoe ze met hun kind moeten praten over online veiligheid en privacy. Een MediaCoach begeleidt daarin en maakt kinderen weerbaar. Dat noemen we mediawijsheid.” 54% van de 3-jarige kinderen speelt geregeld of vaak op een tablet - Bron: Iene Miene Media 2013

MEDIAOPVOEDING - DE 1E STAP Haar eerste tip op het gebied van mediawijsheid: alle begin is simpel. Ga gewoon samen met je kind achter de computer zitten. Of neem samen de iPad op schoot. Kijk mee. Stel vragen. Laat je kind ook vragen stellen. Toon interesse in hetgeen ze leuk vinden en observeer hun gedrag. WAT KUN JE ALS OUDER DOEN? Uit recent onderzoek is gebleken dat 56% van de ouders zich afvraagt hoe ze de veiligheid van hun kind online kunnen bewaken. Voor deze ouders ontwikkelde ze een e-cursus vol handige tips en leuke opdrachten. “Er is veel lesmateriaal beschikbaar voor kinderen, pubers en docenten maar helemaal niks voor de ouders. Terwijl ook zij zitten te springen om handvatten. De e-cursus bestaat uit 8 lessen en behandelt onderwerpen als privacy, Google, pesten, games en omgaan met online reclame.” Wil je meer weten over de e-cursus of wil je op jouw school een ouderavond of themaweek rondom mediawijsheid?

Meer info vind je op www.kinderenopinternet.nl


in actie 2018 20 pag

11-07-2018

15:42

Pagina 17

JONGEREN EN PUBERS

Erbij horen Erbij horen is belangrijk voor kinderen. Naarmate ze ouder worden, wordt het zelfs steeds belangrijker. Waarom? Ze willen graag vrienden en vriendinnen hebben waar ze zich fijn bij voelen en om leuke dingen mee te doen. Ze willen ´gewoon zijn´ en bij de groep horen, geen buitenbeentje zijn, niet gepest worden of buitengesloten.

TIPS VOOR THUIS

E

• Luisteren naar een ander is moeilijk. Luisteren zonder te oordelen betekent even afzien van je eigen interpretatie en gevoelens. • Een ander uit laten praten is ook wachten op je beurt. • Leren je in te leven in een ander… vraag uw kind: “hoe zou jij dat vinden?” • Leer uw kind complimentjes geven, ook door het goede voorbeeld te geven. • Evenwicht tussen assertiviteit en sensitiviteit is nodig, om niet te gaan pesten of gepest te worden bijvoorbeeld. • Zelfvertrouwen krijgt een kind als het merkt dat het goed is zoals het is, waardering krijgt. • Zelfstandig zijn moet je ook leren om erbij te kunnen horen. • Je willen en kunnen aanpassen betekent dat je water in de wijn kunt doen, zonder jezelf te verliezen. • Leer uw kind zijn mening geven, maar dit te doen op een nietkwetsende manier. • Niet iedereen kan de populairste van de klas zijn, het belangrijkste is dat je een paar vrienden hebt en geaccepteerd wordt.

HOE WERKT DAT PROCES VAN ER WEL OF NIET BIJ HOREN? Het komt heel nauw wil je erbij horen: je moet de goede kleren dragen en de goede dingen zeggen, je moet sociaal vaardig zijn en sociaal inzicht hebben om dit aan te voelen. De juiste kleren dragen, meedoen met wat in jouw groep gewoon is of mode is, je aanpassen aan de heersende normen, maar ook weer niet te. Dat betekent kijken naar elkaar en je eigen keuzes maken. Kinderen hebben hiervoor twee soorten sociale vaardigheden nodig: assertiviteit en sensitiviteit. Dit zijn allemaal vaardigheden die het kind nodig heeft en langzamerhand leert, maar om ze te kunnen en durven toepassen heeft het ook zelfvertrouwen en een positief beeld van zichzelf nodig. Om erbij te horen heb je dus evenwicht nodig. Evenwicht tussen zelfstandig zijn en afhankelijk zijn, tussen assertiviteit en sensitiviteit.

rbij willen horen is een normale menselijke behoefte en bij tieners heeft het ook nog een functie in het proces van jezelf leren kennen en langzaam losmaken van je ouders.

Assertiviteit betekent zo nodig voor jezelf op kunnen komen. Het kind kan: • zeggen wat het denkt, voelt en wil: “Ik vind knikkeren leuker” • durft iets vragen aan een ander: “Mag ik meedoen?” • kan teleurstellingen verwerken en kan tegen zijn verlies: “Nou dan niet” Sensitiviteit betekent rekening houden met een ander. Het kind kan: • durft te reageren op het gedrag van anderen: “Wat je zegt ben je zelf”. • luisteren naar een ander • zich inleven in een ander • wachten op zijn beurt • een ander een complimentje geven of voor een ander opkomen • aanvoelen wat in een bepaalde situatie gepast wordt gevonden “Dat doe je niet”. Tussen je aan willen en kunnen passen en jezelf blijven. Erbij horen telt ook in het grotere geheel, in de hele samenleving. Groepen willen erbij horen en erkend worden. Mensen willen gezien en gehoord worden.


in actie 2018 20 pag

11-07-2018

15:42

Pagina 18

HOE VAAK KOMT HET VOOR Op diverse plaatsen in het land worden voorlichtingsbijeenkomsten gehouden met als thema “ontspoorde zorg”. Tijdens deze bijeenkomsten wordt nader ingegaan op het onderwerp “ontspoorde zorg/ouderenmishandeling”. Wat is het? Hoe vaak komt het voor? Wat zijn risicofactoren? Wat zijn signalen? Waar kunnen mensen terecht met hun meldingen en vragen?

H

et komt vaker voor dan wij ons realiseren. Een vrouw die haar dementerende echtgenoot aan de stoel vastbindt als zij boodschappen gaat doen, omdat hij anders gaat “dwalen”. Een dochter die haar chronisch zieke moeder verzorgt, maar door de combinatie van haar parttime baan en haar gezin zo moe is, dat zij haar moeder alleen nog maar afsnauwt en uitscheldt. Van de ruim 1 miljoen mensen, die langdurig en intensief zorgen voor een dierbare voelen zich 450 duizend ernstig belast. Ze krijgen daar zelf gezondheidsklachten van of voelen zich zo emotioneel aangedaan dat ze soms niet meer weten wat ze doen of moeten doen; uit onkunde, onmacht of overbelasting. Als de zorg “ontspoort” is er geen sprake van een dader en een slacht-

Ouderenmishandeling nog steeds taboe offer; vaak lijden alle betrokkenen onder de situatie. Van 1 op de 3 mantelzorgers van dementerende ouderen is bekend dat zij wel eens “over de grens” zijn gegaan. Daarnaast komt helaas te vaak bewuste mishandeling, seksueel misbruik en financiële uitbuiting voor. Op ouderenmishandeling rust nog steeds een taboe, het blijft iets verborgens. Voor buitenstaanders is het vaak zo moeilijk vast te stellen en slachtoffers zelf zullen uit schaamte of uit angst voor de gevolgen niet snel met hun verhaal naar buiten treden. Het gaat echter om een groter wordend maatschappelijk probleem gezien het groeiende aantal ouderen met name in relatie tot het aantal mantelzorgers.


in actie 2018 20 pag

11-07-2018

15:42

Pagina 19

WAT IS OUDERENMISHANDELING?

BELLEN

OUDERENMISHANDELING IS ONDER TE VERDELEN IN:

MELDEN VAN OUDERENMISHANDELING IN HUISELIJKE KRING Ouderenmishandeling in huiselijke kring kunt u melden bij Veilig Thuis. Het slachtoffer kan dit zelf doen, maar bijvoorbeeld ook een mantelzorger of een familielid. Ook omstanders, plegers en professionals zoals verplegers en huisartsen kunnen hulp en informatie krijgen bij Veilig Thuis.

• • • • • • • • • •

Lichamelijke mishandeling Bijvoorbeeld slaan of hardhandig beetpakken. Psychische mishandeling Voorbeelden zijn: herhaaldelijk uitschelden, beledigen of isoleren. Financiële uitbuiting Denk aan diefstal, veranderen van het testament en ongewenste bemoeienis met geldzaken. Verwaarlozing Het onthouden van lichamelijke of psychische zorg of voeding. Seksueel misbruik Hier gaat het om ongewenste seksuele handelingen met of in het bijzijn van de oudere.

SIGNALEN VAN OUDERENMISHANDELING Signalen die op ouderenmishandeling kunnen wijzen, zijn bijvoorbeeld: • zichtbaar letsel; • overdreven schrikreactie bij een onverwachte aanraking; • onsamenhangende verklaringen over verwondingen; • depressiviteit of onverklaarbare angst; • schichtig of teruggetrokken gedrag.

Vier procent van de ouderen boven de 65 jaar heeft in 2016 te maken gehad met psychisch geweld in de thuissituatie. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de gezamenlijke Gezondheidsmonitor van GGD’en, CBS en RIVM. Bijna een half miljoen Nederlanders van 19 jaar en ouder, waaronder 220.000 ouderen boven de 65 jaar, namen in 2016 deel aan dit grootschalige onderzoek door een vragenlijst in te vullen. In het onderzoek is alle 65-plussers gevraagd of zij de afgelopen twaalf maanden te maken hadden gehad met een aantal nare gebeurtenissen in de thuissituatie.

VORMEN VAN OUDERENMISHANDELING Ouderenmishandeling kent veel vormen. Denk bijvoorbeeld aan lichamelijke of psychische mishandeling, verwaarlozing of diefstal. Er zijn meer vormen van ouderenmishandeling. Ook als u alleen een vermoeden heeft van ouderenmishandeling, kunt u dit melden. Verplichte meldcode mishandeling in huiselijke kring Professionals moeten bij ouderenmishandeling in de huiselijke kring de meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling volgen. In de meldcode staat wat bijvoorbeeld een huisarts, verpleegkundige of hulpverlener moet doen bij (vermoedens van) geweld tegen ouderen in huiselijke kring.

VEILIG THUIS Wilt u advies of hulp? Bel met Veilig Thuis op 0800-2000 (gratis en 24/7 bereikbaar


in actie 2018 20 pag

11-07-2018

15:42

Pagina 20

IS JE RELATIE OVER

Zorg dat alles goed geregeld wordt!! Bij een scheiding of het beëindigen van een geregistreerd partnerschap moeten partners afspraken maken. Bijvoorbeeld over het verdelen van de bezittingen, alimentatie en pensioen. Gaat u scheiden en heeft u minderjarige kinderen? Dan moet u ook amen afspraken maken over de opvoeding en verzorging van uw kinderen.

H

OE VRAAG IK EEN SCHEIDING AAN? U vraagt een echtscheiding aan met een verzoekschrift, dat u via uw advocaat aan de rechtbank stuurt. Hetzelfde geldt voor een scheiding van tafel en bed of ontbinding van het huwelijk na een scheiding van tafel en bed. VERZOEKSCHRIFT INDIENEN Het verzoekschrift kunt u samen met uw partner of alleen (eenzijdig ver-zoek) indienen. De advocaat dient het verzoekschrift in bij de rechtbank. Vraagt u samen de

scheiding aan? Dan is 1 advocaat genoeg. Bij een eenzijdig verzoek of als u het niet met elkaar eens bent, moet u ieder een eigen advocaat kiezen. Doet u een eenzijdig verzoek tot scheiding? Uw partner krijgt dan een kopie van het verzoekschrift binnen 14 dagen na indiening bij de rechtbank. Dit regelt de advocaat van uw partner. Uw partner kan bezwaar maken tegen de scheiding. Dat wordt 'verweer voeren' genoemd. Het kabinet wil scheiden zonder tussenkomst van de rechter mogelijk maken. Echtparen die het onderling eens zijn en geen minderjarige kinderen hebben, kunnen in de toekomst via de ambtenaar van de burgerlijke stand scheiden. Het wetsvoorstel voor deze wijziging is in behandeling bij de Tweede Kamer.

VERSCHILLENDE VORMEN OM TE SCHEIDEN • echtscheiding; • scheiding van tafel en bed; • ontbinding van het huwelijk na scheiding van tafel en bed.

OUDERSCHAPSPLAN VERPLICHT BIJ MINDERJARIGE KINDEREN Heeft u minderjarige kinderen (jonger dan 18 jaar), dan moet u een ouderschapsplan maken. Hierin staan afspraken over de zorg en opvoeding van uw kinderen. SCHEIDING DEFINITIEF Een echtscheiding is definitief als de echtscheidingsuitspraak van de rechter is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Dit geldt ook voor een ontbinding van het huwelijk na scheiding van tafel en bed. De beschikking van de rechter moet binnen 6 maanden zijn ingeschreven. Dit regelt uw advo-caat. Een scheiding van tafel en bed is definitief als de beschikking binnen 6 maanden in het huwelijksgoederenregister is ingeschreven. Dit register is te vinden bij de griffie van de rechtbank.


in actie 2018 20 pag

11-07-2018

MEDIATION BIJ SCHEIDING Bent u het niet met elkaar eens? Dan kunt u een mediator inschakelen. Mediaton helpt u om sa-men tot een oplossing te komen. ONEENS MET EENZIJDIG VERZOEK Als een partner het niet eens is met een eenzijdig verzoek om scheiding of ontbinding van het huwelijk, kan deze bezwaar maken. Dat wordt verweer voeren genoemd. De advocaat moet binnen 6 weken na ontvangst van het verzoekschrift het verweer indienen bij de rechtbank. RECHTSZAAK BIJ SCHEIDING Er volgt een zitting bij de rechter als u het niet met elkaar eens bent. Ook

15:42

Pagina 21

als er kinderen zijn tussen 12 en 18 jaar die hun mening willen geven over de zorgregeling, komt er een zitting. De zorgregeling is onderdeel van het ouderschapsplan. Is er geen zitting nodig? Dan neemt de rechter een beslissing op basis van het verzoekschrift. U ontvangt dan beiden via de advocaat de beschikking van de rechter. Wie het niet eens is met deze beslissing, kan in hoger beroep gaan bij het gerechtshof. Een scheiding kan langer dan een jaar duren als u het niet samen eens kunt worden. De rechter kan dan een tijdelijke beslissing nemen over bijvoorbeeld wie er in het huis blijft wonen en bij wie de kinderen gaan wonen. Dit heet een voorlopige voorziening. Een voorlopige voorziening vraagt u aan via de advocaat.

KOSTEN SCHEIDINGSPROCEDURE Bij een scheiding betaalt u samen de kosten voor de advocaat of mediator. Ook betaalt u griffierecht. Dit zijn kosten voor het starten van een procedure bij de rechter. De overheid vergoedt soms een deel van de kosten. Dit heet gesubsidieerde rechtsbijstand.

WAT GEBEURT ER MET HET GEZAG OVER MIJN KINDEREN NA MIJN SCHEIDING?

Na uw scheiding houdt u beiden het ouderlijk gezag over uw kinderen. Dit geldt ook bij het beĂŤindigen van het geregistreerd partnerschap als de man het kind heeft erkend. U blijft beiden verantwoordelijk voor de opvoeding en verzorging van uw kinderen.

ONTZEGGING OMGANGSRECHT Bij uitzondering kan het beter zijn voor een kind als het (tijdelijk) geen omgang heeft met de andere ouder. Bijvoorbeeld als de ouder het kind mishandelt of seksueel misbruikt.

Heeft 1 ouder het ouderlijk gezag? Dan kan de rechter de ouder zonder gezag de omgang met de kinderen ontzeggen. De ouder met gezag kan hierom vragen. Als beide ouders gezag hebben, kan de rechter het contact tussen 1 ouder en het kind tijdelijk ontzeggen.

>


in actie 2018 20 pag

11-07-2018

GEREGISTREERD PARTNERSCHAP HOE KAN IK MIJN GEREGISTREERD PARTNERSCHAP ONTBINDEN? Als u het met elkaar eens bent en geen kinderen heeft, kunt u uw geregistreerd partnerschap buiten de rechter om ontbinden. Zijn er wel minderjarige kinderen of wil een van u het partnerschap beëindigen, dan ontbindt u uw geregistreerd partnerschap via de rechter.

GEREGISTREERD PARTNERSCHAP BEËINDIGEN ZONDER RECHTER Voor het beëindigen van een geregistreerd partnerschap zonder rechter heeft u een advocaat of notaris nodig. Bij de advocaat of notaris maakt u samen een overeenkomst waarin staat dat u het geregistreerd partnerschap wilt beëindigen. Ook maakt u afspraken over bijvoorbeeld de partneralimentatie en pensioen.

15:42

Pagina 22

ALIMENTATIE HOE KAN IK ALIMENTATIE KRIJGEN? U kunt samen met uw ex-partner afspraken maken over de alimentatie of dit laten vaststellen door de rechter. AFSPRAKEN MAKEN OVER PARTNERALIMENTATIE Bij beëindiging van een huwelijk of geregistreerd partnerschap kunt u met uw ex-partner afspraken maken over de partnerali-mentatie. Dit gebeurt meestal in overleg met een advocaat of notaris. De afspraken worden vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst, bijvoorbeeld het scheidingsconvenant. Als u het niet eens met elkaar eens kunt worden, kan de rechter een alimentatieregeling vaststellen. HOOGTE VAN KINDER-ALIMENTATIE AFSPREKEN Als u uit elkaar gaat, moet u een financiële regeling afspreken voor de verzorging en opvoeding van uw kinderen. U kunt de hoogte van de kinderalimentatie samen afspreken. De rechter bekijkt of het bedrag niet te laag is. De rechter kan een ander bedrag vaststellen. Kunt u het samen niet eens worden, dan stelt de rechter een alimentatiebedrag vast. ALIMENTATIE WIJZIGEN De rechter kan op verzoek een bestaande alimentatieregeling wijzigen als het bedrag niet meer redelijk is door gewijzigde omstandigheden. Dat kan ook als de rechter bij zijn eerdere beslissing is uitgegaan van verkeerde of van onvolledige gegevens. Vast-stelling, wijziging of beëindiging alimentatie via de rechter Vaststelling, wijziging of beëindiging van alimentatie via de rechter begint altijd met een verzoekschrift. bron: www.rijksoverheid.nl


in actie 2018 20 pag

11-07-2018

15:42

Pagina 23


in actie 2018 20 pag

11-07-2018

15:42

Pagina 24

inactie nu magazine  
inactie nu magazine  
Advertisement