Page 1


Εξαμηνιαία έκδοση του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας (Σ.Ν.Ε.Γ.) Ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 / Τεύχος 8ο - Ιούνιος 2012 Συντακτική επιτροπή

Πρόεδρος / Ιάνθη-Μαρία Τσιμπλή (Καθηγήτρια Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α.Π.Θ.)

Μέλη

Μελίτα Σταύρου-Σηφάκη/ (Καθηγήτρια Τμήματος Φιλολογίας Α.Π.Θ.) Αγγελική Κοιλιάρη/ (Καθηγήτρια Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α.Π.Θ.) Γεωργία Γαβριηλίδου/ (μέλος διδακτικού προσωπικού ΣΝΕΓ) Χριστίνα Τακούδα/ (μέλος διδακτικού προσωπικού ΣΝΕΓ) Ελένη Κουτούση/ (Προϊσταμένη Γραμματείας ΣΝΕΓ)

Επιμέλεια εντύπου

Κουτσιλιέρη Αθανασία/ Διοικητικό προσωπικό ΣΝΕΓ.

Σχεδιασμός & σελιδοποίηση www.kitchenwas.gr

Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

54124 Θεσσαλονίκη – Ελλάδα Τ: +30 2310 997571, 997475, 997576, 997572, 997923 F: +30 2310 997573 E: school-mg@lit.auth.gr, elen@auth.gr www.smg.auth.gr, www.smg.edu.gr


«Όλος ο κόσμος πρέπει να μάθει ελληνικά, επειδή η ελληνική γλώσσα μας βοηθάει πρώτα από όλα να καταλάβουμε τη δική μας γλώσσα.» Ζακλίν Ντε Ρομιγύ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ Το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας (Σ.Ν.Ε.Γ.) λειτουργεί και φέτος σε εποχές οικονομικής κρίσης, αναζήτησης νέων οριζόντων και επαναπροσδιορισμού στόχων. Συνεχίζει την προσπάθειά του για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού με διαρκή βελτίωση του προγράμματος σπουδών του, των υπηρεσιών όλου του προσωπικού του καθώς και της καλύτερης επικοινωνίας με τους σπουδαστές του. Το Σχολείο διαχειρίζεται με ευαισθησία ένα δυναμικό πολλών και διαφορετικών πολιτισμών, εθνοτήτων και θρησκειών με κύριο στόχο τη σύνδεσή τους με την ελληνική παιδεία. Φέτος ειδικότερα οργανώνει με την πολύτιμη συμβολή του προσωπικού, πολιτιστικές και κοινές δράσεις, ευελπιστώντας σε ένα καλύτερο και δημιουργικότερο μέλλον, τόσο του Α.Π.Θ. και του Σ.Ν.Ε.Γ., όσο και όλων μας.

Eλένη Χρυσοβελίδου - Τουλούπη/ Γραμματέας του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας α.α.

Περιεχόμενα

πρόλογος δράσεις εκδηλώσεις άρθρα σπουδαστών φωτογραφικό άλμπουμ σύνδεσμος αποφοίτων χρήσιμες πληροφορίες

03 04 13 14 20 24 25


ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Αθανασία Κουτσιλιέρη Διοικητικό προσωπικό ΣΝΕΓ

Η επιμόρφωση του διδακτικού προσωπικού του Σχολείου και η ενημέρωση για τις νέες μεθόδους διδασκαλίας συνεχίστηκε με τη συμμετοχή σε σεμινάριο με θέμα τη «Δημιουργική Γραφή» το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Λαογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης τον Ιανουάριο 2012 με υπεύθυνη την κ. Jutta Wolfrum, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α.Π.Θ. Η πραγματοποίηση του σεμιναρίου, που αποτέλεσε συνέχεια θεωρητικού μέρους, στο Λαογραφικό Μουσείο έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να κατανοήσουν καλύτερα και πληρέστερα την έννοα της δημιουργικής γραφής αλλά και να προχωρήσουν και αυτοί με τη σειρά τους ως διδάσκοντες την ελληνική γλώσσα στην ενσωμάτωση της στην εκπαιδευτική διαδικασία.


ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΝΕΓ ΣΤΟ

ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Α.Π.Θ.

Το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας συμμετείχε μετά από πρόσκληση του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο Συμπόσιο με θέμα « Το Α.Π.Θ. στο διεθνή χώρο: προκλήσεις και νέες κατευθύνσεις» που πραγματοποιήθηκε στις 29-30 Μαρτίου 2012. Εισηγητές από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια και ιδρύματα παρουσίασαν τις δράσεις τους, τις σύγχρονες τάσεις στις διεθνείς δια-πανεπιστημιακές σχέσεις καθώς και εξειδικευμένες περιπτώσεις διεθνών δράσεων. Το ΣΝΕΓ προέβαλε το έργο και τη συνεργασία του με φορείς και πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού στην ενότητα «Κοινωνικές-πολιτιστικές συνέργειες». Η εκπρόσωπος του διδακτικού προσωπικού κ. Χριστίνα Τακούδα (ΕΕΔΙΠ Ι) στην εισήγησή της με θέμα «Greek language teaching to foreign students: the role of the School of Modern Greek Language» αναφέρθηκε στον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζει το ΣΝΕΓ στα 40 χρόνια λειτουργίας του με γνώμονα την προώθηση της νέας ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού. Το Συμπόσιο χαρακτηρίστηκε από επιτυχία και η ευχή όλων μας είναι να γίνονται τέτοιου είδους δράσεις που στηρίζουν τις προσπάθειες όλων μας.

Αθανασία Κουτσιλιέρη Διοικητικό προσωπικό ΣΝΕΓ


ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α΄φάση Μια μέρα που ήμασταν λίγοι φοιτητές στην τάξη αρχίσαμε να σκεφτόμαστε πάνω σ’ αυτό το θέμα. Θέλαμε το λογότυπο του σχολείου να είναι κάτι μαγικό, αινιγματικό που να κάνει αυτόν που το πρωτοβλέπει να το ψάξει λίγο για να ανακαλύψει το νόημά του. Προχωρώντας τον προβληματισμό μας αρχίσαμε να προσανατολιζόμαστε σε κάτι απλό αλλά πολύχρωμο που ίσως να περιείχε την ελληνική σημαία ή/και άλλες σημαίες (για να τονιστεί η πολυσυλλεκτικότητα του ΣΝΕΓ). Ακόμα, έπεσε η ιδέα να συμπεριλάβουμε ένα σύμβολο της πόλης και / ή μια απλή λέξη στα ελληνικά και σε διάφορες άλλες γλώσσες/γραφές. Η ιδέα της σημαίας σύντομα απορρίφθηκε γιατί παραπέμπει άμεσα σε κράτη. ΄Ετσι καταλήξαμε στο εξής σχέδιο:

Πάνω σ’ αυτές τις τροχιές με μικρογράμματη γραφή σκεφτόμασταν ενδεικτικά να υπάρχουν κάποιες ακόμα «καλημέρες», για παράδειγμα στα αγγλικά, ρωσικά, αραβικά & κινέζικα (Καλημέρα Good Morning Buongiorno Guten Morgen Jó reggelt 早晨 Dobro Jutro Tere hommikust Hyvää huomenta Ohayo Mirëdita Môre God morgen Habari ya asubuhi Goedemorgen Bon dia Zao an Goeiemôre Labas rytas Bore da Dobro utro Bonjour ‫حابص‬ ‫ روّنلا حابص …ريخلا‬Bon maten Buenos días Shubha prabhaat Dobrý den God morgon Magandang umaga 안녕하십니까 Günaydın Umhlala gahle Dobré rano Bună dimineaţa Gudde Moien ‫ ןגרָאמ ןטוג‬Доброе утро 早晨 好…早 お早うございます…お早う Selamat pagi ‫ ريخلا حابص‬Habari ya asubuhi) καθώς και το όνομα του Σχολείου.


Β΄ φάση Tελικά, στη δεύτερη φάση του μικρού αυτού project, συζητώντας θυμηθήκαμε τους λογότυπους άλλων φορέων διδασκαλίας ξένων γλωσσών όπως το Βρετανικό Συμβούλιο, το Ινστιτούτο Γκαίτε και το Ινστιτούτο Θερβάντες. Συμφωνήσαμε λοιπόν ότι ο λογότυπος του σχολείου πρέπει να είναι κάτι πολύ απλό όπως είναι οι λογότυποι αυτών των φορέων. Προτείναμε λοιπόν την σπείρα. Αυτή περιστρέφεται τρεις μόνον φορές, η απόληξή της βλέπει προς τα πάνω συμβολίζοντας έτσι το προχώρημα:

Κλείνοντας αυτή τη σύντομη παρουσίαση των ιδεών μας, θέλουμε να τονίσουμε το εξής: Η σπείρα, σχήμα λιτό, απέριττο, άρτιο, υπάρχει στη φύση (βλ. τους απολιθωμένους αμμωνίτες, το κοχύλι ναυτίλος κλπ). Ως αρχετυπικό διακοσμητικό μοτίβο τη συναντούμε σε πολλούς πολιτισμούς να συμβολίζει τη ζωή, την αέναη κίνηση, τη δυναμική. Σκεφτήκαμε λοιπόν πως αυτό είναι το κατάλληλο σύμβολο για το ΣΝΕΓ, έναν χώρο ολοζώντανο από τον οποίο περνούν και εκπαιδεύονται σε μια γλώσσα με μεγάλη ιστορία πίσω της, άνθρωποι από πολλές χώρες, διαφορετικές γλώσσες και κουλτούρες. Επιπλέον το σχέδιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες διχρωμίες, δηλαδή βασικά με τα χρώματα που προτείνουμε, αλλά και με άλλα χρώματα στο φόντο, ( π.χ. πορτοκαλί, κόκκινο, μωβ, πράσινο κλπ) για διάφορες από τις πολλές δράσεις του σχολείου. Πάντα όμως η σπείρα & το ΣΝΕΓ θα είναι λευκά, συμβολίζοντας το φως της Μεσογείου!

Οι σπουδαστές του Γ1 (20ωρου):

Aφροδίτη Παρασκευοπούλου Ilia Popovski Joana Prifti Μiguel Peraza Mykola Kosytskii Όλγα Αβραμίδου

και η δασκάλα

Σεβαστιάνα Μικρούλη


EΝΑ ΠΡOΓΡΑΜΜΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ… Το Σχολείο πρόκειται να διοργανώσει για 12η χρονιά το πρόγραμμα “Erasmus Intensive Language Course (E.I.L.C.) 2012-13”, το οποίο υλοποιείται για τελευταία φορά, μετά από απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κατόπιν σχετικής πρότασης του Σχολείου προς το Ι.Κ.Υ., έχει εγκριθεί, μετά από αξιολόγηση, η δημιουργία 9 τμημάτων γλωσσικής προετοιμασίας φοιτητών Erasmus (7 τμήματα στο θερινό E.I.L.C. & 2 τμήματα στο χειμερινό E.I.L.C.). Αυτή τη φορά θα θέλαμε να μοιραστούμε τα σχόλια των αξιολογητών του Ι.Κ.Υ. μαζί σας: «Το προτεινόμενο πρόγραμμα έχει πολύ καλή τεκμηρίωση και προοπτικές. Συμβαδίζει απόλυτα με τους στόχους διεξαγωγής των μαθημάτων εντατικής γλωσσικής προετοιμασίας Erasmus. Είναι προφανές ότι στο γεγονός αυτό βασίζεται και η αυξημένη ζήτηση των φοιτητών, όπως προκύπτει από το σχεδιασμό του φορέα για τη δημιουργία πολλών τμημάτων». Τέτοια σχόλια μας δίνουν τη δύναμη να προσπαθούμε για το καλύτερο ενάντια στις όποιες δυσκολίες, να θέτουμε κάθε φορά ακόμη πιο υψηλούς στόχους και να τους πετυχαίνουμε! Το Σχολείο σας ευχαριστεί όλους για την πολύτιμη συμπαράστασή σας!

Αθηνά Γιωβανίτσα Διοικητικό προσωπικό ΣΝΕΓ


…ΚΑΙ ΕΝΑ ΝΕΟ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ! ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας στο πλαίσιο συμφωνίας συνεργασίας του με το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας Αυστραλίας για την υλοποίηση του προγράμματος «ELTF – Endeavour Language Teacher Fellowships» φιλοξένησε 12 εκπαιδευτικούς Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης που διδάσκουν την ελληνική γλώσσα σε σχολεία της Αυστραλίας καθώς και τη συνοδό της αποστολής. Το πρόγραμμα των ανωτέρω εκπαιδευτικών διήρκησε 20 ημέρες (2.1 – 22.1.2012) και περιελάμβανε μαθήματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, μαθήματα φωνητικής, βιωματικά εργαστήρια, ξεναγήσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της πόλης της Θεσσαλονίκης, ημερήσιες εκδρομές και επισκέψεις σε διαπολιτισμικά σχολεία της πόλης με σκοπό την παρακολούθηση διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας. Η αξιολόγηση του εν λόγω προγράμματος από τους συμμετέχοντες ήταν εξαιρετική ενώ αναμένουμε την απόφαση για την ανάθεση υλοποίησης του προγράμματος κατά το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013.

Ελένη Κουτούση Προϊσταμένη Γραμματείας ΣΝΕΓ


ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ 2012 Για 15η χρονιά το Σχολείο λειτούργησε ως εξεταστικό κέντρο για τη διεξαγωγή των εξετάσεων πιστοποίησης ελληνομάθειας του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας. Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν σε 6 συνολικά επίπεδα από Α1 έως και Γ2 ανάλογα με το επίπεδο γνώσης της γλώσσας, ικανότητας χειρισμού και επικοινωνίας με αυτή. Οι υποψήφιοι που πήραν μέρος στις εξετάσεις για τα παραπάνω επίπεδα έφτασαν τους 250. Αθανασία Κουτσιλιέρη Διοικητικό προσωπικό ΣΝΕΓ


ΕΟΡΤΑΣΜOΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΓΛΩΣΣΩΝ

Το ΣΝΕΓ στο πλαίσιο εορτασμού της ευρωπαϊκής ημέρας γλωσσών θα διοργανώσει εκδήλωση στις 13 Σεπτεμβρίου 2012 στην οποία θα παρουσιαστεί θεατρικό δρώμενο καθώς και μουσική παράσταση από τους σπουδαστές του ετήσιου και των θερινών προγραμμάτων. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε χώρο του Πανεπιστημίου. Καλούμε όσους ενδιαφέρονται από τους τωρινούς αλλά και τους παλιότερους σπουδαστές του ΣΝΕΓ να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στη Γραμματεία. Αναλυτικές πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας

www.smg.auth.gr.

Αθανασία Κουτσιλιέρη Διοικητικό προσωπικό ΣΝΕΓ

Σήμα του Ευρωπαϊκού Έτους Γλωσσών 2001 και της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών


ΥΠΟΣΤΗΡIΖΟΝΤΑΣ ΓΛΩΣΣΙΚA ΤΗΝ EΔΡΑ ΤΗΣ UNESCO Για τρίτη χρονιά το ΣΝΕΓ σε συνεργασία με την έδρα Unesco στο Α.Π.Θ. ενισχύει γλωσσικά τους σπουδαστές που επέλεξαν το Α.Π.Θ. για να εκπονήσουν το τελικό στάδιο της διατριβής τους. Συνολικά έντεκα σπουδαστές από έξι χώρες παρακολούθησαν, τα τελευταία τρία χρόνια, μαθήματα Ελληνικών σε πρόγραμμα του ΣΝΕΓ σχεδιασμένο με βάση τις ανάγκες τους. Αυτή τη χρονιά τρεις φοιτήτριες συμμετέχουν στο πρόγραμμα ενώ παράλληλα ολοκληρώνουν τη διατριβή τους πάνω στις Ανθρωπιστικές Σπουδές. Η Paulina από την Πολωνία, η Miriam από τη Γερμανία και η Christina από τη Βενεζουέλα, κάθε Τρίτη για δύο ώρες, προσπαθούν να γνωρίσουν καλύτερα τη γλώσσα που ακούνε στην καθημερινή επαφή τους με τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης. Όπως λένε, οι κάτοικοι της πόλης είναι ο ιδανικός πληθυσμός για κάποιον που θέλει να μάθει τη γλώσσα, αφού ‘μιλάνε πολύ!!’, ‘μιλάνε συνέχεια!!’. Εκπλήσσονται από τη ‘γλωσσική διαθεσιμότητα’ των Ελλήνων και

εξηγούν πως μένουν έκπληκτες από την επιμονή μας να εξηγήσουμε, να δώσουμε την πληροφορία, ακόμα και όταν δε μας καταλαβαίνουν. Είναι κάτι που δε συμβαίνει στη χώρα τους, κάτι ωστόσο που εκτιμούν ιδιαίτερα. Τι άλλο εκτιμούν; Μα τη θάλασσα, και βέβαια την κουζίνα. Όχι, τον ήλιο δεν τον συμπαθούν ιδιαίτερα αφού τους δυσκολεύει να κάνουν τη δουλειά τους... ‘πώς να γράψω με τέτοιο καιρό;!’

Αμβράζης Νίκος Μέλος διδακτικού προσωπικού ΣΝΕΓ


H ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚH ΜΑΣ ΛEΣΧΗ

(ΣΙΝΕΣΝΕΓ)

Για δεύτερη χρονιά φέτος λειτούργησε η κινηματογραφική λέσχη του ΣΝΕΓ έχοντας ήδη προβάλει έξι ταινίες. Ξεκινώντας από τον Οκτώβρη του 2011 προβλήθηκαν οι εξής ταινίες: «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου, «Η Δεσποινίς Διευθυντής» του Ντίνου Δημόπουλου, « Ο Εθνικός Κήπος» του Απόστολου Καρακάση, «Η κυρά μας η μαμμή» του Αλέκου Σακελλάριου, «Νύφες» του Παντελή Βούλγαρη», «Η Νήsos» του Χρήστου Δήμα. Η επιτυχία των προβολών φέτος σίγουρα οφείλεται και στην απόφαση να προβάλλονται οι ταινίες υποτιτλισμένες στα αγγλικά. Αυτό έδωσε την ευκαιρία και στους φοιτητές των επιπέδων Α1 & Α2 να παρακολουθούν με άνεση τα έργα. Η φετινή σεζόν έκλεισε με την προβολή στις 10 Μαΐου της σουρεαλιστική κωμωδίας «Σούπερ Δημήτριος» στη διάρκεια της οποίας παραβρέθηκε ένας από τους βασικούς συντελεστές της ταινίας. Έτσι οι φοιτητές μας είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μαζί του σχετικά με την ταινία που εκτυλίσσεται με φόντο την πόλη της Θεσσαλονίκης.. Σεβαστιάνα Μικρούλη, Μέλος διδακτικού προσωπικού ΣΝΕΓ υπεύθυνη της Κιν/φικής Λέσχης


Η ΘΕΣΣΑΛΟΝIΚΗ

Στις 15 Δεκεμβρίου 2011 το τμήμα β1 επισκέφτηκε το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης. Στα πλαίσια αυτής της επίσκεψης οι σπουδαστές κλήθηκαν να συμμετέχουν σε καλλιτεχνικό εργαστήριο, δημιουργώντας κολάζ και βάζοντας τη φαντασία τους να δουλέψει ώστε να αποδώσουν με το δικό τους τρόπο την οπτική γωνία της πόλης. Έτσι γνωστές γειτονιές και μνημεία της Θεσσαλονίκης μέσα από τα μάτια των ξένων αποκτούν μια άλλη διάσταση και άλλοτε παίρνουν χρώμα, γίνονται κοσμοπολίτικα και λαμπερά σημεία της πόλης και άλλοτε πάλι πολυσύχναστα, γεμάτα αυτοκίνητα ή σκουπίδια. Μαθητές τμήματος β1: Andrlikova Lea (Τσεχία), Christoforou Andrew (Μ. Βρετανία), Gaman Ksenia (Πορτογαλία), Guranlik Elvira (Ρωσία), Ivkovic Aleksandra (Βοσνία- Ερζεγοβίνη), Khamitsevich Olga (Ρωσία), Margaritis Mary Joyce (Φιλιππίνες), Mueller Isabel (Γερμανία), Simonova Olga (Ρωσία), Cheikh Seck (Σενεγάλη), Tobin Heloise Marie (Μ. Βρετανία), Lotka Georgia (Ρουμανία), Tilman Florentin (Γερμανία), Menchaca Aitziber (Ισπανία), Javakhishvili George (Γεωργία), Stefanis Mina (Μ. Βρετανία)

Ιωάννα Κοψίδου Μέλος διδακτικού προσωπικού ΣΝΕΓ


ΑΝΩ ΠΟΛΗ

Χθες, την ημέρα του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Δευτέρα, πήγαμε επίσκεψη στην Άνω Πόλη. Είχαμε κλείσει συνάντηση με μία αρχαιολόγο για καλύτερη ξενάγηση, και μας περίμενε στην οδό Αγίου Δημητρίου. Μετά από τη συνάντηση, αρχίσαμε να ανεβαίνουμε προς τα πάνω, προς το μοναστήρι του Οσίου Δαβίδ. Όπως ανεβαίναμε, περίμενα να δω με ανυπομονησία τα σοκάκια με τα παλιά σπίτια τους. Ύστερα από πέντε λεπτά περπάτημα, άρχισαν να φαίνονται αυτά τα όμορφα αρχοντικά σπίτια, που μου θύμιζαν την πόλη μου. Σταματήσαμε για λίγο και βγάλαμε φωτογραφίες και μετά συνεχίσαμε προς το μοναστήρι. Αυτό που μου άρεσε κυρίως ήταν το μοναστήρι και η θέα που είχε. Μπορούσες να δεις όλη τη Θεσσαλονίκη! Όπως έβλεπα την θέα, το μοναστήρι, και πριν από αυτά, τα παλιά σπίτια, μου ήρθε στο νου μου ένα ποίημα ενός ποιητή: που γράφει “ Δώστε μου, αετίσια φτερά να πετάξω, και στα δικά μας μέρη εγώ να πάω, την Αχρίδα και τη Σρούγγα να δω “. Φαίνεται ότι μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η Άνω Πόλη, επειδή έμοιαζε στην πόλη μου, όπως, πολλές φορές την φωνάζω “Αγία Πόλη μου”, την αγαπημένη και όμορφη μου Αχρίδα.

Naum Pascali, Π.Γ.Δ.Μ., τμήμα B2


AΡΘΡΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ Θ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ Στα πλαίσια ενός μικρού αφιερώματος για τη ζωή και το έργο του μεγάλου σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου που έγινε στο τμήμα Β2 (10 ώρες/ εβδομάδα, διδάσκουσα Μαρίνα Κοκκινίδου) οι σπουδαστές έγραψαν 4 μικρά κείμενα για τον δημιουργό που χάθηκε τόσο αιφνίδια.


Η αίσθηση που έχουμε όταν είμαστε μπροστά στις εικόνες των ταινιών του Θ. Αγγελόπουλου είναι πάντα εκείνη μιας βαθιάς μελαγχολίας. Τα πράγματα και τα πρόσωπα είναι πάντα τυλιγμένα από ομίχλη και σιωπή. Οι ομάδες των ανθρώπων κινούνται αργά σε ακριβείς συμμετρίες. Νιώθουμε την έλλειψη μιας χαμένης πατρίδας και την αναζήτηση και την αναμονή μιας άλλης νέας. Ένα αξεπέραστο εμπόδιο όμως δεν μας επιτρέπει να την προσεγγίσουμε. Alessandro Evola, Ιταλία

Βλέποντας, εκ των υστέρων, αποσπάσματα από ταινίες του Θ. Αγγελόπουλου, σκέφτηκα πως η ζωή είναι μια ατελείωτη αναζήτηση. Μελαγχολία, απόσταση και σιωπή, αυτά είναι τα συναισθήματα που τα έργα του μεταδίδουν. Μου φαίνεται ότι ο Αγγελόπουλος είχε μια συγκεκριμένη ιδέα για το τι είναι ανθρώπινο συναίσθημα. Σε όλες τις ταινίες του υπάρχει ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο: βάσανο και πόνος. Ο θάνατός του είναι μια πραγματική απώλεια, όχι μόνο για τον ελληνικό πολιτισμό, αλλά και για εμάς του υπόλοιπους θεατές του. Αναρωτιέμαι λοιπόν, μπροστά σ’ αυτό το είδος του θανάτου πώς μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι, τώρα; Πώς τον χάσαμε έτσι στη γη; Ariadna Garcia-Rodriguez, Παναμάς


Δεν έχω δει ποτέ καμία ταινία του Αγγελόπουλου παρ’ όλο που τώρα θα ήταν η στιγμή να τις δω. Πάντα φοβόμουν γιατί ξέρω ότι κάνει ταινίες που πάνε πολύ αργά, μια και είναι μάλλον ένας περιγραφικός σκηνοθέτης παρά ένας που αφηγείται ιστορίες και συχνά βλέπεις μια εικόνα με πολλά ρούχα κρεμασμένα και αυτή η σκηνή κρατάει μερικά λεπτά χωρίς να ξέρεις τι συμβολίζει όλος αυτός ο κόσμος των αγαλμάτων και της ομίχλης και των υδάτων κτλ. Αφ’ ετέρου ομολογώ ότι έχει κάτι υπνωτικό στις ταινίες του, και όχι με την κακή έννοια που σε κάνει να κοιμηθείς αλλά που σε τραβάει. Γι’ αυτό δεν αξίζει μόνον αυτός που έκανε τις εικόνες αλλά επίσης και η Ελένη Καραΐνδρου που έβαλε μουσική στις ταινίες του. Ίσως να δω λοιπόν αυτό το Σαββατοκύριακο που μια εφημερίδα είχε την ιδέα να δώσει μια ταινία του σκηνοθέτη που έφυγε αφήνοντας ένα τεράστιο κενό στον ελληνικό πολιτισμό (και εμένα μου αρέσουν τα κλισέ). Joan Andreu Marti Gemelli, Ισπανία

Βλέποντας αποσπάσματα από ταινίες του Θ. Αγγελόπουλου ένιωσα ότι με κάποιο τρόπο μας μετέφερε τον πόνο και την καταπίεση που έζησαν οι άνθρωποι εκείνα τα χρόνια. Κατάλαβα επίσης ότι μιλούσε για έναν λαό με ανθρώπους πονεμένους, γεμάτους μελαγχολία, φόβο, αλλά και με ελπίδα να γυρίσουν από το ταξίδι τους κάποια μέρα στην όμορφη πατρίδα και να μην βρουν άλλα εμπόδια όπως θάλασσες, ποτάμια και σύνορα. Στην αναμονή τους στο τσουχτερό κρύο του χειμώνα, κάποιοι έγιναν αγάλματα χωρίς ελπίδα. Καταπιεσμένοι και χαμένοι στη σιωπή οι περισσότεροι δεν χάσανε, παρ’ όλ’ αυτά, την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον… Villegas-Rodriguez Maria-Julia, Κούβα


Συμμετέχοντες μπροστά στη Φιλοσοφική Σχολή Α.Π.Θ.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα E.L.T.F. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα E.L.T.F.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα E.L.T.F.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα E.L.T.F.

Η Πρόξενος της Αυστραλίας κ. Jenny Bloomfield & Επίτιμος Πρόξενος της Αυστραλίας στη Θεσσαλονίκη κ. Χρήστος Γανδάς με την αρχηγό της αποστολής κ. Vicky Marinelis και μία συμμετέχουσα στο αποχαιρετιστήριο δείπνο.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα E.L.T.F.


Επίσκεψη στο Λευκό Πύργο

Επίσκεψη στο Λευκό Πύργο

Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Επίσκεψη στα Μετέωρα

Επίσκεψη στο 3ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

Επίσκεψη στο Μουσείο κέρινων ομοιομάτων Βρέλη - Ιωάννινα


Επιβίβαση στο τρενάκι με προορισμό το σπήλαιο του Περάματος

Workshop μαγειρικής

Workshop μαγειρικής

Workshop μαγειρικής

Workshop μαγειρικής


Workshop μουσικής

Γλωσσικό εργαστήρι

Αποχαιρετιστήριο δείπνο

Αποχαιρετιστήριο δείπνο


ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Σ.Ν.Ε.Γ. Ιωάννα Δουλιάκα, διοικητικό προσωπικό ΣΝΕΓ

Η έκδοση του περιοδικού του Σχολείου, του οποίου γίνονται αποδέκτες όλα τα εγγεγραμμένα μέλη του Συνδέσμου Αποφοίτων του Σ.Ν.Ε.Γ., αλλά και η εισαγωγή ξεχωριστού ιστοτόπου (link) στην ιστοσελίδα μας, αποτελούν σημαντικές πηγές ανταπόκρισης των αποφοίτων σπουδαστών στο κάλεσμά μας για διατήρηση της επαφής τους με το Σχολείο. Σήμερα ο Σύλλογός μας αριθμεί 86 μέλη από 36 διαφορετικές χώρες και κουλτούρες, αλλά προσδοκούμε αύξηση του αριθμού αυτού με τη δική σας βοήθεια και με τη στήριξη της Πρυτανείας του Α.Π.Θ.

Εάν ενδιαφέρεστε να γίνετε μέλη του Συνδέσμου μας επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.smg.auth.gr


ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ (αλλοδαπών ή σχετικές με αλλοδαπούς που ζουν στη Θεσσαλονίκη) • Σύλλογος Αλβανών Μεταναστών “Μητέρα Τερέζα” * • Σύλλογος Αλβανών * • Σύλλογος Γεωργιανών Νομού Θεσσαλονίκης “Ιβέρια” * • Σύλλογος Νιγηριανών * • Σύλλογος Κονγκολέζων * • Παναφρικανικός Σύνδεσμος Β. Ελλάδας * • Ένωση Φίλων της Ρουμανίας * • Δίκτυο Γυναικών Μεταναστριών Βορείου Ελλάδας (Κέντρο Εργάνη) * • Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία (στέκι Μεταναστών-κοινωνικό έργο) * • Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων “Άρσις” * • Ελληνοαραβικό Πολιτιστικό και Μορφωτικό Κέντρο

Valbona Hyftuna, T: 6932 855699 / 2310 526150 Μιμόζα Ντάκο, T: 6945 273035 / F: 2310 556350 E: mimozadako@msn.com Δημήτρης Κεβλισβίλι T: 6945 639509 E: dito07@mail.com Femi Akintayo T: 6946 250540 E: femiakint@yahoo.com Uba Zabo, T: 2310 241516 Ζαν Μαρί Λουμφουανκέντα, T: 6946 014370, E: updowngr@hotmail.com Ανανία Ιλιάνα & Μιχάλης, T: 6972 302288, www2.webng.com/eufr www.ergani.gr Φιλίππου 51 , T: 2310 241015 / 6947 714113 www.socialcenter.gr Πτολεμαίων 35 & Συγγρού, T: 2310 526150 / 2310 522813 www.arsis.gr / E: infothes@arsis.gr Ηρώδου του Αττικού 6 - Λαδάδικα, Τ: 2310 514858

• Thessaloniki Community Voice

Πλατεία Σιντριβανίου 4 , T: 2310 233362 www.communityvoice.gr / E: thess@communityvoice.gr

• Ένωση Ρωσόφωνων φοιτητών

Μαρία Σκιντίνα , T: 6938 703637

• Mέριμνα Ποντίων Κυριών • Κέντρο Πολιτισμού Federico Garcia Lorca • The Greek - Swedish Club • ΤOWER (Thessaloniki Organisation for Women’s Employment and Recources) • Ι.W.O.G International Womens Organization of Greece • Womens Network Helpline • The A21 Campaign (human trafficking) • Αρμένικη νεολαία Ελλάδος

Βασ.Όλγας 107, T: 2310 814403 / 2310 830665 Αλ. Σβώλου 18, T: 2310 288289 Monica Soffronow, T: 23920 24515 T: 6979 113063 www.tower4women.gr iwogth-ess@yahoo.com T: 6973 753959 www.thea21campaign.org www.ayf.gr

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ • Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης (ΚΕ.ΣΥ.ΨΥ)

T: 2310 992643, 992621 Υγειονομική Υπηρεσία κάτω Φοιτητικής Λέσχης Α.Π.Θ.

• Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής Α.Π.Θ. Υπόγειο κτιρίου Διοίκησης,

T: 2310.99.5386, F: 2310.99.5360 spc.web.auth.gr / E: socialcom@ad.auth.gr

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ • The Anglican Chaplaincy of Thessaloniki • The Roman Catholic Church • Αρμενική Εκκλησία Θεσ/νίκης • Εβραϊκή Συναγωγή, Κοινοτικά Γραφεία, Ραββινεία, Κοινοτικό Κέντρο: *οι παραπάνω διευθύνσεις μας δόθηκαν από την Οργάνωση “Άρσις”

Παλαιών Πατρών Γερμανού 13, T: 2310 426756 / 2310 256002 Φράγκων 19, T: 2310 539550 Διαλέττη 4, T: 2310 275352 / F: 2310 263761 Τσιμισκή 24, T: 270.256, 221.124, 272.840, 277.803 E: jct1@compulink.gr.


ΣΝΕΓ 08  

ΣΝΕΓ τεύχος 08

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you