Page 1

Thuiskomen in uw keuken


Thuiskomen in uw keuken


Welkom thuis! Thuiskomen? Da’s 100% genieten: je zorgen samen met je schoenen aan de kant zetten, genieten van een vers bereide maaltijd en nadien een gezellige tijd met je gezin doorbrengen. Als geen ander weten wij dat je keuken daar een belangrijke rol in speelt; een keuken die past bij jouw smaak, jouw dagindeling, jouw gewoonten en je geliefden; een keuken waarin gemak en stijl hand in hand gaan. Dat is precies waar wij ons bij Kitchen-Suite als familiebedrijf dag in dag uit voor inzetten. We zijn een en al oor voor jouw verhaal en breien er een vervolg aan alsof je het zelf geschreven had: een keuken waarin je met plezier thuiskomt. Met dit inspiratieboek willen we je alvast warm maken voor een keuken waarin je je helemaal thuis voelt. Cees & Jim

6


Inhoudsopgave 1 Voorbereiding

7

2 Keukenstijlen

11

3 Fronten

19

4 Werkbladen

27

5 Keukenopstelling

33

6 Ergonomie

39

7 Keukenkasten

45

8 Toestellen

51

9 Accessoires

65

10 Budget

71

5


6


Voorbereiding

1

7


Verbouwen 

minder budget nodig

neemt minder tijd in beslag

werken uitvoeren tegen een verlaagd btw-tarief van 6%

werken spreiden in tijd in functie van het beschikbare budget

kans op oude stopcontacten, verduurde leidingen en muren die niet loodrecht staan

zeer moeilijk om nauwkeurig een budget op te stellen, onvoorziene omstandigheden kosten namelijk meer tijd en geld

TIP Kies zo snel mogelijk je keuken(firma). Een veel voorkomende fout is dat de keuken pas wordt gekozen op het moment dat de leidingen al liggen. Dan is het eigenlijk al te laat om een zo praktisch mogelijke keuken te laten plaatsen.

8

TIP Bij verbouwingen profiteer je van een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21%. Zo blijft er meer budget over voor je droomkeuken!

Bouwen 

je bepaalt zelf de indeling van jouw keuken

indien je tijdig je keuken(firma) kiest, liggen de stroompunten en leidingen meteen juist

jarenlang geen onderhouds- of herstellingskosten

een betere inschatting van de kosten

werken uitvoeren tegen een btw-tarief van 21%


First things first • Afzuiging of luchtcirculatie? • Inductie of keramisch? • Waterboiler of kokendwaterkraan?

9


10


Keukenstijlen

2

11

De stijl van je keuken zegt veel over je persoonlijkheid. Kies jij voor cottage, design of massief hout? Lees hier alles over de verschillen en maak je keuze!


COTTAGE Cottage is de stijl van de landelijke huizen in Groot-BrittanniĂŤ. Cottagekeukens staan bekend om hun gezellige, Engelse sfeer met neutrale kleuren als basis. Doordat elektrische apparaten zo goed mogelijk worden verborgen, krijg je een gevoel van ruimte. Je keuken straalt kalmte uit. De vloer, alsook de handgrepen van laden en kasten, zijn van hout. De kraan in vorm van een zwanenhals is in brons of koper vervaardigd. In het werkblad en de spatwanden wordt vaak marmer verwerkt en voor de ronde of vierkante spoelbak kiest men voor wit porselein.

12


13


14


DESIGN Bij een moderne keuken wordt er meestal gekozen voor een strak kookeiland met geĂŻntegreerde spoelbakken en kookplaat. Het eiland is de blikvanger van je keuken.

Vaak wordt dit type keukens afgewerkt in hoogglans. Al kan je met een klassieke smaak ook zeker kiezen voor deze afwerking. Hoogglans heeft een chique uitstraling en is de superieurste afwerkingslaag. Veel mensen kiezen voor een hoogglanskeuken, omdat het strak, opvallend en hip is. Je kan kiezen uit wit, rood of zwart. Voor wie durft, kunnen deze kleuren ook worden gecombineerd.

15


MASSIEF HOUT

16

In tegenstelling tot hoogglans doen massief houten keukens meteen denken aan klassieke keukens: rustieke keukens van degelijke kwaliteit met een deftige uitstraling. Maar houten keukens kunnen ook verrassend modern zijn. Een keuken met een kwaliteitsvol karakter maar aangevuld met een warme en gezellige sfeer. Moderne apparatuur zoals de frigo, diepvries, microgolf en vaatwasmachine worden best weggestopt om zo het traditionele gevoel te behouden.


First things first • Hoelang wil ik de stijl van mijn keuken behouden? Wil ik een tijdloze keuken of wil ik na een aantal jaar een nieuwe stijl? • Wat is de stijl van mijn woonkamer? En de rest van mijn huis? • Welke stijl vindt mijn partner mooi? • Welke uitstraling wil ik mijn keuken geven?

17


18


Fronten

3

19 Hoe je keuken eruitziet, wordt voornamelijk bepaald door de fronten van de keukenkasten. Je kan kiezen uit drie materialen: kunststof, hout en gelakte fronten. Welk materiaal je best kiest, is afhankelijk van de stijl van je keuken en je budget.


KUNSTSTOF: LAMINAAT OF MELAMINE Kunststoffronten zijn relatief goedkoop en dat maakt het een populair product. Ze bestaan uit een spaanderplaat of een MDF-plaat waarop een melamine- of een laminaatfront wordt aangebracht. De ondergrond van deze fronten is harder en ook duurder. Bij het kiezen van werkbladen is dit verschil van belang, maar voor keukenfronten is zowel melamine als laminaat een goede keuze.

Melamine De afwerking in melamine bestaat uit een enkele laag papier die met hars op een MDF-plaat of een spaanplaat wordt geperst. De folie van melamine is gemiddeld 0,1 mm dik, wat dunner is dan andere folies.

 transparant  budgetvriendelijk  onderhoudsvriendelijk  minder stootvast  minder krasbestendig  verlijmingstechnieken zijn mogelijk zichtbaar

Laminaat Laminaat bestaat uit meerdere lagen papier en is gemiddeld 0,8 mm dik. Het papier wordt vermengd met kunsthars en vervolgens bij hoge temperaturen samengeperst.

 krasvast  onderhoudsvriendelijk  budgetvriendelijk

20

 verlijmingstechniek mogelijk zichtbaar


HOUTEN KASTEN: FINEERHOUT OF MASSIEF HOUT Bij houten kasten heb je de keuze tussen massieve fronten en fineerfronten. Massieve fronten bestaan uit één houtsoort, fineerfronten bestaan uit een spaanderplaat of MDF-plaat waarop een fineerlaag is gekleefd. MDF is een verbeterde versie van een spaanderplaat met hoge densiteit. Er wordt wel eens gezegd dat enkel massieve fronten van goede kwaliteit zijn, maar zowel op vlak van prijs als stevigheid kunnen fineerfronten de massieve evenaren.

FINEERHOUT

Fineerhout De keukenkast kan afgewerkt worden door een laagje fineerhout op het basisvlak te lijmen. Deze basisplaat bestaat uit een vezelplaat of multiplex. De fineerlaag kan op diverse houtsoorten worden gelijmd, van klassieke eik tot het ultramoderne zebrano. De afwerkingslaag wordt ten slotte naar jouw wens vernist. Je kan kiezen uit hoog-, mat- of satijnglans.

Massief hout Massieve fronten zijn houten fronten gemaakt uit massieve planken. Om beschadiging en eventuele krassen te voorkomen, wordt er vaak geopteerd voor hardere houtsoorten zoals eik, kerselaar, beuk of esdoorn. Deze houtsoorten vind je vaker terug in rustieke en landelijke keukens. Ook heb je voor een deur de keuze uit massieve planken en een paneeldeur. Deze laatste bestaat uit een massief kader, met daarin een massief paneel.

 warm  natuurlijk  charme  onderhoudsvriendelijk  regelmatig behandelen  kostprijs

 onderhoudsvriendelijk  voordelig  charme  krasbestendig

21


GELAKTE FRONTEN: FOLIE OF LAKDECOR Hoogglanskeukens vallen erg in de smaak bij mensen die houden van een modern design. Deze keukens zijn zeer stevig, krasvrij en ongevoelig voor water. Daarnaast kan je ook opteren voor fronten in structuurlak, matglans of satijnglans (een glans tussen matglans en hoogglans). Deze soorten zijn kwalitatief gelijkwaardig, maar op gebied van onderhoud scoort een hoogglanskeuken beter dan een mattere lakuitvoering.

Folie

Lakdecor

Foliefronten zijn een budgetvriendelijker imitatieproduct voor gelakte fronten. Een leek kan de twee soorten moeilijk van elkaar onderscheiden. De kunststoffolie wordt naadloos op de fronten gemaakt waardoor je meer mogelijkheden hebt inzake vormgeving dan bij de andere kunststoffronten. Foliefronten behoren tot dezelfde prijsklasse als laminaatfronten.

Lakdecors hebben net als foliedeuren een MDF-paneel als basis waarop vervolgens de lak wordt gespoten. De laatste laklaag wordt gepolierd zodat je een glanzend effect krijgt. Met structuurlak kunnen de fronten ook een matte, industriële look krijgen. De prijs hiervan is gunstiger dan de prijs van hoogglans. Gelakte fronten worden vaak gekozen voor moderne keukens, maar ook bij rustieke keukens kiest men geregeld voor lakfronten, meestal met een matte afwerking.

 ruime keuze  geen naden zichtbaar  prijsklasse laminaat

22

 hoogglans mogelijk

 in elke RAL kleur  bijzonder uiterlijk  glansgraad volledig zelf te bepalen

 niet krasbestendig

 niet 100% krasvrij

 temperatuurgevoelig

 hoog kostenplaatje


TREND Poederlak is een nieuwe trend in de keukensector. Hierbij wordt er een poeder gespoten op de fronten. Deze worden dan gebakken in een oven, waardoor de verf egaal omheen de fronten smelt en een stevige lakfilm vormt. Dit zorgt voor een uitzonderlijk stevige krasvaste laklaag. Vraag er zeker naar in onze showroom.

23


WEETJE 80% van de verkochte keukens bij Kitchen-Suite zijn greeploos.

24


GREEPLOOS Een greeploze keuken is een keuken zonder zichtbare handvatten. De keuken is functioneel, overzichtelijk en het zorgt voor een gevoel van eenheid. Elk type keuken kan overigens greeploos zijn. Er zijn verschillende manieren.

1 | ONZICHTBARE METALEN GREEPLIJSTEN

2 | AFGESCHUINDE FRONTEN

3 | TIP-ON DRUKSYSTEEM

Greeplijsten zijn lijsten die achter de fronten verwerkt zijn. Hierdoor lijken ze greeploos. Bij dit systeem wordt de lade of het front lager gemonteerd dan het werkblad. De metalen lijsten worden dieper gemonteerd zodat ze niet zichtbaar zijn. Zo heeft je hand voldoende ruimte ĂŠn grip om de kast of lade te openen.

Bij de afgeschuinde fronten komt er geen metalen greeplijst aan te pas. De afschuining zorgt ervoor dat je hand genoeg ruimte heeft om de kast open te schuiven. Vetplekken zijn hierdoor ook minder zichtbaar, omdat de vingers enkel de achterkant van het front aanraken. Afgeschuinde fronten zijn een populair systeem.

Dit type is het meest greeploos. Een mechanisch druksysteem zorgt namelijk dat kasten worden geopend door zacht te tikken op de fronten. Sommige mensen verkiezen dit systeem, omdat het zeer gebruiksvriendelijk is. Het grootste voordeel: er gaat geen ruimte verloren.

25


26


Werkbladen

4

27 Het aanbod aan werkbladen is heel divers. De keuze van je werkblad heeft niet enkel een grote invloed op het uitzicht van je keuken, maar ook op de prijs. Kies je een werkblad op basis van smaak of vind je net functionaliteit en duurzaamheid belangrijker? In dit hoofdstuk vertellen we je er alles over.


KUNSTSTOF

GRANIET

COMPOSIET

Werkbladen in kunststof komen in verschillende soorten. Zo kan je kiezen voor een werkblad dat past bij jouw persoonlijke stijl. Kunststof bestaat uit twee lagen: een onderste laag van geperste vezelplaat en een bovenste laag van flinterdun laminaat dat zorgt voor een krasbestendig werkblad. Kunststof heeft ook een voordelige kostprijs. Per lopende meter variëren de prijzen tussen €80 en €100. Een werkblad in kunststof is wel minder hittebestendig.

Graniet is een natuursteen zoals marmer en blauwe hardsteen. Dit materiaal wordt vaak gekozen omwille van de luxueuze en rustieke uitstraling. Bovendien is een granieten werkblad hitte- en krasbestendig. De meeste types zijn echter licht poreus waardoor vocht gemakkelijk binnendringt en vlekken achterlaat. Dit probleem verdwijnt wanneer je voor een gepolierd werkblad kiest. Graniet is een eerder duur materiaal. De prijzen starten vanaf €220, maar ze kunnen al snel oplopen tot €500 per vierkante meter.

Composietwerkbladen zijn geschikt voor elke keuken, waardoor het een erg populair materiaal is. Composiet bestaat uit kunststof en kleine deeltjes natuursteen. Dit zorgt voor een kwaliteitsvol werkblad dat waterdicht, krasbestendig en hygiënisch is. Composiet is de perfecte keuze voor je keuken. Een groot nadeel is wel dat hete pannen en potten blijvende vlekken kunnen achterlaten. Ook de prijs ligt hoger dan die van andere materialen. Gemiddeld varieert deze tussen de €270 en €750 per vierkante meter.

 minder kwetsbaar

 100% natuurproduct en uniek

 in verschillende soorten en kleuren

 krasbestendig en snijvast

 volledig waterdicht

 zeer hittebestendig

 hoge dichtheid (bacteriën en andere schadelijke stoffen kunnen niet in het blad doordringen)

 budgetvriendelijk

 stoot- en slijtvast  niet hittebestendig  harde voorwerpen kunnen deuken of krassen nalaten  water of ander vocht onder de bovenste laag kan oneffenheden veroorzaken

 achteraf uitbreiden is moeilijk, want door kleurverschil is het moeilijk om een identiek blad te vinden  belastend voor de kasten  voelt vaak koud aan

28

 stootvast  krasbestendig  hete potten en pannen kunnen verkleuringen veroorzaken  grote druk of temperatuurverschillen van koud naar warm kunnen het blad aanzienlijk beschadigen


Inox zorgt voor een moderne, industriĂŤle look. Verder is roestvrij staal niet enkel gemakkelijk in onderhoud, het is ook hitte - en vochtbestendig. Krassen daarentegen hebben vrij spel bij dit materiaal, maar na verloop van tijd draagt dit bij aan het karakter van jouw werkblad. TIP

29


DEKTON

CORIAN

MASSIEF HOUT

Dekton is een nieuw materiaal uit glas, kwarts en porselein. Dit resulteert in een hard en waterdicht werkblad. Dekton ziet er even natuurlijk uit als natuursteen, maar het is niet poreus. Daardoor is het blad beter bestand tegen mogelijke vlekken. Bovendien zijn werkbladen in Dekton hitte - en krasbestendig. Deze voordelen maken dat Dekton één van de duurdere materialen is om een werkblad uit te maken. De prijzen starten vanaf €500.

30 jaar geleden werd Corian ontwikkeld voor industrieel gebruik. Omdat het een veelzijdig materiaal is, wordt het steeds vaker gebruikt voor werkbladen in keukens. Naden zijn onzichtbaar waardoor er een afgewerkt geheel ontstaat. Corian wordt vooral aangeraden voor het werkblad van een keukeneiland. Het materiaal is onderhoudsvriendelijk en hygiënisch. Het nadeel is echter dat de werkbladen weinig bestand zijn tegen hitte en krassen. Per lopende meter bedraagt de prijs €400.

Hout creëert warmte in huis. Als je deze sfeer in de keuken wil, kies je best voor een houten werkblad. Vroeger werden alle werkbladen uit hout gemaakt, maar de populariteit ervan neemt af. Deze daling is te wijten aan het feit dat hout niet kras-, hitte- en vochtbestendig is. Om dit te voorkomen, wordt er vaak een beschermende toplaag op het werkblad aangebracht. De prijs is afhankelijk van de houtsoort die je verkiest.

 zeer krasbestendig en slijtvast  vlekbestendig en kleurvast  hittebestendig  weinig onderhoud  prijs

 natuurproduct  geen naden zichtbaar  duurzaam materiaal met hoge hardheid  onderhoudsvriendelijk  hygiënisch  niet hittebestendig

30

 gevoelig voor bepaalde zuren (tomaten en citroenen)  gevoelig voor krassen

 unieke en warme uitstraling  hout ‘werkt’ onder invloed van vocht en warmte  gevoelig voor vocht en vlekken  niet kras- en hittebestendig


Werkbladen in volkern zijn een nieuwe trend en tevens een echte aanrader. Volkern is beschikbaar in wit en zwart en bezit een toplaag die zelfherstellend is, handig voor wanneer er kleinere krassen worden gemaakt. De coating is mat, het laat geen vingerafdrukken na en het voelt zijdezacht aan. TREND

31


32


Keukenopstelling

5

33 Elke keuken is anders. Er zijn wel vaste patronen te vinden in de opstelling van keukens. Denk aan de U-vorm of L-vorm. De opstelling van je keuken is vaak afhankelijk van de beschikbare ruimte. Indien je toch de kans hebt om die van je nieuwe keuken te bepalen, helpt dit hoofdstuk je op weg.


L-vorm De bekendste opstelling is de L-vormige of hoekvormige keuken. In deze opstelling is de werkdriehoek optimaal zodat je kan koken zonder al te veel te moeten verplaatsen. Vroeger verloor men veel ruimte door een hoekkeuken, aangezien de hoek zelf niet werd benut. Dankzij nieuwe technieken is dat probleem van de baan. Zo kan je kiezen uit hoekschuiven of draaicarrousellen waarbij nu ook de hoek optimaal wordt benut.

U-vorm Met een U-vormige keuken leg je binnen de werkdriehoek minimale afstanden af. Tijdens het koken is alles binnen handbereik en er is zowel voldoende werk - en opbergruimte. Een U-keuken neemt echter veel plaats in beslag. Wij raden aan enkel een U-vormige keuken te plaatsen in ruimtes die minstens vier meter breed zijn. Het nadeel is dat er vaak geen plaats is om een keukentafel in een U-vormige keuken te plaatsen. Deze wordt dan ‘buiten’ de keuken geplaatst. G-vorm De G-keuken deelt heel wat eigenschappen met de U-keuken. Enkel wordt hier de keuken afgesloten met een schiereiland. Daardoor ontstaat er een kleine bar zodat er meer personen worden betrokken bij het koken.

34


TIP Er wordt tegenwoordig niet meer gegeten in een aparte eetkamer. De eettafel wordt nu geĂŻntegreerd in de keuken zelf. Wat je uitspaart aan een eettafel en stoelen kan je dan investeren in je droomkeuken.

35


First things first • Is mijn keuken in de eerste plaats een werkplaats of een ruimte om gezellig te tafelen? • Verkies ik een open of gesloten keuken? • Wil ik liever koken of liever afwassen op mijn eiland? Of allebei? • Eet ik in de keuken? Er kan een tafel aan het eiland worden gemaakt. • Ruim ik na het koken mijn keuken meteen op of blijven de potten en pannen soms nog even staan?

TIP Als je voor een parallelle keuken kiest, raden wij aan de kookplaat en de spoelbak in hetzelfde keukenblok te plaatsen. Zo vermijd je vlekken op de grond bij het verplaatsen van vuile potten en pannen.

36


Wandmodel Een wandmodel is een rechte keukenopstelling. Alle elementen van de keukendriehoek liggen hier op ĂŠĂŠn rechte lijn. De spoelbak wordt best centraal geplaatst, omdat deze het vaakst wordt gebruikt. Om over voldoende werkruimte te beschikken, wordt aangeraden om een vrije werkbladruimte van drie meter te voorzien. Deze mag wel onderbroken worden door de spoelbak en het kookvuur. Het wandmodel is ideaal wanneer je een open keuken wil.

Parallelle keukens Een parallelle keuken is eveneens een rechte keuken, maar hier wordt aan de andere zijde van de ruimte een tweede wandmodel geplaatst. Omdat je over twee elementen beschikt, heb je meer dan voldoende werk- en opbergruimte. Professionele koks kiezen vaak voor dit type keuken, omdat in deze opstelling de beweegruimte optimaal is.

Eilandkeuken In nieuwe woningen vind je vaak een keuken met eiland. Een eiland geeft een extra dimensie aan de ruimte waarin je kookt. Ook wordt op die manier de ruimte afgebakend van de woon- of eetruimte. Als je gasten uitnodigt, kan je gezellig met hen praten zonder dat zij zien wat er in de keuken gebeurt. Je kan kiezen tussen een eiland met kookplaat of spoelbak.

37


38


Ergonomie

6

39 Nadat de opstelling van je keuken gekozen is, kan je beginnen aan de inrichting. Hierbij gaat het vooral om persoonlijke keuzes. Wil je rekening houden met de ergonomie van je keuken? In dit hoofdstuk leggen we het haarfijn voor je uit.


Werkdriehoek De werkdriehoek wordt bepaald door de afstand tussen het kookvuur, de spoelbak en de koelkast. Dit geldt voor alle keukenopstellingen. Wanneer je de keuken efficiĂŤnt indeelt, heb je voldoende beweegruimte en kan je optimaal genieten van je keuken. Er wordt aangeraden dat de omtrek van deze driehoek minder bedraagt dan zes meter. De afstand tussen de kookplaat en de spoelbak moet het kleinst zijn, omdat tussen deze twee units de meeste beweging plaatsvindt. Samen met onze adviseurs kan je de opstelling van jouw keuken naar wens indelen. Zo garanderen we jou een mooie ĂŠn een functionele keuken.

40


Koelkast

Spoelbak

Kookplaat

41


First things first • Is er een grote afstand tussen het kookvuur en de spoelbak? • Heb ik genoeg werkplaats om maaltijden te bereiden: de aardappelen te schillen, het vlees en de groenten te snijden? • Kan ik vuile borden gemakkelijk afspoelen in de spoelbak en ze daarna in de vaatwasmachine plaatsen?

TREND De ergonomie van je keuken kan ook door de keuze van de toestellen worden verbeterd. De ComfortLift vaatwasmachine van AEG bijvoorbeeld, kan zijn onderste lade omhoog duwen. Dit maakt het in - en uitladen van de vaat extra gemakkelijk.

42


1 | Werkblad

2 | Spoelbak

Ga voor het werkblad staan met je armen in een hoek van 90 graden en hou je onderarmen horizontaal boven het werkblad. De afstand tussen je onderarmen en het werkblad moet tussen 10 en 12 cm zijn.

Ter hoogte van de spoelbak is de afstand tussen je onderarmen en het aanrecht best 0 tot 5 cm. Voor het deel waar je kookt, is 10 tot 15 cm de beste afstand. Een keuken zou dus idealiter twee hoogtes moeten hebben, maar vaak wordt hier zowel voor het natte als het droge gedeelte een afstand van ongeveer 10 cm genomen.

Aangeraden werkhoogte: Voor personen kleiner dan 170cm: werkhoogte van 90cm Voor personen groter dan 170cm: werkhoogte van 95cm

Tip: Je zou met je hand de bodem van de spoelbak moeten kunnen aanraken, zonder voorover te buigen. Zo belast je de rug niet. 3 | Kookplaat

195cm 170cm

Voor de kookplaat kiest men ofwel dezelfde hoogte als het werkblad, ofwel voor een verlaagde kookplaat. Vaak is dit 10 tot 12 cm lager dan het werkblad zodat je zonder moeite in de achterste potten kunt kijken. 4 | Oven en magnetron

90cm

95cm

De oven wordt best geplaatst op de hoogte van het aanrecht. Zo moet je niet voorover buigen om het eten in de oven te steken of om het eruit te halen. Het is eveneens makkelijk om te controleren hoe de bereiding verloopt. Tip: Plaats je oven en magnetron op armhoogte (tussen 100 en 140 cm). Op die manier kun je schotels er veilig uithalen. 5 | Vaatwasser Voor een vaatwasser is een hoogte van 115 tot 120 cm perfect. Zo hoef je niet diep te bukken of ver door de knieĂŤn te gaan om de vaatwasser te vullen en leeg te halen.

43


44


Keukenkasten

7

45

Wat is het meest recente aanbod aan kasten? Welke kasten passen het best bij mij en mijn keuken? Welke kasten moet ik kiezen om thuis te komen in mijn keuken?


Onderkasten Onderkasten zijn de kasten die zich onder het werkblad bevinden. Deze zijn vaak ruim waardoor er voldoende plaats is voor grote pannen en schotels. Wanneer er gewerkt wordt met laden en uittrekelementen, is het ook makkelijk om achteraan in deze kasten keukengerei te plaatsen. Deuren zijn minder handig, omdat je diep moet bukken om iets uit de kast te nemen. Bovendien is er ook weinig overzicht en weinig licht in onderkasten. Uittrekssystemen bieden hiervoor een oplossing.

Hangkasten

46

Deze kasten worden vaak ook zwevende kasten genoemd. Wil je je kleine keuken groter doen lijken? Kies dan zeker voor hangkasten. Doordat de kasten los van de grond hangen, geven ze een gevoel van ruimte. Ook in een grotere keuken zijn zwevende kasten een goede keuze. Ze zorgen voor een luxueuze uitstraling.

Kolomkasten Bewaar je graag het overzicht in je keukenkast? Integreer dan minstens een kolomkast in je nieuwe keuken. Kolomkasten zijn smalle uittrekbare kasten die vaak de volledige hoogte van de keuken in beslag nemen. Meestal wordt voor een uittrekbaar element gekozen. Apothekerskasten zijn de bekendste kolomkasten; smalle kasten waarin men makkelijk dingen kan opbergen en waarbij het overzicht blijft bewaard.


TIP Bij een keuken met eiland wordt vaak gebruik gemaakt van kolomkasten. Ze bieden meer opbergruimte dan onderkasten of hangkasten.

47


TIP Bij een hangkast met druksensor kan je het deurtje automatisch laten opengaan.

48


Lades In moderne keukens worden almaar meer verschillende keukenlades gebruikt: smalle lades voor kruiden, hoge lades voor soeppannen… Alle ruimte wordt benut. Je hebt bovendien een beter overzicht en je kan er gemakkelijker iets uithalen dan bij een kast met verschillende planken.

First things first • Wat is mijn ervaring met de kasten in mijn huidige keuken? Kom ik plaats te kort? • Hoeveel leden telt mijn gezin? Zijn we van plan om nog uit te breiden? • Welke ergernissen ervaar ik in mijn huidige keuken?

Carrouselkast In een keukenhoek is er voldoende plaats voor je keukengerief maar er past geen kastdeur. Dat zorgt voor heel wat verlies aan ruimte. Een efficiënte oplossing voor dit probleem: de carrouselkast. Door aan de carrousel te draaien, kun je eenvoudig alle materiaal uit de kast nemen. Vraag zeker meer info aan onze expert in de winkel.

De afmetingen van je keukenkasten zijn ook van belang. Bij het bepalen van de hoogte en de diepte van de kasten moet je rekening houden met de persoon die het vaakst in de keuken staat. De kasten moeten namelijk op de grootte van deze persoon worden afgestemd. Vraag vrijblijvend advies aan één van onze specialisten.

49


50


Toestellen

8

51

De keuze in toestellen is eindeloos. We geven je graag een overzicht van dit uitgebreide aanbod.


SPOELBAKKEN Roestvrij staal

Natuursteen

De meeste spoelbakken zijn gemaakt van roestvrij staal, beter bekend als inox. Roestvrij staal is een sterk en duurzaam materiaal dat bovendien zeer hygiënisch is, omdat bacteriën zich moeilijk kunnen hechten. Spoelbakken in roestvrij staal bestaan in diverse vormen en maten. Ze zijn echter niet krasbestendig en gevoelig voor kalkaanslag.

Een spoelbak uit natuursteen is uitzonderlijk luxueus. Mensen kiezen daarom dan ook voor dit materiaal. Wanneer je gaat voor ook een werkblad uit natuursteen, trek je de luxueuze uitstraling door in heel je keuken.

 luxueuze uitstraling  makkelijk combineerbaar met andere materialen  moderne eigentijdse look  hygiënisch (niet poreus)  makkelijk schoon te maken  bestand tegen hoge temperaturen  gevoelig voor krassen (kleine krassen zullen sowieso ontstaan)  kalkaanslag is sneller zichtbaar dan bij andere producten  vingerafdrukken

Fragranit Fragranit bestaat voor 80% uit kwarts en voor 20% uit kunsthars. Kwarts wordt uit een steengroeve van het Zwarte Woud gehaald. Fragranit is bijzonder sterk. Er zijn maar weinig materialen die het beter doen. Fragranit is krasbestendig, breukbestendig en kan hitte tot 280 graden verdragen. Een hete pan of pot kan je dus zorgeloos in je spoelbak plaatsen.

 één van de hardste materialen ter wereld  ongevoelig voor krassen  koude- en hittebestendig  beschikbaar in verschillende kleuren

52

 gaat levenslang mee  kostprijs

 andere werkbladen kunnen uit hetzelfde materiaal worden gemaakt  niet geschikt voor intensief gebruik  etensresten en ander vuil kunnen in de naden blijven hangen  niet veerkrachtig


TREND De Quookerkraan heeft de bijzondere eigenschap dat ze, naast koud en warm water, ook instant kokend water geeft. De kraan is aangesloten op een kleine boiler waarin water voortdurend op hoge temperaturen wordt gehouden. Zo kan je in enkele seconden kokend water uit je kraan toveren voor soep, thee of andere gerechten. Je hoeft nooit nog te wachten tot het water op temperatuur is.

53


54


OVENS Heteluchtoven

Stoomoven

Pyrolytische oven

Een heteluchtoven heeft vele gelijkenissen met een conventionele oven. Het enige verschil is dat in een heteluchtoven een ventilator de warme lucht in de oven verspreidt. Hierdoor is de temperatuur gelijkmatig verdeeld. Je kan dus meerdere gerechten tegelijk bereiden. Door de constante luchtcirculatie kunnen gerechten ook beter en sneller garen, een beetje zoals bruinen in de zon met een zacht briesje.

In stoomovens zit een ingebouwd waterreservoir waardoor er stoom wordt geproduceerd. Ook deze kan het gerecht gelijkmatig bereiden. Kokend water wordt hierbij overbodig. Stoomovens zijn verkrijgbaar in verschillende maten dus je kan perfect een oven kiezen volgens jouw behoeften.

Een oven met zelfreiniging is een droom. Pyrolytische zelfreiniging is de meest eenvoudige, doeltreffende en besparende reinigingstechniek. Zonder enig schoonmaakmiddel wordt de oven grondig gereinigd met slecht één druk op de knop. Hete lucht circuleert tot in alle kanten en hoekjes en zorgt ervoor dat vet en aangekoekte resten worden verkoold. Het enige wat jij moet doen, is de asresten wegvegen met een vochtige spons of doek. De reiniging is automatisch, veilig en zeer hygiënisch.

 mineralen en vitaminen blijven beter bewaard  hogere kwaliteit van voedsel

 hogere veiligheid door afwezigheid van (verbrandings)gas

 maaltijden branden niet aan en koken niet over  vervelende geurtjes zijn verleden tijd

 temperatuur kan beter worden geregeld, wordt gelijkmatiger verdeeld

 voldoende onderhoud vereist

 minder kans op verbranding van oppervlak en gelijkmatiger koken van voedsel

 een stevig prijskaartje

 veel sneller  afgedekte ovenschalen of schalen met hoge rand kunnen een gelijke garing in de weg staan

 weerstand neemt langzaam af over de jaren heen

 efficiënt  gebruiksvriendelijk  hogere kostprijs  verbruikt meer energie  geurhinder mogelijk tenzij de oven een geurabsorberende katalysator heeft

55


KOOKPLATEN Inductie Inductie is een veilige oplossing, zeker met kinderen in huis. De bijzondere eigenschap van inductie is dat enkel het deel van kookplaat vlak onder de pot warm wordt. De plaat warmt in enkele seconden op en als je de kookpot van het vuur haalt, koelt de kookplaat meteen weer af. De inductieplaat is voorzien van druktoetsen zodat je met een glijbeweging de temperatuur makkelijk kan aanpassen. De verbluffende reactiesnelheid zorgt voor jouw kookgemak.

 snelle werking  goedkoper in gebruik, omdat enkel de onderkant van de pan verhit wordt en er dus weinig energie verloren gaat  gemakkelijk in onderhoud (niets kan aanbranden op de plaat)  veilig doordat enkel de kookzone warm wordt  afgedekte ovenschalen of schalen met hoge rand kunnen een gelijke garing in de weg staan

Gaskookplaat In tegenstelling tot inductie wordt er bij een gaskookplaat nog gebruik gemaakt van een echte vlam bij het koken. Het oppervlak bestaat uit roestvrij of geëmailleerd staal. De toestellen bevatten meestal een veiligheidssysteem dat de gastoevoer onmiddellijk afsluit wanneer de vlam uitdooft.

 meestal goedkoper (in aankoop en gebruik)  makkelijk te bedienen  één keer op de knop drukken volstaat  geen speciale kookpotten of pannen nodig

56

 verschillende groottes  veilig (vlam is altijd zichtbaar)  rendement is veel lager  je hebt een gasleiding tot in de keuken nodig  reiniging van de branders neemt meer tijd in beslag


TIP Kook je graag op gas? Ga dan voor een gasfornuis van het merk Boretti als eyecatcher in je nieuwe keuken.

57


TREND Een traditionele afzuigkap hangt vaak hoog boven de kookplaat. Hierdoor krijgen vette walmen nog steeds de kans om de keuken binnen te komen. Met een down draft afzuigkap verdwijnt dit probleem naar de achtergrond. Deze afzuigkap bevindt zich naast of achter de kookplaat. De kwaliteit van de lucht in de keuken verbetert hierdoor aanzienlijk.

58


AFZUIGKAPPEN Designobject Zwevende afzuigkappen worden een designobject. Deze afzuigkap beschikt over sfeerverlichting en ioniserende filters.

Plafondmodel Wanneer de kookplaat op het eiland van de keuken geplaatst is, kiest men vaak voor een afzuigkap ingebouwd in het plafond. Dit model heeft een hoger vermogen. Vaak moet je deze dampkap bedienen met een afstandsbediening, omdat het element vrij hoog hangt. Een groot voordeel is dat dit type, door integratie in het plafond, visueel minder sterk aanwezig is.

Telescopisch Een telescopische afzuigkap kan je in en uit het werkblad schuiven. Dit model is dus enkel zichtbaar wanneer je ze effectief nodig hebt. Een model dat zich achter de kookplaat bevindt, is ook perfect te gebruiken als spatwand. Zo krijg je geen vuile spatten op de vloer of muur. Bij sommige telescopische afzuigkappen kan je kiezen voor ingebouwde verlichting. Handig!

Wandmodel De wandmodellen worden het meest verkocht. Je hebt de keuze uit diverse maten. Boven de afzuigkap zit een verstelbaar schachtdeel dat tegen het plafond wordt gemaakt. De afzuigpijp kan perfect worden weggewerkt in het schachtdeel.

59


KOELKASTEN Amerikaanse koelkast De bekendste eigenschap van de Amerikaanse koelkast is dat de koelkast en de diepvriezer naast elkaar staan. Deze koelkasten zijn enorm in trek, omdat ze erg ruim zijn. In de deur van het vriesgedeelte vind je vaak een ice dispenser waaruit je ijsklontjes of koud water kunt halen. Soms is hier wel een aansluiting op de waterleiding voor nodig. Om bacteriën te mijden, moet het water telkens eerst gefilterd worden. De nodige filters zijn vaak niet permanent en hebben een prijskaartje. Voor heel wat consumenten was dit een drempel om een dergelijke koelkast aan te schaffen. De meeste nieuwe modellen zijn daarom uitgerust met een apart waterreservoir. Dit reservoir vul je handmatig waardoor een aparte waterleiding overbodig wordt.

Ingebouwde koelkast met of zonder vriesvak? Beschik je al over een aparte diepvrieskist of -kast? Dan kies je best voor een koelkast zonder vriesvak. Dat is de energiezuinigste beslissing, want een klein vriesvak in de koelkast verbruikt veel meer dan een koelkast zonder een vriesvak. Als je zelf niet veel invriest, dan is één koelvriescombinatie meer dan voldoende.

60


TREND Kies voor een wijnbewaar- of wijnklimaatkast in je keuken. Zo kan je deze op de juiste temperatuur bewaren en drinken.

61


TREND In nieuwe keukens worden niet alleen de toestellen, maar ook de stopcontacten verborgen. De stopcontacten gaan op in het geheel van de keuken waardoor de vormgeving nog strakker wordt. Je kan kiezen tussen een Evolinestopcontact of een Twiststopcontact. Deze eerste kunnen naar buiten worden geschoven door ĂŠĂŠn simpele druk op de knop. Bij de laatstgenoemde komt er door een swipebeweging te maken een dubbele contactdoos tevoorschijn; een mooie en handige oplossing.

62


EXTRAATJES

Tepanyaki Als je fan bent van Japanse maaltijden, mag een teppanyaki niet ontbreken in jouw keuken. Bij deze Japanse kookmethode wordt er gebakken op een ijzeren plaat. Met deze kookplaat kan je dat precies doen zoals dit in de Japanse keuken wordt gedaan. Voedsel dat traditioneel op deze wijze bereid wordt, zijn groenten, taugé, rundvlees en kip. Je kan op de teppanyaki natuurlijk ook een simpel ei of pannenkoeken bakken.

Vacuümlade

Koffieapparaat

In een vacuümlade kunnen voedingsmiddelen in zakken gevacumeerd worden. De inbouwlade kan geïnstalleerd worden in elk type keuken en het is een zeer gebruiksvriendelijk systeem. Je plaats de levensmiddelen in een plastic zakje, je legt het zakje in de lade en wanneer de lade sluit, wordt het zakje vacuüm getrokken en thermisch verzegeld. De vacuümproducten worden bereid en gestoomd op een lagere temperatuur. Met deze methode komen alle smaken en texturen van de producten tot hun volste recht.

Een koffieapparaat is onmisbaar in jouw nieuwe keuken. Niet enkel als functioneel apparaat, maar ook als echte eyecatcher. Met een modern toestel zet je alle soorten koffie; van espresso tot latte machiato.

63


64


Accessoires

9

65


LED-STRIPS Led-strips zijn een eenvoudige manier om snel licht in je keuken te brengen. Ze zijn zo ontworpen dat het licht gelijkmatig over de ruimte verdeeld wordt. Een pluspunt is dat de Led-strips, door hun compacte formaat, bijna onzichtbaar kunnen worden geplaatst. De schakelaar kan bovendien gemakkelijk onder een hangkast bevestigd worden. In tegenstelling tot halogeenverlichting geeft Led geen warmte af. Een energiezuinige oplossing dus! Als je kiest voor hangkasten, integreer je best enkele verlichtingspunten onder deze kasten. Zo vermijd je dat er schaduw valt op het werkblad en kan je aangenaam koken en afwassen. Bovendien zorgen lichten onder hangkasten voor een gezellige sfeer en is het heerlijk thuiskomen in je keuken.

66


TREND Spots zijn uit de mode terwijl LEDstrips helemaal trenden.

67


First things first • Hoe groot is mijn gezin? • Heb ik veel afval na het koken en het eten? • Hoe vaak gebruiken we onze vuilnisbak? • Waar wil ik mijn afval kunnen sorteren? • Hoe vaak moet ik mijn keuken legen? • Krijgt een deel van het afval een andere bestemming dan de afvalbak? Geven we de etensresten bijvoorbeeld aan de kippen?

68

TREND Met een functionele afvalverzamelaar hoef je niet meer te bukken. De vuilnisbak wordt in het aanrecht geïntegreerd zodat je gemakkelijk alle etensresten kan weggooien.


Afvalsystemen Door middel van inventieve en eenvoudige afvalsystemen kan afval snel worden opgeruimd. Bovendien bespaar je op die manier heel wat tijd.

Bij Kitchen-Suite zijn we graag bezig met het uitdenken van een afvalsysteem dat perfect past in jouw keuken. Hiervoor stellen we je een aantal vragen: 1 | Is er een boiler in de keuken of plan je om er een boiler te plaatsen? Hoeveel ruimte heb je hiervoor nodig? 2 | Kies je voor een uittreksysteem, een draaideur, een systeem dat met de voet wordt bediend of manueel? 3 | Hoeveel afvalemmers heb je nodig? Dit hangt af van het aantal gezinsleden bij jouw thuis. 4 | Heb je graag wat meer comfort en ergonomie in je keuken? Opteer dan voor een systeem met voetpedalen.

69


70


Budget

10

71 Over de prijs raken we het altijd eens, maar een zorgvuldige budgetplanning is nodig om achteraf niet teleurgesteld te zijn. Heb je geen idee hoeveel budget je moet rekenen voor je keuken? Vraag raad aan een van onze adviseurs.


Type 1 Je bent een hobbykok die kookt met de nodige passie voor eten en drinken. Je vindt kwalitatieve toestellen zoals een stoomoven tevens een echte must in de keuken. Dan raden we jou aan om geen al te prijzige fronten te kiezen zodat de totaalprijs van je keuken niet te hoog oploopt.

72


Type 2 Jij vindt de uitstraling van de keuken belangrijk, maar je kookt zelf niet vaak. Voor jouw keuken kan je kiezen voor luxueus ogende fronten en werkbladen, gecombineerd met standaardtoestellen.

73


En nu? Genoeg inspiratie opgedaan? Klaar om thuis te komen in jouw droomkeuken? Kom dan gerust eens op de koffie in onze toonzaal, waar we hart en ziel in jouw verhaal steken om jouw droom te realiseren. Het prijskaartje? Onbetaalbaar natuurlijk, maar wees gerust, daarover raken we het altijd eens. Tot snel! Cees & Jim Daniella, Kim, Mathias & Emily

74


75


EEN SCHETS VAN JOUW DROOMKEUKEN...

76


77


78


79


80


81


82

Hasseltweg 184  3600 GENK  Tel. 089 248 771 Open: alle dagen van 10 tot 18 u  Zondag vanaf 13 u  Maandag gesloten www.kitchen-suite.be  info@kitchen-suite.be  facebook.com/kitchen-suite

Kitchen-Suite inspiratieboek  
Kitchen-Suite inspiratieboek  
Advertisement