Page 1

Officiell mässmässtidning för Husdjursmässan 3–6 mars 2013

Tävla om att vinna biljetter till Husdjursmässan!

Agility:

Sveriges mest ökande sport! Sid 12

Sidan 8

Allt om Sveriges största mässa för husdjur

Lydnad: Därför ska du ta hunden på kurs! Sid 14

Sid 2, 8, 9 och 12

Rädda hundar: Skydda din hund mot nyårssmällandet! Sid 10

Barnen berättar:

Därför skaffade vi katt! Sid 11

Skaffa husdjur:

För- och nackdelar med olika husdjur! Sid 7

Skansen-Jonas:

Välj rätt reptil som husdjur! Sidan 5

Foto: Marie Andersson

Nya Lill-Skansen är inomhus och har öppet året runt!

Lill-Skansen_Husdjursliv_250x58.indd 1

www.lillskansen.se Utsedd till årets bästa barn- och ungdomssajt Svenska Publishing-Priset 2012

2012-11-20 13.09


Jag har världens bästa jobb!

Villa Aktuellt i Stockholm AB Årstaängsvägen 1A 117 43 Stockholm Växel 08-555 930 00, fax 555 930 30

mycket av mitt liv och ända sedan födseln har jag haft glädjen att ha husdjur omkring mig. Min pappa var jägare och vi hade jämt djur hemma, både hundar och katter. Idag har jag två röda bondkatter och två engelsk springer spaniels. Den ena katten heter Tiger och den andra Anna-Lena, men kallas för Anna. Hundarna heter Tilda och Ellen, varav den sistnämnda har tävlat i agility under flera år och blivit vald till Årets Östra hund. Dessutom har jag haft förmånen att få jobba med något som jag verkligen tycker om, för jag älskar djur. Under några år födde jag upp doberman på en kennel i Spanien och de senaste 25 åren har jag varit projektledare för Husdjursmässan. Så intresset har alltid funnits där och det har jag i min tur gett vidare i arv till mina barn som tävlar i agility, rallylydnad och ställer ut hundar.

djur har format

Projektledare Stefan Envall 08-555 930 19 stefan@villaaktuellt.se Chefredaktör Poul Heie 08-555 930 10 poul.heie@villaaktuellt.se Grafiska formgivning Pia Wesik Annette Emmoth Ekonomi Gunnel Hansson 08-555 930 50

i mitten av 80-talet på Vasavarvet i Stockholm. Efter några år växte mässan ur lokalerna och flyttades till Sollentunamässan. När jag började där för 25 år sedan fick jag den stora äran att ta hand om Husdjursmässan. Sedan dess har vi arrangerat mässan varje år och för några år sedan flyttade den över till den då nybyggda Kistamässan.

husdjursmässan startades

Tryckeri V-TAB Distribution SDR

M

genom mitt arbete har jag fått uppleva många roliga saker på Husdjursmässan, som en gång när vi hade en sugga med kultingar i en grisstia och det stank något fruktansvärt om dem. Då upptäckte jag att det inte alls var grisarna som luktade, utan en kamel som var brunstig. Sedan dess undviker vi kameler på mässan.

har jag också fått lära mig mycket om sådana djur som jag inte visste något om och alla regler som finns om djurhållning. Visste ni till exempel att pygméigelkottar ska ha minst 20 kvm yta om man ska få ha dem i fångenskap? Det och mycket annat har jag fått lära mig på Husdjursmässan genom åren. under åren med mässan

men det absolut roligaste med mitt jobb är att se alla besökare som kommer. De blir så trevliga, så mjuka och så keliga. Äldre blir som barn och barnen är som barn när de springer runt och klappar alla djuren. Då känner jag att jag har världens bästa jobb!

husdjursmässan är idag Sveriges äldsta och största publika mässa för husdjur. Här hittar man alla våra vanliga husdjur, som hundar, katter, kaniner, marsvin, hamstrar, gerbiler, illrar, möss, råttor, ormar, ödlor, sköldpaddor, fåglar och en stor akvarieavdelning med

M ILJÖ ÄRKT

341

fiskar. Det finns även lantdjur som får, getter, höns, kor, hästar, grisar och minigrisar. Vi brukar också visa upp en del annorlunda djur och ett år hade vi exempelvis en näsbjörn, en sydamerikansk släkting till tvättbjörnen.

Gerd Lindén Projektledare Husdjursmässan

673

TRYCKSAK

”Husdjursmässan är idag Sveriges äldsta och största mässa för husdjur”

© Alla rättigheter förbehålls Villa Aktuellt i Stockholm AB. Särtryck eller vidaretryck får ej ske utan förlagets skriftliga medgivande. För insänt ej beställt material ansvaras ej.

En av Sveriges största internetbutiker för djurprodukter med över 10.000 aktiva produkter!

Använd Koden: HUSDJURSMÄSSAN För att få hela 20% rabatt på din order!!! www.cyberzoo.se

HUND

KATT FÅGEL

GNAGARE

AKVARIEFISK

REPTILER TRÄDGÅRDSDAMM

Söderkisse eller Stureplansvalp? Oavsett var du bor är du välkommen till oss med små som stora bekymmer. Varje år tar vi hand om allt från stickor i tassar och rinnande ögon till avancerade operationer. Vi finns på tre platser i Stockholmstrakten och är störst på djursjukvård i regionen.

På djursjukhusen i Bagarmossen och Albano arbetar veterinärer med särskild specialistkompetens, här finns moderna operationssalar, blodbank och intensivvård. Tillsammans med vår klinik på Gärdet arbetar vi alltid för ditt djurs bästa. Välkommen!

sens Bagarmos har us Djursjukh net y öppet d g runt!

ALBANO | BAGARMOSSEN | GÄRDET WWW.DJURSJUKHUSEN. SE

2


Katter kan inte motstå NY, bättre smak* och noggrant sammansatt näring. Inga genvägar.

hillspet.se *jämfört med det tidigare Hill’s™ Science Plan™ Feline Adult Optimal Care™ Chicken-fodret i smaktestet 2011. Varumärken som ägs av Hill’s Pet Nutrition, Inc. ©2011

11717_Annonce_Husdjursliv_250x370_11.2012.indd 1

11/20/12 3:26 PM


skaffa husdjur

Text: Poul Heie

Skäggagamen är en lämplig husdjursreptil, som är lättskött och som trivs i våra torra hem, säger Jonas Wahlström.

Skansen-Jonas:

Det finns lämpliga husdjursreptiler! Skansen Akvariets Jonas Wahlström har över femtio års erfarenhet av exotiska djur. Vi vände oss därför till honom för att ta reda på vad man ska tänka på när man skaffar en reptil som husdjur. jonas intresse för exotiska djur föddes när han som åttaåring fick ett årskort på Skansen av sin mormor. Då sprang han dagligen på djurparken och så småningom fick han bli hjälpskötare. För drygt 30 år sedan fick Jonas hyra det gamla aphuset och där började Skansenakvariets framgångsrika existens. Det startade som ett akvarium men har idag mest andra djur som apor, halvapor, gnagare, ormar, ödlor, sköldpaddor, spindlar, grodor och krokodiler.

fri import av reptiler Många tycker reptiler är intressanta djur och för de som är allergiker kan det vara ett bra alternativ till husdjur, men det finns en del att tänka på. – Idag finns det inte så många regler för privatpersoner som vill skaffa ett exotiskt husdjur. Apor och rovdjur är förbjudna, med undantag för hund, katt och tam iller. För reptiler blev det praktiskt taget fri import när vi gick med i EU och de har blivit mycket populära. Idag kan vem som helst åka till ett annat EU-land och fritt medföra reptiler utan att uppge för någon

vad det är. Men om reptilerna är fridlysta måste man ha ett intyg på att de är legalt uppfödda, säger Jonas Wahlström. välj rätt reptil De allra flesta reptiler säljs i zooaffärer och merparten är sköldpaddor. – Det är lite olyckligt för det är väldigt många som köper fel djur eftersom de inte tänker sig för. Jag har aldrig träffat någon som köpt en hundvalp och ett år senare varit förvånade över att valpen blivit fem gånger så stor och ska leva i 15 år. Men jag har träffat alltför många som köpt en söt liten pytonorm på 35 cm till lilla Kalle, utan en tanke på att den ska leva i 50 år, väga 70-80 kg och bli 5 meter lång. Samma problem är det med vattensköldpaddor. När Lisa börjar tjata om ett husdjur inser mamma och pappa att en hund kostar mycket pengar och man måste gå ut med den varje dag. Då köper man istället en liten sköldpadda, stor som en femkrona, som inte kostar särskilt mycket. Sedan går åren och plötsligt är sköldpaddan stor som en mattalrik och biter fingertopparna av lilla Lisa. Då är det inget roligt längre.

tänk efter före Många vänder sig till Skansen Akvariet när man inte längre vill eller kan ha kvar sin reptil, men de har inte resurser att ta hand om andras djur. – Det börjar med att man ringer till Skansen Akvariet och vill sälja sin fina sköldpadda eller stora boaorm, men vi tackar nej. Sedan ringer man och vill skänka reptilen och vi säger nej. Efter ett tag ringer man igen och vill att vi ska avliva deras reptil och då hänvisar vi till en veterinär. Det kostar betydligt mer än vad djuret kostade och då dumpar man istället ut dem i naturen. Det är tragiskt. Istället ska man först köpa en bok om reptilen och när den är sönderläst kan man fatta beslutet om man ska skaffa djuret, uppmanar Jonas.

Många köper fel djur eftersom de inte tänker sig för. lämpliga husdjur Många reptiler är lämpliga som husdjur om man verkligen är intresserade, men då ska man inte köpa något som blir väldigt stort och man ska tänka på att de lever länge.

– Det finns några mycket lämpliga husdjursreptiler, säger Jonas. Skäggagam är en kraftig ödla som är enkel att ha och som trivs i våra torra hem. En annan är leopardgeckon, en vacker leopardtecknad ödla som blir cirka 20 cm. När det gäller ormar kan jag rekommendera majsormen, en amerikansk snok som inte blir större än en svensk snok. Landsköldpaddor kan jag också rekommendera, men om de är fridlysta måste det finnas intyg om uppfödningen. skötsel En reptil kräver som regel inte mycket skötsel, men det finns undantag. – Kameleonter är populära men de kräver mer omvårdnad. Därför är det bättre att man börjar med skäggagam, leopardgecko eller majsorm som är lättskötta. När det gäller föda ska kameleonter ha levande insekter, ormar ska ha frysta möss eller fiskar, och för ödlor finns det numera pellets som innehåller allt de ska ha, säger Jonas. Behöver man information inför köpet av en reptil ska man vända sig till en zooaffär. De är skyldiga att hålla information som böcker och häften om hur man sköter djur. Under sommarhalvåret kan man besöka Klapp & kramhörnan på Skansen Akvariet och ställa alla möjliga frågor om reptiler.  q

5


®

Drontal Comp. vet. Febantel 150 mg / Pyrantelembonat 14 4 mg / Prazikvantel 50 mg

Inte alla maskar syns...

SE1102T41 • 3blondes 11

En enda dos Drontal® Comp. behandlar mot alla normalt förekommande maskar hos hund - dessutom rävens dvärgbandmask. Receptfritt på apoteket. För ytterligare information se www.fass.se

1 ta b l e t t /10 kg k r o p p s v i k t . F ö r p a c k n i n g a r : 2 ta b l . r e s p . 24 ta b l .

Drontal Comp vet. (tabletter) OTC, En tablett innehåller: Febantel: 150 mg, Pyrantelembonat: 144 mg, Prazikvantel: 50 mg. Indikationer: Anthelmintikum till hund där blandinfektion med rundmask och bandmask föreligger. Dessutom som profylaktisk avmaskning av hundar som vistats i områden där rävens dvärgbandmask (Echinococcus multilocularis) förekommer, och samtidigt antas ha infektion med rundmask. Rundmaskar: Spolmask (Toxocara canis, Toxascaris leonina), Hakmask (Unicinaria stenocephala, Ancylostoma caninum), Piskmask (Trichuris vulpis), Bandmaskar: Echinococcus granulosus, Echinococcus multilocularis, Dipylidium caninum, Taenia spp., Multiceps multiceps, Mesocestoides spp. Dräktighet och laktation: Dräktiga tikar bör ej avmaskas under de två första trimestrarna av dräktigheten. ATC-kod: QP52AA51. Datum för översyn av produktresumén: 2011-02-10. Utgivningsår: 2011. Bayer HealthCare, Division Animal Health, Tel. 08-580 223 00, vet.info@bayer.com, www.vet.bayer.se


skaffa husdjur

Text: Poul Heie

En renrasig hund kostar 7 000–20 000 kronor. En orm kostar från 300 kronor. Utrustning Utrustning till en hund kostar cirka 2 000 och till en orm kostar cirka 2 000 och månadsmånadskostnaden är cirka 500 kronor. kostnaden är cirka 50 kronor.

En kanin kostar från 400 kronor. Utrustning till en kanin kostar cirka 1 000 och månadskostnaden är cirka 200 kronor.

En katt kostar 0–10 000 kronor beroende på ras. Utrustning till en katt kostar cirka 1 500 och månadskostnaden är cirka 300 kronor.

När du ska skaffa ett husdjur Många drömmer om att skaffa ett husdjur. Men vad innebär det egentligen att ta hand om ett djur. Hur lång tid tar det och hur mycket kostar det. Vi har tittat på de fyra vanligaste husdjuren; hund, katt, kanin och orm. ett husdjur är det viktigt att du läser på mycket om olika djur. Ta reda på vad de kräver och vilket djur som passar just din familj. Du kan också hälsa på hos någon som har det husdjur du tänkt skaffa och passa på att ställa frågor.

innan du skaffar

hund Att ha en hund innebär mycket tid och ansvar, men det är samtidigt en kompis som du kommer att få sällskap och kärlek av under många år. Olika hundraser har olika krav när det gäller motion och säll-

skap. Mindre raser trivs bra med att bäras omkring i husses famn eller sitta i cykelkorgen, andra måste rastas i flera timmars varje dag för att må bra. En valp ska vara avmaskad minst två gånger och vaccinerad innan man köper den. Köp din hund från en uppfödare som är medlem i Svenska Kennelklubben så får du både veterinärbesiktningsintyg och registreringsbevis. katt Katter klarar sig ensamma längre än hundar, men är ändå ett stort ansvar. De tar

mindre tid än en hund och är oftast inte lika sällskapliga, men kan ändå bli en nära vän under många år. När du köper en kattunge ska den vara minst tolv veckor innan den skiljs från sin mamma. Den ska vara avmaskad, vaccinerad och veterinärbesiktigad. Kontrollera att pälsen, ögonen och öronen ser bra ut, att den inte har diarré och att magen känns mjuk. kanin Kaniner kan med tålamod bli riktigt tama, men de behöver också skötas om. Träna den regelbundet i att bli klappad och buren så vänjer den sig snabbt. Kaniner är lättskötta men kräver ändå en del omsorg. Klorna måste klippas regelbundet och det är viktigt med kosten, som till största del ska vara hö. Kaninburen

får inte vara för liten och den behöver städas minst två gånger i veckan. Kaniner mår bra av att springa lösa och har du möjlighet kan du även ha en större bur utomhus. orm Ormar är ett bra alternativ för allergiker men de är svåra att få sällskapliga. Ormar kräver inte så mycket skötsel men behöver en varierad kost av till exempel möss och fiskar. Lämplig orm att börja med är majsormen, undvik att köpa en giftig eller aggressiv orm. Om du köper en fridlyst orm måste du få ett intyg på att den är legalt uppfödd. Kontrollera att den har fint skinn, spelande tunga och klara ögon. Några gånger per år ömsar ormar skinn och kräver då extra skötsel. q

Vi finns där du finns Kontakta ditt lokala smådjursombud. Stockholms län Annika Jansson Yvonne Svensson Ingela Stjernqvist Elisabeth Raab-Alvarson Lotta Eriksson Lotta Björklund Holegård Susanne Eriksson Sara Rosquist Lena Janson-Kujanpää Patricia Nordbäck Marie-Louise Norén Catrine Holmquist

076-166 56 57 070-432 42 40 070-540 03 80 073-945 80 12 070-715 57 72 073-938 12 27 070-314 88 77 073-391 99 29 070-642 03 75 070-734 86 73 070-404 16 24 070-882 86 66

Uppsala län Anneli Ahlström Anki Skoog Birgitta Hasselgren Maria Johansson

070-227 75 21 070-421 52 52 070-635 24 65 070-635 21 05

agria.se Agria Djurförsäkring är länsförsäkringsgruppens specialistbolag för djur- och grödaförsäkring.

7


husdjursmässan

Välkommen till husdjursmässan i Kista 3–6 januari 2013! NÖDUT

NÖDUT

G:06

G:11

E:07

PORT 1A

NÖDUT

B=2,5, H=2,9

Kaninhoppning

G:06

G:11 G:09

B=2,5, H=2,9

Café

NÖDUT

Café

NÖDUT ?

A:11

Kaninhoppning

NÖDUT

G:09

NÖDUT

11 m

NÖDUT

E:07

PORT 1A

11 m

NÖDUT ?

A:11

G:04 NÖDUT

A:09

LASTGÅRD

A:12

B:05

A:10

B:03

B:10

H:02

C:11 C:10

A:09

Gata A

B:05

A:10

B:03

B:10

Gata B

REG. DISK

D:07

C:09

A:08

E:06

D:05

F:05

Agility

G:03

F:03

D:04

G:03 F:04 E:06

D:05

Gata G

G:01

NÖDUT

D:04 A:03

Gata G

E:01 Gata E

Gata D

Gata C

H:02

F:08 G:01G:05

E:01E:03 D:06

C:04

G:04

F:10 G:07 F:08 G:05

E:03 D:08 D:06

D:09 C:04

A:07

E:08

D:07

G:07

Agility

F:07 F:03

C:06

C:09

REG. DISK

A:05 A:03

F:10

F:05

D:08 D:10 E:05

B:08 Gata B

A:08

A:07

E:08

C:10 D:09D:11

Gata A

B=4,09, H=4,27

F:07

C:06

C:11

B=4,09, H=4,27

PORT A:05 2A

D:10 E:05

B:08

A:12

PORT 2A

LASTGÅRD

D:11

Gata F

NÖDUT

F:04

NÖDUT

C:05

Café

C:02

PORT 2B

A:04 B:01 A:06

A:01

C:05

A:04 B:01

NÖDUT NÖDUT

HISS

E:04

F:01

E:02

F:02

D:01

A:02

NÖDUT

F:02

E:02

D:02

B:02

A:01

Manege 23x18 Manege 23x18

G:02a

C:02

Gata A

NÖDUT

F:01

Gata G

PORT 2B

NÖDUT

G:02

Gata F

E:04

D:02

B:02 B:04

Gata E

Gata D

Gata C

Gata A

G:02a

Café

Gata G

Café

Gata C

C:01

G:02

Cafédisk

B:04

Café Trapp-hus HISS

Cafédisk

A:06

NÖDUT Trapp-hus

RESTAURANG

NÖDUT

D:01

A:02

Gata C

C:01

GARDEROB

RESTAURANG

NÖDUT

NÖDUT

GARDEROB 5 meter

10 meter

15 meter

15 meter

20 meter

20 meter

ER ENT ICEC SERV

DER GAR

OB

5 meter

10 meter

DER GAR

OB

ER ENT ICEC SERV

HISS

HISS

RO BIST RO BEISNTTR É

ENTR

husdjursmässan

Text: Poul Heie Foto: Gomer Swahn

Var med och tävla om biljetter till Husdjursmässan den 3–6 januari 2013 på Kistamässan. Fem personer har chans att vinna två biljetter var!

Vinn mässbiljetter! husdjursmässan på trettondagshelgen har blivit en tradition

för många djurentusiaster runt om i länet. Här kan alla djurintresserade besökare bekanta sig med lantdjur i klapphagen och våra vanligaste husdjur. Förutom dessa, finns här ormar, ödlor, degusar, exotiska fåglar, igelkottar och akvariefiskar att titta på, för att nämna några. Det är också ett bra tillfälle att fylla på lagret med godsaker och tillbehör till sitt husdjur hos de många utställarna. Populära evenemang på mässan är bland annat ponnyridning, fotografering med orm, hundagility, kaninhoppning samt katt- och hundutställningar. Lär mer om aktiviteterna på nästa sida!

8

tävla & vinn ! Vill du tävla med chans att vinna biljetter till Husdjursmässan ska du gå in på www.villaaktuellt.se senast 28 december. Där svarar du på en enkel fråga och skriver en motivering till varför just du ska vinna. Fem personer vinner två biljetter var! q

É

www.husdjursmassan.se


HUSDJURSMÄSSAN

TEXT: POUL HEIE FOTO: GOMER SWAHN

Missa inte... Husdjursmässan 3– 6 januari 2013

I början av januari slår Kistamässan upp dörrarna för Sveriges största och äldsta mässa för husdjur – Husdjursmässan. Här hittar man alla våra vanliga husdjur, som hundar, katter, kaniner, marsvin, hamstrar, gerbiler, illrar, möss, råttor, ormar, ödlor, sköldpaddor, fåglar och en stor akvarieavdelning med fiskar. Det finns även lantdjur som får, getter, höns, kor, hästar, grisar och minigrisar. Som vanligt bjuder Husdjurmässan även på en mängd aktiviteter som du kan läsa mer om till höger.

AKTIVITETER PÅ HUSDJURSMÄSSAN Agilitytävling – hundar

Illerrace

Alla dagar, kl 14.00

Akvarier med olika fiskar Alla dagar

Kaninhoppning

Alla dagar

Fråga Veterinären

Lördag–söndag

Fårklippning

Alla dagar

Kaninutställning, keldjursklass

Fredag, kl 10.30

Lördag, kl 10.00

Kattmontrar

Alla dagar

Gerbilutställning

Alla dagar

Reptiler och spindlar med Heretologiska föreningen Alla dagar

Marsvin, klapphörna

Alla dagar

Ponnyridning

Alla dagar

Hundutställning, Blandis

Tovning av ull

Alla dagar

Lördag, kl 10.00

Frimärkspresent

Alla dagar

Hundutställning, mops

Söndag, kl 10.00

Sagostund

Alla dagar

Rallyiller

Alla dagar, kl 12.00

Smådjurshage

Alla dagar

Dessutom individuella aktiviteter i olika djurmontar, tävlingar, lotterier och tillbehör för husdjur. Med reservation för förändringar

AKUT DJURSJUKVÅRD Snabbt, tryggt och kompetent

Larm: 08-588 03 112 Vi hjälper till med: • Akuta och planerade transporter till veterinär eller djursjukhus. • Om du hittat ett djur utan ägare. • Småvilt som behöver hjälp. • Transporter för hästar som behöver veterinärvård, akut eller planerade.

Djurambulansen Stockholm är en ideellförening som drivs av en grupp volontärer som vill hjälpa djur och djurägare. Vi är helt beroende av bidrag, medlemsavgifter samt sponsorer. Alla bidrag är välkomna!

Vår samarbetspartner när det gäller större djur, så som hästar mm. Vid akutlarm när det gäller större djur ring vårt larmnummer: 08-588 03 112

Bli medlem och stöd Djurambulansen Stockholm Medlemskap kostar 400 kr/år. 1 fri körning ingår. Hästar (separat prislista) Bankgiro: 883-8989 Mer information finns på: www.djurambulansen-stockholm.se eller 08-588 03 114 (Kontoret) 9


SKÖTSEL

TEXT: POUL HEIE

Skydda din hund vid nyår! De flesta hundar blir vettskrämda och får panik när det smäller från raketer och smällare från jul framtill början av januari. Genom att låta hunden få känna doften av feromon, som utsöndras från digivande tikar, blir även vuxna hundar lugnare och tryggare. NYÅR ÄR ETT STORT PROBLEM för många hundar med

alla smällare och nyårsraketer. En del klarar oljudet utan problem men de flesta hundar blir vettskrämda och får panik när smällandet kör igång. En vanlig lösning är att hålla hunden inne och sätta på hög musik eller teven på hög nivå, men det brukar inte hjälpa. Hundar har en väldigt bra hörsel och hör smällandet ändå.

SKAPAR TRYGGHET OCH LUGN Ett bra sätt att lugna ner hunden är med doftavgivaren Adaptil, som innehåller en syntetisk motsvarighet till hundens lugnande feromon, D.A.P. Det ökar hundens grundtrygghet och kan på så sätt hjälpa hunden att bättre klara av oroande situationer. Alla digivande tikar utsöndrar feromonet D.A.P. som förmedlar en känsla av

trygghet och lugn till valpen. Studier visar att också vuxna hundar påverkas på liknande sätt av D.A.P. Det bästa sättet är att placera doftavgivare i det rum hunden vistas mest och koppla på den innan smällandet förväntas börja, ett annat sätt är att ta på hunden ett Adaptil halsband. ❑

Besök oss på Husdjursmässan

Kistamässan 3-6 januari 2013 Svenska Blå Stjärnan är en mötesplats för djurintresserade!

Besök oss i vår monter C:11

Foto: ©Lena Engen Bäckström

Hjälp och att hitta nya, kärleksfulla hem åt Solgläntans hemlösa katter!

H E

Hund/kattägarna, villaägare, ! IT hus/husbilägare

S

X-borstar! Tar bort hund/katthår och all smuts för övrigt, även på verkstadsgolvet.

www.xbrush.nu

Monterplats på Husdjursmässan D-06 Kom och testa och köp! 10

www.kattfonden.se 08-510 235 13 PG: 55 73 08-4

Besök monter C:05


TEXT: POUL HEIE FOTO: PIA WESIK

DjurID.se

SKAFFA HUSDJUR

Katter som husdjur

Hjälp din bästa vän att hitta hem Id-märkning är inte mycket till hjälp om hunden eller katten springer bort, om du inte har registrerat ditt ägarskap. Registrera dig i DjurID.se – Svenska Kennelklubbens ägarregister – redan idag.

Så här registrerar du ditt ägarskap:

När du id-märker ditt djur ska du få en ägaranmälningsblankett som du skickar in till oss. Saknar du blanketten är du välkommen att kontakta oss på djurid@skk.se eller 08-795 30 50.

Om du hittar en katt eller hund:

Genom id-märkningen kan ägaren sökas på www.djurid.se. Där finns också information om hur du hittar märkningen och andra söktips. Mer information hittar du på www.djurid.se DjurID.se – SKKs ägarregister | 163 85 Spånga djurid@skk.se | Telefon 08-795 30 50

Vi har hälsat på hemma hos Elin, 14, och Freja, 17, som har haft katter sedan de var små. De tycker katter är det perfekta husdjuret – härliga att mysa och leka med, samtidigt som de i stort sett sköter sig själva.

FIXADE LEKKAMRATER Beslutet att skaffa husdjur var alla med på, men valet stod mellan hund och katt. Hela familjen ville ha en katt, förutom lilla Elin som hellre ville ha en hund. – Men det hade inte fungerat för oss eftersom man blir mer uppbunden med hund, säger Elin. Hon har dock senare även haft akvariefiskar och två hamstrar – Zlatan och Beckham. – Katterna tyckte det var väldigt kul att vara i mitt rum när jag hade hamstrar. De tyckte nog att vi var snälla som fixat lekkamrater åt dem, säger Elin. KATTER ÄR GOSIGA Katter är självständiga djur men har ändå sociala behov och kan vara mycket sällskapliga. För även om katter inte är ett flockdjur, och inte kräver lika mycket sällskap som en hund, så behöver de ändå närhet och ömhet. – Det är mysigt att ha katt! Det är alltid någon hemma även om resten av familjen är borta och de är ett bra sällskap när man till exempel är sjuk. Våra katter känner på sig om man mår dåligt och då brukar de vara extra sällskapliga och gosiga, säger Freja. FULLA AV EGNA IDÉER Katter är inte lika sociala som hundar men har

mycket energi som de behöver få utlopp för. – Katter lever sitt eget liv, och är fulla av egna idéer, men vissa saker vill de göra tillsammans. Som att mysa. Det är det de är bäst på, säger Elin. – Och när man sitter och pluggar eller läser en tidning så kommer alltid någon av katterna och vill vara med, säger Freja. DE SMÅPRATAR Katter gillar att leka och det är en förutsättning för att de ska må bra. Elin och Frejas katter älskar att leka med garnnystan och hårsnoddar, men de gillar också att vara med i trädgårdsarbetet. – De gömmer sig i buskarna när man räfsar löv och hoppar fram för att busa när man minst anar det. Eller så är de bara med och småpratar medan man håller på och jobbar. De älskar att vara med när man är ute i trädgården och är ett riktigt trevligt sällskap, säger Freja. ETT LIVSLÅNGT ANSVAR Även om katter till stor del sköter sig själva följer ändå en del ansvar med rollen som kattägare. – De är en del av familjen, säger Freja. Man måste självklart alltid se till att de mår bra på alla sätt och det är ett livslångt ansvar. – Det kan vara lite knepigt att åka iväg på utlandssemester eftersom det är svårt att ta med katterna. Men vi har ett sommartorp dit de alltid följer med. De älskar att vara där, men bilresan dit är inte lika populär, säger Elin. KLARAR SIG SJÄLVA Freja och Elin vill gärna tipsa andra som funderar på att skaffa husdjur att tänka igenom vilket djur som passar just deras familj. – För en familj som inte har tid att gå långa promenader flera gånger om dagen, men ändå vill ha ett djur man kan leka och mysa, med passar katter perfekt. De klarar sig utmärkt själva när vi är i skolan och på jobbet, säger Elin. ❑

Köpahund.se

ATT SKAFFA KATT är som att få en ny familjemedlem att mysa och leka med, men det innebär också en hel del ansvar. Vi hälsade på hemma hos tonåringarna Elin och Freja, som fick deras första katt när de var 4 respektive 7 år gamla. – Jag kommer ihåg när vi hämtade kattungen Lea, vår första katt, i början av sommaren för tio år sedan. Det var perfekt för då hann vi vara mycket med henne de första månaderna innan skola och dagis började igen, säger Freja.

Hitta din valp på Köpahund.se Här finns valpannonser, kontaktuppgifter till uppfödare över hela landet och hundraspresentationer med beskrivningar och foton.

Gör ett tryggt hundköp På sajten hittar du enbart registrerade rashundsvalpar från Svenska Kennelklubbens uppfödare. Detta innebär ett tryggt hundköp eftersom uppfödarna följer regler som är till för både dig som konsument och för hunden.

Tips och råd inför hundköpet På Köpahund.se finns även mängder med tips och råd, både inför hundköpet som inför den första tiden tillsammans med din valp och unghund.

11


HUSDJURSMÄSSAN

TEXT: POUL HEIE FOTO: THERESE LEDIN

Agility

– en hundsport som växer TÄVLINGSKLASSER

Agility är en av Sveriges mest ökande sporter med över 100 000 starter per år. På Husdjurmässan har agilitytävlingar funnits med på programmet i 15 år och bara vuxit i populäritet. Under fyra dagar kan du se över 1 500 starter. över 5000 hundar och 4000 förare inom agility registrerade i Sverige, det görs över 100 000 starter per år och tillväxten under de senaste 8 åren har legat på 10 procent. Detta gör sporten till en av de störst växande i Sverige. Utövarna finns från Lappland i norr till Skåne i söder och i alla åldrar.

I DAGSLÄGET FINNS DET

LITA PÅ HUNDEN Kort sammanfattat är agility hundar som hoppar över hinder och springer genom tunnlar på bästa och snabbaste sättet. Här är en hundradels sekund avgörande för placeringen om man tävlar. Detta innebär att man måste ha full kontakt med sin hund, du måste kunna lita på att din hund

förstår ditt kroppsspråk under hela banan och att du själv kan läsa banan. Det går inte att komma ifrån att hunden är snabbare än du själv, alltså måste ni jobba tillsammans. Alla hundar har olika egenskaper och man måste själv komma fram till vilken lösning som passar just dig och din hund bäst. Banans underlag, vädret och hundens egenskaper är faktorer man måste ta hänsyn till. Allt detta kommer småningom att falla på plats med erfarenhet och träning. TRÄNA AGILITY Man behöver inte tävla för att utöva agility. Man kan träna agility någon gång i månaden bara för att öka samhörigheten mellan sig och sin hund

eller så kan man satsa på elitnivå och tävla. Har du hund och vill börja träna ska du kontakta närmsta Brukshundsklubb, där du kan lära dig hur man utövar sporten. Garanterat får du många nya vänner, förutom att du får gratis motion, frisk luft och lär dig jobba med din hund. SE TÄVLINGARNA När du besöker Husdjursmässan kan det hända att du ser en grupp människor som går omkring på agilitybanan utan hund och pratar för sig själva, gestikulerande med händer och armar. De gör inte detta för att underhålla oss övriga och se roliga ut, utan det är banvandringen som är igång. Då går man runt för att memorera banan och bestämma vilken väg som är den bästa att ta under tävlingen. På Husdjursmässan kan du sitta och titta på någon av de cirka 400 starterna varje dag, lagklass och klass 2 på torsdag och fredag samt klass 3 på lördag och söndag. ❑

Klass 1 Här tävlar nybörjarhundar. När man tre gånger placerat sig felfri bland de 15% bästa av totala antalet startande flyttas man upp till klass 2. Klass 2 När man tre gånger placerat sig felfri bland de 10% bästa av totala antalet startande flyttas man upp till klass 3. Klass 3 Detta är den högsta klassen och man kan få ett championat. För det krävs att man vinner felfritt tre gånger. Lagklass I lag klassen tävlar lag om 3-4 hundar och de tre bästa resultaten räknas. Hundarna delas in i tre olika grupper efter mankhöjd – Small (max 34,99 cm), Medium (35-42,99 cm) och Large (Minst 43 cm).

Modern metod för avmaskning av katt Tre av fyra kattägare känner inte till att det finns ett effektivt läkemedel som enkelt och smidigt droppas i nacken för avmaskning av katter, och många ger upp försöken att försöka tvinga i sin katt avmaskningstabletter. Det visar en ny undersökning genomförd av YouGov. DE FLESTA KATTER får inälvsmask vid någon tidpunkt i livet. I synnerhet kattungar och utekatter är utsatta för parasiter som kan göra både djur och människor sjuka. Avmaskning är enda möjligheten att skydda katten och dess omgivning. – Kattägare reagerar med förvåning över att det finns ett preparat, Profender, som droppas i nacken. Jag tror att många fler skulle känna till läkemedlet om det inte var receptbelagt och om veterinärer hade mer tid till att ge information om avmaskning till kattägare, säger Lina Ruda, veterinär på Blå Stjärnans djursjukhus i Göteborg.

12

EFFEKTIV MOT DVÄRGBANDMASK Fram till år 2011 har Sverige varit förskonad från infektion med rävens dvärgbandmask. Trots att smittorisken är relativt liten kan människor smittas om de råkar svälja maskens ägg. Man uppskattar att det kan ta mellan fem och femton år från infektion till utveckling av symtom. Profender Spot-on verkar mot rävens

dvärgbandmask liksom mot toxocara cati, en spolmask som kan smitta vuxna med nedsatt immunförsvar och barn. Det är bland annat därför man ska vara försiktig med sandlådor där avföring från katter kan finnas. MÅNGA KATTER ÄR OBEHANDLADE Man vet sedan tidigare undersökningar att ungefär tre av fyra kattägare avmaskar med receptfria tabletter och därmed upplever varierande svårigheter. Katten spottar ut tabletten, kräks, vägrar öppna munnen och klöser och biter om man försöker tvinga den. Konsekvensen blir alltför ofta att avmaskningsförsöket avbryts och katten får gå obehandlad. Enligt den nyligen genomförda undersökningen är det 32 procent som uppgivit att de tvingats ge upp försöken. ENKEL, SÄKER OCH EFFEKTIV Behandling med Profender Spot-On är en säker, effektiv, enkel och stressfri behandling för både katt och kattägare.

– Att droppa i nacken, så kallad spot-on, är det är det bästa administrationssättet eftersom det är skonsamt och stressfritt för katten. Det är också en stor fördel att veta att medlet stannar hos katten och att den helt säkert blivit behandlad, säger Lina och fortsätter. Jag hade en patient, en katt som jag behandlade för hjärtproblem. Läkemedlet jag skrev ut visade sig till min stora förvåning inte ha haft avsedd effekt

vid återbesöket 14 dagar senare. Kattägaren försäkrade att han gett tabletterna enligt ordination och utan problem. Men senare ringde han upp mig och berättade att han hittat en hög med tabletter bakom luftkonditioneringen. Katten hade snällt tagit varje tablett i munnen och sedan gått och spottat ut den bakom apparaten. Ett bra exempel på hur svårmedicinerade katter kan vara. ❑


SKÖTSEL

TEXT: POUL HEIE FOTO: THERESE LEDIN OCH SVENSKA BRUKSHUNDKLUBBEN

Efter valpkurs och allmänlydnad kan man gå kurser i bland annat agility och rallylydnad.

Anne-Marie Folkesson är utbildningsansvarig hos Svenska Brukshundklubben, som finns över hela landet.

Glädje och trygghet ger en lydig hund Att gå kurs med sin hund ska vara kul, inte något man gör av plikt. Om hundägaren tycker att det är roligt smittar det av sig på hunden som gärna samarbetar med en glad husse eller matte. – HUNDEN SKA se sin ägare som en resurs. En person som erbjuder trevligheter, lek och godbitar. Då får man en hund som kommer när man ropar på den, men det kräver förstås mycket träning. Man ska ha kul med sin hund i vardagen och den behöver uppmuntras till stimulerande aktiviteter, säger Anne-Marie Folkesson, utbildningsansvarig hos Svenska Brukshundklubben.

till. Man övar på att lära den lyssna och lyda ord som ”sitt”, ”ligg” och ”kom/hit”. – I kurserna går man också igenom vad lagen säger om att ha hund och vilket ansvar det innebär att vara hundägare. Psykisk och fysisk skötsel av hunden är en viktig del i utbildningen, förklarar Anne-Marie.

PSYKISK OCH FYSISK SKÖTSEL Från cirka tre månaders ålder kan hunden gå på valpkurs. För att en bra kommunikation ska utvecklas mellan ägare och hund är fokus på den här nivån att hunden ska känna trygghet hos sin ägare och övas till samarbete. Föraren får lära sig att kommunicera med hunden och hur inlärning med hund går

VARDAGSLIVET FUNGERAR BÄTTRE För hundar som vuxit ur valpstadiet finns unghundskurs, en fortsättning på valpkursen. När hunden är runt ett år är det dags för grundkurs där man fortsätter att jobba med lydnaden så att vardagslivet med hunden fungerar ännu bättre. Det kan handla om övningar som att möta andra hundar utan att skälla

Julklapparna du inte tänkt på! RK ProDog – Allt för din vovves välmående och er samvaro

eller hälsa på dem, att inte hoppa på andra människor och att sitta eller ligga still vid förarens sida. Det kan vara bra exempelvis när man står i kö eller väntar på bussen. ÖVNING GER FÄRDIGHET – Det räcker inte med att man tränar sin hund i två månader och sen tror att den är lydig för all framtid. En hund blir aldrig klar, man måste öva ständigt! Sedan är det en sak att få den att sitta stilla på en gräsmatta och en annan att göra det på Sergels torg, menar Anne-Marie. Det är krävande att få en hund lydig i olika situationer. Och man ska som sagt aldrig glömma glädjen i arbetet med hunden. När en hund är olydig beror det ofta på att den inte tränats tillräckligt mycket och i successivt svårare miljöer. Ofta ställer man för stora krav på hunden innan den är mogen att klara det. Det leder till att den gör fel, får skäll och blir otrygg. ❑

L!

L ODE

M NY

Kalla golv?

Ge din bästa vän en värmereflekterande Flectabed. Du får garanterat ha sängen ifred...

Pris: 795 kr (94*71cm)

För små och medelstora hundar i små och medelstora bilar med tröskel.

Smutsiga golv?

De där smutsiga promenaderna med sand, salt och lera gör mig galen!!! Paw Plunger tasstvätt hjälper dig och vovven när ni varit på promenad. Rensar effektivt bort smuts, lera, salt, gräs mm från tassarna. Gör dig själv och vovven en tjänst. Köp en, eller varför inte två, PawPlunger idag!?

Pris: 309 kr, två för 459 kr (Medium)

FÖRE

EFTER

Möt oss på husdjursmässan den 3-6 januari 2013!

Vi visar Fit fur life löpband för hund och andra produkter för din hunds välmående. Monter F:10

Erbjudande:

Fit Fur Life

14

Ta med annonsen till vår monter så bjuder vi på ett tuggben till vovven när du handlar över 100 kr. Fler fina Rabattkupong: 20% julerbjudanden på (ej Fit Fur Life) www.rkprodog.se/jul Fri frakt RK Prodog fram till jul!

www.rkprodog.se rkprodog@bredband.net 070-7596 540

Den gula markeringen visar att buren har inbyggda deformationszoner och krocktestad konstruktion, som minskar skaderisken för både passagerare och hundar vid en eventuell krock. Vill Du veta mer om våra burar? Ring vår kundtjänst tel. 0521-281930

e-post: info@mim.se • www.mim.se


Vi har t för all

hund • katt • fisk • fågel • smådjur • reptiler

En riktig zooaffär!

Ta del av alla våra erbjudanden – gilla oss på facebook!

Ferplast hamsterbur Cirkus 50 cm inkl hjul, matskål, hus och vattenflaska. Ord. 698:-

Nu 498:-

MP Akvariepaket 54 liter. Inkl. beslysning, pump, värmare och termometer.

Nu 598:-

! t r ö k m e h t t i Fr

”Jag är ingen vegetarian”

Vi levererar hund-, katt- & smådjursfoder samt tillbehör till hela norr- och västerort om du handlar för minst 500:-.

Valfri 2 x 300 g Iams kattmat

19 kr Ord.pris: 98 kr

Max 1 erbj. / hushåll

INNEHÅLLER

85% ANIMALISKT PROTEIN*

! n e k i t u b i g Kupon

*är en miniminivå av totalt proteininnehåll, exklusive IAMS ProActive Light in Fat

XL Zoo en riktig zooaffär – fast STÖRRE

.se Telefon 08-80 80 80 Du hittar oss på Barkarby handelsplats (bredvid Jula)

Lövåsvägen 40 Bromma Tel: 08-80 80 80

S endast fiskerbjudanden


Husdjursliv  

Husdjursmässans officiella mässtidning

Husdjursliv  

Husdjursmässans officiella mässtidning

Advertisement