Page 1

KATTI-MATTI Kissojen katastrofiyhdistyksen jäsenlehti

2/2017 nro. 116

Voisiko

KOTISI

olla ensikotini Lue sivulta 12

SIRUTUS ROKOTUS MADOTUS

KISSAN PERUSTERVEYS s. 10

Viiksiniekkojen asialla vuodesta 1979 1


PERINTEINEN

MYYNTI- JA INFOPÖYTÄMME

KOSKIKESKUKSESSA 2.12. KLO 11-16

Tule ostamaan ihanat joululahjat KKY:n pöydästä. Pöydän tuotto lyhentämättömänä kissoille.

2


Toimitus

Päätoimittaja Virpi Koivula

Co-editor Kati Aario

Taitto

Marianne Heikkilä

Toimituskunta Hallitus

Osoitteenmuutokset

jasenrekisteri@kissojenkatastrofiyhdistys.net

Aineisto seuraavaan lehteen 30.4.2018 mennessä osoitteeseen: kattimatti@kissojenkatastrofiyhdistys.net

Toimituksella on tarvittaessa oikeus aineiston käsittelyyn ja lyhentämiseen

3


Sisällys Hallituksen tervehdys 6 Päätoimittajan palsta 7 Toimija esittäytyy Yhdistyksen monitoiminainen Pia Pesonen

8

Eläinlääkärinpalsta 10 Terveisiä ensikodeista 12 Ensikodit esittäytyvät Minäkö ensikodiksi? 13 Hyrisevät terveiset ensikodista Sastamalan sydämestä 14 Turuilla ja toreilla 16 Zumbaa kylän kissoille 17 Aktiivijäsen kertoo: Kuinka kreikkalainen Roben melkein päätyi Suomeen, mutta... 18 Viikko kissakvintetin kanssa 20 Rakentaisitko kissanluukun? 22 Kiitokset & Kuulumiset Kaikkien kissasta oman kodin valtiaaksi 23 Pikku-Matin terveiset osa 2 24 Todellinen herrasmies 25 Milli - Rakkaista rakkain rakkauspakkaus 26 Kattia kanssa: On aika kyynelten 29 Kunnalliset löytöeläinpaikat Pirkanmaalla (35) Kunnan- ja valvontaeläinlääkärit Pirkanmaalla (36) Kiinteät keräyslippaat Pirkanmaalla (37) Yhteystiedot (38)

4


YHDISTYSESITTELY 9.12. klo 12-16 Nokian Musti ja Mirri -liikkeen uusissa tiloissa Nokian Prismassa, osoite Yrittäjäkatu 10 (Nokian kirkon tuntumassa) Tule tutustumaan uuteen Prismaan ja poikkea pudottamaan pieni joululahja kissoillemme. Erityisen tervetullutta on märkäruoka.

Kuva: Milka Suuronen

Mukana myös Speedy-kissa, tule moikkaamaan kello 13-15! Speedyn löydät myös instagramista @speedsterspeedy

Liikkeessä on RUOKAKERÄYS kissoillemme koko joulukuun ajan! 5


Hallituksen tervehdys Ensikodit ovat tämän lehden teema. Kodittomien, hylättyjen, hyljekesittyjen ja unohdettujen kissojen turvasatamat. Ensikotitoiminta tarjoaa ja vie paljon, mutta enemmän se antaa. Ensikotina annat aikaa ja rakkautta sitä kovasti kaipaavalle kissalle, vastineena saat karvoja kahvikuppiin, leivän päälle ja tyynysi todennäköisesti vallataan.

vat tuen ja turvan lisäksi seuraa. Virikettä eli kättä joka liikuttaa leluhuiskaa, rapsuttaa hännän päältä tai laskee varpaita. Yhdistys kustantaa ruoan, hiekan ja lääkkeet sekä lainaa tarvikkeet. Kissat

syövät, kakkivat ja sairastavat eikä se ole monesti edullista. KKY auttaa ja on aina tukena. Yleinen käytäntö on että ruuat ja hiekat haetaan toimitilalta josta kaikki löytyy ketterästi ja helposti.

Olen itse toiminut lyhyen tovin KKY:n ensikotina. Sain huomaani hyvin helppoja ja pari hieman hankalaakin karvavarvasta. Kaikki pelastetut kissat eivät ole eläneet kiiltokuvakirjassa jolloin käytöstavat, luottamus mihinkään muuhun kuin omaan itseensä tai lajitovereihin on täysin kadonnut. Koira ei ehkä ruokkivaa kättä pure vanhan sananlaskun mukaan, mutta maailmaa ja erityisesti sinua pelkäävä pienen pieni karvainen ninja puree jos yllytät tai uhkaat hänen turvaansa... mutta kun se päivä sarastaa jolloin sinä pelottava, karvaton jättiläinen saat kunnian tulla pusketuksi tai kuulla hänen hurisevan on jäähän tullut murtuma ja se on sinun rakkautesi ja hellyytesi ansiota. Sitä tunnetta ei voita mikään.

Kaikki ennalta sovitut eläinlääkärikulut maksetaan. Kaikki kissat sirutetaan ja

rokotetaan sekä heidän terveydentilansa tarkistetaan aina.

Tukenasi on ensikotineuvoja. Minulla oli

hoidossa kaksi kissaa, toinen hellyydenkipeä halinalle ja toinen maailmaa pakoileva ärrimirri. Kissat tulivat minun silmien edessäni keskenään toimeen erinomaisesti. Eräänä päivänä tulin töistä ja huomasin toisen kissan nenästä revenneen palasen. Tappelu oli tullut, vaikke he vielä kaveerasivatkin... halinalle oli tehnyt jonkinlaisen ylimielisen liikkeen ärrimirriä kohtaan ja turpaan oli tullut. Minähän menin paniikkiin, en ole koskaan vastaavassa tilanteessa ollut. Otin kuvia ja videota, latasin ne facebook-ryhmään ja hetkessä sain apua ja neuvoja. Lääkevoidetta apteekista, seurantaa ja kuitti voiteesta KKY:lle. Nenä saatiin hoitoon, eikä siitä jäänyt kuin kosmeettinen jälki.

Nyt muutaman vuoden ajan Katti-Matissa on ilmestynyt pieni mainos ensikotitoiminnasta, lyhyitä ja ytimekkäitä lauseita... mutta mitähän ne ihan oikeasti tarkoittavat? Tässä minun näkemykseni/ kokemukset. Tarvitset kissalle turvallisen kodin, rakkautta ja talonpoikaisjärkeä. Jokai-

nen kissa ei ole saanut elää kiiltokuvakirjassa. Kissat kaipaavat rauhallista, hiljaista kotia jossa heille annetaan tilaa kasvaa psyykkisellä tasolla. Kuuntele kissaa, seuraa hänen rutiinejaan ja hyppää vauhtiin mukaan kun hän sinut matkaansa haluaa.

Voit jakaa ilosi ja huolesi puhelimessa ja ensikotien facebook-ryhmässä. Kis-

sakuvia ja -videoita ei ikinä ole tarpeeksi internetissä. KKY:n ensikotien facebook-ryhmässä voit jakaa samanmielisten kesken onnelliset ja murheelliset hetket.

Huumorintaju ei haittaa. Kissat kaipaa-

Marianne Heikkilä

6


Päätoimittajan palsta Yhdistyksen syksy on kulunut kiireisissä merkeissä. Kissoja on tullut ovista ja ikkunoista, ja niinpä olemme hartiavoimin etsineet ja löytäneet uusia ensikoteja. Monta ihanaa auttamishaluista ihmistä on löytynyt tarjoamaan kotiaan tilapäismajoitukseksi hylätylle kissalle ja siten helpottamaan toimitilan paineita.

ja eläinlääkärimatka, jonka aikana kissa rokotetaan ja sirutetaan. Aina ei päivä paista kissaharrastuksen parissa, on sitten kyse hoitokissasta tai omasta. Kissan elämään kuuluu sairaus ja jossain vaiheessa vääjäämättä elämän päättyminen. Murheellisiakin tarinoita kissaystävistä tuli mukaan tähän lehteen. Nämä kissat ovat jättäneet lähtemättömän tassunjäljen ihmisensä sydämeen. Jokainen meistä, joka on kissansa päästänyt sateenkaarisillalle, voi samaistua näihin tuntemuksiin.

Tästä pyörityksestä löytyi sitten tämänkin lehden teema. Toiminnassammehan on kaksi kivijalkaa: toimitila ja ensikodit. Päästämme nyt ääneen ne usein näkymättömät toimijat, jotka antavat aikaansa kissoillemme ja mahdollistavat koko toiminnan. Tämä numero on omistettu ensikodeille. Meillä on ensikoteja, jotka ovat vuosikausia olleet toiminnassa mukana ja toisaalta niitä, jotka ovat juuri aloittaneet toiminnan. Puheenvuoroja on kummastakin ryhmästä: mitä tämä toiminta antaa ja mitä se ottaa. Myös Kiitoksiin ja kuulumisiin pyydettiin ensikodin alkusanat, mikäli mahdollista.

Toivotamme lukijallemme hyviä hetkiä tämän lehden parissa. Löytyy myös käytännön vinkkejä kissan turvalliseen ulkoiluun niille, joilla saha ja vasara pysyvät kädessä. Seuraavaksi postiluukusta putoaa alkukevään jäsentiedote. Seuraavaan Katti-Mattiin toivomme sitten lukijoilta hauskoja ja koskettavia juttuja kissaystävistä 30.4.2018 mennessä.

Seuraavan numeron teema on sitten hoitorinkitoiminta, joka sekin saattaa olla värikästä, yllätyksellistä ja mitä ilmeisimmin myös koukuttavaa.

Hyvää loppusyksyä ja juhlakauden odotusta toivottaen

Eläinlääkärin palsta käsittelee niitä asioita, jotka ensikoti ensimmäiseksi tekee, kun kissa tulee taloon: loishäätö

Virpi Koivula päätoimittaja

Kuva: Virpi Koivula

7


Toimija esittäytyy Yhdistyksen monitoiminainen Pia Pesonen Kesällä 2016 tein fiksun päätöksen ja menin Kissojen Katastrofiyhdistyksen Avoimien ovien päivään. Pääsin tutustumaan toimintaan ja etenkin toimitilalla asuviin kissoihin. Rohkaistuin jopa ilmoittautumaan hoitorinkiin, mihin pääsinkin melkein saman tien mukaan. Olen aina ollut todella eläinrakas, joten tämä oli minulle luonnollinen valinta. Nyt pääsen tekemään konkreettisesti asioita tärkeiden asioiden eteen. Kissaihminen minusta tuli vahingossa noin kymmenen vuotta sitten. Otin ”lainaan” siskoni kissanpennun Mörkön, ja se oli menoa sitten. Kissa lopulta jäi meille asumaan. Olin aina omistanut erilaisia jyrsijöitä ja kissoja olin aina hiukan pelännytkin. Mutta niin vaan mieli muuttui hyvin nopeasti. Pian perheeseen tulikin toinen kissa Sulo ja jossain vaiheessa jo kolmas eli Paavo, rodultaan Cornish rexejä.

eläinsuojelutyötä. Haaveena olisikin joskus muuttaa ulkomaille ja perustaa kodittomille eläimille tarha ja sitä kautta päästä vaikuttamaan enemmänkin eläinten oikeuksiin. Tampereella olen olut mukana monessa eläinsuojelutyössä. Olen ollut mukana järjestämässä tapahtumia, kerännyt ruokalahjoituksia ja osallistunut mielenosoituksiin. Tämän lisäksi viihdyn myös luonnossa hyvin, koska siellä saan itseni rauhoittumaan ja nauttimaan siitä hetkestä. Pyrinkin käymään retkillä metsässä eväiden kanssa aina kun mahdollista.

Kuva: Jani Hiissa

Tämänhetkisestä maailmantilanteesta olen huolissani, joskus tuskastumiseen asti. Niin ihmisten kuin etenkin eläimien puolesta. Seuraan paljon maailman tilannetta ja yritän mahdollisuuksien mukaan osallistua tukemalla

Saan suurta iloa, kun näen, kuinka pienellä voin tehdä eläimen elämän paremmaksi. 8

Nyt olen reilu vuoden käynyt toimitilalla joka torstai-ilta hoitamassa siellä asuvat kissat. Saan suurta iloa, kun näen, kuinka pienellä voin tehdä eläimen elämän paremmaksi. Ja se onnistumisen tunne, kun saa kissan luottavaiseksi ja tietää sen pääsevän hyvään kotiin. Halusin kuitenkin tehdä vielä enemmän ja nyt ryhdyinkin vielä ensikodiksi. Enkä ole katunut hetkeäkään. Toivon, että pystyn tekemisilläni vaikuttamaan eläinten parempaan tulevaisuuteen ja uskon, että


KISSAT

KIITTÄVÄT

Kuva: Jani Hiissa

Kiitos teille kaikille ihanille ihmisille, jotka olette lahjoittaneet netissä tai puhelimitse HAMMASPEIKKOprojektiimme!

positiivisella esimerkillä saavutetaan enemmän kuin ihmisten syyllistämisellä ja paasaamisella.

Marraskuun puoliväliin mennessä olemme saaneet lahjoituksina 1200 euroa Pillin, Pullan, Adan, Samun ja Pikku Myyn hammasremontteihin.

KKY:n porukkaa voi bongata kissatalon lisäksi muualtakin. Välillä keräämme ruokalahjoituksia marketeissa ja olemme keräyslippaan kanssa Hämeenkadulla. Erilaisia tapahtumia on ympäri vuoden. Saa tulla moikkaamaan! Pia Pesonen

Pilli

Enää vähän matkaa 2000 euron kokonaiskustannuksiin, jolla saadaan kunnon purukalustot näille viidelle.

9


Eläinlääkärin palsta Mikrosiru laitetaan kissalla niskaan/lapojen väliin ihon alle, josta se on luettavissa mikrosirulukijalla. Mikrosiru voidaan laittaa kissalle terveystarkastuksen, rokotuksen tai sterilisaatio-/kastraatiotoimenpiteen yhteydessä. Mikrosirun laitto on yleensä kivuton toimepide, eikä käsiteltävissä olevaa kissaa tarvitse mikrosirutusta varten erikseen rauhoittaa.

Kissan perusterveydenhuoltoa Tällä kerralla eläinlääkärin palstalla käsittelen terveydenhuoltoon liittyviä perusasioita: kissan rokotusta, mikrosirutusta ja loishäätöä.

Rokotus

Mikrosirun numero löytyy sirutetun Rokottaminen on jokaiselle kissalle erittäin kissan rokotus-/terveyskortista, johon tärkeä, henkeä uhkaavia sairauksia se mikrosirutuksen yhteydessä merennaltaehkäisevä toimenpide. Vain kitään. Mikrosirun numero ja (tuleva) terveen eläimen voi rokottaa, ja tästä omistaja on tärkeää ilmoittaa esimerkiksi syystä rokotuksen suorittaa eläinlääkäri. Kissaliiton Omakissa-järjestelmän mikrosirurekisteriin, josta karkuteillä Ennen rokotusta eläinlääkäri tekee kissan tulevaisuudessa kissalle perusterveystarkastuksen, Loiset olevan mahdollisesti löytävä taho voi jossa vointi tarkistetaan. Joissain tilanteissa, kun kissa ei syystä tarttuvat tarkistaa mikrosirun numeron. Myös tai toisesta ole käsiteltävissä, helposti turvasiru.fi- ja siru-hakupalvelut ovat eläinlääkäri voi joutua rauhoittamaan kissoista sivustoja, joihin mikrosirunumero kannattaa ilmoittaa mahdollisen kissan tutkimusta ja rokotusta toisiin kissan katoamisen varalta. varten.

Loishäätö

Kissat rokotetaan Eviran (Elintarviketurvallisuusvirasto) antamien kissan rokotussuositusten mukaisesti, ja rokotustarve vaihtelee suuresti kissan ympäristön ja kissapopulaation mukaan. Pennut saavat ensimmäiset rokotukset 12 ja 16-20 viikon ikäisinä, ja sen jälkeen kissa saa tehosterokotteen vuoden iässä. Tämän jälkeen rokotukset annetaan rokotevalmistajan ohjeen mukaan 1-3 vuoden välein rokotteesta riippuen.

Kissa hoidetaan yksilöllisen tarpeen mukaan ulko- ja sisäloisten varalta. Ulkoloiset aiheuttavat kissalle epämiellyttävän olon lisäksi mahdollisesti iho- ja ulkokorvan tulehduksia. Sisäloiset

Kissat rokotetaan kissaruttoa (panleukemia) ja kissaflunssia (rinotrakeiitti ja caliciviruksia) vastaan. Myös raivotautia eli rabiesta vastaan kissa on syytä nykyisin rokottaa.

Mikrosirutus Mikrosiru on kissan henkilöllisyystodistus ja siten usein myös henkivakuutus.

Kuva: Noora Sjögren

10


aiheuttavat mm. pahoinvointia, oksentelua, ripulointia, karvan takkuuntumista ja kaasun kerääntymistä suolistoon. Runsas sisäloistartunta saattaa olla huonokuntoiselle kissalle kohtalokas. Loiset tarttuvat helposti kissoista toisiin, ja tästäkin syystä loishäätöohjelma suunnitellaan yksilöllisesti kissan mukaan. Loislääkkeitä on useita erilaisia, ja jokaiselle kissalle valitaan niistä tilanteeseen sopiva lääkitys.

Haluatko lahjoittaa viiksiniekkojen hyväksi TOSI helpolla tavalla?

Kissan yleisimpiä ulkoloisia ovat korvapunkit (Otodectes cynotis), jotka aiheuttavat kissalle epämiellyttävän olotilan ja kutinan lisäksi herkästi ulkokorvan tulehduksen ja kipua. Eläinlääkärin tutkimuksessa kissan korvat tähystetään, korvista otetaan näytteet mikroskopointia ja korvapunkkien toteamista varten. Myös kaikki samassa taloudessa elävät kissat (ja koirat) lääkitään asianmukaisesti, sillä korvapunkki tarttuu. Jos kissalla on ulkokorvan tulehdus johtuen punkkien olemassaolosta, myös se hoidetaan.

OTA PUHELIN KÄTEESI ja näppäile 0600 04665 lahjoitus 5 € 0600 04675 lahjoitus 10 € 0600 04685 lahjoitus 20 €

Kissojen sisäloisista yleisimpiä ovat suolinkaiset ja heisimadot, myös Giardiaalkueläimen aiheuttamia tartuntoja esiintyy jonkin verran. Sisäloiset tulee häätää asianmukaisesti, ja loishäätöohjelma suunnitellaan kissalle yksilöllisesti. Kissanpentujen huolellinen sisäloishäätö on erittäin tärkeää. Erityisesti suolinkaiset ovat pennuilla yleisiä, sillä pennut saavat suolinkaistartunnan yleensä jo emältään. Lääkkeen annostusta valittaessa kissa tulee punnita huolellisesti. Vapaasti apteekista saatavissa loislääkkeissä on valmistekohtaiset ohjeistukset lääkkeiden annostuksista ja kuurien pituuksista, ja näihin tulee tutustua huolellisesti ennen lääkitsemistä.

TAI

TEKSTAA NUMEROON

16155 Viestiksi KKY5 KKY10 KKY20

Palstanpitäjämme Noora Sjögren aloittaa syksyllä Ahlman Instituutissa osa-aikaisessa opettajan virassa ja keskittyy ravitsemus- ja kipupotilaisiin Tampereen kotipraktiikassaan. Hän toimii Helsingin Viikissä akupunktio- ja kipuklinikan sekä ravitsemusklinikan eläinlääkärinä. Samalla hän suorittaa ravitsemustieteeseen liittyviä jatko-opintoja ja valmistelee aiheesta väitöskirjaa.

Pienistä puroista kertyvät suuret joet!

Keräyslupamme numero on RA/2016/833: tarkemmat tiedot http:// www.kissojenkatastrofiyhdistys.net/ auta-meitä-auttamaan

11


Terveisiä ensikodeista

Musta on hauskaa nähdä, miten villit ja/tai arat pennut alkaa kesyyntyä ja kopioida omien kissojen tapoja :D Todella moni pentu on esimerkiksi seurannut tarkasti, miten Hipsu punkeaa itsensä sohvalla olevan viltin alle ilman apua ja alkanut tehdä samaa perässä. Mariskalta on erityisesti nämä kaksi nykyistä pentua oppineet, miten yöksi kaivetaan lämmin pesä makkarin nurkassa olevaan päiväpeittomyttyyn. Toki ne oppii sitten niitä ei-niin-hurmaaviakin tapoja, niin kuin nyt Hipsun himon pureskella vessaharjaa... :D

rh

on

en

Ko

a Ku

va

:J

ul

K

n

ne

nn

nta

Ha

Ra

u va :

ia

K uv

a:

Ax

a

To

Parasta ensikotina olossa on ollut tietysti Kasperi josta tuli meidän oma rakas perheenjäsen <3 Muita kohokohtia on seurata aran kissan kesyyntymistä tai pennun hassuttelua, ja tietysti parasta on kun jokainen löytää sen oman kotinsa

lo

ne

n

Oli mahtavaa totuttaa vikkelää ja erittäin uteliasta pientä, kissoista tietämätöntä Ippeä kaveriksi vanhemmalle kissalle. Olivat kohta kuin paita ja peppu. Oli hienoa lähteä töihin kun pystyi tosi pian luottamaan siihen että kissat pärjäävät keskenään. Ja plussana tuo ihmissosiaalisuus, josta kaikki vieraatkin saivat osansa. Ihana kissa joka tulee suoraan syliin ja olkapäälle keskustelemaan ja kiehnäämään, sekä nukkuu vierellä sängyssä <3 12


ENSIKODIT ESITTÄYTYVÄT sanoa edes kissanviikset, kun oltiin jo hakemassa ensimmäistä kauhusta tärisevää kissanpentua siipemme suojaan.

Minäkö ensikodiksi? Uusi ensikoti kertoo

Heti alusta asti päätös ensikodiksi ryhtymisestä on tuntunut pelkästään hyvältä. On ollut ihanaa seurata arkojen, täysin villiintyneiden kissojen kesyyntymistä ja erilaisten suloisten luonteiden esiintuloa. Tietenkään tämä ei ole ollut pelkkää ruusuilla tanssimista: on tullut valvottua monta yötä, kun pennut ovat hädissään itkeneet monta tuntia ja juosseet ympäriinsä, ollaan mieheni ..väittäisin, että kanssa saatu molemmat monen monta tälliä terävistä kynsistä ei ole edes ja lähdetty kuumeisen pennun kanssa päivystykseen toiselle olemassa paikkakunnalle, jolloin omat menot parempaa jäivät toiseksi. Eikä kenenkään tähän ryhtyvän tule odottaa heti tunnetta kuin saavansa kehrääviä sylikissoja se tunne, jonka luokseen, sillä nämä pelastetut ovat lähes aina surullisia, saa, kun voittaa kissat säikkyjä ja jopa kipeitä. Näiden pienokaisten kanssa saa välillä kissan tai tehdä oikeasti töitä, jotta niistä minkä tahansa kehittyy tasapainoisia kissoja. Mutta elävän olennon kaikesta huolimatta ensikotitoiminta on antanut uskomattoman paljon luottamuksen.. hyvää sisältöä elämääni, ja

Olin pitkään etsinyt itselleni sopivalta tuntuvaa, eläinten avuksi tapahtuvaa vapaaehtoistoimintaa, kunnes eräänä päivänä Facebook läväytti feediini KKY:n julkaisun, jossa etsittiin uusia ensikoteja. tutustuin hieman asiaan ja laitoin saman tien sähköpostia yhdistykselle, että hei, tässä mä oon valmiina auttamaan! Tutustumishaastattelun jälkeen en ehtinyt

Kuvat: Kaisa Lehtola

13


väittäisin, että ei ole edes olemassa parempaa tunnetta kuin se tunne, jonka saa, kun voittaa kissan tai minkä tahansa elävän olennon luottamuksen ja näkee sen oikeasti onnellisen pienen otuksen edessään. Ja sitä tunnetta saa kokea tässä hommassa päivittäin.

pikkuinen pois. Uskon kuitenkin, että sekin harmitus on vain hyväksi ja kasvattaa meitä ihmisinä. Onhan tämä elämä kuitenkin loppujen lopuksi jatkuvaa asioista luopumista, ja vain luopumalla me voimme taas auttaa uusia kissoja saavuttamaan luottamuksen siteen ihmiseen ja saamaan mahdollisuuden hyvään elämään. Ja koska jokaisella tulisi olla mahdollisuus hyvään elämään, suosittelen ensikodiksi ryhtymistä jokaiselle, jolla vain on halua auttaa. Pääset samalla tekemään tästä maailmasta kissankarvan verran parempaa paikkaa elää.

Vaikeimpana asiana ensikotina toimimisessa olen kokenut näiden rakkaiden kisujen päästämisen takaisin maailmalle, omiin loppuelämän koteihin. Kun on vihdoin saanut siitä pienestä tärisevästä kissasta itselleen kaverin, joka tulee syliin kehräämään ja puskemaan päätänsä vasten omaani, tuntuu lähes mahdottomalta ajatukselta lähettää

Kaisa Lehtola

tapahtumien ylitse.

Hyrisevät terveiset ensikodista Sastamalan sydämestä

Aika on pitkä, ja sen varrella on syttynyt ja sammunut monta kissatarinaa. Iloja on naurettu ja itkuja itketty, mutta siltikään liekki kissojen auttamisesta omien voimavarojen mukaan ei ole sammunut. Se on vahvistunut ja palaa voimakkaammin kuin ikinä. Tämä vapaaehtoistyö tulee jatkumaan läpi elämän. Tavalla tai toisella ja toivon mukaan matkan varrella saan auttamishalusta aikaan muillekin pieniä kipinöitä, jotka ajan kuluessa leimahtavat yhtä isoiksi liekeiksi kuin itsellä.

Pitkän linjan ensikoteilua Olen toiminut KKY:n ensikotina vuodesta 2012 lähtien, ja toimintavuosia on nyt siis jo kasassa viisi. Taidan olla yksi pisimpään ensikotina viihtyneistä; tässä vuosien varrella niitä on tullut ja samaa tahtia mennyt. Ensikotina oleminen antaa paljon, mutta mikä antaa paljon myös vie paljon. Ensikoteilussa itselle kiteytyy halu auttaa kissoja, ja sen muistaminen auttaa jaksamaan myös huonojen kokemusten ja

Kuva: Tiina Andersson

Palataan ajassa taaksepäin. Viisi vuotta sitten olimme muuttaneet isoon omakotitaloon perheen kanssa ja halu auttamisesta oli, mutta miten, oli vielä epäselvää. Silloin törmäsin internetissä KKY:n sivuihin ja ensikotien hakuilmoiNoin 150 tukseen. Siitä paikasta sähköpostia yhkissaa on laitoin distyksen silloiselle näiden puheenjohtajalle, ja pyörien lähtiessä pyövuosien rimään minulla olikin jo kohta ihka ensimmäiset aikana ensikotilaiset kotonani.

saanut kauttani kodin...

14

Sen jälkeen autettavia on ollut monta. Noin 150


Kuvat: Tiina Andersson

kissaa on näiden vuosien aikana saanut kauttani kodin ja siihen päälle kissat, jotka ovat olleet ehkä tehohoidossa ja sitten siirtyneet toisiin ensikoteihin jatkamaan kodin etsintää. Meillä on tässä mukana koko perhe; muuten tekeminen voisi olla hankalaa. Lapset ovat vuosien varrella oppineet paljon lisää kissoista, ja ne ovat rikastuttaneet perheen elämää. Sylejä ja leikittäjiä riittää, ja isännänkin hymy heltiää, kun syliin änkeää kolme kissanpentua kerralla. Tämän lisäksi meillä on myös oma kissalauma, joka sopeuttaa ja auttaa ensikotikissoja kissojen tavoille.

36 kappaletta, korvia 18 ja nenänpäitä ja häntiä 9 kappaletta. Laskinko oikein, yhdeksänhän niitä tuossa kirmaa. Ensikoteilun lisäksi yritän mahdollisuuksien mukaan olla yhdistyksen tapahtumissa mukana joko siruttajan elementissä tai sitten muuten talkooporukassa mukana.

Aina ensikotina oleminen ei kuitenkaan ole iloa täynnä. Mukaan mahtuu monia tarinoita, jotka eivät päättyneetkään hyvin. Kun aloitin ensikotina, halusin pelastaa kaikki, ja nyt tiedän, että en pysty. Teen kuitenkin sen, minkä voin, ja kun jokainen tekee vähän, se kasvattaa avun suureksi.

Toivon mukaan kirjoitukseni kirvoittaa ensikoteilua miettineitä aloittamaan rohkeasti. Päällimmäisenä tunteena kuitenkin itsellä on suuri ilon tunne, jota ensikoteilu minulle antaa.

Tällä hetkellä ensikotini täyttyy pentujen tassujen ryminästä. Jalkoja yhteensä

Tiina Andersson

ANNA KOTI

KODITTOMALLE! Löydä omasi Kissapörssistä osoitteesta

www.kissojenkatastrofiyhdistys.net 15


Turuilla ja toreilla

Kuva: Riikka Vesa

Muiden tamperelaisten eläinsuojeluyhdistysten rinnalla KKY otti osaa Eläinten Tampere -tapahtumaan 16.8.

Kuva: Virpi Koivula

Lokakuun jäsentapaamisessa toimitilalla Pilli-kissa nautti täysin siemauksin huomiosta

Kuva: Virpi Koivula

Elokuussa KKY piti kojua jo perinteeksi muodostuneessa Hämeenpuiston Puistofiestassa

16


Zumbaa kylän kissoille ”Hei, Olemme kolme zumbaohjaajaa täältä Akaan Toijalasta ja ohjaamme Toijalan voimistelu ja liikunta ry:ssä (Tovoli). Haluaisimme järjestää hyväntekeväisyystapahtuman teemalla Zumbaa kylän kissoille 15.10. Olemme yhdessä valinneet lahjoituskohteeksi Kissojen Katastrofiyhdistyksen.”

zumbaan osallistuneille ja kaikille ruokaa tai terveydenhoitoa lahjoittaneille! Olette sydämissämme, ja toivomme, että yhteistyö jatkuu muodossa tai toisessa. Virpi Koivula

Tästä elokuussa KKY:lle tipahtaneesta viestistä alkoi hämmästyttävä tapahtumasarja, joka osoittaa, että työssä käyvät perheenäidit ehtivät saada aikaan uskomattomia, kun auttamisen palo on. Kun yhdistys kiitteli tarjouksesta ja lupautui lähettämään edustajansa paikalle, alkoi viestejä tipahdella tuon tuostakin. Akaan Canis major -eläintarvikeliike oli luvannut järjestää ruokakeräyksen KKY:lle. Hieman myöhemmin oli Akaan S-market neuvoteltu mukaan. Sekä Akaan Evidensia että Ortopet olivat luvanneet osallistua lahjakortilla. Saisiko yhdistyksen keräyslippaita paikalle? Ja itse Zumbailtaa varten polkaistiin pystyyn näkyvä netti- ja julistekampanja. Kun sunnuntai 15.10. sitten koitti ja yhdistyksen edustajat saapuivat paikalle, oli vastaanottamassa iloinen joukko naisia, zumban ohjaajat ja organisaattorit Niina Ovaskainen, Senni Alatalo ja Titta Torkkel. Osallistujia virtasi sisään ovesta, ja lopulta kaiken kaikkiaan 24 kissanystävää saapui osallistumaan kissazumbaan. Otettiin valokuvia, ihailtiin toimiston lattialla komeilevaa ruoka- ja hiekkavuorta, kerrottiin kissamuistoja ja esiteltiin kissojen kuvia. Kun varsinainen ohjelma starttasi, kävi ilmi, että tilaisuuteen oli laadittu myös erityinen kissanoloinen zumbakoreografia! Mitä muuta voi kuin ilmaista ISON kiitollisuutemme Tovolin mahtaville ohjaajille,

17

Kuvat: Marianne Heikkilä


Aktiivijäsen kertoo Kuinka kreikkalainen Roben melkein päätyi Suomeen, mutta...…

Kesäkuussa 2017 suuntasin taas kerran kierteli huolestuneena altaan reunalla Kreikkaan Lefkasin saarelle, josta on uidessani. Tein jälleen suunnitelman, että meille tänne Suomen kotiin tuotu yhteensä leikkauttaisin ja rokotuttaisin Robenin ja kolme kissaa. Näiden tarinoita on tässäkin teettäisin passin ajatellen tuovani hänet lehdessä saanut lukea. Myös eräs Kitrinos- sitten muutaman kuukauden kuluttua kolli pääsi palleistaan ja sai hammashoitoa syyskuussa mukanani Suomeen, jossa sekä rokotukset vuosi sitten (juttu K-M olisin jo etsinyt hänelle huolehtivan kodin. -lehdessä). Kodittomista kissoista kiinnostuneelle turistille Jälleen kerran oli illan eläinyksi paikan päällä auttamisen ...leikkauttaisin lääkärikäynti ja yön toipuminen ja rokotuttaisin WC:ssä junailtava salaa, koska muoto sekin. ankara kielto kissojen ottamisesta Robenin ja Minua aina vähän mietityttää ja sisään on edelleen voimassa. teettäisin askarruttaa jo etukäteen, mitä Tuttu eläinlääkäriklinikka oli passin... kullakin matkalla kissapoliittisesti myös nostanut hintoja, mutta eteen tulee, kuinka surulliseksi keskustelemalla päädyimme näkemäni minut tekee ja keksinkö mitään 70-80 euron kokonaishintaan, ja taas sanomista... edes joidenkin auttamiseksi sain kuljetuskopan lainaan. Kaikki meni muuta kuin ruokintaa. Mikä sekin tuntuu oikein hyvin luottavaisen Robenin kanssa, kurjalta, koska sitten 1-2 viikon jälkeen ja seuraavana päivänä jo jahdattiin peron lähdettävä ja jätettävä kissat oman hosia täydellä tohinalla. Kerroin sitten onnensa nojaan. vuokraemännälle, mitä olin tehnyt, ja vihjasin ajatuksestani tuoda Roben lentopaikan ostettuani Pari päivää kului ennen kuin kaunis myöhemmin Siinä vaiheessa yllättäen toffeenvärinen ehkä vajaan vuoden Suomeen. sainkin kuulla hänen ikäinen kollipoika ihastuneen Robeniin löysi minut. Lomaja toivovansa saada asunnon emännältä pitää poika, jota kuulin, että hänelle lupasi ruokkia ja josta oli annettu nimi lupasi huolehtia. Roben ja että hän No, eipä minulla oli ilmestynyt jostain ollut siihen mitään kiinteistön tontille sanomista… kävi muutama kuukausi tietenkin mielessä aiemmin ja jäänyt kriittinen ajatus, että pyörimään sinne vasta kun joku muu vakituisemminkin. eli ”xeni” (kr. ulkoTutustuttuamme maalainen) käyttää paremmin sainkin eläinlääkärissä, uskollisen ystävän, maksaa ja hoitaa joka päivysti melkein kaiken valmiiksi, aina pation tuolilla, erityisesti öisin, ja Kuva: Kaarina Pajukanta

18


Kuvat: Kaarina Pajukanta

..minulle jäi sellainen vaikutelma, että olisin puhunut umpikuurolle..

alkavat kissa-asiat kiinnostaa. Luovutin hänelle passin, joka myös otettiin ilolla vastaan.

(ulkoilevana) kotikissana. Tapaaminen oli molemminpuolisesti lämmin, ja sen ajan, kun siellä vietin, Roben oli uskollinen ystäväni. Nyt oli helppo lähteä ja tietää sen saaneen melko huolehtivan kodin.

Roben sai vielä käärmeenkarkoittajankin kruunun, kun eräänä päivänä ihmettelin pihalla, mitä hän sähisi, loikki ja touhusi kovasti yhdessä pihanurkkauksessa. Onneksi menin katsomaan, koska Roben oli ajanut kyykäärmeen umpikujaan, ja siinä sitten miteltiin voimia. kuka kukin on. Hurjasta vastustelusta huolimatta kannoin Robenin sisään lukkojen taa ja ohjasin kyyn karkuun. Otin sattumalta kuvan käärmeestä, mikä osoittautuikin hyödylliseksi, koska isäntäväki vähätteli tilannetta, kunnes näkivät, mikä käärme oli kyseessä. Kreikassa on myös monta eimyrkyllistä käärmelajia. Tästä huolimatta kreikkalaiset yleensä vihaavat kaikkia käärmeitä ja tappavat armotta jokaisen tapaamansa käärmeen.

Mitä muuta samaisen loma-asunnon pihaan syys-lokakuussa ilmestyi, siitä joku toinen kerta: kenties vaikka seuraavassa numerossa.

Lähtiessäni kesäkuussa emännän siskokin kävi kommentoimassa kuultuaan tempauksestani, ihmetteli, voiko noin pienen - noin vuoden vanhan - jo leikata ja moitti minua, että Roben ei nyt sitten enää jahtaakaan hiiriä, koska hänen mukaansa neuterointi tekee kissasta laiskan ja vaikuttaa sen metsästysviettiin...…hohhoijaa...…siis taas oli valistuksen hetki, mutta minulle jäi sellainen vaikutelma, että olisin puhunut umpikuurolle. Palattuani syyskuussa samaan paikkaan löysin Robenin hyvinvoivana ja melkein

19

Kaarina P.


Viikko kissakvintetin seurassa Nykyisessä elämäntilanteessani ei minulla ole oikein mahdollisuutta ottaa omaa kissaa, joten riemuissani suuntaan ystäväni Kaarinan ihaniin mökkimaisemiin, aina kun hän ja Tomi haluavat lähteä yhdessä lomalle.

ensi yrittää manailla, kun harjaan häntä, mutta huomaa sitten, että tämähän onkin mukavaa. Periaatteessa Jorgos on kiltti vanha herra, kulkee mieluummin ovesta kuin pienestä kissanluukusta, mutta toki tarpeen niin vaatiessa mahtuu sieltäkin vallan mainiosti. Perjantai-iltana kun Perillä odottaakin viisi täysin erilaista peruuttelen autoa pihaan konsertista ja persoonallista mirriä, tuoreimpana palatessani, Jorgos ja Lara odottavat ulkona oven edessä: jaahas, mistä Lara, jota ei vielä vuosi sitten tullaan tähän aikaan, nyt äkkiä saanut hipaistakaan. Mieluimmin ...silloin sitä antamaan pieni herkkupala, kun hän kurkisteli sängyn alta, mitä muut puuhasivat. Kesytyspalakin alkaa ollaan jouduttu olemaan koko ilta Jorgos osaa olla siepattiin äkkiä ja sitten taas kuulua keskenämme! myös vähän mustasukkainen. turvaan. Vuosi on tehnyt ihmeitä, Lara tulee nyt sänkyyn nukkumaan, todella Kusti ei ole käynyt iltapalalla muiden kanssa samaan aikaan kunnes hän puoliviikosta hermostuu vieno ja aamulla päätän vähän hyviä Miskapojan ja minun yskimisiin ja vaihtaa nukkumapaikkaa. Häntä kehräys. häntä herkkupatukalla. Jorgokselle sanon, että tämä on nyt Kustin ja saa kuitenkin edelleen rapsutella minun välinen juttu. Kun Kusti on ja silitellä, hellästi hän nakertaa peukaloani katsoen tutkivasti kauniilla syönyt herkkupalansa, Jorgos sähähtää kajalsilmillään, kun kutittelen häntä leuan hänelle. Rauhallisena kissana Kusti ei alta. Aijai, että korvantaustojen hierominen tosin ole moksiskaan, mutta minulle tulee tekee makeaa, niin ja parran silitys, silloin huono omatunto, ja niin Jorgoskin saa ylimääräisen namin. alkaa kuulua todella vieno kehräys. Pikku Mikrulli on mainio pakkaus. Alkuviikon hän ihan selvästi vierastaa: ei saanut silitellä kunnes hän yhtäkkiä päättää toisin. Istun aamukahvilla keittiön pöydän vieressä (kissat ovat jo saaneet aamupalansa).

Yhtenä aamuna herään Jorgoksen kiroiluun. Pieni Mikrulli, noin neljäsosa Jorgos-herran koosta, kouluttaa isoaveljeä. Jorgos kyllä rähisee, mutta ei muuten pistä kampoihin. Ensin näkyy ovesta pylly ja sitten koko kissa. No minullekin hän

Mikrulli istuu lempipaikallaan katselemassa ikkunasta ulos, yhtäkkiä hän pomppaa pöydälle ja tulee puskemaan, sen jälkeen häntä saakin aina rapsuttaa. Masun rapsutus on parasta, mitä katti tietää (ai niin, joku miespuolinen kissanomistaja väitti, ettei saa sanoa Kuva: Kaarina Pajukanta

20


katti: se on kuulemma sama, jos naista sanoisi ämmäksi), siis kisuli. Silloin pidetään kädestä kiinni kaikilla neljällä tassulla, pettynyt katse aina kun lopettaa. Neiti on myös pieni nirsoilija, kaveruuden hieromiseksi tarkoitetuille herkkupaloille hän vaan tuhahtaa.

nähneet hölmistynyttä kissannaamaa, niin teidän olisi pitänyt nähdä Miska: mitä mä nyt söin, piti olla pilleri, mutta maistui joltain muulta! ”Kui katill annetaa pilleri”, sen hauskuutuksen voi lukea Positiivarien sivuilta, mutta Miskaan se ei päde. Viikon lisäruokasaldo: viisi hiirtä, joista ainakin kaksi toi Lara. Kehu vähän, oli ilmiselvä pyyntö. Yksi hiiristä oli piilotettu maton alle, onneksi häntä oli jäänyt näkyviin, joten hiffasin sen juuri ajoissa enkä kävellyt yli. Ulkona syötyjen eväiden määrää en tiedä, mitä nyt vähän saunamakkaraa.

Kusti on varauksellinen kissa, mutta oikea herkkusuu. Ja joukon puheliain, kuulee, kun Kusti saapuu paitsi kerran ja silloin toruin Miskaa ihan aiheettomasti, ”Miska! nyt sä syöt liikaa, olet jo kolmannella kupilla puputtamassa, hupsista, sähän olet Kusti, syö vaan ihan kaikessa rauhassa, Kusti, et nyt muistanutkaan huutaa, että täältä tulee Kusti…” Mikrulli saa Kustin leikkimään tanssimalla tämän edessä nelijalkahyppelyä ja Kusti vastaa samoin askelin, kumpikaan ei ole toiselle vihainen, vaikka välillä vähän painitaankin.

Koivikon diplomikissanhoitaja Maila M.

Lempikisuni on Miska, ensimmäisellä kerralla vuosia sitten vähän jännitinkin, sillä Miskalla oli paraikaa antibioottikuuri. Kaikki meni kuitenkin hienosti. Nyt Miska vähän pullikoi, mitä en yhtään ihmettele, se pilleri kun on tavallisen aspiriinitabletin kokoinen, vaikka siitä annetaankin kerralla vain puolikas, niin ja nielemisen helpottamiseksi se puolikaskin annetaan kahtena kappaleena. Sitä paitsi se ei ole yhtään liukas, joten alkupäivien pikku taistelujen jälkeen teen mielestäni vuosisadan keksinnön, kieritän sen pillerin palasen kissojen ruoan hyytelössä, ja glumps, sinne solahtaa; jos ette ole ennen

KISSOJA VOIT AUTTAA JO LIITTYMÄLLÄ KKY:N JÄSENEKSI: Täytä nettihakemus osoitteessa www.kissojenkatastrofiyhdistys.net Voit myös soittaa p. 044 747 5500 (puheenjohtaja) tai 050 357 8690 (taloudenhoitaja) ja kysyä lisää 21


Rakentaisitko kissanluukun? Kissanluukun rakentamisja sijoittamistapoja on monia. Kaupan on valmiita oviin, seiniin ja ikkunoihin asennettavia malleja. Saatavilla on myös hieman teknisempiä luukkuja, joissa on esimerkiksi sirulukija tai infrapunaohjaus, joiden ohjaamana luukun lukitus avautuu vain kulkuoikeuden omaavan kissan saapuessa paikalle. Seuraavassa esitetään perinteisen mekaanisen luukun toteutus monikissataloudessamme.

tukevasti kiinni. Alakerrassa olevan luukun ympärille jäävässä liimapuulevyssä ei ole lämpöeristettä, koska se on pinta-alaltaan melko pieni. Yläkerran tuuletusikkunan aukko on sen verran suuri, että tulevana talvena tulee harkittavaksi josko liimapuulevy täytyy vielä eristää esimerkiksi uretaanilevyllä. Talomme tuuletusikkunoiden aukon leveys oli sattumoisin noin 21cm, joten rautakaupasta valmiina saatava 20cm leveä liimapuulevy sopi leveyden puolesta suoraan. Luukun reikä syntyi pistosahalla, porakonetta tarvittiin alkureikien tekoon. Ennen luukun levyyn kiinnittämistä puuosa maalattiin sävyyn sopivasti.

Kaksikerroksisessa talossamme on kissanluukut molemmissa kerroksissa; saunassa alakerrassa ja ylhäällä työhuoneessa. Toinen luukku tuli ajankohtaiseksi, kun ensimmäisen luona alkoi ilmetä jonkinasteista syrjintää sen suhteen, ketkä sieltä saavat kotiin tulla. Tylsänä päivänä kreikkalaiset Jorgos ja Mikrulli nimittäin istuvat luukulla odottamassa, kuka sieltä sisään yrittää, ja jos ei nokka miellytä, on siihen näppärä motata tervemeniäisiksi. Kahden luukun vahtimiseen ei edes kreikkalainen ahkeruus onneksi aivan riitä.

Talvipakkasilla mahtuvat nämä meidän tuuletusikkunat myös menemään kiinni, mutta se tietysti riippuu ikkunamallista. Luukun käyttökoulutus on sitten oma operaationsa. Meillä luukun taakse laitettu katkarapupalkkio auttoi pääsemään alkuun. Lisäksi luukkuelementin alareunassa oleva, sitä pienessä tuulessa kiinni pitävä, magneetti otettiin aluksi pois jotta kulku olisi mahdollisimman vaivatonta.

Molemmat kissanluukkumme on asennettu tuuletusikkunoiden taakse, joista on lisäksi poistettu hyttysverkot. Luukku on kiinnitetty liimapuusta tehtyyn ikkuna-aukkoon mitoitettuun levyyn. Levy on reunoiltaan muutaman millimetrin ikkuna-aukkoa pienempi, jotta väliin mahtuu tiivistenauha joka sekä vähentää vetoa, että myöskin kiilaa levyn aukkoon

Kuvat: Tomi Järvinen

Hyviä rakenteluideoita löytää netistä vaikkapa hakusanoilla ”cat stairs” ja ”cat door”. Tomi J.

22


Kiitokset & Kuulumiset Kaikkien kissasta oman kodin valtiaaksi ENSIKOTI EEVA PULKKIS KERTOO Lumista sain kuulla muutamaa päivää ennen ensikotiin tuloa. Nokian löytölässä ja toimitilalla oli päätelty, että Lumi oli ilmeisesti tiine. Saatuani neidon ei ollut epäselvyyttä tilanteesta. Ihan tynnyrimäinen oli Lumi, tiineenä mitä suurimmassa Se oli ollut kaikkien kissa määrin.

ja kuitenkaan ei kenenkään.

Kahden päivän kuluttua synnytys käynnistyi. Kokeneen äidin tavoin Lumi hoiti hommat. Viisi kaunista lasta, kolme kilpikonnatyttöä ja kaksi valkeaa, tyttö ja poika. Neiti tai paremminkin rouva oli asustellut Tottijärvellä ilmeisesti kiertäjänä. Se oli ollut kaikkien kissa ja kuitenkaan ei kenenkään. Ilman huostaanottoa Luminkin pennut olisivat varmaan syntyneet ulos. Huonosti olisi käynyt, kun räntää satoi vielä pari viikkoa myöhemmin ja pakkasta oli öisin.

ollut herkkua ja sellaiset halvemmat kaupan kissanruoat, parempia ei oikein miellä kissanruoaksi. Eikä raasu edes possunsuikaleiden päälle ymmärtänyt mitään. Lapsukaisista kolme sai kodin sellaisista, jotka etukäteen olivat ilmaisseet kiinnostusta Katastrofiyhdistyksen pentuihin. Valkeat, jotka olin todennut kuuleviksi pennuiksi, ehtivät olla Kissapörssissä hetken. Kaikkiin omistajat tutustuivat jo etukäteen, ja tänne jätettiin myös riepuja tai muuta pientä vaatetta, jossa uuteen kotiin tuli sitten entisen kodin ja kavereiden hajua, vaikkei emo niiden päällä niin makoillutkaan.

Tarina kertoi, että jo toiset pennut olisi Lumi saanut. Ruokittu Lumia oli, eihän tyttö tuollaisella massalla olisi voinut enää metsästää. Lenkkimakkara on

Lapsien lähdettyä Lumi toipui steriloinnista ja löysi myös uuden, ihanan kärsivällisen kodin, jossa on isompia lapsia ja muita eläimiä. Alkujärkytyksen jälkeen elämä on siellä lähtenyt sujumaan hyvin. Ei tainnut Tottijärven vuosista olla pahoja kokemuksia kuitenkaan. Kuvat: Eeva Pulkkis

23


Kuvat: Satu Driouach

syömässä ja vessassa. Sitten se halusi nopeasti takaisin parvekkeelle.

TERVEISET LUMIN KODISTA

Päivä päivältä Lumi on reipastunut, tutustunut perheen ihmisiin ja toiseen kissaan ja koiriin. Meitä ihmisiä se alkuun säikkyi, muiden eläinten seurassa se viihtyi paremmin kuin ihmisten seurassa. Vähitellen saimme rapsutella sitä, erityisesti se tykkää korvan takaa rapsutuksista. Yhtenä iltana nostin sen syliini ja kannoin sen pois parvekkeelta yöksi. Se oli siis ensimmäinen kerta, kun se antoi kantaa itseään. Nykyään se tulee usein ulko-ovelle vastaan, kun tulen kotiin ja joku aika sitten kun heräsin, se tuli kehräten vastaan! Lumi ei enää peräänny ja luikahda pakoon kun näkee meidät. Se on oppinut luottamaan meihin.

Näin Lumin kuvan Kissojen Katastrofiyhdistyksen sivuilla ja ihastuin. Lumi tuli sitten meille elokuun puolivälissä. Ensimmäiset pari päivää se vietti sohvan takana (kun Lumi ei allekaan ei mahtunut). Yöllä se oli käynyt syömässä enää juomassa. Seuraavana peräänny ja päivänä aukaisin parvekkeen oven, kun ulkona oli ja aurinkoista, ja sinne se sujahti luikahda ja majoittui parvekkeella puulavan alle. Sinne pakoon... olevan sille annettiin nappuloita, joita se otti varovasti. Meidän koira meni nukkumaan lavan päällä oleville matoille muina koirina, ja Lumi hyväksyi sen. Alussa se viihtyikin päivät parvekkeella, kävi nopeasti sisällä

Kiitos Eevalle kun saimme tämän ihanan tytön meille. Lumi perheineen on oppinut kaikenlaista: pujahtamaan pyykkikoriin unosille ilman että kansi putoaisi lattialle, löytämään kaikki muutkin hyvät piilopaikat, hyppäämään tyylipuhtaasti lämpimän takan päälle puulaatikon päältä jne.

PIKKU-MATIN TERVEISET OSA 2 Siitä tulee kohta kaksi vuotta, kun noudimme Raholan kissatalostanne pienen oranssiraidallisen terroristin, joka sai nimekseen Matti. Nyt Matti on iso jössikkä, toisinaan melkein herrasmies Don Mateo, mutta yhä ilopillerimme, paras joululahja ikinä.

Matti ja Rosi tulevat kohtalaisen hyvin toimeen keskenään, kisailevat ja painiskelevat toisinaan. Ruoan kanssa pitää vain vahtia, ettei Matti ahmi Rosinkin ruokaa.

Matti on hyvin seurallinen playboy, flirttailee, juttelee ja kehräilee äänekkäästi. Isosiskoltaan Rosilta Matti

Maija Vesanen-Paffen Kuva: Maija Vesanen-Paffen

24


Viuhti oli rauhallinen, hieman pyylevä herra. Kun Viuhtia kuunteli, hän kertoi haluavansa asua rauhallisessa kodissa, mielellään ihan omassa. Viuhti sanoi, ettei Voih, tämä hän enää niin jaksa on pahinta leikkiä ja riehua, vaan hän on aikuinen ja ja toisaalta kaipasi arvostusta ja juuri parasta aikuisseuraa. Hyvä ruoka säännöllisesti kissojen tarjoiltuna olisi myös ensikotina hyvä asia, ja mitäpä Viuhti Vaatimaton muuta.

Todellinen herrasmies ENSIKOTI KERTOO -Hei hei kisumisu… onko teillä nyt kaikki.. jaksatko kantaa.. ehdittekö bussiin.. Hyvää loppuelämää jäi vielä toivottamatta, kun Viuhti uusine omistajineen jo lähtikin. Hiljaisuus tuli taloon. Voih, tämä on pahinta ja toisaalta juuri parasta kissojen ensikotina toimimisessa! On jännittävää ja ihanaa löytää uusia omistajia kodittomille kissoille, tutustua erilaisiin ihmisiin, miettiä parasta mahdollista kotia jokaiselle kissalle… Mutta kuitenkin aina joka kissan kohdalla on tullut miettineeksi myös sitä, voisiko sittenkin juuri tämä kissa jäädä meille, se kun on niin suloinenkin,tai kun tämä tulee niin hyvin toimeen lasten kanssa, tai tuo on selvästi kiintynyt meihin ja tuo on vasta alkanut luottaa… Ja kuitenkin edellisen on lähdettävä, että uusi voi tulla.

toimimisessa!

Niin hyvin siinä sitten kävi, että Viuhtia tuli katsomaan nainen joka kertoi elävänsä miehensä kanssa kahdestaan, ei lapsia, ei muita lemmikkejä vain leppoisat kissapäivät! Edellinen kissa oli elänyt 17-vuotiaaksi asti onnellisena. Mikäpä siinä sitten kun elämä viisivuotiaana on vasta edessä! Niin Viuhti sitten lähti ja sai olemukselleen sopivamman uuden nimenkin, Boris. Nyt ovat levottomat nuoruusvuodet takana ja oma koti vihdoin. Ja ensikotiin mahtuu taas uusi kissapersoona kujeilemaan, sipsuttelemaan ja kehräämään, kuka päivällä, kuka yöllä, kuka porukassa, kuka yksin..

Viuhti oli ihana, tasapainoinen ja kiltti ihmisten kissa. Mutta Viuhti vetäytyi vaatimattomasti syrjään jos häntä ei huomioitu tai touhua ympärillä oli liikaa. Kun välillä otti tarkoituksella aikaa vain hänelle ja meni paijaamaan ja rapsuttelemaan, niin Viuhti kiitti puskemalla ja kehräämällä. Ei, kyllä parasta ensikotina toimimisessa on sittenkin juuri tuo erilaisiin kissoihin tutustuminen! Kaikki ovat niin omia persooniaan. Viuhdista tuli mieleeni herrasmies mustassa puvussaan.

Sirkku Lantunen

BORIS-HERRAN TERVEISET OMASTA KODISTA Boriksen kotouttaminen on ainakin tähän asti sujunut mallikkaasti. Boris suostui ihan nätisti olemaan kotimatkalla kantokassissa, vaikka nau´unta ulos oli kovaa. Bussissa Boris pikkuisen rauhoittui,

Vasta vuosi ensimmäisestä kissavieraasta, mutta monen monta on jo kodissamme käynyt. Varovainen Vadelma, Uskalias Urho, Pikkuruinen Pikku, Tamara.. Voih! Tamara oli pentu jonka takia aloin jo suunnitella kissojen omaa kantoliinaa. Tämä kun halusi olla kokoajan sylissä, aamusta iltaan, eikä riittänyt syli vaan piti olla ylempänä, sydämen kohdalla ja nenä hiuksissa…Tamarakin sai oman hyvän kodin. Kaikki ovat saaneet omanlaisensa.

25

Kuva: Jaana Niskanen


mutta ei kauaksi aikaa. Kun pääsimme pihapiiriin, Boris yllättäen hiljeni, ja portaita kävellessämme osasi jo aavistaa jotain. Kun avasin kantokopan, Boris terhelsi ulos. Kun kaikki paikat oli näennäisesti haisteltu, juostiin sängyn alle. Siellä hän sitten viihtyi jonkin aikaa, kunnes uskalsi kotiin enemmän tutustua. Annoin hänelle ruokaa siinä vaiheessa, ja hyvin se näytti uudestakin kupista maistuvan.

jauhelihaa.

Kuva: Jaana Niskanen

Yö oli sitten oma lukunsa. Boris jäi olohuoneen puolelle nukkumaan, mutta miehen kertoman mukaan oli rapistellut, tassutellut ja naukunutkin yöllä. Varmasti silloin oli se pahin koti-ikävä iskenyt. Itse heräsin viiden maissa siihen, kun Boris tuli jalkopäätyyn, ja pakkohan silloin oli silittelyhetki pitää. Jonkin ajan kuluttua kuulin, kun hiekkaa vessassa kaiveltiin. Sinä yönä hän sitten oppi uudella laatikollakin käymään.

Boris on kovasti antanut silittää itseään. Häntä saa harjailla, ja yhteen leluun hän on jo pikkuisen kiintynyt. Kantokopassa on välillä istuskellut ja matolla kellinyt. Suosikkipaikka on ollut divaani, missä on nukkunut paljon, ja sänky, nimenomaan miehen puolella. Eilen kun Antti saapui töistä, piti ensin juosta sängyn alle, mutta pian sieltä tultiin tutustumaan ja annettiin Antinkin rapsuttaa. Illalla Boris söi innoissaan raksuja ja yllätyksekseni hänelle maistui myös murunen raakaa

Kohta lähdetään yhdessä päiväunille! Boris, Jaana ja Antti palaavani aina vain uudestaan ensikodin KKY:n sivuilla esittämään Millin kuvaan ja tarinaan. Milli arvioitiin iäkkääksi kissaksi ja kerrottiin, että hammasremontteja olisi edessä. Lopulta asiaa pohdittuani otin yhteyttä ensikotiin, kerroin taustaani ja kyselin lisätietoja Millistä ja siitä, että miten KKY mahdollisesti suhtautuisi siihen, että tarjoisin Millille mahdollisuuden ulkoilla aidatulla (mutta ei katetulla) rivitalon takapihalla. KKY:lle asia sopi, tiettyjen reunaehtojen täyttyessä. Siispä sovimme ensitapaamisen, ja kävin tapaamassa Milliä, joka oli silloin hyvin, hyvin pikkuruinen. Tapaaminen meni ihan mukavasti ja Milli söi sormestani herkkutahnaakin. Kaikki vaikutti hyvälle,

MILLI – RAKKAISTA RAKKAIN RAKKAUSPAKKAUS 12.8.2016 kotiini muutti maailman kiltein kissa. Olin muutamaa viikkoa aikaisemmin joutunut tilanteeseen, jossa en ollut ollut noin 24,5 vuoteen – kotini oli kissaton. Suru ja ikävä viimeisimmän pitkäaikaisen ystäväni poismenosta oli tietenkin kova, mutta olo oli tyhjä ja merkityksetön ilman kissakaveria. Kun mietin uuden kissan hankkimista, ajatuksena oli, että haluaisin tarjota kodin kissalle, joka sellaista todella tarvitsee. Katselin kodittomia kissoja ja huomasin

26


Kaikki oli meillä siis enemmän kuin hyvin, ja ennen kaikkea Millillä.

kunnes tuli yllätyskäänne. Millin ex-ex-isäntä ilmoittautui. Aluksi pelästyin, että voi ei, juuri kun olen keskittänyt ajatukset Milliin, niin nytkö hän palaakin entisen omistajan huomaan. Mutta tämä ei ollut lopulta ollenkaan huono käänne, sillä ex-ex-isäntä ei voinut Milliä ottaa takaisin, mutta kertoi Millin taustasta ja toimitti jopa Millin rokotuskortinkin. Ja samalla siis selvisi, että Millin oli noin 10-vuotias ja Millin nimi on Milli. Ennen luokseni siirtymistä Milli joutui käymään lääkärissä, jossa kartoitettiin hampaiden kunto, laadittiin suunnitelma niiden hoitoon ja otettiin myös verikokeet ja laitettiin siru. Sovimme ensikodin kanssa, että tämä lääkärinkäynti tehdään ennen kodinvaihtoa, jotta Milli voi toipua pari päivää jo tutuksi tulleessa paikassa. Mutta sitten perjantaina 12.8. töiden jälkeen hain Millin kotiin. Automatkasta ja/tai kopassa olosta Milli ei pitänyt, mutta kotiin tullessa hän kävi reippaasti tutustumassa nurkkiin ja kävi maistamassa, kelpaavatko tämän talon ruoat. Lopulta hän hyppäsi syliini kehräämään. Kaikki oli meillä siis enemmän kuin hyvin, ja ennen kaikkea Millillä. Kuvat: Nina Jokinen

Nopeasti löysimme Millin kanssa yhteisen sävelen, ja tuntui, että ajatuksemme sointuvat yhteen kuin linnun laulu. Touhusimme yhdessä kaikenlaista, Milli oppi mm. nopeasti etsimään piilotettuja namuja, katselimme sylikkäin tietokoneelta niin formuloita, kalasääksen pesätouhuja kuin ruotsalaisen kissakodin livelähetyksiä. Milli oli oikein hellyydenkipeä - hän kiipesi aina syliini kun menin loikoilemaan sohvalle. Samoin jos olin liian pitkään tietokoneen äärellä, kiipesi hän rinnan päälle siten, että en enää nähnyt tietokoneen ruutua. Eihän siinä muuta auttanut kuin lopettaa ruudun tuijotus ja helliä Milliä, joka kehräsi tyytyväisenä.

Millillä oli ihana tapa: jos otin hänet syliini sohvalle siten, että hänen pää oli minun oikean käteni päällä, hän kääntyi aina toisinpäin. Silloin istuimme sylikkäin sydän sydäntä vasten - aina. Toukokuussa varasin ajan lääkärille, koska Milliltä oli tullut välillä hieman verta suusta ja ajattelin, että ne hammassyöpymän aiheuttamat hammasvaivat täytyy taas

27


Kuva: Nina Jokinen

...katselimme sylikkäin tietokoneelta niin formuloita, kalasääksen pesätouhuja kuin ruotsalaisen kissakodin livelähetyksiä. korjata. En arvannut, että saisin lääkärissä murskauutisen. Milliltä löytyi kasvain suusta. Lääkäri sanoi heti, että se on todella paha juttu. Maailmani romahti täysin. Milli leikattiin pariin otteeseen, mutta hänen urheasta, urheasta taistelustaan huolimatta me hävisimme. Jouduin päästämään Millin sateenkaarisillalle 2.6.2017, vain vajaan 10 kuukauden yhdessäelon jälkeen.

persoona. Yhteinen taipaleemme oli aivan liian lyhyt, olen aivan palasina ja kaipaan rakasta Milliäni sanoinkuvaamattomasti. Toivon vain että me, sitten kun minun aikani koittaa, tapaamme jälleen sateenkaarisillalla... Rakastan Sinua Milli, minun rakkaista rakkain Rakkauspakkaus! Nina

Olin menettänyt elämäni ilon ja rakkauden. Milli olisi ansainnut vielä niin paljon enemmän, hän oli niin upea kissa ja

Kuva: Tuula Berge

Ei vielä paperinkeräykseen! Sissi 28


Kattia kanssa tai tyynyä, koska kissa nukkui niiden päällä eikä suostunut väistämään. Vuodevaatteiden tuli olla Pepelle mieluisia, sinisiä tai merenvihreitä. Sylissä Pepe alkoi viihtyä vasta vanhemmalla iällä, mutta sama tyyli päti tähänkin. Pepeä ei voinut ottaa syliin, herra kiertyi kerälle syliin silloin, kun sille itselle sopi. Pepe oppi sietämään myös minun vääränvärisiä aamutakkejani. Pepe kehräsi paljon ja minulle jääkin vahvin muisto juuri niistä aamuista, kun Pepe aamiaispöydässä tuli pöydän kautta syliin, kiertyi kerälle ja alkoi hyristä. Pepeä ei silloin kiinnostanut, olinko lähdössä töihin vai olisiko minulla aikaa istua siinä koko päivä.

On aika kyynelten Minulla oli tarkoitus kirjoittaa teille hauska tarina Frankin mielialoista ja koko porukan terapian tarpeesta, mutta kohtalo puuttui peliin. Raskain sydämin minun täytyy kertoa teille, että meille niin rakas, Frankin paras kaveri ja pikku-Niilon Pepe-setä on poissa. Sanoimme vanhalle ystävällemme jäähyväiset tiistaina 19.9. Pepe tuli meille kodinvaihtajana melkein 13 vuotta sitten. Kissa sopeutui silloiseen laumaamme ja Oton tiukkaan komentoon helposti. Puoli vuotta myöhemmin meille muutti äiditön Frank ja pojista tuli heti parhaat kaverit. Pepe ja Frank viettivät paljon aikaa yhdessä ja Pepe antoi Frankin leikkiä johtajaa, vaikka todellisuudessa olikin itse se, joka määräsi tahdin.

Niilon muuttaessa meille kolmisen vuotta sitten tuli Pepestä pienelle mustalle kissalle suuri idoli, koko elämän tuki ja turva. Niilo kulki koko alkuajan Pepen kyljessä kiinni, mistä Pepe ei kyllä aina jaksanut olla mielissään.

Pepe oli hyvin omanlaisensa. Se nukkui harvoin sängyssä, tuli nukkumaan silloin, kun halusi ja juuri siihen paikkaan kuin halusi. Välillä nukuin itse ilman peittoa

Kuinka paljon pehmeitä ja lämpimiä muistoja voisinkaan teille jakaa.

...Pepe aamiaispöydässä tuli pöydän kautta syliin, kiertyi kerälle ja alkoi hyristä. Kuva: Satu Halonen

29


Silloin pidin tassusta kiinni ja pyysin, että älä kuole.

Kuvat: Satu Halonen

Pepe tuotiin useamman kerran takaisin kuoleman porttien edestä. Pienestäkin syystä Pepe lopetti syömisen ja juomisen ja vaati näin erityistä h u o m i o t a useasti. Kissan selkä oli hyvin jäykkä ja hypätessään Pepe teki aina tasajalka-alastulon huonoilla tyylipisteillä. Kalsium-oksalaattikivet virtsarakossa olivat koitua kissan kohtaloksi muutama vuosi sitten, mutta ne leikattiin pois ja siitä selvittiin.

minuun jättänyt, mutta toiset ovat jääneet siruiksi sydämeen. Pepe on yksi niistä.

Asia ei vain ollut tällä kertaa niin yksinkertainen.

Meillä on vielä viisi kissaa, mutta silti koti on oudon hiljainen. Pepen poismeno on iso muutos meille kaikille.

Silloin pidin tassusta kiinni ja pyysin, että älä kuole. Tällä kertaa sanoin, että olet vapaa lähtemään, jos niin haluat. Pepe sai sitkeän hengitystieinfektion virtsarakon leikkauksen jälkeen. Lukuisat lääkekuurit pitivät sen kuitenkin kurissa. Tästä nuhasta tämänkertainenkin klinikkakierre alkoi. Ensin antibiootit, sitten vatsa sekaisin ja kissa lakkasi juomasta. Siitä seurasi pissavaiva. Asia ei vain ollut tällä kertaa niin yksinkertainen. Ilmeisesti rakossa oli hermovaurio tai sinne jäänyt yksi kivi aiheutti ongelman, munuaiset antoivat periksi ja jäljellä oli enää yksi vaihtoehto. Pepe päästettiin nukkumaan ikiuneen.

Frank on aivan hukassa. Se hyppää ruokapöydälle, mutta istuu aivan orpona, kun Pepe ei ollutkaan siinä. Frank on saanut aina ruokansa Pepen jälkeen eikä osaa nyt syödä. En tiedä, pystyykö se pitämään lauman johtajuutta itsellään ilman Pepen auktoriteettia. Viime yönä se kiertyi kerälle minun niskahiuksiini. Sen turvapaikka on nyt minun ja mieheni tyynyjen välissä. Niilo sanoi Pepe-sedälleen tiistai-iltana pitkät hyvästit ja on nyt hyvin yksin. Se alkaa ehkä hiljalleen ymmärtää, että on talon ainoa musta kissa eikä enää niin pienikään.

Se oli todella raskas päätös tehdä. Pepe on haudattu kotopaikkaani Satakuntaan muiden menneiden viereen.

Sisarukset, Salminen ja Lulu, ovat kovin hanakoita pyrkimään valtaan. Se on alkanut näkyä jo nyt. Mimmi puolestaan

Minä muistan jokaisen lemmikin, mitä meillä on ollut. Jokainen on jälkensä

30


TIEDOKSI Löytyisikö sinulta aikaa ja aitoa halua osallistua toimitilan kissojen hoitorinkiin?

on käsittänyt olevansa iskän ainoa kissa, ykkönen, ja sen hymy sen kun levenee entistä maireammaksi. Pepen poismenon lisäksi kissojamme odottaa toinen suuri muutos. Lokakuussa iso kotimme maalla jää taakse ja muutamme kaupunkiin kerrostaloon. Pepen ei tarvitse enää tätä muuttoa tehdä.

Pepen muistolle

Tarvitsemme etenkin vakivuorolaisia mutta myös varahenkilöitä.

1.9.2004 – 19.9.2017

’Kuului laulu joutsenten, alkoi muutto syksyinen. Mukaan lähdit lintujen suurten valkosiipisten. Tahdoit lentää vapaana ajantuulen mukana. Jää muisto lämmin, tassunjälki pehmoinen.’ Suruterveisin Satu, Pepen mamma – aina.

KYSY LISÄÄ hallitus@kissojenkatastrofiyhdistys.net

31


TUE TYÖTÄMME Lahjoittaminen ja testamentti KKY:tä tuet rahallisesti jo maksamalla jäsenmaksusi. Voit auttaa myös lahjoittamalla sopivaksi katsomasi summan lahjoitustilillemme FI93 5730 0820 3289 34 tai lahjoittamalla lipaskeräykseemme tai puhelimitse (katso tarkemmin sivulta 11). Kiinteiden lippaiden paikat löydät tästä lehdestä, ja lisäksi jalkaudumme ajoittain Hämeenkadulle, seuraavan kerran joulun aikaan viikoilla 50-51. Tarkemmat tiedot nettisivulla ja facebookissa Kiitos lahjoituksistanne, kaikki auttaa meitä työssämme kodittomien kissojen hyväksi! Kissoja on mahdollista muistaa myös testamentissaan. Testamentin tekeminen ei ole hankalaa, mutta sen on täytettävä tietyt muotomääräykset. Parhaiten testamentin teko onnistuu asianajajan avustuksella varsinkin, jos määräämiäsi lahjoituskohteita on useita. Nettisivullamme on tarkemmat ohjeet testamentin teosta ja testamenttimalli, jota voi hyödyntää. Ne löytyvät osoitteesta www.kissojenkatastrofiyhdistys.net -> Auta meitä auttamaan -> Tee testamentti. KKY käyttää lahjoitukset ja testamenttivarat lahjoittajan toiveiden mukaisesti, mikäli lahjoittaja on sellaisia ilmaissut. Lahjoitus- ja testamenttiasioissa voi tarvittaessa olla yhteydessä myös taloudenhoitajaamme Marko Kariin.

Kissat kiittävät!

32


AINEETON LAHJA NYT VERKKOKAUPASSA

KKY:n uudistuneesta nettikaupasta löytyy paljon erilaisia tuotteita, joita tilaamalla voit tukea yhdistyksen toimintaa kodittomien kissojen hyväksi.

Uutena tuotteena nettikaupastamme löytyy Lahja kissalle. Tämä lahja lämmittää varmasti sekä antajan että saajan mieltä ja siitä on suuri apu kodittomille kissoille. Valikoimasta löytyy esimerkiksi loishäätö, rokotus tai orpopennun ruoka kahdeksi viikoksi. Tilattuasi lahjan lähetämme sinulle postitse käsintehdyn kortin, johon voit halutessasi liittää omat terveisesi lahjan saajalle. Kaikki kortit ovat käsintehtyjä ja siten yksilöllisiä. Kuva: Hanna Korhonen

Olisiko sinulla tiedossasi yritys, joka olisi halukas ottamaan yhdistyksen lippaan? OTA YHTEYTTÄ

taloudenhoitaja@kissojenkatastrofiyhdistys.net

33


Eläinlääkäri

Eläinlääkäri

Inka-Mari Anttila

Sirpa Kolehmainen Hongistontie 75 (Anian kylässä) 33980 Pirkkala

Peruseläinlääkäripalvelut lemmikillesi 20 vuoden kokemuksella Ystävällisesti ja kiireettömästi Pispalanharjun kupeessa

0400-331717

Ajanvaraus ma-to klo: 8:30-18:00 Myös kotikäyntejä

Vastaanotto ajanvarauksella Pättiniemenkatu 5 , 33270 Tampere 040-5859799 ajanvaraus arkisin klo 9-10

139€

Verkkokaupassa nyt uutuuksia www.kissojenkatastrofiyhdistys.net/kauppa

34


Kunnalliset löytöeläinpaikat Pirkanmaalla HUOM!

Ilmoita aina kadonneista tai löytyneistä kissoista kyseisen kunnan löytöeläinpaikkaan!

Vuonna 2018 Nokian, Ylöjärven ja Hämeenkyrön löytölöissä tapahtuu muutoksia.

Ilmoita huonosti hoidetut kissapopulaatiot valvontaeläinlääkärille!

SEURAA TIEDOTUSTA NETTISIVUILLAMME!

Salorannan Tila 040 586 7210

Boondocks 040 515 2750 - Juupajoki - Kangasala - Ylöjärven Kuru - Lempäälä - Mänttä-Vilppula - Orivesi - Pirkkala - Pälkäne - Ruovesi - Tampere - Vesilahti - Jämsä

- Hämeenkyrö

Kiikoisten löytöeläinpalvelu 050 353 7884 - Huittinen - Sastamala - Lavia

Nokian Palveluskoiraharrastajat ry 044 355 6494 - Nokia - Ylöjärvi (ei Kuru)

Pieneläinhotelli Sinna 040 861 7482

Parkanon Pienpalvelu Ky 040 521 7936

- Akaa - Valkeakoski - Urjala

- Ikaalinen

Esko ja Minna Ylikujala 040 526 5328

Riitta Mononen 050 362 9762

- Parkano - Kihniö

- Virrat

Muista myös www.karkurit.fi 35


Kunnan- ja valvontaeläinlääkärit Pirkanmaalla Valvontaeläinlääkärit Tampere, Orivesi ja Juupajoki

Akaa, Kangasala, Pälkäne Urjala ja Valkeakoski

Katri Rytövuori: 050 557 5515 elainsuojelu@tampere.fi

Sanna Jyrävänkoski: 040 133 6384 Heljä Laukkanen: 040 133 6266 elainsuojelu@tampere.fi

Mänttä-Vilppula

Eija Suominen: 040 1706 433

Hämeenkyrö, Lempäälä, Nokia, Pirkkala, Vesilahti ja Ylöjärvi (PIRTEVA)

Sastamala

Mari Porma: 040 510 3352

Kaisa Ylä-Tuuhonen: 050 373 5483 Maria Wahlfors: 050 421 1317 Anna Sarvela: 040 133 5785

Ikaalinen, Parkano ja Kihniö Penita Pilve: 040 510 9694

Kunnaneläinlääkärit Hämeenkyrö, Lempäälä, Nokia, Pirkkala, Vesilahti ja Ylöjärvi (PIRTEVA) (03) 5652 4100

Ikaalinen

Kristiina Oksanen: (03) 450 1582

Kangasala

Ari Sainio, Sanna Aaltonen: (03) 5655 4040

Kihniö

Leila Niinipuu: 044 754 1417

Mänttä-Vilppula

Pia Sarja: 050 514 3353

Orivesi

Tuija Setälä: (03) 5654 4799

Parkano

Anne Sillanpää: 044 786 5363

Ruovesi

Minna Giwa: 044 787 1364

soittoaika ark 8-9

Sastamalan Mouhijärvi

soittoaika ark 8-14

Sastamalan Vammala

Terhi Ihalainen: 0500 232 714 Merja Mäkinen: 050 550 1172

soittoaika ark 8-15

Tampere

Jyrki Haapasalmi, Kirsi Hammar: (03) 5654 4780

soittoaika ark 8-9

soittoaika ark 8-9 soittoaika ark 8-9 soittoaika ark 8-9 soittoaika ark 8-15

Urjala

Jouko Jakala, Johanna Bäckström: soittoaika ark 8-9:30 (03) 5654 4760

soittoaika ark 8-9

Valkeakoski

soittoaika ark 8-9

Matti Piiroinen: 040 178 9007

Virrat

soittoaika ark 8-9

Outi Mattsson: 044 751 1351

36

soittoaika ark 8-9 soittoaika ark 8-9


Kiinteät keräyslippaat Pirkanmaalla Pienikin lahjoitus pitää kissan tyytyväisenä ja terveenä. Jokainen lahjoitus on tärkeä. Tarkista luettelosta lähin keräyslippaasi. Tampereella

- Eläintarvikeliike Onnen Lemmikit, Janka - Adam & Eve, Näsilinnankatu - The Body Shop, Koskikeskus - Music Bar Amadeus, Tammela - Ravintola Telakka, Tullintori - Vastavirta-klubi, Pispala - Tukkasampo, Sammonkatu - Pirkanmaan lemmikkitalo, Pispala - Ruohonjuuri, Hämeenkatu - Raholan Kukka, Rahola - Vet4Cat, Nekala - Cafe Gopal, Keskusta - Kasvisravintola Gopal, Rongankatu

- KKY:n toimitila, Rahola - Eläinlääkäri Inka-Mari Anttila, Hyhky - Eläinystäväsi Lääkäri, Kaarila - Hakametsän Eläinlääkärit - Hervannan Eläinlääkärit - Evidensia, Nekala - Eläinlääkäriasema Reviiri, Pispalanvaltatie - Musti ja Mirri, Koivistonkylä - Musti ja Mirri, Lielahti - Musti ja Mirri, Linnainmaa - Wuf.fi, Nekala - Wuf.fi, Lielahti - Zoopet, Lielahti

Kangasalla

Pälkäneellä

- Musti ja Mirri

- Lemmikkitarvikeliike Vietti & Vaisto

Lempäälässä

Sastamalassa

Nokialla

Toijalassa

- Eläinklinikka Viksu - Eläintarvikeliike Haukkis - Musti ja Mirri

- The Body Shop, Ideapark Lempäälä - Musti ja Mirri, Ideapark Lempäälä - Fifi et Fido, Ideaparkl Lempäälä

- Akaan Evidensia - Canis Major - Eläinlääkäriasema Ortopet

- Pirkan Eläinlääkäri - Nokian Lahja ja Kennel - Musti ja Mirri

Valkeakoskella

Pirkkalassa

- Eläinlääkäri Matti Piiroinen - Musti ja Mirri

- Oiva eläinklinikka - Muppet Eläintarvikeliike - Sydänystävä, Kenkätie - Hakasen leipomo-kahvila

Ylöjärvellä

- Faunatar, Kauppakeskus Elo

KYSY KERÄYSLIPASTA YRITYKSEESI! taloudenhoitaja@kissojenkatastrofiyhdistys.net 37


Yhteystiedot Eläinsuojelu on meille vapaaehtoistyötä, joten emme ole aina tavoitettavissa. Jos et tavoita meitä puhelimella, jätä tekstiviesti tai lähetä sähköpostia. www.kissojenkatastrofiyhdistys.net

KKY neuvoo ja auttaa kissapopulaatioongelmissa. Ota yhteyttä:

Y-tunnus: Osoite:

kissapopulaatiot@kissojenkatastrofiyhdistys.net

Hallitus

1757379-6 Jurvalankatu 2 LT 2, 33300 Tampere

www.facebook.com/kissojenkatastrofiyhdistys

hallitus@kissojenkatastrofiyhdistys.net

Aki Aario, puheenjohtaja

pj@kissojenkatastrofiyhdistys.net

044 747 5500 Virpi Koivula, sihteeri

sihteeri@kissojenkatastrofiyhdistys.net

Kati Aario

webmaster@kissojenkatastrofiyhdistys.net

Eija Kattainen

eijak@kissojenkatastrofiyhdistys.net

Marianne Heikkilä, taittaja

marianne@kissojenkatastrofiyhdistys.net

Kaarina Pajukanta, tapahtumat

kaarina@kissojenkatastrofiyhdistys.net

Kuva: Hanna Korhonen

Kissaneuvonta

Jäsenrekisteri, osoitteenmuutokset

Terttu Kanervo: 050 368 8019

jasenrekisteri@kissojenkatastrofiyhdistys.net

kanervo@gmail.com

Tatuointirekisteri Hanna Korhonen

Kissanruoka- & hiekkalahjoitukset

Taloudenhoitaja

Fanituotteiden myynti, verkkokauppa

taloudenhoitaja@kissojenkatastrofiyhdistys.net

myynti@kissojenkatastrofiyhdistys.net

tatuointirekisteri@kissojenkatastrofiyhdistys.net

Aki Aario: 044 747 5500

Marko Kari: 050 357 8690

Hanna Korhonen: 040 861 9141

Tapahtumat & markkinointi

Loukkujen vuokraus

Aki Aario: 0400 191 662

tapahtumat@kissojenkatastrofiyhdistys.net

38


KOKONAISVALTAISTA HOITOA LEMMIKKISI PARHAAKSI Meille on ensiarvoisen tärkeää edistää lemmikkisi kokonaisvaltaista terveyttä. Voit siis kääntyä puoleemme aina – olemme olemassa sinua ja eläinystävääsi varten kaikissa tilanteissa.

LÖYDÄT MEIDÄT TAMPEREEN RAHOLASTA OSOITTEESTA

Kornetinkatu 6 33300 Tampere puh: 010 320 9130 www.elainystavasilaakari.fi Olemme avoinna arkisin 8-19 ja lauantaisin 10-16 Ajanvaraus puhelimitse arkisin 8-18 ja lauantaisin 10-13

Olemme myös facebookissa ja instagramissa

39


HALUATKO ANTAA AIKAASI KODITTOMALLE KISSALLE? Etsimme uusi vastuuntuntoisia ensikoteja. Maksamme kissoista koituvat ennalta sovitut eläinlääkärikulut sekä lääkkeet, ruuat, hiekan ja lainaamme kaikki kissatarvikkeet. Sinä tarjoat kotisi, aikaa ja rakkautta kodittomalle. Opastamme kaikissa kissanhoitoa koskevissa kysymyksissä. LUE LISÄÄ OSOITTEESSA kissojenkatastrofiyhdistys.net - Auta meitä auttamaan - Ryhdy ensikodiksi

40

Katti-matti 2/17  

Katti-Matti 2/17

Katti-matti 2/17  

Katti-Matti 2/17

Advertisement