Page 1


Utdrag 7 Lär dig säga nej Det här är utdrag 7 av 7 från boken Vägar till välmående. Innehållet är hämtat från avsnittet Lev livet lyckligt. I utdraget kan du läsa om:

• Du hittar alla utdrag på Karin Isbergs livscoachblogg hos amelia.se Klicka på loggan eller gå till blogg.amelia.se/karinisberg för att hitta dit.


Karin Isberg en depression, för det är jobbigt och smärtsamt att utvecklas. Det är om man börjar älta det som har hänt under alltför lång tid som det inte blir bra. Det är meningen att vi ska gå vidare i livet och mogna som individer.

Självkärlek Självkärlek innebär att hedra oss själva precis för dem vi är. Vi inser att vårt eget välmående är viktigt, både för att vi själva ska känna ork och för att vi ska ha energi att kunna hjälpa andra. Ett av de starkaste sätten att uttrycka självkärlek är att säga ”ja” när du vill och ”nej” när du inte vill. När du säger nej visar du hur du vill bli respekterad. Det är möjligt att vissa människor i din omgivning kanske inte kan hantera sådana gränser. Frågan du får ställa dig är i så fall om det viktigaste att försöka vara omtyckt av alla, eller om det är att stå upp för dig själv? Tänk på att varje gång som du säger ”ja” till någon fast du egentligen inte vill, säger du i själva verket ”nej” till dig själv. Du säger nej till dina egna känslor och behov och gör dem mindre värda än andras. Nej-ramsan Den finländska journalisten Anne Hietanen har skapat nej-ramsan. Den är ett sätt att öva sig i att säga nej och går till på följande sätt. Man ställer sig framför en spegel, pekar och säger: Nej, nej nej, Jag säger NEJ till dig, och JA till mig. 186


Vägar till välmående I slutet pekar man på sig själv. Om man vill kan man också tillägga ”Och ALLA kommer att bli besvikna.” Det är fullt möjligt att det stämmer. Andra kan bli besvikna. Men kanske kan de leva med det? Alternativet är att du sviker dig själv. Säg nej med OCH Ett nej blir tydligt om det uttrycks tillsammans med ”och”. Genom det förminskar du inte ditt nej, samtidigt som du visar för andra att du hör vad de säger. Fundera gärna över hur du själv skulle reagera om någon sade nej till dig på det sättet. Skulle du bli arg och aldrig mer vilja träffa den människan? Skulle du bli besviken men kunna hantera den känslan? •

Tack för att du frågar, och den här gången säger jag nej.

Jag förstår vad du vill, och jag säger nej till att anpassa mig efter det.

Du kan ha rätt, och jag säger nej till att ändra min egen uppfattning.

Jag bryr mig om dig, och jag säger nej till att lösa ditt problem åt dig.

Jag vill att du ska vara glad, och jag säger nej till att göra som du säger.

Jag är rädd för att säga nej till dig, och jag säger ändå nej.

• Om du vill läsa mer om boken eller beställa den kan du göra det via Adlibris. Du kommer direkt till Vägar till välmående genom att klicka på loggan.

187

Vägar-till-välmående.-Utdrag-7-Lär-dig-säga-nej  

http://www.nakendiscot.se/wp-content/uploads/Vägar-till-välmående.-Utdrag-7-Lär-dig-säga-nej.pdf

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you