Page 1

terra

C O M M U N I C AT I O N P R OJ E C T 2

interior speculations final design proposal

Kirstin Meredith

N0782851



CONTENTS

01 03 11 19

introduction

or thographics

visuals

model photos


A hybrid between Clay Studio and Shop Zero, is a well-being centre that’s main aim is to reconnect the public with nature again. Terra, located at the entrance to the Nottingham Arboretum, being in an urban green space is the perfect location for both clients’ purpose.Terra is focused on sustainability, nature and the grounding connections both creativity and being sustainable have in common. Both companies will benefit from each other through their products as both will attract clientele that are interested in sustainability, nature and the art of pottery.

design manifesto


materials

01


in ing th s i e n sh ow

br

vi U s sh its ST op th O pi e s M ng h E op R fo 2 r so m e

C

RT

ST A

w ee kl y

ey

pr ow ne od ses ed uc th ts e an se d le se ct le ion ct s of w ha t th

br

bu co ys nt th ai e ne sh rs op s ab le

us

re

U

C

vi s in its ob the the se s re r v ur la at ro x io un sp n d ac sp in e ac gs, an e no d ab t ta ov ice ke e st s he

ar me ST tis s O t to M th E e R cl 1 ay st ud io

co

RT

ST A

as

an

s

ct

le

se

ay

cl

sit w sa or t kb a w en h ch ee to l or us fin e ds

a

sc ul pt s

an d

m ou ld s

pa ce rk nt go er er to s v ha isit ve th a e lo w ok el ar -be ou in nd g

th e

cl ay

az es

gl

an d

fin ish es

ta fir kes e be d po fo be tte re fo r it re y to is ta pu kin the t g k on it iln di ho to sp m b la e e y o r

fe ha elin cr pp gs ea in of tiv es ca e s d lm - ue n ge e sa to ss lt b an th ein d er g ap y


ST A RT

on

ho w p nc er

in

ta s to e

us

processing diagram

showing client process and the

connection of spaces

02

U

C

w rk ST br el - go O ea be er M k in co E g m R ce e 3 nt s er to fo vis r it a th bi e t of

pa

vi s th its bu e v the y eg g ha et ar ve ab de co les n t m he o e i se fro s a e m bo wh ut er to e

he w ad e se ig s to le h t t ct h he ed e pr w od eig uc hin ts g he sc a ha les s to

pa le ys tr ave for ip s t w kn he as ow ir su in pro st g d ai th uc na e t bl ir s s a e h nd op pi ng

w sp alks su ace ar rr , t ou ou a n nd kin d t in g in he g. th ob e se na r v tu at ra io l n

D

EN

so st me o in ra of th ge th e a e sh nd p op d ot isp te la r y y is of u pr sed od f uc or ts

EN D

EN D


et re st l el w om cr

w av er ly st re et

war memorial cemetr y


arboretum

the gooseberr y

et

bush

st el pe

(nottingham trent university)

re

waver ly building

site plan 1:500 @ A3

03


B

D

C

D

C

5.

2.

A NE

1.

B


C

C

key 1 entrance 2

relax space

3 retail 4 garden 5

exterior seating space

6

kilns and garden prep

7

toilets

existing building

new building extension

6.

7. 4.

3.

A

ground floor plan 100 @ A2

SW

04


B

D

C

D

C

1.

A

2.

NE

B


C

C

key

7.

1

public workshop

2

obser vation space

3

potter y wheels

4

studio space

5

glazing area

6

void down to shop

7

double height garden

existing building

new building extension

5.

4.

A 3.

6.

fir st floor plan showing site access

SW

05


0

1

3

5

8

10 M

B

A

A

section a 1:100 @ A3

B


0

1

3

5

8

10 M

B

A

D

section b

A

1:100 @ A3

06 B

D


0

1

3

5

D

8

10 M

C

section C 1:00@A3

D

C


0

1

3

5

8

B

10 M

C

D

section D 1:00@A3

A

B

D

C

07


0

1

3

5

8

10 M

NE A

south west elevation 1:100 @ A3 NE SW

SW


0

1

3

5

8

10 M

D NE A

nor th east elevation 1:100 @ A3

08

NE SW

SW

D



isometric in context

09



isometric showing the main activity spaces

10


The studio space - a space where clay studio comes to life. The view in this visuals shows the “messy” part of the pottery process. People can be seen using the pottery wheels, “throwing” their clay as well as using the workbenches to create more intricate and larger clay designs. The atmosphere in this space feels warm and inviting, where you can express yourself and be creative.


potter y wheels area of focus

11


studio space area of focus


The studio space - a space where clay studio comes to life. The glazing space of the studio is shown in this space. This stage is the most detailed part of the pottery process. You can see people using this space to decorate their ceramic pieces, as well as storing their creations on the storage shelves.

12


The shop - a space where shop zero can promote sustainability. These two visuals show two of the retail sections in the shop, the first shows someone grabbing some vegetables from the veg counter and the second is a snip-it from the beauty and cleaning product section of the shop. The atmosphere in these space is natural and calming, giving a sense of well-being and comfort.

re

ve


etail space

main retail space

egetable stand

beauty products and dried foods

13


obser vation space views into the park and into the cemeter y across the road


The observation space - a space to be one with nature and absorb your surroundings. This visuals shows the observation space, people are looking out into the park and taking a minute to absorb their surroundings, this experience is grounding and wholesome, something everyone living in an urban environment needs every now and then.

14



perspective section view into the building

15


“terra” the e

the main externa

building from the


1

Parapet flashing

1

2

2

3

Parapet - needed for new flat roof Parapet Flashing The glass panelling over the roof sits at a 5 degree angles to avoid ponding and allow water to fall off.

3 4 4

5 6

Thermal break window channel with bespoke framing

150x100mm Horizontal rectangular hollow section beam. Aluminium steel welded to the vertical beam. 6 Roof layer Modified bitumen roof covering 7mm thick moisture control layer 10mm thick waterproofing layer Base layer Steel deck 200X50mm timber ceiling beam Steel joist hanger bolted to steel 10mm plasterboard 5

Flooring layers (top to bottom) 15mm thick laminated timber floor planks 7mm thick moisture control layer 10mm thick waterproofing layer Decking Steel joist hanger welded to the aluminium rectangular hollow section beam. 100x50mm Timber joist with integrated insulation. 10mm thick plasterboard ceiling 8 150x100mm Rectangular hollow section beam 7

7 8

9

Thermal break window channel with bespoke framing

150x100mm Aluminium steel rectangular hollow section 11 Insulating spacer - between frame and beam 12 Fibreglass insulation layer between brick and concrete base

10

9 10 11

150mm Slab concrete base - steel framing is connected to this - bespoke window channel is connected through a bracket to the concrete 14 215x102.5mm Brick wall - decorative to avoid seeing insulation

13

12 13 14

14

200mm concrete foundation

15

exterior

section through greenhouse

al view of the

showing the structure and connections

e park

through the greenhouse

16


1

1

215mmx102.5mm brick wall with lime mortar

2

2

Insulation and wall finish

3

200mm Pad foundation

4

50x70mm bespoke timber cladding

5

Floor structure (15mm floor boards, 200x50mm timber joists, fibreglass insulation and waterproofing)

6

New 215mmx102.5mm brick wall using the existing bricks

7

steel rebar 10mm plasterboard wall

8

200x50mm timber stud wall

9

Brick tie

10 200x50mm timber ground floor joists

3 THE EXISTING This is the current existing wall made up of 215mm x 102.5mm bricks put together with

lime mortar secured into a pad foundation. This wall is not strong enough structurally to support the new extension so further reinforcement and structural support is needed.

11 Block work/ sleeper wall - to avoid mould and damage to the timber

12 New 200mm pad foundation for whole structure

4 5 6 7 8

9

10 11 12 FINAL STRUCTURE As the original structure was made using lime mortar it will be easy to dismantle

the wall and reuse the 215 x 102.5 bricks as cladding. The main structure will be constructed out of timber with a suspended ground floor and timber floor joists. Whilst the exterior will be clad in timber and brick. Reusing the bricks makes this rebuild sustainable as well as using a timber structure.

sustainability factors in order to remain sustainable I used the bricks used for the existing walls in the new extension


the entrance view into the entrance space

17


building circulation during normal circumstances


studio only open to artists, not the general public, social distanced and one way system observation space would be a one way system if it were to be open to the public

the circulation throughout the building would be one way

shop space is a one way system

relax space would be closed to the public

building circulation during a pandemic

18



1:50 final model sectional model

19



1:20 final model sectional model

20



1:100 site model the Nottingham arboretum

21


terra


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.