__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

KIRSTENWESTON Interior Design Portfolio - Selected Works


KIRSTENWESTON VIRGINIA TECH - MAY 2019

klm12396@vt.edu

/kirstenweston

540.383.5459


CONTENTS 01 NADVORI / Sustainable Boutique Hotel PG. 01- 06

02 LINKED / Student Innovation Center PG. 07- 12

03 FRILUFTSLIV / Multiple Sclerosis Treatment Day Spa PG. 13-18

04 NEXT / Real Estate Office PG. 19-24

05 MIXED MEDIA / Graphic Design + Sketching + Pottery PG. 25-30


01.

NADVORI Boutique Hotel 15 weeks - Spring 2019 - 20,000 SF 1 of 4 selected to be displayed at Graduation Exhibit

NĂĄdvorĂ­, a boutique hotel in Prague, Czech Republic, uses sustainable design to improve quality of life for the duration of your stay and aims to encourage visitors to continue living a green-lifestyle upon their return home. The design for the hotel draws inspiration from the urban planning of Prague, mimicking the courtyards hidden amongst the historic architecture. These courtyards provide opportunity for green space to exist within the dense city scape. The design draws from the defining features of a courtyard: enclosed on four sides, open to the sky, exposed

EXISTING COLUMN GRID

historic architecture, water feature, vegetation and hidden entrances. By creating a courtyard within the hotel, it allows plant life to exist indoors and provides opportunity to teach visitors about the importance of sustainability in their every day lives. Within the courtyard, a water feature encompasses both aesthetics and functionality, serving as a rainwater catchment and purification system and an interactive installation. By showing beauty in the processes of sustainability,

I hope to inspire visitors to live sustainable lifestyles.

MASS + VOID

VOID DEFINES COURTYARD


02


LOBBY + RECEPTION

KING SUITE

03


01

02

03

04

LEED CONSIDERATIONS / WATER RECLAMATION SYSTEM 01 Rainwater Catchment

03 Filtered by Plants

02 Rain Waterfall

04 Collected for use as gray water

04


ROOFTOP BAR


01

02

LEED CONSIDERATIONS / ENERGY EFFICIENCY + ATMOSPHERE 01 Solar Panels

02 Local Plants

06


02.

LINKED Student Innovation Center 7 weeks - Spring 2018 - 15,850 SF Angelo Donghia Foundation Interior Design Scholarship - National Winner DIRTT Environmental Solutions Studio Award - 2nd Place

Linked Student Innovation Center is an extension of the Virginia Tech Carilion Research Institute, located in the Historic District of Roanoke VA. The space houses advanced active learning environments, design and creation

spaces,

and collaborative

work areas that foster interdisciplinary

opportunities for faculty, students, industry partners and the community. The design focuses on creating meaningful and lasting connections by bridging the gap engagement

I explored the idea of both visual and physical connections by introducing varying degrees of openness within the architecture that encourage communication and provide glimpses of student collaboration to the community. The design features a large kitchen and event space that opens up to an indoor “green space� with a living wall that provides the perfect setting for student research fundraising events, bringing community and university together under one roof.

between university and community.

BUILDING MASS

VOID DEFINES ATRIUM

CONNECTED MASSES


08


GREEN SPACE

KITCHEN + EVENT SPACE

09


SITE ANALYSIS

Cultural context Cultural Cultural context context 375 SALEM 375 SALEM 375 AVE. SALEM AVE. AVE. ROANOKE, VIRGINIA ROANOKE, ROANOKE, VIRGINIA VIRGINIA

TRANSITION SPACE

PUBLIC PARKING PUBLIC PARKING PUBLIC PARKING TRANSPORTATION TRANSPORTATION TRANSPORTATION MUSEUM MUSEUM MUSEUM + RESTAURANTS +RESTAURANTS RESTAURANTS + BREWERIES BREWERIES BREWERIES RETAIL + SHOPPING RETAIL + SHOPPING RETAIL + SHOPPING

WIND ROSE

GOVERNMENT GOVERNMENTGOVERNMENT BUILDING BUILDING BUILDING

Cultural Cultural context Cultural context context Cultural context375 SALEM ural Cultural context context 375AVE. SALEM 375AVE. SALEM AVE.

375 SALEM ALEM 375 AVE. SALEM AVE. AVE. ROANOKE, VIRGINIA KE, ROANOKE, VIRGINIA VIRGINIA

W

W

BUSINESS

W

N

BUSINESS N

W

W

WN

S

S E

BUSINESS N

ELECTRIC CHARGING ELECTRIC CHARGING ELECTRIC CHARGING STATION STATION STATION

ROANOKE, ROANOKE, VIRGINIA ROANOKE, VIRGINIAVIRGINIA

BIKESHARE STATION BIKESHARE STATION BIKESHARE STATION S

S

S

BUS STOP S E

BUS STOP E

BUS STOP E

PUBLIC PARKING PUBLIC PARKING PUBLIC PARKING PUBLIC PARKING PUBLIC PARKING PUBLIC PARKING

TRANSPORTATION TRANSPORTATIONTRANSPORTATION MUSEUM MUSEUM MUSEUM

TRANSPORTATION TRANSPORTATION TRANSPORTATION MUSEUM MUSEUM MUSEUM

RESTAURANTS + RESTAURANTS + RESTAURANTS + BREWERIES BREWERIES BREWERIES

+ RESTAURANTS +RESTAURANTS RESTAURANTS + BREWERIES BREWERIES BREWERIES

RETAIL + SHOPPING RETAIL + SHOPPING RETAIL + SHOPPING

RETAIL + SHOPPING RETAIL + SHOPPING RETAIL + SHOPPING

GOVERNMENT BUILDING

GOVERNMENT BUILDING

GOVERNMENT BUILDING

BUSINESS

BUSINESS

BUSINESS

WIND ROSE GOVERNMENT GOVERNMENTGOVERNMENT BUILDING BUILDING BUILDING BUSINESS

BUSINESS

W

W

BUSINESS

BIKESHARE STATION BIKESHARE STATION BIKESHARE STATION S BUS STOP

N

N

EXPLODED AXONOMETRIC

ELECTRIC CHARGING ELECTRIC CHARGING ELECTRIC CHARGING STATION STATION STATION

ELECTRIC CHARGING ELECTRIC CHARGING ELECTRIC CHARGING STATION STATION STATION

BUS STOP

WN

What ALREADY EXISTS THAT THE PEOPLE What ALREADY What ALREADY EXISTS EXISTS THAT THE THAT PEOPLE THE PEOPLE LIKE? LIKE? L

BUS STOP

BIKESHARE STATION BIKESHARE STATION BIKESHARE STATION

S

BUS STOP S

GREEN SPACE

E

BUS STOP E

BUS STOP

ELMWOOD PARK MUSEUMS RESTAURANTS +RESTAURANTS BREWERIES RESTAURANTS + BREWERIES + BREWERIES ELMWOOD PARK ELMWOOD PARK

E

KITCHEN / EVENT SPACE

EXISTING SITE WHERE ISFOR THERE ROOM FOR IMPROVEMENT IS THERE ISROOM THERE ROOM IMPROVEMENT? FOR IMPROVEMENT? What ALREADY What ALREADY EXISTS What ALREADY THAT EXISTS THETHAT EXISTS PEOPLE THETHAT LIKE? PEOPLE THELIKE? PEOPLE LIKE?WHERE WHERE

FORM MY DESIGN DECISIONS. WHEN

WHAT ALREADY EXISTS THAT THE USERS LIKE?

WHERE IS THERE

What ALREADY EXISTS THAT THE PEOPLE ALREADY What ALREADY EXISTS EXISTS THAT THE THAT PEOPLE THE PEOPLE LIKE? LIKE? LIKE? DITIONS IN THE AREA THAT USERS LIKE,

E RESIDENTS OF THE CITY ARE PUSHING

G A LARGE KITCHEN WHICH OPENS UP PERFECT BACKDROP FOR COMMUNITY TO SHOWCASE IN THE KITCHEN AREA ANOTHER ISSUE I ADDRESSED IS THE

ORRIDOR THROUGH THE CENTER OF THE RESTAURANTS + BREWERIES+ BREWERIES ELMWODDPARK PARKELMWOOD PARK RESTAURANTS + BREWERIES RESTAURANTS RESTAURANTS ELMWOOD + BREWERIES PARKELMWOOD MUSEUMS

Breweries

ELMWOOD PARK MUSEUMS ANTS +RESTAURANTS BREWERIES RESTAURANTS + BREWERIES + BREWERIES ELMWOOD PARK ELMWOOD PARK

Elmwood Park

MUSEUMS

MUSEUMS

MUSEUMS

MORE PUBLIC ART

MUSEUMS LACK OF RETAIL MORE PUBLICACTIVITIES ART LACK OF RETAILLACK OF RETAIL MORE PUBLIC ART MORE PUBLICTO ART RAILWAYS AS MUSEUMS HISTORIC BUILDINGS HISTORIC BUILDINGS HISTORIC BUILDINGS PROXIMITY OUTDOOR PROXIMITY TO OUTDOOR PROXIMITY ACT

Museums

HISTORIC BUILDINGS OUTDOOR ACTIVITIES HISTORIC BUILDINGS HISTORIC BUILDINGS PROXIMITY TO OUTDOOR PROXIMITYACTIVITIES TO PROXIMITY OUTDOOR TO ACTIVITIES

KITCHEN WHERE / EVENT SPACE IS WHERE THEREISWHERE ROOM THERE FOR ISROOM THERE IMPROVEMENT? FOR ROOM IMPROVEMENT? FOR IMPROVEMENT?

AREAS FOR IMPROVEMENT WHERE ISFOR THERE ROOM FOR IMPROVEMENT? WHERE IS THERE ISROOM THERE ROOM IMPROVEMENT? FOR IMPROVEMENT?

WHERE IS THERE ROOM FOR IMPROVEMENT?

LACK OF RETAIL LACK OF RETAIL LACK OF RETAIL MORE PUBLIC ART MORE PUBLIC ARTMORE PUBLIC ART RAILWAYS AS PEDESTRIAN RAILWAYSBARRIERS AS PEDESTRIAN RAILWAYSBARRIERS AS PEDESTRIAN MORE GREEN BARRIERS SPACE MORE GREEN SPACE MORE GREEN BICYCLE SPACE + PEDESTRIAN BICYCLE WALKABILITY + PEDESTRIAN BICYCLE WALKA + PE

MORE PUBLIC ART MORE BARRIERS GREEN SPACE BIKING + WALK-ABILITY MS LACK LACK OF RETAIL MORE PUBLICACTIVITIES ART RAILWAYS ASBARRIERS PEDESTRIAN MORE GREEN SPACE BICYCLE +WALKABILITY PEDESTRIAN WALKABILITY RETAIL OF RETAIL MORE PUBLIC ART MORE PUBLICTO ART RAILWAYS AS PEDESTRIAN RAILWAYS AS BARRIERS PEDESTRIAN MORE GREEN SPACE MORE GREEN SPACE BICYCLE + PEDESTRIAN BICYCLE WALKABILITY + PEDESTRIAN MS HISTORIC BUILDINGS HISTORIC BUILDINGS HISTORIC BUILDINGS PROXIMITY OUTDOOR PROXIMITY TO OUTDOOR PROXIMITY ACTIVITIES TO OUTDOOR ACTIVITIES

More Public Art

More Green Space 10

Biking + Walkability


RESEARCH LIBRARY

2X4 METAL STUD @ 16” O.C. 5/8” GYPSUM WALLBOARD 20 GAUGE METAL SHEATHING 1-5/8” SELF TAPPING FASTENER

METAL FASTENING CLIP ACOUSTIC PANEL CORE PERFORATED METAL FINISH SURFACE

ACOUSTIC WALL DETAIL

11


15

11

13

14 11 11 12

12

LEVEL 2 FLOOR PLAN: NTS

06

10

05 04

02

05

03

06

07

07

08

10

09

01

LEVEL 1 FLOOR PLAN: NTS

SECTION PLAN: NTS

N

LEVEL 1 01 02 03 04 05

Green Space Kitchen / Event Space Research Library Maker Space 3D Printing Labs

LEVEL 2 06 07 08 09 10

Visiting Professor Suites Professor Offices Conference Room Project Room Restrooms

12

11 12 13 14 15

Classroom Project Rooms Research Library Conference Room Restrooms


03.

FRILUFTSLIV Multiple Sclerosis Day Spa 2 weeks - Fall 2018 - 4,600 SF Bienenstock Interior Design Competition - 2nd Place Nation Winner

Friluftsliv, a holistic day spa for patients with multiple sclerosis, focuses on the healing qualities of human - nature interaction. The Norwegian phrase Friluftsliv literally translates as “openair living� and is used to describe the value of spending time with nature for spiritual and physical wellbeing.

The spa is located in Fusa, Norway, a town famous for its natural attractions including mountains and fjords narrow inlets in the mountains formed by glacial erosion with steep sides or cliffs. At the base of a fjord, the large scale mountains surround the city on all sides invoking feelings of protection

In contrast, at the top of a fjord, one can see miles of rolling landscapes encouraging exploration and personal discovery. Focusing on the idea of prospect and refuge, the exercise area and pool provide opportunity for growth and encourage a positive outlook as patients work alongside others who share their same struggles, while the massage and therapy rooms serve as a place to retreat for one on one treatment with a doctor. The use of slanted walls throughout the space supports the design concept creating moments of compression and release as one moves through the space.

and security.

CONCEPT IMAGERY

PARTI DIAGRAM


14


MASSAGE ROOM

POOL + EXERCISE AREA

15


Therapy + Massage Private Residence Local Views

Pool + Exercise

Distant Views

14

02

10

13 15

05

12

11

08

09 07

03 01 06

N

06

FLOOR PLAN: NTS

DAY SPA 01 02 03 04 05

04

Lobby + Reception Bookkeeper’s Office Swim Reflection Space Exercise Area

RESIDENCE 06 07 08 09 10

Massage Rooms Therapy + Consultation Men’s Restroom Women’s Restroom Storage + Laundry

16

11 12 13 14 15

Kitchen + Living / Dining Half Bath Master Bedroom Master Bathroom Guest Bedroom / Den


KITCHEN + DINING


MASTER BATH MATERIALS + FINISHES 1

2

1 White Oak (FSC Certified) 2 Carrara Marble 3

4

(Locally Sourced) 3 Black Slate Tile (Greenguard

5

6

4 Maharam Textiles (76% Recycled)

5 Starry Night - Sherwin Williams 2

6 Glass Marble - Sherwin Williams

The kitchen uses an easy to read, contrasting material palette. Following universal design standards, the kitchen features counter-tops at 30”, 36”, and 42” and appliances located at or below counter-height making them easily accessible to someone in a wheelchair. In the master bathroom

the vanity is designed with clear knee-space for a wheelchair and a universal single lever faucet. The bathroom also features a barrier free shower with a zero-step threshold. The apartment uses a minimal material palette allowing nature to take the forefront. 18


04.

NEXT Real Estate Office 6 weeks - Fall 2018 - 12,550 SF Steelcase Next Interior Design Competition - National Submission

NEXT is a global commercial real estate and project management firm

that is headquartered in Dallas, Texas and has 100 offices throughout the world. They recently expanded to a brand new location in Denver. The new space not only reflects their overall company brand and culture but also draws inspiration from the local region by focusing on the culture and walkability of the Denver community. The majority of existing circulation in the city runs orthogonally, however in the LoDo District where the office is located, the circulation pattern shifts diagonally establishing a connection and its significance as the heart of the city.

DENVER, CO MAP

The floor plan mimics the contrasting grid lines of the city, with angled circulation in Suite 100 and orthogonal circulation in Suite 150. This shift in circulation establishes visual and implied connection between the two spaces promoting collaboration and interaction. The pedestrian culture of the city is expressed in the interior of the NEXT office by incorporating materials and finishes that speak to the local, handmade culture of Denver bringing feelings of warmth, familiarity and security.

PARTI DIAGRAM


20


RECEPTION + CLIENT ZONE

OPEN WORKSTATIONS

21


13 08

12

04

09

11

05 05

06 05

08

11 05 11 14

07

11

06

10

06

07

04 02

03

11

01

10

15 SUITE 100

N

SUITE 150

FLOOR PLAN: NTS

SUITES 100 + 150 01 02 03 04 05

Reception Client Zone Pitch / Conference Wellness Rooms Shared Private Offices

06 07 08 09 10

Huddle Rooms Phone Rooms Medium Conference Resource Center Open Workstations

22

11 12 13 14 15

Open Collaboration Work Cafe Connect Zone Shared Patio Private Patio


CONNECT ZONE

KITCHEN ELEVATION: NTS

In Suite 100 the work cafe allows employees to decompress and socialize at any time of the day. The atmosphere is fun and encourages

informal meetings or to recognize the achievements of a coworker. These spaces feature warm wood tones and soft seating which provides a more relaxed atmosphere for workers who thrive in a lounge like setting. Natural light floods the space from the floor to ceiling windows overlooking the shared patio.

social interaction in a variety of

Adjacent to the work cafe is the connect zone. The stadium seating in this area provides space for the entire team to gather for postures.

23


WORK CAFE


05.

MIXED MEDIA Graphic Design + Sketching + Pottery Throughout my time as a student and in my professional life, I have always sought additional opportunities to express my creativity. This is a select collection of freelance graphic design, book layout, hand rendering / sketching, and pottery.

01

02

LOGO DESIGN 01 02 03 04 03

Logo for Family Owned Construction Business Logo for Father / Son Home Improvement Business Personal Logo for Real Estate Agent Logo for Student Organization


04

(I.D.E.A.S.) INTERIOR DESINGERS FOR EDUCATION AND SUSTAINABILITY This organization leads a weekly lecture series with industry professionals and hosts networking and professional development events for students in the College of Architecture. In a friendly competition among members we were tasked to design a logo for the club encompassing its brand qualities. My logo was selected by my peers from a pool of 10+ designs to represent our organization and appear on prints, digital communication and merchandise including clothing, coffee mugs etc. When designing this logo I included a house icon as a nod to the build environment with the silhouette of a light bulb inside, portraying a thought or an “idea.” The filament of the bulb is a sprout, signifying their focus on sustainability and the “E” of IDEAS acts as the threads of the bulb.

26


EMPTY

BOWLS Handmade to Fight Hunger

APRIL 8TH, 2019 Monday, 6-8pm

Squires Commonwealth Ballroom

(Live jazz music with Combo II ) Students $10 General Admission $15 Buy your ticket in Burchard Hall, Squires Ticket office Venmo @emptybowlsvt, and online at XXXXX.XXX

Please join students from School of Architecture + Design for a night of homemade soup and beautiful ceramics! With the purchase of a ticket, you will be able to select a handcrafted bowl of your choice, use it for soup that night, and take home the empty bowl as a reminder of all who go hungry in our community. For more information you can email emptybowls@vt.edu. All proceeds raised go to Micah’s Backpack. This local nonprofit organization addresses children’s hunger issues by partnering with local schools to provide direct assistance to students who suffer from food insecurity. Each week during the year, students receive a backpack on Fridays filled with enough food to last an entire weekend.

27


Select handmade bowls I created using the “slip cast technique” that were donated to the Empty Bowls event.

EMPTY BOWLS FUNDRAISER I designed this poster (left) to advertise for the Empty Bowls fundraiser, which is a student led event that partner’s with a local nonprofit organization, Micah’s Backpack, to fight against children’s hunger in the New River Valley. At this event guests purchase a ticket with which they can select a handmade ceramic bowl (above), donated by students of the School of Architecture + Design, to fill with soup and then take home with them to keep.

28


dirtt sponsored project. 2018

Third Year | 5-Week Project Students designed a new and enticing co-working facility in an existing building in Seattle, WA along with the adjacent lobby, and the beverage facility. The space was to support the rapidly changing workforce and address health and wellbeing criteria while meeting the needs of different client profiles, community space and administrative functions. This project incorporated the use of DIRTT integrated pre-fab systems to achieve the design intents.

29

first place SYDNEY MILLER

Terra Commons is a coworking space in Seattle Washington. The inspiration is based on its proximity to so many old growth forests which influenced the forest floor concept. The uneven characteristics of a forest floor are an example of an experiential element translated to the design. Additionally, the canopies and lighting quality created by the layering of leaves is applied throughout the space. The forest floor is a natural example of co-working where different species form community, similar to the companies and individuals who utilize the space and occupy niches within a shared ecosystem.

second place

The co-working space West edge, located at the corner of 2nd Ave. and Pike Street emphasizes the variety of communities containing people with similar interests and values coming together to makeup Seattle, Washington. The central “hub� area contains the kitchen, lounge and collaboration spaces. This is created to bring the variety of coworkers together as a community.

ziwei ji

VT INTERIOR DESIGN PROGRAM AWARD BOOK Select spreads, designed by my colleague Katiey Crouse and I, from an awards book documenting the recognition received by students and staff of the Interior Design Program from 2017 - 2019. This book was sent to sponsors of our program to encourage continued financial and professional support and is also used during prospective student tours. 29


MARKER RENDERING Final project displaying an interior vignette from a semester long course exploring color, line weights, rendering techniques and other representation methods using hand-based media to portray concepts and ideas relative to interior design.

30


Profile for Kirsten Weston

Kirsten Weston Interior Design Portfolio - 2020  

Kirsten Weston Interior Design Portfolio - 2020  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded