Page 20

[IT

OG SIKKERHED 1:4

Sikre data er et højaktuelt emne og autoriserede sundhedspersoner har et særligt ansvar. KIROPRAKTOREN retter et fokus mod it og sikkerhed i år. Her handler det om hacking og tyveri. Næste gang de nye EU-regler.

]

Ny patient from hell

Ny artikelserie om It-sikkerhed i dette år:

Hacking er blevet et af it-kriminalitetens hastigst voksende fænomener. Ifølge it-sikkerhedsekspert hos Deloitte, Morten von Seelen, ser man i øjeblikket en øget risiko for angreb i hele det globale sundhedssystem.

Af Thomas Davidsen, freelancejournalist

’Hej! Jeg er ved at flytte kommune, og skriver derfor til jer for at være i god tid. Har rigtig dårlig ryg og nakke, og har det meste af mit liv ofte besøgt en kiropraktor’. Sådan startede den mail, som mere end 30 kiropraktorklinikker modtog i marts 2015, som skulle vise sig at være det første målrettede ransomware-angreb på branchen. Den såkaldte ’phishing-mail’ indeholdt et link til Dropbox – for denne ’nye patient’ ville for en god ordens skyld lige sende sine tidligere scanninger.

20

K I R O P R A K T O R E N

/

M A R T S

2 0 17

’Altså jeg flytter jo først om to måneder, men kan godt lide at være i god tid! ’, som der stod på gennemført fejlfrit dansk. Kiropraktor Claus Dam Nielsen kom for skade at klikke på linket. ”Jeg lagde ikke mærke til, at der var linket direkte til en .exe-fil, som jeg godt ved, er en filtype, man ikke skal klikke på. Jeg så bare, at det var et link til Dropbox i en maill, der virkede meget troværdig. Jeg tænkte, at linket ville åbne en Dropbox-mappe, og så ville jeg derinde kunne se, om det var en fil i det billedformat, vi plejer at modtage. Så både min sekretær og jeg var, måske ikke ligefrem mistænksomme, men vi var opmærksomme – og alligevel blev vi snydt”, fortæller Claus Dam Nielsen, som nåede at advare

Morten von Seelen er seniorkonsulent i cyber risk services hos Deloitte: ”Selv folk, der arbejder professionelt med it-sikkerhed, kan i kampens hede komme til at klikke på et forkert link eller lave nogle forhastede handlinger. Derfor foreslår vi små pragmatiske løsninger. Den maskine, som bliver brugt til at tjekke mails og surfe på, bør ikke være ikke koblet op på de andre systemer.”

Kiropraktoren nr. 1 2017  
Kiropraktoren nr. 1 2017  

Kiropraktoren nr. 1 2017

Advertisement