__MAIN_TEXT__

Page 24

FLASH BACK

CASE:

OVERSET PROLAPS ELLER DÅRLIG KOMMUNIKATION? Læs, hvad panelet fra kurset 'Det uheldige patientforløb' mener, kiropraktoren kunne have gjort bedre i denne opdigtede sag. 35-årig tømrer med voldsomme smerter opstået ved et løft og lokaliseret nederst i lænden ud mod ve. side. Han kan ikke arbejde og tager smertestillende. Smerterne er værst om morgenen og lindres ved let aktivitet og liggende stilling. Aktuelt stråler smerterne kun lidt ned i ve. balde, og der er ingen symptomer i benene. Normal følsomhed i huden på benene og normal styrke i benet. Der er forværring ved foroverbøjning, og han kan slet ikke sidde ned. Patienten er ellers sund, rask og i god form.

Objektiv undersøgelse Kiropraktoren journaliserer føl-

gende: Pt. står let flekteret. Kraftigt nedsat fleksion, som giver smerter i lænden. Har svært ved at rette sig op, men mere låst end smerte. OK lateral fleksion, bilat. dog træg. OK rotation. Smerter ved palpation og fjedring over L5 og ve. SI-led – L5PLS, V.PI. Strakt benløft-test neg. bilat. – hasestram ved ca. 70 gr. Der opnås rimelig lindring ved gentagne bevægelser i ekstension, som gør, at pt. nemmere kan rette sig op efterflg.

”Især med diskusprolapser er det netop information, der kan være afgørende for, om der opnås tilstrækkelig patient compliance”

Anders Tromholt, kiropraktor, Formand for Dansk Kiropraktor Råd

Kiropraktoren har udeladt at informere om, at et simpelt lændehold kan være en diskusprolaps i udvikling. Patienten får kun det mest optimale behandlingsforløb at vide og bliver ikke informeret om den usikkerhed, der altid er forbundet med en prognose.

24

K I R O P R A K T O R E N

/

J U N I

2 0 15

Første behandling (uge 1) Kiropraktoren forklarer patienten, at han har hold i ryggen og måske en lille revne i bruskskiven. “Det er noget, vi sagtens kan klare. Det tager som regel 5-7 behandlinger.” Patienten er lidt ængstelig og spørger til evt. bivirkninger ved behandlingen. Kiropraktoren svarer, at det er farligere at tage iprener end at få en kiropraktisk behandling. Kiropraktoren behandler og instruerer i øvelser og fortæller, at pt skal holde sig aktiv og komme igen om to dage.

Det tager tid at informere patienter. Og især med diskusprolapser er det netop information, der kan være afgørende for, om der opnås tilstrækkelig patient compliance til at gennemføre behandlingsforløbet tilfredsstillende. Sæt tid af til, at der kan opstå noget uforudset. Det er altid lettere at håndtere en situation, hvor udfaldet er bedre end forventet, end en situation hvor forventningerne ikke bliver indfriet. I svar til Patientombuddet skal sproget være sagligt, let forståelig, og der skal redegøres for alle relevante overvejelser og konklusioner. Når klagesagen kommer, skal Dansk Kiropraktor Råd informeres, og rådet kan også hjælpe med rådgivning.

Patienten klager over, at kiropraktoren ikke fortalte, at der var mistanke om diskusprolaps, og “bare behandlede løs” uden effekt 4. konsultation (uge 2) De efterfølgende konsultationer forløber planmæssigt, og patienten oplever fremgang indtil to

”Kiropraktoren kunne med fordel have brugt mere tid på at forklare, hvad det betyder, at en nerve er i klemme”

Louise Hørslev, Chefkonsulent, Region Sjælland

Det, der særligt springer i øjnene, er mangelfuld forventningsafstemning. Patienten giver udtryk for en ængstelighed og spørger til bivirkninger. Det burde kiropraktoren have forfulgt ved at spørge ind til, hvad patienten konkret er ængstelig for, og hvor ængsteligheden stammer fra. Der er stor sandsynlighed for, at patienter googler

Profile for Kiropraktoren

Kiropraktoren nr. 2 2015  

Kiropraktoren nr. 2 2015  

Advertisement