Page 1

SAUNA aito suomalainen elämys


SAUNA aito suomalainen elämys

Teksti: Carita Harju Graafinen suunnittelu ja taitto: Hanna Söderström Kuvat: Hanna Söderström (luettelo muista kuvaajista sivulla 124) Kustantaja: Kirjakaari Oy Painopaikka: Otavan Kirjapaino Oy, Keuruu, 2016 ISBN: 978-952-7187-21-0 Copyright © Kirjakaari Oy, kirjailija ja kuvaajat.

2


3

Sisällys: 4 Luonnollista hyvinvointia, mielihyvää ja terveyttä saunasta 7 Sauna Suomessa 9 Löyly 10 Suomalainen saunaelämys

13 Kevät

14 Saunomisen ABC 16 Saunatavat 18 Saunomisen terveysvaikutukset 21 Suomalaiset saunomisympäristöt 23 Kotisauna 25 Lapset ja saunominen 27 Mökkisauna 31 Vinkkejä tulen sytyttämiseen 33 Täytetyt perunat ja kananmunat 35 Yleinen sauna 36 Urbaanit saunat kiinnostavat taas 38 Urbaani sauna 41 Sauna hyvinvointitilana 43 Löylyttäret pulppuaa saunomisen iloa

47 Kesä

49 Vasta ja vihta 51 Juhannussauna 53 Savusauna 56 Tee-se-itse-hoito: suklaan kosketus 58 Saunominen tarjoaa irtioton 61 Naisten saunavuoro 62 Tee-se-itse-hoito: yrtti-sitruunakasvonaamio 65 Miesten saunavuoro 67 Graavilohileivät 69 Joukkueen saunailta 70 Kehonhuoltoa saunoen 72 Suomalaiset jalkapallosisarukset nauttivat saunasta

77 Syksy

78 Maakuoppasauna 79 Saunajurtta 80 Saunaterapeutti 83 Morsiussauna kokoaa ystävät yhteen 85 Vinkkilista moderniin suomalaiseen morsiussaunaelämykseen 87 Pehmeä mustikka-vadelma-smoothie 89 Turpeesta hoitoa saunassa 93 Suolahoidot saunassa

95 Talvi

96 Joulusauna 98 Jääsauna 101 Avantouinti 103 Suomalainen sauna ulkomailla 104 Sveitsin telttasauna 107 Saunadiplomatiaa Washingtonissa 111 Rauhanturvaajasauna 113 Pinaatti-peruna-munakas 115 Saunaliiketoiminta Suomessa 116 Saunamatkalle Suomeen 122 Kirjan tekijät


Luonnollista hyvinvointia, mielihyvää ja terveyttä saunasta Sauna on meille suomalaisille elämäntapa. Saunaan ja saunomiseen virittäydytään jo etukäteen ja varataan riittävästi aikaa. Saunassa on luonnollista olla vain läsnä. Suomalaisessa saunassa löylystä saa nauttia kukin omalla tavallaan. Saunan jälkeinen olotila on kuin olisi syntynyt uudelleen. Voit paremmin ja teet samalla maailmasta paremman paikan niin itsellesi kuin muille. Kokemusta voisi kutsua jopa suomalaiseksi löylyterapiaksi. Kiire, väsymys ja stressi ovat yhä useamman arkea. Meidän oletetaan olevan koko ajan valppaana, aina menossa ja tekemässä. Samaan aikaan pitäisi olla järkevä, tuottava ja luova. Jatkuva kiire ja aivojen metatieto kuormittavat aistejamme. Ei siis ole ihme, että meidän on yhä vaikeampi rentoutua ja nukahtaa päivän päätteeksi.

4

Sauna antaa koko keholle kauan kaivatun mielihyvän tunteen. Saunassa ajantaju katoaa ja arjen pakottavat realiteetit unohtuvat hetkeksi. Saunassa ei tarvita salasanoja, sähköposteja tai sosiaalisen median koukuttavia sovelluksia. Saunassa nautitaan vain lämmöstä ja tasa-arvoisesta kohtelusta, joka lankeaa kaikille niille, jotka avaavat saunan oven. Aidoimmillaan suomalainen saunaelämys on mahdollisuus olla läsnä kaikilla aisteilla. Kuulet luonnon äänet, näet värit ja ympäröivän maailman kauneuden, tunnet lämmön lempeän kosketuksen, koet tuoksut ja maut. Rentouttavaa vaikutusta voi lisätä käymällä makuulle saunan lauteille. Kun suljet silmäsi, tunnet, miten aktiivinen ajattelu vähenee. Sauna luokin pohjan luovalle ajattelulle, ja saunomisen jälkeen ihminen tuntee olonsa puhtaaksi, kauniiksi ja myös sisäisesti uudelleen syntyneeksi.


5

Olisi mahtavaa, jos kaikki ihmiset maailmassa voisivat kokea aidon suomalaisen saunaelämyksen kukin itselleen sopivalla tavalla. Siksi tämä kirja esittelee erilaisia suomalaisia saunaan liittyviä elämäntyylejä ja tapoja. Tehdäänkö yhdessä maailmasta parempi paikka saunomalla? Tee hyvää itsellesi jo tänään ja sauno!


#Facts Aidossa suomalaisessa saunakokemuksessa yhdistyvät mieluiten kaikki saunomisen perinteiset elementit: puu, vesi, elävä tuli ja ihmiset tarinoineen. Suomalaisessa saunassa lämpötilaa säädellään lyömällä löylyä eli heittämällä vettä kuumalle kiukaalle. Löylyä tulee heittää oman maun mukaan, kiukaan sihinästä nautiskellen.

6


7

Sauna Suomessa Yli kolmeen miljoonaan saunaan mahtuu hyvin erilaisia saunoja aina kotisaunoista mökkisaunoihin ja hotellisaunoista matkailukohteiden huikeisiin saunaelämyksiin. Saunoja löytyy niin saaristosta, kansallispuistoista, golfklubeilta, tapahtumista, kouluista ja jopa vankiloista. Yleiset saunat ovatkin nyt kovassa nosteessa, eikä ihme. Sauna on tärkeä paikka monessa kunnassa ja kaupungissa, jossa uimahallin sauna voi olla ainoa kaikille avoin sosiaalinen paikka kahviloiden ja ravintoloiden lisäksi.


#Facts ”Laeyly” on yksi vanhimmista löyly-sanan painetuista ilmauksista, ja sen kirjoitti suomen kirjakielen kehittäjä Mikael Agricola Uudessa testamentissa jo vuonna 1548.

8


9

Löyly Löyly tekee suomalaisen saunan ja erottaa sen maailman muista saunakulttuureista. Löyly luo saunaan kosteutta ja vaikuttaa saunan lämpötilaan. Saunassa ollaan juuri niin kauan tai vähän aikaa kuin hyvältä tuntuu.


SUOMALAINEN SAUNAELÄMYS Saunatila kiukaineen tarjoaa saunomisen puitteet, mutta varsinaisen saunomiskokemuksen luovat tuoksut, lämmön ja puhtauden tunne iholla, puisten lauteiden tuntu sekä saunojan henkinen läsnäolo. Saunojat arvostavatkin saunomisessa eniten sen puhdistavaa, rentouttavaa ja terveyttä edistävää vaikutusta – kokonaisvaltaista hyvää oloa. Saunaelämykseen kuuluu myös äänimaisema, kuten liekkien lepatus kiukaan tulipesässä ja veden sihahtelu kuumille kiville, maisema saunan ikkunoiden takana ja miellyttävän himmeä tunnelmavalaistus. Myös se, miltä puhtaat puuvilla- ja pellavapyyhkeet sekä muut saunatekstiilit tuntuvat iholla, on osa saunahetkeä.

10


11

#Facts

Suomessa on yli 3 miljoonaa saunaa ja 5,4 miljoonaa ihmistä, joten halutessaan kaikki suomalaiset mahtuisivat saunan lauteille yhtä aikaa.


#Facts Aitous, moniaistisuus, läsnäolo, rentoutuminen, puhtaus ja hyvinvointi ovat ydinarvoja, joita suomalaiset kaipaavat saunomiselta. Suomalainen saunaelämys onkin kokonaisuus, joka alkaa jo ennen saunomista, jatkuu saunassa ja kestää pitkään saunomisen jälkeen.

12


13

#KEVÄT


Saunomisen ABC 1 Varaa saunomiselle aikaa: kiire ei kuulu saunomiseen. 2 Mene saunaan uteliain ja avoimin mielin. 3 Sauno alasti, pyyhkeeseen kietoutuneena tai vaikkapa uimapuvussa.

4 5 6

Istu ylimmälle lauteelle laudeliinalle. Hengitä tasaisesti ja rentoudu.

Kuuntele kehoasi ja luota tuntemuksiisi. Hikoilu, sykkeen lievä kiihtyminen ja ihon punoitus on normaalia. Juo vettä hikoilun vastapainoksi.

7

8

9

Jos sauna tuntuu liian kuumalta, käy pitkälleen, siirry alalauteille tai piipahda välillä vilvoittelemassa. Kun olet tottunut saunan alkulämpöön, heitä löylyä pieninä annoksina sopivaa lämpötilaa tunnustellen. Vilvoittele välillä ulkona. Istu hetki raikkaassa ilmassa, käy uimassa tai pyöri lumessa.

10 Vihdo lyömällä itseäsi kevyesti vihdalla jalkoihin ja keskivartaloon.

11 Käy saunassa niin monta kertaa kuin haluat. 12 Lopuksi huuhdo hiki iholta ja peseydy suihkutiloissa. 13 Jatka rentoutumista saunan jälkeen yksin tai yhdessä ystävien kanssa.

14


15

# Facts

Suomalaiset saunovat paljon: yli 90 % saunoo vähintään kerran viikossa.


Saunatavat Saunominen voi aiheuttaa paljon kysymyksiä. Varsinkin ulkomaalaisia moni asia hämmentää ja jopa huolettaa. Erityisesti alastomuus mietityttää. Suomessa saunominen tehdään kuitenkin kaikille mahdollisimman miellyttäväksi ja alastomuudenkin suhteen ollaan hienotunteisia. On esimerkiksi täysin hyväksyttävää saunoa pyyhe päällä. Jokaisessa saunassa päteviä tiukkoja sääntöjä ei ole, vaan joka talossa saunotaan talon tavoilla. Yleisissä saunoissa saunotaan tavallisesti sukupuolen mukaan: naiset omalla ja miehet omalla saunavuorollaan. Poikkeuksena ovat saman perheen jäsenet, jotka voivat saunoa myös kaikki yhdessä. Saunominen hyväksyvässä ilmapiirissä auttaa lapsia ja miksei aikuisiakin suhtautumaan omaan kehoonsa lempeämmin. Lisäksi saunominen opettaa, ettei alastomuutta tarvitse hävetä.

16


17


Saunomisen terveysvaikutukset Saunominen on yksi terveen elämän avaimista. Myös lääketiede tunnustaa saunan hyvinvointivaikutukset, ja niitä on tutkittu jo vuosikymmeniä. Tutkimusnäyttö osoittaa, että saunominen vaikuttaa suotuisasti monenlaisissa kehon häiriötiloissa, kuten ihon, nivelten ja verenkiertoelimistön sairauksissa. Saunan terveyshyötyjen vaikutusmekanismi on vielä osin selvittämättä, joten aivan täsmällisiä selityksiä ei toistaiseksi ole. Saunan suurimmat hyödyt liittynevät kokonaisvaltaiseen rentoutumiseen. Saunominen sopii ja on hyväksi lähes kaikille muutamia riskiryhmiä lukuun ottamatta. Tärkeintä on kuunnella oman kehon tuntemuksia.

18


19

#Facts

Saunominen on hyv채 esimerkki kehon positiivisesta stressist채: saunomisen j채lkeen on usein raukea ja lev채nnyt olo.


20


21

Suomalaiset saunomisympäristöt On suuri rikkaus, että maailmassa on niin monenlaisia ihmisiä. Jokainen on arvokas yksilö. Kaikki me etsimme rauhoittumista, hyvinvointia ja hetken irtiottoa arjesta omalla tavallamme. Yhä useammalle meistä paras rauhoittumisen lähde on sauna. Saunoja on mitä erilaisimmissa paikoissa, ja saunatyyppejä ja saunomistapoja on joka lähtöön. Kukin löytää varmasti itselleen sen sopivimman saunan, nautinnon ja elämyksen.


#facts

Lauteet tehdään puusta. Laudepuuksi valitaan useimmiten kuusta, mäntyä, tervaleppää tai haapaa.

22


23

KOTISAUNA Suomalaiset totuttelevat saunan lämpöön ihan pienestä pitäen. Perinne kulkee sukupolvelta toiselle, ja saunominen opitaan kotona. Sauna on suomalaisen oma kotikylpylä, joka on valmiina hemmottelemaan meitä ympäri vuoden aina halutessamme. Huoneistosauna tarjoaa yksin asuvalle tai perheelle mahdollisuuden saunomiseen vaikka joka päivä. Asuntokohtaisia saunoja löytyy Suomesta lähes kaikista 1970-luvun jälkeen rakennetuista taloista, jopa yksiöistä. Kerros- ja rivitaloasunnoissa on usein pieni, kompakti sauna ja sähkölämmitteinen kiuas. Omakotitaloissa on lähes poikkeuksetta oma sauna, ja uusimpana trendinä on hankkia sähköllä lämpiävän sisäsaunan rinnalle puulämmitteinen pihasauna. Kerrostaloista löytyy usein kaikille asukkaille yhteisiä niin sanottuja yhteisösaunoja, joista voi varata oman saunavuoron.


24


25

Lapset ja saunominen Pienetkin lapset saunovat turvallisesti vanhempiensa kanssa. On kuitenkin muistettava, että lapset kestävät lämpöä selvästi huonommin kuin aikuiset. Lasten onkin hyvä istua alemmilla lauteilla ja viipyä saunassa lyhyempiä aikoja. Myös vesileikit ovat saunassa lasten mieleen. Ihan pienille vauvoille saunominen ei sovi, sillä heidän lämmönsietokykynsä on vielä huono. Isompienkin lasten kannattaa antaa poistua saunasta heti, kun siltä tuntuu. Saunomista opitaan kotona pikkuhiljaa, ja niin sauna voi olla koko perheen ilon aihe.


26


27

#facts

Kesähuviloita ja -mökkejä on Suomessa jo yli puoli miljoonaa. Niissä ei asuta ympäri vuoden, ja monessa kunnassa kesäasukkaat kaksinkertaistavat kunnan väkimäärän.

mökkisauna Keväällä, kun luonto heräilee, myös suomalaisten mieli alkaa kaihota kesämökeille ja puulämmitteisen saunan lauteille. Mökkielämä on osa suomalaista elämäntapaa parhaimmillaan. Mökkeilyyn kuuluu lähes aina sauna ja saunominen. Saunan lämmittämiseen varataan mökillä enemmän aikaa kuin arkena. Puut haetaan liiteristä ja pilkotaan sopivan kokoisiksi, vedet peseytymiseen kannetaan järvestä ja vasta sitten alkaa puusaunan kärsivällinen lämmitys. Kesämökiltä löytyy tavallisesti se kunkin ihmisen mielestä maailman paras sauna. Tai sitten useampi lempisauna: nykyään saatetaan hankkia useampikin sauna ja tehdä mökistä oma saunamaailma.


#facts

Sauna parantaa ääreisverenkiertoa. Saunojat – erityisesti iäkkäämmät – eivät palele viileässä yhtä herkästi kuin saunomista välttävät.

28


29

On terapeuttista katsella puukiukaan tulipesän elävää tulta jo saunaa lämmittäessä. Koivun ja tervan tuoksut ovat hurmaavia. Kesämökeillä ei ole aina sähköjä, ja esimerkiksi syksy tuo saunomiseen aivan omanlaisensa tunnelman valoisien kesäöiden jälkeen: saunaan mennään kynttilän valossa, ja ulkoa kajastavat lyhtyjen kutsuvat valokehät. Mökillä saunomiseen saattaa vierähtää monta tuntia. Välillä käydään uimassa järvessä ja vilvoitellaan laiturilla tai saunan terassilla. Mikä olisikaan enää hienommalla tavalla suomalaista? Pitkään saunomishetkeen liittyy usein myös maistuva ruoka.


#facts

Polttopuiden hankinta alkaa keväällä puiden kaatamisella. Kesällä puita kuivataan auringossa katoksen alla, syksyllä ne siirretään ilmavaan varastoon ja alkutalvesta pilkkeet ovat valmiita tulipesään.

30


31

Vinkkejä tulen sytyttämiseen • Käytä vain kuivia polttopuita, jotka ovat tulipesään sopivan pituisia. Sopivat ovat noin 10-15 cm tulipesän syvyyttä lyhyempiä. • Säilytä parin päivän puut sisällä lämpimässä, ei kuitenkaan asuinhuoneissa. • Polttopuut kuivuvat lopullisesti vasta tulipesän lämmössä: muista jättää savupelti hieman raolleen. • Tulen sytyttämisen taito on kaasujen polttamisen taitoa. Savukaasu on puusta kuumentamalla irtoava kaasu. • Laita ensimmäiseen pesälliseen pieniä puita ja vasta seuraaviin suurempia. • Kasaa pilkkeiden päälle pieniä kuivia tikkuja ja hieman tuohta tai paperia. • Sytytä puut ensin aina päältäpäin. Silloin kaikki, mikä kaasuuntuu, myös leimahtaa ja palaa. • Tulipesää ei tule täyttää kokonaan. Jätä myös kaasuille tilaa palaa. • Nauti tulen lämmöstä ja valosta.


32


33

Täytetyt perunat ja kananmunat 12 annosta 4 keitettyä perunaa 6 keitettyä kananmunaa Täyte 25 g ohuita (kylmäsavu)paistiviipaleita 1 prk (125 g) piparjuurituorejuustoa 2 rkl majoneesia Lisäksi ohuita (kylmäsavu)paistiviipaleita ruohosipulia Viipaloi perunat kuorineen. Kuori ja halkaise munat. Hakkaa kylmäsavupaistiviipaleet hienoksi muruksi. Sekoita juuston ja majoneesin kanssa tahnaksi. Pursota seos perunaviipaleille ja munanpuolikkaille. Koristele paistiviipaleilla ja ruohosipulilla.


#facts

Suomessa on ollut yleisiä saunoja 1800-luvulta saakka. Yleinen sauna tarkoittaa saunaa, joka on maksua vastaan kenen tahansa käytettävissä. Yleiset saunat liittyvät teollistumiseen ja kaupungistumiseen: maaseudulta kaupunkeihin muuttanut työväestö tarvitsi pesutiloja, koska asunnoissa ei sellaisia vielä ollut.

34


35

Yleinen sauna Yleisiä saunoja on eritasoisia ja -hintaisia. Matkailijat löytävät saunoja myös uimahalleista, hotelleista, kylpylöistä ja muista matkailukohteista. Suomalainen voi käydä uimahallissakin pelkästään saunan takia, jos saunaa ei satu itsellä olemaan.


Urbaanit saunat kiinnostavat Yleiset saunat ja muut yhteisölliset paikat lisääntyvät kaupungeissa. Saunominen suo mahdollisuuden rentoutua porukalla ja vaihtaa ajatuksia päivän polttavista aiheista. Yleiset saunat ovat ennen kaikkea urbaania saunomista ja tapa pysähtyä arjen keskellä. Ulkomaalaisille yleiset saunat ovat hyvä tapa tutustua suomalaiseen saunakulttuuriin ja suomalaisiin. Yleisten saunojen tarjoamat saunaelämykset eroavat toinen toisistaan, ja jokaisessa saunassa on erityinen tunnelma. Meren rannalla Helsingissä sijaitseva Löyly on uuden suomalaisen saunatrendin ytimessä. Löyly on arkkitehtuuriltaan moderni puurakennus, jonka terassitilat ulottuvat meren päälle. Saunominen, vilvoittelu ja ruokailu onnistuvat aivan meren rannalla. Helsingin Kauppatorin kupeessa Katajanokalla on Allas Sea Pool -merikylpylä altaineen ja saunoineen. Forum Sauna Turussa taas edustaa perinteistä suomalaista yleistä saunaa, jossa saa myös sauna- ja hemmotteluhoitoja.

36


37


Urbaani sauna Sauna kuuluu jokaiseen hotelliin ja uimahalliin kaikissa Suomen kaupungeissa. Uimahallien saunat ovatkin monen kunnan tai kaupungin ainoita ”yleisiä” saunoja. Uimahallit yleistyivät 1960-luvulla, kun suomalaisten uintitaitoja haluttiin parantaa uintiopetuksella. Suomessa on nykyään noin 220 uimahallia ja yli 50 kylpylää. Sauna löytyy hotellista kuin hotellista, poikkeuksetta. Suomalaisten hotellien saunoissa tarjotaan saunaelämyksiä niin yksittäisille asiakkaille kuin ryhmillekin. Yleiset saunavuorot ovat kaikkien käytettävissä, ja osa saunapalveluista on saatavilla tilauksesta. Suomessa on tarjolla myös monenlaisia saunaan liittyviä elämyspalveluja. Matkailukohteissa saunominen on usein ohjattu tapahtuma ja saunatilat suunnattu erikokoisten ryhmien virkistyskäyttöön. Saunaelämys voi olla vaikkapa aidon savusaunan kokeminen tai veneretki saunalautalla suomalaiseen saaristoon.

38


39

#FACTS

Ensimmäinen suomalainen uimahalli, Yrjönkadun uimahalli, rakennettiin vuonna 1928. Se on rakennushistoriallisesti arvokas ja säilyttänyt alkuperäisen ilmeensä jo vuosikymmenten ajan.


#Facts

Saunajooga poistaa tehokkaasti kuonaaineita. Noin 45 minuuttia kestävän harjoituksen aikana kehosta poistuu jopa litra nestettä.

40


41

sauna hyvinvointitilana Sauna on todellinen hyvinvointitila, joka sopii muuhunkin kuin vain löylyttelyyn. Saunajooga on kokemus, jossa yhdistyvät mieto lämpö, saunan hiljaisuus sekä joogaan pohjautuvien yksinkertaisten liikkeiden rentouttava ja vahvistava vaikutus. Saunajooga ja saunapilates ovat suomalaisia lajeja, jotka sopivat niin kotisaunaan kuin yleisiin saunoihin. Harjoitukset tehdään noin 50 asteen lämmössä saunan lauteilla istuen. Lämpö tekee kropasta elastisemman ja tehostaa näin joogaan ja pilatekseen pohjautuvien lempeiden liikkeiden vaikutusta. Lämmössä jäykätkin nivelet, lihakset ja selkäranka venyvät paremmin. Harjoitus ei hoida ainoastaan kehoa, vaan myös mieli kiittää. Harjoitus auttaa rentoutumaan ja keskittymään hetkeen.


#FACTS

Tiheäkään saunominen ei kuivata ihoa, vaan päinvastoin parantaa ihon läpäisyestettä niin, ettei saunojan iho kuivu niin helposti kuin saunaa välttävän iho.

42


43

Löylyttäret pulppuavaT saunomisen iloa Löylyttäret on Suomen Saunaseuran jäsenien, neljän äidin ja heidän tyttäriensä, oma saunaporukka. He tapaavat saunaseuran naisten vuoroilla pari kertaa viikossa ja kokevat saunomisen mukavaksi tavaksi vaihtaa kuulumisia. Löylyjen lomassa puidaan arjen asioita aina lomista flunssa-aaltoon, päivitetään perheiden kuulumiset ja vitsaillaan hyvässä hengessä. Löylyjen välissä käydään meressä uimassa kesät talvet. Saunottuaan ja uituaan iloinen ja rento seurue siirtyy Vaskiniemen kahvilan puolelle takkatupaan. Saunan jälkeen maistuvat lohikeitto ja karjalanpiirakat. Kesäisin saunailta päättyy pitkään istuskeluun Vaskiniemen kuistilla.


44


45

#FACTS Suomen Saunaseura on vuonna 1937 perustettu aatteellinen yhdistys, jonka tehtävänä on ylläpitää ja kehittää suomalaista saunaa sekä vaalia suomalaista saunakulttuuria. Seura on aktiivisesti mukana ajankohtaisissa saunakeskusteluissa ja tukee suomalaista saunatutkimusta muun muassa apurahoilla. Seuralla on Lauttasaaressa saunatalo, joka on tarkoitettu jäsenten lisäksi suomalaisen saunakulttuurin esittelyyn.


#Facts

Keskiyön aurinko on luonnonilmiö, jossa aurinko ei laske horisontin alapuolelle koko kesäisen vuorokauden aikana. Ilmiötä tapaa ainoastaan napapiirin pohjoispuolella. Yötön yö onkin kaamoksen vastakohta. Molemmat ilmiöt syntyvät maapallon pyörimisakselin kaltevuuden takia. Vuoden pisin päivä eli kesäpäivänseisaus on 21. tai 22. kesäkuuta.

46


47

#KESÄ


# Facts

Suomalaisen saunan päivää vietetään kesäkuun toisena lauantaina. Lauantaisauna onkin Suomessa vanha perinne, vaikka nykyään saunapäiväksi voi osua mikä tahansa päivä.

48


49

VASTA ja VIHTA Koivun tuoksu tuo saunaan omanlaistaan aistinautintoa. Monen suomalaisen mielestä vihta tai vasta kruunaa saunahetken. Vasta on tuoreista koivunoksista tehty kimppu. Vihtoessa verenkierto ja ihon aineenvaihdunta vilkastuvat. Koivunlehtien tiedetään myös puhdistavan ja hoitavan ihoa. Kun iho on jo vähän lämmin, sitä ryhdytään vihtomaan kevyesti. Apuun voi pyytää myös saunakaveria. Vihtaa säilytetään saunassa vesiastiassa, koska muuten se kuivuu eikä enää tuoksu tai tunnu iholla hyvältä. Vastan voi tehdä muistakin puulajeista kuin koivusta, esimerkiksi lepästä, pihlajasta, pajusta, katajasta, kuusesta tai männystä.


# FACTS

Juhannussaunassa tehtiin entisaikoina taikoja. Taikoja tekivät erityisesti naimaiän kynnyksellä olevat nuoret tytöt, jotka halusivat löytää sulhasen, ja naimattomaksi jääneet vanhatpiiat, jotka elättelivät yhä toivonkipinää. Taikojen avustuksella pyrittiin tekemään itsestä mahdollisimman viehättävä ja avioon otollinen. Apukeinona käytettiin vedellä valelemista, pesemistä sekä kukka- ja lehvävihdoilla vihtomista.

50


51

Juhannussauna Juhannuksena luonto on Suomessa kauneimmillaan, ja keskikesän juhlan vietossa saunominen on tärkeä rituaali. Suomalaiset rakastavat juhannusta, ja jos mahdollista juhannus vietetään mökillä vesistön äärellä. Oman perheen lisäksi tunnelmasta nauttivat myös saunavieraat. Juhannusperinteisiin kuuluvat sisäänkäyntejä koristavat juhannuskoivut. Koivusta tehdään myös vasta tai vihta valmiiksi saunaa varten. Kiireettömyys, valoisat yöt ja luonnonläheisyys lisäävät juhannussaunan nautinnollisuutta. Löylyt tuntuvat makoisilta, kun mikään ei häiritse yhdessäoloa. Juhannuksen perinteisiin kuuluu myös juhannuskokon polttaminen.


#Facts

Suomalaisilla on kokemusta saunoista jopa noin 10 000 vuoden ajalta. Koko sinä aikana, kun Suomi on ollut asuttavissa jääkauden päättymisen jälkeen, on täällä myös saunottu. Suomea voidaankin hyvällä omatunnolla kutsua saunamaaksi, vaikka sauna ei supisuomalainen keksintö olekaan.

52


53

Savusauna Savusaunat ovat osa suomalaista perinnettä. Savusaunoissa ei ole savupiippua, vaan savu leviää aluksi löylyhuoneeseen ja poistuu sitten räppänän kautta. Kun kiuaskivet ovat riittävän kuumat ja tuli on sammunut, heitetään häkälöylyt. Silloin suurin osa kivien pintaan tarttuneesta noesta ja pienhiukkasista irtoaa ilmaan ja voidaan tuulettaa ulos. Sen jälkeen sauna on valmis kylpijöille. Savusaunan löylyt ovat erittäin pehmeät. Useat suomalaiset pitävätkin savusaunassa saunomista parhaana tapana. Savusaunoihin pääsee tutustumaan esimerkiksi matkailukohteissa ympäri Suomen.


#Facts

Kelo on pystyyn kuivunut, kuorensa pudottanut vanha puu. Se on pinnaltaan harmaantunut ja sisältä punertava honka, jonka kasvu pohjoisessa päättyy 300–400 vuoden iässä. Keloutuminen vie joitakin vuosikymmeniä, minkä jälkeen puu voi seistä paikallaan vielä satoja vuosia. Kelo on suosittu sauna- ja laudemateriaali esimerkiksi Lapin matkailukohteissa.

54


55


tee-se-itse-hoito: suklaan kosketus luomukaakaota kookosrasvaa tummaa sokeria Ota kaikkia aineksia saman verran, sekoita ja anna kehollesi hyväilevä kuorinta. Hoidon voi tehdä myös pestylle lämpimälle iholle saunassa. Anna sokerin sulaa ja hiero sillä sitten ihoa. Huuhtele kuorinta-aineet lämpimällä vedellä.

56


57


saunominen tarjoaa irtioton Saunominen tekee arjestakin juhlaa. Sauna on mitä parhain paikka hemmotella itseä, nauttia kahdenkeskisestä ajasta rakkaan kanssa tai viettää riemulomaa koko perheen tai ystävien kesken. Myös yritysten virkistyspäivät ja kokoukset saavat arvokkaan päätöksen suomalaisessa saunassa. Sauna saa vaikeimmatkin neuvottelut maaliin. Saunominen tarjoaa yhdellä kertaa puhdistavan, virkistävän ja rentouttavan elämyksen. Saunominen antaa ajatuksille siivet. Sauna on suomalaisten helmi.

58


59

#Facts

Saunoessa nesteytys on erityisen tärkeää. Paras vaihtoehto on vesi.


# Facts

Saunominen saattaa nostaa tilapäisesti verenpainetta, mutta saunomisen jälkeen verenpaine laskee jopa alemmalle tasolle kuin ennen saunomista.

60


61

naisten saunavuoro Saunominen tarjoaa irtioton arjen rytmistä ja antaa mahdollisuuden levähtämiseen, kiireen katkaisemiseen ja palautumiseen. Arki on usein niin hektistä, ettei ystäville jää niin paljon aikaa kuin haluaisi. Onkin sitä ihanampaa viettää yhteistä aikaa hyvien ystävien kanssa minilomalla, johon kuuluvat ostokset, hyvä ruoka ja viini – sekä Suomessa tietysti saunominen. Kun kaupunkikierros on tehty, lähdetään yhdessä saunaan. Muuta ei tarvita kuin kylpytakit päälle, hemmottelutuotteita kainaloon ja sauna-osastolle nauttimaan löylyistä ennen illan viihdetarjontaa. Saunan lauteilla kerrotaan yleensä ne mehukkaimmat jutut ja nauretaan yhdessä hauskoille sattumille.


Tee-se-itse-hoito: yrtti-sitruunakasvonaamio 3 rkl maustamatonta jogurttia 1 rkl sitruunamehua 1 rkl hunajaa 2 rkl vuodenajan mukaan valittuja yrttej채 (hienoksi silputtuja lehti채 tai kukkia) 1-2 rkl kaurahiutaleita Sekoita ainekset huolellisesti jogurttiin. Kaurahiutaleita sen verran, ett채 saat tulokseksi pehme채n tahnan.

62


63


#Facts

Suomalaistutkimuksen mukaan saunominen vähentää huomattavasti sydänkohtauksen riskiä – jopa 63 % – ja pidentää siten saunojien elinikää useilla vuosilla.

64


Miesten saunavuoro Miesten saunavuorolla vain ollaan. Saunomiseen liittyvä kiireettömyys tarjoaa oivan ympäristön miehisen mielen ja kehon rentouttamiseen. Tittelit eivät merkitse saunan lauteilla mitään, koska saunassa kaikki ovat tasa-arvoisia. Lämmön levitessä jäseniin miehetkin vapautuvat antamaan periksi ja rentoutumaan: vain elämään. Suomalaiset pääsevät vieraankin saunaseuran kanssa heti asioiden ytimeen. Jutut ovat saunan lauteilla hersyviä, ja välillä sukelletaan vakaviinkin aiheisiin. Saunakeskustelut riippuvat aina saunojista, mutta saunaa ja sen löylyjä on tapana kehua vuolaasti – varsinkin jos kyse on omasta saunasta. Aistit herkistyvät, ja pienikin löylyn sihahdus vapauttaa mielen turhista murheista. Elämä tuntuu taas elämisen arvoiselta. Ajantaju häviää. Kellonviisareiden liike ei kiinnosta ketään. Mitä kauemmin saunassa viivytään, sitä varmemmin pääsee lähelle omaa itseään ja ihmisyyttään. Saunottuasi olet valmis taas astumaan elämän virtaan ja kohtaamaan arjen.

65


66


67

Graavilohileivät 6 annosta 12 viipaletta saaristolaisleipää Täyte 200 g graavisuolattua lohta 1 keitetty kananmuna 1 omena 1/2 punasipuli 150 g ranskankermaa 2 rkl hienonnettua tuoretta tilliä ripaus suolaa ja rouhittua mustapippuria Hienonna graavilohi ja kuorittu keitetty kananmuna. Kuori omena ja raasta karkeaksi raasteeksi. Kuori ja hienonna sipuli. Sekoita ainekset keskenään. Leikkaa leivät pieniksi kolmioiksi ja täytä anteliaasti lohiseoksella.


#Facts

Hikoilu on elimistön tehokkain tapa päästä eroon ylimääräisestä lämmöstä. Saunomisen aikana hikoillaan keskimäärin puoli litraa.

68


69

Joukkueen saunailta Huippu-urheilijat tekevät eri joukkuelajeissa valtavasti töitä menestymisensä eteen. Menestys tarkoittaa unelmaansa tavoittelevalle joukkueelle tavallisesti mestaruutta. Suomessa mestaruuden kunniaksi jaetaan mitalien lisäksi pokaali, jota urheilijapiireissä sanotaan yleisesti ”pojaksi”. Onpa sitten kyseessä jääkiekko, jalkapallo, koripallo tai lentopallo, mestarijoukkueen kapteenille on suuri kunnia nostaa ”poika” ilmaan. Mestaruusiloon yhtyy koko joukkue, taustajoukot, talkooväki ja tietysti kannattajat. Unelma on saavutettu, ja sen eteen tehty työ on vihdoinkin tuottanut tulosta. Mestaruuden juhlinta kestää useita päiviä, ja saunominen on olennainen osa mestaruusrituaaleja.


Kehonhuoltoa saunoen Urheilusuorituksen jälkeen sauna on oiva paikka kehonhuoltoon, joka on yhtä tärkeää kuin treenikin. Sauna sopii mainiosti lihasten venyttelyyn, rentoutumiseen ja palautumiseen. Keho pyrkii kuumassa saunassa eroon liiasta lämmöstä hikoillen, jolloin ihon pintaverenkierto kiihtyy. Palautumista voi tehostaa myös pulahtamalla järveen. Saunominen ja vilvoittelu ovatkin tutkitusti yksi tapa vähentää treenin jälkeistä lihasten kipeytymistä. Kuona-aineet kaikkoavat kudoksista nopeammin, eli lopulta saunominen auttaa kohti parempia suorituksia!

70


71

#Facts

Saunajooga huoltaa selkää ja niskahartiaseutua. Se on myös hyvää vastapainoa liiallisen istumisen kuormittamalle keholle.


Suomalaiset jalkapallosisarukset nauttivat saunasta Pauliina ja Katriina ovat todellisia saunan ja saunatuotteiden suurkuluttajia. Futistytöt pelaavat ammattimaisesti FC Bayern Münchenissä Saksassa ensimmäisinä suomalaisnuorina. Kansainvälisellä huipputasolla ja Suomen nuorten maajoukkueessa pelaaminen vaatii suunnitelmallista ja ahkeraa harjoittelua myös vapaa-ajalla ”läpi yöttömän yön”.

72


73

#FACTS

Sydämen syke nousee löylyssä. Syke voi nousta jopa 120–150 lyöntiin minuutissa. Verenkierto vilkastuu ja sydän pumppaa verta tehokkaammin, joten löylyttely on verrattavissa kevyeen liikuntasuoritukseen.


Sisarukset viettävät kesäisin aikaa mökillään Suomessa aina, kun siihen on mahdollisuus, ja omatoimiharjoittelevat luonnon äärellä. Harjoittelu onnistuukin kuin itsestään kauniissa maalaismaisemassa, jossa suurkaupungin vilinästä ei ole tietoakaan. Kesämökillä vastassa on aina puhdas luonto, rantasauna ja läheinen vesistö. Vihdoin on aikaa saunoa ja uida. Urheilijoiden rentoutuminen alkaa heti, kun futistytöt avaavat saunan oven. Saunaan pitääkin päästä nopeasti ja helposti, jotta lihakset alkavat palautua rasituksesta. Perinteinen ja alkuperäinen suomalainen sauna on tytöistä se kaikkein paras! Saunan lämpö ja tuoksut sekä pulahdus järveen ovat niitä pieniä tärkeitä asioita, jotka edistävät urheilijan rentoutumista. Samalla unohtuvat kiire, opiskelut, urheilun rasitukset ja muut arkiasiat. Saunan jälkeen olo on mahtava – kuin uudestisyntynyt. Pauliinan ja Katriinan unelmana olisikin päästä treenien jälkeen saunaan myös Münchenissä. Saunominen on niin ihanaa!

74


75

#FACTS

Saunassa puhdistautuu sekä fyysisesti että psyykkisesti. Hikoilu ajaa kuona-aineita ulos kehosta ja puhdistaa ihoa.


76


77

#SYKSY

#FACTS

Suomi on maailman metsäisimpiä maita, ja Suomen pinta-alasta valtaosa eli yli 70 % on metsää. Suomessa on liki miljoona metsänomistajaa, eli yksi viidestä kansalaisesta omistaa metsää. Suomen jokamiehenoikeudet antavat jokaiselle oikeuden liikkua luonnossa ja poimia marjoja ja sieniä.


Maakuoppasauna Ensimmäiseksi suomalaiseksi saunaksi voidaan kutsua yli 10 000 vuoden takaista maakuoppasaunaa. Maakuoppasauna oli hyvin yksinkertainen: kuoppa kaivettiin maahan ja keskelle rakennettiin tulisija. Päälle taivutettiin nuoria puunrunkoja. Seuraava versio saunasta oli rakennus, jossa oli oikea lattia, puinen etuseinä ja ovi. Kiuas sijoitettiin ovensuuhun ja lauteet tehtiin puunrungosta. Katto rakennettiin hirsistä, oksista ja turpeesta. Maasaunan modernit muodot jatkavat eloaan nykypäivänäkin. Sauna voi olla puoliksi maan sisällä, jolloin se sulautuu upeasti Suomen luontoon ja ympäröivään maisemaan: metsään, puihin, kiviin, sammaleisiin ja jopa puolukan varpuihin.

78


79

saunajurtta Jurtta on Keski-Aasian paimentolaisten perinteinen asumus. Suomalainen saunajurtta on rakennettu käsityönä. Siinä on säilytetty jurtan perinteiset muodot ja rakenteet, mutta se on myös suunniteltu kestämään pohjolan ilmastoa. Saunajurtta tarjoaa elämykselliset, lempeät ja happirikkaan puulämmitteiset löylyt. Luonnon parantava voima hyödynnetään viemällä saunajurtta metsän keskelle ja hoitamalla saunojia aidoilla luonnontuotteilla. Saunajurtta tai telttasauna on nautinnollinen kokemus. Kumpi tahansa voidaan pystyttää helposti väliaikaiseksikin ratkaisuksi osaksi luontoa.


sauna­te­ra­peutti Saunaterapeutteja koulutetaan Suomessa. Saunaterapia tarkoittaa sitä, että löylyttelyn lomassa tehdään luonnonhoitoja. Saunaterapeutit ovat suomalaisen saunaperinteen ja erilaisten hoitojen koulutettuja oppaita. He ohjaavat saunojat muun muassa nauttimaan erilaisista peseytymismuodoista, yrteistä ja vastomistavoista. Ennen kaikkea saunaterapeutit ohjaavat turvalliseen saunomiseen. Opastetulle saunomiselle, saunahoidoille ja saunomistiedolle on kysyntää, ja ulkomaisten vieraiden lisäksi suomalaisetkin haluavat vinkkejä ja uusia ulottuvuuksia perinteiseen saunomiseen.

80


81

#FACTS

Saunottajan ammatti on peräisin keskiajalta. Saunottajan tuli hankkia tarpeelliset kylpyvälineet: kiulut, vastat ja jopa saunahatutkin. Itse saunotukseen kuului asiakkaiden saunotus, mikä tarkoitti tukanpesua ja -leikkuuta sekä parranajoa. Huomattavan osan tuloistaan saunottajat saivat kuppaamisesta. Saunottaja puhalsi torvea merkiksi siitä, että sauna oli kuuma ja kylpykunnossa. Nykyään ainoastaan koulutetulla henkilöllä on ammattitaitoa toimia kupparina tai hierojana.


#FACTS

Jos polttarisankari siirtyy valtaistuimeltaan, muut saunojat kilpailevat paikasta. Vanhan uskomuksen mukaan morsiamen paikalle ensimmäiseksi ennättänyt juhlii häitään seuraavaksi.

82


83

Morsiussauna kokoaa ystävät yhteen Vihkipäivään valmistautuminen alkoi jo satoja vuosia sitten saunoen. Tulevat morsiamet ja sulhaset kylvetettiin saunassa. Saunassa tehtiin erilaisia loitsuja ja taikoja, jotta tuleva avioelämä olisi mahdollisimman onnellinen. Morsiussaunan tarkoituksena oli karkottaa pahat henget ja valmistaa morsian uutta elämää varten. Morsiussauna onkin edelleen taianomainen ja ikimuistettava elämys. Morsiussauna tai sen modernimpi versio polttarisauna voidaan muokata morsiamen persoonan mukaan. Vanhoja perinteitä yhdistellään nykyaikaiseen sauna-

elämykseen, johon kuuluvat erilaiset hemmotteluhoidot, kuten saunajooga. Saunan koristeluun ja tunnelman luomiseen voi panostaa vuodenajan mukaan. Kesällä sauna koristellaan luonnonkukin ja koivunoksin, talvella havunoksin ja kynttilöin. Morsiussaunaan pätevät suomalaisen saunakulttuurin arvot: aitous, moniaistisuus, läsnäolo, puhtaus ja tietenkin hyvinvointi ennen saunaa ja saunan jälkeen. Monesti juuri morsiussauna on paikka, jossa erilaiset ystävät kokoontuvat pitkästä aikaa jakamaan hyviä muistoja.


84


Vinkkilista moderniin suomalaiseen morsiussaunaelämykseen: • Varaa morsiussaunaan riittävästi aikaa. • Karkota pahat henget saunasta loitsien, nauraen ja laulaen. • Varmista, että saunalla riittää raikasta vettä ja tarjolla on pientä suolaista. • Koristele morsiamelle kunniapaikka lauteilla yrtein, kukkasin ja katajanoksin. • Varaa morsiamelle laadukkaita saunatekstiilejä ja pyyhkeitä vilvoitteluun saunomisen lomassa ja saunan jälkeen. • Järjestä morsiamelle saunaan viileä yrttijalkakylpy. • Vihdo morsianta erilaisin vihdoin. Katajavihta toimii mikroneulauksen tavoin ja saa veren kiertämään. • Auta morsianta puhdistautumaan vanhan tavan mukaan entisestä elämästä jauhojen ja suolan avulla. Voit myös tehdä erilaisia ihon hunajakuorintoja, valmistaa turve- tai savinaamion tai tuoda peseytymistä juhlistamaan erilaisia käsintehtyjä saippuoita. • Muista suomalaisen saunaelämyksen ydinarvot: aitous, moniaistisuus, läsnäolo ja puhtaus.

85


86


87

pehmeä Mustikkavadelmasmoothie 2 annosta 2 dl mustikoita 2 dl vadelmia 2 rkl kauraleseitä 2 dl maustamatonta uonnonjogurttia hunajaa

Lisää kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita samettisen pehmeäksi juomaksi. Jos smoothie on liian paksua, voi lisätä sekaan hieman vettä tai mehua. Lisää oman maun mukaan myös hunajaa. Marjat voivat olla pakastettuja tai tuoreita. Pakastemarjoista saat viileän herkun!


# Facts

Suomalaisille sauna on paikka, jossa voi olla yhdessä hiljaa.

88


89

Turpeesta hoitoa saunassa Lämpö edistää turpeen vaikutusta, minkä vuoksi saunoja ja kylpyjä pidetään ihanteellisina paikkoina turvehoidoille. Turvesaunassa iholle levitetään turvetta ja sen annetaan vaikuttaa. Voidemaisuutensa takia hoitoturve soveltuu erinomaisesti saunaan, siinä missä hunaja ja suklaakin. Lauteet kannattaa suojata hyvin, ja nautiskelijan on hyvä juoda hoidon aikana runsaasti vettä. Tällä hetkellä arvellaan, että turpeen positiiviset vaikutukset johtuvat sen humushapoista. Mitä enemmän humushappoja, sitä parempaa hoitoturvetta. Turve on väristään huolimatta erittäin puhdasta, ja sillä on viruksia, sieniä ja bakteereja tuhoavia ominaisuuksia.

Jo 30 vuotta sitten suoalueilla liikkuneet ihmiset kertoivat kokeilleensa turvetta saunassa ja huomanneensa sen rentouttavan vaikutuksen. Turvesaunan kosmeettiset hyödyt tuntuvatkin heti: iho muuttuu pehmeäksi ja heleäksi. Useita kertoja peräkkäin saunominen myös hoikistaa, vaikka paino ei välttämättä putoa. Turpeella on hoidettu perinteisesti jopa sataa eri vaivaa aina reumaattisista säryistä gynekologisiin ja urologisiin ongelmiin. Suomalaisen tutkimuksen mukaan turvehoidoista saakin apua esimerkiksi kipuihin, uniongelmiin, virtsa- ja vaihdevuosivaivoihin sekä haluttomuuteen. Turvehoito näyttäisi kohottavan myös mielialaa.


#FACTS Turve on puhtaasti luonnontuote, ja turvekylvyt ovat vanha hoitomuoto. Turvehoitolat syntyivät soiden lähelle Saksaan, Itävaltaan ja moniin muihin Keski-Euroopan maihin. Niihin kokoontuivat esimerkiksi Napoleonin sotilaat hoitamaan vammojaan. Turvehoidot ovat vähentyneet, koska turvetta on vaikea saada. KeskiEuroopassa turve nostetaan kylpylän omasta suosta ja palautetaan sinne hoidon jälkeen. Suomessa kiinnostus hoitoturpeeseen heräsi 1990-luvulla filosofian lisensiaatti Riitta Korhosen lisensiaattityön julkistamisen jälkeen.

90


91


92


93

Suolahoidot saunassa Suolahoidot ovat olleet käytössä jo muinaisista ajoista lähtien. Kreikkalaiset ja roomalaiset kylpivät lämpimässä suolavedessä, ja hoitoa käytettiin erityisesti hengityselinsairauksissa. Himalajan kristallisuolaa pidetään kaikkein puhtaimpana suolana. Suolahoito on vanhan kansan tapa hoitaa ihovaivoja, koska kuumennettaessa suola vapauttaa negatiivisia ioneja. Ne tekevät ilmasta raikkaan, puhtaan ja bakteerittoman. Suolainen ilma ehkäisee tulehduksia ja bakteerien kasvua, puhdistaa ihoa ja rauhoittaa hengityselimiä.


94


95

#TALVI

# Facts

Suomessa talvi on yksi neljästä vuodenajasta. Yöttömien öiden vastakohta on kaamosaika. Kaamos on ajanjakso, jolloin aurinko ei nouse horisontin yläpuolelle. Lumi jää maahan ja kaunistaa maiseman, jos lämpötila on alle nollan.


Joulusauna Joulusaunan tarkoitus on katkaista arjen työt ja puhdistaa, ennen kuin siirrytään keskitalven juhlallisuuksiin. Saunominen on ollut perinteisesti juhlapyhien ensimmäinen vaihe, ja maaseudulla saunaa lämmitettiin aamusta saakka. Joulusaunominen on kuulunut aina myös kaupunkijouluun, ja useat yleiset saunat avaavat jouluna ovensa varhain. Joulusauna on ehdottomasti yksi suomalaisten perinteisimmistä saunarituaaleista. Jouluksi sauna siivotaan kunnolla, ja tunnelmaa luomaan tuodaan puhtaat laudeliinat, kynttilät ja lyhdyt. Joulusauna luo läheisyyttä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta perhepiirissä ja on tärkeä rituaali joulunvietossa.

96


97

#Facts

Joulusaunassa ei ennen vanhaan elämöity tai puhuttu kovalla äänellä. Saunatonttua ei sopinut unohtaa. Viimeiset löylytkin kuului heittää tontulle.


Jääsauna Lumisauna on rakennettu lumesta ja jäästä. Ainoastaan saunan lauteet ovat puuta. Kiukaan kostea höyry pitää lämpötilan korkealla, vaikka lumiset seinät hohkavat kylmää. Lämpöä tuo ainavalmis kiuas, jota käytetään 10–15 minuuttia kerrallaan. Sitten jäähdytetään. Jääsauna on huikean ainutlaatuinen kokemus, jonka kosteus saa ihon hehkumaan monta päivää.

98


99

#Facts Revontulet ovat Maapallon pohjoisilla ja eteläisillä napa-alueilla näkyvä öinen valoilmiö. Revontulia esiintyy sitä enemmän, mitä lähempänä napoja ollaan – Suomessa ne ovat yleisimpiä talviaikaan Lapissa. Revontulet syntyvät, kun aurinkotuulen varatut hiukkaset osuvat maan ilmakehään.


# Facts Avantouinti on uintia jäähän tehdyssä avannossa, jossa vesi on noin nollaasteista. Avantouintia pidetään vanhana luonnonparannusmenetelmänä ja itsehoitona.

100


101

Vilvoittelu Vilvoittelu kuuluu saunomiseen. Suomi on tuhansien järvien maa, ja vesistömme ovat maailman puhtaimpia. Vilvoittelu onnistuukin kesäisin järvessä uimalla ja talvisin pakkasessa virkistäytymällä. Rohkeimmat pyörivät myös lumihangessa tai pulahtavat avantouinnille. Kun keho on viilentynyt, voidaan taas palata saunaan.


102


103

suomalainen sauna ulkomailla Sauna kuuluu suomalaisen elämään muuallakin kuin kotimaassa. Suomalaisia asuu paljon ulkomailla, ja moni haluaa kokea uudessa kotimaassaan myös oikean suomalaisen saunan. Aidot suomalaiset saunat löytyvät myös useista Suomen suurlähetystöistä sekä rauhanturvaajien tukipaikoista.


SVEITSIN TELTTASAUNA Sveitsin Alpeilta löytyy suomalais-sveitsiläisen pariskunnan oma saunamaailma. Jo vuosia sitten pariskunnan kotipihaan pystytettiin telttasauna puukiukaineen. Saunaa lämmitetään lähes viikoittain niin kesällä kuin talvellakin. Saunan vieressä oleva kylpytynnyri lämmitetään kaveriksi silloin tällöin. Polttopuiden kulutus huvittaa naapurikylän maalaistalon isäntää, joka puut pariskunnalle toimittaa. Saunasta ei kuitenkaan hevillä luovuta – sauna vapauttaa viettämään aikaa omassa rauhassa ilman sen kummempaa ohjelmaa.

104


105


106


107

# Facts

Ulkomaalaiset kokevat, että suomalainen sauna erottuu muista joustavuutensa vuoksi ja siksi, että kylpijä voi vaikuttaa saunan lämpötilaan.

Saunadiplomatiaa Washingtonissa Kun Suomen Washingtonin-suurlähetystö vihittiin käyttöön marraskuussa 1994, oli itsestään selvää, että rakennuksessa olisi myös sauna. Kuka tahansa suurlähetystön diplomaateista voi järjestää saunalla tilaisuuden. Sauna sijaitsee rakennuksen kellarikerroksessa ja näyttää sinne rakennetulta hirsimökiltä. ”Mökin” ulkopuolella on suomalaisella designilla sisustettu oleskelutila, jossa tarjoillaan saunailtoina suomalaista ruokaa.


Diplomatic Finnish Sauna Society of D.C. kutsuu lähetystösaunaan noin kerran kuussa reilut parikymmentä toimittajaa ja kongressin erityisavustajaa. Saunaseuran illat alkavat lyhyellä vastaanotolla, jossa vieraat saavat tutustua toisiinsa. Vieraille pidetään aina myös alkupuhe, jossa kerrotaan jostakin Suomelle tärkeästä ajankohtaisesta teemasta: kyse on kuuluisasta suomalaisesta saunadiplomatiasta. Saunaseuran periaate on, että vieraat saavat viipyä saunalla niin pitkään kuin viihtyvät. Näin viestitään suomalaisesta saunaperinteestä, johon kiire tai hoputtaminen ei kuulu. Diplomatic Finnish Sauna Society of D.C. on niin suosittu, että tulijoita on aina jonoksi asti.

108


109

#FACTS

Lähes jokaisessa Suomen suurlähetystössä on sauna, vaikka niiden käyttö vaihteleekin paikallisen maan tapojen ja saunatilojen koon mukaan.


#Facts

Sana ”sauna” on ehkä ainoa suomalainen sana, joka on levinnyt ympäri maailman ilman, että sitä on käännetty muille kielille.

110


111

Rauhanturvaajasauna Sauna on osa suomalaista kulttuuria silloinkin, kun olemme kaukana kotoa. Suomalaisilla on aina sauna mukanaan operaatiosta ja maasta riippumatta. Jos saunaa ei pystytä rakentamaan, sen virkaa toimittaa esimerkiksi saunakontti tai saunateltta. Yhdistyneiden kansakuntien (YK) Libanoniin sijoittuvan rauhanturvaoperaation (UNIFIL) suomalaisella kriisinhallintajoukolla on leirissään peräti viisi saunaa. Rauhanturvaajat kertovat, että sauna on illan kohokohta. Saunassa voi puhdistautua päivän rasituksista myös henkisesti. Libanonissa, Afganistanissa ja Kosovossa palvellut rauhanturvaaja on huomannut joka kerta, kuinka aluksi skeptiset paikalliset löytävät saunomisen ilon ja hyödyn. Saunan ja Afganistanin lämpötilat eivät aina eroa toisistaan monellakaan asteella, mutta saunan jälkeen 50-asteinen ilmasto tuntuu kostealla iholla hetken viileältä. Sauna on henkistä pääomaa, jonka hyödyistä nautitaan myös Libanonin-operaatiossa.


112


113

Pinaatti-perunamunakas 12 annosta 1 ps (80 g) babypinaattia 3 keitettyä perunaa 8 kananmunaa 50 g parmesaaniraastetta 2 dl kermaa 1 dl maitoa ripaus suolaa ripaus rouhittua valkopippuria Huuhtele ja kuivaa pinaatti. Kuori ja viipaloi perunat. Riko munat ja sekoita joukkoon parmesaaniraaste, kerma, maito ja mausteet. Kastele leivinpaperiarkki ja vuoraa paperilla kakkuvuoka (halk. 20 cm). Leikkaa vuoan yli menevä paperi pois. Kaada vuoan pohjalle puolet pinaatinlehdistä. Lisää päälle perunaviipaleet ja aseta päälle loput pinaatit. Kaada päälle munaseos. Kypsennä munakasta 175-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes seos on hyytynyt. Ruskista pinta nopeasti uunissa kuumien grillivastusten alla. Leikkaa annospaloiksi.


#FACTS

Suomea kutsutaan tuhansien järvien maaksi. Suomen pintaalasta yli 10 % on vesistöjä, ja järviä löytyy yli 180 000.

114


115

Saunaliiketoiminta Suomessa Suomi on saunaosaamisen kiistaton ykkösmaa. Sauna mielletään maailmalla suomalaisemmaksi kuin mikään muu suomalainen tuote. On siis selvää, että saunaliiketoimintaakin on Suomessa ollut aina. Suomi on saunainnovaatioiden maa ja suomalaiset luovia saunainnovaattoreita. Saunalla on suuri merkitys Suomen teollisuudelle, matkailulle ja työllisyydelle. Suomessa on satoja sauna-alaan liittyviä yrityksiä, ja ala työllistää tuhansia ihmisiä. Saunaan liittyvä liiketoiminta on monialaista aina saunatuotteita valmistavista yrityksistä saunojen ja kiukaiden valmistajiin sekä saunaelämyspalvelujen tuottajiin. Alalle tulee jatkuvasti uusia yrittäjiä, kuten saunojen suunnittelijoita, huoltoyrittäjiä ja erilaisia hyvinvointipalveluyrittäjiä.


Saunamatkalle Suomeen Suomalainen luonto on täynnä hiljaisuutta, metsiä, järviä ja saaristoa. Suomessa riittää puhdasta ilmaa ja vettä. Saunaelämys on samassakin saunassa eri vuodenaikoina erilainen. Sauna voidaan kokea luonnon keskellä tai kaupunkiympäristössä. Suomeen matkustetaan ympäri maailman vähintäänkin osittain saunaelämyksen toivossa. Sauna löytyy usein majoituksen yhteydestä: hotellista, mökistä tai esimerkiksi yksityisistä villoista.

116


117

# Facts

86 % kansainvälisistä vieraista haluaa kokea suomalaisen saunan Suomen-matkallaan.


Saunomaan pääsee myös yleisissä saunoissa, kylpylöissä ja uimahalleissa. Saunatilan vuokraaminenkin onnistuu lähes missä vain. Upeita saunoja löytyy niin kattojen yltä kaupunkien keskustoista ja kaukaa ihmisvilinän ulottumattomista, kuten yksityisistä saarista. Onpa Suomessa oma Saunasaarikin! Saunalautat sekä rannoille ja laitureille sijoitetut saunat tuovat puhtaan veden osaksi saunomista. Auton perässä vedettävät saunat taas vievät hyvinvoinnin lähteen, saunan, juuri sinne, minne mieli halajaa.

118


119


#facts Keski-Suomi on maailman saunamaakunta. Keskeltä Suomea lÜytyy runsaasti matkailualan saunapalveluja, teollisuuden saunatuotteita ja hauskoja saunaan liittyviä tapahtumia. Voit esimerkiksi testata maailman suurinta savusaunaa, maistaa saunamaakunnan virallista saunaolutta tai herkutella paikallisella saunamakkaralla.

120


121


Saunat kiinnostavat ulkomaalaisia jo niin paljon, että ohjatuille saunaelämyspalveluille riittää kysyntää. Aidon suomalaisen saunaelämyksen tunnistaa sille erityisesti laaditusta laatumerkistä. Sauna from Finlandin myöntämää Authentic Finnish Sauna Experience -laatumerkkiä voi hakea vain saunapalveluyritys, joka läpäisee Sauna from Finlandin aidolle suomalaiselle saunaelämykselle luomat laatukriteerit. Merkki viestii, että kyseessä on aito suomalainen saunaelämys, jonka laatuun panostetaan. Aitoja suomalaisia saunaelämyksiä löytyy kaikkialta Suomesta, esimerkiksi SaunaTourilta Rukalta, Keski-Suomesta Varjolan Tilalta ja Lomakeskus Revontulesta. Myös Lapista Metsäkyly Rovaniemellä ja Mielenvalkeasta Leviltä löytyy laatusertifikaatin saaneet saunaelämykset. Myös Sokos Hotellien ketju on saavuttanut saunalaatumerkkejä eri kaupungeissa.

122


123

#Facts

Sauna from Finland ry on monialainen saunayritysten verkosto, jonka tavoitteena on luoda maailman paras suomalainen saunaelämys. Verkoston jäsenet vauhdittavat tätä tavoitetta kukin omilla tuotteillaan, palveluillaan ja osaamisellaan. Kasvavassa verkostossa on lähes 200 jäsenyritystä.


Kirjan tekijät

Oma saunahetkeni Saan mielihyvää jo pelkästä saunaan menemisen ajatuksesta. Illan hämärtyessä oma saunahetkeni alkaa siitä, että lämmitän pihasaunamme joko puilla tai sähköllä. Saunan lämpenemistä odotellessa levitän pellavaliinat lauteille, täytän vesiastiat ja sytytän lyhdyn luomaan tunnelmaa. Saunan tunnelma on minulle tärkeä. Saunaan mennessä peseydyn ensin ja asetun sitten lauteille pitkäkseni lepäämään. Heitän vettä kiukaalle ja tunnen, kuinka löylyn lämpö saavuttaa lempeästi koko kehon. Suljen silmäni ja tunnen, kuinka hikipisarat vierivät pitkin ihoani. Nostan jalat ylös ja samalla venyttelen lihaksiani. Tämä on oikeaa löylyterapiaa, omaa aikaa. Usein saunahetkeeni kuuluvat vartalo- ja kasvohoidot. Välillä käyn myös vilvoittelemassa ulkona. Peseytymisen jälkeen menen vielä kerran saunaan, istahdan alemmille lauteille ja kuivattelen. Lopuksi puen päälleni kylpytakin ja istun rauhassa vielä pitkään. Sauna tekee sen joka kerta – rentouttaa mielen ja kehon. Saunan jälkeen olen valmis kömpimään peiton alle ja painamaan pään tyynyyn. Uni saa tulla. Carita Harju, toiminnanjohtaja, Sauna from Finland.

124


125

Oma saunahetkeni Sauna on kuulunut olennaisesti elämääni jo ihan pienestä lapsesta asti. Yksi varhaisimmista muistoistani on, kun saimme pieninä siskoni kanssa omat saunakiulut ja löylykauhat. Minulla ne olivat vihreät ja siskollani punaiset. Kikattelimme niiden kanssa keskimmäisellä lauteella leppoisissa löylyissä ja saimme heittää itse löylyä sihisevälle kiukaalle. Sauna on minulle edelleenkin sosiaalinen paikka. Lauteilla on mukava vaihtaa kuulumiset ystävien kanssa, ja isoista iloista ja murheista on helppo puhua napakoissa löylyissä. Joskus lauteilla on niin paljon asiaa, että saunominen vilvoitteluineen venähtää neljään tuntiin. Harvassa ovat ne ystävien tai harrastusporukoiden illanvietot, joihin ei saunominen kuuluisi. Nyt jään odottamaan kahta siskonpoikaani kylään ja saunomaan. Taidankin ostaa heille joululahjaksi omat saunakiulut! Hanna Söderström, graafinen suunnittelija ja kuvaaja.


126


127

Kiitokset Haluan kiittää kirjan tekemisen mahdollistaneita ihmisiä ja ystäviä ympäri maailman. Erityisesti haluan kiittää lahjakasta Hannaa, joka lähti ennakkoluulottomasti mukaan tälle saunamatkalle. Kiitos myös Pekka ja Piija sparrauksesta, kuvausjärjestelyistä ja naurunaiheista, silloinkin kun ei naurattanut. Kiitos kotijoukoille ihan kaikesta! Haluan kiittää lämpimästi kaikkia Sauna from Finland -verkoston jäseniä ja monipuolisia asiantuntijoita. Olemme yhdessä vahvempia, ja yhteistyön voima näkyy myös kirjan sivuilla.


Kirjassa mukana:

128

Aino Klinikat Oy, Suomaa www.suomaa.com

JYP www.jypliiga.fi

Allas Sea Pool www.allasseapool.fi

Keko-Sauna Oy www.kekosauna.fi

Arctic SnowHotel & Glass Igloos www.arcticsnowhotel.fi

Keuruun kaupunki www.keuruu.fi

Artanttila www.artanttila.com

Kuovi Oy www.kuovi.fi

Buster Boats www.buster.fi

Kuusamon Seita www.rukapalvelu.fi

Oy Boisto Ab www.boisto.fi

Kylpylähotelli Päiväkumpu www.paivakumpu.fi

Cariitti Oy www.cariitti.fi

Lahtiset www.lahtiset.fi

Finnish Embassy WashingtonDC www.finland.org

Lapuan Kankurit Oy www.lapuankankurit.fi

Fiskars Oyj www.fiskars.fi

Lohjan Liikuntakeskus Oy www.neidonkeidas.fi

Fleimio-huonekalut www.fleimio.fi

Lomakeskus Revontuli www.revontuli.fi

Forum Sauna www.forumsauna.fi

Löyly www.loylyhelsinki.fi

Harvia Oy, www.harvia.fi

Mainostoimisto Pelismo Oy www.pelismo.fi

Hawkhill Nature www.hawkhill.fi

Mallaskosken Panimo www.mallaskoski.fi

Helo Oy www.helo.fi

Mellis Oy www.mellis.fi

Herrankukkaro www.herrankukkaro.fi

Metsäkyly/Prosanta Oy www.metsakyly.fi

Hollolan Hirvi www.hollolanhirvi.fi

Mökkisuihku www.mokkisuihku.fi

Houseboat www.houseboat.fi

Napapiirin Tonttula Oy www.lapintonttula.fi

Hukka Design Oy www.hukka.fi

Narvi Oy www.narvi.fi

Huliswood Oy www.huliswood.fi

Nikkarien Oy/Saunapuoti www.saunapuoti.fi

Hulluporo Oy www.hulluporo.fi

Panimo Hiisi www.hiisi.fi

Huone1 Oy www.huone1.fi

Paratiisisaari/Äijälän Rusti www.paratiisisaari.com

Hyvinvointi Kaarnikka www.hyvinvointikaarnikka.fi

Personal Design Hat Oy/Leeni saunahattu

Iki-Kiuas Oy www.ikikiuas.fi

www.personaldesignhat.fi

Isokenkäisten klubi www.ikk.fi

Pisa Design Oy www.pisadesign.fi

Jokipiin Pellava Oy www.jokipiinpellava.fi

Pohjolan Pirtti www.pohjolanpirtti.fi


129 Polarwell Kuumalähde Oy www.kuumalahde.fi

Tulisydän Oy www.tulisydan.fi

Pyhäpiilo/ Ruka911 Oy www.ruka911.fi

Uimahalli- ja kylpylätekninen yhdistys UKTY ry www.ukty.fi

Ravintola Rukan Kuksa www.rukankuksa.fi

Varjolan Tila Oy www.varjolantila.fi

RentoSauna/Tammer-Tukku Oy www.rentosauna.fi

Veto-Kiuas/ Muko Oy www.vetokiuas.fi

Ruka Safaris www.rukasafaris.fi

Visit Central Finland - Sauna Region of the World

Rukan Salonki www.rukansalonki.fi

www.visitcentralfinland.com, www.saunaregion.fi

Saas Instruments Oy www.saas.fi

Visit Finland www.visitfinland.com

Sauna in Silence/GP Gospel Production Ky www.gospro.fi

Yli-Kaitela Lomamökit www.yli-kaitala.com

Saunaterapia www.saunaterapia.com www.saunan7salaisuutta.fi

Yrjönkadun uimahalli www.hel.fi

Saunatour wellbeinginwilderness.fi/en/saunatour Saunavaunut www.saunavaunut.fi

Tarkemmat tiedustelut tuotteista ja palveluista:

Saunayoga International Oy www.saunayoga.com

info@saunafromfinland.fi

Savotta Oy www.finn-savotta.fi Savutuvan Apaja Oy www.savutuvanapaja.fi SOK Media, Yhteishyvä Ruoka www.yhteishyva.fi Sokos Hotel Ilves www.sokoshotels.fi/fi/tampere/sokos-hotel-ilves Sokos Hotels www.sokoshotels.fi Sparraustehdas www.sparraustehdas.fi Sun Sauna Oy www.sunsauna.fi Suomalais-irlantilainen pataljoona ja Suomalainen kriisinhallintajoukko Libanonissa UNIFIL puolustusvoimat.fi/ web/kansainvalinen-kriisinhallinta/libanon-unifilSuomen saunaseura ry www.sauna.fi Suomen ulkoasiainministeriö www.finland.fi TOL Brands www.tolbrands.com

Sauna from Finland ry on monialainen saunayritysten verkosto, jonka tavoitteena on luoda maailman paras suomalainen saunaelämys. Verkoston jäsenet vauhdittavat tätä tavoitetta kukin omilla tuotteillaan, palveluillaan ja osaamisellaan. www.saunafromfinland.fi www.saunafromfinland.com


Kuvat ja asiantuntijat: Sivu

5 7 8 9 10 18 19 22 23 24 31 32 34 36 37 38 39 40 41 42 43 44 49 51 52 54 56 61 65 66 71 74

130

Kuva: Hanne Manelius Kuva: Eetu Ahanen Kuva: Narvi Oy Kuva 1: Pekka Kaipiainen, Kuovi Oy Kuva 2: Kivikari Freyberg Asiantuntija: Heikki Tukiainen Teksti: Tarja Rannisto, Suomi Mediaplanet Oy Kuva 2: Hukka Design Oy Kuva: Harri Tarvainen Asiantuntija: Meri Linna Kuva: Cariitti Oy Kuva 1: U.-M. Lähteenmäki Kuva 2: Sokos Hotel Ilves Kuva 2: Tomi Tuuliranta Asiantuntija: Heikki Hyytiäinen Kuva: Jouni Laaksomies SOK, Yhteishyvä Ruoka. Kuva: Laura Riihelä. Resepti: Katri Schröder Kuva: Pekka Keränen Kuva 1: Eetu Ahanen Kuva 2: Sokos Hotel Ilves Kuva 3: Harri Tarvainen Kuva: Kuvatoimisto Kuvio Oy Kuva 1: Mainostoimisto BrandX Oy, Virkistysuimala Neidonkeidas Kuva 2: Sokos Hotel Ilves Kuva 3: Arctic Film Crew, Hullu Poro Oy Kuva: Helsingin kaupungin Liikuntavirasto Kuva: Kylpylähotelli Päiväkumpu Kuva 1: Charlotta Boucht, Saunayoga International Oy Kuva 2: Kylpylähotelli Päiväkumpu Asiantuntija: Tiina Vainio Kuva: Elina Manninen / Keksi Kuva : Elina Manninen / Keksi Asiantuntija/teksti: Leena-Kaisa Simola, Katarina Styrman Kuva:Elina Manninen / Keksi Kuva 2 ja 3: Tiina Salminen, Savutuvan Apaja Oy Kuva: Hanne Manelius Kuva: Jarmo Ahonen /Huliswood Oy Kuva: Jarmo Ahonen /Huliswood Oy Resepti: Mervi Hongisto, Forum Sauna Kuva 2: Oy Boistö Ab Kuva 1: Harri Tarvainen SOK, Yhteishyvä Ruoka. Kuva: Laura Riihelä. Resepti: Katri Schröder Kuva: Charlotta Boucht Asiantuntija: Anne Talaslahti

77 79 82 84 85 88–89 92 93 94 96

Kuva 2: Harri Tarvainen Kuva: Harri Tarvainen Kuva 1: Harri Tarvainen Kuva 2: Petri Blomqvist Kuva 3 ja asiantuntija: Anu Rosenberg Kuva: Harri Tarvainen Kuva: Harri Tarvainen Teksti: Piija Äijänen Kuva: Juha Laitalainen Asiantuntija: Leena Larva Kuva: Shutterstock Kuva 1: Helo Kuva: Johannes Wilenius, Hollolan Hirvi Kuva 1 ja 2: Teemu Moisio Kuva 3: Shutterstock 97 Kuva: Harri Tarvainen 98 Kuva: Harri Tarvainen 99 Kuva: Marko Junttila, Arctic SnowHotel & Glass Igloos 100 Kuva: Harri Tarvainen 101 Kuva: Satu Mali, Hawkhill Nature 102–105 Kuva: Juho Risku, Peter Soller Asiantuntija: Pälvi Pulli 106 Kuva 1: Ravintola Rukan Kuksa 107 Asiantuntija: Sanna Kangasharju Kuva: Suomen Washingtonin-suurlähetystö 108 Kuva: Suomen Washingtonin-suurlähetystö 110 Asiantuntija ja kuvat: Petra Linden 114 Kuva: Keuruun kaupunki 115 Kuva 1: Helo Oy Kuva 2: Harvia Oy Kuva 3: Saas Instruments Oy Kuva 4: Sun Sauna Oy 116 Kuva: Harri Tarvainen 119 Kuva 1: Jukka Mustonen, Lomakeskus Revontuli Kuva 2: Antti Kurola, Metsäkyly Kuva 3: Toiminimi Pro Ilmakuvaus Lahti, Yli-Kaitala Lomamökit 120 Kuva: Tomi Tuuliranta, Houseboat Finland (Oy Bellamer Ltd.) 122 Kuva 1: Hanne Manelius Kuva 2: Harri Tarvainen, Saunatour Kuva 3: Petri Blomqvist Kuva 4: Paavo Hamunen, Hawkhill Nature Kuva 5: Marjo Määttä, Rukan Salonki 123 Kuva: Harri Tarvainen 124 Kuva: Hanne Ylitalo 126 Kuva: Harri Tarvainen


Suositeltua kirjallisuutta sekä lähteitä: Heli Koppelo & Milka Alanen: Naisten saunakirja (The Women’s Sauna Book). Ajatuskirjat 2006. Mervi Hongisto & Merja Pihlajamäki: Saunan salaisuus (The secret of the Sauna). 2005. Matias Aho & Mervi Hongisto: Historiikki rakkaudesta saunaan. Forum Sauna 80 vuotta. 2007. Liisa Neittaanmäki: Saunan terveysvaikutustutkimus (Study of the health effects of the sauna). University of Jyväskylä 2011. Virpi Tissari, Olli Möttönen & Sami Repo: Kelo puun lumoa. Minerva Kustannus Oy 2008. Tuomo Särkikoski: Kiukaan kutsu ja löylyn lumo. Suomen Saunaseura ja Gummerus 2012.

Nettilinkit: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_ artikkeli=dlk00927 (6.10.2016) http://www.hs.fi/hyvinvointi/a1475291278232?jako=0e5b5f49151e78c c2498c0ebbbc2c6b0&ref=fb-share (6.10.2016) http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2130724 (6.10.2016) http://www.metla.fi/suomen-metsat/ (6.10.2016) http://areena.yle.fi/1-3435476 (6.10.2016) http://www.hs.fi/kaupunki/a1457668720717?jako=8225907ab92bb3b7 0670ab10ec42a401&ref=fb-share (6.10.2016) http://yle.fi/uutiset/3-6555787 (6.10.2016)

Tiina Vainio: Saunajooga rauhoitu ja rentoudu. WSOY 2012.

http://www.iltalehti.fi/terveys/2015031619365477_tr.shtml (6.10.2016)

Tiina Vainio: Saunapilates. Hyvinvointia selälle. WSOY 2015.

http://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/mieli/totta_ja_tarua_saunasta (6.10.2016)

Keijo Taskinen: Sauna. The Essence of Finland. Kirjakaari 2011.

http://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/asiantuntijat/terveys/ saunomisen_hyodyt_ja_haitat (6.10.2016)

Martti Vuorenjuuri: Sauna kautta aikojen. Otava 1967.

http://www.valomerkki.fi/kirkko-ja-kaupunki/kirkko-ja-kaupunkiarkisto/2944 (6.10.2016)

Arto Manninen & Vesa Veikkola: Saunavuosi muisti- ja vieraskirja. Gummerus 2008.

http://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/720105/ Yleisessa+saunassa+murheet+unohtuvat (6.10.2016)

Arto Paasilinna & Terho Ovaska: Businessman’s Guide to the Finnish Sauna. Tietosanoma 1989.

http://www.svt.se/nyheter/uutiset/yleiset-saunat-kuuma-trendi (6.10.2016)

Sauna-lehti. Suomen saunaseuran jäsenlehti 2/2016.

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/06/18/jos-ei-sauna-auta (6.10.2016)

Aino-Kaarina Mäkisalo: Saunan Henki. Kirjapaja 2016.

http://www.vapaalla.net/mokkeily/strongaito-suomalainensaunakokemus-yhdistaa-puun-veden-tulen-ihmiset-jatarinatnbspnbsp-strong (6.10.2016)

131


The Official Travel Guide of Finland:

132

Profile for Kirjakaari

Sauna - aito suomalainen elämys  

Tilaa! https://kirjakaari.pikakirjakauppa.fi/tuoteryhma/suomi_ja_suomalaisuus/2285

Sauna - aito suomalainen elämys  

Tilaa! https://kirjakaari.pikakirjakauppa.fi/tuoteryhma/suomi_ja_suomalaisuus/2285

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded