Page 15

2

Mustanmeren pohja. Mittaamattoman arvokkaita laivanhylkyjä keskellä pimeää tyhjyyttä. Kuoleman maailma, joka päivänvaloon noustessaan tuhoaisi ympäriltään kaiken elämän.

Meribiologi Irina Tšerkassova on miehensä Alexin kanssa arkeologisilla kaivauksilla Rostovin lähistöllä. Alex tutkii muinaisia mahtavia hautakumpuja, kurganeja, ja on vakuuttunut siitä, että alueella on vielä koskematon hauta. Pian Irina saa kuitenkin hätäviestin kollegaltaan Jurilta: ”Callaon Kuiville jääneen rantavyöhykkeen alkaessa Juri Muratov otti maalari on tullut kylään.”

kengät jaloistaan ja jatkoi matkaansa paljain jaloin. Krimin nieMustallamerellä tapahtumassa äärimmäinen ja nopea mimaata ympäröiväton merialueet olivat paikoin hyvin matalia ja ekologinen muutos, vaikka tieteellisten laskelmien mukaan tässäkin pohja vietti syvemmälle vain hyvin loivasti. Vaikka Mussellainen ei voisi olla mahdollista. Pahimmassa tapauksessa tanmeren pinta oli laskenut vasta kymmenellä metrillä, vesi oli miljoonat ihmiset ovat välittömässä hengenvaarassa. Mikä tällä alueella paennut yli kilometrin päähän. sen on käynnistänyt – ja miten sen voi estää? Henkeään uhVesijättömaa oli paikoin mudan, paikoin hiekan peitossa, maten Irina ja Juri lähtevät merelle selvittämään arvoitusta. siellä täällä oli myös karkeampaa soraa ja kiviä sekä lukemattomia pieniä lampia jalähitulevaisuuteen vesilätäköitä. Ne olivat täynnä jännäri hyönteisiä ja Risto Isomäen sijoittuva avaa simpukoita, Juri ei nähnyt. Lampareiden vesi näytti eteemmemutta aidonkaloja kauhukuvan massiivisesta ekokatastrofista. Kiperät tilanteet ääriolosuhteissa kietoutuvat kurganien kristallinkirkkaalta. kertomaan arojen muinaisista sotaisista Juri nautti tarinaan mudan jaEuraasian hiekan kosketuksesta jalkapohjissa. Se asukkaista, joiden näkemykset maailmasta vaikuttavat yhä toi mieleen lapsuuden loputtoman pitkät kuumat kesät. Silloin kohtalokkaasti tapaamme kun aikaa ei vielä ollut keksitty.toimia ja ajatella. Siellä täällä hiekan keskellä oli pieniä puroja, jotka virtasivat reippaasti merenrantaa kohti. Pieni huolenväre käväisi Jurin mielessä, kun hän ajatteli, miten paljon ravinteita sadevesi ehtisi yhden vuoden aikana huuhtoa vesijättömailta. Mustanmeren kansallispuiston maille ei vielä ollut ehtinyt kasvaa edes ruohoa tai heinää, puista ja pensaista puhumattakaan. Kuiville jäänyt ja ilmalle altistunut muta hajosi nopeasti. Matalien merialueiden ISBN 978-951-31-8019-5 mutaan oli vuosituhansien aikana ehtinyt varastoitua valtavia määriä suurin piirtein kaikkea mahdollista. Ennen kuin alueelle muodostuisi suojaavaa kasvillisuutta, eroosio olisi voimakasta ja sadevesi huuhtoisi rannalta tonneittain 84.2 ravinteita. Oli mahdollista, että meren tasapaino muuttuisi vahingollisella tavalla. Päivä www.tammi.fi oli kuitenkin sen verran hieno, että Juri päätti olla murehtimatta asiaa ja keskittyä nauttimaan olostaan. Nyt oli vapaapäivä. 18

Isomäki, Risto: Kurganin varjot (Tammi)  

Miljoonat ihmiset ovat vaarassa, jos katastrofi Mustallamerellä toteutuu. Onko mitään enää tehtävissä?

Isomäki, Risto: Kurganin varjot (Tammi)  

Miljoonat ihmiset ovat vaarassa, jos katastrofi Mustallamerellä toteutuu. Onko mitään enää tehtävissä?