Page 19

ka vieraili myös ministeriksi nousevan Erkki Paavolaisen johtamassa kansanopistoissa Kanneljärvellä vuonna 1932. »Kodissani vietettiin sodanedellisen ajan suuren tyylin elämää», Olavi Paavolainen kehaisi ja jatkoi maalailua omaelämäkerrassaan: Pitäjän juhliin ajettiin parivaljakolla ja renki istui tällöin kuskipukilla liveriin puettuna. Portviinin ja punssin makea haju leijui usein huoneissa, keittiössä käärittiin huviretkiä varten kylmiä lintupaisteja papereihin, ja Daggy-tädin kauniit taftipuvut kahisivat miellyttävästi korvissani. Gramofonista kaikuivat Caruson aariat ja one-step. Äitini tuoksui hyvälle – »New mawn hays» – piti laihan kaulansa ympärillä mustaa samettinauhaa ja käytti aina vain violetteja pukuja. Matkustettiin Pietariin huvittelemaan ja balettia katsomaan tai Aino Acktén oopperanäytäntöihin Helsinkiin. Ruokapöydässä puhuttiin säännöllisesti kolmea kieltä: äitini ja isäni ruotsia, isäni veljelleni ja minulle suomea, ja me pojat mummolle ja äidille saksaa. Kielikorvani onkin tämän Baabelin sekamelskan takia lopullisesti mennyt pilalle.

Laatukuvassa on arvatenkin kirjallisuuden vaikutusta, venäläiset klassikot kuuluivat Vienolan lukemistoon, yhtä hyvin romanttiset kartanoromaanit kuin Rollandin Jean-Christophen maailma sekoittuivat kirjoittajan kotihavaintoihin. Sukulaiset eivät aivan näin lennokkaita tunnelmia ajattoman rauhallisessa Vienolassa tunnistaneet. »Kotini oli ihmeteos», ihasteli Olavi Paavolainen. Se jäi kaikkineen sotia edeltävään aikakauteen. Tapahtui kuten monesti Karjalan taloissa: Vienola maalattiin ja kunnostettiin parhaaseen asuunsa juuri ennen kuin se sodan alkaessa poltettiin. Tuolloin myös sen puutarha, sen monet istutukset olivat saavuttaneet kypsän kukoistuksensa, jota monet kylässä kävijät ovat muistoissaan ihastelleet. Koko kauneus katosi iäksi kuin tarujen Atlantis.

Kannas, taiteiden keskittymä Olavi Paavolaisen kasvupaikka oli kuin luotu tulevalle esteetikolle. Hänestä kehittyi siellä väsymätön kauneuden palvoja. Tuskin häkivennavan kaunosielu

21

Rajala, Panu: Tulisoihtu pimeään. (WSOY)  
Rajala, Panu: Tulisoihtu pimeään. (WSOY)  

Ei ole kuin yksi Olavi Paavolainen