Page 1

CMYK

ΠΕΜΠΤΗ

Π Ρ Ω Ι Ν Η

Ε Φ Η Μ Ε Ρ Ι Δ Α

Σήμερα στις 5 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου σελ. 4

Εκδήλωση για την υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων

Ξεκίνησε στο 37ο δημοτικό σχολείο η πρώτη δράση των "Ενεργών Πολιτών" με σκοπό την ευαισθητοποίηση για την ανακύκλωση σελ. 5

Διοργανώνεται σήμερα από τον Σύλλογο Μονογονεϊκών Οικογενειών και το δίκτυο "Ιστός" σελ. 4

ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ ΟΙ ΚΙΝΗΤΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ

Από τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου σελ. 2

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΩΣ 28/12 ΓΙΑ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ LEADER

Παρέμβαση της αντιπεριφερειάρχη Λάρισας Ρ. Καραλαριώτου στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σελ. 3

ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ

ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ

σελ. 10

ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

ΤΙΜΗ 0,50 ΕΥΡΩ ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 20034

Λ Α Ρ Ι Σ Α Σ

Αρχισε η συλλογή τηγανέλαιου στα σχολεία

Ημερίδα για τις χρήσεις του νερού από το ΓΕΩΤΕΕ

5Η Υ.ΠΕ.

Τ Η Σ

29

Αυξήθηκαν οι καταθέσεις στις τράπεζες τον Οκτώβριο

Κατά 900 εκατ. €

σελ. 12

Task force για Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.

Το υπουργείο Παιδείας μελετά τη δημιουργία ομάδας τεχνικής βοήθειας (Task Force) που θα αποτελείται από πέντε μέλη εμπειρογνωμόνων και ειδικών, που βοηθούν Πανεπιστήμια και ΤΕΙ στην οικονομική διαχείριση και αξιοποίηση των πόρων τους Κ. Αρβανιτόπουλος: Μέχρι τέλους Φεβρουαρίου οι τελικές αποφάσεις για συγχωνεύσεις ή καταργήσεις 150 τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ σελ. 14

Φόροι - σοκ για τα νοικοκυριά Κατατίθεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο σελ. 10

Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

Πατριωτικό καθήκον να πετύχει η επαναγορά ομολόγων

ΖΕΥΓΑΡΙ ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΕΞΑΠΑΤΗΣΕ 85ΧΡΟΝΗ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

Της απόσπασαν 1.700 ευρώ προσποιούμενοι τους εφοριακούς σελ. 3

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ 31ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΚΛΟΠΗ ΚΑΛΩΔΙΩΝ ΧΑΛΚΟΥ "Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα" τόνισε ο υπουργός Οικονομικών σε χθεσινή συνέντευξη για τα αποτελέσματα του Eurogroup - Συναντάται σήμερα με τους τραπεζίτες σελ. 10, 13

Προγράμματα μαθητείας για νέους Στα 400 € για 40ωρη εβδομαδιαία εργασία η αμοιβή σ' αυτά σελ. 14

Προκάλεσε φθορές στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις της εταιρείας από την οποία τα αφαίρεσε σελ. 3

ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΣΤΡΟΦΙΓΓΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Επιταχύνθηκε τον Οκτώβριο ο ρυθμός μείωσης της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα σελ. 13


2

κοινωνία

ΠΕΜΠΤΗ

Στα Φάρσαλα οι κινητές μονάδες φροντίδας της 5ης ΥΠΕ

Σ

υνεχίζοντας το πρόγραμμα πρόληψης, οι κινητές μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας μεταφέρονται από το Κ.Υ. Αγιάς στο Κ.Υ. Φαρσάλων. Το πρόγραμμα ξεκινά στον δήμο Φαρσάλων από την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου και θα υλοποιηθεί επί δίμηνο χρονικό διάστημα. Απευθύνεται στο σύνολο του πληθυσμού του δήμου, χωρίς οικονομική επιβάρυνση (απαιτείται μόνο ο ΑΜΚΑ). Οι μονάδες περιλαμβάνουν ψηφιακό μαστογράφο, πλήρως εξοπλισμένο μικροβιολογικό και αιματολογικό εργαστήριο, σπιρόμετρο και μηχάνημα μέτρησης οστικής πυκνότητας. Θα υλοποιούνται οι παρακάτω εξε-

ΔΙΑΘΕΣΗ ΜΕΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ

Ο Σύλλογος Πολυτέκνων Λάρισας & Περιχώρων θα διαθέσει μέλι από τη Χαλκιδική στην τιμή των 16 ευρώ/3 κιλό. Οι πολύτεκνοι που θέλουν να προμηθευθούν το μέλι να επικοινωνούν με τα γραφεία του συλλόγου και να δηλώνουν την παραγγελία τους. Τηλ. επικοινωνίας 2410 614177, 614981. Ημέρα διάθεσης Σάββατο 15/12 στις εγκαταστάσεις του ΣΕΚΦΟ.

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΣΚ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

H Συντονιστική Γραμματεία της ΠΑΣΚ - καθηγητών Β/θμιας Εκπ/σης καλεί σε ολομέλεια, τους φίλους και τα μέλη της παράταξης, σήμερα στις 6 μ.μ., στο χώρο του Hotel "Διόνυσος" με θέματα: "Εκλογές της ΕΛΜΕ Ν. Λάρισας 2012 - Συνδικαλιστική ενημέρωση".

τάσεις: * Μαστογραφία για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, σε γυναίκες

ηλικίας 40 έως 50 ετών (τηλ. Για ραντεβού 249135000) * Μέτρηση οστικής πυκνότητας για

την πρόληψη της οστεοπόρωσης, σε γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση και άντρες άνω των 60 ετών (τηλ. Για ραντεβού 6944760713) * Σπιρομέτρηση για την πρόληψη της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας σε καπνιστές και καπνίστριες άνω των 40 ετών (τηλ. Για ραντεβού 6944760713) * Πρόληψη "ανευρύσματος κοιλιακής αορτής" σε άνδρες και γυναίκες άνω των 60 ετών (τηλ. Για ραντεβού 6944760713) * Μικροβιολογικές και αιματολογικές εξετάσεις (τηλ. Για ραντεβού 6971819429) Όσοι επιθυμούν να εξετασθούν, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν στα παραπάνω τηλ. και ώρες 9 π.μ. έως 12 μ.μ.

Ημερίδα στο ΤΕΕ για το ρόλο του τοπογράφου

Τ

5 μ.μ.: Προσέλευση συμμετεχόντων - Καφές Προεδρείο: Θοδωρής Κακαρδάκος, πρόεδρος Περιφερειακού Τμήματος Α.Τ.Μ. Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας Νίκος Παπακώστας, πρόεδρος Τοπικού Τμήματος Α.Τ.Μ. Τρικάλων Στέφανος Ξεκαλάκης, πρόεδρος Π.Σ.Δ.Α.Τ.Μ. 5.30 μ.μ.: Χαιρετισμοί προσκεκλημένων (Εκπρόσωποι Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορέων, συλλόγων, κ.α.) 6 μ.μ.: "Οδηγός Κτηματογράφησης Κτηματολόγιο Α.Ε.", καθηγητής Απόστολος Αρβανίτης, πρόεδρος Κτηματολόγιο Α.Ε. 6.20 μ.μ.: "Το τοπογραφικό διάγραμμα ως καθοριστικός παράγοντας διασφάλισης των δικαιοπραξιών - Εθνικό Κτηματολόγιο".

ο Περιφερειακό Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας με την υποστήριξη του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, και υπό την αιγίδα του περιφερειακού τμήματος Τ.Ε.Ε. Κ&Δ Θεσσαλίας διοργανώνει ημερίδα με θέμα "Ο ρόλος του αγρονόμου τοπογράφου μηχανικού στη διασφάλιση & αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των πολιτών μετά τους νόμους 4014/2011, 4030/2011, 4042/2012 και την υποχρέωση της χώρας για ολοκλήρωση των προγραμμάτων κτηματογράφησης του Εθνικού Κτηματολογίου μέχρι το 2020". Η ημερίδα θα λάβει χώρα στο κτήριο του Τ.Ε.Ε. της Λάρισας (Αίθουσα Εκδηλώσεων, 3ος όροφος, Καλλιθέας 7, Λάρισα) αύριο στις 5.30 μ.μ. και η είσοδος είναι ελεύθερη. Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:

Γιάννης Γιαγλάρας, δικηγόρος, μέλος Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας 6.40 μ.μ.: ""Το τοπογραφικό διάγραμμα στη διασφάλιση των δικαιοπραξιών και στην πολιτική γης μετά τους νόμους 4014/2011 και 4030/2011". Νίκος Ζαχαριάς, Α.Τ.Μ., αντιπρόεδρος EGOS, Μέλος Δ.Σ. Π.Σ.Δ.Α.Τ.Μ. 7 μ.μ.: "Ρυθμίσεις τεχνικού χαρακτήρα στη νομοθεσία που αφορά την ιδιοκτησία και ασφάλεια των συναλλαγών". Γιάννης Κόνσουλας, Πρόεδρος Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας 7:20 μ.μ.: "Ν. 4014/2011 - Ν. 4030/2011 - Ευθύνες Μηχανικού κατά τη σύνταξη τοπογραφικών διαγραμμάτων", Κωνσταντίνος Καρατσώλης, νομικός συνεργά-

της Τ.Ε.Ε. - Π.Σ.Δ.Α.Τ.Μ. 7.40 μ.μ.: "Επιστημονική τεκμηρίωση τοπογραφικών μελετών και εφαρμογών", Μίλτος Φωτιάδης, μέλος Δ.Σ. Περιφερειακού Τμήματος Α.Τ.Μ. Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας 8 μ.μ.: Ερωτήσεις προς τους εισηγητές - συμπεράσματα εσπερίδας. Η εκδήλωση απευθύνεται τόσο σε επιστήμονες των σχετικών ειδικοτήτων (μηχανικοί, νομικοί, συμβολαιογράφοι κ.α.) αλλά και σε όλους τους πολίτες, καθώς με βάση την θεματολογία των εισηγήσεων αναδεικνύονται ζητήματα σχετικά με την πολιτική γης αλλά και την ορθή διαχείριση και διασφάλιση της ακίνητης περιουσίας. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

ο καιρός Ανατολή 07.20 Δύση 17.06 Σελήνη 16 Παραμόνου και 370 Μαρτύρων, Φαίδρου μάρτ., Διονυσίου επισκ. Κορίνθου

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ-ΕΚΔΟΤΗΣ: Α. Γ. ΖΗΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΙΩΑΝ. ΣΙΟΥΛΑΣ ΓΡΑΦΕΙΑ: ΜΕΓ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 37, Τ.Κ. 41222, ΤΗΛ.: 2410 532753, 2410 532756, 2410 256646 FAX: 2410 250762, e-mail: kirikas@otenet.gr e-mail ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ advkir@otenet.gr Ηλεκτρονική διεύθυνση: www.kirikas.com.gr Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική μερική ή περιληπτική, ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

πηγή: ΕΜΥ, Forecasts.gr, Yahoo, Weather Underground

ΔΙΕΥΘΥΝTΡΙΑ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΘ. ΖΗΣΟΠΟΥΛΟΥ

Ο καιρός σήμερα στη Θεσσαλία

ΛΑΡΙΣΑ

ΚΑΡΔΙΤΣΑ

ΤΡΙΚΑΛΑ

ΒΟΛΟΣ

09…14οC Αίθριος

08..15οC Αίθριος

09...14οC Αίθριος

10…16οC Αίθριος

29

ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

σημειωματάριο  Το πολιτιστικόόκέντρο εργαζομένων και συνταξιούχων ΔΕΗ Λάρισας διοργανώνει ομιλία με θέμα "Ανοιες και νόσος Αλτσχάιμερ" ενημέρωση - πρόληψη - αντιμετώπιση, σήμερα στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου "Λέσχη". Ομιλήτρια της εκδήλωσης θα είναι η κ. Γιώτα Κυριακή, ψυχολόγος, υποψήφια διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.  Απόότον ΟΑΕΔ ΚΠΑ2 Λάρισας, ανακοινώθηκε ότι η λήξη υποβολής αιτήσεων για την καταβολή των ειδικών εποχιακών βοηθημάτων, ορίζεται η αυριανή, σύμφωνα με το υπ' αριθμ. Β 135642/25-9-2012 έγγραφο της διοίκησης του ΟΑΕΔ.  Σύμφωνα με απόφαση του αστυνομικού διευθυντή Λάρισας απαγορεύεται η διέλευση κάθε είδους οχήματος στην οδό Αγιάς και συγκεκριμένα στο τμήμα της που περιλαμβάνεται μεταξύ των οδών Αμβροσίου και Στρατηγού Φράγγου το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου από 9 έως 1.30 π.μ. λόγω εκτέλεσης εργασιών φυσικού αερίου. Η κίνηση των οχημάτων θα γίνεται μέσω των οδών Ηρ. Πολυτεχνείου - 23ης Οκτωβρίου.  Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Αθηνών οργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου στις 11 π.μ. για να τιμήσει την ανατίναξη της γέφυρας του Γορτοποτάμου που έφερε τεράστιες δυσκολίες στα κατοχικά στρατεύματα Γερμανίας. Το παράρτημα Λάρισας αποφάσισε να συμμετάσχει στην εκδήλωση με λεωφορείο που θα αναχωρήσει την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου στις 7.30 π.μ. από την πλατεία Εβραίων. Η ΠΕΑΕΑ καλεί τα μέλη και τους φίλους της Εαμικής Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας να συμμετέχουν. Δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του παραρτήματος και στο τηλ. 2410 252.611 από 9 π.μ. έως 12 το μεσημέρι κάθε μέρα.  Ο Σύλλογος των Απανταχού Σκαμνιωτών "Ο Ολυμπος" καλεί όλους τους Σκαμνιώτες να παρευρεθούν στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου στις 11 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του παλαιού δημαρχείου στον Αμπελώνα (πάνω από το ΚΑΠΗ). Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι: Απολογισμός πεπραγμένων. Οικονομικός απολογισμός. Εγκριση της έκθεσης της εξελεγκτικής επιτροπής. Αλλαγή του καταστατικού και Εγγραφή νέων μελών.


ΠΕΜΠΤΗ

29

λάρισα

ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

3

Παράταση έως τις 28/12 για αιτήσεις στο Leader

Π

Παρέμβαση της αντιπεριφερειάρχη Λάρισας Ρ. Καραλαριώτου στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

αράταση έως τις 28 Δεκεμβρίου για υποβολή προτάσεων στην 3η Πρόκληση Ενδιαφέροντος του Προγράμματος Leader έδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έπειτα από παρέμβαση της προέδρου της Επιτροπής Διαχείρισης (Ε.Δ.Π.) Leader - Αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένας Καραλαριώτου. Ανταποκρινόμενη σε αιτήματα υποψήφιων επενδυτών, οι οποίοι λόγω απεργίας του προσωπικού των Ο.Τ.Α. και των Κ.Ε.Π. δεν μπόρεσαν να συγκεντρώσουν έγκαιρα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, δεδομένου ότι η καταληκτική ημερομηνία ήταν η 30η Νοεμβρίου, η κ. Καραλαριώτου παρενέβη άμεσα με σχετική επιστολή της προς το αρμόδιο υπουργείο ζητώντας παράταση ενός μηνός. Σε σχετική δήλω-

Η

ση της τόνισε χαρακτηριστικά: "Σε αυτές τις περιόδους κρίσης, που η επιχειρηματικότητα χαροπαλεύει και οι επενδυτές τείνουν να αποτελέσουν "είδος υπό εξαφάνιση", είναι καθήκον μας να κάνουμε οτιδήποτε περνά απ΄ το

χέρι μας για να τους διευκολύνουμε. Προς αυτή την κατεύθυνση και με γνώμονα την τοπική ανάπτυξη έκανα και το σχετικό αίτημα για παράταση προς το υπουργείο και είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη που έτυχε θετικής ανταπόκρισης και θα μπορέσουμε έτσι να ενισχύσουμε τους ανθρώπους που θέλουν να επενδύσουν. Τώρα που η αγορά στερεύει από ρευστό πρέπει να δούμε το Πρόγραμμα ως ένα πολύτιμο εργαλείο ανάπτυξης και να μην το αφήσουμε ανεκμετάλλευτο". Το Πρόγραμμα Leader, που χειρίζεται η Αναπτυξιακή Εταιρία Ν. Λάρισας (ΑΕΝΟΛ), θα παράσχει στους ιδιώτες που θα ενταχθούν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε επενδύσεις, καλύπτοντας τους το 50% της επένδυσης.

Εκδήλωση για τα 94 χρόνια του ΚΚΕ

Νομαρχιακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ, τιμώντας τα 94 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ, διοργανώνει πολιτική εκδήλωση με θέμα "94 χρόνια ΚΚΕ, στην πρώτη γραμμή του αγώνα για το δίκιο της τάξης μας", το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου στις 7 μ.μ στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει πολιτική ομιλία, μουσικό πρόγραμμα και στο χώρο του φουαγιέ θα υπάρχει έκθεση βιβλίου. Η Νομαρχιακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της τονίζει: "Φέτος το ΚΚΕ συμπληρώνει 94 χρόνια ζωής και δράσης, μεγάλων αγώνων και θυσιών στην υπηρεσία της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Διδασκόμαστε από αυτή τη μεγάλη ιστορική διαδρομή, η γνώση της αποτελεί αναντικατάστατο παράγοντα στην οργάνωση και αποτελεσματικότητα της πάλης κατά των μονοπωλίων, για την οικοδόμηση της λαϊκής συμμαχίας για το σοσιαλι-

σμό - κομμουνισμό. 94 χρόνια αγώνων και πάλης μας κάνουν να αισθανόμαστε τιμή και περηφάνια. Δεν υπάρχει μικρός ή μεγάλος αγώνας από τον οποίο το ΚΚΕ απουσίασε. Οι αγώνες που έγιναν και γίνονται τα τελευταία χρόνια με το ξέσπασμα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, έχουν την αποφασιστική και πρωτοπόρα συμ-

βολή οπαδών και φίλων του ΚΚΕ. Πιο αποφασιστικά, πιο μαζικά και οργανωμένα, να αγωνιστούμε για να ανατραπούν τα εξοντωτικά μέτρα που ψήφισαν και όσα ακόμα ετοιμάζουν. Για να ανοίξει ο δρόμος της λαϊκής αντεπίθεσης. Συνεχίζουμε! Δεν μπαίνουμε στα γρανάζια της εξαπάτησης. Ένα εί-

ναι σίγουρο: Κανένα μείγμα πολιτικής, είτε της ΝΔ, είτε του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα φέρει αλλαγή στη θέση του λαού. Παρά τις όποιες διαφορές τους, η διαχείριση υπέρ των μονοπωλίων, υπηρετεί τους ίδιους σκοπούς του κεφαλαίου σε βάρος του λαού. Η κυβέρνηση "κοινωνικής σωτηρίας" ή η "αριστερή" που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι μια απάτη, που βάζει πλάτη στα μονοπώλια. Το ΚΚΕ αποκλείει και τα δύο μείγματα διαχείρισης υπέρ των μονοπωλίων και καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τη φτωχή αγροτιά, τη νεολαία και τις γυναίκες, να προχωρήσουν σε συστηματική και οργανωμένη απειθαρχία και ανυπακοή στην κυβέρνηση, αλλά και στο σύστημα. Η ίδια η ζωή το έχει αποδείξει: Δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή πολιτική χωρίς αποδέσμευση από την ΕΕ, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, μονομερή διαγραφή του χρέους, με λαϊκή εξουσία!".

Συνεδριάζει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Τυρνάβου

Σ

ήμερα στις 7.30 μ.μ. θα συνεδριάσει στο δημαρχείο το Δημοτικό Συμβούλιο Τυρνάβου, με κύρια θέματα την συζήτηση για την αναπροσαρμογή ή μη των δημοτικών τελών, την αλλαγή προέδρου στα διαδημοτικά σφαγεία, την κατανομή βοσκήσιμων εκτάσεων, αλλά και το θέμα της τιμής του νερού, για το οποίο θα κατατεθεί κείμενο με υπογραφές από κατοίκους του δήμου. Βάσει της ημερήσιας διάταξης τα θέματα που θα συζητηθούν είναι: 1. Έγκριση μετάβασης αντιπροσωπείας του δήμου Τυρνάβου στην Αθήνα για την παρακολούθηση των εργασιών του εκτάκτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ. 2. Αποδοχή επιχορήγησης έναντι της δόσης του έτους 2012, για την εξόφληση των πάσης φύσεως οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου προς τους ΟΤΑ (άρθρο 27 του ν.

3756/2009) και κατανομή αυτής σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και επενδυτικές δραστηριότητες και έργα του δήμου Τυρνάβου. (αριθ. πρωτ. 43533/19-11-2012 απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών). 3. Αποδοχή επιχορήγησης κατανομής ΣΑΤΑ έτους 2012 και διάθεση αυτής σε έργα και επενδυτικές δραστηριότητες του δήμου Τυρνάβου. 4. Αποδοχή κατανομής πιστώσεων ΣΑΤΑ έτους 2012, για την επισκευή & συντήρηση σχολικών κτιρίων και κατανομή αυτής. 5. Αντικατάσταση Προέδρου της Διαδημοτικής Επιχείρησης Σφαγείων Περιοχής Τυρνάβου - Αμπελώνα (Δ.Ε.Σ.Π.Τ.Α.). 6. Αντικατάσταση Αντιπροέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης -Αποχέτευσης Τυρνάβου (Δ.Ε.Υ.Α.Τ.). 7. Έγκριση διοργάνωσης Συνεδρίου "Τζαρτζάνεια 2012". - Ψήφιση πίστωσης.

8. Αναμόρφωση Προϋπολογισμού και Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος δήμου Τυρνάβου, οικονομικού έτους 2012. 9. Έγκριση της αριθ. 16/2012 απόφασης ΔΣ του Δεληχείου Ιδρύματος "Αντωνίου & Ευαγγελίας Δεληχά", που αφορά την Β΄ αναμόρφωση προϋπολογισμού, οικονομικού έτους 2012. 10. Αναπροσαρμογή ή μη μισθωμάτων δημοτικών καταστημάτων, έτους 2013. 11. Καθορισμός Τελών, Φόρων & Δικαιωμάτων του Δήμου Τυρνάβου, για το έτος 2013. 12. Καθορισμός δικαιώματος βοσκής και τρόπος διάθεσης βοσκήσιμων εκτάσεων στον δήμο Τυρνάβου. 13. Τροποποίηση της αριθ. 271/2012 ΑΔΣ αναφορικά με την Έκθεση Εκτίμησης & Καταμέτρησης της Επιτροπής για την εκποίηση δημοτικών αγροτεμαχίων στην

τοπική κοινότητα Δένδρων του δήμου Τυρνάβου. 14. Τροποποίηση της αριθ. 176/2012 ΑΔΣ, ως προς την κατανομή της επιχορήγησης για κάλυψη δράσεων αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών. 15. Έγκριση εκμίσθωσης δημοτικής έκτασης για ανέγερση σταυλικών εγκαταστάσεων της Δ.Κ. Αμπελώνα. (αριθ. 31/2012 απόφαση Δ.Κ. Αμπελώνα). 16. Έγκριση παραχώρησης δημοτικής έκτασης στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δαμασίου, στη θέση ΠΑΠ Πέρα Κάμπου. (αριθ. 2/2012 απόφαση Τ.Κ. Δαμασίου). 17. Έγκριση εκμίσθωσης δημοτικών αγροτεμαχίων της Τοπικής Κοινότητας Δαμασίου.) (αριθ. 8/2012 απόφαση Τ.Κ. Δαμασίου). 18. Μεταβίβαση μισθωτικής σύμβασης λόγω συνταξιοδότησης. (αριθ. 9/2012 απόφαση Τ.Κ. Δαμασίου).

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ 31ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΚΛΟΠΗ ΚΑΛΩΔΙΩΝ ΧΑΛΚΟΥ Προκάλεσε φθορές στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις της εταιρείας από την οποία τα αφαίρεσε Συνελήφθη, προχθές το βράδυ στη Λάρισα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας, 31χρονος ημεδαπός για κλοπή καλωδίων χαλκού από εταιρεία. Ειδικότερα, ο 31χρονος αφαίρεσε τρεις κουλούρες καλωδίων ρεύματος με χαλκό μήκους 100 μέτρων περίπου από εταιρεία ιδιοκτησίας 36χρονου ημεδαπού, προκαλώντας παράλληλα φθορές στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Η αξία των αφαιρεθέντων καλωδίων ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 400 ευρώ, ενώ αυτή των προκληθεισών φθορών στο χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ περίπου. Τα αφαιρεθέντα καλώδια αποδόθηκαν στο νόμιμο δικαιούχο τους, ενώ στην κατοχή του 31χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διάφορα διαρρηκτικά εργαλεία, ως μέσα τέλεσης των αδικημάτων. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας. Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λάρισας.

ΖΕΥΓΑΡΙ ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΕΞΑΠΑΤΗΣΕ 85ΧΡΟΝΗ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ Της απόσπασαν 1.700 ευρώ προσποιούμενοι τους εφοριακούς Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών Αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη ενός αγνώστου άνδρα και μίας άγνωστης γυναίκας, οι οποίοι προχθές το μεσημέρι στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας Λάρισας, εξαπάτησαν ηλικιωμένη. Ειδικότερα, οι δράστες εισήλθαν σε οικία 85χρονης ημεδαπής και με το πρόσχημα ότι τους είχε στείλει οικείο πρόσωπό της προκειμένου να τακτοποιήσουν οφειλή του στην εφορία, της απέσπασαν το χρηματικό ποσό των (1.700) ευρώ. Ακολούθως, επιβιβάστηκαν σε Ι.Χ. Επιβατικό αυτοκίνητο και διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Λιβαδίου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΑΠΟΒΙΩΣΑΝΤΕΣ ΕΦΕΔΡΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ

Ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Λάρισας θα τελέσει μνημόσυνο την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου στον Άγιο Αχίλλιο για ανάπαυση των ψυχών των εφέδρων αξιωματικών που έχουν αποβιώσει. Ο Σύνδεσμος καλεί τους συγγενείς των αποβιωσάντων να γνωρίσουν στο Γραφείο του Συνδέσμου τα ονόματα αυτών που έφυγαν από τη ζωή (τηλ. 2410 532101 και 6936 967174 κ. Βερέμης).


4

λάρισα

Ημερίδα του ΓΕΩΤΕΕ για τις χρήσεις του νερού

Τ

ο Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου διοργανώνει σήμερα στις 5 μ.μ. στην αίθουσα συνεδρίων του ΓΕΩΤ.Ε.Ε/Κ.Ε. (Καψούρη 4 -Λάρισα ), ημερίδα, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας με θέμα: "Εναλλακτικές χρήσεις νερού στη γεωργία". Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής: 5 μ.μ.: Προσέλευση 5.15 μ.μ.: Χαιρετισμοί 5.30 μ.μ.: "Κατάσταση εκμετάλλευσης στα υδατικά συστήματα Θεσσαλίας - Δυνατότητες -Προοπτικές" Αλέξανδρος Μπέλεσης, γεωλόγος, μελετητής 5.45 μ.μ.: "Η γεωργία στη Θεσσαλία: Μια πρόταση αντιμετώπισης της κρίσης Αρχές και προϋποθέσεις για

στρατηγικό σχεδιασμό της Γεωργίας" Φάνης Γέμτος, καθηγητής Π.Θ. 6 μ.μ.: "Εξοικονόμηση νερού από τη χρήση αστικών αποβλήτων" Μαρία Σακελλαρίου - Μακραντωνάκη, καθηγήτρια Π.Θ.

6.15 μ.μ.: "Το θερμοκήπιο ως εργαλείο εξοικονόμησης νερού" Κωνσταντίνος Κίττας, Καθηγητής Π.Θ., Νικόλαος Κατσούλας, επίκουρος καθηγητής Π.Θ., Θωμάς Μπαρτζάνας, ερευνητής ΚΕΤΕΑΘ Παρεμβάσεις - Συζήτηση.

Βραβεία Μαρκατά σε μελλοντικούς δημοσιογράφους

Τ

ο Μορφωτικό Ιδρυμα της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδος και Εύβοιας θα απονείμει και φέτος τα βραβεία "Μαρίνου και Ιωάννου Μαρκατά". Τα βραβεία απονέμονται σε τέσσερις αποφοίτους Λυκείου της θεσσαλικής περιφέρειας, που πέτυχαν τις υψηλότερες θέσεις εισαγωγής σε πανεπιστημιακές δημοσιογραφικές σχολές. Οι απόφοι-

τοι Λυκείων της Θεσσαλίας που πέτυχαν σε πανεπιστημιακές σχολές Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης θα πρέπει να αποστείλουν στα γραφεία του Μορφωτικού Ιδρύματος (Μεγ. Αλεξάνδρου 3 - Λάρισα) μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και συγκεκριμένα: - Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του απολυτηρίου του Λυκείου, ώστε να διαπιστώνεται το σχολείο αποφοίτησης.

- Βεβαίωση εισαγωγής σε δημοσιογραφική σχολή ΑΕΙ, από την οποία να προκύπτει και η σειρά εισαγωγής. Η απονομή των βραβείων "Μαρκατά" θα γίνει σε ειδική εκδήλωση, σε χώρο και χρόνο που θα ανακοινωθεί στο επόμενο διάστημα. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην κ. Ελένη Κισσάβου (τηλ. 6944 982514).

Ανοικτή εκδήλωση για την υποστήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων

O

Σύλλογος Μονογονεϊκών Οικογενειών Λάρισας σε συνεργασία με το δίκτυο "Ιστός", διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση με θέμα "Επαγγελματικές ευκαιρίες ατόμων Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων για την Ένταξη - Επανένταξη στην Τοπική Αγορά Εργασίας - Τοπικές Δράσεις Κοινωνικής Φροντίδας". Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 6 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΕΕ ΔΗΜΗΤΡΑ, Παλαιολόγου 19, έναντι σταθμού ΟΣΕ, Λάρισα. Η εκδήλωση είναι ανοικτή και απευθύνεται σε άτομα που ανήκουν σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες: - Αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών - Μακροχρόνια άνεργοι άνω των 45 ετών με χαμηλά τυπικά προσόντα - Άτομα ευρισκόμενα σε κατάσταση φτώχειας/απειλούμενα από φτώχεια - Μετανάστες (από χώρες μη μέλη της ΕΕ), Παλιννοστούντες, Πρόσφυγες

- Άλλη κατηγορία ΕΚΟ Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρασχεθεί αναλυτική ενημέρωση και παρουσίαση του σχεδίου δράσης του δικτύου "Ιστός" και των προϋποθέσεων αξιοποίησής τους από τις συγκεκριμένες ομάδες οφελουμένων. Υπενθυμίζεται ότι το δίκτυο "Ιστός" στο οποίο συμμετέχει ο Σύλλογος Μονογονεϊκών Οικογενειών Λάρισας υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων με δωρεάν εξειδικευμένες υπηρεσίες προετοιμασίας και υποστήριξης ανέργων Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων της ευρύτερης περιοχής της Λά-

ρισας με στόχο την τοποθέτησή τους στην αγορά των υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας. Η Πράξη Τοπικές Δράσεις Κοινωνικής Φροντίδας υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης 3: "Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες" της Κατηγορίας Παρέμβασης 1: "Πρόληψη και αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού ευπαθών ομάδων του πληθυσμού" του Θεματικού Άξονα Προτεραιότητας 4: "Πλήρης ενσωμάτωση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών", του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 20072013" που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ). Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου, 6977130534 κ. Καίτη Φυτιλή και 6974102461 κ. Ακριβή Περλέρου, καθώς και στο τηλέφωνο του δικτύου "Ιστός" 2410 250631.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΑΠΟ ΕΚΛ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας και το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Λάρισας, διοργανώνουν εκδήλωση-συζήτηση σήμερα, στις 6 μ.μ, στην αίθουσα του ΕΚΝΛ (Εργατικής Πρωτομαγιάς 6), με θέμα "Οι εργατικέςλαϊκές ανάγκες σε κατοικία και άλλα έργα υποδομής, επείγουσα ανάγκη και συμβολή στον περιορισμό της ανεργίας στον κλάδο των κατασκευών". Στην εκδήλωση θα γίνουν εισηγήσεις από τον πρόεδρο του ΕΚΝΛ, Τάσο Τσιαπλέ, του Συνδικάτου Οικοδόμων Λάρισας, Γιάννη Μπλέκο, τον αντιπρόεδρο του ΕΚΝΛ, Θανάση Βάιο και τον σεισμολόγο Ανδρέα Τάσσο. Στη συνέχεια θα υπάρχει δυνατότητα παρεμβάσεων από επιστημονικούς, συνδικαλιστικούς φορείς και από άλλους συμμετέχοντες.

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Δ.Ε. ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε. νομού Λάρισας καλεί τα μέλη και τους φίλους της σε ολομέλεια, σήμερα στις 8.30 μ.μ. στον ημιώροφο του ξενοδοχείου "Grant" για συνδικαλιστική ενημέρωση.

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ Στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Γιάννουλης θα μιλήσει η Δρ. Χάρις Καρνέζη την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου στις 5 μ.μ. στο αμφιθέατρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας (Κουμουνδούρου 17-19, τηλ. 2410 627040), με θέμα "Εισαγωγή στο γνωσιακό συμπεριφορικό δράμα". Ενα νέο ψυχοπαιδαγωγικό μοντέλο για παιδιά με επικοινωνιακές δυσκολίες, χαμηλή αυτοεκτίμηση, προβλήματα συμπεριφοράς, φοβίες, αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας και σύνδρομο Άσπεργκερ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΠΕΜΠΤΗ

29

ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Κιλελέρ Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλελέρ θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 7 μ.μ. Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι: Απευθείας ανάθεση της προμήθειας καυσίμων Ψήφιση της Α΄ φάσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος δήμου Κιλελέρ (Στρατηγικός σχεδιασμός) Επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανειακών συμβάσεων με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων Καθορισμός ποσοστού μη εστεγασμένων χώρων επιχειρήσεων για την επιβολή τελών φωτισμού και καθαριότητας Ονοματοδοσία οδών των τοπικών κοινοτήτων Γαλήνης και Πλατυκάμπου της Δημοτικής Ενότητας Πλατυκάμπου του δήμου Κιλελέρ. Έγκριση Πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής διαφόρων έργων 5η Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος εκτελεστέων έργων οικονομικού έτους 2012 Έγκριση παράτασης συμβατικής προθεσμίας του έργου "Αναπλάσεις Κοινόχρηστων χώρων" Δ. Κιλελέρ Έγκριση παράτασης συμβατικής προθεσμίας του έργου "Ανακατασκευή αγωνιστικού χώρου γηπέδου Νίκαιας" Αποδοχή ποσού 226.750,00 € από ΣΑΤΑ 2012 και κατανομή αυτής Αποδοχή ποσού 14.470,00 € για την επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων Αποδοχή ποσού 48.241,66 € για λειτουργικές ανάγκες των σχολείων Α/βάθμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης δήμου Κιλελέρ και κατανομή αυτού. Αποδοχή ποσού 7.434,00 € για την πληρωμή των υπαλλήλων που συμμετείχαν στην προπαρασκευή και διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών της 17ης Ιουνίου. Αποδοχή ποσού 86.827,52 € από οφειλές του Ελληνικού Δημοσίου προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση σύμφωνα με το άρθρο 27 του ν.3756/2009 Αίτηση του Νικολάου Χονδρονάσιου κατοίκου Μελίας για παραχώρηση 10 τμ στη θέση "Ρούμσες" της Τ.Κ. Μελίας για εγκατάσταση οικίσκου αντλιοστασίου άρδευσης. Αίτηση συλλόγου γυναικών της τοπικής κοινότητας Μελίας για παραχώρηση της χρήσης αίθουσας του Δημοτικού Σχολείου Μελίας Έγκριση απόδοσης λογαριασμού υπολόγου υπαλλήλου του δήμου Αποδοχή ποσού 56.830,77 € από το Πράσινο Ταμείο του ΥΠΕΚΑ για την πληρωμή του έργου Πλακόστρωση και ηλεκτροφωτισμός των πλατειών στα Δ.Δ. Μαυροβουνίου, Κραννώνα Δοξαρά και Κυπαρίσσου του Δ. Κιλελέρ νομού Λάρισας Αποδοχή ποσού 86.029,83 € από το Πράσινο Ταμείο του ΥΠΕΚΑ για την πληρωμή του έργου "Διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων κέντρου Χάλκης" του Δ. Κιλελέρ νομού Λάρισας Αποδοχή ποσού 6.227,94 από πρόστιμα ΚΟΚ 4/9-1/11/2012 Ψήφιση πίστωσης για τις εκδηλώσεις μνήμης προς τιμή πεσόντων της Εθνικής Αντίστασης του Μεγάλου Μοναστηρίου 11η Αναμόρφωση προϋπολογισμού έτους 2012.

Σύσκεψη για τη θέση του ΤΕΙ στον εκπαιδευτικό χάρτη της χώρας Στο πλαίσιο της συζήτησης που έχει ανοίξει με θέμα την αναδιάρθρωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης βάσει του σχεδίου "Αθηνά", διοργανώνεται συζήτηση από το Τ.Ε.Ι. Λάρισας και την Αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας, αύριο στις 6 μ.μ. στην κεντρική αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας με σημείο εστίασης τη θέση του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Λάρισας στον υπό διαμόρφωση νέο χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα μας. Σε ανακοίνωση των διοργανωτών αναφέρεται ότι η ενεργός συμμετοχή όλων είναι απαραίτητη όσο ποτέ για να διασφαλιστεί το μέλλον και η βιωσιμότητα του μεγαλύτερου στην Κεντρική Ελλάδα ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος. "Η εξασφάλιση της μελλοντικής πορείας του Τ.Ε.Ι. Λάρισας αποτελεί μια αναγκαιότητα για όλους μας και ευελπιστούμε ότι θα βοηθήσετε με όλες σας τις δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση", καταλήγει η ανακοίνωση.


ΠΕΜΠΤΗ

29

5

λάρισα

ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Τα μεγάλα έργα της Θεσσαλίας στη Βουλή Ο Κ. Αγοραστός έθεσε τα ζητήματα του Ε65, της ηλεκτροκίνησης του σιδηροδρόμου, του Αχελώο και του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου

Μ

ε θέμα μεγάλα έργα στη Θεσσαλία συνεδρίασε η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών. Στην τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: "Στη Θεσσαλία, είμαστε μια γροθιά και έχουμε αναπτύξει μια ανατρεπτική, δημιουργική συνεργασία - συνέργια, με έμπρακτα αποτελέσματα. Βεβαίως για να φτάσουν τα αποτελέσματα αυτά στην κοινωνία, θα πρέπει και οι φορείς με τους οποίους συνεργαζόμαστε και είναι έξω από τη Θεσσαλία, την έχουν την ίδια ταχύτητα, την ίδια συνεργασία, αλλά και την ίδια συνέργεια. Ο αυτοκινητόδρομος Ε65 αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά έργα στην κεντρική Ελλάδα. Όλοι οι φορείς της Θεσσαλίας, της Ηπείρου της Δυτικής Μακεδονίας και της Στερεά Ελλάδα, είμαστε υπέρ του έργου. Σήμερα έχει ολοκληρωθεί περίπου το 18% του φυσικού αντικειμένου και έχουν πληρωθεί 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 330 εκατ. πήγαν στα έργα και τα 70 εκατ. σε απαλλοτριώσεις. Αν εγκαταλειφτεί το έργο τα χρήματα αυτά πάνε χα-

Η

πρώτη οικολογική δράση συλλογής τηγανέλαιου στα σχολεία πραγματοποιήθηκε χθες από εκπαιδευτικό και μαθητές του 37ου Δημοτικού Σχολείου σε συνεργασία με τους "Ενεργούς Πολίτες" Λάρισας. Υλοποιώντας σχετικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα με θέμα την ανακύκλωση, οι μαθητές της Δ' Τάξης έμαθαν για τα σημαντικά οφέλη από τη συλλογή και ανακύκλωση τηγανέλαιου και συγκέντρωσαν ποσότητες στο σπίτι τους εφαρμόζοντας στην πράξη τα όσα διδάχτηκαν. Χθες, μετέφεραν τα καμένα λάδια με δοχεία στο σχολείο, όπου τα τοποθέτησαν -με τη βοήθεια μελών των "Ενεργών Πολιτών Λάρισας" σε ειδικό μεγάλο κάδο συλλογής τηγανέλαιου. Ακολούθως, ο μεγάλος κάδος θα μεταφερ-

μένα, ενώ ελλοχεύει κίνδυνος αποζημιώσεων α στους κατασκευαστές ως αποζημίωση. Επιπλέον θα χρειαστούν πρόσθετοι πόροι για να υπάρξει περιβαλλοντική αποκατάσταση και αποκατάσταση της προσβασιμότητας, η οποία έχει διαταραχθεί λόγω της κατασκευής του έργου. Το έργο αυτό πρέπει να συνεχιστεί και δεν θα πρέπει να σταθούμε στη βιωσιμότητα του, γιατί κανένας δρόμος δεν είναι από μόνος του βιώσιμος. Οι δρόμοι έχουν κοινωνικό, και αναπτυξιακό χαρακτήρα και δημιουργούν ζητήματα ασφάλειας των ανθρώπων και τα-

χύτητας των μετακινήσεων. Επιπλέον αν συνεχιστεί το έργο όπως έχει σχεδιαστεί, πρόκειται να έχουμε περίπου 15.000 νέες θέσεις εργασίας, θα υπάρχει φθηνότερο και γρηγορότερο κόστος μετακίνησης, θα αναδειχτεί μια δυναμική περιοχή της Ελλάδας, μέσα από ένα δρόμο, ο οποίος αναμένεται να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία στο Α.Ε.Π, κατά μισό τοις εκατό. Αν εγκαταλειφθεί, μόνο ζημία θα υπάρξει. Σε ό,τι αφορά το θέμα, της ηλεκτροκίνησης του Θεσσαλικού Σιδηροδρόμου, εμείς θέλουμε την ηλεκτροκίνηση Λάρισας -

Κ. Αγοραστός: "Να συνεχιστούν τα έργα προς όφελος των πολιτών και της εθνικής οικονομίας"

Βόλου - Παλαιοφάρσαλα - Καλαμπάκα. Σε συνεργασία με όλους τους φορείς εντάξαμε το έργο στο πρόγραμμα Jessica. Μέχρι σήμερα όμως δεν υπάρχει καμία απορροφητικότητα, με κίνδυνο απένταξης των χρημάτων. Παρόλα αυτά καταφέραμε να εντάξουμε και στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων 22 εκατ. ευρώ για την ηλεκτροκίνηση του θεσσαλικού σιδηροδρόμου. Το έργο αυτό επιθυμούμε να γίνει γιατί ο σιδηρόδρομος είναι το φιλικότερο προς το περιβάλλον, ασφαλέστερο και φθηνότερο μέσο μεταφοράς που μπορεί να γίνει ακόμα πιο φθηνό με την ηλεκτροκίνηση. Επιπρόσθετα υπάρχει μία πανεπιστημιακή κοινότητα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ΤΕΙ, ΑΕΙ, στη Θεσσαλία, που είναι διάσπαρτη και η ηλεκτροκίνηση διευκολύνει στη δύσκολη αυτή συγκυρία τη μετακίνηση των φοιτητών στην περιοχή, μιας και δεν δύνανται οι οικογένειες να συντηρήσουν δεύτερα σπίτια. Είναι επιτακτική η ανάγκη ο ΟΣΕ να προχωρήσει στην υλοποίησή του. Αχελώος: Τα διαχειριστικά σχέδια υδατικών λεκανών λένε ότι αν δεν υπάρξει μεταφορά ελάχιστων ποσοτήτων νερού από την άνω ρου

του, η Θεσσαλία θα αντιμετωπίσει πολλαπλά προβλήματα. Θα μείνουν ακαλλιέργητα 500.000 στρέμματα, 50.000 αγρότες θα βρεθούν στην ανεργία και οι οικογένειες τους σε απόγνωση. Εάν το έργο αυτό αφεθεί στην τύχη του, θα υπάρξει τεράστιο οικολογικό πρόβλημα με κίνδυνο καταστροφής της περιοχής. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η Θεσσαλία είναι ελλειμματική, με πρόβλημα στο πόσιμο νερό και με πρόβλημα στην ποσότητα και την ποιότητά του, αλλά και στην άρδευση. Το έργο αυτό έχει να συμβάλει και στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν και μάλιστα σε αυτή τη δύσκολη χρονική στιγμή. Σε ό,τι αφορά το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου εμείς στηρίζουμε με τους πόρους μας το αεροδρόμιο και επιθυμούμε την περεταίρω αναβάθμισή του, γιατί παίζει σημαντικό ρόλο στην ενδυνάμωση του τουριστικού και μελλοντικά εμπορικού προϊόντος της Θεσσαλίας. Όμως αν η περικοπή των πόρων από την κεντρική εξουσία προς την περιφέρεια Θεσσαλίας συνεχιστεί, θα υπάρξει πρόβλημα στην απρόσκοπτη στήριξη και προβολή του αεροδρομίου, κάτι το οποίο απευχόμαστε σε κάθε περίπτωση".

Aρχισε η συλλογή τηγανέλαιου στα σχολεία Η πρώτη δράση των "Ενεργών Πολιτών" εκτυλίχθητε στο 37ο δημοτικό

θεί σε εργοστάσιο που βρίσκεται στη Βιομηχανική Περιοχή Λάρισας, προκειμένου να ραφιναριστεί και στη συνέχεια να μετατραπεί σε βιοκαύσιμο (βιοντίζελ). Οι μικροί οικολόγοι, δήλωσαν πως "τίποτε δεν πρέπει να πάει χαμένο στη φύση" (Εύη), πως "το πεταμένο τη-

γανέλαιο σκοτώνει ό,τι ζωντανό βρίσκει στο δρόμο του, ενώ αν το μαζεύουμε δίνει… ζωή στους κινητήρες" (Ανδρέας), ότι "το καμένο λάδι πρέπει να ανακυκλώνεται γιατί είναι τοξικό" (Κωνσταντίνος) και να μην το ρίχνουμε στις αποχετεύσεις, γιατί "αυτό κατα-

λήγει στα ποτάμια και μετά γίνονται τεράστιες κηλίδες στη θάλασσα" (Θοδωρής), ούτε στα σκουπίδια, γιατί "μπορεί να μολυνθεί η ατμόσφαιρα από καπνούς, αφού το τηγανέλαιο είναι εύφλεκτο" (Νικολέτα). Ακολούθησε ενημερωτική παρουσίαση από τον κ. Μιχάλη Τριανταφύλλου, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι από 1 λίτρο τηγανελαίου δημιουργείται 0,8 του λίτρου βιοντίζελ και ότι στην Ελλάδα αν και καταναλώνονται ετησίως 470.000 τόνοι λαδιού, συλλέγονται μόλις 18.000 τόνοι, δηλαδή λιγότερο από το 4% της ποσότητας!!! Είναι φανερό, ότι αγνοούμε μια οικολογική τα-

κτική, που στη δυτική Ευρώπη είναι υποχρεωτική. Μετατρέποντας το καταστροφικό τηγανέλαιο σε βιοντίζελ, α) κάνουμε καλό στην υγεία μας, αναπνέοντας καθαρότερο αέρα, β) κάνουμε καλό στο περιβάλλον, γιατί το biodiesel έχει λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις σε σχέση με το κανονικό πετρέλαιο, γ) κάνουμε καλό στη χώρα μας, αφού τη βοηθάμε να γίνει ενεργειακά ανεξάρτητη και δ) κάνουμε καλό στην τοπική οικονομία και απασχόληση. Μετά το τέλος της παρουσίασης και τις απαντήσεις που δόθηκαν στις ενδιαφέρουσες απορίες των παιδιών, μέλη της Κίνησης "Ενερ-

γοί Πολίτες Λάρισας" μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια στα παιδιά για να ενημερωθούν οι γονείς τους, ενώ η κ. Μυρτώ Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τα παιδιά για το έργο της Κίνησης και τη σημασία του εθελοντισμού. Το πρόγραμμα για την ανακύκλωση στο σχολείο πραγματοποιεί με την Δ΄ τάξη η δασκάλα Γραμματή Καΐπη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δράση αυτή των Ενεργών Πολιτών Λάρισας θα αναπτυχθεί τις επόμενες ημέρες με την τοποθέτηση και άλλων κάδων σε περισσότερα από 40 σχολεία της περιοχής που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη συλλογή τηγανέλαιου καθώς και με ενημερωτικές εκδηλώσεις σε πολλά από αυτά, ώστε να καλλιεργηθεί περιβαλλοντική συνείδηση στους αυριανούς πολίτες.

Επιμορφωτική ημερίδα για εκπαιδευτικούς του 9ου δημοτικού

Ο

ι εκπαιδευτικοί του 9ου Δημοτικού Σχολείου παρακολούθησαν την επιμορφωτική ημερίδα με θέμα "Η αξιολόγηση του μαθητή σύμφωνα με τα νέα προγράμματα σπουδών". Συντονιστής: Απόστολος Σωτηρίου, σχολικός σύμβουλος Δημ. Εκπ/σης Εισηγητές: - Νικόλαος Χανιωτάκης, επίκουρος καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Δημ. Εκπ/σης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέ-

μα "Η αξιολόγηση της επίδοσης του μαθητή στο Δη-

μοτικό Σχολείο". - Ιωάννης Χριστάκης, σχο-

λικός σύμβουλος Δημ. Εκπ/σης, με θέμα "Ανάδει-

ξη των αντιλήψεων των εκπαιδευτικών για την αξιολόγηση του μαθητή με τη μέθοδο της ιδεοθύελλας". - Δημήτριος Καραδήμος, σχολικός σύμβουλος Δημ. Εκπ/σης, με θέμα "Αξιολόγηση / διόρθωση γραπτού κειμένου". - Εμμανουήλ Πατσαδάκης, σχολικός σύμβουλος Δημ. Εκπ/σης, με θέμα "Πρακτικές αξιολόγησης κατά τη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών". Στη συνέχεια οι δά-

σκαλοι παρακολούθησαν βιωματικά εργαστήρια με τους σχολικούς συμβούλους καθώς και οι εκπαιδευτικοί των ειδικοτήτων με τους αντίστοιχους συμβούλους τους: Θεοδώρα Νίκου, Γαλλικών, Αντώνη Φραγκούλη Αγγλικών, Δημήτρη Κολοκοτρώνη, Πληροφορικής και Γιώργο Λαπούση, Φυσικής Αγωγής. Η επιμορφωτική ημερίδα εντάσσεται στην Γ΄ φάση επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών των πιλοτικών σχολείων.


OFF

6

ΠΕΜΠΤΗ

29

ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

the record

Για τη συμφωνία

Υπογραφές κατά της αστυνομικής βίας

Ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζει ότι η συμφωνία στην οποία προχώρησαν ΔΝΤ και ΕΕ για το ελληνικό χρέος και την καταβολή της δόσης, εκφράζει ομολογημένα και ανοιχτά το συμβιβασμό ανάμεσα στους ιμπεριαλιστικούς κύκλους των Αμερικάνων και Eυρωπαίων (κυρίως Γερμανών), εξέδωσε το ΚΚΕ - ΜΛ. Μάλιστα επισημαίνει ότι όχι μόνο δεν απαλλάσσει το λαό και τη χώρα από το βρόγχο του χρέους και των αιματηρών θυσιών, αλλά - αντίθετα - θα τον μεγαλώσει. Σύμφωνα με το ΚΚΕ-ΜΛ η αντιπαράθεση ανάμεσα στους ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς (ΗΠΑ-ΕΕ), καθώς και ο συμβιβασμός που πέτυχαν, δεν σχετίζονται μόνο με το χρέος, αλλά -πρωτίστως - με την αναδιανομή των αγορών ανάμεσά τους. Και αυτό δείχνει την πραγματική διάσταση του προβλήματος που έχουν να αντιμετωπίσουν η εργατική τάξη, ο λαός και η νεολαία. Δείχνει το πραγματικό μέγεθος της ανάγκης για ανάπτυξη αντιστάσεων.

Για τη φέτα Τη διαφωνία του για την πρόταση του ΣΕΚ περί δημιουργίας διεπαγγελματικής στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, εκφράζει ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Μ. Τζιότζιος επισημαίνοντας ότι μια τέτοια οργάνωση όχι μόνο δεν θα προσφέρει ποιότητα στο καταναλωτικό κοινό και στην ανάπτυξη του κτηνοτροφικού κλάδου αλλά θα δημιουργήσει χώρο για νοθείες και θα πλήξει τους κτηνοτρόφους παραγωγούς που εκτρέφουν τις πατροπαράδοτες ελληνικές φυλές αιγοπροβάτων με φυσικό επακόλουθο να μπει σε κίνδυνο η ονομασία προστασίας προέλευσης της φέτας όπου

Στο πλαίσιο της δράσης της κατά της αστυνομικής βίας και ειδικότερα στην υπόθεση του Μανώλη Κυπραίου, η Διεθνής Αμνηστία προγραμματίζει την παράδοση 10.000 περίπου υπογραφών για την υπόθεση του Μανώλη Κυπραίου στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη (ή σε συνεργάτη του), αύριο. Την ίδια μέρα, ακτιβιστές της οργάνωσης θα πραγματοποιήσουν ακτιβιστικό δρώμενο και θα διανείμουν σχετικό ενημερωτικό υλικό, από τις 3 έως τις 5 μ.μ., στο σταθμό μετρό "Κατεχάκη". Η Διεθνής Αμνηστία καλεί όλους όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μαζικά, ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή κινητοποίηση και να έχει επιτυχία η δράση. σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες παράγεται μόνο από εγχώριες φυλές αιγοπροβάτων. Σύμφωνα με τον κ. Τζιότζιο για να προστατευτεί η φέτα θα πρέπει να δημιουργηθεί διεπαγγελματική οργάνωση του προϊόντος στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι από τις περιφέρειες που παράγουν το προϊόν βάση γεωγραφικών κριτηρίων.

Διαλύουν την εκπαίδευση Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και παρά τις περσινές διαμαρτυρίες υπάρχουν 50 μαθητές σε σχολείο του νομού μας που δεν κάνουν μάθημα γιατί το υπουργείο "αρνείται" να στείλει καθηγητές. Πρόκειται για τον τομέα αργυροχρυσοχοϊας στη 2η ΕΠΑΣ, σύμφωνα με καταγγελία του αντιπροέδρου της ΕΛΜΕ Λάρισας Δ. Παπαδόπουλου και του μέλους του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Δημ. Μπίκα. Όπως υποστηρίζουν στόχος του υπουργείου είναι η διάλυση ολόκληρων τομέων αλλά

και συνολικά της δημόσιας εκπαίδευσης στη χώρα μας. "Σταμάτησαν πλέον τα παπαγαλάκια να μιλάνε για χαμένες διδακτικές ώρες (αυτές βλέπετε δεν χάθηκαν από καταλήψεις) και μας κάνουν μαθήματα ρεαλισμού και υπευθυνότητας. Μας καλούν να αποδεχθούμε μοιρολατρικά την "πραγματικότητα" της αδιοριστίας (ανεργίας), της γενικευμένης αμάθειας και της υποταγής στα κελεύσματα της κυρίαρχης πολιτικής, ως της μόνης ρεαλιστικής. Καλούμε τους μαθητές μας μαζί με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς (αδιόριστους και διορισμένους) σε ένα κοινό μέτωπο ενάντια στην πολιτική που σαρώνει και τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα του λαού μας", τονίζουν οι δύο συνδικαλιστές.

Λείπει καθηγητής Επιστολή προς την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης και τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού απέστειλε ο σύλλογος Γονέων και Κηδε-

μόνων του 7ου Δημοτικού ζητώντας να διατεθεί άμεσα καθηγητής ή καθηγήτρια Γερμανικών για τους μαθητές της Ε' τάξης. Οι γονείς θεωρούν απαράδεκτο το γεγονός να τελειώνει το α' τρίμηνο και να μην υπάρχει καθηγητής αν και από την περασμένη χρονιά είχε ζητηθεί να εκφραστεί η επιθυμία των μαθητών που ενδιαφέρονται γι' αυτή την ξένη γλώσσα. Δεν έχουν δίκιο οι άνθρωποι;

Διαμαρτυρία "Ο επανακαθορισμός των περιοχών μετάθεσης για το ΠΥΣΠΕ Λάρισας δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην υπηρεσιακή κατάσταση των εκπαιδευτικών. Οι δήμοι που εντάσσονται στις δυο περιοχές μετάθεσης δεν έχουν καμιά συνοχή μεταξύ τους", σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Δασκάλων. Και συνεχίζει: "Καλούμε την Περιφερειακή Δ/ντρια Εκπ/σης Θεσσαλίας να προχωρήσει σε ανάκληση της ανορθολογικής πρότασής της για δυο περιοχές μετάθεσης στο ΠΥΣΠΕ Λάρισας. H πρόταση κατατέθηκε χωρίς να προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος και σχεδιασμός και χωρίς να έχει ληφθεί υπόψη η πρόταση της Δ/νσης Π.Ε. Λάρισας. Καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να υιοθετήσει την πρόταση του ΠΥΣΠΕ Λάρισας για μία ενιαία περιοχή μετάθεσης, η οποία θα απαλλάξει τις υπηρεσίες του υπουργείου από μεγάλο όγκο γραφειοκρατικών διαδικασιών και θα κατατάσσει τους συναδέλφους σε θέματα μεταθέσεων - τοποθετήσεων σε οργανικές θέσεις με βάση τα μόρια μετάθεσής τους και μόνο." Ο Σύλλογος έλαβε την απόφαση για δίωρη στάση εργασίας (8 - 10 π.μ.) αύριο και συμβολική κατάληψη της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπ/σης Θεσσαλίας και καλεί τους δασκάλους να συμμετέχουν μαζικά.

Γνήσιοι εκπρόσωποι της κυβερνητικής πολιτικής οι περιφερειάρχες

Α

νακοίνωση σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψη των περιφερειαρχών της χώρας στη Γερμανία εξέδωσε η περιφερειακή παράταξη "Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας". Η ανακοίνωση έχει αναλυτικά ως εξής: Πληροφορηθήκαμε από σχετικό δελτίο τύπου της Ένωσης Περιφερειών ότι την προηγούμενη εβδομάδα οι περιφερειάρχες της χώρας πραγματοποίησαν επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία. Μάλιστα, όχι τυχαία κατά τη γνώμη μας και ενώ άλλα λένε στο εσωτερικό για "λαϊκή κατανάλωση", στο πλαίσιο της επίσκεψης επισκέφθηκαν και ένα εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων, συναντήθηκαν με τον κ. Φούχτελ, ζητώντας συνεργασία, εκτός των άλλων και στον τομέα της ενέργειας και του τουρισμού, ενώ κάλεσα την κ. Μέρκελ "να επισκεφθεί και πάλι την Ελλάδα για να δει από κοντά τη δουλειά που γίνεται στις 13 αιρετές Περιφέρειες της χώρας". Με βάση το χρό-

Ανακοίνωση με αφορμή την επίσκεψή τους στη Γερμανία εξέδωσε ο Κ. Πουλάκης νο, το περιεχόμενο και τους σκοπούς της επίσκεψης είναι προφανές ότι οι περιφερειάρχες της χώρας - όσο και αν στο εσωτερικό σηκώνουν την "αντιμνημονιακή" σημαία και καταγγέλλουν, τουλάχιστον σε επίπεδο διακηρύξεων, την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, τις καταστροφικές για το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας και όχι μόνο (λ.χ. εκμετάλλευση λιγνιτικών κοιτασμάτων κ.λπ.), τις απολύσεις και την οικονομική επιτροπεία που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, στην πραγματικότητα εξακολουθούν να ενεργούν ως εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, υλοποιώντας και προωθώντας μέχρι κεραίας την κυβερνητική πολιτική. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι - παρά το σάλο που προκλήθηκε με την δημοσιοποίηση, μόλις λίγες μέρες μετά την επίσκεψη της κ. Μέρκελ, πληροφοριών σχετικά με την προώθηση από την ΠΕΔ Θεσσαλίας και τον

ΦΟΣΔΑ Λάρισας μίας εν κρυπτώ συμφωνίας με γερμανική εταιρία για τη διαχείριση των απορριμμάτων της περιοχής - οι περιφερειάρχες έσπευσαν να επισκεφθούν ένα τέτοιο γερμανικό εργοστάσιο; Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς ότι - ενώ μόλις πριν λίγες μέρες ο κ. Φούχτελ επιχείρησε συκοφαντήσει με τον πλέον προσβλητικό τρόπο τους έλληνες εργαζόμενους με τον ισχυρισμό του ότι δήθεν "[υ]πάρχουν μελέτες και έρευνες που έδειξαν ότι για εργασίες όσον αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση απαιτούνται 3.000 εργαζόμενοι στην Ελλάδα, ενώ στη Γερμανία η δουλειά διεκπεραιώνεται με 1.000 άτομα. Θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις, ιδιαίτερα στους εταίρους που χρηματοδοτούν διαδικασίες στην Ελλάδα, γιατί δεν γίνεται πιο αποτελεσματική εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού και να φανούν τρόποι πώς θα μειωθεί ο αριθμός τους", πιέζοντας έτσι για την εκτεταμένη εφαρμογή του μέ-

τρου των απολύσεων, το οποίο πρώτα απ' όλα πλήττει την αυτοδιοίκηση - οι περιφερειάρχες επέλεξαν να συναντηθούν μαζί του; Μάλιστα, στο δελτίο τύπου της ΕΝΠΕ, αναφέρεται ότι ο πρόεδρός της, κ. Σγουρός, έκανε και χιούμορ (!) για το θέμα, επισημαίνοντας "την ανάγκη για περικοπές στους 620 βουλευτές του γερμανικού Κοινοβουλίου, αφού στην Ελλάδα, την ίδια δουλειά την κάνουν μόνο 300 βουλευτές". Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς τη μετατροπή των περιφερειαρχών σε ένθερμους "μερκελιστές" και τη σπουδή τους να ζητήσουν από την κ. Μέρκελ να έρθει να ελέγξει το παραγόμενο στις 13 περιφέρειες έργο, λες και οι αιρετοί από τους πολίτες περιφερειάρχες δεν λογοδοτούν σε αυτούς, αλλά στη γερμανίδα καγκελάριο; Είναι προφανές ότι οι περιφερειάρχες επέλεξαν να προωθήσουν την κυβερνητική πολιτική, που συνίσταται στην υπαγωγή της χώρας

σε καθεστώς διεθνούς οικονομικού ελέγχου, την παράδοση του συνόλου των κερδοφόρων δραστηριοτήτων σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, την κατάργηση της έννοιας του δημόσιου κοινωνικού χώρου. Αγνοούν επιδεικτικά τις αντιδράσεις των ελλήνων πολιτών στην πολιτική αυτή και επιλέγουν να εξυπηρετήσουν τους στόχους της κ. Μέρκελ και του κ. Φούχτελ, οι οποίοι κατά τις επισκέψεις τους στη χώρα μας λειτουργούν ως εκπρόσωποι και μεσάζοντες των συμφερόντων του γερμανικού κεφαλαίου που ενδιαφέρεται να κερδοσκοπήσει, εκμεταλλευόμενο τις συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στη Ελλάδα. Ας έχουν όμως υπόψη τους ότι αργά ή γρήγορα οι μάσκες πέφτουν. Και όσα μεγάλα δήθεν "αντιμνημονιακά" λόγια και αν λένε στο εσωτερικό, θα κριθούν και θα απολογηθούν στους πολίτες για την επίσκεψή τους αυτή και για το σύνολο των πραγματικών πολιτικών επιλογών τους.


Δυνατή προετοιμασία της ΑΕΛ ενόψει Ψαχνών Ο Ζιώγας έχει αναλάβει να διορθώσει την κατάσταση και να εμψυχώσει τους "πεσμένους" ψυχολογικά παίκτες τουσελ. 9 ΠΕΜΠΤΗ

29

ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

3 σπορ σελίδες

ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΘΕΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

Ο.Α. ΝΙΚΑΙΑΣ

Το πρόγραμμα και οι διαιτητές στην Α2 βόλεϊ γυναικών

"Ελα να παίξεις και εσύ τένις…"

Ο

Όμιλος Αντισφαίρισης Νίκαιας για μία ακόμη φορά, σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Αντισφαίρισης και την Ε' Ενωση (Κεντρική Ελλάδα), στα πλαίσια της ανάπτυξης και διάδοσης του τένις, θα πραγματοποιήσει εκδήλωση για μικρά παιδιά ηλικίας 5 έως 10 ετών μέσα στον πολυσύχναστο χώρο του εμπορικού κέντρου PANTHEON PLAZA. Πιο συγκεκριμένα το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου και από τις 16.00μμ έως τις 20.00μμ

θα στηθεί mini γήπεδο τένις μέσα στις εγκαταστάσεις του εμπορικού κέντρου, όπου τα μικρά παιδιά που θα παρευρίσκονται στον χώρο με τους γονείς τους, θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το τένις, υπό την καθοδήγηση φυσικά της έμπειρης προπονητικής ομάδας του Ομίλου της Νίκαιας. Παράλληλα η όλη εκδήλωση θα πλαισιωθεί και με άλλες δραστηριότητες για τα παιδιά όπως ζωγραφική ,παιχνίδι γνώσεων κ.α., θα υπάρχει ενημέρωση των γονέων για τα νέα

Οι διαιτητές και το πρόγραμμα στον 3ο όμιλο της Α2 βόλεϊ γυναικών, έχουν ως εξής: ΣΑΒΒΑΤΟ 6 μ.μ. Νίκη - Νέα Γενιά (Παπαδόπουλος - Ιωαννίδης) 7 μ.μ. ΕΑΛ - Επίκουρος (Τσατσάνης Παρασκευάς) 5 μ.μ. Σταυρούπολη - Μ. Αλέξανδρος (Παπαδόπουλος - Γιαννακαρά) 4 μ.μ. Αρίων - Ερμής (Πορτοκαλίδης - Σωμαράκης) 6 μ.μ. Αίας - ΓΣΕ Ελασσόνας (Τσιγκάουε - Παπακοσμάς) ΚΥΡΙΑΚΗ 3 μ.μ. Αρης - Φιλαθλητικός (Δημητρίου - Γεωργιάδου)

προγράμματα διδασκαλίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας play& stay και tennis10s, καθώς και ενημερωτικά φυλλάδια. Γι' αυτό, ο Σύλλογος προσκαλεί όλα τα παιδιά της περιοχής της Λάρισας που θέλουν να γνωρίσουν τον μαγικό κόσμο του τένις, να συμμετάσχουν στην εκδήλωση, με σύνθημά: "Το τένις είναι πιο εύκολο και διασκεδαστικό εάν χρησιμοποιείς, το κατάλληλο γήπεδο, την κατάλληλη ρακέτα, την κατάλληλη μπάλα".

10ος Ημιμαραθώνιος αγώνας δρόμου "Τύρναβος - Λάρισα" Οι πιο ακριβοπληρωμένοι προπονητές στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Γ

ια 10η συνεχόμενη χρονιά ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού & Επιστημών Λάρισας και η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Τυρνάβου με τη συνεργασία της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Αν. Θεσσαλίας, διοργανώνουν την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου τον ημιμαραθώνιο αγώνα δρόμου "Τύρναβος- Λάρισα". Η εκκίνηση θα δοθεί από την κεντρική πλατεία του Τυρνάβου στις 11 το πρωί και ο τερματισμός θα γίνει στον πεζόδρομο εντός της κοίτης του Πηνειού. Η απόσταση που θα διανύσουν οι αθλητές είναι 21.100 μέτρα σσφάλτινης διαδρομής επί του οδικού άξονα Τυρνάβου - Λάρισας. Ανά 4 χιλιόμετρα θα υπάρχουν

Μ

σταθμοί με νερά, ενώ σε όλο το μήκος της διαδρομής θα υπάρχει σήμανση με το υπόλοιπο της απόστασης. Η συμμετοχή των αθλητών είναι ελεύθερη ενώ για αθλητές κάτω

των 18 ετών απαραίτητη είναι η υπεύθυνη δήλωση των γονέων. Για περισσότερες πληροφορίες στη γραμματεία του Αθλητικού τμήματος του ΔΟΠΑΕΛ στα τηλ. 282292 και 235260.

ια λίστα με τους 30 πιο ακριβοπληρωμένους προπονητές στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο δημοσίευσε η βραζιλιάνικη ιστοσελίδα Pluri Consultoria που ασχολείται με το εμπορικό κομμάτι του αθλήματος. Πρώτος είναι ο Ζοσέ Μουρίνιο, ο οποίος αμείβεται με 15.3 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από τη Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ ακολουθεί ο Κάρλο Αντσελότι ο οποίος παίρνει 13.5 εκατομμύρια ευρώ από την Παρί Σεν Ζερμέν. Τρίτος ο Μαρσέλο Λίπι της κινεζικής Γκουανζού Εβεργκράντε με 10 εκατομμύρια ευρώ. Όλοι οι υπόλοιποι, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται οι Σερ Άλεξ Φέργκιουσον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (9.4) και Αρσέν Βενγκέρ της Άρσεναλ

(9.3) έχουν ετήσιο μισθό κάτω από 10 εκατομμύρια ευρώ. Η Πρέμιερ Λιγκ έχει επτά προπονητές στη λίστα, τους περισσότερους από κάθε άλλο πρωτάθλημα, ενώ και ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Αγγλίας, Ρόι Χόντγκσον, συμπεριλαμβάνεται, όντας 30ος με 2.5 εκατομμύρια ευρώ.


CMYK

8

διάφορα

ΠΕΜΠΤΗ

29

ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Μεγάλη πρόκληση για τον Τύρναβο

Η

Αγωνίζεται σήμερα για το Κύπελλο και υποδέχεται στις 2.30 μ.μ. την Κέρκυρα

ώρα του Κυπέλλου ήρθε για τον Τύρναβο που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα για το Κύπελλο την Κέρκυρα (2.30 μ.μ.) στο γήπεδό του περιμένοντας την αμέριστη συμπαράσταση των φιλάθλων του που πάντα τον στηρίζει. Οι Τυρναβίτες θυμίζουμε ότι απέκλεισαν το Σιδηρόκαστρο και προκρίθηκαν στην επόμενη φάση, αλλά αυτή ήταν μια ομάδα της κατηγορίας τους και στα μέτρα τους. Τώρα καλούνται να αντιμετωπίσουν μια πολύ πιο ισχυρή ομάδα και για να έχουν ελπίδες οι παίκτες του Τάσου Μπεριτζά θα πρέπει να κα-

τηγορίες, αλλά το γεγονός ότι ο Τύρναβος παίζει στην έδρα του θα είναι ένα πολύ δυνατό "όπλο" για τους ποδοσφαιριστές του Μπεριτζά. Οι αναμετρήσεις θα είναι δύο και σ' αυτή την πρώτη ο Τύρναβος θα πρέπει να πάρει τη νίκη για να ελπίζει σε πρόκριση. Διαιτητής της αναμέτρησης

ταθέσουν και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών τους στο γήπεδο. Βέβαια τα θετικά τελευταία αποτελέσματα έχουν επιφέρει ένα πολύ καλό κλίμα στην ομάδα και όλοι δουλεύουν

σκληρά για το καλύτερο. Το ίδιο θα κάνουν και σήμερα, θα παίξουν απελευθερωμένα και ότι βγει. Σαφώς και υπάρχει διαφορά δυναμικότητας ανάμεσα στις δύο ομάδες που τις χωρίζουν 2 κα-

Αύριο η χοροεσπερίδα του FMS Αστέρα Αύριο Παρασκευή 30/11/2012 στο κέντρο "Palladium"(2o xλμ Λάρισας-Κοζάνης) θα πραγματοποιηθεί η ετήσια χοροεσπερίδα του FMS -Αστέρα . Στην εκδήλωση θα βραβευθούν οι Γιάννης Τζήμας για την προσφορά του στο θεσσαλικό μπάσκετ, ο τέως αθλητής του Συλλόγου Θανάσης Κυρίτσης, η εταιρία FMS -Αφοί Φλώρου, και τα εστιατόρια "Περί ορέξεως" και "Συντριβάνι" για την πολυετή τους προσφορά στο Σύλλογο. Καλούνται όλοι οι αθλητές, οι προπονητές, τα μέλη και οι φίλοι να παραβρεθούν στην εκδήλωση του Συλλόγου.

είναι ο Αλέξανδρος Δημητρόπουλος (ΕΠΣ Φθιώτιδας), πρώτος βοηθός ο Γιώργος Γεωργιάδης (ΕΠΣ Κοζάνης), δεύτερη βοηθός η Χρυσούλα Κουρομπύλια (ΕΠΣ Καρδίτσας) και τέταρτος διαιτητής ο Γιάννης Καμπαξής (ΕΠΣ Εύβοιας). Παρατηρητής διαιτησίας ο Δημήτρης Μαυρόπουλος (ΕΠΣ Μακεδονίας).

Αναλυτικά το σημερινό πρόγραμμα της Γ' φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας έχει ως εξής: Τύρναβος - Κέρκυρα (14:30) Παναθηναϊκός - Προοδευτική (18:30) Πανθρακικός - Νίκη Βόλου (18:30) ΠΑΣ Γιάννινα - Πανσερραϊκός (20:30)

Σάντος: "Δεν έχει σχέση η εικόνα που μεταφέρουν για την Ελλάδα" Σε συνέδριο στη Λισαβόνα με θέμα την οικονομική κρίση παρέστη ο Φερνάντο Σάντος μιλώντας για ακόμη μία φορά υπέρ των Ελλήνων. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός έκανε εκτενή αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα τονίζοντας πως η ανεργία στη χώρα μας έχει εκτοξευθεί στο 25%. Ο Φερνάντο Σάντος πρόσθεσε πως κάποιοι σκόπιμα πλήττουν τον τουρισμό της χώρας μας. "Η χώρα υποφέρει πολύ με την οικονομική κρίση, που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στην Ελλάδα. Οι μισθοί έχουν μειωθεί πολύ και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση, από την στιγμή που δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα για την διαβίωση τους. Οι Έλληνες είναι λιγότερο απαισιόδοξοι από τους Πορτογάλους, αν και στην Πορτογαλία είναι περισσότερο κατανοητό το τι συμβαίνει και η κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα γρήγορα. Ελπίζω να μην γίνουμε μάρτυρες σε κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα, γιατί κι εκεί πριν τρία χρόνια άκουγα τα ίδια πράγματα και η ανεργία από το 16% αυξήθηκε στο 25%". Ο 58χρονος τεχνικός στάθηκε στη σημασία της οικογένειας στις δύσκολες εποχές που χαρακτηρίζουν Έλληνες και Πορτογάλους. "Κάποιοι σκόπιμα πλήττουν τον τουρισμό της Ελλάδας μεταφέροντας μια εικόνα για τη χώρα και τους ανθρώπους που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική. Πιστεύω πάντως πως υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Η οικογένεια παίζει μεγάλο ρόλο και στις δύο κοινωνίες και προσφέρει την υποστήριξή της. Αν δεν υπήρχε αυτή, η Ελλάδα θα είχε φτάσει στον πάτο εδώ και πολύ καιρό". Ο Φερνάντο Σάντος ολοκλήρωσε την ομιλία του με αισιόδοξο τόνο. "Τόσο οι Έλληνες, όσο και οι Πορτογάλοι μπορούν να αντεπεξέρχονται στις δύσκολες καταστάσεις και αισιοδοξώ πως στο τέλος θα τα καταφέρουν".

Παρελθόν από τη Λεβάντε ο Γκέκας Ο Φάνης Γκέκας δεν είναι πλέον μέλος της Λεβάντε, με τον ισπανικό σύλλογο να ανακοινώνει τη λύση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. Τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών στην Ισπανία ήθελαν να χωρίζουν πολύ σύντομα οι δρόμοι του Φάνη Γκέκα και της Λεβάντε, με την επιβεβαίωσή τους να μην αργεί να έρθει... Το απόγευμα της Τρίτης, η Λεβάντε ανακοίνωσε επίσημα τη λύση το συμβολαίου του Έλληνα διεθνή επιθετικού, ο οποίος σε αυτούς τους λίγους μήνες παρουσίας του στους "γκρανότας" έπαιξε σε τέσσερα ματς της Πριμέρα Ντιβισιόν χωρίς να πετύχει κάποιο γκολ. "Η Λεβάντε θέλει να ευχαριστήσει τον Γκέκα για τον επαγγελματισμό και την δουλειά του στους μήνες που φόρεσε τη φανέλα του συλλόγου και του εύχεται κάθε επιτυχία στα προσωπικά και επαγγελματικά του βήματα από εδώ και πέρα", αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Λεβάντε. Δηλώσεις για το "διαζύγιο" της ομάδας του με τον Φάνη Γκέκα έκανε ο πρόεδρος της Λεβάντε, Κίκο Καταλάν, ο οποίος έκανε λόγο προσωπικά προβλήματα του παίκτη: "Αυτή η περίοδος δεν είναι καλή για τον Γκέκα ούτε σε προσωπικό ούτε σε οικογενειακό επίπεδο, και εμείς πρέπει να εκτιμήσουμε όλες τις παραμέτρους. Έχει προβλήματα", δήλωσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα πάντως με τα ισπανικά ΜΜΕ, ο Λαρισαίος άσος συμφώνησε με τους διοικούντες τον ισπανικό σύλλογο να αποχωρήσει παίρνοντας μόνο τα δεδουλευμένα του, και όχι αποζημίωση για τον 1,5 χρόνο που είχε ακόμα στο συμβόλαιό του.


CMYK

ΠΕΜΠΤΗ

29

9

διάφορα

ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Χωρίς προβλήματα ετοιμάζεται για τα Ψαχνά η ΑΕΛ Ο Ζιώγας έχει αναλάβει να διορθώσει την κατάσταση και να εμψυχώσει τους "πεσμένους" ψυχολογικά παίκτες του

Χ

ωρίς προβλήματα συνεχίζεται η προετοιμασία της ΑΕΛ για τον αυριανό αγώνα στα Ψαχνά με τον τοπικό Ηρακλή (7 μ.μ.), κάτι που ανακουφίζει τον Μιχάλη Ζιώγα. Βέβαια τις απώλειές του θα τις έχει ο Καλοχωρίτης τεχνικός, καθώς θα απουσιάσουν οι τιμωρημένοι Δεινόπαπας και Παγώνης. Ωστόσο έχει σχεδιάσει τα πλάνα του έτσι ώστε η ομάδα να μεταβεί στην Εύβοια έχοντας ελπίδες για τη νίκη. Η ΑΕΛ επιβάλλεται να επιστρέψει στις επιτυχίες για να κερδίσει το χαμένο βαθμολογικό έδαφος και φυσικά να μπορέσει να ανέβει ψυχολογικά και πάλι,

θα είναι κόντρα στην ομάδα που βρίσκεται στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας με 18 βαθμούς, πίσω από τον Απόλλωνα Σμύρνης, τον Εργοτέλη και τον Εθνικό Γαζώρου, την στιγμή που η ίδια έχει πέσει πολλές θέσεις και

καθώς αυτή την στιγμή και μετά τα τελευταία αποτελέσματα οι "βυσσινί" δεν βρίσκονται στην καλύτερή τους κατάσταση. Το έργο του Ζιώγα είναι να ηρεμήσει τους παίκτες του, να τους κάνει να πιστέψουν και πάλι στις δυνατότητές τους και φυσικά θυμηθούν τον καλό τους ε-

αυτό. Η ομάδα μετά την τελευταία προπόνηση το πρωί θα αναχωρήσει το μεσημέρι για την Εύβοια και με την ελπίδα να επιστρέψει με το "τρίποντο" που στην παρούσα φάση έχει τόση ανάγκη για ευνόητους λόγους. Το έργο της λαρισινής ομάδας κάθε άλλο παρά εύκολο

Οι διαιτητές και το πρόγραμμα της 6ης αγωνιστικής στη Football League 2

Ανακοινώθηκαν το πρόγραμμα και οι διαιτητές της 6ης αγωνιστικής του 2ου ομίλου (Βορράς) του πρωταθλήματος της Football League 2. Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής: ΚΥΡΙΑΚΗ 02/12 - 15:00 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-Β ΒΑΤΑΝΙΑΚΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Κετσερίδης (Σερρών) ΒΟΗΘΟΙ: Κωτούλας (Σερρών), Κόκκαλης (Θεσσαλίας) 4ος: Κρητικός (Θεσσαλίας) ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ: Τελίδης (Καβάλας) "Γ. ΑΙΓΙΝΙΟΥ" ΑΙΓΙΝΙΑΚΟΣ-ΤΤΗΛΥΚΡΑΤΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Τζοφώλης (Τρικάλων) ΒΟΗΘΟΙ: Νταλούκας, Τζάνης (Τρικάλων) 4ος: Μπουμαρσόπουλος (Λάρισας) ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ: Τερματζίδης (Σερρών) ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ-Α ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Βουρνέλης (Μακεδονίας)

ΒΟΗΘΟΙ: Παπακύπης, Νατσιόπουλος (Μακεδονίας) 4ος: Λυμπούδης (Μακεδονίας) ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ: Κώδωνας (Ξάνθης) ΓΗΠΕΔΟ ΑΧΑΡΑΒΗΣ ΚΑΣΣΙΟΠΗ-Ο ΟΙΚΟΝΟΜΟΣ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Ρούσσος-Μπεκερτζής (Πρέβεζας) ΒΟΗΘΟΙ: Κωνσταντίνου (Πρέβεζας), Μπουκουβάλας (Αιτ/νιας) 4ος: Στεφάνου (Θεσπρωτίας) ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ: Βασιλειάδης (Πέλλας) ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΡΑΝΟΥΛΑΣ ΔΟΞΑ ΚΡΑΝΟΥΛΑΣ-Α ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Αναστασίου (Λάρισας) ΒΟΗΘΟΙ: Ακρίβος, Γκαρέλης (Λάρισας) 4ος: Καλιακάτσος (Άρτας) ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ: Βακαλόπουλος (Θεσπρωτίας) ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΣ-Ζ ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Τσιάκος (Θεσπρωτίας) ΒΟΗΘΟΙ: Γεωργάκης, Ράπτη (Ηπείρου) 4ος: Μπούμπας (Ηπείρου) ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ: Μπαλιοζόγλου (Μακεδονίας)

Το Σάββατο παίζουν οι Νέοι της ΑΕΛ

Τ

ο Σάββατο θα διεξαχθεί η 4η αγωνιστική του 2ου ομίλου του πρωταθλήματος Νέων, όπου αγωνίζεται και η ομάδα της ΑΕΛ, που μετρά δύο νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια. Αναλυτικά το πρόγραμμα της 4ης αγωνιστικής έχει ως εξής:

Πανσερραϊκός-Δόξα Δράμας ΑΕΛ-Πιερικός (γηπ. Δένδρων, 3 μ.μ.) Καλλονή-Αναγέννηση Επανομής Ολυμπιακός Βόλου-Ηρακλής Καβάλα-Αναγέννηση Γιαννιτσών Εθνικός Γαζώρου-Νίκη Βόλου

Καταργείται το Europa League; H UEFA εξετάζει το ενδεχόμενο να καταργήσει το Europa League διευρύνοντας το Champions League με τη συμμετοχή 64 ομάδων! O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Μισέλ Πλατινί παραδέχθηκε με δηλώσεις του πως έχουν ξεκινήσει ήδη οι ζυμώσεις για την κατάργηση του Europa League και την ταυτόχρονη αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του Champions League. Αυτό σημαίνει πως για παράδειγμα εφτά αγγλικοί σύλλογοι και πέντε σκωτσέζικοι θα μετέχουν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. "Το συζητούμε για να αποφασίσουμε τι μορφή θα λάβουν οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις μεταξύ 2015 και 2018. Θα πάρουμε την τελική απόφαση μας το 2014" δήλωσε ο Μισέλ Πλατινί. Το Europa League αντικατέστησε το 2009 το Κύπελλο UEFA και παραμένει στο επίκεντρο συζητήσεων αναφορικά με τη βιωσιμότητα και την ελκυστικότητα του. Ο Γάλλος αξιωματούχος παράλληλα τόνισε πως έχει τεθεί στο τραπέζι και η χρήση video για διαιτητικές αποφάσεις που αφορούν σε οφσάιντ. "Είναι μία περίπλοκη κατάσταση. Θα μπορούσαμε πράγματι να κάνουμε χρήση video για να πούμε με σιγουριά εάν μία φάση ήταν πράγματι οφσάιντ γιατί κάποιες φορές είναι πολύ δύσκολο για τους διαιτητές να αποφασίσουν με βεβαιότητα".

από την κορυφή μέσα σε λίγες μέρες βρέθηκε μόλις στην 10η και με 15 βαθμούς. Θυμίζουμε επίσης ότι η ΑΕΛ έχει να γευτεί νίκη πέντε εβδομάδες και όλοι στην ομάδα …διψούν για την επιστροφή στις νίκες. Το θέμα εί-

ναι να το πιστέψουν και να αποδείξουν ότι δεν βρέθηκαν τυχαία σ' αυτές τις πρώτες δέκα αγωνιστικές στην κορυφή της βαθμολογίας, αλλά έχουν τα φόντα να επιστρέψουν γρήγορα εκεί που ανήκουν.

Προβλήματα για Πιερικό και Πανηλειακό Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού ανακάλεσε τα πιστοποιητικά συμμετοχής σε Πιερικό και Πανηλειακό στα επαγγελματικά πρωταθλήματα, για μη προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η ΕΕΑ ανακλήθηκαν τα πιστοποιητικά τόσο του Πιερικού όσο και του Πανηλειακού, καθώς όπως αναφέρεται δεν έχουν προσκομίσει τη φορολογική ή την ασφαλιστική τους ενημερότητα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως αναμένεται να γίνει το ίδιο και για άλλες ομάδες της Football League και της Fooball League 2, ενώ στις ΠΑΕ που ενημερώθηκαν ότι τους ανακαλείται το πιστοποιητικό, έχει δοθεί προθεσμία 15 εργάσιμων ημερών να προσκομίσουν τα απαραίτητα έγγραφα έτσι ώστε να ορίζονται κανονικά τα παιχνίδια τους στο μέλλον. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα οριστεί ξανά παιχνίδι τους στο μέλλον. Παράλληλα, η ΕΕΑ έχει συντάξει και έχει προσκομίσει στην ΕΠΟ τα πορίσματα ελέγχου τόσο για τον Πιερικό, όσο και για τον Πανηλειακό και την Κασσιώπη που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως στο εγγύς μέλλον ανάλογο ζήτημα θα ανακύψει και για τους Εργοτέλη, Ολυμπιακό Βόλου και Θρασύβουλο, χωρίς κάτι να επιβεβαιώνεται για την ώρα. Πρόβλημα αντιμετωπίζει και το ΤΑΑ Ηρακλής, με την ομάδα να κινδυνεύει να μείνει εκτός της Volleyleague.

Δ' Εθνική: Οι “σφυρίχτρες” του 4ου ομίλου Οι διαιτητές των συναντήσεων της 7ης αγωνιστικής του 4ου ομίλου ανακοινώθηκαν χθες από την ΕΠΟ και έχουν ως εξής: Ελασσόνα-Α Αμπελωνιακός Καραντώνης, Καραγκιζόπουλος, Παρασίου (Ημαθίας) Ρήγας Φεραίος-Α Αχιλλέας Δομοκού Κορέστης, Καλφούντζος, Τσιτσιρίκας (Λάρισας) ΑΕ Λεονταρίου-Κ Καρδίτσα Τσιμεντερίδης, Ιωαννίδης, Γκέκα (Κοζάνης) Αίολος-Π Πυργετός Γκιάφης, Χρέλιας, Ρεντίφης (Αιτωλοακαρνανίας) Λαμία-Α Ανδρούτσος Γραβιάς Δραγάτης, Οικονόμου, Ζέρβας (Ανατ. Αττικής)

Τα αποτελέσματα στο Κύπελλο Ελλάδας Η …πρώτη δόση της Γ' φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας, δόθηκε χθες με τα αποτελέσματα να έχουν ως εξής: Φωστήρας -Πανιώνιος ....1-0 Λεβαδειακός- Πιερικός ...2-0 ΟΦΗ -Απόλλων Σμύρνης .1-0 Ολυμπιακός -Παναχαϊκή ..2-0


10 ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

Για όλες τις εξελίξεις, μετά και τις αποφάσεις του Eurogroup της Δευτέρας, θα ενημερώσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, από τον οποίο θα γίνει δεκτός σήμερα, στις 11 το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σ. ΜΠΕΡΙΣΑ

ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος ματαίωσε, την τελευταία στιγμή, την επίσκεψή του στα Τίρανα, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης για τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού με την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου για τα 100 χρόνια από την ανεξαρτησία της χώρας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών "Δηλώσεις σαν και αυτές, δεν συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος φιλίας, εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών, και στην ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως στον πολιτικό, οικονομικό και ενεργειακό τομέα". O κ. Σαλί Μπερίσα βρισκόταν στην Αυλώνα, όπου μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για τη μεγάλη Αλβανία από την Πρέβεζα μέχρι την Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου, θέτοντας ουσιαστικά θέμα Τσαμουριάς. Ο Θεσπρωτός πρώην υπουργός κ. Αλέκος Παπαδόπουλος σε δήλωσή του στην ηλεκτρονική σελίδα του Βήματος σχολίασε ότι "οι Αλβανοί όποτε έχουν εκλογές λένε διάφορα άνευ αξίας και άνευ σημασίας".

ΣΕ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ

Σε 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο προχωρούν οι εφοριακοί, μετά από απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΠΟΕ-ΔΟΥ). Οι εργαζόμενοι στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες αντιδρούν "στα όποια σχέδια για ιδιωτικοποιήσεις των φορολογικών μας αντικειμένων, στις συνενώσεις -συγχωνεύσεις των υπηρεσιών χωρίς κριτήρια και ιδίως στην κατάργηση των νησιωτικών ΔΟΥ, στη μείωση των αποδοχών μας με όποιο πρόσχημα, νόμο, κ.λπ.". H ΠΟΕ-ΔΟΥ απαιτεί "αξιοκρατία και διαφάνεια στις υπηρεσιακές μεταβολές", καθώς και "να εφαρμοστεί το ήδη αυστηρό θεσμικό πλαίσιο και όσοι τελεσίδικα αποδειχθούν διεφθαρμένοι να απολυθούν". Σημειώνει μάλιστα πως ήδη έχει υποβάλει προτάσεις στον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη. Η ΠΟΕ-ΔΟΥ εκφράζει την αλληλεγγύη της και λέει όχι στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. "Ο αγώνας μας θα δοθεί μαζί με όλους τους εργαζόμενους ενάντια στη φτωχοποίηση και την εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας" τονίζει η ΠΟΕΔΟΥ.

ελλάδα

ΠΕΜΠΤΗ

29

ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Κατατίθεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Τ

ο αργότερο σήμερα θα δοθεί προς διαβούλευση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και αμέσως μετά θα κατατεθεί προς ψήφιση από τη Βουλή, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Το νέο φορολογικό πλαίσιο, που θα φέρει μεγάλες ανατροπές από τον προσεχή Ιανουάριο για το σύνολο των φορολογουμένων (μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρήσεις, κ.λπ.), αποτελεί μια από τις "προαπαιτούμενες δράσεις" για την Ελλάδα και πρέπει

να ψηφιστεί το αργότερο έως το τέλος Ιανουαρίου. Ειδικά για την κατάργηση του ειδικού αφορολόγητου για τα προστατευόμενα τέκνα, σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών, οι οποίοι φέρο-

νται ως εμπνευστές του συγκεκριμένου σχεδίου, στις κρίσιμες περιστάσεις που διέρχεται η χώρα και δεδομένης της έλλειψης πόρων για το κράτος, θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα και στήριξη για τα νοικοκυ-

ριά που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα, ασχέτως του εάν έχουν ένα, δύο ή περισσότερα παιδιά. Σύμφωνα με τους ίδιους, τα ειδικά επιδόματα που θα θεσπιστούν σε αντικατάσταση του υπό κατάργη-

ση αφορολογήτου για τα τέκνα, θα μεταφράζεται σε ένα "σημαντικό ποσό" για να καλύψουν τις ανάγκες τους όσοι αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα και είναι στο τελευταίο σκαλοπάτι της εισοδηματικής κλίμακας. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, από το 2013 θα καταργηθεί το πρόσθετο αφορολόγητο που δικαιούνται όσοι έχουν παιδιά (2.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα και 3.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο παιδί).

Συνάντηση τραπεζιτών - Γ. Στουρνάρα σήμερα για την επαναγορά ομολόγων

Τ

ο σχέδιο επαναγοράς ομολόγων θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και το οικονομικό επιτελείο σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τραπεζίτες θα προσέλθουν στη συνάντηση με ολοκληρωμένη πρόταση αναφορικά με τη συμμετοχή τους στη σχετική διαδικασία. Πάντως, η ανακοίνωση του σχεδίου φαίνεται να έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις τάξεις των τραπεζιτών, ενώ πλήγμα έχουν δεχθεί τις τελευταίες δυο ημέρες και οι μετοχές τους. Η επιτυχία του σχεδίου επαναγο-

Ξ

εκίνησε ήδη από χθες στις τράπεζες, χωρίς να έχουν εκτυπώσει τα σχετικά ειδοποιητήρια, η εξόφληση των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων τους από τους ιδιοκτήτες Ι.Χ. Οι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν έχουν τυπώσει από το διαδίκτυο ειδοποιητήριο πληρωμής τελών κυκλοφορίας μπορούν να απευθυνθούν στις εξής τρά-

Τ

ράς είναι πατριωτικό καθήκον είπε νωρίτερα ο Γ. Στουρνάρας στέλνοντας σαφές μήνυμα στις τράπεζες. "Σαφώς περιμένουμε συμμετοχή ελληνικών και ξένων τραπεζών στο πρόγραμμα", ξεκαθάρισε και σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega. Ο υπουργός τόνισε ωστόσο για άλλη μια φορά το εθελοντικό χαρακτήρα του προγράμματος, ενώ για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων είπε ότι το καθένα θα αποφασίσει μόνο του τι θα πράξει προσθέτοντας ότι "δεν είναι καταλυτικός παράγοντας για την επιτυχία του προγράμματος η συμμετοχή τους" με δεδομένο

ότι τα Ταμεία ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση, οπότε -όπως εξήγησε- είναι σαν να βγάζεις λεφτά από τη μία τσέπη και να τα βάζεις στην άλλη. Τραπεζικοί κύκλοι τονίζουν, όπως αναφέρει "Το Βήμα", ότι οι όροι του προγράμματος, με βάση τις έως σήμερα διαρροές, που προβλέπουν επαναγορά σε τιμή όχι υψηλότερη του 35% της ονομαστικής αξίας των τίτλων που κατέχουν τα πιστωτικά ιδρύματα, δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί. Ως εκ τούτου θεωρούν ότι συμφωνία μπορεί να υπάρξει μόνον εφόσον το τελικό κόστος της ανακεφαλαιοποίησης μειωθεί για αυτούς σε ικανοποιητικό βαθμό. Ουσιαστικά, οι τράπεζες θα δε-

χθούν να "κλειδώσουν" υψηλές ζημιές για ένα μέρος του χαρτοφυλακίου τους με αντάλλαγμα τον περιορισμό των αποτιμητικών ζημιών για τα ομόλογα που θα διακρατήσουν. Στόχος τους είναι η επαναφορά της καθαρής τους θέσης σε θετικό έδαφος, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων στις επικείμενες εκδόσεις νέων μετοχών. Μόνο σε μία τέτοια περίπτωση θα μειωθεί αισθητά ο κίνδυνος πλήρους κρατικοποίησης του συστήματος, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται τόσο για τον κλάδο, όσο και για την ελληνική οικονομία γενικότερα.

Τέλη κυκλοφορίας απευθείας στις τράπεζες

πεζες: Γενική, Εθνική, Νέα Proton, Πειραιώς, ΤΤ, Alpha, Κύπρου, Eurobank, FBB, Marfin, Millennium και Probank. Το μόνο που απαιτείται είναι η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος ή αντίγραφο αυτής και ο ΑΦΜ του ιδιοκτήτη. Με την καταβολή της οφειλής οι τράπεζες θα δίνουν στον πολίτη α-

ποδεικτικό πληρωμής καθώς από εφέτος καταργήθηκαν τα αυτοκόλλητα σήματα. Στην Εφορία θα πρέπει να απευθυνθούν μόνο όσοι δεν έχουν λάβει ακόμη την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, επομένως δεν έχει ενημερωθεί η βάση δεδομένων της ΓΓΠΣ, ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο δεν βρίσκουν στο αρχείο της ΓΓΠΣ τα στοιχεία του οχήματός τους.

Η νέα πραγματικότητα θα καθιερώσει και μια νέα επιχειρηματική τάξη, είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ

ο πραγματικό διακύβευμα δεν είναι να βρουν οι εταίροι μας με το ΔΝΤ τον τρόπο να κάνουν το χρέος μας βιώσιμο, αλλά να βρούμε εμείς τη δύναμη και τα μέσα να κάνουμε το μέλλον μας βιώσιμο, δήλωσε ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση για το "Παρατηρητήριο Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος" του

ΣΕΒ. Ο κ. Δασκαλόπουλος επισήμανε ότι η νέα πραγματικότητα θα καθιερώσει μια νέα επιχειρηματική τάξη, καθώς μέσα στην κρίση θα ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι, ενώ επανέλαβε την κριτική για τη διαπλοκή και τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν σε αυτήν. "Πολλοί από εμάς είχαν βολευτεί στις σχέσεις αδιαφάνειας και διαπλοκής που

καλλιέργησε το κράτος" είπε. "Η θαλπωρή της κρατικοδίαιτης οικονομίας είναι αναντικατάστατη για όσους φοβούνται τη διαφάνεια και ισονομία του ανταγωνισμού. Ο εκσυγχρονισμός ξεβολεύει μια ορισμένη επιχειρηματικότητα που είχε μάθει να κάνει τις δουλειές της αλλιώς". Ο κ. Δασκαλόπουλος άσκησε κριτική και στην Πολιτεί-

α, λέγοντας ότι πριν από ενάμισι χρόνο, ο ΣΕΒ κατέγραψε περί τα 230 εμπόδια-φραγμούς στην επιχειρηματική δράση και σήμερα, παρά την κρίση και τις ονομαστικές, όπως τις χαρακτήρισε, μεταρρυθμίσεις, η πολιτεία έχει καταφέρει να καταργήσει μόνο το 10% των εμποδίων αυτών. Το "Παρατηρητήριο Επιχειρηματικού Περιβάλ-

λοντος" που δημιούργησε ο ΣΕΒ, συνεδρίασε σήμερα στα γραφεία του Συνδέσμου. Είναι ένας οργανισμός που θα συγκεντρώνει τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις πανελλαδικά, στην καθημερινή λειτουργία τους και στην υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων, θα τα αποτυπώνει και θα προτείνει λύσεις.


11 «Ένα ελάττωμα ομολογημένο και ήδη αναγνωρισμένο είναι κατά το μισό διορθωμένο.» Ρομέν Ρολάν ΠΕΜΠΤΗ

29

ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιάννης Σιούλας

e - mail: kirikas@otenet.gr Στο πλαίσιο του προγράμματος της φιλαναγνωσίας που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Βερδικούσας, οι μαθητές της Ε' τάξης δημιούργησαν τις δικές τους χριστουγεννιάτικες ιστορίες που αποτελούν το δικό τους βιβλίο. Αυτό το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι μικροί συγγρα-

Πρόγραμμα φιλαναγνωσίας φείς στην πρώτη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Δεκεμβρίου στο αμφιθέατρο του 4ου Δ. Σχολείου Λάρισας, στις 7 μ.μ. Η παρουσία του εκπαιδευτι-

κού κόσμου θα ενθαρρύνει την πρωτοβουλία μαθητών και δασκάλων για ένα υπέροχο ταξίδι γνωριμίας με το θαυμαστό κόσμο του βιβλίου.

Συνεχίζεται μέχρι την Κυριακή η έκθεση του Ανδ. Κατσάκου

"Η Ρακωδία των Σκουπιδιών" Παραστάσεις για το κοινό το Δεκέμβριο στο Pantheon Plaza

"... κι η ελπίδα είναι παιδί τη ζωή κάνει παιχνίδι το παιχνίδι είναι ζωή κάνει τέχνη το σκουπίδι"

Τ

ο Σ.Μου.Θ. παρουσιάζει το γνωστό οικολογικό παραμύθι "Η Ρακωδία των Σκουπιδιών" του Κώστα Λαμπρούλη για μικρούς και μεγάλους για το κοινό, το Δεκέμβριο στο Εμπορικό Κέντρο PANTHEON PLAZA. Το έργο έχει ήδη ξεκινήσει να παρουσιάζεται σε σχολεία της περιφέρειας στο χώρο τους (Δευτέρα έως Παρασκευή). Οι παραστάσεις για το κοινό είναι προγραμματισμένες στο χώρο του Σ.ΜΟΥ.Θ. (Pantheon Plaza) τις ακόλουθες ημερομηνίες: Σάββατο 1/12 (6 μ.μ.), Κυριακή 2/12 (12 μ.μ.), Σάββατο 22/12 (6 μ.μ.) και Κυριακή 23/12 (12 μ.μ.). Για πληροφορίες και κρατή-

Τ

σεις θέσεων επικοινωνήστε με το 6943 956171 (11π.μ. - 2 μ.μ. & 5 - 8 μ.μ.). Υπόθεση: Μια βίδα, ένα παιχνίδι, μια ιδέα και μια μελωδία, όλα τους πεταμένα από τους κατόχους τους, ράκη ψυχικά και κυριολεκτικά, συναντιούνται σε ένα σκουπιδότοπο όπου η γριά Λήθη καραδοκεί για να τα φυλακίσει στα παλάτια της, της καταδικάζοντάς τα έτσι να ξεχαστούν για πάντα. Ευτυχώς, όμως, τα ίδια έχουν διαφορετική γνώμη. Μέσα από αστείες καταστάσεις γεμάτες χορό και τραγούδι, αντιστέκονται σθεναρά στην απειλή που εμφανίζεται συχνά-πυκνά πάνω από τα κεφάλια τους και ξανακερδίζουν τη χαμένη τους αξία. Τιμές εισιτηρίων/άτομο: 5 ευρώ (κοινό/σχολεία εκτός Λάρισας), 4 ευρώ (σχολεία της πόλης). Συντελεστές:

Συγγραφή & Σκηνοθεσία: Κώστας Λαμπρούλης Μουσική: Χρήστος Κτιστάκης Χορογραφία: Ρούλα Καραφέρη Σκηνικά: Ελένη Καλαμπαλίκη, Γεωργία Μούσιου Ερμηνευτές: Ρούλα Καραφέρη (Βίδα), Κατερίνα Λιαποπούλου (Β' Βίδα) Μάχη Μακρίδου (Μελωδία), Παναγιώτης Μπάκας (Παιχνίδι), Κατερίνα Μπέκου (Ιδέα) Οργάνωση παραγωγής: Σοφία Κούστα Κοστούμια: Fab Jonkers Κοστούμι Β' Βίδας: Ελένη Ψύρρα Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Λιαποπούλου Κρατήσεις σχολείων: Δήμητρα Βούρδα Τεχνική υποστήριξη: Στέφανος Πάλλας Σκίτσα αφίσας: Κορνήλιος Διαμαντόπουλος Φωτογραφίες: Θωμάς Τζουβάρας, Σοφία Κούστα

Διαγωνισμός ζωγραφικής από το 14ο Δημοτικό

ο 14ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας στο πλαίσιο της Φιλαναγνωσίας διοργανώνει διαγωνισμό ζωγραφικής για τους μαθητές του σχολείου με θέμα: "Χριστουγεννιάτικες εικόνες". Οι μαθητές θα ζωγραφίσουν σε χαρτί Α4 "εικόνες" που θα εμπνευστούν μέσα από χριστουγεννιάτικες ιστορίες και παραμύθια, από λαϊκές

δοξασίες και παραδόσεις ή από θρησκευτικού και λογοτεχνικού περιεχομένου διηγήματα. Για το λόγο αυτό καλούνται όσοι διαθέτουν έντυπο υλικό (με ή χωρίς εικονογράφηση, σε ευανάγνωστη κατάσταση) να τα δανείσουν στο σχολείο για να εμπλουτιστεί το περιεχόμενο μέσα από το οποίο οι μαθητές θα αντλήσουν τις χριστουγεν-

νιάτικες "εικόνες". Σε εκδήλωση πριν τις γιορτές που θα λάβει χώρα στο χώρο του σχολείου, πέραν της βράβευσης των καλύτερων έργων από κάθε τμήμα θα διαβαστούν αποσπάσματα των κειμένων που τροφοδότησαν τη δημιουργική φαντασία των μαθητών και θα τιμηθούν όλοι όσοι συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθειά μας.

Συνεχίζεται έως την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου, η έκθεση φωτογραφίας του Ανδρέα Κατσάκου με τίτλο "Άλογος τόπος" που φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο του kaveh kanes (Aσκληπιού 38). Η έκθεση είναι ανοικτή για το κοινό καθημερινά από 6 έως 10 μ.μ. Οι εικόνες του Ανδρέα Κατσάκου είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα τοποθέτησης της φωτογραφικής πρακτικής στην πλευρά της "τρέλας" (madness) παρά της "ημερότητας" (tameness). Οι κατηγορίες αυτές, προτεινόμενες από τον Roland Barthes στον επίλογο του βιβλίου του Φωτεινός Θάλαμος, βρίσκουν τον θεατή αντιμέτωπο με το δίλλημά του τι να επιλέξει να "δει/κατανοήσει" σε μια φωτογραφία. O Ανδρέας Κατσάκος φροντίζει να υπογραμμίσει την ενγενή ικανότητα του μέσου να προσεγγίσει τόπους και νοήματα που διατηρούν με την πραγματικότητα μια σχέση συγγενική φορμικά μα αόριστη λεκτικά/εννοιολογικά. Η φωτογραφική του πρακτική απομακρύνεται από την αντιληπτικά - εν δυνάμει - άτολμη, πράη, πειθήνια, εξημερωμένη (tame) εικόνα και μάλλον κυνηγά την αντιληπτικά παράτολμη, παράλογη, παρεξηγημένη, παράφρονα (mad) εικόνα. Υπηρετεί/υποτάσσεται στο μέσο, σχηματίζοντας /διεισδύοντας σε τόπους άλογους. Βασίλης Κάντας Ο Ανδρέας Κατσάκος γεννήθηκε στην Λάρισα το 1973. Σπούδασε φωτογραφία στο Ι.Ι.Ε.Κ. E.S.P. Σήμερα εργάζεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Με τη φωτογραφία ασχολείται ερασιτεχνικά από το 1996. Παρακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας στη Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας όπου και είναι μέλος από το 1997. Παρακολούθησε αρκετά σεμινάρια/εργαστήρια και παρουσίασε την φωτογραφική του δουλεία σε φωτογραφικά λευκώματα που έχει εκδώσει η Φ.Λ. Λάρισας και η φωτογραφική ομάδα "Φωτοπόροι". Έχει εκθέσει τις φωτογραφικές του δουλειές, σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ανά την Ελλάδα. Δουλειά του επίσης δημοσιεύτηκε κατά καιρούς και σε διάφορα φωτογραφικά περιοδικά όπως το "Photo Book", "Αντιλήψεις", "ΦΩΤΟγράφος" κλπ. Το 2005 δημιούργησε και συντηρεί τον διαδικτυακό τόπο της Φωτογραφικής Λέσχης Λάρισας (http://www.fll.gr). Από το 2006 έως το 2008 διετέλεσε μέλος της φωτογραφικής ομάδας "Φωτοπόροι", του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Ελευθερίου Κορδελιού. Το 2010 μαζί με τον Γρηγόρη Κατσιάνα δημιούργησαν και συντηρούν το διαδικτυακό φωτογραφικό περιοδικό Fmag (http://www.fmag.gr). Τα τελευταία χρόνια έχει επιμεληθεί και οργανώσει αρκετές εκθέσεις φωτογραφίας και διάφορες άλλες φωτογραφικές εκδηλώσεις. Τα έσοδα που θα προκύψουν από την πώληση των φωτογραφιών θα δοθούν στη μικρή Χρυσοβαλάντω Μπαντάση, η οποία στις επόμενες μέρες θα υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος στην Γαλλία. Για όσους επιθυμούν να ενισχύσουν οικονομικά τη μικρή Χρυσοβαλάντω, έχει ανοιχθεί λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα - 814/611005-39 (όνομα Μαρσιτοπούλου Ευαγγελία).


διάφορα

12 ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ 900 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν ελαφρά για δεύτερο συνεχή μήνα, τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζας της Ελλάδος χθες. Οι καταθέσεις αυξήθηκαν στα 155,25 δισ. ευρώ, έναντι 154,33 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη των καταθετών αποκαθίσταται σταδιακά, καθώς στο τελευταίο τρίμηνο (Αύγουστο - Οκτώβριο) οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά περίπου 1,4 δισ. ευρώ.

ΕΠΤΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 33% ΤΟΥ ΟΠΑΠ

Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ανακοίνωσε χθες ότι ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των οκτώ εκδηλώσεων ενδιαφέροντος για την πώληση του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ και είπε ότι στο επόμενο ατάδιο πέρασαν επτά εταιρείες και κοινοπραξίες που πληρούν τα κριτήρια προεπιλογής. Τα επτά αυτά σχήματα είναι τα εξής: * BC Partners. * Emma Delta Ltd, ένα επενδυτικό κεφάλαιο που το διαχειρίζεται η εταιρία Emma Delta Management Ltd με κύριους μετόχους τους Jiri Smejc (66,7%) και Γιώργο Μελισσανίδη (33,3%). * Κοινοπραξία των εταιριών Gauselmann AG (55%), Playtech Ltd (41%) και Helvason Ltd (4%). * Κοινοπραξία των εταιριών Intralot Holdings Luxemburg S.A. (34%) και Intralot Investments Ltd (66%). * Primrose Treasure Limited, θυγατρική της εταιρίας Fosun international. * Third Point LLC. * TPG Capital. Σε επόμενο διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, θα εγκριθούν τα κείμενα για την δεύτερη φάση του διαγωνισμού που θα οδηγήσει στην υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών. ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ & ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ "ΣΙΝΕ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ" ΤΡΙΤΗ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

"ΤΟ ΚΟΡΑΚΙ" Σκηνοθεσία: Τζέιμς Μακτέιγκ Ηθοποιοί: Τζον Κιούζακ, Λιουκ Εβανς, Αλις Ηβ, Μπρένταν Γκλίσον, Ολιβερ Τζάκσον Κόεν Διάρκεια: 111' Ωρες προβολών: 7 & 9.30 μ.μ. Είσοδος: 4 €

ΠΕΜΠΤΗ

29

ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

"Εχει αλλάξει το κλίμα, οι Ελληνες να νιώθουν πιο σίγουροι"

Μ

ήνυμα αισιοδοξίας, μετά την απόφαση του Eurogroup, έστειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Το μήνυμα του Ευ. Βενιζέλου μπορεί να συμπυκνωθεί στην φράση: "Το κλίμα έχει αλλάξει,

οι Έλληνες να νιώθουν πιο σίγουροι. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τη στιγμή".

Ο Ευ. Βενιζέλος μίλησε για "νέο πλαίσιο και νέα αφετηρία" που ορίζει η απόφα-

ση του Eurogroup, που μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος της οικονομίας και των πολιτών. "Το κλίμα έχει αλλάξει, πρέπει να πιστέψουμε κι εμείς σε αυτό. Η χώρα έχει σταθεί όρθια και οι Έλληνες μπορούν να νιώθουν πιο σίγουροι" τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσει ά-

μεσα το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ("κι όχι των τραπεζιτών", όπως είπε) και να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι "δεν αποτέλεσε αντικείμενο της σημερινής συζήτησης".

Φ. Κουβέλης: Πρέπει να προσηλωθούμε στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή

ξαιρετικά θετική εξέλιξη" χαρακτήρισε την συμφωνία του Eurogroup o πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων. Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι η χώρα πλέον πορεύεται σταθερά για

την αντιμετώπιση των προβλημάτων και πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις του Eurogroup θα πρέπει να βρουν τις προεκτάσεις τους. Όπως είπε ο κ. Κουβέλης το κυβερνητικό έργο θα πρέπει να είναι προσηλωμένο στην δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανά-

πτυξης και στην κοινωνική συνοχή. "Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας". Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ξεκαθάρισε ότι στη συνάντηση δεν υπήρξε καμία συζήτηση για ανασχηματισμό. "Δεν μας απασχόλησε ούτε κατ' ελάχιστον το θέμα του

ανασχηματισμού" είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε ότι αυτό που τέθηκε επί τάπητος είναι η προώθηση μιας πολιτικής που θα υλοποιήσει την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και τη στήριξη της κοινωνίας, με δεδομένη-όπως είπε-πλέον την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

ΣΥΡΙΖΑ: Η "τεχνητή δόση αισιοδοξίας" δεν βγάζει την κοινωνία από την κρίση

Ο

χρόνος της κυβέρνησης λιγοστεύει, εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη. "Η τεχνητή δόση αισιοδοξίας δεν βγάζει την κοινωνία από την κρίση και σίγουρα δεν θα σώσει την κυβέρνηση, όπως δεν έσωσε και τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις" καταλήγει. "Το κλίμα έχει αλλάξει, οι Ελληνες να νιώθουν πιο σίγουροι" δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. "Πρέπει να προσηλωθούμε στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή" δήλωσε ο Φ. Κουβέλης, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Κύκλοι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολί-

Σ

τευσης αποτιμώντας την απόφαση και τις αντιδράσεις της κυβέρνησης, τονίζουν ότι οι κυβερνώντες "αντί να απολογούνται για την εκ νέου απόδειξη της αποτυχίας της πολιτικής τους, θριαμβολογούν πάνω στα ερείπια που δημιουργεί η πολιτική αυτή" και προσθέτουν ότι "είναι προφανές ότι έχουν χάσει κάθε επαφή με τις πραγματικότητες της καθημαγμένης ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας". Στο πλαίσιο αυτής της εκτίμησης, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι "κανείς δεν φαίνεται να αισθάνεται υποχρεωμένος να απολογηθεί για την αποτυχία αυτή και αντ' αυτού, με περισσή θρασύτητα, όσοι στήριξαν πολιτικά εκείνο το πρόγραμμα (Βενιζέλος-Σαμαράς) ασκούν σήμερα κριτι-

κή στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ που (όπως και με τον πρώτο πρόγραμμα) είχε προειδοποιήσει έγκαιρα την ελληνική κοινωνία για την σίγουρη αποτυχία του και δυστυχώς επιβεβαιώθηκε". Ένα ακόμα συμπέρασμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη αποσταθεροποιείται ακόμη περισσότερο, αφού συνεχίζεται η πολιτική που οδήγησε στην αποσταθεροποίηση αυτή, ενώ το ίδιο συμβαίνει για ολόκληρη την ευρωζώνη. Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν την κυβέρνηση ότι "αποτελεί άγρια μορφή λαϊκισμού ο ισχυρισμός της συγκυβέρνησης ότι είναι δυνατόν αν δώσει λύση στα κατεπείγοντα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα η επιθετικότερη εφαρμογή της πολιτι-

κής που τα δημιούργησε". Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται από το ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΗΜΑΡ, για την οποία επισημαίνεται "η θλιβερή στάση της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ που επιχαίρει για τη συνέχιση μιας πολιτικής, που αποδεδειγμένα πλέον καταστρέφει την Ελλάδα και αποσταθεροποιεί παραπέρα την Ευρωζώνη". Το συνολικό συμπέρασμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι "η συγκυβέρνηση και τα κόμματα που την απαρτίζουν, πολύ γρήγορα θα ακολουθήσουν την τύχη των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων: κατάρρευση και απαξίωση" και καταλήγει με τη θέση ότι "όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό, τόσο το καλύτερο για την ελληνική κοινωνία και οικονομία".

"Οχι" της ΔΗΜΑΡ στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική για το πρώτο μνημόνιο

ύσκεψη της ΚΟ του κόμματός του συγκάλεσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, προκειμένου να ενημερώσει τους βουλευτές για τα θέματα που συζητήθηκαν στη σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων. Στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε να μη δοθεί θετική ψήφος του κόμματος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να

ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΑ: κλειστά ΤΡΙΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10:00-14:00 και 18:00-21:00 ΣΑΒΒΑΤΟ, ΚΥΡΙΑΚΗ: 10:00-14:00

συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή για πολιτικές ευθύνες σχετικά με το πρώτο μνημόνιο, πρόταση η οποία θα συζητηθεί σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο κ. Κουβέλης ενημέρωσε τους βουλευτές για το τι έγινε στη συνεδρίαση του Eurogroup και τις αποφάσεις που ελήφθησαν. Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν ότι η προτεραιότητα θα πρέπει

να είναι στην ανάπτυξη και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, ενώ χρειάζονται διασαφηνίσεις για το σχέδιο επαναγοράς των ομολόγων, ιδίως όσον αφορά τη συμμετοχή των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων. Ο κ. Κουβέλης, σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισε προς τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ότι στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου δεν τέθη-

κε θέμα ανασχηματισμού της κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι έθεσε στους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο το ζήτημα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου με γνώμονα την ανάγκη οι διατάξεις του να διέπονται από κοινωνικά κριτήρια. Επίσης, είπε ότι οι τρεις αρχηγοί συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου την επόμενη εβδομάδα για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

STER CINEMAS PANTHEON PLAZA

4ο χλμ. Λεωφ. Κ. Καραμανλή (Πρωήν Παλιά Εθνική Οδός Λάρισας - Αθήνας) Τηλέφωνο κρατήσεων απόόσταθερό: 801 801 7837 Απόόκινητό: 210 8092690 ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 27-0 03/10/2012 ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΒΟΛΩΝ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ 16:00 & Σ-Κ 13:00 ΤΙΜΕΣ: 3D 10€ & AΝΑΛΟΓΙΚΗ 6.50€

ΑΙΘΟΥΣΑ 1 ΤΙΝΚΕΡΜΠΕΛ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΝΕΡΑΪΔΟΦΤΕΡΩΝ Μόνο Σαβ & Κυρ: 13:00, 14:50 ΑΙΘΟΥΣΑ 1 FRANKENWEENIE Από Πεμ ως Τετ: 16:40 ΑΙΘΟΥΣΑ 1 ΑΝ… Από Πεμ ως Τετ: 18:30, 21:00, 23:30

ΑΙΘΟΥΣΑ 2 ΑΣΤΕΡΙΞ & ΟΒΕΛΙΞ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ Από Πεμ ως Παρ & Δευ ως Τετ: 16:00 Σαβ & Κυρ: 14:00, 16:00 ΑΙΘΟΥΣΑ 2 ΤΟ ΛΥΚΟΦΩΣ Η ΧΑΡΑΥΓΗ ΜΕΡΟΣ 2ο ΤΟ ΛΥΚΟΦΩΣ Η ΧΑΡΑΥΓΗ ΜΕΡΟΣ 2ο

ΑΙΘΟΥΣΑ 2 SKYFALL Από Πεμ ως Τετ: 22:30 ΑΙΘΟΥΣΑ 3 ΑΝ… Πεμ & Δευ ως Τετ: 17:00, 19:30, 22:00 Παρ: 17:00, 19:30, 22:00, 00:30 Σαβ: 14:30, 17:00, 19:30, 22:00, 00:30 Κυρ:14:30, 17:00, 19:30, 22:00


ΠΕΜΠΤΗ

29

ελλάδα

ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

13

Ληξιπρόθεσμες οφειλές και θέσεις εργασίας οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

Δ

ιάρκεια περίπου 40 λεπτών είχε η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβούλιο, χθες το μεσημέρι υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με αντικείμενο να αποτιμήσει το αποτέλεσμα του Eurogroup και να θέσει τους στόχους της επόμενης περιόδου. Ο κ. Σαμαράς τόνισε πως προτεραιότητά του πλέον είναι η αλλαγή του κλίματος στο εσωτερικό και η ανακούφιση των κοινωνικών ομάδων που κυρίως πλήττονται από την κρίση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ζήτησε να δημιουργηθεί ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προκειμένου να προχωρήσουν οι

αποπληρωμές χρεών του Δημοσίου σε ιδιώτες (επιστροφή φόρων και ΦΠΑ). Από τη δόση των 34,4 δισ. ευρώ που θα λάβει η χώρα στις 13 Δε-

κεμβρίου τα 10,6 δισ. ευρώ θα καλύψουν ανάγκες του προϋπολογισμού, όπως η κάλυψη οφειλών του Δημοσίου. Στόχος, ανέφερε ο κ. Σαμαράς, εί-

ναι να δημιουργηθούν το συντομότερο δυνατόν θέσεις εργασίας. Επίσης, ο πρωθυπουργός ζήτησε από κάθε υπουργό να εποπτεύει στενά τον προϋπολογισμό του, προκειμένου να μην ενεργοποιηθεί η αυτόματη διόρθωση που προβλέπεται στο τρίτο Μνημόνιο, να επιβλέπει την εφαρμογή των μέτρων που τού αναλογούν, και να υπάρξει συνέργεια μεταξύ των υπουργείων για τις αποκρατικοποιήσεις. Ακόμη, ζήτησε να υπάρξουν πλεονάσματα πέραν του πρωτογενούς και του 30% των άλλων πλεονασμάτων, τα οποία θα πηγαίνουν απευθείας στον Ειδικό Λογαριασμό για την αποπληρωμή του χρέους. Επιπλέον, ο κ. Σαμαράς είπε ότι έ-

χει πλέον ανορθωθεί η αξιοπιστία της Ελλάδας στο εξωτερικό, αν και ζήτησε από τους υπουργούς να μην θριαμβολογούν. "Δεν γίνεται να μιλάμε για επιτυχία, όταν είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα" ανέφερε. Μίλησε με θερμά λόγια για τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, στον οποίο απέδωσε αρετή και τόλμη, ενώ είπε ότι τα λάθη του παρελθόντος βοηθούν στην μελλοντική πορεία. "Θα είμαι πλέον ελάχιστα στο Μαξίμου και συχνά στα υπουργεία, θα είμαι ένας διαφορετικός πρωθυπουργός" είπε χαρακτηριστικά, ενώ ευχαρίστησε και τους υπουργούς, όπως είπε, τα έδωσαν όλα σε σημείο αυτοθυσίας.

Η επαναγορά ομολόγων πρέπει να πετύχει, τονίζει ο Γ. Στουρνάρας

Η

συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα δίνει τις προϋποθέσεις για να μείνουμε στο ευρώ και μας προσφέρει την ευκαιρία να φύγουμε από την ύφεση, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου τα βασικά σημεία της συμφωνίας. Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, επισήμανε. Τα "δύσκολα" είναι σύμφωνα με τον υπουργό, το πως θα αξιοποιήσουμε αυτή τη μεγάλη ευκαιρία. Είμαστε στο ζενίθ της αξιοπιστίας μας, υποστήριξε. Πρέπει να προχωρήσουμε το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, που είχε καθυστερήσει πολύ τα τελευταία χρόνια, ανέφερε, ώστε να χτίσουμε ένα πιο αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος και να εφαρμόζουμε κοινωνική πολιτική γι' αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη. Για τη δόση των 44 δισ. ευρώ, είπε ότι τα 33,4 θα εκταμιευθούν έως τις 13 Δεκεμβρίου και τα υπόλοιπα σε 3 δόσεις μέσα στο πρώτο τρί-

μηνο του 2013.

Το πακέτο μέτρων που αποφασίστηκε στο Eurogroup και ανάλογα με την πορεία του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων θα οδηγήσει σε μείωση του χρέους κατά 20% στο 124% του ΑΕΠ, σε σχέση με το βασικό σενάριο (144% του ΑΕΠ), επισήμανε Το χρέος εκτιμάται ότι θα αποκλιμακωθεί περαιτέρω στο 110% το 2022 και το 88,3% το 2030. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι αν το 2014 υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό, το επιτόκιο στο πρώτο δάνειο θα μειωθεί περαιτέρω (στο Eurogroup συμφωνήθηκε η μείωση σε Euribor 3 μηνών + περιθώριο 0,50%, από Euribor 3 μηνών + περιθώριο 1,50% προηγουμένως).

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ Η ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, ο κ. Στουρνάρας δεν θέλησε

Στη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε ότι σήμερα θα υπογραφούν μνημόνια κατανόησης του υπουργείου Οικονομικών με 12 υπουργεία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις. Εκτενή αναφορά σε αυτό το θέμα έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας. Μέσα Δεκεμβρίου θα εκταμιευθούν συγκεκριμένα ποσά, υπογραμμίσθηκε στη συνέντευξη Τύπου, χωρίς ωστόσο τόσο ο κ. Σταϊκούρας όσο και ο κ. Στουρνάρας να αναφέρουν συγκεκριμένα τι ποσό θα πληρωθεί εφέτος και στους επόμενους μήνες. "Θα αποπληρωθεί ένα μέρος μέχρι το τέλος του έτους και τα υπόλοιπα θα καταβληθούν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου", είπε ο υπουργός Οικο-

νομικών. Από τα περίπου 34 δισ. που θα δοθούν έως τις 13 Δεκεμβρίου, τα 10,4 θα χρησιμοποιηθούν για εσωτερικές ανάγκες, ενώ τα υπόλοιπα για την ανακεφαλαιοποιηση των τραπεζών. Από τα 10,4 δισ. ευρώ ένα τμήμα θα δοθεί για τις ληξιπρόθεσμες. Στα μνημόνια θα περιλαμβάνονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση των οφειλών. Ο κ. Σταϊκούρας θα παρουσιάσει, σήμερα (στις 11:30, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους), το σχέδιο για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, έχουν πλέον σκαρφαλώσει στα 11 δισ. ευρώ. Στη διαδικασία της εκκαθάρισης, όλοι οι υπουργοί θα δώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των υπουργείων τους έως τις 30 Σεπτεμβρίου. "Κάθε υπουργός είναι υπεύθυνος για την εκκαθάριση των δηλώσεων και την αξιοπιστία των στοιχείων", τόνισε, προαναγγέλλοντας ότι σήμερα θα δοθούν στη δημοσιότητα αναλυτικοί πίνακες και τα κείμενα των μνημονίων.

σιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης ήταν λιγότερο αρνητικός στο 3,6% από 4,1% τον προηγούμενπο μήνα. Αρνητική κατά 328 εκατ. ευρώ ήταν η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά

μη κερδοσκοπικά ιδρύματα (Οκτώβριος 2011: αρνητική καθαρή ροή 554 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης διαμορφώθηκε σε 4,1% από -4,2% τον Σεπτέμβριο.

Η επαναγορά χρέους "δεν σημαίνει νέα κεφάλαια για τις τράπεζες, καθώς έχουν εγγράψει τα συγκεκριμένα ομόλογα σε τιμές χαμηλότερες τιμές απ' αυτές που γίνεται η προσφορά", υποστήριξε.

ΝΕΑ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΤΟ 2014

ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ποσά, λέγοντας ότι υπήρξε δέσμευση στο Eurogroup να μην αποκαλυφθεί. Όμως, τόνισε ότι είναι "πατριωτικό καθήκον" να επιτύχει, απευθυνόμενος ουσιαστικά στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων, γιατί, όπως είπε, συμβάλει στην αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους και τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας. Είναι θέμα αξιοπιστίας της χώρας, σημείωσε. Το ποσό που θα διατεθεί για την επαναγορά εκτιμάται ότι θα είναι κοντά στα 10 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά είναι δάνειο (από τον EFSF) και προστίθενται στο κρατικό χρέ-

ος. Στη συνέντευξη διαψεύσθηκε σενάριο σύμφωνα με το οποίο αυτό το ποσό θα καλυφθεί με εκδόσεις εντόκων γραμματίων που θα καλύψουν οι τράπεζες με εγγύηση του EFSF. Η διαδικασία είναι εθελοντική, τόνισε, όποιος θέλει θα συμμετέχει, προσέθεσε ο κ. Στουρνάρας. "Είναι εθελοντική δεν έχει στοιχείο υποχρεωτικότητας" ανέφερε και σημείωσε ότι είναι ευκαιρία να συμμετάσχουν όλοι. "Θα ήθελα τα ασφαλιστικά ταμεία να αποφασίσουν μόνα τους", δήλωσε, απαντώντας σε ερώτημα αν επιθυμεί να συμμετάσχουν. Για την περίπτωση που δεν πετύχει η επαναγορά, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι υπάρχει "Σχέδιο B" για το θέμα του χρέους.

Μείωση 4,8% στα τραπεζικά δάνεια τον Οκτώβριο

Ε

πιταχύνθηκε τον Οκτώβριο ο ρυθμός μείωσης της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα από τις τράπεζες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα ανήλθε στο 4,8%, από 4,5% τον Σεπτέμβριο. Η εξέλιξη όμως αυτή οφεί-

λεται αποκλειστικά στην εξέλιξη της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και συνδέεται με ενδο-ομιλικές συναλλαγές των πιστωτικών ιδρυμάτων με θυγατρικές τους. Η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 1,037 δισ. ευρώ (Οκτώβριος 2011: αρνητική καθαρή ροή 510 εκατ. ευρώ). Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις ε-

πιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 605 εκατ. ευρώ (Οκτώβριος 2011: θετική καθαρή ροή 225 εκατ. ευρώ), ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης ήταν περισσότερο αρνητικός στο 5,6%, από 4,9% τον Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων ήταν λιγότερο αρνητικός στο 4,4% από 4,6% τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσι-

ος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ήταν ιδιαίτερα αρνητικός στο 23,5%, από 10,2% τον Σεπτέμβριο. Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 104 εκατ. ευρώ (Οκτώβριος 2011: αρνητική καθαρή ροή 180 εκατ. ευρώ) και ο ετή-


14

ελλάδα

ΠΕΜΠΤΗ

29

ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Στα 400 € για 40ωρη εβδομαδιαία εργασία η αμοιβή στα προγράμματα μαθητείας νέων

Π

ρογράμματα μαθητείας για νέους συζήτησαν χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με τους κοινωνικούς εταίρους. Οι όροι για τη μαθητεία είναι αμοιβή 400 ευρώ για 40ωρη εβδομαδιαία εργασία και ασφάλιση για τον κλάδο υγείας, αλλά όχι για σύνταξη. Το πρόγραμμα θα διαρκεί τέσσερις ή πέντε μήνες. Επίσης, 7.000 νέοι θα επιδοτηθούν με 10.000 ευρώ ο καθένας, προκειμένου να ανοίξουν δική τους επιχείρηση. Τα βασικά σημεία των προγραμμάτων δόθηκαν στους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους το αργότερο έως τη Δευτέρα, ώστε να νομοθετηθούν το συντομότερο δυνατό. Θετικά αντιμετώπισαν τις προτάσεις του υπουργείου οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων, ενώ επιφυλάξεις εξέφρασε η ΓΣΕΕ. "Η συνέχιση του κοινωνικού διαλόγου αποτελεί καθ' αυτή ένα θετικό γεγονός" τόνισε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εργασίας. Ο κ. Βρού-

Τ

ην αναδιάρθρωση της Αστυνομίας, με μείωση του προσωπικού και με ορθολογικότερη αξιοποίησή του, ανακοίνωσε ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο τακτικό συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Ο υπουργός αναφέρθηκε στο πρόσφατο περιστατικό με την συμπεριφορά του Ηλ. Κασιδιάρη προς τους αστυνομικούς στην Κρήτη, λέγοντας: "Για την ΕΛ.ΑΣ. η αλήθεια είναι σαφής. Η αλήθεια του Έλληνα αστυνομικού είναι το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους. Επ' αυτού δεν υπάρχει ερώτημα. Κατά πάντων και διά πάντων, κατά βουλευτών,

Τ

ο υπουργείο Παιδείας μελετά τη δημιουργία ομάδας τεχνικής βοήθειας (Task Force) που θα αποτελείται από πέντε μέλη εμπειρογνωμόνων και ειδικών, που βοηθούν Πανεπιστήμια και ΤΕΙ στην οικονομική διαχείριση και αξιοποίηση των πόρων τους. Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος είπε ότι αυτό θα γίνει άμεσα. Τόνισε ότι τα τριτοβάθμια ιδρύματα είναι απολύτως απαραίτητο, σ΄αυτή τη δύσκολη συγκυρία, να αξιοποιήσουν στο έπακρο τους πόρους τους και να συντονίσουν τις προσπάθειες τους, όπως άλλωστε προβλέπεται από το νέο

τσης αναγνώρισε ότι υπάρχουν μεταξύ των εταίρων διαφορετικές απόψεις, αλλά και πολλά σημεία σύγκλισης. Πρόσθεσε ότι στους άμεσους στόχους του υπουργείου είναι να ενσωματωθούν αρμονικά οι αρμοδιότητες των Οργανισμών Εστίας και Κατοικίας και να κατευθυνθούν σε τομείς δράσης, όπως ο Κοινωνικός Τουρισμός. Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του Eurogroup, υποστήριξε ότι "αποκαταστάθηκε η αξιοπιστία της χώρας και δόθηκε μια μεγάλη ευκαιρία με την απομείωση του χρέους". "Η διευθέτηση του ζητήματος της δόσης δημιουργεί καλύτερη ψυχολογία και θα έχει θετικές επιπτώσεις στην ψυχολογία της α-

γοράς" τόνισε ο κ. Βρούτσης. "Δεν αποδεχόμαστε προγράμματα με ανασφάλιστους εργαζόμενους, όπως είμαστε αντίθετοι και με την επέκταση του εργόσημου, γιατί εκτιμούμε ότι θα αποτελέσει τον... φερετζέ της αδήλωτης εργασίας" δήλωσε μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος. Ο κ. Παναγόπουλος πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντηση τέθηκε επίσης τα θέμα της επιδότησης των συνδικάτων από τους λογαριασμούς των καταργημένων Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας μέσω του ΟΑΕΔ, ώστε να αντιμετωπισθούν οι μισθολογικές και λειτουργικές ανάγκες των συνδικαλιστικών ενώσεων. Αναφερόμενος στις

γενικότερες εξελίξεις, εκτίμησε ότι τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί και ότι "οι πιστωτές απλά κερδίζουν χρόνο, έως ότου ολοκληρωθεί ο πολιτικός κύκλος με τις εκλογές στην Γερμανία". "Στη συνάντηση τέθηκε κυρίως το θέμα της αντιμετώπισης της ανεργίας" όπως είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα και να επενδύσει στην επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας. Χαρακτήρισε τις αποφάσεις του Eurogroup "μετέωρο βήμα της ΕΕ", ενώ εκφράστηκε θετικά για τα νέα προγράμματα τονίζοντας ότι θα δώσουν πρόσβαση σε νέους στην αγορά εργασίας. "Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση απαξιώνει τους κοινωνικούς εταίρους, το υπουργείο Εργασίας κρατάει ζωντανό τον κοινωνικό διάλογο" δήλωσε ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της ΕΣΕΕ. Ο κ. Κορκίδης τάχθηκε υπέρ των προγραμμάτων μαθητείας και ενίσχυσης της νεανικής επιχει-

ρηματικότητας, τόνισε όμως ότι ο λογαριασμός που θα δημιουργηθεί στον ΟΑΕΔ, θα πρέπει να είναι "ξεχωριστός, διακριτός και ανεξάρτητος ώστε να μπορέσει ο Οργανισμός να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των προγραμμάτων". Εκτίμησε επίσης ότι τα αποτελέσματα του Eurogroup ήταν θετικά διότι, όπως είπε, επέτρεψαν μεγαλύτερη προσέγγιση του ευρωπαϊκού Βορρά με το Νότο, αλλά και της ΕΕ με το ΔΝΤ. Πρόσθεσε όμως, ότι "τα 7 περίπου δισ. που αναμένεται να καταλήξουν στην αγορά δεν πρόκειται να γίνουν αισθητά τουλάχιστον μέσα στο επόμενο εξάμηνο από τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα". Εν τω μεταξύ, με μελανά χρώματα περιγράφουν την οικονομική κατάσταση του ΟΑΕΔ ανώτερα στελέχη του Οργανισμού. Τα ίδια στελέχη τονίζουν ότι ο ΟΑΕΔ δεν έχει δικά του χρήματα, δεδομένου ότι οι πάσης φύσεως εισφορές εισπράττονται από το ΙΚΑ χωρίς να αποδίδονται εν συνεχεία στον Οργανισμό. Ήδη το ΙΚΑ οφείλει 8 δισ. ευρώ στον

Ουδείς υπεράνω του νόμου, λέει ο Ν. Δένδιας για το περιστατικό στην Κρήτη με τον Ηλ. Κασιδιάρη όπως όλων των άλλων. Η επιβολή των νόμων δεν έχει όριο. Σας παρακαλώ αυτό να είναι, όπως είναι και το γνωρίζω, πάντοτε ξεκάθαρος οδηγός στις πράξεις σας. Ουδέν περισσότερο δικαίωμα έχει, εφόσον παρανομεί, το μέλος του Κοινοβουλίου, εναντίον οιουδήποτε. Υποχρέωση είναι η απόλυτη και κάθετη τήρηση του Συντάγματος και της νομιμότητας". Σχετικά με την αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. ο κ. Δένδιας είπε ότι 61.000 αστυνομικοί εί-

ναι πολλοί για τη χώρα, όταν η τεχνολογία έχει κάνει μεγάλες προόδους. Τόνισε ότι την επόμενη εβδο-

μάδα θα έχει ολοκληρωθεί η έκθεση του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας, που επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες για

λιγότερο προσωπικό, αλλά, διαφορετικά διαρθρωμένο. Δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει διάλογος με τα συνδικαλιστικά σωματεία και θα λάβει υπόψη του τις προτάσεις τους. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τσουκαλάς, αναφερόμενος στην αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ., τόνισε ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί στη Βουλή και να συσταθεί διακομματική επιτροπή για τον σκοπό αυτό. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας, Δ. Γεωργαντζής,

"Task force" για Πανεπιστήμια και ΤΕΙ μελετά το υπουργείο Παιδείας

νόμο. Ο υπουργός Παιδείας ανέλυσε την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τονίζοντας ιδιαίτερα την "άναρχη" ίδρυση και λειτουργία δεκάδων πανεπιστημίων και εκατοντάδων τμημάτων και σχολών σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, πολλά από τα οποία αλληλοεπικαλύπτονται. Μάλιστα, κατήγγειλε ότι πολλά τμήματα, ακόμη και πανεπιστήμια, ιδρύθηκαν μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουν τοπικές ανάγκες και όχι με αντικειμενικά κριτήρια παιδαγωγικού και αναπτυξιακού περιεχομένου. Πρόσθεσε ότι το σχέδιο "Αθηνά", δηλαδή καταργήσεις,

συγχωνεύσεις και μετονομασίες σχολών έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται. Μεγάλο βάρος δίνεται, από το υπουργείο Παιδείας, στον σχεδιασμό του νέου χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το υπουργείο επιθυμεί το νέο μηχανογραφικό που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι στις πανελλαδικές εξετάσεις την επόμενη χρονιά, να συμπεριλαμβάνει όλες τις αλλαγές. Στο πλαίσιο αυτό, ως τον Φεβρουάριο θα έχουν ανακοινωθεί οι τελικές αποφάσεις για τις συγχωνεύσεις των σχολών. Περίπου 150 τμήματα ή σχολές αναμένεται είτε να συγχωνευθούν, είτε να καταργη-

θούν, είτε να μετονομαστούν, τόσο σε κεντρικά ιδρύματα όσο και σε περιφερειακά, όπου αναμένεται να υπάρξουν και οι μεγαλύτερης έκτασης αλλαγές. "Στόχος μας είναι" τόνισε ο Κ. Αρβανιτόπουλος, "να συνδεθούν τα γνωστικά αντικείμενα των ιδρυμάτων με τους αναπτυξιακούς τομείς κάθε περιφέρειας". Σημαντικές, όμως, αλλαγές, μελετά το υπουργείο Παιδείας και στη γενική αλλά και την τεχνολογική εκπαίδευση της χώρας. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στις 10 Δεκεμβρίου, στην σύνοδο των υπουργών Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα γίνει

στο Βερολίνο. Ο Κ. Αρβανιτόπουλος ανακοίνωσε ότι γάλα και φρούτα θα αρχίσουν να διανέμονται στους μαθητές όλων των σχολείων της χώρας, στους αμέσως επόμενους μήνες. Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στο θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, αναφερόμενος στα προβλήματα μέσα από τα οποία αγωνίζεται το εκπαιδευτικό προσωπικό της χώρας. Αναφέρθηκε, επίσης, και στο σύστημα διορισμών και τοποθετήσεων εκπαιδευτικών που αλλάζει, έτσι ώστε να επαρκούν οι 150.000 εκπαιδευτικοί για τις ανάγκες των σχο-

ΟΑΕΔ, ενώ το 2010 ο Οργανισμός δαπάνησε τα πλεονάσματά του ύψους 600 εκατ. ευρώ, για να καλύψει ελλείμματα και σήμερα οριακά και μετά βίας επιτυγχάνει να καταβάλλει εγκαίρως τα επιδόματα ανεργίας. Συνεχίστηκε χθες στο υπουργείο Εργασίας ο τριμερής κοινωνικός διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους για ζητήματα της αγοράς εργασίας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός του υπουργού Εργασίας, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Χάρης Κυριαζής, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) Γιάννης Παναγόπουλος, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνιών Ελλάδος, (ΓΣΕΒΕΕ) Δημήτρης Ασημακόπουλος, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης, ο διοικητής του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) Βασίλης Κικίλιας και ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εργασίας.

αναφέρθηκε αναλυτικά στη συρρίκνωση των αποδοχών των αστυνομικών, λέγοντας ότι οι αμοιβές τους έχουν φτάσει τον μισθό μιας καθαρίστριας. Υπογράμμισε, ότι δεν μετανιώνουν για τους αγώνες κατά του μνημονίου, το οποίο χαρακτήρισε "καταστροφικό" και εκτίμησε ότι είναι αδιέξοδη η πολιτική που ακολουθείται. Για το μισθολογικό ο κ. Δένδιας είπε ότι καταβάλλονται προσπάθειες από πλευράς υπουργείου για να βελτιωθεί και να διορθωθεί η μισθολογική κατάσταση των αστυνομικών, μέσω του επιδόματος ειδικών συνθηκών.

λείων χωρίς να υπάρχουν κενά ή υπερκαλύψεις γνωστικών αντικειμένων. Τέλος, ο υπουργός τόνισε ότι θα περιληφθεί τροπολογία σε νομοσχέδιο, με την οποία θα επιτρέπονται κατ΄ εξαίρεση για την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά, οι μετεγγραφές παιδιών, οικογενειών με οικονομικά προβλήματα και δύο παιδιά φοιτητές, σε ΑΕΙ, μακριά από την οικογενειακή εστία. Οικονομική προϋπόθεση για να γίνει δεκτή η μετεγγραφή είναι να έχει κάθε μέλος της οικογένειας εισόδημα έως 7.000 ευρώ ετησίως, ενώ ο αριθμός των μετεγγραφών που θα επιτραπεί δεν θα ξεπερνά το 10% των φοιτητών της κάθε σχολής.


ΠΕΜΠΤΗ

29

15

διάφορα

ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Μετά τις 15/12 το υπόλοιπο 50% των επιδοτήσεων στους αγρότες

Μ

ετά τις 15 Δεκεμβρίου πρόκειται να δοθεί το υπόλοιπο 50% της ενιαίας ενίσχυσης για το 2012 στους αγρότες, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, μετά και την ολοκλήρωση των απαραίτητων ελέγχων. Το συνολικό ποσό της ενιαίας ενίσχυσης ανέρχεται συνολικά σε 2,2 δισ. ευρώ και επρόκειτο να δοθεί σύμφωνα με τις διαδικασίες εξ ολοκλήρου τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, το υπουργείο Αγροτικής, δεδομένου του προβλήματος ρευστότη-

Τ

τας των παραγωγών, είχε ζητήσει και έγινε αποδεκτό από την ΕΕ, να κατα-

βληθεί τον Οκτώβριο το 50% της ενίσχυσης ως προκαταβολή. Έτσι στις 20 Οκτωβρίου πιστώθηκε σε περίπου 680.000 δικαιούχους το ποσό των 1,1 δισ., ευρώ, ενώ επιλύονται σταδιακά τα ειδικά προβλήματα (π.χ. αγροτεμάχια σε αναδασωτέες περιοχές) που επηρέασαν την πληρωμή σε 6.300 δικαιούχους. Σημειώνεται ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα καταβλήθηκε το ποσό των 1,4 εκατ. ευρώ σε 1.083 δικαιούχους στους νομούς Καβάλας και Έβρου.

Από 11 ως 14 Απριλίου το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ

ο Απρίλιο θα πραγματοποιηθεί το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ, το οποίο θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την πορεία του, καθώς θα εξετάσει τις πολιτικές θέσεις του κόμμα-

τος και ζητήματα που αφορούν το πρόγραμμα και το καταστατικό του. Σε συνεδρίασή της η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε ότι το 19ο Συνέδριο θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 11 έως την Κυρια-

κή 14 Απριλίου 2013. Τα θέματα που θα απασχολήσουν το συνέδριο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, είναι: 1. Έκθεση δράσης της ΚΕ από το 18ο έως το 19ο Συνέ-

δριο και τα νέα καθήκοντα του κόμματος έως το 20ο Συνέδριο - Πρόγραμμα του ΚΚΕ - Καταστατικό του ΚΚΕ. 2. Εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής και Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου.

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΑΜΩΝ Γνωστοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 1369 του Αστικού Κώδικα όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 1250/82 ότι ο ΤΣΙΤΡΟΥΛΗΣ ΑΓΑΘΟΚΛΗΣ του Γεωργίου και της Βασιλικής το γένος Κουκουτή που γεννήθηκε στη Λάρισα και κατοικεί στη Νίκαια Λάρισας και η ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ του Ιωάννη και της Αναστασίας το γένος Ζαπάντη που γεννήθηκε και κατοικεί στη Λάρισα, πρόκειται να έλθουν σε Α' πολιτικό γάμο που θα γίνει στη Λάρισα.

Γνωστοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 1369 του Αστικού Κώδικα όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 1250/82 ότι ο ΠΑΠΑΚΑΝΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Γεωργίου και της Παρασκευής το γένος Φιτσοπούλου που γεννήθηκε και κατοικεί στη Λάρισα και η ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ - ΕΛΕΝΗ του Κωνσταντίνου και της Σταυρούλας το γένος Μητσιάκη που γεννήθηκε και κατοικεί στη Λάρισα, πρόκειται να έλθουν σε Α' πολιτικό γάμο που θα γίνει στη Λάρισα.

χρήσιμα και... αχρείαστα ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

ΥΓΕΙΑ

- Ανοικτά απόό8 π.μ. - 11 μ.μ.: Κίτα Στέλ-

Γενικό Νοσοκομείο

λα (Αλ. Παναγούλη και Κούμα γωνία, τηλ.

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

2410 287.468), Γεωργολοπούλου Ελπινίκη (Μανωλάκη 20, τηλ. 2410 536.972), Αγορογιάννη Εύη (Ιωαννίνων 94, τηλ. 2410 618.418), Σταυράκης Ν. Πέτρος (Σκοπάδων 7, τηλ. 2410 626.047), Καλύβη Αικατερίνη (Ηπείρου 120, τηλ. 2410 231.320), Μηνά Χρύσα (Βόλου 142, τηλ. 2410 571.035). - Διανυκτερεύει: Καμπέλης Ηλίας (Ανθ. Γαζή 1 και Κύπρου γωνία, τηλ. 2410 535.260). ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

- Κέντρο υγ. Αγιάς - Γόννων - Ελασσόνας - Τυρνάβου - Φαρσάλων

τά το μήνα Νοέμβριο εφημερεύουν ως εξής: Γ.Ν.Λ.: Σήμερα. Π.Γ.Ν.Λ.: Αύριο.

241 350 1000 24940 23.095 24953 50000 24930 22.222 24920 22.222 24910 22.222

ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΚΑΒ 166, 2410 617.115 ΙΚΑ 2410 621.288 Εφημερίες φαρμακείων 1434 2410 610.188 Κτηνιατρείο ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ - Σταθμός ΚΤΕΛ 2410 567.600 - Σταθμός ΟΣΕ 2410 236.250, 590263, 590143 - Ολυμπιακή 2410 550.746 2410 550.756, fax 2410 550.377

Σύμφωνα με απόφαση του ΠΕΣΥ Θεσσαλίας, τα Νοσοκομεία της Λάρισας κα-

- EURO SOS 2410 230.031- 4, 2410 534.471- 4

- Ραδιοταξί - Πλ. Σάπκα

ΤΑΞΙ

2410 661.414 2410 254.724 ΟΔΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ - ΕΛΠΑ 10400 - Hellas Service 157 - Express Service 1154

ζώδια Η

μέρα αφιερωμένη στα αισθηματικά ζητήματα. Οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, να συζητήσουμε με τον άνθρωπό μας και να προωθήσουμε αισθηματικά σχέδια. Θα υπάρξει κατανόηση αλλά και ανυπομονησία, για την υλοποίηση των υποσχέσεών μας.

2410 233333, 6942 841291 168

ΔΙΑΦΟΡΑ Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης 2410 538.521 Πανεπιστήμιο 24210 74000 ΤΕΙ 2410 684200 ΚΤΕΟ 2413 511570 και 2410 511571 Πυροσβεστική 199 Αμεση Δράση 100 Τροχαία 2410 683.169 ΠΣΕΑ (συντονισμός κατά πυρκαγιών) 191, 2410 535.105 Ε.Π.Α. (αέριο-βλάβες, επιφυλακή όλο το εικοσιτετράωρο) 800 1187878 Δασαρχείο 2410 531.825 Αγορανομία 2410 623.165 Λιμεν. Αγιοκάμπου 24940 52.222 Βλάβες ΔΕΗ 2410 622.995 ΔΕΗ 150, 2410 623.001 -5 ΟΤΕ 121, 2410 995.301 ΔΕΥΑΛ 2410 687.100 - Ενιαίος ευρωπαϊκός αριθμός κλήσης έκτακτης ανάγκης 112 - Κέντρο αναγγελίας βλαβών 121 - Αναγγελίες συνδιαλέξεων εσωτερικού και πληροφορίες 129 - Πληροφορίες τηλεφωνικού καταλόγου 11888

- Κέντρα τηλεφωνικής εξυπηρέτησης για όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες του ΟΤΕ 14944 - Τηλεφωνούμενα τηλεγραφήματα εσωτερικού και εξωτερικού 136 - Αναγγελίες συνδιαλέξεων εξωτερικού και πληροφορίες 139 - Ωρα Ελλάδος 14844 - Αποτελέσματα αγώνων στοιχήματος 1400 - Υπηρεσία αφύπνισης και υπομνήσεων (24ωρη εξυπηρέτηση) 1402 - Χρηματιστήριο - Μετοχές 1424 - Εφημερεύοντα νοσοκομεία, φαρμακεία, γιατροί 1434 - Δρομολόγια πλοίων αεροπλάνων - ΟΣΕ - ΚΤΕΛ 1440 ΚΤΕΛ (Ελλάδος) 14505 - ΣΟΥΠΕΡ 3, EXTRA 5, ΤΖΟΚΕΡ, ΛΟΤΤΟ - ΠΡOΤΟ - ΠΡΟΠΟ - ΠΡΟΠΟΓΚΟΛ 14944 - Εθνικό - Λαϊκό Λαχείο - Ιππόδρομος 14944 - Μετεωρολογικό δελτίο και ατμοσφαιρική ρύπανση Αττικής 1448 - Βλαβοληπτικό κέντρο μεγάλων πελατών (24ωρηεξυπηρέτηση) 1500 - Υπηρεσία εξυπηρέτησης του πολίτη (Δευτέρα - Παρασκευή 8 π.μ. - 8 μ.μ.) 1502 - Κέντρο εξυπηρέτησης κωφών (24ωρη εξυπηρέτηση) 2108815555

ΠΑΡΘΕΝΟΣ: Θα βρεθείτε μέσα στον κοινωνικό χώρο για να εκθέσετε απόψεις. Οι άλλοι θα δεχτούν τις θέσεις σας. Κάτι που θα σας ικανοποιήσει ιδιαίτερα αφού θα μπορέσετε να προωθήσετε κοινωνικά σχέδια στο βαθμό που επιθυμείτε. ΖΥΓΟΣ: Θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε νέες γνωριμίες με άτομα διαφορετικά από σας αλλά με μεγάλο ενδιαφέρον για τα σχέδιά σας. Λάβετε υπόψη σας τις θέσεις τους. Στο μέλλον θα σας είναι χρήσιμες. ΣΚΟΡΠΙΟΣ: Κάποια πράγματα έχουν ιδιαίτερη αξία για σας. Ισως σήμερα επιχειρήσετε ν' αποκτήσετε μέρος αυτών. Κάτι που έχει σχέση με τα αισθηματικά σας, συζητήστε το με τον άνθρωπό σας και βγάλτε τα συμπεράσματά σας. ΤΟΞΟΤΗΣ: Θα προσπαθήσετε να βάλετε σ' εφαρμογή οικογενειακά σας σχέδια. Καλά θα ήταν να συζητήσετε

πρώτα με τους δικούς σας για να έχετε και τη σύμφωνη γνώμη τους. Κάτι απαραίτητο για να προχωρήσετε. ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ: Ένα επαγγελματικό ζήτημα θα γίνει αφορμή για εντάσεις. Αποφύγετε τις αντιπαραθέσεις. Μιλήστε διεξοδικά με τους άλλους και εκθέστε τις ρεαλιστικές αμετακίνητες θέσεις σας. ΥΔΡΟΧΟΟΣ: Οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για να βάλετε σ' εφαρμογή αισθηματικά σας σχέδια. Το ταίρι θα συμπορευτεί μαζί σας. Για αδέσμευτους: Μιλήστε στον άνθρωπο που σας ενδιαφέρει αισθηματικά. ΙΧΘΕΙΣ: Η συμπεριφορά του συντρόφου σας έχει θορυβήσει. Οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές για να συζητήσετε σήμερα μαζί του. Τηρήστε στάση αναμονής των εξελίξεων. Πολλά θα πάνε προς το καλύτερο για σας στο μέλλον.

- Interamerican

ΓΡΑΦΕΙ Ο αστρολόγος Κώστας Κουκουτάρας ΔΙΔΥΜΟΙ: Η συμπεριφορά του συντρόφου σας έχει θορυβήσει. Μπορείτε ν' αλλάξετε αυτή την κατάσταση. Με πρωτοβουλία σας συζητήστε μαζί του και δεχτείτε σημεία των απόψεών του. Το κλίμα μέσα στη σχέση σας θα γίνει καλύτερο.

ΚΡΙΟΣ: Θα υπάρξουν γεγονότα που θα σας αναστατώσουν. Ατομα του χώρου σας θα έχουν διαφορετικές από τις δικές σας απόψεις. Ισως χρειαστεί να δώσετε περισσότερες εξηγήσεις. Φροντίστε να πείσετε για το ορθόν των απόψεών σας.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ: Οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για να κάνετε τώρα τα μελλοντικά σας σχέδια. Δείτε αντικειμενικά την κατάσταση και αποφασίστε. Τοποθετηθείτε με βάση τις δυνατότητές σας. Να μπορείτε στο μέλλον να υλοποιήσετε σημερινούς σχεδιασμούς σας.

ΤΑΥΡΟΣ: Θα συζητήσετε με τους άλλους, τρόπους βελτίωσης των οικονομικών σας. Ισως σας γίνουν, κάποιες προτάσεις, για επενδύσεις. Κάτι που θα πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά, πριν τις αποδεχτείτε.

ΛΕΩΝ: Σε συζητήσεις με τους άλλους να είστε προσεκτικοί. Θα υπάρξουν άτομα που δεν θα συμφωνήσουν μαζί σας. Αποφύγετε τους διαπληκτισμούς. Αν χρειαστεί μιλήστε διπλωματικά ή αποχωρήστε διακριτικά.


CMYK

kirikas 29 11 2012  
kirikas 29 11 2012  

Το φύλλο του Ημερήσιου Κήρυκα στις 29 Νοεμβρίου 2012

Advertisement