Page 1


κοινωνία

2

ΤΕΤΑΡΤΗ

ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ

Ζωντανή η μνήμη των εκτελεσθέντων πατριωτών

Ε

κδήλωση μνήμης για τους εκτελεσθέντες πατριώτες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής διοργάνωσε ο Δήμος Ελασσόνας. Κάτοικοι και φορείς της μαρτυρικής Τσαριτσάνης, διατηρώντας άσβεστη τη μνήμη, τίμησαν τους 52 συνολικά πατριώτες που εκτελέσθηκαν εν ψυχρώ στις 12 Μαρτίου 1943. Οι εκδηλώσεις μνήμης άρχισαν με τη θεία λειτουργία και το μνημόσυνο, που τελέσθηκαν στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ενώ στη

συνέχεια τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο των εκτελεσθέντων στην πλατεία Τσαριτσάνης. Ακολούθησε

Λαϊκή συνέλευση στον Αμπελώνα για το νερό Συγκλήθηκε προχθές λαϊκή συνέλευση στο παλαιό δημαρχείο Αμπελώνα, με μαζική συμμετοχή των πολιτών από Αμπελώνα, Βρυότοπο, Αργυροπούλι και από την πόλη του Τυρνάβου. Παραβρέθηκαν οι φορείς: Η δημοτική σύμβουλος κ. Φωτεινή Κυρίτση - Νταφούλη, ο Αγροτικός Σύλλογος, το Τοπικό Συμβούλιο Νέων, ο Σύλλογος Γυναικών, το Σωματείο Οικοδόμων. Αποφασίστηκε ομόφωνα: - Η συνέχιση της μαζικής ανυπακοής του λαού στην μη πληρωμή των λογαριασμών της ΔΕΥΑΤ. - Μαζική συμμετοχή του κόσμου αύριο στις 7.30 μ.μ. στο Εμμανουήλειο Πνευματικό Κέντρο στο Τύρναβο σε εκδήλωση που διοργανώνει η υπό σύσταση Επιτροπή Αγώνα του Τυρνάβου. Η λαϊκή συνέλευση συνεχίζει την κλιμάκωση του αγώνα με αιχμή την μη πληρωμή των λογαριασμών με βάση τα αιτήματα της: - 0,25 λεπτά στα πρώτα 100 κ.μ., 0,36 λεπτά μέχρι τα 200 κ.μ., 0,42 λεπτά μέχρι τα 300 κ.μ., κοκ., - Χωρίς ειδικό τέλος (80%), - Χωρίς ΦΠΑ 23% επί του ειδικού τέλους, - Χωρίς ελάχιστη κατανάλωση, και να ισχύσουν αυτά από τον Μάρτιο του 2011 και εντεύθεν, σε όλο το δήμο Τυρνάβου.

ομιλία για το ιστορικό της εκτέλεσης, προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων. Εκ μέρους της Βου-

λής των Ελλήνων κατέθεσε η βουλευτής, κ. Β. Αλεξανδρίδου, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπου-

λος, η εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδος κ. Ζωή Φτίκα, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Θεσσαλίας ο κ. Αθαν. Παιδής, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Τσαριτσάνης κ. Αχ. Μητσιμπόνας, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων. Παρόντες ήταν ακόμα ο βουλευτής κ. Αστ. Ροντούλης, ο αντιδήμαρχος Ελασσόνας κ. Τηλ. Γκαμπέτας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΕΛ κ. Γιάν. Ράπτης, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πολύς κόσμος.

Προβολή ταινίας στο Εμμανουήλειο

Η

Διοργανώνεται από την επιτροπή αγώνα για φθηνό νερό στο δήμο Τυρνάβου

επιτροπή αγώνα για φθηνό νερό του δήμου Τυρνάβου, αύριο, Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, διοργανώνει προβολή της ταινίας "Ακόμα και η βροχή", μια ταινία της Iciar Bollain…Η ταινία θα προβληθεί στις 7 μ.μ. στο Εμμανουήλειο Πνευματικό Κέντρο Τυρνάβου. "Πολλοί θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο. Λίγοι θέλουν να αλλάξουν τον εαυτό τους…" … Ένας σκηνοθέτης, ο Σεμπάστιαν, πηγαίνει στη Βολιβία για να γυρίσει μια ταινία για τον Χριστόφορο Κολόμβο πέρα από τον μύθο. Για τον εξερευνητή των θαλασσών που δεν ήθελε απλά να εκχριστιανίσει τους ινδιάνους αλλά είχε εμμονή με τον χρυσό και έκανε σκλάβους τους ιθαγενείς που του αντιστάθηκαν. Στην πόλη όπου πραγματοποιούνται τα γυρίσματα, τα αποθέματα νερού πωλούνται σε μια πολυεθνική και οι ιθαγενείς καλούνται 500 χρόνια μετά την έλευση του Κολόμβου να παλέψουν, όχι για το χρυσάφι αυτή τη φορά, αλλά για το πιο απλό και πολύτιμο αγαθό, το νερό…

ο καιρός

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ-ΕΚΔΟΤΗΣ: Α. Γ. ΖΗΣΟΠΟΥΛΟΣ

Ανατολή 06.27 Δύση 18.38 Σελήνη 29

ΔΙΕΥΘΥΝTΡΙΑ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΘ. ΖΗΣΟΠΟΥΛΟΥ

Ιακώβου ομολογητού, Θωμά πατριάρχου Κων/πόλεως

ΔΙΕΥΘΥΝTΗΣ MARKETING: ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΗΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ: Γ. ΔΕΛΛΗΣ, Γ. ΠΑΙΔΗΣ, ΜΕΝ. ΚΑΤΣΑΜΠΕΛΑΣ, Ι. ΤΣΙΑΤΣΙΟΣ (ΥΠ. ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ), ΑΘ.ΠΑΥΛΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Α. ΝΤΟΜΑΛΗΣ, Κ. ΜΑΝΤΖΙΑΡΗΣ ΓΡΑΦΕΙΑ: ΜΕΓ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 37, Τ.Κ. 41222, ΤΗΛ.: 2410 532753, 2410 532756, 2410 256646 FAX: 2410 250762, e-mail: kirikas@otenet.gr e-mail ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ advkir@otenet.gr Ηλεκτρονική διεύθυνση: www.kirikas.com.gr Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική μερική ή περιληπτική, ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

πηγή: ΕΜΥ, Forecasts.gr, Yahoo, Weather Underground

ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΙΩΑΝ. ΣΙΟΥΛΑΣ

Ο καιρός σήμερα στη Θεσσαλία

ΛΑΡΙΣΑ

ΚΑΡΔΙΤΣΑ

ΤΡΙΚΑΛΑ

ΒΟΛΟΣ

04…16 αίθριος

02..16 αίθριος

03…15 αίθριος

06…17 αίθριος

21

ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

σημειωματάριο  Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και της Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας νομού Λάρισας - Ο.ΚΑ.ΝΑ. διοργανώνει ημερίδα με θέμα "Κρίση: Αναζητώντας τον διπλανό μας. Μία συζήτηση για τον εθελοντισμό και την κοινωνική δικτύωση", αύριο στις 7 μ.μ. στο "Χατζηγιάννειο". Το πρόγραμμα της ημερίδας θα είναι το εξής: Χαιρετισμός της πρόεδρου του Δ.Σ. κ. Ευαγγελία Λιακούλη. "Κτίζοντας λειτουργικές σχέσεις: Ενδυνάμωση - Ανθεκτικότητα στον καιρό της κρίσης", Γιώργος Γουρνάς, ψυχίατρος, θεραπευτής Οικογένειας και Ομάδας. "Εθελοντές: Ιδέα και πράξη", Αθανάσιος Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Λάρισας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. "Γιατροί του Κόσμου: O εθελοντισμός ως στάση ζωής", Ουρανία Τριανταφύλλου, ιατρός, μέλος των Γιατρών του Κόσμου.  Το Σάββατο 24 Μαρτίου στις 11.30 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί στο ΔημοτικόόΩδείο Λάρισας η εορτή των κατηχητικών σχολείων της ιεράς μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου, η οποία θα είναι αφιερωμένη στην επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821 και στον αγώνα των Ελλήνων προγόνων μας για την απελευθέρωσή τους από τον τουρκικό ζυγό.  Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ομορφοχωρίου καλεί τα μέλη του σε γενική συνέλευση το Σάβ βατο 24 Μαρτίου στις 11 π.μ., στην αίθουσα του ΚΑΠΗ του Ομορφοχωρίου, με θέμα συζήτησης το νέο νόμο περί αγροτικών συνεταιρισμών και τη συγχώνευση ή όχι με την Ενωση. Η παρουσία όλων των μελών κρίνεται απαραίτητη γιατί από τη συνέλευση θα κριθεί το μέλλον του συνεταιρισμού.  Η ιερά μητρόπολη Λαρίσης κ αι Τυρνάβου, τη Δευτέρα 26 Μαρτίου στις 6 μ.μ. διοργανώνει φιλανθρωπική εκδήλωση στην αίθουσα του ξενοδοχείου "Διβάνη Παλλάς" τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν αποκλειστικά για την ενίσχυση της "Λογίας Φιλαδελφίας και Αλληλεγγύης". Προσκλήσεις διατίθενται από τις ενορίες της Λάρισας.


λάρισα Μόνο 4 οι βιώσιμοι συνεταιρισμοί της ΕΑΣ Λάρισας

ΤΕΤΑΡΤΗ

21

3

ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

Κάλεσμα Χρ. Σιδερόπουλου στους αγρότες να στηρίξουν το νέο Αγροτικό Συνεταιρισμό Λάρισας - Τον Απρίλιο οι εγγραφές στα νέα σχήματα και το κλείσιμο των ισολογισμών

Α

νοιχτή πρόσκληση προς όλους τους συνεταιριστές, που συμμετείχαν στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, να στηρίξουν το εγχείρημα δημιουργίας του νέου, μεγάλου Αγροτικού Συνεταιρισμού Λάρισας απηύθυνε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας, κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης για τα νέα συνεταιριστικά σχήματα, η οποία έλαβε χώρα χθες το απόγευμα στα γραφεία της ΕΑΣ. Σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από τους 154 συνεταιρισμούς της ΕΑΣ Λάρισας, μόνον οι 4 κρίνονται βιώσιμοι (ΑΣΕΠΟ και Οινοποιητικό Συνεταιρισμός Τυρνάβου, Α΄ Α.Σ. Χάλκης και Α.Σ. Νίκαιας) και άλλοι 18 ως απλώς ενεργοί ενώ οι υπόλοιποι ήταν ζημιογόνοι ή απλές "σφραγίδες" και δύσκολα θα αποφύγουν το δρόμο της εκκαθάρισης. Τα στοιχεία δεν έμειναν ασχολίαστα από τον κ. Σιδερόπουλο, ο οποίος και επισήμανε ότι για να είναι αξιόπιστος ο νέος Αγροτικός Συνεταιρισμός Λάρισας, θα μπουν κανόνες και υποχρεώσεις για όλους, θα οριστούν δικαιώματα και ποινές στους αγρότες - κτηνοτρόφους, στους εργαζόμενους και στην κεντρική διοίκηση, όπως προβλέπει ο νόμος 4015/2011.

ΚΡΑΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ

Ο κ. Σιδερόπουλος προεξόφλησε, στο περιθώριο της εκδήλωσης, ότι στο νέο Α.Σ. Λάρισας θα μετάσχουν τουλάχιστον 60 παλιοί συνεταιρισμοί με 2.500 - 3.000 μέλη. Όπως υπογράμμισε, ο Α.Σ. Λάρισας κατά τη μετατροπή του αποφάσισε η μερίδα των μελών του να είναι στα 150 € τονίζοντας, ωστόσο, ότι νέα μέλη που θα επιδιώξουν την εγγραφή τους τα επόμενα χρόνια θα βρουν τη μερίδα σε σαφώς ανώτερα επίπεδα (1.000 ή 1.500 €). Ο πρόεδρος της ΕΑΣ τόνισε πως αν τα μέλη των συνεταιρισμών έχουν ήδη καταβάλει την μερίδα τους, αυτόματα αναγνωρίζονται στην καινούρια γενική συνέλευση. Όσα μέλη από τους συνεταιρισμούς και τα φυσικά πρόσωπα δεν την έχουν καταβάλει, υποχρεούνται να το κάνουν για να αναγνωρισθούν από τη νέα γενική συνέλευση. Κατά τον ίδιο, στη μελέτη εξυγίανσης της ΕΑΣ, η οποία έγινε από την ICAP προς την Αγροτική Τράπεζα, περιλαμβάνονται αποκλειστικά και μόνο τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΑΣ Λάρισας και σε καμιά περίπτωση δεν περιλαμβάνονται στο σχέδιο εξυγίανσης περιουσιακά στοιχεία των Α/βάθμιων συνεταιρισμών. Βάσει του νέου νόμου, μετά την απογραφή - εκτίμησή τους, τα περιουσιακά στοιχεία των Α/βάθ-

μιων συνεταιρισμών απλώς καταγράφονται στο Ε9 της ΑΣΟ για λόγους απογραφής και προστασίας της συνεταιριστικής περιουσίας και ο νομοθέτης απαγορεύει ρητά τον μερικό τεμαχισμό, τη διαίρεση ή την πώληση των περιουσιακών αυτών στοιχείων των συνεταιριστών.

ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας εξήγησε ότι βάση του νέου νόμου, οι ΕΑΣ που μετατρέπονται πλέον σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς διατηρούν αυτόματα όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία και όλες τις βιομηχανικές τους δραστηριότητες. Προς αυτή την κατεύθυνση για το νέο Α.Σ. Λάρισας βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες και συζητήσεις με 22 συνεταιρισμούς στο δήμο Αγιάς, 54 στο δήμο Κιλελέρ, 25 στο δήμο Λαρισαίων, 23 στο δήμο Τεμπών και σε 22 στο δήμο Τυρνάβου, που καλούνται να στηρίξουν το εγχείρημα και να μην ρισκάρουν, όπως είπε ο κ. Σιδερόπουλός, σε μικρά αυτόνομα σχήματα, τα οποία δε θα τους εξασφαλίζουν τον απαιτούμενο κύκλο εργασιών προκειμένου να είναι βιώσιμοι. "Ο τελικός σχεδιασμός για να δώσουμε προοπτική και υπεραξία στα προϊόντα που θα δια χειριστούμε, είναι να πετύχουμε την πλήρη καθετοποίηση όπου πρέπει να φτάσουμε στο σημείο οι ομάδες παραγωγών να διαχειρίζονται και τις βιομηχανικές δραστηριότητες (εκκοκκιστήρια, εργοστάσια κλπ.) της νέας ΑΣΟ" είπε χαρακτηριστικά.

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Οι οδηγίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προβλέπουν ότι μέχρι τις 31 Μαρτίου οι συνεταιριστές θα πρέπει να έχουν αποφασίσει αν θα μετάσχουν στο νέο Αγροτικό Συνεταιρισμό Λάρισας, αν θα επιλέξουν την αυτόνομη λειτουργία σε κάποιο νέο Α.Σ. ή εάν θα θέσουν το συνεταιρισμό τους σε διαδικασία διάλυσης - εκκαθάρισης. Στις δυο πρώτες περιπτώσεις, οι συνεταιρισμοί είναι υποχρεωμένοι να κάνουν απογραφή - εκτίμηση των περιουσιακών τους στοιχείων από ορκωτό λογιστή ή από προτεινόμενο μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, διαδικασία που θα αποτελέσει το "διαβατήριο" αναγνώρισης εισόδου στο νέο Α.Σ. Λάρισας ή για να λειτουργήσουν αυτόνομα. Τον Απρίλιο ο νέος Α.Σ. Λάρισας θα δέχεται τις εγγραφές των Α/βάθμιων συνεταιρισμών, που πήραν την απόφαση ένταξης καθώς και των μεμονωμένων παραγωγών σαν φυσικά πρόσωπα. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και οι αυτόνομοι συνεταιρισμοί, δηλαδή νέ-

ες εγγραφές μελών κλείνοντας τους ισολογισμούς τους. Το Μάιο του 2012 τα τακτοποιημένα μέλη της ΑΣΟ και μόνο αυτά θα δημιουργήσουν τη νέα καταστατική ίδρυση και βάσει της δήλωσης καλλιέργειας Ο.Σ.Δ.Ε. θα εντάσσονται αυτόματα στις αντίστοιχες κλαδικές ομάδες παραγωγών. Τα μέλη της κάθε ομάδος παραγωγών θα εκλέγουν την 5μελή διαχειριστική τους ομάδα, θα έχουν την αυτοδιαχείρισή τους και ένα μέλος αυτής θα μπορεί να είναι μέλος της κεντρικής διοίκησης. Στην καταστατική ίδρυση θα οριστεί το ποσοστό υποχρεωτικής συμμετοχής ανά προϊόν του μέλους της οργάνωσης. Όλες οι ομάδες θα συμμετέχουν με ποσοστό επί του τζίρου τους προς

την κεντρική υπηρεσία θα έχει υποχρέωση να τους παρέχει τεχνική και λογιστική υποστήριξη. Στην καταστατική ίδρυση του Μαΐου επίσης μπορεί να αποφασιστεί ότι για κάθε συνεταιρισμό που θα ενταχθεί αφού δεν υπάρχει πλέον ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, η οργάνωση προβλέπει τον ορισμό του διαχειριστή - εκπροσώπου από τα μέλη του συνεταιρισμού. Για κάθε συνεταιρισμό που εντάσσεται και έχει κάνει πλέον απογραφή - εκτίμηση της περιουσιακής του κατάστασης θα οριστεί μοναδικός οικονομικός κωδικός βάσει του οποίου θα καταχωρούνται όλες οι οικονομικές πράξεις έτσι ώστε να είναι ανταποδοτικές. Γιάννης Δέλλης


λάρισα

4

Συνεχίζονται οι επισκέψεις στο Λαογραφικό Μουσείο Τσαριτσάνης

Τ

ο Λαογραφικό Μουσείο Τσαριτσάνης συνεχίζει να δέχεται επισκέπτες, οι οποίοι μεμονωμένα ή οργανωμένα, επισκέπτονται του χώρους που φιλοξενείται το αξιόλογο υλικό που περιλαμβάνει η συλλογή. Μαθητές από το Λύκειο της Αλιάρτου Βοιωτίας βρέθηκαν πρόσφατα στην Τσαριτσάνη. Ακολούθησε επίσκεψη από μαθητές Γυμνασίου της Κοζάνης, συνοδευόμενοι από τους υπευθύνους του ΚΠΕ Ελασσόνας κ. Σπύρο Αναγνωστακη, και Ανδρέα Γκανάτσιο, ενώ το Σαββατοκύριακο βρέθηκε στην περιοχή, η περιβαλλοντική ομάδα του 31ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, φιλοξενούμενη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελασσόνας. Πρώτος σταθμός στις επισκέψεις των μαθητών και των συνοδών καθηγητών ήταν το Λαογραφικό Μουσείο Τσαριτσάνης. Οι επισκέπτες προμηθεύονται υλικό, ενημερωτικά φυλλάδια και τις εφημερίδες που εκδίδει ο Μορφωτικός Σύλλογος Τσαριτσάνης και φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Το πρόγραμμα των επισκέψεων ακολουθεί ξενάγηση σε ιστορικά μνημεία της Τσαριτσάνης, όπως τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου που χρονολογείται από το 1615 με τις μοναδικές και σπάνιες τοιχογραφίες της, τον μοναδικό

Οι ομάδες του Δικτύου Εθελοντών Εκπαιδευτικών θα έχουν την πρώτη τους συνάντηση για να προγραμματίσουν τη δράση τους και για να συγκροτήσουν συντονιστική επιτροπή ως εξής: Η Ομάδα Πολιτισμού και Πολιτιστικών Διαδρομών την Τρίτη 27 Μαρτίου, η Ομάδα Περιβάλλοντος και Περιβαλλοντικών Διαδρομών την Τετάρτη 28 Μαρτίου και η Ομάδα Αγωγής Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης την Πέμπτη 29 Μαρτίου. Όλες οι συναντήσεις θα γίνουν στο Φρούριο Λάρισας, στο Λόφο του Φρουρίου στις 7.30 μ.μ.

σήμερα σωζόμενο Πύργο της Τσαριτσάνης αυτόν του Μάμτζιου, τον μητροπολιτικό Ναό Κοίμησης της Θεοτόκου, το χώρο εκτέλεσης των πατριωτών από τα κατοχικά στρατεύματα στο Ολοκαύτωμα της Τσαριτσάνης το 1943, την "Οικονόμειο" Σχολή κ.α. Σημειώνεται πως το Λαογραφικό Μουσείο στεγάζεται στο κτήριο του "Δεσποτικού", κληροδότημα του Τσαριτσανιώτη Μητροπολίτη Βέροιας Πολύκαρπου Σακκελαρόπου-

λου και λειτουργεί: - κάθε Σάββατο, από 11 π.μ. έως 1 μ.μ. και 5 έως 7 μ.μ., - κάθε Κυριακή, από 5 έως 7 μ.μ. * Ειδικά για την περίπτωση ομαδικών επισκέψεων στο Μουσείο (σχολείων, φορέων κ.λπ.), καθημερινά μετά από συνεννόηση με τη διοίκηση του Συλλόγου στα τηλέφωνα 6973 802471 (Νίκος Βακράτσας) και 6973 037485 (Χάρης Νούσιας).

Συλλαλητήριο σπουδαστών του ΤΕΙ Το διοργανώνει το ΜΑΣ αύριο στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Εβραίων

ΓΡΑΦΕΙ Ο Μενέλαος Κατσαμπέλας

ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΣΑΝ ΜΕ ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΣΠΡΕΪ ΚΑΙ ΣΙΔΕΡΟΓΡΟΘΙΑ

Από αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε. συνελήφθη προχθές το πρωί στη Λάρισα ένας 57χρονος Έλληνας, αφού στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα αναισθητικό σπρέι και ένα μαχαίρι συνολικού μήκους 24 εκατοστών με μήκος λάμας 11,5 εκατοστών. Επίσης, προχθές το μεσημέρι συνελήφθη στη Λάρισα ένας 20χρονος Έλληνας έχοντας στην κατοχή του μία σιδερογροθιά. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα πλημμελειοδικών Λάρισας με την κατηγορία της παράβασης του νόμου περί όπλων.

ΔΙΑΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Ι. ΚΟΥΡΟ

Σ

υλλαλητήριο των σπουδαστών του ΤΕΙ Λάρισας διοργανώνει αύριο στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Εβραίων της πόλης το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών της πόλης. Όπως τόνισαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου τα μέλη του Μετώπου Δημήτρης Ρούσσας και Κωνσταντίνα Ρίκκα, "με τα νέα μέτρα αφαιρούν 80 εκατομμύρια ευρώ από την Παιδεία. Έρχονται και άλλα με τη μείωση της χρηματοδότησης για τη σίτιση. Στη λέσχη σίτισης του ΤΕΙ Λάρισας έκοψαν τη δεύτερη μερίδα στους σπουδαστές, λόγω της μείωσης κατά 10% στο κονδύλι για τη σίτιση. Αύριο, λόγω "κουρέματος", μπορεί να κόψουν και σπουδαστές. Οι ελλείψεις στις σχολές σε υποδομή και καθηγητές αφήνουν αρκετούς σπουδαστές εκτός εργαστηρίων, με αποτέλεσμα να χάνουν το μάθημα μέχρι το

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΜΑΔΩΝ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

επόμενο εξάμηνο. Κυβέρνηση, υπουργείο και διοίκηση του ΤΕΙ έχουν την ευθύνη. Άλλοι είναι διαμορφωτές και άλλοι εκφραστές της πολιτικής που τσακίζει τη ζωή και τις σπουδές μας. Όλοι στη μάχη, να μην τους αφήσουμε ούτε λεπτό. Ότι κατάκτηση είχαμε την καταφέραμε με αγώνα. Φανταστείτε πόσο χειρότερα θα ήταν τα πράγματα αν δεν είχαμε κινητοποιηθεί για τα προβλήματά μας. Δεν πληρώνουμε ούτε ένα ευρώ για τις σπουδές μας, να φορολογηθούν οι κεφαλαιοκράτες! Δεν θα χάσουμε εμείς τις σπουδές μας,

για να μη χάσουν αυτοί τα κέρδη τους! Δεν πληρώνουμε για σίτιση, στέγαση, μετακίνηση, σημειώσεις, βιβλία, αναλώσιμα. Να μην κλείσει καμία λέσχη σίτισης. Κάτω τα χέρια από τις εστίες. Διεκδικούμε σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Να πληρωθούν τώρα όλοι οι πρακτικάριοι που είναι απλήρωτοι. Δεν θα περάσει η δημιουργία πτυχίων πολλών ταχυτήτων - διαβατηρίων για την ανεργία, η ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας. Απομονώνουμε τους προβοκάτορες, παλεύουμε ενάντια στην κατάργηση του ασύλου!

Η Ακαδημία Πολιτών Λάρισας ενημερώνει τα μέλη της ότι αύριο από 6 - 9 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η διάλεξη του κύκλου της Συμβουλευτικής με ομιλητή τον κ. Ιωάννη Κούρο, ψυχίατρο - ψυχοθεραπευτή Οικογένειας, και θέμα: "Οικογένεια σε κρίση, νομικές διαδικασίες, ο ρόλος των παιδιών και οι συνέπειες σε αυτά, το σύστημα και τα άτομα σε πολλαπλές ψυχολογικές διαδικασίες και αλληλεπιδράσεις" Οι διαλέξεις από αύριο θα πραγματοποιούνται στον Πολυχώρο πολιτισμού "Χορίαμβο", στη Γαληνού 5 και Φαρμακίδου. Οι εγγραφές συνεχίζονται. Πληροφορίες στο τηλ. 6974 496312 και 6973 303524.

ΤΕΤΑΡΤΗ

21

ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

Διακίνηση παράνομων γεωργικών φαρμάκων Ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου του βάμβακος, η διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας (Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου) εφιστά την προσοχή στους παραγωγούς και συνιστά να χρησιμοποιούν μόνο εγκεκριμένα σκευάσματα ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης, που αναγράφονται στις ετικέτες στην ελληνική γλώσσα, καθώς ο τελικός χρήστης φέρει και την ευθύνη χρήσης του προϊόντος. Επισημαίνεται ότι, επιτρέπεται η διάθεση στην αγορά και η χρήση στη χώρα φυτοπροστατευτικών προϊόντων, μόνο εάν έχουν εγκριθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ.115/1997. Η χρησιμοποίηση μη - εγκεκριμένων ουσιών εκτός της ποινικής ευθύνης, εγκυμονεί κινδύνους για τις καλλιέργειες και το περιβάλλον ενώ η αποτελεσματικότητά τους είναι αμφίβολη. Επίσης, η εφαρμογή προϊόντων φυτοπροστασίας για εχθρό, παθογόνο, ζιζάνιο ή σε καλλιέργεια, που είναι διαφορετικά από τα αναφερόμενα στην έγκριση, καθώς και σκευασμάτων μη - εγκεκριμένων ή σκευασμάτων που έχουν αποσυρθεί από την κυκλοφορία ενέχει τον κίνδυνο εντοπισμού υπολειμμάτων σε γεωργικά προϊόντα με πιθανές σοβαρές συνέπειες στη δημόσια υγεία. Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν με το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Υπηρεσίας στα τηλ. 2413 511119, 144, 211 και 181.

Μοναδική συνεργασία του Pantheon Plaza με γνωστούς καλλιτέχνες της Λάρισας

Το Pantheon Plaza, το μεγαλύτερο εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο της Θεσσαλίας, αλλάζει πρόσωπο και αναδεικνύει την καλλιτεχνική του πλευρά, μέσα από την πολύτιμη συμβολή δυο καταξιωμένων καλλιτεχνών από τη Λάρισα, των ζωγράφων Σαλβαδόρ (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Σωτήρη Γεροκώστα) και Μελά Καραγιάννη. Οι δυο αυτοί καλλιτέχνες αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους αλλά και το ταλέντο τους, προκειμένου να κοσμήσουν με την τέχνη τους το Pantheon Plaza και να δώσουν χρώμα στο εμπορικό κέντρο. Τα έργα τους εκτίθενται στο εμπορικό κέντρο υπό τον συμβολικό τίτλο: "Άνοιξη, ψυχή, φύση, αγάπη, σχέσεις ανθρώπων έξω από την μελαγχολία των καιρών". Αναγνωρισμένοι ζωγράφοι, με πληθώρα εκθέσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό και πολύπλευρες καλλιτεχνικές ανησυχίες, οι Σωτήρης Γερόκωστας και Μελάς Καραγιάννης επιθυμούν μέσα από αυτήν την ενέργεια να φέρουν τους πολίτες της Θεσσαλίας ακόμα πιο κοντά στην τέχνη της ζωγραφικής. Σαν αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας, το Pantheon Plaza, μέσα από τη συγκεκριμένη ενέργεια, αποσκοπεί να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό της Θεσσαλίας το έργο καταξιωμένων καλλιτεχνών της Λάρισας, καθώς και να αναδειχθεί σ' ένα νέο και δημιουργικό καλλιτεχνικό πυρήνα της πόλης, πιστεύοντας πως οι κάτοικοι της περιοχής διαθέτουν γνώσεις, αλλά και πάθος για την τέχνη και τη ζωή. Το Pantheon Plaza αποκτά χρώμα και προσκαλεί όλους τους κατοίκους να το επισκεφθούν και να θαυμάσουν από κοντά την "art" πλευρά του shopping! Τώρα όλοι δίνουν ραντεβού στο Pantheon Plaza!


ΤΕΤΑΡΤΗ

21

λάρισα

ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

5

Συνεργασία και ετοιμότητα ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Σ

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας

υνεργασία κι ετοιμότητα απ' όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με σκοπό το σχεδιασμό και το συντονισμό δράσεων για την αντιμετώπιση κινδύνων από δασικές πυρκαγιές ζήτησαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός και η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου, κατά τη χθεσινή σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π) της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου. Στη σύσκεψη, που είχε ως στόχο τον καλύτερο συντονισμό όλων των αρμόδιων φορέων για τις δράσεις που πρέπει να γίνουν έγκαιρα, ώστε με την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου να διασφαλιστεί ένα υψηλό επίπεδο ετοιμότητας, συμμετείχαν ο περιφερειακός διοικητής Π.Υ. Θεσσαλίας κ. Νικ. Λαθύρης και οι προϊστάμενοι πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας κ. Χρ. Καραμπούζης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας κ. Δημ. Τσιούφας, ο αναπληρωτής διοικητής Π.Υ. Λάρισας Αντιπύραχος Ιωαν. Ράπτης, ο διευθυντής Επιχειρήσεων της 110 Π.Μ. Σμήναρχος (Ι) Παν. Δημόπουλος, ο ταγματάρχης Κων. Ιακωβάκης ως εκπρόσωπος της 1ης Στρατιάς, ο αστυνομικός υποδιευθυντής Παν. Τζιοβάρας ως εκπρόσωπος του

Α

Αστυνομικού Διευθυντή, οι δασάρχες Λάρισας κ. Φρειδερίκη Αποστόλου και Ελασσόνας κ. Ζωή Φτίκα, εκπρόσωποι του ΟΤΕ, των δήμων, των εθελοντικών οργανώσεων και βεβαίως των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Το συντονισμό της σύσκεψης είχε ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Χρ. Καλομπάτσιος. Στη διάρκεια της συνεδρίασης όλοι οι φορείς κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τις δράσεις που πρέπει να γίνουν έγκαιρα , ώστε με την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου να διασφαλιστεί ένα υψηλό επίπεδο ετοιμότητας. Ο περιφερειάρχης ευχαρίστησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την πολύ καλή συνεργασία που επετεύχθη κατά τη διάρκεια του χειμώνα για την αντιμετώπιση των έκτακτων καιρικών φαινομένων και τόνισε χαρακτηριστικά: "Δουλέψαμε όλοι μαζί, ο καθέ-

νας από τη δική του θέση, σαν μία ομάδα και οπωσδήποτε βαδίσαμε με συντονισμένο σχέδιο. Με το ίδιο σκεπτικό θα πρέπει να βαδίσουμε με οργανωμένο σχέδιο και για την αντιμετώπιση τυχόν πυρκαγιών το καλοκαίρι. Το ιδανικό θα ήταν να μην υπάρξει καμία πυρκαγιά, αλλά δυστυχώς τα μέχρι τώρα στοιχεία μας διαψεύδουν. Γι΄ αυτό κι εμείς θα προχωρήσουμε βάσει συγκεκριμένης στρατηγικής συνεργασίας, ώστε να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα. Οι καιροί είναι δύσκολοι, οι πόροι είναι περιορισμένοι και θα πρέπει να προχωρήσουμε με συγκεκριμένες και συντονισμένες ενέργειες για την πρόληψη καταρχάς και φυσικά και την καταστολή των πυρκαγιών, όπου θα υπάρξει πρόβλημα". Στην τοποθέτηση της η κ. Καραλαριώτου τόνισε ότι η Αντιπεριφέρεια Λάρισας βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων: "Ε-

νόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου, ξεκινήσαμε έγκαιρα την προετοιμασία και τον συντονισμό των ενεργειών μας, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Βεβαίως, το γενικό πρόσταγμα για την κατάσβεση των πυρκαγιών έχει η Πυροσβεστική υπηρεσία, συνεπικουρούμενη όμως από όλους τους φορείς που συμμετέχουν στο Σ.Ο.Π.Π. Με τη στενή συνεργασία όλων και καταρτίζοντας συγκεκριμένο σχέδιο θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και φέτος τους κινδύνους από την εκδήλωση των δασικών πυρκαγιών. Πρωταρχικό μας μέλημα είναι η πρόληψη. Έτσι, θα πρέπει και οι πολίτες από τη μεριά τους να ευαισθητοποιηθούν, να συμμορφωθούν με τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών και να μην προχωρούν στην καύση σιτοκαλαμιών καθ' όλη την αντιπυρική περίοδο". Στη συνέχεια η αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προς την κατεύθυνση της πρόληψης,

όπως:- Ορισμός υπευθύνων από πλευράς των δήμων, ώστε να υπάρχει άμεση και γρήγορη συνεννόηση σε περίπτωση ανάγκης, - Καθαρισμός των οικοπέδων, - Ορισμός αντιπυρικών ζωνών από δήμους και δασαρχεία - Περιπολίες του Στρατού, της Αστυνομίας και των εθελοντικών οργανώσεων σε συνεργασία πάντα με την Πυροσβεστική, όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι υψηλός. "Είμαι αισιόδοξη, ότι και κατά τη φετινή θερινή περίοδο θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τυχόν πυρκαγιές. Είμαστε σε ετοιμότητα, ξεκινήσαμε έγκαιρα και ευελπιστούμε ότι μέσα από την καλή συνεργασία όλων των φορέων θα επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα όλες τις εθελοντικές οργανώσεις για τη συνολική προσφορά τους στην Πολιτική Προστασία της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας", τόνισε η κ. Καραλαριώτου ολοκληρώνοντας την ομιλία της.

Ο κ. Λαθύρης, στη συνέχεια, επεσήμανε ότι "Οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να μην υπάρξουν προβλήματα", ενώ συμφώνησε με την αντιπεριφερειάρχη ότι "η βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στον τομέα της πρόληψης και ζήτησε να ενεργοποιηθούν όχι μόνον οι φορείς αλλά και όλοι οι πολίτες και να ενημερώνουν έγκαιρα τις αρχές για τυχόν εστίες, ώστε τυχόν φαινόμενα πυρκαγιών να αντιμετωπίζονται εν τη γενέσει τους. Στη σύσκεψη ο κάθε φορέας αναφέρθηκε στο μηχανικό εξοπλισμό που διαθέτει ενώ ταυτόχρονα τονίστηκε ότι περικοπές δαπανών και οι έλλειψη προσωπικού, προκαλούν σοβαρά προβλήματα. Αξίζει να σημειωθεί πως τα πρακτικά των σχετικών Σ.Ο.Π.Π. και των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων θα υποβληθούν στη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προκειμένου να διαμορφωθεί ο τελικός Περιφερειακός σχεδιασμός για πρόληψη κι ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κινδύνων από δασικές πυρκαγιές. Αντίγραφο του σχεδιασμού της Περιφέρειας θα κοινοποιηθεί στη συνέχεια σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο γενικός διευθυντής Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. κ. Μέγας και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Ευαγγελία Λιακούλη, Μαρία Μαμάρα και Αθαν. Παιδής.

Λαρισινές επιχειρήσεις στην 11η έκθεση οίνου

πό το Επιμελητήριο Λάρισας ανακοινώθηκε ότι πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η συμμετοχή των 9 επιχειρήσεων - μελών του στην 11η έκθεση Οίνου, αποσταγμάτων και αμπελοοινικού εξοπλισμού Οινόραμα 2012 από 16 - 19/3 στο εκθεσιακό κέντρο ΕΚΕΠ Μεταμόρφωσης. Το "Οινόραμα", που αποτελεί το "ραντεβού" της "Ελλάδας των Δημιουργών", είναι η μεγαλύτερη έκθεση κρασιού και αμπελοοινικού εξοπλισμού της χώρας. Είναι η μοναδική έκθεση στην Ελλάδα αφιερωμένη αποκλειστικά σε ό,τι έχει σχέση με το κρασί. Στο Οινόραμα εκθέτουν οινοποιοί και αποσταγματοποιοί απ' όλη την Ελλάδα καθώς και εταιρείες που εισάγουν κρασιά. Σημαντικό κομμάτι του Οινοράματος αποτελεί το τμήμα όπου εκτίθενται προϊόντα και υπηρεσίες εταιρειών που προμηθεύουν τον α-

μπελοοινικό κλάδο (μηχανήματα, εξοπλισμός, αναλώσιμα κ.λπ.). Το "Οινόραμα" οργανώνεται κάθε δύο χρόνια, στην Αθήνα, από το 1994. Η έκθεση συγκέντρωσε οινοποιεία απ' όλη την Ελλάδα και αντέταξε στην κρίση ένα τεκμηριωμένα αισιόδοξο μήνυμα: "Η Ελλάδα που θα ανατείλει μέσα από την κρίση, θα είναι η Ελλάδα της αυθεντικότητας και της δημιουργίας, της σκληρής δουλειάς και της επιτυχίας", στοιχεία που ήδη ενσαρκώνει το ελληνικό κρασί. Οι Ελληνες οινοποιοί είναι δημιουργοί: δημιουργούν πλούτο, εξάγουν, προβάλλουν θετική εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό", δήλωσε ο οργανωτής της έκθεσης, Ντίνος Στεργίδης. Στην έκθεση συμμετείχαν πάνω από 200 εκθέτες, εκ των οποίων περίπου 120 οινοποιεία. Έτσι, όπως συνέβαινε και στις 10 προηγούμενες διοργανώσεις της, η έκθεση

"Οινόραμα" συνέχισε να συμβάλει στην περαιτέρω ανάδειξη της ελληνικής οινοποιίας και στη διαμόρφωση της θετικής εικόνας που η ελληνική κοινωνία έχει για το κρασί της Ελλάδας. Η έκθεση φιλοξένησε επίσης πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων και

τον διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου έλληνα οινοχόου. Οι εταιρίες μέλη του Επιμελητηρίου που συμμετείχαν υπό την αιγίδα μας στο φετινό "Οινόραμα" είναι οι κάτωθι: Λάζαρος Καριπίδης & ΣΙΑ Ο.Ε., οίνος ερυθρός Merlot - Οίνος λευ-

κός Chardonnay Κατσαρός Νικόλαος και ΣΙΑ Ο.Ε., ούζο - τσίπουρο - brandy - λικέρ Οινοποιία Ελασσόνας Γ. Λόλας - Γ. Φτίκας Ο.Ε, οργανικό κρασί Αποσταγματοποιία - Ποτοποιία Καρδάση ούζο -τσίπουρο - brandy Θεσσαλική ποτοποιία ΑΒΕΕ - τσίπουρο Ηarma, ούζο Ηarma Aμπέλου Τέχνη - κρασί Ραψάνη Χρυσοχόου - κρασί Kτήμα Δ. Μίγα - κρασί Eυαγγ. Μηνά & ΣΙΑ Ο.Ε. - οίνος λευκός και ερυθρός Από τη διοίκηση του Επιμελητηρίου παρευρέθηκε ο οικονομικός επόπτης κ. Δ. Οικονόμου. Το "Οινόραμα 2012" επισκέφθηκε χιλιάδες κόσμος, αφού ο κόσμος θέλει να επιβραβεύσει εκείνους που δημιουργούν, εκείνους που φέρνουν πλούτο στην πατρίδα και ως τέτοιους βλέπει τους Ελληνες οινοποιούς.


λάρισα

6

ΤΕΤΑΡΤΗ

21

ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης μαθητών σε θέματα περιβάλλοντος

Μ

ε την επίσκεψη 80 μαθητών των 15ου και 43ου Δημοτικών Σχολείων Λάρισας στο Βοτανικό Κήπο ξεκίνησε το φιλόδοξο και καινοτόμο "Πρόγραμμα Ευαισθητοποίησης των μαθητών σε θέματα Πρασίνου και Περιβάλλοντος" που προέκυψε μέσα από την συνεργασία της Υπηρεσίας Πρασίνου του δήμου Λαρισαίων και της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει οργανωμένες επισκέψεις μαθητών των Ε' - Στ' τάξεων Δημοτικών Σχολείων στο Βοτανικό Κήπο που βρίσκεται εντός του Πάρκου του Αλκαζάρ. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της υπηρεσίας πρασίνου του δήμου Λαρισαίων με την αρωγή της υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων της διεύθυνσης, θα εξηγούν στους μαθητές το ρόλο και την αξία των φυτών, των δέντρων και των πάρκων στην πόλη σε άμεση συνεργασία με τους δασκάλους των τμημάτων. Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι ο σεβασμός και η προστασία του πρασίνου τόσο στο χώρο του

σχολείου, όσο και σε όλους τους δημόσιους χώρους από τη μαθητική κοινότητα. Οι μαθητές που θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα θα κληθούν να φτιάξουν έως το τέλος της σχολικής χρονιάς το δικό τους φυτολόγιο και να δημιουργήσουν ένα άλμπουμ με φωτογραφίες από την αυλή του σχολείου τους. Την 5η Ιουνίου (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος) θα γίνει έκθεση όλων των φυτολογίων και των άλμπουμ ενώ θα βραβευτούν τα τρία πιο πρωτότυπα, καλαίσθητα και πλούσια σε είδη φυτών φυτολόγια, καθώς επίσης και οι τρεις πιο όμορφες σχολικές αυλές, που συμβάλλουν στην αισθητική αναβάθμιση της πόλης μας. Επίσης θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής σε όλα

τα σχολεία που θα λάβουν μέρος στη δράση. Στην χθεσινή πρώτη ημέρα το παρών έδωσε ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κωνσταντίνος Τζανακούλης ο οποίος δήλωσε: "Ο Βοτανικός Κήπος του δήμου Λαρισαίων ολοκληρώθηκε το 2010 και καταλαμβάνει ένα χώρο 3,5 στρεμμάτων στην περιοχή του πάρκου του Αλκαζάρ. Φιλοξενεί 190 είδη χαρακτηριστικά της ελληνικής χλωρίδας, αυτοφυή αλλά και ξενικά, εκ των οποίων τα περισσότερα αποτελούν πλέον συστατικά μέρη των πάρκων και των ιδιωτικών κήπων της Ελλάδας. Πρόκειται για ένα περιφραγμένο χώρο που εσωτερικά οργανώνεται από διαδρομές, που επιτρέπουν στον επισκέπτη να παρατηρεί από κοντά

τα φυτά και να έχει πρόσβαση στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους. "Είμαστε πλέον στην ευχάριστη θέση να φιλοξενούμε τους μαθητές των σχολείων της Λάρισας στο Βοτανικό Κήπο του δήμου Λαρισαίων κι έτσι να δίνουμε τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τη φύση, αλλά και τον πλούτο της βιοποικιλότητας της περιοχής μας. Ο αντιδήμαρχος Πρασίνου κ. Άρης Γαλάτος τόνισε πως "το πράσινο και οι ελεύθεροι χώροι αποτελούν βασικούς συντελεστές της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος, που επηρεάζουν ιδιαίτερα την αισθητική της πόλης και την καθημερινή ζωή των κατοίκων της. Δυστυχώς όμως σε πολλές περιπτώσεις εμείς οι ίδιοι εί-

μαστε σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνοι για την καταστροφή του πρασίνου σε πολλές γωνιές της πόλης με αποτέλεσμα να κατασπαταλούμε πολύτιμους οικονομικούς πόρους για την αποκατάσταση των ζημιών. Από την άλλη μεριά το ευτύχημα είναι ότι οι τα σημερινά παιδιά δεν φαίνεται να μας μοιάζουν. Οι σημερινοί μαθητές ως αυριανοί πολίτες είναι η καλύτερη επένδυση για να αντιμετωπισθούν με επιτυχία τα περιβαλλοντικά προβλήματα των πόλεων" ενώ ευχαρίστησε για την συνεργασία την διεύθυνση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και την υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων κ. Κατερίνα Σταγιάννη αλλά και τους υπηρεσιακούς παράγοντες της υπηρεσίας Πρα-

σίνου που αντιλαμβάνονται την σπουδαιότητα του προγράμματος. Τέλος η υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Α/βάθμιας Εκπαίδευσης κάλεσε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των Δημοτικών Σχολείων της Λάρισας να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα επισκέψεων στο Βοτανικό Κήπο της Λάρισας, τόσο για εκπαιδευτικούς, όσο και για ψυχαγωγικούς λόγους. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί τη φετινή χρονιά σε πιλοτική βάση ενώ από τη νέα σχολική χρονιά θα επεκταθεί με επισκέψεις των σχολείων στον δημοτικό λαχανόκηπο του δήμου Λαρισαίων. Ήδη αρκετά σχολεία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή με τις αιτήσεις να συνεχίζονται προς την διεύθυνση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τους μαθητές των δημοτικών σχολείων που επισκέφθηκαν το Βοτανικό Κήπο συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί κ.κ. Κ. Κέδρας, Α. Γκριμπούζης, Σ. Νάτσα και Α. Γιαλαμάς, ενώ τους μαθητές ξενάγησε η δασολόγος της Υπηρεσίας Πρασίνου κ. Β. Τσουρλή και η προϊσταμένη Νέων Έργων κ. Χρ. Μπεριάνη. Παρούσα ήταν επίσης η εθελόντρια δασολόγος Φ. Καρυώτη.

Επιμορφωτικό πρόγραμμα ενηλίκων στο ΚΠΕ Κισσάβου - Ελασσόνας

Τ

ο ΚΠΕ Κισσάβου - Ελασσόνας στο πλαίσιο των υποχρεώσεών του, που απορρέουν από το τεχνικό δελτίο έργου, και έχοντας υπόψη όλες τις σχετικές διατάξεις του Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. οργάνωσε διήμερο επιμορφωτικό πρόγραμμα ενηλίκων 12 ωρών με θέμα "Αειφόρος Ανάπτυξη, παραδοσιακή αρχιτεκτονική των οικισμών του Κισσάβου". Τα μαθήματα του προγράμματος διεξήχθηκαν από την Παρασκευή έως το Σάββατο 17 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις του Κέντρου στην Αγιά. Το περιεχόμενο του προγράμματος περιελάμβανε θέματα, όπως η αειφόρος ανάπτυξη των ορεινών οικισμών, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική των οικισμών του Κισσάβου, προώθηση αναπτυξιακών παρεμβάσεων κ.ά. Η ανάπτυξη του επιμορφωτικού προγράμματος υποστηρίχθηκε από τη Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, την Αναπτυξιακή Εταιρεία Νομού Λάρισας Α.Ε. ΟΤΑ, το σύλλογο "Φίλοι του Πηνειού", το Δίκτυο Περραιβία για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό - ΜΚΟ καθώς και από άλλους εκπαιδευτικούς, περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς φορείς. Το σεμινάριο τελούσε υπό την αιγίδα του δήμου Αγιάς. Στο επιμορφωτικό πρόγραμμα συμμετείχαν σαράντα (40) ενήλικοι οι οποίοι ευαισθητοποιούνται στην κατεύθυνση επίτευξης της βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από την ανάδειξη

και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας μας. Το απόγευμα της Παρασκευής, 16 Μαρτίου, οι εισηγήσεις περιελάμβαναν θέματα, όπως η αειφόρος ανάπτυξη των οικισμών του Κισσάβου, οι όψεις της τοπικής ιστορίας, αναπτυξιακές παρεμβάσεις στους οικισμούς του Κισσάβου, τα γνωρίσματα της τοπικής αρχιτεκτονικής και τα θρησκευτικά μνημεία του Κισσάβου. Ειδικότερα, ο καθηγητής του Α.Π.Θ. Δρ. Θεοχάρης Ζάγκας στην εισήγησή του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αξιοποίησης των φυσικών και πολιτιστικών πόρων των παρακισσάβιων οικισμών με όρους περιβαλλοντικής ποιότητας. Ακολούθως, η κ. Κατερίανα Παπαδοπούλου, υπεύθυνη Γ.Α.Κ., τοπικού παραρτήματος Αγιάς, επισήμανε την αναγκαιότητα της αξιοποίησης των ιστορικών πηγών για την προβολή

και την ανάδειξη της πολιτιστικής δραστηριότητας ενός τόπου. Τις αναπτυξιακές παρεμβάσεις στους οικισμούς του Κισσάβου παρουσίασε ο κ. Θεό-δωρος Μηνάς, πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Ν. Λάρισας. Στη συνέχεια, ο κ. Θεόδωρος Σουλιώτης, πολιτικός μηχανικός έδωσε το χρώμα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των οικισμών της Αγιάς και κατόπιν, ο αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Δρόσος "ταξίδεψε" τους συμμετέχοντες στα θρησκευτικά μνημεία του Κισσάβου. Τέλος, οι εκπαιδευτικοί του Κέντρου κ. Σπύρος Αναγνωστάκης, κ. Ανδρέας Γκανάτσιος και κ. Κώστας Σπανός παρουσίασαν τις δράσεις του Κ.Π.Ε. Κισσάβου Ελασσόνας στα οι-κολογικά πεδία των δήμων Ελασσόνας και Αγιάς. Το πρωί του Σαββάτου, ο κ. Αντώνιος Γαλερίδης, πολιτικός μηχανικός, προσέφερε στους συμμετέχοντες έ-

να ταξίδι εξερεύνησης στα πέτρινα γεφύρια του Πηνειού. Στη συνέχεια ο κ. Αχιλλέας Αρχοντής, τεχνίτης ψηφιδωτών - πέτρας, παρουσίασε το "χρονικό κατασκευής ενός παραδοσιακού σπιτιού" από τεχνίτες της πέτρας. Ακο-λούθησε περιήγηση στα αρχοντικά της Αγιάς και του Μεταξοχωρίου από τον κ. Θεό-δωρο Σουλιώτη, πολιτικό μηχανικό, και παρουσίαση των τυπολογικών χαρακτηριστι-κών των παραδοσιακών σπιτιών. Η βιωματική επίσκεψη στον παραδοσιακό πλούτο της Αγιάς τελείωσε στο Μεγαλό-βρυσσο, όπου ο κ. Στέφανος Ριζούλης, αντιπρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. του δήμου Αγιάς, και ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου κ. Ευάγγελος Λάμπρου παρουσίασαν την ιστορία αυτού του γραφικού οικισμού του Κισσάβου. Ακολούθως, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τις εμπειρίες και τους προβληματισμούς

τους για την αναγκαιότητα α-ναζήτησης αειφόρων πρακτικών που θα "ζωντανέψουν" τους ορεινούς οικισμούς της πατρίδας μας. Στις εργασίες του σεμιναρίου παρέστησαν και χαιρέτησαν τους συμμετέχοντες ο κ. Θεόδωρος Σουλιώτης, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Αγιάς, η πε-ριφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντία Πράντζου - Κανιούρα και ο πρόεδρος του Δικτύου Περραιβία για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό κ. Κων/νος Σκριάπας. Επίσης, παρέστησαν ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Αγιάς κ. Στέφανος Ριζούλης, ο κ. Θεόδωρος Μηνάς, πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Ν. Λάρισας, ο καθηγητής της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. κ. Θεοχάρης Ζάγκας, καθώς και άλλοι εκλεκτοί προσκεκλημένοι.


ΤΕΤΑΡΤΗ

21

λάρισα

ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

7

Η αποδέσμευση από την Ε.E. είναι η μόνη διέξοδος

Τ

Συλλαλητήριο ενάντια στην υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης πραγματοποίησε η Ν.Ε. Λάρισας του ΚΚΕ

ην πρόταση του ΚΚΕ για την έξοδο της χώρας από την κρίση παρουσίασε η Νομαρχιακή Επιτροπή Λάρισας του κόμματος, με αφορμή το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που διοργανώθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης ενάντια στην υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης. Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο γραμματέας της Ν.Ε. του ΚΚΕ Παναγιώτης Σπήλιος, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι, "το μαύρο μέτωπο της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ψηφίζει στη Βουλή τη δανειακή σύμβαση, που δένει με αλυσίδες το λαό για τα επόμενα τριάντα χρόνια. Μια σύμβαση που αποτελεί κομμάτι της επίθεσης που έχουν εξαπολύσει τα μονοπώλια, τα κόμματά τους και που με την ομπρέλα της ΕΕ, καταδικάζουν τις λαϊκές οικογένειες στη φτώχεια και την εξαθλίωση". Στη συνέχεια ο κ. Σπήλιος αναφέρθηκε στη στάση των υπόλοιπων κομμάτων, επισημαίνοντας ότι "προχωρούν τώρα στις εκλογές γιατί τον Ιούνιο αναμένεται λαίλαπα νέων μέτρων. Η ΝΔ θέλει να ξαναγίνει κυβέρνηση. Να συνεχίσει το έργο της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου. Έχει ψηφίσει τα περισσότερα αντιλαϊκά νομοσχέδια. Είναι δεσμευμένη ιδεολογικά και πολιτικά με το μεγάλο κεφάλαιο. Το ΠΑΣΟΚ είναι ίδιο. Δεν αλλάζει. Έχει εξαπατήσει πολλές φορές το λαό. Μαζί με τη ΝΔ είναι κόμματα της ΕΕ, κόμματα της πλουτοκρατίας. Στη συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου, απέδειξε πόσο καλά μπορεί να συνεργάζεται με τη

ΝΔ και τον Καρατζαφέρη. Αυταπάτες σπέρνει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Μόνιμα καλλιεργούν αντιλήψεις ότι τα πάντα είναι ζήτημα διαχείρισης και διαπραγμάτευσης. Ψήφισαν το Μάαστριχτ, είναι κόμμα της ΕΕ, βαθιά προσηλωμένοι σ' αυτή. Το κάλεσμα για "ενότητα της αριστεράς" είναι ψεύτικο, ύπουλο, απατηλό. Δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση της αριστεράς. Η κυβέρνηση θα είναι ή του λαού ή των μονοπωλίων. Ανάλογα ψέματα υπόσχονται και άλλα κόμματα που ξεφυτρώνουν από διαφωνούντες του μνημονίου. Η ΔΗΜ.ΑΡ. του Κουβέλη, η Κατσέλη και άλλοι που αποτελούν την άλλη όψη του ΠΑΣΟΚ. Το ΛΑΟΣ, η Μπακογιάννη είναι η αιχμή του δόρατος του αντικομμουνισμού και των εργατικών αγώνων. Το ΛΑΟΣ τιμά στο έπακρο τις καταβολές του, τη χούντα του Μεταξά και της επταετίας. Πρωτοστατεί σε προβοκάτσιες, είναι κόμμα για όλες τις βρώμικες δουλειές". Στη συνέχεια, ο γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής του ΚΚΕ

τόνισε ότι "ζούμε συνθήκες άγριου, βάρβαρου ταξικού πολέμου, που διεξάγεται σε όλα τα επίπεδα. Είναι πόλεμος οικονομικός, πολιτικός, ιδεολογικός. Εμείς οι κομμουνιστές ποτέ δεν κρύψαμε την αλήθεια, ποτέ δεν κοροϊδέψαμε, ποτέ δεν διαστρεβλώσαμε την πραγματικότητα. Δεν μπορεί να υπάρξει λύση, διέξοδος απ' την κρίση, ανάπτυξη που να συμφέρει και τα μονοπώλια και το λαό. Δε μπορεί να υπάρξει λύση σε συνθή-

κες ταξικής συνεργασίας, μέσα στην ΕΕ και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όσο τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα αποτελούν ατομική ιδιοκτησία. Η μόνη διέξοδος είναι η αποδέσμευση απ' την ΕΕ, η μονομερής διαγραφή του χρέους, η κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, η εργατική λαϊκή εξουσία. Μας λένε ότι μια τέτοια κοινωνία αργεί, σήμερα τι κάνουμε. Ακόμη όμως και για αυτούς που

Οργανώνεται ενόψει εκλογών ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ Στόχος η συγκρότηση ψηφοδελτίου στη λογική του αντιμνημονιακού μετώπου

Τ

η δράση του ενόψει των εκλογών δρομολόγησε με τη χθεσινοβραδινή του συνέλευση ο ΣΥΡΙΖΑ νομού Λάρισας. Τα μέλη του ξεκίνησαν τις διαδικασίες για τη συγκρότηση της εκλογικής επιτροπής η οποία προβλέπεται να οριστεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα, ώστε να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτη-

τες επαφές για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου του χώρου στην περιοχή.

Βασικός στόχος είναι η συμμετοχή σε αυτό το ψηφοδέλτιο προσωπικοτήτων από τον

ευρύτερο χώρο της αριστεράς, του αντιμνημονιακού μπλοκ, αλλά και απεγκλωβισμένων από το ΠΑΣΟΚ. Στη χθεσινή εκδήλωση παρέστη και μίλησε για τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και την τακτική του χώρου ενόψει των εκλογών το μέλος της πανελλαδικής συντονιστικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Άγγελος Μανταδάκης. Μ.Κ.

δεν έχουν ακόμη πειστεί, πρέπει να είναι καθαρό, ότι δε μπορεί σήμερα να αναχαιτιστεί η επίθεση, να υπάρξουν έστω και επιμέρους κατακτήσεις χωρίς συγκρούσεις, χωρίς μαζικούς και αποφασιστικούς αγώνες. Αγώνες πολύμορφους μα πάνω απ' όλα απεργιακούς σε κάθε χώρο δουλειάς. Να μη σκύψουμε το κεφάλι, να μη δεχτούμε μειώσεις μισθών, ατομικές συμβάσεις. Να δώσουμε μάχες για υπογραφή κλαδικών συμβάσεων, να ορθώσουμε μέτωπο απέναντι στην εργοδοσία. Να κουρελιάσουμε στην πράξη τα μνημόνια και τη δανειακή σύμβαση που σήμερα ψηφίζουν. Και πάνω απ' όλα να εκφραστεί πολιτικά ο αγώνας. Με αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ στις εκλογές. Είναι το μόνο Κόμμα που φοβούνται. Είναι το μόνο Κόμμα που δε μπορούν να βάλουν στο χέρι". Το χθεσινοβραδινό συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε με πορεία των συγκεντρωμένων στους κεντρικούς δρόμους της Λάρισας. Μ.Κ.

Συνελήφθη 53χρονος για κατοχή χασίς Συνελήφθη προχθές το πρωί στη Λάρισα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών, ένας 53χρονος Έλληνας κατηγορούμενος για κατοχή - διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Σύμφωνα με την αστυνομία, σε νομότυπη έρευνα που έγινε στην οικία του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις αυτοσχέδιες συσκευασίες με αποξηραμένη κάνναβη συνολικού βάρους 60,8 γραμμαρίων, την οποία κατηγορείται ότι προόριζε για εμπορία καθώς και το χρηματικό ποσό των 380 ευρώ. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας.

Στη Λάρισα ο καθηγητής εγκληματολογίας Γ. Πανούσης Oι Σύλλογοι Γονέων των 1ου, 3ου - 41ου, 4ου - 37ου Δημοτικών Σχολείων Λάρισας διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση την Τρίτη 27 Μαρτίου στις 7.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου (Ανθ. Γαζή & Κουμουνδούρου) με θέμα "Eπιθετικότητα και εντάσεις στο σχολείο: Mύθοι και πραγματικότητα". Ομιλητής θα είναι ο καθηγητής Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιάννης Πανούσης. Την εκδήλωση που θα είναι ανοικτή στο κοινό θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιάννης Σιούλας.


OFF

8

ΤΕΤΑΡΤΗ

21

ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

the record

Ντόρος Μέγας ντόρος δημιουργήθηκε χθες, μετά τις δηλώσεις του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννη Δριβελέγκα, ότι την τριετία 2007 - 2009 περισσότεροι από 1.000 αγρότες ελάμβαναν, παράνομα, αποζημιώσεις που έφταναν έως και τις 150.000 το χρόνο, ενώ υπήρξε συγκεκριμένος άνθρωπος που έλαβε 372.000 ευρώ στην τριετία και οικογένεια που το ίδιο χρονικό διάστημα έλαβε 752.000 ευρώ. Ο υφυπουργός υποστήριξε ότι έχουν ήδη σταλεί στη Δικαιοσύνη τα συμπεράσματα Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, που έγινε στον ΕΛΓΑ, προκειμένου να αποκαλυφθεί ο λόγος για τον οποίο το έλλειμμα έφτασε μέσα σε 5 χρόνια από τα 800 εκατομμύρια του 2004 στα 4,5 δισ. του 2009. Μάλιστα, η ΕΔΕ φέρεται να διατάχθηκε μετά από καταγγελίες για παρεμβάσεις βουλευτών, που υποχρέωναν τον ΕΛΓΑ να πληρώνει υπέρογκα ποσά, παρακάμπτοντας τις διαδικασίες. Οι ισχυρισμοί του υφυπουργού δεν έμειναν, πάντως, ασχολίαστοι από τον γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ, Μάξιμο Χαρακόπουλο, ο οποίος ζήτησε από την ηγεσία του ΥΠΑΓΑΝ να δώσει ονοματεπώνυμα και συγκεκριμένα στοιχεία, σημειώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση "όλα αυτά είναι κοινές συκοφαντίες".

Ι.Δ.

Στον ΕΟΠΥΥ Εντονη η δυσφορία που εκδηλώνεται, εσχάτως, από χιλιάδες ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι καλούνται από τους συμβεβλημένους γιατρούς του Οργανισμού να πληρώνουν κανονικά επίσκεψη, με το αιτιολογικό ότι οι γιατροί έχουν υπερβεί το πλαφόν των 50 δωρεάν επισκέψεων την εβδομάδα. Επειδή το φαινόμενο προσέλαβε διαστάσεις, ο ΕΟΠΥΥ εξέδωσε χθες ανακοίνωση καλώντας τους ασφαλισμένους να ζητούν απόδειξη από τον γιατρό, όταν τους ζητείται να πληρώσουν από την τσέπη τους την επίσκεψη, και στη συνέχεια να την κοινοποιούν στον ΕΟΠΥΥ, ώστε με το ηλεκτρονικό σύστημα που υπάρχει να γί-

Τ

κό ρεύμα και ποτίζουν κανονικά αλλά οι ίδιοι φαίνεται πως αντιμετωπίζονται ως παιδιά ενός κατώτερου θεού. Θυμίζουν, πάντως, ότι σε λίγες εβδομάδες πλησιάζουν εκλογές και αν δεν λυθεί, άμεσα, το πρόβλημα, η δυσαρέσκειά τους θα βρει τρόπο να εκφραστεί.

Η απαρχή της περιπέτειας …

Η οργάνωση της αντίστασης

"Η δέσμευση του Αντώνη Σαμαρά για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το πώς η χώρα οδηγήθηκε στο μνημόνιο ισχύει στο ακέραιο. Πολύ περισσότερο μετά και τις αποκαλύψεις του πρώην Γεν. Γραμματέα της Στατιστικής Υπηρεσίας, του κ. Κοντοπυράκη για την αυθαίρετη αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 από τον "μιας ώρας" υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου" τόνισε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία της Διοικούσας της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο επίσκεψής του στη συμπρωτεύουσα, ενόψει της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης. Σύμφωνα με τον κ. Χαρακόπουλο "το τι συνέβη είναι πλέον γνωστό. Στην προσπάθειά τους να σπιλώσουν την κυβέρνηση Καραμανλή και τη ΝΔ, διέσυραν τη χώρα με ολέθριες συνέπειες". Μάλιστα, κάλεσε τον κ. Βενιζέλο "εάν πραγματικά θέλει να κάνει μια νέα αρχή, όχι απλά να πάρει αποστάσεις αλλά να λάβει σαφή και ξεκάθαρη θέση για ότι συνέβη με το φούσκωμα του ελλείμματος του 2009, που ήταν η απαρχή της περιπέτειας στην οποία μπήκε η χώρα". Το στέλεχος της ΝΔ, δήλωσε αισιόδοξο ότι ο ελληνικός λαός στις κάλπες θα δώσει αυτοδυναμία στο κόμμα του, ενώ άσκησε κριτική στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι "ο κ. Βενιζέλος δεν προήλθε από παρθενογένεση". νεται άμεση διασταύρωση. Ωραίο σύστημα βρήκαν για να ελέγχουν τους γιατρούς τα τσακάλια του νέου Οργανισμού αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι, έτσι, οι ασφαλισμένοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν από την τσέπη τους για επισκέψεις, που με το παλιό καθεστώς ήταν δωρεάν.

Ι.Δ.

Ακόμα περιμένουν Εδώ και μήνες περιμένουν δεκάδες αγρότες του νομού Λάρισας την έγκριση των αιτήσεών τους για την έκδοση αδειών χρήσης νερού από τη διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας προκειμένου να μπορέσουν να πάρουν τη πράσινο

φως από τη ΔΕΗ και να προχωρήσουν στον εξηλεκτρισμό των υδροληψιών τους από κανάλια του ΤΟΕΒ Πηνειού. Όπως σημειώνουν, έτσι θα μπορέσουν να ξεφύγουν από το βραχνά του πετρελαίου του οποίου η τιμή έχει ξεφύγει, ανεβάζοντας κατακόρυφα το κόστος παραγωγής τους. Παρά την πολύμηνη αναμονή, οι αγρότες δεν έχουν καταφέρει να πάρουν, μέχρι σήμερα, την πολυπόθητη άδεια, αφού το θέμα έχει κολλήσει στη διεύθυνση Υδάτων, δίχως, μάλιστα, να τους δίνεται κάποια συγκεκριμένη απάντηση για το τι μέλλει γενέσθαι. Οι αγρότες δηλώνουν οργισμένοι και τα βάζουν με την κυβέρνηση για την αργοπορία στη διαδικασία αδειοδότησης τονίζοντας ότι συνάδελφοί τους με γειτονικά χωράφια έχουν πάρει εδώ και χρόνια αγροτι-

Σύσκεψη οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας αύριο στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα συνελεύσεων του, με θέμα την οργάνωση της αντίστασης "στην αντεργατική επίθεση κυβέρνησης, Ε.Ε, τρόικας και μεγάλου κεφαλαίου". Στη σύσκεψη έχουν κληθεί να παραστούν εργατικά σωματεία, οι αντιμονοπωλιακές δυνάμεις της αγροτιάς και των ΕΒΕ, ώστε "να συζητήσουμε για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων από κοινού και με τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς αγρότες που θύματα της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής είναι και αυτοί". Όπως επισημαίνεται, "το ότι ψηφίστηκαν οι αντεργατικοί νόμοι, δεν σημαίνει ότι αυτόματα μπορούν να εφαρμοστούν. Αυτό θα εξαρτηθεί από την στάση των εργατών. Το ΕΚΛ καλεί όλους τους εργαζόμενους να μην δεχτούν καμία μείωση μισθών, καμία ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά να παλέψουν για την υπογραφή ΚΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις. Να μην δεχτούν τις Ενώσεις Προσώπων που θέλουν να κάνουν οι εργοδότες για να παρακάμψουν τα σωματεία και τις επιχειρησιακές συμβάσεις, που μειώνουν τους μισθούς, γιατί δεν πρόκειται ούτε μ' αυτόν τον τρόπο να σωθούν οι δουλειές, αντίθετα δεν θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους. Να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς και την τρομοκρατία των επιχειρηματιών στους τόπους δουλειάς. Αλλά να οργανωθούν στα σωματεία, σε σωματειακές επιτροπές στους τόπους δουλειάς, να κάνουν συνελεύσεις σε κάθε χώρο δουλειάς και να αποφασίσουν την άρνηση κάθε μείωσης των μισθών, κατάργησης των ΚΣΣΕ και ανατροπής των εργασιακών σχέσεων".

Μ.Κ.

Ενταση στη Βουλή μεταξύ Ροντούλη και Σαχινίδη

ην έντονη αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη προκάλεσαν οι αιτιάσεις του εκπροσώπου του ΛΑΟΣ Αστέριου Ροντούλη ότι η Ελλάδα υπέγραψε μυστική συμφωνία εμπράγματων εγγυήσεων με τη Φινλανδία προκειμένου η τελευταία να συμμετέχει στη δανειοδότηση της χώρας μας. Ο κ. Ροντούλης επέμεινε στις αιτιάσεις του, παρά τις διαψεύσεις του κ. Σαχινίδη, τον οποίο κάλεσε να παραιτηθεί χαρακτηρίζοντας τον "ψεύτη". "Δεν υπάρχει καμία σύμβαση του ελληνικού δημοσίου με τη Φιλανδία. Ψεύτης δεν είμαι εγώ. Συκοφάντης είστε εσείς. Και με τις

ασχήμιες σας δεν τιμάται αλλά υποβαθμίζεται το κοινοβούλιο", του απάντησε ο αναπληρωτής υ-

πουργός. "Κάνει τον τζάμπα μάγκα ο κ. Σαχινίδης γιατί απλούστατα ξέρει ότι η συμφωνία είναι α-

πόρρητη και μυστική", ανέτεινε ο κ. Ροντούλης. Οι αναφορές αυτές του εκπροσώ-

που του ΛΑΟΣ προκάλεσαν και την έντονη αντίδραση του παριστάμενου αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Σωκράτη Ξυνίδη που του συνέστησε να μην "λαϊκίζει". "Γιατί κ. Ξυνίδη; Σας τσίμπησε καμία γουμαρόμυγα;" σχολίασε δηκτικά ο κ. Ροντούλης ενώ το επεισόδιο έληξε με την παρέμβαση της προεδρεύουσας του Σώματος Ροδούλας Ζήση. Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης επιτέθηκε στα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, χαρακτηρίζοντας τα "συνέταιρους και μελλοντικούς εταίρους με κοινό αντιλαϊκό πρόγραμμα που καταργεί κάθε έννοια κοινωνικού κράτους.


ΤΕΤΑΡΤΗ

21

ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

λάρισα

9

Σε συλλαλητήριο προχωρούν σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι

Σ

ε πανδημοσιοϋπαλληλικό - πανεργατικό συλλαλητήριο στις 6.30 σήμερα το απόγευμα στην πλατεία Ταχυδρομείου προχωράει το Νομαρχιακό Τμήμα Λάρισας της ΑΔΕΔΥ. Όπως ανέφερε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος του τμήματος Δημήτρης Παπαποστόλου, "το νέο βάρβαρο μνημόνιο οδηγεί τους εργαζόμενους και την κοινωνία στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Η κατεδάφιση του εργασιακού θεσμικού πλαισίου, οι νέες περικοπές στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις, η κατεδάφιση του κράτους πρόνοιας, οι νέες απολύσεις εργαζόμενων από το δημόσιο αποτελούν τα νέα βάρβαρα μέτρα. Η διαρκής υποβάθμιση και απαξίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, μέσω της υποχρηματοδότησης του Συστήματος Υγείας και Πρόνοιας, η υποστελέχωση των Νοσοκομείων και των Μονάδων του ΕΟΠΥΥ, η

Στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου

κατάργηση και συγχώνευση Νοσοκομείων, έχουν ως στόχο την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας και την εξυπηρέτη-

ση των ιδιωτικών συμφερόντων . Αφού για χρόνια καταλήστεψαν τα αποθεματικά των Ταμείων χαρίζοντάς τα στις Τράπε-

ζες, αφού χρησιμοποίησαν τα αποθεματικά για την ενίσχυση του χρηματιστηρίου και οδήγησαν τα Ταμεία στη σημερινή δραματική κατάσταση, έδωσαν τη χαριστική βολή στα αποθεματικά των Ταμείων μέσα από το κούρεμα των ομολόγων. Η κυβέρνηση και η τρόικα όχι μόνο δεν εξαίρεσαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία από το κούρεμα των ομολόγων, που αποτελεί βασικό αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά αντίθετα αρνούνται να καλύψουν κάθε νέα απώλεια των Ταμείων τη στιγμή που χαρίζουν και πάλι απλόχερα δεκάδες δισ. στις Τράπεζες. Τα αποθεματικά όμως των Ταμείων αποτελούν ιερή περιουσία των ασφαλισμένων. Ο αγώνας για την ανατροπή όλων των αποφάσεων συγκυβέρνησης και τρόικας είναι υπόθεση κάθε εργαζόμενου, κάθε νέας και νέου. Η μάχη συνεχίζεται και θα κλιμακώνεται μέχρι την οριστική δικαίωση". Μ.Κ.

Καμία συγχώνευση ή κατάργηση κλινικής και νοσοκομείου Σε κινητοποιήσεις προχωρούν τα μέλη του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Λάρισας ΓΡΑΦΕΙ Ο Μενέλαος Κατσαμπέλας

Σ

ε συμβολικό κλείσιμο των ταμείων των δύο νοσοκομείων της Λάρισας θα προχωρήσουν σήμερα το πρωί από τις 8 έως τις 10 το πρωί, μέλη της τοπικής γραμματείας Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ με απαίτηση να καταργηθεί το περιβόητο χαράτσι των 5 ευρώ. Όπως ανέφεραν χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου τα μέλη της γραμματείας κ.κ. Γιώργος Λαμπρούλης, Γιώργος Κοντοδήμος, Νίκος Νταφούλης και Ειρήνη Καμάκα, "με τα νέα αντιδραστικά μέτρα, που προωθούνται μετά την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου για την Υγεία- Πρόνοια από τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, επιβάλλονται άγριες κρατικές περικοπές σε δημόσιες υγειονομικές, φαρμακευτικές και προνοιακές παροχές. Η πρόληψη αφήνεται στην ατομική ευθύνη και οικονομική δυνατότητα του καθένα. Ήδη, χιλιάδες οικογένειες ανέργων είναι χωρίς υγειονομική περίθαλψη, αυτοαπασχολούμενοι δε μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές στο ταμείο τους. Συνταξιούχοι, δυσκολεύονται να πληρώσουν τα φάρμακά τους. Με τον ΕΟΠΥΥ οι παροχές υγείας περιορίζονται σ' ένα στοιχειώδες "βασικό πακέτο" και από εκεί και πέρα ο ασθενής θα πρέπει να πληρώνει. Αυξάνεται η συμμετοχή για νοσηλεία, φάρμακα, εξετάσεις. Στα Νοσοκομεία, οι πληρωμές των ασθενών αυξάνονται διαρκώς, η αναμονή και η ταλαιπωρία επίσης. Η λειτουργία του ΙΚΑ υποβαθμίζεται λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές με κίνδυνο να κλείσει. Οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα με τις μειώσεις μισθών και την απλήρωτη δουλειά. Αυξάνονται οι ελλείψεις, προσωπικού με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασί-

ας, οι ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά, με αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου για την ασφάλεια των ασθενών αλλά και των υγειονομικών. Με την κατάργηση ουσιαστικά 50 Νοσοκομείων, όπως στη Λάρισα, μέσω της συγχώνευσης του Γενικού Νοσοκομείου με το Πανεπιστημιακό και την ταυτόχρονη υποβάθμισή του, ανοίγει ο δρόμος για αθρόες απολύσεις υγειονομικών, ενώ παράλληλα θα αυξηθεί η ταλαιπωρία και ο κίνδυνος ανθρώπινων ζωών. Με την κατάργηση των προνοιακών ιδρυμάτων, χιλιάδες άτομα με ειδικές ανάγκες θα βρεθούν στο δρόμο, οι εργαζόμενοι σ' αυτά θα απολυθούν, ενώ οι οικογένειες των ατόμων με αναπηρίες θα πληρώνουν για τη συντήρηση όσων ιδρυμάτων επιβιώσουν. Στον ιδιωτικό τομέα υγείας, εντείνεται η εργασιακή βαρβαρότητα, η εργοδοτική τρομοκρατία, η ληστεία σε ασθενείς και εργαζόμενους, η εκμετάλλευση της αρρώστιας και του ανθρώπινου πόνου για να θησαυρίζουν οι επιχειρηματίες. Όλα αυτά προωθούνται στο όνομα του "εξορθολογισμού", της αντιμετώπισης της σπατάλης, της μείωσης του "κόστους" των δήθεν "αντιπαραγωγικών" μονάδων. Στην ου-

σία η κυβέρνηση εκβιάζει τα λαϊκά στρώματα προκειμένου να αποδεχθούν τη μείωση των δημόσιων υποδομών και ταυτόχρονα τη λειτουργία όσων απομείνουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως επιχειρήσεις, και τους εργαζόμενους σ' αυτά πιο φθηνούς, χωρίς δικαιώματα για το κράτος και τους επιχειρηματίες. Μοναδικό κριτήριο για την πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία, φαρμακευτική αγωγή είναι το κόστος και τα κέρδη και όχι οι ανάγκες των ασθενών και τα επιστημονικά κριτήρια. Τα μέτρα αυτά παίρνονται σε συνθήκες που η όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης και η αντιλαϊκή πολιτική, προς όφελος των μονοπωλίων, καταδικάζει μαζικά τις λαϊκές οικογένειες στην ανεργία, στη φτώχια, δηλαδή σε συνθήκες που επιδρούν άμεσα στην επιδείνωση της σωματικής και ψυχικής υγείας των λαϊκών οικογενειών. Ευθύνες για την άθλια κατάσταση έχουν και οι πλειοψηφίες στο συνδικαλιστικό κίνημα. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ συμφώνησε με τους εργοδότες στη μείωση του λεγόμενου "μη μισθολογικού κόστους", δηλαδή στη μείωση των δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών και παροχών. Οι πλειοψηφίες στο συνδικαλιστικό κίνημα των υγειονομικών αποδέχονται την επι-

χειρηματική δράση σε Υγεία-Πρόνοια. Συμφώνησαν με τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με επιχειρηματικά κριτήρια. Να γίνεται δηλαδή, πηγή κερδοφορίας η εκμετάλλευση της αρρώστιας και του ανθρώπινου πόνου. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, να συμπαραταχθούμε για να οργανώσουμε τον κοινό μας αγώνα. Να μην επιτρέψουμε τα εγκληματικά σχέδια της κυβέρνησης. Να υπερασπίσουμε το δικαίωμα όλων των λαϊκών οικογενειών για αποκλειστική δημόσια και δωρεάν Υγεία-Πρόνοια. Παλεύουμε για: - Να μη συγχωνευθεί - καταργηθεί καμία κλινική και κανένα Νοσοκομείο της περιοχής μας. Πλήρη ανάπτυξη του Πανεπιστημιακού και Νομαρχιακού Νοσοκομείου. - Να καταργηθεί η πληρωμή των ασθενών. - Κανένας άνεργος- ανασφάλιστος χωρίς πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τον ίδιο και την οικογένειά του. - Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. - Αποκλειστική δημόσια και δωρεάν υγεία για όλο το λαό. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία-Πρόνοια. - Ανάπτυξη κρατικών Κ. Υγείας στη Λάρισα. Να μην επιτρέψουμε ενδεχόμενο κατάργησης κανενός Κ. Υγείας στο νομό". - Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και εργαζόμενων στα εργολαβικά συνεργεία. Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. - Να μην περάσει η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και οι μειώσεις μισθών. Να επιστραφούν τα παρακρατηθέντα. - Ανέγερση τώρα νέου κτηρίου του ΙΚΑ. - Πλήρη ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζόμενων του ΕΚΑΒ".


ελλάδα

10 ΕΤΟΙΜΑ ΩΣ 30/4 ΤΑ ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ

Στην ώρα τους φέτος τα βιβλία Μέχρι τις 10 Ιουλίου τα σχολικά βιβλία της επόμενης χρονιάς θα βρίσκονται σε όλα τα γυμνάσια και τα λύκεια, ενώ μέχρι τις 20 Αυγούστου θα βρίσκονται και σε όλα τα δημοτικά σχολεία, δήλωσε χθες ο υπουργός Παιδείας Γιώργος Μπαμπινιώτης. Επίσης, ο κ. Μπαμπινιώτης ανέφερε ότι τα τετράδια των πανελλαδικών εξετάσεων θα είναι έτοιμα μέχρι τις 30 Απριλίου. Το κόστος τους φτάνει τα 156.000 ευρώ συν ΦΠΑ. Ο υπουργός Παιδείας είπε ακόμη ότι θα προωθηθεί Προεδρικό Διάταγμα για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, με διαφορετικό όμως τρόπο από των υπόλοιπων δημοσίων υπαλλήλων. Επίσης, διευκρίνισε ότι στόχος είναι οι εκπαιδευτικοί με αρνητική αξιολόγηση να μην απολύονται, αλλά να επιμορφώνονται. Για τον νόμο - πλαίσιο για τα ΑΕΙ επανέλαβε ότι πρέπει να εφαρμοστεί και σημείωσε πως το υπουργείο Παιδείας δεν χρησιμοποιεί την χρηματοδότηση των ιδρυμάτων ως μέσο πίεσης για την εφαρμογή του. Ακόμη, ανακοίνωσε ότι σχολεία της Κύπρου έχουν συγκεντρώσει 500.000 ευρώ, τα οποία μέσω των μηχανισμών των σχολείων θα διατεθούν σε ελληνικές οικογένειες που έχουν ανάγκη.

ΤΕΤΑΡΤΗ

21

ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

Επιστροφή χρημάτων και απόδοση ευθυνών για τα μαϊμού - επιδόματα ανήγγειλε ο Ανδρ. Λοβέρδος

Σ

τις δημοτικές αρχές και σε γιατρούς επέρριψε ευθύνες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος για τα προνοιακά επιδόματα που δίνονταν σε άτομα που δεν τα δικαιούνταν. Όπως είπε στον Σκάι, μετά την απογραφή αρχίζει η διαδικασία επιστροφής των χρημάτων από όσους δεν δικαιούνταν τα επιδόματα και της απόδοσης ευθυνών σε όσους πιστοποίησαν αναπηρίες που δεν υπάρχουν. "Το δημόσιο θα ζητήσει πίσω το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ που χορηγήθηκαν για προνοιακά επιδόματα σε όσους δεν τα δικαιούνταν" δήλωσε και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης σε ραδιοφωνική συνέντευξη. Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ και τις επικείμενες εκλογές εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το κόμμα θα λάβει ποσοστό άνω του 20%. Οι πολίτες, είπε, θα ψηφίσουν με το σκεπτικό τι θα γίνει τη Δευτέρα, μετά τις εκλογές, και όλα τα κόμματα θα κληθούν να ξεκαθαρίσουν τι θα κάνουν την επόμενη ημέρα.

Τόνισε τέλος ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην εφαρμοστεί το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί και διερωτήθηκε ποιος μπορεί να καταργήσει ένα πρόγραμμα, το οποίο υιοθέτησε η χώρα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΔΕ

Με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Λοβέρδου για τις ευθύνες των δημοτικών αρχών, η ΚΕΔΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: "Η ΚΕΔΕ για την αποκατάσταση της

αλήθειας και προκειμένου να ενημερωθεί και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας για το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα τονίζει ότι: Πρώτον, οι δήμοι δεν συμμετείχαν, ούτε και συμμετέχουν σε καμία αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης και ένταξης ατόμων στο καθεστώς των προνοιακών επιδομάτων. Δεύτερον, η αρμοδιότητα που ανέλαβαν οι δήμοι από την 1η Ιανουαρίου 2012, με βάση τις προβλέψεις

του "Καλλικράτη", εξαντλείται στην καταβολή των επιδομάτων στους δικαιούχους με βάση τους πίνακες που οι αρμόδιες επιτροπές αξιολόγησης στέλνουν στους δήμους. Τρίτον, οι δήμοι από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι τις 16 Μαρτίου συμμετείχαν στη διαδικασία ηλεκτρονικής απογραφής των δικαιούχων είτε μέσω ΚΕΠ, είτε μέσω των Διευθύνσεων Πρόνοιας, παρέχοντας στον απογραφόμενο τον αριθμό απογραφής του. Τέλος, να υπογραμμιστεί ότι εκτός από το μέγα ζητούμενο, που είναι η αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της ηθικής τάξης στο θέμα των προνοιακών επιδομάτων, οι δήμοι έχουν έναν πρόσθετο λόγο ώστε αυτά να αποδίδονται αυστηρά στους πραγματικά δικαιούχους. Και ο πρόσθετος λόγος είναι ότι από την 1η Ιανουαρίου 2012 η χρηματοδότηση των προνοιακών επιδομάτων επιβαρύνει αποκλειστικά τους κατά πολύ μειωμένους αυτοτελείς πόρους των δήμων, που προορίζονται πρωτίστως για την εξυπηρέτηση των αναγκών όλων των πολιτών".

Η απελευθέρωση των ταξί σε νέο Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα

Ν

έο Υπουργικό Συμβούλιο συγκαλεί σήμερα ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, στο οποίο πρόκειται να τεθεί προς έγκριση το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις διατάξεις για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί. Το υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ανέμενε την γνω-

μάτευση την τρόικας στην πρόταση που έχει καταθέσει το υπουργείο για την ρύθμιση του επαγγέλματος και περιλαμβάνει συγκοινωνιακά και περιβαλλοντικά κριτήρια. Στη συνεδρίαση θα τεθούν επίσης θέματα για το λεγόμενο Ψηφιακό Μέρισμα, ζητήματα τηλεπικοινωνιών, καθώς και επί μέρους διατά-

ξεις που θα ρυθμίζουν νομοθετικά ζητήματα διαφόρων υπουργείων. Στο Υπουργικό Συμβούλιο της Δευτέρας, στο επίκεντρο βρέθηκε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την διευκόλυνση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την παροχή κινήτρων για να τονωθεί η ανάπτυξη. Στο νομοσχέδιο, που ανα-

μένεται να κατατεθεί χθες το βράδυ στη Βουλή, πρόκειται να ενσωματωθούν επίσης διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών που αφορούν στην ενεργοποίηση προβλέψεων του νέου μνημονίου καθώς και του υπουργείου Δικαιοσύνης, σχετικά με τον τρόπο συγκρότησης και λειτουργίας προσωπικής εταιρείας.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

"Η απόκρυψη του ελλείμματος ήταν το έγκλημα, όχι η αποτύπωση"

H

απόκρυψη των στοιχείων είναι το πολιτικό έγκλημα και όχι η αποτύπωση, δήλωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην Εξεταστική της Βουλής που εξετάζει την υπόθεση των στοιχείων του 2009. "Είναι αδιανόητη σήμερα η αμφισβήτηση του πραγματικού ύψους του ελλείμματος του 2009. Σήμερα, μετά από την ανεξαρτητοποίηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, μετά από ενδελεχείς μελέτες μηνών από την Ευρωπαϊκή στατιστική Υπηρεσία, μετά από την πλήρη επικύρωση των Ελληνικών στοιχείων χωρίς επιφυλάξεις. Το έλλειμμα του 2009 ήταν τελικά 15,8% του ΑΕΠ. 36 δισεκατομμύρια ευρώ. Δυστυχώς. Και όποιος αμφισβητεί αυτό το νούμερο θα πρέπει να εξηγήσει γιατί αυξήθηκε το χρέος κατά 36 δισεκατομμύρια ευρώ το 2009, αν το έλλειμμα ήταν 2, 3, ή 5 δισεκατομμύρια ευρώ μικρότερο - όπως κάποιοι ισχυρίζονται". Προσερχόμενος στην Εξεταστική ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι η κυβέρ-

νηση της Νέας Δημοκρατίας "εσκεμμένα και συστηματικά" απέκρυπτε στοιχεία από την Eurostat και υπογράμμισε πως "δεν υπάρχει ίχνος απόδειξης από κανέναν μάρτυρα, ότι η κυβέρνηση έκανε οτιδήποτε άλλο από το να αποτυπώσει πιστά τη δημοσιονομική κατάσταση". Ερωτηθείς εξάλλου για τις καταγγελίες τού πρώην επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας Μανώλη Κοντοπυράκη, ότι τον εξανάγκασε, "όντας μιας ώρας υπουργός", να αλλάξει προς τα άνω τα δημοσιονομικά στοιχεία, ο πρώην υπουργός Οικονομικών παρατήρησε ότι τα στατιστικά δεδομένα τής Ελλάδας αμφισβητού-

νταν ήδη από τη Eurostat και πως ο ίδιος είχε ελέγξει τον κ. Κοντοπυράκη, επειδή ανακοίνωνε στη Eurostat έλλειμμα 6%, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος το υπολόγιζε σε 8%. "Ο κ. Κοντοπυράκης θα πρέπει να μάθει να μετρά το ΑΕΠ, το έλλειμμα, τις ώρες της ημέρας".

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΔ

Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2009, Χρήστος Πρωτόπαπας, καταδικάζει την επιλογή της ΝΔ να τοποθετηθούν οι πρώην υπουργοί

της μόνο δια υπομνήματος. "Με την απόφασή της αυτή, η ΝΔ παρεμβαίνει ευθέως στην άσκηση υποχρέωσης και δικαιώματος των βουλευτών που έχουν κληθεί ως μάρτυρες, υποδεικνύοντας τον τρόπο που θα εξεταστούν. Θέλουμε, επομένως, ιδιαίτερα ως Εξεταστική Επιτροπή, να επισημάνουμε ότι τέτοιες κινήσεις εντείνουν τον κίνδυνο απαξίωσης, τόσο των κοινοβουλευτικών θεσμών, όσο και του έργου του βουλευτή, σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο και ευαίσθητο θέμα" αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Πρωτόπαπας.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Κ. ΤΑΣΟΥΛΑ

Κληθείς να σχολιάσει την επιστολή Πρωτόπαπα, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Κώστας Τασούλας, παρατήρησε πως "έχουμε πει κατ' επανάληψη, πως ο ελληνικός λαός έχει την αξίωση, όχι μόνον να βγούμε απ' την κρίση, αλλά και να μάθει πώς και ποιοι μας βούλιαξαν σ' αυτήν. Γι' αυτό και έχουμε δεσμευτεί για την σύσταση Εξεταστικής Επι-

τροπής από τη νέα Βουλή". "Σε αντίθεση με όλα αυτά και κόντρα στην κοινή λογική, το ΠΑΣΟΚ συγκρότησε μια προεκλογική Εξεταστική Επιτροπή, με την ψευδαίσθηση ότι θα παρεμποδίσει την αναζήτηση της αλήθειας. Παρά ταύτα, η αλήθεια είναι τόσο ισχυρή, που ενώ ουσιαστικά χειρίζονται με τεράστια πλειοψηφία την Εξεταστική Επιτροπή, οι ευθύνες τους προκύπτουν από καταθέσεις δικών τους στελεχών" ανέφερε ο κ. Τασούλας και κατέληξε: "Εμείς, σ' αυτή την απίστευτη συμπαιγνία, ούτε μετέχουμε, ούτε συμπράττουμε. Όπως έστρωσαν, ας κοιμηθούν".

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Την έντονη δυσφορία τους για τη στάση της ΝΔ, που "δεν αφήνει τους υπουργούς της να καταθέσουν" εξέφρασαν ο Παναγιώτης Ρήγας και η Ελπίδα Τσουρή, εκπροσωπώντας τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2009.


Π. Γερουλάνος: Εγκλημα αυτό που έγινε στο ΟΑΚΑ Δέσμευση πρωθυπουργού ότι οι ταραξίες θα παραδοθούν στη δικαιοσύνη και εντολή για επίσπευση των σχετικών διαδικασιών σελ. 14

TETAΡΤΗ

ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΘΕΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

21

ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

6 σπορ σελίδες

Αλλαγή τεχνικής ηγεσίας στην ΑΕΛ Ο Μ. Ζιώγας ανέλαβε τους "βυσσινί" στη θέση των Κεχαγιά - Κυπαρίσση (λύθηκε κοινή συναινέσει η συνεργασία τους με την λαρισινή ΠΑΕ) σελ. 13


CMYK

διάφορα

12

ΤΕΤΑΡΤΗ

21

ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

Σε διασυλλογικούς αγώνες αθλητές του Ποδηλατικού Γ.Σ. Οι αγώνες ήταν ενταγμένοι στο πρόγραμμα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας

Σ

ε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αγωνίστηκαν την Κυριακή 18 Μαρτίου οι αθλητές του Ποδηλατικού Γυμναστικού Συλλόγου Λάρισας σε διασυλλογικούς αγώνες ορεινής ποδηλασίας και δρόμου που ήταν ενταγ-

μένοι στο αγωνιστικό πρόγραμμα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που έχουν όλοι οι σύλλογοι ο Ποδηλατικός Γυμναστικός Σύλλογος συνεχίζει ακάθεκτα να συμμετέχει σε ποδηλατι-

κούς αγώνες σε όλη την Ελλάδα που είναι στο αγωνιστικό πρόγραμμα της ΕΟΠ. Αναλυτικά στον αγώνα ορεινής ποδηλασίας στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης συμμετείχαν 4 αθλητές: Ο Καρατσιβής Παναγιώτης

που πήρε την 5η θέση στην κατηγορία Μίνι Μεγάλα Ο Δοξαράς Ευάγγελος του Γεωργίου την 2η θέση στην κατηγορία Μίνι Μικρά Η Δοξαρά Αθανασία την 7η θέση στην κατηγορία Μίνι Μικρά, ενώ εγκατέλειψε η Δο-

ξαρά Μαριαλένα στην ίδια κατηγορία. Στην Αθήνα στο Δήμο Κορυδαλλού σε αγώνα Δρόμου (Σιρκουϊ) στην κατηγορία Ανδρών πήραν εκκίνηση 80 αθλητές και ο Συλλογός συμμετείχε με τους: Τσοπούρογλου Βασίλη που πήρε την 18η θέση Γιαννίκη Κων/νο την 36η Και Διομήδη Παναγιώτη την 55η Στην κατηγορία εφήβων εκκίνηση πήραν 38 αθλητές και ο Σύλλογος συμμετείχε με τους αθλητές: Δοξαρά Ευάγγελο που πήρε την 4η θέση Ξεσφιγγούλη Παντελή 12η Και 21η ο Μπάτσικας Γεώργιος Τέλος στην κατηγορία Παμπαίδων εκκίνηση πήραν 26 αθλητές κ ο Τσάτσαβος Σταύ-

ρος πήρε την 8η θέση. Τις ομάδες συνόδευσαν σε Θεσσαλονίκη το μέλος του Συλλόγου Δοξαράς Γεώργιος και στην Αθήνα ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Τσοπούρογλου Σάββας και ο Γενικός Αρχηγός κ. Δοξαράς Κων/νος. Τέλος 13 αθλητές και αθλήτριες θα αναχωρήσουν για την Πάτρα όπου θα συμμετέχουν το Σάββατο και την Κυριακή 24-25 Μαρτίου στους καταξιωμένους αγώνες Γύρο Θυσίας (Σιρκουϊ - Ανάβαση Πάτρα Καλάβρυτα). Το Δ.Σ. ευχαριστεί τους 2 χορηγούς του. Την εταιρία BOSCH CAR SERVICE Υγραεριοκίνηση Τσάκαλου-Τσιούτσια και το κατάστημα ποδηλάτων ΟΡΘΟΠΕΤΑΛΙΑ του Γώγου Πέτρου για την πολύτιμη οικονομική βοήθεια που προσφέρουν στο σύλλογο.

Συνάντηση με τον Ολλανδό Βαν Σάικ για τους προπονητές ποδοσφαίρου

Με τον Ολλανδό υπεύθυνο των Ακαδημιών του Ajax, Eddie Van Schaick, συναντήθηκε το περασμένο Σάββατο το προεδρείο του Συνδέσμου Προπονητών Ποδοσφαίρου Νομού Λάρισας. Ο Ολλανδός τεχνικός βρέθηκε στη Λάρισα στο πλαίσιο ενημέρωσης των προπονητών της Ακαδημίας του ολλανδικού συλλόγου στην Ελλάδα και μετά από αίτημα των Λαρισαίων προπονητών συναντήθηκε μαζί τους και αντάλλαξαν απόψεις για την προπονητική στις αναπτυξιακές ηλικίες, παρουσία και του μέλους του Συνδέσμου, υπεύθυνου προπονητή (coordinator) της Ακαδημίας του Ajax στη Λάρισα και προπονητή του Α.Σ. Πυργετού Γιάννη Αλεξούλη. Τέλος, ο Σύνδεσμος της Λάρισας διερεύνησε τη δυνατότητα συμμετοχής του κ. Van Schaick και του προπονητικού επιτελείου των Ακαδημιών του Ajax σε επιμορφωτικό σεμινάριο προπονητικής στις αναπτυξιακές ηλικίες, που πρόκειται να συνδιοργανωθεί με την Ε.Π.Σ. Ν. Λάρισας τους επόμενους μήνες.


CMYK

ΤΕΤΑΡΤΗ

21

ποδόσφαιρο

ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

13

Νέος τιμονιέρης ο Μ. Ζιώγας

Αλλαγή είχαμε στην τεχνική ηγεσία της ΑΕΛ χθες μετά την κοινή συναινέσει λύση συνεργασίας των "βυσσινί" με τους Κεχαγιά - Κυπαρίσση ΓΡΑΦΕΙ Ο Γιάννης Τσιάτσιος

Α

λλαγή (που για κάποιους δεν ήταν αιφνίδια), είχαμε χθες στην τεχνική ηγεσία της ΑΕΛ, καθώς αρχικά προηγήθηκε η κοινή συναινέσει λύση συνεργασίας της λαρισινής ΠΑΕ με τους Κεχαγιά και Κυπαρίσση και εν συνεχεία είχαμε την ανακοίνωση συνεργασίας με τον Μιχάλη Ζιώγα. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της ΠΑΕ λέει τα εξής: "Η ΠΑΕ ΑΕΛ 1964 ανακοινώνει ότι νέος τεχνικός της ομάδας μας αναλαμβάνει μέχρι το τέλος της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου ο Μιχάλης Ζιώγας. Γεννημένος στις 27/06/1962, υπήρξε βασικό στέλεχος της ΑΕΛ στη "χρυσή" δεκαετία του '80 και πρώτος σκόρερ της ομάδας τη χρονιά της κατάκτησης του πρωταθλήματος (1988). Ξεκίνησε την διαδρομή του στην προπονητική ως άμεσος συνεργάτης του Γιάτσεκ Γκμοχ στην Καλαμάτα το 1997, όπου και πανηγύρισε την άνοδο στην Α' Εθνική. Το 2001 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Απόλλωνα Λάρισας, τη διετία 2004-06 του Ολυμπιακού Βόλου και από το 2008 μέχρι πρόσφατα βρισκόταν στο τιμόνι του Τυρνάβου. Είναι χαρακτηριστικό ότι και τις τρεις αυτές ομάδες οδήγησε στην άνοδο από το περιφερειακό πρωτάθλημα στη Γ' Εθνική. Άμεσος συνεργάτης του στην τεχνική ηγεσία της ομάδας μας, θα είναι ο μέχρι πρότινος τεχνικός της ομάδας Νέων, Θανάσης Κουτσαφτίκης. Ο Μιχάλης Ζιώγας θα προπονήσει για πρώτη φορά την ομάδα αύριο στις 3μ.μ. στις

εγκαταστάσεις των Δένδρων. Από τις 2.30μ.μ. θα είναι στη διάθεση των εκπροσώπων του Τύπου για δηλώσεις.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΚΕΧΑΓΙΑ-ΚΥΠΑΡΙΣΣΗ

Η ΠΑΕ ΑΕΛ 1964 χθες ανακοίνωσε επίσης "την κοινή συναινέσει λύση της συνεργασίας της με τον Νίκο Κεχαγιά και τον Θωμά Κυπαρίσση. Εκτιμώντας ιδιαιτέρως την προσφορά τους στην ομάδα σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, τους εύχεται κάθε επιτυχία στη μελλοντική τους πορεία με τη διαβεβαίωση ότι θα παραμείνουν πάντα φίλοι της ΑΕΛ και μέλη της μεγάλης βυσσινί οικογένειας".

ΕΝΑΜΙΣΗ ΜΗΝΑ ΕΚΤΟΣ ΔΡΑΣΗΣ Ο ΑΑΡΑΜΠ

Άσχημα είναι τα νέα για το Ναϊμ Ααράμπ καθώς η γνωμάτευση του ιατρικού επιτελείου, κάνει λόγο για ρήξη δεύτερου προς τρίτου βαθμού έσω πλαγίου συνδέσμου στο αριστερό γόνατο και υπολογίζεται ότι θα παραμείνει εκτός δράσης για τουλάχιστον 1,5 μήνα.

ΣΕ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΑΕΛ ΚΑΙ ΠΗΛΑΔΑΚΗΣ

Σε απολογία από την Πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή της FOOTBALL LEAGUE κλήθηκε η ΑΕΛ αλλά και ο πρόεδρος της Κώστας Πηλαδάκης για όσα συνέβησαν στον αγώνα με τον Πανσερραϊκό, επίσης κλήθηκε και για την αναμέτρηση με το Φωκικό. Σύμφωνα με την κλήση η ΑΕΛ κατηγορείται για παραβίαση των άρθρων 1, 3, 5, 11, 12, 14, 15 του Πειθαρχικού Κώδικα στην αναμέτρηση με τον Πανσεραϊκό. Ερμηνεύοντας το κατηγορη-

Σήμερα οι ημιτελικοί στο Κύπελλο Ελλάδος Η ώρα των πρώτων ημιτελικών για το Κύπελλο Ελλάδος έφτασε και Ατρόμητος, Αστέρας, Ολυμπιακός και ΟΦΗ θα επιχειρήσουν να πάρουν προβάδισμα για την πρόκριση στον τελικό. Αναλυτικά το πρόγραμμα: Ατρόμητος-Αστέρας Τρίπολης (16:30): Μιχάλης Κουκουλάκης (Ηρακλείου), Μιχάλης Καρσιώτης (Κορινθίας), Πέτρος Τρύφων (Δράμας), 4ος: Χαράλαμπος Καλογερόπουλος (Αθηνών), παρατηρητής: Μιχάλης Καλαθενός (Δωδεκανήσου). Ολυμπιακός-ΟΦΗ (19:00): Θανάσης Γιάχος (Χίου), Γρηγόρης Πάνου (Αιτ/νίας), Δημήτρης Τάτσης (Ηπείρου), 4ος: Γιώργος Δασκαλόπουλος (Κορινθίας), παρατηρητής: Γιάννης Σπυρόπουλος (Φθιώτιδας).

τήριο η ΑΕΛ καλείται να απολογηθεί για: Απρεπή συνθήματα (ποινή 5.000-10.000 ευρώ εκτός κι αν ο διαιτητής διακόψει τον αγώνα για αυτό το λόγο οπότε το πρόστιμο είναι 50.000). Ρήξη αντικειμένων (ποινή 35.000 ευρώ αν δεν υπάρξει διακοπή, ενώ 50.000 αν υπάρξει προσωρινή διακοπή). Μεμονωμένα επεισόδια (ποινή από 6.000 ως 100.000 ευρώ αναλόγως τον τόπο δι-

εξαγωγής των επεισοδίων, περιβάλλον χώρος, εξέδρες, αγωνιστικός χώρος ή αποδυτήρια). Ενώ ο Κώστας Πηλαδάκης για είσοδο στον αγωνιστικό χώρο (ποινή 10.000 - 20.000 ευρώ και απαγόρευση εισόδου 2 - 6 μήνες και 10.000 - 20.000 ευρώ στην ΠΑΕ). Αν όλα αυτά επαληθευθούν η ΑΕΛ δεν κινδυνεύει με ποινή τιμωρίας της έδρας παρά μόνο με ένα αρκετά βαρύ χρηματικό πρόστιμο.


14

διάφορα

ΤΕΤΑΡΤΗ

21

ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

Παπαδήμος: Στη δικαιοσύνη οι ταραξίες

Σ

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών

τη Δικαιοσύνη θα παραπεμφθούν όσοι συμμετείχαν στα επεισόδια του ντέρμπι των "αιωνίων", στο ΟΑΚΑ, σύμφωνα με τα όσα είπε κατά τη διάρκεια του προχθεσινού υπουργικού συμβουλίου ο Λουκάς Παπαδήμος. Στη δημοσιότητα θα δοθούν οι φωτογραφίες όσων συμμετείχαν στα επεισόδια. Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ήταν τα επεισόδια που έγιναν στο ντέρμπι, μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυ-

Αναζήτηση ευθυνών σε ΠΑΟ και ΟΑΚΑ από εισαγγελέα

Διοικητική Εξέταση για αναζήτηση ποινικών ευθυνών στη διοίκηση του σταδίου και του Παναθηναϊκού, διέταξε η εισαγγελέας, κα Ελένη Ράικου. Τα επεισόδια, τα οποία έλαβαν χώρα το βράδυ της περασμένης Κυριακής (18/03) στις εξέδρες του Ολυμπιακού Σταδίου, αλλά κι έξω απ' αυτό, κατά την διάρκεια του ντέρμπι Παναθηναϊκός-Ολυμιπιακός για την 25η αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Super League, προκάλεσαν την άμεση αντίδραση των εισαγγελικών αρχών. Μετά την μελέτη όλων των στοιχείων, που έφτασαν στα χέρια της, η προϊσταμένη Εισαγγελίας Πρωτοδικών, κα Ελένη Ράικου, αποφάσισε να διατάξει Διοικητική Εξέταση για αναζήτηση ποινικών ευθυνών, τόσο στη διοίκηση του σταδίου, όσο σ' αυτήν της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ώστε ν' αποδοθούν ποινικές ευθύνες εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί σκόπιμο. Η κα Ράικου, εξάλλου, ζήτησε να ερευνηθούν ενδεχόμενες ευθύνες τρίτων για όλα όσα διαδραματίστηκαν στο περιθώριο του ντέρμπι.

μπιακού. Ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, έστειλε μήνυμα ότι θα παραπεμφθούν άμεσα στη Δικαιοσύνη, οι ταραξίες του ΟΑΚΑ, οι οποίοι οδήγησαν το ντέρμπι σε πρόωρη λήξη. Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν, ο Λουκάς Παπαδήμος ζήτησε να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπεύθυνοι.. Κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου θέση πήρε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος μίλησε για "εγκάθετους που

προκάλεσαν τα επεισόδια στο χώρο των VIP του ΟΑΚΑ". Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι: "Πρόκειται για περίπου 150 κουκουλοφόρους που βρέθηκαν εκεί", ενώ τόνισε ότι η αστυνομία έκανε ότι περνούσε από το χέρι της για να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα. Ο αρμόδιος υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες, τις οποίες έχουν στη διάθεσή τους οι Αρχές, με τα πρόσωπα των ανθρώπων που συμμετείχαν στα επεισόδια.

Γερουλάνος: Έγκλημα όσα έγιναν στο ντέρμπυ Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού δηλώνει πως "τώρα θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά το νέο νομοσχέδιο"

Γ

ια έγκλημα, το οποίο ξεπερνάει το χώρο του ποδοσφαίρου, μίλησε σε εκπροσώπους του Τύπου ο Παύλος Γερουλάνος, αναφορικά με το θέμα των επεισοδίων που έγιναν την Κυριακή (18/3), στο ΟΑΚΑ. Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού δήλωσε αποφασισμένος ν' αποδώσει ευθύνες σε περίπτωση που δεν λειτουργούν οι κάμερες του σταδίου. Αποφασισμένος να φτάσει το… μαχαίρι στο κόκκαλο είναι ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, αναφορικά με το θέμα της λειτουργίας ή όχι των καμερών του κλειστού κυκλώματος του ΟΑΚΑ. Σύμφωνα με τα όσα είπε σε εκπροσώπους του Τύπου, τις επόμενες μέρες θα γίνει Ένορκη Διοικητική Εξέταση, προκειμένου να διαπιστωθεί αν λειτουργούν και αν όχι γιατί δεν ενημερώθηκε σχετικά πριν το παιχνίδι… "Για πρώτη φορά θα δοκιμαστεί το νομοσχέδιο. Θέλουμε να δούμε αν θα τηρηθούν τα όσα αναφέρονται σε αυτό. Αυτό είναι το θέμα για μας. Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο το κόστος για την κάθε ομάδα είναι πολύ μεγάλο", είπε αρχικά και στη συνέχεια στάθηκε στο ενδεχόμενο αναβολής της 26ης αγωνιστικής, λέγοντας: "Εμένα προτεραιότητά μου είναι να μην παίρνουμε αποφάσεις για θέματα που προκύπτουν χωρίς να τα έχουμε υπολογίσει. Αν μου έρθει εντολή από κάποιο υπουργείο (σ.σ από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) να μην γίνει το πρωτάθλημα, δεν έχω πρόβλημα να πάρω τέτοι-

α απόφαση. Μέχρι στιγμής δεν μου έχει έρθει κάποια τέτοια απόφαση. Δεν είμαι υπέρ τέτοιων λύσεων". Για τα όσα έγιναν στο ΟΑΚΑ, δήλωσε: ""Δεν θέλω να μπω σε ερμηνείες για το τι έγινε, αφού αφορά στην Αστυνομία. Δεν ξέρω πως λειτουργεί η Αστυνομία για να πάρω θέση. Υπήρξε μια ανησυχία στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τις κάμερες. Αν δεν λειτούργησαν στο ΟΑΚΑ, ήδη είμαι έτοιμος να κάνω ΕΔΕ (Ένορκη Διοικητική Εξέταση) για να δω αν υπήρξε ολιγωρία. Θέλω να δω αν λειτουργούσαν ή όχι και αν όχι γιατί δεν μας ενημέρωσαν. Αυτό που έγιναν στο ΟΑΚΑ είναι έγκλημα, το οποίο ξεπερνάει το χώρο του ποδοσφαίρου. Δεν πρέπει ν' αντιμετωπιστεί, απλά, ως διαδικασία επεισοδίων που έγιναν σε ένα γήπεδο. Υπάρχει βέβαια και το αθλητικό κομμάτι, το οποίο είναι πολύ σοβαρό για μας και πρέπει να κριθούμε γι' αυτό".

Για το θέμα της αναβολής του ντέρμπι, η οποία συζητήθηκε πριν το ματς, είπε: "Υπήρξε ως σκέψη απ' όσο γνωρίζω. Τελικά αποφασίστηκε από κοινού να γίνει το ματς. Εγώ είμαι υπέρ της αναβολής μόνο αν είναι ν' αποφορτιστεί το κλίμα. Διαφορετικά όχι". Για το ενδεχόμενο να φύγει η αστυνομία από τα ελληνικά γήπεδα, δήλωσε: "Η απουσία της αστυνομίας από το γήπεδο δεν είναι εύκολο να γίνει. Ότι κι αν γίνεται σε ένα γήπεδο ο κόσμος θα είναι κατά της πολιτείας. Θα ζητάει τον λογαριασμό από την Πολιτεία. Πόσο εύκολο μπορείς να πει κάποιος τραβάω την αστυνομία από τα γήπεδα; Αν βλέπεις κάτι σοβαρό και δείχνεις κάποιον άλλον, τότε δεν είσαι έτοιμος ν' αναλάβεις τις ευθύνες σου. Αυτό με τρομάζει. Δεν θα λύσουμε ποτέ το πρόβλημα έτσι". Για τις ρήτρες βίας της Super League, είπε: "Πέρυσι από τιε ρήτρες βίας εξοικονομήθηκε 1,5 εκάτ. ευρώ. Το ποσό αυτό δόθηκε στον ΟΚΑ-

ΝΑ και ήδη χθες (19/3) εγκαινιάστηκε μια νέα μονάδα απεξάρτησης στο Αττικό νοσοκομείο. Δεν ξέρω φέτος το μέγεθος του ποσού που έχει ήδη συγκεντρωθεί, αλλά όπως και να το κάνουμε μέχρι και τα επεισόδια της Κυριακής είχαν γίνει πολύ λίγα επεισόδια". Για την συνάντηση που είχε με τον Μισέλ Πλατινί, τόνισε: "Αυτό που αποκόμισα από την ομιλία του είναι ότι υπάρχει μια μετατόπιση της πολιτικής του. Τα προβλήματα της βίας, του ντόπινγκ και της διαφθοράς είναι τόσο μεγάλα που δεν μπορούν ν' αντιμετωπιστούν μόνο από το ποδόσφαιρο. Θα πρέπει να τ' αντιμετωπίσει κάθε χώρα ξεχωριστά και ζήτησε την παρέμβαση της Ευρώπης ώστε ν' αντιμετωπιστούν όλα αυτά. Κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης με το ποδόσφαιρο. Ο Πλατινί εμφανίστηκε πολύ πιο μπροστά από τους υπουργούς των χωρών, αφού κανείς δεν αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα όλα μαζί, κά-

τι το οποίο εμείς τα συμπεριλάβαμε στο καινούργιο νομοσχέδιο. Μάλιστα αυτός σε όλα αυτά τα προβλήματα προσθέτει και το economic fair play. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ζημιές στην Ευρώπη είναι 1,3 δισ. ευρώ. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι θα κλατάρει το σύστημα, όπως άφησε να εννοηθεί ο Πλατινί. Γι' αυτό ζήτησε από τις κυβερνήσεις να κρίνουν τις ομάδες για τα οικονομικά τους και κυρίως για τα εργασιακά του ποδοσφαίρου. Ήταν καλά ενημερωμένος για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Για πρώτη φορά το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι στην πρώτη γραμμή των προβλημάτων και ότι φέτος δεν υπάρχει ούτε μια αναφορά για ένα στημένο ματς". Για το αν συζητήθηκε το θέμα των επεισοδίων στο χθεσινό (19/3) υπουργικό συμβούλιο, δήλωσε: "Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση στην επιβολή ποινών στο μέτρο του εφικτού". Για τις εντυπώσεις του, τέλος, από τους προέδρους των ομάδων, είπε: "Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι σε μια μεταβατική φάση, όπου όλοι θέλουν να κάνουν ένα βήμα μπροστά, αλλά όλοι έχουν και νοοτροπίες παρελθόντος. Όλοι δελεάζονται και λειτουργούν με το παρελθόν. Λίγοι είναι οι πραγματικοί επενδυτές του ποδοσφαίρου και αυτό είναι κάτι που πρέπει να βλέπει ένας σοβαρός επενδυτής, αλλά και ν' αναγνωρίζει ότι όλα αυτά που γίνονται από μας γίνονται για το καλό του ποδοσφαίρου".


ΤΕΤΑΡΤΗ

21

ποδόσφαιρο

ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

Κάκος: Δεν ήθελα να υπάρξουν θύματα Η απόφαση διακοπής ίσως αποτελέσει αρχή για σειρά αποφάσεων βελτίωσης στο ποδόσφαιρο δήλωσε ο διεθνής διαιτητής

Η

διακοπή του ντέρμπι του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό ίσως αποτελέσει αρχή για μια σειρά αποφάσεων βελτίωσης της ποιότητας του ελληνικού ποδοσφαίρου, σύμφωνα με τον Τάσο Κάκο.Ο διαιτητής του "αιώνιου" ντέρμπι, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό "NovaΣπορ FM", για την απόφασή του να διακόψει το μεγάλο ντέρμπι, αλλά και την επόμενη… μέρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. "Οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται με οποιοδήποτε κόστος. Δεν ήθελα να συνδέσω το όνομά μου θύματα. Ζήτησα προσοχή στον υποστράτηγο της ΕΛ.ΑΣ. και είπα πως δεν θα συμμετέχω. Του ζήτησα εγγυήσεις για να συνεχιστεί το ματς αλλιώς θα το διέκοπτα. Κάναμε επανεκτίμηση όταν βγήκαμε στον αγωνιστικό χώρο και οι συνθήκες ήταν κατάλληλες και μας εξασφάλισε την σωματική ακεραιότητα όλων. Γι' αυτό έγινε παιχνίδι στο δεύτερο μέρος", δήλωσε αρχικά ο διεθνής ρέφερι. Για το αν τα επεισόδια επηρεάζουν την απόδοση των παικτών υπογράμμισε: "Επειδή έχω βρε-

θεί στη θέση των ποδοσφαιριστών και έχω αισθανθεί, πως είναι να παίζεις υπό τέτοιες συνθήκες. Όταν υπάρχει κίνδυνος, σίγουρα οι κινήσεις είναι διαφορετικές. Είναι όμως επαγγελματίες και πρέπει να τα ξεπερνούν αυτά. Και εγώ θα μπορούσα να σκεφτώ διαφορετικά, αλλά ακο-

λούθησα τον κανονισμό. Δεν ξέρω αν είναι ανθρώπινο αλλά έτσι πρέπει να είμαστε". Για το τι θα θυμάται απ' αυτό το ντέρμπι: "Δεν ξέρω αν θέλω να θυμάμαι κάτι. Δεν είναι η κατάσταση που μου αρέσει και που ταιριάζει στη φιλοσοφία μου. Εγώ θέλω να ευχαριστιέμαι το παιχνίδι, όμως

όταν ξέρεις πως κινδυνεύουν ζωές δεν μπορείς να τα καταφέρεις. Εμένα ήταν στο γήπεδο και οι γιοί μου από την Κέρκυρα, για να δουν το ματς όπως έρχονται σε κάθε μεγάλο παιχνίδι και καταλαβαίνετε πως ένιωθα. Ίσως έχω άγνοια κινδύνου, αλλά θέλω να σκέφτομαι τα πράγματα αισιόδοξα".

Βελτιώνεται η υγεία του Μουάμπα

Β

Ο παίκτης της Μπόλτον έχει ανακτήσει επαφή με το περιβάλλον

ελτιώνεται καθημερινά η κατάσταση της υγείας του Φαμπρίς Μουάμπα, καθώς από τη Δευτέρα η καρδιά του λειτουργεί χωρίς μηχανική βοήθεια, ενώ σύμφωνα με το τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλεύεται ο 24χρονος ποδοσφαιριστής της Μπόλτον, έχει ανακτήσει την επαφή με το περιβάλλον, έχοντας πλέον επικοινωνία με τους θεράποντες ιατρούς και με τα συγγενικά του πρόσωπα. Πλέον, οι ελπίδες να ξεφύγει τον κίνδυνο αυξάνονται, ωστόσο οι γιατροί εμφανίζονται ακόμα εξαιρετικά επιφυλακτικοί. Αναλυτικά

η κοινή ανακοίνωση της Μπόλτον και του "London Chest Hospital" αναφέρει: "Ο Φαμπρίς Μουάμπα είχε μια ά-

νετη βραδιά στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου, όπου η ιατρική ομάδα συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την κα-

τάσταση της υγεία του. Η οικογένεια του Μουάμπα ζήτησε να ευχαριστήσουμε για ακόμα μία φορά όλους για τις προσευχές και τα συνεχιζόμενα μηνύματα συμπαράστασης τα οποία τους δίνουν μεγάλη δύναμη. Για να εξασφαλιστεί η καλή λειτουργία του νοσοκομείου και η ομαλή πορεία της αποκατάστασης του Μουάμπα, θα θέλαμε να κάνουμε γνωστό πως θα απαγορευθεί η είσοδος σε όλους, πέραν των στενών συγγενικών προσώπων του. Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε τα ΜΜΕ που συνεχίζουν να σέβονται την ιδιωτική ζωή του ασθενή".

Δ.Σ. αύριο στη Σούπερ Λίγκα για όσα έγιναν στο ΟΑΚΑ

Δ

ιοικητικό Συμβούλιο με κύριο θέμα τα πρόσφατα γεγονότα στους αγώνες πρωταθλήματος και τα "έκτροπα" που έλαβαν χώρα στο ντέρμπι "αιωνίων", θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη στα γραφεία της Super League. Παράλληλα στη συνεδρίαση, θα τεθεί επί τάπητος η αδειοδότηση των ομάδων για την επόμενη αγωνιστική σεζόν, ο νέος αθλητικός Νόμος, αλλά και η σύμβαση χορηγίας με την ΟΠΑΠ Α.Ε. Αναλυτικά η ανακοίνωση της Super League: "Ανακοινώνεται ότι την Πέμπτη

22/03/2012 στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί Διοικητικό Συμβούλιο στα γραφεία της Super League. Τα θέματα Ημερήσιας Διάταξης έχουν ως ακολούθως:

1. Συζήτηση αναφορικά με πρόσφατα γεγονότα σε αγώνες του Πρωταθλήματος της Super League ΟΠΑΠ. 2. Αδειοδότηση ομάδων περιό-

δου 2012-2013 - Ενημέρωση από τη Διεύθυνση Αδειοδότησης της Ε.Π.Ο. 3. Νέος Αθλητικός Νόμος - Νέος Πειθαρχικός Κώδικας της Ε.Π.Ο. 4. Τροποποίηση Εξωεταιρικής Συμφωνίας (δεδομένης της υπογραφής της σύμβασης χορηγίας με την ΟΠΑΠ Α.Ε.). 5. Οικονομικές σχέσεις με την Ένωση Β' - Γ' Εθνικής Κατηγορίας. 6. Προτάσεις προς στην Ε.Π.Ο. περί της τροποποίησης των κανονισμών και του καταστατικού της. 7. Διάφορα.

15 Η θέση της NOVA για τα επεισόδια στο ΟΑΚΑ Θέση για όσους κατηγορούν τη NOVA ότι δεν έδειξε πλάνα από τα όσα συνέβησαν στις κερκίδες και στον περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ στο ντέρμπι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός πήρε ο ο Ανδρέας Μπέκιος, διευθυντής εταιρική επικοινωνίας του ομίλου Forthnet, μιλώντας χθες σε αθηναϊκό ραδιοφωνικό σταθμό όπου είπε τα εξής: "Αυτά είναι τα τραγικά του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αντί να επικεντρωνόμαστε στο θέαμα, στο ποδόσφαιρο, επικεντρωνόμαστε στη βία και σε άλλα που βλέπουμε να συμβαίνουν στα γήπεδα και ειλικρινά εμείς χθες δεν φανταζόμασταν ότι θα συμβούν. Όλη η Ελλάδα ήξερε ότι η κατάσταση ήταν έκρυθμη για το παιχνίδι αυτό, αλλά δεν έγινε κάτι για να αποτραπούν. Το κανάλι έχει μια συγκεκριμένη τακτική εδώ και δύο χρόνια. ΔΕΝ ΠΡΟΒΑΛΟΥΜΕ ΤΗ ΒΙΑ. ΔΕΝ ΠΡΟΒΑΛΟΥΜΕ ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΟΝΟΥ. Απλώς ταυτιζόμαστε με τα όσα λέει η FIFA και η UEFA, ότι επικεντρωνόμαστε στον ποδοσφαιριστή, στο θέαμα. Ξέρουμε ότι τα ΜΜΕ λειτουργούν μιμητικά. Το τρομερό όμως είναι ότι οι παίκτες και χθες επέδειξαν μεγάλη ωριμότητα. Φτάνει πια. Εμείς τι να κάνουμε; Να δείχνουμε αίσχη; Να προβάλουμε τη βία; Όχι. Δεν θα δείξουμε βία. Δεν θα δείξουμε αίσχη. Δεν θα κάνουνε πρωταγωνιστή αυτόν που κάνει τα επεισόδια, αυτόν που - ας το πούμε έτσι, - θέλει να επιδείξει με τον τρόπο αυτό μαγκιά. Έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες και εμείς αυτό κάνουμε, τις εφαρμόζουμε. Αυτό είναι το αυτονόητο. Ξέρετε τι προετοιμασία έχει κάνει το κανάλι για το παιχνίδι αυτό; Κάναμε προετοιμασία για προβολή σε 3D. Είχαμε προετοιμάσει τρεις σχολιασμούς. Και τελικά αντί να δείξουμε μια γιορτή όλα αυτά πήγαν στο βρόντο. Υπάρχει εντονότατος προβληματισμός στον όμιλο. Γιατί να συνεχίσει η εταιρεία να επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Η NOVA είναι ιδιωτική επιχείρηση. Δεν μπορεί να επιβάλει κάτι ή να αλλάξει τα πράγματα. Προσπαθεί όμως να επιβάλει την δική της πολιτική προστασίας του προϊόντος. Σε αυτό πρέπει να βοηθήσουν όλοι οι φορείς. Εκτός από τα ευχολόγια, ας δώσουν μια λύση. Πρέπει να βρεθεί μια λύση. Με μεγάλη μου χαρά βλέπω -το τελευταίο διάστημα- παράγοντες να υποστηρίζουν δημόσια αυτό που κάνει η NOVΑ. Μακάρι να συνεχιστεί αλλά και να ληφθούν και κάποια μέτρα πρόληψης. Χθες ήταν στο γήπεδο 50.000 άτομα. Δεν είναι άδικο για αυτούς να καταστρέφεται το άθλημα από 50-10 άτομα; Χθες ήταν το πιο εμπορικό μας παιχνίδι… Η σωστή μετάδοση θα ήταν να δείχναμε τα επεισόδια; Εάν η NOVA ήθελε να επενδύσει σε θρίλερ θα το είχε κάνει και μάλιστα με λιγότερο κόστος. Εμείς λέμε όχι σε θρίλερ. Τον τελευταίο καιρό όλοι οι εμπλεκόμενοι, οι πρωταγωνιστές είναι παραδείγματα προς μίμηση. Χθες όλοι τους όμως ήταν τόσο απογοητευμένοι, είτε αυτοί ήταν Έλληνες διεθνείς, είτε όχι. Να δείξουμε την απογοήτευση; Όχι. Εμείς θα δείξουμε την χαρούμενη πλευρά του αθλήματος. Και πάλι επαναλαμβάνω ότι είμαστε βαθύτατα προβληματισμένοι με την επένδυσή μας".


διάφορα

ελεύθερος χώρος

16

ΤΕΤΑΡΤΗ

21

ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

Αναγκαία η αλλαγή στον πάγκο της ΑΕΛ ΓΡΑΦΕΙ Ο Γιάννης Τσιάτσιος

Τ

ο πώς υποδέχθηκε η στήλη τον ερχομό των Κεχαγιά - Κυπαρίσση, οι τακτικοί αναγνώστες το θυμούνται. Μην το επαναλάβουμε. Το θεωρήσαμε βάλσαμο για εκείνη την ΑΕΛ που προερχόταν από τέσσερις σερί ήττες. Το τι έγινε στα έξι παιχνίδια που ακολούθησαν επίσης το ξέρουμε όλοι. Συ-

γκομιδή μόλις πέντε βαθμών και η ΑΕΛ να βρίσκεται πλέον σε ίση απόσταση τόσο από τα πλέι οφ ανόδου, όσο και από τις θέσεις που οδηγούν στον υποβιβασμό, έχοντας πετύχει μόλις δύο γκολ σ' αυτά τα ματς, (κι αν προσθέσουμε τα τέσσερα που προηγήθηκαν), τότε η συγκομιδή δύο γκολ σε δέκα παιχνίδια δεν είναι απλά κακή, είναι απελπιστική. Για μία ομάδα που έχει στόχους, καλώς ή κακώς θα έπρεπε να γίνει μια αλλαγή. Και σ' αυτές τις περιπτώσεις αυτό που αλλάζει είναι ο προπονητής. Αυτή τη στιγμή ο Μιχάλης Ζιώγας

που κατά 99,99% θα είναι ο νέος τεχνικός της ΑΕΛ (και δεν λέμε 100% γιατί πολύ απλά μέχρι τη στιγμή που έκλεινε η στήλη, δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα η πρόσληψή του από τη λαρισινή ΠΑΕ), αναλαμβάνει ένα έργο σίγουρα όχι κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, αλλά επίσης σίγουρο είναι, πως έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα κανένας δεν θα του ζητήσει το λογαριασμό αν π.χ. η ΑΕΛ δεν καταφέρει να πετύχει τον στόχο των πλέι οφ. Ο πρώην τεχνικός του Τυρνάβου καταφέρνει να έρθει στην ΑΕΛ σε μία συγκυρία και με τις καταστάσεις

διαμορφωμένες έτσι που η μόνη εξέλιξη που μπορεί να χρεωθεί ως εξώφθαλμη αποτυχία, θα είναι ένας …υποβιβασμός στη Γ' Εθνική, (το γράφουμε και γελάμε). Δεν απομένει πλέον στα δεκατέσσερα παιχνίδια που απομένουν, (πολλά από τα οποία είναι ιδιαίτερα δύσκολα), να δείξουν οι "βυσσινί" μέσα στο γήπεδο, από τι μέταλλο είναι φτιαγμένοι. Αρχής γενομένης από το σαββατιάτικο παιχνίδι με τη Βέροια στην Αρένα θα πρέπει να εννοήσουν, πως πλέον τους περιμένουν ούτε λίγο, ούτε πολύ, αποστολές αυτοκτονίας.

ΓΡΑΜΜΗ ΚΡΟΥΣΗΣ Αγαπημένο "δίδυμο"

Φιλοξενία

Αγαπημένο και γνωστό "δίδυμο" στους φίλους του γυναικείου μπάσκετ εντόπισε το απόγευμα του Σαββάτου στις κερκίδες του κλειστού γυμναστηρίου της Νεάπολης ο φακός του "Η.Κ.". Τάνια Χαλιβέρα και Μαρία Κυριτσάκα παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την αναμέτρηση Ολύμπιας Λάρισας - Νίκης Βόλου και "πόζαραν" ευγενικά για τις… ανάγκες του ρεπορτάζ. Με σημαντική παρουσία και προσφορά στις Εθνικές ομάδες αλλά και σε Ηρακλή, Πανιώνιο, ΦΕΑ, Ολυμπιάδα Λάρισας η Χαλιβέρα και "σημαία" της Ολυμπιάδας που δυστυχώς αποχώρησε από την Α2 η αρχηγός της Μ. Κυριτσάκα δεν χάνουν ευκαιρία να βρίσκονται "μπασκετικά" έστω και στις κερκίδες. Εμείς να ευχηθούμε γιατί όχι ξανά μαζί και στο παρκέ κορίτσια! Ε.Π.

Αψογη η φιλοξενία των Βολιωτών το απόγευμα της Κυριακής στο κλειστό της Νέας Ιωνίας όπου Νίκη Βόλου και Ολύμπια Λάρισας αναμετρήθηκαν για το πρωτάθλημα νεανίδων της ΕΣΚΑΘ. Μπορεί οι "πορτοκαλί" να τις… "πίκραναν" νικώντας με 66 - 32, τα κορίτσια της Νίκης ωστόσο ανταπέδωσαν… "γλυκά" αφού η γενέθλια τούρτα συμπαίκτριάς τους τιμήθηκε δεόντως και βεβαίως καταναλώθηκε από κοινού. Ομορφες εικόνες που μόνο ο αθλητισμός προσφέρει! Χρόνια πολλά και από τη στήλη στην εορτάζουσα! Ε.Π.

Βόλτα στο Καρπενήσι για τους κριτές στίβου Το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Μαρτίου 2012, ο Σύνδεσμος Κριτών Κλασσικού Αθλητισμού Αν. Θεσσαλίας πραγματοποίησε για τα μέλη του και για του φίλους του Συνδέσμου διήμερη εκδρομή στο Καρπενήσι και στην Παναγία την Προυσιώτισσα Επισκέφθηκαν το μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο χωριό Κορυσχάδες, και χωριά της γύρω περιοχής. Οι φωτογραφίες είναι από την εν λόγω εκδρομή…


17 «Δεν υπάρχει στη φύση παρά μια ισότητα δικαίου και ποτέ μια ισότητα πραγματική» Ζαν ντε λα Μπριγιέρ ΤΕΤΑΡΤΗ

21

ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

ειδικό 2σέλιδο για τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιάννης Σιούλας

e - mail: kirikas@otenet.gr

Εκθεση έργων εφήβων και ενηλίκων μαθητών Από τα τμήματα εικαστικών των λεσχών πολιτισμού Ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού & Επιστημών Λάρισας διοργανώνει έκθεση με έργα των εφήβων & ενηλίκων μαθητών των εικαστι-

κών τμημάτων των Λεσχών Πολιτισμού, στο "Χατηγιάννειο" - αίθουσα "Τάκης Τλούπας" (2ος όροφος). Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν τη

Δευτέρα 26 Μαρτίου στις 8 μ.μ. Η έκθεση θα διαρκέσει από τη Δευτέρα 26 έως το Σάββατο 31 Μαρτίου και θα λειτουργεί καθημερινά 10 π.μ.

"Ο φονιάς" στο "Θέατρο Τεχνών"

Σ

ήμερα, με δωρεάν - ανοιχτή παράσταση για το κοινό, θα ξεκινήσουν στο "Θέατρο Τεχνών" οι παραστάσεις, με το τρίτο για τη φετινή θεατρική περίοδο 2012 έργο "Ο φονιάς" του Μήτσου Ευθυμιάδη, ένα από τα πλέον γνωστά και αγαπητά νεοελληνικά θεατρικά έργα. Η σκηνοθεσία και η επιμέλεια μουσικής, είναι του Γιάννη Καλατζόπουλου, τα σκηνικά επιμελήθηκε ο Στέλιος Μπουρλής, τα κοστούμια η Εύα Τριαναταφύλλου, και πρωταγωνιστούν τέσσερις εξαιρετικοί Λαρισαίοι ηθοποιοί, ο Δημήτρης Φωτίου στο ρόλο του (Σάββα), ο Στέλιος Ντικούλης στο ρόλο του (Γιάννη), η Εύα Τριαναταφύλλου στο ρόλο της (Μαρίας) και ο Βασίλης Σακκάς στον ρόλο του (Ταρζάν). Το μουσικό κομμάτι "Σμύρνη΄22" (σύνθεση, σόλο βιολί) στην μουσική επένδυση της παράστασης προσέφερε, η Λυδία Μπουντούνη. Η πρεμιέρα θα γίνει αύριο. Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα παραστάσεων είναι: Πέμπτη - Παρασκευή στις 9, (με γενική λαϊκή είσοδο: 8 ευρώ), Σάββατο στις 9 μ.μ. και Κυριακή στις 7 μ.μ., (με είσοδο 10 ευρώ και φοιτητικό 8 ευρώ).

Η παράσταση είναι κατάλληλη για παιδιά άνω των 15 ετών. Ισχύουν κανονικά τα εισιτήρια του Ο.Γ.Α. …Η υπόθεση του έργου, διαδραματίζεται στο σαλόνι ενός μικροαστικού σπιτιού όπου εισβάλλουν δύο πρώην κρατούμενοι φυλακών. Ο Σάββας, έπειτα από δωδεκάχρονη φυλάκιση για ένα φόνο που διέπραξε σε κατάσταση ψυχικού βρασμού, μαζί με κάποιο παλιό συγκρατούμενό του τον Ταρζάν, επισκέπτονται το σπίτι της Μαρίας, αδελφής, του πρώτου και του συζύγου της Γιάν-

νη, για ξεκαθάρισμα παλαιών λογαριασμών. Η συνάντηση οδηγεί αναπόφευκτα στη σύγκρουση, καθώς ο κύκλος της ενοχής και της προδοσίας είναι πολύ πιο εκτενής απ' ότι φαινόταν αρχικά. Και τα τέσσερα πρόσωπά του ενέχονται, αλλά αγνοούν και τις αιτίες της ενοχής τους και δεν έχουν καν συνείδηση της ενοχής τους. Μέσα από μια φονική πράξη αποκαλύπτεται μια συγκεκριμένη συγκυρία ως ο πραγματικός φονιάς, που μετατρέπει όλα τα πρόσωπα σε θύματα μαζί και θύτες…

Εαρινές συναυλίες της Μουσικής Σχολής του Δήμου Κιλελέρ

Μ

ε δύο συναυλίες ατομικών οργάνων καλωσόρισε τη φετινή άνοιξη η Μουσική Σχολή του Δήμου Κιλελέρ. Την περασμένη Τρίτη στην αίθουσα συναυλιών της Σχολής πραγματοποιήθηκε η πρώτη συναυλία με θέμα: " Από τον Mozart στον Μancini" όπου οι μαθητές των προχωρημένων τάξεων ταξίδεψαν το κοινό στα μονοπάτια της κλασικής και τζαζ μουσικής. Την Πέμπτη το θέμα της συναυλίας ήταν: "Τα πρώτα βήματα στη μουσική" όπου οι σπουδαστές μάγεψαν τους ακροατές με τις χαριτωμένες μελωδίες τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις συναυλίες συμμετείχαν οι μαθητές των τάξεων βιολιού, πιάνου, φλάουτου, κλασικής και ακουστικής κιθάρας ενώ την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος της

Μουσικής Σχολής, κ. Γεωργία Παπακωνσταντίνου. Επίσης, το Σάββατο πραγματοποιήθηκε εκδήλωση της Παιδικής Χορωδίας της Σχολής υπό τη διεύθυνση της μαέστρου, κ. Εύης Τσιούκα, στο χώρο του Γυμνασίου - Λυκείου Πλατυκάμπου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι μουσικοί: N.Μιχαλούλη- πιάνο, Σ.Τσιαρδάκα-βιολί, Γ.Κατσανούλης, Γ.Κουλιόπουλος-κιθάρα, Ε.Τσερώνη-φλάουτο, Μ.Σαμπάνης-κλαρινέτο Γ.Κουλιόπουλος-κοντραμπάσο. Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν ο δήμαρχος Κιλελέρ, κ. Ρίζος Κομήτσας, ο αντιδήμαρχος, κ. Κλεάνθης Θεοδωρούλης, η πρόεδρος της Μουσικής Σχολής κ. Γ.Παπακωνσταντίνου, η δημοτική σύμβουλος, κ. Άντα Κουτρουμπέλη και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πλατυκάμπου, κ. Αντώνης Φασφαλής.

Εκδήλωση της ΕΛΟΣΥΛ Για τη σημερινή παγκόσμια ημέρα ποίησης

Η Eνωση Λογοτεχνών Συγγραφέων Λάρισας σε συνεργασία με τον Κύκλο Ποιητών (της Αθήνας), το Παγκόσμιο Κίνημα Ποίησης (World Poetry Movement) και τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Επιστημών Λάρισας, διοργανώνει ποιητική βραδιά σήμερα στις 8 μ.μ., στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Λαρισαίων. Η συνδιοργάνωση πραγματοποιείται μετά από αίτημα του Κύκλου Ποιητών και του Παγκόσμιου Κινήματος Ποίησης στον Λαρισαίο ποιητή Δημήτρη Π. Κρανιώτη, πρόεδρο του 22ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ποιητών, να ενταχθεί η Λάρισα στο επίσημο πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, που θα πραγματοποιηθούν αύριο σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα το Εθνικό Κέντρο Βιβλίο αφιερώνει φέτος αυτή την ημέρα στον Νικηφόρο Βρεττάκο, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή του. Επίσης στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί συνοδοιπορία προς το Σύνταγμα με τη συμμετοχή φορέων κι ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, μια διαμαρτυρία με όπλο την ποίηση ενάντια στην κρίση: "Σήμερα, 21 Μαρτίου συνθήματά μας ας γίνουν τα ποιήματα, αναφορά μας οι ποιητές μας, πλακάτ μας οι στίχοι που μπορούν να γεννήσουν έναν άλλο στοχασμό, ένα άλλο μέλλον μέσα από το παρόν και το παρελθόν μας". Κατά την εκδήλωση στο "Χατζηγιάννειο" θα απαγγείλουν ποιήματά τους ποιητές της Λάρισας και θα ανακοινωθούν τα βραβεία του 1ου Μαθητικού Ποιητικού Διαγωνισμού της ΕΛΟΣΥΛ, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή μαθητών (Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου) του νομού Λάρισας. Για την ποίηση θα μιλήσουν ο Δημήτρης Π. Κρανιώτης, αντιπρόεδρος της ΕΛΟΣΥΛ και η Βασιλική Μάνδαλου, Γεν. Γραμματέας της ΕΛΟΣΥΛ. Στο μουσικό μέρος θα συμμετέχει η γυναικεία χορωδία του Ερυθρού Σταυρού Λάρισας (υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Έφης Μιχαηλίδου), στο πιάνο ο Βαγγέλης Τσιμπανούδης και στο μπουζούκι ο Παναγιώτης Σδράλλης. Την εκδήλωση θα συντονίσει η Δήμητρα Μπαρδάνη, πρόεδρος της ΕΛΟΣΥΛ.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ "ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ" - "ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΜΥΛΟΥ" ΤΗΛ: 2410 - 533417 Από: 26 Μαρτίου μέχρι 8 Απριλίου. Το "ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ" Παρουσιάζει το έργο του Βασίλη Μαυρογεωργίου

"ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΚΡΗΞΗ"

ΔΕΥΤΕΡΑ:26/3 & ΤΡΙΤΗ: 27/3 Σκηνοθεσία: Β.Μαυρογεωργίου-Κ Κ.Γάκης Ώρα: 9 μ.μ Γενική είσοδος: 15 Ευρώ.


πολιτισμός

18

ΤΕΤΑΡΤΗ

21

ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

Φεστιβάλ θεάτρου νέων δημιουργών και φέτος στο Θέατρο του Μύλου Από την Δευτέρα 26/3 ως την Κυριακή 8/4 - Αναλυτικά το πρόγραμμα

Γ

ια άλλη μια χρονιά φέτος νέοι δημιουργοί θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στο κοινό της Λάρισας τις δημιουργίες τους συμμετέχοντας στο Φεστιβάλ θεάτρου νέων δημιουργών 2012 που θα αρχίσει στις 26/3 και θα ολοκληρωθεί στις 8/4 στο θέατρο του Μύλου, με τη σύμπραξη και φέτος του θεάτρου του Νέου Κόσμου. Με αφορμή το φεστιβάλ χθες τόσο η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Μ. Κοτάκου όσο και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Κ. Τσιάνος είχαν την ευκαιρία, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, να αναφερθούν στις παραστάσεις που θα παρουσιασθούν σ' αυτό. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Τσιάνος είπε πως πεποίθηση όλων είναι πως το φεστιβάλ θα το αγκαλιάσουν για

Η Μ. Κοτάκου και ο Κ. Τσιάνος στη χθεσινή συνέντευξη τύπου

μια ακόμη χρονιά οι Λαρισαίοι όπως συνέβη και με τις παραγωγές του "Θεσσαλικού" την προηγούμενη περίοδο που έτυχαν εξαιρετικής επιτυχίας παρά τη δύσκο-

λη συγκυρία. Ειδικότερα ο κ. Τσιάνος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη επιτυχία του "Γάμου" που ολοκλήρωσε τον κύκλο του μετά από τρεις μήνες συνεχών παραστάσεων στη

Λάρισα αλλά και στις άλλες πόλεις του νομού. Ακολούθως ο καλλιτεχνικός διευθυντής του "Θεσσαλικού" αναφέρθηκε διεξοδικότερα στις παραστάσεις που θα παρακολουθήσει το κοινό στο πλαίσιο του φεστιβάλ και είναι: - "Μια τεράστια έκρηξη" του Β. Μαυρογεωργίου από το θέατρο του Νέου Κόσμου που θα παιχθεί στις 26 και 27/3, με ώρα έναρξης 9 μ.μ. (Γενική είσοδος 15 €). - "Ψυχολογία Συριανού συζύγου" του Εμ. Ροΐδη από τη θεατρική ομάδα Gaff, την Πέμπτη 29/3, στις 9 μ.μ. (Γενική είσοδος 10 €). - "Αντρες μετά μουσικής" της Ελ. Τορνέρο από την καλλιτεχνική εταιρεία Art, το Σάββατο 31/3 και την Κυριακή 1/4 στις 9 μ.μ. και 7 μ.μ. αντιστοίχως (Γενική είσοδος 10 €).

- "Τα ορφανά" του Ντ. Κέλλυ από το θέατρο του Νέου Κόσμου στις 2 και 3 Απριλίου, στις 9 μ.μ. (Γενική είσοδος 15 €). - "Το όνομά μου είναι Λίτσα" με τη Λαρισαία Αν. Μιχουλούδη που θα παρουσιάσει το διήμερο 4 και 5/4 δύο μονολόγους. Τον μονόλογο "Με το νόμο" της Κ. Μητροπούλου και τον "Ουρανός κατακόκκινος" της Λ. Αναγνωστάκη (Γενική είσοδος 10 €). Τέλος στις 8 και 9/4 θα γίνει το φινάλε του φεστιβάλ με μια μουσικοποιητική βραδιά ως αποτέλεσμα της σύμπραξης του "Θεσσαλικού" με το ΔΩΛ και τον Σύλλογο Φίλων της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του δήμου Λαρισαίων (Γενική είσοδος 10 €). Γ.Σ.

Δραστηριότητες του Σύγχρονου Ωδείου

Ο

λοκληρώθηκε ο κύκλος συναυλιών των μαθητών του Σύγχρονου Ωδείου Λάρισας. Οι συναυλίες πραγματοποιήθηκαν τα Σάββατα 3, 10 και 17 Μαρτίου και οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν ατομικά τη δουλειά τους μπροστά σε κοινό. Επόμενη συναυλία είναι αυτή των καθηγητών του Σ.Ω.Λ. αυτή τη φορά, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν συναυλία την Τρίτη 27 Μαρτίου με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Την Παρασκευή 6 Απριλίου

ο Βυζαντινός Χορός και το σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής του Σ.Ω.Λ. θα παρουσιάσουν πρόγραμμα ανάλογο των ημερών του Πάσχα. Το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Απριλίου πραγματοποιείται το 5ο σεμινάριο φλάουτου με τον Παναγιώτη Δράκο. Στο πλάισιο του σεμιναρίου, το Σάββατο 7 Απριλίου ο απόφοιτος του Σ.Ω.Λ. Γιάννης Μανώλης θα δώσει ρεσιτάλ φλάουτου, ενώ την Κυριακή με την λήξη των μαθημάτων του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί συναυλία των συμμετεχόντων. Και στις

δύο συναυλίες η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Κατόπιν, την Μεγάλη Δευτέρα 9 Απριλίου διοργανώνεται σεμινάριο για την πιανιστική τεχνική (στυλ) του Bach, καθώς και ρεσιτάλ του γνωστού πιανίστα και μαέστρου κ..Δημήτρη Δημόπουλου, η οποία θα πλαισιωθεί κατά ένα μέρος της από σύνολο εγχόρδων και το φωνητικό σύνολο του Σ.Ω.Λ. Το Σάββατο 5 Μαΐου πραγματοποιείται η μεγάλη συναυλία όλων των συνόλων του Σ.Ω.Λ. και με τις εκδηλώσεις αυτές ολοκληρώνε-

STER CINEMAS PANTHEON PLAZA

4ο χλμ. Λεωφ. Κ. Καραμανλή Πρωήν Παλιά Εθνική Οδός Λάρισας - Αθήνας Τηλέφωνο κρατήσεων από σταθερό: 801 801 7837 Τηλέφωνο κρατήσεων από κινητό: 210 8092690 - ONLINE BUY www.stercinemas.gr ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 15/03/2012 21/03/2012 ΑΙΘΟΥΣΑ 1 Η ΠΕΝΤΑΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ Κατηγορία: AnimationΔιάρκεια: 84' Πεμ - Παρ & Δευ - Τετ: 16:10 Σαβ - Κυρ: 12:30, 14:20, 16:10 ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 3D: 10 ευρώ ΑΙΘΟΥΣΑ 1 TAΞΙΔΙ 2: ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΣ ΝΗΣΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ Σκηνοθεσία: Μπραντ Πέιτον Πρωταγωνιστούν: Τζος Χάτσερσον, Ντουέιν Τζόνσον, Μάικλ Κέιν, Βανέσα Χάτζενς, Λούις Γκάζμαν, Κριστίν Ντέιβις Κατηγορία: Περιπέτεια Διάρκεια: 94' Πεμ - Τετ: 18:00, 20:00 ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 3D: 10 ευρώ ΑΙΘΟΥΣΑ 1 ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΥΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ

Σκηνοθεσία: Άντριου Στάντον Πρωταγωνιστούν: Τέιλορ Κιτς, Λιν Κόλινς, Σαμάνθα Μόρτον, Μαρκ Στρονγκ, Σιάραν Χιντς, Ντομινίκ Γουέστ, Τζέιμς Πιουρφόι, Πόλι Γουόκερ, Μπράιαν Κράνστον, Τόμας Χέιντεν Τσερτς, Γουίλεμ Νταφό Κατηγορία: Περιπέτεια ΦαντασίαςΔιάρκεια: 120' Πεμ - Τετ: 22:00 ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 3D: 10 ευρώ ΑΙΘΟΥΣΑ 2 GREENTHE GREY Σκηνοθεσία: Τζο Κάρναχαν Πρωταγωνιστούν: Ντέρμοτ Μαλρόνι, Λίαμ Νίσον, Τζο Άντερσον, Φρανκ Γκρίλο, Τζέιμς Ντέιλ Κατηγορία: ΠεριπέτειαΔιάρκεια: 117' Πεμ - Παρ & Δευ - Τετ: 22:30 Σαβ - Κυρ: 13:00, 15:30, 22:30 Καθημερινές και Σ/K ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 6.50 ευρώ. ΑΙΘΟΥΣΑ 2 ΜΕΘΥΣΜΕΝΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Κ12 Σκηνοθεσία: Μπρους Ρόμπινσον Πρωταγωνιστούν: Τζόνι Ντεπ, Άαρον Έκχαρτ, Άμπερ Χερντ, Μάικλ Ρισπόλι, Ρίτσαρντ Τζένκινς, Τζιοβάνι Ριμπίζι. Κατηγορία: Κωμωδία Διάρκεια: 120' Πεμ - Τετ: 18:00, 20:15 Καθημερινές και Σ/K ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 6.50 ευρώ. ΑΙΘΟΥΣΑ 3 ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ Σκηνοθεσία: Μπαλτάσαρ Κορμάκουρ Πρωταγωνιστούν: Μαρκ Γουόλμπεργκ, Κέιτ Μπέκινσεϊλ, Μπεν Φόστερ, Τζιοβάνι Ριμπίσι Κατηγορία: ΔράσηςΔιάρκεια: 109' Πεμ - Παρ & Δευ - Τετ: 16:00, 18:30, 21:00, 23:30 Σαβ - Κυρ: 13:30, 16:00, 18:30, 21:00, 23:30 Καθημερινές και Σ/K ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 6.50 ευρώ.

ται η μουσική Άνοιξη στο Σ.Ω.Λ. Στις καλοκαιρινές δραστηριότητες του Σύγχρονου Ωδείου Λάρισας εντάσσεται η

μετάβαση της Μικτής Χορωδίας του Σ.Ω.Λ. στην Βουδαπέστη τον Ιούνιο και το 3ο μουσικό σεμινάριο στο Μπάνσκο της Βουλγαρίας. Για περισσότερες πληροφορίες για τις συναυλίες, τα ρε-

σιτάλ και την συμμετοχή στα σεμινάρια επικοινωνείτε με το 2410 670917 απογευματινές ώρες καθημερινά, ή απευθείας στην γραμματεία του Σ.Ω.Λ. Θεοφράστου 62 - 64, Νέα Πολιτεία, Λάρισα.

BIKTΩΡΙΑ ODEON - MULTICINEMA - 4 ΑΙΘΟΥΣΕΣ Απόλυτος κλιματισμός σε όλους του χώρους. Πλήρης ψηφιακός ήχος 7 καναλιών με 2 συστήματα: DOLBY SX 7 και DTS ER 7. Τηλέφωνα για όλες τις αίθουσες: 2410 232889 και 2410 232013 Ιντερνετ: www.odeon.gr και στο Facebook: www.facebook.com/victoria.odeon

ΑΙΘΟΥΣΑ 1 Η ΣΙΔΗΡΑ ΚΥΡΙΑ Βραβείο ΟΣΚΑΡ καλυτερης ερμηνείας και ΧΡΥΣΗΣ ΣΦΑΙΡΑΣ 2012. Πρωταγωνιστούν: ΜΕΡΙΛ ΣΤΡΙΠ - ΤΖΙΜ ΜΠΡΟΑΝΤΜΠΕΝΤ - ΑΝΤΟΝΥ ΧΕΝΤ - ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΓΚΡΑΝΤ. Σκηνοθεσία: ΦΙΛ ΛΟΪΝΤ. Ωρες έναρξης προβολών: 7,30 - 9,30. Γενική είσοδος 6,5 Ευρώ ολες τις ημέρες και ώρες. Παιδικά -μαθητικά - φοιτητικά 5,50 Ευρώ όλες τις ημέρες και ωρες. ΑΙΘΟΥΣΑ 2 ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ Απολαυστικη κωμωδία. Πρωταγωνιστούν: ΤΖΩΡΤΖ ΚΛΟΥΝΕΫ- ΣΑΪΛΙΝ ΓΟΥΝΤΛΙ ΜΠΩ ΜΠΡΙΤΖΕΣ - ΡΟΜΠΕΡΤ ΦΟΡΣΤΕΣ. Σκηνοθεσία: ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΕΪΝ.

Ωρα έναρξης προβολής : 9,40. Γενική είσοδος 6,5 Ευρώ ολες τις ημέρες και ώρες. Παιδικά -μαθητικά - φοιτητικά 5,50 Ευρώ όλες τις ημέρες και ωρες ΑΙΘΟΥΣΑ 2 ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ Μοντέρνες περιπέτειες. Πρωταγωνιστούν: ΝΤΕΪΝ ΝΤΕ ΧΑΑΝ.- ΑΛΕΞ ΡΑΣΣΕΛ - ΜΑΪΚΛ ΤΖΟΡΝΤΑΝ - ΜΑΪΚΛ ΚΕΪΝ. Σκηνοθεσία: ΓΙΟΣ ΤΡΑΝΚ. Ωρες έναρξης προβολών: 5,30 - 7,40. Γενική είσοδος 6,5 Ευρώ ολες τις ημέρες και ώρες. Παιδικά -μαθητικά - φοιτητικά 5,50 Ευρώ όλες τις ημέρες και ωρες ΑΙΘΟΥΣΑ 1 ΓΑΤΟΣ ΣΠΙΡΟΥΝΑΤΟΣ Θαυμάσια ταινία για όλη την οικογένεια. ΜΕΤΑΓΛΩΤΤΙΣΜΕΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.

Σκηνοθεσία: ΚΡΙΣ ΜΙΛΛΕΡ. Ωρα έναρξης προβολής: 5,30. Γενική είσοδος 6,5 Ευρώ όλες τις ημέρες και ώρες. Παιδικά -μαθητικά φοιτητικά 5,50 Ευρώ όλες τις ημέρες και ώρες.

ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ ΤΡΙΤΗ, ΤΕΤΑΡΤΗ, ΠΕΜΠΤΗ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.00 - 14.00 ΚΑΙ 18.00 - 21.00 ΣΑΒΒΑΤΟ, ΚΥΡΙΑΚΗ: 10.00 - 14.00 ΔΕΥΤΕΡΑ: ΚΛΕΙΣΤΑ Τηλ. 2410 616.266 ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ


ΤΕΤΑΡΤΗ

21

19

ελλάδα

ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

Μπορούμε να διεκδικήσουμε και την πρωτιά, είπε στην Κ.Ο. ο Ευ. Βενιζέλος

Υ

πό τον Ευάγγελο Βενιζέλο συνεδρίασε για πρώτη φορά η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, χθες το μεσημέρι. Στην αρχή της ομιλίας του ο νέος πρόεδρος του Κινήματος είπε ότι η διαδικασία της Κυριακής έσπασε το φράγμα της σιωπής και της ακινησίας. "Το ΠΑΣΟΚ έχει πολύ μεγαλύτερη αντοχή από ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί. Όμως χάσαμε το τεκμήριο της αθωότητας και πρέπει να κερδίσουμε τα πάντα από την αρχή". Ο κ. Βενιζέλος συνόψισε τις βασικές προτεραιότητες για το ΠΑΣΟΚ: ενότητα, ανανέωση, αξιοκρατία, υπευθυνότητα και τελικά νίκη. Ευχαρίστησε τα μέλη της ΚΟ - της

ηρωικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας όπως την χαρακτήρισε - που δεν δείλιασε να στηρίξει δύσκολα μέτρα, και σε πολλές περιπτώσεις, άδικα. "Ο κόσμος θέλει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε μια ισχυρή προοδευτική συμμαχία, που θα δώσει λύσεις" συνέχισε, αλλά ξεκαθάρισε: "προοδευτικό, φιλολαϊκό και πατριωτικό είναι το υπεύθυνο, το ρεαλιστικό, το εφαρμόσιμο και το συγκεκριμένο". Για τον κ. Βενιζέλο, το μεγάλο στοίχημα είναι το μνημόνιο να συνδυαστεί μ' ένα ελληνικό σχέδιο ανόρθωσης, που δεν θα έχει υποβληθεί από έξω. Παράλληλα, έθεσε ερωτήματα για το ποιες πολιτικές δυνάμεις της

χώρας μπορούν να κυβερνήσουν, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της ΝΔ: "αλήθεια, τι απέγινε η περιβόητη αναδιαπραγμάτευση" ανα-

ρωτήθηκε. "Απέναντί μας έχουμε τους ομοϊδεάτες του κ. Σαμαρά πλην ελάχιστων εξαιρέσεων. Διαπραγματευ-

Οι εκλογές θα γίνουν "μία εβδομάδα πριν, ή μία μετά" από τις 6 Μαΐου

Η

Βουλή θα κλείσει λίγο πριν από το Πάσχα", επιβεβαίωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, ο οποίος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Realfm, πρόσθεσε ότι τα νομοσχέδια που κατατίθενται στη Βουλή είναι τα τελευταία. Σε ό,τι αφορά τον ακριβή χρόνο διενέργειας των εκλογών, τον προσδιόρισε "μία εβδομάδα πριν ή μία μετά την 6 Μαΐου". Ο κ. Καψής χαρακτήρισε "πρόωρη και άκαιρη" τη συζήτηση, αν θα είναι και μετά τις εκλογές πρωθυπουργός ο Λουκάς Παπαδήμος, για τον οποίο είπε "δεν θέλει να γίνει μέρος του προεκλογικού σκηνικού". Πρόσθεσε ότι ο κ. Παπαδήμος ανέλαβε μια συγκεκριμένη ευθύνη, "την οποία έφερε εις πέρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο" και "αυτό, προφανώς, είναι

"

μία παρακαταθήκη για κυβερνήσεις συνεργασίας, που πιθανόν να χρειαστεί και στο μέλλον". "Το εάν θα υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας στο μέλλον, θα εξαρτηθεί προφανώς από το τι θα ψηφίσει ο ελληνικός λαός την Κυριακή των εκλογών", είπε ο κ. Καψής.

"Από εκεί και πέρα", συνέχισε, "όταν έρθει η στιγμή, υποθέτω ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων που θα τη συγκροτήσουν" και "θα πρέπει να υπάρξει μία γενικότερη συμφωνία". Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο "το μείζον το οποίο απασχολεί όλους μας" είναι μετά τις εκλογές να "εκφραστεί η φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία που υπάρχει στην Ελλάδα, η οποία θα αποτελέσει και τη βάση για μια αποτελεσματική κυβέρνηση, είτε μονοκομματική, είτε συνεργασίας". Ερωτώμενος, τέλος, για τις δικές του προσωπικές προθέσεις, ο κ. Καψής απάντησε: "Ήμουν, είμαι και θα παραμείνω στην πολιτική. Εάν θέλετε να ρωτήσετε για το αν θα είμαι υποψήφιος, δεν με έχει απασχολήσει".

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Αλλες δύο προσχωρήσεις διαγραμμένων βουλευτών της ΝΔ

Τ

ην προσχώρηση στους "Ανεξάρτητους Έλληνες" της διαγραμμένης βουλευτή της ΝΔ, Μίκας Ιατρίδη, προανήγγειλε ο Πάνος Καμμένος ενώ, όπως είπε, αναμένεται και η προσχώρηση του Π. Μελά. Στο κόμμα προσχωρεί ο επίσης διαγραμμένος από τη ΝΔ βουλευτής Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος με επιστολή του. Το κόμμα θα αριθμεί συνολικά εννέα βουλευτές, επισήμανε ο κ. Καμμένος. Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real FM ο κ. Καμμένος είπε: "Στις 2 το μεσημέρι με

ειδοποίησε η Μίκα Ιατρίδη ότι θέλει να έρθει κοντά μας, στους 'Ανεξάρτητους Έλληνες' και ο κ. Μελάς έχει πει στον Πειραιά ότι θα είναι μαζί μας" είπε χαρακτηριστικά. Ανέφερε ότι δεν θεωρεί κρίσιμο εάν θα συγκεντρωθούν

10 βουλευτές, για να σχηματίσει Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ ερωτηθείς για τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες συζητά με τον Γ. Δημαρά, είπε: "Συνομιλούμε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε συμφωνή-

σει". Υπογράμμισε ότι περίπου 28 κινήματα συμφωνούν με την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος και θα συνεργαστούν, ενώ πρόσθεσε ότι μπορεί να υπάρξουν προεκλογικές συνεργασίες και συμμετοχή στα ψηφοδέλτια όσων συμφωνούν με την ιδρυτική διακήρυξη, ανεξάρτητα από τον πολιτικό χώρο που προέρχονται. Ο Π. Καμμένος είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα δοθεί στη δημοσιότητα το πρόγραμμα του κόμματος, που θα περιλαμβάνει "συγκεκριμένες προτάσεις και συγκεκριμένες λύσεις" για την επόμενη μέρα μετά τις εκλογές.

τήκαμε, δεν επαναδιαπραγματευτήκαμε" υπογράμμισε. Συνεχίζοντας την κριτική στη Νέα Δημοκρατία, την χαρακτήρισε "παλαιοκομματική" και "αμφίθυμη", καθώς αφού "περιπλανήθηκε στους αντιμνημονιακούς δρόμους, με μισή καρδιά συμμετείχε τελικά σε κυβερνητικό σχήμα συνευθύνης, αλλά ως αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση και συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση". Αναφορά έκανε και στις προτάσεις της Αριστεράς, λέγοντας ότι σε όλες τις εκδοχές της οι προτάσεις της είναι μη ρεαλιστικές. Τέλος, στο ερώτημα περί αυτοδυναμίας ενός κόμματος, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι "για εμάς το ζητούμενο είναι μια αυτοδύναμη Ελλάδα".

Προσχώρηση στον ΛΑΟΣ του Π. Μαντούβαλου

Την προσχώρηση του Πέτρου Μαντούβαλου στον ΛΑΟΣ ανακοίνωσε χθες ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Ο κ. Καρατζαφέρης καλωσόρισε τον κ. Μαντούβαλο στις τάξεις του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού και πρόσθεσε: "Με τον Πέτρο γνωριζόμαστε εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Συνυπήρξαμε στη Νέα Δημοκρατία. Τότε, εγώ ως πρόεδρος της ΟΚΕ Δημοσίας Τάξεως και ο Πέτρος Μαντούβαλος ως γραμματέας. Μας ενώνει εξάλλου η ίδια αγάπη για την αστυνομία, η ίδια αγάπη για την πατρίδα, η ίδια αγάπη για το χρέος προς αυτή. Πιστεύω ότι ο Πέτρος Μαντούβαλος θα βοηθήσει με τις περιοδείες του σε όλη την Ελλάδα να αυξήσει τον πατριωτισμό, το ενδιαφέρον για τις αρχές και παραδόσεις που πρεσβεύει και εκείνος και εγώ. Βεβαίως να πω ότι βατήρας στη καλή μας προσπάθεια είναι το 19% που πήρε ο Πέτρος Μαντούβαλος μόνος του, με τη δική μας βέβαια υποστήριξη, στο δήμο Πειραιώς. Άρα λοιπόν έχουμε καλές αφετηρίες. Πέτρο καλώς ήλθες". Από την πλευρά του, ο Π. Μαντούβαλος δήλωσε: "Η παρουσία μου εδώ οφείλεται στην πολύ ευγενική και τιμητική για μένα πρόσκληση του κ. Καρατζαφέρη, του προέδρου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, για το οποίο τον ευχαριστώ πάρα πολύ. Η επόμενη Βουλή, μετά από μια πολύ ενδιαφέρουσα, φαντάζομαι, προεκλογική και ευπρεπή διαδικασία, στην οποία θα μετέχουμε ισχυρά, θα βγάλει μια Βουλή, η οποία καλείται να αποφασίσει για πολύ σημαντικά θέματα. Φιλοδοξία μου, ταπεινή μου επιθυμία είναι, μέσα από αυτή τη διαδικασία, να είμαι παρών στο να μπορέσουμε, με ειλικρινή και πατριωτικό τρόπο, όπως είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα του ελληνικού λαού που αρκετά ταλαιπωρήθηκε, αρκετά βασανίστηκε, αρκετά προδόθηκε. Και γι' αυτό, με χαρά, θα είμαι σε αυτό το νικηφόρο αγώνα για τον ελληνικό λαό και την πατρίδα μας. Χαρούμενα παρών".


ελλάδα

20

ΤΕΤΑΡΤΗ

21

ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

Δ. Ρέππας: Πώς θα γίνει η μείωση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων

Σ

αφείς διαβεβαιώσεις ότι θα διασφαλιστούν οι θέσεις του επιστημονικού προσωπικού στο Δημόσιο έδωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος από κοινού με τον υφυπουργό κ. Παντελή Τζωρτζάκη, παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου χθες το μεσημέρι την εθνική στρατηγική για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Ο κ. Ρέππας, αναφερόμενος στο επιστημονικό προσωπικό, τόνισε ότι "ουδείς κινδυνεύει να χάσει τη θέση του", καθώς "η μείωση του προσωπικού κατά 150.000 που θα επιτευχθεί", όπως είπε, "δεν έχει σχέση με τη μείωση του επιστημονικού προσωπικού".

"Το Δημόσιο δεν θα στερηθεί των επιστημόνων. Θα αξιολογηθούν για να δούμε αν είναι επαρκείς", εξήγησε ο κ. Ρέππας. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθ-

Απειλούν με αποχή από την εκλογική διαδικασία Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ α' βαθμού Αποχή από κάθε εκλογική διαδικασία των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' βαθμού αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ - ΟΤΑ, εφόσον δεν αναιρεθεί νομοθετικά η εξαίρεσή τους από το επίδομα εκλογικής αποζημίωσης. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θ. Μπαλασόπουλος, οι υπάλληλοι δεν πρόκειται να προσέλθουν στην προετοιμασία των εκλογών, ακόμη κι αν διαταχθεί επιστράτευση. Οι υπάλληλοι στους ΟΤΑ α' βαθμού είναι υπεύθυνοι για την έκδοση πιστοποιητικών εγγραφής στα δημοτολόγια, τη μεταφορά σάκων με ψηφοδέλτια και καλπών, την προετοιμασία εκλογικών κέντρων κ.ά. Σε γενικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας, σήμερα, αναμένεται να επικυρωθεί η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής. Σε εξώδικη γνωστοποίηση που απέστειλε η ΠΟΕ ΟΤΑ προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών, αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και υπουργό Οικονομικών, πρόεδρο και μέλη ΔΣ της ΚΕΔΕ, σημειώνεται ότι με το νόμο 4051/2012 εξαιρούνται της εκλογικής αποζημίωσης οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, αν και είχε υπάρξει, προ της ψήφισης του νόμου, δέσμευση για τροποποίηση της σχετική διάταξης. Η επιλογή αυτή των υπουργών χαρακτηρίζεται "άδικη και άνιση, μάς αναγκάζει να προχωρήσουμε σε αποχή από κάθε εργασία που έχει να κάνει με την προετοιμασία, διεξαγωγή των εκλογών και μεταφορά των αποτελεσμάτων των εθνικών εκλογών όποτε κι αν αυτές πραγματοποιηθούν". Στην ανακοίνωση της ΠΟΕ - ΟΤΑ, σημειώνεται ότι "η απόφαση αποχής από τη διαδικασία των εκλογών θα αναθεωρηθεί μόνο αν συμπεριληφθούν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ α' βαθμού στους δικαιούχους της ειδικής εκλογικής αποζημίωσης. Σε διαφορετική περίπτωση, η κυβέρνηση ας αναλογιστεί και αναλάβει τις ευθύνες της". Εν τω μεταξύ, από το υπουργείο Εσωτερικών έγινε την Τρίτη γνωστό ότι με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, στις 8 Μαρτίου, ο υπουργός Τάσος Γιαννίτσης είχε ζητήσει τροπολογία, ώστε να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους εκλογικού επιδόματος και οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Τυπογραφείο και στους ΟΤΑ α' βαθμού.

μισης έκανε γνωστό, εξάλλου, σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ, ότι "οι μειώσεις προσωπικού θα γίνουν αφενός μέσω των συνταξιοδοτήσεων - αποχωρήσεων, μέσω της κατάργησης

φορέων όταν έχουμε ιδιωτικοποίηση σ' ένα φορέα, που το προσωπικό δεν θα μεταφερθεί στο Δημόσιο. Επίσης, μπορεί να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των συμβασιούχων, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν μέσα στο 2012, όταν οι υπηρεσίες που προσφέρουν θεωρείται πλέον ότι πρέπει να προσφερθούν από άλλη υπηρεσία ή το Κράτος δεν χρειάζεται να δραστηριοποιείται πλέον σε αυτούς τους τομείς". "Οι απολύσεις θα γίνουν όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία με έναν τρόπο ο οποίος εντάσσεται στη μείωση του προσωπικού κατά 150 χιλιάδες ως το 2015. Πρέπει να είναι πολύ σαφές αυτό", κατέληξε ο κ. Ρέππας. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρ-

ρύθμισης αναφερόμενος στη στρατηγική για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να διασφαλιστεί ένα σταθερό πλαίσιο πολιτικής. "Υπήρχε έλλειμμα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης", τόνισε ο κ. Ρέππας. "Χρειαζόμαστε γρήγορες νίκες και πρακτικά αποτελέσματα". Ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Παντελής Τζωρτζάκης, από την πλευρά του, παραδέχθηκε ότι ως σήμερα δεν έχει καταγραφεί η δημόσια περιουσία. "Και λεφτά υπάρχουν και άνθρωποι υπάρχουν", τόνισε χαρακτηριστικά για τα έργα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. "Τόσα χρόνια σπαταλούσαμε πόρους χωρίς αποτέλεσμα", κατέληξε.

Πού πάει το 1€ που παρακρατείται από τις συντάξεις του ΟΑΕΕ

Δ

ιευκρινίσεις για τη μηνιαία εισφορά ύψους ενός ευρώ, η οποία παρακρατείται από τις συντάξεις που καταβάλλονται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), δίνει με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης. Διευκρινίσεις για την παρακράτηση χρημάτων από τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ, είχε ζητήσει ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Νικολόπουλος, σημειώνοντας ότι μέρος της παρακράτησης που γίνεται χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση των συνταξιούχων, κατευθύνεται στην Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ και στην Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ταμείου Εμπόρων. Ο βουλευτής είχε ζητήσει μάλιστα να ενημερωθεί τι ποσό έχει καταβληθεί στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΟΑΕΕ και στην Ομοσπονδία του Ταμείου Εμπόρων,

με ποιόν τρόπο εκταμιεύονται τα χρήματα αυτά και αν οι Ομοσπονδίες εκταμιεύουν χρήματα στη βάση παραστατικών. Όπως διευκρινίζει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, με το σχετικό νόμο "θεσπίστηκε μηνιαία εισφορά ενός ευρώ η οποία παρακρατείται από τις καταβαλλόμενες από τον ΟΑΕΕ συντάξεις και αποδίδεται στον Ειδικό Λογαριασμό Επαγγελματικής Εστίας με σκοπό τη συμμετοχή των Συνταξιούχων του Οργανισμού στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού και στην Ομοσπονδία και τα Σωματεία Συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, για την οικονομική του ενίσχυση". Η κατανομή του ενός ευρώ έχει αποφασιστεί με τρόπο ώστε ποσοστό 75% της εισφοράς να αποδίδεται υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Επαγγελματικής Εστίας και 25% υπέρ της Ομοσπονδίας και των Σωματείων Συνταξιούχων του ΟΑΕΕ.

Το ποσό που προκύπτει από το 25% αποδίδεται ως εξής: 0,21 ευρώ υπέρ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ (ΠΟΣ-ΟΑΕΕ) και 0,04 ευρώ υπέρ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ταμείου Εμπόρων (ΠΟΣΕ-ΤΑΕ). Περαιτέρω το 20% των 0,21 ευρώ αποδίδεται για την κάλυψη των αναγκών της Ομοσπονδίας και το 80% αποδίδεται από την Ομοσπονδία στα 128 Πρωτοβάθμια Σωματεία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ ανάλογα με τον αριθμό των συνταξιούχων της περιοχής δραστηριοποίησης του κάθε σωματείου. Αντίστοιχα κατανέμεται και 0,04 ευρώ για τις ανάγκες της Ομοσπονδίας ΠΟΣΕ-ΤΑΕ και των 12 Πρωτοβάθμιων ενεργών Σωματείων που υπάγονται σε αυτή. Όπως αναφέρει επίσης ο κ. Κουτρουμάνης η διαχείριση των εν λόγω ποσών γίνεται από τις Ομοσπονδίες, ο δε διαχειριστικός και οικονομικός έλεγχος από τις Γενικές Συνελεύσεις των μελών τους.

Η Ελλάδα έλαβε την πρώτη δόση του νέου πακέτου στήριξης

Τ

ην πρώτη δόση του νέου πακέτου βοήθειας έλαβε την Δευτέρα η Ελλάδα και το μεγαλύτερο μέρος της θα πάει στην αποπληρωμή του 3ετούς κρατικού ομολόγου που έληξε χθες και συγκεκριμένα στην ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες που εξαιρέθηκαν από τη διαδικασία του PSI.

Η δόση είναι ύψους 7,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,9 προέρχονται από τις χώρες της Ευρωζώνης και το 1,6 από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Από τα 7,5 δισ. ευρώ, τα 4,66 δισ. ευρώ θα πάνε για την αποπληρωμή της ΕΚΤ, ποσό στο οποίο συμπεριλαμβάνονται 200 εκατ. ευρώ σε τόκους.

Το υπόλοιπο ποσό θα καλύψει ανάγκες του προϋπολογισμού. Ήδη, 239,68 εκατ. ευρώ δόθηκαν για την αποπληρωμή όλων των φαρμακοποιών της χώρας για φάρμακα που χορήγησαν σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ για τον Ιανουάριο. Η ονομαστική αξία του ομολόγου που έληξε χθες, και "κουρεύτηκε" κατά 53,5%

(όπως όλα τα ομόλογα) ήταν 14,4 δισ. ευρώ περίπου. Οι επενδυτές που κατείχαν το συγκεκριμένο ομόλογο έλαβαν νέα ελληνικά ομόλογα διάρκειας έως 30 ετών για το 31,5% του κεφαλαίου του ομολόγου που κατείχαν, ενώ το υπόλοιπο 15% το πήραν σε ομόλογα (1 και 2 ετών) του EFSF.

Συνάντηση ΟΤΟΕ - Προβόπουλου για το λουκέτο στις τρεις συνεταιριστικές τράπεζες

Σ

υνάντηση με το διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος Γ. Προβόπουλο για τη διακοπή λειτουργίας των Συνεταιριστικών Τραπεζών Λαμίας, Λέσβου Λήμνου και Αχαϊκής, θα έχει η ΟΤΟΕ την Παρασκευή μετά από αίτημά της, ενώ εκκρεμεί και συνάντηση που έχει ζητηθεί για το ίδιο θέμα, με τη διοίκηση του υπουργείου Οικονομικών. Χθες, η ΟΤΟΕ συναντήθηκε με εκπροσώπους των Συλλόγων των Συνεταιριστικών Τραπεζών και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών

Ελλάδος (ΕΣΤΕ), στην οποία η ΟΤΟΕ ζήτησε να αναληφθούν πρωτοβουλίες και από την ΕΣΤΕ για την ανάκληση της απόφασης της διακοπής λειτουργίας των τριών Συνεταιριστικών Τραπεζών. Η ΟΤΟΕ θεωρεί ότι υπάρχουν δυνατότητες να αντιμετωπισθούν τα όποια προβλήματα τίθενται από την ΤτΕ για τις Συνεταιριστικές Τράπεζες, οι οποίες, όπως αναφέρει, "αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού τραπεζικού συστήματος", ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν και να διαδραματίζουν το δικό τους ρόλο στην

αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Στη σχετική της ανακοίνωση, η ΟΤΟΕ αναφέρει: "Ελπίζουμε τόσο η κυβέρνηση όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος, να αντιληφθούν τη κρισιμότητα των στιγμών και να μην επιμείνουν σε επιλογές που δημιουργούν αναταράξεις στις Τράπεζες και εντείνουν το κλίμα ανασφάλειας στους εργαζόμενους. Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνουμε ότι, η ΟΤΟΕ θα υπερασπίσει με όλες της τις δυνάμεις τα δικαιώματα των εργαζομένων και το υπέρτατο κοινωνικό αγαθό της εργασίας".


ΤΕΤΑΡΤΗ

21

21

διάφορα

ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

Επίθεση κατά της "σταλινικής και μηδενιστικής" Αριστεράς από τον πρόεδρο του ΣΕΒ

Ε

πίθεση στα κόμματα εθνικής ανευθυνότητας της "σταλινικής και μηδενιστικής", όπως είπε, Αριστεράς εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Τόνισε ότι δεν θα χρειαστούν νέες περικοπές στα εισοδήματα και πιθανώς θα είχαν αποφευχθεί αρκετές από αυτές που προηγήθηκαν, αν είχαν εφαρμοστεί οι μεταρρυθμίσεις που προέβλεπε το μνημόνιο, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα στο 2012 θα εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις για αντιστροφή του επενδυτικού κλίματος. Ο κ. Δασκαλόπουλος είπε ότι η "σταλινική και μηδενιστική Αριστερά" μηδενίζει εκ του ασφαλούς την κατάσταση επειδή γνωρίζει ότι δεν θα κληθεί να κυβερνήσει και γι αυτό η πολιτική της είναι η άρνηση. Απηύθυνε ωστόσο κατηγορίες συνολικά στο πολιτικό σύστημα, λέγοντας ότι αντιμετώπισε με τα ψέματα την κρίση, οι πολιτικοί ταγοί μετακύλισαν τις ευθύνες τους στο λαό επιβάλλοντάς του πολλές άδικες τιμωρίες και ανώφελες θυσίες, τον έκαναν φτωχότερο χωρίς να του δώσουν προοπτική. Μίλησε επίσης για δύο χρόνια που σπαταλήθηκαν επειδή δεν έγιναν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και αναφερόμενος στις προσεχείς εκλογές τόνισε: "Σε αυτή την κάλπη θα αντιπαραταχθούν ουσιαστικά δύο παρατάξεις: απο τη μία εκείνοι που αγωνίζονται να διατηρήσουν ένα χρεοκοπημένο μοντέλο υπερασπιζόμενοι τα δικά τους παρασιτικά συμφέροντα σε βάρος του λαού και από την άλλη όσοι θέλουν ειλικρινά την επίμοχθη αλλαγή μέσα από μεταρρυθμίσεις, την εθνική πρόοδο μέσα στην ευρωπαϊκή κοίτη. Οι κερδοσκόποι του λαϊκού θυμικού, οι σπεκουλαδόροι του χάους και της αναρχίας, η οποσθοδρομική κομπανία της εθνικής υποτίμησης και της δραχμής θα δώσουν τον υπέρ πάντων αγώνα στη μάχη αυτή." Ο κ. Δασκαλόπουλος τάχθηκε επίσης κατά της συγκρότησης κυβέρνησης τεχνοκρατών. Απαντώντας σε ερωτήσεις για το ενδεχόμενο νέων περικοπών στις αποδοχές των εργαζομένων ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε ότι αν δεν κάνουμε τις αλλαγές που θα κάνουν την οικονομία υγιή προκειμένου να επιστρέψει στην ανάπτυξη, τότε βεβαίως μπορεί να καταλήξουμε πάλι σε συζητήσεις για το τι πρέπει να κοπεί. "Στο χέρι μας, είπε, είναι να το αποφύγουμε. Δεν μπορώ να δεσμευθώ για λογαριασμό όλων των επιχειρήσεων αλλά στοιχηματίζω ότι καμία από τις οργανωμένες επιχειρήσεις δεν

πρόκειται να κάνει την αυτόματη μείωση 22% στους μισθούς." Ο κ. Δασκαλόπουλος προσδιόρισε ως βασικό παράγοντα για την υλοποίηση επενδύσεων την άρση της αβεβαιότητας. "Είμαστε, είπε, δύο χρόνια στο ερώτημα αν είμαστε μέσα η όχι στην ΕΕ και τι νόμισμα έχουμε. Υπό τις συνθήκες αυτές κανείς δεν μπορεί να επενδύσει. Το PSI ήταν ένα σημαντικό βήμα για την άρση αυτής της αβεβαιότητας" τόνισε και κάλεσε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να σταματήσουν να συντηρούν αυτή την αβεβαιότητα απειλώντας την Ελλάδα με τιμωρία και έξοδο. Πρόεβλεψε εξάλλου ότι αν αποκατασταθεί παράλληλα η ρευστότητα στην αγορά και προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, προϋποθέσεις που μπορούν με εκπληρωθούν το 2012, οι επενδύσεις θα ξεκινήσουν και μπορεί να υπάρξει "ξεπέταγμα", όπως είπε, της οικονομίας νωρίτερα από το αναμενόμενο. "Η Ευρώπη μπορεί να μας έβαλε δύσκολα, άλλα το 2010 ήμασταν νεκροί και μας έδωσε το φιλί της ζωής. Τώρα που έβαλε τάξη στα δημοσιονομικά, τιμώρησε το απολωλός

πρόβατο και υποχρέωσε τους ιδιώτες να υποστούν ζημιές θα δώσει βάρος στην ανάπτυξη. Τα δύσκολα ωστόσο είναι μπροστά μας, καλούμαστε να κάνουμε ένα ηράκλειο έργο αλλαγής αλλά η τήρηση των ευρωπαϊκών μας υποχρεώσεων είναι προϋπόθεση για να μην καταστραφούμε".

ΟΡΓΙΣΜΕΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

Την έντονη αντίδραση του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρόεδρου του ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών) κ. Δ. Δασκαλόπουλου, ο οποίος προέβαλλε ως δίλημμα των εκλογών το "Ευρώπη ή χάος" ενώ παράλληλα επιτέθηκε στην Αριστερά χαρακτηρίζοντάς την "σταλινική και μηδενιστική". Αμεση και οργισμένη ήταν η

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δήμων και Κοινοτήτων του Ν. Λάρισας (ΦοΔΣΑ) προκηρύσσει πρόχειρο διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές και κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή για τις υπηρεσίες διοικητικής υποστήριξης ΧΥΤΑ και ΚΔΑΥ προϋπολογισμού 46.494,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 23%. Ο διαγωνισμός θα γίνει στις 27/3/2012 ημέρα Τρίτη και ώρα 15.00 μ.μ. στα γραφεία του ΦοΔΣΑ. Στο Διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος αναγνωρισμένα φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν ως δραστηριότητα τις απαιτούμενες υπηρεσίες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται κατά τις εργάσιμες ημέρες στο Τμήμα Προμηθειών του ΦοΔΣΑ στο τηλ. 2410 289229 για την παραλαβή των τευχών του διαγωνισμού τα οποία έχουν αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα www.fodsalar.gr Λάρισα, 21 Μαρτίου 2012 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. ΦΟΔΣΑ ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

απάντηση του ΚΚΕ, που επεσήμανε ότι "χάος είναι η πείνα και η ανεργία που φέρνει η παρασιτική τάξη του κ. Δασκαλόπουλου μαζί με την ΕΕ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, η τρομοκρατία που ασκούν, οι μισθοί των 300 € και η επίθεση εναντίον των ναυτεργατών και όχι ο λαός και ο αγώνας του ενάντια στη βαρβαρότητα". Το πραγματικό δίλημμα στις εκλογές, τόνισε είναι "να ενισχυθεί αποφασιστικά το ΚΚΕ και να είναι όσο το δυνατό πιο ασταθής η κυβέρνηση που θα προκύψει, άρα και πιο ασταθή τα πολιτικά στηρίγματα των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών". Καυστική ήταν και η δήλωση

του κ. Π. Σκουρλέτη, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, που σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Δασκαλόπουλου τόνισε ότι το μοναδικό χάος που γνωρίζει η ελληνική κοινωνία είναι "αυτό που δημιουργούν από κοινού ο ΣΕΒ, η τρόικα και η κυβέρνηση. Το χάος της φτώχειας, της ανεργίας, της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, της παράδοσης του δημόσιου πλούτου στους ξένους και ντόπιους ισχυρά οικονομικά φίλους του κ. Δασκαλόπουλου". Μάλιστα ο κ. Σκουρλέτης πρόσθεσε: "Όταν ο κ. Δασκαλόπουλος μαζί με τους Σαμαρά, Βενιζέλο και Μπακογιάννη επιτίθενται στην αριστερά, τότε σημαίνει πως η αριστερά δεν

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δήμων και Κοινοτήτων του Ν. Λάρισας (ΦοΔΣΑ) προκηρύσσει πρόχειρο διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές και κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή για τις υπηρεσίες εργασιών ταφής απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Λάρισας προϋπολογισμού 56.048,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 13%. Ο διαγωνισμός θα γίνει στις 27/3/2012 ημέρα Τρίτη και ώρα 13.00 μ.μ. στα γραφεία του ΦοΔΣΑ. Στο Διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος αναγνωρισμένα φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν ως δραστηριότητα τις απαιτούμενες υπηρεσίες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται κατά τις εργάσιμες ημέρες στο Τμήμα Προμηθειών του ΦοΔΣΑ στο τηλ. 2410 289229 για την παραλαβή των τευχών του διαγωνισμού τα οποία έχουν αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα www.fodsalar.gr Λάρισα, 21 Μαρτίου 2012 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. ΦΟΔΣΑ ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δήμων και Κοινοτήτων του Ν. Λάρισας (ΦοΔΣΑ) προκηρύσσει πρόχειρο διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές και κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή για τις υπηρεσίες εργασιών διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων προϋπολογισμού 73.800,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 23%. Ο διαγωνισμός θα γίνει στις 27/3/2012 ημέρα Τρίτη και ώρα 12.00 μ.μ. στα γραφεία του ΦοΔΣΑ. Στο Διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος αναγνωρισμένα φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν ως δραστηριότητα τις απαιτούμενες υπηρεσίες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται κατά τις εργάσιμες ημέρες στο Τμήμα Προμηθειών του ΦοΔΣΑ στο τηλ. 2410 289229 για την παραλαβή των τευχών του διαγωνισμού τα οποία έχουν αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα www.fodsalar.gr Λάρισα, 21 Μαρτίου 2012 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. ΦΟΔΣΑ ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ

Ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δήμων και Κοινοτήτων του Ν. Λάρισας (ΦοΔΣΑ) προκηρύσσει πρόχειρο διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές και κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή για τις υπηρεσίες εργασιών μεταφοράς απορριμμάτων από ΣΜΑ Αγιάς και Ελασσόνας στο ΧΥΤΑ και στραγγισμάτων από το ΧΥΤΑ στη ΔΕΥΑΛ προϋπολογισμού 59.040,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 23%. Ο διαγωνισμός θα γίνει στις 27/3/2012 ημέρα Τρίτη και ώρα 14.00 μ.μ. στα γραφεία του ΦοΔΣΑ. Στο Διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος αναγνωρισμένα φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν ως δραστηριότητα τις απαιτούμενες υπηρεσίες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται κατά τις εργάσιμες ημέρες στο Τμήμα Προμηθειών του ΦοΔΣΑ στο τηλ. 2410 289229 για την παραλαβή των τευχών του διαγωνισμού τα οποία έχουν αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα www.fodsalar.gr

Ο Δήμος "ΑΓΙΑΣ" διενεργεί Πρόχειρο Διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές με τις διατάξεις της υπ. Αποφ. 11389/1993 (ΦΕΚ 185 Β') περί Ε.Κ.Π.Ο.Τ.Α., για προμήθεια οικοδομικών υλικού για τις ανάγκες των υπηρεσιών του Δήμου, με κριτήριο κατακύρωσης την χαμηλότερη τιμή. ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ * Προϋπολογισμός προμήθειας: 56.500 ΕΥΡΩ με Φ.Π.Α * Τόπος παράδοσης: έδρα του Δήμου * Γλώσσα υποβολής προσφορών: Ελληνική * Ημερομηνία υποβολής προσφορών 27-3-2012 ημέρα Τρίτη και ώρα 12:00 π.μ. στο δημοτικό κατάστημα. * Τυχόν επανάληψη της δημοπρασίας την 3-4-2012 την ίδια ώρα. * Εγγύηση Συμμετοχής: 2.825 €ι * Έξοδα Δημοσίευσης: Ανάδοχος της προμήθειας Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λαμβάνουν γνώση της διακήρυξης, από το Γραφείο Προμηθειών του Δήμου Αγιάς, τηλ.:24940 22811 όλες τις εργάσιμες μέρες και ώρες, Αρμόδια υπάλληλος Παπαδημητρίου Κατερίνα.

Λάρισα, 21 Μαρτίου 2012 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. ΦΟΔΣΑ ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Αγιά 20-3-2012 Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚ. ΓΚΟΥΝΤΑΡΑΣ

είναι με το κόμμα των πλουσίων, δεν είναι με τους λίγους αλλά είναι με τις ανάγκες των πολλών". ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ Αριθμ. Πρωτ. : 5626 ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ 1. Ο ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ διακηρύσσει ανοιχτό μειοδοτικό διαγωνισμό με προσφορές με το σύστημα με επιμέρους ποσοστά έκπτωσης του άρθρου 6 του Ν. 3669/2008 κατά ομάδες τιμών και έλεγχο ομαλότητας για την ανάδειξη αναδόχου για την κατασκευή του έργου: "ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΩΝ ΦΑΡΣΑΛΩΝ " Προϋπολογισμού δημοπράτησης 380.000,00 € (με αναθεώρηση και Φ.Π.Α.). 2. Οι προσφορές θα υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους ή τους νόμιμα εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους τους την ΤΡΙΤΗ 10 AΠΡΙΛΙΟΥ 2012 και ώρα 10.00 π.μ. (ώρα λήξης παραλαβής προσφορών) στην Επιτροπή που θα βρίσκεται στα γραφεία του Δήμου Φαρσάλων, Πατρόκλου 3 στα Φάρσαλα. Η διακήρυξη του έργου έχει συνταχθεί κατά το εγκεκριμένο από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ υπόδειγμα τύπου Β. 3. Στο Διαγωνισμό δικαιούνται να συμμετάσχουν: 3.1. Μεμονωμένες εργοληπτικές επιχειρήσεις εγγεγραμμένες στο Ελληνικό Μητρώο Μ.Ε.Ε.Π. του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. για έργα κατηγορίας ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ 1ης τάξης, 2ης τάξης και 3ης τάξης εντός νομού έδρας και σε έναν δεύτερο επιλογής της εργοληπτικής επιχείρησης . 3.2. Κοινοπραξίες εργοληπτικών επιχειρήσεων, σε οποιοδήποτε συνδυασμό μεταξύ τους με τον όρο ότι κάθε εργοληπτική επιχείρηση θα συμμετέχει με ποσοστό όχι μικρότερο του 25 %. 3.3. Κάθε εργοληπτική επιχείρηση θα συμμετέχει μεμονωμένα ή σε ένα μόνο κοινοπρακτικό σχήμα. Κριτήριο για την ανάθεση της σύμβασης είναι αποκλειστικά η χαμηλότερη τιμή. 4. Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό πρέπει να κατατεθούν από κάθε διαγωνιζόμενο εγγυήσεις συμμετοχής 2% επί του προϋπολογισμού του έργου(χωρίς αναθεώρηση και Φ.Π.Α.) ήτοι συνολικού ποσού 6.040,56 € που θα απευθύνονται στο Δήμο Φαρσάλων και θα παρέχονται όπως ορίζεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 23 του Π.Δ. 609/852 εφόσον ο προσφέρων / διαγωνιζόμενος είναι κοινοπραξία εργοληπτικών επιχειρήσεων οι εγγυήσεις θα είναι κοινές υπέρ όλων των μελών της κοινοπραξίας. Οι εγγυητικές επιστολές συμμετοχής στον διαγωνισμό δεν θα γίνονται δεκτές αν δεν έχουν ισχύ τουλάχιστον μέχρι στις 9 Νοεμβρίου 2012 (άρθρο 23 παρ. 2 και 3 του Π.Δ. 609/85 όπως ισχύει, μετά την τροποποίησή του με το άρθρο 4 παρ. 12 του ν. 3481/2006). 5.Το έργο συγχρηματοδοτείται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω ΕΣΠΑ, ΕΠ. ΠΡ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΕΙΡΟΥ 2007 - 2013. 6. Για το έργο προβλέπεται χορήγηση προκαταβολής στον ανάδοχο 7. Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας θα εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Φαρσάλων. 8. Ενημέρωση για την μελέτη του έργου καθώς και η παραλαβή των τευχών του διαγωνισμού, θα γίνεται στους ενδιαφερόμενους κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στα γραφεία του Δήμου Φαρσάλων (με έδρα τα Φάρσαλα, στην οδό Πατρόκλου, αριθμός 3, Ταχ. Κωδ., 40300, τηλ. 2491350137, 2491350138, 2491350140, fax 2491023914 e-mail e.mita@0920.syzefxis.gov.gr), έως και την Πέμπτη 5 Απριλίου 2012, από την ίδια Υπηρεσία με αντικαταβολή 20,00 €. ΦΑΡΣΑΛΑ, 19/03/2012 -ΟΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ


22

μικρές αγγελίες

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΙΤΙΚΗ ΑΜΟΙΒΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΟΡΑΣΤΗ ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΕΣ: Π. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: Γκαρσονιέρα δίχωρη, 44 τ.μ, με ξεχωριστή κουζίνα, ανακαινισμένο μπάνιο, μισθωμένη. Πολύ κοντά στον Άγιο Βελλησάριο. Άμεση απόδοση. ID 1030-69 2ΑΡΙΑ: ΑΒΕΡΩΦ: Μεγάλο δυάρι με 60 τμ βεράντα, 7ετών με πάρκινγκ και αποθήκη. ID 230201024-104 ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: Δυάρι, 2ου ορόφου, 62 τ.μ. Ε.Κ. ΚΕΝΤΡΟ: 2αρι με ξεχωριστή κουζίνα, 2ου ορόφου, 57 τ.μ., βλέπει μπροστά. ID: 1007-43 ΣΤΑΘΜΟΣ: 2άρι, 15 ετών, μεγάλη βεράντα, απεριόριστη θέα. Ε.Κ. ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: 2αρι 4ου ορόφου, 51 τ.μ., διαμπερές, με μεγάλη βερά-

ντα, αυτονομία φ/α. Σε πολύ καλή κατάσταση.ID 103072 HΠΕΙΡΟΥ: 2άρι, 2ου ορόφου,53 τ.μ καθαρά, ξεχωριστή κουζίνα, σε πολύ καλή κατάσταση. .ID 1030-68 ΚΕΝΤΡΟ: 2,5αρι 2ου ορόφου με ξεχωριστή κουζίνα, 63τ.μ. Κατάλληλο και για επένδυση. 3ΑΡΙΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΕΞ ΟΙΚΟΝΟΜΩΝ: Τριάρι 80 τμ καθαρά, 4ου ορόφου, πολύ περιποιημένο με μεγάλη βεράντα. ID 230201024-98 ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ: 3άρι με ανακαινισμένη ξεχωριστή κουζίνα, 5ου ορόφου, με απεριόριστη θέα. Ε.Κ. ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΑ: 3άρι 1ου ορόφου, 5 ετών, με Π+Α, κοντά σε πλατεία Χ.Κ. ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ: 3άρι 5ου ορόφου, με Π+Α, αυτονομία Φ/Α, θέα στο πάρκο. Χ.Κ. ΛΕΙΒΑΔΑΚΙ: 3άρι, 3ου ορόφου, με Π+Α, αυτονομία Φ/Α

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΕΣ -ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ(ΤΡΙΓΩΝΗ ΠΛΑΤΕΙΑ), 23τμ, 2ος ορ, 15.000€ -ΑΓ.ΘΩΜΑΣ, ΣΤΟΥΝΤΙΟ, 37τμ, 2ος ορ, 2009, αυτόνομη θέρμανση, ΑΠΟΘΗΚΗ -ΝΙΚΗΤΑΡΑ, ΣΤΟΥΝΤΙΟ, 1ος ορ, 24τμ, 2008 -ΜΙΑΟΥΛΗ, 6ος ορ(ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ), 50τμ, ΠΡΟΣΟΨΗΣ -ΠΡ.ΗΛΙΑΣ, 1ος ορ, 43τμ, 2003, ΠΛΗΡΩΣ ΕΠΙΠΛΩΜΕΝΗ, ΠΡΟΣΟΨΗΣ ΔΥΑΡΙΑ -ΑΓ. ΘΩΜΑΣ, 3ος ορ, 54τμ, ΠΡΟΣΟΨΗ, 2005, PARKING, ΑΠΟΘΗΚΗ -ΑΓ. ΚΩΝ/ΝΟΣ, 2ος ορ, ΠΡΟΣΟΨΗΣ, 57τμ -ΤΡΙΓΩΝΗ ΠΛΑΤΕΙΑ, 4ος ορ(ΟΡΟΦΟΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ), 74τμ -ΚΥΠΡΟΥ-ΠΛ.ΕΒΡΑΙΩΝ, ΙΣΟΓΕΙΟ, 66τμ, Φ/Α-ατομικό λέβητα -ΑΓ.ΚΩΝ/ΝΟΣ, 1ος ορ, 47τμ,

2008, ΑΠΟΘΗΚΗ, Φ/Α-ατομικό λέβητα, (ΜΙΣΘΩΜΕΝΟ 260 €) ΤΡΙΑΡΙΑ -ΛΕΙΒΑΔΑΚΙ, 2ος ορ, 86τμ, 2006, PARKING, ΑΠΟΘΗΚΗ, Φ/Α-ατομικό λέβητα -ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ, 1ος ορ, 110τμ, 1998, PARKING, ΑΠΟΘΗΚΗ -ΚΥΠΡΟΥ(ΠΛ.ΕΒΡΑΙΩΝ), 1ος ορ, 76τμ, ΔΙΑΜΠΕΡΕΣ, Φ/Α-ατομικό λέβητα -ΑΓ.ΣΑΡΑΝΤΑ, 2ος ορ, ΟΡΟΦΟΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ, 124τμ, 2007, φυσικό αέριο-Α/Θ, PAR, ΑΠΟΘΗΚΗ, 120.000€ -ΝΕΑΠΟΛΗ, 1ος ορ, 110τμ, 2004, PARKING, ΑΠΟΘΗΚΗ ΤΕΣΣΑΡΙΑ -ΔΡΟΣΙΝΗΣ, 1ος ορ, 103τμ, ΔΙΑΜΠΕΡΕΣ -ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΑ, 128τμ, 3ος ορ, ΤΖΑΚΙ, ΑΠΟΘΗΚΗ, PAR -ΕΡΓ.ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ, 3ος ορ, ΔΙΑΜΠΕΡΕΣ, 100\τμ, 1982, ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ-ατομικό λέβητα

ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟ Αρετή Μακρή ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ 32 Ν. ΠΟΛΙΤΕΙΑ - ΛΑΡΙΣΑ ΤΗΛ.: 2410 616.410 - 6980 483002

RE/MAX/ ΕΠΙΛΟΓΗ The Real Estate Leaders ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 61 & ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΓΩΝΙΑ - ΤΗΛ.2410 539.429 ΛΑΡΙΣΑ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ: 3άρι 72 τ.μ., 4ου ορόφου, ξεχωριστή κουζίνα και αυτονομία φ/α. ΆΓΙΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ: 3άρι, 93 τ.μ, 2ου ορόφου, πολύ άνετο, σε γωνιακή οικοδομή. 6 ΔΡΟΜΟΙ-ΚΕΝΤΡΟ: 3άρι 8ετών, 89 τμ, με πάρκινγκ και αποθήκη, ανεμπόδιστη θέα. ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ: 3άρι 105 τμ, 17ετών, μεγάλες βεράντες, με πάρκινγκ και αποθήκη, σε άριστη κατάσταση ΣΤΑΘΜΟΣ: Διαμέρισμα 2ου ορόφου, 105 τ.μ με 2 μεγάλα Υ/Δ, σε άριστη κατάστα-

ΜΕΣΟ - ΛΙΟΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΡΙΞΟΥ 4 THL. 2410 256263, 6936 645130 www.meso- liokos.gr -ΝΙΚΗΤΑΡΑ, 135τμ, 2ος ορ, ΟΡΟΦΟΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ, 2010, ΤΖΑΚΙ, Φ/Α, PAR, ΑΠΟΘΗΚΗ, 205.000€ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΕΣ -ΤΑΜΠΑΚΙΚΑ, 2όροφη, 270τμ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ 1980, ΜΕ ΟΙΚΟΠΕΔΟ 170τμ -ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ, 80τμ, ΜΕ ΟΙΚΟΠΕΔΟ 100τμ ΜΕΖΟΝΕΤΕΣ -ΝΕΡΑΙΔΑ, 220τμ, ΜΕ ΠΥΛΟΤΗ -ΑΒΕΡΩΦ, 2υ/δ, 112τμ, ΤΖΑΚΙ, PAR, 4ετίας -ΑΒΕΡΩΦ, 130τμ και σοφίτα 25τμ, ΤΖΑΚΙ, 2010 -ΑΒΕΡΩΦ, 130τμ, 2007, ΜΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΙΣΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ -ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, ΓΡΑΦΕΙΟ, 102τμ, 3ος ορ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ 1991, ΣΕ ΑΡΙΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ -ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ, ΟΛΥΜΠΟΥ, 76τμ ισόγειο-25τμ πατάρι-100τμ υπόγειο -ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ, ΚΑΡΑΘΑΝΟΥ, 160τμ -ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ, ΓΡΑΦΕΙΟ, ΗΜΙΟΡΟΦΟΣ, 51τμ -ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ, ΓΡΑΦΕΙΟ, 2ος ορ, 111τμ, ΠΡΟΣΟΨΗ, ΔΙΑΜΠΕΡΕΣ, 4 ΧΩΡΟΙ ΓΙΑ ΓΡΑΦΕΙΑ -ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ, ΓΡΑΦΕΙΟ, 2ος ορ,

ΤΕΤΑΡΤΗ

21

ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

ση. 4ΑΡΙΑ: N. ΠΟΛΙΤΕΙΑ: Τεσσάρι 5ετών, 112 τμ πολυτελούς κατασκευής με τζάκι, κλειστό πάρκινγκ και αποθήκη. ID 230201024-105 ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: 4αρι 4ου ορόφου 100 τμ, π+α φ/α αυτονομία σε άριστη κατάσταση. Χ.Κ. ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ: Οροφοδιαμέρισμα 4άρι 2ου ορόφου, με Π+Α, 7 ετών, μεγάλες βεράντες . Χ.Κ. ΝΕΑΠΟΛΗ: 4άρι 8 ετών, διαμπερές, με Π+Α, τζάκι, μεγάλες βεράντες ΑΓ. ΣΑΡΑΝΤΑ: Οικογενειακό διαμέρισμα 3υ/δ, πλήρως ανακαινισμένο,126 τμ, με πάρκινγκ και αποθήκη. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ: 4άρι 8ετών, 110 τμ, με πάρκινγκ και αποθήκη, σε άριστη κατάσταση, 110.000 € Ν. ΠΟΛΙΤΕΙΑ: 4άρι, 5ετών, ρετιρέ, μεγάλες βεράντες, με τζάκι,π+α,νοτιανατολικό

ΜΕΖΟΝΕΤΕΣ: ΝΙΚΑΙΑ: Καταπληκτική μονοκατοικία, μοντέρνας αισθητικής, 200 τ.μ., 3ετών, σε 2.500 τ.μ. λαχανόκηπο. ΝΕΑΠΟΛΗ: Μεζονέτα πολυτελούς κατασκευής τριών επιπέδων με 4 Υ/Δ. ΟΙΚΟΠΕΔΑ: ΤΟΥΜΠΑ: Οικόπεδο 200 τμ με ΣΔ0,8 σε κεντρικό δρόμο, διαμπερές, κοντά στα σχολεία. ID 230201024-103 ΛΟΦΑΚΙ: Στο ψηλότερο σημείο του λόφου, προνομιακό οικόπεδο 180 τμ, με θέα την πόλη και την ανατολή. N. ΠΟΛΙΤΕΙΑ: Οικόπεδο 207 τμ με ΣΔ1,2 σε μία από τις καλύτερες τοποθεσίες της περιοχής. ID 230201024106 Ν. ΠΟΛΙΤΕΙΑ: Οικόπεδο 218 τ.μ. με σ.δ. 1,2 Χ.Κ. Π. ΕΘΝΙΚΗ: Τρίφατσο οικόπεδο 1200 τμ, με άδεια καταστημάτων, σ.δ. 1,2 μοναδικό σημείο προβολής AΒΕΡΩΦ: Οικόπεδο 157 τμ,με

Σ.Δ 0.8 ID:1026-14 ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ: Οικόπεδο 580 τμ με Σ.Δ 1.2 ID:1026-15 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΣΤΕΓΕΣ: ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΖΗ: Επαγγελματική στέγη 1ου ορόφου 125 τ.μ. ID: 1007-74 ΗΡ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ: Επαγγελματική στέγη, 148 τ.μ, 2ου ορόφου, γωνιακή, με πρόσοψη στο δρόμο, πάνω από ΑΝΤΙΓΟΝΗ, κατάλληλο και για κατοικία. ID 1030-43 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ: 31ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Κατάστημα 120 τ.μ. καινούργιο, με μεγάλη πρόσοψη 31ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Γραφείο 45 τ.μ. καινούργιο με αυτονομία θέρμανσης λεβιτάκι 3ΑΡΙΑ: 6 ΔΡΟΜΟΙ: 3άρι 15ετιας με ξεχωριστή κουζίνα.

67τμ, 3 ΧΩΡΟΙ ΓΙΑ ΓΡΑΦΕΙΑ -ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ, ΓΡΑΦΕΙΟ, 2ος , 100τμ, 3 ΧΩΡΟΙ ΓΙΑ ΓΡΑΦΕΙΑ, ΠΡΟΣΟΨΗ, Φ/Α-ατομικό λέβητα -ΤΡΙΓΩΝΗ ΠΛΑΤΕΙΑ, ΓΡΑΦΕΙΟ, 4ος ορ(ΟΡΟΦΟΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ), 74τμ -ΤΕΡΨΙΘΕΑ, 350τμ ΙΣΟΓΕΙΟ(ΜΙΣΘΩΜΕΝΟ)-350τμ 1ος ορ, ΜΕ 500τμ ΟΙΚΟΠΕΔΟ -ΒΕΛΙΚΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, μπροστά στην θάλασσα, με άδεια χρήσης και εξοπλισμό ταβέρνας-ψησταριάςπιτσαρίας με συνολική επιφάνεια 80τμ. Διαθέτει 30 τραπέζια και 120 καθίσματα με δυνατότητα επιπλέον 50 κα καθισμάτων στην παραλία ΟΙΚΟΠΕΔΑ -ΟΣΕ, 2.730τμ, ΣΔ 0.8 -ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ, 186τμ, ΓΩΝΙΑΚΟ, ΣΔ 1.2, 50.000€ -ΑΓ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, 250τμ, ΣΔ 1.4 -ΑΒΕΡΩΦ 170τμ, ΣΔ 0.8, 60.000€ -Ν.ΠΟΛΙΤΕΙΑ α) 305τμ, ΣΔ 0.8, ΓΩΝΙΑΚΟ β) 256τμ, ΣΔ 1.2 -ΝΙΚΑΙΑ, 4.825τμ, ΜΕ ΑΔΕΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ 220τμ -ΤΟΥΜΠΑ α)1454τμ, ΣΔ 0.8, ΤΡΙΦΑΤΣΟ -ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ, 593τμ, ΣΔ 0.8, ΓΩΝΙΑΚΟ -ΤΕΡΨΙΘΕΑ, 619τμ, ΧΤΙΖΕΙ 400τμ, ΓΩΝΙΑΚΟ -ΧΑΡΑΥΓΗ, 420τμ, ΣΔ 1.4, ΓΩΝΙΑΚΟ

-ΝΕΑΠΟΛΗ 320τμ, ΣΔ 0.8 -ΤΥΡΝΑΒΟΣ α)560τμ, ΣΔ 1.2 , β)285τμ, ΣΔ 0.8 , γ)1156τμ, Σ.Δ 0.8 -ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ, 600τμ, ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ -ΔΑΣΟΧΩΡΙ, 1.000τμ, ΑΡΤΙΟ & ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΙΜΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ -ΟΜΟΡΦΟΧΩΡΙ, 5.500τμ, με κτίσμα 600τμ -ΤΕΡΨΙΘΕΑ, 3380τμ, εντός σχεδίου -ΦΑΡΣΑΛΩΝ α)16.800τμ, 1.500.000€, β)21.000τμ -ΝΙΚΑΙΑ α)26.000τμ, 300.000€, β)ΠΛΗΣΙΟΝ ΙΑΣΩ, 7.650 ρεύμανερό -ΔΑΣΟΧΩΡΙ, 10.000τμ -ΛΑΡΙΣΗΣ-ΤΥΡΝΑΒΟΥ, 30.000τμ -ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ α)5.000τμ, ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ, β)31.000τμ -ΠΕΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ, 10.300τμ -ΤΕΡΨΙΘΕΑ, ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ, 12.300 -ΤΡΙΚΑΛΩΝ α)1.500τμ, β)7.000τμ -ΠΕΟ ΛΑΡΙΣΑΣ-ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ, 12.000τμ με κτίσμα 1.000τμ -ΛΙΤΟΧΩΡΟ-ΓΡΙΤΣΑ, 12.500τμ, ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ -3ο χλμ ΠΕΟ ΛΑΡΙΣΑΣ-ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ, 10.000τμ -ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ, 2.500τμ, ΠΑΡΑΔΡΟΜΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ -ΒΟΥΛΓΑΡΟΚΤΟΝΟΥ, ΣΤΟΥΝΤΙΟ, 25τμ, 3ος ορ, ΠΡΟΣΟΨΗΣ, 2000, αυτόνομη θέρμανση, 200€ -ΟΣΕ, ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΑ, 41τμ, 1ος ορ, ΠΛΗΡΩΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΗ, 220€ -ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ, 3ΑΡΙ, 3ος ορ, ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΟ, 95τμ, PARKING, 320€ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ, 4ΑΡΙ, 4ος ορ, 135τμ, ΔΙΑΜΠΕΡΕΣ, ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΟ, PARKING, ΑΠΟΘΗΚΗ, 380€ -ΑΒΕΡΩΦ, 3ΑΡΙ, ισόγειο, ΤΖΑΚΙ,

ΧΩΡΙΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ, 370€ -ΝΟΜΑΡΧΙΑ, ΜΕΖΟΝΕΤΑ, ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΗ, 2 υ/δ, πετρέλαιοΑ/Θ, 2ος & 3ος ορ, 400€ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ-ΓΡΑΦΕΙΑ -ΒΟΛΟΥ, ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ, ΓΩΝΙΑΚΟ, 307τμ+430τμ ΥΠΟΓΕΙΟ, ΠΡΟΣΟΨΗ 15 ΜΕΤΡΑ -ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ, ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ, ΓΩΝΙΑΚΟ, 181τμ ΙΣΟΓΕΙΟ-200τμ ΥΠΟΓΕΙΟ-80τμ ΠΑΤΑΡΙ, ΜΕ ΑΝΣΑΣΕΡ -5ο χλμ ΛΑΡΙΣΑΣ-ΣΥΚΟΥΡΙΟΥ, ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ, 700τμ -ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ, ΓΡΑΦΕΙΟ, 1ος ορ, 50τμ, 2004, αυτόνομη θέρμανση -ΤΡΙΓΩΝΗ ΠΛΑΤΕΙΑ, ΓΡΑΦΕΙΟ, 76τμ, ΗΜΙΟΡΟΦΟΣ, ΔΙΑΜΠΕΡΕΣ, Φ/Α-ατομικό λέβητα -ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ, ΓΡΑΦΕΙΑ, ΗΜΙΟΡΟΦΟΣ & 1ος ΟΡ, ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΟ, 200τμ, Φ/Α-ατομικό λέβητα -ΑΓ.ΒΕΛΛΗΣΑΡΙΟΣ, ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ, 62τμ-62τμ-17τμ -ΘΕΤΙΔΟΣ, ΑΓ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ, ΓΩΝΙΑΚΌ, 70τμ ΙΣΟΓΕΙΟ-70τμ ΥΠΟΓΕΙΟ-40τμ ΠΑΤΑΡΙ ΕΛΑΤΗ ΤΡΙΚΚΑΛΩΝ: ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ, 155τμ, ΙΣΟΓΕΙΟ-ΗΜΙΟΡΟΦΟΣ-1ος ΟΡ, ΤΖΑΚΙ, ΣΕ ΟΙΚΟΠΕΔΟ 400τμ, 50 ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ, ΣΕ ΑΡΙΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΑΡΣΑΛΑ: ΟΙΚΟΠΕΔΟ 114τμ, ΜΕ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ 100τμ, ΚΟΝΤΑΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, 40.000€

ΚΑΡΟΣΕΡΙ - ΒΑΦΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΓΚΟΥΝΤΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΪΟΣ ΤΗΛ. 6938 885492

ΑΡΧΟΝΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΗΛ. 6936 073223

Τηλ. 2410 617823 ΛΑΡΙΣΑ 6ο χλμ. Λαρίσης - Φαρσάλων

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΛΥΟΜΕΝΩΝ ΡΑΦΙΩΝ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ

ΦΩΚΙΔΗΣ

ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ & ABEΡΩΦ 8 ΛΑΡΙΣΑ - ΤΗΛ.: 2410 618860

ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ RE/MAX

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ

επαγγελματικός χώρος 92 τ.μ., ισόγειο, 120 τ.μ. υπόγειο, Ιάσονος 19. Πληροφορίες τηλ. 2410 235427, 6936 683676. 309 163

ΒΕΣ

Θέρμανση

Κλιματιστικά Υδραυλικά Ηλιακοί θερμοσίφωνες Μπάνιο - πλακίδια Προσιτές τιμές Εγγυημένη εργασία Δ. ΒΕΣ

RIZAKIS SAT

Πώληση - Εγκατάσταση ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ Κεντρικές εγκαταστάσεις μονοκατοικιών, πολυκατοικιών, ξενοδοχείων Τοποθετούμε κεραίες TV Λάρισα, οδ. Φαρσάλων 79 Τηλ.: 2410 670.312 Κιν.: 6946 365.041


ΤΕΤΑΡΤΗ

21

23

διάφορα

ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

Δωρεάν μαθήματα μαιευτικής φροντίδας στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας Η κλινική ΙΑΣΩ Θεσσαλίας διοργανώνει δωρεάν μαθήματα "Μαιευτικής φροντίδας κατά τη διάρκεια του τοκετού και της λοχείας" και μαθήματα "Μητρικής Τέχνης" στις:

Σήμερα - Ημέρα 2η: Ενημέρωση για την περίθαλψη και βοήθεια της εγκύου κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του τοκετού. Αύριο - Ημέρα 3η: Μητρική Τέχνη (Θηλασμός και Φροντίδα Νεογέν-

νητου). Παρακαλούνται όσα ζευγάρια ενδιαφέρονται να παραβρεθούν, να τηλεφωνήσουν στο 2410 996000 και να δηλώσουν συμμετοχή. Όλα τα μαθήματα αρχίζουν στις 5 μ.μ.

ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ

ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ

Ο Δήμος "ΑΓΙΑΣ" διενεργεί Πρόχειρο Διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές με τις διατάξεις της υπ. Αποφ. 11389/1993 (ΦΕΚ 185 Β') περί Ε.Κ.Π.Ο.Τ.Α., για προμήθεια ηλεκτρολογικού υλικού για τις ανάγκες των υπηρεσιών του Δήμου, με κριτήριο κατακύρωσης την χαμηλότερη τιμή. ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ * Προϋπολογισμός προμήθειας: 50.000 ΕΥΡΩ με Φ.Π.Α * Τόπος παράδοσης: έδρα του Δήμου * Γλώσσα υποβολής προσφορών: Ελληνική * Ημερομηνία υποβολής προσφορών 27-3-2012 ημέρα Τρίτη και ώρα 11:00 π.μ. στο δημοτικό κατάστημα. * Τυχόν επανάληψη της δημοπρασίας την 3-4-2012 την ίδια ώρα. * Εγγύηση Συμμετοχής: 2.500 € * Έξοδα Δημοσίευσης: Ανάδοχος της προμήθειας Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λαμβάνουν γνώση της διακήρυξης, από το Γραφείο Προμηθειών του Δήμου Αγιάς, τηλ.:24940 22811 όλες τις εργάσιμες μέρες και ώρες, Αρμόδια υπάλληλος Παπαδημητρίου Κατερίνα.

Ο Δήμος "ΑΓΙΑΣ" διενεργεί Πρόχειρο Διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές με τις διατάξεις της υπ. Αποφ. 11389/1993 (ΦΕΚ 185 Β') περί Ε.Κ.Π.Ο.Τ.Α., για προμήθεια γραφικής ύλης -εντύπων -υλικού εκτυπώσεων & λοιπών ειδών γραφείου για τις ανάγκες των υπηρεσιών του Δήμου, με κριτήριο κατακύρωσης την χαμηλότερη τιμή. ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ * Προϋπολογισμός προμήθειας:29.998,97 ΕΥΡΩ με Φ.Π.Α * Τόπος παράδοσης: έδρα του Δήμου * Γλώσσα υποβολής προσφορών :Ελληνική * Ημερομηνία υποβολής προσφορών 27-3-2012 ημέρα Τρίτη και ώρα 10:00 π.μ. στο δημοτικό κατάστημα. * Τυχόν επανάληψη της δημοπρασίας την 3-4-2012 την ίδια ώρα. * Εγγύηση Συμμετοχής: 1.500 € * Έξοδα Δημοσίευσης: Ανάδοχος της προμήθειας Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λαμβάνουν γνώση της διακήρυξης, από το Γραφείο Προμηθειών του Δήμου Αγιάς, τηλ.:24940 22811 όλες τις εργάσιμες μέρες και ώρες, Αρμόδια υπάλληλος Παπαδημητρίου Κατερίνα.

Aγιά 20-3-2012 Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚ. ΓΚΟΥΝΤΑΡΑΣ

Αγιά 20-3-2012 Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚ. ΓΚΟΥΝΤΑΡΑΣ

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΔΕΗ

Στην Καρδίτσα η συνέλευση του Συλλόγου τους Ο Πανελλαδικός Σύλλογος Συνταξιούχων ΔΕΗ πραγματοποιεί την ετήσια τακτική γενική του συνέλευση, την Τρίτη 27/3 στις 10 π.μ. σε αίθουσα συνελεύσεων του ξενοδοχείου "Κιέριον", στην Καρδίτσα. Η συμμετοχή όλων των μελών κρίνεται απαραίτητη. Η αναχώρηση θα γίνει στις 9 π.μ. από τη ΔΕΗ Καρδίτσας με πούλμαν. Δηλώσεις συμμετοχής στα κιν. τηλέφωνα 6979 817950 και 6944 270477.

Ολομέλεια της ΠΑΣΚ δασκάλων Η ΠΑΣΚ εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Λάρισας καλεί όλα τα μέλη της σε ολομέλεια σήμερα στις 8.30 μ.μ. και όχι στις 7.30 μ.μ. λόγω της πραγματοποίησης του πανδημοσιοϋπαλληλικού - πανεργατικού συλλαλητηρίου, στο 33ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, για ενημέρωση και συζήτηση στα τρέχοντα συνδικαλιστικά θέματα. Η ολομέλεια θα πραγματοποιηθεί (εφόσον παραβρεθεί) παρουσία του Γραμματέα της παράταξης Δημήτρη Μπράτη.

χρήσιμα και... αχρείαστα ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ - Ανοικτά απόό8 π.μ. - 1 μ.μ.: Γατούδης Ανδρέας (Αλ. Παναγούλη - Παπακυριαζή γωνία, τηλ. 2410 287.253), Φωλίνας Νικόλαος (Ιάσωνος 36, τηλ. 2410 579.583), Παλάσκας Νίκος (Κύπρου 95 και Φαρμακίδου, τηλ. 2410 254.376), Χύτας Δημήτριος (Γρηγορίου Ε' 13, τηλ. 2410 618.533), Παπατόλια Ευανθία (Χατζημιχάλη 50, τηλ. 2410 611.760), Ζηνούλης Θεμιστοκλής (Γ. Σεφέρη 154α και 23ης Οκτωβρίου, τηλ. 2410 554.460). - Διανυκτερεύει: Βύζα - Βουλγαράκη Παρασκευή (Κούμα 45, τηλ. 2410 287.476). ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ Σύμφωνα με απόφαση του ΠΕΣΥ Θεσσαλίας, τα Νοσοκομεία της Λάρισας κατά το μήνα Μάρτιο εφημερεύουν ως εξής: Γ.Ν.Λ.: Αύριο, 24, 26, 28, 30. Π.Γ.Ν.Λ.: Σήμερα, 23, 25, 27, 29, 31. ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ Σήμερα στην περιοχή Λάρισας διανυκτερεύουν τα εξής πρατήρια υγρών καυσίμων: 21.00 - 24.00: SHELL - Κυριάκου Αθαν. (1ης Μεραρχίας 2), SHELL Τουρσουνίδου Ζωή (Κραννώνος 16), Α.Π. Φαντάνας Κων. (Βόλου 22), Κατσικάρη Χαρ. (7ο χλμ. Λαρίσης - Αγιάς), KAOIL - Τόλιας Αθαν. (Ελευθεραί), SHELL - ΕΡΜΗΣ (3ο χλμ. Λάρισας - Συκουρίου), AEGEAN - Τσόκανος Γεώργιος (Γιάννουλη), ECO (Ιωαννίνων 185).

ζώδια

Η

μέρα αφιερωμένη στη δυσκολία λήψης αποφάσεων. Θα νιώθουμε κάπως μπερδεμένοι. Οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές για να πάρουμε αποφάσεις. Να περιμένουμε. Να εξετάσουμε προσεκτικά τα γεγονότα και ν' αποφασίσουμε μια άλλη φορά για τη συνέχεια.

ΚΡΙΟΣ: Το κλίμα γύρω σας θα είναι κάπως βαρύ. Εσείς αποφύγετε τις απογοητεύσεις. Υπάρχουν τρόποι να ξεπεράσετε κάποια εμπόδια και να πετύχετε στόχους. Βασιστείτε στον εαυτό σας και κάντε αυτό που νομίζετε σωστό. ΤΑΥΡΟΣ: Κάποια προσωπική ή αισθηματική υπόθεση θα σας απασχολήσει ιδιαίτερα και με ένταση. Μπορείτε να την τακτοποιήσετε. Θα χρειαστεί να δώσετε εξηγήσεις. Οι άλλοι θα καταλάβουν και θα δεχτούν τις θέσεις σας

Γενικό Νοσοκομείο

ΥΓΕΙΑ

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο - Κέντρο υγ. Αγιάς - Γόννων - Ελασσόνας - Τυρνάβου - Φαρσάλων

2410 230.031- 4, 2410 534.471- 4 241 350 1000 24940 23.095 24953 50000 24930 22.222 24920 22.222 24910 22.222

ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΚΑΒ 166, 2410 617.115 ΙΚΑ 2410 621.288 Εφημερίες φαρμακείων 1434 2410 610.188 Κτηνιατρείο ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ - Σταθμός ΚΤΕΛ 2410 567.600 - Σταθμός ΟΣΕ 2410 236.250, 590263, 590143 - Ολυμπιακή 2410 550.746 2410 550.756, fax 2410 550.377 - Ραδιοταξί - Πλ. Σάπκα

ΤΑΞΙ

2410 661.414 2410 254.724 ΟΔΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ - ΕΛΠΑ 10400 157 - Hellas Service

- Express Service - EURO SOS

1154 2410 233333, 6942 841291 168

ροφορίες 129 - Πληροφορίες τηλεφωνικού καταλόγου 11888 - Κέντρα τηλεφωνικής εξυπηρέτησης για όλα τα - Interamerican προϊόντα και υπηρεσίες του ΟΤΕ 14944 ΔΙΑΦΟΡΑ - Τηλεφωνούμενα τηλεγραφήματα εσωτερικού και Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης εξωτερικού 136 2410 538.521 - Αναγγελίες συνδιαλέξεων εξωτερικού και πληΠανεπιστήμιο 24210 74000 ροφορίες 139 ΤΕΙ 2410 684200 - Ωρα Ελλάδος 14844 ΚΤΕΟ 2413 511570 και 2410 511571 - Αποτελέσματα αγώνων στοιχήματος 1400 Πυροσβεστική 199 - Υπηρεσία αφύπνισης και υπομνήσεων (24ωρη Αμεση Δράση 100 εξυπηρέτηση) 1402 Τροχαία 2410 683.169 - Χρηματιστήριο - Μετοχές 1424 ΠΣΕΑ (συντονισμός κατά πυρκαγιών) - Εφημερεύοντα νοσοκομεία, φαρμακεία, γιατροί 1434 191, 2410 535.105 - Δρομολόγια πλοίων Ε.Π.Α. (αέριο-βλάβες, επιφυλακή αεροπλάνων - ΟΣΕ - ΚΤΕΛ 1440 όλο το εικοσιτετράωρο) 14505 800 1187878 ΚΤΕΛ (Ελλάδος) Δασαρχείο 2410 531.825 - ΣΟΥΠΕΡ 3, EXTRA 5, ΤΖΟΚΕΡ, Αγορανομία 2410 623.165 ΛΟΤΤΟ - ΠΡOΤΟ - ΠΡΟΠΟ - ΠΡΟΠΟΓΚΟΛ 14944 Λιμεν. Αγιοκάμπου 24940 52.222 - Εθνικό - Λαϊκό Λαχείο - Ιππόδρομος 14944 Βλάβες ΔΕΗ 2410 622.995 - Μετεωρολογικό δελτίο και ατμοσφαιρική ρύπανΔΕΗ 150, 2410 623.001 -5 ση Αττικής 1448 ΟΤΕ 121, 2410 995.301 - Βλαβοληπτικό κέντρο μεγάλων ΔΕΥΑΛ 2410 687.100 πελατών (24ωρηεξυπηρέτηση) 1500 - Ενιαίος ευρωπαϊκός αριθμός κλήσης έκτακτης - Υπηρεσία εξυπηρέτησης του πολίτη ανάγκης 112 (Δευτέρα - Παρασκευή 8 π.μ. - 8 μ.μ.) 1502 - Κέντρο αναγγελίας βλαβών 121 - Κέντρο εξυπηρέτησης κωφών - Αναγγελίες συνδιαλέξεων εσωτερικού και πλη- (24ωρη εξυπηρέτηση) 2108815555

ΓΡΑΦΕΙ Ο αστρολόγος Κώστας Κουκουτάρας ΔΙΔΥΜΟΙ: Θα βρεθείτε μέσα στον κοινωνικό χώρο για να εκθέσετε απόψεις. Οι άλλοι θα δεχτούν τις θέσεις σας. Κάτι που θα σας ικανοποιήσει ιδιαίτερα αφού θα μπορέσετε να προωθήσετε κοινωνικά σχέδια στο βαθμό που επιθυμείτε. ΚΑΡΚΙΝΟΣ: Θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε νέες γνωριμίες με άτομα διαφορετικά από σας αλλά με μεγάλο ενδιαφέρον για τα σχέδιά σας. Λάβετε υπόψη σας τις θέσεις τους. ΛΕΩΝ: Κάποια πράγματα έχουν ιδιαίτερη αξία για σας. Ισως σήμερα επιχειρήσετε ν' αποκτήσετε μέρος αυτών. Υπάρχουν άτομα που μπορούν να σας βοηθήσουν να πετύχετε τους στόχους σας. Θα έχουν όμως και απαιτήσεις. ΠΑΡΘΕΝΟΣ: Θα προσπαθήσετε να βάλετε σ' εφαρμογή οικογενειακά σχέδια. Καλά θα ήταν να συζητή-

σετε πρώτα με τους δικούς σας για να έχετε και τη σύμφωνη γνώμη τους. Κάτι απαραίτητο για να προχωρήσετε. ΖΥΓΟΣ: Οικογενειακές υποθέσεις θα σας απασχολήσουν ιδιαίτερα και με ένταση. Θα χρειαστεί ν' αφήσετε άλλα ζητήματα και να τακτοποιήσετε οικογενειακά προβλήματα. Εργαστείτε μεθοδικά, για ν' αποφύγετε την εξουθένωση. ΣΚΟΡΠΙΟΣ: Οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για να βάλετε σ' εφαρμογή αισθηματικά σας σχέδια. Για αδέσμευτους: Μιλήστε στον άνθρωπο που σας ενδιαφέρει αισθηματικά. Εχετε πιθανότητες να δεχτεί τις προτάσεις σας. ΤΟΞΟΤΗΣ: Η συμπεριφορά του συντρόφου σας έχει προβληματίσει. Οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές, για να λύσετε σήμερα το πρόβλημα. Τηρήστε

στάση αναμονής των εξελίξεων. Πολλά θα πάνε προς το καλύτερο για σας, στο μέλλον. ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ: Σε συζητήσεις με τους άλλους να είστε προσεκτικοί. Θα υπάρξουν άτομα που δεν θα συμφωνήσουν μαζί σας. Αποφύγετε τις αντιπαραθέσεις. Αν χρειαστεί μιλήστε διπλωματικά. ΥΔΡΟΧΟΟΣ: Θα συζητήσετε με τους άλλους τρόπους βελτίωσης των οικονομικών σας. Ισως σας γίνουν κάποιες προτάσεις για επενδύσεις. Κάτι που θα πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά πριν τις αποδεχτείτε. ΙΧΘΕΙΣ: Η συμπεριφορά του συντρόφου σας έχει θορυβήσει. Μπορείτε ν' αλλάξετε αυτή την κατάσταση. Με πρωτοβουλία σας συζητήστε μαζί του και δεχτείτε σημεία των απόψεών του. Το κλίμα μέσα στη σχέση σας θα γίνει καλύτερο.


CMYK

kirikas 21 03 2012  

Το φύλλο του Ημερήσιου Κήρυκα στις 21 Μαρτίου 2012

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you