Kino Otok - Isola Cinema 2021: Program Podmornica SI / Programme Submarine SI

Page 1

PODMORNICA na Kino Otoku

Mednarodni filmski festival International Film Festival Festival internazionale del cinema

25— 29 8 2021

Kulturni dom Izola


PODMORNICA je program filmov in dejavnosti za otroke, mlade in družine na mednarodnem filmskem festivalu Kino Otok – Isola Cinema

FILMSKO POLETJE JE ŠE TU! Dobrodošli na krovu Podmornice. Raznolik filmskovzgojni program za otroke, mlade in družine, ki imajo radi film in si želijo čarobni svet gibljivih slik spoznati od blizu, posvečamo najmlajši generaciji filmskega občinstva med 3. in 18. letom starosti. Programske vsebine pa bodo kot spodbuda k izbiri kakovostnih vsebin za otroke zagotovo zanimive tudi za starše in skrbnike ter filmskovzgojne in pedagoške delavce. kolofon / Podmornica na Kino Otoku / avtorica: Ana Cerar / vsebine filmov: Varja Močnik, Ana Cerar in distributerji filmov / uredila in pregledala: Maja Ropret / prevedel: Luka Pieri / oblikovala: Nina Vrhovec, Multipraktik / tisk: Birografika Bori / izdal: Zavod Otok, Ljubljana, avgust 2021 17. mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema

V pričujoči knjižici boste našli filme iz festivalske sekcije Podmornica ter izhodišča za razmišljanja, pogovore ali aktivnosti ob ogledu filmov. En festivalski film so posebej za vas izbrali slovenski dijaki, ki bodo pred projekcijo pripravili kratko predstavitev. Kot predfilm pa bomo v prisotnosti mladih avtorjev iz slovenske Istre prikazali še čisto svež kratki film, ki so ga ustvarili osnovnošolci pod vodstvom mentorjev.

3

Vabimo vas, da se nam pridružite tudi pri ustvarjanju. Predvsem delavnica zvoka in slike bo razveselila otroke vseh starosti, saj bomo zvoke ustvarjali s svojimi telesi. Letošnja novost so družinski filmi na oddaljenih lokacijah festivala. Ogledate si jih lahko na, kot jim rečemo z nasmehom, naših satelitih – v Idriji, Sežani in Tolminu. Vabimo vas, da se z nami posladkate z najbolj svežimi filmskimi poslasticami in o njih delite razmišljanja z družino in prijatelji!

KINO OTOK ISOLA CINEMA 2021


FILMSKI PROGRAM

Princ Ki-Ki-Do: Superdo Grega Mastnak, Slovenija, 2018, 5’

V Ki-Ki-Dojev gozd prileti nenavaden ptič – Superdo. S prevaro in priliznjenim šarmom povsem osvoji srca gozdnih prebivalcev. A ne za dolgo!

Pav / Pfau Miriam gre na izlet k jezeru/ Miriam Järve ääres Riho Unt, Sergei Kibus, Estonija, 2017, 5’

Kokoška Miriam čez dan z družino uživa na taborjenju, zvečer pa jo prestraši mnogo nenavadnih zvokov in celo mežikajočih oči. Pošasti za dokaz fotografira. Le kaj bo odkrila zjutraj?

Julia Ocker, Nemčija, 2018, 4’

Pav je na odru velik zvezdnik. A zasluge za slavo si lastijo tudi njegova peresa, ki zahtevajo svoj kos pogače.

☀MISIJA: Kraljevski sprehod med živalmi! Po ogledu filmov si doma napolnite nahrbtnik z jabolkom, steklenico vode, svinčnikom, papirjem in liziko (nikoli ne veš, kaj od tega ti reši življenje), izberite nekaj živali iz filmov, ki bi jih radi spoznali, ter sledite spodnjim korakom.

Nedelja, 29. 8., 10.00

Bela vrana / Bijela vrana

Prost vstop./Free admission.

Miran Miošić, Hrvaška, 2018, 9’

3+

Pripovedke iz živalskega kraljestva 38', brez dialogov

Kuap Nils Hedinger, Švica, 2018, 8’

Vsi paglavci iz mresta odrastejo v žabe, le enemu nikakor ne uspe. A vztrajno raziskuje ribnik in kmalu doživi naslednjo pomlad ter z njo presenečenje.

Zadnji dan jeseni/ Le dernier jour d’automne

② Opazujte, kaj počnejo živali v svojem okolju. Se obnašajo, kot da jih je strah? Sklepajo prijateljstva z drugimi vrstami živali? Rade lenarijo ali ves čas delajo?

Marjolaine Perreten, Švica, 2019, 7’

Izbor kratkih animiranih filmov, ki najmlajše in vso družino popelje med gozdne junake v raziskovanje poguma, prijateljstva, odraščanja in drugačnosti.

→ 4

Majhni beli vrani se črne vrane pogosto posmehujejo in jo preganjajo. Ko pa se v bivališču spopadejo s težavami, jim prav bela vrana pomaga najti boljši dom.

① Odpravite se v njihove domove v bližini. Kje najdemo paglavce ali žabe? Pozorno poglejte v ribnik. So kokoške morda pri sosedih? In kje so ptiči? V gozdu prisluhnite, koliko vrst ptičev ste zaslišali.

KINO OTOK ISOLA CINEMA 2021

Vznemirljiva dirka gozdnih živali, ki iz zapuščenih del koles zgradijo vozila po lastni meri.

③ Odkritja sproti zapisujte, nato se vrnite domov in narišite tri sličice: žival, ki ste si jo najbolj zapomnili, njeno težavo in rešitev težave. Kraljevsko!

5

KINO OTOK ISOLA CINEMA 2021


Nedelja, 29. 8., 16.00

Zanimivost: Ostržka je leta 1883 napisal Carlo Collodi in je eden največkrat upodobljenih likov iz otroške literature na svetu. Režiser Matteo Garrone se je zaljubil v zgodbo, ko je imel pet let. Iz tistega obdobja ima celo zgodboris, v katerem si je zamislil, kako bi ustvaril film o njem. Skušal ga je posneti na karseda realističen način z močnim poudarkom na scenografiji in podobi fantazijskih likov. Za to, da so devetletnega Federica Ielapija, ki igra Ostržka, pripravili za snemanje, so vsak dan potrebovali štiri ure. Film je prejel številne nagrade za masko, kostume in scenografijo, nominiran je bil tudi za oskarja za najboljšo kostumografijo in masko.

8+

Ostržek/ Pinocchio

Glavna ideja zgodbe, da mora Ostržek, da bi lahko postal pravi deček, brezpogojno ubogati odrasle, je danes deležna kritik, saj so takšni koncepti uvrščeni v t. i. črno pedagogiko. Predpostavlja se, da je Carlo Collodi hotel kritizirati in s satiro prikazati vzgojne prakse, ki so prevladovale v tistem času.

Matteo Garrone, Italija, Francija, 2019, 105’, v italijanščini s slovenskimi podnapisi

KINO OTOK ISOLA CINEMA 2021

① Ostržek na svojem potovanju sreča veliko različnih likov. Naštejte jih in jih opišite. Kaj predstavljajo? ② Ostržek spozna tudi veliko različnih krajev. Katerih se spomnite? Kako so bili videti? Pomislite na svetlobo in barve. Kaj predstavljajo? ③ Kdo hoče Ostržka prevarati in kdo mu skuša pomagati? Komu pomaga Ostržek? Zakaj je pomembno zaupati? Kako ugotoviš, da nekomu ne moreš zaupati?

Nova različica priljubljene klasike Carla Collodija se vrača h koreninam zgodbe o leseni lutki, oskarjevec Roberto Benigni pa vdahne novo življenje staremu rezbarju. Razpre se bogat fantazijski svet skrivnosti in čudes, poln humornih in ganljivih trenutkov. Nominiranec za letošnjo EFA evropsko nagrado mladega filmskega občinstva!

6

Izhodišča za pogovor:

④ So liki po videzu kakorkoli izstopali? Kaj mislite, kako so ustvarili njihovo masko?

7

KINO OTOK ISOLA CINEMA 2021


Sobota, 28. 8., 15.00 30. 8. ob 18.30 v Sežani

Slovenska premiera 11+

Zanimivost:

Preko meje/ Flukten over grensen Johanne Helgeland, Norveška, 2020, 96', v norveščini s slovenskimi podnapisi

Starša Gerde in Otta med drugo svetovno vojno sodelujeta v odporniškem gibanju, a ju tik pred božičem aretirajo. Otroka ostaneta sama in kmalu v kleti odkrijeta Daniela in Sarah, judovska otroka, ki jima grozi deportacija. Gerda in Otto hočeta dokončati, kar sta starša začela, zato otrokoma pomagata pobegniti na Švedsko. Film o zaupanju, prijateljstvu in velikanskem pogumu otrok. Zmagovalec letošnje EFA evropske nagrade mladega filmskega občinstva!

Predfilm – Frišni filmski ulov:

Lopovi in policaji Slovenija, 2021, 15', v slovenščini

Film o preživljanju prostega časa mladih v Luciji, ki so ga ustvarili udeleženci filmske šole Mladinskega EPI centra Piran, stari od 13 do 15 let, pod mentorstvom Damjana Kozoleta. Mladi avtorji bodo film predstavili v živo.

Film Preko meje je ustvarjen po knjižni predlogi, ki jo je avtorica Maja Lunde osnovala na resničnih dogodkih. Producentka Cornelia Boysen je scenarij prvič zavrnila, ker ni hotela snemati še enega filma o vojni. Popravljeni scenarij, ki ji ga je prinesla režiserka Johanne Helgeland, pa jo je navdušil. Bilo je leta 2015, ko je bila zaradi vojne v Siriji begunska kriza na vrhuncu. Ob prihodu več sto tisoč beguncev v Evropo se je v medijih in družbi veliko govorilo o bežanju in skrivanju. Producentka se je zato odločila, da bi zlasti mladim gledalcem rada pokazala, da je bežanje večen svetovni pojav. Ljudi iz njihovih domov preženejo zlasti vojne. In številni od njih, predvsem otroci, potrebujejo pomoč.

Izhodišča za pogovor: ① Kako bi opisali Sarah, Daniela, Gerdo in Otta? Se otroci med sabo razlikujejo? Kaj imajo skupnega? ② Kako otroci vedo, komu lahko zaupajo? ③ Zakaj Otto težko vidi, kaj je »prav« in kaj »narobe«? Zakaj Gerda tako dobro ve, kaj je treba narediti? ④ Kaj pomeni, da je film »posnet po resničnih dogodkih«? ⑤ Kdaj se film spremeni iz dokumentarnega v igranega? Kaj ste opazili na koncu filma?

8

KINO OTOK ISOLA CINEMA 2021

9

KINO OTOK ISOLA CINEMA 2021


Petek, 27. 8., 18.00 Mladi programerji predstavljajo:

Letošnje mlade programerje je kljub pasivnosti in osamljenosti Mone, glavnega lika iz filma Brez strehe in zakona, navdušila predvsem njena zmožnost odpirati nova vprašanja. V svoji kritiki za festivalski katalog, naslovljeni Rojena za cesto, so zapisali, da Mona »nima jasnega cilja in vizije, ljudje je ne razumejo, ona ne razume njih. Preostane ji le še konec na periferiji družbenega življenja, ki ga doživi utrujena, pohabljena, v popolni osami, v jarku. Kljub vsemu pa v nas prebudi vprašanja: Kako ubežati družbenim normam? Kako se boriti, kako upreti?«

14+

Izhodišča za pogovor:

Brez strehe in zakona/ Sans toit ni loi

① Kje vse se potika Mona? Kako se preživlja?

Agnès Varda, Francija, 1985, 105', v francoščini, arabščini in angleščini s slovenskimi in angleškimi podnapisi

② Zakaj nikoli ne zdrži dolgo na enem mestu? Bi to pripisali njenemu karakterju ali družbenim okoliščinam?

Pozimi na jugu Francije v jarku najdejo zaledenelo truplo mlade ženske, potepuhinje. Skozi intervjuje in spomine ljudi, ki so jo srečali, sledimo njenim zadnjim tednom pred smrtjo, ko sama šotori in spoznava neznance z obrobja družbe. Čeprav jo mnogi poskušajo usmeriti na pravo pot, je njeno potepuško življenje zavestna izbira, iskanje svobode.

Film je za letošnji program festivala Kino Otok v sklopu mednarodnega projekta Film v gibanju (Moving Cinema) in v sodelovanju s Slovensko kinoteko izbrala skupina mladih programerjev iz Slovenije med 14. in 18. letom starosti, ki bodo pripravili kratek uvod v projekcijo.

10

KINO OTOK ISOLA CINEMA 2021

Mladi programerji projekta Film v gibanju predstavljajo:

Agnes Varda

Brez strehe in zakona Sans toit ni loi

③ Film je kombinacija igranega in dokumentarnega filma. Kako se prepletata?

(1985) 106 min

Na 17. mednarodnem filmskem festivalu

Kino Otok - Isola Cinema PETEK, 27. 8. 2021, KULTURNI DOM IZOLA OB 18.00

11

④ Lahko v filmu opazimo razlike med spoloma? Pomislite na izjave likov – kaj o Moni pravijo ženske in kaj moški? Kako oboji dojemajo njeno prisotnost?

KINO OTOK ISOLA CINEMA 2021


Sobota, 28. 8., 10.30

Vse festivalske dni

Vse festivalske dni

Delavnica ZVOK IN SLIKA

Ostrimo pogled na Otoku!

Razstava Svetilnik

Kako zveni film? Na dveurni delavnici pod vodstvom glasbenika in učitelja glasbe Manuela Šavrona bomo otroke od 6. leta starosti spodbujali k raziskovanju in ustvarjanju. Z udeleženci si bomo ogledali odlomek iz nemega filma in skupaj ugotavljali, kakšne zvoke proizvajajo liki in dogajanje v filmu ter kako jih lahko poustvarimo z glasbili in s telesom. Nato bomo v živo odigrali zvočno kuliso odlomka.

Na petdnevni filmskokritiški delavnici bodo udeleženci od 16. leta starosti vsak dan gledali filme, o njih debatirali, nato pa spisali kratke refleksije. Besedila bodo sproti objavljena na festivalski spletni strani in e-kino.si, najboljše med njimi čaka tudi objava v reviji KINO!. Delavnico bo vodila Maja Krajnc, odg. ur. revije KINO! ter izvajalka Kino-katedre za osnovne in srednje šole v Slovenski kinoteki, asistiral ji bo Kristian Božak Kavčič. V soorganizaciji Društva za širjenje filmske kulture KINO! in Zavoda Otok.

V organizaciji zavoda Otok. Več informacij in prijava: ana.persic@isolacinema.org.

NA PODMORNICI TUDI 12

Potujoča razstava ob 14-letnici občasnika Svetilnik, ki nastaja pod vodstvom Gledališča Koper ter otrokom odkriva svet kulture. Razstava ponuja pregled dosedanjega dela in vpogled v uspešno sodelovanje najpomembnejših zavodov s področja kulture in znanosti v Istri, ki za občasnik pripravljamo poučne in zabavne vsebine – med njimi za področje filma skrbi zavod Otok. V organizaciji Gledališča Koper in zavoda Otok.

Kotizacija za delavnico je 17 evrov. Udeleženci prejmejo akreditacijo, s katero lahko obiščejo vse filmske projekcije, zagotovljeno pa jim je tudi mesto za šotor v kampu Škamp. Več informacij in prijava (do 18. 8.): ostrenje.pogleda@e-kino.si.

KINO OTOK ISOLA CINEMA 2021

13

KINO OTOK ISOLA CINEMA 2021


IZ IZOLE V ŠIRNI SVET

Torek, 24. 8., 19.00 Kinogledališče Tolmin, Kino pod brezami Prinčevo potovanje/ Le voyage du prince

INFO

9+

Posamezna vstopnica za Podmornico (Kulturni dom): 4 €/ 3 €* Družinski paket Podmornica (vsi člani družine za eno predstavo): 8 € Posamezna vstopnica za Art kino Odeon: 5 €/ 4 €* Festivalski abonma: 35 €** Vikend paket: 28 €** Abonma Letni kino Arrigoni: 24 €**

Jean-François Laguionie, Xavier Picard, Francija, Luksemburg, 2019, 76’, v francoščini s slovenskimi podnapisi

Napeta pustolovščina o prijateljstvu med dečkom in ostarelim princem, ki ob prigodah zastavlja vprašanje: ali lahko civilizacija preživi, če se postavi nad naravo?

Sobota, 28. 8., 21.00 Filmsko gledališče Idrija, Grad Gewerkenegg

Blagajna Festivalska blagajna na Ljubljanski ulici 17 bo odprta od 24. avgusta dalje. Delovni čas 10.00–19.00.

11+ Moj brat lovi dinozavre/ Mio fratello rincorre i dinosauri

Blagajni v Art Kinu Odeon in Kulturnem domu se odpreta 30 minut pred začetkom vsake predstave.

Stefano Cipani, Italija, Španija, 2020, 101', v italijanščini s slovenskimi podnapisi

Jack je prepričan, da je njegov mlajši brat Gio superjunak s posebnimi močmi. Ko izve, da ima Gio pravzaprav Downov sindrom, to sošolcem prikrije. A resnica pride na dan in Jack ugotovi, da bratova energija in edinstven pogled na svet v resnici spreminjata svet – kot superjunaki. Zmagovalec lanske EFA evropske nagrade mladega filmskega občinstva!

Kontakt: blagajna@isolacinema.org, 00386 (0)31 587 965

Ponedeljek, 30. 8., 18.30 Kino Sežana

* Cena velja na blagajni za dijake, študente, upokojence, imetnike Evropske kartice ugodnosti za invalide, lastnike IZOkartice, člane Kinopolisa, Kluba Kinodvor, Kluba Kinobalon, društva IZOLANI ter imetnike kartice ugodnosti 'ZA Kulturo'. ** Imetniki kartice ugodnosti 'ZA Kulturo', člani Kinopolisa in Kluba Kinodvor imajo na blagajni 10-% popust na redno ceno abonmaja.

Preko meje/ Flukten over grenseni

Projekcije pripravljamo v okviru evropskega projekta Film v gibanju (Moving Cinema) s podporo podprograma EU Ustvarjalna Evropa – MEDIA in Ministrstva za javno upravo RS. Izvedba bo potekala ob upoštevanju vseh veljavnih preventivnih ukrepov in navodil. Ves program festivala: kinootok.org

11+

Opis filma najdete na strani 8.

14

Vstopnice / Abonmaji

KINO OTOK ISOLA CINEMA 2021

15

KINO OTOK ISOLA CINEMA 2021


Organizator/Organizzatore

Koproducenti/Coproduttori

Podpora/Con Il sostegno di

Partnerji/Partner

Pokrovitelja/Sponsor

16

KINO OTOK ISOLA CINEMA 2021

17

KINO OTOK ISOLA CINEMA 2021