__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

JUNI 2021

4

Wildplukken in het park

6

Beeldenstorm: kijk omhoog

7

Nienke gaat naar de kerk

11

Noah zit op honkbal

SAMEN VOOR DE BUURT Pippi: “Iedereen is anders. Dat is juist leuk.”

Pippi, Elias, Mia, Pelle en Lola voor het buurthuis op het Leidseplein.

Kinderen uit de Leidsebuurt helpen bij een actie in hun wijk. Ze delen regenboogvlaggen en regenboogposters uit en plakken regenboogstickers op stoeptegels. “We laten hiermee zien dat iedereen welkom is in onze buurt”, vertelt Lola (9) van De Peppelaer. TEKST: JACQUELINE SCHADEE

D

FOTO’S: EVA CAMERON

e actie met de regenboogvlaggen begon dit voorjaar. De regenboogvlag die aan het buurthuis hing, werd gestolen. Er kwam een nieuwe vlag, maar die werd in brand

gestoken. Lola: “Ik vond het vreselijk dat de vlaggen vernield waren. De mensen die dat hebben gedaan, weten misschien niet wat de vlag betekent.”

Geld inzamelen

“We zijn toen een actie opgestart”, gaat Lola verder. “Voor elke verdwenen vlag moesten er tien nieuwe komen in de buurt.” Buurtbewoners zoals de moeders van Lola en Pippi (7) begonnen een crowdfunding. Ze vroegen mensen om geld over te maken voor nieuwe vlaggen. Van het geld kochten ze 250 regenboogvlaggen en 400 regenboogposters.

Iedereen mag zichzelf zijn

De regenboogvlag met zes kleuren is een symbool van de lhbt-beweging. Lhbt is een afkorting voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel en transgender. Pippi: “De vlag betekent dat iedereen zichzelf mag zijn. Meisjes mogen op meisjes verliefd worden. Jongens mogen op jongens verliefd worden. Dat is heel normaal.”

Stickers plakken op de stoep. Lola: “Als een meisje liever een jongen wil zijn, is dat niet gek.”

Vlaggen, posters en stickers

Mia, Pippi, Pelle en Lola helpen met het uitdelen van de vlaggen en posters onder buurtbewoners. Ze schilderden de picknicktafel voor het buurthuis in regenboogkleuren en plakten regenboogstickers op stoeptegels. Elias (8): “We zijn er voor elkaar in de buurt. Dat vind ik goed.” Pippi: “Iedereen is anders. Dat is juist leuk.”

Overal regenbogen

De leerlingen houden van regenbogen. Pippi: “Ik heb op mijn kamer ook een regenboog. Ik ga mijn fiets in regenboogkleuren spuiten. Ik vind alle regenbogen in de buurt heel mooi. In onze straat hangen heel veel vlaggen.” Lola: “Ik hoop dat de vlaggen nog lang blijven hangen. Ik zou het leuk vinden als andere buurten ook vlaggen gingen ophangen.” Mia (7): “Ik ben trots op mijn buurt.”


VOLG ONS OOK OP INSTA! @k

JUNI 2021

inderkrantjong023

& RAADSELS

EEN WOORD VAN DE LETTERS DIE JE OVERHOUDT.

Meester: “Piet, heeft je vader je nou weer met de sommen geholpen?” Piet: “Nee meester, deze keer heb ik zelf al die fouten gemaakt.” Danté (12) Wat voor tijd is het als de klok dertien keer slaat? Oscar (9)

Antwoord: Tijd om de klok te repareren.

“Tante Marie, mag ik uw geweer eens zien?”, vraagt Lotte. “Maar meisje”, zegt tante, “ik heb helemaal geen geweer.” Lotte: “Vreemd. Mama zegt dat u altijd op mannenjacht bent.” Siham (12) Hoe kun je naar je neus kijken zonder scheel te zien? Pien (8)

De oplossing van mei was ‘religie’. De woord zoeker werd opgelost do or: Kim (Bavinckschool), Ma uro (Zuidwester), Reda (A l Ikhlaas), Resa, Olivier (Be atrixschool), Milayla, Sebas (De Ark) en Thijmen. Reda hee ft het boekenpakket gew onnen. Gefeliciteerd!

STREEP ALLE WOORDEN DOOR IN DE PUZZEL. MAAK

Antwoord: Als je in de spiegel kijkt.

Jantje komt thuis en begint te lachen. Zijn vader

STUUR JE OPLOSSING VOOR

8

SEPTEMBER NAAR

REDACTIE@JONG023.NL EN MAAK KANS OP EEN

LEUKE PRIJS!

K

S

P

I

C

K

N

I

C

K

S

R

A

N

B

O

M

E

N

E

N

P

A

M

N

E

O

R

G

I

BOMEN

STRAND

CHILLEN

STRUIK VAKANTIE

E

D

E

P

E

N

A

K

N

T

GRAS

D

N

V

L

O

N

I

E

E

N

GROEN

VLINDER

LEZEN

VRIENDEN

N

A

R

Z

E

U

T

E

L

A

PARK

VRIJ

PICKNICK

ZEE

E

R

I

U

R

N

U

Z

L

K

SAMEN

ZON

I

T

J

T

S

A

R

G

I

A

R

S

S

L

E

Z

E

N

H

V

V

V

L

I

N

D

E

R

C

R

SPELEN ANTWOORD (1 WOORD):

vraagt: “Waarom lach je?” Jantje zegt: “Ik moet 500 keer opschrijven: ‘Ik ben een rund’.” Vader: “Wat is daar grappig aan?” Jantje: “Jij moet het ondertekenen!” Lucy (9)

UITGEVER: STICHTING JONG023 HOOFDREDACTEUR: JACQUELINE SCHADEE

Wanneer leefde de oudste persoon ter wereld?

JAARGANG

Antwoord: Tussen zijn geboorte en zijn dood.

OPLAGE:

Lisa: “Papa, er is een man met een snor aan de

EDITIE

7.000

5

KRANTEN

AAN DEZE EDITIE WERKTEN MEE: EDITH BIJL, MARLOES KOMIN EN VEEL ANDEREN. VORMGEVING: KIRSTEN VERMEULEN BEZORGING: WOUTER VAN AALDEREN

Meer informatie en contact:

deur!” Papa: “Zeg maar dat ik er al één heb!”

redactie@jong023.nl www.jong023.nl facebook.com/jong023.nl

Floris (11)

Heb jij een leuke mop of een goed raadsel ? Mail ze met je voornaam en je leeftijd naar redactie@jong023.nl

BRON: JUFFROUWFEMKE.COM

JONG023 WORDT MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR:

23 SEPTEMBER 2021

K

K

K

STICHTING

KIND &

KUNST

KENNEMERLAND

HET THEMA IS: WONEN. Woon jij in een bijzonder huis? En wil je daarover vertellen??

K

K

DE NIEUWE JONG023 VERSCHIJNT DONDERDAG

3,

2021

K

Peter (10)

JONG023 – JUNI

Wil jij in de kinderkrant met je school, vrienden of hobby? Doe je iets leuks voor je buurt of de stad? Mail redactie@jong023.nl.

STICHTING

Mail redactie@jong023.nl!

KIND &

KUNST

STICHTING

KIND &

K K

AMBASSADEUR: BERNT SCHNEIDERS

KUNST

KENNEMERLAND

KENNEMERLAND

Antwoord op pagina 12.

K

K

KENNEMERLAND

K

STICHTING

KIND & KUNST

K

K

KENNEMERLAND

K

STICHTING

KIND & KUNST


Haarlem

JUNI 2021

Moeten kinderen op school les krijgen over de natuur? “Ja. Vroeger vond ik bloemen en plantjes niet zo interessant, maar nu wel. Dat komt doordat we in groep 6 naar de schooltuin gingen. Ik heb toen veel geleerd. Ik help nu vaak in de tuin van mijn oom. Ik ga daar spitten of ik zet nieuwe plantjes in de grond.”

Burgemeester Jos Wienen is benieuwd naar de mening van basisscholieren. Deze maand vraagt hij leerlingen hoe zij denken over lessen over de natuur. TEKST EN FOTO’S: EVA CAMERON EN JACQUELINE SCHADEE

Moeten kinderen les krijgen over de natuur?

Burgemeester Jos Wienen FOTO: BIBI VETH

“Kinderen gooien soms afval in de natuur. Dieren kunnen daardoor doodgaan. Daarom moeten kinderen leren over de natuur. Leren over de natuur is ook belangrijk als je later met je werk iets in de natuur wilt gaan doen. Bijvoorbeeld als je boswachter wil worden.”

“Als kinderen leren over de natuur, kunnen ze beter omgaan met afval. Ze leren dan dat zwerfafval slecht is voor de natuur en dat je moet recyclen. Ze leren in de natuurles ook dat je zuinig moet zijn met eten. Je moet eten niet zomaar weggooien.”

Gianni (12), Bavinckschool “Ik vind het belangrijk dat kinderen daar les in krijgen. Je kunt op school leren hoe alles in de natuur in zijn werk gaat. Je leert ook dat je niet al je afval moet laten rondslingeren.”

Thirza (12), Bavinckschool Floris (11), Dreefschool

Thijs (9), Dreefschool Vul zelf in...

“Ik vind het goed dat we op school leren over de natuur. Je weet daardoor dat je voorzichtig met de natuur moet omgaan. We scheiden thuis ons afval. Ik probeer ook om geen afval op de grond te gooien.”

“Les over de natuur is belangrijk. Mensen gebruiken nu te veel plastic. Het plastic komt in de zee en wordt opgegeten door dieren. De dieren gaan dood. We moeten daarom leren wat plastic in de natuur doet.”

Julia (12), Bavinckschool

Kaylee (12), Bavinckschool

“Ik hoop dat kinderen die leren over de natuur, beter met de natuur omgaan. Het gaat nu best slecht met het milieu. Ik hoop dat kinderen geen plastic meer op straat gooien als ze meer leren over de natuur. Ze gaan dan misschien ook meer plantjes planten.”

“Ja, want de natuur is belangrijk. Je kunt er veel dingen over leren. Je kunt ook spelen in de natuur met je vriendinnen. Buitenspelen is beter dan binnen zitten. Binnen krijg je niet genoeg frisse lucht.”

Quirine (11), Bavoschool

Jolie (8), Bos en Vaartschool

En jij? Vind jij het belangrijk dat je op school leert over de natuur? teken jezelf

“Ja, bijvoorbeeld als je iets met planten wilt doen of boswachter wilt worden. Het is ook belangrijk dat kinderen leren wat schadelijk is voor de natuur en het milieu. We gingen in groep 6 en 7 een tijd naar de schooltuinen. Daar kregen we les over planten en voedsel.”

Gijs (11), Bos en Vaartschool


Natuur en milieu

JUNI 2021

WILDPLUKKEN IN HET PARK Ayman (10), Fatima (12), Riad (10) en Yuël (12) uit groep 7 van De Piramide gingen in het Engelandpark op zoek naar eetbare planten. Ze maakten er kruidenzout en pesto van. Juf Marjolein van Room for Food liet zien hoe dat moet.

TEKST EN FOTO’S: EVA CAMERON

D

e leerlingen wandelen samen met juf Marjolein door het Engelandpark. Het park is vlak bij hun school. “Juf heeft ons gevraagd bloemen en planten te plukken”, vertelt Fatima. Iedereen moet lachen om het kleefkruid. Het heeft veel kleine stekeltjes, waardoor het op je kleding blijft plakken.

Hondsdraf helpt

Fatima vertelt hoe je brandnetels kunt plukken zonder geprikt te worden: “Je moet ze onderaan de stengel vastpakken.” De haren van brandnetels staan schuin omhoog. Je wordt daarom minder snel geprikt als je ze onderaan vastpakt. Ben je toch geprikt, zoek dan naar hondsdraf. Dat plantje staat vaak dicht bij brandnetels. Ayman: “Je kunt het sap van hondsdraf op de bultjes doen. Het jeukt dan minder.”

Yuël, Ayman, Marjolein, Riad en Fatima in het Engelandpark.

Giftig of niet giftig

Ayman, Fatima, Riad en Yuël plakken de planten die ze geplukt hebben op papiertjes. Ze leggen de papiertjes in het gras. Juf Marjolein legt uit welke planten giftig zijn en welke niet.

Riad, Fatima en Yuël maken pesto met een vijzel. De leerlingen zijn verbaasd dat er dicht bij school zo veel eetbaars groeit. “Ik wist echt niet dat je paardenbloemen kan eten”, zegt Ayman. Riad: “Sommige planten zijn wel eetbaar, maar niet lekker.”

Kruidenzout maken Ayman: “Van sommige plantjes kun je alleen de bloemen eten.”

gewone vogelmelk fluitekruid bloem

paardebloem grote vossestaart

fluitekruid bloem

zevenblad

paardebloem

fluitekruid blad

dagkoekoeksbloem

madeliefje

grote vossestaart

gewone vogelmelk Dag koekkoessbloem fluitekruid bloem

Honden die in het park komen, kunnen over de plantjes geplast hebben. De leerlingen wassen de eetbare planten daarom goed. Ze doen dat met water en baking soda. Ze malen de gewassen planten met een vijzel. Een vijzel is een kom met een stamper. Ze doen zeezout bij de gemalen planten. Het wordt kruidenzout. “We doen het kruidenzout in buisjes. Ik vind dat heel leuk”, zegt Riad.

Ayman, Fatima, Riad en Yuël maken daarna pesto van de eetbare planten. Yuël: “Mijn pesto is gemaakt van paardenbloemen, zout, olijfolie en zonnebloempitten.” Het viertal proeft de kruidenboter en de pesto. Ze vinden het niet zo lekker. “Jullie hebben er te veel zout bijgedaan”, lacht juf Marjolein.

Zelf wildplukken

meidoorn

Deze plantjes groeien in het Engelandpark.

Hondsdraf helpt bij brandneteljeuk.

Pesto maken

boterbloem dagkoekoeksbloem

doen. “Ik weet nog niet goed welke planten giftig zijn.” Fatima wil wel eens met een vriendengroep gaan wildplukken: “We maken er dan thuis iets lekkers van.”

De leerlingen vinden het wildplukken leuk en leerzaam. Ayman: “Ik ga misschien een keer met mijn ouders plukken.” Yuël zou dat niet

Wil je ook wildplukken met juf Marjolein? Kijk dan op roomforfood.nl. Probeer niet zelf of planten eetbaar zijn of niet. Je kunt ziek worden als je giftige planten of bloemen eet. Pluk ook niet zomaar planten of bloemen in een park of bos. Planten en bloemen zijn voedsel voor insecten en vogels.


JUNI 2021

EEN GROEN PLEIN IS FIJN Veel scholen in Haarlem willen meer natuur op hun schoolplein. Ze halen tegels weg en planten bloemen, plantjes en bomen. Leerlingen van de Bavoschool Reviusstraat verkochten dit voorjaar lootjes voor een ‘groener’ plein. Vincent (7) haalde meer dan 250 euro op.

TEKST EN FOTO’S: JACQUELINE SCHADEE

“Ik belde aan bij deuren in onze straat en in de straat van mijn oma. De meeste mensen die ik kende, kochten een lootje. Eén vrouw kocht wel tien lootjes! Mensen die ik niet kende, wilden niet allemaal een lootje”, vertelt Vincent. “Ik zei dan: ‘fijne dag’ en liep verder.”

“Kinderen gaan meer buitenspelen als er meer natuur is”, zegt Vincent.

Meer schaduw

“Kinderen gaan meer buitenspelen als er meer natuur is”, zegt Vincent. “Ze voelen zich fijner dan als er niks op het plein is. En als de zon schijnt, is er achter een boom lekker schaduw.” Toch is Vincent blij dat er óók stoeptegels liggen op het plein: “Je kunt daar goed op skeeleren en skelteren.”

Minder regenplassen

“Een lootje kost drie euro. De helft van dat geld gaat naar ons schoolplein. De andere helft is voor Jantje Beton. Dat is een organisatie die kinderen helpt”, legt Vincent uit. “Het geld dat we binnenkrijgen, gaan we onder meer gebruiken voor houtsnippers.” Houtsnippers zorgen ervoor dat er minder plassen op het plein komen.

Weetjes over schoolpleinen met natuur

Verstoppertje spelen

De Bavoschool is al twee jaar bezig om het schoolplein groener te maken. Op een plek waar eerst stoeptegels lagen, zijn nu planten, heuveltjes en bomen. Vincent vindt dat fijn. “We kunnen nu beter verstoppertje spelen. Ik verstop me vaak achter de boom of achter het heuveltje. Je kunt me dan bijna niet zien.”

Vincent met lootjes.

•  Bomen en planten geven schaduw en koelte. • Regenwater kan beter wegstromen. • Kinderen kunnen zich beter ontspannen. •  Bomen en planten zijn goed voor het klimaat.

Nog meer natuurpleinen

Op het schoolplein van De Piramide komt ook steeds meer natuur. Leerkrachten haalden stoeptegels weg en maakten een paadje met houtsnippers. Ze maakten van de stoeptegels een plantenbak. De stam van de kerstboom die op de Grote Markt stond, werd in plakjes gesneden. De plakjes vormen nu een paadje.

Inge, Vera, Babette en Dante bij de plantverkoop in de Haarlemmer Kweektuin.

BON VOOR EEN GRATIS, INSECTVRIENDELIJK, INHEEMS PLANTJE Kom een mooi plantje uitzoeken in de Haarlemmer Kweektuin aan de Kleverlaan 11. De plantenverkoop is open op werkdagen van 9 tot 16 uur. Volg de bordjes ‘plantenverkoop’. Voor de kas staat een bakfiets met de plantjes. Knip deze bon uit (of kopieer hem) en doe hem in het geldkistje op de bakfiets. De plantjes kosten 1,20 tot 3 euro per stuk. Wil je meer dan één plantje? Betaal ze met gepast geld.

De Beatrixschool heeft achter de school een beleeftuin. De beleeftuin wordt gebruikt als buiten- De Verbeelding heeft een natuurtuin waarin lokaal. Leerlingen krijgen hier les over de natuur. leerlingen kunnen ontdekken en spelen.

NME Haarlem verkoopt biologisch gekweekte planten voor op je schoolplein, tuin of balkon.

DEZE PAGINA WERD GEMAAKT SAMEN MET NME HAARLEM EN DE GROENE MUG.


Beeldenstormers

JUNI 2021

Kijk eens omh g Lise (11), Sonia (11) en Demi (12) liepen vanaf de Bibliotheek Haarlem Centrum naar de Vijfhoek met gids Maartje. De Vijfhoek is een oude buurt. De meiden keken veel omhoog: naar straatnamen, gevels en gevelstenen. Wat vertellen die over de geschiedenis van Haarlem? TEKST: MAARTJE VAN PEIJPE (WATZIEJE.COM) EN JACQUELINE SCHADEE

FOTO’S: FLOOR GODEFROY

Botermarkt

“Werd hier vroeger alleen boter verkocht?”, vraagt Sonia. Maartje:

“Tot 1583 werden hier ook ossen en andere beesten verkocht. Daarna

Bibliotheek op het Doelenplein

alleen boter, kaas en melk. Supermarkten bestonden niet.

Demi: “Ik zie ge weren boven de poort.” Sonia: “Ik zie een jaartal: 1612.” Maartje: “Achter de poor t is het Doelenplei n. Daar was vro eger het clubhuis van de schutterij . Schutters besc hermden de stad. De mannen kwamen vaak bij elkaar in de Doelen. Ze oefen den er met schie ten op een doel. Een beetje zoals op de voetbalclub van nu.”

Mensen maakten de meeste dingen zelf. Wat ze niet konden maken,

kochten of ruilden ze op de markt.”

Maartje: “De ba zen van de club waren rijk. Ze lieten zichzelf sc hilderen door Re mbrandt en Frans Hals.” Ma artje laat op de iPad een Schuttersstuk zie n van Frans Hals. De meiden gaan in dezelfde houding staan als de schutters. Ze vinden het st om dat vrouwen geen lid mochten worden van de club. Ma artje: “De poort is gemaakt door Lieven de Key uit Vlaanderen. Sonia: “De vorm en naast de poor t lijken wel Belgische wafels! ”

Barrevoetestraat emde n vre Sonia: “Wat ee raat! Ik naam voor een st van zie een afbeelding

te een monnik op blo : “Barre voeten.” Maartje voeten betekent voeten. inderdaad blote r een Vroeger was hie sters die zu klooster voor liepen.” op blote voeten

Blauw-wit bordje

wit bordje op een Sonia ziet een blauw met ?”, vraagt ze. huis. “Wat betekent dat monument. Het is Maartje: “Het huis is een chermd moet worden. zo bijzonder dat het bes pt, mag je er niet Als je zo’n monument koo mag bijvoorbeeld niet veel aan veranderen. Je ilderen.” de buitenkant paars sch

De Vijfhoek

Op het plein in de Vijfhoe k komen vijf straten bij elkaar. Ze hebben bijzondere namen, zoals de Wolstraat, de Drapen ierstraat en de Lakenstraat. Maartje: “Vr oeger woonden hier men sen die werkten in de textiel-industrie. Ze waren wever, wolverver of maakten ‘laken’. Dat zijn stoffen waar kler en van gemaakt werden.” “De textielwerkers hadden vaak ruzie met de brouwe rs”, vertelt Maartje. “Ze hadden alle bei schoon water nodig, maar het water van het Spaarne was vies . Iedereen gooide zijn afv al, poep en plas erin. Zouden jullie in die tijd willen leven?” Sonia: “Nee, want mensen wasten zich niet vaak. Ze stonken.” Dem i: “De mensen dronken ook geen water, maar bier.” Lise: “Er was toen wel meer natuur. De mensen hadden geen plastic, dus ze ver vuilden de natuur niet zo erg.”


Cultuur

JUNI 2021

“Terwijl de grote mensen in de kerk zitten, mogen de kinderen hier knutselen en tekenen.”

NIENKE GAAT NAAR DE KERK Nienke (10) gelooft in God. Ze gaat bijna elke zondag naar de Grote of Sint Bavokerk op de Grote Markt. In de winter is het daar te koud. Ze gaat dan met haar ouders en haar broertje (7) naar de Nieuwe Kerk. TEKST: JACQUELINE SCHADEE

geloof aan grote mensen een veilig gevoel geeft. Ze hebben het gevoel dat iemand voor ze zorgt.”

Een kindje van God

Toen Nienke een baby was, is ze gedoopt. “Ze doen dan water op je hoofd, ze zeggen iets en je krijgt een kaars met je naam erop. Je bent dan een kindje van God. Maar ook als je niet gedoopt wordt, ben je een kind van God.”

FOTO’S: EVA CAMERON

“A

ls we de kerk in komen, gaan we op een stoel zitten. Kinderen en volwassenen zitten door elkaar”, legt Nienke uit. “De kerkdienst wordt geleid door de dominee. Ze gaat met ons zingen en bidden. Daarna mogen de kinderen naar voren komen. De dominee stelt ze vragen over een verhaal uit de Bijbel. Ik vind het best spannend als ze mij iets vraagt.”

Leuke opdrachten

“De kinderen gaan dan naar de nevendienst. Dat is een dienst voor kinderen in een kamer aan de zijkant van de kerk. We horen daar een bijbelverhaal. We praten over het verhaal en doen opdrachten. Na een verhaal over een verdwenen ring gingen we een ring zoeken in de kerk. Na een verhaal over een koning maakten we een boekenlegger van een koning.”

Witte duiven

“Ik vind de nevendienst leuk. Ik heb er meestal wel zin in. De kinderen, de juffen en de meesters zijn aardig. We gaan vaak knutselen. Ik hou van knutselen. Met Palmpasen versierden we een houten kruis en liepen ermee door de stad. Met Pinksteren vouwden we witte duiven van papier.”

Zieken genezen

“Ik geloof dat God en Jezus veel goede dingen

Nienke bij de Grote of Sint Bavokerk: “De burgemeester gaat ook naar deze kerk. Daar ben ik trots op.” hebben gedaan. Ze hebben wonden genezen, blinden laten zien en doven laten horen. Het mooiste vind ik het verhaal over vijf broden en twee vissen die nooit opgingen. Daar had Jezus voor gezorgd. De mensen hadden daardoor geen honger meer.”

Protestant of katholiek

Nienke is protestants-christelijk. Dat is een stroming binnen het christendom. Andere christenen zijn katholiek. Nienke weet niet precies wat het verschil is. “Ik denk dat het

Nienke bij de slinger met duifjes die zijn gevouwen voor Pinksteren.

Dit is het tweede verhaal in een serie over wereldgodsdiensten. Vorige maand vertelde Nacif over de islam. Wil jij net als Nacif en Nienke vertellen over je geloof? Mail redactie@jong023.nl!


8

JUNI 2021

Lezen in de zomer

TIPS VOOR LEUKE BOEKEN Gaby, Maren en Züs zitten in groep 7 op de Dreefschool. Ze geven tips voor leuke, spannende vakantieboeken. FOTO’S: MIRANDA BRUINSMA

MET DANK AAN ENA EN CATO VOOR HET INTERVIEW

GABY (11): ‘DE BRIEF VOOR DE KONING’ VAN TONKE DRAGT “Een jongen wil ridder worden. Vlak voordat hij ridder wordt, komt hij terecht in een avontuur. Dit boek speelt zich af in de Middeleeuwen. We lezen dit boek met de klas. We bekeken eerst

Madelief en Floor doen mee aan Vakantielezen.

op de landkaart waar het verhaal zich afspeelt. Ik kreeg daardoor het gevoel

LEKKER LEZEN IN DE VAKANTIE De zomervakantie komt er weer aan. De school is dicht en je hebt meer tijd voor vrienden, spelen en lezen. De Bibliotheek organiseert deze zomer iets leuks: Vakantielezen. Samen met je ouders of broertjes of zusjes ga je online op ontdekkingsreis. Onderweg doe je leuke spellen en opdrachten. Reis je mee? TEKST EN FOTO’S: EVA CAMERON

dat ik midden in het verhaal zat. Ik vind het boek leuk, spannend en avontuurlijk*.”

*'De brief voor de koning’ kost in de boekwinkel maar € 3,50. Het hoort bij de actie ‘Geef een boek cadeau’.

MAREN (11): ‘BAKKERIJ BLISS’ VAN KATHRYN LITTLEWOOD “Roos Bliss werkt in de magische bakkerij van haar ouders. Ze doen magische ingrediënten in de broden en koekjes. Iemand probeert het receptenboek te stelen. Het is een spannend boek, daar

Het spel werkt zo:

hou ik van. Er staan ook recepten in,

• Meld je aan op www.vakantie-lezen.nl. Je haalt een landkaart voor het •  Vakantielezen op in de Bibliotheek.  • Jullie reizen daarna langs zes landen. In ieder land doen jullie opdrachten. Als je alle opdrachten in een land hebt gedaan, verdien je een sticker. Deze haal je op in de Bibliotheek.  • Heb je alle stickers? Maak een foto van de volle landkaart en mail de foto. Wie weet win jij een leuke prijs!

bijvoorbeeld voor koekjes waarvan je gaat glimlachen. Bakkerij Bliss is een serie. Deel 2 vond ik het leukst, over een bakwedstrijd.”

ZÜS (10): ‘HARRY POTTER’ VAN J.K. ROWLING “Harry Potter groeit op bij zijn oom

Madelief (8) zit in groep 4 van de Haarlemse Montessorischool. Ze gaat samen met haar Floor meedoen aan het Vakantielezen. “Ik hou niet zo maar ik vind het wel leuk om spelletjes en opdrachten vertelt Madelief. “Het lijkt me leuk om de stickers op te krijgen.”

en tante. Hij vindt ze verschrikkelijk. Ze behandelen hem als een varken. Gelukkig blijkt dat hij naar de

moeder van lezen, te doen”, de kaart

tovenaarsschool mag. Harry Potter is mijn lievelingsboek. Ik heb alle zeven delen drie of vier keer gelezen. Ik vind het leuk omdat het verhaal anders is dan andere verhalen. Andere boeken gaan over gewone mensen.”

Madelief: “Ik vind de stickers van het Dierenrijk, de Sprookjeseilanden en Lachland het mooist. De aapjes van Avontureneiland vind ik ook leuk. En het kasteel met de regenboog.” Madelief heeft zin in Vakantielezen. “Ik hoop dat ik een prijs win. Ik denk dat ik wel veel kans maak.”

DE BIBLIOTHEEK HEEFT EEN PAAR SPANNENDE BOEKEN VOOR JE OPGEZOCHT. DURF JIJ ZE TE LEZEN?

BOEKENTIPS

‘Keverhelden’ van M.G. Leonard

Darkus dringt het geheime keverlaboratorium van Lucretia binnen. Haar plannen blijken afschuwelijker dan hij ooit had kunnen denken. Vanaf 10 jaar

‘De Tempeljagers, Het verdwenen eiland Kivamba’ van Michel Reefs Tweelingbroers Noah en Finn vinden een oeroude kaart van een mysterieus eiland. Ze gaan op ontdekkingsreis. Vanaf 11 jaar

‘Escape Game’ van Maren Stoffels

Trigo, Brahim, Eva en Coco breken in bij de nieuwe escaperoom in hun stad. Het blijkt bijna onmogelijk én levensgevaarlijk te zijn om eruit te komen… Vanaf 10 jaar


Sociaal

JUNI 2021

9

GRIP OP GELD Dilemma

Geld lenen kost geld

Als je geld leent, lijkt het alsof

je het cadeau krijgt. Maar dat is

helaas niet zo. Een lening moet je

terugbetalen. Als je het geld leent van een bank, moet je ook rente

Nick wil graag een Nintendo Switch. Die kost 325 euro, maar zijn spaarpot is leeg. Zijn oom wil hem wel 325 euro lenen. Hij vraagt 8 procent rente. De Nintendo kost dan in totaal 351 euro. Als Nick spaart en klusjes doet, kan hij de Nintendo over vier maanden van zijn eigen zakgeld kopen.

Wat vind jij? Moet Nick de Nintendo nu kopen met geleend geld? Of moet hij vier maanden sparen tot hij hem zelf kan betalen?

betalen. Dat is extra geld boven op je lening.

Vul in: Mijn advies is

Voorbeeld

Je ouders lenen van de bank 5.000 euro voor een nieuwe auto. De bank rekent 8 procent rente. Er komt dus (50x8=) 400 euro bij het geleende bedrag. Je ouders moeten de bank geen 5.000 euro terugbetalen, maar 5.400 euro. Spullen worden dus duurder als je ze koopt met geleend geld. Sebas (10): “Ik vind dat Nick moet sparen. De Nintendo is duurder als hij hem nu koopt met geleend

=

+ € 5.00

0,-

geld. Nick kan de Nintendo dus beter over vier maanden

€ 400

,-

kopen. Ik spaar zelf ook. Eerst spaarde ik voor een nieuwe fiets, nu voor een Playstation 5. Mijn vader,

€ 5.40

moeder, broertje en ik betalen daar allemaal een kwart

0,-

van. Mijn tip voor Nick: vraag voor je verjaardag geld aan je opa’s, oma’s, tantes en ooms.”

DE GEMEENTE HELPT HAARLEMMERS OM SCHULDEN TE VOORKOMEN. MAIL VOOR EEN GRATIS GASTLES IN DE BOVENBOUW NAAR GRIPOPGELD@HAARLEM.NL

Zit je ergens mee? Vraag het CJG!

Vraag

Jasmina (12):

“Ik ga na de zomervakantie naar de

middelbare school. Het lijkt me zo’n

grote stap, ik vind het heel spannend. Gaat het wel goedkomen?”

Een coach van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) beantwoordt elke maand een vraag in Jong023. Heb je een vraag? Mail redactie@jong023.nl.

Hi Jasmina,

FOTO: MIRANDA BRUINSMA ILLUSTRATIES: WILLEMIJN VAN BENTHEM

Elsa geeft antwoord

Wat een goeie vraag! Veel kinderen vinden het spannend om voor het eerst naar de middelbare school te gaan. Ik geef je een paar tips om die stap wat makkelijker te maken.

Voorbereiden

Het helpt om jezelf goed voor te bereiden. Je kunt leuke nieuwe schoolspullen kopen of de route naar je nieuwe school eens lopen of fietsen. Vraag je ouders om je te helpen met het inrichten van een leuke huiswerkplek. Misschien wil je wel een hele make-over van je kamer!

Hoofd en gevoel

Je gedachten kunnen ook helpen bij je voorbereiding. Welke gedachten helpen jou om je zekerder te voelen? Als je bang bent dat de middelbare

school te moeilijk is, helpt het om te bedenken dat je op jezelf kunt vertrouwen. En dat je altijd om hulp kunt vragen als je iets niet begrijpt. Dat is helemaal niet erg. Het geeft ook niet als je meer tijd nodig hebt voor een hoofdstuk of een som.

Nieuwe klasgenoten

Iedereen vindt het spannend om in een nieuwe klas te komen. Je ontmoet vanzelf nieuwe vrienden. Soms kost het even tijd. Geloof in jezelf en durf jezelf open te stellen, ook al vind je het spannend. Houd je hoofd omhoog en ga gewoon ergens bij zitten, stel een vraag of doe mee aan een gesprek. Ik wens je veel succes en plezier! Lieve groetjes, Elsa

Bij het CJG werken mensen die jou en je ouders kunnen helpen met vragen over lastige dingen DIT ARTIKEL IS GEMAAKT IN SAMENWERKING MET thuis, op school, of ergens anders. Kijk voor meer informatie www.cjgkennemerland.nl. Ook ietsopdoen voor een ander? Schrijf je in op haarlem.buuv.nu.


10

Sport

DANSEN MAAKT GELUKKIG JUNI 2021

Danser Redo gaf 15 juni les op de Van Gilseschool. Hij leerde groep 6/7 en 7/8 coole breakdance-moves. Redo’s lichaam is anders dan dat van andere mensen. Toch is hij een topdanser. “Dansen helpt mij te accepteren wie ik ben”, zegt hij. TEKST EN FOTO’S: JACQUELINE SCHADEE

Efie, Redo en Karol: “Kijk naar wat je wél kunt.”

Plezier maken

Na een ‘battle’ tussen groep 6/7 en groep 7/8 mogen leerlingen een stukje solo dansen. Karol leeft zich uit, zijn klasgenoten klappen. “Het belangrijkst is dat je plezier hebt”, zegt Karol. “Het gaat er niet om of je het goed doet. Ik heb dankzij meester Redo een nieuwe hobby gevonden: dansen.”

Redo geeft een demonstratie.

I

k ben anders dan andere mensen”, vertelt Redo aan het begin van de les. “Mijn rechterhand is een stompje, mijn rechterbeen is te kort en ik heb maar drie vingers. Wat veel mensen zien als iets negatiefs, werd een kracht. Ik heb een dansopleiding gedaan en mocht de openingsdans van het Eurovisiesongfestival doen."

Warming-up

Redo begint met een warming-up. Hij leert de leerlingen een paar breakdance-passen. Efie (12):

Het Jeugdfonds helpt Karol: “Dansen geeft plezier.”

“We moeten onze voeten kruisen en ons been naar achteren doen. Ik vind het erg leuk. Het is een coole beweging. Ik had niet gedacht dat Redo net zo kon dansen als wij. Hij maakt dezelfde moves.”

ZomerSPORT Zomer SPORTquiz quiz

1

A. Peking in China. B. Tokio in Japan. C. Hanoi in Vietnam.

2

Welke drie sporten zijn dit jaar nieuw? A. Klimmen, karate en surfen. B. Softbal, taekwondo en tafeltennis. C.  Boogschieten, skateboarden en worstelen.

Antwoorden op pagina 12.

Informatie: jeugdfondssportencultuur.nl, zoek op ‘Haarlem’.

Welke Olympische sporter komt uit Haarlem?

3

De Olympische Spelen van 2020 zijn uitgesteld naar 2021. Als corona niet (weer) roet in het eten gooit, komen de sporters in actie van 24 juli tot en met 9 augustus. Test hier je Olympische kennis!

Waar worden de Olympische Spelen deze zomer gehouden?

De dansles van Redo is georganiseerd door het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Het fonds betaalt sport- en cultuurlessen voor kinderen die thuis weinig geld hebben. “Sporten is belangrijk”, zegt Karol. “Het geeft plezier en het is goed voor je.” Efie: “Sporten maakt je fit en blij.”

A. Sanne Keizer (beachvolleybal). b. Dafne Schippers (atletiek). c. Guusje Steenhuis (judo).

4

Welke Haarlemse judoka’s wonnen medailles op de Olympische Spelen? A. Henk Grol en Claudia Zwiers. B.  Ruben Houkes en Dennis van der Geest. C. Ze wonnen allevier een medaille.

5

Welke Olympische sporter werd in 1988 gehuldigd op de Grote Markt? A. Marjan Ridder. B. Yvonne van Gennip. C. Jessica Gal.


JUNI 2021

HONKBAL: GOOIEN, SLAAN,

11

Noah draagt een petje als hij in het veld staat. De knuppel van Noah is 28 inch. Hij is van ijzer. “Profs spelen met een houten knuppel.”

RENNEN EN VANGEN Noah (11) van de Vrije School zit al vijf jaar op honkbal. Hij speelt bij honkbalvereniging Kinheim. “Honkbal is een heel leuke en uitdagende sport”, vertelt hij. “Je werkt nauw samen met je team. Het geeft een fijn gevoel als je een teamgenoot feliciteert met een homerun.” TEKST: JACQUELINE SCHADEE

FOTO’S: EVA CAMERON

Honkballers dragen schoenen met kleine noppen. Noah: “We spelen voor een deel op gravel. Je kunt geen voetbalschoenen dragen, wel hockeyschoenen.”

De spelers in het veld dragen handschoenen. De pitcher draagt dichte leren handschoenen. De slagman ziet daardoor niet goed welke kant de bal opgaat.

Noah heeft een website over honkbal gemaakt, met een quiz: webtinq.nl/ honkbal/index.html

“B

ij een honkbalwedstrijd spelen twee teams van negen spelers tegen elkaar”, legt Noah uit. “Je bent om de beurt de slagpartij en de veldpartij. De slagpartij kan punten maken, de veldpartij verdedigt. Als beide teams de slagpartij en de veldpartij zijn geweest, is een inning voorbij. Wij spelen vier of vijf innings in een wedstrijd.”

Beter vangen

“De veldpartij heeft verschillende posities, zoals pitcher, catcher, korte stop en eerste, tweede of derde honkman. De pitcher gooit de bal. De catcher moet de doorgeschoten ballen vangen. Ik ben catcher. Vroeger kon ik voor geen meter vangen. Nu kan ik heel goed vangen. Dat komt doordat ik beter op het spel let. Ik kan me ook beter concentreren.”

Noah heeft nummer 18, net als zijn favoriete speler uit Japan. “Hij is pitcher. Ik zag hem bij de Haarlemse Honkbalweek. Hij zorgde er bijna in zijn eentje voor dat zijn team won van China.”

Geheime gebaren

“De catcher en de pitcher zijn goed op elkaar ingespeeld. Ik geef met mijn hand geheime tekens aan de pitcher. Ik steek drie vingers omhoog of draai met mijn hand. Hij weet dan hoe hij de bal moet gooien. Als de pitcher steeds op dezelfde manier gooit, raakt de slagman eraan gewend. Het wordt dan te makkelijk om een harde bal te slaan.”

Strijdkreet

Kinheim is de oudste honkbalclub van Haarlem. “Andere clubs waar honkbal wordt gespeeld zijn DSS, Onze Gezellen en Olympia”, vertelt Noah. “Elk team heeft een eigen yell. Dat is een strijdkreet voor de wedstrijd. Onze yell gaat zo: ‘WE ARE RED, WE ARE WHITE, WE ARE KINHEIM DYNAMITE!’ We dragen rode shirts en witte broeken, vandaar.”

Als Noah catcher is, draagt hij beschermende kleding, zoals een helm en beenbeschermers. “Het pak is benauwd. Als het warm is, begin ik bijna te koken!”

Een honkbal-veld heeft de vorm van een pizzapunt.


12

JUNI 2021

Kinderraad

NIEUWE IDEEËN VOOR DE STAD

Haarlem heeft een nieuwe kinderraad. Daarin zitten veertien leerlingen van zeven basisscholen. Welke ideeën hebben de nieuwe raadsleden voor de stad?

TEKST EN FOTO’S: JACQUELINE SCHADEE

Sam (10), De Argonauten:

Mare (11), De Argonauten:

“Mijn idee is dat er één dag per jaar geen auto’s in Haarlem mogen rijden. Ik vind ook dat kinderen uit gezinnen met weinig geld gratis sport- en muziekles moeten krijgen.”

Luna (11), De Brandaris:

“Ik vind dat er te veel mondkapjes en plastic afval op de grond ligt, bijvoorbeeld rondom het voetbalveldje. Ik vind ook dat ongezond eten en plastic tasjes duurder moeten worden.”

Daniëlle (11), De Cirkel:

“Ik wil graag meer speeltuinen voor gehandicapte kinderen. Ik wil ook iets doen tegen de vernielingen in de wijk. Veel spaargeld van school gaat naar de reparatie van kapotte ramen."

“Ik heb een soort hondenuitlaatdienst. Als we een zakje met poep hebben, weten we niet waar we het moeten laten. Ik wil daarom meer prullenbakken in de stad.”

Jolie (10), Hannie Schaftschool:

Luc (10), Hannie Schaftschool:

Wende (11), De Peppelaer:

“De straten bij scholen moeten worden afgesloten voor auto’s voordat de school begint en ’s middags als de school uitgaat. Ik wil ook boze buurtbewoners vragen waarom ze kwaad zijn.”

“Ik zou willen dat mijn wijk fijner werd. Veel mensen in de wijk gaan niet goed om met andere kinderen. Ik wil ook graag een skatebaan in de buurt van het Rozenprieel.”

“Ik vind het leuk om mee te denken en mee te beslissen over dingen die in Haarlem spelen. Ik zat in groep 5 in de leerlingenraad van school. Ik gaf rondleidingen aan ouders.”

“Ik wil Haarlem graag beter en mooier maken. Ik denk aan grotere bossen, fruitbomen die bij ons klimaat passen en milieuvriendelijke huizen met zonnepanelen en plantjes op het dak.”

Zonne (10), De Cirkel:

“Ik zou graag meer prullenbakken in Haarlem willen. Als er meer prullenbakken zijn, gooien mensen hun troep minder snel op straat. Ik vind ook dat we meer moeten recyclen.”

Rune (10), De Peppelaer:

Yussef (11), De Brandaris:

Fatima (12), De Piramide:

“Ik wil meer activiteiten waarbij je kinderen van andere scholen leert kennen. Ik wil ook een voetbalveld waar je geen pasje voor nodig hebt en waar omwonenden niet boos worden.”

“Onze juf vroeg of ik in de kinderraad wilde. Het leek mij wel leuk. Het is best cool als je school voor zoiets belangrijks gevraagd wordt. Ik zat ook in de leerlingenraad.”

Amira (10), De Piramide:

“Ik vind het belangrijk dat kinderen met plezier naar school gaan. Ze moeten zich veilig voelen op school én op weg van school naar huis. Er gebeuren nu te veel ongelukken.”

WINNAAR JONG023 PUZZEL MEI Olivier heeft de boekenbon gewonnen. Gefeliciteerd!

Isaak (10), Vrije School Kennemerland: “Ik vind dat er wat

gedaan moet worden aan de auto’s die door de straat rijden. Er is laatst weer iemand tegen een auto gebotst. Er zijn te veel auto’s.”

Malin (11), Vrije School Kennemerland: “Ik wil graag meer

gelijkheid. Iemand met een buitenlandse naam moet net zo makkelijk werk krijgen als iemand met een andere naam. Ik vind natuur ook belangrijk.”

De kinderraad vertegenwoordigt alle kinderen in Haarlem. Wat kan er volgens jou beter in de stad? Mail het naar kinderraadhaarlem@gmail.com.

Kim (Bavinckschool), Mauro (Zuidwester), Hiba (Al Ikhlaas), Reda (Al Ikhlaas), Resa (Veronica-school), Najwa (Franciscus Xaverius), Deon (Dolfijn), Thijs (Kon. Emmaschool), Milayla, Olivier (Lindeboom), Sacha (Rudolf Steinerschool) en Zanna (Zuiderpolderschool) stuurden de goede oplossing van de puzzel van mei: kampioen.

Oplossing pagina 2: de rekensom is 14 (let op het aantal bananen en kokosnoten!). Oplossing pagina 10: 1b, 2a, 3a, 4c, 5b.

Profile for Jong023, de Haarlemse kinderkrant

Jong023 juni 2021  

Haarlemse kinderkrant juni

Jong023 juni 2021  

Haarlemse kinderkrant juni

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded