Jong023 juni

Page 1

JUNI 2022

5

Tegels eruit, plantjes erin

6

Julian is gek op stripboeken

8

Aan de slag als journalist

11

Lekker fanatiek voetballen

EEN FIJN PLEIN MET VEEL KLEUR

Imme (11), Gio (8), Branco (11), Tiago (10) en Sem (12) in de nieuwe voetbalkooi. TIaco: “De grond is mooi glad gemaakt. Er zitten geen gaten meer in.”

Avelon is blij met het vernieuwde plein. Kinderen uit de buurt kozen het speeltoestel uit.

Het speelterrein in de wijk ‘Rozenprieel’ is vernieuwd. Het

Voortingplantsoen was een grijs plein met tegels en beton. Nu staan er kleurige speeltoestellen, boompjes en een blikvanger. Het idee

daarvoor kwam van kinderen uit de buurt. Het plein werd half mei geopend.

TEKST EN FOTO’S: JACQUELINE SCHADEE

N

oor (9) woont vlak bij het plein. Ze is blij dat het is opgeknapt. “De sfeer is beter”, zegt ze. “Ik kom hier nu graag. We spelen vaak ‘de vloer is lava’ en klimmen in het klimtoestel.” De zussen Autumn (11) en Eva (9) komen uit Engeland en wonen nu twee jaar in de buurt. “Het is hier leuk”, zeggen ze. “We zijn blij met de schommel. We willen er graag nog één extra.”

Onrust

Op het oude plein voelden veel kinderen zich niet welkom. Het was er vaak onrustig en er werd

veel vernield. In 2017 hielden bewoners een handtekeningenactie. Ze wilden dat het plein opgeknapt zou worden. De gemeente Haarlem was het daarmee eens. Ze vroegen kinderen uit de kinderwijkraad, uit de buurt en van de Hannie Schaftschool om ideeën.

Blikvanger

De kinderen zeiden dat ze graag speeltoestellen op een gekleurde ondergrond wilden. Ze wilden ook meer afvalbakken en een blikvanger, die rommel weggooien leuk zou maken. “Alles wat nu op het plein staat, was de keus van de

Autumn, Eva, hun kleine zusje en Noor zitten op de schommel van het nieuwe plein. kinderen”, vertelt Mirjam van de gemeente. “Alleen kippenhokken en trampolines zijn er niet gekomen.”

Steentjes doen pijn

Avelon (8) laat de hinkelbaan zien en de speeltoestellen. “Ik vind alleen het zand met de steentjes op de paden niet fijn”, zegt ze. “Als ik val, doet mijn knie pijn.” Mirjam: “Door de half-verharde paden lijkt het plein meer op een park. Dat vinden we mooier.” De paden met licht zand worden niet zo heet in de zomer en laten regenwater door.

Mooi blijven

Directeur Marc van de Hannie Schaftschool is blij met het nieuwe plein. “We willen er in de pauzes van school vaker naartoe gaan”, zegt hij. Hij hoopt dat het plein zo mooi zal blijven. “Buurtbewoners en de school hebben daar een goed plan voor bedacht”, zegt hij.


JUNI 2022

& RAADSELS Een kleine muis zit in de bioscoop. Een grote olifant gaat vlak voor hem zitten. De muis ziet niks meer, staat op, gaat voor de olifant zitten

June (Lindeboom), Hille (Al Ikhlaas), Yenth e (Zuiderpolderscho ol), Hiba (Al Ikhlaas), Marte (Zuidwester) en Marre (Zonnewijz er) stuurden het goede antwo ord: lente. Marre heeft de loting gewonnen! Gefel iciteerd!

STREEP ALLE WOORDEN DOOR IN DE PUZZEL. MAAK EEN WOORD VAN DE LETTERS DIE JE OVERHOUDT.

MAIL DE OPLOSSING MET JE VOORNAAM, LEEFTIJD EN SCHOOL VOOR

23

JUNI NAAR

REDACTIE@JONG023.NL

V

E

R

S

T

O

P

P

E

N

BAL

R

M

B

N

E

G

N

I

K

L

BUITEN

B

U

O

U

P

L

E

I

N

E

KINGEN

Het is groen en het is rond. Rara wat is het?

N

L

Z

O

I

U

I

T

S

M

Igor (10)

A

A

E

I

B

T

N

N

P

M

A

C

B

S

E

E

E

N

E

O

huiswerk. Ze hebben nog veel te doen. Opeens

B

H

A

P

K

E

O

N

L

H

moet Pudding nodig poepen. Hij zegt: “Ik moet

IJ

E

L

K

L

Z

E

N

E

C

“Doe het dan uit het raam!”. “Goed idee”, zegt

L

N

I

E

Z

U

A

P

N

S

Pudding. Hij doet het raam open en poept… op

G

T

V

R

I

E

N

D

E

N

en zegt: "Zo, nu merk je zelf hoe vervelend het is wanneer er iemand voor je komt zitten!" Hiba (11)

Antwoord: Kermit de Knikker.

De broers Pudding en Gisteren maken hun

poepen, maar ik heb geen tijd.” Gisteren zegt:

het hoofd van de buurman.

BOOM GLIJBAAN LACHEN PAUZE PLEIN RUZIE SCHOMMEL SPELEN TIKKEN VERSTOPPEN VRIENDEN ZON ANTWOORD (1 WOORD):

Even later belt de buurman aan. De moeder doet open. “Eén van uw kinderen heeft op mijn hoofd gepoept!” zegt de buurman. De moeder vraagt: “Was het Pudding?” Buurman: “Nee, poep.” Moeder: “Was het Gisteren?” Buurman: “Nee,

UITGEVER: STICHTING JONG023

vandaag.” Moeder: “Oké, dan zijn het niet mijn

HOOFDREDACTEUR: JACQUELINE SCHADEE

JONG023 – JUNI

kinderen.”

JAARGANG

Marre Yfke (9)

OPLAGE:

4,

2022

EDITIE

7.000

4

KRANTEN

AAN DEZE EDITIE WERKTEN MEE:

Wil jij in de kinderkrant met je school, vrienden of hobby? Doe je iets leuks voor je buurt of de stad? Mail redactie@jong023.nl.

EDITH BIJL, MARLOES KOMIN EN VELE ANDEREN. VORMGEVING: KIRSTEN VERMEULEN BEZORGING: NIELS LORIÉ

Waarom doet een oen een laken over zijn auto?

Meer informatie en contact: redactie@jong023.nl www.jong023.nl facebook.com/jong023.nl

Antwoord: Hij wil een keertje spookrijden.

Oscar (10)

Heb jij een leuke mop of een goed raadsel ? Mail ze met je voornaam en je leeftijd naar redactie@jong023.nl

DE NIEUWE JONG023 VERSCHIJNT DONDERDAG

DOOLHOF

JONG023 WORDT MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR:

7 JULI 2022

al. Dus je neemt Een week later begint de zomervakantie je school. Wat van wel hien missc en klas je afscheid van absoluut niet? ga je missen van dit schooljaar? En wat s in de krant! Stuur je reactie en wie weet sta je strak

Mail redactie@jong023.nl!

AMBASSADEUR: BERNT SCHNEIDERS OPLOSSING OP PAGINA

12


Haarlem

JUNI 2022

Praat jij op school over Lentekriebels? “Nederland is een vrij land. Als een meisje verliefd is op een meisje, dan kan dat. Ik vind het fijn om op school over Lentekriebels te praten. Je leert bijvoorbeeld hoe je verkering vraagt. Verkering is verliefdheid delen met iemand met wie je al een tijdje wilde zijn. Ik kan er goed over praten met mijn klasgenoten."

De burgemeester van Haarlem is benieuwd hoe leerlingen van basisscholen over allerlei onderwerpen denken. Deze keer gaat zijn vraag over ‘Lentekriebels’: de lessen over vriendschap, verliefdheid, jezelf zijn en grenzen en wensen aangeven. Besteedt jouw school daar aandacht aan? Hoe belangrijk is dat volgens jou? TEKST EN FOTO’S: FLEUR LEEFLANG

Is het belangrijk dat scholen aandacht besteden aan Lentekriebels?

Burgemeester Jos Wienen FOTO: BIBI VETH

“Het is goed om te weten wat er gebeurt in de pubertijd. We leren over kinderen krijgen en hoe je voor ze zorgt. Ik kan thuis vragen stellen aan mijn oudere broers en zussen en aan mijn ouders. Als ik ergens mee zit, kan ik dat met mijn vrienden bespreken."

adam (10)

“Ik vind het belangrijk dat we leren hoe je verkering vraagt. Zodat je niet van de zenuwen een doos chocolaatjes laat vallen. We leren hoe je gaat groeien en hoe je ermee om kan gaan dat je lichaam verandert. Op wie je valt, bepaal je zelf, want je bent jezelf. Iedereen is uniek. Dat daar aandacht voor is, vind ik goed."

amalia (10)

“We leren over social media en naaktfoto’s. Ik ben blij dat ik deze informatie op school krijg. Als ik vragen heb, stel ik ze aan juf of ik bespreek ze met de klas. Ik vind het leuk om over verkering te praten. En om te leren hoe mensen leven die misschien homo of lesbisch zijn."

maroua (12)

yassin (11) Vul zelf in...

“Nee, ik vind het niet belangrijk om over Lentekriebels te praten. Het is een gek onderwerp. Als mensen erover praten, vind ik dat vies en raar. Als ik zelf een vraag heb, zoek ik die op via Google. Erover praten doe ik niet. We leren in de les ook hoe je met elkaar omgaat. Je mag een ander niet zomaar aanraken."

“Ik weet niet of het belangrijk is. Ik praat er normaal niet over. Als meester het onderwerp in de klas bespreekt, doe ik wel mee. Over diversiteit in de liefde heb ik geen mening. Voor anderen is het misschien normaal om daarmee bezig te zijn. Voor mij niet. Als er iets is, vraag ik het mijn beste vriend. Die kan ik vertrouwen."

kenji (11)

adam (12)

“Het is goed dat we leren hoe je verkering vraagt. En dat we weten dat je verlegen wordt van verliefdheid. Op mijn vorige school waren veel jongens verliefd op me. Ik vond dat lastig, omdat ik niemand pijn wilde doen. Ik zei dan: ‘Sorry, ik ben niet verliefd op je. Ik hoop dat er iemand anders voor je is’."

“Het kan voor sommige kinderen belangrijk zijn om erover te leren. Ik hoef het niet per se te weten. De lessen op school zijn wel grappig. We leren hoe je voor jezelf kan opkomen. Het is goed om een grens te trekken, om te zeggen wat je wil en wat niet. Ik kan goed ‘nee’ zeggen. Dat is belangrijk in relaties."

imaan (12)

douae (12)

En jij? Praat jij wel eens over lentekriebels?

teken jezelf

“Sommige mensen schamen zich terwijl dat niet hoeft. Het is goed om erover te praten in de klas. Het is ook spannend. Kinderen schreeuwen en lachen. Ik ben niet echt nieuwsgierig. Vragen kan ik stellen aan de juf of aan mijn ouders. Je mag je eigen weg zoeken in het leven. Meisje op meisje, jongen op jongen, ik vind het prima."

iman (11)


JUNI 2022

Herdenken

SAMEN DE OORLOG HERDENKEN Groep 7 van De Werkschuit hield vrijdag 22 april een herdenkingsdienst voor de Tweede Wereldoorlog. Leerlingen kwamen in het Kenaupark samen met muziek, toneel, poëzie, bloemen, stilte en verhalen. Ze hadden de herdenking zelf bedacht en geregeld. De klas kwam op het idee tijdens een project over de Tweede Wereldoorlog. TEKST: JACQUELINE SCHADEE

FOTO’S: EVA CAMERON

E

line (10), Noa (10), Ivar (10), Vieve (10) en Gijs (11) verzorgden de publiciteit voor de bijeenkomst. Ze vroegen ook de redactie van Jong023 om langs te komen. “We vinden het belangrijk dat ook kinderen denken aan slachtoffers van de oorlog en aan de mensen uit het verzet”, legt Noa uit.

Veel ouders kwamen naar het Kenaupark.

Tranen van ontroering

Zeker dertig vaders, moeders en grootouders zijn naar de herdenking gekomen. Ook de opa van Saar (11) is er. Hij is 84 jaar en heeft de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. Saar presenteert de bijeenkomst. Haar opa heeft tranen in zijn ogen. “Saar doet het heel goed. Ik ben gewoon een beetje emotioneel”, zegt hij tegen een journalist van Haarlems Dagblad.

Eline, Noa, Vieve, Ivar en Gijs.

Verstoppen

Vier jongens doen een toneelstuk. Twee jongens doen alsof ze buitenspelen in vredestijd. “Kom, laten we verstoppertje spelen”, zeggen ze vrolijk. Twee andere jongens doen alsof ze spelen in oorlogstijd. Dat gaat heel anders. Er is angst en paniek. “Ik hoor het luchtalarm! We moeten ons verstoppen in de schuilkelder!”, roepen ze.

Simon speelt trompet.

Twee minuten stil

Hannie Schaft

Een paar leerlingen lezen een eigen gedicht voor. Verlies nooit de moed, is hun boodschap. Andere leerlingen leggen bloemenkransen bij het monument. Hennie (11) vertelt over Hannie Schaft. Dat is een Haarlemse vrouw die mensen in de oorlog hielp. Ze is in de duinen vermoord. Noa: “Als ik denk aan Hannie Schaft, ben ik dankbaar dat wij in vrijheid leven.”

Kransen leggen. Saar presenteert.

Simon (11) speelt ‘The Last Post’ op de trompet. Die melodie klinkt ook bij de dodenherdenking op 4 mei. Na Simons solo is iedereen twee minuten stil. Je hoort alleen de vogels in het park. Dan speelt Simon het Wilhelmus. Het klinkt mooi en droevig tegelijk. “Veel mensen hebben gestreden voor ons land. Dat mogen we niet vergeten”, zegt Ivar.

Verhalen vertellen over de oorlog Dit zijn Feline, Kirsten, Lise, Ace, Wies, Ece, Nicky en Noah van de Hannie Schaftschool en de Willem van Oranjeschool. Ze zijn het afgelopen jaa’ op bezoek gegaan bij oudere mensen in hun buurt. De

Feline, Kirsten, Lise, Ace, Wies, Ece, burgemeester Jos Wienen, Nicky en Noah.

FOTO: WILLEM BRAND

ouderen vertelden wat ze hebben meegemaakt in de Tweede Wereldoorlog. De leerlingen hebben beloofd om de verhalen door te vertellen aan anderen. Daardoor gaan de verhalen niet verloren. De kinderen zijn benoemd tot ‘Erfgoeddragers’ door de burgemeester van Haarlem.


Natuur en Milieu

JUNI 2022

Jelte en Finn helpen met tegels sjouwen. Op tien plekken in Haarlem konden mensen op 14 mei tegels inleveren en plantjes ophalen.

TEGELS ERUIT, PLANTJES ERIN

Haarlem doet mee aan het Nederlands Kampioenschap ‘Tegelwippen’. Op 14 mei haalden veel mensen in de stad stenen uit hun tuin. Ze brachten de stenen naar een plek in de buurt. In ruil voor de stenen kregen ze plantjes. De gemeente die de meeste tegels weghaalt, wint het kampioenschap. TEKST: JACQUELINE SCHADEE

Sam (9) zit op de Liduinaschool Junoplantsoen. Ze komt stenen brengen en plantjes halen. “We zijn net verhuisd. Er liggen veel stenen in de tuin. De meeste halen we weg. Als ik op stenen speel, krijg ik pijn aan mijn knieën. Onze katten houden ook niet van stenen. Ik heb liever meer natuur.”

FOTO’S: EVA CAMERON

T

egelwippen betekent dat je stoeptegels uit de grond wrikt met een schep. Je zet er plantjes voor in de plaats”, legt Jelte uit. “Dat is beter voor het milieu.” Jelte (9) en Finn (10) zijn vrienden en klasgenoten op de Liduinaschool Junoplantsoen. Ze helpen vandaag mee bij de inzamelplaats op de Zaanenlaan.

Buurvrouw helpen

“Vorig jaar hielp ik ook mee”, vertelt Finn. “Onze overbuurvrouw bracht de stenen met haar rollator naar de inleverplaats. Ze had veel stenen en kon er maar twee per keer meenemen. Ze zou wel vijftig keer heen-en-weer moeten. Mijn broer en ik hebben haar stenen in onze kruiwagen geladen en naar de inleverplaats gebracht.”

Groene tuin is koeler

WEETJES •

onderden gemeenten doen mee met H het NK Tegelwippen. Haarlem stond eind mei op de 16e plaats van de grotere gemeenten. Zie nk-tegelwippen.nl. Stenen houden warmte vast, planten

• zorgen ervoor dat de hitte verdampt.

Het is daarom in steden soms wel vijf graden warmer dan op het platteland.

I n een groene tuin zakt regenwater in de aarde. Tegels geven meer kans op overstromingen.

Tegels weghalen is dus altijd een goed idee, ook zonder kampioenschap!

Jelte legt uit waarom het goed is om tegels weg te halen. “In tuinen met tegels wordt het tijdens een hittegolf heel heet. Een tuin met plantjes is veel koeler”, vertelt hij. Finn: “Plantjes zijn ook beter voor het milieu. Ze geven zuurstof en filteren schadelijke stoffen uit de lucht.” Op de plantjes komen veel beestjes af, zoals vlinders. Ook dat is goed voor de natuur.

Het wordt warmer

Finn maakt zich zorgen over de verandering van het klimaat. Hij hield er zijn spreekbeurt over. “De aarde wordt steeds warmer. De Noordpool is aan het smelten. Dieren zoals de ijsbeer kunnen daardoor uitsterven. En als de zeespiegel stijgt, kunnen we hier overstromingen krijgen”, vertelt hij.

Zelf iets doen

“Je kunt zelf wel dingen doen tegen klimaatverRohan en Finn. zijn oma. andering”, zegt “Je kunt tegels wippen en plantjes neerzetten. Je kunt ook minder met de auto gaan, de verwarming lager zetten, elektrisch rijden, vaker de trein nemen of helemaal niet reizen.” Jelte: “Wij doen thuis zuinig met water. We douchen minder warm en gaan helemaal nooit met het vliegtuig.”

Benjamin (9) van de Ter Cleeffschool komt al voor de derde keer stenen en zand brengen. “Ik hou van groene tuinen”, zegt hij. “Planten en bloemen trekken bijen aan. En je kunt er soms lekker van eten. We hebben in de tuin een vijgenboom, een frambozenplant, een kersenboom en een pruimenboom.”

DEZE PAGINA WERD GEMAAKT SAMEN MET NATUUR EN MILIEU EDUCATIE (NME) HAARLEM EN HAARLEM DOET DUURZAAM.


JUNI 2022

Cultuur De kamer van Julian lijkt een museum voor stripboeken. In zijn kast staan superheldenstrips zoals Avengers, Black Panther, Captain America, Captain Marvel, Erik de Noorman, De Hulk, en De Rode Ridder. Ook Donald Duck, Lucky Luke en Suske en Wiske staan erbij.

JULIAN IS GEK OP STRIPBOEKEN Tijdens de Stripdagen Haarlem van 3 tot en met 12 films en tentoonstellingen in de stad die met strips beurs kun je stripboeken kopen en een handtekening Julian (11) gaat er zeker naartoe. Hij is al sinds hij TEKST: JACQUELINE SCHADEE

juni zijn er workshops, te maken hebben. Op een vragen aan striptekenaars. kan lezen dol op strips.

FOTO’S: ILSE VAN DER WEIDE

I

k lees liever stripboeken dan gewone boeken”, vertelt Julian. “In stripboeken staan meer plaatjes. Je hebt ze ook eerder uit. Bij leesboeken heb ik er vaak op de helft genoeg van.” Het eerste stripboek dat Julian las, was Suske en Wiske. Daarna volgde Donald Duck. “We kopen ze bij de Kringloopwinkel. Voor 15 euro krijg je een hele stapel.”

Lambiek was slim

De oude boeken van Suske en Wiske vindt Julian leuker dan de nieuwe. “In de oude verhalen is Lambiek slim en maakt hij grapjes. Hij maakt wel foutjes, maar niet veel. Hij is ook best sterk.

In de nieuwere boeken is Lambiek een sukkel. Jerommeke komt meestal met de oplossing. Ik vind dat jammer.”

Zonder bazooka

Het liefst leest Julian oude strips over superhelden. “Ik vind het leuk als de helden eenvoudige wapens hebben, zoals een mes of een pistool. In nieuwe strips gebruiken ze superwapens als bazooka’s. Dat vind ik minder leuk.” Ook historische strips vindt Julian interessant. “Ik vind het bijzonder dat ik kan lezen wat er gebeurde ver voordat ik bestond.”

Poes Pancho houdt ook van strips.

Een ridder

Julians lievelingsserie is Prins Valiant, een van de ridders van Koning Arthur. De stripverhalen over Prins Valiant verschenen voor het eerst in 1937. Ze stonden in Amerika in een krant. “Ik leerde Prins Valiant kennen door mijn vader. Hij verzamelt de serie al sinds hij klein is. Misschien vinden we bij de Stripdagen boeken die we nog niet hebben.”

Meer over Stripdagen Haarlem op pagina 12.

MEEDOEN AAN EEN PUBQUIZ

Alles ewa?

De ouders van Jasper en Fiene spelen al jaren mee met de quiz in café Cleeff. Dit keer mochten de kinderen ook meedoen. Jasper, Fiene en hun ouders waren samen een team. Er deden veertien teams mee. “De kinderen wisten veel dingen beter dan hun ouders”, lacht vader Floris. “Ze kenden ook straattaal-woorden zoals ‘ewa’. Wij wisten meer namen van snoep.”

Wat is ‘viben’? Herken jij een

kokindje? En waarvan is dat rode

Eerste prijs

logo met die P alweer? Jasper (10),

de eerste Haarlemse Pubquiz voor

Doordat ze veel antwoorden wisten én slim speelden, won het gezin van Jasper en Fiene de eerste prijs: een beker met ‘winnaar’ erop en snoep erin. “We hebben het heel goed gedaan, dankzij de kinderen”, zegt moeder Judit.

TEKST EN FOTO: JACQUELINE SCHADEE

Superleuk

zijn zus Fiene (12) en hun vriendin

Frederique (11) weten het antwoord.

Jasper, Fiene en Frederique met de bekers. De winnaars kregen ook een bloemenslinger.

Ze deden zondag 15 mei mee met

P

ub is het Engelse woord voor café. Een pubquiz is een quiz die je met andere mensen in een café speelt, legt Fiene uit. “Je krijgt vragen over verschillende onderwerpen. Je schrijft de antwoorden op een blaadje. Wie de meeste goede antwoorden weet, heeft gewonnen.”

Veel gezinnen uit de buurt spelen mee.

FOTO: JUDIT DE GRAAFF

Kinderen in café Cleeff.

Jasper: “Ik vond het superleuk om mee te doen. De vragen waren goed en het was gezellig. We kenden bijna alle mensen die meededen.” Ook Frederique en Fiene hadden het naar hun zin. “We hopen dat we nog eens mogen meedoen”, zeggen ze. Info: leonieenvictorspubquiz.nl


Bij ons op school

JUNI 2022

SAMEN EEN SUPERMENS MAKEN Zestien kinderen uit Schalkwijk maakten in de voorjaarsvakantie een ‘supermens’. Ze gebruikten daarvoor spulletjes uit hun eigen leven. ‘Supermens’ is een grote pop met ogen van airpods, een arm van Skittels, een been van mondkapjes. De pop heet ‘SISHEKH DRAMABYLS’, de eerste letters van de namen van de makers. INTERVIEW: CAROLINE VLIETSTRA

Supermens is geen hij of zij en heeft 2 gezichten.

FOTO’S: EVA CAMERON

H

et maken van de pop hoorde bij het project ‘Gezichten van Noord-Holland’. De jonge kunstenaars gingen eerst naar het Frans Hals Museum. Ze bekeken daar portretten van mensen van vroeger. Daarna werkten ze vijf middagen in Bibliotheek Schalkwijk aan hun eigen pop. Ze werden geholpen door kunstenaar Aukje.

Eén been is gemaakt van

mondkapjes. Die verwijzen

naar corona en lockdowns.

Man én vrouw

Alle onderdelen van Supermens verwijzen naar de huidige tijd. Renad: “Supermens draagt heel andere kleren dan de mensen op de schilderijen in het museum. In 2022 mag je zijn wie je bent en dragen wat je mooi vindt. Supermens ik ook geen hij of zij, geen man of vrouw. De pop is het allebei.” Bregje: “Wij houden van disco en pop. Supermens heeft daarom een zilveren disco-broekspijp.”

Allerlei spullen zijn gerecycled, zoals iPhones, AirPods, spinners etc.

Ook plastic afval is hergebruikt.

Mooie kunst

Bregje, Renad en Erina vonden het erg leuk om de pop te maken. “Als je kunst maakt, ben je helemaal vrij. Je kunt je eigen fantasie gebruiken. Niets is gek”, zegt Renad. Erina leerde dat het altijd goedkomt. “Soms dacht ik dat ik het niet goed had gedaan, maar kunstenaar Aukje had altijd een oplossing.” Bregje: “Door samen te werken kun je echt mooie kunst maken.”

boekentip

Gezichten

Het project ‘Gezichten van Noord-Holland’ is van het Frans Hals Museum, Museum Amsterdam en Kunstnest. Supermens staat tot 1 augustus in Bibliotheek Schalkwijk.

DE KUNSTENAARS BIJ DE ONTHULLING VAN SUPERMENS OP 20 APRIL Renad: “Het leukste vond ik het spuiten met de spray. Ik was even een graffitikunstenaar.” Bregje: “Ik vond het samenwerken erg leuk. Ik heb

veel jongens en meisjes leren kennen.” Erina: “Ik hou ontzettend van knutselen en doe het heel vaak, maar nooit met een echte kunstenaar.”

Krishika (7) komt uit India. Ze zit in de

Internationale Taalklas en spreekt Engels. Het boek ‘The Worst Princess’ is het eerste boek dat ze zelf heeft gelezen. Ze vond het erg

leuk en raadt het iedereen aan. “Het verhaal gaat over een prinses die zich verveelt. Als ze eindelijk wordt gevonden door

een prins, sluit hij haar op in zijn

kasteel. Hij wil dat ze een keurige prinses wordt, maar daar heeft zij geen zin in. Samen met de draak Renad, Bregje en Erina.

verslaat ze de prins en leeft nog lang en gelukkig.”


8

JUNI 2022

Kinderpersbureau Schalkwijk

FOTO: MARISA BERETTA

Chaimae (12), Amira (10), Youssra (11) en Roos (12) zijn de eerste journalisten van het Kinderpersbureau. De jonge journalisten kregen vijf keer les in april en mei vanuit een buurthuis in Schalkwijk. Ze bedachten een onderwerp, hielden interviews en maakten foto’s. Hun reportage staat op deze pagina. Het Kinderpersbureau is een initiatief van stichting Kapsalon en Hart.

HANGJONGEREN, ZIJN DIE ENG? Achter de Vomar in Schalkwijk is een berg, de 023-berg. De journalisten van het Kinderpersbureau zien daar vaak hangjongeren. Ze zijn een beetje bang voor ze. Is dat nodig? Ze vragen het aan Mourad, Achmed en Ria. Mourad is jeugdhulpverlener in de buurt. Achmed en Ria zijn buurtbewoners. TEKST EN FOTO’S: AMIRA, ROOS, CHAIMAE EN YOUSSRA VAN KINDERPERSBUREAU SCHALKWIJK.

Waarom hangen hangjongeren?

De jongeren hebben vast een reden om te hangen, zegt Mourad. Soms hebben ze niets te doen. Soms hebben ze gewoon nergens zin in. Vaak is het bij ze thuis niet zo fijn. Ze gaan de straat op omdat daar vrienden zijn die in dezelfde situatie zitten. Ze begrijpen elkaar, ze kunnen erover praten en even vergeten dat het thuis niet zo goed gaat. Soms zorgt hun muziek, praten en lachen voor overlast, maar meestal is dat helemaal niet de bedoeling.

Moeten we bang voor ze zijn?

Mourad vindt dat kinderen niet bang hoeven zijn voor hangjongeren. Het is belangrijk dat buurtbewoners met elkaar praten, zegt hij, ook als ze elkaar niet kennen. Als je niet weet wie anderen zijn, vind je ze vaak een beetje eng. “Als mensen met elkaar praten, worden ze vanzelf minder bang voor elkaar”, legt hij uit.

Heb jij last van de jongeren?

Ria is 88 jaar. Ze woont in een flat bij de 023-berg: “Er is niet bepaald veel overlast, maar wel lawaai”, zegt ze. “Bij mij in de flat wordt er vaak hiphop-muziek beluisterd of

Amira, Youssra en Chaimae maken aantekeningen.

gemaakt. Dat gebeurt vooral ’s nachts van 1 tot 3 uur. Dat is wel eens vervelend. Maar dat het hard klinkt, komt ook door de flat. Hij echoot namelijk heel erg.”

Ben jij bang voor ze?

Ria: “Het hangen begint al op jonge leeftijd, vanaf ongeveer 12 jaar. Je hoeft niet bang voor de jongeren te zijn. Zo eng zijn ze niet.” Achmed woont in de buurt van de 023-berg. Hij kent veel jongeren in de wijk. Ook hij vindt dat je niet bang voor hangjongeren hoeft te zijn.

Volgende maand: Kinderpersbureau Haarlem-Noord in actie.

Mourad en Achmed.

Mourad samen met Ria.


Sociaal

JUNI 2022

9

ZANGERES VOOR ÉÉN DAG “Ik vind dit echt cool!”, zegt Crew (8) na haar optreden met De Grootste Band van Nederland. Ongeveer 100 zangers, 120 gitaristen, 200 blazers en 60 drummers gaven zondag 22 mei een concert op de IJsbaan in Haarlem. Ze spelen muziek die met ‘vrijheid’ te maken heeft, om de mensen in Oekraïne te steunen. TEKST: WILLEM BRAND

Crew: “Ik vind alles cool. De microfoon, de band, alle mensen die heel aardig voor me zijn en die foto’s en filmpjes van me maken. Maar vooral het zingen en dansen. ‘We hebben echt veel vrienden zo, hè pap?’, zei ik tegen mijn vader. Alleen jammer dat hij mijn shirt ‘s avonds in de was deed. Ik had het maandag op school willen showen!”

Crew: “Een heleboel mensen dragen een T-shirt met mijn naam erop!”

KLEINE FOTO: ARJAN BOES

GROTE FOTO: RON DE GRUYL

Crew is de jongste deelnemer van de band. Ze zit in groep 4 van De Kring en heeft de dag van haar leven. “Ik zou eerst naar opa en oma gaan vandaag”, vertelt ze. “Maar toen mijn vader vertelde dat hij zou meezingen met DGBVN, wilde ik ook mee.” “Papa zei dat ik mocht meedoen als ik alle liedjes kende. Ik oefende twee weken lang iedere dag met mijn koptelefoon op. Ik luisterde naar de liedjes en leerde ze meezingen”, zegt Crew. Ze nam voor de zekerheid de liedteksten op papier mee naar het optreden, net als eten en drinken. “Alle vijfhonderd mensen gingen eerst samen repeteren. Daarna deden we voor het echie”, zegt Crew. De band speelde acht bekende nummers, zoals ‘Keep on Rockin’ in the Free World’.

De Grootste Band Van Nederland speelt op de IJsbaan.

Zit je ergens mee? Vraag het CJG!

Vraag

Nora (11): “Ik zit

sinds de kerstvakantie op een andere

school. Mijn moeder wil dat ik mijn nieuwe vriendinnen uitnodig voor mijn verjaardag.

Maar die heb ik helemaal niet en dat durf

Een coach van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) beantwoordt elke maand een vraag in Jong023. Heb je een vraag? Mail redactie@jong023.nl.

ik haar niet te zeggen. Wat nu?”

Hi Nora, Wat een dappere vraag! Dat vinden vast meer kinderen lastig.

FOTO: MIRANDA BRUINSMA ILLUSTRATIE: ALEX VAN KOTEN

Khaties geeft antwoord

Nieuwe school

Een nieuwe school is een grote verandering. Het kost tijd om weer je plekje te vinden in de klas. Zeker halverwege een jaar, want de rest kent elkaar al. Mis je je oude school of ben je juist met een naar gevoel vertrokken? Dat maakt het extra ingewikkeld. Je bent veel tijd op school, dus het is belangrijk dat het een fijne plek is.

Nieuwe vrienden

Vriendschappen ontstaan vaak spontaan. Soms heb je een beetje hulp nodig, want het is ook best spannend. Je maakt vrienden door dezelfde dingen leuk te vinden of door

aardig tegen iemand te zijn. Die ander doet dan meestal ook aardig terug. Ik geloof dat wij allemaal vrienden nodig hebben om ons goed te voelen. Dus geef de moed niet op. Nieuwe vrienden maken kan op elk moment! O ja, wat zeg je tegen je moeder?! Vraag jezelf eens af: wat is het ergste dat er kan gebeuren als ik het wél tegen mijn moeder zeg? Hoe erg is het om klasgenootjes uit te nodigen die nog niet echt mijn vriendinnen zijn? Vriendschappen ontstaan door samen leuke dingen te doen, en wat is er nou leuker dan een verjaardagspartijtje? Lieve groetjes en alvast een fijne verjaardag! Khaties

Bij het CJG werken mensen die jou en je ouders kunnen helpen met vragen over lastige dingen DIT ARTIKEL IS GEMAAKT IN SAMENWERKING MET thuis, op school, of ergens anders. Kijk voor meer informatie www.cjgkennemerland.nl. Ook ietsopdoen voor een ander? Schrijf je in op haarlem.buuv.nu.


10

JUNI 2022

KinderUniversiteit

STRUINEN DOOR DE DUINEN Zeventien leerlingen van de Kinderuniversiteit gingen zondag 22 mei op excursie naar de duinen. Ze kregen een rondleiding van boswachter Walter, zochten naar dieren en deden allerlei spelletjes. De zon scheen de hele middag. “Dit was de leukste les tot nu toe”, zeggen Mikail (11) en Adam (12) na afloop.

Vooraan: Adam, Ensar, Kriss, Hao Wen, Inara, Asenath, Ghadijah, Olivia, Najma. Achteraan: Yousef, Filip, Adam (achter Filip), Mikail, Zakaria, Thijs, Dima (achter Thijs verstopt), André.

TEKST EN FOTO’S: KINDERUNIVERSITEIT

de laatste ‘lesdag’ van dit schooljaar.

De Kinderuniversiteit is een school voor Haarlemse kinderen van tien tot dertien jaar die willen onderzoeken waar ze goed in zijn en wat ze leuk vinden. Elke zondag proberen ze beroepen uit. Ze werken in een restaurant, in een ziekenhuis en in de rechtbank en leren ondernemen, fotograferen en meer. De tocht naar de duinen is

Bloemen bestuiven

Eén jongen en een meisje zijn vandaag voor het eerst van hun leven in de duinen. Ze luisteren geboeid naar Walter, die boswachter is bij PWN. PWN is eigenaar van het duingebied. Walter vertelt bijvoorbeeld dat insecten in de natuur bloemen bestuiven, waardoor er vruchten kunnen groeien die mensen weer kunnen eten. Adam: “Dieren zijn belangrijk in de natuur. Ze zorgen ervoor dat wij kunnen leven.”

Sterke dieren Inara en Asenath.

Adam houdt een wijngaardslak in zijn hand.

Inara (10) en Asenath (11) zijn niet zo blij met de insecten. Asenath: “Er zaten er drie op

mijn arm!”. Inara: “Bij het duinmeertje zijn gelukkig minder insecten.” De meiden vinden grote dieren leuker. “In de duinen leven wisenten. Dat zijn een soort bizons”, vertelt Inara. Asenath: “Als een wisent met een auto botst, is de auto het meest beschadigd. Zo sterk is de wisent.”

Spelletjes

De leerlingen doen ook allerlei spelletjes, zoals balspelen en een soort Levend Stratego. Niet met soldaten en generaals, maar met sterke en minder sterke dieren. “De spelletjes vind ik het leukst”, zegt Mikail. Dima verzint zijn eigen spel. Hij klimt zo snel mogelijk in iedere boom die hij geschikt vindt. Filip volgt al snel zijn voorbeeld.

ZOMERSCHOOL HAARLEM: TWEE SUPERLEUKE, LEERZAME WEKEN Wil je beter worden in taal? Wil je meer weten over Haarlem? Wil je andere kinderen leren kennen, uitstapjes maken, workshops volgen en lekker sporten? Kom dan in de grote vakantie twee weken naar de ZomerSchool Haarlem! Natasja is hoofd van de ZomerSchool. "Voor sommige kinderen is de Nederlandse taal best lastig”, vertelt ze. "Zeker als je thuis meerdere talen spreekt of als je later in Nederland bent komen wonen. Dat de scholen vanwege corona dicht moesten, maakte het er niet makkelijker op.”

Leuke uitjes staan ook op het programma.

Hasan: “Begrijpend lezen doe ik nu beter met tips van de ZomerSchool.” Selome: “Ik heb geleerd dat ik niet bang hoef te zijn als de juf mij iets vraagt.”

“Gelukkig is er in Haarlem de ZomerSchool. We helpen daar kinderen in twee weken vooruit met de Nederlandse taal. Ze komen vijf dagen per week naar het Stedelijk Gymnasium in het centrum van de stad. In de ochtend krijgen ze les van gediplomeerde docenten, ‘s middags doen ze workshops of andere activiteiten." De ZomerSchool is dit jaar van 18 t/m 29 juli. Lijkt het je leuk? Geef je dan snel op via het aanmeldformulier op de website, met hulp van je ouders, juf of meester. De ZomerSchool kost 30 euro. Voor mensen met een HaarlemPas is er een speciale regeling. Meer informatie: www.zomerschoolhaarlem.nl of 06 48 43 10 01.

DEZE PAGINA IS GEMAAKT SAMEN MET KINDERUNIVERSITEIT HAARLEM.


Sport

JUNI 2022

11

LEKKER FANATIEK VOETBALLEN Ella (12), Jennifer (11), Quinty (11) en Mila (11) zitten in een meidenteam bij voetbalclub DSS: de

MO12-1 (‘Meisjes Onder 12’). Zaterdag 21 mei speelden ze hun laatste wedstrijd van het seizoen. Ze versloegen hun tegenstanders met 3-2 en werden gedeelde kampioen. Jong023 sprak ze na de wedstrijd. TEKST: JACQUELINE SCHADEE

FOTO’S: EVA CAMERON

Bovenste rij v.l.n.r.: Mila, Noor, Noël,Guusje, Fiene Onderste rij v.l.n.r.: Jennifer, Quinty, Fleur, Sanna, Ellla

Mooie actie van Ella.

dat valt vaak tegen! We hebben best vaak van jongens gewonnen.” Quinty: “Jongens vinden het erger om van ons te verliezen dan van andere jongens.” Mila: “Dat is hun probleem.”

Willen jullie verder met voetbal?

Quinty: “Ik zou wel prof willen worden. Het liefst bij Ajax.” Jennifer: “Ik hoef geen topvoetballer te worden. Ik zit ook al op zwemmen.” Ella: “Ik wil blijven voetballen, maar ik hoef geen prof te worden.” Mila: “Ik ga misschien stoppen. Ik zit ook in het demonstratieteam van de dansles.” Quinty, Ella en Jennifer: “Neeee! Je mag niet stoppen!”

Ella, Mila, Jennifer en Quinty. De meiden spelen vandaag in het zwart in plaats van het rood, omdat de tegenstanders rode shirts dragen.

Waarom zitten jullie op voetbal?

“Voetballen is hartstikke leuk”, zegt Mila, de keepster van het team. “Het is een teamsport, dus je doet alles samen. Je kunt lekker buiten rennen en fanatiek zijn.” Quinty: “Het leuke aan voetbal is dat je steeds beter wordt. Als je oefent, kun je steeds meer met de bal.”

Spelen jullie altijd tegen meidenteams?

Ella: “We spelen soms tegen meidenteams, soms tegen gemengde teams en soms tegen jongensteams. Vorig seizoen speelden we alleen maar tegen jongensteams. Dat was niet zo leuk.”

Spelen jongens anders dan meiden?

Jennifer: “Veel jongens spelen niet zo goed over. Ze doen het liever zelf.” Quinty: “De meeste jongens spelen wat ruwer dan meiden en ze maken meer slidings. We hebben wel veel geleerd van het spel van jongens. Wij spelen nu meer op de jongensmanier.”

Hoe reageren jongens als ze tegen een meidenteam moeten spelen? Mila: “Ze denken van tevoren vaak: ‘Oh, een meidenteam, dat wordt easy.' Nou,

De meiden knokken tot het eind. Nina (18) en Irsa (17) zijn de trainers van de MO12. Ze spelen zelf in het eerste team van DSS. “De meiden trainen op maandag en woensdag”, vertelt Nina. “We oefenen samen spelen en coachen. We willen dat de meiden elkaar tijdens de wedstrijd coachen. Ze kunnen bijvoorbeeld roepen: ‘Pas op, er komt iemand!’ of juist: ‘Rustig, je hebt alle tijd.’” Irsa: “De MO12 is een heel leuk team. De meiden zijn lekker fanatiek, maar maken ook veel lol. Ze doen tijdens de training gerust een TikTok-dans.”

Doelpunt!

DEZE PAGINA WERD GEMAAKT SAMEN MET NATUUR EN MILIEU EDUCATIE (NME) HAARLEM EN HAARLEM DOET DUURZAAM.


JUNI 2022

Kort nieuws

UITAGENDA JUNI VOOR KINDEREN IN HAARLEM Stripdagen Haarlem 2022

Stripliefhebbers opgelet! Tijdens de Stripdagen Haarlem kun je je tien dagen lang onderdompelen in alles wat met STRIPS te maken heeft. Vraag een handtekening aan je favoriete striptekenaar, speel de strip-pubquiz, bekijk manga-films of volg een workshop in Bibliotheek Schalkwijk. Zie stripdagenhaarlem.nl.

• Vrijdag 3 t/m zondag 12 juni:

Stripdagen Haarlem op 35 plekken in de stad.

•Weekend 4/5 juni en 2/3 juli:

Stoomweekenden: bij de gemalen in Cruquius en Halfweg.

•Maandag 6 juni:

Avontuurlijke familiedag: op Forteiland IJmuiden.

•Zaterdag 11 juni:

Kids Food Festival: in de Haarlemmer Kweektuin.

•Zondag 19 juni:

Knutselen voor vaderdag: Teylers Museum. Altijd leuk: • Voorstellingen in openluchttheater Caprera, Bloemendaal. • Hutten bouwen op Palenpa Park, Nieuw-Vennep. • Klimmen bij Klimpark 21, Nieuw-Vennep. • Midgetgolfen bij Midgetgolf Haarlem. • Linnaeushof in Bennebroek. Meer over deze activiteiten lees je op kidsproofhaarlem.nl

Haarlemse kinderkrant in het Oekraïens

Workshops in Bibliotheek Schalkwijk:

Dinsdag 7 juni: Bedenk je eigen stripheld met de makers van kinderstripblad ‘Brul’ en maak een eigen stripblad (8-12 jaar). Woensdag 8 juni: Na de voorstelling ‘Fred het Hert’ volgt de workshop ‘Hoe maak je een verhaal’. Bedenk een verhaal en teken het in stripstijl (v.a. 4 jaar). Donderdag 9 juni: ‘Wereldbouwen’ met Merel Barends. Bedenk en teken je eigen fantasiewereld (8-12 jaar). De workshops zijn van 15.15-17.15 uur en gratis. Van de stripverhalen wordt een boekje gemaakt dat in de bieb komt te liggen. Meld je aan via bibliotheekzuidkennemerland.nl.

FOTO: EVA CAMERON

12

De Jong023 van april is vertaald in het Oekraïens. Op donderdag 21 april gaf wethouder Jur Botter van Jeugd, Onderwijs en Sport de eerste kranten aan Oekraïense kinderen van de Haarlemse Taalschool. “Ze leren zo Haarlem kennen door de ogen van leeftijdsgenootjes”, zei hij.

PUZZEL

Schrijf je antwoord in de witte vakjes. De De letters letters in de in gele de gele balkbalk vormen vormen een een woord. woord. Mail ditMail woord, dit samen woord, met samen je voornaam, met je voornaam, je school en jeje school leeftijd en voor je leeftijd 23 juni voor naar 10 juni naar redactie@jong023.nl. redactie@jong023.nl.

We verloten onder de goede inzendingen een boekenbon van Kinderboekwinkel Kiekeboek. Alleen de winnaar krijgt bericht.

WINNAAR Hiba van de Franciscus WINNAAR Xaverius heeft depuzzel De oplossing van de

Welkwelke Van feest stad vieren is moslims

Wat Wat is de heeft lievelingsstrip het meisje op van

na ramadan? Jos Wienen burgemeester?

Julian? PAGINAop 6 haar hoofd? De Kamp

1 PAGINA 3

PAGINA 10 Waarbij werken de vier jonge

van april was Kenaupark. puzzelprijsvraag van Na

Wat zaaide Bavinckschool In welk park de herdacht De

journalisten in Schalkwijk? Welke dansschool werd 2e

Haarlemse Montessorischool

op NationaledeZaaidag? Werkschuit Oorlog?

PAGINA op8 het EK hiphop?

PAGINA 3 4

loting heeft Emelie van de april gevonden.

Gefeliciteerd!

(HMS) de boekenbon

gewonnen. Gefeliciteerd!

Ook Hiba (Al Ikhlaas), Deze lezers mailden het goede antwoord: Fleur (Soesja), Femke (Liduina Juno), Resa, Groep(Liduina 7 van juf Juno), Mirte (Piramide); Hiba (Al Lisa Marnix (Zuidwester), Ikhlaas), June (Lindeboom), Hille (Al Ikhlaas), Ilja (Wilgenhoek), Berend (de Peppelaer), Ailen (Lindeboom), Laura (Zuiderpolderschool), Timo (Veronicaschool), Zeger (Rudolf Emelie (HMS), Tess (Bavinckschool), Yenthe Steiner School) enNihal Deon stuurden het (Zuiderpolderschool), (Zuiderpolderschool), Robby (De Schelp), Sacha (De Schelp), goede antwoord: dansfeest. Top! Trianca

PAGINA 11 Hoe heet de jongste

Wat halenhet Jelte Hoe heet als en hetFinn volk

deelneemster aanvoor De Grootste Wat las Tika

de macht weg uit deheeft? tuin? PAGINA 5

Band Nederland? op Van 4 mei?

PAGINA 6

PAGINA 9 12 PAGINA

Wat Renad, Welk maakten afval haalt groep

Naar welke school kun jemeer in de Wat moeten kinderen

7 van De Bregje en Piramide Erina? op?

grote vakantie? doen volgens PAGINA Aya?10

PAGINA 7 5

PAGINA 7

(De Schelp), Marte (Zuidwester), Ecrin (De Meer), Noah (Argonauten), Imme (Spaarneschool), Fleur

(Zuidwester), Marre (Zonnewijzer). Goed gedaan!!!

De antwoorden op de vragen vind je in deze krant!

Oplossing doolhof pagina 2