Jong023 januari 2021

Page 1

JANUARI 2021

5

Een elektrische auto delen

6

Scholieren testen speeltuinen

8

Doe mee aan de fotowedstrijd

11

Vier tips tegen verveling

CADEAUS VOOR ZIEKE KINDEREN

Cadeaus uitzoeken in de speelgoedwinkel.

Olivia, Emma en Lilith verkopen kaarten om zieke kinderen op te kunnen vrolijken met cadeaus.

Lilith (8), Emma (8) en Olivia (9) verkochten in december zelfgemaakte kerstkaarten. Van de opbrengst kochten ze cadeaus voor kinderen die met Kerstmis in het ziekenhuis lagen. De drie vriendinnen haalden in twee weken tijd meer dan vijfduizend euro op. TEKST: JACQUELINE SCHADEE FOTO’S: FLOOR GODEFROY EN OUDERS

“I

k had op het Jeugdjournaal gezien dat een jongen voedselpakketten maakte voor arme mensen”, vertelt Lilith. “Dat bracht mij op het idee om iets te doen voor kinderen in het ziekenhuis. Zij mogen vanwege corona nu maar één bezoeker tegelijk hebben. De speelkamers zijn ook al dicht. We wilden cadeautjes kopen om ze op te vrolijken.”

Cadeau voor het Spaarne Gasthuis.

Kerstkaart knutselen

Lilith, Emma en Olivia knutselden alle drie een kerstkaart. “Van elke kaart werden er 350 gedrukt”, vertelt Lilith. “De drukker hoefde er geen geld voor.” Olivia: “We gingen langs de deuren met de kaarten. Ze kostten twee euro per stuk. We hadden al snel alle kaarten verkocht. Onze ouders lieten toen nieuwe drukken.”

Meer ziekenhuizen

De vriendinnen wilden eerst alleen cadeaus kopen voor kinderen in het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam. Lilith kent dat ziekenhuis goed, omdat haar zusje er vaak naartoe moet. Maar de meiden verkochten zó veel kaarten, dat ze ook cadeaus konden kopen voor kinderen in het Spaarne Gasthuis en in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk.

Winkelen na sluitingstijd

Emma: “We mochten na sluitingstijd cadeaus uitzoeken bij speelgoedwinkel Game Time. Dat was heel leuk.” De meiden kochten

cadeaus voor 230 kinderen. Andere winkels in Haarlem gaven knutselpakketten en kookspullen. De vriendinnen brachten alle cadeaus eind december naar de ziekenhuizen. Artsen en verpleegkundigen namen ze in ontvangst.

Helemaal blij

Lilith: “We mochten in Beverwijk twee cadeaus zelf aan kinderen geven. Eén cadeau was voor een jongetje van twee jaar. Hij had een verband om zijn hoofd en om zijn voetje. Hij was heel hard aan het huilen toen we binnenkwamen. Toen Olivia ons cadeautje gaf, werd hij meteen stil. Hij was weer helemaal blij.”

Eenzame ouderen

De meiden hadden na de actie zeshonderd kerstkaarten over. Ze schreven op alle kaarten hun naam. De kaarten gingen naar ouderen in vijf verpleeghuizen in Haarlem en omgeving. “We gaan volgend jaar weer wat doen”, zegt Lilith. “Het voelt goed om andere mensen blij te maken.”


VOLG ONS OOK OP INSTA! @k

JANUARI 2021

inderkrantjong023

& RAADSELS

De oploss ing van decembe r was ‘fam ilie’. De winna ar is Man tas (De Ark). Ook Lilit h, Olivia, J uana, M artijn, Oscar, E lodie, Yun e, Mila en Luc stuu rden het goed e antwo ord.

STREEP ALLE WOORDEN DOOR IN DE PUZZEL. MAAK EEN WOORD VAN DE LETTERS DIE JE OVERHOUDT.

22 FEBRUARI NAAR REDACTIE@JONG023.NL EN MAAK KANS OP EEN PRIJS!

STUUR JE OPLOSSING VOOR

De moeder van Jantje zet een bord soep op tafel. Ze zegt: “Ik heb het tafelkleed net gewassen, dus maak het niet vies. Als je knoeit,

S

B

V

R

I

J

D

E

N

V

gaat weer naar de keuken. Als ze terugkomt, ziet

U

V

O

F

I

E

T

S

E

L

ze Jantje met zijn lepel soep uitsmeren over het

B

E

N

O

O

R

T

E

M

I

R

R

I

L

T

W

E

G

N

E

E

K

E

R

O

N

V

O

H

G

N

E

R

O

E

P

I

E

A

T

N

E

T

Z

O

T

E

R

L

U

E

R

I

T

A

O

V

N

T

I

N

E

U

T

T

R

A

M

E

G

R

A

S

B

R

O

M

M

E

R

houd ik per vlek 2 euro van je zakgeld in.” Ze

tafelkleed. Boos roept ze: “Wat doe je nu?!” Jantje: “Ik maak van drie vlekken één vlek, dan ben ik minder zakgeld kwijt.”

Rania (9)

Wat doet een skelet in de kast? Elise (10) Antwoord: Dat is de winnaar van verstoppertje spelen van jaren geleden. Wat is het toppunt van geduld? Jamy (11)

AUTO BOOT

REIZEN RENNEN

FIETS HALTE

TRAM TREIN

BROMMER BUS

RIJDEN STATION

LOPEN METRO

VERKEER VLIEGTUIG

OV

WEG

ANTWOORD (1 WOORD):

Antwoord: Een vis op de muur tekenen en wachten tot hij wegzwemt. Er wordt aangebeld. Emma doet open. Man aan de deur: “Hallo, ik kom collecteren voor een zwembad in de buurt.” Emma: “Papa, er komt iemand

bij opa en oma geslapen.” “Nee”, zegt de meester, “Ik HEB gisteren bij opa en oma geslapen.” Waarop Robby antwoordt: “Maar ik heeft u daar Dilayah (11)

Heb jij een leuke mop of een goed raadsel ? Mail ze met je voornaam en je leeftijd naar redactie@jong023.nl

Mail redactie@jong023.nl!

KRANTEN

EDITH BIJL, MARLOES KOMIN EN VEEL ANDEREN. VORMGEVING: KIRSTEN VERMEULEN EN PAULIEN JANSEN BEZORGING: WOUTER VAN AALDEREN

Meer informatie en contact: redactie@jong023.nl www.jong023.nl facebook.com/jong023.nl

JONG023 WORDT MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR: K

STICHTING

KIND &

KUNST

K

KENNEMERLAND

STICHTING

Hoeveel van deze fietsen tel je in deze krant?

AMBASSADEUR: BERNT SCHNEIDERS

KIND &

KUNST

STICHTING

KIND &

KUNST

KENNEMERLAND

KENNEMERLAND

STICHTING

KIND & KUNST KENNEMERLAND

K

HET THEMA IS: LENTEKRIEBELS. Ben jij wel eens verliefd geweest en wil g? je daarover vertellen? Of heb je een vraa

1

K

STICHTING

KIND & KUNST KENNEMERLAND

K

11 MAART 2021

Zoek de fiets!

6500

EDITIE

K

K

DE NIEUWE JONG023 VERSCHIJNT DONDERDAG

OPLAGE:

3,

AAN DEZE EDITIE WERKTEN MEE:

K

JAARGANG

2021

K K

helemaal niet gezien!”

HOOFDREDACTEUR: JACQUELINE SCHADEE

JONG023 – JANUARI

K

Robby zegt tegen zijn meester: “Ik heeft gisteren

UITGEVER: STICHTING JONG023

K

Mohammed (12)

K

hem maar wat water dan!”

K

-

collecteren voor een zwembad!” Vader: “Geef

Wil jij in de kinderkrant met je school, vrienden of hobby? Doe je iets leuks voor je buurt of de stad? Mail redactie@jong023.nl.


Haarlem

JANUARI 2021

Hoe veilig is de weg naar je school? “Ik loop naar school. Ik vind de weg niet heel gevaarlijk. Ik moet wel een drukke weg oversteken bij de stoplichten. De stad Haarlem vind ik niet zo veilig. De fietspaden en de wegen zijn soms te smal. Het duurt lang voordat de stoplichten groen worden. Veel mensen rijden daarom door rood.”

Burgemeester Jos Wienen is benieuwd naar de mening van basisschoolleerlingen. Hij stelt ze daarom elke maand een vraag in Jong023. Deze maand vraagt hij aan de leden van de Haarlemse kinderraad hoe ze naar school gaan. Hij vraagt ook hoe veilig ze de weg naar school en in de stad vinden. Alle leerlingen zitten in groep 8. FOTO’S: BART LANDHEER

“Hoe veilig vind je de weg naar jouw school?”

Burgemeester Jos Wienen FOTO: BIBI VETH

“Ik loop naar school. Ik vind de weg best veilig. Je moet natuurlijk wel goed op het verkeer letten, anders ben je de sjaak. De stad Haarlem vind ik ook best veilig, maar het zou veiliger zijn als er minder drukke wegen in mijn buurt waren.”

“Ik fiets naar school. Ik vind de weg niet zo veilig. Mijn school ligt aan een smalle weg voor auto’s én fietsers. Ik ben een paar keer bijna aangereden. Als het regent, parkeren ouders op plekken waar dat niet mag. Ik kan er dan niet langs met mijn fiets. De stad vind ik wel veilig. Er zijn goede wegen en veel fietspaden.”

Luke, Bavinckschool

Nora, Molenwiek Dalton

Jools, Veronicaschool “Ik fiets naar school. Ik vind de weg niet zo veilig, want er zitten gaten in de grond. Het verkeer in Haarlem vind ik ook niet veilig. Veel mensen letten niet op en de weg is niet overal glad.”

Maryem, Don Boscoschool Vul zelf in...

“Ik loop naar school. Ik vind de weg heel veilig, er rijdt bijna nooit iets. Haarlem is over het algemeen wel veilig voor fietsers. Er zijn zowat overal fietspaden. En waar het gevaarlijk is om over te steken, is er een stoplicht.”

“Ik ga op de fiets naar school. Ik vind de weg heel veilig. Er is een apart fietspad langs de school en een kruispunt met stoplichten. Er zijn nauwelijks zijstraten. Haarlem is best veilig. Sommige wegen zijn wel gevaarlijk, maar de meeste gelukkig niet.”

Tjerk, Liduinaschool

Wiecher, Koorschool

“Ik word gebracht met de auto. Het is niet zo veilig bij de ingang van de school. Leerlingen kunnen niet veilig oversteken door alle auto’s. Mensen die rond school wonen hebben er ook last van. Ik vind fietsen in Haarlem niet zo veilig. Veel kinderen moeten op de autoweg fietsen omdat er te weinig fietspaden zijn.”

Soukaina, Al Ikhlaas

Hoe veilig is de weg naar jouw school?

teken jezelf

“Ik ga op de fiets naar school. Ik vind het niet zo veilig. Ik moet een heel drukke weg oversteken. Op sommige plekken kun je het aankomende verkeer niet zien. Ook in de rest van de stad is het op sommige plekken best gevaarlijk voor fietsers en mensen die lopen.”

“Ik fiets naar school. Ik vind de weg niet zo veilig. De zebrapaden zouden beter verlicht kunnen worden, bijvoorbeeld met kattenoogjes. De stad vind ik redelijk veilig. Sommige plekken moeten beter verlicht worden. En bij sommige rotondes zijn de haaientanden niet duidelijk genoeg en rijden de auto’s door.”

Mart, Focusschool

Mikay, Focusschool


JANUARI 2021

Natuur en milieu

NAAR DE MIDDELBARE Groep-achters gaan begin maart kiezen voor een middelbare school. Er zijn zo’n veertien middelbare scholen in Haarlem en omgeving. Sara (13) zat op de Koorschool. Ze zit nu in de brugklas van het Eerste Christelijk Lyceum (ECL). Ze vertelt hoe het is op de ‘middelbare’. TEKST: JACQUELINE SCHADEE

FOTO: MARK WOERDE

Juliën en Alizé op pad met knijpstokken om zwerf-afval op te pakken.

JuliEn en Alizé gaan schoonwandelen Meer dan 230 mensen in Haarlem deden de afgelopen maanden mee met ‘schoonwandelen’. Ze ruimden met knijpstokken het zwerf-afval in hun buurt op. Juliën (8) en Alizé (6) van De Zuidwester gingen op 31 december voor de derde keer op pad. TEKST: JACQUELINE SCHADEE FOTO’S: SANDRA REEB-GRUBER

D

e broer en zus lopen langs de Westergracht naar de Bavo-basiliek. Ze vinden onderweg blikjes, zakjes, mondkapjes en zelfs een autospiegel. “We gebruiken knijpstokken om de spullen op te pakken”, legt Juliën uit. “Als je in de rode handvatten knijpt, gaan de ijzeren klepjes aan de onderkant open.”

Mooie dingen

Juliën ziet niet alleen troep op de grond. Hij vindt ook wel eens iets bijzonders. “Ik heb een klein museum op mijn kamer. Ik bewaar daar mooie dingen, zoals stenen, skeletten en munten. Vorige week vond ik een versteende tak voor mijn museum.”

Sara: “Ik wist al in groep 6 dat ik naar het ECL wilde. Ik vind de sfeer op de school heel prettig. Je kunt hier zijn wie je bent. Als mensen aparte kleren aantrekken, worden ze niet uitgelachen. Ik vind het ook fijn dat er veel creatieve vakken zijn. Ik speel op woensdagmiddag in de Brugklasband.”

Meer huiswerk

“De middelbare school is heel anders dan de basisschool. Je hebt veel meer huiswerk. En het maakt echt uit als je een onvoldoende haalt. Als je te veel onvoldoendes hebt, kun je blijven zitten. Een ander verschil is dat je op verschillende tijden klaar bent met school. De ene dag ben ik om kwart over één uit, de andere dag pas om kwart over vier.”

Veel mondkapjes

“Ik vind het niet goed dat er zo veel troep op de grond ligt”, zegt Julien. “Als dieren bijvoorbeeld een mondkapje opeten, kunnen ze doodgaan. Ik vind het ook gek staan. In de natuur is alles bruin of groen, maar mondkapjes zijn meestal blauw.”

Een plastic tas

De moeder van Juliën en Alizé heeft een plastic zak mee voor het afval. De zak zit al snel half vol. “We gingen vorige week ook afval rapen”, vertelt Alizé. “We vonden toen een grote tas. We deden ons afval in die tas. De tas werd zo vol, dat hij niet meer in een gewone prullenbak paste!”

Sara voor het ECL.

Alizé vindt een autospiegel. Wil je ook je buurt schoner maken? Je kunt gratis spullen lenen via prikstokken@groenelobby.nl.

Een eigen lokaal

“Ik heb een heel gezellige klas. Er zijn wel groepjes, maar iedereen gaat leuk met elkaar om. De brugklassen op het ECL hebben een eigen stamlokaal. Dat vind ik fijn. Wij hoeven na de les niet naar een ander lokaal te rennen, maar de docenten wel!”

Weetjes over

fietsen in

Haarlem

REDENEN OM MEER TE GAAN FIETSEN: FIETS IS SNELLER, GEZONDER, BETER VOOR HET MILIEU.

HET FIETSEN IN HAARLEM KRIJGT GEMIDDELD EEN 6,7

UIT: ‘FIETSBELEVING’, EEN ONDERZOEK ONDER

1727 HAARLEMMERS.

REDENEN OM MINDER TE GAAN FIETSEN: AUTO IS SNELLER, IK BEN TE OUD OM TE FIETSEN.

ALS RAPPORTCIJFER.

Roosmarijn en Madelief gaan liever longboarden dan fietsen.

HAARLEMMERS FIETSEN GEMIDDELD 5,6 KILOMETER NAAR HUN WERK OF SCHOOL.


JANUARI 2021

EEN ELEKTRISCHE AUTO DELEN

Melle (11) en zijn ouders verkochten anderhalf jaar geleden hun auto. Ze hebben nu een elektrische deelauto. Andere mensen uit de buurt gebruiken die deelauto ook. Een elektrische auto is beter voor het milieu dan een benzineauto, legt Melle uit. “Een elektrische auto stoot geen CO2 uit.” TEKST: JACQUELINE SCHADEE

FOTO’S: SANDRA REEB-GRUBER

Melle in de Hyundai Ionic. “Ik vind dit een mooie auto.”

Hoe zit dat met auto’s en CO2?

Melle bij de oplaadpaal. De auto heeft een snoer met een stekker. De stekker gaat in het stopcontact. Zo wordt de accu van de auto opgeladen.

M

elle zit in groep 8 van De Zonnewijzer. Hij woont met zijn ouders en broertje Pepijn (9) in Haarlem-Noord. Hun elektrische deelauto staat aan het eind van de straat. Melle loopt er in vijf minuten naartoe. De auto heeft een vaste plek bij een oplaadpaal.

Minder geluid

“Als we de deelauto willen gebruiken, moeten we hem reserveren. Dat gaat via een app”, legt Melle uit. “Er staan twee deelauto’s in de straat, een Hyundai en een Nissan. Ik vind de Hyundai het prettigst.” Pepijn: “Het fijne aan een elektrische auto is dat hij minder geluid maakt. Ik vind het niet fijn dat ik ernaartoe moet lopen.”

Even duur

De familie betaalt 25 euro per maand voor de deelauto en 5 euro per kilometer. “De elektrische deelauto kost voor ons ongeveer evenveel als een eigen auto”, vertelt Melles moeder, Debby. “De auto is altijd opgeladen en we hoeven niet voor reparaties te betalen. Dat vinden we handig.”

1. De motor van een benzineauto verbrandt benzine. 2. Door de verbranding komt CO2 vrij. 3. CO2 blijft hangen in de dampkring en verwarmt de aarde (‘broeikaseffect’). 4. Doordat de aarde opwarmt, smelt het ijs en verandert het klimaat.

Liefst een Tesla

“Omdat we geen eigen auto meer hebben, gaan we vaker met de fiets of met de trein”, zegt Melle. “Ik wil later ook een elektrische auto, omdat ze stiller zijn en beter voor het milieu. Ik wil het liefst een Tesla. Die is elektrisch én mooi.”

Met je gezin meedoen aan een elektrische deelauto? Googel op 'iZoof Car Sharing' of op 'autodelen'.

WAT KUN JE ZELF DOEN VOOR MINDER CO2? Eén kilometer reizen van minst naar meest vervuilend

 M INDER VLEES ETEN. Koeien en varkens stoten veel broeikasgas uit. Bij het maken van veevoer komt ook veel CO2 vrij.

1. 2. 3. 4.

 KORTER OF KOUDER DOUCHEN. Water verwarmen kost energie, energie opwekken zorgt voor extra CO2.

 ZONNEPANELEN OP JE DAK.

Zonne-energie opwekken zorgt niet voor extra CO2.

 TEGELS ERUIT, GROEN ERIN. Bomen en planten halen CO2 uit de lucht.

0 70 77 202

gram gram gram gram

CO2 CO2 CO2 CO2

WIST JE DAT?

 MINDER SPULLEN KOPEN.

Spullen maken en vervoeren zorgt voor veel CO2.

lopen, fietsen, trein: tram, metro: elektrische auto: benzineauto:

DOE MEE MET WARMETRUIENDAG OP 5 FEBRUARI!

Zet de verwarming lager, trek een warme trui aan. Als heel Nederland op één dag één graad lager stookt, besparen we 6,3 miljoen kilo CO2.

• BOMEN HALEN CO2 UIT DE LUCHT EN MAKEN ER ZUURSTOF VAN. • A LLE TREINEN IN NEDERLAND RIJDEN OP WINDENERGIE.

Meer weten? Kijk op milieucentraal.nl of wnf.nl. Je school kan gratis lespakketten over het klimaat of duurzame energie bestellen via www.nmewijzer.nl.

DEZE PAGINA WERD GEMAAKT SAMEN MET NATUUR EN MILIEUEDUCATIE HAARLEM (NME) EN DE GROENE MUG.


JANUARI 2021

ONDERZOEK

DE GROTE SPEELTUINTEST NORA: Molenpark

(westkant grasveld), Molenwijk

Aantal kinderen: 13. Meest gebruikt: het

een draaiding en klimrek, een klimtouw,

LUKE: Speelplein De Zonnewijzer,

Haarlem-Noord

Aantal kinderen: 8. rt speelkasteel. Meest gebruikt: een soo op het plein Kan beter: “De bomen worden. Het zouden versierd moeten winter lelijk uit. ziet er in de herfst en kleine schuurtje De graffiti zou van het . De kinderen die gehaald moeten worden dat de hier spelen, willen graag in lege plekken op het ple ere gevuld worden met and

de glijbaan. estellen zouden Kan beter: “De speelto zijn. Er kan beter van hout kunnen duikelrek met een schommel bij en een En een deel voor verschillende hoogtes. l.” kinderen in een rolstoe

Cijfer: 7

JOOLS: Cremerplein,

Amsterdamsebuurt

Aantal kinderen: 0. Meest gebruikt: de schommel. Kan beter: “Alles ziet er al goed uit.”

Cijfer: 7,5

dingen.”

Cijfer: 8

TESSA (LINKS) EN LOULOU: Bullehofje,

Amsterdamsebuurt

Aantal kinderen: 23.

Meest gebruikt: het voetbalveld. Kan beter: “Het gele klimtoestel moet weg, niemand gebruikt dat.” Kinderen die er spelen zeggen: “Ik

JAMAL: VOORTINGPLANTSOEN,

ROZENPRIEEL

Aantal kinderen: 0. dt soms wel Meest gebruikt: “Er wor lveld, door 4 gevoetbald op het voetba tot 6 kinderen.” soms gepest. Kan beter: “Er wordt hier Daarom mogen sommige .” kinderen hier niet spelen

Cijfer: 5

vind het leuk omdat het groot is en er veel vriendjes zijn.” “Het is superleuk omdat ik nieuwe vrienden heb gemaakt.” “Er zijn leuke activiteiten.” “Ik vind het leuk dat er rotsen zijn en struiken en dat je een boomhut kunt bouwen. Het stepgedeelte is ook leuk.” “Het is leuk, maar soms wordt er vuurwerk afgestoken.”

Cijfer: 9

REDA: Cruyff Court, Parkwijk Aantal kinderen: 15.

Meest gebruikt: voetbal en basketbal. Kan beter: “Naast het Cruyff Court is een klein speeltuintje waar niet veel te spelen valt. Als dat ook een speelplek zou zijn, zouden kleinere kinderen daarheen kunnen gaan terwijl hun grote broer of zus gaat voetballen.”

Cijfer: 8,5


JANUARI 2021

Twaalf scholieren onderzochten half januari tien speelplekken in Haarlem. Ze gingen naar speeltuinen, pleintjes en sportveldjes in verschillende delen van de stad. Ze telden hoeveel kinderen er speelden in één uur op een zonnige middag. Ze bekeken welk onderdeel het meest gebruikt werd, vroegen om tips en gaven de speelplek een cijfer. TEKST EN FOTO’S: DOOR DE KINDEREN ZELF GEMAAKT

DOE EEN EIGEN SPEELTUIN-ONDERZOEK

SOUKAINA: Pleintje

achter Vincent van Goghlaan, Parkwijk

1. Hoe vaak ga je naar een speeltuin? Elke dag Een paar keer per week Bijna nooit

Aantal kinderen: 2. Meest gebruikt: niks

nieuwe Kan beter: “Alles. Een tbalveld en een glijbaan, een nieuw voe schommel.”

Cijfer: 5

TJERK: Maraboe, Haarlem-Noord

de zomer wel Aantal kinderen: 27 (in

2. Wanneer ga je naar de speeltuin? Alleen als de zon schijnt Het weer maakt niet uit

100 per uur).

lveld, huisjes Meest gebruikt: voetba -schommel. “Fijn met glijbaan, vogelnest n uit je klas kunt dat je hier met kindere in de zomer, spelen. De zandbak is fijn is ook fijn als de kraan aangaat. Het de opvang kunt dat je soms spullen van lenen, zoals scheppen.” glijbaan. Maak Kan beter: “Een hogere ras. Meer het grasveldje van kunstg avonds kunt lampen, zodat je ook ’s de spelen. Hang netten in doeltjes en repareer de dingen die helaas stuk zijn gegaan.”

Cijfer: 8,5

MART EN MIKAY:

Floragaarde, Haarlem-West

3. Wat vind jij het belangrijkst in een speeltuin? Nummer de antwoorden van 1 tot 5. dat het er schoon is dat de toestellen niet kapot zijn dat het veilig is dat er leuke kinderen zijn dat er leuke speeltoestellen zijn 4. Wat vind jij de leukste speeltoestellen? Nummer de antwoorden van 1 tot 4. een schommel een glijbaan voetbaldoeltjes iets anders, namelijk…. 5. Welk cijfer geef je de speeltuin bij jou in de buurt? Naam en straat speeltuin:

Aantal kinderen: 19.

Meest gebruikt: skatebaan, goaltjes, basketbalplek, kabelbaan, klimrek en schommels. Kan beter: “De waterpomp moet gerepareerd of weggehaald. De ondergrond van de voetbalplek kan zachter. Het basketbalveld kan kleiner.

Cijfer:

Het huisje achter de kabelbaan heeft geen functie. Er kan nog een rekstok bij en meer groen of bomen voor extra schaduw.”

Cijfer: 8-

KYANO: Glasblazers,

Wat kan er beter?

Scheepmakerskwartier

Aantal kinderen: 9 n. Meest gebruikt: glijbaa

nog wat meer Kan beter: “Misschien leuke toestellen.”

Cijfer: 8

Maak een foto van je antwoorden en mail de foto naar kinderburgemeester@haarlem.nl. Wie weet gaat de gemeente met jouw ideeën aan de slag!


8

JANUARI 2021

Cultuur

Zie jezelf

anders

Het Frans Hals Museum houdt een bijzondere fotowedstrijd. De opdracht: maak een

zelfportret zonder dat je gezicht goed te zien is. Kirsten (12) uit groep 8 van de

Willem van Oranjeschool zit in de jury. Ze gaat bekijken welke foto’s het mooist zijn. TEKST: JACQUELINE SCHADEE

“W

FOTO’S: FLOOR GODEFROY

e zitten met drie mensen in de jury. Dat zijn Ann Demeester, de directeur van het Frans Hals Museum, kunstenaar Angela Tellier, en ik”, vertelt Kirsten trots. “Ik vind het erg leuk dat ik met hen de foto’s mag beoordelen.”

Plezier en karakter

“We gaan alle drie op iets anders letten. Ik ga vooral kijken of er plezier van de foto’s afspat. Ik kijk ook of iemands karakter duidelijk blijkt uit de foto. Het gezicht van mensen staat niet op de foto. Je moet dus aan andere dingen kunnen zien wie en hoe ze zijn.”

Uiterlijk is niet alles “Ik wil misschien gymjuf worden.”

Kirsten: “Ik hou van fotograferen. Ik maak vaak polaroidfot o’s.”

DOE JE MEE? Op franshalsmuseum.nl/ fotowedstrijd vind je een video over de wedstrijd. Je kunt via de button tot 14 februari een zelfportret uploaden. Vraag een volwassene of dat goed is. De mooiste foto’s komen in het Frans Hals Museum. De winnaar krijgt een workshop fotografie van Angela Tellier.

Maaike van het Frans Hals Museum legt uit: “Op social media zoals Instagram draait het vaak om iemands uiterlijk. Maar eigenlijk zegt dat niet veel. We dagen je uit om op een andere manier naar jezelf te kijken. Wat hoort echt bij jou? Hoe kun je laten zien wie jij bent? Wees creatief!”

DIT ARTIKEL IS GEMAAKT SAMEN MET HET FRANS HALS MUSEUM

IK EN MIJN LIEVELINGSBOEK Sarah (10) uit groep 7

van de Bernardusschool:

BOEKEN BESTELLEN BIJ KIEKEBOEK

“Mijn lievelingsboek is

Harry Potter. Ik heb alle delen gelezen. De

schrijfster beschrijft alles heel mooi.” TEKST: JACQUELINE SCHADEE FOTO’S: FLOOR GODEFROY

Serafina en de zwarte mantel, Robert Beatty.

Winterhuis Hotel, Ben Guterson.

BOEKENTIPS

1

3

De magische apotheek - Er hangt een geheim in de lucht, Anna Ruhe.

Ben je net als Sarah fan van Harry Potter? Dan vind je deze boeken vast ook heel leuk!

Elizabeth ontdekt in het mysterieuze Winterhuis Hotel een oud boek.

2

Lucie, Benno en Mats doen een ontdekking in een oud huis.

Serafina stuit ’s nachts op een duistere figuur.

De laatste wilde dieren, Piers Torday.

4

Kester zoekt met dieren een medicijn tegen een gevaarlijk virus.

Boeken die je bestelt bij kinderboekhandel Kiekeboek worden in Haarlem gratis bezorgd. Als je geluk hebt, komt een illustrator of schrijver je bestelling persoonlijk brengen. Luuk (8) van basisschool De Kring vertelt: “We hadden twee boeken van Blitz besteld. Schrijfster Rian Visser kwam ze bij ons bezorgen. Haar handtekening stond er ook in. Ik vond dat heel leuk.” De boekhandel heeft meer boeken dan je online kunt zien. “Mail of bel je wensen gewoon door”, zegt Jessica van Kiekeboek. “We geven je ook graag advies.” info@kiekeboek.nl 023 531 81 63 www.kiekeboek.nl


JANUARI 2021

Just en Kees bij het beeld ‘Stadten’.

9

Malle Babbe is het favoriete beeld van Kees.

Beeldenstormers Kees Verkade is een kunstenaar uit Haarlem. Je hebt misschien wel eens een beeld van hem gezien. De Holle Boom bij Kraantje Lek, of de drie winkelende dames in de Grote Houtstraat. Kees (7) en Just (9) bekeken op 14 januari drie beelden met hun moeder Maartje, die gids is. TEKST: JACQUELINE SCHADEE/MAARTJE VAN PEIJPE

FOTO’S: FLOOR GODEFROY

D

e broers gaan eerst naar het beeld ‘Stadten’ in de Grote Houtstraat. “Het zijn oude mensen die lopen in de stad”, zegt Just. “Ze hebben een koffer bij zich. Ik denk dat ze met vakantie wilden gaan, maar de vakantie ging niet door.”

Moeder met kind

Maartje vertelt dat Kees Verkade eigenlijk een moeder met kind zou maken. Omdat dat niet lukte, maakte hij drie winkelende dames. De gemeente vond dat beeld gelukkig ook mooi. “Ik vind het ook best mooi”, zegt Kees. “Ik vind het vooral leuk dat we dezelfde naam hebben.”

Malle Babbe

De jongens lopen naar de Barteljorisstraat. Ze zien daar het tweede beeld van Kees Verkade. Het is een vrouw met een uil op haar schouder. De uil doet ze denken aan Harry Potter. De vrouw kijkt een beetje vreemd, vinden ze. “De vrouw heet Malle Babbe”, vertelt Maartje. “Ze lijkt wel dronken. Vroeger zeiden mensen: ‘Je bent zo dronken als een uil’.”

Bloemenmeisje

Het laatste beeld dat de jongens bekijken, is het Bloemenmeisje. Het staat op het Verwulft, waar vroeger de VVV was. Bloemenmeisjes zijn typisch voor Haarlem. Ze delen bloemen uit aan mensen tijdens het Bloemencorso en andere feesten in de stad.

Netheidsziekte

“Deze meneer heeft de Netheidsziekte”, zegt Just als hij naar het beeld kijkt. “Hij wil dat

Het Bloemenmeisje is het favoriete beeld van Just.

alles netjes is. De mevrouw heeft soep in haar mandje. Ze geeft hem soep zodat hij beter wordt.” Kees: “Dat verzin je maar. Dat is niet echt zo.” Maartje: “Dat klopt. Het is leuk om je fantasie te gebruiken als je naar een beeld kijkt.”

Online

Kees Verkade maakte meer dan vijftien beelden in en om Haarlem. Je kunt ze online zien op haarlemsbeeld.nl en Richards Hoek (richardshoek. blogspot.com). Er komen geen nieuwe beelden bij, want Kees Verkade is eind december 2020 overleden.

Wil je ook kunst kijken met gids Maartje? Schrijf dat naar redactie@jong023.nl en wie weet win je een gratis rondleiding met je broer, zus of vriend(in). Kijk ook op www.watzieje.com.

Hoe maak je een bronzen standbeeld? Je maakt eerst een beeld van klei. Als de klei hard is, maak je een soort jas van kunststof (siliconen) om de klei. De ‘jas’ bestaat uit twee delen. Je maakt de jas open en haalt de klei eruit. Je doet de jas weer dicht en giet gesmolten brons door een opening. Het brons wordt hard. Je haalt het jasje eraf. Klaar is je beeld.


10

JANUARI 2021

Zelf doen

Samen een cake maken met een paar vitaminen erin Isolde en haar vriendin Layla uit groep 7 van de Hannie Schaftschool bakten woensdag 20 januari cakejes met pastinaak. Juf Marjolein van Room for Food kwam ze helpen. De cakejes waren snel klaar en érg lekker.

Je hebt nodig:

TEKST EN FOTO’S: JACQUELINE SCHADEE EN SASKIA, ISOLDES MOEDER

Hoe maak je ze?  V erwarm de oven voor op 175 graden.  Meng de havermout met het water en zet 15 minuten weg.  Klop de boter met de suiker luchtig.  Voeg de eieren er één voor één aan toe.  Roer het vanille-extract door de havermout.  Meng de droge ingrediënten en spatel ze door het botermengsel.  Meng de havermout en de honing erdoor.  Doe de blokjes appel en de geraspte pastinaak erdoor.  Giet het beslag in de vormpjes  Bak in 15 tot 20 minuten gaar. Een prikker moet er droog uit komen. Eet smakelijk!!!

Juf Marjolein geef ook kookworkshops op scholen. Kijk op www.roomforfood.nl..

Cake van pastinaak met appel 1 75 gram boter op kamertemperatuur • 8 0 gram havermout geweekt in 200 ml. kokend water 150 gram (riet)suiker • • 50 ml honing • 1 theelepel vanilla-extract • 4 eieren • 250 gram (spelt) bloem • 2 theelepels bakpoeder • 1 theelepel zout • 2 theelepels kaneel • 50 gram geraspte kokos • 2 appels in kleine stukjes • 1 50 gram pastinaak, geschild en grof geraspt

Pastinaak is een Hollandse wintergroente. Hij smaakt een beetje naar wortel en naar anijs.

1

2

Alle ingrediënten staan klaar.

Isolde voegt het meel toe.

4

5

Rasp de pastinaak en de appel.

Isolde snijdt de boter.

7

8

Schep het mengsel in de vorm.

Bak de cakejes in 15 tot 20 minuten gaar.

3

Layla ruikt aan het vanille-extract.

6

Meng de havermout en de honing.

9

Eet smakelijk!


Sport

JANUARI 2021

11

KAREL EN STIJN OP SCHAATSLES Schaatsen is een sport die je ondanks de lockdown kunt blijven doen. Karel (11) en Stijn (12) zitten al een paar jaar op schaatsles bij Kras Sport. Karel traint drie keer per week op de kunstijsbaan in

Stijn schaatst op noren.

Haarlem, Stijn twee keer. TEKST EN FOTO’S: JACQUELINE SCHADEE

“I

Karel heeft klapschaatsen.

k vind het vooral leuk om hard achter mensen aan te schaatsen”, vertelt Karel. “Ik probeer steeds sneller te gaan. Mijn record is 39.2 seconden voor 1 rondje.” Stijn: “Het leuke van schaatsen vind ik dat je steeds iets nieuws leert. Ik oefen nu met lager zitten en beter afzetten.”

Stijn en Karel in de bocht.

Pootje over

Als je snel door de bochten wilt gaan, kun je ‘pootje over’ doen. “Je moet daarvoor wel goed kunnen schaatsen”, zegt Stijn. Ze doet het voor. “Ik leun op mijn linkerbeen. Mijn schaats staat een beetje schuin op het ijs. Ik zet mijn rechterbeen eroverheen.”

SCHAATSLES OP IJSBAAN HAARLEM

Klapschaatsen

Karel heeft klapschaatsen. De schoen zit alleen aan de voorkant vast aan het ijzer. “Ik kan mijn hiel optillen, terwijl het ijzer op de baan blijft. Ik kan daardoor beter afzetten”, zegt hij. Karel krijgt af en toe kramp in zijn voet. “Daar is niets aan te doen.” Hij raadt beginners aan om hoge schaats-schoenen te nemen. “Die zitten het lekkerst.”

“Bij schaatsen leer je steeds wat nieuws.”

Schaatsschool Kras Sport geeft schaatslessen op verschillende niveaus: van beginner tot gevorderde. In de schoolvakanties zijn er intensieve schaatscursussen van een aantal dagen. Kijk op krassport.nl voor meer informatie. Een uurtje vrij schaatsen kan ook. Reserveer daarvoor een plek via ijsbaanhaarlem.nl.

LEKKER BEZIG BLIJVEN TIJDENS DE LOCKDOWN Verveel je je wel eens tijdens de lockdown? Vier spelers van voetbalclub Haarlem-Kennemerland geven leuke tips.

Mea (11)

“Afspreken met andere kinderen blijft leuk. Niet te vaak, maar wel regelmatig. Ik ben heel blij dat voetballen altijd kan. We spelen vaak ‘bal afpakken’ of we doen een partijtje.”

TEKST EN FOTO’S: FLEUR LEEFLANG

Bovenste rij: Sophiya, Carmen, Elisabeth. Middelste rij: Mea, Nieke, Femme. Onderste rij: Steffie, Julia, Bloesem, Emma.

Sophiya (11)

“Ik heb een knutseltip: doe lijm op papier en strooi er glitters overheen. Dat staat heel mooi. Ik speel elke avond buiten op skeelers. Kleine kinderen proberen me te pakken.”

Emma (11)

Sebastiaan (8)

“Ik doe graag een spelletje stratego of pesten als ik me verveel. Ik voetbal vaak buiten met mijn vrienden. We schieten dan op doel en keepen om de beurt.”

“Ik speel heel veel buiten. We voetballen meestal. Binnen maak ik vaak iets. Ik naai kussenhoezen en gordijnen. Ik brei en ik haak ook vaak. Ik vind dat leuk.”


12

JANUARI 2021

BIJ ONS

Jules wint speurtocht op de fiets

‘ KIJK, ANDERHALVE METER!’ Deze tekening is voor Jong023 gemaakt door illustrator Thé Tjong-Khing uit Haarlem. Je kent hem misschien van ‘Vos en Haas’, ‘Kleine Sofie en Lange Wapper’ of ‘De sprookjesverteller’. TEKST: JACQUELINE SCHADEE

Khing (dat is zijn voornaam) is al 87 jaar oud. Toch tekent hij nog elke dag. “Terwijl ik aan mijn tekentafel zit, verbeeld ik me van alles. Ik vecht met een draak, ik bevrijd een prinses, ik ben een heks of vlieg op een vogel door de lucht.”

Jules (10) van De Ark heeft 500 euro gewonnen voor een uitje met zijn klas. Hij kreeg de prijs op 20 januari van wethouder Michel Rog. Een filmpje van de prijsuitreiking staat op

spaarnelanden.nl. Daarop staan ook de andere winnaars.

Wat raad je kinderen aan die tekenaar willen worden? “Kijken, kijken en alles tekenen wat je tegenkomt. Als je een ingewikkelde houding moet tekenen, gebruik dan een spiegel om de houding in voor te doen.”

TEKST EN FOTO'S: JACQUELINE SCHADEE

Jules won de prijs met de Grote Haarlemse Kerstspeurtocht van Spaarnelanden. Jules deed de fietsspeurtocht in de kerstvakantie met zijn moeder, vader en broertje. Meer dan 250 kinderen deden de puzzeltocht.

Moeilijke vragen

“De speurtocht begon in de Haarlemmerhout en eindigde op de Grote Markt”, vertelt Jules. “We moesten een stuk of 20 vragen beantwoorden. Eén vraag was hoe oud een boom op het Stationsplein was. Een andere vraag was op welke stroom een vuilnisbak werkte. Dat was op zonne-energie.”

Naar Duinrell

De fietsspeurtocht werd georganiseerd omdat kinderen dit jaar geen kerstbomen konden inzamelen in ruil voor lootjes. Jules: “Ik vond het best leuk om te doen. Ik wil het liefst met mijn klas gaan lasergamen of naar Duinrell.”

PUZZEL

Schrijf je antwoord in de witte vakjes. De letters in de gele balk vormen een woord. Mail dit woord, samen met je voornaam, je school en je leeftijd voor 22 februari naar redactie@jong023.nl.

Yune (9) van de St Bavoschool Reviusstraat heeft de puzzelprijsvraag van december gewonnen. Van harte gefeliciteerd! Ook Bas, Anniek, Martijn, Myla, Elodie, Tijn, Lennon, Levi, Oscar, Aya en Finn vonden de oplossing: kerststal. Goed gedaan!

We verloten onder de goede inzendingen een boekenbon van Kinderboekhandel Kiekeboek. Alleen de winnaar krijgt bericht.

Hoe gaat Maryem naar

Wat is de lievelingsserie

Op wat voor energie rijden

school?

van Sarah?

treinen?

PAGINA 3

PAGINA 9

PAGINA 5

Wat ontbreekt volgens

Wat heeft Julien op

Wat gaat beter met een

Mikay bij rotondes?

zijn kamer?

klapschaats?

PAGINA 3

PAGINA 4

PAGINA 11

Wat verkochten Lilith,

Wat organiseert het

Op welke groente lijkt een

Emma en Oliva?

Frans Hals Museum?

pastinaak?

PAGINA 1

PAGINA 8

PAGINA 10


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.