__MAIN_TEXT__

Page 1

DECEMBER 2020

5

Noor en Lotte koken samen

6

Opgroeien in een pleeggezin

8

Frans Hals Museum bezoeken

11

Hugo gaat freerunnen

NAAR DE BALLETSCHOOL

De jongens trainen elke dag. Ze hebben thuis een barre, een houten balk. Toen de scholen dicht waren, kregen ze online les.

Luc en Raul gaan samen met de bus naar de balletschool.

Luc (12) en Raul (12) zitten in groep 8 van de Nationale Balletacademie in Amsterdam. Dat is een basisschool en een balletschool tegelijk. De vrienden gaan elke ochtend met de bus van Haarlem naar Amsterdam. “Het reizen is heel gezellig”, zegt Luc. TEKST: JACQUELINE SCHADEE FOTO’S: FLEUR LEEFLANG, NIELS VAN DER ENT BRAAT

R

aul vertelt over zijn schooldag. “Ik sta om zes uur ’s ochtends op. Om kwart over zeven fiets ik naar de bushalte. Ik stap in bus 346. Luc zit er dan al in. We stappen uit in Amsterdam en lopen naar onze school. We zijn om vijf of zes uur ’s avonds weer thuis. Ik ga na het eten op tijd slapen, omdat ik vroeg weer op moet.”

Lenig en muzikaal

Niet superstreng

Klassiek ballet

De Notenkraker

Luc zat tot groep 7 op de Dreefschool, Raul op de Rudolf Steinerschool. Luc: “Ik zat nog niet zo heel lang op ballet, toen ik een poster zag voor audities voor de Balletacademie. Ik dacht: laat ik het proberen.” Raul: “Iemand van de Balletacademie kwam kijken bij mijn balletles in Amsterdam. Ze vroeg of ik auditie kwam doen. Ze kijken dan of je lenig bent en muzikaal.”

“We krijgen op onze school rekenen, taal én dansles”, vertelt Raul. “We hebben drie soorten dansles: klassiek ballet, werelddans en creatief. Creatief is een soort improvisatie. Ik vind klassiek ballet echt wel het leukst. Ik kan mijn gevoel erin kwijt. Als ik boos of verdrietig ben, dan dans ik het weg. Na de les heb ik altijd een goed gevoel. Ik ben dan helemaal blij.”

Luc en Raul zitten in de klas met 18 meisjes en 8 jongens. Luc: “De jongens krijgen soms apart les. Wij doen meer krachttraining dan de meisjes.” De dansmeesters en -juffen zijn niet superstreng, vinden de vrienden. Luc: “Ze zijn wel heel precies.” Raul: “We krijgen veel correcties. Dat klinkt niet leuk, maar dat is het wel. We worden er beter van.”

Luc mocht in december 2019 samen met het Nationaal Ballet dansen in ‘De Notenkraker’. Dat is een beroemd balletstuk. Raul zat toen nog niet op school. De jongens moeten dit voorjaar auditie doen voor de middelbare school van de Balletacademie. Raul: “Ik hoop dat we allebei worden aangenomen. We willen niks liever dan danser worden.”


DECEMBER 2020

kerst & RAADSELS

De oplossing van men’. november was ‘ga De winnaars: Thijs (De Ark), hool) Rafaël (Beatrixsc wijzer). en Marre (Zonne Van harte!

STREEP ALLE WOORDEN DOOR IN DE PUZZEL. MAAK EEN WOORD VAN DE LETTERS DIE JE OVERHOUDT.

Politie-agent tegen een man: “Hoe komt u aan al die nieuwe kerstspullen?"

STUUR JE OPLOSSING VOOR 14 JANUARI NAAR REDACTIE@JONG023.NL EN MAAK KANS OP EEN SUPERCOOL KLEED MET DE PLATTEGROND VAN HAARLEM, TER WAARDE VAN €

49,95!

Man: “Ik heb heel vroeg inkopen gedaan!"

E

V

R

I

E

N

D

J

E

F

Agent: “Hoe vroeg dan?’ Man: “Een paar

E

J

N

E

T

N

A

T

A

G

J

S

S

I

V

A

D

E

R

N

Er komt een brandweerauto aangereden.

T

A

E

U

C

S

P

E

L

I

Op de motorkap staat een kerstboom.

R

M

O

D

Z

H

R

M

N

R

E

E

O

I

F

E

T

A

I

E

“Nee, we hebben een nieuwe

O

N

M

F

D

E

P

L

Z

K

chauffeur!"

R

I

E

E

K

O

I

E

E

R

B

E

O

I

A

M

O

L

G

E

N

M

T

R

O

U

W

E

N

V

uur voordat de winkel openging."

Voorbijganger: “Heeft de brandweer een nieuw logo?" Brandweerman:

Waarom komt de Kerstman niet vooruit?

VADER MOEDER

NICHT VRIENDJE

OPA OMA

TROUWEN VERKERING

OOM TANTE

GEZIN SAMEN

ZUSJE BROERTJE

LIEFDE SPEL

NEEF

IK

ANTWOORD (1 WOORD):

Antwoord: Hij roept ‘Hohoho! Waar gaan de rendieren dansen? Antwoord: Op een kerstbal Wat geven gierige mensen elkaar met Antwoord: Een hand

-

Kerstmis?

HOOFDREDACTEUR: JACQUELINE SCHADEE AAN DEZE EDITIE WERKTEN MEE:

Welk ijs smelt niet? Antwoord: Een radijs

goed raadsel voor Heb jij een leuke mop of een je voornaam en je deze rubriek? Mail ze met g023.nl leeftijd naar redactie@jon

UITGEVER: STICHTING JONG023

JONG023 – DECEMBER

VOLG ONS OOK OP INSTA! @k

inderkrantjong023

JAARGANG OPLAGE:

2,

7500

EDITIE

2020

9

KRANTEN

WOUTER VAN AALDEREN EN VELE ANDEREN.

Wil jij in de kinderkrant met je school, vrienden of hobby? Doe je iets leuks voor je buurt of de stad? Mail redactie@jong023.nl.

VORMGEVING: KIRSTEN VERMEULEN EN PAULIEN JANSEN BEZORGING: HURBY, WWW.HURBY.APP

Meer informatie en contact: redactie@jong023.nl www.jong023.nl facebook.com/jong023.nl

DE NIEUWE JONG023 VERSCHIJNT DONDERDAG

K

K

K

K

STICHTING

KIND &

KUNST

KENNEMERLAND

STICHTING

KIND &

KUNST

STICHTING

KIND &

KUNST

KENNEMERLAND

KENNEMERLAND

KENNEMERLAND

K

STICHTING

KIND & KUNST

K

K

KENNEMERLAND

K

STICHTING

KIND & KUNST

K

K

AMBASSADEUR: BERNT SCHNEIDERS

K K

Mail redactie@jong023.nl!

K

r een HET THEMA IS: VERVOER. Heb jij daa fiets, verhaal over? Rijd je op een bijzondere der moe skateboard, skelter? Werkt je vader of ellen? in het vervoer en wil jij daarover vert

JONG023 WORDT MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR:

K

28 JANUARI 2021


Haarlem

DECEMBER 2020

Wat was het fijnste moment dit jaar? En wat wens je voor 2021? “Mijn leukste moment was de eerste vergadering van de kinderraad. Ik leerde daar hoe ik een debat voerde en ik kreeg veel meer zelfvertrouwen. Ik zou graag iets voor de buurt of de stad doen. Ik wil een feest organiseren waar ouders hapjes maken voor de kinderen en zelf cupcakes versieren. Ik wil ook activiteiten organiseren zoals een springkussen.”

Burgemeester Jos Wienen is benieuwd naar de mening van basisscholieren in Haarlem. Daarom stelt hij elke maand een vraag in Jong023. Deze maand vraagt hij leden van de kinderraad hoe zij terugkijken op het jaar 2020. TEKST: JACQUELINE SCHADEE FOTO’S: BART LANDHEER

“Hoe kijk jij terug op afgelopen jaar? Wat gun je jezelf, je stad of de wereld?”

Burgemeester Jos Wienen FOTO: BIBI VETH

“Het leukste in dit jaar was dat we weer naar school mochten na een lange tijd thuis werken. Ik miste de kinderen en juf heel erg. Ik gun iedereen een beter jaar, dus geen corona meer. Ook wil ik dat mensen meer naar anderen omkijken. Dus als mensen hulp nodig hebben dat anderen hen helpen.”

“Mijn fijnste moment van het afgelopen jaar was dat ik na de selectietrainingen hoorde dat ik in de MD1 van Alliance kwam. Dat is een heel grote club, dus je komt niet zomaar in dat team. Ik wens voor 2021 dat iedereen gelukkig is, dat er minder armoede is en dat je lekker jezelf mag zijn.”

Maryem (11)

Nora (11)

Soukaina (11)

“Het fijnste moment van afgelopen jaar was toen corona er nog niet was. Ik gun iedereen dat het vaccin bewezen werkt en dat daarna corona weg kan.”

Jools (11) Vul zelf in...

“Ik vond het heel leuk dat we dit jaar drie ratjes kregen. We hadden helaas niet genoeg tijd voor ze, dus ze moesten weer weg. Ik wens dat we komend jaar naar Thailand gaan. We zouden afgelopen zomer gaan, maar dat ging niet door. Ik heb zin in kamp en in de musical en hoop op een leuke middelbare school.”

“We zouden het afgelopen jaar met de Koorschool acht concerten geven in New York. Dat ging vanwege corona niet door. We gaan nu waarschijnlijk naar Polen. Een fijn moment was dat we thuis een puppy kregen, Brisa. Ze is een zwarte Spaanse waterhond met een wit buikje. Ik wens dat iedereen gezond uit corona komt.”

Jonas (12)

Wiecher (12)

“Ik vind het heel leuk dat ik bij de kinderraad ben gekomen. Het is heel gezellig. Ik ben bevriend geraakt met Alma en Nora. Sporten vind ik ook leuk, ik doe aan badminton. Mijn vader geeft de trainingen. Ik wens mezelf toe dat ik een goede keuze voor de middelbare school maak. Ik wil graag tweetalig onderwijs. Het Schoter staat op 1, het Kennemer op 2.”

Demy (12)

Hoe kijk jij terug op afgelopen jaar?

teken jezelf

“Ik vind het heel leuk dat ik dit jaar in de kinderraad ben gekomen. We vergaderen over van alles en mogen ook dingen beslissen. Niet zo fijn is dat mijn konijn dit jaar is doodgegaan. We hebben nu muizen als huisdier, die zijn heel lief. Ik hoop voor komend jaar dat ik naar een leuke middelbare school ga.”

“De wereld gaat een beetje kapot. Ik maak me daar zorgen om, al kan het nog duizenden jaren duren. Het klimaat verandert, het wordt steeds warmer. Er zijn straks misschien geen ijsberen en pinguïns meer. Ik wens de hele wereld daarom een beter klimaat.”

Kees (11)

Kirsten (12)


DECEMBER 2020

Nieuws

KINDERLINTJES

Iets doen voor anderen

Mika (11), Zonne (10), Britt (10), Annika (10), Karlijn (10) en Iris (12) kregen eind november een kinderlintje. Ze hebben iets bijzonders gedaan voor hun buurt of voor andere mensen. “Al deze kinderen zijn een voorbeeld voor andere kinderen”, zei kinderburgemeester Quinten. TEKST: JACQUELINE SCHADEE, FOTO’S: JURRIAAN HOEFSMIT

Yara met oma Marian.

Met oma naar school Yara (9) ging op woensdag 25 november met haar oma Marian (72) mee naar school. Haar oma is inval-juf op de Liduinaschool Junoplantsoen. Yara zit zelf op de Hannie Schaftschool. Haar school was een paar dagen dicht vanwege corona. “Ik heb vanmorgen samen met oma rekenen gedaan”, vertelt Yara. “We hebben nu pauze. Thuiswerken is wel leuk, maar school vind ik leuker. Ik mis mijn vriendinnen.” TEKST EN FOTO: JACQUELINE SCHADEE

Staand: Maryem, Mika, Tjerk, Quinten, Iris, Annika. Op het bankje: Zonne, Britt, Karlijn.

I

edereen in Haarlem kon dit najaar kinderen nomineren voor een lintje. De kinderraad heeft na lang vergaderen besloten wie er een lintje verdienden. De lintjes werden op het stadhuis uitgereikt door Quinten, Maryem en Tjerk van de kinderraad.

Björn, Siebe, Laura en Mark.

De uitreiking van de lintjes.

Skeeleren voor statiegeld

Zonne, Britt, Karlijn en Annika krijgen een lintje omdat ze op skeelers lege flessen inzamelden. Het statiegeld, 113 euro, gaven ze aan de Voedselbank. De kinderraad vindt dat een sportieve actie, goed voor het milieu én goed voor mensen die niet veel geld hebben.

Zelf een bos planten

Haar eraf voor een pruik

Iris ruimt zwerfafval op en bakte tijdens de lockdown lekkers voor ouderen. Ze vangt ook buurt­ kinderen op. Iris liet een paar jaar geleden haar haar afknippen. Er werd een pruik van gemaakt voor kinderen met kanker. Zij verdient daarvoor een ­ lintje, vindt de kinderraad.

Hondje uitlaten

Mika krijgt een lintje vanwege zijn hulp aan mevrouw Lederina. Zij is oud en niet goed ter been. Mika laat al drie jaar haar hondje Sayang elke week uit, ook als het regent, stormt of sneeuwt. Hij helpt Lederina ook met Facebook en bakt appeltaart. Ze is daar heel blij om.

Volgend jaar weer

De kinderlintjes zijn een idee van raadslid Mostapha El Aichi. Volgend jaar worden er eind november weer kinderlintjes uitgereikt. Tijd genoeg dus om iets bijzonders te doen! ­

WIE VERDIENT VOLGENS JOU EEN KINDERLINTJE? ............................................................................

WAAROM?

............................................................................ Mail je antwoord naar kinderburgemeester@haarlem.nl en wie weet krijgt jouw kandidaat volgend jaar een lintje! ­

Naast basisschool De Zuiderpolder komt een klein bos: een tiny forest. Leerlingen van groep 5 mochten de eerste boompjes planten op donderdag 26 november, Boomfeestdag. “Het was leuk om te doen”, zeggen Seray en Suzanne. TEKST: GROEP

5 VAN JUF MEIKE, FOTO’S: JURRIAAN HOEFSMIT

“Eerst kregen we uitleg. We pakten scheppen. Daarna gingen we gaten graven in de grond. Daarin plantten we onze boom. Toen moesten we wormen uit een bak halen. We legden de wormen bij de boom”, vertellen Björn en Kuzey. “Wormen zijn goed voor bomen. En andersom”, zeggen Mark, Mats en Ella. Soufian: “Insecten zijn niet zulke knuffeldiertjes, maar wel lief en goed.”

Twee wensen

Duizend euro voor een goed idee! De gemeente zoekt nieuwe manieren om Haarlemse kinderen die opgroeien in armoede te helpen. Heb jij een idee? Je plannetje mag € 1.000 kosten. Mail je idee voor 18 december 2020 naar smsr@haarlem.nl.

Kuzey en Fayenne.

“Iedereen was hard aan het werk en gaf de bomen veel liefde”, vertellen Duygu en Laura. Siem en Sam: “We hoorden hoe bomen leven en hoe belangrijk ze zijn.” Dylana, Fayenne en Ela: “Bomen geven energie. Ze geven ook zuurstof. We zijn echte natuurvrienden.” Lola en Azra: “We mochten twee wensen doen. Wij wensen dat de bomen lang en gelukkig leven.”


Natuur en Milieu

Noor en Lotte koken voor Kerstmis Noor (10) en Lotte (9) van basisschool De Ark kregen op vrijdag 20 november les in duurzaam koken. Ze maakten een lekker én duurzaam gerecht: perentaartjes. Duurzaam betekent dat je de natuur zo weinig mogelijk belast. Lotte: “Duurzaam koken is beter voor de planeet.” TEKST: JACQUELINE SCHADEE

DECEMBER 2020 Noor

Recept 12 perentaartjes – lekker voor de kerstmaaltijd op school! Je hebt nodig: • 6 peren, niet te rijp • 1 citroen, alleen het sap • Kaneel • Honing • 12 plakjes bladerdeeg • 2 eetlepels melk • Amandelspijs • Amandelschaafsel

Lotte

FOTO’S: FLOOR GODEFROY

N

oor en Lotte maken de perentaartjes met juf Marjolein. Zij geeft al tien jaar kookles op De Ark. Juf Marjolein kookt duurzaam. “Ik gebruik het liefst fruit en groenten die buiten geoogst zijn. Ze komen niet uit een kas. Een kas verwarmen kost veel energie”, vertelt juf Marjolein. “Ik kook graag met voedsel uit Nederland. Het hoeft dan niet zo ver vervoerd te worden.”

Peren uit de buurt

Lotte: “Wij maken taartjes met peren. Peren zijn nu rijp en komen uit Nederland. Een gerecht met aardbeien zou nu niet duurzaam zijn. Aardbeien komen uit Spanje met een vrachtwagen of vliegtuig. Dat is slecht voor het milieu.” Noor: “Je kunt aardbeien beter in de zomer eten.”

Niets van dieren

Voor een stukje vlees zijn dieren én veevoer nodig. Vlees eten is daarom niet zo duurzaam. Lotte: “Als je heel erg duurzaam wilt zijn, word je veganist.

Je gebruikt dan niets dat van dieren komt. Ook geen ei of honing.” Noor en Lotte proeven veganistische ‘honing’. Die komt van planten, niet van bijen. Noor: “Ik vind honing van bijen wel lekkerder. Die is zoeter.”

Duurzaam koken doe je met…

…producten uit de buurt …groenten en fruit uit het seizoen …weinig of geen vlees Meer weten? Kijk op: jonglereneten.nl milieucentraal.nl roomforfood.nl

Speel het boodschappenspel Wil je meer ideeën en recepten voor duurzaam koken? Kom dan in de kassen van de Haarlemmer Kweektuin het boodschappenspel doen. Je leert er alles over duurzaam voedsel! Adres: Kleverlaan 9.

Noor: “Het ruikt echt lekker!” Lotte: “Het smaakt ook lekker!”

1

2

Schil de peren, snijd ze doormidden en haal het klokhuis eruit.

Leg de halve peren met de platte kant op bakpapier.

4

5

Leg het bladerdeeg over de halve peer, prik er gaatjes in en strijk er melk over.

Doe de peren 15 minuten in een oven van 200 graden.

3

Meng honing en citroensap. Smeer dat op de peren. Strooi er kaneel over.

6

Laat de peren afkoelen en vul ze met amandelspijs. Bestrooi met amandelen.

EET SMAKELIJK!!! TIP: VUL DE PEREN MET KAAS EN WALNOTEN VOOR EEN HARTIG(ER) GERECHT. DEZE PAGINA WERD GEMAAKT SAMEN MET NATUUR EN MILIEU-EDUCATIE HAARLEM (NME), DE GROENE MUG EN JONG LEREN ETEN.


DECEMBER 2020

FAMILIE EN VRIENDEN

EEN PLEEGGEZIN ZIJN

“WE VINDEN HET HEEL GEZELLIG” De zussen Lisha (14), Larah (16) en Leanne (18) zijn met hun ouders Ilse en Wolter een pleeggezin. Ze vangen kinderen op die niet bij hun

Leanne en Lana zijn pleegzussen. “Voor ons is het heel normaal.”

eigen ouders kunnen wonen. Lana (9) kwam als baby bij het gezin. “Het is voor mij heel normaal”, zegt ze. TEKST: JACQUELINE SCHADEE

FOTO’S: MIRANDA BRUINSMA

D

e familie woont in de Kleverparkbuurt. Je ziet aan de buitenkant niet dat hier soms wel tien mensen wonen. Voor het huis staat hun bus. “Een gewone auto is te klein voor ons”, lacht Ilse. Lana heeft een stapelbed op haar kamer. Ze slaapt er nu alleen in. Soms deelt ze haar stapelbed met een pleegbroertje of -zusje dat tijdelijk wordt opgevangen.

Crisis

De afgelopen jaren ving het gezin negen kinderen op. Twee van hen bleven: Lana en haar pleegbroer. Andere pleegkinderen kwamen tijdelijk. Ze werden opgevangen omdat er thuis plotseling een moeilijke of gevaarlijke situatie was. Crisisopvang, heet dat. Deze kinderen bleven een paar weken of maanden.

Kort of lang bezoek

Lana ziet haar biologische moeder en haar biologische vader eens per maand. “Dat vind ik fijn”, zegt Lana. “We spreken af bij het gebouw van Kenter Jeugdzorg. We hebben soms een kort bezoek en soms een lang bezoek. Bij een kort bezoek kletsen we alleen. Bij een lang bezoek doen we iets leuks, zoals bowlen of spelletjes. De mevrouw van Kenter gaat dan ook mee.”

Zondagmorgen. De familie vindt het gezellig om samen te brunchen.

PLEEGGEZIN WORDEN? In Haarlem zijn nu 125 pleeggezinnen. Er zijn nog veel nieuwe gezinnen nodig. Kinderen opvangen kan ook in deeltijd, bijvoorbeeld om het weekend. Informatie: kenterjeugdhulp.nl

Samen verzorgen

“We vinden het allemaal heel gezellig als er een pleegkindje komt”, vertelt Leanne. “Als we een baby’tje krijgen, zorgt mijn moeder er niet in haar eentje voor. Ieder van ons kan een flesje geven en een luiertje verschonen. We doen het echt samen. Ik heb daardoor niet het gevoel dat ik aandacht mis. De kinderen die we opvangen zijn ook altijd jonger dan het jongste kind in huis. Een pleegbroertje of -zusje voelt daardoor minder als een bedreiging.”

Uit eten

De familie heeft een vast ritueel als een pleegkind afscheid heeft genomen. “We gaan altijd met het gezin uit eten”, vertelt Ilse. “We evalueren hoe we vonden dat het ging. We bespreken of we een nieuw kindje willen opvangen. Als iemand van ons dat niet wil, gaat het niet door. We willen dat iedereen erachter staat.”

Een fijn huis

Lana deelt haar stapelbed soms met een pleegzusje of -broertje.

Leanne: “We zijn nu twaalf jaar een pleegfamilie. Het heeft ons gezin hechter gemaakt. Doordat mijn zussen en ik veel ervaring met kinderen hebben, worden we vaak gevraagd als oppas. Ik vind het belangrijk dat iedereen op de wereld onderdak heeft. Ik ben blij dat wij kinderen die dat nodig hebben een thuis kunnen geven.”


DECEMBER 2020

WIE IS JOUW BFF EN WAAROM?

YIGIT EN HASAN ZIJN HET LIEFST SAMEN Yigit (11) en Hasan (11) zijn onafscheidelijk. Ze kennen elkaar al sinds hun tweede jaar en zitten nu in groep 7 van de Don Boscoschool. Yigit en Hasan zijn zeven dagen per week samen.

Rumeysa (11) en Dina (10) van de Don Boscoschool zijn BFF’s sinds groep 6. Rumeysa: “Dina vond mij grappig en ik haar. Ze maakt leuke grapjes en ze is lief.” Dina: “We vinden het leuk om samen buiten te spelen of om lekkere dingen te kopen. We lachen vaak als we iemand op een grappige manier napraten.”

TEKST EN FOTO: FLEUR LEEFLANG

Yigit: “We zijn op dezelfde dag geboren, we begonnen op dezelfde dag met zwemles en we begonnen op dezelfde dag met basketbal.’’ Hasan: “We doen alles samen. We zeggen soms ook letterlijk hetzelfde. Yigit weet vaak al wat ik wil zeggen, nog voordat ik het uitspreek.’’

Ruzie oplossen

Yigit en Hasan.

Leyla (11), Don Boscoschool: “Serena heet mijn allerbeste vriendin. Ze is 10 jaar en ik ken haar al vanaf haar geboorte. Ik logeer heel vaak bij haar. We slapen dan in de woonkamer. Onze langste ruzie duurde tien minuten. We maken het altijd snel goed. Dan zeg ik: “Wat zullen we gaan doen?"

Merel (11), Bavoschool Revius: “Mijn allerbeste vriendin heet Fay. Ze is 12 jaar. Ik ken haar twee jaar. We zitten in hetzelfde dansteam en doen mee aan wedstrijden. Het leukst aan Fay vind ik dat ze grappig is. En ze luistert goed als ik iets wil vertellen."

Yigit heeft ook andere vrienden, zegt hij. “Maar Hasan is mijn alles, gewoon mijn beste vriend. Als we ruzie hebben, lossen we dat in een minuut op. Dan zeg ik ‘sorry’ en dan zegt Hasan: ‘Ik kon ook wel wat meer zoals jij denken’. En dan spelen we verder.”

Lisa (11), Bavoschool Revius: “Mijn beste vriendin is Sofie. We zitten samen op paardrijles. En we verzorgen twee pony’s. We spreken graag af en we logeren graag bij elkaar. Sofie is heel ‘droog’: ze zegt vaak iets zonder erbij na te denken. Ik moet vaak om haar lachen."

Samen met vakantie

De ouders van Yigit en Hasan zijn ook goede vrienden. Hasan: "We gingen deze zomer met z'n allen naar België. We zaten midden in de natuur." Yigit: "We gingen in onze zwembroeken het water in om een vis te vangen. Het was een geweldige dag."

3

Na school heeft iedereen al een speelafspraak. Jij…

Geef antwoord op de vragen en ontdek wat voor vriend jij bent. Overal waar vriend staat, kun je ‘vriendin’ lezen.

1 2

Je beste vriend kreeg de Pokémon-kaarten die jij graag wilde hebben.

A. Ik speel liever niet meer met hem. B. Ik probeer met hem te ruilen. C. Ik zeg dat ik heel blij voor hem ben.

Je spreekt af met een vriendje. Een klasgenoot wil ook mee. Wat doe je?

A. J  e zegt ‘nee’, want je hebt al een speelafspraak. B. Je overlegt met je vriend wat jullie doen. C. Dat mag, hoe meer mensen, hoe leuker.

A. …wordt boos op je vrienden. B.  …vraagt of je je mag aansluiten bij anderen. C. …speelt die middag alleen.

Wat heb je geantwoord? Vooral A Je vindt het soms best lastig, vriendschappen. Dat is heel normaal! Praat er eens over met een volwassene als je wilt. En: probeer het leuke in andere mensen te zien.

Vooral B Twee vrienden hebben ruzie. Wat doe jij?

4

A. H  et irriteert me. Ik zeg dat ze gezelliger moeten doen. B.  Ik vraag wat er aan de hand is en probeer te helpen. C.  Ik bemoei me er niet mee. Het gaat mij niet aan.

5

Je BFF spreekt steeds vaker met iemand anders af.

A. Je wordt boos op hem of haar. B.  Je haalt je schouders op en zoekt een andere BFF. C.  Je vraagt bezorgd of er iets aan de hand is.

Je zoekt graag naar een oplossing. Je helpt ook graag. Dat doe je heel goed! Je mag het natuurlijk zeggen als je iets niet leuk vindt. Dat hoort ook bij vriendschap.

Vooral c Je lijkt een makkelijke en meegaande vriend te zijn. Je hoeft natuurlijk niet altijd anderen hun zin te geven. Zorg goed voor jezelf!

Wil je weten hoe goed anderen jou kennen? Op dare2021.com kun je leuke testjes maken. Je stuurt daarna een link naar vrienden of familieleden.


8

DECEMBER 2020

Cultuur

Zübeyde: “Het museum krijgt van mij een 9,5.”

Deniz: “Het museum krijgt een 10 van mij.”

Frans Hals Museum

Zübeyde (9) en Deniz (9) van basisschool de Erasmus gingen donderdag 26 november naar het Frans Hals

Museum. Ze bekeken oude en nieuwe kunstwerken zoals schilderijen, foto’s, grote boeketten, een poppenhuis en tekeningen.

TEKST: JACQUELINE SCHADEE, FOTO’S: FJODOR BUIS

Z

übeyde en Deniz komen voor het eerst in het Frans Hals Museum. Het museum is in het centrum van de stad. Juf Maartje geeft de rondleiding. “Het gebouw is al meer dan 400 jaar oud”, vertelt ze. “Vroeger woonden hier oude mannen. Nu is het een museum.”

zegt ze. Deze zaal wordt omgebouwd tot Studio F. Je kunt daar vanaf de kerstvakantie een digitale workshop volgen van kunstenaar Angela Tellier.

Nog eens

“Ik wil hier nog eens naartoe met al mijn vriendinnen en een paar jongens”, zegt Zübeyde. Deniz: “Ik vond het heel leuk. Ik had niet gedacht dat er zo veel schilderijen waren.”

Rijke vrouwen

FOTO: MARLOES KOMIN

Deniz en Zübeyde bekijken eerst schilderijen van rijke dames. Ze dragen mooie kleding en dure sieraden. “Deze mevrouw is heel bleek”, zegt Deniz bij een schilderij. “Ik kan zien dat ze rijk is, want ze heeft gouden ringen. Ze kijkt een beetje streng. Ik vind dat ze op Mona Lisa lijkt. Haar haar zit strak naar achteren. Ik zie niet één haartje op haar voorhoofd!”

Poppenhuis voor volwassenen

Frans Hals

Deniz en Zübeyde kijken ook naar schilderijen van schutters, een soort politie-agenten. Ze zijn gemaakt door Frans Hals. “Net echt”, zegt Deniz. “Deze schilderijen lijken op de Nachtwacht”, zegt Zübeyde. Frans Hals schilderde niet alleen rijke mensen. Maartje laat een schilderij zien van een vissersjongen op het strand. “Hij moet nog naar het centrum van Haarlem lopen met zijn mandje vis. Toch lacht hij stoer”, zegt Maartje.

Deniz en Zübeyde krijgen een bloem van het museum.

FOTO: MARGARETA SVENSON

In een klein halletje staat een heel groot poppenhuis. Het komt uit 1699. Het poppenhuis was niet voor kinderen, vertelt Maartje. “Het was van een deftige dame uit Amsterdam. Het poppenhuis zag eruit zoals haar eigen huis.” Deniz: “Ik vind het heel mooi. Het lijkt op het Pietenhuis uit het Sinterklaasjournaal.”

Juf Maartje wijst op een kunstwerk van Jan van Scorel.

Eigen tekeningen

In de laatste zaal hangen tekeningen die museumbezoekers hebben gemaakt. Deniz doet snel een keersom. “Het zijn er 7x40, dus 280”,

Zübeyde: “Het poppenhuis is heel mooi.”

Het Frans Hals Museum is gratis voor kinderen tot en met 18 jaar. Reserveer je kaartje via franshalsmuseum.nl.


Sociaal

DECEMBER 2020

9

WELK BOEK PAST BIJ ONS? 1

DIKKE VRIENDEN

Je vindt in dit boek verschillende verhalen over vriendschap: over beste vrienden zijn, over ruzie en het weer goedmaken, clubjes, feestjes en over vriendschap met een huisdier of met je opa. Voor 7 jaar en ouder.

3

Het (on)gewone verhaal van Bo (en Tom), Tineke Honingh

Bo, die spastisch is, verhuist vanuit de stad naar een klein dorp. Al vanaf de eerste schooldag helpt Tom haar. Maar Tom houdt iets voor haar achter, en Bo ook voor Tom. Vanaf 10 jaar.

Tony (12), Bryan (10) en Junior (11) zitten in groep 7/8 van de Monseigneur Huibersschool. Hun juf noemt ze ‘de drie musketiers’. Junior: “We zijn altijd samen. We bedenken meestal ons eigen spel.” Bryan: “We leerden elkaar kennen in groep 2. We praten graag Engels.” Junior houdt het meest van lezen. “Ik lees elke avond voor ik ga slapen.” Tony: “Ik lees ook graag, maar dikke boeken vind ik lastig.”

4

Spreek je chocola?, Cas Lester

Als Jaz in de brugklas zit, komt Nadima bij haar in de klas. Zij is gevlucht uit Syrië en spreekt de taal nog niet zo goed. Ze hebben een klik en zo ontstaat een bijzondere v ­ riendschap. Voor 10 jaar en ouder.

TEKST EN FOTO: FLEUR LEEFLANG

Zit je ergens mee? Vraag het CJG!

Vraag

Maggie (9): “De CJG-rubriek

is mijn lievelingsrubriek. Er staan altijd goede adviezen in. Kunnen jullie eens schrijven over kindermishandeling?”

Hoi Maggie, Wanneer ik denk aan kinderen die beschadigd worden door mishandeling, maakt mij dat heel verdrietig. Kinderen kunnen zich niet goed beschermen tegen een volwassene. Als het thuis niet veilig is... waar dan wel?

Wat is (kinder)mishandeling?

FOTO: MIRANDA BRUINSMA ILLUSTRATIES: WILLEMIJN VAN BENTHEM

2

Spekkie en Sproet, Vivian den Hollander

Spekkie en Sproet zijn beste vrienden. Spekkie houdt erg van speuren. Ze heeft altijd een opschrijfboekje bij zich. Sproet ­ helpt haar altijd. Ze beleven spannende dingen. Vanaf 7 jaar. ­

Wyp: “Je vindt in de Bibliotheek veel boeken over vriendschap. Ik geef jullie vier fijne boekentips. Om alleen te lezen of samen met je beste vriend of vriendin… In ieder geval veel leesplezier!”

Een coach van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) beantwoordt elke maand een vraag in Jong023. Heb je een vraag? Mail redactie@jong023.nl.

Het dikke vriendenboek

Khaties geeft antwoord

Mishandeling is iemand anders pijn doen of beschadigen. Je kunt iemand lichamelijk of emotioneel mishandelen. Lichamelijk is bijvoorbeeld iemand slaan. Met emotioneel bedoelen we dat een kind niks goed kan doen, genegeerd wordt of uitgescholden. Er zijn wetten en regels gemaakt om kinderen hiervoor te beschermen. Zo belangrijk zijn jullie!

Hulp is echt nodig

Het is moeilijk om erachter te komen dat iemand pijn wordt gedaan. Ouders en kinderen schamen zich er vaak voor. Ze praten er niet graag over. Er kan alleen hulp komen als mensen het zien gebeuren óf als kinderen er zelf over vertellen.

Hoe gaat het bij jou?

Is er bij jou vaker ruzie dan gezelligheid? Voel je je thuis vaker verdrietig of boos, dan blij? Wordt je broertje of zusje pijn gedaan? Maak je je zorgen om iemand? Het is belangrijk om dit te vertellen aan iemand die je vertrouwt. Je kunt je meester of juf om advies vragen. En de CJG-coach van school kan in de klas komen praten over kinderrechten. Lieve groetjes, Khaties P.S. Een boek lezen kan ook helpen. Zoals ‘Blauwe plekken’ van Anke de Vries en ‘Grote mensen mogen ook niet slaan’ van Ilona Lammertink.

Bij het CJG werken mensen die jou en je ouders kunnen helpen met vragen over lastige dingen DIT ARTIKEL IS GEMAAKT IN SAMENWERKING MET thuis, op school, of ergens anders. Kijk voor meer informatie www.cjgkennemerland.nl. Ook ietsopdoen voor een ander? Schrijf je in op haarlem.buuv.nu.


10

DECEMBER 2020

Winnaars

WAT EEN WINNAARS!

FLORIS EN JET

Er werden de afgelopen weken veel prijzen uitgereikt in Haarlem. Je ziet op deze pagina trotse winnaars van de Striptekenwedstrijd, de Wapenontwerpwedstrijd, de Schrijfwedstrijd en de Tekenwedstrijd van J.K. Rowling. TEKST: JACQUELINE SCHADEE

FOTO'S: JACQUELINE SCHADEE, KARIN DUIN, ANNE ECKHARDT

MINNE

STRIPTEKENWEDSTRIJD Jeugdfonds Sport & Cultuur Opdracht: teken je held. Winnaar: Minne (11), De Peppelaer (3e prijs). “De hoofdpersonen van mijn verhaal zijn antilichamen. Ik kan niet zo goed mensen tekenen, vandaar. De strip gaat over antilichamen die strijden tegen vijandige virussen. De strijd speelt zich af in de buik van mijn broertje. Super-anti schakelt uiteindelijk de virussen uit.” Minne won met zijn strip de derde prijs in de Striptekenwedstrijd. “Sterk getekend met tekeningen die ook diepte hebben. Knap gedaan”, schrijft de jury. Minnes strip komt in een stripboek en zal te zien zijn op een expositie.

TEKENWEDSTRIJD J.K. Rowling, schrijfster van Harry Potter Opdracht: maak een tekening voor ‘Ickabog’. Winnaars: Floris (9) en Jet (7), Beatrixschool.

Wel 141 kinderen deden mee aan de schrijfwedstrijd van de Bibliotheek. De prijs? Een boekenpakket en, voor Franka, een privé-rondleiding door Teylers Museum. “Franka heeft een prachtig en origineel verhaal geschreven”, schrijft de jury in het rapport. “Haar verhaal is meteen spannend en interessant.” Het verhaal van Thijs is grappig: de hoofdpersonen hoppen met een teletijdmachine door de geschiedenis. Sarah schreef een verhaal met humor over de tijd van schilder Rembrandt. En het verhaal van Freya vond de jury origineel, net een computerspel. De winnende verhalen lees je op bibliotheekzuidkennemerland.nl bij ‘Nieuws’.

NOOR, JOSEPHINE, LIV

Noor met kinderburgemeester Quinten.

Josephine

De tekeningen van Floris en zijn zus Jet staan in het nieuwste boek van J.K. Rowling, ‘Ickabog’. Floris: “J.K. Rowling had een stukje uit het boek op internet gezet. Je moest daar een illustratie bij maken. De mooiste tekeningen zouden in de Nederlandse uitgave van haar boek komen. Jet wilde wel meedoen. Ik dacht: als ik niet meedoe, krijg ik misschien spijt. Ik had nooit verwacht dat we allebei zouden winnen!” Jet weet nog goed hoe ze hoorde van de prijs: “Ik was superblij. We mogen voor duizend euro aan boeken aan onze schoolbibliotheek geven.”

FRANKA

SCHRIJFWEDSTRIJD Bibliotheek Zuid-Kennemerland Opdracht: maak het verhaal van schrijfster Rian Visser af. Winnaars: Franka (12), Stedelijk Gymnasium; Thijs (9), De Ark; Sarah (10), St. Bernardusschool; Freya (9), Julianaschool.

Noor tekende slingers, vlaggen, feestmutsen en hartjes op het nieuwe stadswapen van Haarlem. “Hij is wat vol geworden. Maar ik kon niet meer stoppen”, zegt ze tegen Haarlems Dagblad. Alle prijswinnaars werden met hun klas uitgenodigd op het stadhuis van Haarlem voor een rondleiding, een poppenkastvoorstelling, cadeautjes en een ontmoeting met kinderburgemeester Quinten en wethouder Jur Botter.

Liv (vooraan)

WIN € 500

WAPENONTWERPWEDSTRIJD Gemeente Haarlem Opdracht: ontwerp een nieuw stadswapen voor Haarlem. Winnaars: Noor (9), Koningin Emmaschool; Josephine (9), Dreefschool; Liv (10), De Trapeze.

voor iets leuks met je klas De kerstbomen worden dit jaar anders ingezameld dan anders. Spaarnelanden haalt de bomen op. Kinderen kunnen geen kerstbomen brengen in ruil voor lootjes. Ze kunnen gelukkig wel weer 500 euro winnen. Je maakt kans op de superprijs door mee te doen met de Haarlemse Kerstspeurtocht. Dit is een puzzeltocht door de stad waarbij je vragen moet beantwoorden. Onder de goede inzendingen wordt de superprijs van 500 euro verloot. De prijswinnaar mag hiermee iets leuks doen met de hele klas. Je kunt ook andere prijzen winnen. Informatie over de speurtocht vind je vanaf 16 december 2020 op www.spaarnelanden.nl. Je kunt hier ook het opdrachtenblad downloaden. Je kan het opdrachtenblad ook afhalen op verschillende plekken in de stad.


Sport

DECEMBER 2020

11

LEKKER SPORTEN IN DE KERSTVAKANTIE KERSTVAKANTIE Hou je van sport of spel? Kom dan 22 of 23 december naar het Kennemer Sportcenter. Je kunt je uitleven met tennis, basketbal, badminton, volleybal, hockey, voetbal, tafeltennis en handbal. Je kunt ook een nep-sneeuwballengevecht houden en de coole VR-game Space Heroes spelen. Cato (10) en Joppe (10) doen zeker mee. TEKST EN FOTO’S: JACQUELINE SCHADEE

D

e Sport-In Fun Experience wordt zoals altijd georganiseerd door SportSupport. Ervaren buurtsportcoaches begeleiden de sporten en spellen. Het programma is dit jaar aangepast aan de corona-maatregelen. Deelnemers geven zich op voor de activiteiten in één van de vier hallen. Ouders mogen niet blijven kijken.

Cato: “Ik doe zeker weer mee.” Joppe: “Ik vond het vorig jaar heel leuk.”

Met een vriendje

Cato en Joppe van de Liduinaschool doen dit jaar weer mee aan de Sport-In Fun Experience. Cato: “Ik deed vorig jaar mee met mijn vriendin Fien. We gingen klimmen en turnen. We deden ook een nerfbattle.” Joppe: “Ik deed vorig jaar mee met een vriendje van school. We gingen klimmen, nerven en trampolinespringen. Ik vond het heel leuk.”

SCHRIJF JE IN! Inschrijven kan via www.sportindewijk.nl. Per zaal zijn er 24 plekken voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar. Meedoen kost € 3,50 per persoon.

Samen sporten

Veel activiteiten in de hal gaan dit jaar niet door. Cato en Joppe vinden het niet erg, zeggen ze. “Het is altijd leuk om samen te sporten”, zegt Cato.

Hier moet je zijn voor de Sport-In Fun Experience.

DEZE PAGINA IS GEMAAKT IN SAMENWERKING MET

“FREERUNNING IS SUPERLEUK!” Hugo (9) deed in november mee met drie gratis workshops freerunning in Speeltuin Delftwijk. “Toen ik hoorde over de workshops, wilde ik er gelijk heen”, vertelt hij. Hugo zit op de Ter Cleeffschool. Hij kende freerunning van YouTube-filmpjes. TEKST: EDITH BIJL, FOTO’S: SANDRA REEB-GRUBER

3

1

2

5

4

“Freerunnen is een manier om snel weg te rennen voor mensen die je aanvallen. Zo is freerunning ontstaan”, vertelt Hugo. “Het is nu meer een sport geworden. Je neemt de kortste route en springt daarbij over tafels en bankjes. Je kunt zelfs van gebouw naar gebouw springen, maar dan moet je écht heel goed zijn.”

Druk bezig zijn

“Ik vind freerunning leuk omdat je zo druk bezig bent. Je leert veel trucs, zoals salto’s”, vertelt Hugo. Hij zou graag op freerunning willen, maar hij heeft het te druk. “Ik zit al op voetbal en ik speel bandy, een soort ijshockey. Ik maak ook veel whielies op mijn fiets.” Bij een whielie rijd je op het achterwiel met het stuur omhoog.

6 Hugo maakt een salto in 6 stappen 1. “Ik neem een grote aanloop.” 2. “Ik spring diep in de trampoline.” 3. “Ik zet me af en doe mijn kin op mijn borst.” 4. “Ik maak snel een koprol in de lucht.”

5. 6.

“Ik vlieg!”

“Ik land met mijn voeten op de grond.”

Heb je nog nooit een salto gemaakt? Vraag of een volwassene je helpt. De lessen freerunning zijn voorbij, maar je kunt nog elke woensdag van 15.15 tot 16.15 uur gratis sporten in het Van Schendelplantsoen. Kijk op sportindewijk.nl bij ‘Jeugd’.


12

DECEMBER 2020

BIJ ONS

Hoe vier jij dit jaar Kerstmis? Het kerstfeest van 2020 is anders dan anders. Hoe vier je Kerstmis in tijden van corona?

TEKST EN FOTO'S: FLEUR LEEFLANG

NIENKE (11), BAVOSCHOOL REVIUSSTRAAT

“We gaan met kerst meestal naar Zwitserland. Mijn moeder komt daarvandaan. Als we in Haarlem blijven, gaan we meestal naar de kerk. We kunnen dit jaar niet naar de kerk én niet naar Zwitserland. Ik vind dat jammer. Het leukste aan kerst vind ik de cadeautjes onder de boom. Dat kan gelukkig nog wel.”

“Wij vieren geen Kerstmis, want we zijn moslim. We gaan in de kerstvakantie normaal gesproken naar mijn moeders familie in Duitsland. Dat kan niet door corona. Ik speel nu met mijn moeder en zusje. We wandelen elke avond. Als mijn vader ’s avonds thuiskomt, kijken we een film.”

“Kerst vier ik altijd met mijn moeder en mijn ANISSA (11), stiefvader MGR. HUIBERSin Gent, SCHOOL België. De familie van mijn stiefvader woont daar. Dit jaar blijven we thuis. De kerstboom komt in de woonkamer te staan. Het leukst aan kerst vind ik de cadeautjes. We spelen online bingo met de familie in Gent. Dat is heel leuk.”

“We kunnen dit jaar niet met de hele familie kerst vieren bij mijn opa en oma. Ik vier het thuis met mijn ouders. Op eerste kerstdag hebben we een kerstbrunch. Tweede kerstdag gaan we gourmetten. We kopen cadeautjes voor elkaar. Het leukst aan kerst vind ik dat we gezellig samen zijn.”

RACHEL (11), MGR. HUIBERSSCHOOL

“Wij vieren Kerstmis meestal met mijn Bulgaarse familie in Nederland. We zijn soms met wel vijftig mensen. Dit jaar blijven we thuis. Misschien komt mijn tante. SEZI (11), MGR. Mijn moeder maakt Bulgaars HUIBERSSCHOOL eten. Na het eten pakken we cadeautjes uit. We doen om twaalf uur ‘s nachts een wens en steken vuurwerk af.”

EN JIJ? (HOE) VIER JIJ KERSTMIS DIT JAAR?

MIKAIL (11), DON BOSCOSCHOOL

JONG023 WENST IEDEREEN EEN FIJNE KERSTVAKANTIE!

PUZZEL

Schrijf je antwoord in de witte vakjes. De letters in de gele balk vormen een woord. Mail dit woord, samen met je voornaam, je school en je leeftijd voor 14 januari naar redactie@jong023.nl.

Tijn (9) van de Koningin Emmaschool won de puzzelprijsvraag van november. Van harte gefeliciteerd! De oplossing was ‘stadhuis’. Ook Lodewijk, Rafaël, Fien, Doina, Ali, Boris, Teun, Elise, Zeger, Thijmen, Ties, Sebas en Marre stuurden het goede antwoord.

We verloten onder de goede inzendingen een boekenbon van Kinderboekhandel Kiekeboek. Alleen de winnaar krijgt bericht.

Wie krijgt een lintje

Wat doen Noor en Lotte

Waarmee kun je 500 euro

omdat hij een hondje

in de peertjes?

winnen? Kerst……….

uitlaat?

PAGINA 5

PAGINA 10

PAGINA 4 Wat voor bed heeft

Wat maakt Hugo op de

Hoe heet het kleine bos

Lana?

trampoline?

bij de Zuiderpolderschool?

PAGINA 5

PAGINA 11

PAGINA 4 Wat vond Zübeyde het

Uit welk land komt Nienkes

In welke plaats gaan Luc

mooist in het museum?

moeder?

en Raul naar school?

PAGINA 8

PAGINA 12

PAGINA 1

Profile for Jong023, de Haarlemse kinderkrant

Jong023 van december 2020  

Haarlemse kinderkrant

Jong023 van december 2020  

Haarlemse kinderkrant

Advertisement