Page 1

KINAN DEEB.

ARCHITECTURE PORTFOLIO

2016-17

COVER: SCHOOL OF FOLLONICA


INDEX

Curriculum Vitae

4

_Projects School Of Follonica

6

Isolotto Community Centre

16

Santa Verdiana Extension

22

_Competitions Build your Future

28

Temple of Tanaff

32


KINAN DEEB Master’s Degree in architecture (Università degli studi di Firenze) kinandeeb@gmail.com

6/9/1992

Date of birth

Syrian

Nationality

Via del Mezzatta, 50135, Florence, Italy

Address

+39 345 764 7360

Phone

kinan_2222

Skype

https://www.behance.net/kinandeeb

Web

https://www.facebook.com/kinan.deeb

_2D Draft:

Skills

Revit, AutoCAD, Allplan. _3D Modelling & Rendering:

3Ds Max+Vray, Rhino3D, Cinema4D, Corona, Grasshopper, Google Sketch Up, Marvellous Designer and Zbrush. _Graphic applications:

Adobe Photoshop, Adobe InDesign, Adobe illustrator, Adobe After-Effects. _Analytical Programs:

Qgis, DIVA, Ecotect, Open Studio, Flow design -Good knowledge of Visual Basic programming language. 4


Junior Architect // wulf architekten - Stuttgart, Germany

Work Experience

Sept 2016 - Nov 2016 -Participated in four different architectural competitions.

Administrator // Syrian Researchers organisation - Website Feb 2012 - Sept 2016 -Translating, writing and preparing architectural articles

Junior architectural assistant // Hani Sulaiman - Homs, Syria Sept 2010 - Jan 2011 -Exterior design of building and 3D modelling.

Master’s Degree // Università degli studi di Firenze (Italy)

Education and Training

Class of 2017 -Architecture Design, Executive Design, Urban Planning.

Bachelor’s Degree // Damascus University (Syria) Class of 2014 -Architectural Design, Executive Design Urban Planning, Interior Design, Landscape Design.

Mobility // Aristotle University of Thessaloniki (Greece) -Urban and regional Planning

Arabic (mother tongue), English (fluent) Italian (work proficiency) German (intermediate)

Language Skills

Syria Pre/Pro/Post Workshop The Royal Danish Academy of Fine Architects Without Borders-Damascus University 15 April 2014 Urban Culture Workshop Think Architecture (Syria) 13 Nov 2012 5

Extracurricular involvement


1. West facade render

SCHOOL of FOLLONICA

Environmental lab 2017-20 16 // Follonica, Italy Università Degli Studi Di Firenze Starting from the idea of bringing back the golden age of Follonica city, the industrial times mark a strong identity to the school that will represent a factory producing the future of the city by providing the best environment for the student to be prepared for tomorrow’s world in terms of deep connections between the Context, Environment and the Identity of the area. 6

1 1


7


School of Follonica

Compact design, harmony with the context and letting the building breath by separating it while keeping the same organic entity. Sun direction optimizing each of the two schools and creating public and semi pubic focus points around the school. Using Follonica’s industrial buildings morphology as a further connection with the context.

1

8


1 2 3 4 5 6 7 8

-Outside playground for both students and the public after hours. -Vegetable and flower garden for the students and the public. -Resting spaces in-front of the restaurant/bar for also after hours activities. -The school main entrance where the bus and the parents drop the students. -Parking area in a close walking proximity. -The west side street being a limited access path for cars. -The existing pine trees create a barrier forcing a one-sided access point. -The hill in-front of the school entrance is strongly connected to the building for future utilization.

5

7

4 3 1 8

6

2

1. Design concept stages 2. Axonometric view showing functions around the area 9

2


School of Follonica

Labs

Music Section

Auditorium

Classrooms

1 Public access path leading to the Auditorium, Gym and Library Students access movement path allowing free roaming between the schools 10

Library

Gym


2

1. Function Diagram 2. Gym 3. South school interior 11


School of Follonica

1

2 12


3

4

By converting the traditional classroom into a “learning studio” an advanced learning model could be achieved, giving flexible spaces that support small groups like peer learning zones. As well as an active zone included in the classroom transforming from the more classical ways of teaching. The design of the facade allows for calmer lighting in the passive and peer learning zones in the class compared to the active zone following the type of the activity.

1. Ground plan 2. Section BB’ 3. First floor plan 4. Second floor plan 5. Section AA’

5 13


School of Follonica

1. Roof -

1 2

Aluminium plates Clip Extruded polyurethane panels Corrugated sheet + concrete Sawtooth reticular structure

2. Technical space -

Engine for the façade’s movement Ventilation pipe Glass wool insulation THK: 6 cm Corten fixed panels THK: 0,4 mm

3. Interactive facade - structure -

Corten movable panels THK: 0,8 mm Glass parapets THK: 5cm Flooring Mortar laying Glass wool insulation THK: 6cm Corrugated sheet W: 8 cm THK: 0,4 mm Steel pillar 40 x 40 cm Steel beam 20 x 40 x 50 cm

4. Floor composition - Flooring - Mortar laying - Welded mesh - Corrugated sheet + concrete W: 12,5 cm THK: 1 cm - Steel beam 20 x 40 x 50 cm - Thermal Break

3

4

5. Foundation floor composition -

5

1

2

Morning

Midday 14

Flooring Mortar laying Raised floor system Cement filling Welded mesh Igloo - Screed Ventilation grill / Aeration tube

_P.S: Grasshopper with DIVA, Qgis, Revit and Ecotect were used for the environmental analysis.


3

1. Detailed section 2. Solar sensitive panels diagram 3. South facade Render 15


1. South west view

COMMUNITY CENTRE ISOLOTTO

Town Lab 2017-2016 // Isolotto, Florence, Italy UniversitĂ Degli Studi Di Firenze The idea of creating a community centre in the middle of the studied area will redefine the current weak square and create a magnet pulling people starting from Isolotto district itself, also people from the surrounding areas targeting different ages improving the liveability of the square and the neighbourhood. All of this will allow for day and night activity that especially invites younger generation to stay in this place in addition to the nearby Florence centre. 16

1


17


Isolotto Community Centre

1

The aim is to create smaller squares with better proportions, one facing the church and one facing the river. Extra installation to be a division and protection from the cars path, and the ground floor of the community centre then to be freed. The market place becomes the bridge between the two squares, and an opening in the building to minimize the shade underneath. Connecting further more with the context by orienting two openings at the church to the south and at the park to the north.

1. Design Concept stages 2. Axonometric view 3. Function diagram 18


2

Gym Restaurant

Multi-purpose room Bar

Market

Art workshop CafĂŠ

3 19

Cooking class


Isolotto Community Centre

A - Pavement 2mm - Water Insulation 1mm - Sound absorber sheets 1mm - Levelling screed 1.5mm - Screed 10mm - Corrugated sheet 0.5 - Steel structure 15 - Insulation with corrugated panel sandwich 9mm - Counter Top 2mm B - Pavement 2mm - Sound absorber sheets 1mm - Levelling screed 1.5mm - Screed 10mm - Corrugated sheet 0.5 - Steel structure 15 - Insulation with corrugated panel sandwich 9mm C - Corrugated Interior Panel 1mm - Steel Structure 1mm - Air space 5mm - Insulated corrugated panel sandwich 10mm A

B

C

1 20


2

1. Detailed facade and section 2. Community centre interior 3. First floor plan

3 21


1. General render from the square

S. VERDIANA EXTENSION

Structure and design lab 2016-2015 // Florence, Italy UniversitĂ Degli Studi Di Firenze A new entrance was needed for the historical complex of Santa Verdiana (Faculty of architecture) of Largo Annigoni in addition to an extension area that includes some on and off class activities for the students and the public. The design area is now an empty space made of old and ruined walls but in the next few year the University of Florence, with Township, will start to build a new building to access S. Verdiana area based on a competition made in 2005. The designed extension will guarantee and emphasize on the connection between Piazza Annigoni in-front of it and the inner spaces inside the faculty. 22

1


23


Santa Verdiana Extension

The design of the extension is meant to be isolated from the rest of the faculty to allow for after hours access to the study spaces, especially on the weekends which is a function the faculty lacks. This way the study spaces with the direct inner yard act as a separate easy controlled section of the faculty.

Study area volume

Main exhibition volume Entrance/Exterior exhibition volume

1 24


2

The ground level exhibition acts as an interaction point and sample of the complete underground one for the passing pedestrians. The complete exhibition presents students works, so the extension becomes as a producer (study area volume) and a show case (exhibition volume).

1. Exploded view 2. Axonometric View 3. Underground Exhibition space

3 25


Santa Verdiana Extension

Hollow brick slab. Ventilated facade/aluminium grill.

Air collection ventilation circulation pipes. North facing glazing to provide day long lighting.

“Store front� area of the exhibition as a protection.

Under parquet heating.

1

26


2

1. Detailed axonometric section 2. Inner yard south facade view 3. Section through the study areas

3 27


BUILD your FUTURE 2016-2017 // Mosul, Iraq (Competition) Mosul is only to be revived by its own people, so the aim of this proposal is to achieve a long-term success starting from the idea of community participation in the building and decision processes, and sustainability by integrating the typical housing of Mosul with the technology and the language of current architecture and urban fabrics in rebuilding the post-Daesh Mosul city. With an adaptable prototype suggested and used in a block of the critical neighbourhood of 17 tammouz, designed to allow the once united people of the city to come back together men and women and rebuild their shared heritage promoting project ownership between the community.

2 28


1

1.Building progression 2.Render showing a square with ground level stores on the left

29


Build your future

Competition

D

C

B

43 m2

A

A

F

102 m2

86 m2

65 m2

1

The workshops are turned into commercial spaces surrounded by public spaces then the houses are put together to make up a less than 25 families communities that could discuss together the fate of their new neighbourhood.

F

B

2

A

F

C

D

D

A

30

C

A

B

A


The easy to assemble pre-cast panels (made in the workshops erected on site) are put together by the people under a protected construction environment in an easy to follow design progression to create dignified houses inspired by the city’s architecture history providing private open spaces and adaptive thermal atmospheres. 1m

4.6m 3.2m

x10

x9 2m

3.2m

1.Suggested alternatives 2.Pre-cast panels arrangement 3.Natural ventilation solution

x6

x16 1.5m

3.2m

x4

x7

3

4 31

x21

6m

4m 1m

1.5m

x25

x4


TEMPLE of TANAFF 2016-2017 // Tanaff, Senegal (Competition) Temple of Tanaff would be a standing example for the community of the village and the area with the qualities it represents in its simplicity and use of basic and locally produced materials. The building is completely integrated with its surroundings in terms of colours, materiality and positioning. Sustainability is achieved through the use of simple techniques that take advantage of the seasonal wind, the daytime sun and rain water.

32


WATER MANAGEMENT

Rain water collected by the roof to pipes leading the water to metal storage tanks in the building base and used through taps on the north facade.

The grey water is collected to underground tanks to be used for agricultural purposes.

WIND HEAT MANAGEMENT

Cross ventilation is achieved through openings on the opposite sides with 20 o shift to insure the wind is moved through the whole space.

During daytime the gaps in the first roof allows hot air to escape up with the help of the wind movement in the gap between the two roofs.

During night time the place is heated using the thermal lag of the heated base from the daytime sun heat. 33


Temple of Tanaff

Competition

A place that act as a refuge to all different communities under one roof with a flexible space to perform all kind of rituals and emergency activities. The Baobab Tree is considered a source of livelihood and aggregation and a sacred entity in the traditional culture of the area.

34


MATERIALITY AND CONSTRUCTION

The wood frame that is connected directly with the wood columns and the second roof. Palm tree leaves weaved in the wood the frame to make the first roof with gaps to let hot air out. Wood frame to carry the first roof laid on the brick wall. Clay raw earth bricks made locally, dimensions of 20x40 cm. The Wood framed palm tree leaves screen installed on the south and the east façades to protect the building from the peak hours sun. Corrugated Iron sheets used for the second roof because of its Water resistance light weight and thermal properties. (Workers Protected) Wood structure is made out of the local Baobab wood, it’s also a support above the water tanks in the base. A mix of the local pure clay and laterite based compound filling the base to make strong and water resistance. Rubber tires found locally placed to fill the foundation of the building base and as foundations for the wood structure. The circle around the building made from gravel taken from around the nearby river, it creates some kind of borders. 35


kina ndeeb@gmail.c om

Portfolio 2017  

Selected university works and competitions.

Portfolio 2017  

Selected university works and competitions.

Advertisement