Page 1

Bestemor i bustad


Min 86 år gamle farmor bor alene midt i Trysilskogen. I barndomsminnene husker jeg at det var mange mennesker her. Bestemor har i de senere årene sett de kjente og kjœre fjesene visne bort en etter en på gårdene rundt vinnargard. Som den siste av mine besteforeldre er hun den eneste som kan fortelle meg historier fra gamledager, og gjenskape minnene vi har delt når jeg var for liten til å huske. Hva skjer når hun også blir borte? Jeg tenker alltid at jeg bør ta flere bilder av mine nœrmeste. Spesielt på grunn av de man ikke fikk tatt. Derfor er det viktig for meg å dokumentere bestemors liv og bruke tid sammen med henne før hun forlater denne verdenen, slik at minnene ikke følger etter.


Farmor har hatt et langt, gledesfylt, og til tider vanskelig liv. Og hun har alltid tatt godt vare på de rundt seg. Hennes mor døde da hun var 13 år og hun måtte ta hånd om sine 7 brødre. Dette har nok gjort bestemor til et veldig sterkt menneske som er vant til å ta vare på seg selv. Nå kan hun ikke lenger klare den jobben helt alene, men selv som 86 åring med ny hofte er hun sta som en okse.


Farmor falt i stua og brakk lürhalsen for en liten stund siden. Takket vœre trygghetsalarmen kom det fort noen til unsettning. Ellers ville hun nok blitt liggende i dagesvis. Etter operasjonen fungerer ikke balansen som før, men hun klarer seg fint rundt i huset med güstolene sine.


Hørselen har også nesten blitt borte med årene, og jeg må virkelig snakke høyt og tydelig for å komunisere. Hun klarer såvidt å forstå det jeg sier til henne i telefonen. Resten blir fylt inn av fantasien. Av en eller annen grunn er det noen mennesker hun hører klart og tydelig, som venninnen Ninni fra bygda. “Du er da fel itte døv! Det er så trivelig å prate ved deg. Vi lytt ringes litt oftere.”


I 1945 giftet farmor og farfar seg i Trysil. Bestefar tok over vinnargard og skogen etter sine foreldre, og her bodde de sammen inntil farfar måtte flytte på sykehjemmet de siste årene før han døde i Oktober 2007. Vœr gang bestemor var på besøk spurte han når han skulle få komme hjem igjen. I trappa hadde vi elektrisk heis til bestefar de siste årene han bodde i huset fordi han nesten var lam i bena. Men bestemor klatrer fortsatt opp i rykende fart.


Her i huset sover man godt. Når man lukker øynene finnes det ikke en eneste lyd bortsett fra fuglene som spiser av matbrettet på terassen. Bestemor forteller at hun aldri kunne tenke seg å flytte fra stillheten her i skogen og inn til den bråkete byen.


Når jeg var liten spilte alltid farmor, farfar og jeg masse kortspill. På ettermiddagen tar vi et slag “rødskjegg”, selv om ingen av oss riktig kan reglene lenger. Jeg lar bestemor vinne, slik hun sikkert alltid gjorde med meg da jeg var barn.


Nü für farmor besøk av hjemmehjelpen en gang om dagen, som har med seg ferdig middagsmat slik at hun slipper og styre med det selv.


Selv om hun nesten døv, tror bestemor av og til at hun hører noen ringe på døren. Da løper hun ut for å se hvem det er, men de har altid dratt. Så spør hun meg hvorfor de ikke bare kom inn? Eller kanskje det bare var postbudet.


“Det er så mye dårlig på fjernsynet!” Men når kvitt eller dobbelt kommer på tv sitter farmor klar i godstolen.


Det finnes ikke en sjel i mils omkrets. Men døren må vœre låst når man legger seg, og veska kan man ikke glemme igjen i første etage.


Det kan vœre litt vanskelig om jeg kommer sent på kvelden, for da har bestemor glemt å la døren stå åpen slik at jeg kan komme meg inn.


Takk for en flott helg bestemor! Jeg er glad i deg. Stille Stille, mine skoger no. Stille, alle lier. Stutt var sommarn, stutte er alle kvitringsti`er. Stille ved vår juni-elv. Ingen ler ved stranda. Ingen kaute båter drar. Kjølfar mellom landa. Stille hus og stille tun. Stille mine enger. Tirilille, Tirilill er her itte lenger. Stille, stille. Ingen går gjønnom kvite grinder. Lut deg bløme som har fått kyss tå milde vinder. Trysil dikter Einar Skjœraasen.

Bestemor  

A story about my grandmother in Trysil

Bestemor  

A story about my grandmother in Trysil