Page 1

out of

the ink8

“Ik denk dat mensen van het idee afgestapt zijn, dat mensen met tatoeages ‘aso’ zijn” EEFJE OP DEN BUYS, DOCENT GAMING TO DO OR NOT TO DO? MAAK JEZELF EN DE TATTOO-ARTIST BLIJ!

TATTOO TRENDS WITTE INKT EN PLAKPLAATJES

WERKEN VERSUS TATTOO’S MENINGEN DIE ERTOE DOEN


2


Het ontwerp9 First of all: leuk dat je ons magazine leest! Maar wie zijn de ontwerpers en waarom dit magazine?

Kim Corstjens

Wij zijn Kim Corstjens (24) en Jessica van der Leij (19), beide studenten aan de opleiding International Event, Music and Entertainment Studies bij Fontys Hogescholen in Tilburg. Twee energieke, aanwezige en uitgesproken types ‘al zeggen we het zelf’! Het is niet alleen de haarkleur en studiekeuze die overeenkomt maar ook de tatoeages ,piercings en interesse in de Music- en Entertainmentbranche die we beide hebben! Vanuit de vakken Media Design en Copywriting kregen we de opdracht om een eigen magazine te bedenken en vervolgens ook te ontwerpen en te maken. We waren al gauw op zoek naar een andere invalshoek voor ons magazine dan de voor de hand liggende branches die onze opleiding omvat: Event, Music en Entertainment. Het was echter wel de bedoeling dat deze branches verwerkt werden in het magazine. Aangezien er genoeg magazines zijn die over één of meerdere branches en ook genoeg die over tatoeages gaan dachten we aan een nieuwe combinatie: tatoeages VERSUS werken in één van de branches!

Jessica van der Leij

Daarna kwam bij ons de gedachte op om het ‘taboe’ rondom tatoeages, werken in de branches en representativiteit uit te lichten in ons magazine! Buiten onze opleiding om hebben we zelf voldoende ervaring met tatoeages en ook met de branches Entertainment en Music. Vandaar deze invalshoek, combinatie en naar ons idee: vernieuwend magazine voor iedereen die geinteresseerd is in tatoeages en/of de branches Event,Music en Entertainment! See new things, read beautiful stories, enjoy and get inspired!

Kim Corstjens en Jessica van der Leij

3


Inhoud9

4

6-7

FUN FACTS

9-11

MENINGEN DIE ERTOE DOEN

12

COLUMN KIM CORSTJENS

13-15

TERUG IN DE TIJD

16-17

DO’S AND DON’TS

18-21

EINDHOVEN ROCKCITY


22

TATOEAGE TRENDS

23-24

TATTOO-ARTISTS AAN HET WOORD

25

TO THE EXTREME

26-27

HUMAN RIGHTS TATTOO

28-29 30

9 TATTOODESIGNS VOOR HEM EN HAAR COLUMN JESSICA VAN DER LEIJ

Enjoy!

5


. . ? ? 3 l ? a l dditit a

e e zij, j j n j i z e en e e g j t a u e o j o t s r a t i een t t voo f s e r e o i h o v k WW t pijnlijke plekken el. Out Of The Inr gezet! mees elkaa en enk De der nie n k o , g n o e t o i fe eb ell ke weetjes en leu l a t n Van de Nederlanders tussen de 18 en 50 jaar oud heeft 24% minstens een tatoeage. a a In de leeftijdsgroep 18 tot 29 heeft 31% een tattoo.

De tattookoning van Nederland is Henk Schiffmacher hij schreef ‘Encyclopedia of the Art and History Tattooing’. Encyclopedie vol verhalen, gebeurtenissen en feiten over tatoeages van A tot Z.

Oatman was in 1858 de eerste getatoeerde blanke vrouw. Ze liet lijnen op haar kin zetten omdat ze geloofde ze zo beschermd zou zijn en na haar dood in de hemel terecht zou komen. Een trend werd . Ondertussen zijn ie g el B it u ck in laem geboren. eisje’ Kimberley V m en rr te ‘s et h ld wijfe d. de vrouw is onget er eë to a goed als verwijder et g zo e t, h st d ic ez g r a a h De beken p es o eages, 56 sterretj bijna al haar tato ges. euro uit aan tatoea 0 0 10 n a d r ee m enten geven 4% van de consum Er bestaan meer dan 100 verschillende kleuren inkt waarmee je kunt tatoeëren. China gebruikte tin de 13e eeuw tattoos als merk voor een crimineel. In 7 staten van de Verenigde Staten zijn tattoos illigaal.

Tijdens de feministisch e beweging wen een ta in de jaren toeage. 70 kregen s teeds meer vrouHet woord ‘tattoo’ is ee n van de m Engels. eest verkee rd gespelde woorden in het

6


de et tattoo op m ie b r a B te ant ) de eers ik r b fa d e o lg e spe merikaanse (A l e enwoordigt. ika. tt g r a e te r M m e t v h A r c u a in r u b lt pcu cussie In 2011 mode- en po oor veel dis e v n t r e g r d o o z m n e e pd markt en dat de po g g e z s r e d n Voorsta

Je eye-liner permanent tatoeëren was een trend in de jaren 90.

Maori vrouwen in Nieuw-Zeeland tatoeërden hun gezicht om rimpels te verbergen. 50% van alle tattoo s zijn niet bedacht bij kleren en dus zi Het woord 'Tattoo' chtbaar is afgeleid van het Tahitiaanse woord Tattoos werden in ‘tatau’ wat letterlij: de oorlog gebruik merken, betekent. t om geheime boo dschappen door te geven.

,

am a h c i l n e v o op hun b

eding l k n a p a J s in r e d i e b r a den r ë e o t a t w eu In de 18e e ich zonder kleding. . n e n n a m z n de n da e t t e z o o t ze schaam t n ta e e e i d n e ouw r v r e e m r ijn e z t n e m o m Op dit De minst pijnlijke plekken voor een tat

oeage zijn de plekken met het meeste

vlees, benen en armen.

7


8

WWW.TATTOOPLATFORM.NL


Meningen die ertoe doen8 Wat vinden toekomstige werknemers uit de Event, Music en/of Entertainmentbranches van het taboe rondom tatoeages? En huidige werknemers? Docenten van de branches? Tatoo-artists? LEES HET HIER!!

Naam Eefje op den Buysch Leeftijd 40 Beroep Docent gaming op de Fontys Academy for Creative Industries Heb je tatoeages? Nee Waarom niet? Ik vind het zo definitief en ik kan eigenlijk niet bepalen of ik het voor altijd een juiste keuze zou vinden. Tatoeages VERSUS werken in de Event-, Music-, Entertainment- en/of Gamingbranche anno 2013; rust hier een taboe op? Ik denk eerder dat het een pre zal zijn. In de creatieve industrie lopen veel creatieve types rond die graag uiting geven aan hun persoonlijkheid. Ik denk dat veel mensen van het idee afgestapt zijn dat mensen met tattoo’s “aso’s” zijn. In een zeer representatieve functie kan ik me voorstellen dat je “neutraal” moet overkomen qua uiterlijk. Ik zelf heb in mijn eigen bedrijf, een webbureau, nooit sollicitanten om deze reden geen baan aangeboden. Same goes for piercings en dergelijke.

Naam Marleen den Daas Leeftijd 22 jaar Beroep Fulltime student op de Fontys Academy for Creative Industries en parttime horecamedewerkster Heb je tatoeages? Nee Waarom niet? Ik vind tatoeages me een bepaalde betekenis, bij iemand anders, heel mooi. Alleen durf ik het zelf niet! Ik heb een angst voor naalden, ben kleinzerig en het is zo permanent! Tatoeages VERSUS werken in de Event-, Music-, Entertainment- en/of Gamingbranche anno 2013; rust hier een taboe op? Nee, het past wel bij het imago. Tatoeages vind ik überhaupt geen taboe meer, alleen is het in sommige situaties handig als je ze kunt verbergen.

9


Naam Eva van Grootel Leeftijd 34 jaar Beroep Piercer bij tattooshop “Tattoo for life” Heb je tatoeages? Ja. Waar, wat en wat betekent de tatoeage voor jou? Ik heb tatoeages op mijn bovenarmen, nek, schouders, rug en pols. De namen van mijn kinderen staan erop, 4 rozen van mij en de kinderen staan erop waarvan 1 grote roos van mijzelf is, dan 3 rozen van mijn kinderen van groot naar klein: van dicht naar helemaal uitgebloeid. Op mijn pols staat de letter ‘E’ van Eva en op mijn schouders heb ik een tatoeage in de mix van de Maorische en Polynesische stijl. Tatoeages VERSUS werken in de Event-, Music-, Entertainment- en/of Gamingbranche anno 2013; rust hier een taboe op? Het is tegenwoordig geen taboe meer omdat tegenwoordig iedereen tatoeages heeft. Zelfs huismoedertjes.

Naam Dexter de Waal Leeftijd 19 Beroep Fulltime student op de Fontys Academy for Creative Industries Heb je tatoeages? Ja. Waar, wat en wat betekent de tatoeage voor jou? Ik heb op mijn onderarm een peace-teken staan met de tekst “Give peace a chance”. Vrede is belangrijk in mijn leven en het lied van John Lennon vind ik super vet! Tatoeages VERSUS werken in de Event-, Music-, Entertainment- en/of Gamingbranche anno 2013; rust hier een taboe op? Nee, absoluut niet. Ik vind trouwens dat een tatoeage in iedere branche zou moeten kunnen!

Naam Andre Grekhov Leeftijd 32 Beroep Danser, danscoach en cultuurondernemer Heb je tatoeages? Nee. Waarom niet? Ik ben niet principieel tegen tatoeages maar zeker ook geen advocaat. Ik heb geen tattoo omdat ik nog geen beeld heb gevonden dat de moeite waard is om lelijk te worden in de laatste 30 jaar van mijn leven. Wie weet komt het nog wel! Tatoeages VERSUS werken in de Event-, Music-, Entertainment- en/of Gamingbranche anno 2013; rust hier een taboe op? Dat is een hele brede vraag. Ik denk dat het taboe kleiner wordt. In de dans, de hip hop, bestaat het taboe niet. In de film- en tv-industrie is het gewoon niet handig. Er staat immers iets afgebeeld op je. Soms is het prima maar soms kan het zijn dat het totaal niet in de visie van de makers past!

10


Naam Dedde Staps Leeftijd 18 Beroep Fulltime student op de Fontys Academy for Creative Industries en parttime nanny Heb je tatoeages? Nee Waarom niet? Ik houd er gewoon niet zo van en wil niet iets wat permanent is op mijn lichaam zetten wat nooit meer weg kan. Tatoeages VERSUS werken in de Event-, Music-, Entertainment- en/of Gamingbranche anno 2013; rust hier een taboe op? Nee, ik vind dat mensen in de event-, music-, entertainment- en/of gamingbranche hun eigen ‘ik’ mogen laten zien. Een tatoeage zegt iets over een persoon en maakt wie die persoon is. Daardoor kan die persoon zich onderscheiden en dat is belangrijk in de EMEG-branches.

Naam Bram Hanegraaf Leeftijd 19• Beroep Fulltime student op de Fontys Academy for Creative Industries en parttime stukadoor Heb je tatoeages? Ja Waar, wat en wat betekent de tatoeage voor jou? Ik heb een tatoeage op mijn arm, het is een lotusbloem. Voor mij hoeft het geen betekenis te hebben. Ik zie het als “kunst” . Ik vind een diepere betekenis wel leuk maar niet noodzakelijk. Tatoeages VERSUS werken in de Event-, Music-, Entertainment- en/of Gamingbranche anno 2013; rust hier een taboe op? Ik vind van niet. Ik zie het als kunst. Waarom zou je, je druk maken over een tekening op iemand zijn arm?

Naam Lucio de Martino Leeftijd 32 Beroep Assistent speelautomaten Holland Casino, partyorganisator, ondernemer, Heb je tatoeages? Nee. Waarom niet? Not yet! Vaak aan gedacht maar nooit van gekomen. Vindt veel tatoeages mode verschijnsels en die komen en gaan helaas. Teveel tekens, symbolen etc. zijn nu HOT morgen NOT! Het zou een diepere betekenis moeten hebben wil ik iets laten zetten en tot op heden is het daar dus niet van gekomen, maar wie weet komt t nog eens! Tatoeages VERSUS werken in de Event-, Music-, Entertainment- en/of Gamingbranche anno 2013; rust hier een taboe op? Geen taboe, totaal niet. Een aardig geaccepteerd ding volgens mij. Anderzijds bij banen waar (uiterlijke) presentatie van belang is zijn tatoeages in het zicht minder geaccepteerd.

11


Column8 Tatoeages, plakplaatjes, tattoo’s, natte-kranten-afdrukken.. Hoe je het ook noemt, het is een permanente vorm van lichaamsversiering. Voor tattoobezitters is het vaak een vereeuwiging van iets moois of iets van diepere betekenis. Er zit meestal een gedachte erachter. Maar die gedachte is niet af te lezen vanaf de buitenkant! Om deze reden worden er nogal wat vooroordelen gevormd rondom tattoo’s en verschillen de meningen hierover enorm.

De één ziet je tattoo, vraagt je of hij/zij mag kijken en begint vervolgens aan een vragenvuur; “waar heb je hem laten zetten? Deed het pijn? Duurde het lang? Wat betekent het? Heb je het zelf ontworpen?” - echter zijn er ook anderen.. Zij zien je, glimlachen naar je, bekijken je en vangen dan een glimp op van je tattoo.. Daarna verandert de glimlach in een grimas en een afkeurende knik. Je bent ‘afgekeurd’. Opmerkingen zoals; “ wat is dat toch met die jeugd? Ze verminken hun lichaam! Het zijn tegenwoordig niet meer alleen criminelen die zich zo toetakelen!”. Ja.; het contrast is groot tussen tattoo-liefhebbers en tattoo-haters. Gelukkig is er ook een ‘tussengroep’. Zij die, zelf geen tattoo’s hebben en deze ook niet willen maar open staan en zich interesseren voor degenen die hier wel voor kiezen. En dan heb ik het alleen nog maar over tattoo’s in het algemeen! Laat staan in het werkveld. Tijdens sollicitaties voor bijbaantjes werd me tot op heden nog altijd gevraagd: heb je “zichtbare” tatoeages? Ik kan begrijpen dat tattoo’s voor sommige mensen intimiderend kunnen zijn of geassocieerd worden met criminaliteit. Vooral omdat tattoo’s vroeger vaker voorkwamen bij criminelen. Wat ik echter niet begrijp is de stugheid waarmee mensen in deze associaties blijven hangen, anno 2013. Tegenwoordig beslaan tattoo’s meer mensen dan alleen criminelen. Het lijkt zelfs meer op een trend voor iedereen dan op een traditie voor een selectieve groep mensen. Dan denk ik: kijk verder dan de tattoo alleen! De mens die eronder zit, is en blijft dezelfde persoon, ongeacht de tattoo’s die hij/zij heeft!

Ik vind het dan ook kortzichtig wanneer mensen de associatie meteen maken tussen tattoo’s en criminaliteit/asocialiteit. En vooral wanneer men deze associatie blijft maken in 2013, waarin steeds meer mensen tattoo’s hebben. Ik heb zelf een tattoo. Ik gebruik geen drugs, drink nooit alcohol, heb mijn havodiploma behaald, volg een hbo-opleiding, werk voor mijn geld, ben nog nooit met justitie of politie in aanraking geweest en als ik het zo mag zeggen; ben ik behoorlijk sociaal! Maar ondanks mijn mening is het een feit dat er nog steeds mensen zijn, anno 2013, die niet gediend zijn van tattoo’s op bepaalde werkplekken. Houd ik dan rekening met die groep mensen of ga ik mijn eigen gang? Laat mij maar gewoon mezelf zijn! Ik associeer me het liefst met mensen die verder kijken dan alleen het omhulsel wat men ‘uiterlijk’ noemt. Mijn kwaliteiten zitten van binnen en mijn buitenkant kan daar niets aan tekort doen!

12

-Kim Corstjens


Terug in de tijd8 Toen was de kunst van het tatoeëren ‘geboren’… Tatoeages worden tegenwoordig steeds meer en meer gezet. Maar hoe zijn tatoeages ontstaan? Het woord tattoo, of tatoeage, is vertaald vanuit het Tahitiaanse woord Ta-tau, wat letterlijk: merken, betekent. De geschiedenis van de tatoeages gaat terug in de tijd tot wel 12.000 jaar voor Christus! Men heeft aanwijzingen gevonden van de allereerste tatoeage methode. Wanneer iemand overleed en werd verbrand, smeerde men de as van de overledene in zelfgemaakte wondjes. Wanneer de wondjes geheeld waren kon je de asdeeltjes nog zien zitten. Dit was een eerbetoon voor de overledene. Het duurde echter 5000 jaar, na de methode met asdeeltjes, voordat men ging tatoeëren met een scherp voorwerp. Dit werd toen gedaan met een doorn of een stuk bot. Doordat ze een klein oppervlak gebruikten werd het gemakkelijker om met ontwerpen en vormen te spelen op de huid. In de inkepingen of gaatjes die ze maakten in de huid, stopten ze verschillende kleurstoffen. Hier ontstonden de eerste echte methodes en ontwerpen voor tatoeages.

De gevonden tatoeages op het gemummificeerde lijf van ‘Otzi’

Bewijs dat maar eens! Het klinkt interessant, dat tatoeëren al duizenden jaren bestaat. Maar hoe weten we dit zo zeker? Het bewijs hiervoor komt van de ijsmummie Otzi. Deze ijsmummie is gevonden in de Otzi vallei in de Alpen van Italië. Vandaar ook zijn naam: Otzi. Otzi is maar liefst 5300 jaar oud en hij bezat wel 59 tatoeages op verschillende plekken van zijn lichaam. Nu zijn er ook tatoeages gevonden op Egyptische mummies, maar Otzi’s tatoeages spannen de kroon. De Egyptische mummies droegen tatoeages die wel 4000 jaar oud zijn maar de tatoeages en ontwerpen van Otzi zijn de oudste die tot nu toe zijn gevonden! 5300 jaar oud en bezat maar liefst 59 tatoeages op verschillende delen van zijn lichaam. Op Egyptische mummies zijn tatoeages gevonden die ongeveer 4000 jaar oud zijn, maar Otzi’s tatoeages en ontwerpen zijn de oudste die tot nu toe zijn gevonden. Een nagebootste versie van hoe ‘Otzi’ er uit moet hebben gezien

En hoe zijn die tatoeages na al die jaren dan bewaard gebleven? Dat ligt aan het feit dat de lichamen van de getatoeëerden gemummificeerd werden. Of, zoals bij Otzi, bevroren. Door één van deze 2 methodes blijft de huid van een overledene in tact en de tatoeages daarmee dus ook!

De ijsmummie ‘Otzi’ zoals hij gevonden is

13


Traditionele gezichtstatoeage van de Maori

Samoaanse kammen waarmee traditionele tatoeages gezet worden

Tatoeages over de hele wereld! Vroeger werden tatoeages voor verschillende volkeren, in alle delen van de wereld, om uiteenlopende redenen toegepast. Niet alleen bij de Indianenstammen in Amerika maar ook in Nieuw Zeeland, India, Micronesië, Japan, Polynesiër en veel meer landen. Elk land of volk gebruikte tatoeages om uiteenlopende redenen.

Wanneer een Samoaanse man of vrouw geen tatoeage draagt wordt hij of zij gezien als zwakkeling. Heeft hij of zij echter een volledig getatoeëerd onderlichaam; ook wel pe’a genoemd(zie afbeelding rechts), dan wordt hij of zij volledig gerespecteerd in de Samoaanse samenleving. Samoeaanse tatoeages worden met behulp van een speciale kam aangebracht. Het volk van de Maori De naalden van die kam worden in speciale inkt gedoopt. Net als het volk van de Maori uit Nieuw-Zeeland. Speciale inkt gemaakt van pigment, gehaald uit planten. Het volk van de Maori is bekend met een van de meest sensationele ontwerpen van tatoeages; Dan wordt de kam in de huid gedrukt, de huid wordt doorboord en vervolgens blijft de inkt •cirkelvormige designs die vaak in het gezicht zijn gezet. achter in de huid. Niet alleen de mannen van de Maori maar ook de vrouwen droegen de designs op hun kin en Soms kon het zetten van deze tatoeagewel een halfjaar duren wanneer het een lastig lippen. patroon of ontwerp was. Deze gelaatstatoeages werden met een beitel in de huid gekerfd, waarna de sneden werden De traditie is om dit ritueel uit te voeren in een Samoaanse woning, ook wel Fale genoemd. gevuld met inkt. De Maori’s zetten hun tatoeages om tradities door te geven maar er was, volgens de Maori’s, Japan ook geen toegang tot het dodenrijk zonder tatoeages. Een ander land dat bekend staat om zijn tatoeages is Japan. De meeste designs uit Japan Tegenwoordig tatoeëren nog maar weinig Maori’s in hun gezicht en gebruiken ze vaker verf zijn erg kleurrijk en zeer ingewikkeld en het bekendste fenomeen uit de Japanse tatoeage dan inkt om de vroegere ontwerpen na te maken. geschiedenis is de karper. Zelfs de simpelste ontwerpen hiervan kunnen maanden duren doordat ze zo gedetailleerd De Samoa-eilanden zijn. Waar tatoeages voor de Maori’s gebruikt worden om tradities door te geven of fungeren als In Japan werden deze patronen vroeger gezet met een bamboe stokje met daaraan een toegangsbewijs voor het dodenrijk, hebben tatoeages een totaal andere betekenis op de bundel naalden die in de huid werden gestoken. Samoa-eilanden. Dit werd vaak over het hele lichaam gedaan. Een tatoeage betekent hier dat een man of vrouw pijn kan verdragen; sterk is. Tot op de dag van vandaag geld de betekenis van deze traditie nog!

14

Een Japanse vrouw wordt op de traditionele manier getatoeëerd

De zwaluw zoals zeelui hem vroeger tatoeëerden


Volledig getatoeërd onderlichaam, ook ‘pe’a’ genoemd op de Samoa-eilanden

Traditioneel werd er, voordat deze tatoeage gezet werd, uitgezocht welke goden en welk karakter er bij de persoon hoorden en in principe werden tatoeages alleen gezet bij de Japanse maffia, de vrouwelijke Geisha´s en mannelijke Yakuza. Eigenlijk is tatoeëren in Japan verboden maar het wordt vandaag de dag in Tokyo alsnog gedaan. Zeelui In de geschiedenis is het tatoeëren een hele tijd langzaam gaan verdwijnen. Maar mede dankzij James Cook, ontdekkingsreiziger, stijgt het gebruik van tatoeages weer rond de 18e eeuw. Dit vooral door zijn reis naar Polynesië. Voor zeelieden stond een tatoeage voor een herinnering aan avonturen en reizen die zij meegemaakt hadden. Tegelijkertijd werd het als bewijs voor deze avonturen en reizen gebruikt. Zeelieden die 5000 mijl hadden gereisd kregen een tatoeage in de vorm van een zwaluw op de borst en een tweede zwaluw op de andere borst volgde nadat ze 10.000 mijl hadden afgelegd. Neptunus mocht pas op je been gezet worden nadat je de evenaar was overgevaren en een Hulameisje op je bovenarm mocht je alleen laten tatoeëren wanneer je in Hawaii was geweest.

Amerikaans bendelid met tatoeages van de gang waar hij bij hoort

De meest bekende, traditionele, Japanse tatoeage; de karper

Merken en intimideren Tatoeages werden niet alleen gebruikt als traditie voor bepaalde volkeren maar ook voor andere doelen. Het uiten van je geloofsovertuiging met allerlei religieuze symbolen en het merken van slaven en criminelen. Later werden tatoeages ook gebruikt om anderen te intimideren zoals bij de Japanse maffia, de Yakuza, of bij strijdende bendes in, onder andere, Amerika. Met de hand wordt machinaal Tatoeages werden tot halverwege de 17e eeuw alleen maar met de hand gezet. Maar ik het jaar 1891 werd de eerste elektrische tatoeëermachine gemaakt door Samuel F. O´Reilly. Na deze uitvinding kreeg tatoeëren meer en meer aandacht in alle lagen van de bevolking. Aan het eind van de 17e eeuw had zelfs meer dan de helft van alle vrouwen in New York een tatoeage. Tattoo taboe Tegenwoordig komen in alle werelddelen, bevolkingslagen, rangen en standen tatoeages voor. Het taboe dat heel erg lang bestond over tatoeages is grotendeels doorbroken. Het is meer geworden dan een traditie alleen en anno 2013 werken we zelf mee aan een nieuwe geschiedenis betreft tatoeages.

De eerste elektrische tatoeëermachine gemaakt door Samuel F. O’Reilly

15


Do’s8 stijl? Tip: m rm? Welke t? o v e lk a e w t: o il o r w d g je e e tato ak een sch Ho wat ? r k e v le o p a e e n etsafs lk ë d erder praa Denk goe onder kleur? Op we t je precies wil, o m j z a w of op je l e tattoo a k en vraag nu ku Met kleur het vaststellen van n aantal maanden! lv i n je al a e vast k jf te schetse ast met sti En neem, n ijk je tattoo-schets e eds en ben je nog ft i n; jken w hoe h n bek en! nog ste e k e a n a jd e m t ti d N t k n e e a j a d u a e a r k r pas er s e oo afsp tal m vaar j traks uit ga rvan vindt na een aan an pas een e wat a Wil je hem p het ontwerp? Ga d t je er e zien! en o fd e li r e cht va v s steed n vind Luister goed naar wat de tatoeëerder adviseert en neem dit in acht! t! Zegt hij je in te smeren met parfumloze vaseline uit het blauwe potje: smeer dan niet met vaseline uit een rood potje! Hiermee voorkom je onnodige klachten, versnel je het herstel en creëer je het mooiste eindresultaat! Wil je toch een ander product gebruiken of twijfel je? Overleg dit altijd met je tatoeëerder!

een! voor ieder voren! ld e g g in ken van te voorbereid Een goede t gegeten en gedron ntspanning en goed heb or meer o n! Zorg dat je e nachtrust zorgt vo e beter kunt hebbe ed eag Ook een go et zetten van de tato h je maakt dat

Zie je Er is e ontzettend e o die he t bove n verdoving p tegen de pi nste o szalf b pperv eschik jn? Vraag l a baar hierna k van je Ben je ar bij je tato huid verd ooft. eëerd zenuw Geef d er! hij/zij it aan bij d achtig? e je hel kan je daar tatoeëerde pen w m e ennen e helpen r: aan h et gev en oel!

16

Ga je na ar Of naar de tandarts zo n de pedi Zorg da cure zo der je tanden G a d n te poets t je ged a der je v oucht b n ook niet na o e t e n te wass en? N a ent en l en? aat de p r de tattoosho ee? p zonde lek van r je je t maar n et zo pr attoo vrij van zelf hiervoor k s e laar te meerse ttig wer Ook zou mak ls e ke dit hoef je zelf alvast d n voor de tato n parfum! Het en! e e t de tat is niet a oeëerd plek kunnen ëerder! lleen hy er dan s c giënisc niet me heren; h er te do en!

s jeuk? enezingsproce ge onder ijskoud water! g t e h s n e jd ti ea Heb je OF houd je tato hadigen! n a a e g a e to ta toeage te besc hand tegen je Sla met vlakke lpt tegen de jeuk zonder je ta Dit he


Don’ts8 k! ogelij bacteriën! n! m n i m a r rna zo evoelig voo t geen last v a a d n g o rg an e ig t niet a is en dus e je er wein k e e w b he ste ezen de eer an het gen genezen en e g a e neller d die a je tato Je tat Raak n open won aakt is hij s oeage r e n e a s i a ka et ge i a n e e N o t g e t als b n tijdens he Je ta , je tatoea i tg je eer je Bij je en wond, k enezen on Niet krab Wann t tatoea an er b litteke zettend gaa en! ge zul n n l je Er zijn en dit kl weefsel eurve ontsta uken waard ander r an oo sc e man ieren hillen word , wanneer r je wil kra om de je kor bben; en wa s jeuk t d n e verh neer je stu tjes er vana oe dit niet ! e f k l k je pen: z Gebruik niets anders dan wat de tatoeëerder je voorschrijft! ie de D s wegkrab rabt. t! O’S! Doe je dit toch, is de kans op klachten groot plus werk je het genezingsproces van je tatoeage tegen! Ook hie

Gebru eldt; je ik geen gepar fumeer tatoeag de e is en kan een open won bodylotion op voor irr j itaties v d; parfum is fu e tatoeage! nest vo an de ta or toeage zorgen het genezing ! spro

rvoor g

ces

Blijf uit de zon! nk! len! van de zonneba kan zorgen voor kleurverschil k oo n E t! ch li n e weg van zo gsproces en Houd je tatoeag toeage, vertraagt het genezin ijderen geeft dit rw t! ve ek et h ed ta ij b b je e g en in , je tatoea tatoeage bacteriën gaat; zorg dat je nen vast komen te zitten in je root de kans op in rg n ve zo n e d zo e ch d to n n Als je dan luisjes ku De hitte va anzitten; deze p a s je is lu p r a a : kleurverschil! fen w en of b st b e ra k er d ls n a a ct of fe t met wol hetzelfde ef ge overigens nie

Bedek je tatoea

17


Eindhoven Rockcity9 ‘Eindhoven Rockcity’ een uit de hand gelopen marketingstunt?! Misschien wel, maar deze stad heeft talloze bands en grote rockscène. Wie hoort er dan bij Eindhoven Rockcity? Hier kan ik geen antwoord op geven en eerlijk gezegd boeit dat ook niet. Wat wel boeit is: Wat is Eindhoven Rockcity? We proberen een beeld te geven van de muzikantenscène met de bijbehorende incrowdverhalen en -sfeer. De romantiek van de rock-‘n-roll is niet perse belangrijk maar we willen een beeld geven aan insiders en outsiders over wat er speelt en welke verbanden er zijn in de rockafdeling van de Eindhovense popcultuur. Wat we natuurlijk hier bij niet mogen vergeten, want we heten niet voor niets ‘Out of the Ink’ is de tattooscène die bij deze cultuur hoort.

De jaren tachtig als voedingsbodem ‘Kom van dat dak af’ is misschien wel het eerst rock-’n-rollnummer wat uit Nederland komt. Het zorgt in ieder geval in 1959 voor het eerste rock succes uit Eindhoven. Toch trekken we de muzikale grens wat later. 28 September 1980 de Tuigdag. Het jongerencentrum De Vlucht is het middelpunt voor de muzikale jeugd en met name voor de Rocking Rebels. Een groep getatoeëerde en in zwart leer gekleden jongeren, onderleiding van ‘Rooie Frans’ (van Dorst), wil met de Tuigdag Laten zien dat het wel meevalt met hun zucht naar ruzie en geweld. Een stukje uit het Eindhovens Dagblad van 31 juli 1980 over Rooie Frans en zijn visie van de ‘Rebels’ op rockmuziek: “Hardrock muziek is in de ogen van Frans van Dorst verbasterde rock-’n-roll. Daarvan moeten hij en de andere rebels niets hebben. De pure rock-’n-roll ligt hen, en de groep strijdt ervoor om die ten gehore te brengen in het eigen cafe De Vlucht.” Naast artiesten als Herman Brood en Normaal speelde ook Mac Taple tijdens de Tuigdag. Beschouwd als de Peter Pan Speedrock van de jaren tachtig. Niet zozeer hun muziekstijl, maar vanwege de enorme aanhang, het buitenlandse succes en het lange bestaan van de band. Mac Taple-bassist Peter Visser vertelt over de jaren tachtig. “Er zijn anekdotes uit die tijd, geweldig. Er was een echte rock-’n-rollscène in Eindhoven, waar iedereen op afkwam. In Het Karregat war er toen een rock-’n-roll dag. Wij hebben gespeeld met alle groten: Carl Perkins, Jerry Lee Lewis, noem maar op. Voor de ‘Rebels’ schreven we het nummer ‘Rocking Rebels, Keep On Dancing’. De Vlucht was hun thuishonk en wij waren eigenlijk zo’n beetje het huisorkest. Mac Taple was trouwens de eerste band die een stichting werd in Nederland en algauw waren we een goed geolied bedrijf dat heel veel toerde. Wat dat betreft kun je ons makkelijk vergelijken met Peter Pan Speedrock. We reden rond in een oude Chevrolet Bel Air uit 1959, terwijl de technici in de bus zaten met alle spullen. Er was echt over nagedacht,snap je.”

18

Ondanks belangrijke bands als Mac Taple, Flyin’ Spiders, Bots en Nasmak komt het begrip ‘Eindhoven Rockcity’ nog lang niet ter sprake. Toch is de jaren tachtig de voedingsbodem geweest van de huidige rockscène. In die tijd speelde er bijvoorbeeld talloze super bands op de planken van de lokale poptempel de Effenaar, waaronder Nomads, Nick Cave and the Bad Seeds, Herman Brood, etc.


In 1986 bestaat het jongerencentrum Dynamo vijf jaar en wordt voor het eerst het metal openluchtfestival georganiseerd. Dynamo Open Air, het kindje van festival organisator Titus Kanters. Inmiddels is Dynamo Open Air een eendagsvlieg is het Groffertpark in Nijmegen, maar tot halverwege jaren negentig was het festival legendarisch. Het terrein bij Eindhoven Airport trok rond de 200.000 bezoekers. Alle belangrijke metalbands die je maar kunt bedenken hebben er gespeeld. Van Metallica tot het lokale Peter Pan Speedrock. Drie dagen lang liep heel Eindhoven vol met mannen en vrouwen in metal outfits, Harley-motoren en busjes. Als je nu iemand zou vragen over Dynamo Open Air krijg je de meest bizarre verhalen te horen. Er begint hier dus duidelijk iets te broeien in de lichtstad.

Het Beestje krijgt een naam Uit: programmaboekje Effenaar, december 1999 ‘Eindhoven Rockcity’ Peter Pan, Violation of Trust & The Spades Sinds vorig jaar is Eindhoven Rockcity een begrip in alternatief Nederland. Was er ooit een stad in de Lowlands die zoveel creativiteit combineerde met eigen stijl en uitstraling?! Bands als 35007, 7 Zuma 7, Candybar Planet, Tech-9 en de Lovesteaks geven het antwoord. Binnenkort komt de eerste Rockcity-verzamelaar uit, waaraan gekoppeld een tour door Nederland. Maar eerst vanavond een voorproefje met speedrockband nummer 1: Peter Pan. Stond iedereen niet versteld bij her Maximum Overdrive-podium op Dynamo Open Air afgelopen jaar? Wat een energie, wat een snelheid en wat een klasse. Peter Pan kicks ass!!!!! Violation of Trust speelde eerder dit jaar op DOA in Tsjechië het hele veld plat. Bovendien is het veel te lang geleden dat ze in de Effenaar stonden. The Spades (voorheen The Wankalots) is misschien wel de enige garageband uit Eindhoven en tevens de band met het meeste sexappeal. Let’s make things louder, so join Eindhoven Rockcity! Oké, bovenstaande tekst in misschien een beetje over de top. Maar was dat ook niet de bedoeling van Eindhoven Rockcity? Bart Geevers van Peter Pan Speedrock (a.k.a. Bartmann, de Lange) kan ons het antwoord geven. Hij verzint de term in 1998 en ontwerpt hier bij een logo (skyline) die als snel op menig gitaarkoffer van bands uit heel Nederland te zien is. De band maakt een nummer om de slogan te ondersteunen (‘Rockcity’ van de plaat Killer Machine uit 2000) en de vergelijking met de Amerikaanse stad Detroit is compleet. Detroit Rock City is net als Eindhoven een echte industriestad en natuurlijk de grote broer van Eindhoven. De rockscène ontstaat in Detroit in de jaren zestig met als vaandeldragers MC5, The Stooges en Iggy Pop.

19


De scène Zonder belangstellenden kan een scène natuurlijk niet bestaan enondanks minder bekende bandjes wel een klagen dat het publiek alleen maar bij de grotere bands komt kijken, hangt wel de hele binnen stad vol met stickers van zo’n beetje elke band met ambitie en de harde kern staat van kop tot teen vol getatoeëerd met afbeeldingen en namen van hun favoriete band overigens is er ook nog een Rockcity-kapper, namelijk Roland, waar zo’n beetje alles wat rockt zijn haar laat doen.

Uit: ‘Up magazine’, Eindhoven

s Dagblad 16 oktober 2003 Serge van Uden: “We moeten het wel zelf doen in Eindhove n. Het stadsbestuur zorgt nou bepaald voor een bruisend mu niet ziekklimaat in Eindhoven, ma ar gelukkig heerst hier een ec hte arbeidsmentaliteit”.

Bands

Bazooka / Cang n a B g n a B / s id e Spades / a 7 / Alabama K h m T u / Z 7 ck / ro s d e e e rg p a S h 35007 / 69 C eaks / Peter Pan st ve o L / king / Tech-9 / le d il e e sv p a S d / u J le / o t h e re n o /B dybar Pla / Payback / ip / Lupu Negru ! k o if b G b o / Y jo / n o rd C a a e b L en The Goods / Stuurbaars Bakk / st ru T rvice / Phantom f e o w o n o P ti / la n io w o V D / s n d n Suimase envis / Ten Seco ty Denimes / D ir / D n / io e n ct o ra B e p ck u la S /B Discipline / ers / Mac Taple id p S ’ in ly F / l a Engineer / Nasm .. en nog veel meer.

Peter Pan S peedrock

20

Peter Pan speedro ck is het kopstuk van R zelf uitgevonden speedrock de were ockcity en zeker de bekendste rock band uit Eindhove ld. Peter van Elde vrienden maakt h ren is niet alleen ij elk optreden ee een briljante zang n. Sinds 1997 veroveren ze met hun n show om nooit te er en gitarist, sam vergeten! en met zijn twee b Hun dank aan de este fans is groot. Het a lb um ‘Lucky Basterd lijk: Spelen, spele s’ verwijst daarom n en nog eens spe ook naar de jonge len. nsdroom die is uit gekomen, name-


/ / / om es /

Rock en Tattoos Bart (drummer) en Bart (a.k.a. Bartmann/ de Lange, bassist) van Peter Pan Speedrock zijn het met een ding eens: “Tattoos en rock zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden”. Niet gek dus dat een groot deel van hun aanhang behoorlijk wat tattoos op het lichaam heeft staan. Waaronder ook hun zelf en niet te vergeten tattoo-artiest Dikke Dennis, die al jaren bij de live shows wordt in gezet om zijn weergaloze ‘Shoppenaas’ (gebaseerd op Motorheads ‘Ace of Spades’)te blèren? Ook hij is een lopend kustwerk, met opvallende tattoos van de Amsterdamse volkszangers Johnny Jordaan en Willy Alberti op zijn immense buik. Veel van de tatoeages van Bartmann staan voor PPSR of andere bands. Op zijn rug staat bijvoorbeeld een tatoeage van de Amerikaanse punkrockband Demented Are Go. Ook niet te missen is het logo van de Turbojugend, een fanclub van de Noorse rockband Turbonegro. Ook Bart (drummer) heeft een tattoo die verwijst naar een bevriende Japanse rockband, Electric Eel Shock. Bart: “We speelden samen met Electric Eel Shock in de Effenaar en de manager van de Japanners beweerde dat er nog niemand ter wereld een tattoo van de band had. Ik durf te wedden om een avondje gratis drank dat dat wel zo was. Je raadt het al: toen de manager mijn tattoo zag, moest hij eraan geloven en kon hij de hele avond rondjes geven”. De enige zonder tatoeage is Peter van Elderen. Niet dat hij niet wil, hij vind het wel jammer maar zijn vrouw is er op tegen. “Het ontwerp voor mijn eerste tattoo was er wel. Als ik hem had laten zetten had ik thuis natuurlijk niks verteld, want als-ie er opstaat.. Door onze manager is de tattoo uiteindelijk nooit gekomen. Hij versprak zich en nu hangt het ontwerp -een anker- dus in een lijstje boven ons bed. Achteraf maar goed ook ik denk dat ze was vertrokken als ik het toch had gedaan.

21


Tatoeage trends8 Catwalkmodellen

Tegenwoordig hebben steeds meer catwalkmodellen tatoeages! Buiten de kleding van de ontwerpers om worden tatoeages gedragen als kunstwerk. Één van de meest bekende getatoeëerde modellen is de Spaanse Miquel Iglesias. (zie foto rechts)

Onconventionele en abstracte motieven

Vroeger waren er veel tatoeages met harten, naakte vrouwen en doodskoppen. Ook het ‘Reetgewei’, de tatoeage boven de kont, was erg in trek. Sindsdien leek er weinig verandering te zitten in de ontwerpen. Totdat kunstenaars Jon John uit Berlijn en Yann David uit Montreal de tatoeage nieuw leven in bliezen. In samenwerking met vooral straatkunstenaars en grafische designers ontwierpen zij nieuwe motieven met veel fijnere tekeningen. De motieven zijn abstract, zoals zeefdrukachtige ontwerpen en pixelgrafieken. (zie foto links)

Witte tatoeages

Een witte tatoeage is hetzelfde als een gewone tatoeage maar dan gezet met witte inkt. (zie fotot rechts) Om de inkt te laten opvallen op een bleke huid, wordt er een inkt gebruikt die dikker is en van betere kwaliteit. Pas na de genezing van de tatoeage is te zien of het ontwerp is gelukt omdat de witte inkt niet direct een kleur achterlaat op je huid. De naald die gebruikt wordt is wel exact dezelfde als bij gewone tatoeages waardoor deze witte tatoeage erg lastig is om te zetten. Het lastigst is om de lijnen strak te zetten, enkel de ervaren tatoeëerders etten deze witte tatoeages dan ook.

Tijdelijke Fashion tatoeages

22

Letterlijk een plakplaatje, net als de plakplaatjes die je vroeger bij de kauwgom kreeg en trots op je arm plakte. Bekende merken als Chanel en Dior kwamen op het idee om tijdelijke Fashion tatoeages te ontwerpen. Peter Philips, de wereldwijde Creative Director van Chanel, ontwierp sets waarin plakplaatjes zitten van onder andere; bedeltjes, ringen en een schakelarmband. Dior kwam vlak daarna op de proppen met een nep tatoeage van maar liefst 24 karaats goud! (zie foto inks)


Tattoo-artists aan het woord9 We spraken tattoo artists Danny Tan en Robbert Setoe vanuit Robbert’s zaak: Tattoo For Life Stel jullie eens even voor: Danny:“ik ben Danny Tan, tattoo-artist in mijn eigen zaak en ik woon in Deurne. “ Robbert:”Mijn naam is Robbert Setoe, ook tattoo-artist in mijn eigen zaak Tattoo For Life, 42 jaar oud en ik woon in Eindhoven. ” Hoe is het ooit begonnen, het tatoeëren? Danny:” ik ben nu ongeveer 4,5 jaar bezig met tatoeëren. Ik heb spijt dat ik niet eerder ben begonnen met tatoeëren! Hiervoor heb ik 10 jaar in de drugsscene gezeten en verdiende ik daarmee al mijn geld. Dat ligt nu achter mij. Ik heb altijd veel getekend en ben nu ongeveer 20 uur in de week bezig met het opbouwen van mijn portfolio.” Heb je tips voor de beginnende tatoeëerder? Danny: “zorg dat je veel tekent! En dat je dingen kunt leren van anderen. Dit is echter wel lastig omdat er een grote concurrentie heerst binnen de tattoo-wereld. Het is echt ieder voor zich.”.

Waar loop je wel eens tegenaan als tatoeëerder? Robbert:”Het is lastig wanneer klanten iets willen wat niet mooi is; wat niet past. Dan is het net als bij een kapper en probeer je als artiest advies te geven en het idee van de klant aan te passen. Zo kom je tot een gulden middenweg.” Danny: “Als tatoeëerder krijg je nog al eens last van je rug. Doordat je tijdens het zetten in allerlei posities terecht kunt komen om goed te kunnen tatoeëren.” Zijn er ook wel eens extreme klanten? Danny:”Jazeker, ik heb wel eens een klant gehad die enorm naar zweet stonk. Het zou goed kunnen dat het een ziekte was. Maar het was daardoor enorm lastig om te tatoeëren! Ik probeerde mijn adem in te houden en zo min mogelijk door mijn neus te ademen.” Robbert:”Zo had ik eens een klant met ADHD. Hij bleef maar bewegen in de stoel. Ik heb hem toen gewaarschuwd omdat ik begon met tatoeëren, desondanks bewoog hij toch en was de getatoeëerde lijn verkeerd gezet!”. Danny:”Ik had ook een klein, mager ventje als klant. Hij wilde een enorm grote tatoeage. Om zich voor te bereiden pakte hij wat paracetamol en een energiedrankje en toen ben ik begonnen met tatoeëren. Zijn kleine lijf kon de grote tatoeage niet in 1 sessie verdragen ook al kon hij het, mentaal gezien, zelf wel aan!”.

Wat vinden jullie het leukst om te tatoeëren? Danny:”Ik vind realistische dingen het leukst om te maken en letters.” Robbert:”Schaduwen vind ik leuk om te maken, leuker dan iets zonder diepte”.

(v.l.n.r: Tatoeërende Danny, Robbert aan het werk en Robbert aan het tekenen)

23


Wat zijn gemakkelijke plekken om te tatoeëren? En welke zijn lastiger? Danny:”Strakke, platte lichaamsdelen zijn het gemakkelijkst te tatoeëren zoals de rug, armen of de kuit.” Robbert:”Het is lastiger om een hand of nek te tatoeëren vanwege de lossere huid. Of vanwege een grovere huid.” Hebben jullie nog dromen met betrekking tot tatoeëren? Danny: “Ik zou wel graag een tattooshop met iemand willen openen. Dan heb je veel meer vrijheid en kun je ook eens weg! Nu ben ik constant afhankelijk van mezelf en is er niemand die me over kan nemen.”. Robbert: “Ik zou nog wel een eigen tattooshop willen waarbij de benedenverdieping alleen uit tatoeëren bestaat en de bovenverdieping meer op vrouwen en piercings gericht is. Met onder andere permanente make-up die Eva van Grootel, mijn vriendin en tevens piercer bij Tattoo For Life, dan zal gaan doen.” Bezoeken jullie wel eens evenementen die te maken hebben met tatoo’s en tatoeëren? Robbert: “ik bezoek wel eens grotere tattoo-conventies. Het liefst wereldwijde conventies waarbij tatoo-artist van over de hele wereld komen. Ik kijk vooraf welke artiesten er gaan komen op een conventie. En als het artiesten zijn die ik bewonder of interessant vind zal ik de conventie bezoeken.” Danny:”inderdaad, als het een conventie is waarbij een tattoo-artist komt die ik interessant vind zal ik de conventie bezoeken, anders niet zo gauw.” Uit welke landen zien jullie het liefst tattoo-artists? Robbert: “vooral Thailand en Indonesië spreken me aan. Indonesië vooral vanwege het handwerk waar zij goed in zijn.” Danny: “en voor mij ook Nieuw-Zeeland.”. Het taboe rondom tatoeages, in het bijzonder in het werkveld; hoe denkt men hier tegenwoordig over volgens jullie? Danny: “ik denk dat het taboe minder is geworden. Vooral vanwege de andere generatie tegenwoordig. Mensen zijn opener en iets toegankelijker dan vroeger.” Robbert:”en er wordt tegenwoordig meer over tatoeages nagedacht dan vroeger; tatoeages hebben meer betekenis”

(V.l.n.r: Danny Tan, Robbert Setoe en Eva van Grootel)

24

www.tattooforlife.nl


To The Extreme8 Merkwaardige personen uit de tattoo scène. Geen eigen huidskleur meer te bekennen.

Tom Leppard staat in het Guinnes book of world records bekend als de meeste getatoeëerde person. Zijn lichaam is voor 99,9% bedenkt met tatoeages. De binnenkant van zijn oren en de stukjes huid tussen zijn tenen zijn de enige lichaamsdelen die niet getatoeëerd zijn. Hij heeft een grote angst voor de maatschappij en wil daarom ook geen mensen om zich heen hebben. Tom leeft al 15 jaar in een hut in de schotse wildernis.

to the extreme jess Krystyne Kolorful en Julia Gnuse delen met 95% bedekte lichaam de titel meest vol getatoeerde vrouw.

Hoe ver ga je voor geld?

Een 32-jarige man uit Amerika heeft tien jaar geleden in ruil voor geld zich voor het eerst laten tatoeëeren. Het begon met zijn hele rug die hij aan een online casino voor omgerekend 7750 euro had verkocht. Alleen bleef het daar niet bij, Billy Bibby heeft zelfs zijn naam verkocht en alleen op zijn hoofd al twintig tatoeages. Hij heeft de afgelopen jaren duizende euros verdiend, maar is het dat waard? De Amerikaan heeft spijt en wil van zijn tatoeages in zijn gezicht af. "Zijn geld is op en hij probeert geld in te zamelen voor behandelingen om de tatoeages in zijn gezicht te laten verwijderen", schrijft The Daily Dot. Niet alleen In Amerika maar ook in Japan lopen ze reclame met tatoeages. Draag je korte rokjes? Dan is ‘skin advertising’ misschien wel iets voor jou. Absolute Territory PR is een bedrijf die jonge vrouwen betaald om met tijdelijke tatoeages van bedrijfslogo's op hun blote bovenbenen rond te lopen.

Rond lopen alleen is niet genoeg. De meiden moeten foto’s maken van zichzelf en op hun social media kanalen, Facebook, Tumblr, Twitter en Pinterest zetten. Doordat het op het blote bovenbeen staat krijgt deze manier van reclame veel aandacht. Er hebben nou meer dan 13.000 jonge vrouwen hun blote been aangemeld.

25


Human Rights Tattoo9

Tattoeage als kunstproject

Beter gezegd 6773 tattoeages als kunst project. Tilburg cowboys is in samenwerking met festival Mundial een nieuw wereldwijd kunstproject gestart. Met als doel de 6773 letter van The Universal Declaration of Human Rights, bestaande uit 30 artikelen, letter voor letter op 6773 vrijwillegers wereldwijd te tatoeëren en samen het verdrag vertegenwoordigen. Sander van Bussel (Tilburg Cowboys, een multidisciplinair kunstenaarscollectief) is na aanleiding van de moord op Steven Nyash, collega kunstenaar en mensenactivist op het idee gekomen voor ‘Human Rights Tattoo’. Bijna niemand is bekend met zijn of haar 30 universele rechten. Hoe wil je deze rechten dan respecteren of beschermen als de mensheid de rechten niet eens kent. Tilburg Cowboys bedenken en maken projecten, in opdracht of op eigen initiatief. Samen met Hans d’Olivat en Chris Gribling en Sander van Bussel als dagelijkse leiding vormen ze Tilburg Cowboys. Als kunstenaars staan ze midden in de maatschappij, en dan niet als toeschouwers, maar als medespelers. Door het publiek onderdeel te maken van hun projecten creëren ze interactie en worden onderdeel van het dagelijkse leven. De verklaring begint al met ‘All human beings are born free and equal in dignity and rights’ wanneer alle letters zij getatoeëerd vormen ze samen de verklaring. Het doel is meer aandacht te creëren voor de mensenrechten. Tegelijkertijd is elke deelnemer met zijn of haar tattoeage ambassadeur van de mensenrechten. Elke letter krijgt een persoonlijk profiel op de website van Human Rights Tattoo, met naam, woonplaats en persoonlijke overtuiging als soort eed aan het project. Het project is pas afgelopen als alle 6773 letter getatoeëerd zijn.

26


De eerste tatoeages werden 16 en 17 juni tijdens Festival Mundial 2012 in Tilburg gezet. Ondanks de risico’s om op een festival te tatoeëren, vind Human Rights Tattoo festivals toch de plek om het leven en je vrijheid te vieren en dat is ook gelijk een van de redenen waarom jongeren enthousiast zijn over het project. Meeleeft immers maar een keer.

Vrijwilliger Floor Brockaan het woord3 Floor heeft de letter R op haar rechter enkel laten tatoeeren.

´Ik zag dat een facebookvriend de site had geliked en was nieuwschierig, ik vond het meteen een tof initiatief. Mensenrechten zijn belangrijk voor iedereen, daarom wil ik graag mee doen aan dit project. Sommige mensen zeiden dat ze het maar een suf vonden om dan een tattoo te laten zetten omdat je daar niks mee verandert. Dat kan ik begrijpen, maar je maakt wel een standpunt. En ook als andere mensen naar je tattoo vragen ontstaat er misschien een gesprek. Zo blijf je er toch over nadenken. Dit is mijn eerste tattoo, maar zeker niet de laatste. De volgende tattoo die ik in gedachten heb is gewoon omdat ik het mooi vind, niet met een speciale betekenis.´

27


Tattoo designs voor hem en haar9 Het duurde even maar de zon is nu dan toch eindelijk ontwaakt van haar winterslaap. Wat betekend: Minder kleren en meer bloot. De fantastische tatoeages zijn dan natuurlijk niet te missen. Toch zien we grote verschillen in designs, de een is de ander niet. Out Of The Ink heeft voor jou de 9 populairste designs op een rijtje gezet.

Dotwork Ook wel pointillisme genoemd. De tekening bestaat alleen uit stippen (dots) die dicht naast elkaar worden gezet. De stippen mengen van aan afstand met zichzelf en geeft verbluffende resultaten.

Bloemen Ondanks bloemen vaak vrouwelijk gevonden word misstaat het een man vaak helemaal niet. Een bldesignoem staat vaak voor schoonheid, of voor iets moois.

Fiësta de los Muertos Een jaarlijks feest- en herdenkingsdag dag, de dag van de doden.

Skull Doodshoofden die worden gemaakt (officieel van suiker) tijdens Dia de los Muertos. Het kan ook een ‘Herinnering’ zijn aan dat je ooit dood gaat en dat je nu zoveel mogelijk van je leven moet genieten.

28


Kolibrie of een zwaluw

De kolibrie, staat voor schoonheid, waakzaamheid, geluk een boodschapper. De zwaluw, is de geest van de lucht, brenger van lente en geluk. Staat voor familie omdat het de enige vogel is die terug keert naar het nest.

Ganesha Ganesh, is de god van kennis en wijsheid, neemt hindernissen weg en is de beschermheilige van reizigers.

Teksten

Muziek

Jou levens spreuk of een stukje tekst van je lievelingsnummer. Maar hoe dan ook, tekst betekend voor je zelf veel.

Vaak als muziek erg belangrijk is in iemand zijn leven. Een idool of het muziek instrument wat ze bespelen.

Veer Een veer is in meerdere culturen een status symbool, en meestal met de betekenis, dapperheid of spiritualiteit.

29


C o l u m n Jessica L

van der

e

i

j

Nog geen tien jaar geleden werd je raar gekeken, nu hoor je er niet meer bij als je er geen hebt. Tattoos! Maar helemaal geaccepteerd of toch niet? Vroeger waren het de zeemanslieden, criminelen en bikers met stoere lompe tatoeages. Een levensstijl, een imago waar je liever uit de buurt bleef. Nu zijn er zeker net zo veel meiden die er voor kiezen iets op hun lichaam te zetten. Tattooeages zijn hip, een fashion item, en zeker door veel mensen onder schat. Het is geen nieuw jurkje die je met kaartje in de kast kan laten hangen, waarbij je nog steeds niet durft toe te geven dat het toch een mis koop was. Dit is blijvend! Er zullen genoeg mensen zijn die als ze mij zien het zonde vinden. 'Je bent zo mooi, waarom verpest je dat met tatoeages?' En dat mag je zeker vinden. Daarom loop ik er mee rond en niet jij. Mensen hebben alleen daar door al snel een vooroordeel klaar als ze me niet kennen. 'The bitch' arrogant, zelfverzekerd en schijt aan heel de wereld. Ik kan heel de wereld aan. Alleen vergissen mensen zich vaak en komen ze er al snel achter dat het maar een buiten kant is. Wel duidelijk een gekozen uiterlijk, image om als zangeres wel in de rol te mogen kruipen van de 'rock bitch'. Nooit zal ik spijt krijgen van de keuze die ik heb gemaakt om tatoeages te nemen, elk plaatje heeft voor mij veel betekenis. Elk plaatje heeft zijn eigen verhaal.

30

Maar wat nou als je een tattoo wil maar niet weet wat? Niks is zo erg als 'kies een plaatje' 'doe mij die maar' uit de voorbeeldboeken die in elke shop in grote lijnen het zelfde zijn. Alles behalve origineel of persoonlijk. Natuurlijk als je eenmaal het idee in je kop hebt 'ik wil een tattoo' kan het niet snel genoeg. Maar je weet wat ze zeggen, geduld is een schone zaak en goed werk heeft tijd nodig. Een ontwerp dus ook. Ondanks ik een groot stuk ongeduld ben heb ik toch geen overhaaste beslissingen heb genomen en de rest van mijn leven blij ben met men permanente plakplaatjes.


Nazorg8

Om in de tattoo-sferen te blijven sluiten we af met nazorg. Voor een tatoeage is het een dun laagje vaseline.. Voor het lezen van dit magazine is het een bedankje van de ontwerpers!

Hopelijk heeft dit magazine geleidt tot nieuwe ideĂŤen, inzichten en een goed gevoel! Heb je, na het lezen van ons magazine, nog tips voor ons: aarzel niet en stuur een mailje! Dit mag ook altijd voor vragen of nieuwe ideeĂŤn! Mailen kan naar: kim_corstjens@hotmail.com We willen niet alleen de lezers bedanken maar ook degenen die dit magazine mede mogelijk hebben gemaakt: Tattoo For Life (Danny Tan, Robbert Setoe en Eva van Grootel) Eefje op den Buys Marleen den Daas Dedde Staps Bram Hanegraaf Andre Grekhov Lucio de Martino Dexter de Waal Tot slot..

always stay true to yourself never sacrifice who you are for anyone

31


Out of the ink  

A magazine for everyone who's interested in tattoo's and/or working in the Event, Music and Entertainment industry!

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you