Page 1

iPad i skolen Magasin til skoler

iPhone ligger i hver 3. elevs lomme iPad2 er med i tasken når eksamen står for døren iTunes er for alle ... iPad2 er med i tasken når eksamen står for døren

iTunes er for alle ...


OVERSKRIFT

Udgiver Ligni quiandandemo dolor si doluptas dolest voluptatint repre lacepel liquunt est, quibus pe et ex exerspe ditibus dolupta turita

Produktion Ligni quiandandemo dolor si doluptas dolest voluptatint repre lacepel liquunt est, quibus pe et ex exerspe ditibus dolupta turita

Udgiver Ligni quiandandemo dolor si doluptas dolest voluptatint repre lacepel liquunt est, quibus pe et ex exerspe ditibus dolupta turita

Dam aut et expe volore od molore parum necto omnisquae et essim fugitiae sit voloreptiur? Qui ratenistiam, adigendae verepro videbis sit, que volorest voluptam, sinimpor re elecerum, as eaquae provitis simus eosaperro eatus nossequate volupicim eosam esequibus voluptatiis de perfera ped mo es eventur sit aperovit, cuptasiti necabo. Ut occum fuga. Et esciendus adi dist, qui dunt que nissim voloribus, sae vollent iuriam resed modit voloruptas accupta nonsequae. Tur, to ditatur, natinto beatemp orehenet lam simolor aeptus accuptatque excerovita volupta ipsundipit faccaborae pos ditiaspissus unt doluptaque natem as aut asimus eic te alit occum aut unt ent quam qui de sitius, volupta spidiat quodipsunt ime latiate nonseca tiaecta volum entios digenda eaquamust as rerissit eum quam voluptur sitaspiet venducideni dollibus ma dis acerum hilloribus unto quaest el mo blandusam natur alique ommolo evenesequo inctibeaquas exceptae vene niaeped qui remquid emoloreptio inum excest poriosant ma cum eariosae. Itatat. Henis et, veliquam aut quundis iumquat exernatust modicto di sus coriatis ut inverum dolectatiunt eatiorpor raerovidit volor si nobis ist quid explitat estibus aut que dolorest estissunt eos expedis perum aut re volupta volupis rempernam quam, quam aut at et aut quaeseque ea et laceperissed et audam eostio. Hillorehento volupta qui qui occus, nobis qui te ium cus simus, aut quam fugiam es cus volore pe eatem. Bus ad quatisquos ende moluptas eictem faccae veligentem et as asimperias eatur, eiundit que doluptate pore ne lant hillestet omnis volestem volupta temporat. Apelecto velecta dit, quibus doluptatem nullabo. Nam, am, acese eum quiam sitiaec toriores nobites qui velicaturera nus

Leder Joan Rømer Jensen, Channel Programs Manager, Apple

S10 iPad


S22 iPhone

S26 3 iPad i skolen

iPhone

S32 iPhone

INDHOLD

iSchool #1

iPhone

S15


På blot et år faldt fraværet, elevtallet blev mere end fordoblet og elevernes gennemsnitskarakter rykkede to karakterpoint op. Årsagen var primært indførslen af iPads til alle lærere og elever i 10. klasse i Greve Kommune, der samtidig startede en tiltrængt didaktisk debat i hele kommunen — “Jeg skal nive mig selv i armen, men den er god nok” —

Skolechef i Greve Kommune Charlotte Groftved troede først ikke på tallene. Fordi efter flere års flytninger, uro og kommunal kamp for at gøre 10. klassen i Greve Kommune attraktiv, var der pludselig 129 elever indskrevet til skolestart i 10. klasse i august 2013 - mod 62 elever sidste år.

— A f Th om a s Vi g i l d

Forskellen? Et pilotprojekt med iPads til alle samt en placering tættere på gymnasiet. “Det var et led i en langsigtet strategi om at overbevise politikerne om, at det er vejen vi skal gå, hvis vi skal løfte fagligheden. Vi lavede derfor pilotprojektet med 10. klasse, fordi vi oplevede, at mange af vores elever rykkede til andre kommuner, fordi vores tilbud ikke var helt så attraktivt, som det måske burde være. Vi rykkede samtidig 10. klassen ud af skolen og tættere på Greve Gymnasium, så der kom et bedre ungemiljø”, siger hun. Effekten udeblev ikke. Udover fordoblingen i elevtal, så steg eleverne i gennemsnit også to karakterpoint, og samtidig faldt elevernes fraværsfrekvens omkring 10 procent. I dag er

“Det er blevet langt mere interessant at gå i skole for 10. klasses eleverne, og det har også en betydning, at deres læringsmiljø er rykket uden for den normale folkeskole. Men det er indførelsen af iPads, der har haft har den største betydning”

frafaldet også 30 procent lavere i forhold til samme periode sidste år, og for første gang i årevis kommer der elever fra andre kommuner for at gå i 10. klasse i Greve Kommune. “Det er blevet langt mere interessant at gå i skole for 10. klasses eleverne, og det har også en betydning, at deres læringsmiljø er rykket uden for den normale folkeskole. Men det er indførelsen af iPads, der har haft har den største betydning”, vurderer Charlotte Groftved. Alt afhængig af hvilken af 10. klassens fire temafag, som elever vælger (Gymnasial: Humanistisk, Gymnasial: Naturfaglig, Erhvervsfaglig og Idræt og friluftsliv), så bruger eleverne iPad´en til at skrive på, bruge sociale medier, træne kildekritik og analysere og producere egne film. Eleverne lærer også at formidle budskaber gennem fotobehandling, reklamefilm, lyd og websider, og fordi der er installeret Apple TV, projektorer og interaktive tavler i alle kommunens undervisningslokaler, så er det nemt at dele og præsentere hjemmeopgaver og læringsmateriale for hinanden.


Greve kommune — iPad i skolen

5


iPad´en tænder en didaktisk debat For Charlotte Groftved gør dette, at eleverne fuldt ud kan udnytte mobiliteten i iPad´en, hvilket er med til at understøtte kommunens mål for deres digitale skole. Her understøtter tablet-computere i højere grad end de traditionelle læremidler visionen om fremtidens læringsmiljøer, hvor læringen i større omfang end tidligere er uafhængig af tid og sted. Derfor er iPads i 10. klasse kun begyndelsen for Greve Kommune, fordi allerede fra 1. august 2014 får alle skolebørn i kommunen en iPad stukket i skoletasken. Det medfører ifølge Charlotte Groftved samtidig en stor ekstra gevinst i øget faglighed og særligt debat: “Vi har i årevis savnet en didaktisk drøftelse med lærerne, og manglet en debat om, hvorfor nogen undervisning er bedre end anden. Da Odder Kommune gik i gang med iPads, gik der ikke mange minutter før den didaktiske debat blussede op, og det samme skete her. Den debat er pragtfuld, fordi den udvikler vores undervisningstilbud fremover”, siger hun. “Samtidig er det afgørende, at det med iPads er blevet muligt for lærerne at differentiere undervisningen. Tidligere sagde man, at det var muligt at differentiere på tre niveauer i en klasse, hvis læreren var god. Men med iPads kan vi nu differentiere på 25 forskellige måder, hvis der er 25 elever i klassen”, fortæller hun og fortsætter begejstret: “Derudover er læringsmiljøerne med iPads ikke længere fastlåst til klasserne, men læringen kan flyttes rundt overalt, så vi oplever en større respekt for elevernes eget ansvar for den læring, som de skal igennem. Der er kommet et lidt mere ligeværdigt forhold mellem lærer og elev”.

Fakta Greve Kommune - Som pilotprojekt fik alle elever og lærere i 10. klasse udleveret en iPad ved skolestart i august 2012. Samtidig fik alle klasselokaler indbygget interaktive tavler og Apple TV. Fra 1. august 2014 indfører kommunen iPads til alle børn på samtlige klassetrin, mens alle lærere og pædagogisk personale gennemgår mindst 15 timers undervisning i brugen af iPads til læring.


ITUNES U

– EN UNDERVISNINGSPLATFORM Økosystemet i din pædagogiske tilgang til iPad’en hedder iTunes U. Uanset om du vil lære kvantemekanik, kinesisk eller blot få adgang til et rigtigt godt kursusforløb i dansk eller matematik, så er det i iTunes U, du finder det. Her er en lynintroduktion til den pædagogiske distributionsplatform på iPad’en.

n tio bu i r st Di

n ide is v t a Gr

rk ma an ID

Lettilgængeligheden har været en faktor for den hurtige udbredelse. iTunes U er gratis og indlæringskurven er lav, især hvis man i forvejen kender iTunes fra ens private film- og musikforbrug. Her kan let strikkes et kursus sammen, enten i et privat forum, hvor kun ens egen skole har glæde af det, eller offentligt, så der kan foregå vidensdeling på tværs af skoler.

e g u r b l a k s G

et ør d

se

to o f sU

e n u T et i lv

Det er muligt at lave egne kurser, hvor man kan sammensætte et forløb bestående af eget produceret materiale, links til websider og videomateriale, direkte henvisninger til apps, som skal anvendes og iBooksmateriale. Det kan eksempelvis gøres via iTunes U Course Manager. Frygter du, at det er svært at bruge? Så er der et kursusforløb på iTunes U, der fortæller dig, hvordan du gør.

7 iPad i skolen

iTunes U har eksisteret siden 2007 og er i konstant udvikling. Selv praler Apple med, at her kan man learn anything, anywhere, anytime. Det skal selvfølgelig tages med et gran salt, men en milliard downloads blev rundet i 2013, hvilket vidner om, at det som distributionsplatform af undervisningsmateriale, kurser og forelæsninger har fået folkelig gennemslagskraft. De seneste uofficielle tal vidner om over 2.500 skoler og universiteter har bidraget med offentlige og private kurser.

Meget af indholdet på iTunes U er selvfølgelig på engelsk og andre sprog, men mængden af relevante kurser for danske folkeskoler er konstant stigende. Udfordringen er, at skolerne ikke kun laver kursusforløbene i lukkede iTunes-cirkler, men deler dem, så de kan distribueres videre. Thomas Jørgensen fra Kompas, der er udbyder af kurser i brugen af iPads, afslører, at de netop har startet et netværksinitiativ, hvor fire medvirkende skoler forpligter sig til at dele deres iTunes U-kurser. ”Udfordringen er at skabe et community, så man ikke har følelsen af at være uden venner. Der kommer måske 30 kurser ud af det, hvilket er en fin start. Det er for at få tydeliggjort, at iTunes U er en platform, som folk bruger”, fortæller han.


Hvad sker der, når eleverne selv forfatter deres skolebøger og opfinder egne matematikopgaver via iPads? På Vestermarksskolen i Odder Kommune hiver eleverne matematikken ud af skolebøgerne og ind i virkelighedens verden, men det kræver tid og forberedelse for læreren.

NÅR ELEVERNE SELV SKRIVER SKOLEBØGERNE Nok er digital undervisning i folkeskolen på vej frem, men det er tit blot som afveksling fra en traditionel undervisning med læreren ved tavlen og eleverne med næsen ned i de fysiske lærebøger. Den tradition ville Odder Kommune ændre på, da de i 2011, som den første kommune i Europa, indkøbte iPads til samtlige elever på kommunens skoler fra 0. til 10. klasse. Målet var at udvikle didaktikken og derigennem bruge de digitale læremidler til det, som de kan: sætte eleverne i centrum og aktivere dem som medforfattere og medproducenter til deres undervisning.

— Af Kim Dorff

Allerede dengang i 2011 så Morten Grau, matematik- og kristendomslærer på Vestermarkskolen i Odder, straks uanede muligheder i de håndholdte tablets. Han valgte at droppe den traditionelle matematikbog helt og lade eleverne selv skabe deres egne opgaver, fordi med iPads var vejen fra idé til lærebog kortet helt ned – og særligt på grund af, at teknikken ikke længere var et problem: ”Det var afgørende, at teknikken virkede. Med computerne havde jeg ikke haft en eneste time, hvor alle eleverne var på med det trådløse netværk samtidig. Jeg har de små klasser, så prøv om du kan forestille dig, når computerne ikke virker. Jeg er lige ved at få tics, når jeg tænker tilbage på det. Med iPads fungerede det hele fra første sekund,” siger han. Pædagogisk set havde Morten et brændende ønske om at arbejde med temaer - også i matematik, men det eksisterende materiale var uegnet: ”Jeg var ikke meget for de lærebøger, vi havde tilgængelige på skolen. Det var fjollede opgaver, hvor der skulle måles rumvæsener

og ufo’er. Jeg ville gerne gøre opgaverne virkelighedsnære for børnene. Hvorfor måle abstrakte ting, når man kan måle blyanter, hænder eller pindsvin? I dansk arbejder man meget i emner og projekter, men i matematik slog det mig, at man hang meget i bøgerne”, fortæller Morten. Det virkelighedsnære Løsningen var iPad app’en Book Creator. Her var det muligt for Morten Grau at skabe rammer, hvor eleverne selv kunne udvikle deres helt egne matematikopgaver – og dermed blive små didaktiske læringsbogs-forfattere allerede fra 1. klasse.


”Det er ikke sådan, at jeg tror iPad’en er et vidundermiddel, og jeg er ikke teknologi-fetichist. Det handler om at levere god undervisning. Det handler om at komme ned på det niveau, hvor eleverne er glade for læreren. Her er Book Creator helt perfekt, for her kan jeg sætte forskellige typer tekster sammen. Elever, der ikke kan skrive, kan lave en tekstboble. Man kan tage billeder og små film. Du kan kombinere på alle måder, og det bruger jeg i min undervisning”, fortæller Morten. Differientieret undervisning som sidegevinst Resultatet blev en 1. klasse med elever, der

selv kunne definere deres egne matematikopgaver. Eleverne kunne eksempelvis tage billeder af ting, der skulle måles, og ved at lægge en lineal ved siden af, kunne de associere abstrakte tal til de ting, der skulle måles i stedet for noget fuldstændig imaginært. Eleverne begyndte at arbejde mere producerende, kollaborativt og fagligt meningsfyldt. Mortens vision var at udvikle elevernes kompetencer på en måde, så de huskede og forstod, hvad meningen var med det, de lærte. Derudover lavede Morten ofte også skitser til opgaverne, hvor eleverne let kunne sprænge rammen. Dermed skabte han differentieret undervisning, fordi dem, der havde masser at

Book Creator

Odder kommune — iPad i skolen

9


”Jeg var ikke meget for de lærebøger, vi havde tilgængelige på skolen. Det var fjollede opgaver, hvor der skulle måles rumvæsener og ufo’er. Jeg ville gerne gøre opgaverne virkelighedsnære for børnene. Hvorfor måle abstrakte ting, når man kan måle blyanter, hænder eller pindsvin?”


byde ind med, her kunne overgå forventningerne og hjælpe med nye og kreative opgaver. ”Jeg kunne åbne op til de elever, der magtede mere, og så kunne de tage undervisningen i besiddelse i dialog med mig. For mig er det vigtigt, at eleverne har medindflydelse på undervisningen”, fortæller han og understreger, at friheden i høj grad var ekstra motiverende for eleverne, der stolt nød at tælle sider i den lærebog, de selv havde været med til at skrive. Men hvordan er det at undervise, når man ikke har en undervisningsbog at læne sig op af? For Morten Grau var den primære udfordring at strukturere selve klasseledelsen, når fokus og progression ikke længere var defineret for en via bøgerne. Men det helt store problem er mangel på tid: ”Jeg er gået i gang med at følge den nye folkeskolelov, så jeg møder på skolen kl. 8 og bliver der simpelthen til kl. 16 hver dag. Og jeg er stødt på det problem, at der er mangel på tid. Så kan man sige, at jeg ikke er hurtig nok, og det kan jeg jo så lære”, siger han.

Væk fra det abstrakte ”iPad’en kan du på en helt anden måde integrere verden gennem billeder og selvskrevne tekster.” Skab frihed ”Det virkede meget motiverende, at eleverne kunne lave opgaver, hvor de kunne tælle det, de havde lyst til.” Mere forberedelse ”iPad’en er kun et værktøj, så brug den som et supplement. Hvis du selv laver tingene, skal du være opmærksom på, at det kræver både didaktisk og teknisk forberedelse.” Tjek at teknikken virker ”Tjek alting en ekstra gang. Det kan være det helt banale som at hente en film til noget mere teknisk. Lad være med at antage, at tingene virker. For så står man pludselig midt i undervisningen, og så virker det ikke.”

”Nanna glædede sig så meget og tog ofte opgaverne med hjem. Hvis hendes bedstemor kom forbi med en masse frugt, valgte Nanna at tælle dem alle til en opgave, og fandt stolt ud af at der var mere end 100 stykker frugt.”, fortæller Signe, der synes matematikundervisningen virkelig har formået til at sætte tal på verdenen omkring børnene. Forberedelse, forberedelse, forberedelse Selv er Morten Grau efter fire måneder med Book Creator stadig glad for projektet, men løfter også en advarende pegefinger til de lærere, der overvejer at gå i hans fodspor. Det er vigtigt, at man ikke er bange for at begå fejl, fordi de gør netop en til en bedre lærer: ”Det kræver forberedelse, forberedelse, forberedelse. Man skal selv lægge et arbejde i at finde ud af, hvordan redskabet virker. Og tilrettelægge sin undervisning til det, det kan, og ikke det man tror det kan. Man kommer til at lave fejl, men for mit vedkommende var det vigtigt at have en legende tilgang til iPad’en”, slutter han.

Fakta Vestermarksskolen. Kommuneskole med 373 børn fordelt på børnehaveklasse til 6. klasse. I Odder kommune får alle elever udleveret en iPad til brug i undervisningen. Mere om Odder Kommunes store iPad-projekt: http://odder1til1.dk/

11 Odder kommune — iPad i skolen

4... råd fra Morten Grau

Forældrene er begejstrede Morten Grau gjorde sig umage for at fortælle forældrene inden projektet begyndte, hvad de kunne vente sig, men forældrene har kun reageret positivt. Psykolog Signe Schmidt har sin datter Nanna i Mortens 1. klasse i matematik, og som mor kunne hun hurtigt se sin datter blomstre op ved brugen af iPads og egne opgaver:


10 APPS, DER FREMMER UNDERVISNINGEN Dropbox Al viden bliver fremover samlet i ”The Cloud” – Skyen, der indeholder alle data og overfløddiggør noget så last century som harddisken. Dropbox er en gratis lagringstjeneste og uden sammenligning den mest populære. Den er fremragende integreret med de fleste operativsystemer og på iPad arbejder den godt sammen med PDF-filer og Apples gratis apps som iMovie, iPhoto, Pages, Keynote og Numbers. De første 2 GB pr. konto er gratis, men helt op til 16 GB kan skaffes, hvis man er en snedig underviser og rekrutterer flere brugere. Pris: Gratis – mulighed for at købe Pro og Business-pakker Link: *indsæt QR-kode* Alternativer: Google Drive, iCloud

Evernote Der er et væld af note-apps, og de gør det alle godt, når der skal laves tekstnoter, huskelister og opgavelister. Men få gør det så omfattende og overskueligt som Evernote, hvor du let kan organisere noter, inkludere billeder og optage lydfiler som note – og endelig kan man tagge sine noter med et eller flere nøgleord, så de let kan findes frem igen på tværs af kategorier. Især synkroniseringen mellem app’en og en Mac- eller Windows-klient foregår helt gnidningsfrit. Pris: Gratis – mulighed for at tegne et Premium-abonnement med udvidet funktionalitet Link: *indsæt QR-kode* Alternativer: Microsoft OneNote, Google Keep, Springpad

Strip Designer Med Strip Designer kan børn lære at være kreative tegneserieskabere og forbedre deres færdigheder i at skrive, historiefortælling og grafisk design. App’en giver adgang til brugerens egne billeder samt en overfældende database af clip art og ikoner. Ikke to tegneseriestriber bliver ens takket være de mange indstillingsmuligheder – og bagefter kan værket eksporteres til PDF-formatet, Facebook, Twitter, Flickr, iTunes og Dropbox. Pris: 19 kr. Link: *indsæt QR-kode* Alternativer: Comic Life, ComicBook!

iMovie

Explain Everything Med Explain Everything kan du lave dynamiske, interaktive timer, aktiviteter og vejledninger. App’en kan optage de ting, der bliver skrevet, tegnet eller flyttet på iPad’ens skærm og samtidig indspille lyd via iPad’ens mikrofon – og dermed kan både lærere og elever udveksle multiemediale data med hinanden. Især et nyttigt værktøj i efterleveringsprocessen. Pris: 16 kr. – rabat gives til uddannelsesinstitutioner Link: *indsæt QR-kode* Alternativer: ScreenChomp

GarageBand Styrkerne ved musik-app’en GarageBand er mange. Det er et værktøj, hvormed man kan komponere musik, og på trods af at det er et ”begynder-værktøj”, er det fyldt med mange professionelle redigeringsværktøjer. Det spiller fint sammen med andre musikapps til iPad og så skal det især roses for den eminente lydkvalitet. Det er enhver musiklærer drøm. Pris: Gratis Link: *indsæt QR-kode* Alternativer: Audacity, FL Studio

YouTube Da YouTube er søgemaskinen for alt, hvad der gør sig i levende billeder, er app’en sandsynligvis en af de første ting, der bliver installeret på en ny iPad. Hvis man ser bort fra de skæmmende reklamer, fungerer integrereringen med iOS upåklageligt og har mange delingsværktøjer og personlige indstillinger. Derudover er søgefunktionerne nu også kategoriseret og det er muligt at søge via stemmegenkendelse. Pris: Gratis Link: *indsæt QR-kode* Alternativer: Vimeo, Instatube

Puppet Pals HD Behov for at lave dine egne shows med animationer og lyd i realtid? Så er Puppet Pals et af de produktionsværktøjer, der er mest velegnede til formålet. Det har visse faldgruber i form af en lidt grådig in app purchases-politik, hvor man kan købe ”sæt” af figurer for små 7 kr. hver. Mange af de virkelig nyttige værktøjer koster også ekstra, så det skal man regne ind i budgettet, hvis man vil have fuldt udnytte ud af Puppet Pals. Pris: Gratis – med mange in app purchases Link: *indsæt QR-kode* Alternativer: Toontastic, PlayTime Theater

Popplet Popplet er et visuelt ”mind mapping”-værktøj, der har et væld af brugsmuligheder. Det kan bruges i klassen til at vejlede eleverne, børn kan bruge det til at organisere idéer og det kan i sidste ende bruges til at præsentere projekter. Der kan bruges tekst, billeder og video – og det er især smart, at flere brugere kan bruge app’en samtidig i realtid, så det styrker samarbejdet.

Apple har selv produceret en lang række fremragende værktøjer, som de før iOS 7 tog penge for. Tekstbehandlingsprogrammet Pages, regnearket Numbers og præsentationsprogrammet Keynote. De er alle fremragende og gratis på nye iPads. iMovie er i den nye 2.0-udgave et fantastisk stykke videoredigeringsværktøj, der både er brugervenligt og let at lære, men også gemmer avancerede muligheder under kølerhjelmen. Man kunne godt savne filtre og effekter, men til gengæld er de nye transition-muligheder rigtig fine og giver filmene et fint professionelt skær.

Pris: 32 kr. – findes også i en gratis Popplet Lite-udgave Link: *indsæt QR-kode* Alternativer: Idea Sketch, SimpleMind+

Pris: 32 kr. på ældre iPads. Gratis på alle nye Link: *indsæt QR-kode* Alternativer: Splice

Pris: Gratis for den første konto pr. skole. Link: *indsæt QR-kode* Alternativer: Canvas

Schoology Denne prisvindende app er stedet, hvor man kan administrere timer, engagere eleverne, dele indhold og vidensdele med andre lærere. Schoology har en lang række værktøjer, der måler brugeraktivitet på opgaver, stærke linkværktøjer og fremstår i store træk som en samlet pakke, hvor lærere, elever og forældre kan interagere.


Kan skoleelever i fremtiden aflevere deres danske stil som en YouTube-video, en app eller som et fotopræsentation? I Egedal Kommune er udarbejdet en “Medielæringsstrategi’, der sammen med indførslen af iPads skal ruste nutidens børn og unge til et omskifteligt og multimedialt videnssamfund med nye former for skriftlighed.

Egedal kommune — iPad i skolen

DET HANDLER OM AT UDFORDRE TÆNKNINGEN

13


helst og nårsomhelst via en tablet eller en smartphone, så er der ingen stærke argumenter for at opretholde klasselokalet, som vi kender det. Fordi jo længere man bliver ved med at fastholde klasselokalet, tavlen og læreren som de centrale vidensbaserede magtfaktorer, des sværere får eleverne ved at begribe og tackle den nye medievirkelighed. For os handler det om at udfordre tænkningen,” siger han. Blandt andet derfor har Egedal Kommune sidste sommer udarbejdet en større “Medielæringsstrategi” for kommunens 0-18 årige børn og unge, der bl.a. bygger broer mellem skole og daginstitutioner. Denne strategi skal Kim Byrding føre ud i livet sammen med sin kollega John Nielsen. De er kommunens særlige pædagogiske rådgivere, der understøtter og hjælper pædagoger, lærere og ledere i gang med brugen af iPads og den digitale verdens fordele og faldgruber. “Vi arbejder i høj grad med digital dannelse, og hvad der er vigtigt og har kvalitet, fordi det er en læringsproces, at alt ikke bare er lige godt i den nye medievirkelighed. Derfor skal eleverne opleve et reflekterende forløb med det, de arbejder med, og blive medskaber af deres læringsmateriale,” siger han.

— A f Th om a s Vi g i l d

“Her bliver børnene medskabere og fortællere, hvilket giver et unikt indblik i, hvad der foregår i institutionen og i børnenes verden”

I går var målet med skolen at lære at regne og stave. I morgen er målet at lære, hvorfor man skal regne og stave - og samtidig sætte de to færdigheder ind en større kontekst og selv reflektere over selvsamme læreproces. Et er sikkert: Fremtidens skolegang på ingen måde kan sammenlignes med den, vi selv fik for årtier tilbage. Sådan lyder udgangspunktet for pædagogisk IT-konsulent Kim Byrding i Egedal Kommune, fordi det stiller nye krav til både didaktikken og undervisernes roller, når nutidens videnssamfund er under konstant forandring. Netop den udfordring kræver nytænkning af både didaktikken og specielt skriftligheden, når iPads bliver indført som centralt indlæringsværktøj i både dagtilbud og skoleklasser. “Lidt populistisk kan man sige, at når alle elever i dag har adgang til viden hvorsom-

Centralt i Medielæringsstrategien er, at eleverne producerer, reflekterer og evaluerer, så de som resultat oplever større motivation, ejerskab og optræning af personlige kompetencer. Derfor er et mål for Egedal Kommune et øget fokus på selve processen, så det bliver gennem elevens refleksioner, at iPad´en som pædagogisk værktøj får tyngde og effekt. I Egedal Kommune findes der i dag mindst to iPads i alle institutioner fra vuggestue til folkeskole, klub og SFO, mens alle skoleelever har puttet en personlig iPad i skoletasken. Udgangspunktet er, at brugerfladen i iPad er så intuitiv at små børn kan lege med dem på linje med træklodser og bamser, og derved bliver børnenes digitale dannelse påbegyndt så tidligt som muligt. iPads rykker i børnehøjde “Ved at indføre iPads allerede i børnehaven har vi fundet ud af, at der pludselig kommer flere unikke historier, når børnene får lov og


Kim Byrding er enig ““I 2013 er YouTube den anden mest brugte søgemaskine i verden efter Google. Det viser os, at der er behov for at beherske og kunne søge på andet medier end det skrevne. Ganske vist vil det skrevne medie altid have en central betydning, men andre måder at formidle viden på kommer i spil,”. Udfordringerne Til lærere og pædagoger i andre kommuner er rådet fra Kim Byrding og John Nielsen klart: det skal give mening og følges op af didaktisk efteruddannelse: “Værktøjer skal være meningskabende, så hvis man ikke kan lægge mening i brugen af en iPad, så skal man ikke bruge den. Den kræver en anden måde at tænke læringen på, men man kan sagtens indtænke både naturen og bevægelsen ind. Og selvfølgelig er det helt ok at lægge iPad´en væk, fordi netop her er dens helt store fordel, at den er fuldkommen mobil og tænder og slukker, når man har brug for det,” siger Kim Byrding. “Vi plejer at sige, at mediet i sig selv inkluderer ikke, men det giver til gengæld åbninger, som et pædagogisk personale kan gribe og arbejde med i en inkluderende tilgang. Det er aldrig mediet i sig selv, der er interessant. Det interessante er hvilke muligheder og nye former for tænkning, mediet skaber”, siger han.

“Et andet godt eksempel er, at børnene også bruger kameraet i en iPad til at filme deres hverdag set fra børnehøjde. Det bliver pludselig rigtigt interessant for pædagogerne at se verden fra børnehøjde. Vi har også set daginstitutioner, der har brugt mobile GoPro-kameraer (sportskameraer, man normalt spænder på hovedet - red.) på børnene i vuggestuen. Fordi hvordan orienterer et nyt vuggestue-barn sig i en institution? Det giver anledning til en pædagogisk refleksion hos pædagogerne, fordi her kommer du næppe tættere på barnets opfattelse af verden”. iPads rykker mod en ny skriftlighed Indførslen af iPads har ifølge Kim Byrding haft den positive sideeffekt, at personalet på skolerne og institutionerne er blevet nød til at tænke i nye didaktiske baner, og særligt på skoleområdet har indførslen af iPads haft en stor effekt på inklusionen og undervisnings-differentieringen. “Vi havde en elev, som efter aftale med klassen optog lærerens undervisning ved tavlen. Når eleven senere skulle arbejde på lektierne, kunne hun se videoen i sit eget tempo, og kunne på den måde være mere til stede i undervisningen end tidligere,” siger pædagogisk it-konsulent John Nielsen. “Eleven fik også lov til at aflevere en hjemmeopgave som en video, og på den vis er målet om hun havde forstået opgaven i stedet for at fokusere på, hvilket medie, hjemmeopgaven skulle afleveres med,” siger han.

“I min verden skal der være plads til større individualisering i fremtidens skole. Det stiller en masse pædagogiske udfordringer, at afgangsprøverne stadig er bygget op omkring skriftlighed. Men hvorfor ikke lade dem, der har svært ved det udtrykke sig skriftligt bruge andre måder at udtrykke sig på?” siger John Nielsen. For ham handler det om, at det danske undervisningssystem tør åbne op for en større ligestilling mellem medierne, og her bliver iPads et centralt værktøj på vejen mod en ny og øget multimedial skriftlighed. “Pointen er, at der stadigvæk er mange, som går ud af skolen, som aldrig har lært at skrive og stave ordenligt. De går derfor ud med en basal utryghed, men hvad nu, hvis de lettere kunne komme videre selvom, de ikke udtrykker sig skarpt skriftligt. Jeg ser masser af elever, som er superdygtige til at kommunikere via andre medier end kun det skrevne, så hvorfor skal det være så centralt i det danske skolesystem?” siger han.

Fakta Egedal Kommune har siden sommeren 2011 haft pilotprojekter med tablets i vuggestuer og børnehaver, som traditionelt ikke arbejder målrettet med medier. I dag arbejder stort set alle institutioner i Egedal Kommune med at undersøge potentialet for læring med tablets med udgangspunkt i Medielæringsstrategien. Tanken bag strategien er at skabe sammenhæng i børns digitale læring fra vuggestue til skole og mellem fritid og skole/institution.

15 Egedal kommune — iPad i skolen

tid til at udtrykke sig på anderledes måder - som f.eks. ved at optage en film via kameraet i iPad´en. Her bliver børnene medskabere og fortællere, hvilket giver et unikt indblik i, hvad der foregår i institutionen og i børnenes verden,” siger Kim Byrding.

Ifølge John Nielsen betyder det for de mere udfordrede eleverne, at deres handicap bliver mere “usynligt”, fordi de sidder med de samme redskaber foran sig som alle de andre elever. Samtidig er det netop i iPad´ens indbyggede muligheder for multimedialitet i brugen af video, lyd, billeder og musik, at den centrale styrke som læringsværktøj ligger både nu og i fremtiden. Det er derfor ifølge ham afgørende at tage gøre op med forestillingen om, at en opgave automatisk er bedre, hvis den afleveres skriftligt.


Cool gadgets til klasselokalet Vi guider til fem gadgets, der gør undervisningen på iPads nemmere. Af Thomas Vigild

HOLDER HoverBar. Pris: 649 kroner — Fordelen ved iPad er, at den er mobil, men ofte kan den også være nyttig om ekstra skærm til en bærbar computer. Her er HoverBar en solid løsning, der simpelthen griber fat om iPad´en og kan spændes fast til stort set alle bordplader. På den vis kan iPad svæve over bordet, og let indstilles til den vinkel, der passer en bedst. Bruges den f.eks. sammen med apps som AirDisplay, kan du sågar udvide skærmbilledet fra en Mac-computer til iPad´ens skærm.

TASTATUR Logitech Fabric Skin Keyboard Folio. Pris: 1.000 kr. — Skærmtastaturet er fint til mindre opgaver, men skal der skrives længere stile, så er et Bluetooth-tastatur en nødvendighed. Her har Logitechs Fabric Skin både behagelige taster i fuld størrelse, men også lang batterilevetid på tre måneder, hvis man bruger det to timer om dagen. Derudover er tastaturet vandafvisende, og har fine genvejstaster til de mest brugte funktioner som kopiér, sæt ind og fortryd. Eneste ulempe er, at man skal huske at lade det op via en computer en gang om måneden, men ellers fungerer det godt som både tastatur og beskyttelses-etui til alle typer iPads.

KAMERA

PEN

STORSKÆRM Apple TV. Pris: 849 kroner. — Til fremvisning af videoer eller præsentationer bliver det først for alvor anvendeligt, hvis alle kan følge med. En løsning er at investere i kabler til HDMI eller VGA, men på sigt er en Apple TV-boks en smartere løsning, når skærmbilledet fra en elevs iPad skal blæses op i fuld format. Her kan man nemt skærmdublere, så samme skærmbillede vises på både iPad og projektor, hvilket gør både præsentationer og vidensdeling til hele klassen via en iPad til en leg.

Wacom Bamboo Stylus Solo. Pris: 350 kroner — Arbejder man meget med grafisk design, tegninger og illustrationer, så er en skærm-pen et must - og de fås i stort set alle typer, farver, størrelser og kvalitetsgrader. En af de absolut bedste og mest generelle er dog Wacoms Bamboo Stylus, der ganske vist koster en del mere end de billige Kina-skærmpenne, men til gengæld føles langt mere lækkert på skærmen, når man tegner. Tippen af pennen glider silkeblødt hen over overfladen, og der kan tilmed købes ekstra tippe, hvis man slider den originale i bund.

GoPro HERO3+ Black Edition Camera. Pris: 3.590 kroner. — Prisen er heftig, men arbejder man med video, så er GoPro-kameraerne et fund til prisen. Kameraet er både lille, let og vandtæt, og født til et liv på farten, så det kan godt klare en del skrammer. Det er nemt at tage med, har lang batterilevetid og optager også al lyden i en overraskende god kvalitet. Samtidig kan der downloades GoPro-app til iPad, hvormed man kan se igennem kameraet linse, og hurtigt bladre igennem billeder og videoerne fra kameraet. Det optager i Ultra High Definition med en linse på 12.0 Megapixels, og har også indbygget flashkort, trådløst netværk og medfølgende Wi-Fi fjernbetjening. Kort sagt: et videokamera født til den nye trådløse digitale tidsalder.


Jette arbejder som Education Business Manager hos firmaet Atea der blandt andet leverer IT-løsninger til uddannelsessektoren. De har stået bag udrulningen af godt 85% af de iPads, der findes på de danske uddannelsesinstitutioner, og har siden Apple udgav iPad’en fulgt den teknologiske udvikling tæt. Peter Nygaard, salgsschef hos Atea, fortæller: ”Vores kernekompetence er bredden. Vi leverer ikke kun produkter og løsninger, men har også fokus på rådgivning og videndeling. Vi holder seminarer for lærere og bestræber os på at give lærerne de nødvendige værktøjer til at foretage den undervisning, de ønsker.” Efter hans mening er det ikke dumt at afsætte et halvt til et helt år med at opbygge kompetencer inden for brugen af digitale læringsværktøjer, før man tager dem i brug. Atea har et KompetenceCenter, der netop fokuserer på de udfordringer, der møder skolerne og underviserne som følge af folkeskolereformen i de kommende år. ”En stor udfordring er ’Bring Your Own Device’ set i relation til ’Choose Your Own Device’. Hos Atea har vi nu haft to års gode erfaringer med iPads og hele 1 til 1-tankegangen. Fremover vil der opstå udfordringer, hvor flere formater skal tale sammen. Der er det vigtigt, at have en leverandør, der ikke blot leverer en kasse med udstyr, men følger processen helt ind i klasseværelset”, afslutter Jette Risgaard. Det er tid til næste stadie, når det gælder digitaliseringen af den danske folkeskole. Effekten af de seneste to års arbejde med at få danske skoleelever til at arbejde med digitale værktøjer er ved at slå igennem. Næste skridt er at trække på den pædagogiske og tekniske vidensdeling og erfaringsudveksling, så fokus

NÅR NY TEKNOLOGI SKAL INDFØRES r e m m o k o Fot

Danmark er det land i verden, hvor der er flest iPads pr. skoleelev. En imponerende bedrift, men meget kan gå galt, når 5000 iPads skal ud til en kommune på én gang.

17 iPad i skolen

”Det er et pædagogisk projekt, ikke et teknologisk projekt”, fortæller Jette Risgaard med passioneret overbevisning i stemmen, og fortsætter: ”Det er uhyre vigtigt, at alle dele er gennemtænkt. Har skolen nok trådløst netværk til at kunne understøtte den digitale undervisning? Er udstyret fleksibelt nok? Men i sidste ende har implementeringen af iPad’en en pædagogisk fokus. Indførelsen af ny teknologi til digital læring skal have fokus på de pædagogiske opgaver og udfordringer.”.


SKABER NÆRHED I SPECIALSKOLEN iPads kan ændre verdensbilledet for børn med særlige indlæringsvanskeligheder. De får større kontrol over deres liv og nye måder at kommunikere på. På Djurslandsskolen har indførslen af iPads givet selv de mest udfordrede elever et større tryghed og nærhed, fordi tablet-computerne følger og dokumenterer deres hverdag som et digitalt spejl.

En efterårsdag i oktober 2010 troppede en pædagog og en forælder op foran skoleinspektør Jesper Juel Pedersens kontor. En ny verden åbnede sig, da de fortalte om et værktøj, der kunne blive et nybrud inden for pædagogik, kommunikation og indlæring. Et digitalt spejl, som ville give både eleverne, forældrene og hele skolen nye måder at kommunikere og undervise på.

— A f Th om a s Vi g i l d

Blot en måned efter landede 17 iPads på skolens kontor. Siden da er antallet af iPads vokset fra 16 til i dag 90, mens både lærere og special-pædagoger på Djurslandsskolen melder tilbage, at centrale egenskaber som mobiliteten, brugervenligheden og nærheden er de store trumfkort, der i høj grad har ændret livet for eleverne på specialskolen. “F.eks. havde vi en dreng, der ikke var fysisk handicappet, men var uden noget sprog. Normalt ville han kommunikere ved at pege, men den dag han blev introduceret til iPad lavede

vi en kommunikationsknap til ham, der fik hans iPad til at sige “Jeg hedder Anders”. Resten af den dag trykkede han bare begejstret på knappen, og det, at han pludselig kunne kommunikere så direkte med andre, var et stort gennembrud for ham,” siger lærer Michael Juhl Nielsen, der var med til at indføre iPads på tværs af alle skolens klassetrin. iPads som levende dagbøger iPads på Djurslandsskolen bruges i høj grad til at visuelt skitsere dagen for eleverne, så de via billeder og symboler kan se, hvornår de f.eks. skal med bussen, i skole eller til ridning. Men iPads fungerer i høj grad også som elevernes centrale digitale dagbøger og tryghedsskabende mellemled mellem skolen og hjemmet, fordi iPad´en er mobil, og følger dem overalt. Ved at kunne optage video, tage billeder eller lægge lydklip ind på elevernes iPads i løbet af skoledagen, får eleverne mulighed for at fortælle om skoledagen til forældrene, og det har lettet overgangen mellem skole og hjem for mange special-elever, der kræver trygge rammer. Men det handler også om, at eleverne føler en medindflydelse på deres liv: “For Trine har iPad´en betydet, at billedkommunikationen og gennemgangen af

hverdagen er blevet mere ligetil og mere brugervenlig for hende. Mht. selv at kunne vælge og have indflydelse på sin hverdag, er der kommet en vigtig sammenhæng mellem skole, hjem og andetsteds,” skriver faren Søren Roesen i skolens fagblad Fagsnuden. Søren var den forælder, der gav Djurslandsskolen idéen til at eksperimentere med iPads tilbage i 2010. Nærhed betyder alt “En særlig interessant egenskab ved iPads er, hvad man kunne kalde nærhedsprincippet. I forhold til andet it-udstyr, så er en iPad langt mere nærhedsproducerende, fordi man skal røre ved skærmen direkte med fingrene, og ikke interagere med den mere indirekte via et tastatur eller en mus”, siger skoleinspektør Jesper Juel Pedersen. “Dette giver en nærhed, og en iPad er ikke så distancerende som f.eks. en bærbar computer. Det tror jeg, er en af årsagerne til, at iPad fungerer så intuitivt, fordi det er meget væsent-


deres liv. Her bliver iPad´en et digitalt spejl og udførlig dagbog på elevernes liv i skolen: “Her laver vi altid nogle vældige overleveringsmapper, så eleverne lettere kan formidle deres behov til de fagpersoner, der overtager eleverne efter os. Netop her er iPad´en fænomenal, fordi vi sammen med barnet optager film, indtaler beskeder og tager billeder, der viser, hvordan barnet trives bedst og hvad, det er mest optaget af”, siger lærer Michael Juhl Nielsen.

Målet for Djurslandsskolen er, at alle elever i 2015 har direkte adgang til en iPad, og derfor efterlyser de lige nu primært bedre muligheder for at styre en hel klasses undervisning via iPads -f.eks. med lettere central styring af fælles apps og undervisningsmateriale.

3

... gode iPad-apps til børn med ind læringsvanskeligheder Pictello - 115 kr. Værktøj til at lave levende billedbøger med video, tale, tekst og billeder. Tap Speak Choice - 649 kr. En special kommunikations-app lavet af en forælder til et barn med autisme, og muligheder for at illustrere alle begivenheder i løbet af dagen og sætte det hele i skema. Moment Diary - Gratis En digital dagbog, hvor eleverne kan indsætte billeder, videoer og lyd på dagens begivenheder, der bagefter kan deles med forældrene.

ligt for vores elever, at de umiddelbart kan se, hvordan de påvirker deres omgivelser”. På vej mod en ny didaktik Men det er ikke blot eleverne, der oplevede ny motivation med indførslen af iPads. De medførte også en helt ny indfaldsvinkel til didaktik på Djurslandsskolen og lærerens rolle overfor special-eleverne:

“Om to år tror jeg, at tingene har normaliseret sig, og der er ikke længere stor forskel på dem, som er begejstrede og dem, som ikke har set lyset endnu. Der er stadigvæk mange, der ikke synes, at iPads er svaret på alt. Men hvis ikke iPads er svaret, så er spørgsmålet stillet forkert - i al fald for en specialskole som os,” siger skoleinspektør Jesper Juel Pedersen. Læs mere om indførslen af iPads på Djurslandsskolen i skolens magasin Fagsnuden her: http://www.djurslandsskolen.dk/FAGSNUDEN/

“Læreren skal ikke længere være den, som ved alt om alt, men snarere en fagperson, der ved, hvordan man kan målrette det. Det kan være svært at vænne sig til, at eleverne ved mere en lærere, men de skal snarere vide, hvor de skal hen. Det er afgørende, at fremtidens lærere inddrager eleverne, så de også sætter mål for sig selv og oplever større kontrol over deres eget liv,” siger Jesper Juel Pedersen. Dette er ifølge ham særligt vigtigt, når Djurslandsskolen udskoler sine elever, fordi de har livslangt behov for støtte, hvis de skal klare

Fagsnuden2012.pdf

Fakta Djurslandsskolen ligger i Øst-Jylland og huser knapt 150 elever med enten generelle indlæringsvanskeligheder eller autisme og ADHD. Klassetrinene spænder fra børnehave- til 10. klasse, og alle klasser har arbejdet med iPads siden 2010.

19 iPad i skolen

“iPad´en samler en masse personligt materiale og bliver elevens centrale kommunikationsmiddel, som giver mere nærhed og omverdenen et tættere indblik i hvem eleven er” siger han.


— Af Kim Dorff

KOMPETENCEUDVIKLING I ØJENHØJDE

Kompas tilbyder kompetenceudvikling og er et væsentligt bindeled, når 1:1 implementeringen skal tænkes igennem. Her tror man på praksis, tid og omhu er opskriften til den optimale vidensdeling.

r e m m o k o Fot

Hvad sker der, når det digitale møder det menneskelige? Hvordan spiller den digitale udvikling ind i individets måde at udfolde sig på? Det er spørgsmål, virksomheder og teknikere ikke kan svare på. Derfor er Thomas Jørgensen, leder af Kompas, der tilbyder færdige uddannelsesforløb og skræddersyede koncepter, slet ikke i tvivl. Det handler om at have hænderne begravet i den muld, man arbejder med: ”Vi er alle sammen praktikere, ikke teknikere. De undervisere, der drager rundt og skaber kompetenceudvikling, har alle været eller arbejder sideløbende som lærere. Det er alle sammen folk, der har konkrete erfaringer med mødet mellem elev og iPad. Det er vigtigt for os, at vi kender til de udfordringer, nutidens lærere og elever møder”, fortæller han. Derfor sætter Kompas fokus på tre kompetencer i de workshops, de udbyder: De didaktiske, de tekniske og de faglige. Det sker i tæt samarbejde med lærerne, fortæller Thomas Jørgensen. ”Rigtig mange har taget iPad’en til sig som det værktøj, det er, men den store udfordring er hele tiden, at få det oversat til at være en læringsaktivitet, og det sker ikke af sig selv. Jeg har set flere kurser, hvor iBook har været i centrum, og én ting er at få lært hvordan

og arbejder på undervisningsmaterialer. Lærerne har ikke undervurderet det arbejde, der ligger i at didaktisere arbejdet med iPad’en. De er yderst engagerede. Det er mødet med teknologien, der sker i vores workshops – og mødet skal forlænges af fortsatte refleksioner af, hvordan jeg kan bringe det møde ud i klasselokalet, således jeg kan få iscenesat noget læring. Det er ikke klaret på en eftermiddag.”

programmet fungerer – noget andet er at få didaktiseret det. Det er en stor udfordring – og det gælder sådan set over hele linjen.” Kompetenceudviklingen tager tid. Derfor er det ikke overraskende, at mængden af undervisningsmaterialer var begrænset for to år siden, da de første iPads nåede danske skoleklasser. Men det er ved at ændre sig nu, mener Thomas Jørgensen. ”Det er en boble, der er lige ved at briste. Mit indtryk er, at der er rigtig mange, der sidder


21 iPad i skolen

EN HALV MILLION APPS, EN UOVERSKUELIG APPSTORE OG ET INTERNET FYLDT MED RÅD, DER ER SVÆRE AT KVALITETSBEDØMME. BLANDT OVERFLØDIGHEDSHORNET ER DER APPS, DER ER VÆRD AT SE NÆRMERE PÅ – UANSET OM MAN ER ERFAREN UDI APP STORE ELLER SIDDER MED EN IPAD MELLEM HÆNDERNE FOR FØRSTE GANG.


QR-koder, innovation på skoleskemaet og en procespræget tilgang til undervisningen sætter dagsordenen på Grindsted Privatskole. Her er skolebiblioteket erstattet af iTunes U, der bruges til at tilrettelægge alle undervisnings forløb, så de bliver mere målrettede den enkeltes behov. Resultatet er i dag en skole, der oplever større inklusion og mindre faglig ulighed mellem eleverne.

— Af Kim Dorff

Fakta Grindsted Privatskole har 204 elever, der alle fra bh.kl til og med 9. klasse er udstyret med deres egen iPad som arbejdsredskab. Undervisningen er tilrettelagt, så eleverne selv skal producere, reflektere og evaluere, så der opnås motivation, ejerskab samt en række personlige kompetencer.


NÅR SVARET ER FORKERT OG LØSNINGEN DERHEN ER SVARET ”En standup-komiker sagde engang, at alt det han havde lært i skolen, det havde han som app på sin telefon i dag. Det var et ret fint billede på den type skole, vi ikke ville skabe. For hvad nu hvis den viden, der ligger som fagligt mål i dag, er irrelevant om ti år?” Skoleleder Annette Lundgaard fortæller levende og med et smil på læben, men der er alvor gemt bag hendes ord. Hun kom til Grindsted Privatskole næsten samtidig med, at den i 2009 kunne fejre 275 års jubilæum. Samtidig flyttede den som en af Danmarks ældste skoler over i nye lokaler, og under de nye himmelstrøg blev der taget en værdisnak om skolens pædagogiske målsætning. Hvordan skulle fremtidens elever bedst rustes til fremtiden? Og med hvilke redskaber nåede man dem? ”Vi vil have elever, der er kreative, innovative, ansvarlige og have stærke kommunikative egenskaber, når de forlader vores skole. Folkeskolens afgangsprøve er et rigtigt godt billede på, at det handler om at finde de rigtige svar. Hvis jeg tænker, hvilke unge mennesker vi har brug for i fremtiden, så er det nogen, der kan finde løsninger, og ikke kun finde rigtige svar. Det er processen, der udfordrer den traditionelle undervisningstænkning. Man arbejder med en proces, man reflekterer og evaluerer og den evaluering skal være med til at skabe den næste cirkel af læring”, fortæller Annette Lundgaard.

iTunes U – abonnér på undervisningen I 2012 blev der sat handling bag ordene. Efter længere tids research valgte Grindsted Privatskole, der også er innovationsskole for Lego, at satse på en tabletløsning. Alle lærerne fik en iPad før sommerferien med besked på at lege og eksperimentere. Målet var at præsentere skolebestyrelsen for en vision om, hvordan en iPad som undervisningsværktøj kunne bruges til at opnå kollaborativ læring, hvor man bevægede sig væk fra ren videnstilegnelse og mod elevens deltagelse i en vidensudvekslende proces. Det var især distributionsplatformen iTunes U, der overraskede Annette med dens mangfoldighed af brugsmuligheder. ”Jeg sidder som historielærer som vikariat, og der laver jeg et iTunes U-forløb om vikingerne. Vi køber ikke bøger mere og nedlagde vores bibliotek kort efter vi fik vores iPads. Nu abonnerer vi på undervisningsmaterialer. Via iTunes U kan du trække relevante undervisningsmaterialer ind. Så jeg søgte på vikingerne til 4. klassetrin, hentede ned fra de portaler, vi er koblet op på, og downloadede dem til iTunes U i et lukket system.”, fortæller hun og fortsætter: ”Det var virkelig fedt at se den glæde, eleven havde af at kunne overskue hele undervisningsforløbet fra første sekund - hvad det hele skulle bruges til. At de fra dag 1 vidste,

hvad slutresultatet skulle være, en præsentation af en dag i vikingetiden. Den der meningsskabelse. iTunes U har et notesystem, og eleverne brugte det ivrigt og kørte frem og tilbage i det, fordi de vidste, hvilken relevant viden, de skulle samle sammen. Eleven kunne køre det hele i sit eget tempi, og så frigjorde det tid for mig, så jeg kunne hjælpe de elever, der havde svært ved det. ” Plads til flere eksperimenter mellem lærerne Der er især iPad´ens alsidighed, der har spredt glæde blandt lærerne på Grindsted Privatskole. Natur- og tekniklæreren skabte et helt forløb i Book Creator om en biotop nede ved en sø tæt på skolen, hvor der blev filmet, dagens vejrudsigt blev noteret og forløbet blev dokumenteret. QR-koder er blevet en naturlig del af timerne som hjælpeværktøjer, så man hurtigt kan scanne dem og f.eks. se, hvordan læreren laver en skildpadde i håndarbejde. Det kræver mere knofedt fra den enkelte lærer inden et undervisningsforløb, især når iTunes U gør det muligt for den enkelte lærer at gå ind og målrette undervisningen til de enkelte elever. Men Anette Lundgaard ser de ekstra timer give pote på lang sigt: ”iTunes U har en anden fordel: Delingen af materiale mellem lærerne. Da jeg var lærer, kunne jeg godt have en mappe med vikingerne, der blev stående på min hylde. Jeg kunne godt sige til en lærer, at de kunne låne

Grindsted Privateskole — iPad i skolen

23


den, men så skulle de håndtere mine uoverskuelige noter. Nu kan en ny historie-lærer let komme og overtage mit iTunes U-forløb – og gøre med det hvad hun vil – og det åbner op for mere sparring, eksperimenter og samarbejde mellem lærerne. Så længe de er indstillet på, at alt er foranderligt på en iPad og har en flydende tilgang til mediet.” Når handicap bliver usynlige Succeshistorien på Grindsted er svær at komme udenom. Annette ryster da også på hovedet, hvis man spørger hende, om de kunne undvære iPads og gå tilbage til det gamle system: ”Det er helt umuligt. Det seneste år har givet os så mange positive overraskelser. Man har før været efter folkeskolen om, at det er pigernes skole. Nu har vi drengene med fuldt ud. Der er 100% inklusion. iPad’en inkluderer eleverne. Der er oplæsningsmuligheder for den læsesvage eller ordblinde. Elever, der før har følt sig lidt udenfor fællesskabet, har nu det samme udstyr – alles iPads er jo ens – så der er ikke behov for andre bøger eller andre hjælpemidler, der kan virke ekskluderende”, siger hun. Adgangen til det store bibliotek af læringsmaterialer og elevernes frie tilgang til opgaverne er en af de ting, der bekymrer Anette Lundgaard mest: ”Det er stadig vigtigt med en kritisk stillingtagen. Det vil der være meget fokus på fremover. Der er så meget tilgængelig viden og så meget skrammel-viden. Og så kan jeg ikke sætte en tilstrækkelig stor tyk streg under vores pædagogiske målsætning. En iPad må aldrig blive et legetøj. Hvis man ikke har en idé med den, skal man lade være.”


3

... populære Apps på Grindsted Privatskole Showbie ”I Showbie kan læreren se, hvor langt eleven er kommet, og hjælpe eleven med problemer undervejs. Det er en anden måde at være lærer på. Samtidig er det et fint værktøj for forældre. Jo mere børnene skal være i skolen, giver iPad’en alle en mulighed for at følge med i hvad der sker, fordi den er nem at dokumentere ens forløb.”

iTunes U ”Det er ikke en app, men stedet, hvor vi henter vores undervisningsforløb, så det fungerer som en distributionskanal for læringsmaterialer. Og ja, det tager tid at lave et iTunesU-forløb, men når man får bygget de her biblioteker op, så er de der til fremtidig brug.”

25 Grindsted Privateskole — iPad i skolen

“Succeshistorien på Grindsted er svær at komme udenom. Annette ryster da også på hovedet, hvis man spørger hende, om de kunne undvære iPads og gå tilbage til det gamle system”

Explain Everything ”Tilbageleveringen til eleverne har fundet nye brugsmetoder. Explain Everything bliver blandt andet brugt af vores tysklærer, Kathrine Axberg. Når hun sidder og retter og sætter røde streger, indtaler hun samtidig, hvad der er galt. Eleven får den tilbage med en mundtlig tilbagelevering og bliver mere motiveret til at kigge igennem rettelserne. Og så skal eleven så rette den og aflevere opgave igen. Så vi igen har en proces. Så hellere lidt færre afleveringer, hvor de lærer noget af det, de laver.”


— A f Th om a s Vi g i l d

Når internetadgang og teknologi rykker ind i klasselokalerne, rykker det uundgåeligt rundt på lærerrollen og didaktikken. Fremtidens lærer netop er ikke en lærer, men snarere en “proces-mentor”, der designer undervisningen i samspil med eleverne. Det viser et tre-årigt forskningsprojekt om brugen af iPads i undervisningen i Odder Kommune.

ISA JAHNKE: FREMTIDENS LÆRER ER MINDRE EKSPERT OG MERE DESIGNER I 2010´erne var skolernes computere henvist og låst forsvarligt inde i særlige IT-lokaler. Men med den eksplosive udvikling og udbredelse af tablets, smartboards og smartphones sker der i disse år et massivt rykind af teknologi og dermed også internet-adgang i nutidens klasselokale - og det ændrer undervisningen for altid. Imens Odder Kommune - som den første i verden - indkøbte iPads til sine 200 lærere og 2.000 elever på alle klassetrin i 2011, har den svenske professor dr. Isa Jahnke og to ph.d.-studerende undersøgt overgangen, og særligt hvordan den påvirker lærerne. Og der hersker ingen tvivl: iPads udfordrer radikalt lærernes didaktik, ansvar og rolle. “Det er aldrig teknologien og iPads alene, der forbedrer undervisningen, men hvordan lærerne integrerer det i klasselokalet og i didaktikken” siger hun. “Min forskning viser, at lærerne i Odder Kommune aktivt bruger iPad´en til at videreudvikle deres didaktiske tilgang til deres fag. Alle lærerne skal sætte sig læringsmål, men de er ikke nok i sig selv. Lærerne skal også kunne designe nye former for læringsmetoder i samspil med eleverne. De dygtigste og mest innovative lærere blev inspireret af teknologien, apps og internettet, og genskabte deres eksisterende ideer i et samspil med teknologien”, siger Isa Jahnke. “Nogen gange fejlede det, men så redesignede lærerne det - ofte sammen med eleverne, fordi iPad´en blev brugt som et værktøj på linje med blyant og papir”.

Fem mønstre i klasselokalet Som led i sit forskningsprojekt valgte hun at sætte ekstra fokus på på 15 forskellige skoleklasser på tværs af klassetrin og alder i Odder Kommune, hvilket resulterede i fem forskellige brugsmønstre af iPads i undervisningen. I fem af klasserne var tilgangen til iPads innovativ og eksplorativ, og der var en klar overenstemmelse mellem didaktik, pensum og teknologi. I tre klasser var næsten på samme omgangshøjde, mens de resterende syv klasser havde større eller mindre udfordringer i at benytte iPad´en meningsfuldt. I disse klasselokaler var det dog ikke blot iPad´ens skyld, men snarere en ubalance i, hvordan undervisningsaktiviteterne, læringsmålene, feedbacken og opbyggelsen af de sociale relationer i undervisningen var planlagt og justeret i forhold til hinanden. Særligt vigtigt var det, at undervisningen ikke længere bliver lærerens monopol, fordi ideen om eleven som producerende medskaber til læringen og læreren som designer og facilitator løber som en tyk rød tråd igennem Isa Jahnkes forskning. “De innovative lærere i Odder Kommune tænker som software-designere, fordi de laver en iterativ cyklus, hvor de ikke er bange for at lave fejl. F.eks. havde jeg et eksempel med en dansklærer, der brugte Facebook-grupper i sin undervisning, men ikke vidste præcis, hvordan det fungerede. Netop her lod hun elevere påtage sig ekspertrollen, og i flere klasser blev eleverne også hjælpelærere over for deres medstuderende”, siger hun.

Fire designmønstre i didaktikken Ved at følge de mest innovative lærere i Odder Kommune over et års tid, har Isa Jahnke observeret fire centrale designtræk i deres tilgang til undervisning. 1) Nye typer af læringsmål. Lærerne udarbejdede opgaver, der kunne besvares med flere korrekte svar, eller hvor svarene ikke umiddelbart findes, men krævede refleksion - også ofte over elevernes egen læreproces. Læring som en proces. Eleverne fik stillet opgaver, der fik dem igennem både uformelle og formelle læringssituationer, men primært fokuserede på læring som en proces og produktion af f.eks. en billedbog eller en film via gruppearbejde. Differentiering og synlig læring. Opgaverne kunne besvares med at bruge både forskellige typer medier såsom film, billeder, tegneserier eller tekst, men skulle løses på anderledes måder, som eleverne selv fandt på - f.eks. at bruge mindmaps eller selv opfinde eksperimenter i fysik. Brugen af iPad-apps, der ikke oprindeligt er designet til undervisningsbrug. De innovative lærere fik først en ide til, hvordan de kunne underbygge deres læringsmål med iPad-baserede aktiviteter, og begynder efter at lede efter en relevant app. Det gik aldrig den modsatte vej. Eksempler er apps som PuppetPals, der kan bruges til at lave dukkefilm eller tegneserie-app´en StripDesigner. Et eksempel Isa Jahnke særligt husker er, hvordan en lærer i 8. klasse underviste sine elever i dansk grammatik. Inden timens start


“Læreren fik eleverne til at reflektere over deres egen læreproces, og samtidig opfordrede hun dem til at diskutere det på deres Facebook-gruppe. Dette var med til at opbygge elevernes sociale relationer og gøre dem til en stærkere gruppe. Så mens indlæringen i dansk grammatik var primært baseret på repetition, så gjorde opsamlingen til sidst, at eleverne nu reflekterede over deres egen læring, og det gav dem en dybere og mere meningsfuld læringssituation”. Isa Jahnke har også oplevet lærere, der har sendt deres elever ud af klasselokalet med den mission at forklare pensum til andre elever, eller lærere, der tillader eleverne at aflevere fysikrapporter som YouTube-videoer af deres eksperimenter - videoer, der til slut må inddrages i elevernes afgangseksamen. Netop denne multimedialitet ved tablets er en central force i at forberede eleverne til fremtiden, fordi vigtigst for Isa Jahnke er, at alverdens skoler gør internet-adgang obligatorisk og dermed også ændrer læringsmålene og eksamensformerne. “Jeg ser dog en tendens i f.eks. Sverige og Tyskland, hvor mange tror, at der skal laves regler og love mod at bruge internettet i skolen. Det er en automat-reaktion, fordi mange tror, at internettet og tablets distancerer eleverne fra undervisningen”, siger hun. “Der har altid været distraktioner i klasselokalet såsom at tegne på bordet eller sende papirsedler rundt i klassen, så problemstillingen er ikke ny. Selvfølgelig skal vi lære eleverne at være kritiske over for den digitale medieverden og udøve kildekritik. Men lærerne skal omformulere eksamensspørgsmålene og læringsmålene, så eleverne i højere grad bliver bedt om at argumentere og reflektere over deres egen læring i stedet for fakta, der alligevel ligger så nemt tilgængeligt via internettet”, siger hun. Læs mere om Ida Jahnkes forskning her https://iml.edusci.umu.se/ictml/research-projects/ ipad-didactics-in-schools/

27 Odder kommune — iPad i skolen

o t o f Nyt

havde læreren lagt QR-koder rundt i skolens gårdhave, og mens eleverne løb rundt for at skanne koderne med deres iPads, skulle de samtidig besvare spørgsmål om grammatik. “Til slut vendte eleverne tilbage til klassen, og her skete der noget interessant. Her spurgte læreren eleverne, om QR-kodeløbet var en sjov aktivitet og en god læringssituation,” siger Isa Janhke.


— A f Th om a s Vi g i l d

Syddjurs Kommune har Danmarks-rekorden i den største simultane udrulning af iPads til samtlige 5.000 elever og 500 lærere. Det ligger op til kaos på alle fronter, men projektet er lykkedes via vidensdeling, lokal forankring og en it-løsning, der aldrig går i vejen for pædagogikken.

Fakta Syddjurs Kommune - Siden januar 2013 har alle skolebørn i kommunen fået udleveret en iPad.

Skolechef Marit Aasland, Syddjurs Kommune


“Når eleverne træder ind i skolen, skal de gå ind i fremtiden - ikke tilbage til fortiden. Der findes jo ingen arbejdspladser længere, hvor man stadig kun sidder med papir og blyant, så derfor skal vi tilbyde vores elever de samme arbejdsredskaber, som bliver benyttet i resten af samfundet”.

brug samt har en batterilevetid, som gør dem velegnede til en hel skoledag. Kommunen var her især inspireret af den svenske kommune Falkenberg, hvis erfaringer viser, at 66% af eleverne arbejder mere med hjemmearbejde og 88 % svarer, at en personlig tablet som hjælpemiddel har forbedret deres indlæring.

særligt produktionsapps er blevet de vigtigste værktøjer”, siger Marit Aaslund.

Ordene kommer fra skolechef i Syddjurs kommune Marit Aasland. Hun var med til at træffe beslutningen om at bestille i alt 6.000 iPads, så eleverne kunne opleve en “autentisk skole”, der klæder dem på til en digital fremtid. Men selvom det nuvel klinger selvsikkert, så var Marit Aasland meget i tvivl, om visionerne kunne være:

Tænk lokalt og skab medejerskab En vigtig lektion i Syddjurs er, at ny teknologi og didaktik er nød til at have en stærk decentral forankring, fordi ellers ender det som et tomt politisk prestigeprojekt:

Derfor er det ifølge hende vigtigt, at lærerne ikke bare hiver bevidstløse apps baseret på lutter repetition og udenadslære ind i undervisningen, så eleverne kan øve sig på, at 1+1 = 2, men snarere arbejde med produktionsapps, der gør eleverne aktive. Eksempelvis har lærere og elever haft stor glæde af apps som Explain Everything, hvor eleverne dokumen-

FREMTIDENS AUTENTISKE SKOLE “Det er spændende at gå i gang med et projekt, hvor man skal asfaltere vejen, mens man bevæger sig ud på tynd is”, siger hun. Men i dag over et år efter udrulningen af de 6.000 iPads har projektet vist sig at lykkedes over alt forventning, men kun fordi det har været et pædagogisk frem for et teknologisk projekt fra første færd: “Hvis IT skal være en naturlig del af en skoledag, så skal det bare fungere. Det var grunden til at vælge vores iPad-løsning, fordi vi ville gerne have teknologien, men aldrig skulle spekulere over, om den virkede”, siger hun. Ifølge Syddjurs Kommunes IT-politik faldt valget på netop iPads, fordi de starter øjeblikkeligt op, er mobile, rummer en lang række indbyggede værktøjer, er driftsikre og intuitive i

blev lokalt forankret med det samme. Vores styrke er, at vi hele tiden har inddraget vores it-vejledere og skolebibliotekarer, og deres gejst har i den grad smittet af på kollegaerne”, fortæller Marit Aasland. Centralt for Syddjurs er også, at vidensdeling er en fast grundpille i kommunens iPad didaktik. Før skolestart holder kommunen to temadage om IT for alle lærere. Sidste gang bestod den af 35 workshops, hvor 30 af dem blev forestået af egne lærere, der præsenterede undervisningsforløb for deres kollegaer f.eks. i hvordan man bruger apps som GarageBand og video i musikundervisningen. “Det engagement fortæller mig, at har man overskud til at holde workshops for kollegaerne, så er det fordi man føler sig tryg i brugen af apps i hverdagen. Tidligere var der også et væld af forskellige apps i spil, men det er der faldet lidt mere ro over nu, hvor

terer deres læring ved at lave præsentationer. “Jeg ser også, at lektier og hjemmearbejde ændrer sig. Traditionelt set er lektier, at man øver sig på det, man har lært i skolen i dag. Nu bliver lektier via iPad´en i stedet en proces, der inddrager eleverne, og eksempelvis får dem til at forberede sig på det, de skal lære i morgen, og selv finde information om f.eks. hvaler før klasseundervisningen starter”, slutter hun.

29 Syddjurs kommune — iPad i skolen

“Vi har fra starten inddraget ressource-personer fra alle kommunens skoler, så projektet

“Jeg giver ikke meget for gamle lærebøger sat op som en app. De kan være fine til træning, men hovedpointen ved iPad´en er, at den skal bruges til det, man ikke kunne før”, siger hun.


— A f Th om a s Vi g i l d

UD MED KLASSELOKALET, IND MED MOBILITETEN/ UNDERVIS, HVOR DU VIL! På VUC Syd i Haderslev er klasselokalerne nedlagt. I stedet har skolen indrettet forskellige læringsrum, så kursisterne flytter sig rundt alt efter, hvor de arbejder bedst. Den bevægelsesfrihed i læringssituationen er blevet realiseret med iPads. “Den måde, vi normalt bedriver skole på svarer ikke til den fremtid, som de unge skal ud i. Dette er fremtidens skole og et eksperimentarium til at finde nye veje, så der ikke sættes fokus på undervisning, men læring”. Direktør for VUC Syd i Haderslev Hans Jørgen Hansen taler med stolthed i stemmen, men han taler også udfra erfaring. Når hans kursister ankommer til skolen, så er der ofte dårlige erfaringer og talrige nederlag fra det traditionelle skolesystem med i rygsækken. Derfor er der i VUC Syd ikke kun arbejdet med nye pædagogiske visioner i undervisningen, hvor bøgerne er blevet smidt ud til fordel for iPads, men også i selve arkitekturen og skolens opbygning: “Vi har valgt at fjerne klasseværelset, fordi vi hellere vil have rum, hvor eleverne kan arbejde forskelligt”, fortæller han.

“På VUC Syd låser vi ikke kursisten til at være et bestemt sted eller i et lokale i flere timer, men de får lov til at flytte sig derhen, hvor de arbejder bedst i den pågældende situation. Det giver den dynamik, der er væsentligt for læringen”. Derfor har skolen indrettet fire typer læringsrum, der egner sig til de forskellige opgaver og arbejdsformer, som kursisterne skal igennem. Kodeordet her er “GODS”, fordi rummene hedder Grupperum, Oplægsrum, Dialogrum og Stillerum, og grundtanken er, at kursisterne selv træffer valget og selv flytter sig rundt til de rette zoner alt efter arbejdets karakter. Samtidig er den klassiske opstilling med læreren i front og elever, der lytter efter, opløst, fordi kursisterne skal ikke uddannes til at blive tilhørere, men aktive producenter. “Som redskab er iPad´en afgørende for at


realisere vores visioner om den producerende kursist, der beskæftiger sig med sin læring, og ikke bare er sat i en undervisningssituation i et antal timer. Det er også helt lavpraktisk bestemt, fordi en iPad har ikke behov for et strømkabel eller et internet-stik, men man kan rent faktisk bevæge sig rundt med den. Det giver os den frihed, at det ikke er teknologien, der bestemmer, hvor vi skal arbejde”, siger Hans Jørgen Hansen.

“Vi har også valgt iPad´en på grund af den software, der ligger bagved. Den er nem at bruge, og indeholder de faciliteter, som er vigtige for os. Med 3000 iPads i huset er det vigtigt, at vi kan udlevere dem og bare sige “brug det”, fordi det ville være håbløst, hvis vi skulle basere vores læring på noget, der kræver lange kurser. Man skal kunne tage den ud af kassen og bruge den uanset alder og it-forudsætninger, og det har vi kunne gøre med iPad”.

Fakta VUC Syd, Haderslev - Skolen havde 1.814 årselever i 2012, og har investeret i 3.000 iPads, så alle elever og lærere får en ved skolestart. Møder eleverne til tiden, optjener de løbende point, som de kan bruge til efterfølgende at købe deres iPad af skolen med rabat.

31 VUC Syd i Haderslev — iPad i skolen

Derfor har VUC Syd indlagt trådløs adgang til internettet i alle skolens lokaler, og der er heller ingen traditionelle tavler, men nu lutter fladskærme med Apple TV over alt, som let kobler sig sammen med lærernes eller kursisternes iPads.


SOM BEVÆGELSESPÆDAGOGISK VÆRKTØJ Gennem bevægelse, kreativitet og motion samler GO-holdet på VUC Syd de unge op, der ikke passer ind i en traditionel uddannelse. Gennemførselsprocenten er røget helt til tops, efter de indførte iPads som mobilt læringsmedie til stærkere bevægelsespædagogik.

Det handler om bevægelse, sved og uddannelse, fordi hvordan får man de unge, der er faldet fra uddannelsessystemet tilbage på sporet? Første skridt er, at smide alt fra den traditionelle skole ud, og sætte fokus på mobilitet og bevægelse:

— A f Th om a s Vi g i l d

“Go-holdene handler om bevægelse set i bred forstand. Det gælder om at få sved på panden, men også at gøre undervisningen aktiv ved, at vi konstant bevæger os rundt i timerne”, siger Jakob Vindel Druedahl, der er almen voksen-underviser (AVU) på Go-holdet i matematik og idræt. “Vi laver f.eks. stafetløb med iPads og QR-koder, og opgaver, hvor eleverne skal finde volumen af huset, hvilket får eleverne til at gå rundt, optage film og tage billeder af huset med deres iPads. Det underbygger også en ny form for alsidighed, fordi alene bevægelsen gør, at eleverne tør tænke anderledes med en iPad som værktøj,” siger han.

Samme didaktik bruger han også i idrætsundervisningen, hvor iPad´en primært bliver brugt til at optage videoer af motions-øvelser, mens eleverne forklarer hvilke muskelgrupper, øvelserne styrker. Igen handler det om at komme væk fra den gængse skoles tankebaner, og få eleverne til selv at omdefinere deres læringsmål: “I idræt havde jeg f.eks. to piger, der lavede en række helt fantastiske træningsvideoer via iPad´en. De optog små klip af deres øvelser, som de udgav på YouTube og havde det hamrende sjovt samtidig. De fik et stort fagligt udbytte, og samtidig behøvede de ikke at udstille sig selv foran drengene på holdet”, siger Jacob Vindel Druedahl. Han anbefaler også apps som “Træning med forsvaret”, fordi det er på dansk, er gratis, øvelserne er godt forklaret og billedkvaliteten er god. Indførslen af iPads har ifølge Jacob Vindel Druedahl påvirket både elevernes faglige niveau og deres motivation. “Sidste år oplevede vi, at GO-holdene havde en højere gennemførsels-procent end de ordinære hold, hvilket er overraskende, fordi netop GO-holdene har været meget truet af frafald”, siger han. “Med karakterne oplever vi paradoksalt nok, at sidste års GO-hold fik et højt gennemsnit, hvis man sammenligner med almindlige AVU-hold. For mig at se skyldes det helt klart, at vi får brugt iPads på en aktiv måde, der giver mening”, siger han.

“En normal computer er en meget passiv ting, man slæber rundt på, men med iPads bliver eleverne både mere mobile og aktive - og de lærer, at bevægelse under undervisningen er en fast del af god læring. Det ville ikke kunne lade sig gøre uden en iPad.”

Træning med forsvaret

Explain Everything

Kamera

Top 5-apps brugt på GO-holdet til idræt og matematik:

Book Creator

“Det vigtigste er, at eleverne selv laver værktøjerne til deres læring. De skal eksempelvis selv producere deres personlige formelsamling, som de må slå op i, når skal til eksamen” siger Jacob Vindel Druedahl.

5

iMovie

Et andet centralt mål for undervisningen på GO-holdet er, at eleverne skal opdage, at f.eks. matematik er andet end endeløse slavelignende repetitionsopgaver. Læringen kan være langt mere medrivende og motiverende, når eleverne skifter passiv modtager til aktiv producent af egen læring:


Fakta VUC Syd, Haderslev - Skolen havde 1.814 årselever i 2012, og har investeret i 3.000 iPads, så alle elever og lærere får en ved skolestart. Møder eleverne til tiden, optjener de løbende point, som de kan bruge til efterfølgende at købe deres iPad af skolen med rabat.

VUC Syd i Haderslev — iPad i skolen

33


Cool gadgets til klasselokalet Vi guider til fem gadgets, der gør undervisningen på iPads nemmere. Af Thomas Vigild

Netatmo-Vejrstation Navn. Pris: xxx kroner — En vejrstation der kan sende data til din iPad. Netatmo kan registrere og måle temperatur, vindhastighed, CO2 og decibel. Via en særdeles brugervenlig app vejrstationens data tilgængelig på elevernes iPad. Netatmo giver mulighed for at arbejde med dataopsamling, miljø o.lign. En ekstra krølle er at man kan “dele” en vejrstation med andre, så elever i Grønland kan tilgå data fra en dansk vejrstation og omvendt.

Proscope -mikroskop

Sphero Navn. Pris: xxx kroner — Programmering for alle alderstrin. Denne lille kugle kan fjernstyres og programmeres på mange niveauer. Fra tegnede programmer til regulær kodning. Sphero er en sjov og nem måde at indrage programmering i undervisningen. Samtidig lægger Sphero også op til en eksperimenterende tilgang til læring samt ansporer til samarbejde og vidensdeling. Der findes mange apps på App store der kan bruges sammen med Sphero.

35 iPad i skolen

Navn. Pris: xxx kroner — Et lille håndhold mikroskop der kan tilgås fra op til 15 iPads. Dette lille mikroskop danner sit eget wifi, hvilket gør at man kan tage det med ud i skoven, på stranden, ved mosen o.lign. Slut med at stå i kø ved mikroskopet her kan alle elever se med på samme tid. Mikroskopet kan også tage billeder af de objekter der kigges på. Disse billeder kan også sendes ud på de tilkoblede iPads til videre behandling iog efterredigering.


EN NY UNDERVISNINGSFORM KAN BEGYNDE ...

All  
All  
Advertisement