Page 1

Bluf fi

1


Bluffi 2011 Sisällysluettelo

Pääkirjoitus

PÄÄKIRJOITUS /Taina Torvela BLUFFI: PUHEENAIHE: Tykkäänkö vai tökkäänkö? /Laura Hyle Sosiaalisen median hyödyntäminen puhututtaa ja kummastuttaa – vieläkin. Where´s the beef ja lihaa luiden ympärille /Hanne Asplund

TÄYSIN PURJEIN

CASE Kylpylähotelli Levitunturi /Mari Mäki Vahva viesti puree ja näkyy tuloksissa. Quo Vadis, televisio /Hanne Asplund Televisio näki uhkan ja käänsi sen voitoksi.

Where’s t h e beef

CASE City Sport ja Lajikumppani /Mari Mäki Kilpailuetu kiteytyi kumppanuuteen – lajikumppanuuteen. Harrin astetta kauniimpi maailma /Hanne Asplund Älä tule paha kakku, tule hyvä kakku /Päivi Kilpimaa Millainen on resepti menestyvään nettimarkkinointiin?

JA LIHAA LUID EN YMPÄRILLE

Viisaus tulee iän myötä. Kohdallani kyllä – ainakin mitä loman viettoon tulee. Vielä kymmenen vuotta sitten maltoin hädin tuskin viettää viikon yhtäjaksoista kesälomaa. Kaksikymmentä vuotta yrittäjänä ovat opettaneet olemaan itselleen armollisempi. Tämän kesän yhtäjaksoinen loma singahti jo kolmiviikkoiseksi. Lisäksi olen oppinut ottamaan hetkistä kaiken irti – elämään täysin purjein. Lomailu onnistuu parhaiten, kun rohkenee repäistä itsensä irti tavanomaisuudesta. Kesäloma ilman suorittamispaineita sisälsi itselläni tällä kertaa kulttuuria, perhelomaa ja purjehdusviikon lempeissä tuulissa Välimerellä. Sanotaan, että raskas työ vaatii raskaat huvit. Aivan en voi tuota allekirjoittaa, mutta ainakin on hyvä ottaa riittävä välimatka arjen askareisiin. Purjehtiminen kirkkaissa vesissä opetti ainakin sen, ettei tarvitse olla kiire minnekään ja kohti valittua päämäärää voi edetä nautiskellen ja silti täysillä. Merellä kokee ihanaa vapauden tunnetta ja omalla tavallaan itsensä voittamista. Luonnon kanssa sopuisasti edeten ja myötätuulia mukaillen oli nautinnollista matkata. Vauhti ei ollut oleellista. Vaan matka. Täysin purjein.

CASE Puukeidas /Laura Hyle Monikanavaisuuteen kannattaa satsata. Se näkyy myös Puukeitaan tuloksessa.

Tuirakas /Laura Hyle Tuirakas-kampanja: ajatuslaiset kantavat vastuuta elinympäristöstään. PIKKUBLUFFIT Mobiilisti markkinassa. Mainoskatko 2011 Maikkari & Lumimiesfilmi in da house: 10 000 € jättipotti meni Aimolle! AJATUSLAISET ENNEN JA NYT Oi niitä aikoja! TIESITKÖ JO TÄMÄN HÄNESTÄ? Bluffin 4xseitsemän –haastattelussa Sirkka Keränen, nainen Oulun kuntamarkkinoinnin takana.

Bluffi on markkinoinnin viihde- ja asialehti myynnistä ja markkinoinnista kiinnostuneille ajatteleville ihmisille.

Myötätuulessa Sama se on markkinointiviestinnässä. Parhaimmat tulokset syntyvät panostamalla riittävästi ja oikein, kuin että yrittää selviytyä ”puolilla purjeilla”. Täysillä tai ei mitään. Tehoa ja toistoa, vahvoja lupauksia ja rohkeutta erottautua. Täysillä tosin ei tarkoita, että laajasti räiskien, vaan terävästi kohdistaen. Tällöin se ei välttämättä tarkoita myöskään suurta markkinointibudjettia, vaan oikeaa panos-tuotos-suhdetta. Kun muistaa myös mitata asetettuja tavoitteita. Mitä liiketoimintaan laajemmin tulee – onko riittävää tehdä hyvä tuote ja/tai palvelu, mutta laiminlyödä sen laadukas kommunikointi potentiaalisten asiakkaiden kanssa?! Aivan liian usein näkee ratkaisuita, joissa aivan väärässä paikassa tehdyt säästötoimet tekevät siihen saakka tehdyt tuotekehitys- ja markkinointiinvestoinnit kannattamattomaksi. Täysillä, rohkeasti erottuen ja oikeisiin toimenpiteisiin panostaen, saa liiketoiminta kyllä myötätuulet purjeisiinsa! Miten on - uskallatko elää täysin purjein? Johdatko yritystäsi myötätuuleen? Rohkenetko kulkea täysillä eteenpäin niin omassa elämässä kuin liiketoiminnassa? Täysillä. Vauhti ei ole oleellista. Vaan matka. Lempeitä myötätuulia meille kaikille tulevaan kauteen. Ajatuksella,

JULKAISIJA

PÄÄBLUFFAAJAT

JAKELU

Ajatus Oy

Taina Torvela Sakke Gustafsson

Yrityksen avainhenkilöt Oulun ja Lapin lääneissä

ULKOASU

PAINOPAIKKA

Jussi-Pekka Koivisto

PoPa Oy

Pohjolankatu 2, 96100 Rovaniemi p. 0290 031 000 Koskitie 39, 90500 Oulu 0290 031 040 Vaarankyläntie 43 B, 88300 Paltamo 0207 579 579 2 www.ajatus.fi

PAINOS MÄÄRÄ 2 500 kpl

Taina Torvela Toimitusjohtaja, KTM

ISSN 1795-3723 Bluffi-lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa. Seuraava lehti ilmestyy keväällä 2012.

3


Puheenaihe

Oivallisia kierrätysvinkkejä verkossa!

TYKKÄÄNKÖ, VAI TÖKKÄÄNKÖ?

www.ouka.fi/jatehuolto 4

Sosiaalinen media, Facebook sen yhteisöistä ehkä tunnetuimpana, jaksaa puhuttaa meitä vuodesta toiseen. Yritykset ovat kuluttajien vanavedessä heränneet sosiaalisen median mahdollisuuksiin ja Facebook-profiili tai Twitter-tili löytyy jo muiltakin kuin kansainvälisiltä suuryrityksiltä. Mutta miten sosiaalisessa mediassa pitäisi toimia?

5


Sosiaalinen media on erinomainen kanava olla "lähellä asiakasta, kasvattaa tunnettavuuttaan

"

Erityisesti pienet yritykset näkevät sosiaalisen median helppona ja edullisena markkinoinnin kanavana, mutta tulisi muistaa, että ilmaista ei senkään käyttö ole. Suunnitteluun, seurantaan, päivittämiseen, kontaktien ylläpitoon ja tulosten mittaamiseen tarvitaan aikaa, välineitä ja usein myös ulkopuolista apua."

ja saada palautetta."

Teksti: Laura Hyle

Summa summarum:

Asenne ratkaisee

Sosiaalisessa mediassa toimimisen voisi kiteyttää muutamaan perussääntöön.

Aalto-yliopiston vuosittain toteuttama digitaalisen markkinoinnin barometrin (Divia, 2011) mukaan yrityksen ulkopuoliset yhteisöt, lähinnä siis sosiaalinen media, kasvattavat suosiotaan yritysten keskuudessa. Yritysten suhtautuminen sosiaaliseen mediaan kuitenkin vaihtelee edelleen. - Yrityksen suhtautuminen määräytyy pitkälti sen mukaan, mikä on johdon asenne sosiaaliseen mediaan ja näkevätkö he sen tärkeänä. Asenteet sitä kohtaan ovat kyllä parantuneet vuosi vuodelta ja uskon, että tulevaisuudessa se tulee vain kasvattamaan suosiotaan, kun sosiaalisen median osaajia on yhä enemmän yritysten palkkalistoilla, sosiaalisen median kouluttaja ja asiantuntija Harto Pönkä arvioi.

Riittääkö että on paikalla? Ikävä kyllä useilla yrityksillä on täysin virheellinen käsitys siitä, minkälainen rooli sosiaalisen median tehokkaan hyödyntämisen varmistamiseksi tulisi ottaa. Pelkkä paikalla oleminen ei ole tarpeeksi, eikä myöskään yksisuuntainen yrityksen asioista tiedottaminen. Avainsanat ovat aktivointi ja vuorovaikutus. - Sosiaalinen media on erinomainen kanava olla lähellä asiakasta, kasvattaa tunnettavuuttaan ja saada palautetta. Ne yritykset, jotka parhaiten hyödyntävät sosiaalista mediaa, näkevät sen merkityksen juurikin näin. Markkinoinnin ja myynnin lisäksi halutaan palautetta sekä aitoa vuoropuhelua, jolla yrityksen tuotteita ja palveluita saadaan paremmin vastaamaan asiakkaiden toiveita, Pönkä listaa. Kaikki yritykset eivät kuitenkaan nosta asiakkaiden kanssa käytyä dialogia tärkeimpien tavoitteidensa joukkoon, Divian barometriin vastanneista vain harva mainitsi vuorovaikutuksen tärkeimpänä tavoitteenaan. 6

Fit Wok ällistyi Facebookin voimasta -Erityisesti pienet yritykset näkevät sosiaalisen median helppona ja edullisena markkinoinnin kanavana, mutta tulisi muistaa, että ilmaista ei senkään käyttö ole. Suunnitteluun, seurantaan, päivittämiseen, kontaktien ylläpitoon ja tulosten mittaamiseen tarvitaan aikaa, välineitä ja usein myös ulkopuolista apua, Pönkä muistuttaa.

Tulokset vaativat työtä Parhaimmillaan sosiaalinen media tarjoaa erinomaista tietoa asiakkaiden tarpeista, toiveista ja haluista. Näiden tietojen esiin saaminen vaatii kuitenkin yritykseltä aktiivista toimimista sosiaalisessa mediassa. Pönkä näkee, että sosiaalinen media hyödyttää erityisesti niitä yrityksiä, jotka ovat jo valmiiksi halukkaampia kehittämään toimintaansa. - Aktiivinen läsnäolo sosiaalisessa mediassa ja siitä suurimman mahdollisen hyödyn saaminen edellyttää ennen muuta toiminnan tavoitteiden asettamista. Sama resepti ei sovi kaikille, vaan yrityksen on mietittävä itse tarkasti mitä he haluavat saavuttaa. Ongelmat sosiaalisen median käytössä ja hyödyntämisessä taas ovat usein samankaltaisia yrityksestä riippumatta. - Sosiaalisen median vastaiset asenteet yrityksen avainhenkilöillä, resurssipula sekä oman osaamisen puute ovat ehkä yleisimpiä ongelmia. Niillä yrityksillä, jotka jo käyttävät aktiivisesti sosiaalista mediaa ongelmat liittyvät lähinnä asiakkaiden kanssa käytävään vuorovaikutukseen: Suhteiden ylläpitäminen vaatii osallistumista, uutta ja kiinnostavaa sisältöä viikoittain ja ylipäätään ”hetkessä elämistä”.

Tampereelta Ouluun rantautunut Fit Wok avasi Oulun toimipisteensä elokuun alussa ja ensimmäisen kahden päivän jälkeen Facebook-profiilissa oli noin 600 fania. Tällä hetkellä ”tykkääjiä” on miltei 2000 ja profiili vilisee asiakkaiden kommentteja, keskustelua ja kysymyksiä. Miten tämä onnistui, Fit Wok Oulun perustaja Rauli Salmela? - Pakko myöntää, että olimme liikekumppanini kanssa ällikällä lyötyjä profiilin suosiosta. Uskon, että tähän vaikutti hyvän liikeidean lisäksi erittäin massiivinen puskaradio-kampanja, jonka käynnistimme jo alkukesästä. Rummutimme tietoa Fit Wokista omassa tuttavapiirissämme kovalla äänellä. Sen lisäksi avasimme profiilin jo remonttivaiheessa ja päivitimme koko ajan tietoa sen edistymisestä, sekä lisäilimme kuvia uusista tiloista. Tämä varmasti herätti ihmisissä positiivisia odotuksia ja he olivat ikään kuin mukana projektissa. Mitä sosiaalinen media teille merkitsee? - Meille se on ihan huippu juttu, en ymmärrä miten yritykset eivät hyödynnä tätä enemmän! Meille on tosi tärkeää tietää mitä asiakkaat ovat meistä mieltä ja ennen kaikkea Facebook on paikka, jossa voimme olla aidossa vuorovaikutuksessa asiakkaidemme kanssa. Olemme mm. pyytäneet asiakkailta mielipidettä aukioloajoistamme ja muokanneet niitä vastausten perusteella. Haluamme olla aktiivisesti paikalla ja vastata kaikkiin kysymyksiin mahdollisimman pian. Monet yritykset avaavat profiilin, mutta eivät ole aktiivisesti paikalla. Se tappaa kyllä koko idean ja he menettävät arvokasta tietoa asiakkaidensa toiveista.

TAVOITE. Sosiaaliseen mediaan siirryttäessä yritykselläsi tulee olla tarkka suunnitelma siitä, mitä tavoitteita teillä on sosiaalisen median suhteen, millä keinoin ne halutaan saavuttaa ja mitä tämä konkreettisesti teiltä vaatii. INTEGROI. Sosiaalinen media on yksi kanava muiden joukossa, jonka markkinointi vaatii muidenkin kanavien tukea. Kerro siis asiakkaillesi useita kanavia käyttäen, että olet paikalla myös sosiaalisessa mediassa ja roolita se täydentäväksi osaksi mediavalikoimaasi. RESURSSOI. Varmistu siitä, että sosiaalisen median ylläpidosta vastaavat henkilöt todella ymmärtävät miten siellä tulee toimia. Sosiaalisen median koulutusta on tarjolla runsaasti, sitä kannattaa hyödyntää! TUNNE ASIAKKAASI. Jos oma kohderyhmäsi ei vielä ole sosiaalisessa mediassa, kannattaa miettiä olisiko tärkeämpää vielä toistaiseksi suunnata voimavarat kohderyhmäsi paremmin tavoittaviin markkinointitoimiin. AKTIVOI. Kun päätät mennä sosiaaliseen mediaan, muista että se ei ole yhdensuuntainen tai vain asiakkaita tiedottava kanava. Positiivista tunnettavuutta keräät vain olemalla aktiivinen, vuorovaikutuksessa kuluttajien kanssa ja valmis uudenlaisiin toimintamalleihin. OLE PERSOONALLINEN JA LÄSNÄ. Sosiaalisen median sisällöt eivät voi olla kopioita ns. massamedioissa olevista sisällöistä. Tyylilaji kannattaa palvella ja olla linjassa yrityksen palveluajatuksen kanssa – rohkeasti, mutta yrityksen brändipersoonallisuutta vahvistaen. 7


Where’s the beef JA LIHAA LUIDEN YMPÄRILLE

Palvelukonseptointi antaa asiakkaankin tietää, missä teillä ollaan erityisen hyviä.

Kun mainostoimiston neuvottelupöytään istutaan, ollaan usein siinä alkutilanteessa, että asiakkaalla on kattava palveluvalikoima ja loppuasiakasta hellitään hyvällä palveluotteella. Tämä on loistava asetelma, mutta ei vielä riittävä – jos tuloksen parantaminen kiinnostaa

.

Teksti: Hanne Asplund

S

imppeli ja konkreettinen esimerkki on asiakasyrityksen nettisivu, jonka sivupalkin valikoista löytyy useita uusia valikoita, kaikki täynnä palveluita. Luettelointi on toki käypä tapa esittää laajuutta. Ongelmana on vain se, että usein kilpailijalla on esittää lähes täysin vastaava ritirimpsu. Loppuasiakas ei pysty pelkkien luetteloiden ja informatiivisten palvelukuvausten perusteella löytämään eroja, jotka johtavat päätökseen. Enttententten-henkinen ostopäätöksen teko on paitsi asiakkaalle turhauttavaa, myös epäedullista palveluntarjoajalle. Kuka haluaisi jättää bisneksensä onnistumisen sattuman varaan? Onneksi asiakkaan ostokäyttäytymisen ohjaamiseen ostomotivaation tunnistamisen kautta on tarjolla oivallisia ratkaisuja. Ydintuotteen myyntivalmiiksi jalostaminen eli palvelukonseptointi on hyvä ratkaisu silloin, kun on tarve erottautua kilpailijoista ja saada aikaan palvelutuote, jolla on todellista lisäarvoa asiakkaalle. Konseptoinnissa kannattaa lähteä liikkeelle yrityksen kilpailueduista, jotka saadaan selville kilpailija-analyysin ja asiakastarveanalyysin avulla. Mitä juuri me osaamme erityisen hyvin? Mitä asiakkaat meiltä toivovat? Mitä osa-aluetta liiketoiminnassamme

olemme valmiita kehittämään edelleen? Missä palvelussamme on potentiaalia kasvaa rahanarvoiseksi konseptiksi? Millainen palvelukonsepti tukisi brändiämme parhaiten? Muun muassa nämä ovat kysymyksiä, joiden syvällinen pohtiminen tuottaa lopulta konseptin perusajatuksen, pohjaidean, jolle tuleva markkinoinnin suunnittelu ja toimenpiteet perustuvat. Palvelukonseptoinnin kohteena voi olla mikä tahansa palvelutuote tai fyysinen uusi tai uudistunut tuote, joka sekin tarvitsee ympärilleen toimivan palvelukonseptin nostamaan sen muiden tuoteinnovaatioiden yläpuolelle huomioarvossa. Palvelukonseptointi on tärkeä osa sekä palveluiden että tuotteiden tuotekehitystä. Jämäkkä konsepti ohjaa yrityksen koko henkilöstöä toimimaan kohti yhteistä, yhtenäistä tavoitetta ja antaa hyviä eväitä myöhemmälle tuotekehitykselle. Täsmänä toimiva konseptointi edellyttää paitsi oman liiketoiminnan, myös toimialatrendejä edeltävien heikkojen signaalien tarkkaavaista havainnointia sekä ennakkoluulotonta trendien sekoittamista toimialasta toiseen. Markkinoinnissa luodaan tarpeita asiakaslähtöisellä mielikuvaviestinnällä. Uskallus kantaa hedelmää, sillä edelläkävijän rooli palveluntarjoajana on niin tuloksen kuin imagonkin kannalta kiitollinen.

Kaupallisesti valmis palvelutuote syntyy: • Palvelukonseptointi jalostaa palvelun loppuasiakkaan tarpeista käsin • Design management luo palvelutuotteelle hengen, viestin ja ilmeen • Myynninedistämisratkaisu löytää tavan kommunikoida valitulle kohderyhmälle


CASE: Kylpylähotelli Levitunturi

KA AILU-SEIK

VAHVA VIESTI PUREE

011 2 ä l l "Kesä auksia oli var än m huone m e

n 20% e kesällä kuin 09." 20

Ilo kuuluu hintaan - Slogan "Ilo kuuluu hintaan" kiteyttää Kylpylähotelli Levitunturin palvelukonseptin, johon kuuluu majoituksen ohella elämyskylpylä ja ravintolamaailma sekä monipuolinen aktiviteettien tarjonta - kaikki saman katon alla, majoituksen hinnalla. - Visuaalisella ilmeellä haluttiin viestiä iloisuutta sekä sävyjä lappilaisuudesta, kommentoi projektin graafikkona toiminut Jussi-Pekka Koivisto. - Tarkoituksena on auttaa asiakasta löytämään laajasta tarjonnasta itseä kiinnostavat palvelut. Haasteellista projektissa oli luoda linjakas ilme, joka puhuttelee eri kohderyhmiä lapsiperheistä yritysasiakkaisiin.

- ja NÄKYY

TULOKSESSA. Teksti: Mari Mäki

Kylpylähotelli Levitunturi ja mainostoimisto Ajatus aloittivat markkinointiyhteistyön keväällä 2010, kun hotellin suurinvestointi oli valmistumassa. Uuden majoitusrakennuksen ja laajennetun elämyskylpylän myötä Levitunturista kasvoi monipuolinen aktiviteettikeskus sekä Lapin suurin hotelli. Uudet palvelut ja tuotteet ansaitsivat tuekseen vahvan viestin. Tuloksellinen markkinointiyhteistyö vaatii pureutumista loppuasiakkaan ostopäätökseen pintaa syvemmälle. Toimitusjohtaja Ari Aspia ja markkinointipäällikkö Tarja Syrjänen löysivät uudelleenlanseeraukseen Ajatuksesta markkinoinnin strategisen kumppanin. Panostus on tuottanut tulosta jo lyhyessä ajassa. 10

Mistä lähdettiin liikkeelle? - Edessä oli brändityö, eli markkina- ja kilpailutilanteeseen perehtyminen, ydinviestien määrittely, kärkituotteiden palvelumuotoilu sekä visuaalisen ilmeen ja materiaalien uudistaminen. Haasteena oli löytää hyvin runsaalle palvelukokonaisuudelle selkeä ja yhtenäinen viesti, joka antaa kohderyhmälle mielikuvan siitä kokemuksesta, mitä Kylpylähotelli Levitunturi lupaa, kertoo suunnittelujohtaja Hanne Asplund mainostoimisto Ajatuksesta.

1

Palvelumuotoilulla potkua kesäkauteen Viime vuodenvaihteessa Ajatuksessa heräsi kunnianhimoinen tavoite tuoda palvelumuotoilun keinoin potkua perhematkailulta hiljaiseen kesäkauteen. Asiakas näki välittömästi konseptin kaupallisen potentiaalin ja päätti investoida tuotekehitykseen, jonka tuloksena syntyi "Ailu-poro ja pudonneen lahjan metsästys". - Haluttiin luoda aito lappilainen vaihtoehto Muumimaailmalle, Särkänniemelle tai Titinallelle, Asplund selostaa innostuneena. - Tuotteessa täytyy olla tarjontaa koko perheelle – ei perhelomaa vain aikuisten tai lasten ehdoilla.

ILU

Ä L L I V E L KESÄN KOKO

koko metsästys on nneen lahjan do ailu, pu kk ja ei o as or m Ailu-p den kesälo au ok or vu alla. en nn iteettien ri perheen viid yhteisten aktiv lle, ee ke lk et ku ur ut na ri so ta jossa a Immeljärven ns se le ai ul ul ip ap hu e aina Levin Ailu-poro vi ä Gondolihissillä , nt le si el et tk ä äv ire itt nt patikoi dalla alas. Jänn ra ka lk ja ke un sä tu saakka ja ke n. Osallistu sa an löytämisee . ka ai huipentuu lahj am lo en een yhtein kruunaa perh

U L I A K K I E S ESÄ ! 5 vrk:n K 764 € 489 € perhehuoneessa Hinta juniorsviitissä

"Ailupaketti oli loistava, tekemistä oli enemmäin kuin viidessä vuorokaudessa ehti kun ei kiirettä halunut pitää. Muutenkin positiivinen yllätys. Miljöö ja tapahtumien/tekemisen runsaus." - ote asiakaspalautteesta Tarinallisuudella luotiin mielikuvia, jotka ovat osa tuotteen sisältöä ja tuovat uusia ulottuvuuksia asiakaskokemukseen. - Nimi juontaa juurensa joulupukin porosta, joka jäi töllistelemään Levin valoja ja tiputti samalla paketin, Asplund taustoittaa. Ailu-Poro ja pudonneen lahjan metsästys kesälomaseikkailu toi Kylpylähotelli Levitunturille ennätysmäärän seikkailijoita perinteisesti hiljaiseen kesäaikaan. - Ailu on ollut tämän kesän hitti, jota tullaan todennäköisesti käyttämään myös tulevina vuosina, kertoo Syrjänen. - Erityisesti paketti on puhutellut lapsiperheitä, joiden lapset ovat alle kymmenen vuotiaita. On tullut kiitosta siitä, että paikkoja on ollut hauska etsiä. Tunturin päällekään ei olisi moni muutoin lähtenyt, mutta kun sinne pääsi, niin huomasi miten hieno kävely- ja näköalapaikka se onkaan, hän jatkaa. - Kesällä 2011 huonevarauksia oli 20 prosenttia enemmän kuin kesällä 2009, Syrjänen paljastaa.

Kylpylähotelli Levitunturin uudelleen lanseeraus: • brändilinjaus ja ydinviestien muotoilu • viestinnän vuosikello • palvelumuotoilu • visuaalisen ilmeen uudistaminen • imago- ja tuotekuvaukset • kotisivu-uudistus • Facebook-strategia • imagoesitteet, kausiesetteet, ilmoitusformaatti • yritysesittely- ja mainosspotti (tuotantoyhtiö Flatlight films) • printti- ja sähköinen suoramarkkinointi • Ailu-kesätuotteen konseptisuunnittelu ja lanseeraus • tulostavoitteiden asettaminen ja seuranta

Ailu-kampanja lukuina: • kampanjasivukävijöitä touko-elokuussa 3580 • kilpailuun osallistuneita 1844 • huonevarauksia 20 % enemmän kuin kesällä 2009 • myös keskimääräinen viipymä on pidentynyt 11


Teksti: Hanne Asplund

Television kuolemaa nykyformaatissaan on ennustettu jo vuosia. Ihminen on kuitenkin siitä jännittävä otus, että ennustukset eivät aina osu oikeaan. Televisiota katsellaan nyt älypuhelin kourassa ja läppäri sylissä, liikkuen sulavasti eri medioitten rajapinnoilla. Miten ja mitä tällaiselle töllöttäjälle kannattaa tarjota, kun markkinointi-mixiä suunnitellaan?

T

artutaan ensin huolenaiheeseen, joka monella TV-mainontaa suunnittelevalla on. Moni kuvitteli, että tallentavat digiboksit tekevät selvää televisiosta mainosmediana. Nyt, kun tallentava löytyy 43% kaikista kotitalouksista, ollaan jouduttu arvioimaan asiaa uudelleen. Valtaosa eli 95% kaikesta katselusta tapahtuu edelleen livenä. Niissäkin talouksissa, joissa on tallentava digiboksi 87-88% ohjelmista katsotaan silloin, kun ne lähetetään. Osaksi nämä allekirjoittanuttakin hämmästyttäneet luvut selittynevät sillä, että televisio on kodeissa usein päällä taustalla. Tallennettua ohjelmaa katsotaan yleensä keskittyneemmin. Tämä seikka, eli television ohjelma- ja mainosvirran muodostama ”kodin soundtrack”, vaikuttaakin spottien suunnitteluun. Viestin täytyy tulla selväksi myös pelkällä kuulemalla. Biisit ja spiikit täytyy koostaa niin, että viestin vastaanottaja ymmärtää jo niiden perusteella, mistä on kyse. Suositeltavaa onkin, että televisiossa mainostava yritys tuottaa itselleen oman biisin, eli äänitunnisteen. Lisäarvoa musiikki-investoinnille saa integroimalla mukaan esimerkiksi nettivideot, radion ja liikepaikkasoiton.

• Televisiota katsotaan yhdessä = sosiaalinen media!

Nyt on joulu!*

• Haluatko tietää markkinointi investointisi tulokset? Televisio on mediana tarkasti mitattavissa: katsomista mitataan minuutin tarkkuudella.

*No, ehkä ei ihan vielä, mutta joululta se tuntuu, kun kodikkuus on kohdillaan.

• Monikanavainen mediaratkaisu antaa asiakkaalle lisää tarttuma pintaa. 12

Verkkokauppa avattu!

www.vekenkaluste.fi

24h!

Vapaudentie 5, Rovaniemi • puh. 020 778 0400 • Ma–Pe 10–18, La 10–15

Tärkeitä perusjuttuja:

TV-mainoksen hintaan vaikuttavat: • ostotapa (tarkennettu ohjelmaosto/ kohderyhmään perustuva kontaktiosto) • mainoksen pituus • vuorokauden aika, milloin mainosta esitetään (prime time, off prime) • mainoksen esitysalue/-alueet (valtakunnallinen vai alueellinen kohdistaminen)

Häikäise ja nappaa kiinni!

Kanavat tarjoavat perinteisen katkomainonnan lisäksi nykyisin runsaasti muita lisäarvopalveluita, joita kannattaa rohkeasti kysyä TV-mainontaratkaisua suunniteltaessa. Erilaiset televisiomainonnan kylkiäiset, kuten internet-näkyvyydet, tekstikanavat ja mobiili voivat olla juuri sinun kohderyhmällesi ratkaisevia huomiopaikkoja ja kiinniottokanavia. Esimerkiksi helposti päivitettävät, ohjelmien aikana ruutuun kurkkaavat overlayt ja nettitv -palveluissa näkyvät, yrityksen nettiin suoraan ohjaavat flash-spotit ovat monipuolistaneet sähköisiä ratkaisuja. Lisäksi nopeasti yleistyneen ohjelmayhteistyön muodoissa ei ole muita rajoituksia kuin mielikuvitus. Jopa tuotesijoittelu on mahdollista kotimaisissa ohjelmissa. On selvää, että televisiokanavat ovat ottaneet näivettymisen uhasta niskalenkin ja kääntäneet mediakentän sirpaloitumisen edukseen. Televisiolähetys on loistava, helposti huomattava majakka, jota tahmeaa tarttumapintaa tarjoavat lisäpalvelut kiertävät – tulosta tuottaen. 13


Kulissien takaa

CASE: Citysport

Pääkuvakonseptin suunnitteluperusteet “Kuvassa on liikkuja, joka on inspiroitunut ja samalla itse inspiroiva. Katse kertoo kaiken oleellisen. Mukana on jollain tasolla myös väline, vihje lajista. Rajaukset ovat tavanomaisesta urheilukuvasta poikkeavia, korostaen vain muutamaa yksityiskohtaa. Kuvat ovat mustavalkoisia. Hahmot ovat panoraama-formaatin reunassa jättäen tilaa mustalle taustalle ja tarinalle. Kuvaan liittyy yhden lauseen tarina, joka kertoo inspiroitumisesta. Viesti ja kuva kertovat tilanteesta, jolloin liikkuminen on parhaimmillaan eli siitä hetkestä, joka motivoi harrastamaan. Tämä kuvakonsepti on se ”ahaa”-kohta, jossa Citysportin brändi näkyy myymälätasolla. Yrityksen toiminta-ajatus ja filosofia on innostaa ja itsekin jatkuvasti innostua liikunnalliseen elämäntapaan. Tämän vuoksi kuvamaailmassa mennään yksilömotivaation juureen saakka.” – Hanne Asplund, suunnittelujohtaja

1

0.00.201

00.00.-0

011 uteen 2

kesäka

ue amet. Quisq scipit sit s risus su nunc iaculis. us rices molli ius nisl, ult ante congue ut dapib var tis or t Ut lob r erat ege consectetu

ue

te cong OTSIKKO r erat eget an etu consect iaculis. us nunc ut dapib rttitor quam. po Nam at

00.00.-00.00.2011

talvikauteen 20 12

ue

te cong OTSIKKO r erat eget an etu consect iaculis. us nunc ut dapib

- Aktiivisena urheilun harrastajana, minulla oli pienestä pojasta asti haave omasta urheilukaupasta, kertoo City Sportin toimitusjohtaja Jouko “Jokke” Uusitalo. Haave toteutui vuonna 1974, kun Kemiin perustettiin ensimmäinen City Sport -myymälä. Alle kolmessakymmenessä vuodessa City Sport on kasvanut tunnetuksi ja arvostetuksi pohjoissuomalaiseksi urheilukauppabrändiksi. Seuraavaksi katseet kääntyivät Oulun talousalueelle, jossa urheiluvälinekauppa oli pääosin valtakunnallisten ketjujen hallussa. 14

99 2990

UUSI TUOTE

299

- Vedenpitävä t matalavartiset softshell jalkin eet - Pitävä, hyvin rullaava pohja - Väri musta - Koot: 39-46

9990 2990 (249,00)

(79,00)

0)

(585,0

WILSON DI9

200000(32 ) ) 40 (64 00

ADIDAS HUPPARIT

00

LAUTAKENGÄT

LAPSILLE alk. AIKUISILLE ALK.

8900 (109 ) 11900 (149 )

www.citysport.fi

avattu 11 lajimaa

(585,00)

00 (7900 ) ALK.49

se on

puhelut soitetut puhelu eroihin 8,28 snt/ isiin num 0207 alku lankaliittymistä limesta 8,28 snt/ t maksava n., ja matkapuhe 23%). alv in. (sis. + 7snt/mi + 17snt/m puhelu

29990

- Rautasarja teräsvarrella - Sisältää maila t 5-9 ja PW, lisäksi GW - Miesten oikeakätinen

0207 alkuisiin numeroi maksavat lankaliitt hin soitetut puhelut ymistä 8,28 snt/puhe + 7snt/min., ja lu matkapuhelimest a 8,28 snt/ puhelu + 17snt/mi n. (sis. alv 23%).

ilmaa

lumilauta palloilu, ilu/skeittaus, hii fitness, erpyöräily, vesiurhei htolajit, jääurheilu lu ä/retkeily , lasten m , juoksu, kuntoilu, aailma, str / eetwear

00

00

ALE

ÄT JUOKSUKENG k. LAPSILLE al ALK. AIKUISILLE

ONE WAY MALUK JALKINEET

UUSI TUOTE

UUSI TUOTE

- Naisten laadu kas kevyt untuv atakki - Sopii myös kuoritakin alle välitakiksi

90

a äsvarrell , sarja ter PW - Rauta t 5-9 ja ää maila - Sisält GW si äk lis en - Miest tinen oikeakä

port.fi

HELLY HANSEN W ZERA DOWNJACKET

)

(79,00

WILSON DI9

www.citys

OTSIKKO

consectetur erat eget ante congu e ut dapibus nunc iaculi quam. Donec venen s.Nam at porttitor atis leo in nibh eu fermentum sagittis enim ultricies.

0)

(249,0

UUSI TUOTE

UUSI TUOTE

t avartise t matal npitävä - Vede jalkineet a pohja softshell rullaav ä, hyvin - Pitäv musta - Väri 39-46 - Koot:

OTSIKKO consectetur erat eget ante congu e ut dapibus nunc iaculis.

90

ALE

Pohjoisen oma urheiluketju avasi lippulaivamyymälän Ouluun ja kirkasti samalla olemassa olevan kilpailuetunsa urheilun inspiroivana erikoisliikkeenä. Brändityössä City Sportista kuoriutui todellinen Lajikumppani. Kristallisoitu palvelukonsepti toimii punaisena lankana yritysfilosofiasta viestintään ja jokaiseen asiakaskohtaamiseen saakka.

ONE WAY LKINEET MALUK JA

ALE

Teksti: Mari Mäki

atakki t untuv kas kevy e välitakiksi all en laadu - Naist oritakin myös ku - Sopii

OTSIKKO consectetur erat eget ante congu e ut dapibus nunc iaculis. Nam at porttitor quam.

ALE

MUELLER MARC KUVA:

kumppanuuteen

SEN HELLY HANOWNJACKET W ZERA D

UUSI TUOTE

Kilpailuetu kiteytyi

Ut lobortis varius nisl, ultrices mollis risus suscipit consectetur erat eget ante congue ut dapibu sit amet. Quisque s nunc iaculis.

ue te cong rttitor OTSIKKO r erat eget an am at po etu consect iaculis.N in nibh sagittis us nunc leo ut dapib nec venenatis ies. Do ric . ult am im qu ntum en eu ferme

ICE PEAK Toppatakit

ALK.11900 (14900)

Brändiuudistuksesta selkänojaa laajentumiseen Lapissa City Sport oli tunnettu ja arvostettu brändi jo entuudestaan, mutta Oulun alueella pohjoissuomalainen ketju oli suhteellisen uusi toimija. Laajentumisen myötä käynnistettiin myös brändiuudistus yhteistyössä Ajatuksen kanssa. Toimintaympäristöanalyysissä kävi ilmi, että City Sportin olemassa oleva kilpailuetu on ehdottomasti lajiosaaminen, joka on tärkeää niin kilpaurheilijoille kuin harrastajillekin. Lisäksi nähtiin, että City Sportin henkilökunnan omaksuma palveluote on asiakasta sparraava ja innostava. - Keskusteluissa allekirjoitettiin Citysportin asemointitavoite ”Urheilun inspiroiva erikoisliike” ja toimintamalliksi markkinoinnissa sekä asiakasrajapinnassa ”innostava ja innostunut”. Tästä taustasta nousi ajatus Lajikumppanista, taustoittaa suunnittelujohtaja Hanne Asplund Ajatuksesta. - Lajikumppanuus tarkoittaa sitä, että City Sport on asiakkaidensa ja yhteistyökumppaneidensa paras kannustaja, vertaistuki ja tiedonlähde.

Brändiuudistus näkyy puhtaimmillaan Oulun konseptimyymälässä sekä uudistuneissa nettisivuissa, mutta lajikumppanuus on ehdottomasti koko toimintaa läpileikkaava filosofia. - Myymälämiljöö on saanut aivan valtavan positiivisen palautteen. Lajikumppanuuteen perustuva uudistus on taatusti tulevaisuutta ja se on tarkoitus toteuttaa myös muissa myymälöissä, Uusitalo kiittää. Lajikumppanuus on osa myös henkilökunnan perehdytystä. Se on osoittautunut toimivaksi palvelukonseptiksi sovelluksineen yhteistyökumppanuuksista jokaiseen asiakaskohtaamiseen. - Kunnianhimoinen lupaus ja inspiroiva myymäläympäristö asettaa meille hirvittävän haasteen palvelu- ja valikoimapuolelle, jotta pystymme vastaamaan asiakkaan odotukseen. Suunta on ehdottomasti oikea ja uudistus on herättänyt positiitista pörinää myös yhteistyökumppaneissa, Uusitalo jatkaa.

Raksilassa löytyi riittävän suuri liiketila uudelle konseptimyymälälle, jonka 11 lajimaailmaa innostavat kävijöitä.

City Sport • pohjoissuomalainen perheyritys • yrittäjinä: Jouko ja Ulla Uusitalo, Miika ja Hanna sekä Mikko Uusitalo • myymälät Kemissä, Rovaniemellä, Levillä ja Oulussa • perustettu 1974 15


Jos joku ei tykkää Harrista, niin silloin kannattaa katsoa peiliin.

Kyseessä on vanha Ajatuksen sananlasku, jota aina silloin tällöin tulee toisteltua. Paitsi mukava, Oulun Ajatuksen AD on myös ärsyttävän hyvä työssään.

Teksti: Hanne Asplund

Harri aloitti uransa Ajatuksessa pienenä ja huomaamattomana vuonna 2006, mutta ei kulunut kauaakaan, kun talentti puski väkisin läpi ja työtehtävät muuttuivat vaativammiksi. Neljän Rovaniemen vuoden aikana Harri ehti toimia visuaalisena pääsuunnittelijana esimerkiksi Lappsetin katalogeissa, Lapin imagomarkkinointimateriaalissa, Rovaniemi-brändissä, Kylpylähotelli Levitunturin uuslanseerauksessa, City Sportin uusien markkinoiden valloittamisessa ja lukemattomissa muissa korkean profiilin caseissa. Tällä hetkellä yhden miehen menestystarina jatkuu Oulun toimistollamme uusien haasteiden parissa.

Harri on nöyrempi kuin Jani Wickholm, eikä koskaan korosta omia ansioitaan. Tämä asenne on poikinut toimistonsisäisen ”Harri Tarvainen Hate Clubin”, jossa saamme vertaistukea Harrin aiheuttamiin alemmuuskomplekseihin. Ja kyllä, Harri myös kestää erittäin miehekkäästi itseensä kohdistuvaa herjanheittoa. Kysyin Harrilta, mikä ajaa tyypin nousemaan aamulla sängystä ja viettämään jälleen yhden päivän mainosalalla. Syvän hiljaisuuden jälkeen AD herkesi filosofiseksi. - Lähtökohtaisesti minulle tässä alassa on läsnä romanttinen ajatus siitä, että maailmasta voi tehdä nätimmän paikan. Onnistunut graafinen suunnittelu jäsentää informaatiotulvaa ja auttaa ihmistä hahmottamaan asioita selkeämmin. Kun mennään syvemmälle, tullaan siihen, miten hyvällä suunnittelulla vaikute-

taan ihmisiin herättämällä tunteita ja jopa ohjaamalla toimintaa. En näe mainosalaa kohdaltani niin, että olisin joku kerskakulutuksen airut. Myös mainonnalla voi ja pitää tehdä hyvää. Haastoin Harrin myös muotoilemaan ”pienen AD:n iltarukouksen asiakkaalle”. - Toivoisin, että asiakkaat useammin hahmottaisivat visuaalisenkin ratkaisun olevan viesti. Sen lisäksi, että tehdään hyvännäköistä, täytyy mukana olla aina syvempiä funktioita, jotka voivat olla ristiriidassa vaikkapa asiakkaan oman maun kanssa. Kaikilla on sanansa sanottavana asioiden ulkonäöstä, mutta aina kannattaisi muistaa, että visuaalisuus on tärkeä osa kaupallista ratkaisua. Joskus kun mennään mukaan kauneuskilpailuun, menetetään tärkeä yhteys koko työn tavoitteeseen.

Harri Tarvainen -fact file: • • • • • • • 16

syntynyt 1983 Oulunsalossa AD Oulun Ajatuksessa ansioitunut valokuvaaja ”ihan kohta” valmis taiteen maisteri ihanan Ullan tuore aviomies skeitti- ja snoukkajäbä kirjoittajan parhaita kavereita

AD on tittelinä yksi mainosalan käytetyimmistä ja sen sisällöt vaihtelevat toimistosta riippuen suuresti. AD eli art director voi olla yksinkertaisesti henkilö, joka tekee graafista suunnittelua. Rooli tiimissä voi olla kaikkea uteliaasta vasta-alkajasta koko projektin vastuunkantajaan. Kuitenkin, kuten termi ”director” vihjaa, on AD tavallisimmin henkilö, jonka ideat ja kädenjälki ovat keskeisessä osassa asiakkaalle suunniteltavaa ratkaisua.

Näin myös Ajatuksessa, jossa AD:n rooli on yksi monimuotoisimmista: AD vastaa projektien perussuunnittelusta osana tiimiä, ohjaa graafikoita, luo graafisia linjauksia, käsikirjoittaa sekä ohjaa kuvauksia, vastaa osaltaan töiden presentaatioista ja tekee graafisen suunnittelun tuotantoja. Pätevä AD ei keskity pelkästään visuaalisuuteen, vaan huolehtii suunniteltavien töiden konseptien toimivuudesta asiakkaan brändin ja kaupankäynnin näkökulmasta. 17


Älä tule paha kakku,

tule hyvä kakku

...

Teksti: Päivi Kilpimaa

Aina omannäköinen koti

Resepti menestyvään nettimarkkinointiin . Vietätkö työaikaasi Facebookissa? Niin minäkin, mutta tällä kertaa ihan luvan kanssa, kun osallistuin Ratekoulutuksen järjestämään nettimarkkinointiseminaariin toukokuussa. Seminaarin kouluttajana toimi turkulaisen Voimatiimin Sami Vesamo. Koko päivän kestäneen istunnon lopputulemana oli resepti onnistuneeseen nettimarkkinointiin ja erityisesti FB-markkinointiin.

Resepti: • määrittele ideaaliasiakas/ kohderyhmä • käy läpi liikenne: Miten ja mistä hankit sivuille kävijöitä.

• lisää asiakasmagneetti: Kohdennettu kilpailu, tapahtuma tai arvonta omalla välilehdellä.

• tunnista arvosi: Yrityksestäsi tietävät, tykkäävät ja luottavat asiakkaat ostavat.

• mahdollista myynti: Luo luonnollinen myyntipolku, mutta vältä aggressiivisuutta.

• ideoi lisämyynti: Aletuotteet/lisäpalvelut/vain FB-faneille tarjottava etu.

• muista kiitos:

18

Kaikki laivaan! Jetta-Talon Meritähti on unelmien koti niin merenkävijöille kuin maakravuillekin. Kuten koko mallistomme, myös Meritähti muuntuu juuri sinun toiveidesi mukaiseksi. Perheesi saa kodin, jossa on turvallista seilata läpi tyynen ja tyrskyn, arjen ja juhlan. www.jetta-talo.fi

Jälkihoito on mahdollisuus jälkimyyntiin, ja varmistaa, että asiakas on tyytyväinen ja markkinoi yritystäsi muille.

ässä esitelty resepti ei ole helppo oikotie onneen vaan Facebookmarkkinointi, kuten muukin markkinointi lähtee aina strategiasta, jossa määritellään tavoitteet markkinoinnille ja päätetään miten FB-markkinointi integroidaan osaksi muuta markkinointia. Kuinka usein päivität FB-sivua ja kuka hoitaa päivityksen, määrittelee sisällön ja päivitysten tyylin, fiiliksen sekä tulosten seurannan ja jatkotoimenpiteet? Määrittelemällä vastaukset näihin kysymyksiin, saadaan aikaiseksi ”FBkässäri”, joka auttaa aktiivisessa FB-sivujen ylläpidossa ja varmistaa, että faneille tuotetaan sisältöä, josta he saavat lisäarvoa.

FB-fanit = kanta-asiakkaat

Voimatiimin Sami Vesamon mukaan Facebook -sivujen faneja kannattaa ajatella kanta-asiakkaina. On paljon helpompaa ja edullisempaa ylläpitää sekä kehittää asiakassuhdetta olemassa oleviin faneihin, kuin koko ajan hankkia uusia asiakkaita. Voit kohdentaa helposti FB-mainoksia omalle fanijoukollesi tai laajemmallekin porukalle maksullisilla mainoksilla, joissa on tätä nykyä mahdollisuus tehdä monenlaisia rajauksia ja tarkennuksia kohderyhmään, joilla varmennetaan mainos-

ten tarkkuusosuma. Puolestaan Facebookin uudella ”kysely” – toiminnolla voit helposti toteuttaa pieniä kyselyitä seinälläsi ja näin aktivoida fanejasi. Facebook-sivuilla on tärkeää luoda luonnollinen myyntipolku faneille. Tämä onnistuu fanien koulutuksella, ohjauksella ja vinkkauksella suoraan verkkokaupan tai kampanjasivujen osto/varausnäkymään. ”Käytä FB-areenaa, kuin se olisi fyysinen liiketilasi”, neuvoo Sami Vesamo. Näin olleen Facebook tarjoaa oivan areenan asiakaspalvelulle sekä reagointikanavan asiakaskyselyihin ja -palautteeseen. Tee kanta-asiakkaista sanansaattajia, jotka suosittelevat omia kavereitaan tykkäämään yrityksestäsi. ”Tuota kanta-asiakkaille hyödyllistä tietoa, jota he haluavat jakaa omille kavereilleen”, kiteyttää Sami Vesamo Facebookin markkinointipääperiaatteen. Tiesitkö, että osoitteesta ww w.fanlista.fi voi tsekata Facebookin suurimmat faniryhmät ja saada vinkkejä oman kohderyhmä si rajaamiseen.

Facebook-faktaa: • • • •

1,8 miljoonaa suomalaista käyttää Facebookia puolet Facebookin käyttäjistä kirjautuu Facebookiin päivittäin ja viettää siellä aikaa jopa 50 minuuttia päivässä. Jokaisella FB-käyttäjällä on keskimäärin 130 kaveria Tykkäämisten kautta tulleet fanit viettävät sivuilla enemmän aikaa ja lukevat enemmän artikkeleita ja syynä uskotaan nimenomaan olevan kaverin suositus (lähde Voimatiimi/Sami Vesamo)

19


Puukeidas saapuu kaupunkiin

CASE: Puukeidas

PUUKEIDAS

Puukeidas on valtakunnallinen puutavaran erikoisliike, joka

KASVAA!

keväällä 2011 avasi uudet toimipisteet Jyväskylään ja Lahteen. Uusien toimipisteiden lanseeraus käynnisti Ajatuksen

PARASTA PALVELUA JO SEITSEMÄLLÄ PAIKKAKUNNALLA

ja Puukeitaan, kahden vanhan tutun, entistä syvemmän ja laajemman yhteistyön. Teksti: Laura Hyle

K

un muu Suomi kärvisteli tammikuun pakkasissa, olivat Ajatuksen toimitusjohtaja Tainan, AD Harrin ja Copy Lauran mietteet jo tulevassa keväässä ja kesässä. Puukeitaan kahden uuden toimipaikan lanseeraus kuukauden sisällä ja eri puolille Suomea vaati nopeaa toimintaa ja tarkan suunnitelman, jossa otettiin huomioon niin kuluttajat kuin ammattilaisasiakkaatkin. Uusien toimipisteiden markkinoinnin yhteydessä myös Puukeitaan ydinviestit sekä visuaalinen ilme uudistettiin. Tavoitteena oli entistä tunnetumpi Puukeidas, jonka erinomainen ja ammattitaitoinen asiakaspalvelu sekä laaja tuotevalikoima esiteltäisiin tuoreella ja uudenlaisella tavalla. Puukeidasta ei haluttu esittää perinteisenä nikkarointivelhojen kauppapaikkana, vaan kaikenlaisten puurakentajien palvelijana. Taustaselvityksistä ilmeni, että oli olemassa suuri tarve ja tilaus juuri tällaiselle toimijalle. Niinpä ilmeestä ei myöskään haluttu liian maskuliinista ja perinteistä, vaikka Puukeitaan suurin kohderyhmä onkin keski-ikäiset miehet. Näin syntyi ”Pienissä ja isommissakin projekteissa”. Viesti, joka kertoo että Puukeitaan avulla jokainen meistä voi ylittää itsensä, oli kyseessä tikkataulun tai vaikkapa kokonaisen talon rakentaminen. Päähenkilöksi ja viestinviejäksi valittiin erään kotipihan lintuasukki Tiainen, joka sai hulppean asumuksen itselleen perheen pihakoivuun.

Tiainen sai itseoikeutetusti olla myös uusien toimipisteiden lanseerauksen päätähti. Monikanavamarkkinoinnin tehon lisäämiseksi kohderyhmät pilkottiin pienempiin segmentteihin ja näin viestit pystyttiin muotoilemaan ja kohdistamaan vielä tehokkaammin. Printtimediat olivat tärkeä osa kampanjaa, mutta lisäksi toteutettiin suoramarkkinointikampanja, tv- ja radiomainokset sekä järjestettiin ”sissikampanja” viikkoa ennen avajaisia. Uusien toimipisteiden lanseeraus ei jäänyt vain paikalliselle tasolle, sillä printti-, tv- ja suoramarkkinointikampanjat käynnistettiin myös muissa Puukeidaskaupungeissa ja lisäksi liikepaikoilla kerrottiin uusien toimipisteiden avaamisesta. Valtakunnallista näkyvyyttä lisätäksemme lanseerattiin myös Puukeitaan oma kilpailu, Puuvisa. Puuvisaa varten perustettiin kampanjasivusto, jossa visan saattoi tehdä ja osallistua palkintojen arvontaan. Printin osalta uusien toimipaikkojen mainostusta jatkettiin koko kesän ajan ja pitkälle syksyyn. Kampanjaa tehostettiin myös radio-ja TV-spoteilla.

Rohkea rokan syö – tulokset Paneelitutkimukset vahvistivat pian sen minkä pikkulinnut olivat jo laulaneet: Uusi ilme oli saanut erittäin positiivisen vastaanoton ja sen huomioarvo oli korkeampi kuin toimialan mainosten keskimäärin. Ja mikä parasta, keski-ikäiset miehet suhtautuivat kaikkein myönteisimmin Puukeitaan mainoksiin. Ensimmäiset myyntitulokset olivat myös iloista luettavaa: Ensimmäisenä toimintakuukautenaan uusien toimipaikkojen käteismyynti ylsi jo puoleen Oulun Puukeitaan myynnistä, toisena toimintakuukautena molemmat toimipaikat tuplasivat ensimmäisen kuun kokonaismyyntituloksensa. Lisäksi valtakunnallisesti Puukeidas nosti selvästi näkyvyyttään; Kampanjan aikana Puukeitaan web-sivujen vierailijamäärät kasvoivat viikossa parhaimmillaan 4-kertaiseksi verrattuna alkuvuoden viikkoihin (vrt.toukokuu/tammikuu).

in

sak s i ä ss mm sa

Pie pr is ni

o teis k ja oje

TAAN 21.5. PUUKEIENDKUANNSIAKASIVPUAUTAVARAA KESÄN HINNOIN! AVAJAIST EKTEIHIN TARJOUS RAKENNUSPROJ

tarvikkeiden avaran ja rakennus leista Puukeidas on puut tsemasi materiaa saat kaiken tarvi onnistut ja teet erikoisliike, josta aisten vinkeillä attil Amm . umatta. hyviin neuvoihin riipp ta koos si , projekti ideoistasi totta

PUUKEIDAS JYVÄSKYLÄ

LAUKAANTIE 10 p. 010 820 1360

Tarina jatkuu…

0sallistu Puuvisaan ja voit voittaa upean grillin lisäksi herkullisen illallisen Sinulle ja viidelle ystävällesi valitsemallasi Puukeidas -paikkakunnalla! Lisäksi jaossa 5 kpl 500 euron lahjakortteja Puukeitaaseen. www.puuvisa.fi

20

Toimipaikkojen avautumisen jälkeen Puukeitaan ja Ajatuksen työ yhdessä on jatkunut uusilla teemoilla. Uudistetut web-sivut, Puukeitaan mobiilikanta-asiakaspalvelu, rakentamisen ammattilaisille tarjottavat erityispalvelut, valtakunnallinen radiomainoskampanja sekä paikalliset tv-spotit pitivät tahdin kiivaana koko kevään ja kesän. Tiainen päästettiin hetkeksi lomailemaan, kun Puukeitaan uusin tähti Musti sai tehdä ensiesiintymisensä juhannuksen jälkeen printissä sekä radiossa. Itsensä ylittämisen teema jatkui, kun Mustille rakennettiin koirankoppi, jossa kelpaisi vaikka koko perheen asustella. Vai oletteko ennen kuulleet koirankopista, jossa on tammilattiat ja mittatilaustyönä tehdyt koristelistat? 21

Puukeidas on puutavaran ja rakennustarvikkeiden erikoisliike, josta saat kaiken tarvitsemasi materiaaleista hyviin neuvoihin. Ammattilaisten vinkeillä onnistut ja teet ideoistasi totta projektisi koosta riippumatta.


Toteuta luontoasi Nyt on aika tehdä unelmista totta

Teksti: Laura Hyle

Oulun Ajatus on asustellut jo reilun vuoden kauniissa rantamaisemissa Oulun Tuirassa. Niin kotoisaksi ovat ajatuslaiset uuden kaupunginosansa kokeneet, että Tuiran ilosanomaa haluttiin levittää muillekin. Syntyi Tuirakas, kampanja joka kertoo mitä on olla ylypiästi tuiralainen. Syystä tai toisesta Tuiralla on aiemmin ollut hieman kyseenalainen maine oululaisten keskuudessa ja sitä on pidetty osittain levottomana kaupunginosana. Tätä on vaikea uskoa kun kävelee Oulujoen vartta reunustavaa ”kotikatuamme” Koskitietä. Vastaan astelee pariskuntia käsi kädessä, lapsiperheitä matkalla rannalle ja teinipoikia rullalaudoilla. Levottomuuksista ei ole tietoakaan ja suurinta häiriötä aiheuttavat lähinnä oravanpoikaset, jotka uskaltautuvat välillä myös autotien puolelle etsiessään käpyherkkuja. Halusta nostaa Tuira ansaitsemaansa arvoon, alkoi ajatustyö, joka synnytti Tuirakas-kampanjan. Nimikin sen jo kertoo; Tuira on monelle rakas paikka. Tuirassa toimii erittäin virkeä asukasyhdistys, joka lähti mielellään kumppaniksemme kampanjaan. Yhtä mieltä oltiin siitä, että kampanjan viestinviejiksi haluttiin nimenomaan tuiralaiset nuoret. Ajatuksen osuudesta kampanjassa vastasivat AD Harri sekä Copy Laura, jotka tässä vaiheessa antoivat luovalle hulluudelle vallan.

Tuirakkaan ydin muodostettiin Facebook-sivuston ympärille, jonne nuoret ja miksei vanhemmatkin tuiralaiset saavat ehdottaa sloganeita Tuiralle, suunnitella Tuira-rintamerkkejä ja kertoa mikä tekee Tuirasta niin mahtavan kaupunginosan. Oheistuotteina syntyivät Tuirakas-badget, joita jaettiin tuiralaisille tulevaisuuden toivoille elokuussa koulujen alettua. Vastaanotto kampanjalle on ollut äärimmäisen positiivista niin nuorien kuin vähän vanhempienkin tuiralaisten keskuudessa. Bluffin mennessä painoon rintamerkit on juuri saatu jaettua ja odottelemme innolla minkälaisia kertomuksia, iskulauseita ja piirustuksia Tuirakas kirvoittaa Facebookissa.

Tuirakas käy kuumana tälläkin hetkellä; Facebook-sivu on auki kommentteja varten ja toivottavasti rintamerkitkin pysyvät käytössä vielä pitkään. Käy katsastamassa!

22

Terveiset Tuirasta,

Oulun (maailman) parhaasta paikasta!

Pekka tässä rakastaa luontoa ja haluaisi enemmän kuin mitään muuta olla luontoopas. Pekka ei vielä tiedä, että pian hänen unelmistaan tulee totta. Kaikki me osaamme unelmoida, mutta niiden toteuttaminen vaatii jo vähän rohkeutta. Se on helpompaa kun vierellä on joku joka uskoo sinuun ja kannustaa koko matkan ajan. Me olemme olemassa juuri siksi. Ole rohkea, sillä nyt on juuri oikea hetki tehdä haaveista totta. www.psk.fi

23


Kanta-asiakaskortti ruokakauppaan, kuntosalille, vaatekauppaan, videovuokraamoon, lähipizzeriaan… Tiskillä yrität epätoivoisesti löytää lompakostasi juuri oikeaa korttia jonon kasvaessa takanasi. Kuulostaako tutulta? Mobiiliteknologia on tuonut markkinoille oman ratkaisunsa ongelmaan. Mcard on suomalainen mobiiliteknologiayritys, joka lanseerasi keväällä uudenlaisen Mobiilikortti-sovelluksen. Mobiilikortti on kännykkään ladattava sovellus, jonka avulla kuluttaja saa itselleen haluamiensa yhteistyökumppaniemme kanta-asiakasedut. ”Olemme ainut suomalainen yritys, joka tarjoaa kaikkien yritysten kanta-asiakkuudet yhden sovelluksen kautta. Kuluttaja saa valitsemiensa yhteistyökumppaneiden edut itselleen näyttämällä sovellusta maksun yhteydessä kassalla”, MCardin asiakkuusjohtaja Sami Nousiainen kertoo. Mistä napista pitää painaa? Hienoltahan tämä kaikki kuulostaa, mutta miten käy jos mobiilitaidot riittävät juuri kännykällä soittamiseen tai omalla luurilla ei uusimpia sovelluksia pysty lataamaan? Kelpaako perinteinen kanta-asiakasläpykkä kohta enää mihinkään? ”Mobiilikortti-sovellus haluttiin alusta saakka tehdä mahdollisimman helpoksi käyttäjälle, jotta homma ei jäisi ainakaan tekniikkapelosta kiinni. Mobiilipalvelut ovat tulleet jäädäkseen ja perinteisten kantaasiakaskorttien määrä tulee vähintäänkin laskemaan rajusti”, Nousiainen ennustaa. Mobiili mukaan mainontaan Mobiilikanta-asiakkuuden mahdollisuuksia kannattaa ehdottomasti hyödyntää, mutta kuten perinteinenkin kanta-asiakasjärjestelmä, se tulee tuoda kiinteäksi osaksi yrityksen toimintamalleja, ennen kuin sen voidaan olettaa tuovan tuloksia. Palvelun viestintä osana esimerkiksi printti-, web-, ja suoramarkkinointikampanjoita on avainasemassa, samoin kuin henkilökunnan perusteellinen kouluttaminen. Toisin sanoin, mobiilikanta-asiakkuus on kuin mikä tahansa uusi palvelu tai tuote; ilman johdonmukaista ja suunnitelmallista markkinointia tuloksiakaan ei voi odottaa.

Kuva: Scuderia Naftalin

Mobiilisti markkinassa

IN = R LA AS S! O K A AP SIA AK I RG I-A ASI E EN MP TA LE AN K

tavat ol et is pö m lä on a ll ai k ak si -a pi m Le tä usein yleisissä saunoissa, uttiin päivän töis Entisaikaan Lapissakin puhdistaud nioitusta herättävä saunottaja. joita hallinnoi lempeällä otteella kun tunsi kaikki saunotettavansa Eräskin sellainen, Lempi nimeltään, niille, jotka useimmin kävivät. nimeltä ja antoi parhaat kylvetykset

LEMPI-ASIAKKAAN ETUTASOT ETUTASO 1 -0,1 senttiä/kWh

SAKKE 4.0 Toiset sankarit tykkäävät juhlimisesta, toiset rakastavat vauhtia ja yllättäviä tilanteita. Viimeksimainittuun lukeutuu Ajatuksen toinen omistaja Sakke Gustafsson, joka luuli pääsevänsä 40-vuotisjuhlistaan kakkukahveilla. Mehän otimme tilanteen haltuun ja onnistuimme viekottelemaan sankarin omiin juhliinsa asiakaspalaveripeitetarinalla. Saken yllätyssynttäreitä juhlistettiin elokuussa karting-radalla Oulussa, jossa ajettiin koko tiimin aika-ajot. Yllätetty sankari nautti vauhdin hurmasta ja kellotti (tietysti) myös nopeimman kierrosajan. Pojat ottivat kolmoisvoiton: ensin oli Sakke, sitten oli Jyrki ja sitten oli Juha. Kaikki hyviä sankareita! Me muut tultiin nautiskellen hännillä... hyvillä mielin. Ajatus onnittelee miehen ikään päässyttä Sakkea! 24

ETUTASO 2 -0,2 senttiä/kWh

Lempi-asiakkuus on Energiapolarin Lapin Vartti –asiakkaiden oma etujärjestelmä, jossa etutaso nousee vuosittain. Kun solmit Lapin Vartti –sopimuksen, pääset automaattisesti Lempi-asiakkuuden piiriin, ja etutasosi alkaa kasvamaan heti ensimmäisenä vuonna. Katso taulukosta, miten etutasosi nousee vuosittain!

ETUTASO 3 -0,3 senttiä/kWh ETUTASO 4 -0,4 senttiä/kWh Saavutettuasi neljännen tason, on etusi pysyvästi 0,4 senttiä/kWh.

LAPPILAISTEN OMA SÄHKÖSOPIMUS Lapin Vartti on vain lappilaisille asiakkaille tarjottava sähkösopimus, jossa sähkön hinta on aina halvempi kuin Energiapolarin muualle Suomeen tarjottavassa vastaavassa sopimuksessa. Tämän edun haluamme tarjota kaikille lappilaisille*. *Seuraavien verkkoyhtiöiden alueella: Rovakaira Oy, Rovaniemen Energia Oy, Tornionlaakson Sähkö Oy, Muonion Sähköosuuskunta, Enontekiön Sähkö Oy, Pellon Sähkö Oy, Tunturiverkko Oy, Koillis-Lapin Sähkö Oy.

25


Ajatuksen Mainoskatko keräsi taas isosti markkinoinnin ajankohtaisuuksista kiinnostunutta joukkoa Pohjanhoviin. Olimme saaneet kumppaneiksemme Maikkarin, mFabrikin ja Lumimiesfilmin. Asiaa ja juhlintaa juuri sopivassa suhteessa sisältänyt ilta jätti jälkeensä uudenlaisia ajatuksia alueellisesta televisiomarkkinoinnista ja mobiilin integroinnista ruuduntakaiseen mainosmaailmaan.

saamelaismuseo & luontokeskus

Maikkarin Päivi Sipola ja Sakari Palsola kertoivat innostavista uusista mahdollisuuksista päästä telkkarimainostajaksi suhteellisen pienillä panostuksilla. Hyviä uutisia paikallisille PK-yrityksille, joiden kannattaa näkyä televisiossa valtakunnallisten kilpailijoiden rinnalla.

Tässä maistiaisia tällä kertaa poisjääneille ja muistoja osallistuneille!

Lumimiesfilmi Kai Tuomola (kuvassa) ja Mauri Lähteenmäki pyörittivät kameraa koko illan ja vangitsivat tunnelman loistavasti videolle. Meillä oli juuri niin mukavaa, miltä näyttääkin!

HUOM: käy myös katsomassa Mainoskatkolla ensi-iltansa saanut Ajatuksen Showreel sekä Lumimiesfilmin hieno Mainoskatko-video Youtubesta hakusanalla ”Mainostoimisto Ajatus”.

Mikä lintu tuo onnea?

26

Mainoskatko on pohjoissuomalaisille viestinnän ammattilaisille ja yritysten avainhenkilöille tarkoitettu tapaamis-, keskustelu- ja tiedonhankintafoorumi. Foorumilla voi päivittää, vahvistaa ja laajentaa omia näkemyksiään markkinointiviestinnästä. Ja bonuksena mainittakoon, että Mainoskatko on kutsutuille ilmainen.

Ota selvää. www.siida.fi

Puh. 0400 898 212, 99870 Inari Avoinna ti - su klo 10 - 17, ma sulj. Ravintola Sarrit puh. 016 661 662 Inarin Matkailuinfo puh. 040 168 9668

Vieraat viihtyivät hyvin Pohjanhovin Lifessä. Taidamme siirtää Mainoskatkon pysyväisluontoisesti diskopallon alle yökerhotunnelmaan. Pohjanhovin aina osaava ja ystävällinen henkilökunta on piste iin päälle.

Aimo Honkavuori oli ehkä illan onnellisin mies: hän voitti ostettuun kampanjaan 10 000 euron arvosta TV-spotin suunnittelua, tuotantoa ja mainosaikaa. Aimolla olikin jo hyvä idea valmiina hihassa. 27


Rovaniemen toimisto (vasemmalla) Oulun toimisto (tällä sivulla)

Viattomasti sinun!

ti ö ek ikk oj äll Pr pä

a Nindes Lie

Ajatuslaisia lapsetti pahemman kerran tämänkertaisessa henkilöstöesittelyssä. Onneksi uskottavuus syntyy mainosalalla usein juurikin kyvystä heittäytyä.

a Tain ela v ToorimitusT

Suunnittelujohtaja

Mari Mäki

aja

joht

Ta HarAD rv ri ain en

Hanne Asplund

jekt Pro llikkö pää

"

KI! "MARIMÄar i Copy -ass

Copywriter

i Päiv aa im Kilp i-

Laura Hyle

Minna Ruikka Graafikko

(vasemmalla)

Riku Harju Anu Valkonen Myynti

JP Koivisto Graafikko

Vinkki muille: muistakaa leikkiä aina välillä – myös töissä!

Antti fKinaenllio Graa suunnittelija

28

Graafinen suunnittelija

Graafinen suunnittelija

lä Elisa Nieme

ajala SannaaaR finen Gr suunnittelija

29


Tiesitkö JO tämän

hänestä Oulun kaupungin pitkäaikainen viestintäjohtaja Sirkka Keränen on Bluffin tämänkertaisen 4x7 -jutun päätähti. Sirkka on pitkän linjan viestinnän ammattilainen, jolla on takataskussaan muun muassa Yle Oulun 2009 myöntämä Vuoden tiedottaja -titteli.

1 2 3

Neljä rakasta paikkaa 1. Koti 2. Mökki 3. Lappi 4. Oulu Neljä inspiroivaa asiaa 1. Aurinko 2. Lumi 3. Hyvät tekstit 4. Ystävät Neljä arvostamaani viestinnän

alan toimijaa/henkilöä

1. HS:n kuukausiliitteen toimitus 2. Toimittaja Jukka Ukkola 3. Tiedetoimittaja Marko Hamilo 4. Tampereen kaupungin viestintä

4 5 6 7

30

Neljä viisasta ihmistä 1. Oulun entinen kaupunginjohtaja Ilmo Paananen 2. Presidentti Martti Ahtisaari 3. Komissaari Olli Rehn 4. Pojanpoikani Eemeli Neljä tuotetta/palvelua, joita ilman en voi elää 1. Kirjasto 2. Sauna 3. Hieronta 4. Aamun lehdet Neljä piintynyttä tapaani 1. Avoimien ovien sulkeminen 2. Paperien levittely työpöydälle 3. Sängyssä lukeminen ennen nukkumaanmenoa 4. Kiroilu Neljä tavoitetta, jotka aion saavuttaa: 1. Uuden Oulun rakentaminen omalta osaltani 2. Oulu-konsernin viestinnän uudelleenorganisointi 3. Elää niin kauan että nuorin lapsenlapseni Lottakin on iso tyttö 4. Laihtua vähän

Tulossa lähelle palveluasi lokakuussa.

MAINOSTOIMISTO AJATUS OY | AINEISTO@AJATUS.FI | WWW.AJATUS.FI Ajatus Rovaniemi, Pohjolankatu 2, 96100 Rovaniemi Ajatus Oulu, Koskitie 39, 90500 Oulu Ajatus Kajaani, Vaarankyläntie 43 B, 88300 Paltamo

Puh. 0290 031 000 Puh. 0290 031 040 Puh. 0207 579 579


BLUFFI Syksy/2011  

Bluffilehti

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you