Page 1

Annoncetillæg til B.T. · 8 oktober 2008

VIND

EN U

NDE

RVO GNS BEHA SE SI NDL DE 2 ING

SUND VOGN INDEN VINTER Biler er simpelthen ikke skabt til danske forhold. Salt på vejene, høj luftfugtighed, højt saltindhold i luften og kun ganske få frostgrader. Det er de værst tænkelige forhold, og man kan se tydelige rustangreb på biler der kun er 3-4 år gamle, hvis de ikke er blevet ordentligt undervognsbehandlet. Bilen skal rustbeskyttes inden frost og vejsalt sætter ind. Og du skal bestille tid nu, for der bliver travlt på undervognscentrene de næste måneder. I denne avis tager vi dig tættere på SUVO og viser hvordan vi forebygger rustangreb og sikrer dig en sund vogn inden vinter.


18 års garanti

Garanti

Rustbeskyttelse forlænger bilens levetid. Det garanterer vi for. GARANTIORDNING

Applus+ Bilsyn syner op mod 700.000 biler om året. I denne avis fortæller bilsynkædens direktør, Arne Willerslev, at når bilerne er over 15 år gamle, har 65% så alvorlige rustskader, at det går ud over trafiksikkerheden. Vi tør godt garantere at de ikke har fulgt SUVOs sundhedsplan. Faktisk har vi en garantiordning der løber op til hele 18 år. SUVO var et af de første firmaer i rustbeskyttelsesbranchen med så lang en garanti, og det er stadigvæk en af de længste i landet. ”Den lange garantiordning slyldes de gode erfaringer vi gennem mere end 30 år har haft med vore regenererede produkter. Samtidig har vi til stadighed udviklet nye produkter og optimeret de eksisterende,” siger direktør Benny Pedersen fra SUVO. ”At vores produkter lever op til de strenge krav, der stilles til dem, viser det faktum, at garantiforeningen på årsbasis kun har få garantireparationer såvel antals- som beløbsmæssigt, og det set ud fra, at SUVO behandler 50-60.000 biler om året,” siger Benny Pedersen. En betingelse for, at opnå den lange garanti på 18 år er, at bilen får den første supplerende rustbeskyttelse senest 12 måneder efter den

første registreringsdato. Er bilen mellem 13 og 24 måneder, inden den behandles første gang, gælder garantien i 17 år og så fremdeles. ”For at opretholde garantien skal man følge de kontroller og behandlinger, SUVO anviser. Man kan på en måde kalde det for bilens egen sundhedsplan,” siger Benny Pedersen. ”Garantien følger bilen og ikke ejeren. Det vil sige at en ny ejer kan videreføre ordningen, når man sælger sin bil. Det har positiv betydning for den pris, man kan få ved salg,” understreger Benny Pedersen.

- - - - - - - - -

18 års garanti mod gennem -tæring, når bilen behandles før ste gang indenfor de første 12 måneder regnet fra bilens 1. regi streringsdato Biler mellem et og op til fem år kan opnå mellem 12 og 17 års garanti. Biler mellem tre år og fem år skal spe cialbehandles første gang og skal vurderes af det enkelte center, der giver garanti efter centrets vurdering. Biler ældre end fem år kan ikke opnå garanti. Bilen skal behandles hos SUVO hvert andet år Garantien gælder kun personbiler Varebiler kan også opnå op til 18 års garanti Garantien følger bilen Selve garantien er gratis, men kræver at ejeren overholder SUVOs behandlingsplan

Vind en undervognsbehandling På www.suvo.dk kan du lige nu deltage i lodtrækningen om en gratis undervognsbehandling. Alt du skal gøre er at svare på fem nemme spørgsmål om SUVO for at deltage. Præmien er en undervognsbehandling af en personbil hos dit lokale SUVO-center, til en værdi af maximum kr. 5.000,Vinderen får direkte besked.

2


Derfor skal bilen rustbeskyttes nu Biler er simpelthen ikke skabt til danske vinterforhold. Salt på vejene, høj luftfugtighed, højt saltindhold i luften og kun ganske få frostgrader. Det er de værst tænkelige forhold, og de gør danske biler ekstra udsatte for rustangreb i forhold til de fleste andre lande.

”I Norge og Sverige har de lavere vintertemperaturer, der giver en lavere luftfugtighed, og så bruger de ikke salt på vejene som vi gør herhjemme. Det europæiske fastland har højere temperaturer og lavere luftfugtighed, fordi de ikke har vores kystklima. Vi har saltvand i luften på grund af havene omkring os. Samtidig svinger vintertemperaturen typisk lige omkring frysepunktet, hvor luftfugtigheden er højere. Og endelig kører vi vores biler rundt i et pløre af salt og sne,” forklarer Mads Raahede, der er leder af SUVOs laboratorium i Holstebro.

Metal ruster ”Det er en naturlov, at jern og flere andre metaller ruster, fordi de nedbrydes af ilt og fugt. Salt, både direkte og i luftens saltindhold, fremskynder processen. For at undgå rust, skal metallet beskyttes, så det ikke kommer i kontakt med ilt, fugt og salt,” siger Mads Raahede. En af hans vigtigste opgaver er at finde de bedste produkter til at forsegle bilens dele. ”SUVOs anti-rust produkter er baseret på mineralolie og voks, der effektivt lukker og beskytter metallets overflade. Dertil kommer en række additiver der fortrænger fugt samt bekæmper

og stopper rustdannelse. Der er det vigtigt, at produktet har de egenskaber, der trænger længst muligt i samlingerne og lukker af for ilt og fugt.”

Nye biler kan også ruste Man skulle tro, at helt nye biler ikke kan ruste. Mange mærker har jo årelange garantier, og en del biler er endda galvaniserede. ”Prøv at læse garantierne nøje igennem. Måske dækker de kun gennemtæring af overfladen. Måske dækker de ikke samlinger og mekaniske dele. Bilerne er skabt til det store internationale marked, hvor der ikke er taget højde for de specielle danske vej- og klimaforhold. Man kan se tydelige rustangreb på biler der kun er 3-4 år gamle, hvis de ikke er blevet ordentligt undervognsbehandlet,” pointerer Mads Raahede

Biler ruster indefra En ting er synligt overfladerust, som alle bilejere er opmærksomme på. Værre er den usynlige rust i bilens hulrum. ”Eksempelvis dannes der kondens i dørens hulrum, når der er temperaturforskel mellem bilens varme indre og det kolde vejr udenfor. I et ubeskyttet hulrum giver denne fugt risiko

for omfattende rustangreb, der først opdages når det er for sent. Igen skal man også være klar over, at nogle galvaniserede bilfabrikater kun har galvaniseret ydersiden af overfladepanelerne. På bagsiden kan rusten altså have frit spil. For at nå ind i hulrummene skal der bruges tynde beskyttelsesprodukter, der penetrerer og trækker ind gennem for eksempel punktsvejsede plader. Det har altid været en af SUVOs kæpheste, og med god grund.”

Galvanisering er ingen garanti mod rust Galvaniseringen på mange nye biler yder en vis beskyttelse mod rust, en galvaniseret bil er langtfra rustsikker. Selve laget er kun 3-4 my tykt og beskytter bedst på de store flader. I bilens samlinger kan galvaniseringen knække som følge af de vridninger og bevægelser, der naturligt opstår i bilen under kørsel. Så er der fri adgang for fugt og ilt, og dermed også for rust. I øvrigt nedbrydes galvanisering af salt. Og det har vi rigeligt af på de danske veje.

3


SUVO kommer hele vejen rundt Suzuki-forhandler anbefaler altid sine kunder en undervognsbehandling ”Jeg anbefaler altid mine kunder at få en undervognsbehandling, inden de tager bilen i brug. Rustbeskyttelsen fra fabrikken er minimal og står ikke mål med de klimatiske forhold her i landet. Vejret og den salt, vi strør på vejene, stiller ekstra krav til beskyttelsen,” siger forretningsfører Michael Harbo fra Koch Biler i Viby. Suzukiforhandleren er yderst tilfreds med SUVO. ”De har sprøjteskemaer til hver model, så vi er sikre på at de kommer hele vejen rundt. Produkterne er baseret på voks, som fabrikken anbefaler, og i en test blev de bedømt som ”Bedst til prisen”. For nogle år siden var de med på et

åbent hus-arrangement, hvor man med et lille kamera kunne kigge ind i hulrummene på en Polo fra midtfirserne der var behandlet med SUVO. Der var stort set ingen rust,” fortæller Michael Harbo. Når han skal tage en brugt bil i bytte, indgår det i hans prissætning, om bilen har været rustbeskyttet eller ej. ”Udover bilens mekaniske og kosmetiske stand indgår det i beregningerne. Det er også noget kunderne spørger ind til, når de kigger på bil, og jeg noterer altid på salgsskiltet, hvis en bil har fulgt et undervognsprogram,” siger Michael Harbo.

Undervognsbehandling er guld værd ”Det skandinaviske klima er meget specielt, så en undervognsbehandling er guld værd,” siger Ove Maul fra Maul Biler i Skanderborg

Vaskehallens undervognsskyl gavner kun lidt Vaskeprogrammernes undervognsskyl fjerner det løstsiddende snavs under bilen.

Maul Biler forhandler Chevrolet og Skoda, og for Ove Maul er det en naturlig del af god kunderådgivning at anbefale en undervognsbehandling. ”Det kommer faktisk bag på en del kunder, at deres helt nye bil vil have godt af at blive efterbehandlet med rustbeskyttelse. Men pengene er givet rigtig godt ud, fordi det giver mindre vedligeholdelse i længden,” siger Ove Maul. ”Samtidig lægger brugtvognskunderne vægt på om en bil har fået undervognsbehandling, så det har også betydning for den byttepris man kan opnå, når man skal skifte bil.” For en bilforhandler er det vigtigt at der er papir på rustbeskyttelsen i form af et udfyldt behandlingsskema.

4

Til gengæld anvendes de fleste steder genbrugsvand, der godt nok er renset for snavs og sand, men ikke for det salt, der er vasket af andre biler. Du skyller med andre ord din undervogn med saltvand, og det gavner ikke bilens sundhed.

”Den farlige rust er ikke altid synlig, fordi den kommer indefra, og derfor er det vigtigt at vide at der er taget hånd om det fra ejerens side. Og så synes jeg altid det er en glæde at se, når en bil er blevet godt behandlet.”


Supplerende rustbeskyttelse en god idé Applus+ Bilsyn ser konsekvenserne i deres synshaller hver eneste dag. Alle bilmærker har brug for ekstra beskttelse Hos Danmarks største bilsynsvirksomhed, Applus+, er der ingen tvivl om nødvendigheden af rustbeskyttelse. ”Det ser vi hver eneste dag i vores 120 synshaller. Uanset bilmærke er supplerende rustbeskyttelse en god idé i et land som Danmark. Der er stor forskel på kvaliteten af den eksisterende rustbeskyttelse fra fabrikkens side, selv inden for det samme bilmærke,” fortæller Arne Willerslev, der er administrerende direktør for Applus+. Applus+ Bilsyn, der tidligere hed Statens Bilinspektion, syner årligt mellem 600.000 og 700.000 biler. Derudover rådgiver de bilister og forhandlere ved hjælp af særlige eftersyn og attester, blandt andet brugtbilattester, miljøattester og rustattester.

”På vores hjemmeside kan man se statistikker på forskellige bilmodeller og årgange. Rustbeskyttelse har afgørende effekt på en bils holdbarhed, også for moderne biler. Vi kan se, at 2 % af biler under 5 år har rustskader, der har indflydelse på trafiksikkerheden.,” siger Arne Willerslev. Jo ældre en bil bliver jo større er risikoen naturligvis for alvorlige rustskader. Mellem 5 og 10 år gælder det 11 % af bilerne, mellem 10 og 15 år er tallet 31 %, og over 15 år har hele 65 % af bilerne trafikfarlige rustskader ifølge Applus+. ”Hvis ikke bilerne bliver godt beskyttet af supplerende rustbeskyttelse, mister de simpelthen værdi,” siger Arne Willerslev.

5


Det er nu der er travlt Køge Undervognscenter er et af landets største SUVO-centre. 2.500 biler bliver hvert år behandlet, og godt 100 værksteder bruger Bjarne Nielsen og hans folk, når kundernes biler skal rustbeskyttes. Fra den lille mekaniker til store forhandlerværksteder. ”Jeg overtog Køge Undervognscenter i 96, og siden er det bare gået fremad, uden vi har reklameret særlig meget. De fleste er kommet af sig selv, fordi de har hørt at vi overholder vores aftaler og er særdeles grundige,” fortæller Bjarne. Det er lige nu, der er mest travlt. 70% af omsætningen ligger fra august til december. ”Folk ved godt, at det er vigtigt at få bilen beskyttet inden det bliver frost. Behandlingen er den samme uanset årstiden, men beskyttelsen holder bedst, når den bliver udført mens der stadig er varme i luften. Desværre kommer mange først i tanke om det nu, når sommeren

6

er forbi. Og så får vi rigtig travlt,” siger Bjarne. Det er både ældre og helt nye biler, der skal rustbeskyttes. ”Vi ser ind i mellem helt nye biler med begyndende rustangreb. De har måske stået på en havnekaj 3-4 måneder. Det siger lidt om, at fabrikkerne ikke har designet bilerne til danske forhold. Desuden forebygger vores behandling også angreb på tank, studs, bremserør og de bevægelige dele. I værste fald kan bremserør tæres på et par år, hvis de ikke har fået ordentlig anti-rust behandling,” siger Bjarne. Det er sjældent for sent at få sin bil behandlet.

Den nyeste viden om sunde vogne SUVOs ansatte er opdateret med den allernyeste viden om sunde vogne, rustbekæmpelse og beskyttelsesteknik. I samarbejde med Aalborg Tekniske Skole afholder SUVO kurser for de ansatte, hvor de lærer om beskyttelse af nye bilmodeller, får indøvet nye sprøjteteknikker og får et grundigt indblik i rustdan-

nelse, årsager og forebyggelse. Derfor er SUVO helt i front med den nyeste viden og teknologi for at sikre din bil en lang levetid.

SUVO-centret har specialbehandlinger til biler, der aldrig før har fået undervognsbehandling. ”De steder, der er angrebet af rust, bliver behandlet med produkter, der bremser rusten og forebygger nye rustangreb. Og selv om bilen måske er blevet behandlet med et andet produkt end SUVO, er det intet problem. Vores produkter er fuldt forenelige med alle andre på markedet,” siger Bjarne Nielsen.


Ordentlig og effektiv anti-rust Billige slagtilbud er penge ud af vinduet, mener Tom Hansen Autorustbeskyttelse i Hillerød Tom Hansen Autorustbeskyttelse i Hillerød er Nordsjællands eneste SUVO-center. Men kunderne tager gerne turen langvejs fra, for Tom har et godt ry for ordentlig og effektiv anti-rust behandling. ”Jeg har en meget tæt dialog med kunderne, for arbejdet skal udføres ordentlig efter deres ønsker. Jeg har ikke meget til overs for andre firmaer i branchen, der kører enormt billige slagtilbud. Hvis ikke man er grundig og bruger de rigtige produkter, så er det bare penge ud af vinduet,” siger Tom med eftertryk. En mindre, men absolut spændende del af Toms forretning, er rustbeskyttelse af liebhaver-

biler som veteranbiler, spændende specialbiler og dyre importbiler. ”Liebhavere går ikke på kompromis, og det er både sjovt og interessant at arbejde med en ældre Porsche eller en Ford Mustang,” siger Tom, der også gennem årene har fået kontakt med en række bilklubber. Mange bilejere har den fejlagtige opfattelse, at lige netop deres bilmærke kun må behandles med bestemte produkter, der er godkendt af fabrikken. ”SUVOs produkter er fuldt foreneligt med alle bilmærker. Der sker ingen ændringer eller forringelser i garantien fra forhandler, importør eller bilfabrik. Men man får en bil, der er meget

bedre beskyttet mod rustangreb. SUVO forlænger bilens levetid, og det er meget væsentligt i en tid, hvor mange vælger at beholde sin bil lidt længere,” fastslår Tom. Han har været i branchen siden 84, de sidste 13 år som autoriseret SUVO-center. Sidste år flyttede virksomheden til et nyt industriområde, hvor stort set alle bilforhandlere er ved at bygge nye forretninger. ”Den nye hal er opbygget efter de bedste principper så det overholder alle krav, også ud fra mine egne erfaringer og idéer fra mine kolleger i SUVO. Så det er blevet præcis som vi vil have det. Moderne og effektivt.”

7


Anti-rust produkter SUVO RUST STOP 150

SUVO BRUN XL

SUVO WAX

Tyndt klart voks-/oliebaseret anti-rust produkt tilsat effektive rustbekæmpere. Har optimale indtrængnings- og fugtfortrængende egenskaber. Trænger dybt ind i rustporrer og pladesamlinger. Beskytter effektivt mod rust og efterlader tynd fedt-/vaselineagtig overflade.

Tyndt lysebrunt tixotropisk anti-rust produkt som medfører en større lagtykkelse og mindre efterdryp. Efterlader et voks-/fedtagtigt lag. Velegnet til hulrum og bund, tåler større slidpåvirkning end Rust Stop 80.

Tyndtflydende voks-/oliebaseret anti-rust produkt med god indtrægnings- og vandafvisende egenskaber. Efterlader et sejt voksagtigt lag. Velegnet til hulrum og bund. Specielt egnet til lakerede overflader som chassisrammer, karrosseridele m.m.

SUVO RUST STOP 80 Rust Stop 80 er et tyndt, lysebrunt olie-/voksbaseret anti-rust produkt med stor indhold af effektive rustbekæmpere. Derfor har Rust Stop en formidabel evne til at beskytte mod rustangreb. Rust Stop 80 har fine indtrængnings- og fugtfortrængende egenskaber.

SUVO ML 100 Tyndt klart voks-/oliebaseret antirust produkt, med fremragende indtrægnings- og fugtfortrængende egenskaber. Efterlader et voks-/ fedtagtigt lag. Specielt velegnet til døre, for- og bagklapper. SUVO ML 100 er ikke særlig synligt, da produktet er transparent.

SUVO SORT Tyndtflydende sort voks-/oliebaseret anti-rust produkt med fremragende indtrængnings- og fugtfortrængende evner, som efterlader et blødt fedtagtigt lag. Velegnet til hulrum, bund og emner der tidligere er behandlet.

SUVO NON NAFTA Tyndtflydende lysebrunt oliebaseret anti-rust produkt uden opløsningsmidler, som gør at produktet ikke har nogen lugtgener. Har fremragende indtrængnings- og fugtfortrængende egenskaber. Særdeles velegnet til hulrum og bund, samt blødgøring af eksisterende produkter.

Slidlagsprodukter SUVO WAX COAT

SUVO BELÆGNING

SUVO BELÆGNING TIX

SUVO BELÆGNING BRONZE

Lysebrun voksbaseret anti-rust produkt med gode vedhæftningsog vandafvisende egenskaber, der efterlader et sejt voksagtigt lag. Velegnet til bund, hjulkasser og chassisrammer. Bør altid primes med Rust Stop 150 eller Rust Stop 80. Anbefales til nyere biler hvor man ikke ønsker en sort slidlagsbelægning på bund og hjulkasser.

Sort voks-olie/bitumenbaseret produkt, der efterlader et slidstærkt fast fleksibelt lag. Anvendes på bund og hjulkasser eller hvor der forekommer slid. Der bør altid primes med tynde SUVO anti-rust produkter før påføring.

Sort kraftigt tixotropisk voks-/bitumenbaseret produkt. Efterlader et kraftigt, slidstærkt fast fleksibelt lag. Anvendes på bund og hjulkasser, eller hvor der forekommer stort slid. Der bør altid primes med et tyndt SUVO anti-rust produkt. SUVO BELÆGNING TIX kan påsprøjtes vådt i vådt.

Bronzepigmenteret let tixotropisk voks-olie/bitumenbaseret produkt, der efterlader et slidstærkt fleksibelt lag. Anvendes på bund og hjulkasser, eller hvor der forekommer stort slid. Der bør altid primes med et tyndt SUVO anti-rust produkt.

Du kan gøre meget selv SUVO Anti-Rust har udviklet to specialprodukter på sprayflasker til vedligeholdende efterbehandling af din bil (f.eks. ved gummilister, pyntelister o.lign.), men også til at beskytte andre ting du holder af: cykel, motorcykel, båd, plæneklipper og meget andet. Med Rust Stop 150 og Rust Stop 80 står du godt rustet i kampen mod rusten De nye supereffektive antirustprodukter er udviklet efter flere års laboratoriearbejde, og gennem praktiske tests har produkterne bevist en unik evne til at beskytte mod rust.

8

Rust Stop 150 og Rust Stop 80 stopper øjeblikkeligt enhver form for rustangreb. Trænger ind selv på de vanskeligst tilgængelige steder, og kan anvendes på alle former


Her gør SUVO godt Egentlig er det misvisende at kalde det for undervognsbehandling, for det drejer som om meget mere end bilens undervogn. En SUVO rustbeskyttelse kommer hele vejen rundt i bilen og forebygger rust alle steder, det kan opstå.

Under rudekanten Fugt fra døren og regnvand fra ruderne gør rudekanten til et sårbart område, hvor rusten hurtigt vil vise sig. Området beskyttes ved sprøjtning ind i døren ved hjælp af en sonde og et tyndt produkt der trænger langt ind i samlingerne.

Sprøjtning gennem lygtehuller Så vidt muligt behandles hulrum gennem eksisterende huller, fx ved afmontering af lygter.

Motorrum Motorrum og kølerhjelm sprøjtes med transparent, tyndtflydende rustbeskyttelse, der trænger langt ind i pladesamlinger og efterlader en lys beskyttende overflade.

Skærmkanten

Dørens hulrum

Bund

Bundpanel

Dørstolper

Snavs, salt og vand fra vejbanen slynges op af hjulene og samlingen ved skærmkanten er særligt udsat. Skærmen behandles indefra, som regel fra dørstolpen eller bagagerummet, og udefra i hjulkassen.

Vanger og forstærkninger kan betyde, at døren skal sprøjtes ad flere omgange for at beskytte alle hulrum. Hullerne forsegles med en olieret gummiprop efter behandlingen.

Bilens bund og mekaniske dele primes først med tyndtflydende rustbeskyttelse og dækkes derefter med et kraftigere slidlag. Afhængig af bilmodel, alder og kundens ønskes anvendes enten sorte eller transparente produkter.

Skal beskyttes grundigt mod det slid der opstår, når hjulene slynger vand og snavs op fra vejbanen.

Inden behandlingen af bilens dørstolper, renses der grundigt for det snavs, der typisk kan ophobe sig mellem dørstolpen og inderskærmen.

9


Vi kender det danske klima bedst SUVOs laboratorium udvikler, tester og kontrollerer selv sine produkter i samarbejde med leverandører, der producerer efter SUVOs anvisninger.

SUVO leverer også rustbeskyttelse til nogle af de barskeste klimaforhold i verden, nemlig til vindmølleindustrien og offshore-branchen. Regn, saltvand og tåge får alt ubeskyttet metal til at ruste i løbet af ingen tid. Et stykke værktøj ville uden rustbeskyttelse være dækket af rust indenfor en halv time på en boreplatform i Nordsøen. SUVO har produkterne der beskytter selv i disse ekstreme forhold.

Færre opløsningsmidler

”De danske veje og det danske vejrlig stiller særlige krav til de produkter vi anvender til rustbeskyttelse. Derfor er det også her i Danmark vi bedst ved, hvor rustangreb kan opstå i bilerne og hvorfor,” siger Mads Raahede fra SUVOs laboratorium.

En af de store udfordringer for hele branchen er at mindske brugen af skadelige stoffer, herunder opløsningsmidler. ”Det er en løbende udvikling, som virkelig har taget fart de seneste år. Og det kommer til at gå endnu stærkere fremover. Allerede nu har vi et anti-rust produkt helt uden opløsningsmidler, SUVO Non Nafta, og vi arbejder målrettet på at nedbringe mængden af opløsningsmidler i alle vores produkter,” siger Mads Raahede.

2 års kørsel på 80 timer På laboratoriet i Holstebro testes og kontrolleres produkterne grundigt, både for tørstofindhold, indtrængningsevne, viskositet og naturligvis evnen til at rustbeskytte. ”I vores salttågekammer, kan vi udsætte prøveplader for de samme forhold, som hvis bilen kørte i tåget eller regnfuldt vejr uafbrudt i 2 år. Efter 80

Test, forsøg og laboratoriekontrol sikrer, at produkter med nye additiver stadig yder den optimale beskyttelse. Og gerne endnu bedre.

til 90 timer kan vi tydeligt se, hvis der er problemer med produktet,” forklarer Mads Raahede.

Alt kontrolleres og gemmes Det er også på laboratoriet, at alle produkter kontrolleres, inden de sendes ud til centrene. Både testresultater, prøveplader og en prøveudtagning af hvert eneste parti gemmes i minimum tre år, så man til en hver tid har en reference at sammenligne med. ”Med garantiperioder op til 18 år, er det særdeles vigtigt at vi kan garantere for hvert enkelt produkt, både nu og på sigt. Derfor er vi virkeligt nidkære når det handler om prøver og kvalitetskontrol,” siger Mads Raahede.

10

SUVO til barske klimaforhold


Intet spild Hvert år sparer SUVO miljøet for afbrændingen af 260.000 liter overskydende antirust-produkter. For at beskytte miljøet bedst muligt har SUVO som de eneste i landet et lukket system, hvor overskydende antirust produkter opsamles og renses, for derefter at blive oparbejdet til en kvalitet som nye produkter. Det er altså ikke spildolie, men et fuldstændig regenereret kvalitetsprodukt. ”Når man laver en undervognsbehandling, er der en vis mængde rustbeskyttelse der drypper af bilen og ned i en beholder under en rist.. Denne overskydende mængde vil man normalt køre til Kommune Kemi og brænde af. Men hos SUVO renser og genbruger vi det,” fortæller SUVOs produktionschef, Mads Raahede, fra LHG Group i Holstebro. ”På årsbasis opsamler og oparbejder vi 260.000 liter restprodukter, som derved ikke skal afbræn-

des. Samtidig betyder genanvendelsen at vi sparer på forbruget af nye produkter og dermed også på vores olieforbrug,” siger Mads Raahede.

Så rent som nyt De opsamlede produkter transporteres af specialuddannede chauffører i godkendte biler til firmaet i Holstebro, som råder over maskiner til rensning af produkterne for både snavs og vand. Det betyder at produkterne på intet tidspunkt kommer i berøring med naturen. I Holstebro opvarmes produkterne til 70° og renses for større partikler, og efter en tur i procesanlægget udskilles selv små støvpartikler, så produktet er lige så rent som et nyt produkt. ”Derefter mangler vi bare at justere sammensætningen af additiver, så det færdigt oparbej-

Vi skal værne om et sundt miljø Kommunal miljøgodkendelse

SUVO’s miljøsystem

- Speciel sprøjtekabine

Udover miljømyndighedernes krav, stiller

med indblæsning af frisk luft.

dede produkt får præcis de samme egenskaber som et nyt produkt,” fortæller Mads Raahede. Ligesom ved nye produkter kontrollerer firmaets laboratorium hvert eneste parti, inden det sendes ud til centrene.

SUVO går et skridt videre for miljøet med højere krav til centrene Med de midler SUVO anvender, føler centrene en særlig forpligtelse til at sikre at de ikke belaster miljøet. Miljømyndighederne stiller en række krav, men SUVO er gået et skridt videre. For at være tilsluttet SUVO’s miljøsystem og benytte miljømærket, skal de enkelte SUVO-centre leve op til endnu skrappere miljøkrav.

SUVO bl.a. følgende krav til centrene:

- Opsamlingsgrav under sprøjtekabinen, der ikke er tilsluttet kloaksystemet. - Skorsten med afkast svarende til den udsugede luft fra kabinen og højde efter myndighedernes beregning. - udsugningspanel med specialfilter monteret i kabinen, så oliestøv ikke kommer ud i atmosfæren. - Olieudskiller, så det anti-rust produkt, som bliver vasket af bilerne ikke ender i kloakken. - Olieslam sendes til Kommune Kemi til afbrænding. - Brandudstyr.

- Opsamlingsgrav under ristene i sprøjtekabinen til opsamling af overskydende produkter, som løber ud af vanger og hulrum og drypper fra bunden under sprøjteprocessen. - Overskydende produkter fra graven

- Varmlufttørrer, hvor bilen kan stå mens bund og hulrum tørrer, inden viderebehandling. - Sprøjteoperatøren skal bære sikkerhedsmaske med friskluftforsyning, den såkaldte helmaske. Han skal være iført gummistøvler,

afhentes og oparbejdes igen i

gummihandsker og gummidragt med bom-

LHG Group A/S i Holstebro.

uldstøj under, så han undgår at huden kom-

- Sprøjtekabine med lift og det mest moderne udstyr til behandling af bilen med anti-rust produkter. - Renserum med sandfang og lift, hvor undervognen afrenses med varmt vand.

mer i kontakt med anti-rust produkterne. - Riste uden for kabinen, hvor bilen kan stå og afdryppe inden den går til slutrengøring. - Vaskeplads med olieudskiller, hvor bilen afvaskes med sæbe og vand efter endt behandling.

11


Mine biler skal holde længe Sidste gang Knud-Erik Madsen havde en rusten bil var tilbage i 60’erne Tilbage i 60’erne købte Knud-Erik Madsen en helt ny bil. Efter seks år kunne han stikke fingrene gennem flere store rusthuller. Det var sidste gang det skete for hans vedkommende. ”Lige siden har jeg fået rustbeskyttet mine biler. Vi har to biler og de bliver behandlet hos SUVO på skift, så vi har en bil om året der bliver behandlet,” fortæller han da vi møder ham og hans kone Vibeke hos Vinderup Undervogscenter. De har lige købt en 7 år gammel Toyota Yaris Vento til Vibeke. Den har aldrig før fået undervognsbehandling, så den trængte til det kunne Per fra Vinderup Undervognscenter fortælle. ”Den gamle Polo fejlede ellers ingenting. Den var fra 93’ og der var ingen rust at se. Desværre blev den stjålet, så vi måtte købe en ny bil. Og den skal selvfølgelig behandles som den gamle,” fortæller ægteparret. Knud-Eriks bil er en helt ny Fiat Dukato vare-

vogn. Den blev købt tidligere i år og har også fået sin første SUVO-behandling. ”Det er helt utroligt at de kan give 18 års garanti. Jeg kører tit i noget hårdt terræn, og den skal gerne holde længe.” De har valgt SUVO de sidste ti år efter anbefaling fra forhandlere og familie, og har altid været yderst tilfredse med resultatet. ”Bilen er godt rengjort. Jeg har ikke skullet tørre noget af, hverken på bilen eller fliserne derhjemme,” siger Knud-Erik Madsen.

Den mest økonomiske vedligeholdelse Kristian Overgaard fra Herning sparer penge på reparationer, fordi alle dele holder længere Maskinmesteren fra Vildbjerg Tekniske Værker er oprindelig udlært som automekaniker, og han har aldrig været i tvivl om vigtigheden af en sund vogn. ”En bil er en stor investering, og planen er at den skal holde i en del år,” siger han og kigger på sin VW Golf 2.0 fra 2001. Han købte den for fem år siden, og fik den rustbeskyttet hos SUVO med garantiordning.

12

”Min gamle bil var også en Golf fra 1994 og den blev også regelmæssigt behandlet hos SUVO. Og der var ingenting at komme efter, da jeg solgte den. Jeg vil gerne have at min bil ser ordentlig ud,” fortæller han. Erfaringen med SUVO går helt tilbage fra hans læretid som automekaniker. ”Min erfaring er, at SUVOs behandling holder sig elastisk og ikke krakelerer. En ting er at undervogn og hulrum ikke ruster, men det er også mere økonomisk at rustbeskytte i forhold til reparationer, for alle de andre dele holder også længere, fx bremserør. Undervognsbehandling er den mest økonomiske måde at vedligeholde sin bil på,” siger Kristian Overgaard.

SUVO til alle bilmærker En SUVO sundhedsbehandling kan aldrig forringe eller ændre forhandlerens, importørens eller fabrikantens garantiordninger. Alle bilejere kan få gavn af SUVOs sundhedsbehandling. Uanset mærke og model er SUVO-centrene opdateret med sprøjteskemaer, der angiver hvor og hvordan den enkelte bil skal behandles for at sikre en lang levetid uden rustangreb.


Danske biler har brug for rustbeskyttelse Jens Fogh A/S er både autoriseret bilforhandler og SUVO Garanticenter. Fordi bilfabrikkerne ikke kan stoppe rusten. Søren Dahl Pedersen er indehaver af Jens Fogh A/S i Skive, en gammel og hæderkronet bilforhandler, der har solgt biler siden 1926. Autoriseret forhandler af Mazda, Kia og det forholdsvis nye varevognsmærke LDV. For fem år siden blev Jens Krogh A/S også SUVO-center.

Valgte den bedste rustbeskyttelse ”Danske biler har ganske enkelt brug for rustbeskyttelse. Vores klima gør, at bilfabrikkerne ikke kan stoppe rusten med den beskyttelse bilerne har fra fabrikken. Vi har meget fugt i luften, og fra september og ind i foråret dannes der også kondens inde i bilernes paneler. Derfor bestemte vi os til at finde det bedste produkt til at forebygge rusten. Og det blev altså SUVO,” fortæller Jesper Dahl Pedersen, der for to år siden byggede en af landets mest moderne rustbeskyttelseshaller, hvor der også behandles biler fra forhandlerkolleger og enkeltkunder. ”SUVOs beskyttelse størkner ikke, men bliver ved med at være fleksibelt, og samtidig trænger det langt ind i samlingerne. Samtidig er vores metode effektiv og kommer helt ind i alle hulrum.”

Virksomheder rustbeskytter deres investering Jens Fogh A/S har mange erhvervskunder, både til firmabiler, vans og naturligvis varevogne. Og mange vælger at få deres investering rustbeskyttet. ”En håndværker binder mange penge i hans arbejdsvogn, og det er en dyr investering. Samtidig er de tit endnu mere udsatte for vejret og ikke mindst mudder ude på byggepladserne. Ved at pleje og vedligeholde bilen, blandt andet med rustbeskyttelse, kan de både få den til at holde længere, men også få en bedre brugtværdi, når den engang skal skiftes ud.”

En velholdt bil er et godt signal

Der skal renses med varmt vand Der er kun én måde at få fjernet snavs, salt og olie fra bilens undervogn. Den skal renses med rent, varmt vand. Skidt forsvinder ikke ved hjælp af luft alene og saltbelægninger kan ikke blæses væk. Derfor renser SUVO altid undervognen med højtryksrenser og varmt vand. Efter afvaskningen tørres bilens bund og hulrum over en varmluftsrist inden videre behandling.

En helt anden ting er, at firmabilen skal se godt ud. En godt vedligeholdt bil repræsenterer firmaet bedre. ”Man siger jo at en god håndværker ikke bliver beskidt. Når vognen er flot og velholdt viser man, at man har styr på tingene,” siger Søren Dahl Pedersen.

13


Grundig kontrol sikrer kvaliteten Hvert år udfører SUVOs centre 50-60.000 undervognsbehandlinger. Op til 500 kunder udvælges til uvildig kontrol hos Applus+ Bilsyn. Det suppleres af 500 andre kunder, der kontrolleres af SUVOs egen kontrolinstans. ”Center Proces Kontrol er vores egen kontrolinstans. Med CPK sikrer vi at centrene hver især lever op til de kvalitets- og servicekrav, vi har pålagt os selv. Samtidig får vi Applus+ Bilsyn til at give en helt uvildig kontrol af op mod 500 andre kunder. På den måde har både vi og kunderne en garanti for at vi løbende tjekker og sikrer kvaliteten af SUVOs behandlinger,” fortæller Jørn Klint, der er CPK-konsulent for SUVO. Alle kunder har mulighed for at udfylde et skema og komme med i kontrolpuljen, der udvælges tilfældigt, bortset fra en geografisk opdeling der sikrer at alle centre kontrolleres en gang årligt.

Uvildig kontrol hos Applus+ Applus+ Bilsyn med 120 synshaller er en særdeles kompetent kontrollant, der sikrer en uvildig kvalitetskontrol af SUVOs behandlinger. Udover de lovpligtige bilsyn udfører synshallerne nemlig også

14

en lang række forskellige biltest for bilister og rådgiver om bilernes tilstand. ”Kvalitetskontrollen, vi udfører for SUVO, er gratis for de kunder der bliver udvalgt. Vi ser efter at bilen er sprøjtet overalt hvor det er bestilt, også i hulrum som vi tjekker med endoskop-kamera, og vi kontrollerer at rustbeskyttelsen er udført fagmæssigt korrekt,” fortæller Arne Willerslev, adm. direktør hos Applus+.

Egenkontrol med CPK SUVOs egen kvalitetskontrol, CPK, udføres af Jørn Klint. De 500 kunder udvælges tilfældigt på samme måde som den uvildige kontrol og kontrolleres lige så grundigt. Han er selv en af de mest erfarne i branchen, og kender alle faldgruber. Samtidig opsamler han de bedste erfaringer og nye fif under hans mange besøg på centrene.

”Der kan være nye teknikker og fremgangsmåder, som jeg tager til mig og formidler videre. Bilernes teknologiske udvikling gør, at der fx er mange sensorer og forstærkninger at tage hensyn til, når man sprøjter. Vi skal hele vejen rundt, og vi skal gøre det så rigtigt, rationelt og sikkert som muligt,” siger Jørn Klint. Med CPK-kontrollen kan SUVO også opdage gennemgående problemer og fejl, som kan skyldes bilmodellen, sprøjteudstyret eller fremgangsmåden. ”Hvis der er et problem, så finder vi årsagen og løser det. Det er en af grundene til, at vi har så få klager over behandlingerne og centrene,” fortæller Jørn Klint.


Sundhedsbehandling Klargøring

Det optimale udgangspunkt for et perfekt resultat er rengøring før behandlingen. Vi blæser ikke på sand, salt og snavs. Vi renser med rent vand og tørrer grundigt.

Vi lægger vægt på renlighed. Derfor beskytter vi alle dele, som ikke skal behandles: Sæder, rat, bundmåtter, seler m.m.

Motor og dele af motorrummet afdækkes inden behandlingen af motorhjelmen.

Adgang til bilens hulrum etableres ved afmontering af lygter, beklædning og propper. Kun hvor dette ikke er muligt, bores der ekstra huller med et specialbor, i henhold til bilen sprøjteskema.

Behandling

Hulrummene m.m. tågesprøjtes med specialudviklet udstyr. Kun herved sikres optimal fordeling af produktet.

Påføring af produkterne udføres i specialkabine, hvor overskydende produkter, som afdrypper opsamles til renovering. Der går intet i kloakken eller til afbrænding.

Efterbehandling

15


www.SUVO.dk Færøerne

SUVO Anti-Rust Centre: Galten Bilcentret Skovby ApS Tlf. 86 94 55 00

Aabyhøj Aaby Anti Rust Tlf. 30 62 21 62 Ansager Ansager Anti-Rust ApS Tlf. 75 29 67 99

Gandrup Autonet Nord Tlf. 98 25 90 11

Bjerringbro P. C. Auto Rustbeskyttelse ApS Tlf. 87 50 30 00

Glamsbjerg Autocentralen A/S Tlf. 64 72 11 89

Bogø Bogø Bilværksted Tlf. 55 89 46 12

Glesborg Djurs Auto & Undervognscenter Tlf. 86 38 63 92

Bramming Vejrup Undervognscenter Tlf. 75 19 03 33

Gram Arnum Anti-Rust Tlf. 74 82 65 00

Brovst Brovst Autoservice Tlf. 98 23 30 22

Hadsund Suvo Center Hadsund ApS Tlf. 98 57 18 18

Brædstrup F. F. Biler Tlf. 75 76 31 54

Hasselager Viby Undervognscenter Tlf. 70 20 16 17

Christiansfeld Haderslev Undervognscenter Tlf. 73 56 17 00

Hedensted Hedensted Anti-Rust & Bilpleje Tlf. 28 60 26 42

Ebeltoft Østjysk Undervogsncenter Tlf. 86 34 61 71

Herning Herning Undervognscenter ApS Tlf. 97 22 40 80 Hillerød Tom Hansen Autorustbeskyttelse Tlf. 48 24 95 00

Esbjerg N ABC Coating Tlf. 75 47 08 08 Esbjerg V HC’s Undervognscenter Tlf. 75 26 91 55 Frederikshavn Rørbæk Biler A/S Tlf. 98 43 54 20

Give Bilbeskytteren Tlf. 75 73 02 55

Hjørring Hjørring Rustbeskyttelse & Polercenter A/S Tlf. 98 90 23 77 Hobro Klejtrup Auto Tlf. 98 54 61 93

Kurts Auto & Karosseriværksted Tlf. 98 52 00 76 Holstebro Undervognstunellen Tlf. 97 42 26 72 Hornslet Hornslet Undervognscenter Tlf. 86 99 43 33 Jordrup Egholt Anti Rust Tlf. 75 55 81 08 Kværndurp Specialværkstedet Tlf. 62 27 22 87 Køge Køge Undervognscenter Tlf. 56 65 39 34 Læsø Byrum Auto ApS Tlf. 98 49 10 44 Låsby Låsby Auto & Undervognscenter Tlf. 86 95 14 90 Marstal Ærø Autocenter Tlf. 62 53 13 02 Middelfart Lillebælt Undervognscenter Tlf. 64 40 00 95 Mors Nyby Larsen Autohandel ApS Tlf. 97 74 05 11 Nørresundby Bulegården ApS Tlf. 98 17 82 44 Odder Odder Servicecenter Tlf. 86 56 02 44

Ovtrup Vestjysk Anti-Rust Tlf. 75 25 18 70 Randers Assentoft Undervognscenter Tlf. 86 49 49 84

Vestervig Thybo Biler Tlf. 97 94 13 88

Randers Undervognscenter Tlf. 86 41 01 33

Viborg/Tjele B. S. Automobiler Tlf. 86 65 31 11

Ringkøbing Ringkøbing Undervognscenter Tlf. 97 32 38 08

Viborg Vestergård Autoværksted Tlf. 86 64 23 61

Videbæk Autogården Videbæk A/S Tlf. 97 17 17 66

Risskov Østjysk Autolak & Undervognscenter ApS Tlf. 86 17 86 15

Vinderup Vinderup Undervognscenter Tlf. 97 44 37 37

Silkeborg Mobil Klargøring Tlf. 86 81 18 86

Vordingborg Palles an10rust Tlf. 55 37 74 77

Skanderborg Skanderborg Bilcentrum Tlf. 87 93 29 00

Ørsted Norddjurs Bilcenter Tlf. 86 48 83 77

Skive Jens Fogh A/S Tlf. 97 52 21 00

Færøerne Bilrøkt, Stiðjagøta 3 Postsmoga 1234 Tlf. +298 58 88 80

Thisted Thisted Anti-Rust Tlf. 97 92 25 05 Thyholm Kappelvejs Værksted ApS Tlf. 97 87 87 48 Tørring Suvotorring.dk Tlf. 20 93 30 80 Ulfborg Auto Centralen I/S Tlf. 97 49 17 00 Vandel Vandel Undervognscenter Tlf. 75 88 01 88

Vermø A/S · Redaktion:Kim Konnerup · Foto: Mikael Lyk Madsen · Layout: Vermø A/S · www.vermoe.dk

14666

Aabenraa Sønderjysk Undervognscenter I/S Tlf. 73 62 24 24

SUVO Antirust avisindstik  
SUVO Antirust avisindstik  

16 siders avis indstik til BT, Erhvervsbladet m.fl. for SUVO Antirust. Tekst og redaktion: Kim Konnerup

Advertisement