Issuu on Google+

!"#$%&'(MCDONALD


selected

works

eco-lab at frick park

collaborative arts center

canopy at subway stop

bath house

at saco lake

shelter

at the fence

plywood

stacked


environmental learning center at frick park parameters: design an eco-center with four class/lab units and public access to the Monongahela River

design: Historically, the notion of ecological conservation and water pollution has been disregarded in the city of Pittsburgh. Thus, as an ecological laboratory located along the bank of the river, it is necessary to educate and foster an understanding and awareness of the site. Wasserfilter addresses this notion by implementing a series of ponds that act as a passive water filtration system. Through a series of primary collection, secondary wetlands, and tertiary pools, the water acts as a public and educational display, while also informing the architecture of the project. Moving along this filtration system, the four class labs are immediately adjacent to the ponds, creating various levels of interaction with water, particularly through means of above, below, and on. The first two class labs focus on water observation and sampling, intending to engage older students. The third and fourth laboratory units that exist alongside the “clean� water are meant to provide a more interactive experience for younger students, giving them the opportunity to fully interact with water. Finally, the tertiary set of ponds is intended for public utilization. At ground level, these bodies of water foster human experience and understanding of the site.


Process Work


1/16”:1’

site plan with water flow

north


Axon of Unit 3/4 Process

Axon of Unit 3 Final

Water Filtration Diagram cattails bulrushes sedges duckweed water lilies

aerator

chemicals found in water parameter - biochemical oxygen demands (BODs) - total suspended solids (TSS) - phosphorus - lead - copper - zinc

concentration - 99.5 - 158.2 - 5 - 0.039 - 0.087 - 0.21

(data from 2000 ALCOSCAN)

units

color

- mg/L

- n/a

- mg/L

- n/a

- mg/L

- pale blue-ish

- mg/L

- green

- mg/L

- blue/white

- mg/L

- teal blue

- mg/L

- blue-ish white

Interactive Pond

Vertical Flow Pond

Water flows through aerator and settles into the final pond where it is free of chemicals and at a neutral pH of 6.5.

Oxygen is removed from water by decaying organic material. Water seeps through bed of limestone that neutralizes acidity.

Wetland Treatment Pond Two

Wetland Treatment Pond One Various species of plants remove acidity from water and let metals settle out at bottom. Cattails and other herbaceous material grow in summer and die in winter, providing decaying material necessary to lower the acidity from the watershed’s 9.3 pH.


Final Model


collaborative arts center parameters: design a center for dance, music, art, theater performance, and lecture in downtown Boston

design: Grounded at the prime intersection of Washington Street and Avenue de Lafayette in Boston’s downtown theater district, this performance space intertwines music, dance, and media. Hosting two theaters, four practice studios, administration offices, lecture space, and a media lab, along with a public gallery and cafe, the collaborative arts center creates a spine along the bustling streets, beckoning the public towards its open courtyard and outdoor performance space. As a patron moves through the building, whether to the ground-level formal theater or upwards to the other floors, specified points along the circulation path drive the overarching geometry of the interior spaces and exterior form. These keynote points most often appear as reliefs on the staircase. While these landings not only serve as floor plates for various program, a series of radiating lines also eminiates from them. This logic drives a dual understanding of the building for those moving through it - how the space is used and how the space was formed.


process models


Ground Floor Plan


Final Model


subway canopy at harvard square parameters: design protective canopy at t-stop station in cambridge, massachusetts

design: Hosting almost 23,000 visitors a day, this subway stop is a vital and vibrant part of the Harvard community. In the initial stages, the canopy was formed from the notion this

of

“pinching�

pinching

existed

a

flat

within

surface a

to

rigorous

create grid

covered

structure

space. and

In

formed,

further

iterations,

not

an

only,

en-

trance canopy, but also a sound cave to host the plethora of speakers and demonstrations that exist at the square. Further progress juxtaposed pinching upwards to pulling downwards to create a sloped and occupiable path, altering the current circulation pattern.


component diagrams folded component


bath house at saco lake parameters: structure to house a frigidarium, calidarium, and two changing rooms

design: This bath house, located on a hiking trail, imposes the ancient ritual of bathing sequentially in cold, hot, cold water upon its patrons. It mimics the singular path of hiking trails found in the proximity. As the patron moves through the space, a downward angled wooden wall on their left juxtaposes the heavy concrete wall on the right, dimming the light as the space becomes more intimate and private. The culmination of this transition rests on a lionized and untapered corner. Moving backwards through the structure, the wooden wall gestures an absolute dissolution into nature.


shelter at the fence parameters: design and build 1:1 scale shelter at the “fence”

design: Initially, this project began by ultimately defining the notion of shelter as a space where one begins to inwardly reflect. Thus, our project focused on creating a hierarchy of enclosed spaces, with the topmost cantilevered level open towards adjacent projects and colonizing over the bustling pathway below. This project was built, full scale, using 1/2” plywood, 2x4’s, and metal screws. Upon our project’s completion, DCK Worldwide construction company displayed the shelter in their front entrance.


juxtaposed materials parameters: fabricate panel using plywood plus one other material

design: Directed towards the issue of exploring lighting effects through material, this project utilized baltic birch plywood and 1/4� and 1/2� plastic bubble wrap in its construction. A total of three iterations derived from an interest in moving beyond simple apertures and integrating and manipulating the two materials to discover their respective properties. Techniques of weaving, burning, and sanding revealed a different dimensionality in the materials.


stacking plywood parameters: create space out of 50 2x4’s only using gravity

design: A prelude to the shelter project, this quick exploration exploited the use of plain 2x4’s and how they could be used to create space without any fasteners. Forced to rely on stacking and weaving, these structures guided a discovery on what could be designed when conventional notions, such as that of joinery, were disregarded.


!"#$%&'(MCDONALD


Portfolio