Page 1

Overzicht van Afrikaanse evenementen


Programma Aankomende maanden staat het vol gepland met leuke Afrikaanse evenementen. In deze folder vind je een overzicht van alle aankomende evenementen en inhoudelijke informatie als prijzen, tijden en exacte locaties over de workshops en andere evenementen.

Aankomende evenementen 30 en 31 maart 2013 Festival Zaouli, Ayoka met Dans Workshops, Sophie’s Palace in Utrecht Workshops met live percussie van Kassoum, Salia en Yannick op zaterdag en Sidy, Hans en Michiel op zondag. 1 april 2013 Festival Ayoko en een verrassingsworkshop Ayoka in het Cultureel centrum Parnassos in Utrecht Met optredens van ondermeer beN-Ko en Roffa Foli en nog meer muziek, zang en dans en verrassende acts. Van 16:00 tot 18:00 vindt de dans workshop plaats en de zaal gaat open vanaf 19:30. Roffa Foli zal om 20:00 optreden waarop Ben-Ko hen zal volgen om 21:00. 1 juni 2013 Afrikaans feest en een dansworkshop Genieten van een optreden van de Djembé maestro; Kassoum Sanogo die ook zijn nieuwe CD ‘Fraternite’ publiceert. 12 t/m 23 augustus in Gaujan (Gers, Frankrijk) Afrikaanse dans- en muziekreis en culturele uitwisseling In een groep met Nederlandse, Franse en Spaanse deelnemers wordt u in aanraking gebracht met de Afrikaanse Roots.


Dans workshops Simeon Banka (Togo) zaterdag 30 maart 14:00 - 17:00

Locatie: Oude Bemuurde Weerd 13 oz Utrecht Prijs per workshop €35,-

Choreograaf en danser. Op zijn zevende begint hij met dansen op de dansschool Ballet du village Vogan in Togo. Nu is hij dansdocent en choreograaf bij zijn groep Yebessi Yebaki in België. Zijn dansstijl is heel dynamisch en brengt het hele lichaam in beweging. Een geweldige dans om uit je bol te gaan en alle stress los te laten. Tegelijkertijd versterk je je gewrichten, rug, sternum, bekken en borstkas.

Twee workshops €60,-

Jean Tamba (Senegal) zondag 31 maart 14:00 - 17:00

Locatie: Oude Bemuurde Weerd 13 oz Utrecht Prijs per workshop €35,Twee workshops €60,-

afgestudeerd aan de Ecole Nationale des Arts in Dakar, heeft al een lange carrière als danser en choreograaf achter de rug. Artistiek directeur van het 2-jaarlijkse Dakar Festival “Kaay FECC” en artistiek leider geweest van “Les Ballets Africaine”. Zijn specialiteit is de combinatie van traditionele Afrikaanse dans gemixt met afro-contemporaine. Zijn lessen zijn zeer goed opgebouwd met een duidelijke structuur en uitleg. Het meest opvallende aan de werkwijze van Jean is zijn eclecticisme, een conceptuele benadering. Inzicht te krijgen in de (dans) materie door verschillende theorieën, stijlen of ideeën toe te passen.


Roffa Foli West-Afrikaanse muziek met een Rotterdams accent: dat is Roffa Foli. Vier Nederlandse muzikanten laten zien dat je niet in Afrika geboren hoeft te zijn om deze muziek volledig tot leven te brengen. Allen gingen vaak naar West-Afrika om de muziek aan de bron te leren en te ervaren. Locatie: Cultureel centrum Parnassos, Kruisstraat 201, 3581 GK Utrecht Djembe: Michiel Moerkerk, Steven Brezet Doundoun: Hans de Vries Balafon: Tom Willems Toegang: € 15,- bij reserveren € 20,- aan de deur Foto’s door: Wim Barzilay

‘Roffa’ betekent Rotterdam in straattaal. Foli is muziek of spel in het Malinke, de taal en cultuur van het gebied waar de djembé vandaan komt. Behalve balafonist Tom Willems komen alle leden uit Rotterdam. Balafon is de Afrikaanse marimba met resonerende kalebassen onder de toetsen. Dit instrument dat nog maar weinig bespeeld wordt in Europa, geeft Roffa Foli een bijzonder karakter. Sprankelend balafonspel wordt afgewisseld met spectaculaire percussie arrangementen van veelal de jonge generatie Afrikaanse musici.


Verrassend, energiek en melodieus. Als basis gaat Roffa Foli altijd uit van traditionele Afrikaanse ritmes waar iedereen op kan dansen. Aanstekelijke Afrikaanse liedjes maken de muziek af. Dans is essentieel met de Afrikaanse muziek verbonden. De band treedt daarom vaak op met Afrikaanse dansers en danseressen en heeft een speciale band met Serge BadouĂŠ uit Ivoorkust.


Ben-Ko BeN-Ko is een groep met zes dansers en drie muzikanten uit onder andere Afrika, Nederland en Suriname. Zij dansen modern, Afrikaans en contemporary.

Locatie: Cultureel centrum Parnassos, Kruisstraat 201, 3581 GK Utrecht. Optreden 1 april in Utrecht Sophie’s Palace.

De dansers versterken elkaar en laten in “Renaissance” een verrassende interpretatie zien van wereld brede thema’s. Zo komt het thema reïncarnatie sterk naar voren, waarbij de nadruk ligt op de reïncarnatie van mens in dier. Hun nieuwe dansproductie “Renaissance” wordt gepresenteerd met veel energie en spiritualiteit.

Choréografie: Serge Badoué Toegang: € 15,- bij reserveren € 20,- aan de deur Foto’s door: Tatiana Leijn

Na verval komt vernieuwing; na de dood, leven; na afbraak, opbouw. Met energieke dans, prachtige zang en muziek vertelt BeN-Ko over mystiek, liefde en reïncarnatie.


Nusodia Locatie: Cultureel centrum

Nusodia betekent ‘ambiance’ in het Jula, een van de meest

Parnassos, Kruisstraat 201,

gesproken talen in West-Afrika. Nusodia is een West-

3581 GK Utrecht

Afrikaanse dans- en percussiegroep, gestart in 2011 door

Dansers: Helena Both, Laia

Issa Zina danser en percussionist uit het nationaal ballet van

del Barrio, Janneke Bakels

Burkina Faso.

en Dorien Chachmany. Percussionisten: Henri Dens, Talla M’baye, Souleyman Guye, Hassie Dune en Aruna Jara en Issa Zina. Toegang: € 15,- bij reserveren € 20,- aan de deur Foto’s door: EyeNancy

Nusodia betekent ‘ambiance’ in het Jula, een van de meest gesproken talen in West-Afrika. Nusodia is een West-Afrikaanse dans- en percussiegroep. De groep is in 2011 gestart door Issa Zina, danser en percussionist uit het nationaal ballet van Burkina Faso. Drie maanden daarvoor had hij zich definitief gevestigd in Nederland, en zijn ideaal was hier een groep te creëren waarin de Europeanen en West-Afrikanen samenwerken.


Al snel vond hij percussionisten en danseressen die deze visie deelden. Het repertoire bestaat uit percussie en dans, maar ook uit zang, begeleid door melodieuze instrumenten zoals balafon (Afrikaanse xylofoon) en de ngoni (Afrikaanse harp). Daarmee onderscheidt Nusodia zich van andere percussiegroepen.


Afrikaans feest Locatie: db’ studio, CAB - rondom 100, 3534 BE Utrecht. Prijzen: Dansworkshop €15,Afrikaanse maaltijd €10,Toegang feest €10,Foto door: Wim Barzilay

Met de djembé maestro Kassoum Sanogo en zijn nieuwe cd genaamd ”Fraternite“. Kassoum is geboren in de Ivoorkust waar hij veel ervaring heeft opgedaan in de muziek. Momenteel woont hij in Spanje. Hier heeft hij onder andere gewerkt met een operagroep. Op dit moment is hij solist bij Docakene in Spanje en Yamo Yamo in Nederland. Deze avond zal Kassoum Sanogo samen spelen met DJ John Kayongo en in samenwerking een djembé demonstratie geven. Programma: Dansworkshop Afrikaanse Maaltijd Presentatie, feest en optreden

17:00 - 18.30 19:00 - 21:00 20:00 - 04:00


Culturele dansreis In een groep met Nederlandse, Franse en Spaanse deelnemers brengen zij u in aanraking met hun Afrikaanse roots. Uit elk van deze drie landen kunnen 5 à 10 deelnemers zich aanmelden. Er zijn drie maaltijden per dag inbegrepen (biologische maaltijden inclusief wijn bij het avondeten), de danszaal is voorzien van parketvloer, heerlijk rustige wandelingen in de omgeving om te genieten van de natuur en gelegen op slecht 10 kilometer van een mooi meer. Na iedere week is er een feest met presentaties van deelnemers en docenten. De locatie is gelegen op een uurtje rijden van Toulouse. Inschrijven kan tot uiterlijk 1 juli 2013.

Programma van de reis Dagelijks 5 uur danslessen (1 rustdag per week) • Dansen uit Ivoorkust en Mali met Serge Badoue (Nederland) • Dansen uit Burkina en Guinée met Fanta Dembele (Frankrijk) • Dansen uit ivoorkust en comtempeil met Franck Armel Serikpa (frankrijk) voor 3 dagen .


Dagelijks 2 uur percussie en 2 uur N’goni • Percussie met Kassoum Sanago (Spanje) • N’goni met Karamoko Sanago (Frankrijk)

Kosten U kunt kiezen voor verblijf op de camping of in de bungalow • Camping 1 week €390,- en 2 weken €540,- voor de stage, maaltijden en verblijf op de camping. • Bungalow 1 week €460,- en 2 weken €660,- voor de stage, maaltijden en verblijf in de bungalowEventueel is aankomst mogelijk vanaf 11 augustus en tot uiterlijk 24 augustus, geef dit even aan bij de aanmelding in verband met reservering. De dansreis vindt plaats in Lez’Art Zen, Lieu dit Lacaze, 32420 Gaujan in Frankrijk. Voor meer informatie, mail naar stichtingzaouli@gmail.com of bel met Serge Badoué 06 - 844 620 69.


Wil je je inschrijven voor een workshop / evenement of heb je nog vragen na aanleiding van deze folder? Neem dan nu contact op met Stichting Zaouli of Serge BadouĂŠ. Zaouli:

stichtingzaouli@gmail.com Serge BadouĂŠ:

06 24 52 77 67

06 8 44 620 69

Afrikaanse Evenementen  

Aankomende maanden staat het vol gepland met leuke Afrikaanseevenementen. In deze folder vind je een overzicht van alle aankomende evenement...