Page 1

EXTEMAGASI N N Y H E T E R F R Å N V Ä R L D E N S S T Ö R S TA T I L LV E R K A R E A V L A S T B A N K A R . N R 2 / 2 0 1 1

Ett besök på ExTes anläggningar i Färila är inte vilket företagsbesök som helst. Det är en upplevelse! Välkommen!

Lastförankring är ett begrepp. Vi uppfann det.


L E DAR E

2011

Tankar mitt i en vedtrave. Har du också upplevt hur tankarna kan fara iväg när du går där med motorsågen i vedtraven, som aldrig vill ta slut. Visst ska man vara helt fokuserad på det man gör, för en motorsåg är inte att leka med. Men rätt utrustad med skyddsstövlar och skyddsbyxor kan man ändå tillåta sig lite tankeutflykter. Och förmodligen är väl du som jag. När tankarna får fara fritt, åker de ofta till jobbet och snurrar omkring hur företaget ska fortsätta utvecklas. I mitt fall handlar det förstås om ExTes verksamhet. Många funderingar kretsar omkring vilka egenskaper en ny generation timmerbankar ska ha. Hur kommer virkestransporterna att utvecklas och hur vill åkarna och chaufförerna ha det. Vilken betydelse har arbetsmiljöaspekterna. Funderingar som vi i alla våra kontakter försöker finna svar på när vi är ute på Roadshows, deltar i mässor och träffar åkare och chaufförer i vardagen. Och hur kombinerar vi de svenska och nordiska kraven på låga vikter med lösningar som verkligen pallar för mer eller mindre hårdhänt hantering, inte minst vid lastning i samband med gruppkörningar. Det finns onekligen rejäla utmaningar i balansgången mellan valet av material, konstruktion och handhavande. Utmaningar som vi satt ytterligare focus på i

våra nya modeller av A-bankarna. Det känns riktigt kul att få visa upp nyheterna på Mittias skogstransportmässa. Och apropå mässor som vi deltar i. Ibland inser vi nog inte ens själva hur välkända ExTe och våra timmerbankar är ute i världen. Det påminner mig om att vi i vår marknadsföring för några år sedan sa att ”åkare i 35 länder vet var Färila ligger”. Om det var reklam då, är det nog väldigt nära sanningen idag. En allt större del av vår produktion går på export, och vi har återförsäljare i snart sagt varje land med virkestransporter av betydelse. Och alla har sina olika behov och krav på hur timmerbankar ska se ut för att transporterna ska fungera bra för dem. Intressant hur en smedja i Färila från 1898 har växt ut till det ledande företaget i branschen och med kontakter och kunder över hela världen. Kanske borde vi någon gång på en mässa i Sverige visa upp alla olika varianter av ExTes timmerbankar som används på olika marknader. Bara för att visa bredden. Säkert skulle det vara intressant för våra svenska och nordiska åkare och chaufförer att se hur olika önskemålen är från deras kollegor i andra länder. Och det lär bli mycket stål. Men nu måste jag fila på kedjan så att jag kommer igenom den här vedtraven någon gång. Ha en skön sommar och gör ett ärligt försök att koppla av. < Lennart Wallström, VD

Kontakta oss; Ring oss på telefon 0651-175 00 eller faxa på 0651-175 03 och berätta vad du behöver. Säljavdelningen direkt; När du vill prata med någon av våra säljare ring 0651-175 01. ExTe på webben; På exte.se hittar du allt om världens ledande tillverkare av timmerbankar.

2 EXTEMAGASIN


R E P O R TAG E

Besök oss

Boka in ett besök hos oss på ExTe. Ett besök på ExTes anläggningar i Färila är inte vilket företagsbesök som helst. Det är en upplevelse. Inte bara fabriken och produktionsprocessen utan allt annat runt omkring. Människorna du möter, atmosfären, omtanken om besökarna, alla roliga kringaktiviteter, och inte minst gästfriheten. Sammantaget gör det besöket på ExTe till en upplevelse. – Det är inte vi själva som säger allt det här. Det är alla våra besökare genom åren som har gett uttryck för sin uppskattning. Jättekul för oss, säger Jenny Eklund på ExTe, och bra reklam för att fler ska komma till oss. – Ta med hela företaget och besök oss. Ring mig på 0651-175 08 och boka in er. Vi ordnar till ett intressant program och kan även hjälpa till att ordna övernattning, lovar Jenny. Bästa tiden för att besöka oss är under senhösten och vintern, men ni är förstås alltid välkomna när det passar er bäst. < EXTEMAGASIn 3


ExTe i ett globalt perspektiv. I ett väldigt tidigt skede gjorde ExTe ett strategiskt vägval. Med rötterna mitt i skogssverige valde ExTe att lyssna på virkesåkarna. Först tog man reda på vilka krav de svenska virkesåkarna hade på timmerbankar. Sedan gick man vidare till övriga Norden och Tyskland. Och på den vägen är det fortfarande, fast nu handlar det om åkare över hela världen. I ett globalt perspektiv ser behoven väldigt olika ut. Men basen i ExTes utveckling av timmerbankar ligger fortfarande i samarbetet med åkare, chaufförer och påbyggare. Resultatet har blivit ett brett och levande sortiment med målet att täcka de flesta behov.

Intresse för ExTe i världens växthus. I Brasilien växer skogsindustrin lika snabbt som Eucalyptusträden, som redan efter 6–7 år är avverkningsmogna. Det är inte för inte som Brasilien är lite av världens växthus. Och där skog avverkas krävs transporter. – En väldigt intressant marknad för ExTe, konstaterar Per Jonasson, som ansvarar för ExTes kontakter i Sydamerika. För att tillmötesgå kundernas krav på leveranstider, andra marknadsvillkor samt de speciella behov som finns här, satsar vi på lokal tillverkning av timmerbankar. Under våren deltog ExTe genom sin representant A-Tech i den första skogsmässan, Forest Expo, i Sydamerika där man kunde se verklig avverkning och transport av virke. En mycket lyckad mässa tyckte man på A-Tech. – Många intresserade transportörer var sugna att prata om ExTes produkter. Demonstrationen av Luftman gjorde många nyfikna på dess funktion och genialitet, konstaterar Per Jonasson.

Intresserade virkesåkare får en genomgång av både bankar och spännare av A-Techs representant.

4 EXTEMAGASIN


R E P O R TAG E

Roadshow 2011

Och apropå Luftman. I förra ExTe Magasinet berättade vi om intresset för Luftmanspännare i Australien. ExTe levererade på prov spännare som monterades på styckegodsbilar. Laminex Group, som företaget heter, ville satsa på bättre arbetsmiljö för sina chaufförer. Det kostar stora pengar när chaufförer gör sig illa eller får förslitningsskador. Chaufförerna gör 20–25 stopp per skift och måste spänna lasten efter varje stopp. – Nu har företaget testat Luftman och beställt 700 Luftmanspännare till sina distributionsbilar, berättar Per Jonasson. Även lastsäkringsförmågan blir mycket högre, så Laminex såg bara fördelar med investeringen. Vi hoppas förstås att fler företag tar efter Laminex, säger Per Jonasson.

Från vänster: Hadleigh Barber, som representerar ExTes återförsäljare, i mitten ExTes Per Jonasson samt till höger Jason Ward, Operation Manager på Laminex Group.

Här krävs det robusta bankar. Ett härligt exempel på hur förutsättningarna för virkestransporter varierar kommer från Frankrike, och ExTes Ingemar Larsson. Eller vad sägs om transporter där varje stock kan väga upp till 20 ton. Även om det kanske inte sker varje dag ställer det krav på utrustningen. – Naulleau är ett av flera åkerier i Frankrike som utrustat sina timmerbilar och trailers med ExTes bankar, berättar Ingemar. Framför allt sitter det E-bankar på ekipagen men även äldre Alu-bankar finns. Naulleau har 14 timmerbilar och trailers med ExTebankar påbyggda av Billaud, en stor fransk påbyggare, som vi har mycket kontakter med, säger Ingemar. Den här 380-åriga ekstocken som ska lastas väger 20 ton. Lite andra förutsättningar än granmassaved.

På tvären i Polen. Ett annat exempel på hur transporter kan utvecklas olika är från Polen. En trailer har utrustats med 24 st 144-bankar med snabblåsstakar (QL). Trailern kan därför lasta sågtimmer och massaved både på längden och tvären. Kortlängder av massaved är vanligt i Polen. Men självklart finns även med våra mått mätt traditionella timmerbilar, som t ex den på bilden som utrustats med 10 E6-bankar, för transport av virke i både standardoch fallande längder. Påbyggaren för båda ekipagen är Mikulski Hydraulika Silowa (MHS). EXTEMAGASIn 5


R E P O R TAG E

Välkommen

Välkommen till ExTe och en strålande Skogstransportmässa.

Möten mellan människor med samma intresse!

Årets Skogstransportmässa i Ljusdal lovar att bli något alldeles extra. Mässan kommer att bli mer innehållsrik än någonsin. Ett rekordstort antal utställare har nämligen anmält att de vill vara med och visa upp sina produkter och tjänster. Dessutom blir det förstås ett alldeles strålande väder. Det brukar det alltid vara när Mittia bjuder in till mässa.

6 EXTEMAGASIN


Fredag lördag den 19–20 augusti är inget undantag. Det blir kanonväder. Alla säkra tecken talar för det. Vänster lilltå har sluta värka, svalorna flyger inte längre upp och ner och abborren har redan gömt sig i vassen. Säkrare än så kan väl ändå inte en väderprognos bli. Så för allt i världen. Boka in dig nu. Skaffa biljetter. Och anmäl dig till den stora festen på fredagkväll. Där kommer du att träffa branschens alla glada och trevliga människor. Gå in på Mittias hemsida, mittia.com där du hittar all praktisk information.

Dessutom kan vi garantera att du kommer att stöta ihop med åkar- och chaufförskollegor från hela Norden. Inte för inte är mässan Nordens största Skogstransportmässa.

Alla möts i ExTes monter.

En av de stora utställarna är förstås ExTe. I vanlig ordning blir ExTes monter en naturlig mötesplats för alla timmeråkare och chaufförer. Här bjuds både på förfriskningar och en hel del små men också lite större nyheter. Ständig utveckling och förbättring av produkterna sätter sina spår. Det kommer du att se i montern. I ExTes monter träffar du den personal som är mer eller mindre inblandad i utvecklingen av alla olika produkter.

Passa på att besöka ExTe i Färila.

Ett uppskattat inslag bland mässbesökarna är möjligheten att göra en avstickare till ExTes anläggningar i Färila. Har du ännu inte varit där – passa på under mässdagarna. Du ser hur de olika produkterna kommer till, och kommer garanterat att få en mycket intressant och positiv upplevelse. Biljetter till besöket i Färila hämtar du i ExTes monter, och bussar går från mässområdet direkt till fabriken. <

Nu laddar vi för årets succé. Nordens största specialmässa för skogstransporter.

Mittiatåget och Skogstransportmässan blir en perfekt kick off för hela företaget. SJ Event genomför en intresseförsäljning för Mittiatåget juni ut. Kontakta därför SJ Event omgående. Kontaktuppgifter och information finns på www.sjevent.se För alla företag som är verksamma inom skogstransportbranschen är SJ Events Mittiatåg och Mittias Skogstransportmässa en perfekt lösning som kick-off för hela företaget. Oavsett om du sitter i ledningsgruppen, är chaufför, transportledare eller arbetar med företagets administration, är mässan fullspäckad med de senaste nyheterna och de viktigaste kontakterna. Ni kliver på tåget i Växjö på torsdagen, kan välja mellan plats i 2-bäddskupé eller 6-bäddskupé och till och med ha konferens ombord. Givetvis finns restaurang och cafeteria. På morgonen tar en transferbuss er till mässan, som i år har rekordstort antal utställare. Lunch serveras i mässans egen restaurang. Passa också på att boka biljett till det alltid lika uppskattade kvällsevenemanget som i år har 60-tals nostalgi som tema, med bl a The Shanes som står för både show och dans. God mat, dryck och en härlig stämning garanteras. Efter kvällseventet tar transferbussen er tillbaka till tåget och er sovplats och dagen efter är ni hemma igen. Möten mellan människor med samma intresse!


R E P O R TAG E

USA

8 EXTEMAGASIN


R E P O R TAG E

USA

Har du hört talas om American Loggers? Förmodligen, om du brukar se Discovery på TV. Som en modern version av familjen Macahan får vi följa de sju bröderna Pelletier när de i ständig kamp med lönsamheten avverkar och transporterar virke i Nordamerika. En tuff tillvaro som kräver både kunskap och stark sammanhållning i familjen. Bröderna Pelletier är förstås uppväxta med de villkor som gäller för en entreprenör. Hårt arbete, ofta dåligt betalt, men en stor tillfredsställelse i friheten och att göra ett bra jobb. Det var pappa Gerald och mamma Lena som startade företaget. Och så snart en son hade nått åldern för att få köra lastbil sattes han bakom ratten på en ny bil. Så växte företaget i takt med att nya söner kom till. En som med stort intresse följt American Loggers på TV är Jörgen Spring på ExTe. – Fascinerande att följa en entreprenörsfamilj så nära i med och motgång. Man kan kanske tro att förutsättningarna att vara avverkare och virkesåkare är annorlunda i Nordamerika. Men jag känner igen mycket från våra förhållanden, säger Jörgen. Livet som entreprenör och åkare blir lika mycket en livsstil som ett sätt att försörja sig. – I våras åkte jag på semester till USA, framför allt för att hälsa på släktingar där. Men jag kunde ju inte missa chansen att besöka bröderna Pelletier, som American Loggers handlar om. Tyvärr var man mitt uppe i en kraftig tjällossning när jag kom. Man kör efter Golden Road och den är privat så det blir ibland laster på över 100 ton på deras dubbeltrailers. Därför blev det inget besök på vare sig avverkning eller virkestransport, berättar Jörgen. Men det blev ändå ett mycket trevligt besök och trots stressen var familjen Pelletier väldigt tillmötesgående och gästvänliga. Eftersom jag jobbar på ExTe var det ju extra roligt för dom att få höra hur vi i Sverige tänker när det gäller utrustning till

” k ”svensk jag, en as r va t e e D ar. g hittad å 10 dag p, som ja ng. lev det p etty Boo B rgen Spri h Jö c 250 mil b r o a r tt o rä rt e a k b , r a m p u e godis, ett gelsemus på ett fän övergiven

virkesbilar. Men i deras värld är det bara stålbankar som gäller. Vikten är inte lika viktig som hos oss, konstaterar Jörgen. Man har börjat med en påbyggarverkstad där man tillverkar framstammar och trailers. Annars så låter det som här hemma svårt att få tag på personal och halvdålig lönsamhet. Familjen Pelletier har många verksamheter på gång. En alldeles egen restaurang med självklar design från skogen och virkestransporter har kommit till. Från början var nog tanken mest att familjen och alla anställda skulle ha ett trevligt ställe att träffas på och koppla av när det blev helg. Men ganska snart insåg man att fler var intresserade av Pelletier Family Restaurant. – Ett jättetrevligt ställe, med god mat och allt. Men jag saknade badtunnan, säger Jörgen med ett stort skratt. <

EXTEMAGASIn 9


”Färilakörven” är förmodligen vid det här laget nästan lika känd som ExTes timmerbankar. Åtminstone i Norden, där ExTes Roadshow drar fram.

Roadshow

Nu är det dags för Roadshow igen. Välkommen till oss.

10 EXTEMAGASIN


R E P O R TAG E

Roadshow

Glada norrmän. Inte så konstigt, när ExTe är på besök och dessutom bjuder på Ingalills fantastiska soppa. Där ligger dom i alla fall minst en skidlängd efter.

Roadshow i syd efter sommaren. I september går startskottet för två viktiga händelser. I norra delarna av Sverige är det dags för älgjakten och i syd kör ExTes Roadshow igång igen efter sommaren. – Men först ska vi vara med på Mittias Skogstransportmässa i augusti, och helgen efter på Trucking Festival på Mantorp och helgen efter det är vi på mässa i Norge, men sedan är det dags, berättar Jörgen Spring. Vi kommer att besöka de stora virkesterminalerna och virkesmottagningarna från Dalälven och neråt i landet. Resrutten är inte helt klar ännu, men i god tid kommer den att ligga ute på vår hemsida. Och blir det ändringar så syns de direkt på hemsidan. Där kan man också följa ställningen i den tävling vi kör hela året. –De tio snabbaste under året gör upp om jättefina priser under nästa vår, säger Jörgen. Och alla som besöker oss deltar i utlottningen av vinster veckovis. – Men först och främst vill vi ju träffa så många åkare och chaufförer som möjligt under vår Roadshow för att lyssna på deras erfarenheter och uppfattningar. Det är ändå det som leder utvecklingen framåt. Vårens Roadshow avslutades med några turer till Norge. – Sammanfattningsvis har det varit många väldigt intressanta besök både i norra Sverige och Norge, och nu ser vi fram mot nya möten med åkare och chaufförer i syd, säger Jörgen.

I höst är det dags för ExTe att besöka nya virkesterminaler och virkesmottagningar. E X T E M A G A S I n 11


R E P O R TAG E

ATA-koncernen

Chaufförerna ville ha ExTe-bankar. För att hålla produktionen igång i ATA-koncernens sågverk rullar det in 65 ekipage med timmer varje dygn. – Vi kör det mesta själva med våra tio timmerbilar och två flisbilar, berättar Thommy Andersson, trafikledare på ATA. När ATA skaffade tre nya virkesbilar var det Bergs Fegen som gjorde påbyggnaderna. Och på alla tre bilarna sitter det nu ExTes A-bankar. – Det är chaufförerna som mycket styr valet av bankar. De får vara med och bestämma när det gäller de bilar de kör. Vi tror att det är bra både för engagemanget och ansvarskänslan, när man får de utrustningar man önskar, förklarar Thommy. Och chaufförerna på de här tre bilarna ville ha ExTe-bankar. – Vi har även bilar med andra bankar men ExTes bankar har funnits på våra bilar i alla tider. De är bra och välgjorda, säger Thommy. – En del virke köper vi från externa leverantörer, som då även ofta kör in virket till oss. Men i det stora hela har vi ett väldigt starkt koncept eftersom vi för de stora volymerna har kontroll på hela kedjan från skogen till förädlingsledet, ja faktisk ända ut till slutkund. Fördelarna på transportsidan är att vi nästan helt slipper mellanhänder, och kan styra transporterna själva. Dessutom ger det större möjligheter till returtransporter, konstaterar Thommy. < 12 E X T E M A G A S I N

Fakta om ATA-koncernen: • 3 sågverk i Moheda, Åboda och Eneryda. (4 såglinjer, 4 hyvellinjer, 3 vandringstorkar och 9 kammartorkar.) • Produktion ca 280.000 m³ sågad vara, varav ca 200.000 m³ vidareförädlas. • 1 modern CTMP-fabrik som producerar ca 125.000 ton per år. • I koncernen är drygt 160 personer anställda.


R E P O R TAG E

Trucks & Sigvart

Trucks in Dalarna. En mässa där det ska mullra. Men inte bara det. Här fanns mycket för de flesta som sysslar med transporter. Även virkestransporterna har förstås en given plats. ExTe som producent och leverantör av timmerbankar fanns med. Påbyggare som Bergs Fegen och OP var också där. Och intresserade åkare. – Vi har en filosofi och det är att där åkare möts där ska vi vara, konstaterar Jörgen Spring, ExTe. – Även om vi inte visar upp några nyheter, blev det en hel del bra resonemang om våra produkter, säger Jörgen. På var och varannan virkesbil sitter det ju faktiskt ExTe-bankar. <

Han kör virke och jagar sockertjuvar. På Roadshow i Norge kan det mesta hända. Jörgen Spring berättar om vad som hände i Sarpsborg. Det körde in en gammal Scania med virke. Chauffören, Sigvart Brusevold, kom till oss och fikade och berättade om bilen. Den var från 1984. – Hur långt den hade gått och hur mycket virke den transporterat kan man bara drömma om. Bilen har gått i 27 år och med samma chaufför i 26 år. Bara det en prestation, tycker Jörgen. Sigvart Brusevold har planer på att köra bilen i tre år till för då blir både bilen och han veteraner. – När jag tog bilder i hytten upptäckte jag flera råttfällor. Har du råttfällor i bilen, slank det ur mig?! Javisst, svarade Sigvart med ett stort skratt, de stjäl ju mitt socker. < E X T E M A G A S I n 13


R E P O R TAG E

Ă&#x2026;sikter

14 E X T E M A G A S I N


R E P O R TAG E

Bergs Fegen

En riktig kanonstart för Bergs Fegen.

I höstas tog Robert Lanned över Bergs Fegen AB, ett välkänt företag i påbyggarbranschen. Det som skiljer Bergs Fegen från många andra påbyggare är att man specialiserat sig helt som timmerbilspåbyggare. – I den rollen är vi störst i Sverige. Genom vår speciella kompetens kan vi vara väldigt tydliga i vår service till virkesåkarna.

– Ambitionen är förstås att fortsätta att utvecklas och bli en samarbetspartner för ännu fler virkesåkare. Vår idé är lika enkel som självklar. Vi ska erbjuda så mycket service och kapacitet som det bara är möjligt på ett och samma ställe så att kunden slipper åka runt på olika ställen för att utrusta och serva sitt fordon, säger Robert. Robert är 38 år och har de senaste 10 åren sålt lastbilar.

– Jag har växt upp med lastbilar och kommer från timmerbilarnas värld. Jag har även kört timmerbil själv. Och grabbarna på Fegen kände jag sedan tidigare. När de ville kliva av ägarskapet i Bergs och jag sökte nya utmaningar föll allting på plats. I stället för att sälja till ett annat företag med allt vad det innebär av osäkerhet om anläggningarnas framtid valde de att satsa på att både stärka och bevara Bergs Fegen som ett eget företag. Både dom och jag känner mycket starkt för den lokala förankringen. Företaget betyder mycket för samhället och bygden. Vi värnar om byn och arbetstillfällena. Och de anställda är väldigt lojala och plikttrogna gentemot företaget. Alla ställer upp när det krävs. Jag tror faktiskt att ExTe och vi i det här avseendet har ungefär samma förutsättningar och filosofi. – Det viktigaste för oss är att få acceptans av kunderna, att de helt enkelt är nöjda med de jobb vi gör för dem. Och

hittills verkar det vara så. Vi har fått en riktig kanonstart, berättar Robert. Men det gör sig inte självt. Det handlar om väldigt hårt arbete och många kundkontakter. Det är en viktig faktor för fortsatt framgång. Vi har ökat engagemanget ute på marknaden och deltar numera i olika aktiviteter. Och vi har redan fått många positiva reaktioner, inte minst från virkesåkare, som tycker att det är kul att vi finns med, konstaterar Robert. Företaget har redan nyanställt och är i dag 35 anställda.

– På fem års sikt ska vi bli ännu starkare, men – och det vill jag understryka – vi ska öka och växa med tillförsikt. Hela branschen kommer att möta nya krav inte minst när det gäller kvalitet och garantier, och för att kunna fortsätta utvecklas krävs kapital. Genom en kontrollerad expansion kommer vi att skapa de ekonomiska resurser som behövs för att möta framtiden, förklarar Robert. <

E X T E M A G A S I n 15


K I LO M E T E R

Sverige porto betalt

Securing cargo – and people. Att säkerhetstänkandet är viktigt i ExTe har väl knappast kunnat undgå någon. I all utveckling av produkter ingår omfattande tester innan produkter släpps till marknaden. Samma synsätt går igen när det gäller ExTes egen personal. För några år sedan byggdes en träningsanläggning där alla anställda får träna en timme i veckan på betald arbetstid. Anläggningen utnyttjas flitigt – och inte bara på arbetstid. Filosofin från företaget är förstås att en vältränad personal minskar sjukfrånvaron och dessutom minskar riskerna för olycksfall i jobbet. Under våren har ExTe fortsatt på den inslagna linjen.

All personal har fått utbildning i hjärt- och lungräddning. – Vi blir ju inte yngre, konstaterar produktionschefen Magnus Johansen. Även om vi hittills aldrig haft någon incident, tycker vi nog alla att det känns tryggt att veta vad man ska göra om något inträffar. Alla har också fått lära sig hur man använder en defibrillator, dvs ett hjälpmedel som med elimpulser kan få hjärtat att slå igen. Stannar hjärtat är det väldigt bråttom att få igång det. Att invänta ambulans tar ofta alldeles för lång tid, har vi fått lära oss, säger Magnus. Nu har vi köpt in två apparater så att det finns en i varje fabriksbyggnad. Den uppskattade utbildningen har genomförts med hjälp av Anette Hällström, som är sjuksköterska på Företagshälsan.

Lastförankring är ett begrepp. Vi uppfann det.

ExTe Fabriks AB, SE-820 41 Färila Sweden. Tel: +46 (0)651 175 00. Fax: +46 (0)651 175 03. E-mail: info@exte.se www.exte.se

ExTe Magasin | Nr. 2/2011  
ExTe Magasin | Nr. 2/2011  

NYHETER FRÅN VÄRLDENS STÖRSTA TILLVERKARE AV LASTBANKAR. NR 2/2011

Advertisement