Page 1

yres H avisen NYHETER OCH INFORMATION FRÅN ÄLVKARLEBYHUS • NR 2-2012

Poängsystem för mer rättvisa hyror Älvkarlebyhus arbetar tillsammans med Hyresgästföreningen för att ta fram ett poängsystem som ska ge en mer rättvis fördelning av hyrorna. Vi kommer även att involvera våra hyresgäster på olika sätt i det arbetet. Grunden är att vi ska försöka få en mer rättvis fördelning av vårt hyresuttag. Den totala hyressumman kommer alltså inte att förändras genom detta, däremot kommer det att bli både höjningar och sänkningar inom lägenhetsbeståndet. För att hitta rätt nivå kommer vi att skicka ut enkäter till alla hyresgäster där ni får bedöma och beskriva standarden

i er lägenhet. Vi kommer dessutom att besöka alla lägenheter för att skaffa oss en egen bild av hur det ser ut. I dagsläget har vi inte full kontroll på alla detaljer i alla lägenheter. I samband med att enkäten skickas ut kommer vi att ordna så att ni får möjlighet att ställa frågor till oss kring enkäten och hela projektet. Vi återkommer med datum och information kring när och hur detta kommer att ske.

Kundtjänst stängd i mellandagarna Den 27–28 december håller vi Kundtjänst stängd för att vår personal ska få chans till lite sammanhängande ledighet. Övriga helgfria vardagar har vi öppet som vanligt. Felanmälan på telefon håller öppet på förmiddagarna alla helgfria vardagar.

Autogiro praktiskt för hyran Att betala sin hyra via autogiro är både bekvämt och tryggt. Betalningen sker automatiskt på rätt dag från ditt konto, även när du är bortrest eller om du råkar bli sjuk. Det enda du behöver göra är att ta kontakt med våra bovärdar så hjälper de dig att fylla i en ansökan. Självklart behöver du också se till att det finns pengar på ditt konto den dagen då hyran dras. Du kan själv bestämma vilken dag hyran ska dras.

Hyresavisen Hyresavisen ges ut av Älvkarlebyhus och delas ut till alla hyresgäster 2 ggr/år. Kontakta oss om du har synpunkter på innehållet: 026-833 50 eller bovard@alvkarlebyhus.se Text och form: Lundberg&Co Tryck: Tierps Tryckeri.


Siggeboda Gård i ny skrud Vårt allra äldsta hus, Siggeboda Gård från år 1900, var i stort behov av omsorg och har fått en välbehövlig upprustning. Ny panel, nytt tak och nya fönster gör att det nu verkligen pryder sin plats vid Gävlevägen i Skutskär. I huset finns två 2:or och en 3:a.

Hallå där, Ann-Christine Medén! Vad gör du på Älvkarlebyhus? – Just nu är jag vikarie för Inga-Lill på vår kundservice medan hon är barnledig. Men jag började redan förra sommaren på Älvkarlebyhus felanmälan. Där trivdes jag kanon! Jag gillade verkligen kontakten med hyresgästerna jättemycket. Har du alltid jobbat med kundservice? – Nej, jag är utbildad kock

och har arbetat i kök en stor del av mitt liv. Men när köket stängde fick jag söka mig andra jobb. Så då hamnade jag i industrin, tack vare en av mina döttrar. Oj, du har provat lite av varje? – Jag har blivit varslad två gånger och även om det kan kännas jobbigt, skulle jag inte vilja vara utan den erfarenheten. Det har gjort att jag fått utvecklas och prova på nya saker.

Vad gillar du mest i nuvarande jobb? – Som du märker gillar jag att prata med människor. Många som ringer hit är så gulliga. Jag tänker till exempel på en gammal dam som ringde och felanmälde en sak. Hon var så himla rar! Hon hade säkert inte gjort många felanmälningar under alla år som hon bott hos oss. – Sen gillar jag stämningen och arbetskamraterna här på kontoret också.


Glädjande stor uthyrning! Man får troligen gå tillbaka till någon gång på 1970-talet för att hitta motsvarande uthyrningsgrad hos Älvkarlebyhus. – Vi har 99 procent av våra lägenheter uthyrda, konstaterar en nöjd Eva Henebäck. Den höga uthyrningsnivån är mycket positiv och i nuläget är i princip varje lägenhet uthyrd redan när föregående hyresgäst flyttar ut. Detta ställer även höga krav på vår egen organisation för att allt skall fungera på bästa sätt vid in- och utflyttning. En av förklaringarna till den ökade efterfrågan på lägenheter är att den tydliga bristen på bostäder i städerna nu även sprider sig längre ut i landet. – Vi har en omflyttning i vårt bestånd som gör att närmare 300 lägenheter blir lediga varje år. Trots den höga uthyrningsnivån finns fortfarande goda möjligheter att hitta en lägenhet hos oss.

Snart kommer snön! Vinterns första rejäla snöfall kommer troligen att nå vårt område under den närmaste tiden. Vi har samma beredskap som tidigare år och följer väderprognoserna med stort intresse. Men även om vi är väl förberedda kommer vi ändå inte att kunna vara överallt samtidigt för att snöröja. Några av våra hyresgäster kommer att få vänta lite längre och snöar det på natten finns risken att vi inte hunnit färdigt tills alla ska ut på morgonen. Men var lugn och ta det försiktigt, vi kommer så fort vi kan.

Stamrenovering på Ridderdalsvägen Samtliga hyresgäster på Ridderdalsvägen 5 och 7 har nu fått nya badrum. Husen har stamrustats under hösten för att hålla i många år framåt. Alla vatten- och avloppsledningar har bytts. Toaletterna är vägghängda och badrummen i övrigt utformade för att vara lätta att hålla rena. Under hela byggtiden har hyresgästerna kunnat bo kvar i sina lägenheter. – Det har gått jättebra, säger Titti Lindström som bor på Ridderdalsvägen 7. Jag flyttade in i lägenheten den 26 oktober och redan den 29:e kom de och rev ut mitt gamla badrum. Men det har varit helt fantastiska killar som jobbat här och bara två veckor senare var allt klart. – Vi har fått använda en bygglabbe ute på gården med tre toalett-/duschrum när våra egna rustats. Det har förstås varit lite spännande att gå ut mitt i natten, men det har fungerat väldigt bra. Och mitt nya badrum är så fint med svart klinker på golvet, vitt kakel på väggarna, en bred bård i duschen, handdukstork med värme och en kommod under tvättstället. Under 2013 kommer även Riddersdalsvägen 2 att stamrustas. Hyran höjs med 300 kronor i månaden i och med standardhöjningen.

Ur led är tiden Två gånger om året ställer vi om mellan sommar- och vintertid. Och eftersom detta alltid sker natten mellan lördag och söndag är det svårt för oss att ställa om alla klockstyrda funktioner i våra hus. Det kan till exempel innebära att bokningssystemet i tvättstugan och ytterdörrar inte är helt i takt med tiden. Vi ber er ha överseende med detta och rättar till problemet så snart vi kan följande vardag.


Ändrad moms ger dyrare båtplatser Hittills har Älvkarlebyhus hanterat uthyrningen av våra båtplatser i Bodaån som momsbefriade. Nu har Skatteverket tydliggjort att endast produkter som är direkt kopplade till den lägenhet man hyr kan vara momsfria. Dit räknas inte en båtplats.

mindre båtplatserna innebär det en höjning med 22 kr till 100 kr per månad. De större båtplatserna höjs med 26 kr till 129 kr per månad. För dem som hyr parkeringsplatser, garage eller carport utan att vara lägenhetshyresgäst hos Älvkarlebyhus kommer också 25 procent moms att påföras hyran.

Det betyder att vi kommer att ta ut moms på hyran från och med 1 januari 2013. För de

Vi sparar energi – du kan också hjälpa oss!

Att tilläggsisolera våra fastigheter ger direkt utslag på värmekostnaderna och är en lönsam investering för Älvkarlebyhus. När det är dags att byta fönster är förstås också dagens moderna varianter betydligt mer energibesparande än de som sattes in för 40–50 år sedan. De nya fönstren stänger dessutom ute buller och andra ljud på ett mycket bättre sätt. På Berget räknar vi med att – om vädret tillåter – ha bytt alla fönster i alla fastigheter innan årsskiftet.

Nytt kanalutbud inom Älvkarlebyhus via Laxnet från 1 augusti 2012

Som hyresgäst kan du också hjälpa till att både minska dina egna energikostnader och spara våra gemensamma resurser. Tillsammans med Hyresavisen fick du en broschyr från SABO, de allmännyttiga bostadsföretagens organisation. I den hittar du enkla men användbara tips om hur du kan påverka din energianvändning och på så sätt minska dina egna kostnader.

Basutbud analog Kabel-TV inom Älvkarlebyhus

God Jul &

Gott Nytt År! Vi önskar er ett trevligt 2013!

Hyresavisen 2 2012  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you