Page 1

yres H avisen NYHETER OCH INFORMATION FRÅN ÄLVKARLEBYHUS • NR 3-2010

Välkommen till vårt nya kundcenter! Den 22 november slår Älvkarlebyhus upp portarna till vårt nya kundcenter på Hårstagatan 3. Det innebär att all verksamhet för första gången på många år nu är samlad under samma tak. I den tidigare bowlinghallen (ingång från kortsidan mot järnvägen) finns kundcenter med bovärdar, administration, förvaltare och vår tekniska personal. Öppningsveckan 22–26/11 bjuder vi på fika varje dag mellan klockan 13 och 16. Öppettider och telefontider är oförändrade.

Vi bjuder på fika! Varje dag kl 13–16, 22–26 november.

Autogiro praktiskt för hyran Att betala sin hyra via autogiro är både bekvämt och tryggt. Betalningen sker automatiskt på rätt dag från ditt konto, även när du är bortrest eller om du råkar bli sjuk. Det enda du behöver göra är att ta kontakt med våra bovärdar så hjälper de dig att fylla i en ansökan. Självklart behöver du också se till att det finns pengar på ditt konto den dagen då hyran dras.

Öppettider i jul och nyår Fredag 23 december och 7 januari har vi stängt i vårt kundcenter. Onsdag 5 januari håller vi öppet endast på förmiddagen. Övriga dagar under jul och nyårshelgerna håller vi öppet enligt våra ordinarie öppettider. Våra ordinarie öppettider är: Telefontid måndag-fredag 8-12, 13-16. Obokade besök 13-16. Felanmälan på telefon 8–16. Dag före röd dag stänger vi kl 12. Vid akuta ärenden efter kontorstid ring Larmtjänst tel 026-12 04 28. Störningsjour efter kontorstid ring SAUVERA tel 070-57 84 246.

Hyresavisen Hyresavisen ges ut av Älvkarlebyhus och delas ut till alla hyresgäster 4 ggr/år. Kontakta oss om du har synpunkter på innehållet: 026-833 50 eller bovard@alvkarlebyhus.se Text och form: Kilometer Reklambyrå. Tryck: S-Tryck.


Hårstaprojektet avslutas med nya tvättstugor En lagändring som beslutades av riksdagen i somras innebär att även allmännyttiga bostadsbolag som Älvkarlebyhus måste kunna se en ekonomisk vinst av åtgärder som ombyggnationer eller restaurering. Kostnaderna måste kunna bäras av varje objekt och får inte slås ut på hela bostadsbeståndet. Det skulle i Hårstas fall troligen innebära kraftigt höjda hyror, något som Älvkarlebyhus inte bedömer är möjligt att genomföra.

– Vi har tvingats tänka om och kommer nu bara att genomföra mindre förändringar i Hårsta, säger VD Eva Henebäck. Vi har valt att rusta och bygga fler tvättstugor i området. Alla erfarenheter som vi fått av arbetet med Hårsta kommer vi självklart ha med oss i fortsättningen när vi tittar på andra löpande förändringar. En viktig sak är till exempel att vi skaffat oss en kanal till Hyresgästerna med nyhetsbrevet Hyresavisen.

fastighet i Hårstaområdet. På Ågatan 2 blir det en lite större tvättstuga då den även ska inrymma grovtvätt. Kapaciteten och tillgängligheten ökar betydligt, även om vi av kostnadsskäl måste placera dem i källarplanet och inte i marknivå som vi hade önskat. I fastigheter där det inte finns källare kommer tvättstugan att inrymmas i huset eller i en tillbyggnad utanför. Bygget av nya tvättstugor ska vara färdigt under 2011.

– Vi kommer att bygga en mindre tvättstuga per

Skatteverket ber om lägenhetsnummer Skatteverket har fått i uppdrag av regeringen att registrera alla invånare mer detaljerat än hittills. Det innebär att alla som bor i lägenhet nu också måste uppge sitt lägenhetsnummer. Hittills har alla som bor i lägenhet enbart varit folkbokförda på adress. Förändringen innebär att adressen kompletteras med ett lägenhetsnummer. Den närmaste tiden kommer Skatteverket att skicka ut ett brev där de ber alla att ange sitt lägenhetsnummer. Detta nummer står på namnlistan i trapphuset. Du ska alltså inte ange det nummer som Älvkarlebyhus använder på hyreskontrakt och avier. Mer information om förändringen finns på Skatteverkets hemsida www.skatteverket.se Sök vidare där under Privat/Folkbokföring/ Folkbokföring på lägenhet.

Hallå där, Maud Axelsson! Är det sant att du ska sluta på Älvkarlebyhus? Ja, jag slutar till jul. Då har jag varit här i nästan 40 år, sedan 1971. Oj, hur kan man jobba så länge på samma ställe? Jag har alltid gillat att

jobba med människor. Det har varit roligt att kunna göra dem glada och nöjda med sitt boende. Sen har ju jobbet förändrats genom åren. Vi var till exempel de första som införde datorer i kommunen.

Så vad ska du göra nu? Först ska jag ha lite semester. Sen skulle jag gärna vilja ha något litet extrajobb, faktiskt. Jag kan rycka in som vikarie, kapa toppar eller liknande. Jag vill inte binda upp mig för en tjänst men jag vill ha de sociala kontakterna kvar.


Ökad efterfrågan på våra lägenheter En bostadsmarknad som börjar komma i balans och tydliga tecken på att konjunkturen har vänt. Det är två förklaringar till att trycket nu ökar på Älvkarlebyhus bostäder.

Ny entreprenör har tagit över städningen Den 1 november tog ISS över städningen av de allmänna ytorna hos Älvkarlebyhus. Redan andra veckan kom den första uppskattningen i form av en ”Blomma” i Gefle Dagblad.

Det är ännu inte något problem att få tag på en lägenhet, men utbudet av lediga lägenheter har minskat. Att Älvkarlebyhus de senaste åren har rivit fastigheter är förstås en del av förklaringen. Antalet lägenheter har minskat från 1100 till 1000. Att det kostar pengar att stå med tomma bostäder som inte ger några intäkter är förstås självklart. – Det blir en sundare bostadsmarknad när vi inte har för stora vakanser. Värdet i att ha en lägenhet ökar och omflyttningarna inom vårt bestånd minskar. Det gör att hyresgästerna är mer rädda om sin lägenhet och att kostnaderna för företaget minskar.

Rivning på Berget och Centralgatan 24 Rivningen av Bergsvägen 7 är genomförd och där är marken återställd. Även Bergsvägen 11 har rivits och där vill vi tacka för tålamod och överseende med att arbetet tagit tid och att det bullrat en del. Marken planeras före vintern, en del planas ut för bollspel och en del kuperas för lek. Bollplank sätts upp till våren, då anläggs även gräsmatta och övriga planteringar. På Centralgatan 24 pågår rivning av fastigheten. Grovplanering sker i år, gräs sås till våren. Även här ska en kupering för lek åstadkommas och så småningom ett trevligare intryck än nu under vintern. Vid våra rivningar återvinns allt trä i byggnaderna. Trämaterial transporteras endast ett par kilometer till Skutskärs industriområde där det förädlas till värmeflis och därefter vidare till Gävle för uppvärmning av bostäder anslutna till fjärrvärmenätet. En stor del av de vitvaror, vattenkranar och toalettporslin som finns i rivningshusen återanvänds till övriga bostäder i beståndet.

Även Irma går i pension Ytterligare en trotjänare inom Älvkarlebyhus går i pension. Vi önskar Irma lycka till och tackar henne för lång och trogen tjänst inom företaget.

– Jag är väldigt stolt, säger Lena Flodberg, servicesamordnare på ISS Cleaning. Det känns jätteroligt! – Vi har en städstandard som vi använder på alla våra uppdrag. Det spelar ingen roll om det är kontor, butiker eller som i det här fallet trappor, tvättstugor och toaletter. Det viktigaste är engagemanget hos våra medarbetare! – Vi försöker använda ögonen till att se var det är smutsigt och sedan åtgärda det. Det kunden har köpt och förväntar sig av oss, det ska vi också leverera. Lena är väl medveten om att konkurrensen är hård mellan företagen i städbranschen. – Ja, och ryktet sprider sig fort om man gör ett dåligt jobb. Det tar alltid ett litet tag innan man kommer in i rutinerna på ett nytt uppdrag. Vi försöker se till så att de som ska utföra arbetet får tid på sig att lägga upp arbetet på bästa sätt. Om de som städar också får vara med och planera blir slutresultatet allra bäst. Nöjd och glad personal ger många andra positiva effekter tillbaka! ISS kommer att sätta upp anslag med kontaktinformation i trapphusen. De ser gärna att hyresgästerna vänder sig direkt till dem med synpunkter och förslag som rör deras städning.

God Jul & Gott Nytt

önskar Älvkarlebyhus

År!


Vädra kort men intensivt Tillhör du dem som lämnar fönstret öppet med en glipa för att vädra? Då bör du ändra dina vanor. Under den kalla årstiden är det bättre att vädra kort men intensivt. Några få minuter med fönstret vidöppet räcker för att fräscha upp i exempelvis ett sovrum. Om du ställer fönstret på glänt sätts hela ventilationssystemet ur spel, vilket även på verkar andra lägenheter i samma hus. Att vädra kort är även bra för miljön eftersom en mer långvarig avkylning också tar längre tid att värma upp igen då golv, möbler och väggar kylts ned.

Papper, snören och fett Under jul- och nyårshelgerna ökar belastningen på våra soprum. Rensa julpappret från snören och lämna det till pappersåtervinningen. Snörena förstör maskinerna i återvinningen och ska därför slängas i hushållssoporna. Fett som hälls ner i köksavloppet stelnar när det hamnar i de kalla rören. Då bildar det klumpar och proppar som orsakar stopp och översvämningar. Sug istället upp fettet med hushållspapper och lägg det i komposten eller i hushållssoporna.

Lugn, vi skottar och sandar! Även om vi hoppas slippa förra vinterns snömassor, kan vi säkert räkna med både ymnigt och olämpligt snöfall ett antal dagar de närmaste månaderna. Liksom tidigare snöröjer vi enligt ett schema där vissa stråk och vägar är prioriterade. Vi sandar gång- och bilvägar på samma sätt.

Nu måste du själv anmäla och säga upp ditt elabonnemang vid flytt Älvkarlebyhus har fram till idag administrerat frågan om abonnent på el-anläggningarna vid uppsägning av lägenhet och vid inflyttning. Från 1 december är det varje hyresgästs ansvar att själv säga upp avtalet på sin elanläggning. Det skall ske senast tio dagar före avflytt. Vid inflytt är det inflyttande hyresgästs ansvar att anmäla sig till Vattenfall som abonnent på el-anläggningen. Det skall ske senast fem dagar före inflytt. Om du inte har anmält att du flyttar in kommer lägenheten att vara utan ström. Om behovet finns att omedelbart få strömmen påkopplad kommer du att debiteras en särskild expressavgift från Vattenfall.

Var rädda om varandra i jul! Om en månad är julen här. Igen. Ett av de säkraste jultecknen är tyvärr att antalet bostadsbränder ökar under den perioden. Levande ljus i kombination med pynt och en ökad alkoholkonsumtion är några av förklaringarna. Från Älvkarlebyhus sida vill vi förstås att alla våra hyresgäster ska kunna njuta av de stundande helgerna utan olyckor. Därför vill vi påminna om några saker: • Kontrollera batteriet i dina brandvarnare. Det är världens billigaste livförsäkring. • Lämna aldrig brinnande ljus obevakade, inte ens om du är kvar i lägenheten. • Rikta aldrig fyrverkerier mot hus, djur eller människor. Avfyra aldrig från balkongen. • Håll trapphus och entréer fria. Dels kan barnvagnar och annat vara brandfarligt, dels kan det hindra räddningstjänsten vid utryckning. I vissa hus finns särskilda rum för förvaring av barnvagnar. Det är tillåtet att även ställa in rollatorer i dessa, men inte cyklar. Använd cykelförråden.

Hyresavisen_nr3_2010  

Nyheter och information från Älvkarlebyhus.