__MAIN_TEXT__

Page 1

KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER SESONGEN 2018/2019 

UT MEN N M O E K V E L V E R DAG AV H

KILDEN TEATER OG KONSERTHUS


innhold 4 Garantert hjemmeseier 6 Velkommen til en ny sesong 7 Sjefdirigent Nathalie Stutzmann 8 Julian Rachlin 1. gjestedirigent 9 Henning Kraggerud, artist in residence 2018/2019 10 Praktisk 12 Konsertkalender 13 Priser, rabatter og fordeler 14 Konserter høsten 2018 29 Konserter våren 2019 50 Kammerkonserter 54 Musikere 64 Konsertsalen – salkart 62 Kontakt / info

2


VELKOMMEN UT AV HVERDAGEN Kristiansand Symfoniorkester — Sesongen 2018/2019

Kristiansand Symfoniorkester  Sesongen 2018/2019

3


GARANTERT HJEMMESEIER

Det er med stor glede jeg kan ønske dere alle velkommen til Kilden og en ny konsertsesong sammen med Kristiansand Symfoniorkester. Og for et program vi kan tilby!

Velkommen også til Julian Rachlin , vår 1. gjestedirigent, og Henning Kraggerud, vår «artist in residence.» Begge disse kan nytes ved flere anledninger i sesongen 18/19.

Ryktet om et orkester i kulturbyen Kristiansand som holder svært høy standard har spredd seg. Store navn på den kunstneriske stjernehimmelen som man tidligere kunne se langt etter å få til byen, opplever vi nå i større og større grad tar kontakt selv og tilbyr et samarbeid. Sesongen 18/19 bærer derfor preg av en kvalitet både orkester, by og region kan være svært stolte av.

Med våre konserter ønsker KSO å tilby et fristed der publikum kan ta en velfortjent «time-out» fra hverdagen og få oppleve en musikalsk magi som garantert vil føre til berikelse og påfyll. I vårt sesongprogram finner du denne magien.

På samme måten som Start er avhengig av en god trener for å kunne spille gode fotballkamper, er Kristiansand Symfoniorkester avhengig av en god dirigent for å levere gode konserter. Giordano Bellincampi ledet orkesteret inn i eliteserien, og vi er sikre på at vår nye sjefdirigent vil være med å løfte oss til enda nye høyder. Velkommen Nathalie Stutzmann! Jeg håper at et stort publikum vil sikre seg plass i vår fantastiske hjemmearena og gi henne den mottakelsen hun fortjener. Vi garanterer hjemmeseier!

4

Velkommen til Kilden. Velkommen ut av hverdagen! Geir Rebbestad Direktør KSO


Vi spiller for barnet i deg. Vi prøver å nå deg før du stivner i det voksne mennesket sin frykt. Vi tror ikke du forstår musikk. For musikk kan ikke forstås men bare føles. Stravinskij sa en gang at «Musikk er den eneste kunstform som går direkte til ditt hjerte, uten den unødvendige omveien gjennom hjernen». Derfor spiller vi for barnet i deg… Red Mitchell

Kristiansand Symfoniorkester  Sesongen 2018/2019

5


VELKOMMEN TIL EN NY SESONG

Å sette sammen sesongprogrammet for et profesjonelt symfoniorkester er ikke et helt ukomplisert puslespill, der faktorer som kunstnerisk substans og progresjon, attraksjonskraften i repertoaret, balansen mellom sjanger og epoker må hensyntas. Til og med mer prosaiske faktorer som økonomiske begrensninger og arbeidsavtaler spiller inn. Ikke minst viktig er selvsagt innspill fra dirigenter og solister. Med hensyn til dette har vi i programrådet foran denne sesongen blitt stilt overfor spesielle utfordringer og muligheter, ettersom vi har fornøyelsen av å ønske velkommen såvel ny sjefdirigent som ny 1. gjestedirigent og attpåtil ny «artist in residence». Vi presenterer musikk i tidsspennet 1732 til 2015. Husgudene Mozart, Beethoven og Brahms dominerer, men det blir også plass til glødende senromantikk, diverse 1900-tall, sakral barokk, svingende jazz og dataspill- og filmmusikk med science fiction-tema. God fornøyelse! Hans Bodin Programsjef

6


VARMT VELKOMMEN TIL VÅR NYE SJEFDIRIGENT NATHALIE STUTZMANN! Nathalie Stutzmann er fra sesongen 2018/19 ny sjefdirigent for Kristiansand Symfoniorkester. Hun er også 1. gjestedirigent i RTÉ National Symphony Orchestra of Ireland og Associate Artist for Sao Paulo State Symphony Orchestra i Brasil. Hun er dessuten grunnlegger av, og kunstnerisk leder for, det franske kammerorkestret Orfeo 55. Da Nathalie Stutzmann begynte sin karriere som dirigent, var hun allerede etablert som en av verdens aller fremste kontraalt sangere. Hun har fortsatt en karriere som sanger, men er stadig mer etterspurt som dirigent. Hun har blant annet dirigert London Philharmonic, Philadelphia Orchestra, Konzerthausorchester Berlin og Kungliga Filharmonikerna i Stockholm. Etter hennes debut med Oslo-Filharmonien skrev en anmelder: «Heldige Kristiansand Symfoniorkester som får Nathalie Stutzmann som sjefdirigent!»

Nathalie Stutzmann

I sesong 18/19 gjør Nathalie følgende produksjoner med KSO: Torsdag 30.08 Velkommen Nathalie Stutzmann (s. 16) Torsdag 27.09 Keiserkonserten og Skjebnesymfonien (s. 20) Torsdag 07.02 Modne mestere (s. 35) Torsdag 14.02 Valentinsdag med Stutzmann og Kraggerud (s. 36) Torsdag 09.05 Mozart, Brahms & Stutzmann (s. 46) Torsdag 06.06 Sesongfinale med Nathalie Stutzmann (s. 48)

Kristiansand Symfoniorkester  Sesongen 2018/2019

7


JULIAN RACHLIN 1. GJESTEDIRIGENT

Julian Rachlin regnes blant de ypperste i verdenseliten av fiolinister og har siden 1998 også bygget en stadig mer fremgangsrik karriere som dirigent. Han har samarbeidet med kjente ensembler som Academy of St Martin in the Fields og English Chamber Orchestra, Tonkunstler Orchester i Zürich, Israel Philharmonic Orchestra, m.fl. Han er 1. gjestedirigent for Royal Northen Sinfonia, Newcastle UK, og Turku Filharmoniske Orkester, Finland. Julian vil ha to roller i KSO som både dirigent og solist. I sin første sesong med KSO er han dirigent og solist i Sinfonia Concertante av W.A. Mozart. Under nyttårskonserten vil han fremføre flere delikate virtuose miniatyrer av Fritz Kreisler. Vi er stolte over å kunne ønske Julian hjertelig velkommen til Kilden og Kristiansand Symfoniorkester!

Julian Rachlin og KSO i sesongen 2018/19: Torsdag 29.11 Sinfonia Concertante (s. 25) Ondag 09.01 Nyttårskonsert (s. 31) Torsdag 17.01 Bilder på en utstilling (s.32)

8

Julian Rachlin


HENNING KRAGGERUD ARTIST IN RESIDENCE 2018/2019

Henning Kraggerud har samarbeidet med KSO ved flere anledninger. Han er en av Norges aller fremste musikere, en solist på høyeste internasjonale nivå og en spennende komponist, kammermusiker og pedagog. Han er kunstnerisk leder for NOSO Kammerorkester og som pedagog knyttet til Barratt Due musikkinstitutt og Royal Northern College of Music i Manchester. Henning Kraggerud har spilt inn en rekke kritikerroste CD’er. Han har mottatt mange priser, blant annet Griegprisen i 1998, Sibeliusprisen i 2007 og Spellemannsprisen i 2009. Fiolinen Henning Kraggerud spiller på er bygget av Guarneri del Gesù i 1744. Klangen fra den kan oppleves i Kilden i fire konserter i sesongen 2018/2019. Kilden og Kristiansand Symfoniorkester fryder seg over å kunne ønske Henning velkommen!

Henning Kraggerud

Henning Kraggerud og KSO i sesongen 2018/19: Torsdag 30.08 Velkommen Nathalie Stutzmann (s. 16) Torsdag 08.11 Kraggerud og Halvorsens gjenfunne fiolinkonsert! (s. 23) Torsdag 14.02 Valentinsdag med Stutzmann og Kraggerud (s. 36) Torsdag 04.04 Henning Kraggerud – komponist og solist! (s. 43)

Kristiansand Symfoniorkester  Sesongen 2018/2019

9


PRAKTISK

Billetter Billettkontoret i Kilden er åpent mandag til lørdag 11–16, eller til siste konsert/forestilling begynner. Telefon 905 81 111 er betjent fra 11.00. Billettpris: Fra kr 100 (se s. 13) Les mer på kilden.com Abonnement Vi tilbyr to konsertserier som er kraftig rabatterte og i tillegg en Plukk & Miksordning hvor du velger konserter selv, til en lavere rabatt. Les mer på side 13, og på KSO sin hjemmeside kso.no. Servering i Kilden I foajéen ligger restauranten hvor du kan spise lunsj, middag eller nyte omgivelsene med noe godt i glasset. I baren kan du også bestille drikke til pausen, slik at du unngår kø. Det er lov til å ta med drikke fra barene eller restauranten inn i konsertsalen, med mindre det gis varsel om annet. Åpningstider Se kilden.com Bordbestilling Du kan bestille på tlf 902 29 412 eller e-post: spise@kilden.com.

10

Konsertritualer Konserter varer normalt 2 timer, inkl. pause. Dørene til konsertsalen åpnes 15 minutter før konsertstart. Da varmer orkesterets musikere opp individuelt på podiet. Like før alt begynner reiser 1. konsertmester (gruppeleder i 1. fiolin) seg og signaliserer til 1. oboisten om å gi stemmetone. Blåsere, strykere og paukist kontrollerer at alt er OK. Dirigenten gjør entré og orkestret hilser henne/han velkommen ved å reise seg. Dirigenten hilser symbolsk på orkestret ved å ta konsertmesteren i hånden. Applaus er omtrent som på sirkus. Dirigent og solist går av scenen, kommer tilbake og takker så lenge applaus fortsetter. Mobiltelefoner skal settes på lydløs eller helst være slått av. Det er ikke tillatt å fotografere eller filme under konserten. Det er ingen kleskode på klassiske konserter – kom som du er! Programinformasjon Vi tilbyr gratis førsnakk i forkant av de fleste konserter. Dette varer i ca. 20 minutter og holdes av gjestende solister, dirigenter eller medvirkende musikere. Til hver konsert trykkes et gratis program som også blir publisert på våre hjemmesider. På kilden. com finner du informasjon om musikken og medvirkende, og lenke til spilleliste med tilgjengelig verk på Spotify.


Kristiansand Symfoniorkester  Sesongen 2018/2019

11


ABONNEMENTSKONSERTER SESONGEN 2018/2019

Dag

Dato

Konsert

Sted

Tors

30.08

Velkommen Nathalie Stutzmann

Konsertsalen

G

S

16

Tors

27.09

Keiserkonserten og Skjebnesymfonien

Konsertsalen

G

S

20

Tors

11.10

Symphony in Jazz & Jazz in Symphony

Konsertsalen

G

Tors

08.11

Kraggerud og Halvorsens gjenfunne fiolinkonsert!

Konsertsalen

G

Tors

15.11

Griegs Klaverkonsert & Nielsens «Det uutslukkelige»

Konsertsalen

G

Tors

29.11

Sinfonia Concertante

Konsertsalen

G

Ons

09.01

Nyttårskonsert*

Konsertsalen

G

Tors

17.01

Bilder på en Utstilling

Konsertsalen

G

Tors

07.02

Modne mestere

Konsertsalen

G

Tors

14.02

Valentinsdag med Stutzmann og Kraggerud

Konsertsalen

G

Tors

28.02

Come Shine & KSO

Konsertsalen

G

Fre

15.03

Ung Klassisk

Konsertsalen

G

Tors

21.03

The Planets!

Konsertsalen

G

Tors

28.03

Magisk orkesterkoloritt

Konsertsalen

G

Tors

04.04

Henning Kraggerud – komponist og solist!

Konsertsalen

G

Tors

11.04

Ein Deutsches Requiem

Konsertsalen

G

S

44

Tors

09.05

Mozart, Brahms & Stutzmann

Konsertsalen

G

S

46

Tors

06.06

Sesongfinale med Nathalie Stutzmann

Konsertsalen

G

S

48

* Spilles også fredag 11.01 og lørdag 12.01. Dersom du ønsker å endre billetten til en av disse dagene, ta kontakt med billettkontoret.

12

Serie

Side

21 S

23 24

S

25 31

S

32 35

S

36 37

S

40 41

S

42 43


PRISER, RABATTER OG FORDELER

Billetter Sone A Sone B

Sone C

Prissoner

Voksen 375

295

100

A: Parkett rad 6–17

Honnør 325

245

100

Student/barn

160

100

B: Parkett rad 3–5

450

100

Parkett rad 18 –19

Galleri rad 3–5

375

Nyttårskonserten 550

Abonnement Sone A

Sone B

G

  Gullserien (18 konserter, 40% rabatt)

4.155 3.280

S

  Sølvserien (11 konserter, 35% rabatt)

2.680 2.110

Spesialpriser Voksen Honnør Student/barn Bach i domkirken

300

Galleri rad 1–2

Sidegalleri Balkong C: Parkett rad 1–2 Korgalleri

250

165

Juleevangeliet 250

200

150

Plukk & miks

SPOR 250

200

150

Kjøp billett til minst 4

Festkonsert på nasjonaldagen

225

175

100

konserter i Gullserien til

We come in peace

300

250

165

25% rabatt (gjelder ikke

KSO og Dyreparken

200

200

100

nyttårs-konsert). Mulig å kjøpe til 04.04.19

Rabatter Plukk & miks

25%

Annet

Gruppe 10–19 personer:

10%

• Det er mulig å bytte

Gruppe over 20 personer:

20%

konserter i Gull- og

Full sal:

25%

Sølvserien. Billettbytte

Kildenvenn 1

Bli Kildenvenn. Få eksklusive tilbud og rabatter. Mer informasjon på side 51.

må skje senest en uke før konserten avholdes. • Alle abonnenter får gratis medlemsskap i KSOs venneforening Crescendo.

Alle priser inkluderer billettavgift.

• Bach i Domkirken 200,- per person. Reserverte plasser. (Begrenset antall).

Kristiansand Symfoniorkester  Sesongen 2018/2019

13


KONSERTER HØSTEN 2018


Fredag 17. august  kl. 19.00  Torvet, Kristiansand/lørdag 18. august kl. 19.30  Kulturhuset, Arendal

TORVKONSERTEN Dirigent: Christoffer Nobin

Som en festlig opptakt til sesongen gjentar Kristiansand Symfoniorkester suksessen fra i fjor med å arrangere konsert på Torvet i samarbeid med Kristiansand Kommune. Program og medvirkende meddeles senere. Fri entré.

Kristiansand Symfoniorkester  Sesongen 2018/2019

15


Torsdag 30. august kl. 19.30  Konsertsalen

VELKOMMEN, NATHALIE STUTZMANN! Varme følelser, blendende virtuoseri og storslagen orkesterprakt står på programmet når Nathalie Stutzmann åpner konsertsesongen 2018/19 og får sin debut som KSOs sjefdirigent! Henning Kraggerud, KSOs «artist in residence» denne sesongen, fremfører Peter Tsjajkovskijs fiolinkonsert fra 1878. Fiolinkonserten er fylt av dramatikk, melodisk sødme og tekniske utfordringer som fikk to tiltenkte solister til å kaste inn håndkleet før Adolph Brodsky til slutt urfremførte stykket i 1881. Vi innleder kvelden med den verdige og praktfulle ouverturen til Richard Wagners opera Tannhäuser – i sin tid en riktig så kontroversiell opera om åndelig kontra fysisk kjærlighet – og avslutter med Johannes Brahms’ 2. symfoni, inspirert av de naturskjønne, solrike omgivelsene på den østerrikske landsbygda hvor komponisten tilbrakte sommeren 1877.

16


Dirigent: Nathalie Stutzmann Solist: Henning Kraggerud, fiolin Richard Wagner: Ouverturen til Tannhäuser Peter Tsjajkovskij: Fiolinkonsert Johannes Brahms: Symfoni nr. 2

Kristiansand Symfoniorkester  Sesongen 2018/2019

17


Lørdag 8. september kl. 18.00, tirsdag 11. september kl. 19.00, torsdag 13. september kl. 19.00, lørdag 15. september kl. 18.00, tirsdag 18. september kl. 19.00, torsdag 20. september kl. 19.00, lørdag 22. september kl. 18.00, Teater- og Operasalen

TOSCA Komponert av Giacomo Puccini. Librettoen er skrevet av Luigi Illica og Giuseppe Giacosa og er basert på det dramatiske skuespillet La Tosca av Victorien Sardou. Hva er et menneskeliv verdt i møte med makt, ære, begjær og hevn? Det ukrenkelige menneskets plass i en verden av forfølgelse, tortur og maktmisbruk, tematiseres i Puccinis evig aktuelle drama. Sangerinnen Tosca og kunstneren Cavaradossi har et stormfullt og inderlig kjærlighetsforhold. Samtidig er despoten Scarpia besatt av Tosca, og er villig til å gjøre alt som står i sin makt for å få henne. Når det viser seg at Cavaradossi skjuler den politiske flyktningen Angelotti, utnytter Scarpia muligheten til å få Tosca – om det så bare er for en kort stund. Giacomo Puccini komponerte Tosca i perioden våren 1898 til oktober 1899, og den hadde premiere i januar 1900. Historien foregår i Roma i år 1800, hvor det napolitanske kongedømmet styrte med knallhard hånd. Vi har flyttet historien til vår tid, og presenterer en moderne Tosca, i et historisk samarbeid mellom Kilden Opera, Nordnorsk Opera og Symfoniorkester (NOSO) og Opera Rogaland (OR), i et nasjonalt nybrottsarbeid som sørger for at publikum fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør vil få muligheten til å oppleve forestillingen.

18


Dirigent: Peter Szilvay Regi: Ingrid Forthun Koreografi/regi ass.: Kari Anne Vadstensvik Bjerkestrand Kormester: Ursa Lah Scenografi: Dagny Drage Kleiva Kostymedesign: Anette Werenskiold Lysdesign: Joakim Foldøy Solister: Nina Gravrok (Floria Tosca) Christian Juslin (Mario Cavaradossi) Kosma Ranuer (Baron Scarpia) Trond Gudevold (Cesare Angelotti) Kristian Krokslett (Spoletta) Jørgen Backer Florian Almedal Sillitoe/ Sebastian Sjåstad Overå Trond Gudevold

Kristiansand Symfoniorkester  Sesongen 2018/2019

19


Torsdag 27. september kl. 19.30  Konsertsalen

Francesco Piemontesi

KEISERKONSERTEN OG SKJEBNESYMFONIEN Dirigent: Nathalie Stutzmann Solist: Francesco Piemontesi, piano Ludwig van Beethoven: Pianokonsert nr. 5 Guillaime Connesson: Flammenschrift Ludwig van Beethoven: Symfoni nr. 5

Den fenomenale, sveitsiske pianisten Francesco Piemontesi vant «Queen Elizabeth»- konkurransen i 2007 og har etter dette etablert seg i toppsjiktet i den klassiske musikkverdenen. Denne kvelden framfører han Beethovens 5. pianokonsert som takket være den storslagne første satsen har fått kallenavnet Keiserkonserten. Dens rolige og kontemplative adagiosatsen kan føles nesten plagsomt vakker. Beethovens 5. symfoni holder lytteren i et fast grep helt fra den korte og berømte innledningen til den jublende finalen, og tar oss med på en reise fra mørke til lys. Som komplementerende kontrast til de 200 år eldre mesterverkene får vi en moderne klanglig opplevelse signert den franske komponisten Guillaume Connesson.

20


Torsdag 11. oktober 19.30  Konsertsalen

SYMPHONY IN JAZZ & JAZZ IN SYMPHONY EGIL KAPSTAD IN MEMORIAM Dirigent: Case Scaglione Solist: Joseph Moog, piano Egil Kapstad: Empty Street (urfremføring) Maurice Ravel: Pianokonsert i G George Gershwin: Variations on I got Rythm Cat Fish Row (suite fra Porgy & Bess)

Egil Kapstad (1940 –2017)

I kveld beveger vi oss inn i det spesielle kraftfeltet der klassisk musikk møter jazz. Dette gir oss anledning til å hylle komponisten og jazzpianisten Egil Kapstad som beveget seg fritt mellom disse to sjangrene. Orkesterverket Empty Street fra 2009 får i kveld sin urfremføring! Da franskmannen Maurice Ravel besøkte New York i 1928 lot han seg fascinere av det pulserende jazzmiljøet. Her møtte Ravel også George Gershwin og musikken hans, noe som førte til at pianokonserten han begynte å komponere året etter tydelig bærer preg av jazz. Vår meget kompetente solist, pianisten og komponisten Joseph Moog, tar i kveld også for seg Gershwins variasjoner over I Got Rhythm. Suiten Catfish Row med Summertime fra Gershwins opera Porgy and Bess får sammen med andre udødelige melodier avslutte konserten. Kvelden fortsetter i Kildens foajé der Vigleik Storaas på piano, Bjørn Alterhaug på bass og Håkon Mjåseth Johansen på trommer, står for musikken.

Kristiansand Symfoniorkester  Sesongen 2018/2019

21


Onsdag 31. oktober kl. 19.30  Konsertsalen

FÆDRELANDSVENNENS ØNSKEKONSERT Dirigent og konferansier: Torodd Wigum

Fædrelandsvennen og Kristiansand Symfoniorkester har den store gleden av å ønske hjertelig velkommen til nok en utgave av Ønskekonserten. Nøyaktig hvilke klassiske mesterverk som skal fylle Kilden denne kvelden, er det DU som bestemmer. I løpet av høsten vil Fædrelandsvennen presentere både de ulike alternativene du kan velge mellom, og hvordan du avgir din stemme. Velkommen til en vellydende, fullpakket helaften med klassiske favoritter!

22


Torsdag 8. november kl. 19.30  Konsertsalen/Fredag 9. november  Arendal kulturhus

Henning Kraggerud

Bjarte Engeset

KRAGGERUD SPILLER HALVORSENS GJENFUNNE FIOLINKONSERT! Dirigent: Bjarte Engeset Solist: Henning Kraggerud, fiolin Johan Svendsen: Sigurd Slembe, Symfonisk preludium Johan Halvorsen: Fiolinkonsert Edvard Grieg: Musikk fra skuespillet Peer Gynt

John Halvorsens fiolinkonsert fra 1909 er med sitt romantiske og folkemusikkinspirerte tonespråk en klingende juvel. Etter at det tapte notematerialet ble gjenfunnet, fikk fiolinkonserten – med Henning Kraggerud som solist – sin første fremførelse på over 100 år. I kveld har vi gleden av å fremføre verket i Kildens konsertsal! Denne helnorske konsertkvelden innledes med Johan Svendsens symfoniske preludium til Bjørnstjerne Bjørnsons skuespill om Sigurd Slembe og hans kamp om å erobre kongekronen. Etter pausen byr vi på mesteparten av 175årsjubilanten Edvard Griegs maleriske, dramatiske og vakre musikk til Ibsens skuespill Peer Gynt.

Kristiansand Symfoniorkester  Sesongen 2018/2019

23


Torsdag 15. november kl. 19.30  Konsertsalen

Zhang Zuo

GRIEGS KLAVERKONSERT OG NIELSENS «UUTSLUKKLIGE» Dirigent: Michael Schønwandt Solist: Zhang Zuo, piano Niels W. Gade: Efterklange af Ossian, ouverture Edvard Grieg: Klaverkonsert Carl Nielsen: Symfoni nr. 4 «Det uutslukkelige»

175-årsjubilanten Edvard Griegs klaverkonsert er fortsatt en av musikkhistoriens mest fremførte og populære soloverk. I løpet av studietiden i Leipzig ble Grieg inspirert av pianomusikken til Robert Schumann og Franz Liszt, men det var i København han fant en pedagog som ledet ham til sitt personlige og folkloristisk fargede tonespråk. Pedagogen, Niels W. Gade, ble også en mentor for den danske, store symfonikeren Carl Nielsen, som var uberørt av tidens trender og «-ismer» og skapte sitt eget musikalske univers. Filosofien bak Nielsens melodiøse og vitale fjerde symfoni var «Musikk er som livet: uutslukkelig!» Niels W. Gade fikk selv sitt gjennombrudd som komponist i Leipzig i 1843 da Felix Mendelssohn dirigerte konsertouverturen Efterklange af Ossian.

24


Torsdag 29. november kl. 19.30  Konsertsalen

Sarah McElravy, Julian Rachlin

SINFONIA CONCERTANTE Dirigent og solist: Julian Rachlin, Fiolin Solist: Sarah McElravy, Bratsj W.A. Mozart: Sinfonia Concertante for fiolin og bratsj Ludwig van Beethoven: Coriolan Ouverture Paul Hindemith: Trauermusik W.A. Mozart: Symfoni nr. 36 «Linz»

Julian Rachlins første konsert som 1. gjestedirigent for Kristiansand Symfoniorkester er sterkt preget av Wolfgang Amadeus Mozart. Sinfonia Concertante for fiolin og bratsj fra 1779 er meget rik på melodier og omtales ofte som Mozarts fremste soloverk for strykeinstrumenter. De sangbare kvalitetene er påtakelige, ikke minst den andre satsen som kan minne om en operaduett. Mozarts 36. symfoni ble skrevet i en rasende fart i løpet av noen dager høsten 1783 for å oppfylle et løfte til grev Thun, som Mozart og kona Constance besøkte på slottet utenfor Linz. Mozarts musikk kompletteres denne kvelden av den opprørske og energiske Coriolan-ouverturen av Beethoven, og Paul Hindemiths vakre og kontemplative Trauermusik der bratsjisten Sarah McElravy er solist.

Kristiansand Symfoniorkester  Sesongen 2018/2019

25


Torsdag 6. desember kl. 19.30  Domkirken

Ruth Reinhardt

BACH I DOMKIRKEN Dirigent: Ruth Reinhardt Solister: Sophie Klussmann, sopran Tone Kummervold, alt Benedikt Kristjánsson, tenor Lars Johansson Brissman, bass Kilden Vokalensemble J.S. Bach: Juleoratorium, del 1, 2 og 3

KSO følger opp tradisjonen med å fremføre musikk av de store barokkmesterne før jul. I år spilles de tre første av de seks kantatene Johann Sebastian Bach komponerte for fremføring i Thomaskirken i Leipzig romjulen 1734. Etter endte studier ved Juliard School of Music i New York, ble den unge og svært talentfulle tyske dirigenten Ruth Reinhardt engasjert som 1. gjestedirigent i Dallas Symphony og fikk flere internasjonale oppdrag. Møtet med Kilden Vokalensemble og KSO blir hennes norske debut! Se mer på kso.no.

26


Onsdag 12. – fredag 14. desember

V E LK OM AV H V M E N U T E R DA GEN

KSO PÅ BYEN Prosjektet KSO på byen er tilbake i full sving! Musikerne i orkesteret deles opp i mindre ensembler disse dagene, og gjør minikonserter på ulike steder i Kristiansand og omegn. Vi besøker skoler, omsorgshjem, sykehus, arbeidsplasser, asylmottak og i tillegg en rekke offentlige steder i og rundt byen. Hvor mange konserter det blir vet vi ikke enda.

Kristiansand Symfoniorkester  Sesongen 2018/2019

Målet er å skape gode musikkopplevelser, bygge relasjoner med nåværende og fremtidige publikum og ikke minst tilby levende musikk til mennesker som ellers ikke har mulighet til å besøke oss i Kilden. Se mer på kso.no.

27


Onsdag 19. og torsdag 20. desember kl. 18.00  Konsertsalen

Kim André Rysstad

Thom Hell

JULEEVANGELIET Dirigent: Nils Erik Måseidvåg Medvirkende: Kristiansand Symfoniorkester Kim André Rysstad Thom Hell Kilden Sølvstrupene Fotspor

28

Denne julen blir Juleevangeliet gjestet av to enestående artister som setter sitt eget preg på den etter hvert så tradisjonsrike konserten. Thom Hell presenterer et knippe av sine egne sanger og Kim André Rysstad fremfører noen av sangene fra juleplaten han gav ut med London Philharmonic Orchestra, sammen med andre kjente julesanger. Kor, symfoniorkesteret og teatergruppen Fotspor sørger for den helt uforlignelige julestemningen.


KONSERTER VÃ…REN 2019


NYTTÃ…RSKONSERTEN

30


Onsdag 9., fredag 11. og lørdag 12. januar kl. 19.30  Konsertsalen Torsdag 10. januar kl. 19.00  Arendal Kulturhus

Dirigent og Solist: Julian Rachlin, Fiolin Konferansier: TBA

En aften i Wien, med russisk vri! Julian Rachlin, i rollen som både dirigent og solist, har sammen med KSO gleden av å invitere til Nyttårskonserten 2019.

Peter I. Tsjajkovskij Polonaise Eugen Onegin op. 24 Johann Strauss d.y. Tritsch-Tratsch-Polka, op. 214 Fritz Kreisler Schön Rosmarin Fritz Kreisler Marche Miniature Viennoise Johann Strauss d.y. Wiener Blut, Vals, op. 354 Peter I. Tsjajkovskij Blomstervalsen fra balletten Nøtteknekkeren, op. 71 Johann Strauss d.y. Unter Donner und Blitz. Polka schnell, op. 324

Programmet henter sin inspirasjon fra den wienske tradisjonen med kjente melodier fra så vel far som sønn Johann Strauss, men byr også på klassiske slagere med russisk opprinnelse. Vi får høre flere numre av Peter Tsjajkovskij, blant annet Nøtteknekkeren.

Pause Michail Glinka Ouvertyren til Ruslan und Ludmila Fritz Kreisler Liebesleid Fritz Kreisler Liebesfreud Peter I. Tsjajkovskij Panorama og vals fra balletten Dornröschen, op. 66 Josef Strauss Ohne Sorgen. Polka schnell, op. 271 Leopold Godowsky Alt-Wien Johann Strauss d.y. Auf der Jagd. Polka schnell, op. 373 Johann Strauss d.y. An der schönen blauen Donau. Walzer, op. 314

Kristiansand Symfoniorkester  Sesongen 2018/2019

Vi får i tillegg oppleve Julian Rachlin, en av verdens ledende fiolinvirtuoser, framføre små mesterverk komponert av den store forgjengeren Fritz Kreisler. Kilden pyntes til fest og edle dråper settes til kjøling. Husk å bestille tidlig – nyttårskonserten blir fort utsolgt!

31


Torsdag 17. januar kl. 19.30  Konsertsalen

BILDER PÅ EN UTSTILLING Boris Andrianov

Dirigent: Julian Rachlin Solist: Boris Andrianov, cello Gioachino Rossini: Ouverturen til Den tyvaktige skjære Peter Tsjajkovskij: Andante Cantabile for cello og strykere Rokokkovariasjonene Modest Musorgskij: Bilder på en utstilling (Orkestrering Maurice Ravel)

32

Modest Musorgskijs komposisjon Bilder på en utstilling (1874) med Maurice Ravels orkestrering (1922) er et av musikkhistoriens mest praktfulle og populære orkesterverk. Musorgskijs original for piano var inspirert av en utstilling som hyllet kunstneren og vennen Wictor Hartmann etter hans altfor tidlige bortgang. Verkets 10 satser beskriver ulike kunstverk og bindes sammen av et promenadetema som musikalsk fører oss rundt i kunstsalene. Mange har prøvd opp gjennom årene, men Maurice Ravels måte å gjøre den «svart-hvite» pianomusikken om til en orkesterversjon full av gnistrende klangfargelegging, er fortsatt uovertruffen. Før pause byr den russiske cellovirtuosen Boris Andrianov på Peter Tsjajkovskijs elegante og underholdende variasjonsverk som var en hyllest til mesteren og forgjengeren Wolfgang Amadeus Mozart.


Lørdag 26. januar

BARNAS KILDENDAG! For fjerde gang åpner vi opp hele Kilden og inviterer barn og voksne til en rekke aktiviteter og opplevelser.

Du kan prøve instrument, dirigere, komponere, bygge instrument, prøve teaterkostymer med mer. Les mer på kilden.com. Fri entré!

Kristiansand Symfoniorkester  Sesongen 2018/2019

33


Fredag 1. februar kl. 19.30 og lørdag 2. februar kl. 15.00  Konsertsalen

WE COME IN PEACE ORKESTRAL SCIENCE FICTION-MUSIKK Dirigent: Torodd Wigum Konferansier: Orvar Säfström

Spenn fast sikkerhetsbeltet og bli med på vår intergalaktiske reise med lysets hastighet! «To infinity and beyond!», som Buzz Lightyear i Toy Story ville sagt. Kveldens konsert We come in peace er et banebrytende konsept. Vi fremfører ikke bare musikk fra filmer og spill, men sikter oss inn på science fiction-sjangeren generelt; drømmen om intelligent liv på fjerne planeter, episke kamper i verdensrommet og fæle, galaktiske monstre. Musikken er hentet fra de mest populære filmene, tv-seriene og spillene som har verdensrommet som tema: Star Wars, E.T., Avatar, Aliens, Star Trek, Battlestar Galactica og mange flere.

34


Torsdag 7. februar kl. 19.30  Konsertsalen

MODNE MESTERE Dirigent: Nathalie Stutzmann Solist: Ramon Ortega Quero, obo Joseph Haydn: Symfoni nr. 94 «Paukeslagssymfonien» Richard Strauss: Konsert for Obo Forspill til Capriccio Richard Wagner: Preludium og Kjærlighetsdød fra Tristan og Isolde Ouverturen til Mestersangerne fra Nürnberg

Ramon Ortega Quero

På denne konserten møter dere komponister med enorm erfaring og kompetanse. Østerrikeren Joseph Haydn ble som 59-åring tilbudt en ny karriere i Londons musikkliv. Symfoni nr. 94 fikk i England kallenavnet «Surprise» på grunn av det uventede paukeslaget i den ellers så rolige 2. satsen. Richard Strauss’ senere komposisjoner var preget av raffinert, melodisk skjønnhet i klassisk format. Denne kvelden blir obokonserten fra 1947 mesterlig håndtert av Ramón Ortega, ny solo-oboist i Los Angeles Philharmonic. Richard Wagners musikk, som skildrer den forbudte kjærligheten og evige lidenskapen mellom den unge ridderen Tristan og kongsdatteren Isolde, opplevdes av samtiden som fascinerende og nyskapende. Like praktfullt, men lysere og festligere klinger ouverturen til Mestersangerne fra Nürnberg!

Kristiansand Symfoniorkester  Sesongen 2018/2019

35


Torsdag 14. februar kl. 19.30  Konsertsalen

VALENTINSDAG MED STUTZMANN OG KRAGGERUD Dirigent: Nathalie Stutzmann Solist: Henning Kraggerud, fiolin

På denne alle hjerters dag hviler et romantisk skjær over Kildens konsertsal. Den følsomme – og ofte forelskede – Wolfgang Amadeus Mozart skildrer i sin opera Figaros bryllup intriger og sjalusi, men også den rene og dype kjærligheten.

W.A. Mozart: Ouverturen til Figaros bryllup Fiolinkonsert nr. 5 Antonín Dvořák Romanse for fiolin og orkester Peter Tsjajkovskij: Romeo og Julie, fantasiouverture

Antonín Dvořáks verk Romance henter sitt hovedtema fra Strykekvartett i F som han skrev i 1873, noen måneder før giftermålet med Anna Cermakova, hvis søster han tidligere hadde kurtisert. Kjærlighetstemaet i Peter Tsjajkovskijs fantasiouverture Romeo og Julie er sannsynligvis musikkhistoriens mest berømte og har blitt brukt i utallige filmer. En modernisert utgave av temaet toppet i 1969 den amerikanske Billboard-listen. Tsjajkovskij komprimerer på en genial måte Shakespeares drama med alle dets ingredienser som sjalusi, sinne og sorg, men fremfor alt det unge parets glødende lidenskap. I valentinsdagens tegn suppleres musikken med utdrag fra kjærlighetsbrev skrevet av kveldens komponister.

36


Torsdag 28. februar kl. 19.30  Konsertsalen

COME SHINE & KSO Medvirkende: Live Maria Roggen, vokal Erlend Skomsvoll, piano og arr. Sondre Meisfjord, bass Håkon Mjåset Johansen, trommer Kristiansand Symfoniorkester

Velkommen til en svingende og velklingende jazzkveld fylt av spilleglede og kreativitet! KSO har gleden av å samarbeide med den internasjonalt hyllede og kritikerroste, Spellemannsvinnende kvartetten Come Shine. Vokalist Live Maria Roggen, pianist og arrangør Erlend Skomsvoll, bassist Sondre Meisfjord og trommeslager Håkon Mjåset Johansen dannet kvartetten for drøyt 20 år siden da de var studenter på jazzlinjen ved NTNU i Trondheim. Gruppen har blant annet fått mye oppmerksomhet for sitt samarbeid med Kringkastingsorkestret. Å gjøre originale, nyskapende og samtidig følsomme tolkninger av standardlåter har blitt deres spesialitet, mye på grunn av Erlend Skomsvolls magiske evne til å instrumentere og arrangere. I kveld presenteres materiale fra prosjektet Norwegian Caravan med låter som blant annet Willow weep for me, Well you needn’t og Danny’s dream.

Kristiansand Symfoniorkester  Sesongen 2018/2019

37


Lørdag 9. mars  kl. 15.30 og 18.00  Teater- og Operasalen

Per Kristian Skalstad

Stig Nordhagen

SPOR Dirigent: Per Kristian Skalstad Komponist og arrangør: Stig Nordhagen Regissør og manusforfatter: Elisabeth Lindland

Jeg har opplevd en forestilling som berører meg sterkt og jeg leter etter de små ordene å omtale den med. Det er så lett å rope fantastisk. Men dette er noe mye mer og mye viktigere. Emil Otto Syvertsen, anmelder i Fædrelandsvennen. SPOR er en forestilling som viser samspillet mellom ungdom med ulike funksjonsnedsettelser, ungdom på videregående skole; idrett, musikk, dans og drama, og musikerne i Kristiansand Symfoniorkester. Etter banebrytende forestillinger i 2015 og 2017 har vi videreutviklet samarbeidet med Kristiansand Katedralskole Gimle i en helt ny forestilling. Musikken til SPOR, av komponist og klarinettist i Kristiansand Symfoniorkester, Stig Nordhagen, danner fortsatt en viktig del av den kunstneriske rammen om prosjektet.

38


Kristiansand Symfoniorkester  Sesongen 2018/2019

39


Torsdag 14. mars kl. 19.00  Arendal Kulturhus/Fredag 15. mars kl. 19.30  Konsertsalen

UNG KLASSISK Dirigent: Eva Ollikainen Solister: Redi Shypheja (22), Fiolin Enxhi Vogli (23), Piano (Studenter ved UiA)

Eva Ollikainen

Musikkfestivalen Ung klassisk har fokus på talentsatsing og er et samarbeidsprosjekt mellom Aust-Agder musikkråd, Arendal musikkråd, Arendal kommune, Norsk kulturskoleråd i Agder, Universitetet i Agder, Risør Kammermusikkfest og Kristiansand Symfoniorkester. Vinnerne av Ung klassisk sin årlige konkurranse får være solist med Kristiansand Symfoniorkester påfølgende år.

40


Torsdag 21. mars kl. 19.30  Konsertsalen

THE PLANETS! Dirigent: Ingar Bergby Richard Strauss: Don Juan Gustav Holst: The Planets

I samarbeid med den klassiske musikkutdannelsen ved universitetene i Agder og Stavanger har vi gleden av å fremføre det storslåtte verket The Planets, skrevet av engelskmannen Gustav Holst. Verket er inspirert av astrologi og de romerske gudene planetene er oppkalt etter. Resultatet har blitt syv satser fylt av dramatisk orkesterprakt, fine og maleriske klanger, samt storslagen melodikk der hver planet/gud får sin egen spesielle karakter. Helt enkelt noe av det heftigste man kan oppleve i en konsertsal! Før pausen får vi høre Richard Strauss’ tonale beskrivelse av den forførende og nådeløse livsnyteren Don Juan.

Kristiansand Symfoniorkester  Sesongen 2018/2019

41 41


Torsdag 28. mars kl. 19.30  Konsertsalen

Marc Soustrot

MAGISK ORKESTERKOLORITT! Dirigent: Marc Soustrot Nikolaj Rimskij Korsakov: Cappricio Espangol Russisk Påske, Ouverture Sheherazade

Den franske mesterdirigenten Marc Soustrot presenterer tre publikumsfavoritter av 175-årsjubilanten Nikolaj RimskijKorsakov, som er kjent for sin magiske evne til å male med hele orkesterpalettens skala av klangfarger. Rimskij-Korsakov opplevde mange eksotiske miljøer i sin karriere som sjøoffiser, noe som også gjenspeiles i musikken hans. Scheherazade bygger på historier fra den arabiske, kjente samlingen Tusen og en natt. I Capriccio Espagnol presenteres ulike spanske temaer og det gis plass til flere soloinnslag i orkesteret. Melodier fra den russisk-ortodokse liturgien skaper en høytidelig og beroligende atmosfære i konsertens innledningsverk, som i likhet med kveldens øvrige komposisjoner ble til i løpet av en intensiv skriveperiode i 1887–1888.

42


Torsdag 4. april kl. 19.30  Konsertsalen

HENNING KRAGGERUD: SOLIST OG KOMPONIST Dirigent: Per Kristian Skalstad Solist: Henning Kraggerud, fiolin Henning Kraggerud: Equinox

Denne kvelden byr vi på en spesiell konsertopplevelse der musikk og bilde virker sammen og skaper en fascinerende enhet når vår «artist in residence» Henning Kraggerud, supplert av KSOs strykere, framfører musikk han har skrevet selv. Equinox er den tilstanden der solen lyser direkte på ekvator, når dag og natt er globalt nesten like lange (jevndøgn). Equinox er også navnet på Henning Kraggeruds verk som består av fire konserter for fiolin og strykere – Ettermiddag, Kveld, Natt og Morgen. Alle konsertene er inndelt i seks postludier, det vil si 24 deler sammenlagt. Musikken er glad, trist, sprudlende og hjerteskjærende, og vandrer gjennom de 24 toneartene. Vi blir tatt med på en spennende reise jorden rundt der musikk og bilde beskriver 24 timer og 24 tidssoner.

Kristiansand Symfoniorkester  Sesongen 2018/2019

43


Torsdag 11. april kl. 19.30  Konsertsalen

Ann Helen Moen

Aleksander Nohr

Marko Letonja

EIN DEUTSCHES REQUIEM Dirigent: Marko Letonja Solister: Ann Helen Moen, mezzosopran Aleksander Nohr, baryton Kilden Vokalensemble Frikirkens Kammerkor Kristiansand Operakor Johannes Brahms: Ein Deutsches Requiem

Blant alle musikkhistoriens sakrale verk for kor og orkester står Johannes Brahms’ tyske rekviem i en særstilling. Musikken er varm og trøstende, og de syv satsenes symmetriske bueform gir en harmonisk og behagelig følelse. Valget av tekster gjenspeiler komponistens humanistiske og personlige religiøsitet og følger ikke den tradisjonelle messens struktur. Brahms’ tanke var å heller skrive et rekviem som trøst for de levende, enn et rekviem for de dødes sjeler. Han legger derfor vekt på troen på oppstandelse og unngår den katolske messens sterke fokus på den fryktede skjærsilden. Med Ein Deutsches Requiem etablerte den 36-årige Johannes Brahms seg som en av de aller fremste komponistene. Bare seks år etter urfremførelsen i Leipzig ble verket spilt for hundrede gang.

44


Lørdag 27. april kl. 13.00 og 15.30  Konsertsalen

FAMILIEKONSERT KSO OG DYREPARKEN Etter to morsomme og festlige felleskonserter med Dyreparken, der vi har fått lov til å leke med karakterer fra Hakkebakkeskogen, Kutoppen og med selveste Kaptein Sabeltann og gjengen hans, ser vi frem til den tredje forrykende konserten! Det blir spennende å se hvilke gjester fra Dyreparken som kommer til Kildens Konsertsal denne gang. Flott musikk, moro og fest blir det uansett!

Kristiansand Symfoniorkester  Sesongen 2018/2019

45


Torsdag 9. mai kl. 19.30  Konsertsalen

MOZART, BRAHMS OG STUTZMANN Dirigent: Nathalie Stutzmann W.A. Mozart: Symfoni nr. 25 Johannes Brahms: Tragisk Ouverture Symfoni nr. 4

46

Denne kvelden møtes to av musikkhistoriens største genier. Wolfgang Amadeus Mozarts 25. symfoni blir ofte knyttet til begrepet «Sturm und Drang» på grunn av sin rytmiske intensitet og kraftige vekslinger i dynamikk og uttrykk. Symfonien har en sterk karakter, og det kunstneriske uttrykket til den 17-årige superbegavelsen kommer her sterkt frem. I Johannes Brahms’ musikk smelter de klassiske og romantiske idealene sammen. Formsikkerhet og eleganse forenes med dype, emosjonelle uttrykk. I den 4. symfoniens innledning møter vi varme og søt nostalgi, men også motstand og en følelse av opprør. Den andre satsens melankolske skjønnhet kontrasteres av en forrykende scherzo i tredje sats, og symfonien avsluttes med en storslått og genialt utformet variasjonssats basert på et tema av Johann Sebastian Bach.


Fredag 17. mai kl. 14.00  Konsertsalen

FESTKONSERT PÅ NASJONALDAGEN! Dirigent: Peter Szilvay Solist: Ingeborg Gillebo, mezzosopran Seniorkoret Sølvstrupene Restauranten i Kilden åpner kl 12.00 Bordbestilling 90 22 94 12

Kristiansand Symfoniorkester holder tradisjonen levende med å holde konsert på nasjonaldagen. I år hilser vi mezzosopran Ingeborg Gillebo velkommen. Hun har meritter fra både Den Norske Opera og Metropolitan Opera House i New York. Som vanlig blir det norsk festmusikk, moro og allsang. Ta med din egen sangstemme og godt humør. Du rekker garantert borgertoget.

Kristiansand Symfoniorkester  Sesongen 2018/2019

47


Torsdag 6. juni kl. 19.30  Konsertsalen

SESONGFINALE MED NATHALIE STUTZMANN! Dirigent: Nathalie Stutzmann Georges Bizet: L’Arlésienne suite 1&2 Antonín Dvořák: Slaviske Danser 1,2,8 Maurice Ravel: Menuet Antique Un barque sur l’océan La Valse

Sesongavslutningen domineres av lekre små komposisjoner; rytmiske, mektige og sangbare, hovedsakelig fra Nathalie Stutzmanns hjemland Frankrike. George Bizet komponerte operaen Carmen, og musikken til skuespillet Piken fra Arles. Teaterstykket i seg selv ble en fiasko, men Bizets fargesprakende og illustrerende musikk har vist seg å ha en vedvarende vitalitet. De nasjonalromantiske Slaviske Danser ble Antonín Dvořáks gjennombrudd. I kveld får vi høre tre av de mest populære. Maurice Ravel bidrar med to raffinert orkestrerte pianoverk. En velklingende, antikk menuett med et impresjonistisk havmotiv og til slutt La Valse, en dans som ble komponert i 1920 i etterkrigstidens Paris med tilbakeblikk til den gylne Strauss-epoken i Wien.

48


Kristiansand Symfoniorkester  Sesongen 2018/2019

49


KAMMERKONSERTER

Å spille kammermusikk var før i tiden en fritidssyssel og en mulighet til å omgås sosialt. For en profesjonell orkestermusiker i dag, er det å spille i mindre grupper også en mulighet til fordyping og utvikling. I sesongen 18/19 blir det arrangert 8 kammerkonserter med musikere fra Kristiansand Symfoniorkester. Program og annen informasjon om kammerkonsertene finner du på kso.no.

50


BLI KILDENVENN OG FÅ MANGE GODE TILBUD!

100% 19.45

Telenor

lbud vennti Kilden

BLI K I L D E N! VENN 1

Nyheter fra Kilden først, direkte til din mobil og ut fra dine interesser Eksklusive tilbud på billetter, restplasser og generalprøver Mulighet til å kjøpe billetter før de legges i åpent salg SEND KILDENVENN TIL 2242 Kildenvenn er tilgjengelig i App Store (iOS) og Google Play (Android)

Kristiansand Symfoniorkester  Sesongen 2018/2019

51


52


Kristiansand Symfoniorkester  Sesongen 2018/2019

53


FIOLIN

Adam Grüchot (K) 1

Vakant (K) 1

Vakant (K) 2

Loussine Azizian Idsøe

Jonas Båtstrand

Sigmund Eikeset

Dorota Grüchot

Daniel Perek

Yuka Sato

Katarina Skogheim

Pål Svendsberget

BRATSJ

P.O. Lindberg (S)

54

Kjell Åge Stoveland (AS)

Vakant

(K) Konsertmester  (S) Solo  (AS) Alternerende solo  *) Gruppeleder  **)       


Armando Toledo Aribú *)

Lene-Marie Helland **)

Andrea Berglihn ***)

Maria Andrén

Lars Audun Hadland

Solveig Husebø

Svetlana Jelic

Lars Lunde

Britta Swanberg

Josine Van den Akker

Nataša Vidačić

Karen Walthinsen

Jane Patricia M. Kärner

Trygve Johan Simonsen

Piotr Slowik

Vakant

Kristiansand Symfoniorkester  Sesongen 2018/2019 Tutti-fiolin roterer på 1. og 2.fiolin.        Alternerende gruppeleder  ***) Nestgruppeleder  

55


CELLO

Leonardo Sesenna (S)

Ariel Alexis de Wolf (S)

Vakant

Erik Gösta Ilmari Zeppezauer (S)

John Harrison (AS)

Jan Mathiasson ***)

Anne Randi Haugejorden (S)

Nina Barkenes (S / AS)

Mamiko Miura

Stig Nordhagen (S)

Ingrid Wangsvik (AS)

Kari Ingelsrud

KONTRABASS

FLØYTE

KLARINETT

56

(K) Konsertmester  (S) Solo  (AS) Alternerende solo  *)      


Anne Karen Bræin

Jasper Havelaar

Wolfram Reinhold Kärner

Mari Marte Waaler Wærvågen

Kåre Michael Dalane

Alfred Matre

Roar Brostrøm (S)

Marion Walker (AS)

Torunn Irene Kristensen

Vakant

Odd Lyngstad (AS)

Thea Iselin Øyhus-Revlin

OBO

FAGOTT

Kristiansand Sesongen***) 2018/2019       Gruppeleder  **)Symfoniorkester  Alternerende gruppeleder  Nestgruppeleder

57


HORN

Simon Breyer (S)

Amanda Michelle Harrison (AS)

Hilde Lunde Garby

Jens Forus (S)

Eivind Bjørnevik (AS)

Trym Dalene

Vidar Løvbrøtte (S)

David Tellefsen

Ellen Fjørtoft (S) **)

Henning Seldal (S) **)

TROMPET

TUBA

SLAGVERK

58

(K) Konsertmester  (S) Solo  (AS) Alternerende solo  *)      


Ove Øgård-Repål

Leif Tore Strandbakken

TROMBONE

Vakant

Nils Tore Brunvatne (AS)

Thor-Arne Martinsen

HARPE

Johanna Engedal (S)

PAUKE

Thomas Hansen (S)

Kristiansand Sesongen***) 2018/2019       Gruppeleder  **)Symfoniorkester  Alternerende gruppeleder  Nestgruppeleder

59


KORBALKONG

KORBALKONG

KORGALLERI KORGALLERI

KORGALLERI

PODIUM

PARKETT

60


INNGANG PARKETT

INNGANG GALLERI 1M ETASJE

INNGANG BALKONG 2. ETASJE

1. ETASJE

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 HC HC HC

PARKETT

1 2 3 4 5

1 2 3 4 5 6 7 8

Kristiansand Symfoniorkester  Sesongen 2018/2019 HC HC

GALLERI

BALKONG INNGANG BALKONG 2. ETASJE

INNGANG BALKONG 2. ETASJE

INNGANG GALLERI 1M ETASJE

PODIUM

INNGANG GALLERI 1M ETASJE

1. ETASJE

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 INNGANG PARKETT

INNGANG GALLERI 1M ETASJE

INNGANG BALKONG 2. ETASJE

KORGALLERI

1 2 3 4 5

1 2 3 4 5 6 7 8

61


kontakt  Administrasjon Geir Rebbestad, direktør Birgit Lundmark, orkestersjef Hans Bodin, programsjef Kjersti Cecilia Petersson, notebibliotekar Borghild Løvbrøtte, orkesterregissør (Vakant), orkesterregissør

Besøks- og postadresse Kristiansand Symfoniorkester Kilden Teater- og Konserthus IKS Sjølystveien 2, 4610 Kristiansand kso@kilden.com Telefon (+47) 90 58 11 11 kilden.com, kso.no, facebook.com/KildenKrs

  kilden teater og konserthus  Kilden Teater- og Konserthus for Sørlandet IKS åpnet i januar 2012 og er Norges første offentlig finansierte kulturinstitusjon der teater, symfoniorkester, opera og kulturdrift er organisert i ett selskap med felles eierkonstellasjon, styre og ledelse. Enhetene Kilden Teater, Kristiansand Symfoniorkester, Kilden Opera og Kilden Kultur er organisert som avdelinger med egne ressurser. Staten, ved Kulturdepartementet, er største økonomiske bidragsyter og yter nærmere 70% av offentlige tilskudd. Det resterende kommer via en fordelingsnøkkel fra Kristiansand kommune, Vest-Agder fylkeskommune, Aust-Agder fylkeskommune og Grimstad kommune. Kristiansand kommune og Vest-Agder fylkeskommune står alene for finansieringen av Kilden Kultur. I 2017 opplevde 203 000 publikummere 874 konserter, forestillinger og arrangement i Kilden, utført av et mangfoldig lag som representerer 254 årsverk og 25 nasjonaliteter.

  kildens bidragsytere 

  kildens eiere 

Kristiansand kommune, Vest-Agder fylkeskommune, Aust-Agder fylkeskommune og Grimstad kommune

 hovedsamarbeidspartner 

 Samarbeidspartnere 

 kolofon  Utgiver: Kilden Teater- og Konserthus for Sørlandet IKS Redaksjon: Kristiansand Symfoniorkester / programsjef Hans Bodin Design: Op design Utgivelse: 2. opplag, juni 2018 Trykk: 07 Sør, Kristiansand Forbehold om programendringer og trykkfeil. 2018 © Kilden Teater- og Konserthus IKS

62


S

tøtt ditt symfoniorkester Kristiansand Symfoniorkester har utviklet seg til et ekte kvalitetsorkester, og lar oss oppleve glede, skjønnhet og entusiasme fra første til siste takt. Venneforeningen Crescendo er et tilbud til deg som vil støtte orkesteret og lære mer om musikkens verden.

Få rabatt på utvalgte konserter!

Venneforening for Kristiansand Symfoniorkester

Medlemskap i Crescendo koster kr 200 pr. år. Som medlem blir du invitert til førsnakk, besøk backstage og mange andre arrangementer. Har du konsertabonnement, er medlemskap i Crescendo gratis. Følg oss på Facebook og meld deg inn på crescendokristiansand.no Venneforeningen Crescendo er etablert av Arne Bang, Elfie Dørum, Kjetil Nordhus, Marit Sæther, Preben Tellefsen og Tulla Wahlstedt.

Profile for Kilden Teater og Konserthus

Kristiansand Symfoniorkester sesongprogram 2018-2019  

Kristiansand Symfoniorkester sesongprogram 2018-2019