Page 1

Velkomm en u t av h ve r d a g e n!

Sesongprogram 2017 / 2018

KILDEN TEATER OG KONSERTHUS


INNHOLD Velkommen til en ny sesong

2-3

Sjefdirigent Giordano Bellincampi

4-5

Velkommen ut av hverdagen rent praktisk

6-7

Konsertkalender

8-9

Abonnementsserier og priser

9

Konserter høsten 2017

10 - 22

Konserter våren 2018

26 - 44

Abonnementsserier

45 - 53

Kammerkonserter

54 - 55

Musikere

58 - 63

Konsertsalen - salkart

64 - 65

Kontakter / adresse

66

Kilden Teater- og Konserthus

67

VELKOMMEN TIL EN NY SESONG MED KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER! Tiden går fort når man har det gøy, pleier man å si. Det gjelder i høyeste grad når man uke etter uke får oppleve hvordan et orkesterkollektiv med svært dyktige og ambisiøse musikere fra 15 land og fire verdensdeler, stadig tar kvalitative steg framover og tar imot kunstneriske utfordringer med stor seriøsitet og entusiasme. Men ingen orkestre utvikles uten sin sjefdirigent. 2017/ 2018 er Giordano Bellincampis siste sesong som sjefdirigent for Kristiansand Symfoniorkester. Han har løftet orkesteret opp til internasjonalt nivå. 70 profesjonelle og sterkt motiverte musikere har flyttet sin kunstneriske innflytelse fra region til nasjon og videre ut i Europa. Dette er i stor grad Giordano Bellincampis fortjeneste. Maestro Bellincampi er en svært seriøs dirigent, alltid ekstremt godt forberedt, med stor integritet i sin interpretasjon og tolkning. Med sin brede erfaring har han lagt opp repertoarutviklingen på en måte som har gjort at Kristiansand Symfoniorkester har hatt en markant kunstnerisk progresjon og fått etablert det repertoaret som er nødvendig for fortsatt utvikling og vekst.

2


Parallelt merker vi omgivelsenes reaksjoner på orkesterets utvikling. Flere internasjonalt forankrede dirigenter og solister viser stor interesse for, og glede over, å få musisere med KSO. NRK Klassisk retter sin oppmerksomhet mot Kilden og KSO, og interessen fra plateselskaper har økt kraftig. I inneværende sesong 2016/ 2017 gjør KSO to CD-innspillinger med norsk og tysk musikk. Vi fortsetter å foredle den klassiske, symfoniske musikken sammen med Giordano Bellincampi ved at han fortsetter som æresdirigent med cirka to produksjoner per sesong fra og med 2019/ 2020. En stor takk for arbeidet ditt, Giordano! Vi ses igjen! I spilleåret 2017 / 2018 kommer KSO til å spille konsertant opera og fungere som ballettorkester i forbindelse med Balletto di Milanos gjestespill i Kilden Teater og Konserthus med Tsjaikovskijs udødelige Nøtteknekkeren. Men hovedvekten ligger naturligvis på konsertvirksomheten. Her finner man flere programmer med sammensatt tematikk; alt fra filmmusikkikonet John Williams til manifestasjonen av Komponistforeningens 100-årsjubileum. Spesielt stolte er vi over å kunne presentere flere av våre fremste norske solister og dirigenter. Truls Mørk, Tine Thing Helseth, Guro Kleven Hagen, Christian Ihle Hadland, Eivind Stefan Sköld sammen med sjefdirigent Giordano Bellincampi Aadland, Eivind Gullberg Jensen, Ingar Bergby og ikke minst fiolin-nestor Arve Tellefsen. Sistnevnte tilbringer en hel kveld i Kildens konsertsal med KSO og et forhåpentligvis fulltallig publikum. Stefan Sköld direktør Kristiansand Symfoniorkester

3


SJEFDIRIGENT GIORDANO BELLINCAMPI Giordano Bellincampi er sjefdirigent for både Auckland Philharmonia, Duisburg Philharmonic og Kristiansand Symfoniorkester. Han ble født i Italia og flyttet til København i ung alder. Her startet han sin karriere som trombonist i Det Kongelige Kapel før han hadde sin debut som profesjonell dirigent i 1994. Tidligere har Bellincampi vært sjefdirigent for orkesteret I Pomeriggi Musicali i Milano, Den Jyske Opera (2005-2013) og Copenhagen Phil ( 2000-2006). Fra 1997 til 2000 var han også sjefdirigent for Athelas Sinfonietta Copenhagen, det ledende samtidsensemblet i Danmark. I sesongen 2016/17 gjester Bellincampi Sinfonia Lahti, orkestrene til Göteborgsoperan og Staastheater Kassel, Tiroler Symphonieorchester Innsbruck og Toldeo Symphony Orchestra. Med Duisburg Philharmonic Orchestra leder an gallaforestillinger av Wagners opera- og orkestermusikk som markerer gjenåpningen av orkesterets hjem i Mercatorhalle Duisburg, samt program som spenner fra Cherubini til Ligeti. Giordano Bellincampi har utmerket seg innen operafeltet siden han hadde sin debut med Den Kongelige Opera i København med La Bohème i år 2000. Han har siden den gang dirigert mange av de store italienske verkene med Den Kongelige Opera, da med spesielt fokus på Puccini og Verdi. I tillegg ledet han deres kritikerroste produksjon av Aida ved åpningen av det nye operahuset i 2005. Han har også ved en rekke anledninger opptrådt med Deutsche Oper am Rhein. Bellincampis omfattende diskografi inkluderer en rekke innspillinger for plateselskapene DaCapo og Marco Polo. Her finner vi verk av danske komponister fra den klassiske epoken til nåtiden; Holmboe, Lumbye, Joachim Andersen og Per Nørgård, i tillegg til den første innspillingen som er gjort av Weyses opera Sovedrikken. Bellincampi har også spilt inn italienske opera-arier med Liping Zhang og Praha Symfoniorkester, Nielsens tredje symfoni for EMI Classics, samt verk av Svendsen og Walton. Hans første innspilling med Duisburg Philharmonic - Nielsens fiolinkonsert og solist Kolja Blacher - ble utgitt i 2016. Som studielektor ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium er Giordano Bellincampi dedikert til arbeidet med å utdanne kommende generasjoner av orkestermusikere og dirigenter. Han gir også jevnlig «master classes» og er jurymedlem i en rekke internasjonale dirigentkonkurranser. I 2010 ble han utnevnt til ridder av Dannebrogordenen, en utmerkelse tildelt av den danske kongefamilien for tjenester til den danske kulturen. Han fikk også tittelen Cavaliere av presidenten i Italia for hans internasjonale promotering av italiensk musikk.

4

https://imgartists.com/roster/giordano-bellincampi/ Foto; Kjartan Bjelland


5


VELKOMMEN UT AV HVERDAGEN - RENT PRAKTISK Kilden Teater og Konserthus

Kristiansand Symfoniorkester (KSO) er et av Norges syv profesjonelle symfoniorkestre og består av 70 heltidsansatte musikere fra 15 ulike nasjoner. Orkesteret har siden åpningen i 2012 vært en del av Kilden Teater og Konserthus, sammen med Kilden Teater og Kilden Opera. Denne muligheten for fellesskap og deling av ressurser bidrar til egenart og nyskapende kunst. KSO har et tett samspill med de andre avdelingene i Kilden. De fungerer bl.a. som orkester for opera- og musikaloppsetningene til Kilden Opera og Kilden Teater. Orkesteret samarbeider også med Kilden Dialog om prosjekter som skal nå ut til alle og trekke flere med til å skape kunst. Noen øyeblikk varer livet ut. Symfonisk musikk treffer oss mennesker på steder der ord ikke strekker til. Orkesterets visjon er å invitere deg ut av hverdagen for noen timer, så du kan gå inspirert og beriket tilbake.

Billetter / Abonnement

Vi tilbyr fem ulike abonnementspakker med inntil 40% rabatt. Pakkene er tilpasset ulikt publikum, blant annet med en serie beregnet på nye lyttere. Konsertabonnenter kan også kjøpe billetter til operagallaer og teaterforestillinger i Kilden-serien til 25% rabatt. Se oversikt over abonnementspakkene fra side 45. Billetter og abonnementer kan kjøpes på billettkontoret i Kilden (foajéen), Tlf: 90 58 11 11 eller epost; billett@kilden.com. Du kan også kjøpe på kilden.com.

Billettkontor

Adresse: Kilden Teater og Konserthus, ved Odderøya (Sjølystveien 2). Åpningstider: Mandag kl 11-15, Tirsdag - Fredag kl 11-17, Lørdag kl 11-15. Søndag stengt. Billettkontoret er åpent til siste konsert starter. Telefon er betjent fra kl 12.

Programinformasjon

Vi tilbyr gratis førsnakk i forkant av de fleste konserter. Dette varer i rundt 20 minutter og holdes av gjestende solister, dirigenter eller medvirkende musikere. Noen dager før hver konsert trykkes et gratis program som også blir publisert på våre hjemmesider. På kilden.com finner du informasjon om musikken, medvirkende og kan lytte til tilgjengelig verk på Spotify.

6


Servering i Kilden

I foajeen ligger Kast Loss hvor du kan spise lunsj, middag eller nyte omgivelsene med noe godt i glasset. I barene serveres kaffe, mineralvann, øl, vin og diverse snacks. Her kan du også bestille drikke til pausen, slik at du unngår kø. Åpningstider: Som billettkontor, eller til siste konsertstart. Bordbestilling: Du kan bestille på tlf 902 29 412 eller epost: kast.loss@kilden.com. Det er lov til å ta med drikke fra barene eller Kast Loss inn i konsertsalen, med mindre det gis varsel om annet.

Konsertritualer

Konsertsalen har svært god akustikk - uavhengig av hvor du sitter. Det finnes også hørselsslynge og plasser for rullestoler. Våre konsertverter hjelper deg med å finne riktig plass. Dørene til salen åpnes 15 minutter før konsertstart. Da varmer orkesterets musikere opp individuelt på podiet. Før konserten begynner, reiser konsertmesteren seg (gruppeleder for 1. fiolin) og gir beskjed til 1. oboisten om å gi stemmetone. De ulike seksjonene kontrollerer at stemming er ok. Dirigenten gjør entré og orkesteret hilser velkommen ved å reise seg. Dirigenten hilser symbolsk på orkesteret ved å ta konsertmesteren i hånden. Konsertene varer normalt i ca 2 timer, inkludert pause. Mobiltelefoner skal settes på lydløs eller helst være slått helt av. Det er ikke tillatt å fotografere eller filme under konserten. Det er ingen kleskode til klassiske konserter. - Kom som du er!

Applaus

Det vanligste spørsmålet om klassiske konserter gjelder applausen. Når skal man klappe og hvorfor er det slik? Mange av verkene som spilles inneholder flere deler, eller «satser» som det heter. Gjennom mange hundre år har det utviklet seg en tradisjon for at det er stille mellom satsene og applaus først når hele verket er ferdigspilt. Dette handler ikke om etikette, men rett og slett om å bevare en stemning slik at opplevelsen av musikken blir sterkere. Stillheten mellom satsene forsterker atmosfæren, bygger opp en behagelig helhetsfølelse og gjør det lettere å flyte inn i musikken.

7


KONSERTKALENDER 2017 / 2018 33 Tors 33 Lør 34 Ons 34 Tors 35 Tors 37 Lør 38 Tirs 38 Tors 38 Lør 39 Tors 41 Lør 42 Tors 43 Tors 44 Ons 45 Tors 48 Lør spilles til 02 Ons 02 Tors 02 Fre 02 Lør 03 Tors 04 Lør 05 Tors 06 Tors 07 Tors 09 Tors 10 Tors 11 Tors 11 Fre 12 Tors 14 Lør 15 Tors 16 Tors 17 Tors 18 Tors 18 Fre 20 Tors 21 Tors 22 Tors 8

17. aug 19. aug 23. aug 24. aug 31. aug 16. sept 19. sept 21. sept 23. sept 28. sept 14. okt 19. okt 26. okt 1. nov 9. nov 2. des 20. des 10. jan 11. jan 12. jan 13. jan 18. Jan 27. jan 1. feb 8. feb 15. feb 1. mars 8. mars 15. mars 16. mars 22. mars 7. apr 12. apr 19. apr 26. apr 3. mai 4. mai 17. mai 24. mai 31. mai

Konsertsalen Arendal Kulturhus Konsertsalen Konsertsalen Konsertsalen Konsertsalen Konsertsalen Konsertsalen Konsertsalen Konsertsalen Konsertsalen Konsertsalen Konsertsalen Konsertsalen Konsertsalen Teater- og Operasalen Teater- og Operasalen Konsertsalen Arendal Kulturhus Konsertsalen Konsertsalen Konsertsalen Konsertsalen Konsertsalen Konsertsalen Konsertsalen Konsertsalen Konsertsalen Arendal Kulturhus Konsertsalen Konsertsalen Konsertsalen Konsertsalen Konsertsalen Konsertsalen Konsertsalen Konsertsalen Konsertsalen Konsertsalen Konsertsalen

Side

Smakebiter 2017 / 2018 10 Smakebiter 2017 / 2018 (Arendalsuka) 10 John Williams - Filmmusikkens mester! 11 John Williams - Filmmusikkens mester! 11 Sesongåpning: Truls Mørk spiller Dvořák 13 La Traviata, Premiere (Kilden Opera) 14-15 La Traviata 14-15 La Traviata 14-15 La Traviata 14-15 En kveld med Arve Tellefsen 16 Skrotsymfonien - familiekonsert 17 Italia! 18 Skjønn musikk fra urolige tider 19 Fædrelandsvennens Ønskekonsert 20 Norsk, nytt og klassisk 21 Nøtteknekkeren, Premiere 22-23 Nøtteknekkeren 22-23 Nyttårskonsert: Bernstein on Broadway 26-27 Nyttårskonsert: Bernstein on Broadway 26-27 Nyttårskonsert: Bernstein on Broadway 26-27 Nyttårskonsert: Bernstein on Broadway 26-27 Beethovens pianokonsert nr 1 28 Barnas Kildendag 29 Fire wienske mestere! 30 Mahlers 5. symfoni 31 Tine Thing Helseth 32 Bel Canto! Operagalla 33 Tsjaikovskijs 5. symfoni 34 Ung klassisk 35 Ung klassisk 35 Fra den nye verden 36 Familiekonsert 37 Christian Ihle Hadland spiller Beethoven 38 Guro Kleven Hagen 39 Symfonisk Flamenco! 40 Helene Bøksle og Espen Grjotheim 41 Helene Bøksle og Espen Grjotheim 41 17. mai festkonsert 42 Landet rundt Moldau 43 Grand Finale 44


ABONNEMENTSERIER / PRISER

Abonnementserie Fri entré for abonnenter

❶❷❸ ❺❻ ❶❷❸ ❺ ❶❷❸ ❺❻ ❶❷❸ ❺❻ ❶❷❸ ❺❻ ❶ ❹❺

❶❷

❺❻ ❶❷❸❹❺❺❻ ❶❷

❻ ❻ ❶ ❶ ❶ ❶❷❸ ❺ ❶ ❹❺ ❶❷ ❺ ❶ ❸ ❺ ❶ ❺❻ ❶❷ ❹❺ Fri entré for abonnenter

❶❷❸

❶❷ ❶ ❸ ❶❷

❺ ❺ ❺ ❹❺❻ ❹❺❻

❶ Gullserien (19 konserter, 40% rabatt) 4.850 ❷ Stor serie (12 konserter, 35%) 3.210 ❸ Liten serie (8 konserter, 30%) 2.350 ❹ Første Klassisk - serie for nye lyttere (5 kons, 25%) 1.640 ❺ Plukk og miks (velg 6-9 konserter) 25% rabatt ❻ Kilden-serien 25% rabatt Les mer om våre abonnementsserier og betalingsløsninger ‘i takt med musikken’ på side 45-53.

Billettpriser

Konserter i løssalg Smakebitkonsert John Williams Sesongåpning La Traviata Arve Tellefsen Skrotsymfonien Ønskekonserten Nøtteknekkeren Nyttårskonserten Bel Canto! Operagalla Bøksle / Grjotheim 17. mai festkonsert

Ordinær Honnør Student 375 325 200 100 100 100 225 225 225 375 - 475 325 - 425 200 - 250 325 - 550 275 - 500 175 - 285 375 - 475 325 - 425 200 - 250 100 100 50 375 - 475 325 - 425 200 - 250 300 - 500 250 - 450 165 - 260 450 - 550 500 - 400 235 - 285 375 - 475 325 - 425 200 - 250 450 - 550 400 - 500 235 - 285 300 250 165

Kildenbilletten (Rad 1 og 2) 100 100 100 Studenter på korgalleri 100

Grupperabatter 10-19 personer Over 20 personer Full sal

10% 20% 25%

Alle priser inkl. billettavgift.

Kildenvenn 1

❶ ❸ ❶❷

❺ ❺

Bli KILDENVENN. Få eksklusive tilbud og rabatter. Mer informasjon på siste side. 9


Uke 33 | Torsdag 17. august 19.30 - Konsertsalen Lørdag 19. august - Arendal Kulturhus 17.00 (Arendalsuka)

Smakebiter fra sesongen 2017 / 2018 Dirigent: Lars Thomas Holm Alle interesserte og nysgjerrige inviteres til en konsert som inneholder et utvalg av musikken som vil bli fremført i sesongen 2017/2018. Konserten har en varighet på ca 75 minutter. Noen av orkesterets musikere vil selv presentere verkene, og det blir også anledning til bar-mingling med musikere og øvrige ansatte etter konserten. Før konserten vil hele sesongen bli presentert av KSOs ledelse i en komprimert versjon på 30 minutt i Multisalen. Kast Loss har spesialtilbud i anledning kvelden og det blir musikk i mindre format i foajéen. Fri entré for abonnenter og Kildenvenner (Bli Kildenvenn - se siste side). Billetter må bestilles på kilden.com eller hentes på billettkontoret.

10

1

Billettpris 100 http://www.nordicartistsmanagement.com/artists/lars-thomas-holm


Uke 34 | Onsdag 23. august 19.30 og tordag 24. august 18.00 og 20.30 Konsertsalen

John Williams - Filmmusikkens mester! Dirigent: Christopher Nobin

Musikk fraStar Wars, Indiana Jones, E.T, Harry Potter, Haisommer, Schindlers Liste m. fl. KSO hyller filmmusikkens ukronede konge, John Williams, nominert til 50 Oscars, 64 Grammy-priser og 20 Golden Globes. Blant de hundretalls film- og tvproduksjonene han har skrevet musikk til gjennom årene, blir noen stående som tidenes mest suksessrike. Karrieren som har vart i snart seks tiår, skjøt ordentlig fart på 1970-tallet gjennom samarbeidet med Steven Spielberg på filmer som Haisommer og Star Wars. På denne konserten får vi høre flere av disse klassikerne i tillegg til senere års suksesser som The Terminal og Lincoln. Konserten varer i cirka 70 minutter uten pause.

1

Billettpris 225

11


ABONNENT OG VERV EN VENN SESONGPROGRAM 2017BLI / 2018 - OG FÅ ET GAVEKORT PÅ 10% AV VERVEBELØPET Vervekampanjen gjelder verving av nye abonnenter (ikke vært abonnent i sesongen 2015 / 2016). Verver må ha tegnet abonnement for 2016 / 2017. Gavekort sendes når ny abonnent har innbetalt. Gavekortet er gyldig til 1. august 2017 og kan benyttes til Kildens egne produksjoner (Agder Teater, Opera Sør og KSO) samt i Kafé Kast Loss. Verv her: kilden.com/kso/verv Kampanjeperioden avsluttes torsdag 1. september.

Velkomm en u t av h ve r d a g e n! ABONNEMENT I KILDEN BETAL I TAKT MED MUSIKKEN - DEL OPP DIN BETALING Ved kjøp av abonnement kan du selv bestemme om du vil betale abonnementet med en gang, eller dele opp beløpet i fire eller ti takter. Eneste betingelse vi setter er at kjøpet må være betalt før siste konsert i abonnementet. 12

Les mer på side 45.


Uke 35 | Torsdag 31. august 19.30 Konsertsalen

❶❷❸❺❻

Sesongåpning: Truls Mørk spiller Dvořák Dirigent: Giordano Bellincampi Solist: Truls Mørk, cello Richard Wagner: Ouverturen til Mestersangerne i Nürnberg (9’) Antonín Dvořák: Konsert for cello og orkester (40’) Ludwig van Beethoven: Symfoni nr 5 (31’) Cellisten Truls Mørk har i flere tiår vært etablert i det øverste sjiktet av den klassiske musikkverdenens ledende instrumentalister. I sesonginnledningen har vi gleden av å oppleve ham i Dvořáks mesterkonsert fra 1895, fylt av senromantisk, melodisk sødme og drama. Vi åpner med Wagners grandiose Ouverture til Mestersangerne i Nürnberg. Etter pausen framføres musikkhistoriens kanskje mest velkjente og ikoniske verk; Beethovens såkalte Skjebnesymfoni. Dens korte innledning er blitt et symbol på begrepet klassisk musikk. En gedigen start, ikke sant?

Billettpriser Ordinær 375-475 | Honnør, sone 325-425 | Student 200-250 Barn under 16: Gratis i følge med betalende voksen

13


Uke 37-38 | Premiere lørdag 16. september 18.00 ❶❷❸❺❻ Spilles også tirsdag 19., torsdag 21, og lørdag 23. september Konsertsalen

Kilden Opera inviterer til festkonsert La Traviata Kristiansand Symfoniorkester Dirigent: Giordano Bellincampi Solister: Kari Postma, Audun Iversen, Adam Frandsen m.fl Sammensatt kor Giuseppe Verdis La Traviata - den villedede kvinne - har alle ingredienser som skal til for å toppe listen over verdens mest populære operaer; kjærlighet, intriger, skam, penger og makt i det 19. århundres Frankrike. Og den har uendelig vakker musikk som spenner fra den fengende drikkevisen Brindisi til berørende arier. Etter suksessen med en konsertant Rigoletto i 2015, setter vi igjen opp en stor Verdi-opera i KildenTeater og konserthus sin konsertsal. Vi tror fantastiske solister, orkester, stort kor og enkel regi vil gi publikum en stor operaopplevelse. La Traviata synges på italiensk, men tekstes på norsk.

14

1

Billettpriser Ordinær 325-550 | Honnør, sone 275-500 | Student / barn 175-285 Fotos: DBO&B, crescendiartists.com


La Traviata La Traviata er en opera i tre akter av Giuseppe Verdi. Akt to består av to scener. En kan derfor finne operaen omtalt som fireakters. Librettoen av Francesco Maria Piave er basert på romanen La dame aux Camelias (Kameliadamen) av Alexandre Dumas d.y. Den anerkjennes som en av operahistoriens fremste operaer, og har en enorm popularitet.

Operaen ble først oppført 6. mars 1853 i Teatro La Fenice i Venezia, men var først en fiasko. Etter hvert oppnådde den imidlertid en svært stor popularitet. Operaen handler kort og godt om selskapsdamen Violetta Valery, og hvordan den fornemme faren (Giorgio Germont) til hennes kjæreste (Alfredo) forsøker å presse henne til å avslutte forholdet. Det vil skape skandale at sønnen er sammen med en selskapsdame. Violetta blir dødssyk, men alle rekker å tilgi hverandre før hun dør. For å forstå historien må man ha et visst overblikk over 1800-tallets seksualmoral og visse realiteter i datidens England og Frankrike; Det var ganske vanlig for overklassens menn å ha elskerinner fra lavere klasser som de støttet økonomisk. Virksomheten lar seg utvilsomt klassifisere som prostitusjon, dog var det ikke snakk om gateprostituerte. Dette var profesjonelle selskapsdamer. Ikke ulikt dagens eskorter som ledsager sine kunder på festligheter og andre anledninger. 15


Uke 39 | Torsdag 28. september 19.30 Konsertsalen

❶❹❺

En kveld med Arve Tellefsen Dirigent: Bjarte Engeset Solist og konferansier: Arve Tellefsen Musikk av Ole Bull, Jean Sibelius, Charlie Chaplin m. fl. Velkommen til en spesiell konsertkveld med den levende legenden Arve Tellefsen. Han er en av vår tids ledende fiolinister og har hatt stor suksess som solist, konsertmester og kammermusiker. Hans lange karriere har ført ham verden over. I tillegg til å høre ham spille, får vi også høre ham fortelle om musikerlivet sitt, mennesker han har møtt og kanskje også en og annen anekdote. KSO bidrar med noen av Arves favorittverk og også musikk som har hatt en spesiell betydning på den spennende og unike livsreisen hans.

16

Billettpriser Ordinær 375-475 | Honnør, sone 325-425 | Student 200-250 Barn under 16: Gratis i følge med betalende voksen


Uke 41 | Lørdag 14. oktober 15.00 Konsertsalen

Skrotsymfonien - familiekonsert Dirigent: Andreas Hanson Solist: Erik Petersen Velkommen til en merkelig og spennende konsert hvor du møter musiker og komponist Erik Petersen som sammen med KSO fremfør sin egen komposisjon hvor han spiller på en sykkel, glass og kleshengere. I tillegg danner en mindre gruppe fra KSO seg til et solistensemble som spiller på ski, radioapparat, flasker, hagestol osv. Vakker, “crazy” og moro!

1

Billettpris 100 | Barn 50

17


Uke 42 | Torsdag 19. oktober 19.30 Konsertsalen

Italia! Dirigent: Giordano Bellincampi Solist fra Kristiansand Symfoniorkester: Leonardo Sesenna, cello Ottorino Respighi: Antiche Arie e Danze Suite 3 19’) Richard Strauss: Romance for solo cello (12’) Ottorino Respighi: Adagio con Variazoni (8’) Felix Mendelssohn: Symfoni nr 4 - Den Italienske (27’) Orkesterets to italienere, sjefdirigent Bellincampi og solocellist Sesenna, står i sentrum av denne konserten der innholdet bærer sterkt preg av deres hjemland. Ottorino Respighi er kjent for sin fargerike orkestrering og sitt melodiøse, romantiske tonespråk. Han bidrar her med en historisk tilbakeskuende orkestersuite og et flott variasjonsverk for cello og orkester. Leonardo Sesenna framfører også Italia-vennen Richard Strauss’ både finstemte og dramatiske Romance. Avslutningsvis spilles Mendelssohns muntre og sprudlende symfoni, full av inspirasjon fra en italiensk reise med besøk i Roma, Venezia og Firenze.

18

Billettpriser Ordinær 375 | Honnør 325 | Student 200 Barn under 16: Gratis i følge med betalende voksen - Foto: Anders Frode Marum / Kilden

❶❷❺❻


Uke 43 | Torsdag 26. oktober 19.30 Konsertsalen

❶❷❸❹❺

Skjønn musikk fra urolige tider Dirigent: Rumon Gamba Solist: Karen Gomyo, fiolin Pavel Haas: Study for Strings (8’) Benjamin Britten: Fiolinkonsert (31’) Aaron Copland: Letter from Home (7’) Dmitrij Sjostakovitsj: Symfoni nr 9 (27’) Rumon Gamba har satt sammen et program med musikk fra 2. verdenskrig. Den japansk-fransk/kanadiske fiolinisten Karen Gomyo er solist i Brittens fiolinkonsert der skjønnhet, vemod og sinne forenes på en fascinerende måte. Coplands Letter from home er et enkelt og sentimentalt symfonisk verk som illustrerer hjemlengselen hos en soldat som er stasjonert langt hjemmefra. Sjostakovitsj’ korte og ironiske 9. symfoni, skrevet på slutten av krigen, var langt fra den storslagne seiershyllesten som Josef Stalin hadde ventet seg. Den tsjekkiske komponisten Pavel Haas’ korte stykke for strykere ble urframført i konsentrasjonsleiren i Theresienstadt og har levd videre etter krigen, noe som ikke ble komponisten forunt.

Billettpriser Ordinær 375 | Honnør 325 | Student 200 | Barn under 16: Gratis i følge med betalende voksen http://www.rumongamba.com - Foto: Andreas Nilsson | http://karengomyo.com

19


Uke 44 | Onsdag 1. november 19.30 Konsertsalen

Dirigent: Per-Kristian Skalstad

Fædrelandsvennen og Kristiansand Symfoniorkester har den store gleden av å ønske hjertelig velkommen til nok en utgave av Ønskekonserten. Nøyaktig hvilke klassiske mesterverk som skal fylle Kilden er det DU som bestemmer. I løpet av høsten vil Fædrelandsvennen presentere både de ulike alternativene du kan velge mellom, og hvordan du avgir din stemme. Velkommen til en vellydende, fullpakket helaften med klassiske favoritter!

20

Billettpriser Ordinær 375-475 | Honnør 325-475 | Student 200-250 Barn under 16: Gratis i følge med betalende voksen - http://www.skalstad.com


Uke 45 | Torsdag 9. november 19.30 Konsertsalen

❶❷❺

Norsk, nytt og klassisk Dirigent: Ingar Bergby Solist: Peter Herresthal, fiolin Ørjan Matre: Resurgence (11’) Eivind Buene: Fiolinkonsert (23’) Urfremførelse Olav Berg: Poseidon (12’) Alf Hurum: Bendik og Aarolilja (22’) Tre generasjoner norske tonekunstnere er representert når KSO, under ledelse av Ingar Bergby, retter oppmerksomheten mot Norsk Komponistforenings 100-årsjubileum. Som seg hør og bør står en urfremførelse på programmet. Peter Herresthal, en av våre aller fremste tolkere av samtidsmusikk, er solist i Eivind Buenes fiolinkonsert fra 2013. Vi hører også Olav Bergs stemningsfulle og klangfulle Poseidon fra 1982. Ørjan Matres Resurgence innleder konserten. Verket er skrevet til KSO og tilpasset vår konsertsals arkitektur og akustikk. Alf Hurum, kalt den første norske impresjonisten, får avslutte med sitt fargerike tonedikt fra 1923, basert på den vakre, men sørgelige folkesagaen om de unge og forelskede Bendik og Aarolilja.

Billettpriser Ordinær 375 | Honnør 325 | Student 200 | Barn under 16: Gratis i følge med betalende voksen http://www.peterherresthal.com

21


Uke 48-51 | Premiere lørdag 2. desember 15.30 ❻ Spilles også 5., 6., 7., 8., 9.,12., 13., 14., 15., 16., 19. og 20. desember hverdager 18.00, lørdager 15.30 Teater- og Operasalen Kilden inviterer til Peter Tsjaikovskijs ballett for hele familie

Nøtteknekkeren

Dansere fra Balletto di Milano og Sharrons Dansestudio Kristiansand Symfoniorkester - Dirigent: Ingar Bergby Koreograf: Federico Veratti Scenograf: Marco Pesta Kostymedesigner: Sartoria Teatrale Bianchi Lysdesigner: Dario Rossi Nøtteknekkeren handler om Clara som på julaften får en dukke i form av en nøtteknekker og deretter opplever - eller drømmer - at hun forminskes til dukkens størrelse. Hun blir med i en kamp mellom lekene, ledet av nøtteknekkeren og sinte mus. Etter å ha stukket av med seieren forvandles nøtteknekkeren til en stilig prins. Han og Clara flytter til Snølandet og deretter til Sukkerfeens rike der trærne bugner av kandisert frukt og elver av appelsinjuice flyter gjennom landskapet. De blir tatt godt imot i palasset der det vanker diverse underholdning. Etterhvert våkner Clara opp i hjemmet sitt og innser at alt har vært en drøm - eller?

Varighet: 1 time og 50 minutter inkl pause (25 min)

22

1

Billettpriser Ordinær 300-500 | Honnør 250-450 | Student / barn 165-260 Foto: Balletto di Milano / Carla Moro & Aurelio Dessì


23


24


25


Uke 02 | Onsdag 10., fredag 12. og lørdag 13 januar 19.30 Konsertsalen Torsdag 11. januar 19.00 Arendal Kulturhus

Nyttårskonserten 2018 Bernstein on Broadway Dirigent: Case Scaglione Solist / konferansier: Evelyn Jones I musikkåret 2018 kommer 100-årsjubileet av Leonard Bernstein til få oppmerksomhet over hele verden. KSO går høyt ut og innleder feiringen med en forestilling som helt og holdent vies den geniale komponisten, dirigenten og pedagogen. Bernstein hadde en unik evne til å bevege seg fritt mellom ulike sjangre, stiler og uttrykk. På denne nyttårskonserten har vi fullt fokus på hans suksesser på Broadway, West Side Story, On the Town, og Candide m. fl. Primus motor og skaper av showene er Evelyn Jones, en av Skandinavias mest meritterte og allsidige musikalartister med sterk scenisk utstråling og fantastisk sangstemme.

26

Billettpriser Ordinær 450-550 | Honnør 400-500 | Student / barn 235-285 http://www.evelynjons.com - Foto, Kilden: Anders Martinsen


27


Uke 03 | Torsdag 18. januar 19.30 Konsertsalen

❶❷❸❺

Beethovens pianokonsert nr 1 Dirigent: Eivind Aadland Solist: Pavel Kolesnikov, piano Rolf Martinsson: Shimmering Islands (12’) Urfremførelse Ludwig van Beethoven: Pianokonsert nr 1 (36’) Jean Sibelius: Symfoni nr 5 (30’) Beethovens pianokonsert nr.1 framføres i kveld av den russiske kometen Pavel Kolesnikov, som er i full gang med sin verdenskarriere. Pianokonserten har en klar påvirkning fra Mozart og Haydn, men er likevel dramatisk utformet og harmonisk fargelagt på en personlig måte av den 27-årige Beethoven. Dirigent, nestor Eivind Aadland, innleder med et nyskrevet verk av Rolf Martinsson. Sistnevnte er en ledende og internasjonalt framført komponist. Aadland avslutter med Sibelius’ 5. symfoni som fikk sin endelige versjon i 1919. Her møter lytteren episk, grandios, men samtidig jordnær og håpefull musikk. Den oppstod som en reaksjon mot senromantikkens kompleksitet og svulstighet. Som en kritiker uttrykte det; Da andre blandet cocktailer, bød Sibelius på det reneste kildevann.

28

Billettpriser Ordinær 375 | Honnør 325 | Student 200 | Barn under 16: Gratis i følge med betalende voksen http://maestroarts.com/artists/eivind-aadland - http://pavelkolesnikov.com/


Uke 04 | Lørdag 27. januar - åpent hus Kilden Teater og Konserthus

Barnas Kildendag Vi gjentar suksessen fra 2016 og 2017, og inviterer barn og voksne til Kilden Teater og Konserthus for å møte musikere, prøvespille på instrumenter, dirigere, komponere, bygge instrumenter, mm. Fri entré.

Billettpris ”Åpent hus” Foto: Anders Frode Marum

29


Uke 05 | Torsdag 1. februar 19.30 Konsertsalen

Fire wienske mestere! Dirigent: Giordano Bellincampi Solist: Lisa Larsson, sopran Joseph Haydn: Symfoni nr 89 (12’) Alban Berg: Sieben Frühe Lieder (18’) Gustav Mahler: Lieder (tba) Johannes Brahms: Symfoni nr 3 (33’) Fire komponister som var virksomme i musikkmetropolen Wien står på programmet i kveld. Lisa Larssons glimrende sopranstemme har åpnet dørene til verdens mest prestisjefylte operahus og konsertsaler. Denne kvelden synger hun behagelig, emosjonell og finstemt senromantikk, signert Alban Berg og Gustav Mahler. Konserten innledes med Joseph Haydns korte, elegante og spirituelle F-dur symfoni fra 1787. Avslutningsvis framføres Johannes Brahms’3. symfoni, som ble komponert i 1883 under et sommeropphold i det vakkert beliggende Wiesbaden. Sistnevnte er et mesterverk rikt på melodier, heroiske og idylliske stemninger. Tredje satsens vidunderlige allegretto er manges favoritt; den er noe av det vakreste man kan oppleve!

30

Billettpriser Ordinær 375 | Honnør 325 | Student 200 Barn under 16: Gratis i følge med betalende voksen - http://www.lisalarsson.info

❶❹❺


Uke 06 | Torsdag 8. februar 19.30 Konsertsalen

❶❷❺

Mahlers 5. symfoni Dirigent: Eivind Gullberg Jensen Solist: Mariam Kharatyan, piano Aram Khachaturian: Pianokonsert (33’) Gustav Mahler: Symfoni nr 5 (68’) I samarbeid med musikkutdanningene ved Universitetet i Agder og Stavanger har KSO gleden av å framføre et av musikkhistoriens mektigste og mest populære verk, Gustav Mahlers 5. symfoni. Verket er fra begynnelsen av 1900-tallet og er blant annet kjent for det innledende trompetsignalet og den påfølgende sorgmarsjen, den vakre adagiettoen for strykere og harpe, og den rustikke tretakts scherzoen med solistisk horn. Vår internasjonalt anerkjente dirigent Eivind Gullberg Jensen tar også for seg pianokonserten til den armeniske komponisten Aram Khachaturian. Verket er skrevet i 1836 og er inspirert av folkemusikk og orientalsk musikk. Kveldens solist Mariam Kharatyan er universitetslektor i klaverakkompagnement og stipendiat i Program for kunstnerisk utvikling. Konsert i samarbeid med

Billettpriser Ordinær 375 | Honnør 325 | Student 200 | Barn under 16: Gratis i følge med betalende voksen http://www.eivindgullbergjensen.com - http://www.musicofarmenia.com/mariamkharatyan

31


Uke 07 | Torsdag 15. februar 19.30 Konsertsalen

❶❸❺

Tine Thing Helseth! Dirigent: Henrik Schæfer Solist: Tine Thing Helseth, trompet Sergej Prokofjev: Romeo og Julie, suite nr 2 (30’) Krzysztof Penderecki: Trompetkonsert (12’) Norgespremiere! Johann N. Hummel: Trompetkonsert (21’) Sergej Prokofjev: Klassisk Symfoni (14’) - Strålende virtuoseri! - Genuin musikalitet! Trompetistfenomenet Tine Thing Helseth overstrømmes av ros. Denne kvelden presenterer hun et energisk, rytmisk, fargerikt, nytt verk av den polske mesteren Penderecki, og den wienske Hummels melodiøse og lyse konsert fra 1804. Soloverkene innrammes av Sergej Prokofjevs velkjente og forføreriske ballettmusikk til Romeo og Julie samt hans neoklassiske symfoni fra 1917. En lys, lett modernisert imitasjon og hyllest til de gamle mesterne Haydn og Mozart.

32

Billettpriser Ordinær 375 | Honnør 325 | Student 200 | Barn under 16: Gratis i følge med betalende voksen Foto: Twitter @tinetrompet


Uke 09 | Torsdag 1. mars 19.30 Konsertsalen

❶❺❻

Kilden Opera inviterer til festkonsert

Bel Canto! Operagalla

med perler fra Rossini, Bellini og Donizettis vakre operaer. Kristiansand Symfoniorkester - Dirigent: Per Kristian Skalstad - Solister: Annonseres senere Bel Canto betyr direkte oversatt vakker sang og refererer til en italiensk sangteknikk som nådde sitt høydepunkt tidlig på 1800-tallet. Rossini, Bellini og Donizetti er de mest kjente eksponentene for denne stilarten. Billettpriser Ordinær 375-475 | Honnør 325-375 | Student / barn 200-250

33


Uke 10 | Torsdag 8. mars 19.30 Konsertsalen

❶❷❹❺

Tsjaikovskijs 5. symfoni Dirigent: Giordano Bellincampi Solist: Kolja Blacher, fiolin Mozart: Ouverturen til Don Giovanni (7’) Carl Nielsen: Fiolinkonsert (35’) PeterTsjaikovskij: Symfoni nr 5 (44’) I Peter Tsjaikovskijs 5. symfoni fra 1888 trer det frem en moden komponist som lar det innledende, alvorlige temaet dukke opp igjen punktvis gjennom verket for så å forvandle det til en triumfmarsj i finalen. Tredje satsens geniale valstema er et godt eksempel på Tsjaikovskijs uovertrufne talent for melodiskriving. I konsertens første halvdel, tar den mesterlige, tyske fiolinisten Kolja Blacher, konsertmester i Berliner Filharmoniker, for seg Carl Nielsens godmodige og personlige solokonsert, skrevet 1911. Ouverturen til Don Giovanni ble komponert av W.A. Mozart natten den 29. oktober 1787, noen timer før premieren, og er en genial oppsummering av drama om den sjarmerende, men nådeløse forfører.

34

Billettpriser Ordinær 375 | Honnør 325 | Student 200 | Barn under 16: Gratis i følge med betalende voksen http://www.kolja-blacher.com / http://www.bach-cantatas.com/Bio/Blacher-Kolja.htm


Uke 11 | Torsdag 15. mars 19.00 - Arendal Kulturhus Fredag 16.mars 19.30 - Konsertsalen

Ung klassisk Dirigent: Klaus Mäkelä Solister: Vinnere av Ung klassisk 2017: Andreas Kaleb Ørn, cello og Irina Emelianova, fløyte Program: TBA Musikkfestivalen Ung klassisk har fokus på talentsatsning og er et samarbeidsprosjekt mellom Aust-Agder musikkråd, Arendal musikkråd, Arendal kommune, Norsk kulturskoleråd i Agder, Universitetet i Agder, Risør Kammermusikkfest og Kristiansand Symfoniorkester. Vinnerne av Ung klassisk sin årlige konkurranse får være solist med Kristiansand Symfoniorkester påfølgende år. Fri entré for abonnenter. Billetter må hentes på billettkontoret.

1

Billettpriser Ordinær 375 | Honnør 325 | Student 100 | Barn under 16: Gratis i følge med betalende voksen http://www.klausmakela.com / http://www.harrisonparrott.com/artist/profile/klaus-makela

35


Uke 12 | Torsdag 22. mars 19.30 Konsertsalen

❶❷❸❺

Fra den nye verden Dirigent: Eun Sum Kim Solist: Tone Kummervold, alt Frikirkens Kammerkor og Kristiansand Operakor Johannes Brahms: Schicksalslied (18’) Johannes Brahms: Altrapsodie (13’) Antonín Dvořák: Symfoni nr 9, Fra den nye verden (40’) Antonin Dvořáks 9. og siste symfoni, Fra den nye verden er en av musikkhistoriens mest populære og framførte symfonier. Den ble skrevet i årene 1893-1895 i USA mens Dvořák var direktør for et musikkonservatorium i New York. Han ble inspirert av amerikansk natur, de store, åpne viddene, men også av afro-amerikanske spirituals og indiansk folkemusikk. Andre satsens solo for engelsk horn er også kjent under navnet Going home. Før pausen framføres to geniale korverk av Johannes Brahms. Den finstemte og dramatiske sangen om skjebnen til tekst av Hölderlein, og Rapsodien for altsanger og mannskor til tekst av Goethe om temaet ubesvart kjærlighet.

36

Billettpriser Ordinær 375 | Honnør 325 | Student 200 | Barn under 16: Gratis i følge med betalende voksen http://www.lewin-management.com


Uke 14 | Lørdag 7. april 13.00 og 15.00 Konsertsalen

Familiekonsert Dirigent, solist(er) og program annonseres senere.

1

37


Uke 15 | Torsdag 12. april 19.30 Konsertsalen

❶❷❺

Christian Ihle Hadland spiller Beethoven Dirigent: Giordano Bellincampi Solist: Christian Ihle Hadland, piano Ludwg van Beethoven: Pianokonsert nr 4 (32’) Johannes Brahms: Serenade nr 1 (45’) Pianisten Christian Ihle Hadland har det siste tiåret tatt plass øverst blant våre nasjonalt og internasjonalt etablerte, klassiske solister og kammermusikere. Denne kvelden får vi oppleve ham i Beethovens 4. pianokonsert fra 1806. Et storslagent verk, men samtidig en komposisjon med subtile nyanser og poetiske kvaliteter som fascinerte publikum fra begynnelsen og fortsatt gjør det i dag. Johannes Brahms’ første større orkesterverk er fylt av pastorale stemninger og rustikke danser. Her møter man en 27-årig ytterst begavet komponist som er på vei til å finne sitt tonespråk og sin karakteristiske orkesterklang.

38

Billettpriser Ordinær 375 | Honnør 325 | Student 200 | Barn under 16: Gratis i følge med betalende voksen http://www.nordicartistsmanagement.com - Foto: Kim Laland


Uke 16 | Torsdag 19. april 19.30 Konsertsalen

❶❸❺

Fiolinist Guro Kleven Hagen i virtuos kraftprestasjon Dirigent: Marko Letonja Solist: Guro Kleven Hagen, fiolin Dmitrij Sjostakovitsj: Fiolinkonsert nr 1 (39’) Béla Bartók: Konsert for orkester (40’) Guro Kleven Hagen er en av våre mest spennende unge musikere som raskt har gjort imponerende suksess både når det gjelder konsertopptredener og CD-produksjoner. I kveld får vi høre henne i Dmitrij Sjostakovitsj’ 1. fiolinkonsert, et virtuost verk skrevet til og urframført av den legendariske David Ojstrakh i 1948. Noen år tidligere ble Konsert for orkester komponert av ungareren Béla Bartók, som hadde emigrert til USA. Verket er folkloristisk farget, spektakulært og lett tilgjengelig, og orkesterets ulike grupper og solister løftes fram. Marko Letonja besøker KSO på nytt etter et vellykket samarbeid høsten 2015.

Billettpriser Ordinær 375 | Honnør 325 | Student 200 | Barn under 16: Gratis i følge med betalende voksen http://www.nordicartistsmanagement.com - Foto: Ole Jørgen Bratland

39


Uke 17 | Torsdag 26. april 19.30 Konsertsalen

❶❷❺

Den trekantede hatten / Symfonisk Flamenco! Dirigent: Rossen Milanov Solist: Stepanka Pucalkova, mezzosopran Lili Boulanger: D’un Soir Triste / En trist kveld (12’) Maurice Ravel: Ma Mère L’oye / Gåsemors fortellinger (29’) Manuel de Falla: El sombreros de 3 Picos / Den trekantede hatten (32’) På programmet denne fransk-spanske konsertkvelden står tre spektakulære og utadvendte verk med dramatisk nerve. Manuel de Fallas ballettmusikk til Den Trekantede Hatten er fylt av fargesterk, folkloristisk og rytmisk vital musikk med innslag av flammende flamenco. Maurice Ravels beskrivende musikk til Tornerose, Tommeliten og de andre delene av Gåsemors fortellinger, viser tydelig komponistens magiske evne til å skape et skimrende spekter av klangfarger ved hjelp av hans subtile instrumentering. Lili Boulanger var bare 19 år gammel da hun som første kvinne vant det prestisjefylte Prix de Rome. Det vakre, vennlige og til tider opprørende orkesterverket D’un Soir Triste demonstrerer genuin formfølelse og musikalitet.

40

Billettpriser Ordinær 375 | Honnør 325 | Student 200 | Barn under 16: Gratis i følge med betalende voksen http://www.rossenmilanov.com


Uke 18 | Torsdag 3. og fredag 4. mai 19.30 Konsertsalen

❹❺❻

Helene Bøksle og Espen Grjotheim Dirigent: Anders Eljas Sangsolister: Helene Bøksle og Espen Grjotheim Velkommen til en velklingende, svingende kveld med de flotte sangerne Helene Bøksle og Espen Grjotheim. De har lenge ønsket å gjøre en stor konsert sammen og nå skal deres musikalske veier endelig krysses! Sammen med KSO + band i storform, under ledelse av den levende legenden Anders Eljas, presenterer Helene og Espen sine personlige favoritter fra populærmusikkens sangskatter. Det handler om suksessmusikaler som Les Miserables, Chess og Phantom of the Opera, men også udødelige sanger en gang lansert av grupper som The Beatles, ABBA og Queen med flere. Det blir selvfølgelig også plass til noen av våre norske, musikalske gullkorn.

1

Billettpriser Ordinær 450-550 | Honnør 400-500 | Student 235-285 http://www.heleneboksle.no - Foto: Nina Hurum / http://espengrjotheim.no - Foto: Svein Finneide

41


Uke 20 | Torsdag 17. mai 14.00 Konsertsalen

17. mai festkonsert Dirigent og konferansier: Terje Boye Hansen Solister / medvirkende: Seniorkoret Kilden Sølvstrupene

Kristiansand Symfoniorkester holder tradisjonen levende med å holde konsert på nasjonaldagen. I år har vi nok en gang gleden av å hilse velkommen publikumsfavoritten Terje Boye Hansen som dirigent og konferansier. Som vanlig blir det norsk festmusikk, moro og allsang. Ta med din egen sangstemme og godt humør!

42

Billettpriser Ordinær 300 | Honnør 250 | Barn / Student 165 Foto, TBH: Kjartan Bjelland


Uke 21 | Torsdag 24. mai 19.30 Konsertsalen

❶❸❺

Landet rundt Moldau Dirigent: Alexander Prior Bedřich Smetana: Mitt fedreland (74’) I de seks tonediktene Mitt Fedreland, komponert 1874-1879, uttrykker Bedřich Smetana kjærligheten til Tsjekkia, dets natur og historie. I det mest berømte avsnittet beskrives elven Moldaus’ løp, og i en annen del Böhmens skoger og sletter. Det nasjonalromantiske tonespråket illustrerer også den høytliggende festningen Vyšehrad, som med sine doble tårn er en karakteristisk del av Prahas silhuett. Ytterst dramatisk blir det når den historiske legenden om den listige og blodtørstige amazonkrigeren Šárka berettes i toner.

Billettpriser Ordinær 375 | Honnør 325 | Student 200 | Barn under 16: Gratis i følge med betalende voksen http://www.opus3artists.com/artists/alexander-prior - Foto: Foto: Tonhalle Düsseldorf / Susanne Diesner

43


Uke 22 | Torsdag 31. mai 19.30 Konsertsalen

❶❷❺

Grand Finale Dirigent: Giordano Bellincampi Solist: Leonardo Colafelice, piano Sergej Rachmaninov: Pianokonsert nr 2 (33’) Richard Strauss: Suite fra Rosenkavaleren (1945) (21’) Ottorino Respighi: Roms pinjer (23’) Richard Strauss’ opera Rosenkavaleren fra 1922, med handlingen lagt til Mozarts tid, ble en kunstnerisk triumf og publikumssuksess uten sidestykke! Orkestersuiten fra 1945 utnytter operaens mangesidige kvaliteter, som den behagelige melodiske sødmen, den raffinerte instrumenteringen og de varsomt moderniserte wienervalsene. Et russisk praktverk fra den romantiske epoken står på programmet i KSOs sesongavslutning. Det italienske supertalentet Leonardo Colafelice hadde stor suksess våren 2016 som solist i Rachmaninovs 3. pianokonsert. Han er nå tilbake, denne gang med nr. 2 av samme komponist. Pianokonserten har med sin sløsende, rike melodikk og glitrende, pianistiske, virtuose overdådighet blitt mange musikkelskeres favoritt og er også anvendt i utallige filmer. I sin tredje suite om byen Roma, skildrer Ottorino Respighi fire ulike miljøer der “Den evige stads” furutrær lager innrammingen. Respighis behandling av orkesterets klanglige fargespekter er fabelaktig. Den avsluttende delens retrospektive fantasi, med tusentalls romerske krigere marsjerende opp veien Via Appia, utgjør en storslått og verdig avslutning på konsertsesongen og Giordano Bellincampis strålende innsats som vår sjefdirigent.

44

Billettpriser Ordinær 375 | Honnør 325 | Student 200 | Barn under 16: Gratis i følge med betalende voksen https://www.leonardocolafelice.com


Velkomm en u t av h ve r d a g e n! ABONNEMENT I KILDEN BETAL I TAKT MED MUSIKKEN - DEL OPP DIN BETALING Ved kjøp av abonnement i Kilden kan du nå selv bestemme om du vil betale abonnementet med en gang, eller dele opp beløpet i fire eller ti takter. Eneste betingelse vi setter er at kjøpet må være betalt før siste konsert i abonnementet. Ta kontakt med vårt billettkontor eller via billett@kilden.com så forteller vi deg mer om ordningen. Hva koster det å dele opp din betaling? - Ingen kostnader tilkommer ut over selve abonnements kostnaden Hva er viktig? - Abonnementsavtale må inngås - Kan kun benyttes av privatpersoner - Du må være over 18 år - Det første avdraget forfaller en måned etter at avtale er inngått - Hvis du skulle ønske å gjøre opp avtalen raskere står du selvfølgelig fritt til å gjøre det. 45


ABONNEMENTSSERIER ET KONSERTABONNEMENT MED KSO er en god investering. Man får oppleve profesjonelle, spilleglade og godt sammensveisede musikere som gir seg hen til svingende barokk, elegant wienerklassisisme, emosjonell, dramatisk romantikk og spennende tonale verk fra 1900-2000-tallet. Dette gir næring til sjelen og påfyll av energi. Velkommen i Kildens suverene konsertsal. 46


Gullserien | 19 konserter | 40% rabatt | kr 4.850 Gullserien er et overflødighetshorn av rike musikkopplevelser. I løpet av ni måneder, fra 31. august til 31. mai, får du 19 konserter. Et attraktivt tilbud for den kvalitetsbevisste storkonsumenten. Tors 31. august Sesongåpning: Truls Mørk spiller Dvořák 16. 19., 21., og 23. september La Traviata Tors 28. september Arve Tellefsen - Bilder fra et musikerliv Tors 19. oktober Italia! Tors 26. oktober Skjønn musikk fra urolige tider Tors 9. november Norsk, nytt og klassisk 10., 12. og 13 januar Nyttårskonsert: Bernstein on Broadway Tors 18. januar Beethovens pianokonsert nr 1 Tors 1. februar Fire Wienske mestere! Tors 8. februar Mahlers 5. symfoni Tors 15. februar Tine Thing Helseth Tors 1. mars Bel Canto! Operagalla Tors 8. mars Tsjaikovskijs 5. symfoni Tors 22. mars Fra den nye verden Tors 12. april Christian Ihle Hadland spiller Beethoven Tors 19. april Guro Kleven Hagen Tors 26. april Den trekantede hatten, Symfonisk Flamenco! Tors 24. mai Landet rundt Moldau Tors 31. mai Grand Finale

47


Stor serie | 12 konserter | 35 % rabatt | kr 3.210 Den store serien tilbyr et balansert og variert utvalg på 12 konserter der du får med deg flere av sesongens høydepunkter. Tors 31. augusst 16. 19., 21., og 23. sept. Tors 19. oktober Tors 26. oktober Tors 9. november Tors 18. januar Tors 8. februar Tors 8. mars Tors 22. mars Tors 12. april Tors 26. april Tors 31. mai

48

Sesongåpning: Truls Mørk spiller Dvořák La Traviata Italia! Skjønn musikk fra urolige tider Norsk, nytt og klassisk Beethovens pianokonsert nr 1 Mahlers 5. symfoni Tsjaikovskijs 5. symfoni Fra den nye verden Christian Ihle Hadland spiller Beethoven Den trekantede hatten, Symfonisk Flamenco! Grand Finale


Liten serie | 8 konserter | 30 % rabatt | kr 2.350 Den lille serien med åtte konserter jevnt fordelt gjennom sesongen er et utmerket alternativ for deg med stor musikkinteresse, men som har litt mindre tid. Tors 31. august 16. 19., 21., og 23. sept. Tors 26. oktober Tors 18. januar Tors 15. februar Tors 22. mars Tors 19. april Tors 24. mai

Sesongåpning: Truls Mørk spiller Dvořák La Traviata Skjønn musikk fra urolige tider Beethovens pianokonsert nr 1 Tine Thing Helseth Fra den nye verden Guro Kleven Hagen Landet rundt Moldau

49


Første Klassisk - konsertserie for nye lyttere 5 konserter | 25 % rabatt | kr 1.640 Denne serien er spesielt for deg som hittil har opplevd klassisk orkestermusikk via CD, TV eller internett mm, og som er nysgjerrig på hvordan et profesjonelt orkester høres ut i virkeligheten. På fem konserter får du med deg flere av musikkhistoriens epoker. Vi starter med fiolinmaestro Arve Tellefsens kveld i Kilden med KSO. Hver konsert innledes med en konsertintroduksjon der du møter musikere fra KSO og andre medvirkende. Før konserten får du en e-post med nyttig informasjon. Tors 28. september Tors 26. oktober Tors 1. februar Tors 8. mars Tors 3. og fre 4. mai

Arve Tellefsen - Bilder fra et musikerliv Skjønn musikk fra urolige tider Fire Wienske mestere! Tsjaikovskijs 5. symfoni Helene Bøksle og Espen Grjotheim

Plukk og miks | 6-9 konserter | 25% rabatt Lag din egen konsertserie ved å velge minst 6 -, og maks 9 konserter, av konsertene i Stor-, Liten konsertserie og Første klassisk, og få 25% rabatt på løssalgsprisen.

50


ABONNEMENTSFORDELER I løpet av sesongen arrangerer vi en eller flere turer ”bak kulissene” der vi blant annet forteller om orkesterets historie, musikernes jobb og hvordan en konsert blir til. Alle abonnenter har fri entré til Smakebit-konserten, torsdag 17. august og Ung klassisk, fredag 16. mars. Barn under 16 års går gratis sammen med betalende voksen. Som KSO-abonnent kan du også kjøpe forestillinger i Kildens Plukk og miksabonnement og få samme rabatt (25%) uten krav til minimumantall, se s 52/53.

Bytteordninger Gullserien: Mulighet til å bytte 4 konserter, Stor serie: 2 konserter og Liten serie: 1 konsert. Bytte av konsert må gjøres senest en uke før konserten man ønsker å bytte fra. Allerede byttede billetter kan ikke byttes på nytt.

Betaling av abonnement Betal i takt med musikken - del opp din betaling. Se side 45. 51


KILDENS PLUKK OG MIKS-ABONNEMENT Som KSO-abonnent kan du også kjøpe operagallaer og teaterforestillinger i Kildens Plukk og miks-abonnement og få 25% RABATT!

Velkomm en u t av h ve r d a g e n!

Sesongåpningen med Kristiansand Symfoniorkester: Truls Mørk spiller Dvořák - s 13 Jeg vil vaske verden ren (Kilden Teater) Urpremiere 19.9 / til 21.10

Halldis Neegård Østbye var propagandaleder for Nasjonal Samlings kvinneorganisasjon, Quislings hengivende følgesvenn og sentral i jakten på norske jøder under 2. verdenskrig. Halldis forsvarte sine handlinger til hun døde på psykiatrisk klinikk i 1983. I forestillingen vises en kvinne oppslukt av en ideologi som ødela både verden og henne selv. Manus: Marius Leknes Snekkevåg - Regi: Audny Chris Holsen.

Sult1 (Kilden Teater) - Urpremiere 10.11 / til 9.12

I en moderne historie om ung hunger etter å bli sett, hørt og forstått på egne premisser, møter publikum Sara. Gjennom videoblogging føler hun seg både hørt og sett, men er den digitale versjonen av Sara en person hun kan leve med? Med nykomponert musikk av Geir Zahl, (Kaizers Orchestra) raptekster av et knippe kjente og ukjente norske rapartister og et nyskrevet manus, inviterer vi til musikalen Sult1 - kraftig inspirert av Knut Hamsun. Regi: Jostein Kirkeby-Garstad.

La Traviata (Kilden Opera og KSO) - s 14/15 Italia!- med Giordano Bellincampi og Leonardo Sesenna / Kristiansand Symfoniorkester - s 18 Nøtteknekkeren (Kilden) - s 22/23

52


Anne Franks søsken (Kilden Teater) - 4.11 og 11.11

Tilbake i Kilden med ekstraforestillinger: Flyktningebølgen vi i dag er vitne til, bringer frem det verste og det beste i oss. Kommentarfelt på nettet fylles med hat og kjærlighet. Anne Franks søsken gjør flyktningtall om til ansikter, bringer kommentarfeltene opp på scenen, og holder et speil opp mot alle oss som tillater historien å gjenta seg. Manus: Birgit Amalie Nilssen. Regi: Laura Christine B. Vallenes.

Hedda Gabler (Kilden Teater) - Premiere 25.1 / til 28.2

Ibsens tragedie i ny drakt: Et drama om et liv uten mening. Hedda Gabler er en stor personlighet. Man både frykter, beundrer og begjærer henne. Hvilket selvhat er det som driver Hedda bort fra den hun egentlig elsker, driver henne bort fra å hengi seg til en annen og dermed finne muligheten for lykke? Hva vil det si for oss alle å ta 100% ansvar for eget liv - og i alle fall i kjærligheten? Regi: Ingrid Forthun.

Sidespringerne (Kilden Teater) - Premiere 23.2 / til 19.4

Av Jo Strømgren. Sidesprang som fenomen gir positive effekter i et samfunnsøkonomisk regnskap. Hotellnæringen tjener godt på utleie av dagrom. Apotekbransjen selger produkter knyttet til underliv og kontakt mellom slike. Statskirken vil muligens nyte godt av bidrag i kollekten, da anger og ruelse er kjente bivirkninger av utroskap. Regissør Jo Strømgren er en av vår tid mest anerkjente teaterskapere og Norges største teatereksportør. Sidespringerne er et rykende ferskt stykke skrevet på bestilling for Kilden Teater.

Bel Canto! - Operagalla (KSO) - s 33 The Book of Mormon (Kilden Teater og Det Norske Teatret) Premiere 20.4 - Spilles til 2.6 Duoen bak den populære tegneserien South Park har laga ein overraskande og satirisk musikal om religion. Trey Parker og Matt Stone har i årevis utfordra religionar, ideologiar og tankesett gjennom serien og filmen South Park. No er temaet mormonarane. Mange har hatt ein ung, velkledd og hyggeleg mormonar på døra. Men få har slept han inn. Det gjer vi. Med stjernekomikar Vidar Magnussen som debutant i registolen følgjer vi to unge misjonærar på sitt fyrste utanlandsopphald. Dei blir sende til Uganda ...

Helene Bøksle og Espen Grjotheim (KSO) - s 41 53


KAMMERKONSERTER Lørdag 2. september 14.00 - Sigurd Lie-salen (Kulturskolen) Mozart: Piano trio i G-dur Beethoven: Trio for piano, fiolin og cello, Archduke Britta Swanberg, fiolin - Anne Karen Bræin, cello James Duddle, piano

Lørdag 16. september 14.00 - Sørlandets Kunstmuseum Bacewicz: Strykekvartett nr 4 Szymanowski: Strykekvartett nr 1 Adam Grüchot, fiolin - Dorota Grüchot, fiolin Piotr Slowik, bratsj - Leonardo Sesenna, cello

Lørdag 21. oktober 19.00 - Kristiansand Frikirke Mendelssohn: Klavertrio nr 1 Brahms: Fiolinsonate nr 3 Pål Svendsberget, fiolin - Ariel de Wolf, cello James Duddle, piano

Lørdag 4. november 14. 00 - Sigurd Lie-salen (Kulturskolen) Zelenka: Triosonate for 2 oboer, fagott og continuo Poulenc: Trio for obo, fagott og piano Roar Brostrøm og Torunn Kristiansen, obo Odd Lyngstad, fagott James Duddle, cembalo

Lørdag 18. november 15.00 - Stiftelsen Arkivet Sjostakovitsj: Kvartett nr 13 Stenhammar: Kvartett nr 3 Armando Toledo Aribu og Jonas Båtstrand, fiolin PO Lindberg, bratsj - Leonardo Sesenna, cello

54


Lørdag 20. januar 14.00 - Sørlandets Kunstmuseum Offenbach: Suite nr 1 Dotzauer: Variations on Mozart’s Là ci darem la mano for Cello Duo Barriere: Sonata for Two Cellos Offenbach: Suite nr 2 Ariel de Wolf og Leonardo Sesenna, cello

Lørdag 3. februar 17.00 - Kilden, Mulisalen Piazzolla: De fire årstider Daniel Perek, fiolin - Leonardo Sesenna, cello Jaroslaw Buczkowski, bayan - John Harrison, bass

Søndag 3. mars 19.00 - Kristiansand Frikirke Prokofjev: String potpourri / Sonata for to fioliner Halvorsen: Passacaglia for fiolin og bratsj Taneyev: Trio for to fioliner og bratsj Loussine Azizian og Yuka Sato, fiolin - Zane Kalnina, bratsj

Lørdag 14. april 14.00 - Kilden, Multisalen Bartok: Contrasts Stravinsky: Histoire du Soldat Brahms: Horntrio Ingrid Wangsvik, Stig Nordhagen, klarinett Simon Breyer, horn - Loussine Azizian, fiolin - Elda Aliaj, piano

Søndag 28. april 19.00 - Kristiansand Frikirke Bach: Fagottkonsert i C-dur Jiranek: Sinfonia i D-dur Reichenauer: Kvartett for fiolin, cello, fagott og basso continuo Vivaldi: Konsert for strykere Vivaldi: Concerto for Bassoon Armado Toledo Aribu og Loussine Azizian, fiolin Zane Kalnina, bratsj - Leonardo Sesenna, cello Ignas Mazvila, fagott - James Duddle, cembalo

55


56


57


KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER

Fiolin Adam Grüchot (K)

Daniel Perek (K)

Armando Toledo Aribú *)

Jonas Båtstrand

Sigmund Eikeset

Dorota Grüchot

Lars Audun Hadland

Katarina Skogheim

Pål Svendsberget

Britta Swanberg

Josine Van den Akker

P.O. Lindberg (S)

Kjell Åge Stoveland (AS)

Zane Kalniņa ***)

Bratsj 58


Lene-Marie Helland **)

Andrea Hansen ***)

Maria Andrén

Loussine Azizian

Solveig Husebø

Svetlana Jelic

Lars Lunde

Yuka Sato

Nataša Vidačić

Karen Walthinsen

Olaf Nicolas Broch

Jane Patricia M. Kärner

Trygve Johan Simonsen

Piotr Slowik

59


Cello Leonardo Sesenna (S)

Ariel Alexis de Wolf (S)

Jonathan Sebastian den Herder ***)

Kontrabass Erik Goesta Ilmari Zeppezauer (S)

Fløyte Anne Randi Haugejorden (S)

Nina Barkenes (S / AS)

Mamiko Miura

Stig Nordhagen (S)

Ingrid Wangsvik (AS)

Kari Ingelsrud

Klarinett 60


Anne Karen Bræin

Jasper Havelaar

Wolfram Reinhold Kärner

Mari Marte Waaler Wærvågen

John Harrison (AS)

Jan Mathiasson ***)

Kåre Michael Dalane

Alfred Matre

Roar Brostrøm (S)

Marion Walker (AS)

Torunn Irene Kristensen

Ignas Mažvila (S)

Odd Lyngstad (AS)

Thea Iselin Øyhus-Revlin

Obo

Fagott 61


Horn Simon Breyer (S)

Amanda Michelle Harrison (AS)

Eivind Bjørnevik (AS)

Trym Dalene

Vidar Løvbrøtte (S)

David Tellefsen

Ellen Fjørtoft (S) **)

Henning Seldal (S) **)

Trompet Jens Forus (S)

Tuba

Slagverk 62


Hilde Lunde Garby

Ove Øgård-Repål

Leif Tore Strandbakken

Endre Rydland Vetås (S)

Nils Tore Brunvatne (AS)

Trombone Thor-Arne Martinsen

Harpe Johanna Nousiainen (S) (K) Konsertmester (S) Solo (AS) Alternerende solo *) Gruppeleder **) Alternerende gruppeleder ***) Nestgruppeleder

Pauker

Tutti-fiolin roterer på 1. og 2.fiolin. Thomas Hansen (S)

63


64 INNGANG PARKETT

INNGANG GALLERI 1M ETASJE

INNGANG BALKONG 2. ETASJE

1. ETASJE

1 2 3 4 5

1 2 3 4 5 6 7 8 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 HC HC HC

Parkett

Galleri

Balkong HC HC

1 2 3 4 5

1 2 3 4 5 6 7 8

INNGANG BALKONG 2. ETASJE

PODIUM

INNGANG BALKONG 2. ETASJE

INNGANG GALLERI 1M ETASJE

Podium

INNGANG GALLERI 1M ETASJE

1. ETASJE

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 INNGANG PARKETT

INNGANG GALLERI 1M ETASJE

INNGANG BALKONG 2. ETASJE

KONSERTSALEN Korgalleri


Balkong

Balkong Korgalleri

Galleri

Galleri

Podium

Parkett 65


KONTAKTER / ADRESSE Administrasjon

GEVIR

Stefan Sköld, direktør Hans Bodin, programsjef Birgit Lundmark, orkestersjef Kjersti Petersson, #sørbryllup To dagerCecilia igjen. Meld dere pånotebibliotekar nå! Borghild Løvbrøtte, orkesterregissør Kirsten Besamusca, orkesterregissør (permisjon) Maylinn Marita Nøyseth, orkesterregissør

Vi spanderer ditt bryllup Besøks- og postadresse

Kristiansand Symfoniorkester - Kilden Teater og Konserthus Sjølystveien 2, 4610 Kristiansand - post@kilden.com / Sentralbord 90 58 11 11

For å feire sammenslåingen av Sørlandets to største banker, spanderer nye Sparebanken Sør en bryllupsfest - verdi kr 100 000. Meld dere på, og fortell hvorfor nettopp dere fortjener det på sor.no/bryllup. Alt som kreves er at en av dere er kunde i en av bankens 40 filialer i Agder og Telemark.

Kristiansand Symfoniorkester i digitale medier

www.kilden.com / www.facebook.com/KildenKrs

Vi plukker ut tre heldige par og lar folket stemme fram sin favoritt. Påmeldingsfrist: 10. mars kl. 12.00

Kolofon

Når to kommer sammen sor.no/bryllup

Utgiver: Kilden Teater og Konserthus for Sørlandet IKS Redaksjon: Kristiansand Symfoniorkester / programsjef Hans Bodin Grafisk produksjon: Anders Frode Marum Utgivelse: 1. opplag: april 2017 - opplag 1.000 ex Trykk: 07 Sør, Kristiansand Forbehold om programendringer og trykkfeil.

KILDEN ER REALISERT MED BIDRAG FRA

EIERE

Kristiansand kommune, Vest-Agder fylkeskommune, Aust-Agder fylkeskommune og Grimstad kommune

66


To dager igjen. Meld dere på nå!

#sørbryllup

ViKILDENspanderer TEATER OG KONSERTHUS ditt bryllup

Kilden Teater- og Konserthus for Sørlandet IKS åpnet i januar 2012 og er Norges første offentlig finansierte kulturinstitusjon der teater, symfoniorkester, opera og kulturdrift er organisert i ett selskap med felles eierkonstellasjon, styre og ledelse. Kilden Teater, Kristiansand Symfoniorkester, Kilden Opera og Kilden Kultur For åEnhetene feire sammenslåingen av Sørlandets to største banker, spanderer nye Sparebanken Sør med egne ressurser. Staten, ved Kulturdepartementet, er organisert som avdelinger en bryllupsfest verdi kr 100 000. er største-økonomiske bidragsyter og yter nærmere 70 % av offentlige tilskudd. Det resterende kommer via en fordelingsnøkkel fra Kristiansand kommune, Vest-Agder Meld dere på, og fortell hvorfor nettopp fylkeskommune, Aust-Agder fylkeskommune og Grimstad kommune. Kristiansand dere fortjener det på sor.no/bryllup. Alt som kreves erog at Vest-Agder en av dere er fylkeskommune står alene for finansieringen av KildenKultur. kommune kunde i en av bankens 40 filialer i Agder og Telemark. I 2016 hadde Kilden Teater og konserthus over 190 000 publikummere fordelt på

over 900 Vi plukker ut tre arrangement. heldige par og Til daglig har 211 personer Kilden som sin faste arbeidsplass, fordelt på 193,4 årsverk og over 60 forskjellige yrkesgrupper. Kilden Teater og lar folket stemme fram sin favoritt. Påmeldingsfrist: 10.er mars kl. en 12.00 Konserthus også multikulturell arbeidsplass med ansatte fra 24 nasjoner. Når to kommer sammen sor.no/bryllup

HOVEDSAMARBEIDSPARTNER

SAMARBEIDSPARTNERE

67


Telenor

19.45

Kildenven ntilbud

BLI KILDENVENN!

100%

BLI KILDENVENN OG FÅ MANGE GODE TILBUD FOR SESONGEN 2017/2018 Få nyheter fra Kilden først, direkte til din mobil og ut fra dine interesser Få eksklusive tilbud på billetter, restplasser og generalprøver Få mulighet til å kjøpe billetter før de legges i åpent salg Send KILDENVENN til 2242 Kildenvenn er også tilgjengelig i App Store (iOS) og Google Play (Android).

1

KILDEN TEATER OG KONSERTHUS KILDEN.COM

Kristiansand Symfoniorkester sesong 2017-2018