__MAIN_TEXT__

Page 1

1

TEATER

NASRIN BLIR IBSENS NORA

OPERA GALSKAP I KULISSENE KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER MOZARTS REQUIEM – ANNO 2017 JULEFORESTILLING

SNØDRONNINGEN VARMER HJERTENE PROGRAM NOVEMBER 2016 – MARS 2017


KILDENMAGASINET NOVEMBER 2016 – MARS 2017

6 6 NASRIN BLIR IBSENS NORA

Nasrin Khusrawi er en engasjert skuespiller, som vil at teatret skal forandre oss. Nå skal hun spille Ibsens Nora, et av verdens mest kjente kvinneikoner på scenen.

9 ÆRE OG SKAM I ET DUKKEHJEM

Språk, klær og innredning er oppdatert til 2017, og Torvald og Nora har familie og røtter utenfor Norge. Men ellers handler verdens mest spilte Ibsenstykke fortsatt om ære og skam, når Harry Guttormsen har regien.

10 9

10 GALSKAP I KULISSENE

Operasanger Eir Inderhaug er både skuespiller, sanger og manusforfatter i «Jeg er Lucia» hvor hun gir innblikk i livet i kulissene, og inni en sangers hode – slik publikum aldri har sett det før.

14 SNØDRONNINGEN VARMER HJERTENE

For mange er dette et ukjent eventyr av H. C. Andersen. Men dramatiseringen til Brit Lossius vil gjøre «Snødronningen» til en vakker juleopplevelse som vil varme mange hjerter – tross den kjølige tittelen.


INNHOLD 3

30 KOMPONIST OG FILOSOF

14 18 5 I KILDEN 20 KUNST SKAPER LIV, LIV SKAPER KUNST

Forfatter og kulturjournalist Fredrik Wandrup spør: Er det mulig å tenke seg et samfunn der kunst er forbudt? Mye annet kan forhindres med loven i hånd, men ville det være mulig å forby kunst?

Stig Nordhagen er klarinettist i KSO – men han kan også hekte på titlene komponist og filosof. For det er mange tanker som skal gjennomgås før notene faller på plass på arket. Det ferskeste resultatet får vi når forestillingen «Spor» vises i mars.

30 22 KILDEN ER ET KUNSTHUS

Kilden er et hus som skaper sin egen kunst. Vi er et først og fremst et «kunsthus». Det sier Kildens direktør Hans Antonsen. En ny strategi gir kursen for Kilden de neste fire årene. Det betyr blant annet nye navn til både teater og opera.

24 MOZARTS REQUIEM – ANNO 2017

Slik har ingen hørt Mozarts «Requiem». Forfatter Rune Belsvik har samlet ferske beskrivelser fra ungdommer med psykiske utfordringer. Dermed blir teksten til Mozarts aller siste verk oppdatert til et helt nytt uttrykk.

32 FORESTILLINGEN SOM SETTER SPOR

SPOR er tilbake etter suksessen i fjor. En helt ny forestilling med det stumme og det høylytte, det avanserte og det enkle, profesjonelle og amatører. Mennesker med ulike funksjonsnivå. I samspill – for å sette spor.

34 JULEGAVETIPS 38 PROGRAM FOR NOVEMBER 2016 – MARS 2017

27 SYNGER FOR Å BERØRE

Kristiansand Solistensemble (KSE) er ungt, men skal vokse til å bli et av landets mest spennende, profesjonelle ensembler. Det er ambisjonen, ifølge Frøydis Emilie Lind, daglig leder for Opera Sør.

28 BARNAS DAG I KILDEN

24

Ferdinand har valgt oboen som instrument. Flere barn enn Ferdinand får møte musikkens og teatrets spennende verden når det igjen blir Barnas Kildendag.

28 KILDEN.COM


AG D E R T E AT E R P R E S E N T E R E R J U L E FO R E ST I L L I N G E N

Snødronningen BASERT PÅ H.C. ANDERSENS EVENTYR

16.NOV – 21.DES REGI OG DRAMATISERING: BRIT LOSSIUS SCENOGRAFI OG KOSTYME: KARIN SUNDVALL KOREOGRAFI: SHARRON ROBERTS LYSDESIGN: JOAKIM FOLDØY MED: LINN LØVVIK INGRID KLEM ANNE MA USTERUD HANNA BØRSETH RØNNINGEN ELIN GUNNARSDOTTER SANDVIK STEFFEN MULDER JON ARNE ARNSETH SEBASTIAN GRÜCHOT ELEVER FRA UNGDOMSKILDEN DANSERE FRA SHARRONS DANSESTUDIO

KILDEN TEATER- OG KONSERTHUS

KILDEN.COM

FOTO: JON-PETTER THORSEN

Bli Kildenvenn og få 25% rabatt på forestillingen! (Gjelder forestillinger i november.) Send Kildenvenn til 2242.

OP DESIGNSTUDIO

1


LEDER 5 FOTO JACOB BUCHARD

KILDENMAGASINET NOVEMBER 2016 – MARS 2017 November 2016 Opplag: 55.000 UTGIVER Kilden Teater- og Konserthus Sjølystveien 2, 4610 Kristiansand E-post: post@kilden.com ANSVARLIG REDAKTØR Hans T. Antonsen REDAKSJON Janneke Aulie Anne Grethe Andersen Marie Teresie Sørensen Reidar Mosland DESIGN OG ART DIRECTION Op designstudio COVER Nasrin Khusrawi Foto: Jacob Buchard Stol utlånt fra Atelier Ribe. Kjole fra Veronica B. Vallenes. TRYKK 07 Media

KILDENS EIERE OG SAMARBEIDSPARTNERE Eiere: Kristiansand kommune Vest-Agder fylkeskommune Aust-Agder fylkeskommune Grimstad kommune Hovedsamarbeidspartner: Fædrelandsvennen Samarbeidspartnere: Gumpen Gruppen Elkem Sparebanken Sør Cultiva

Billettkontor: Åpent 11–17 (12–15)* *eller til forestilling-/konsertstart Søndag stengt Telefon: 905 81 111 (fra kl. 12) E-post: billett@kilden.com kilden.com

KJÆRE PUBLIKUM! ALLSIDIG er eit av dei orda som oftast blir trekte fram når vi spør folk om kva dei likar best med Kilden. Vi håper at vi på nytt innfrir ønske om mangfald og høg kvalitet når vi med denne utgåva av Magasinet presenterer programmet vårt for slutten av året og det første kvartalet i det nye. Det er snart høgtid og, som programmet viser, i Kilden er det høgsesong både før og etter den. Vi er stolte over å kunne presentere ei heilt ny juleforteljing, «Snødronninga», og er frimodige nok til å tru at vårt kunstnarlege lag skal få fram det vakre og varme i H.C. Andersens gamle eventyr minst like godt som Disney greidde med «Frost». Eir Inderhaug er ein av kunstnarane som har rørt og begeistra publikum mange gonger i Kildens fem første år. Vi er takknemlege for at Eir har valt oss som arena for sitt vågestykke av eit innblikk i kunstnarlivet gjennom den nye operaframsyninga «Jeg er Lucia». Det er elles fleire hundre konsertar og framsyningar å velje mellom: Symfoniorkesteret byr på ei gullrekke som hentar inspirasjon frå både barokken og computer games, teateret opnar dørene til «Et dukkehjem» slik det kan sjå ut i 2017 og gjestespela femner eit rikt utval frå vårt lokale Dramatiske Selskab til eit verdsnamn som Angelique Kidjo. Legg så til at Kilden Dialog gjennom ulike oppsettingar både driv med ung talentutvikling og skaper kunst saman med menneske som til vanleg ikkje får stå på ei scene eller i det heile tatt bli høyrt. Joda, vi kan nok krysse av for å levere valfridom, mangfald, kvalitet og inkludering. Det er likevel plass til – og grunn til – å stille eit banalt spørsmål: Kva skal vi eigentleg med kunsten og det breie kulturtilbodet?

Einsidig er eit dekkande ord for det vanlegaste svaret, det vi ofte finn i offentlege dokument og høyrer i det politiske ordskiftet, uansett kor sant det også er: Kunst og kultur skal fylle våre moderne liv med innhald og skape fellesskap. Påfyll og bindeledd, altså. Men ikkje noko meir? For å skape er først og fremst å forme, og då er det påfallande kor lite opptekne vi er av kunstens omformande kraft i eit Norge som har som erklært mål å gå frå særstilling til omstilling. Italias unge statsminister Matteo Renzi kan stå som ein inspirasjon for eit vidare syn på kultur og samfunnsendring. Etter terrorangrepa i Paris i fjor varsla han to milliardar euro til mottiltak. Men berre halvparten skal brukast på tryggingstiltak, like mykje skal gå til kunst og kultur. «Dei står for terror, vi svarar med kultur. Dei øydelegg statuer, vi elskar kunst. Dei øydelegg bøker, vi er bibliotekas land,» skreiv Renzi på Twitter. Kilden skal vere for alle. Vi skal vere den samlande møteplassen på Sørlandet, men også utfordre gjennom kunsten vi skaper og formidlar. Det er sjølvsagt eit privilegium å få lov til å underhalde og invitere til refleksjon samtidig. Vere ein plass der du kan ta pause frå kvardagen, møte det som er vakkert eller vittig, men også få noko å tenke på. Som når vi i haust har sitert Anne Frank i vårt teaterstykke om flyktningkrisa: «Kor vedunderlig er det ikkje at du ikkje treng å vente eit einaste sekund på å begynne å gjere verda til ein betre stad». God fornøyelse. HANS T. ANTONSEN Direktør


6 ET DUKKEHJEM 25. JAN – 17. FEB AGDER TEATER Teater- og Operasalen Av Henrik Ibsen Regi: Harry Guttormsen Scenografi: Tormod Lindgren Kostymedesign: Grete Søimer Lysdesign: Marianne Thallaug Wedset Lyddesign: Eirik Mordal Med: Nasrin Khusrawi, Kadir Talabani, Ulrik Waarli Grimstad, Ida Elise Broch, Johannes Blåsternes.


ET DUKKEHJEM

7

NASRIN KHUSRAWI

Utdannet fra Teaterhøgskolen i 2013. Født i Iran, oppvokst i Oslo. Spilte i Agder Teaters «Anne Franks søsken» i høst. Skal spille Nora i Henrik Ibsens «Et Dukkehjem» for Agder Teater i 2017.

NASRIN VIL AT TEATRET SKAL FORANDRE OSS Fryktløs, rettferdig og empatisk. Det er ord hun bruker for å beskrive seg selv. Vi legger gjerne til: Handlekraftig og målrettet.

ENERGISKE Nasrin Khusrawi har gitt publikum i Kilden sterke og varige minner med sin hovedrolle i høstens «Anne Franks søsken». Nå er hun klar som kvinneikonet Nora i Henrik Ibsens «Et Dukkehjem». Hele tiden med det klare målet at opplevelsen i teatersalen skal forandre oss – også etter at vi går ut. Så opptatt er hun av denne problemstillingen at hun nå skriver manus til en kortfilm hun selv vil regissere. Om hvordan et møte, en øyeblikksopplevelse, endrer livet til et menneske i en vanskelig livssituasjon. Vi røper ikke handlingen – den skal hun selv få fortelle på film. Men det dreier seg altså om det hun selv beskriver som «å forflytte mennesker» slik at de ikke bare snakker, men også handler på en ny måte. Det hun håper teateret skal få til. LÅNER ANDRES LIV Nasrin Khusrawi har mye på og i hjertet. Evnen til å gå inn i andres liv og følelser er en stor drivkraft i både hennes valg av yrke og hennes liv forøvrig. – Jeg elsker å være skuespiller. Elsker å lære om andres måter å uttrykke seg på og å kunne forstå dem. Det å få lov til å låne andres liv er helt fantastisk. Du kan jo ikke annet enn å utvikle empati, forklarer den engasjerte skuespilleren som deler sin empati med både to- og firbente. Hjemme i leiligheten hun disponerer mens hun arbeider i Kristiansand venter hunden «Vida» – en spansk gatehund hun har reddet og gitt et nytt liv. Derav navnet – «Vida» er spansk for «liv». Empatien og engasjementet var der tidlig. Som liten drømte hun om å bli psykolog. Som voksen kom hun inn både på Journalisthøgskolen, Kunstakademiet og Teaterhøgskolene i Oslo og Stockholm, men valgte scenen. Barndommen i Oslo bestod blant annet av mye dans, speideren, korsang og korpsmusikk. Som så mange andre barn rundt henne. Men selv om hun ikke ønsker å snakke så mye om det, så vedgår hun at noe har formet henne spesielt: Hennes foreldre kom til Norge som politiske flyktninger. ¬– Jeg ser verden som en stor helhet fordi jeg har bodd i flere land, jeg har opplevd store omveltninger i livet mitt, og jeg har levd i flere forskjellige livsformer. Jeg har sett så mye at jeg ikke klarer å la være å gjøre noen valg. Jeg har vel skjønt at jeg er ressurssterk. Også har jeg skjønt at jeg er fryktløs. Og mange ganger har jeg tenkt at «Herregud, kanskje jeg skulle blitt lege og jobbet for Leger Uten Grenser, eller vært politiker?». Jeg synes det er så vanskelig å bare sitte og se på. Men jeg tror ikke at jeg har spisse nok albuer. Jeg er ikke en stor taler. Jeg er bare et veldig empatisk menneske. Og jeg tror at jeg passer best >>>


8

ET DUKKEHJEM

til å være på teater, fordi her skal man jo utvikle empati. Det er en arena for å lære å være sosial, å forstå andre mennesker og «ta» mennesker – og det tror jeg at jeg er ganske god til, forteller Nasrin som gjerne beskriver hvordan ønsket om å handle riktig og konsekvent har gitt seg utslag i livet hennes. Som at hun i tre år var veganer i protest mot det hun oppfatter som en råtten matvareindustri. – Det som gir meg selvtillit er å ha klart å stå for idealene mine. Det er viktigere enn sminke og en vakker utside. Selv om jeg ikke alltid får det til, er min utfordring å gjøre en forskjell i verden. NORA OG KVINNEKAMP Nå skal du spille Nora – en av Ibsens mest berømte kvinnefigurer og et ikon for mange i kvinnekampen. Hva tenker du om det? «Et Dukkehjem» omhandler veldig mange temaer, men dypest sett så handler stykket om identitet. Man kan selvfølgelig snakke relevant om tematikken i forhold til subkulturer i dag, eller på tvers av landegrenser. Men dypest sett handler det om identitet. Underbygd med ensomhet, frykt, og skam. Hvor finner du Nora rundt deg i dag? Jeg tror mange kan kjenne seg igjen i Nora på grunn av kjønnskampen og likestillingen mellom kjønnene, også innenfor ulike kulturer – ikke minst, understreker Nasrin og legger engasjert ut om hvor kort hun mener likestillingen mellom kjønnene egentlig er kommet, med tanke på blant annet kommersielle skjønnhetsidealer, det faktum at bruken av hijab blir sett på som kvinneundertrykkende mens sminke- og pyntekravene til en kvinne ikke blir det. Og ikke minst: Det at man ikke forventer det samme av en mann som av en kvinne. En kvinne må pyntes for å bli tatt på alvor – og likestillt. Dukkehjemmene eksisterer fortsatt? – Ja, de gjør det. I aller høyeste grad. Jeg synes man skal begynne å snakke om at det skal være status å ha lest bøker, ikke om man har kjøpt de

rette økologiske produktene for huden sin eller de riktige klærne. Jeg føler at markedskreftene styrer oss, eller tankene våre, at vi hele tiden dras ut til alle disse store plakatene som skal ta oppmerksomheten vår. Vi har mistet vår identitet og mulighet til å kunne foreta valg og vurdere, konkludere, være oss selv. Et veldig viktig spørsmål i forhold til «Et Dukkehjem» er: Hvem er du hvis det du har av verdi blir tatt fra deg? Hvem er du da? Nora velger jo selv å gå fra alt sitt – også barna! Ja, og jeg tror på den tiden opplevde hun at hun gjorde noe galt, fordi kvinner da ikke hadde stemmerett, ikke fikk ta opp lån – det var mye de ikke hadde lov til, de var jo ikke myndige uten samtykke. Hun tok likevel et oppgjør med seg selv: Jeg er nødt til å forlate dette som jeg trodde at jeg behøvde, som jeg trodde jeg kunne lene meg på. Men det er ingen sikkerhet i det. Jeg må forlate det jeg har for å finne mennesket i meg. Og det tror jeg gikk på bekostning av barna fordi jeg tror at hun tok kritikken inn over seg, at hun reiste fra barna fordi hun også trodde det var noe galt med henne selv. At barna skulle bli påvirket av henne på et vis. Identifiserer du deg med henne? Det tror jeg at man kan gjøre med de fleste. Jeg tror mennesker flest har en kjerne, og der er det ganske mange likhetstrekk med andre mennesker. Jeg tror ikke det finnes en milliard kjerner. Jeg tror at det finnes noen kjerner, og at man kan finne likhetstrekk. Og så tror jeg at det er noe i alle man kan finne igjen i seg selv. Selv etter en periode på over hundre år? Ja, fordi relasjonene er jo som oftest urokkelige. De forblir jo de samme; kjærlighetsforhold, mor-datter-forhold, far-sønn-forhold. Jeg kjenner meg igjen på den måten at jeg må vurdere valgene mine. Jeg har lyst til å stå for de valgene jeg tar. Jeg kjenner ofte at jeg har dårlig samvittighet for at jeg ikke klarer å leve opp til mine egne tanker og idealer, og

jeg kjenner noen ganger at jeg kjenner litt på menneskers middelmådighet. At jeg vil fris litt fra min egen middelmådighet. TEATRETS MAGI Du har mye på hjertet. Skriver du mer enn filmmanus? Ja, jeg har skrevet noen noveller, vedgår Nasrin Khusrawi – som likevel helst vil snakke om sitt arbeid på scenen. Hun takker sin lærer på Teaterhøgskolen i Oslo, Even Lynne Amundsen, som nå er instituttleder for visuelle og sceniske fag ved Universitetet i Agder. Og hun gir oss nok en kjærlighetserklæring til sitt yrke: – Det som er så spennende med teatret er at det er et sted hvor man kan forstå andre mennesker bedre. Et møtested for det sosiale, empatiske mennesket. Og man kan søke til teatret for å få en utvikling i seg selv. Bare det å komme dit viser at du er interessert i å utgjøre en forskjell, selv om det du gjør bare er å kjøpe en billett og sitte i mørket og se på noen som gjør noen bevegelser. Men nettopp det å gå på teater er magi, som jeg som skuespiller stadig opplever. Jeg ser for eksempel på scenen kollegaer jeg kjenner godt privat, men det jeg ser med dem i teatret er karakterene – andre mennesker. Jeg kan glemme tid og sted og bare være i det rommet og ikke bare se på skikkelsene, men også det som ligger bakenfor, forteller Nasrin og bruker som eksempel et fersk besøk på en oppsetning der studenter på Teaterhøgskolen spilte Anton Tsjekhovs «Måken» – og hun selv henført opplevde hvor sterkt teksten minnet henne om selve livet. TEKST REIDAR MOSLAND FOTO JACOB BUCHARD

«HVEM ER DU HVIS DET DU HAR AV VERDI BLIR TATT FRA DEG? HVEM ER DU DA?» Nasrin Khusrawi

Nasrin og Kadir skal spille Nora og Torvald i «Et dukkehjem» i Kilden.


ET DUKKEHJEM 9 HARRY GUTTORMSEN

har regien når Agder Teater i januar 2017 løfter teppet opp for Henrik Ibsens «Et Dukkehjem».

ÆRE OG SKAM I ET DUKKEHJEM Språk, klær og innredning er oppdatert til 2017, og Torvald og Nora har familie og røtter også utenfor Norge. Men ellers handler verdens mest spilte Ibsenstykke fortsatt om ære og skam. HENRIK IBSEN skapte et kvinneikon – den selvstendige Nora som tok sitt oppgjør med et liv som helt var på ektemannens premisser. Nå skal hun utfolde seg i Kilden Teater- og Konserthus. OPP TIL VÅR TID Publikum skal sitte i amfi på begge sider av scenen. Ensemblet er ungt og spennende. Nora Helmer spilles av Nasrin Khusrawi, Torvald Helmer av Kadir Talabani. Og Harry Guttormsen har regien når Agder Teater i januar 2017 løfter teppet opp for Henrik Ibsens «Et Dukkehjem». – Vi flytter Ibsens drama opp til vår tid, forklarer Guttormsen. ¬ – Det vil si at vi moderniserer språket og leter etter hvordan vi i vår tid kan holde på det samme veldig presise språket. Vi har også valgt en Nora og en Torvald som begge har kommet til Norge, henholdsvis fra Iran og Irak. Ut over det ønsker vi selvfølgelig å gjøre dette vidunderlige dramaet levende for et publikum i dag. OMSTRIDT SLUTT At Nora, i stykket, går fra mann og barn skapte heftig engasjement både før og etter premieren i 1880. Henrik Ibsens oldebarn hevder at dikteren i sin første versjon lot

Nora bli – tross konflikten med mannen. Fru Suzannah Ibsen presset imidlertid sin mann til å forandre slutten, og skal ha truet med at dersom han ikke lot Nora gå så ville hun selv gå. Urpremieren i Flensburg i Tyskland ble likevel skrevet med en alternativ slutt, der Nora faktisk blir. Og lenge ble stykket vist med ulike versjoner i ulike land. Hvilken slutt har Guttormsens versjon? – Hun går definitivt. Det er vel ikke å røpe for mye, sier Guttormsen i innspurten like før høstens leseprøver skal begynne. Han understreker at stykket vil være i en prosess helt frem til premieren i Kilden. – Det blir spennende å se hvordan den endelige versjonen skal preges av at det paret vi fremstiller ikke bare har kulturelle referanser fra Norge, men også fra en annen kultur. Går det ellers greit å omplassere borgerskapet fra 1800-tallet til dagens flerkulturelle Norge? – Det har vært relativt uproblematisk for meg. Det er fullt mulig å komme til Norge i fem eller ti-års alderen, gå gjennom det norske skolesystemet og ut i den økonomiske og yrkesmessige virkeligheten som finnes i Norge i dag, og oppnå de posisjoner som denne familien har gjort, forklarer Harry Guttormsen. SVINDEL OG SKAM Han har altså med på scenen de samme personene, de samme yrkene, de samme bakgrunnene som Ibsen beskrev i 1880. For selv om dagens samfunn er et annet, så er konflikten i stykket levende – i følge regissør Guttormsen. I Ibsens tekst avsløres det at Nora har brukt en falsk underskrift for å skaffe et lån til medisinsk hjelp for sin mann. Han fordømmer henne først kraftig for det, men snur i det

øyeblikket han skjønner at falskneriet ikke vil bli avslørt. Guttormsen mener figuren Torvalds valg er groteske, men allmenngyldige: – For ham er dette veldig knyttet til skam. Hun lærer å se ham på en helt annen måte gjennom denne måten å opptre på – dette tror jeg ikke er vesensforskjellig i dag fra den gang. MODERNE IMPULS I den alternative slutten i 1880 åpnet Torvald Helmer døren til soverommet og viste Nora barna. Det var nok til at hun likevel valgte å bli. Er dette noe som bare kunne skjedd i 1880? – I dag går jo kvinner. I halvparten av ekteskapene går en av dem, og veldig ofte er det kvinnen som tar initiativet. Det er jo ikke originalt lenger. Det er ikke spesielt skambelagt eller noe sånt. Men det å faktisk definere at man vil forlate barna, fordi man må restarte hele sitt liv, det er jo mer spesielt. Nora sier hun må tilbake til opprinnelsen og finne seg selv på nytt. Akkurat DET er jo også en veldig moderne impuls. At noen må restarte livet sitt på den måten, det er interessant enten du kommer fra midtøsten eller fra Setesdal. Nå er vi også i den situasjonen at vi har to spennende nyutdannede skuespillere med en bakgrunn som gjør at vi får en ekstra dimensjon inn i teksten – og det er også interessant. TEKST REIDAR MOSLAND FOTO JACOB BUCHARD


10 JEG ER LUCIA 21. JAN – 25. FEB OPERA SØR Intimsalen

Med: Eir Inderhaug og Even Rasmussen

DET ER MYE GALSKAP I OPERA

FOTO ERIK RUUD

Regi og dramatisering: Bentein Baardson Scenografi / kostyme: Gabriella Larsen Musikk ved Kristiansand Symfoniorkester av Donizetti, Ligeti, Feldman, Bernstein, Henze, Herbert og Rossini

Eir Inderhaug:


JEG ER LUCIA 11

FOTO ERIK RUUD

Når operasanger Eir Inderhaug står på scenen i Intimsalen i forestillingen «Jeg er Lucia», får vi et innblikk i en sangers virkelighet og fantasi. Den er langt fra så glamorøs som en kan få inntrykk av.

>>>


12 JEG ER LUCIA

«LUCIA ER ET OFFER FOR EN REKKE MENNS EGENINTERESSER. HUN BLIR BRUKT OG MANIPULERT TIL Å OPPGI SEG SELV OG GJØRE TING HUN EGENTLIG IKKE VIL GJØRE. » Eir Inderhaug

– SOM KUNSTNER vil man egentlig bare finne meningen med kunsten. Men så må man forholde seg til disse klaustrofobiske hotellrommene, prestasjonsangsten og agenter og dirigenter med en annen agenda enn en selv. Så blir man i tvil. Er dette kunst eller en illusjon? Er alt vi holder på med bare tull? Eir Inderhaug er kunstner og operasanger. Eller er hun det? Hun hater å bli satt i bås. Og i alle fall den båsen som gjør henne til bare operasanger. Men når Kilden setter opp «Jeg er Lucia» på intimscenen i januar og februar, tar Eir steget langt utenfor båsen. For denne gangen er hun både manusforfatter og teaterskuespiller i tillegg til operasanger. – Det jeg gjør med «Jeg er Lucia», tror jeg ingen har gjort før. Jeg kommer til å gi publikum innblikk i det som skjer i kulissene og i en sangers hode. Jeg er spent, men jeg må bestige noen Mount Everest–fjell i mitt liv, så får det bære eller briste Pumpet brystmelk på do Eir ler høyt og unnskylder at hun banner når hun beskriver livet bak scenen. Det publikum aldri får se. Det er nemlig det hun har lyst til å pirke i, og som er utgangspunktet for forestillingen hun har gått svanger med lenger enn alle hennes tre ordentlige svangerskap. – Vet du hva? Det er så mye galskap i operaen. Og egentlig er det ganske kvinnediskriminerende også. Jeg opptrådte på den største operascenen i München, og måtte låse meg inne på en do for å pumpe brystmelk mens det sto lang kø utenfor. Ledelsen var ikke interessert i å ordne et ammerom til meg, for det gjorde man visst ikke ved operaen. Eir har også født på jobb. I alle fall nesten. – Sønnen min er trønder. He-he. Jeg rakk ikke hjem til Oslo etter en forestilling, og fødte i Trondheim. Men sånn er livet i denne bransjen. Det nytter ikke med mange måneders fødselspermisjon, for da blir man glemt eller stemplet som et usikkert kort, og så velger de heller en annen sanger. Elsker det krevende kunstnerlivet Men Eir elsker jobber sin, og hun klager ikke. Hun vil bare at folk skal vite litt om hvordan livet som operasanger er når scenelyset er slukket.

– Jeg har hatt denne forestillingen inni meg, og nå skal jeg endelig få den ut. Jeg er så glad for at Kilden slipper meg til, og at Kristiansand Symfoniorkester vil spille den krevende musikken. Jeg har valgt å bruke mitt eget favorittrepertoar, og tilpasset det til forestillingen.

Ingen selvbiografi Eir drømmer om å finne mening med sin egen eksistens gjennom forestillingen, men presiserer at «Jeg er Lucia» på ingen måte er en selvbiografi. Eller ren opera, for den saks skyld. – Nei, jeg liker jo ikke disse båsene, og forestillingen passer heller ikke inn i noen bås. Den er litt av alt, og man trenger ikke være spesielt glad i opera for å se den. Jeg tror egentlig mange vil kjenne seg litt igjen i den. Eir både gruer og gleder seg. Hun står på scenen ikledd en rolle, men forestillingen svitsjer mellom virkelighet og illusjon, og noen ganger er det kanskje ikke så lett å få øye på hva som er hva. På scenen har hun også med seg skuespiller Even Rasmussen, som hele tiden roter det til i universet til Eirs rollefigur.

Bentein Baardson Kilden burde være stolte Bentein Baardson er tidligere administrerende direktør i Kilden og regissør for «Jeg er Lucia». Han sier det er et spennende og annerledes prosjekt som det er en glede å være med på. – Jeg beundrer Eirs talent og mot. Hun går stadig nye veier, og har et kunstnerisk repertoar og register som er imponerende. Hun er ettertraktet både i inn- og utland, og Kilden burde være stolte over at hun valgte Opera Sør som arena for sitt prosjekt. Inspirert av verdenskjent opera «Lucia de Lammermoor» er en verdenskjent italiensk opera fra 1835. Flere av operahistoriens største sopraner har gestaltet Lucia, og rollen regnes som en av de aller største og mest krevende, spesielt på grunn av den femten minutters lange galskapsscenen rett før Lucia dør. Eir lot seg inspirere av denne operaen da hun skrev sitt eget stykke. – Lucia er et offer for en rekke menns egeninteresser. Hun blir brukt og manipulert til å oppgi seg selv og gjøre ting hun egentlig ikke vil gjøre. Så blir virkeligheten for vanskelig for henne og hun velger å leve i en illusjon, for i illusjonen kan hun elske. Det er mye i Lucia som snakker til meg, innrømmer Eir.

Even Rasmussen – Det vil bli en fysisk og musikalsk kjempeutfordring. Hver forestilling er som en maraton, men jeg har hatt så lyst til dette lenge. Nå gjør jeg det. Det er tross bedre å hoppe i det, enn å angre på at man ikke turte, avslutter Eir Inderhaug. TEKST KARI BYKLUM


YTREFILET AV LAM Kaffekrydret lammefilet med bakt sjalottløk og auberginepuré tilsmakt mynte. Serveres med rødvinssaus og ovnsbakte amandinepoteter. Pris 270,-

Spis i Kafé Kast Loss! Legg ut på en velsmakende reise i Kildens spektakulære publikumsfoajé. À la carte fra kr 100,-. Barnemeny. Alle rettigheter. Å P E N T M A N – L Ø R 1 1 –1 7 E L L E R T I L FO R E S T I L L I N G E N B EGY N N E R . S Ø N DAG S T E N G T. B O R D B E S T I L L I N G : 9 0 2 2 9 41 2 E L L E R K A S T. LO S S @ K I L D E N .C O M


14 SNØDRONNINGEN 16. NOV – 21. DES AGDER TEATER Teater- og Operasalen Av H.C.Andersen Regi og dramatisering: Brit Lossius Scenografi/Kostyme: Karin Sundvall Koreografi: Sharron Roberts Lysdesign: Joakim Foldøy Med: Ingrid Klem, Anne Ma Usterud, Linn Løvvik, Steffen Mulder, Jon Arne Arnseth, Hanna Børseth Rønningen og Elin Gunnarsdottir Sandvik Fiolin: Sebastian Grüchot Elever fra UngdomsKilden Dansere fra Sharrons Dansestudio


SNØDRONNINGEN 15 FOTO JACOB BUCHARD

VAKKERT OM TAP OG SORG Et for mange ukjent H.C. Andersen-eventyr blir en vakker juleopplevelse i Kilden. Brit Lossius har både dramatisert teksten og har regien på oppsetningen. Hun lover små og store et stykke som vil varme hjerter – tross den kjølige tittelen.

«DET ER MED DITT MOT OG DIN HJERTEVARME DU KAN OPPNÅ NOE VERDIFULLT HER I VERDEN» Brit Lossius

>>>


16 SNØDRONNINGEN FOTO JACOB BUCHARD

Ingrid Klem og Jon Arne Arnseth som Gerda og Kay i «Snødronningen».


SNØDRONNINGEN 17 FOTO JON-PETTER THORSEN

«Snødronningen» varmer hjerter – tross den kjølige tittelen.

Linn Løvvik som Snødronningen.

EVENTYRET handler om å bli voksen. Om hvordan håndtere tap og sorg. Når den gode vennen Kay lar seg blende og forføre av Snødronningen og forsvinner, så sørger vesle Gerda et helt år til ende. Så oppsummerer hun «Kanskje er det bare jeg som kan finne ham?» Og så legger hun ut i den store vide verden. Det synes jeg er et nydelig tema som drukner litt i alt det andre hos H.C. Andersen, sier Brit Lossius. Hvorfor valgte du denne historien? Tittelen. Det var den jeg tente på ved dette eventyret. Det kunne være hva som helst, både noe kaldt og noe vakkert. «Snødronningen» viste seg jo da å være – det var mer enn jeg visste – et eventyr av H.C. Andersen som man ofte unngår å lese fordi det er langt, tungt og mørkt. Men ved å lese det mange ganger fant jeg ut at det er rikt. Her var det stoff nok til å fortelle mange historier, og tanken har slått meg at H.C. Andersen forsøker å fortelle mange eventyr på en gang. Og her kan man lage sin egen versjon. Jeg hadde så lyst til å lage en vakker juleversjon, og det er det vi har forsøkt, forklarer Lossius, som har med seg Karin Sundvall på scenografi og kostymer, Sharron Roberts på koreografi og Joakim Foldøy på lysdesign.

FOTO JACOB BUCHARD

Brit Lossius, regissør.

Er det poesi i den gamle eventyrteksten fra 1845? Ja, om du skreller litt. Jeg ble veldig positivt overrasket inni mellom over eksakte, vare observasjoner fra H.C. Andersens side midt i alt hurlumheiet, forklarer instruktør Lossius – som selv har en fortid som både skuespiller og lyriker. Hva skjer med dette språket når du tar det med på scenen? Det blir vel noe annet enn leseopplevelsen? Ja, men det er ganske nydelig med en liten Gerda, en liten hovedperson som sier at hun må ut i den vide verden for å lete etter sin venn og lekebror. «Å, hvor det er grått», og «Å, hvor det er kaldt her ute i den vide verden». Det er jo ganske nydelig. Hvorfor er det ikke så mye lest, hvis det har så sterke kvaliteter? Jeg tror det er for langt og komplisert. Det har for mange temaer. At tittelen er «Snødronningen» er nesten merkelig, for i originalen dukker hun ikke opp igjen før mot slutten av eventyret. Men det synes vi var for vanskelig. Vi måtte få et siste møte med henne også, med en avslutning… Så du har diktet videre på eventyret? Bittelitegrann diktning, smiler Lossius – lett unnskyldende. Og legger raskt til: – For Snødronningen representerer en fare, det er klart. Men hvis hun ikke er ond, ikke vil vondt, hva vil hun da? Det har jeg jobbet mye med. Var det en spesiell utfordring å gå løs på dette eventyret? Ja, det synes jeg. Særlig da jeg også oppdaget at det også er et religiøst eventyr. Hvordan skulle vi lage det vendepunktet uten at det blir banalt? I originalen kommer det engler ut av munnen på Gerda. Jeg synes kanskje det var litt heftig. Litt vanskelig scenisk, ler hun. Og forklarer hva hun gjorde: Vi fant tilbake til hennes barnetro, hennes aftenbønn – som også min far sang for meg om kvelden. Og da vi til overmål fant at den står i salmeboka og er skrevet av Thorbjørn Egner, da var det gjort. Da valgte jeg den. Så i stedet for den originale danske salmen i eventyret, så har vi «Jeg folder mine hender små» av Thorbjørn Egner.

EVENTYRET BAK DISNEYS SUKSESS «FROZEN» DET DANSKE EVENTYRET er blitt et eventyr også for underholdningsgiganten Disney og for alle som skal markedsføre Norge som turistattraksjon. H.C. Andersen skrev eventyret om «Snedronningen» i 1845. Hele 168 år senere – i 2013 – lanserte Disneykonsernet sin 52. animasjonsfilm, som fikk tittelen «Frozen». Navnene og en del av handlingen er endret, men Disney har ikke skjult at inspirasjonen og originalen skal tilskrives den danske eventyrdikterens «Snedronningen». Og den første Disneyfilmen fra dette fantasiuniverset følges opp av flere. «Frozen» («Frost» på norsk) ble raskt en av verdens mest innbringende kinofilmer. Og hovedpersonens reise til det kalde landet i nord, med reinsdyr og snømenn, er hos Disney knyttet til det langstrakte Norge og ikke det vesle, flate Danmark. I juni 2016 åpnet Disney en egen attraksjon for «Frozen» i og rundt den norske paviljongen på turistmagneten Epcot-senteret i Florida. Det eneste publikum klaget over etter åpningen var at så mange ville inn at køene ble for lange. «Frozen» erstattet utstillinger og attraksjoner som hadde vært på den norske paviljongen siden Epcotåpningen for nesten tredve år siden. Både for besøkende og norsk turistnæring er nyetableringen fra Disney blitt mottatt som en gavepakke. Når Brit Lossius og Agder Teater henter frem igjen H.C. Andersens eventyr er det imidlertid ikke med Disneys figurer på scenen. Nå får vi møte eventyret med dets opprinnelige roller. TEKST REIDAR MOSLAND


18 5 I KILDEN

HELGE MOSEID (65) DETTE BETYR MYE FOR BYEN

LINE MOSEID (34) OG GABRIEL (3) KILDEN GIR MEG STORBYFØLELSE

5

TEKST KARI BYKLUM FOTO BØRRE ESKEDAHL

HVA LIKER DU Å OPPLEVE I KILDEN?

– Det er et godt sted å være. Jeg liker stemningen i Kilden, og her får jeg en kulturopplevelse som er vanskelig å finne andre steder i byen, sier Line. Hun og familien har bodd flere år i Oslo, og forteller at de ble litt bortskjemte med kulturtilbud der, men at de ble positivt overrasket da de flyttet hjem. – Vi oppdaget heldigvis raskt hvilket fantastisk bra tilbud Kilden er. Maten i restauranten er nydelig, og servicen er helt topp. Og så er programmet veldig variert, alt i fra jazz, dans og teater, og egentlig liker jeg veldig mye av det som settes opp. Og så har 34-åringen sans for barneforestillingene. – Siden tilbudet er så bredt og variert, blir jo Kilden attraktiv for alle. Jeg har fått med meg at mange av forestillingene ofte blir utsolgt, så sørlendinger er virkelig ikke så trege som noen skal ha det til, sier hun og legger til at beste opplevelse så langt, er «Romeo og Julie». – Det var helt fantastisk!

– I dag er jeg her nede sammen med kona, barn og barnebarn for å spise lunsj. Det er hyggelig at en kan bruke Kilden selv om en ikke skal på forestilling, synes Helge. Han forteller at kona og han bor på Tinnheia, og har utsikt rett ned på Kilden. Som regel spaserer de ned hit. – Forrige forestilling vi var på var «Figaros bryllup», og så får vi med oss noen konserter innimellom. Neste gang blir «Gaasehud», det ser vi veldig fram til. Når programmet kommer, er ekteparet alltid spent på hva som dukker opp. – Vi tar for oss programmet og ser hva vi har lyst til å se. Så prater vi gjerne med venner, og innimellom drar vi sammen med dem. Men tiden går så fort, og vi får ikke med oss alt vi kunne tenke oss. Nå er han spent på neste sesongs tilbud. – Jeg håper det blir mye bra fremover. Vi burde jo vært her enda oftere, for vi er alltid så fornøyde etterpå. Det er i alle fall ingen tvil om at byen har fått et mye bredere kulturtilbud etter at Kilden kom.


5 I KILDEN 19

JON SØVIG (36), LYKKE (5) OG MAYA (11) JEG SKULLE GJERNE VÆRT HER OFTERE MED KONA

ODDVEIG BERLE (70) ALLSIDIGHETEN I KILDEN ER SUVEREN – Det er fantastisk at jeg kan bruke Kilden sammen med så mange forskjellige. Jeg er her en del med venninner på egen alder, sammen med mine voksne barn og med barnebarna. Og det har faktisk også hendt at jeg har lånt noen nabobarn og tatt dem med på barneforestilling. Hun sier at det varierte tilbudet er ekstra verdifullt nå som hun er pensjonist. – Jeg er veldig glad i Kilden og synes det er lett å få oversikt over tilbudet. Tidligere har jeg fått gavekort av barna til jul, og håper jeg får det i år også. Det kan du godt skrive, ler Oddveig. Noe som berører henne, er barnas evne til å være til stede i forestillingene. – Det kan være fra «Baldrian og Musa» til de helt store forestillingene, det er ikke det viktigste. Men å se hvordan barna slipper tak i virkeligheten og lar seg rive med, det nyter jeg å oppleve. Og så synes jeg jo at Kildens gratistilbud er supert. Spesielt om sommeren, da er det veldig hyggelig å ta med gjester og høre på konsertene på utsiden her.

– Datteren min Maya var med på en forestilling for en stund siden, og da var vi selvsagt her. Nå har vi akkurat vært på barneforestillingen «Men de begynte!», sier Jon. Begge jentene likte forestillingen godt. – Ja, det var kult. Skuespillerne mumlet bare når de snakket, det kom sånne pipelyder. Men det som var gøy, var at vi skjønte hva de sa likevel, forteller Maya (11). Jon synes tilbudet er bra for både barn og voksne, men skulle gjerne vært her oftere sammen med kona. – Nå er det en hektisk småbarnsfase og en del logistikkutfordringer, men det blir jo lettere når barna blir større. Vi sparer alltid på programmet og kikker for å finne ut om det er noe som fenger, og det er det alltid. Han liker også å vise Kilden fram for gjester som kommer til byen. – Det er en flott plass med et variert kulturtilbud, og et viktig tilskudd til byen. I fjor ga vi faktisk gavekort på billetter i Kilden til ei tante. Det satte hun veldig pris på, og jeg vet hun har brukt det mye.

METTE BJØRGUM (T.V.) OG KARIN BJØRGUM (BEGGE 27) GA BILLETTER I JULEGAVE – Svigerforeldrene mine ble veldig glade for billettene de fikk til jul i fjor, og jeg vet de har vært her mye. For egen del har jeg faktisk ikke vært på noen forestilling ennå, men håper det skjer snart, sier Mette. Verken hun eller tvillingsøster Karin er ivrige brukere av kulturtilbudet i Kilden, men planlegger å se noen forestillinger snart. Akkurat nå venter de på storesøsteren, og skal spise lunsj i restauranten. – Vi tenkte det var moro å gå her i stedet for på en annen restaurant. Det er en fantastisk atmosfære og veldig fin utsikt. Så langt har jeg bare vært på én forestilling i Kilden, men jeg ser jo at det er mye spennende som settes opp, sier Karin. Hun liker godt stand-up, men har også lyst til å høre en skikkelig konsert. – Det frister veldig. Egentlig var det en god idé at Mette hadde gitt billetter til svigerforeldrene i fjor, jeg tror sannelig at jeg skal ønske meg gavekort på billetter til jul i år, ler Karin.


20

KUNST SKAPER LIV, LIV SKAPER KUNST

FREDRIK WANDRUP

(f. 1951) har vært journalist i Dagbladet siden midt på 1970-tallet. Han har vært alt fra utenriksreporter til petitskribent, fra featurejournalist til anmelder av bøker, tegneserier, film og musikk. Wandrup har skrevet en rekke bøker, blant andre om Jens Bjørneboe, Olaf Bull, kronprins Haakon og James Bond. Thrilleren «Svart poker» (2006) var hans skjønnlitterære debut. (fontforlag.no)

Er det mulig å tenke seg et samfunn der kunst er forbudt? Mye annet kan forhindres med loven i hånd, men ville det være mulig å forby kunst? KANSKJE hadde det latt seg gjøre å stenge gallerier, brenne og beslaglegge bøker, avvikle teatre og konserthus. Men hvilke konsekvenser ville det få? Et forbud mot kunst ville medføre at mennesket sakte visnet. Fantasien ville tørke ut. Kloden ville forvandles til en åndelig ørken. Kunst er en forutsetning for liv. Like viktig som luft, mat, drikke og kjønnslig aktivitet. Folk som sier de kan leve uten kunst, vet ikke hva de snakker om.

Hva er det kunsten byr oss som gjør den uunnværlig? Goethe har skrevet: «Vi bør, hver eneste dag høre en liten sang, lese et godt dikt, se et fint bilde og, om mulig, si noen fornuftige ord.» Her er seks egenskaper ved kunsten som gjør livet mer verdifullt: 1) Den er et speil for vår egen kreativitet og fantasi. 2) Den presenterer myter og fortellinger som gjør oss bedre i stand til å forstå våre liv. 3) Den gjør livet rikere og utvider vår horisont, kunnskap og erfaring. 4) Den inspirerer oss til selv å finne vår kreativitet. 5) Den gir noe å tro på i en irreligiøs tid – den kan fungere som religionserstatning. 6) Den skaper uro i sjelen samtidig som den får ting til å falle på plass. God kunst er gjenkjennelig og fremmed på en gang. Picasso har uttalt: «Alle barn er kunstnere, problemet er å fortsette å være det som voksen.» Mysteriet er: Hvor kommer kunsten fra? Hvor kommer alle melodiene, bildene, diktene, filmene, romanene, dramaene, parkene og de arkitekttegnede bygningene fra? De færreste – ikke engang kunstnerne selv, eller kanskje særlig ikke de, kan svare på dette. Det vi kan fastslå, er at et liv uten kunst, ville være et fattig liv. Kunsten er ingen flukt. Kunsten er sannere enn noen virkelighet. Jeg har alltid forbauset meg over begrepet brukskunst. Hva slags kunst er det som ikke kan brukes? Kunst endrer liv, og livet endrer kunsten. Eller: Kunst endrer kunst. Kunst er en livsnødvendighet, og livet er naturligvis nødvendig for kunsten. Et menneske kan oppleve et kunstverk for første gang og få hele sin livsbane endret. Livet er et rom der vi har vært så heldige å få oppholdstillatelse i en avgrenset periode. Kunsten åpner dette rommet og gjør det dypere. I motsetning til for eksempel naturen er kunsten til for menneskets skyld. Jeg tror egentlig ikke på begrepet «kunst for kunstens skyld». Bob Dylan er en Shakespeare for vår tid. Men han har ikke oppstått i noe vakuum. Hvordan ble Robert Zimmerman fra Duluth i Minnesota til Bob Dylan? Han har en hel rekke inspirasjonskilder, som tekstforfatter, musiker og kunstmaler. En av dem er den franske, modernistiske poeten Arthur Rimbaud (1854–1891), den forunderlige nyskaperen som bare skrev under

en poetisk raptus fra han var 17 til han ble 21. En annen er bluesmusikeren Robert Johnson (1911–1938), gitaristen som var kjent for å ha møtt djevelen i veikrysset og lært seg å spille i bytte med sin sjel. En tredje er Vincent Van Gogh (1853–1890), som begynte å male seint i livet, men som tok igjen det tapte ved å male 2000 bilder fra 1883 til 1890. Disse tre var blant de mange som endret Bob Dylans liv. Han på sin side har endret livet til millioner av mennesker gjennom sin 54 år lange karriere. Dylan er opptatt av å være en formidler, en viderefører av andres kunst. Hans egen kunst er et myterom, med korridorer ut til andre rom i et labyrintisk system av inspirasjon og innflytelse. Psykologen Rollo May skriver: «…å skape sine egne myter er helt grunnleggende for å oppnå sjelelig sunnhet.» Jeg mener man burde innføre et eget fag i skolen som kunne hete «Myter, sagn og eventyr». Fortell ungene om Moses i ørkenen, om trollmannen Merlin, og ridderne av det runde bord. Om Tors ferd til Utgards-Loke, Buddahs tanker om reinkarnasjon, indianske skapelsesberetninger og tarotkortenes symboler, om Faust, Hamlet, Odyssevs og Robin Hood. Jens Bjørneboe skriver: «Eventyrene er innledningen til det store, det veldige, det mektige og mest gripende av alle eventyr: Menneskets møte med virkeligheten.» Rollo May kaller myten «en måte å skape mening på i en meningsløs verden». Skap et slikt skolefag, og sann mine ord: Elevene vil glede seg til hver eneste time. Kurt Vonnegut Jr. har sagt det slik: «Hvis du virkelig vil såre dine foreldre, og du ikke har mot til å være homofil, kan du i det minste gå inn i kunsten. Kunst er ikke et levebrød. Den er en human måte å gjøre verden mer overkommelig på. Å utøve kunst, uansett hvor godt eller dårlig, er en måte å få sjelen til å gro på, for svingende. Syng i dusjen. Dans til musikken på radioen. Fortelle historier. Skriv et dikt til en venn, gjerne et dårlig et. Gjør det så bra du kan. Du vil få en enorm belønning. Du vil ha skapt noe.» TEKST FREDRIK WANDRUP

Artikkelen er en forkortet utgave av et foredrag holdt under seminaret «Livskilden – kunst i samfunnet» på Kilden Teater- og Konserthus 29. april 2016.


21

Fredrik Wandrup

BOB DYLAN rundt 1964.

ALAMY STOCK PHOTO

«BOB DYLAN ER SHAKESPEARE FOR VÅR TID. MEN HAN HAR IKKE OPPSTÅTT I ET VAKUUM. HVORDAN BLE ROBERT ZIMMERMAN FRA DULUTH I MINNESOTA TIL BOB DYLAN?»


22 FOTO KJARTAN BJELLAND

Nye navn og ny strategi:

KILDEN ER ET KUNSTHUS – Kilden er et hus som skaper sin egen kunst. Det skal vi bli flinkere til å understreke. Vi er først og fremst et «kunsthus». Det sier Kildens direktør Hans Antonsen. En ny strategi gir kursen for Kilden de neste fire årene. Det betyr blant annet nye navn til både teater og opera, og mere muskler til å skape kunst selv i eget hus. ANTONSEN tok over lederstolen etter Bentein Baardson tidligere i år. Nå har han, ledergruppen og Kildens styre blitt enige om strategien fremover. Arbeidet har pågått i et halvt år, og har vært behandlet i fire styremøter og i flere samlinger med de ansatte. 70 medarbeidere har bidratt med innspill og mange av forslagene er bakt inn i den endelige strategien. Nye navn Det er snart fem år siden Kilden ble åpnet som landets første teater- og konserthus med teater, symfoniorkester og opera under samme tak. – Det viktigste budskapet vårt til publikum er at vi selv skaper kunst i Kilden. Kunst som skal være vesentlig, åpnende og av høy kvalitet, sier direktør Antonsen. Han understreker at Kilden fortsatt skal være mangfoldig, et kulturhus for Kristiansand og en storstue for Sørlandet der gjestende artister kan leie seg inn i salene. ¬– Men det er noe som er først og fremst her i Kilden. Og det er symfoniorkesteret, det er teateret, det er operavirksomheten – og det er alle møtene mellom disse kunstformene og publikum, understreker Antonsen.

Vesentlig kunst fra Kilden: «Jeg kommer tilbake i kveld» fra 2014. Anne Ma Usterud og Henriette Marø i Bodil Kvammes regi på Gaute Heivolls tekst.

For å tydeliggjøre dette skal teateret nå skifte navn fra «Agder Teater» til «Kilden Teater», «Opera Sør» skal nå hete «Kilden Opera» og avdelingen som ivaretar kulturhusoppdraget får navnet «Kilden Kultur». Samlende og vesentlig – Kristiansand Symfoniorkester beholder navnet sitt, fordi det står i en navnetradisjon blant slike orkestre, der det geografiske stedsnavnet er en viktig del av deres identitet. Men i likhet med de andre institusjonene som ble med inn i fusjonen i Kilden i 2012, skal også orkesteret få en tydeligere forankring i helheten «Kilden». Huset skal være et samlende hus for landsdelen og et hus som utfordrer publikum gjennom møtene med kunsten her, forteller Kildens direktør. Kilden har i sine fem år trukket flere besøkende enn det var anslått da denne enestående fusjonen i norsk kulturliv ble åpnet. Den gang var anslaget på rundt 100.000 i året. Besøket ligger nå på i overkant av 160.000 årlig. – Det viktige for oss nå er å få så mange som mulig til å besøke de produksjonene vi lager selv. Vi jager ikke publikumstall for enhver pris, men ønsker at det vi skaper selv blir vesentlige opplevelser for mange, sier Antonsen som i strategiplanen satt et mål om at driften de neste årene skal bli enda mer effektiv – slik at flere kroner kan brukes til å skape kunst av høy kvalitet. – Det betyr blant annet å være flinkere til å planlegge over lang tid. Her kan alle lære av orkesteret: Skal vi ha en internasjonal stjernedirigent til å lede symfoniorkesteret på en konsert, så kan vi ikke henvende oss et halvt år før konserten. Da må vi ligge flere år i forkant for å få det til. Slik planlegging skal vi bli enda flinkere til, lover Antonsen, som vil kunne velge samarbeidspartnere fra øverste hylle, samtidig som Kilden beholder den aktualiteten som gjør kunsthuset vesentlig.

Mer om sommeren – Vi får mye ros for vår satsing i Kilden Dialog. Her retter vi oss i stor grad mot barn og unge. I tillegg får blant andre flyktninger, folk med funksjonsnedsettelser og personer med problemer innen rus og psykiatri bidra til å lage god og aktuell scenekunst. Vi er også fremst i å bruke digitale verktøy for å overføre opplevelser fra eget hus til publikum som ikke kan komme. Dette skal vi styrke, også i samarbeid med nordiske miljøer. Som vi har gjort det når symfoniorkesteret i Gøteborg og Kilden Digital utveksler viktige erfaringer om kameraproduksjoner. Vi skal utvikle våre digitale verktøy og vår metodikk for å bli mer tilstede i hele landsdelen. Men i bunnen ligger hele tiden vår egen kunst, sier direktøren for Kilden Teater- og Konserthus for Sørlandet. Han ønsker også et bredere tilbud fra Kilden sommerstid når det er ekstra mange mennesker på Sørlandet. – Det gode besøket på gratiskonsertene «Sommer i Kilden» har til fulle bevist at publikum ønsker slike tilbud. Og i Kildens «femte sal» – Fjæreheia i Grimstad – vil vi prøve å få til vesentlige opplevelser hver sommer fremover. Vi samarbeider med Kastellet i Grimstad, og planlegger selv å spille mer Ibsen der, sier Antonsen . Kilden har i de siste årene hatt som motto å «berøre og begeistre». Strategiplanen har utviklet dette videre. Så nå henger flere nye formuleringer over direktøren og Kildenstaben for de neste årene. Blant dem: «Ingen skal forlate dette huset uberørt.»

TEKST REIDAR MOSLAND


23

HELE SØRLANDETS KURS- OG KONFERANSEARRANGØR Kilden Teater- og Konserthus rommer store muligheter for deg som konferanse-, kurs- og eventarrangør!

4 SALER I VARIERENDE STØRRELSER

• • • • • • •

Teknisk velutstyrte saler Erfarne lys-, bilde- og lydteknikere Oppsett for TV-sendinger, lydopptak og streaming Stor, lys og luftig foajé for bespisning og nettverksbygging Velsmakende og variert konferansemeny Flotte utearealer på bryggekanten Kunstneriske innslag under arrangementet

kilden.com / 90 58 11 11 / konferanse@kilden.com


24 MOZARTS REQUIEM ANNO 2017 5. MAI KILDEN DIALOG OG KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER Konsertsalen I samarbeid med ABUP, musikklinjene ved Dahlske vgs, Vågsbygd vgs og Kristen vgs Vennesla

Dirigent: Ragnar Rasmussen Musikk: Wolfgang Amadeus Mozart Tekst: Rune Belsvik og ungdommer tilknyttet ABUP

LAR UNGDOM FORMULERE SITT DIES IRAE* DERES LIBERA ME** ELLER LACRIMOSA*** * helvete **befrielse fra det onde ***tåreflommen


25 MOZARTS REQUIEM

MOZART OPPDATERES OG KLES I 2017-DRAKT

Slik har ingen hørt Mozarts «Requiem» før! Med ferske beskrivelser fra ungdommer med psykiske utfordringer skal teksten til Mozarts aller siste verk oppdateres og gis et helt nytt uttrykk. Det lover Kristiansand Symfoniorkesters direktør Stefan Sköld og forteller om en uvanlig og spennende prosess. ALT når sitt høydepunkt i en eneste konsert 5. mai i 2017. Men før det har det foregått et viktig arbeid i 2016. Ungdommer som sliter med psykiske utfordringer har delt sine erfaringer og formuleringer med en av landsdelens fremste forfattere, som har omformet det til poesi og byttet ut den originale latinske teksten i verket. I høst har over 100 ungdommer fra musikklinjene ved videregående skoler i Agder øvet og terpet i mangfoldige skoletimer, før alt sys sammen fra nyttår med sangere og musikere i Kilden. SYKEHUSETS FORSLAG KSO-direktør Stefan Sköld forklarer: – Vi skal gjøre et requiem anno 2017. Og vi skal gi stemme til den økende skaren med ungdommer som får problemer med psykisk uhelse. Det blir bare flere og flere av dem, og vi som medmennesker og foreldre er ikke vant med hvordan vi skal håndtere det. Så det handler om at ungdommene skal få en stemme.

Hvordan gjør dere det? – Karl Erik Karlsen er sjef for Sørlandet sykehus sin avdeling for barn og unges psykiske helse (ABUP). Han har arbeidet mye for å få inn musikk som en del av terapien, fordi han mener det er et viktig element for alle mennesker, både friske og syke. Sammen med vår fiolinist Pål Svendsberget i Kristiansand Symfoniorkester kontaktet Karlsen meg og sa «Kan vi ikke gjøre et eller annet rundt Mozarts «Requiem», forteller Sköld. – Jeg var umiddelbart litt skeptisk, og undret på hvordan vi skulle kunne gjøre det. Men så fikk jeg ideen: Tenk om vi tar bort den latinske teksten og så ber ungdommene formulere sitt «dies irae» (helvete) eller deres «libera me» (befrielse fra det onde) – eller «lacrimosa» (tåreflommen). Vi kan gi ungdommene impulser, og så be en

I 1791, samme år som W.A. Mozart skrev klarinettkonserten og operaene «Titus Mildhet» og «Tryllefløyten”, fikk han en bestilling av Greve Franz von Walsegg Stupach, som hadde mistet sin hustru og nå ønsket å ære henne med et requiem (dødsmesse). Mozart begynte arbeidet i oktober, men ble syk i slutten av november og døde 5. desember, før han fikk skrevet requiemet ferdig. Det ble fullført av to av Mozarts elever, først og fremst Franz Xaver Süssmayr som komponerte satsene Sanctus, Benedictus, og Agnus Dei og konstruerte Kommunion fra musikk fra Introitus og Kyrie. Verket er skrevet for fire sangsolister, kor og orkester. Mozarts enkle men geniale melodikk og beherskelse av kontrapunktisk stemmeføring har gjort hans Requiem til et av de mest spilte og best likte i musikkhistorien.

profesjonell forfatter løfte det opp, avidentifisere det og gjøre poesi av det. Og så legger vi denne teksten inn på korsatsene. Den ideen er aldri satt ut i livet, og jeg kunne jo ikke vite om det ville gå, forklarer Sköld, som tok ideene opp med Marie Teresie Sørensen, leder for Kilden Formidling og Dialog, en avdeling som arbeider med uortodokse prosjekter i Kilden, der nye grupper trekkes inn i kunstproduksjoner. BELSVIKS METODE – Vi to tok deretter kontakt med forfatteren Rune Belsvik, som har en utrolig nærhet til ungdommer. Og han tente på prosjektideen. Derfor samlet vi sist vinter en gruppe ungdommer fra ABUP her i Kilden, og det tror jeg var den første feilen vi gjorde – at vi ba dem komme hit. De som går til avdelingen

Forfatter Rune Belsvik gjør norsk poesi av ungdommenes erfaringer.

>>>


26 MOZARTS REQUIEM ANNO 2017

«MOZARTS REQUIEM VAR 1700-TALLETS ROCKEMUSIKK» Stefan Sköld

KSO-direktør Stefan Sköld gleder seg til å høre den ferdige versjonen.

for psykisk hjelp til barn og ungdommer er i utgangspunktet litt skye for å komme ut på utrygg mark. Men det kom da en gjeng ungdommer, og så skulle jeg først spille noen sekunder fra første satsen, forklare den latinske teksten og si hva den handler om – med mine egne ord på svensk. Slik forklarer KSO-direktør Sköld, som fikk hjelp fra en av sine nærmeste for å nå gjennom til den reserverte gruppen med ungdommer. Sköld har selv bred erfaring som dirigent og musikalsk leder, og har også studert teologi. Men det ble likevel vanskelig å nå gjennom til de norske ungdommene på hans eget morsmål, som altså er svensk. – Nå er det sånn at min datter Ida, som har gått gjennom det samme som disse ungdommene, hun ble broen fra meg til dem. Hun ga dem stadige stikkord mens jeg forklarte: «Tenk på hvordan det var når du gjorde det, eller det….» VELLYKKET Hun tolket? – Ja, hun tolket meg. Og hun snakker perfekt norsk, hvilket jeg ikke kan beskyldes for å gjøre. Alle ungdommene satt imidlertid der med sine mobiler, og jeg tenkte «Hallo. Dette er skivebom! Dette kommer aldri til å gå». Men så, da de hadde lyttet og jeg hadde jabbet

ferdig, og min datter hadde gitt dem stikkord, så begynte vi å snakke om teksten. Og DA la de bort mobiltelefonene!! Da våknet de til liv!! Og jeg kjente at wow, dette kommer likevel til å gå! Hva gjorde dere videre? – Siden hadde vi tretimers «skrivestuer» på sykehuset annenhver lørdag gjennom hele våren, ledet av Rune Belsvik. Han hadde naturligvis tenkt gjennom den latinske teksten og min datters stikkord, og hvordan han kunne gi oss oppgaver. Slik at alle rundt bordet, ungdommer, terapeuter, psykiatere, direktøren for symfoniorkesteret – alle skrev. Så sa Rune Belsvik med sin fredelige stemme at «Denne oppgaven handler om smerte. Dere har to minutter fra nå». Og så trykket han på mobilen, og alle skrev som bare det. Alle! Så ringte klokkealarmen hans, og «Fint. Takk. Neste oppgave er glede»… Og sånn holdt vi på. Han fikk etter hvert mye materiale og ble venn med ungdommene som sendte inn dagboknotater, lyse og mørke… På denne måten samlet han mye materiale han kunne koble til den latinske teksten. OVER 100 UNGE SANGERE Men ungdommene er anonymiserte – selv om historiene deres ikke er anonyme? – Ja, det er deres opplevelser. Hele uttrykket er initiert og inspirert av ungdommenes tekster, det er derfor vi gjør det sånn. For å gi dem en stemme, forteller Stefan Sköld. I sommer har Belsvik gjort poesi av ungdommenes tekster. Så er tekstene skrevet inn i partituret, før ungdommene fikk dem i høst. – De som skal synge dette er ungdommer på musikklinjene ved videregående skoler i Agder. 110 elever fra Dahlske videregående i Grimstad, Vågsbygd videregående i

Kristiansand og Kristen videregående skole i Vennesla. Da de begynte på skolen i høst fikk de et korpartitur med den nye teksten som de øver på i skoletiden frem til jul. Etter nyttår blir det så samling med alle ungdommene som skal synge under ledelse av dirigent Ragnar Rasmussen. Så blir det fremføring i Kilden 5. mai? – Ja, det blir bare en eneste fremføring med ungdommene, Kristiansand Symfoniorkster og profesjonelle sangsolister. Men det blir fantastisk. Og det er mange gode grunner til å gi dette verket denne formen. En er at dette var 1700-tallets rockemusikk. En annen er at Mozart led veldig når han skrev dette requiemet, og han døde før han hadde skrevet det ferdig. Så det ble hans elever som fikk fullføre det, forteller Sköld og legger til enda en viktig grunn: – For var det noen som virkelig hadde diagnoser og psykiske problemer, så var det Wolfgang Amadeus Mozart! Likevel skrev han et av verdens mest fantastiske stykker, som både handler om glede, befrielse, smerte og helvete. Og selv om dette egentlig bygger på det latinske messeleddet, der man hyller de dødes sjeler, så er det fullt mulig å overføre dette på en bra måte. Mozarts er det gode eksemplet på at selv om du har mange psykiske diagnoser og problemer så kan du gjøre noe fantastisk likevel? – Ja. Absolutt! TEKST REIDAR MOSLAND FOTO LASSE MIDLING-JENSSEN GAUTESTAD


MUSIKK I JULETID 27 FOTO HÅVARD ANTHONSEN

MUSIKK I JULETID 8. DES 2016 KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER KRISTIANSAND SOLISTENSEMBLE Kristiansand Domkirke Dirigent: Ragnar Rasmussen

Kristiansand Solistensemble:

SYNGER FOR Å BERØRE – Det er dypt menneskelig å bli sunget for. Lykkes vi med å berøre, uten å gå veien om hodet, kan vi skape helt unike opplevelser, sier dirigent Ragnar Rasmussen. KRISTIANSAND SOLISTENSEMBLE (KSE) er ungt, men skal vokse til å bli et av landets mest spennende, profesjonelle ensembler. Det er ambisjonen, ifølge Frøydis Emilie Lind, daglig leder for Opera Sør. – Det betyr svært mye for kvaliteten på Kildens produksjoner å ha et profesjonelt vokalensemble med på laget, sier hun. ET VOKALT KRAFTSENTER Kristiansand Solistensemble, forkortet til KSE, har eksistert i et knapt tiår. Ensemblet ble i sin tid meislet ut i et samarbeid mellom Kirkefestspillene, Kilden, Opera Sør, Kristiansand Symfoniorkester (KSO), Agder Teater, Universitetet i Agder og Det norske solistkor. Fra i år er ensemblet under kunstnerisk ledelse av dirigent Ragnar Rasmussen, professor i kordireksjon ved Universitet i Tromsø. Rasmussen har dirigert vokalensembler over hele Europa i flere tiår. – Vi er utrolig heldige som har fått en så merittert og erfaren dirigent til å videreutvikle ensemblet. Og valget var enkelt. Rasmussen er blitt hyret til å lede ensemblet, enkelt og greit fordi han er den beste, sier Lind. Ensemblet består av regionale sangere som har en stemmetype som passer og som er kvalifisert til å jobbe på dette nivået. Dernest hentes det inn krefter fra utlandet for å komplettere uttrykket fra konsert til konsert.

I oktober holdt KSE a cappella-konserten «Duplex» i Søm Kirke.

– Vi må begynne i den enden, med det profesjonelle nivået, og vi har et godt samarbeid med UiA avdeling Kunstfag, forteller operasjefen. Nå utvikles det et pedagogisk og kunstnerisk miljø på Agder som vil bli helt unikt i nordeuropeisk sammenheng. – Det opprettes et masterstudium i ensemblesang og direksjon som er todelt, mellom utøvende og pedagoger. Kilden vil bli et kraftsenter også på vokalfeltet, sier Lind. ØNSKER Å BERØRE – Da jeg ble engasjert av Kilden, var ringen på en måte sluttet, forteller Ragnar Rasmussen. Han forteller om hvordan han ble oppdaget av Stefan Sköld, nåværende direktør for Kristiansand Symfoniorkester, i «forrige årtusen». Vi satte opp Händels «Messias» i Vor Frues Kirke i Trondheim, da Sköld tok kontakt. Det førte til at jeg ble hans assistent i Oslo, forteller Rasmussen. Han er takknemlig for å få samarbeide med Sköld, som hadde en bred og imponerende karriere som kor- og orkesterdirigent før han inntok sjefsstolen i Kristiansand Symfoniorkester. I oktober holdt KSE a cappella-konserten «Duplex» for en fullsatt Søm Kirke. Her fikk publikum oppleve en tidsreise i korsang. Spennet i repertoaret var bredt, og verkene steg i kompleksitet gjennom de 75 minuttene.

Frøydis Emilie Lind, daglig leder for Opera Sør.

– Lykkes vi med å berøre publikum, uten å gå veien om hodet, skaper vi helt unike øyeblikk sammen, sier dirigent Ragnar Rasmussen. JULEKONSERT – Vi videreutvikler oss hele tiden som vokalensemble, det vil nok publikum som allerede kjenner oss også merke under julekonserten den 8. desember, forteller Rasmussen. Da kan du oppleve vakker korsang i Kristiansand Domkirke. Oppsetningen skjer i samarbeid med Kristiansand Symfoniorkester, og programmet blir todelt. Første avdeling er viet Lars-Erik Larssons instrumentale tonesettelse av Shakespeares «En Vinternatts Drøm» og hans «Forkledd Gud», som er et nasjonalepos i Sverige. Annen halvdel åpnes med julemotetter av Francis Poulenc. – Det hele avsluttes med Saint-Saëns juleoratorium. Det blir et mektig a cappellapunktum, sier Rasmussen, som vil minne om at det å synge for noen og det å synge til, er noe dypt menneskelig. – De fleste av oss har minner fra barndommen av å bli sunget for, gjerne på bestemors fang. Evner vi å skape den følelsen hos publikum, har vi gitt dem en varig opplevelse, sier dirigenten. TEKST AMUND HESTSVEEN

Dirigent Ragnar Rasmussen.


28 BARNAS KILDENDAG 28. JANUAR 2017 KL. 11 –16 Åpen dag i Kilden

BARNAS DAG I KILDEN!

Ferdinand Haugen (8).

Drømmer poden om å dirigere et strykeorkester? Å male kulisser, kle seg ut i teaterkostymer eller å spille figurteater? Eller kanskje prøvespille et instrument. På Barnas Kildendag kan drømmen bli til virkelighet – slik det ble for Ferdinand da han fikk prøve seg på obo. – DETTE er en dag der vi inviterer barna til å delta i alt det vi driver med i Kilden. Denne dagen skal de små få forsøke seg på mange ulike ting de ikke får mulighet til å gjøre ellers, sier prosjektleder Silje Hamre Kulien om Barnas Kildendag som arrangeres 28. januar 2017 i Kilden. Da åpnes dørene til Kilden opp, og folket inviteres inn. Inn til både verksteder, musikk og teater. – Vi ønsker å vise frem hva vi jobber med, og la barn og unge få prøve ulike kunstformer, sier hun og presiserer at jo yngre man er, jo åpnere sinn har man i møtet med nye inntrykk. Og at det derfor er lagt opp til aktiviteter også for babyer. Målet med dagen er ikke å rekruttere fremtidige stjerner eller oppdage nye talenter, men å la så mange som mulig få se og oppleve gleden av musikk og scenekunst – på en uhøytidelig måte. – Opplevelsene vi skal gi dem skal vise frem mye av det et teater- og konserthus består av. Kanskje noen finner ut at tuba er supergøy eller at teater er midt i blinken. Kanskje noen bare lærer noe nytt og har det morsomt der og da. Uansett, det viktigste er at barna selv skal få utforske de kunstformene som er representert i Kilden. Og aktivitetene er så varierte at vi tror vi har noe som passer alle, sier Hamre Kulien. Flere burde spille obo I fjor arrangerte Kilden Barnas Musikkdag, et arrangement som var så populært at man har måtte utvide til Barnas Kildendag. For i tillegg til at sistnevnte skal involvere hele kunsthuset, er også åpningstiden forlenget betraktelig. Fra klokken 11 til 16 kan store og små gå innom forskjellige stasjoner og prøve instrumenter, dirigere orkester, synge, komponere melodier, lage blåseinstrument, prøve kostymer, bli teatersminket, lage scenografi og spille figurteater. Ferdinand Haugen (8) er en av mange som prøvespilte instrumenter under fjorårets arrangement. Han hadde forsøkt obo en gang tidligere – og syntes det var så gøy at han oppsøkte obostasjonen spesielt under Barnas Musikkdag. – Det var obo jeg hadde mest lyst til å prøve, og da jeg gjorde det, sa instruktøren at jeg spilte den lengste og høyeste tonen hun hadde hørt, forteller han. Det vekket både troen og lysten til å lære mer, og han har nå valgt obo som instrument på Kulturskolen. – Det er veldig gøy, men det er ikke så lett. Det vanskeligste er nok å bytte mellom noter

som har få fingre og mange fingre, så jeg må øve mye, sier han. Ferdinand øver ei gang i uken hos musikklærer, men tar frem instrumentet og øver litt hjemme hver eneste dag. Han synes at mange flere burde begynne å spille obo. – Ja, for obospillere er utrydningstruet akkurat som tigre, forteller han og viser frem den gul- og sortstripede barneoboen sin. Og selvsagt matcher han instrumentet med å ha på seg en genser med tigertrykk på magen. Selv om 8-åringen er en relativt fersk obospiller, blåser han likevel en munter melodi i instrumentet. Mamma Elisabeth Haugen forklarer at obo er et avansert instrument - og derfor noe veldig få begynner med. Og hadde det ikke vært for Barnas Musikkdag i fjor og tilbudet fra Kulturskolen, hadde nok sønnen aldri begynt å spille instrumentet. – Det er ingen andre musikere i familien, så det hadde nok ikke vært naturlig å få ham på det sporet. Det er jo ikke alle som er født med musikk i blodet, så da er det fantastisk at man får sjansen til å teste det ut. Og målet trenger jo ikke å være å havne i et symfoniorkester, det er også fint å bare oppleve gleden av musikken, sier hun. Ferdinand selv vet ikke om et liv som musiker er noe for ham når han blir voksen. Men det han vet, er at han vil fortsette å spille. Lenge. – Det er jo så gøy – og særlig når jeg får til fine lyder, sier han. Fantastisk når de får til klang – Å, du skulle sett ansiktsuttrykket til barna første gang de får til en fin lyd i et instrument. Det er helt fantastisk søtt, kvitrer musiker Amanda Harrison. Hun spiller horn i Kristiansand Symfoniorkester, og skal selvsagt være med på Barnas Kildendag. – Det gleder jeg meg til, for det er så kult. Det er så gøy å se gleden barna har av å skape musikk og lyd, sier hun. Hun skal lede en stasjon der barn og unge kan lage sitt eget instrument, basert på prinsippene bak messinginstrumenter. Hoveddelen, som består av et plastrør, skal pyntes og dekoreres. Og siden røret er kuttet i en helt nøyaktig lengde, spiller det en spesiell tone. – Messinginstrumenter er jo morsomme da. Vi kan for eksempel lage lyder som ikke er så musikalske i dem, sier hun og ler. Prompelyder og motorsykkellyder er bare eksempler. Lyder som utvilsomt får frem latteren hos folk. – Jeg tror nok både barn og voksne kommer til å le godt, sier hun. Og selv om Barnas Kildendag på mange måter er for barna, mener Harrison at det også er en dag for foreldre og besteforeldre. En dag for å oppleve noe nytt sammen. – De voksne kommer sikkert til å synes det er like gøy som barna. Og dersom det også finnes voksne blant de besøkende som drømmer om å være musiker for noen timer, skal vi alltids ordne det slik at de også får prøve seg, avslutter hun. TEKST OG BILDE CHRISTINE GULDBRANDSEN


BARNAS KILDENDAG 29

PÅ BARNAS KILDENDAG KAN DU PRØVE Å ET ORKESTER, SKRIVE , SPILLE , ELLER .LAG ET SELV! LIKER DU TEATER? ELLER Å --- OG ? DA LAGER VI KULISSER! VI JOBBEN VÅR! KOM OG LØR. 28. JANUAR 2017. STASJONER PÅ BARNAS KILDENDAG

• Trommeskole • Dirigering • Finn din egen melodi • Prøv et instrument • Lag ditt eget blåseinstrument • Konsert med Dyrekvintetten • Teaterworkshop • Tegnestasjon • Lag scenografi • Bli teatersminket • Prøv kostymer • Dukketeater • Babysang


30

Det slo meg liksom aldri som barn at ikke alle som dreiv med musikk også komponerte, sier Stig Nordhagen.

KOMPONIST OG FILOSOF

Stig Nordhagen er åtte år når han holder sin første klarinett i hånda. Stedet er Gjøvik, og tonene triller ut av det merkelige røret med klaffer. Karrieren som skolekorpsmusiker er i gang. Men allerede i barneårene forstår Stig at han har talent for mer enn bare å være én av mange i et orkester.


KOMPONIST OG FIOLSOF 31 STIG NORDHAGEN

Komponist og soloklarinettist, Kristiansand Symfoniorkester (KSO) Født 1966 på Gjøvik Gift med Ingrid Wangsvik, klarinettist i KSO Aktuell med verket «Spor» (2015 og 2017)

– JEG begynte tidlig å komponere musikk, leita meg fram over klaviaturet på et gammelt, slitt piano hjemme, og skrev mine første stykker, forteller gjøvikingen. Komponerte tidlig Musikermiljøet i Gjøvik har alltid vært bredt og gav ham mange impulser. For Stig ble det tidlig klart at det var dette han kom til å bruke resten av livet sitt på. – Det slo meg liksom aldri at ikke alle som drev med musikk også komponerte, sier han og gliser. – Det var heldigvis ingen som fortalte meg det, så jeg bare fortsatte å skrive. Jeg har jo også skrevet for brassband, uten at jeg har noen utpreget erfaring som messingblåser, sier han. Den musikalske ferden gikk fra Toten til Norges musikkhøgskole i Oslo. Etter fullførte diplomstudier i Norge og Nederland med lærere som Ricard Kjelstrup, Tove Bratbak og Walter Boeykens, begynte han i Forsvarets musikkorps i Kristiansand i 1994. Da hadde han allerede truffet den store kjærligheten i livet sitt, Ingrid fra Rælingen. Også hun klarinettist. – Vi studerte sammen på konservatoriet, og tok deretter følge til Nederland, der vi tok hver vår diplomeksamen i Rotterdam. – Rett etter eksamen var det prøvespill her i Kristiansand, jeg tror jeg rakk å være arbeidsledig i to dager, sier han. Ingrid fortsatte som frilansmusiker i noen år, og i dag er begge ansatt som klarinettister i Kristiansand Symfoniorkester. Han medgir at det selvsagt blir mye musikk i en familie der begge foreldrene er profesjonelle musikere, men så langt har ikke barna valgt samme yrkesvei som mor og far. – Det blir jo noen duetter av og til, men det er ikke sånn at vi spiller klarinett døgnet rundt. Det er jo jobben vår, så vi fyller jo livet med andre ting, humrer han. For Stig innebærer det blant annet lange turer ut i skogen. Her finner han ofte stemningene og inspirasjonen til å skrive musikk. Det er blitt et omfattende kompositorisk virke. I dag får Stig Nordhagen regelmessig komposisjonsbestillinger fra utøvere og ensembler, som til Ungdomssymfonikernes 40-års jubileum i 2013, Tine Thing Helseth, Stavanger Symfoniorkester, Eikanger-Bjørsvik Musikklag, Kristiansand Symfoniorkester og til EM for brass band i Oslo 2013 med mer. Nordhagen har også vært dommer ved en rekke mesterskap i både brass og janitsjar i de øverste divisjonene. I 2015 var han også dommer under EM i brass i Freiburg i Tyskland. «Spor» Høsten 2015 ble forestillingen «Spor» fremført med Kristiansand Symfoniorkester og ca. 100

«JEG FINNER EN LITEN GREIE, KANSKJE EN AKKORD, OG SÅ DRIVER HJERNEN OG SYSLER PÅ EGEN HÅND MED DETTE TIL DET ER MODENT FOR Å NOTERE» elever fra videregående skoler i Kristiansand. Stig skrev musikken. Det er en forestilling hvor elever med funksjonsnedsettelser og funksjonsfriske elever står på scenen sammen, hvor mestring, forståelse og inkludering er bærende elementer. «Spor» var det første verket Stig gjorde som ble oppført her i Kristiansand. – Elisabeth Lindland har skrevet manus, men mange av tekstene er også skrevet av elevene. Enten det er noen få linjer eller hele sangtekster. Dette blir underlaget jeg sitter og drodler på, og det blir alt fra ouverturer eller rearrangering av poplåter, som eksempelvis av Katie Melua. Den første Spor-forestillingen ble mottatt med stående applaus. Fædrelandsvennens anmelder skrev blant annet: «Jeg har opplevd en forestilling som berører meg sterkt og jeg leter etter de små ordene å omtale den med. Det er så lett å rope fantastisk. Men dette er noe mye mer og mye viktigere. Dette handler om å være ung, om å være annerledes, om å være innenfor eller utenfor, om å være stolt menneske uansett forutsetninger.» – Skal du være komponist må du kunne gjøre alle ting, beherske alle sjangere. Akkurat nå sitter jeg og skriver musikken til neste «Spor», som settes opp i mars 2017. Vi bruker noe av musikken fra forrige oppsetning, men nå blir temaet blant annet flyktningeproblematikken. Tekstene jeg sitter med er skrevet både av ungdommer som er flyktninger og unge kristiansandere som reflekterer rundt en ny hverdag. Musikalske vannskiller Framgangsmåten når han komponerer starter dypt inne i tankeverdenen. Kanskje enda lenger innenfor. – Jeg finner en liten greie, kanskje en akkord, og så driver hjernen og sysler på egen hånd med dette til det er modent for å notere. Og tankene kommer ofte til ham ute i naturen. – På fjellveien mellom Åndalsnes og Dombås ligger det lite vann som har utløp i begge ender. Jeg ble stående her og gruble, helt ned på molekylært nivå og forbi. Hva er det som avgjør om atomene i den ene vanndråpen tar turen vestover eller østover?

Hvor ligger det musikalske vannskillet? Du har tusen utveier som komponist, hva er det som skjer når et musikkstykke «faller» ned på ei spesiell side? Ett tema blir lyst, ett blir mørkt. I kjølvannet av all filosoferingen finner gjerne tonene sin plass etter tur, og blir til slutt biter av musikk i et digitalt komponistprogram for orkesterkomponister. Her kan han be programmet spille ut en fullkommen representasjon av det han har skrevet, før han tar det med til orkesteret, som gir stykket liv. – Hele veien handler det om å knekke kodene, stille spørsmål. Hvordan kan du blande sammen ting som i utgangspunktet ikke passer sammen? – En av favoritturene mine går forbi et lite tjern mellom Suldalen og Hellemyr nord for Kristiansand sentrum. Det heter Hestefallstjønn. Her fant jeg mye «grunnstoff» til arbeidet med å skrive musikken til brassband-EM. Verkene herfra har fått navn som «Myth Forest» og «Bugs and Birds». Stig blir ettertenksom. Vi er ved kjernen av hans komponistvirke; utspringet, kildene, anslagene. Hestefallstjønn har alle kvaliteter som skal til for å være et erkenorsk huldretjern. Det er ikke noe utsig, tjernet er tilsynelatende grunt, med steiner som stikker opp midt inni. Det går nesten over i myr, og man får følelsen av at både Nøkken og andre underjordiske skapninger holder til her. – Jeg pleide å legge morraturene mine forbi her. Det ble noen ganger i løpet av året. Av og til om kvelden. Når du løper her om kvelden stopper du ikke opp for lenge. Det blir gjerne heller slik at du begynner å se deg litt over skuldra, sier han. Nakkehårene reiser seg. Vi synes vi kan høre tonene fra tjernet. TEKST OG FOTO AMUND HESTSVEEN


32 SPOR 4. MARS 2017 KILDEN DIALOG OG KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER Teater- og Operasalen

I samarbeid med Kristiansand Katedralskole Gimle Dirigent: Lars Thomas Holm

«Spor» er en forestilling som viser samspill. Mellom ungdom med ulike funksjonsnedsettelser, ungdom på videregående skole; idrett, musikk, dans og drama, og musikerne i Kristiansand Symfoniorkester. «DET er en forestilling med kontraster», forteller prosjektleder og kunstnerisk ansvarlig, Elisabeth Lindland. «Det stumme og det høylytte, det avanserte og det enkle, det rytmiske og det melodiske, det profesjonelle og amatørene, funksjonsfriske og funksjonshemmede, det sarte og det tøffe, det store og det lille. Alt i et samspill, alt for å sette spor.» Etter suksessen i 2015, er samarbeidskonstellasjonen Kristiansand Symfoniorkester og Kristiansand Katedralskole Gimle tilbake med en helt ny forestilling. «I den nye forestillingen har vi lagt handlingen til et torg», fortsetter Lindland. «Fra tidlig soloppgang til en sen kveldstime. Vi får være vitne til at naturen våkner og scenen fylles av sommerfugler. Så får vi se hva som utspiller seg på torget i løpet av det snaue døgnet vi får være flue på veggen. Store

FORESTILLINGEN SOM SETTER SPOR

opptrinn og små hendelser. Vakre dialoger og opprørende møter. Raske bevegelser og myke dansetrinn. Vi møter enkeltmennesker og de store massene. Før månen igjen viser seg for oss og dagen er over. Alt akkompagnert av vakker musikk, fremført av Kristiansand Symfoniorkester. Verket «Spor» av Stig Nordhagen, danner fortsatt den musikalske og kunstneriske rammen om prosjektet.» Årets «Spor»-forestilling er ærlig, naken og hudløs, mener hun, men også energisk, morsom og storslått. Manus er basert på elevenes egen virkelighet. De er seg selv og forteller sine historier. «For alle mennesker har en historie, og selv om disse er forskjellige, har de også mange fellestrekk. Det handler om å være menneske. På godt og vondt. Det handler om tilhørighet, frihet og kjærlighet, om smerte, frykt og lengsel. Det handler om hvor vi kommer fra, og hvem vi ønsker å være. Det handler om å bli anerkjent som den man er. Forestillingen viser kraften i det autentiske. Det handler om dem, men det handler også om oss. Fordi det er ekte. Fordi vi tror på det.» avslutter Lindland. TEKST MARIE TERESIE SØRENSEN FOT0 KJARTAN BJELLAND

Bilde fra «Spor»-forestillingen 2015.


BLI KILDENVENN! Telenor

100%

19.45

Kildenvenntilbud

-20

%

PÅ FORESTILLINGEN JEG ER LUCIA (GJELDER JANUAR)

KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER

Send KILDENVENN til 2242 og registrer deg i vår app 1

Få nyheter fra Kilden først, direkte til din mobil og utfra dine interesser Få eksklusive tilbud på billetter, restplasser og generalprøver Få mulighet til å kjøpe billetter før de legges i åpent salg Kildenvenn er også tilgjengelig i App Store (iOS) og Google Play (Android).

Kildenvenn er også tilgjengelig i App Store (iOS) og Google Play (Android).


34 JULEGAVEIDEER

JULEGAVEIDEER GAVEN TIL DEG SELV NYTTÅRSKONSERTEN 2017: THE GOLDEN AGES OF HOLLYWOOD 11. – 14. jan 2017 Klassisk konsert Kr 265 – 500 Kristiansand Symfoniorkester med dirigent Nick Davies og gjesteartister inviterer til nyttårskonsert med tema The Golden Ages of Hollywood! Det blir vakker, svingende, dramatisk og litt nostalgisk musikk. Kjente sanger, duetter og overveldende orkestermusikk. Program: Musikk av George Gershwin, Cole Porter, Erich Korngold, Frank Loesser, Michel Legrand, Max Steiner og Henry Mancini m. fl.

TIL TANTE ASKE 7. mar 2017 Forestilling Kr 275 Figurteatret «Aske» er et poetisk og brutalt stykke teater om hvordan kreftene i oss uhyggelig raskt kan skifte fra skapende til ødeleggende. En historie full av ild, av villskap, uro og kjærlighet. Forestillingen er inspirert av den Brageprisvinnende romanen «Før jeg brenner ned» av Gaute Heivoll.

TIL BESTEMOR 0G BESTEFAR SENIORKILDEN Datoer: Tirsdager Fra kr 50 Tirsdags formiddager i sesongen får seniorer – og andre som har anledning – en times opplevelser i Kilden. På programmet står blant annet konserter, foredrag, film og boklanseringer.

VENNINNEGAVEN JEG ER LUCIA 21. jan –25. feb Opera Kr 275 En sjangeroverskridende operaforestilling, hvor Eir Inderhaug tar i bruk hele sitt kunstneriske register – fra det gripende tragiske til det burleske humoristiske... En garantert annerledes operaopplevelse!


JULEGAVEIDEER 35

KJÆRESTEGAVEN

LIEDER, PASJON OG DRAMATIKK 30. mar 2017 Klassisk konsert Kr 200 – 375 Gustav Mahlers «Lieder eines fahrenden Gesällen» kom til under komponistens tid som dirigent ved operaen i Kassel og uttrykker hans stormende lidenskap, men også bunnløse fortvilelse, over den vakre sangerinnen i operakoret som ikke gjengjeldte hans følelser.

TIL MAMMA

TIL GAMEREN

SCORE – COMPUTER GAME MUSIC 10. – 11. mar 2017 Klassisk konsert Kr 200 – 375 Velkommen til en fantastisk dataspillmusikk-konsert, der KSO med gjester tolker flere av sjangerens aller beste komposisjoner. I dag er spillmusikk svært etablert i orkesterrepertoaret verden over. Den er levende, spennende og langt mer enn bare bakteppelyd og eksplosjoner.

TIL PIANOELEVEN LEIF OVE ANDSNES 23. feb 2017 Pianokonsert Kr 250 – 450 Hans flerårige Beethoven-prosjekt, som har fått mye oppmerksomhet, er nå avsluttet. Når vi nå har gleden av å ønske Leif Ove Andsnes velkommen til Kilden og KSO, står Mozarts 22. pianokonsert på programmet. Et personlig og innovativt verk, skrevet i 1785, parallelt med Figaros Bryllup.

TIL FAMILEN SPOR

TIL PAPPA

4. mar 2017 Forestilling Kr 175 – 325 Familieforestillingen med det stumme og det høylytte, det avanserte og det enkle, profesjonelle og amatører. Mennesker med ulike funksjonsnivå. I samspill - for å sette spor.

ET DUKKEHJEM 25. jan – 17. feb 2017 Teater Kr 200 – 400 Av Henrik Ibsen. Vi møter den hjemmeværende småbarnsmoren Nora Helmer som plutselig oppdager at hun ikke er mer enn en dukke for sin ektemann. For å gjøre noe med dette, forlater Nora uventet mann og barn - og slenger igjen døren til familiehjemmet bak seg...

TØNES 11. feb 2017 Konsert Kr 375 Tønes er en av landets beste låtskrivere. En Tønes-konsert er blant det morsomste, nære og omtenksomme man kan oppleve som publikummer. Det er derfor Tønes kan spille på Bondekvinnelaget i Bjerkreim sitt årsmøte, samtidig som han selger ut Stavanger konserthus og Rockefeller.

BILLETTER OG GAVEKORT KJØPES I KILDEN ELLER PÅ KILDEN.COM


Vi jakter på de beste råvarene. På jordet, under jorden eller på den grønne gren.

Leverandør av drikkevarer.

HOTEL-NORGE.NO

Leverandør av bedriftshelsetjenester til Kilden.

RINGNES.NO

Leverandør av sjømat, vilt og spesialiteter til Kilden. REINHARTSEN.NO

BAMA.NO

Leverandør av profilering. NTC.NO

FALCKHELSE.NO

Stolt samarbeidspartner på Kildens IKT-løsninger

Vi bygger Norge med IT www.atea.no annonse kilden.indd 1

Leverandør av møbler. NORENGROS.NO

4/8/2014 10:24:55 AM

Leverandør av Kildens IKT-løsninger. ATEA.NO

Leverandør av byggledelse. MULTICONSULT.NO

op designstudio Industrigata 13, 4632 Kristiansand | Tlf. 38 12 39 00

Leverandør av skilt og trykksaker. 07SOR.NO

STOLT LEVERANDØR AV SKILT OG TRYKKSAKER TIL KILDEN

Leverandør av markedskommunikasjon. FUNDAMENTET.NO

Leverandør av merkevaredesign. OPDESIGN.NO


Hvorfor er Fædrelandsvennen stolt hovedsamarbeidspartner med Kilden? Fordi Kilden får folk til å le – og gråte. Fordi Kilden engasjerer oss som bor i regionen. Fordi Kilden gir oss det vakre – og det mørke. Fordi Kilden forteller om livet slik det er og slik vi ønsker det skal være. Akkurat det samme prøver vi på. Derfor støtter vi Kilden.

Stolt hovedsamarbeidspartner med Kilden Teater- og Konserthus


38 PROGRAM

NOV 11. – 12.11 TEATER KILDEN DIALOG

Mot begynner med én stemme. Slik lyder de første ordene i forestillingen «Mot Uten Grenser». Teaterstykket formidler stemmene fra menneskerettighetsforkjempere fra hele verden og har berørt publikum fra scener verden over.

MOT UTEN GRENSER – STEMMER FRA MØRKET

Temaene spenner fra miljøengasjement, barnesoldater og æresdrap til politiske rettigheter, menneskehandel og ytringsfrihet. Sterke historier fra personer som har gjort en forskjell, mange med fare for eget liv. Med elever fra UngdomsKilden.

10.– 18.11 KOMEDIE

En ambisiøs skoleinspektør og teaterentusiast har kuppet den lokale amatørteatergruppen og påtvunget den navnet «Ei blott til lyst». Han innfører diktatorisk et nytt repertoar og regime, og hyggen uteblir.

TORSDAG 10.11 Kilden FREDAG 11.11 Buen Kulturhus, Mandal KONSERT KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER

Suveren fiolinist i Samuel Barbers bedårende konsert. Kontemplativ strykemusikk åpner konserten, og Sibelius’ kraftfulle vemod avslutter.

DET DRAMATISKE SELSKAB: «EI BLOTT TIL LYST»

JENNIFER KOH, ÅRETS INSTRUMENTALIST

Dirigent: Eva Ollikainen Solist: Jennifer Koh, fiolin Vasks: Musica Dolorosa Barber: Fiolinkonsert Sibelius: Symfoni nr 3

11.– 12.11 SHOW

Av og med: Anne-Kat. Hærland. Regi: Bård Tufte Johansen

LØRDAG 12.11 BARNEKONSERT LØRDAGSKILDEN

Med Askil Holm, Stein Roger Sordal og Bjarne Severinsen.

LØRDAG 12.11 KAMMERKONSERT MED KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER Kristiansand Domkirke

Beethoven: Strykekvartett, nr. 3 i C-dur «Razumovsky» Schumann: Pianokvintett i Ess-dur

TIRSDAG 15.11 SENIORKILDEN

Med vandri Hilmar Bussi Karlsen Rosenborg.

ANNE-KAT. HÆRLAND – GUDBEDRE

Vi vet mer om vilt fremmede enn det vi strengt tatt trenger. Selv politikerne våre er på snapchat! Som om et privat bilde av helseminister Bent Høie med en skinkebaguette i hånden er det som skal til for å få kidsa til å beinfly til valglokalet!

Juleshow med låter fra barnesangbøkene.

SUPERBANDETS JUL – NISSETYVEN OG DET MAGISKE JULETREET

BEETHOVEN & SCHUMANN

DEN MAGISKE REISEN

KILDEN.COM

Fiolin: Armando Toledo Aribu og Nataša Vidačić Bratsj: Zane Kalnina Cello: Leonardo Sesenna Piano: James Duddle

Tateren forteller og synger om sitt liv på godt og vondt. Bussi er stolt av folket sitt og av å være en vandri (omstreifer).


PROGRAM 39 ONSDAG 16. 11– 21.12 JULEFORESTILLING AGDER TEATER

SNØDRONNINGEN

Basert på H. C. Andersens eventyr fra 1845. Lille Gerda begir seg ut i den vide verden for å finne igjen sin venn og lekebror Kay. Han har latt seg forføre av Snødronningen, og blitt med til hennes slott under Nordstjernen. Dette eventyret er gjennom årene vist på scener i mange versjoner. Mest kjent er nok Walt Disney-filmen «Frost» fra 2013. Fra 4 år. Les mer side 14.

TORSDAG 17.11 KONSERT KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER

Dirigent: Johannes Gustavsson Konferansier: Bartek Kaminski

TORSDAG 17.11 SHOW

Dag Sørås er tilbake med nytt soloshow. Nordlendingens humor har ikke blitt noe mindre mørk og direkte siden sist. Sørås er fortsatt like ukomfortabel med seg selv som han er med verden rundt seg, men han har også noen nye skyteskiver i bagasjen. Beskrivelsen «anarkohumorist» er mer treffende enn noen gang.

FREDAG 18.11 KONSERT

Tveit Union Musikkorps går nå inn i sitt 25. år og er for mange kjent for sin militære drill og presisjon. Nettopp dette har gitt korpset annerkjennelse i innog utland.

FREDAG 18.11 KONSERT

Populære Carola kommer tilbake til Kilden med julens toner og ord. Carola får alltid fram julestemningen og kommer i år til Kristiansand for å gi sørlendingene en spesiell julekonsert i Kilden.

FÆDRELANDSVENNENS ØNSKEKONSERT

EKKOKAMMER

TVEIT UNION MUSIKKORPS

CAROLA– DRØMMEN OM JULEN

Variert program satt sammen av Fædrelandsvennens lesere. Musikk av Sæverud, Grieg, Beethoven, Rossini, Morricone, John Williams m.fl.

Hun er en artist for store formater. Men i «Min bästa jul – en nära julkonsert med Carola» opplever vi henne i en tettere og mer intim ramme, der stemmen hennes er i fokus. Med seg har hun en elite av svenske musikere. Sammen gir de publikum hennes mange folkekjære og elskede sanger som «Hej mitt vinterland» og «Himlen i min famn».

LØRDAG 19.11 KONSERT

Damen med den store soulstemmen byr på gjenhør med musikken som gjorde henne berømt, slike som «Don’t know much about love», «Black wolf», «Talk it out», «Make love to you» og «Light in your heart». Hun tar også med seg nye egne låter og tolker andres sanger som står hennes hjerte nær.

TIRSDAG 22.11 SENIORKILDEN

Vi gjentar suksessen fra i fjor, så i år kan det være lurt å sikre seg en billett på forhånd. Sangeren og skuespilleren Espen Grjotheim kommer tilbake til Kilden med nye favoritter fra blant annet musikalenes verden.

HANNE BOEL – AKUSTISK TOUR

ESPENS FAVORITTER II

KILDEN.COM


40 PROGRAM ONSDAG 23.11 KONSERT

ANGÉLIQUE KIDJO

TORSDAG 24.11 KONSERT

MARTE WULFF OG CHARLOTTE QVALE – «SENK DINE HVITE VINGER» TORSDAG 24.11 KONSERT KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER

RUSSISK RAFFINEMENT OG FORNØYELSER I BASEL FREDAG 25.11 SHOW

HUMORGALLA 2016

Kidjos musikk er en unik blanding av hennes vestafrikanske opphav, kombinert med funk, jazz, soul og latinomusikk. Den Grammyvinnende artisten har en kraft og musikalitet som treffer midt i hjertet.

Marte Wulff fra Kristiansand og Charlotte Qvale fra Mandal er begge artister og låtskrivere med allsidige kunstneriske karrierer bak seg. Som vokalister har de hvert sitt særpreg, og sammen har de rendyrket et uttrykk der tostemmighet i et særegent stemningsfullt lydbilde står i fokus. Når de to soloartistene nå har slått seg sammen, er det fordi de har en visjon om å skape noe nytt og unikt innenfor julemusikkens velopptråkkede landskap.

Monumental orkesterprakt signert Sergei Prokofjev og en underholdende og folkemusikkbasert symfoni av den sveitsiske pariseren Arthur Honegger. Dirigent: Marc Soustrot Honegger: Symfoni nr 4 Delicae Basiliensis Prokofjev: Symfoni nr 5 Førsnakk i Konsertbaren 18.40–19.00. Fri entré.

For første gang står de sammen på scenen: Bård Tufte Johansen, Robert Stoltenberg og Thomas Giertsen. Med seg har de den unge og lovende Henrik Fladseth, en av Norges mest spennende nykommere, og på piano: den eminente låtskriveren Trond Hanssen, også kjent fra Lompelandslaget.

FREDAG 25.11 KONSERT

HodgePodge er et jazzband med ni musikere som spiller musikk komponert av Duke Ellington og hans medmusikanter Johnny Hodges, Juan Tizol og Billy Strayhorn.
Fredrik Wandrup er konferansier.

LØRDAG 26.11 KAMMERKONSERT MED KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER Sørlandets Kunstmuseum

Mozart: Duo i G-dur for fiolin og bratsj Beethoven: Duo for bratsj og cello Frank Bridge: Lament for to bratsjer Schubert: Trio for fiolin, bratsj og cello

TRE DUETTER, EN TRIO OG FIRE MUSIKERE

Fiolin: Loussine Azizian Bratsj: P.O. Lindberg og Zane Kalnina Cello: Leonardo Sesenna

LØRDAG 26.11 BARNEFORESTILLING LØRDAGSKILDEN

Av og med Giert Werring.

HODGEPODGE

KAKEMANN – DUKKEMANN

Før jul er kakemenn viktig for Baldrian og Musa. Kakemenn kan komme fra så mange slags plasser, og sannelig kan de også forsvinne på de utroligste steder. Bakeren vil i alle fall ha sine kakemenn for seg selv. Fra 3 år.

BALDRIAN OG MUSA DUKKETEATER LØRDAG 26.11 KONSERT

GREEN CARNATION LAST DAY OF DARKNESS, 2016

KILDEN.COM

I 2016, 15 år etter slippet av Green Carnations gjennombruddsplate «Light of Day, Day of Darkness» er Kristiansandsbandet tilbake for å markere jubileumet til en helt unik utgivelse. Én låt. Ett spor. 60 minutter.


PROGRAM 41 TIRSDAG 29.11 SENIORKILDEN

Vi børster støv av gamle filmer v/ Inge Fosselie og Johan-Chr. Sandvand

16. 11– 21.12 BARNE- OG FAMILIEFORESTILLING AGDER TEATER

Basert på H. C. Andersens eventyr fra 1845. Lille Gerda begir seg ut i den vide verden for å finne igjen sin venn og lekebror Kay. Han har latt seg forføre av Snødronningen, og blitt med til hennes slott under Nordstjernen. Dette eventyret er gjennom årene vist på scener i mange versjoner. Mest kjent er nok Walt Disney-filmen «Frost» fra 2013. Fra 4 år. Les mer side 14.

TORSDAG 1.12 KONSERT KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER

Tidenes mest kjente norske verk spilles av Håvard Gimse. Brahms’ sene, men vidunderlige symfoniske debut.

DA KRISTIANSAND VAR 310 ÅR

Kristiansanderne sluttet godt opp om byjubileet i 1951, og byen bar preg av optimisme og vilje til å bygge opp igjen etter krigen. Oddernes var fremdeles egen kommune.

DES SNØDRONNINGEN

GRIEGS PIANOKONSERT MED HÅVARD GIMSE

Dirigent: Giordano Bellincampi Piano: Håvard Gimse Hartman: Hakon Jarl, Ouverture Grieg: Pianokonsert Brahms: Symfoni nr 1

FREDAG 2.12 DANS

Produsent: Raymond Brocks / Kristiansand Urban Dansestudio

LØRDAG 3. 12 BARNEFORESTILLING LØRDAGSKILDEN

Av og med Giert Werring.

URBAN MOVEMENT

KAKEMANN – DUKKEMANN

Med over 100 talentfulle og energiske breakdance- og hip hop elever ved Kristiansand Urban Dansestudio og K Crew.

Før jul er kakemenn viktig for Baldrian og Musa. Kakemenn kan komme fra så mange slags plasser, og sannelig kan de også forsvinne på de utroligste steder. Bakeren vil i alle fall ha sine kakemenn for seg selv. Fra 3 år.

BALDRIAN OG MUSA DUKKETEATER LØRDAG 3.12 KONSERT

SWINGENDE JUL MED CHRISTIANSSAND STORBAND

TIRSDAG 6.12 KONSERT SENIORKILDEN

Med Solholmen skoles Barnekor og vokalist Pål Rake. Christianssand Storband har plukket fram de ypperste storbandlåtene hentet fra Harry Connick jr og Michael Bublè sine julealbumer. Dirigent: Tore Bråthen.

De to venndølene og musikerne Trond Holmquist Arntzen og Bjøro Hildebrandt har alltid vært lidenskapelig opptatt av musikk uavhengig av stilarter. Her kommer mange velkjente og gode melodier ispedd lune kommentarer.

STEEL/BRUDD

KILDEN.COM


42 PROGRAM TIRSDAG 6. 12 KONSERT

Sammen med sin eminente pianist Øystein Lund Olafsen, byr Nordic Tenors på en opplevelse fylt med varm humor og et høytidspreget julerepertoar.

ONSDAG 7.12 KONSERT

En av julens fredeligste og vakreste innspillinger, som siden utgivelsen i 1997 er blitt en kultinnspilling som stadig når ut til et større publikum, både i Norge og internasjonalt.

TORSDAG 8.12 KONSERT Kristiansand Domkirke

Kristiansand Symfoniorkester og Kristiansand Solistensemble Dirigent: Ragnar Rasmussen

CHRISTMAS WITH NORDIC TENORS

BUGGE WESSELTOFT «IT`S SNOWING ON MY PIANO»

MUSIKK I JULETID MED KSO OG KSE

Program: Lars Erik Larsson: En Vintersaga Lars Erik Larsson: Förklädd Gud Poulenc: Quatre motets pour le temps de Noël Saint-Saëns: Oratorio de Noël Les mer side 27.

8. – 10. 12 MUSIKAL FOR BARN

HONK! THE MUSIKAL

Produsert av Kristiansand Barne- og Ungdomsteater i samarbeid med Vennesla Kulturskole. Basert på H.C Andersens eventyr «Den stygge andungen». Med 30 medvirkende barn og unge fra KBUT og Vennesla Kulturskole. Passer for barn fra 4 år.

FREDAG 9.12 SHOW

Gutta bak Norges mest populære radioprogram «Radioresepsjonen» kan nå oppleves live – Steinar Sagen, Bjarte Tjøstheim og Tore Sagen er klare for Kilden! Trioen har utviklet et nytt Postkasse-show hvor du kan stille spørsmål om alt du lurer på, fra DAB+ til Biggie! Dette blir etter alle månetegn et veldig lettbeint show for den lettbeinte publikummer.

FREDAG 9.12 KONSERT

20-års jubileumskonsert sammen med gode venner og et eminent orkester. Gaasehud består av 34 sangglade menn som vil sette deg i skikkelig førjulsstemning.

RADIORESEPSJONENS POSTKASSE POSTKASSE POSTKASSE

MANNSKORET GAASEHUD «NATTEN ER LANG»

Overskuddet av konserten går til Kirkens Bymisjon.

LØRDAG 10.12 BARNEKONSERT

En konsert med de kjente julesangene, kombinert med finalistenes egne sanger fra MGPjr.

TIRSDAG 13.12 KONSERT SENIORKILDEN

For femte år på rad vil Asbjørn Arntsen og klassiske musikkstudenter fra UiA sammen med glade Luciabarn fra Vågsbygd skole komme til Kilden og synge julen inn.

MGP JR. JULEKONSERT

LUCIADAGEN – MELLOM JULEBAKST OG ENGLESANG


PROGRAM 43 ONSDAG 14.12 KONSERT

SISSEL KYRKJEBØ – SISSELS JUL

14.– 16.12 DIVERSE STEDER I BYEN KONSERT KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER

KSO PÅ BYEN

Til årets turné har Sissel invitert med seg musikere og korister i verdensklasse. Konserten vil være forankret i et moderne souluttrykk, med mye energi og varme og tradisjonelle sanger som lokker førjulsstemningen frem. Korister: Wayne Hernandez, Sam White og Phebe Edwards.

Kristiansand Symfoniorkester deles opp i mindre ensembler og spiller 60–70 gratiskonserter på 50 ulike steder i Kristiansand og omegn. Vi besøker skoler, sykehus, arbeidsplasser, asylmottak etc. i tillegg til en rekke andre offentlige steder i og rundt byen. Følg med på kilden.com for mer informasjon når det nærmere seg.

21. – 22.12 KONSERT KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER KILDEN DIALOG

I år byr vi på allsang når symfoniorkesteret tradisjonen tro avslutter året med «Juleevangeliet».

JULEEVANGELIET

Dirigent: Nils Erik Måseidvåg Seniorkoret Kilden Sølvstrupene Jentekoret Benedictus Kristiansand Kammer- og Operakor Teatergruppa Fotspor

TORSDAG 5. 1 PREMIERE I BUEN KULTURHUS Spilles i Kilden i april 2017 AGDER TEATER

I forestillingen vil vi dra på en tidsreise gjennom kvinnekampens historie. På scenen får vi se tre oldedøtre etter Utsiras første styrende kvinner. De leter etter sin egen historie, og historien om hvorfor kvinnekamp har vært, og er nødvendig.

JAN KVINNEKUPPET

11. – 14. 1 TORSDAG 12. JANUAR I ARENDAL KULTURHUS KONSERT KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER

NYTTÅRSKONSERT THE GOLDEN AGES OF HOLLYWOOD!

Musikk av George Gershwin, Cole Porter, Erich Korngold, Frank Loesser, Michel Legrand, Max Steiner og Henry Mancini m. fl. Dirigent: Nick Davies Solister: Sarah Fox og Petter Vermeli

LØRDAG 14. 1 BARNEFORESTILLING LØRDAGSKILDEN

PASSE HATT

BALDRIAN OG MUSA DUKKETEATER

I denne forestillingen handler det mye om å passe eller ikke passe, og om hva vi gjør med det. Når Baldrians hatt ikke passer, er det da hodet som er for lite, eller hatten som er for stor? Naboen til Baldrian og Musa er veldig sikker på hva som passer seg, og mener at det passer ikke å ha mus i hus. Hvordan det går til slutt er det ikke godt å si... Fra 3 år.

KILDEN.COM


44 PROGRAM TIRSDAG 17. 1 SENIORKILDEN FORESTILLING/KONSERT

MITT NABOLAG»

Musikeren Christian Stejskal tar deg med på sin fascinerende vandring som til slutt ender i Kairo, og hans møte med søppelfolket; Zabaleenerne. Gjennom fortelling, fiolinmusikk og bilder blir vi dratt inn i en verden som for de fleste av oss er ganske ukjent, men som på samme tid skaper både undring og forståelse for en annen kultur.

Spilles også på kveldstid samme dag

TORSDAG 19. 1 KONSERT KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER

BAROKK À LA STRAUSS & STRAVINSKIJ

På kveldens konsert lar to geniale musikkskapere fra tidlig 1900-tall seg inspirere av barokkens mestere. Dirigent: Giordano Bellincampi Fiolin: Loussine Azizian (KSO) Stravinskij: Pulcinella suite, Pergolesi: Fiolinkonsert R.Strauss: Der Bürger als Edelmann Førsnakk i Konsertbaren 18.40–19.00. Fri entré.

LØRDAG 21. 1 BARNEKONSERT LØRDAGSKILDEN

Etter fem fantastiske år på «Sommer i Kilden» er Trine Bariås-Kvitstein nå klar for Multisalen med sin «Bamsekonsert» sammen med pianist Marit Birkedal Aas. Er du og bamsen din er klar for å møte koselige dyr som Papegøyen fra Amerika, Nøtteliten og Bestemor Skogmus?

MED TRINE BARIÅS-KVITSTEIN

Fra 3 år.

BAMSEKONSERT

LØRDAG 21. 1 – 25.2 OPERA / OPERA SØR

JEG ER LUCIA

AV OG MED EIR INDERHAUG

En miniopera av og med Eir Inderhaug. Hun spiller operasangerinnen som drømmer om den ultimate fremførelsen og tolkning av Donizettis vidunderlig vakre og verdensberømte opera «Lucia di Lammermoor». En annerledes forestilling i intimformat. Musikk av Donizetti, Ligeti, Feldman, Bernstein, Henze, Herbert og Rossini, innspilt av Kristiansand Symfoniorkester. Vanvittig, berørende, tragisk, morsom - full av galskap og skjønnhet. Les mer side 10.

LØRDAG 21. 1 KAMMERKONSERT MED KSO Kristiansand Domkirke

Taffanel: Woodwind Quintet Chevreuille: Serenade Ravel: Le Tombeau de Couperin

BLÅSEKVINTETT MED MUSIKK FRA DEN FRANSKE REGIONEN

Fløyte: Anne Randi Haugejorden Obo: Roar Brostrøm Klarinett: Ingrid Wangsvik Fagott: Thea Iselin Øyhus-Revlin Horn: Amanda Harrison

LØRDAG 21. 1

Kjente og kjære melodier står på programmet når Lindesnes Trekkspillklubb igjen kommer til Kilden. 45 musikere på scenen fra 25 kommuner på Sørlandet og i Rogaland. Vi kan love Lindesnes Trekkspillklubb og skandinavisk musikktradisjon på sitt beste. Samtlige musikere i klubben gleder seg stort til begivenheten.

TIRSDAG 24. 1 OPERA SENIORKILDEN

En miniopera av og med Eir Inderhaug, som operasangerinnen som drømmer om den ultimate fremførelsen og tolkning av Donizettis vidunderlig vakre og verdensberømte opera «Lucia di Lammermoor». En annerledes forestilling i intimformat. Musikk av Donizetti, Ligeti, Feldman, Bernstein, Henze, Herbert og Rossini, innspilt av Kristiansand Symfoniorkester.

SHOW MED LINDESNES TREKKSPILLKLUBB

JEG ER LUCIA

Vanvittig, berørende, tragisk, morsom – full av galskap og skjønnhet. Les mer side 10.

KILDEN.COM


PROGRAM 45 25.1 – 17.2 TEATER / AGDER TEATER

ET DUKKEHJEM

AV HENRIK IBSEN

Opplev Nasrin Khusrawi og Kadir Talabani som vår tids Nora og Torvald Helmer i et rykende ferskt Dukkehjem bearbeidet av Harry Guttormsen. Da «Et dukkehjem» hadde premiere i 1879, sendte ekkoet av Noras slamrende dør sjokkbølger gjennom Europa. At en kvinne kunne sette sitt egenverd over familiens plikter, var uhørt. Vi liker å tro at denne problemstillingen ikke er en del av vårt moderne Norge, men for mange er realiteten en helt annen. Les mer side 6.

LØRDAG 28.1 LØRDAGSKILDEN

BARNAS KILDENDAG

En hel dag tilrettelagt for barn i Kilden. Denne dagen kan du få prøve å dirigere, lage en melodi, spille på trommer eller et annet instrument. Liker du teater, kostymer og teatersminke bedre, så har vi aktiviteter for deg også. Denne dagen er alle velkomne til å få se og være med på ulike aktiviteter i Kilden. Kafé Kast Loss har åpent hele dagen med barnevennlig meny. Fri entre – velkommen! Les mer side 28.

TIRSDAG 31.1 KONSERT SENIORKILDEN

St. Patrick’s vil spille et bredt spekter av irsk musikk, fra livlige instrumental låter til ballader og svisker fra irsk musikk.

TORSDAG 2. 2 KONSERT KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER

Dirigent og fiolinsolist: Julian Rachlin

EN IRSK FORMIDDAG MED ST. PATRICK´S

Etter å ha underholdt et publikum bestående av mange generasjoner i over 20 år, er det nå på tide å spille for SeniorKilden.

FEB JULIAN RACHLIN, FIOLINIST MED VERDENSRY

FREDAG 3.2 SHOW

LØGNASLAGET

LØRDAG 4. 2 BARNEFORESTILLING LØRDAGSKILDEN

PÅ DO MED GRO DER SKJER DET NO’:

Tsjajkovskij: Polonaise fra Eugen Onegin Mendelssohn: Fiolinkonsert i e-moll Tsjaikovskij: Symfoni nr 4 Julian Rachlin regnes blant verdens fremste fiolinister. Hør hans 200 år gamle Stradivarius i Felix Mendelssohns berømte e-moll konsert fra 1844. Førsnakk i Konsertbaren 18.40-19.00. Fri entré. Rune Andersen, Dag Schreiner og Per Inge Torkelsen har samkjørt avtalebøkene og lagt inn vårturné med sitt splitter nye show. Løgnaslaget kommer med en stor produksjon med orkester i tillegg til de tre artistene. «Beste Løgnaslaget-revy på lenge» Stavanger Aftenblad.

Med Teater Spillebrikkene. I morgenstresset går døra til badet i vranglås og mor, eller Gro som hun jo heter, er dermed innelåst på do…Men hva skjer egentlig rundt mor på do? Er dobørsten fornøyd med tilværelsen? Er det virkelig bare små pip som kommer fra badeendene? Og hvis man faller ned i badesluket – hvor kommer man da…?

KILDEN.COM


46 PROGRAM SØNDAG 5. 2 KAMMERKONSERT MED KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER Kristiansand Frikirke

Ligeti: Seks bagateller Fartein Valen: Serenade for fem blåsere mm.

TIRSDAG 7. 2 KONSERT SENIORKILDEN

Dirigent Paul Watkins

TORSDAG 9. 2 KONSERT KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER

En britisk kveld med de to talentfulle brødrene Watkins. Sjarmerende og fengende pianokonsert av geniet Benjamin Britten og Edvard Elgars populære og ofte fremførte variasjoner over et eget tema!

BAGATELLER OG BLÅSEKVINTETT

ÅPEN PRØVE MED KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER

BRILJANTE BRITISKE BRØDRE

Fløyte: Nina Barkenes Obo: Marion Walker Klarinett: Kari Ingelsrud Horn: Simon Breyer Fagott: Ignas Mazvila

KSO har sine daglige prøver før torsdagskonsertene i Konsertsalen, og du kan får være med musikerne på deres innstudering av verkene til konserten.

Dirigent: Paul Watkins. Piano: Huw Watkins Program: Huw Watkins: Three Welsh Songs, Britten: Pianokonsert, Elgar: Enigma variations Førsnakk i Konsertbaren 18.40-19.00. Fri entré.

FREDAG 10. 2

BOWIE EXPERIENCE

Publikum får oppleve musikken fra et av verdens største pop-ikoner – David Bowie. Det blir en reise i lyd, lys og bilder gjennom år som artist – fra Space Oddity til Let’s Dance. Showet har gjort stor suksess i Europa de siste årene. På scenen som David Bowie får publikum oppleve den stemme- og portrettlike artisten og multiinstrumentalisten Laurence Knight, sammen med musikere og kor av verdensklasse.

LØRDAG 11. 2 BARNEFORESTILLING LØRDAGSKILDEN

Mange barn og voksne er blitt kjent med de to bestevennene Laffen og Kikka som står sammen i tykt og tynt. Denne gangen er det nettopp vennskap som er tema.

EN VENN ER EN VENN MED LAFFEN OG KIKKA

Manus / musikk / skuespillere: Leif Fjelldal og Christel Aas. Fra 3 år

LØRDAG 11. 2 KONSERT

Tønes er en av landets beste låtskrivere. Som tekstforfatter vil flere faktisk påstå at han er i en egen klasse, og det på flere måter.

TØNES

TIRSDAG 14. 2 FORESTILLING SENIORKILDEN

ET DUKKEHJEM

En Tønes-konsert er blant det morsomste, nære og omtenksomme man kan oppleve som publikummer. Det er derfor Tønes kan spille på Bondekvinnelaget i Bjerkreim sitt årsmøte, samtidig som han selger ut Stavanger konserthus og Rockefeller.

Opplev Nasrin Khusrawi og Kadir Talabani som vår tids Nora og Torvald Helmer i et rykende ferskt Dukkehjem bearbeidet av Harry Guttormsen. Da Et dukkehjem hadde premiere i 1879, sendte ekkoet av Noras slamrende dør sjokkbølger gjennom Europa. At en kvinne kunne sette sitt egenverd over familiens plikter, var uhørt. Vi liker å tro at denne problemstillingen ikke er en del av vårt moderne Norge, men for mange er realiteten en helt annen. Les mer side 6.

TORSDAG 16. 2 KONSERT KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER

SJOSTAKOVITSJ’ SYMFONI NR. 5.

To samtidige verk, spektakulære og lette å ta til seg, men svært ulike. Sjostakovitsj’ symfoni, full av politisk ladning og dramatikk, og Aaaron Coplands lyse ballettmusikk som beskriver nybyggeres liv i Pennsylvania. Dirigent: Manuel López-Gómez Program: Copland: Konsertsuite fra Appalachian Spring, Sjostakovitsj: Symfoni nr 5 Førsnakk i Konsertbaren 18.40-19.00. Fri entré.

KILDEN.COM


PROGRAM 47 FREDAG 17. 2

WIENER JOHANN STRAUSS KONZERTGALA MED K&K PHILHARMONIKER

Levende musikkultur fra Wien med forfriskende livsglede. «Wienerisk, nostalgisk, simpelthen bra!» (Leipziger Volkszeitung) Dirigent: Matthias Georg Kendlinger Orkester: K&K Philharmoniker Ballet: K&K Ballett

FREDAG 17. 2 KONSERT

Storbandet lover både høy og lav musikk fra artister som Yellowjackets, Steps Ahead, Steely Dan, Spyro Gyra, Tower of power, Wallen Mjåland og mye mer. Eminente gjester, tente solister og en energibunt av en lydmann vil sørge for en Hot, Funky, Souled out Partynight i Kilden!

LØRDAG 18. 2 BARNEKONSERT/LØRDAGSKILDEN

Superbandet kommer tilbake til Kilden med et nytt show. Det ligger nye sangskatter i den magiske kisten de har med seg på scenen. Superbandet synger og spiller sanger både barn og voksne kjenner godt. Etter konserten får barna prøve instrumentene. Fra 2 år.

LØRDAG 18. 2 SHOW

Med: Øyvind Loven, Cecilie Steinmann Neess, Dex Carrington, Bjørn-Henning Ødegaard og Magnus Ravneberg.

HØVÅG STORBAND SOULED OUT

SUPERBANDET OG DEN MAGISKE SANGSKATTEN 3. EPISODE

LATTER LIVE – PÅ TURNÉ

TIRSDAG 21. 2 FORESTILLING SENIORKILDEN

De siste årene har mange fått med seg «Latter Live» på NRK. I dette programmet fikk landets ledende standup-komikere lov til å boltre seg i beste sendetid fra Latter på Aker Brygge. Nå får du muligheten til å få med seg denne suksessen i levende live. Fem av de meste populære komikerne fra TV-serien kommer til Kilden med sceneproduksjonen kjent fra TV. Dette blir show! Thea Stabell hadde eventyrlig suksess med Babettes gjestebud. Nå er hun endelig tilbake med en ny forestilling, hvor temaet alderdom utforskes med sinne, respekt og glede.

INGENTING ER INGENTING MED THEA STABELL

«Jeg er 76 år, og jeg tenker mye på aldring, forvirring og død. Jeg er på vei inn i det fremmede landet, her kommer noen fortellinger derfra …»

TORSDAG 23. 2 KONSERT KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER

Den norske verdensstjernen Leif Ove Andsnes spiller Mozarts 22. pianokonsert. Et personlig og innovativt verk av en moden mester. Vi får også høre Beethovens Eroica, en milepæl i musikkhistorien som satte en ny standard for kommende generasjoners komponister.

LEIF OVE ANDSNES

Produsert av Nationaltheatret. «Usedvanlig modig teater» – Dagbladet

Dirigent: Julian Kuerti, Piano: Leif Ove Andsnes Mozart: Pianokonsert nr 22, Beethoven: Symfoni nr 3 «Eroica» Førsnakk i Konsertbaren 18.40-19.00. Fri entré.

ROMEO OGJULIE

LØRDAG 25. 2 TEATER LØRDAGSKILDEN AGDER TEATER

Av William Shakespeare. Verdens vakreste kjærlighetshistorie. Midt i en verden av fiendskap og hat, klarer to ungdommer å se hverandre som mennesker i stedet for som «en av de andre». Romeo og Julie er tenåringene som valgte å ofre alt for sin kjærlighet. Men de er også ungdommene som skapte fred da alle voksne rundt dem trodde fred var umulig. Ved hjelp av dukker, sverd, hologrammer og vill teaterlek, vil vi formidle en versjon med fokus på hver enkeltes mulighet til å stoppe opp og ta valg på tvers av det gjengen rundt forventer. Fra 6 år.

TIRSDAG 28.2 KONSERT SENIORKILDEN

Med Asbjørn Arntsen, Birte Myhrstad og musikere fra UiA.

ROMEO OG JULIE

ASBJØRN OG VENNER

Unge, fremadstormende sangere og musikere med et stort sjangermangfold skal servere et frodig og klingende program. De, som det så prosaisk heter, skal «bygge den nye tid». Litt allsang blir det naturligvis også, inniblant. Joda, det skal bli vår, Vår i vår……

KILDEN.COM


48 PROGRAM

MAR LØRDAG 4.3 FORESTILLING LØRDAGSKILDEN

Spor av meg tar utgangspunkt i små barns aktive undring, utforskende bevegelser og sporsettende lyder. Med tekstlig inspirasjon fra Svein Nyhus´ vakre barnebok «Jeg» inviterer vi til en fysisk og musikalsk, leken og poetisk forestilling for barn og lekne voksne.

LØRDAG 4.3 KONSERT

Thomas Dybdahl er blitt en kjent og kjær artist i Norge og er klar med nytt album i februar neste år. Da legger han ut på turne med fullt band og kommer til Kilden lørdag 4.mars.

SPOR AV MEG

THOMAS DYBDAHL

Sist han var i Kristiansand solgte han ut Cafe Generalen på forhånd og han har besøkt Kilden tidligere med solokonsert. Han er umåtelig populær over hele landet og han selger ut Operaen i Oslo og Konserthuset i Stavanger hvert eneste år.

LØRDAG 4. 3 FORESTILLING KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER KILDEN DIALOG

SPOR

Ny forestilling Dirigent: Lars Thomas Holm Komponist: Stig Nordhagen «SPOR» er tilbake etter suksessen i fjor. En helt ny forestilling med det stumme og det høylytte, det avanserte og det enkle, profesjonelle og amatører. Mennesker med ulike funksjonsnivå. I samspill – for å sette spor. Les mer side 32.

TIRSDAG 7.3 FORESTILLING SENIORKILDEN

ASKE

Av Cie Plexus Polarie i samarbeid med figurteatret i Nordland. «Aske» er et poetisk og brutalt figurteater stykke om hvordan kreftene i oss uhyggelig raskt kan skifte fra skapende til ødeleggende. En historie full av ild, av villskap, uro og kjærlighet. Forestillingen er inspirert av den Brageprisvinnende romanen «Før jeg brenner ned» av Gaute Heivoll.

Spilles også på kveldstid samme dag ONSDAG 8.3 KONSERT

Konserten «Traces of you» var et bestillingsverk skrevet av Kristin Asbjørnsen for Global Oslo Music og ble fremført 12. mars på Caféteatret i Oslo med overveldende respons. Trioen åpner et nytt landskap i Kristins mangefasetterte musikkunivers. Musikken bærer avtrykk fra både vestafrikansk musikk, visesang og kontemplativ, nordisk jazz. Det er duket for en unik konsertopplevelse med tre sterke utøverstemmer! Kristin Asbjørnsen, vokal. Ablaye Cissoko, kora & vokal. Olav Torget, gitarer & vokal

FREDAG 10.3 OPERAKONSERT

To sangere og en pianist presenterer italiensk og fransk opera. Med utdrag fra blant annet La Traviata, La Bohème og Tosca, samt arier av C. Gounod og P. Mascagni. I andre del av konserten blir det romanser og operetter med utdrag fra Franz Lehar's verker, og sanger av den italienske komponisten F. P. Tosti, og av franskmennene L. Delibes og G. D'Hardelot. Det blir også noe skandinavisk romantikk.

10.- 11. 3 KONSERT KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER

Et «must» for deg som kun har lyttet til dataspillmusikk. Nå har du sjansen til å høre dem med et spill levende symfoniorkester! Musikk fra Nintendo, Final Fantasy VII, Secret of Mana, The Legend of Zelda mm.

KRISTIN ASBJØRNSEN «TRACES OF YOU»

MUSIKKENS VENNER «SEMPRE LIBERA»

SCORE–COMPUTER GAME MUSIC

KILDEN.COM

Dirigent: Charles Hazlewood Konferansier: Orvar Sävström Sopran: Sabina Zweiacker


PROGRAM 49 LØRDAG 11. 3 LØRDAGSKILDEN

Håvard Paulsen er et kjent ansikt for de fleste fra bl.a «Barn ingen adgang» og Barne-tv på NRK Super!

SHOW MED HÅVARD KJENT FRA NRK SUPER

Nå er Håvard klar med et nytt og underholdende show hvor han demonstrerer grønnsakskarate, forskjellige eksperimenter og arrangerer morsomme konkurranser sammen med publikum.

TIRSDAG 14.3 KONSERT SENIORKILDEN

Hør studentene ved låtskriver-og artiststudiet på UiA formidle Leonard Cohens liv og sanger, dikt og tanker, fra 1956 til i dag - på norsk. Som forteller har de med seg sangtekstlæreren sin, poet og Cohen-gjendikter Håvard Rem.

HISTORIEN OM LEONARD COHEN

Håvard tar også med gitaren og spiller kjente og kjære sanger – i tillegg til noen nye og litt rare... Håvard vil veldig gjerne hilse på deg etter showet.

Produsert av Askil Holm

Spilles også på kveldstid samme dag TORSDAG 16.3 KONSERT KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER

I sitt første møte med KSO, byr franske Nathalie Stutzmann på frisk og romantisk symfonisk musikk inspirert av de skjønne Rhinlandskapet, og tankevekkende tonediktning av Richard Strauss.

SCHUMANNS HYLLEST TIL RHINLANDET

Dirigent: Nathalie Stutzmann, Fagott: Ole Kristian Dahl Program: R. Strauss, Tod und Verklärung, Mozart Fagottkonsert, Schumann Symfoni nr. 3, R. Strauss Tod und Verklärung

FREDAG 17. 3 KAMMERKONSERT MED KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER på Sørlandets Kunstmuseum

Mozart: Grande Sestetto Concertante Brahms: Strykesekstett nr 2

LØRDAG 18. 3 BARNEFORESTILLING LØRDAGSKILDEN

Forestillingen «PÅ TUR» er en rendyrket dukketeaterforestilling hvor det skapes en verden der det umulige blir mulig; naturlovene oppheves og «...ingen vet hvilken vei eplene faller».

IL GRANDE SESTETTO

Førsnakk i Konsertbaren 18.40-19.00. Fri entré.

Fiolin: Loussine Azizian og Maria Andrén Bratsj: P.O. Lindberg og Zane Kalnina Cello: Leonardo Sesenna og Mari Marte Waaler Wærvågen

PÅ TUR MED BALDRIAN OG MUSA

Fra 3 år.

LØRDAG 18. 3 SHOW

Ole Paus og Jonas Fjeld som to rustne herrer, feirer sitt 20-årsjubileum med nytt show. Hver for seg har de bak seg eventyrlige karrierer og har sunget seg inn i den norske folkesjela. Og begge har de fått bekreftet sin posisjon som landets største låtskrivere gjennom nytolkningene i «Hver gang vi møtes» på TV2.

DUKKETEATER

TO RUSTNE HERRER – HVIS HELSA HOLDER

Duoen har gitt ut «To rustne herrer» (1996), «Damebesøk» (1998) og «Tolv rustne strenger» (2003).

21. - 22. 3 FORESTILLING

HJERTER NÆR HAVET

SeniorKilden tirsdag 21.3

LØRDAG 25.3 KONSERT LØRDAGSKILDEN

BEATLEMANIA

Anne Cathrine Albert ønsker å berøre hjerter med poesi og tanker. Komponist Stein Berge Svendsen har satt melodier til hennes tekster. Sammen med Helene Bøksle og Espen Grjotheim vil de berike publikum med følelser og vakker magi. Oscar Jansen har malt malerier til tekstene som skal forsterke både ord og toner.

Etter stor suksess på turné for «Den Kulturelle Skolesekken» er The Bjorvands klar for LørdagsKilden. Erik, Mark, Scott og Per skal igjen få oss tilbake til 60-tallet, gjenskape den fantastiske musikken som var skapt og den elleville stemningen rundt deres opptredener. Det er bare å glede seg til et rocka og underholdende Beatles-show. Konserten er tilrettelagt for barn og barnslige voksne.

KILDEN.COM


50 PROGRAM LØRDAG 25.3 KONSERT CHRISTIANSAND BLUESCLUB

Richard Gjems, Øyvind Stølefjell, Ronnie Jacobsen, Robert Skoglund

TIRSDAG 28.3 KONSERT SENIORKILDEN

Dirigent: Giordano Bellincampi

TORSDAG 30.3 KONSERT KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER

Tidlig og sen romantikk signert de genierklærte østerrikske sangkomponistene og symfonikerne Franz Schubert og Gustav Mahler. Den internasjonalt meritterte tyske sangeren Thomas E. Bauer lar sin myke og varme barytonstemme høres i Kilden for første gang. Dirigent: Giordano Bellincampi, Baryton: Thomas E. Bauer Schubert: Symfoni i D-dur, Mahler: Lieder eines fahrenden Gesellen, Schubert: Lieder, Mahler: Totenfeier Førsnakk i Konsertbaren 18.40–19.00. Fri entré.

BLÅTT ROM

ÅPEN PRØVE KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER

LIEDER, PASJON OG DRAMATIKK

Blått Rom er fire av landets fremste bluesmusikere som blåser nytt liv i kjent og ukjent materiell fra etiketter som Chess, Cobra, VeeJay – som alle hadde sine klanglige signaturer, produksjonsidealer og foretrukne studioer. Blues er folkemusikk som puster. Musikk som fyller rommet, men samtidig lar luften klinge med. Lytt til de klassiske innspillingene med Lil’ Son Jackson, Willie Love, Elmore James eller Little Walte..

KSO har sine daglige prøver før torsdagskonsertene i Konsertsalen, og du kan får være med musikerne på deres innstudering av verkene til konserten.

KOMMER... 5.4–6. 5 TEATER AGDER TEATER

JURYEN – 12 EDSVORNE

JURYEN 12 EDSVORNE

En jury har fått en mordsak i fanget og et liv i hendene. En sønn er anklaget for å ha drept sin far. Blir gutten dømt skyldig, venter dødsstraff. Skyldspørsmålet virker hevet over enhver tvil helt til hvert enkelt jurymedlem blir tvunget til å ta et oppgjør med egne fordommer. Noen ganger er det lyset vi ser ting i, som avgjør hva vi ser. Reginald Rose skrev dette drivende spennende rettsdramaet etter selv å ha sittet i juryen for en mordsak. Stykket har siden sin premiere på 50-tallet vært produsert på scener verden over. Det har også vært skapt flere filmversjoner, og i 1957 ble «Twelve Angry Men» hedret med tre Oscar-nominasjoner. I Norge er filmversjonen kjent under tittelen «12 edsvorne menn». Kilden presenterer en rykende fersk oversettelse av Harry Guttormsen. 12 profesjonelle skuespiller står klare for å konfrontere oss med fordommene vi ikke visste vi hadde.

27. MAI – 17. JUNI OPERA KOMEDIE OPERA SØR

KVEITEPRINSEN

KVEITEPRINSEN

4.–12.7 I FJÆREHEIA MUSIKAL AGDER TEATER

TERJE VIGEN

KILDEN.COM

En opera om fiskeoppdrett, genmanipulasjon og forbudt kjærlighet. Av: Åsleik Engmark og Askild Hagen Regi: Åsleik Engmark Med: Espen Beranek Holm, Tuva Semmingsen og Nils Harald Sødal «Tekstene er helt vidunderlig originale, og gjør alle utslitte klisjeer sprell levende.» Dagbladet

Ved Fjære kirke så Henrik Ibsen graven som inspirerte ham til å skrive det episke diktet om helten Terje Vigen. Ibsens evige ord om kjærlighet, hat, hevn og tilgivelse blir nå til en storslått musikal med musikk av Ketil Bjørnstad. «Terje Vigen – en musikal» er en del av Kildens Ibsen satsing.


LOS Fordel

Energi til det du vil Fordeler for LOS-kunder? Gjett om! En svært god strømavtale er den viktigste. Men langt fra den eneste: LOS Fordel gir deg blant annet: Spesialtilbud hos Kilden

LOS-helg på Hovden

LOS-dag i Dyreparken

Spesialtilbud på Vitensenteret

Gratis tur til Danmark

LOS-helg på Sørlandsbadet

los.no/fordel2016

Neste LOS-for es er 3. des tilling ember

Snødro

nningen

Etter HC Anderse ns event Orginalh yr istorien til ”Fros Følg LOS t” på Faceb ook for å LOS-for delen nå se r den er klar Bli strø mkunde på los.n o


GI MAGISKE GAVER Kilden byr på magiske opplevelser hele året. Gi bort teater-, opera- eller konsertopplevelser denne julen. Gavekort i eksklusiv gaveeske kjøpes i Kilden. Gavekort kan også kjøpes på kilden.com

Profile for Kilden Teater og Konserthus

Kildenmagasinet Nov 16 - Mar 17  

Kildenmagasinet Nov 16 - Mar 17