__MAIN_TEXT__

Page 1

NY SJEFDIRIGENT ØNSKER GLEDE, VILLSKAP OG ENTUSIASME

TEATER HEDDA GABLER: SVIKET BAK MASKEN JULEFORESTILLING HVORFOR ELSKER VI NØTTEKNEKKEREN? TEATER JO STRØMGREN – UMORALENS VOKTER

KILDEN KULTUR BALLETTSTJERNER INSPIRERER UNGE

PROGRAM NOVEMBER 2017 TIL APRIL 2018


KILDENMAGASINET NOVEMBER 2017– APRIL 2018 November 2017 Opplag: 54.500 UTGIVER Kilden Teater og Konserthus Sjølystveien 2 4610 Kristiansand E-post: post@kilden.com

KILDENMAGASINET NOVEMBER 2017 – APRIL 2018

ANSVARLIG REDAKTØR Hans T. Antonsen REDAKSJON Silje Dagsvik Janneke Aulie Anne Grethe Andersen Marie Teresie Sørensen Reidar Mosland Maiken Mathisen DESIGN OG ART DIRECTION Op designstudio FORSIDE Nathalie Stutzmann Fotograf: Sabine Burger TRYKK 07 Media

KILDENS EIERE OG SAMARBEIDSPARTNERE Eiere: Kristiansand kommune Vest-Agder fylkeskommune Aust-Agder fylkeskommune Grimstad kommune

6

Hovedsamarbeidspartner: Fædrelandsvennen Samarbeidspartnere: Gumpen Gruppen Sparebanken Sør Cultiva

6 VIL LOKKE FREM ENTUSIASMEN

Billettkontor: Mandag–lørdag 11–16 eller til siste forestilling begynner. Søndag stengt

Bli bedre kjent med Kristiansand Symfoniorkesters nye sjefdirigent, Nathalie Stutzmann.

10 DE GAMLES MAGI

– Det jeg kan si som utøver er at når du spiller på et skikkelig bra, gammelt instrument, så kjenner du deg komfortabel, forteller KSO-konsertmester Adam Grüchot.

12 HEDDA I ET KJÆRLIGHETSLØST TOMROM

Telefon: 905 81 111 E-post: billett@kilden.com kilden.com

12

Regissør Ingrid Forthun mener livskriser i et menneskeliv er en naturlov, og at «Hedda Gabler» utfordrer oss til å spørre: Hva vil det si å ta hundre prosent ansvar for eget liv?


INNHOLD 3

30

16

30 MÁNI BLE PUBLIKUMMER NUMMER 1 MILLION

16 MAGISK JUL I KILDEN

Hvorfor er «Nøtteknekkeren» en kjær juletradisjon for så mange?

18 SKAPER DE EVIGE ØYEBLIKKENE

«Terskelen for å komme i teatret bør høvles ned til parkettnivå», mener de faste skuespillerne i Kilden Teater.

20 20 DOBBELTLIV ER DOBBELT SÅ BRA

Jo Strømgren takket ja til å skrive et manus spesielt for Kilden Teaters ensemble. Han valgte tematikken utroskap.

22 FARGESPILL – EN KILDE TIL DIALOG

Med et gavekort på Kilden-billetter for 10 000 kroner kan 14-åringen få med seg det meste av det han vil. Fem publikummere deler sine største «ut av hverdagen-opplevelser» i Kilden.

100 barn og unge fra 35 land finner et felles språk gjennom sang og dans. Ole Hamre forteller om viktigheten av «Fargespill».

24 24 BRILJANTE UNGE BALLETTSTJERNER

Nasjonalballetten UNG er en inspirasjonskilde for dansemiljøer i byen. Dansetalentene kommer til Kilden med forestillingen «Brillante».

32 GAVETIPS

Den beste gaven man kan gi er en god opplevelse. Vi har mange av dem!

37 PROGRAM NOVEMBER 2017 TIL APRIL 2017

28 BAK KULISSENE

Kilden har 62 ulike yrkesgrupper. Bli kjent med fem av dem.

KILDEN.COM


HELAFTEN I KILDEN? Et velsmakende måltid i Kildens spektakulære publikumsfoajé gjør kvelden komplett. KAST LOSS Man–lør 11–16, eller til siste forestilling starter. Søndag stengt. Bordbestilling: 902 29 412 eller kast.loss@kilden.com


LEDER 5

«SCENEKUNSTENS SÆRMERKE ER AT DEN BLIR SKAPT DER OG DA.»

KJÆRE PUBLIKUM! ALLE SOM KJEM TIL KILDEN har noko med seg. Bak kvart einaste menneske som er ein del av mylderet i Kilden ligg det ei livslinje. Den er ganske sikkert sett saman av opplevingar og erfaringar, tankar og håp, men også skuffelsar og smerte. Om linja var synleg, kunne vi nok ha sett den gå på kryss og tvers mellom andre sine levde liv. Kanskje ville den og ha eitt og anna krumspring som i dagens lys verken kan eller skal forklarast. Men desse linjene kan vi umulig fri oss frå, og enten vi er publikum, står på ei scene eller arbeider bak den, er dei med og skapar dei samanhengane vi opplever scenekunsten i. Tida saman i Kilden blir eit felles møtepunkt, før alt løyser seg opp i nye individuelle linjer som følgjer eigne vegar vidare. Scenekunstens særmerke og fortrinn er at den blir skapt der og da, og at vi, som samtidig og saman opplever den, også verkar inn på det som blir skapt. Etterpå nullstiller vi oss ikkje, vi har fått noko som blir med oss vidare. Det gjeld ikkje berre for publikum og kunstnarar, det gjeld for Kilden som kunsthus også. Kvar skapande stund legg noko til Kildens kunstnariske kraft og omdømme. I det perspektivet er vi begeistra og stolte over at den kjende franske dirigenten og songaren Nathalie Stutzmann har takka ja til å ta over taktstokken etter Giordano Bellincampi og bli Kristiansand Symfoniorkesters nye sjefdirigent frå sesongen 18/19. Vi ønsker også Geir Rebbestad varmt velkommen når han i desember i år tar over etter Stefan Sköld som orkesterdirektør. Vi er sikre på at dei

to nye kunstnariske leiarane med sine ulike bakgrunnar har mykje å tilføre orkesteret og Kilden som heilskap, frå det allereie høge nivået som er nådd med Bellincampi og Sköld. I denne utgåva av Magasinet trekk Nathalie Stutzmann sjølv dei lange linjene frå ho starta å synge og dirigere for dukkene sine i Paris på 70-tallet til ho som lovprist kunstnar, utan å nøle, sa ja til å bli sjefdirigent i Kilden. For henne er lidenskapeleg energi forklaringa på valet ho har gjort. Når Kilden Teater i februar set opp Hedda Gabler kan du derimot få møte eit menneske som har vald bort lidenskapen og flytta inn i eit fornemt tomrom. Konsekvensen av dei vala vi gjer, eller av å ikkje vere ærleg mot seg sjølv er eksistensielle tema som gjer Henrik Ibsens stykke like aktuelt og utfordrande i dag. Teatret vil også utfordre med satsinga på ny dramatikk. I haust har «Jeg vil vaske verden ren» rørt og opprørt mange, og 8000 skuleelevar har fått sterke møte med flyktningkrisa gjennom ei ny oppsetting av «Anne Franks søsken». Sesongen inneheld i tillegg to nye stykke som er skapt i Kilden, nemleg «Sult1» og «Sidespringerne». Etableringa av eit fast skodespelarensemble er ein vesentleg del av forklaringa på at Kilden Teater no lettare kan sette opp nye stykke og at stykke som du ikkje fekk med deg første gongen det gjekk, oftare kan bli sett opp igjen. Nytt er det også for oss å gjere ein stor samproduksjon med Det Norske Teatret. «The Book of Mormon» er blitt ein eventyrleg suksess i Oslo og vi gler oss til Kilden-premiere i april.

Same tankegang blei også nøkkelen til at Kilden Opera til hausten endeleg får innfridd draumen om å sette opp storverket «Tosca». Ein samproduksjon mellom Nordnorsk Opera og Symfoniorkester, Opera Rogaland og Kilden gjer dette mulig. Slike samproduksjonar mellom regionale og nasjonale kunsthus er opplagt god bruk av den store offentlege støtta vi får. Det gir publikum eit tilbod dei ikkje har hatt før. Suksessen med fleire fulle hus på konsertversjonen av «La Traviata" viser at operainteressa er stor. Den skal vi gjere vårt beste for å møte. 219 personar arbeider i Kilden Teater og Konserthus, dei fleste bak kulissene. Fem av dei møter du i dette magasinet. Dei er fine representantar for det vi no også har ei medarbeidarundersøking som dokumentasjon på: Sjølv om det er mykje press og hardt arbeid i eit kunsthus som har tusen arrangement i året, er det ein stolt entusiasme som kjenneteiknar dette fellesskapet. Påfyll får vi mest av alt gjennom dei mange tilbakemeldingane frå publikum. Det tar vi med oss vidare til neste produksjon, for både kritikk og godord er til å lære av. Velkommen til Kilden!

Hans T. Antonsen Direktør


6

KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER

NATHALIE STUTZMANN

VIL LOKKE FREM ENTUSIASMEN Nathalie Stutzmann blir ny sjefdirigent for Kristiansand Symfoniorkester. Hun skryter uhemmet av Kilden og orkesteret, og vil åpne øvelsene for publikum.


KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER

7

FOTO : SABINE BURGER

>>>


8

KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER

«NATHALIE ER EKTE VARE. SÅ MYE KJÆRLIGHET, INTENSITET OG PUR TEKNIKK. VI TRENGER FLERE DIRIGENTER SOM HENNE.» Sir Simon Rattle, avtroppende sjefdirigent for Berlinerharmonikerne og kommende sjefdirigent for London Symphony Orchestra.

Nathalie vokste opp i Paris på 1970-tallet. Moren og faren var operasangere, og lille Nathalie begynte tidlig med musikk. Her er hun fire år. (Privat foto)

repertoar spenner fra barokk og romantikk til moderne klassisk musikk. I dag er hun gjestedirigent for RTE Symphony Orchestra, og hun er ansatt både som fast tilknyttet dirigent og sanger for det statlige symfoniorkesteret i São Paulo. Hun har nylige gjesteopptredener for de ledende symfoniorkestrene i London, Philadelphia, Rotterdam, Washington, Berlin og Stockholm i kofferten. For å nevne noe. Listen er lang, Stutzmann er svært ettertraktet. Hun beskrives som en av de mest talentfulle musikalske personlighetene på den klassiske stjernehimmelen, med en solid, dobbel styrke som både sanger og dirigent.

FIKK IKKE DIRIGERE Veien frem til dirigent skulle vise seg å være belagt med konservativt tornekratt. Hun spilte piano, fiolin og fagott, tok – DET VAR KJEMI FRA FØRSTE TAKT, forteller sangtimer – og ville også studere til direksjon. den franske dirigenten Nathalie Stutzmann, – Men det var vanskelig for en ung jente på som tilbrakte en uke med Kristiansand 13 å bli anerkjent som dirigentelev, jeg husker Symfoniorkester i fjor. Entusiasmen har gått hvordan alle guttene i klassen fikk prøve seg etter begge veier, og det har endt med ansettelse av tur. Men jeg ble aldri gitt sjansen av den mannlige henne som ny sjefdirigent. læreren, og jeg følte meg nok utrolig dårlig behandlet, sier hun. DIRIGERTE FOR DUKKENE Stutzmann ga opp etter et år. Hun vokste opp i Paris på 1970-tallet. Moren og – Heldigvis hadde jeg stemmen min. faren var operasangere, og lille Nathalie begynte Hun debuterte som operasanger på 90-tallet, tidlig med musikk. og har siden reist verden over. Det har gitt henne – Jeg både sang og dirigerte for dukkene og muligheten til å opptre under ledelse av mange av lekene på rommet mitt som barn, sier hun, og ler verdens beste dirigenter. Den erfaringen hadde smittende. Hun elsket de to kunstartene, og ville hun nok ikke fått hvis hun utelukkende hadde gjerne forfølge begge sporene. dirigert. Dirigenten kan trekke store veksler på sin – Ingen ung dirigent ville fått de samme lange karriere som velrennomert contralto, den mulighetene, understreker hun. dypeste av kvinnestemmene i opera. Hennes I dag er hun anerkjent på linje med sine

læremestre, og trekker særlig frem finske Jorma Panula som en av sine viktige mentorer. Senere både Simon Rattle og Seiji Ozawa. På spørsmål om hva slags type dirigent hun selv er, og om det i dag snakkes om autoritære, militære eller diplomatiske dirigenter, avfeier hun all diskusjon: – Hvis du ikke har naturlig autoritet, passer du ikke som dirigent. Men jeg er bare meg selv sammen med orkesteret. Det tror jeg de vet i Kristiansand allerede, sier hun lattermildt. For å sitere Sir Simon Rattle selv, som gjør sin siste sesong som sjefdirigent for Berlinerfilharmonikerne og akkurat har tiltrådt i tilsvarende stilling for London Symphony Orchestra: «Nathalie er ekte vare. Så mye kjærlighet, intensitet og pur teknikk. Vi trenger flere dirigenter som henne.» VILLSKAP OG ENTUSIASME – Musikk handler om instinkter. Det er ikke først og fremst en intellektuell øvelse, selv om vi bruker endeløse timer på å studere bakgrunnen og partituret. Stutzmann lovprises for sine tolkninger av Brahms, Beethoven og Mahlers verker, sistnevnte en representant for overgangen mellom romantikk og moderne klassisk musikk. Nylig har hun også dirigert en nyproduksjon av Wagners Tannhauser, til strålende kritikk fra verdenspressen. Selv ønsker hun å bygge bro mellom det gamle og nåtidens friske blikk på klassisk musikk. – Jeg kommer alltid godt forberedt til prøvene, med en klar visjon og overbevisning om verket jeg skal dirigere. Den samme forberedelsen gjør musikerne. Alle kjenner stykket inngående, alle vet hva de skal spille, men dette er likevel bare


KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER 9

FOTO : SABINE BURGER

SJEFDIRIGENTER I KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER

«VI SKAL HA ÅPNE PRØVER, DER DET ER LOV Å KOMME I JEANS OG JOGGESKO.» Nathalie Stutzmann,

grunnlaget. Jeg elsker å gå i dybden, forstå hva komponisten ønsker å si. Som Mahler sa: «Du må finne det stoffet som ligger mellom linjene, bak selve notene.» Da trenger du instinkt og innlevelse, og en inderlig trang etter å formidle noe av den opprinnelige følelsesflommen som verket inneholder, sier Nathalie med ettertrykk. – Du må også bruke ditt eget liv og egne erfaringer, anvende det og dine egne følelser. Det er det tolkning handler om. Og leser du anmeldelser fra uroppførelsene under barokken og romantikken var det mye glede, villskap og entusiasme tilstede. Det vil jeg gjerne hente tilbake til konsertsalen, forsikrer hun. Da er også humoristisk sans en fordel. For ikke å si en forutsetning. – Det er avgjørende med humor når vi øver inn et stykke og skal tolke det. Jeg tar nok ikke meg selv så høytidelig. Vi jobber knallhardt, og etter et tyvetalls gjennomkjøringer av samme sats kan de fleste oppleve spenninger. Da er det fantastisk når vi finner tenningen sammen igjen, kan le godt og kjenne den gode følelsen bli til glede over musikken. For man må være glad og full av energi når man spiller, tror Stutzmann. – Særlig når vi går løs på det melankolske og mørke. For å spille trist musikk må du virkelig være glad og lett til sinns. Det påvirker nemlig fremførelsen. KRISTIANSAND NESTE Den lidenskapelige energien hun alltid er raskt ute etter å etterlyse har hun funnet i full bredde i Kristiansand Symfoniorkester. Det er også en av grunnene til at hun umiddelbart aksepterte forespørselen om å bli sjefdirigent.

– Kristiansand som by må jo være ekstremt stolte over å ha et så profesjonelt og dyktig orkester – og en fantastisk konsertsal. De er ambisiøse på alt fra teknisk kvalitet til kunstnerisk uttrykk. Og Kilden har optimale lokaler. Alle ingrediensene er på plass, sier hun. Som dirigent er hun opptatt av å formidle kunst og skjønnhet. Hun håper byen og publikum er klare for en kraftinjeksjon av sistnevnte faktor. – Verden trenger skjønnhet, det er nok mørke i verden ellers, minner hun om. – Dessuten elsker jeg den kommunikasjonen vi har, ikke bare mellom dirigent og orkester, men også musikerne imellom, og kontakten med publikum. Vi skal ha åpne prøver, der det er lov å komme i jeans og joggesko. Jeg gleder meg til å bli bedre kjent med Kristiansand, sier hun, og lover et rikt repertoar og solide, berømte gjestende musikere. For Stutzmann trives over alt, en god egenskap for en travel dirigent med hele verden som virkefelt. – Jeg er en storspiser når det kommer til opplevelser. Jeg elsker fjellet, naturen, storbyen, landsbygda. Alt. Jeg ble bergtatt av Kristiansand, av utsikten og lukten av natur, og jeg elsket snøen. Det blir fantastisk å komme tilbake.

GIORDANO BELLINCAMPI Sjefdirigent i KSO siden 2013 – avslutter i mai 2018

ROLF GUPTA

Sjefdirigent i KSO 2006 – 2013

TEKST AMUND HESTSVEEN

TERJE BOYE HANSEN

Sjefdirigent i KSO 2001 – 2006


10 KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER

To praktfulle fioliner. En 150 år gammel fransk (t.v.) og en 18 år ung engelsk. KSO-konsertmester Adam Grüchot er ikke i tvil og at den store sjelen tilhører den eldste. Den har mest magi.

DE GAMLES MAGI Noen gamle fioliner dyrkes som ikoner i kunstens verden og prises til mange ti-talls millioner kroner. Skal slike instrumenter få lyde akustisk i Kildens konsertsal, i hendene på musikere i landsdelen, må finansielle muskler bidra sammen med musikalske evner. Derfor har Sparebanken Sør nå opprettet en stiftelse som skal kjøpe inn og låne ut verdifulle gamle strykeinstrumenter.

DAGENS FIRE-STRENGS FIOLIN har dype røtter i historien, men ble i hovedsak utviklet fra midten av 1500-tallet i Nord-Italia – som det vi senere har kalt «barokkfiolin». De neste to hundre årene utviklet byggere i særlig Cremona og Brescia instrumentet til å kunne lyde i større rom med en stadig mer foredlet klang. Gullalderen kom på 1700-tallet med familiene Amati og Guarneri – og særlig fiolinmaker Antonio Stradivari (1644–1737). Hans Stradivarius-instrumenter er opphav til dype lengsler og våte drømmer hos både investorer og toppmusikere. Den dyreste Stradivariusen ble solgt i 2011 for 100 millioner kroner. KUNNSKAP OG BYGGEKUNST Adam Grüchot er en av våre fremste fiolinister, konsertmester i Kristiansand Symfoniorkester og førstelektor ved Universitetet i Agder. Han

respekterer og ærer nybygde fioliner og deres dyktige skapere, men hjertet er likevel hos de gamle, hos instrumentene skapt i gullalderen i Italia og videre gjennom 1800-tallet i Frankrike: – Det er mye som spiller inn her. Det er kunnskap, det er kunst! Hver fiolin, cello, kontrabass eller bratsj er et kunstverk som det ikke finnes to like av. Og kunnskapen hos de gamle felemakere var antageligvis på et så høyt nivå at de utforsket og oppdaget mye som etter hvert kan ha forsvunnet i jakten etter å produsere mengder av instrumenter. Også dette med treverket: Flere anerkjente fiolinbyggere i Europa og resten av verden forteller meg at i gamle dager visste de nøyaktig hvilken dag på året de burde hogge treet til instrumentet. Det var ikke sånn at helt tilfeldig en dag i mars gikk felemakeren inn i skogen og kappet ned et tre – nei, da var det kanskje allerede for sent, fordi


KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER 11

saften hadde begynt å komme inn i treet. I dag kan instrumentmakere vente i 80 til 100 år før de bruker trevirket, for å få det tørt nok. I gamle dager gjorde de ikke det. De visste hvilken dag de skulle hogge, og så var materialet nesten ferdig til å brukes. En annen sak er at i gamle dager hadde man ikke den forurensingen man har nå. Alle de små detaljene spiller inn.

«I GAMLE DAGER VISSTE DE NØYAKTIG HVILKEN DAG PÅ ÅRET DE BURDE HOGGE TREET TIL INSTRUMENTET.» Adam Grüchot, en av våre fremste fiolinister, konsertmester i Kristiansand Symfoniorkester og førstelektor ved Universitetet i Agder.

TREVERK VIKTIG – Er dette treverk som ikke finnes lenger? – Ja. Mange mener at mye viktig trevirke har forsvunnet i Europas kriger, særlig i første verdenskrig. De brukte enorme mengder av treverk i krigsproduksjonen og hogde derfor ned veldig mye. – Så når Balkan brant i krigene, så brant også de bosniske lønnetrærne som instrumenthistorikere har trukket frem som et viktig materiale for Stradivari og andre storheter? – Ja, det gjaldt blant annet Bosnia og Istrahalvøya. En annen sak er at vi mennesker har hatt et enormt behov for veldig fine møbler. Møbelsnekkere har også tradisjonelt jaktet på det mest perfekte treet. Det har blant annet rammet produksjonen av buer til strykeinstrumenter. Fernambuko er en veldig hard og velegnet tresort som har vært brukt til å lage de beste buene. I dag finnes ikke den samme tilgangen på slikt tre som de hadde på 1700- og 1800-tallet. Alt er gått til rike menneskers vakre møbler med det fine rødsorte skjæret som dette treet gir. I dag er denne tresorten så beskyttet at jeg må ha sertifikat for å ha en slik bue med til USA. – Hva med lakken? Visste de noe om det også, som vi ikke vet i dag? – De eksperimenterte en del og brukte ikke samme kjemikalier som i våre dager. Det hadde nok en del å si, uten at det er lett å høre nå. Gamle instrumenter er i dag gjerne reparerte. De fleste har hatt skader eller lakken er slipt ned. Absolutt alt spiller en rolle i et gammelt instrument, men materialet er særlig viktig.

Sammen med kunnskapen, og den kunsten som felemakeren skapte. SPESIELL OPPLEVELSE – I vår offentliggjorde franske forskere en undersøkelse – en blindtest – som viste at hverken fagfolk eller publikum hørte særlig forskjell på gamle og nye fioliner av ypperste kvalitet. Det blir også hevdet at en dyktig fiolinmaker kan gjenskape klangen i de gamle mesteres instrumenter; styrken, karakteren. Hva sier du til det? – Både ja og nei. En instrumentbygger jeg kjenner mener de gamle kunne stemme treverket. Det vil si at forskjellige punkter i lokket – eller særlig bunnen – hadde den helt riktige tonen og pitchen. Og det har å gjøre med tykkelsen på treverket. Han snakket om at den kunsten er det få som kan i dag, fordi så mye masseproduseres. Man kan lage utrolig fine kopier, men spørsmålet er blant annet hvordan et slikt instrument vil reagere på forskjellig vær og inneklima. Instrumenter er veldig værsyke og reagerer på fukt. Et instrument lever. Går jeg inn i konsertsalen så utvides treverket, eller krympes. Går jeg bak scenen, forandres det. Treverket er i bevegelse hele tiden. – Men dette gjelder vel både gamle og nye instrumenter? Så er de gamle så særegne at man ikke kan få samme lyd av et nybygd instrument? – De gamle har noe, noe spesielt – noe udefinert. Det jeg kan si som utøver er at når du spiller på et skikkelig bra, gammelt instrument, så kjenner du deg komfortabel. Du tillater deg mer og instrumentet byr deg på mer: «Slapp av, slapp av – du kan gjøre noe annet». Som utøver føler du det umiddelbart når en tone ikke svarer som du vil, da blir du stresset. Samtidig som historiens kanskje største fiolinist Jascha Heifetz har uttalt at det er utøveren og ikke instrumentet som lager lyden. At klangen sitter i hodet. Det er sant, men når du får de mulighetene et utsøkt instrument kan gi, at du føler at «jeg kan gå videre», er det en ubeskrivelig følelse for en utøver. DE ELDSTE ER BEST – Så svaret ditt på den franske undersøkelsen vil være: Dette er de ørene, det er deres svar. Men som utøver kjenner du og opplever noe annet? – Ja, det er noe du ikke kan ta på og ikke måle. Det er noe ubeskrivelig. Den følelsen du har når et gammelt instrument ikke er verdens vakreste å se på, men har noe du ikke kan beskrive. – Ville du være redd for selv å måtte delta i en slik blindtest? – Nei. Skulle jeg prøve begge deler kan jeg sikkert være veldig begeistret for et nytt også. Min kone Dorota (også fiolinist i KSO) spiller en fantastisk engelskbygd Del Gesu kopi (kopi av en Guarneri-fiolin). Jeg har vist den til den kjente israelske felemakeren Amnon Weinstein i Tel Aviv, og han har sagt at dette er en av de beste moderne instrumenter han har sett i sitt liv: Ordentlig bygd, og ikke laget for å se gammel ut som noen gjør. – Selv spiller du? – Et fransk instrument laget av Honoré

Derazey fra 1850. Franske instrumenter ble nemlig veldig gode da den store italienske skolen gikk konkurs. Da kjøpte Tarisio hele kolleksjonen. Med blant annet den berømte «Messiah» fiolinen til Stradivari, forteller konsertmester Grüchot. Han henviser her til året 1828 da den italienske fiolinforhandleren og samleren Luigi Tarisio (1796–1854) gjorde et stort kupp og sikret seg blant annet en utsøkt fiolin som Stradivari laget i 1716. Fordi Tarisio snakket om denne fiolinen hele tiden, men få hadde sett den med egne øyne, fikk den tilnavnet «Messiah». Etter Tarisios død fant den kjente franske samleren og fiolinmakeren Jean Baptiste Vuillaume først «Messiah» og seks andre mesterverk på en liten gård der Tarisios etterlatte bodde, og siden 24 Stradivari-fioliner og 120 andre mesterverk i den leiligheten i Milano der Tarisio døde. – Stradivari mente «Messiah» var det perfekte instrumentet, men at ingen skulle spille på den. Den skulle bare være til utstilling på hans verksted. Vuillaume målte opp de gamle fiolinene og laget kopier som vi i dag er i tvil om er ekte eller kopier. De klinger fantastisk, forklarer Grüchot om den kunnskapen som nå ble en del av fransk instrumentbygging. – Men du mener fortsatt de eldste er best? Og at du vil merke forskjell? – Jeg tror at i løpet av min karriere har jeg utviklet mine ører og mine sanser slik at jeg kan klare å skille mellom et gammelt og et nyere instrument. Og mest når jeg spiller selv. Det er vanskelig å beskrive. Jeg forstår nye tester og er begeistret for mange nye instrumenter og buer. Men det er så mange hundre år av god klang som lever i disse gamle at du merker det, sier Adam Grüchot – tar en tenkepause, og gir den nærmeste beskrivelsen han kan av dette udefinerbare, det som hever de gamle instrumentene opp til deres store høyder: – «Sjel»! TEKST OG FOTO REIDAR MOSLAND

INSTRUMENTFOND Sparebanken Sør har opprettet Stiftelsen Sparebanken Sør instrumentfond for å bygge opp en samling av kvalitetsinstrumenter fra de store instrument-makere på 1700–1800 tallet. Målet er, ifølge styreleder i Sparebankens instrumentfond, Stein A. Hannevik, å øke interessen for klassisk musikk på Sørlandet, og bidra til å oppmuntre ungdom til å satse på en musikalsk karriere. – Sørlandets beste strykere fortjener de beste instrumentene. Slike instrumenter vil løfte ethvert orkester og blir fremover lånt ut til musikere i Kristiansand Symfoniorkester og til spesielt talentfulle musikere i landsdelen, sier Hannevik.


12 HEDDA GABLER PREMIERE 1. FEBRUAR SPILLES TIL 24. FEBRUAR FORESTILLING KILDEN TEATER TEATER- OG OPERASALEN Drama av Henrik Ibsen, utgitt første gang i 1890. Hedda Gabler er nygift, med vitenskapsmannen Jørgen Tesman som snart skal bli professor etter langvarige historiske studier. Men livet hennes er tomt, kjærlighetsløst. Hun trekkes mot sin ekskjæreste, men i løpet av de to dagene stykkets handling utspilles tar hun ødeleggende og dødelige valg både for seg selv og sin gamle flamme. Rollefiguren Hedda regnes som en av teaterets store dramatiske roller, nevnt som et kvinnelig motstykke til Hamlet – men samtidig tolket i mange retninger; både som sårbar idealist, som manipulerende kyniker og som en destruktiv, hjemløs sjel. Regi og bearbeidelse: Ingrid Forthun Scenografi og kostymedesign: Katja Ebbel Frederiksen Koreografi: Kari Anne Bjerkestrand Lysdesign: Norunn Standal Medvirkende: Rebekka Nystabakk Ulrik Waarli Grimstad Sarah MacDonald Berge Ann Ingrid Fuglestveit-Mortensen Jonathan Espolin-Johnson Kristine Helland Abrahamsen Linnea Sunde Mortensen

Rebekka Nystabakk (foran) spiller Hedda Gabler under regi av Ingrid Forthun (bak).


HEDDA GABLER 13 FOTO : ERIKA HEBBERT

Hedda i et kjærlighetsløst tomrom:

ATTRAKTIV BEGAVET OG ENSOM Ibsen skapte en attraktiv kvinne som var scenens absolutte midtpunkt, som hun også var det i den sosietetsverdenen han tegnet henne inn i. Instruktør Ingrid Forthun tar et dypt magedrag, før hun leverer sin beskrivelse av kvinnen hun nå skal vise Kildens publikum. – Hedda Gabler er en av karakterene i verdenslitteraturen som er bærer av mest kraft, mest lidenskap, mest begavelse – og mest destruktivitet og selvmotsigelse.

>>>


14 HEDDA GABLER

Regissør Ingrid Forthun, hovedrolleinnehaver Rebekka Nystabakk og scenograf Katja Ebbel Frederiksen, sparrer idéer til fotouttrykk.

«NÅR VI ER LENGST MULIG UNNA OSS SELV HENDER DET AT VI GJØR VELDIG DÅRLIGE VALG FOR LIVENE VÅRE.» Ingrid Forthun, regissør

Den tidligere teatersjefen i Kilden utdyper: – Hedda Gabler har giftet seg med Jørgen Tesman – en mann hun ikke elsker. De kommer hjem fra en seks måneders lang bryllupsreise, hvor hun har oppdaget og erfart at de er på to forskjellige planeter. Han forsker på husfliden i hertugdømmet Brabant i middelalderen, og det kan ikke bry henne mindre. De har ingenting å snakke om av betydning. Det er ikke en gang et dypt vennskap mellom dem, et sjelefelleskap. Så Hedda er bærer av et enormt svik mot seg selv. Hedda Tesman blir som en maske hun tar på seg; en maske som representerer et tilsynelatende komfortabelt sosietetsliv, fremfor de drømmer og mål hun dypest sett bærer på, men ikke er i kontakt med. Vi som betrakter Hedda fra andre siden av scenekanten spør oss selv: Hvorfor har hun likevel giftet seg med akkurat Jørgen Tesman? Ingrid Forthun svarer med et motspørsmål: – Hvorfor velger vi nå som vi gjør? For meg finnes det ikke store eller små valg i livet. Det finnes bare bevisste eller ubevisste valg. Når vi er lengst mulig unna oss selv hender det at vi gjør veldig dårlige valg for livene våre, og fordi vi har gjort disse valgene så tror vi det må være

slik for resten av livet. For Hedda opplever jeg at ekteskapet er et slags selvpålagt fengsel. Det er ikke et aktuelt valg for henne å si til Jørgen «Vet du hva Jørgen, jeg tror ikke dette går, vårt samliv er en stor feiltagelse. Vi skiller oss, før det blir stygt». Hun velger ikke å gå ut av dette forholdet – hun velger å gå ut av livet. Henrik Ibsen gir oss også denne eksistensielle krisen i en svært komprimert versjon. I løpet av halvannen time på scenen følger vi hovedpersonene i kun to dager av livene deres – riktignok to skjebnesvangre dager. – Hver eneste situasjon på scenen er intens og fortettet, hvor Hedda gang på gang gjør svært destruktive valg, både for seg selv og menneskene som er i hennes krets. Hun er dypt sårbar, dypt ensom, men hun skaper dette selv. Hedda ødelegger selv alle relasjoner, kutter selv navlestrengen til alle de mennesker som kunne gjort henne lykkelig. Hun er på mange måter en vandrende katastrofe, reflekterer Ingrid Forthun, som har plassert Hedda i en tidløs scenografi – gjenkjennelig både med nåtidens og fortidens blikk. – Tematikken i «Hedda Gabler» handler om livsvalg; kjærligheten, fasaden, retningen


HEDDA GABLER 15 på livet – hva skal jeg bruke livet mitt til? Livskriser i et menneskeliv er en naturlov. De aller fleste opplever en eller flere kriser i løpet av livet, enten det handler om at man har valgt feil i forhold til yrke, eller i letingen etter livslykke. For meg er det slik at «størst av alt er kjærligheten», erklærer Ingrid Forthun. Ibsen forklarer oss også at Hedda hadde en kjæreste før. Men i stedet for kjærligheten valgte hun å gifte seg med den blivende professoren Tesman? – Ja, hun har en ekskjæreste. I Ibsens tekst heter han Eilert Løvborg. I vår versjon heter hun Ella Løvborg. En slik omdiktning av Ibsen i forhold til kjønn er gjort i flere sceneversjoner i Europa, og er dermed ikke et radikalt grep. Men dette grepet er for meg skjerpende når vi skal oversette Hedda til i dag, for å kunne svare grunnleggende på hvem Hedda ikke kan være. Hvis det for Hedda er vanskelig å vise verden hvem hun elsker, er det kanskje lettere for oss å forstå henne. For meg handler det ikke om hun elsker en mann eller en kvinne, men om det motet som kreves for å gå i møte med den store kjærligheten, det å tørre å velge. Om livstema som angår oss alle: Hvem er jeg? Hvem kan jeg være i verden, og hvem kan jeg ikke være? Du har gjort historien tidløs, og du har endret kjønn på Heddas store kjærlighet. Forteller du oss noe annet i din historie enn det Ibsen gjorde? – Nei, det gjør jeg ikke. Overhodet ikke. For meg er det viktig å være tro mot Ibsens univers og språk, selv om «assessor» er blitt «advokat» eller «dommer», og det nødvendigvis også gjøres andre språklige tilpasninger. Men sjelekampen Hedda kjemper er den samme. Ibsen ble ansett som radikal i sin samtid, men berører oss uansett i dag på en eviggyldig måte. For meg er «Hedda Gabler» først og

Rebekka Nystabakk tester uttrykk til plakaten.

fremst tydeliggjørende når det gjelder hva de eksistensielle grunntemaene er i et hvert menneskeliv. Være tro mot seg selv? – Ja, være sann, være ærlig. I det vi ikke er ærlige mot oss selv, går vi ut av egen integritet. Og i Heddas tilfelle blir det katastrofalt å ikke lytte til denne ærligheten. Hun lengter etter frihet, men tar sitt eget liv. Hun er egentlig trygghetssøkende, og har valgt det komfortable borgerlige livet. Men hun oppdager at det for henne er et tomt skall, at hun befinner seg i et kjærlighetsløst tomrom. Og den attraktive, kraftfulle og begavede Hedda fremstår etter hvert som feig. De fleste av oss kan kjenne seg igjen i det å fornekte virkeligheten, og unnskyldningene vi skaper oss for å slippe å handle, enten av bekvemmelighet og feighet – eller fordi vi dypest sett ikke tror vi fortjener et godt liv, eller er verd å elskes. Kanskje er det nettopp det siste som er Heddas eksistensielle grunntematikk, sier Forthun og borrer videre i stykkets kjerne: – Ibsen tematiserer i «Hedda Gabler» begrepene gjenreisning, å gjenreise seg, å gjenfødes. Jeg tror det er sentralt. Alle mennesker begår feilgrep eller svikter seg selv i løpet av livet og må «gjenreise seg». Nettopp derfor er «Hedda Gabler» et eksistensielt stykke drama omkring livsvalg, med et iboende og utfordrende spørsmål til oss alle: Hva vil det si å ta hundre prosent ansvar for eget liv?

TEKST REIDAR MOSLAND FOTO ERIKA HEBBERT

Hedda Gabler av Nina Sundbye

Eilerts tilbakekomst av Håkon Bleken

HEDDA-UTSTILLING I KILDEN Fra 14. november til 24. februar viser vi et utvalg av Håkon Blekens Hedda Gabler-litografier og Nina Sundbyes Hedda Gabler-skulpturer i Kildens publikumsområde. Håkon Blekens Hedda Gabler-litografier ble laget på oppdrag i 1987, initiert av Edouard Weiss, kunstforlegger og galleridirektør i Paris, og hans venn Øivind Johansen, næringsdrivende og kunstsamler i Oslo. Flere stykker av Ibsen skulle illustreres av norske kunstnere og produseres av fagfolk i Frankrike. Frans Widerberg illustrerte «Peer Gynt», Jens Johannessen «Brand», Ørnulf Opdahl «Rosmersholm» og Knut Rose «Gengangere». Håkon Bleken valgte «Hedda Gabler», blant annet fordi hovedpersonen fasinerte han: «Jeg oppfatter Hedda Gabler som et absolutt moderne menneske, et menneske jeg kan identifisere meg med». Nina Sundbyes skulpturer er fra hennes godt besøkte utstilling «Ibsens kvinner. Nina Sundbyes skulpturer møter Ibsens manuskripter». Sundbye har gjennom hele karrieren latt seg inspirere av Ibsens verker, og da i særlig grad av de sterke kvinneskikkelsene, med Hedda Gabler som en av dem: «Jeg slutter aldri å la meg overraske av Hedda Gabler. Hun er en spennende person: så vellykket og suveren på den ene siden, men så mislykket på den annen. Hedda er en farlig kvinne, men har en trist skjebne. Det er synd på henne», forteller Sundbye, som også stiller ut den originale Hedda-prisen hun har utformet. Utstillingen gjennomføres i et samarbeid med Sørlandets Litteraturfestival og Ibsen- og Hamsundagene, med kunstansvarlig Jan-Petter Balavoine som initiativtaker. Kilder: Hedda Gabler – mellom tekst og bilde, av Kirsten Kalleberg: Erik Østerud og Kirsten Kalleberg i samtale med Håkon Bleken. http://ibsen.nb.no/id/11122473


16 NØTTEKNEKKEREN PREMIERE 2. DESEMBER SPILLES TIL 20. DESEMBER BALLETT/FORESTILLING KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER OG BALLETTO DI MILANO TEATER- OG OPERASALEN Av Peter Tsjaikovskij Dansere fra Balletto di Milano og Sharrons Dansestudio Kristiansand Symfoniorkester Kanskje verdens mest populære juleforestilling! Det er jul hos familien Stahlbaum, og den gåtefulle onkel Drosselmeyer forærer lille Clara en nøtteknekkerdukke. Men om natten begynner mystiske og magiske ting å skje… Koreograf: Federico Veratti Dirigent: Ingar Bergby Scenograf: Marco Pesta Kostymedesigner: Sartoria Teatrale Bianchi Lysdesigner: Dario Rossi

MAGISK JUL I KILDEN

«Nøtteknekkeren» er kanskje verdens mest populære juleforestilling. Men hvorfor det, egentlig? KSO-DIREKTØR STEFAN SKÖLD mener hemmeligheten ligger i musikken til Tsjaikovskij. – Til tross for hans sørgelige liv var det nesten ingen som laget så sprudlende musikk som ham. Han hadde en eminent evne til å lage musikk som passer utmerket til tåspissballett, og stykket ble jo laget spesielt for barn, sier Sköld. «Nøtteknekkeren» ble skrevet som et bestillingsverk basert på tyske ETA Hoffmanns eventyr om «Nøtteknekkeren og Musekongen». Balletten handler om lille Clara som opplever de utroligste ting når leker, sukkertøy og nøtteknekkere våkner til live under den magiske julenatten. FØLELSER OG DRAMATIKK Men den russiske komponisten Peter, eller Pjotr, Tsjaikovskijs livshistorie er langt fra barnevennlig, og preges av sterke følelser og stor dramatikk. Han ble født i 1840, og de første årene av sitt liv bodde han i en liten gruveby ved Uralfjellene, hvor hans far var gruveingeniør. Lille Pjotrs musikalske talent ble tidlig oppdaget, og i


NØTTEKNEKKEREN 17

Lille Clara opplever de utroligste ting når leker, sukkertøy og nøtteknekkere våkner til live under den magiske julenatten.

1848 flyttet familien til St Petersburg, hvor han fikk sin musikalske utdanning, før han ble ansatt som musikkprofessor på det nye konservatoriet i Moskva. Men han hadde en stor hemmelighet. Han var homofil, noe som på den tiden kunne straffes med tortur og dødsstraff. Frykten for å bli avslørt førte til både alkoholproblemer, nervesammenbrudd og gjentatte selvmordsforsøk. I 1893 lykkes han, 53 år gammel. Men Tsjaikovskijs musikk er høyst levende, følelsesladd og iørefallende. Blant verkene finner vi altså noen av verdens mest kjente balletter; «Svanesjøen» og «Nøtteknekkeren». ALDRI EN JUL UTEN I Oslo har «Nøtteknekkeren» vært satt opp hvert eneste år siden 1965, til publikums store fornøyelse. Hver jul strømmer nærmere 30.000 publikummere til Operaen for å oppleve det som for mange har blitt en juletradisjon like viktig som pepperkaker. Ingrid Lorentzen, ballettsjef ved Den Norske Opera & Ballett, mener statusen til det populære stykket er velfortjent. – «Nøtteknekkeren» er ren julemagi. Det er julens forventninger med selskap og gaver, det er lekene som blir levende og drømmen som blir virkelighet. Den danses i utallige versjoner verden over, hver jul. Tsjaikovskijs fantastiske musikk er alltid den samme, enten

du ser «Nøtteknekkeren» i Oslo, Tokyo, Cape Town, Chicago eller Kristiansand. Likevel blir to forestillinger aldri helt like. Derfor har «Nøtteknekkeren» blitt en familieklassiker som man kan se om og om igjen, og stadig oppdage noe nytt, sier hun. Også i Bergen har «Nøtteknekkeren» vært spilt hvert år de siste 17 årene, og i mange andre europeiske byer. Nå synes Frøydis Emilie Lind, Kildens operasjef, at tiden var inne også her. – Rundt om er det mange som ikke kan tenke seg å feire jul uten å ha sett «Nøtteknekkeren» først, men her i Kristiansand er det barneteater som har vært juletradisjonen. Men dans i alle former har blitt stadig mer populært de siste årene, så jeg tror det er et ønske fra publikum også! DIREKTE FRA MILANO – OG SHARRONS Til nå har det vært lite profesjonell ballett å se i Kilden. Ettersom Kilden ikke har eget danseensemble har Lind og Sköld hentet inn et team fra selveste Balletto di Milano, med 22 dansere, koreograf og teknikere. I tillegg skal 11 barn fra Sharrons dansestudio være med og danse i barneselskapet som foregår i 1. akt. Noen gutter måtte til og med omskoleres fra street-dansere til klassisk ballett for anledningen, og har ligget i hardtrening hele høsten. – For jentene er dette en kjempestor drøm

som går i oppfyllelse, men for guttene har det vært en enorm utfordring som de har tatt med stort alvor, sier Sharron Roberts. BALLETTDEBUT FOR KSO Men det er flere som er spente. For Kristiansand Symfoniorkester er det første gang de skal spille for ballett. Den erfarne ballettdirigenten Ingar Bergby kommer derfor for å lede musikerne gjennom Tsjaikovskijs verk. Både KSO-direktøren og operasjefen er sikre på at det vil gå strålende, og er glade for å kunne presentere dansekunst av topp kvalitet til Kildens publikum, for første gang med eget stempel. – I Kildens historie har det faktisk aldri vært en danseforestilling hvor Kilden selv har stått som produsent. Sånn sett er ballett en ny kunstart for oss, sier Lind. – Operahus i hele verden spiller «Nøtteknekkeren», og det er en fantastisk inngang til klassisk musikk for barn og ungdom, som plutselig oppdager at de kjenner igjen tonene, avslutter Sköld. TEKST KRISTIN ØYGARDEN FOTO CARLA MORO & AURELIO DESSY


18 KILDEN TEATER

SKAPER DE EVIGE ØYEBLIKKENE De seks faste skuespillerne ved Kilden Teater blir stadig oftere gjenkjent i bybildet. – Det er et veldig godt tegn, sier de. – DET ER SPENNENDE at teaterpublikummet på Sørlandet begynner å mene noe om oss som enkeltutøvere, og ikke bare om selve stykket de har sett, sier skuespillerne i Kildens teaterensemble. – Det er fint å bli gjenkjent og nikket til. Vi ønsker jo kontakt med vårt publikum, sier skuespiller Steffen Mulder. – Javisst. Men hvor ofte er dere egentlig på byen, da? ironiserer Johannes Blåsternes, den yngste i flokken. – Jeg ser ikke så mange av dere, altså. – Vi går på steder der du ikke kommer inn ennå, repliseres det lynraskt. Det sparkes mot skinnlegger under bordet. Omtrent slik du ville forventet det om du traff en søskenflokk i juleselskap. Siden november i fjor har Kilden Teater

nemlig hatt seks faste skuespillere ansatt på fulltid. Alle er i 30-årene, med unntak av Johannes (29), og kan dermed trekke veksler på både ungdommelighet og erfaring. I tillegg er de blitt så gode venner at de kan fullføre hverandres kommentarer. Som i alt lagspill er god kommunikasjon, også utenfor banen, en styrke for et team. Det er det blitt mye godt teater av, og resultatene lar ikke vente på seg. Nylige oppsetninger som «Jeg vil vaske verden ren» har fått god mottagelse hos publikum. – Det forløser en enorm kraft å være et ensemble som vil noe, som ønsker å formidle kunst som rykker i sjelen, sier Ulrik Waarli Grimstad. En by er ikke komplett uten kulturinstitusjonen teatret. De seks kjenner både på ansvaret og privilegiet. – At vi ikke må belage oss på frilansvirksomhet, men kan stille på jobb hver dag i Kilden, gir oss forutsigbarhet og ro. For teateret er kontinuitet en katalysator for den kunstneriske kvaliteten, sier Ann Ingrid Fuglestveit-Mortensen. Hun er takknemlig

for å ha utviklet seg under lokale mentorer som Anne Ma Usterud, Ole Geir Feste og Giert Werring. – Jeg jobber mye roligere og behageligere med det jeg holder på med. Vi kommer med all vår energi… – … til samme sted hver dag, fortsetter Ina Maria Brekke. – Det fører også til at vi investerer mye mer over lengre tid, og det skaper selvsagt et solid fundament for det vi driver med. I tillegg til de faste, suppleres oppsetningene ofte av gjestende skuespillere. At profilerte skuespillere utenfra i økende grad ønsker å komme til Kilden, henger nok også sammen med kvaliteten på det kunstneriske miljøet. – Vi kjenner hverandre godt, noe som styrker samspillet og gjør prøverommet friere, tror Ina. Lars Emil Nielsen nikker. – Vi har en trygghet i hverandre, samtidig som det alltid er rom for flere inn i gruppen. De gjestende skuespillerne utfordrer oss positivt og gir oss noe nytt å strekke oss etter. Det å få inn ulike erfaringer i huset er kjempe flott, sier han. Mellom slagene spiller de også improvisert


KILDEN TEATER 19

« VI KJENNER HVERANDRE GODT, NOE SOM STYRKER SAMSPILLET OG GJØR PRØVEROMMET FRIERE.» Ina Maria Brekke, skuespiller i Kilden Teater.

SKUESPILLERENSEMBLET I KILDEN TEATER:

Ann Ingrid FuglestveitMortensen (36) 3 høydepunkter: «Skyfri Himmel» «Mamma, meg og menn» «Spellemann på taket» Aktuell i: «Sult1» «Hedda Gabler» Johannes Blåsternes (29) 3 høydepunkter: «Juryen – 12 edsvorne» «Et Dukkehjem» «Terje Vigen» Aktuell i: «Poteter har ingen vinger» «Sidespringerne»

Ina Maria Brekke (31) 3 høydepunkter: «Pippi Langstrømpe» «The Sound of Music» «Jeg vil vaske verden ren» Aktuell i: «Sult1» «Sidespringerne»

Steffen Mulder (31) 3 høydepunkter: «Juryen – 12 edsvorne» «Snødronningen» «Jeg vil vaske verden ren» Aktuell i: «Sult1» «Sidespringerne» teater. En krevende kunstart, selv om det kan se lett og lekent ut. – Litt som når symfonikere går på jazzklubb og deltar på jamsession, kanskje, foreslår de. – Alt teater er jo i utgangspunktet improvisasjon, sier Ulrik. De andre nikker enige. Det ville vært ren opplesning, hvis ikke. Viktigheten av å få spille god samtidstekst, skapt eksklusivt for Kilden Teater, er noe de setter høyt. – Vi er bevisste vår tradisjon, men er ikke et museum. Det er viktig at vi klarer å åpne teatret så byens publikum faktisk ønsker å komme og se oss. Terskelen for å komme i teatret bør høvles ned til parkettnivå, sier Johannes Blåsternes. – Teater er noe annet enn om du skulle sett et opptak eller sett en film. Vi er alle i samme rom, og er sammen om å skape øyeblikket. Publikum er den ekstra spilleren, om du vil. Kom, så vil du forstå. TEKST OG FOTO AMUND HESTSVEEN

DEDIKERT ENSEMBLE

Skuespilleryrket er ekstremsport. Scenekunsten går inn i alle aspekter av å være menneske. Hat. Kjærlighet. Sorg. Glede. Erotikk. Galskap. Godt teater krever at skuespillerne som gir karakterene liv, kan stole på hverandre. Fullt og helt. Når skuespillere får jobbe sammen over tid, vokser tilliten og tryggheten. Det gjør at vi kan våge mer. Utforske mer. Og skape mer. Skuespillerensemblet til Kilden Teater består av dedikerte, modige og lekne kunstnere. Jeg gleder meg til å fortsette å bygge teatret sammen med dem. Birgit Amalie Nilssen, teatersjef Kilden Teater

Ulrik Waarli Grimstad (31) 3 høydepunkter: «Et dukkehjem» «Jeg vil vaske verden ren» «Juryen – 12 edsvorne» Aktuell i: «Sult1» «Hedda Gabler»

Lars Emil Nielsen (39) 3 høydepunkter: «Jeg vil vaske verden ren» «Gutta i trehuset» «Juryen – 12 edsvorne» Aktuell i: «Sult1» «Sidespringerne»


20 SIDESPRINGERNE URPREMIERE 23. FEBRUAR SPILLES TIL 14. APRIL FORESTILLING KILDEN TEATER TEATER- OG OPERASALEN «Sidespringerne», er skrevet spesielt for Kilden Teaters ensemble: Evnen til å sjonglere mellom ulike personligheter har for mange blitt en forutsetning for et vellykket moderne liv. Det holder ikke lenger å være den man er, man må være mange. Som en polypp deler vi oss i ulike identiteter, med håp om flere og sterkere opplevelser som andre enn oss selv. Hva som er sant eller ikke spiller mindre og mindre rolle. Psykososial turisme er dessuten billig og miljøvennlig, vel og merke hvis man klarer å holde styr på kalenderdager og møtesteder. Manus, regi og scenografi: Jo Strømgren Med: Johannes Blåsternes, Ina Maria Brekke, Ingrid Enger Damon, Steffen Mulder og Lars Emil Nielsen.

«JEG ØNSKER Å SETTE OPP ET SPEIL MOT LATTERLIGHETEN, DET MODERNE MENNESKETS SELVTILFREDSHET» Jo Strømgren, manusforfatter, koreograf og regissør


SIDESPRINGERNE 21

DOBBELTLIV ER DOBBELT SÅ BRA Til tross for at det er både utbredt og populært har fenomenet utroskap slitt med notorisk dårlig rykte. Det vil manusforfatter, koreograf og regissør Jo Strømgren gjøre noe med. – GRUNNENE TIL UTROSKAP er utallige, men jeg synes for mange kategorisk dømmer dette som noe negativt og ødeleggende. En glad hustru fører til en glad ektemann og en glad familie og glade kolleger og så videre og i siste ende så øker brutto nasjonalprodukt. Ingen trenger jo å vite de egentlige grunnene til at en hustru er glad, sier Jo Strømgren. «Sidespringerne – en umoralsk komedie», er muligens Strømgrens 150. forestilling, men det første stykket han setter opp i vår landsdel. Og han virker faktisk litt spent. – Jeg har aldri satt opp noe på Sørlandet før, så jeg aner ikke hva folk er redd for, sier trønderen. DANS OM FOTBALL Selv om dette er hans første teaterstykke på Sørlandet, er han langt fra noe ubeskrevet blad. Jo Strømgren Kompani ble etablert i 1998, og med stempel fra 63 ulike land i passet er de i dag blant Norges største kultureksportør. Kompaniet er kjent for sin uredde blanding av samtidsdans, fysisk teater og crazy humor, og spiller hvert år 150 forestillinger. Mange forbinder Strømgren med danseforestillingen «A Dance Tribute to the Art of Football», en forestilling som fikk fotballfans til å gå på samtidsdans. Siden har han vært huskoreograf hos Den Norske Opera & Ballett, og samtidig gjort stadig flere teaterforestillinger hvor han har ansvar for både manus, regi og koreografi. Han mener det har sine fordeler.

– Manusforfattere sitter ofte og skriver en litterær tekst, som skuespillerne så må implementere. Men vi trenger ikke å ta hensyn til en fyr eller dame, eller noen som er død. Vi kan rive ut to sider av manus om vi vil, sier han. INA MARIA SPILLER «INA MARIA» Selv om Strømgren er mest kjent for fysisk teater er altså «Sidespringerne» et mer tradisjonelt teaterstykke, skrevet spesielt for Kildens eget ensemble. Manusarbeidet begynte med at skuespillerne møtte Strømgren til middag i restaurant Kast Loss. Det ensemblet ikke visste var at de samtidig ble observert, og transformert til karakterer. Karakterene i «Sidespringerne» er utformet med skuespillerne som mal og ganget opp med ti. – Det er virkelig dratt langt, men man kjenner igjen nyanser av seg selv. Personlig tror jeg at jeg spiste en quinoasalat. Det sier sikkert mye om meg, ler Ina Maria Brekke. Hun spiller karakteren «Ina Maria» som hver dag får besøk av nye elskere i leiligheten hun disponerer. Så gjelder det bare å holde styr på ukedagene! I stykket finnes også en ikke altfor empatisk terapeut, som hele flokken forsøker å få trøst hos. Det går sånn middels. Den ekte Ina Maria Brekke har ingen problemer med å låne ut navnet sitt til en så frimodig karakter. – Det er jo teater likevel. Jeg går ikke ut på scenen og spiller ut livet mitt. Jeg tror alle kan kjenne seg litt igjen i hver av karakterene. De fleste har vært på den ene eller andre sida av et sidesprang, og det er jo en brodd i det også, sier hun. Dypt sjokkert For som i de fleste komedier er det selvsagt tragiske undertoner her, og kanskje er det til og med en moral. I det siste har nemlig Jo Strømgren begynt å lese seg opp på

blogger. Han er dypt sjokkert over hva folk velger å dele i det han kaller den egosentriske selvrealiseringens tidsalder. – Folk blir mer og mer latterlige, meg selv inkludert. Det er noe pompøst og selvhøytidelig over oss i dag. Jeg ønsker å sette opp et speil mot den latterligheten, det moderne menneskets selvtilfredshet, sier han. Han mener at disse karaktertrekkene er mye verre enn noen skarve sidesprang. Men han skulle ønske at folk kunne være litt mer ærlige med seg selv, slutte å lyve for å legitimere det de gjør. – «Min kone forstår meg ikke». Dropp det, og gå heller rett på sak! Skal vi gå hjem til deg, eller til meg? Noe annet er jo et svik mot egen ærlighet, mener Strømgren. Han har et håp om at «Sidespringerne» vil føre til at folk går hjemover fra Kilden og ser på husfasadene på en ny måte. Hva foregår egentlig der inne? Han har ingenting imot å appellere til fantasien, og mener det foregår mye mer enn vi vet. – Alle har en mening om utroskap. Vi ser og hører, men vi hører jo bare dem som ikke greier å holde kjeft. De som er gode på det sier jo ingenting, konstaterer Jo Strømgren. TEKST KRISTIN ØYGARDEN FOTO KJARTAN BJELLAND


22 KRONIKK OM FARGESPILL OLE HAMRE er en musiker og komponist som har utviklet og ledet en rekke kunstneriske prosjekter på nasjonalt nivå. Hamre er mannen bak menneskeorgelet «Folkofonen» og ikke minst initiativtaker og kunstnerisk leder for det multikulturelle barne- og ungdomsprosjektet «Fargespill».

«Fargespill» er et multikulturelt kunstprosjekt der barn og unge fra hele verden møter hverandre på scenen med musikk og dans. Målet til «Fargespill» er å skape en arena for møtet mellom ulike kulturer, der forskjellige identiteter og kulturell og kunstnerisk kompetanse blir verdsatt og synliggjort. Fargespill Kristiansand er et samarbeid mellom Kilden Dialog, Kulturskolen i Kristiansand, Cultiva og skoler i regionen. Konseptet er hentet fra Stiftelsen Fargespill i Bergen. Neste forestilling med Fargespill Kristiansand er 10. mars 2018.

FARGESPILL – EN KILDE TIL DIALOG ORD ER UNDERLIGE. En sammensetning av lyder som kan trigge en hel verden av opplevelser og assosiasjoner. Og fordi forskjellige mennesker kan ha forskjellige assosiasjoner knyttet til samme ord, er talespråket et upresist kommunikasjonsmiddel som åpner for mange misforståelser. Jeg snakket for eksempel med foredragsholder og tidligere basketspiller Marco Elsafadi om ordet respekt. Jeg forbinder ordet med oppmerksomhet og ressursfokus. I sin barndom, før han ble språklig akklimatisert, var dette et ord Marco forbandt med underkastelse og disiplin. Irene Kinunda fra Kongo, mangeårig fargespiller på scenen og nå ansatt i «Fargespill», har fortalt at i sitt møte med det norske språket var det så mange lange sammensatte ord. Læreren gav henne beskjed om å dele dem opp og se hva hvert enkelt ord betydde. Et ord som var mye i bruk blant hennes jevnaldrende var ordet «helvete». Hun tenkte at helv betydde halvparten og vete betydde å vite. Altså betydde helvete å vite halvparten. Og bare Gud vet alt. Som et dypt religiøst menneske syntes hun det var et veldig fint ord, og brukte det hele tiden. Du er helvete. Jeg er helvete. Alt er helvete, unntatt Gud! Kilde og Dialog er to spennende og vakre ord. Og mens jeg tygger på disse ordene, slår det meg at vi trenger kontakt med vår egen kilde, med vår opprinnelse og kultur for å oppleve oss selv som hele mennesker. Dette må vi ha med oss i vår dialog med omverdenen, og på den måten få lov til å bli synlige for andre, med alt det vi er, og alt det vi kommer fra. For å klare dette trenger vi et språk. Inntil

barn og unge som kommer hit fra hele verden har kommet på innsiden av det norske språket, må de få anledning til å bruke et annet språk. Et språk alle kan forstå og uttrykke seg gjennom uansett hvor de kommer fra. Det er et slikt språk vi bruker i «Fargespill». Gjennom dette språket finner barn og ungdom seg selv, og språket heter sang og dans. I «Fargespill» rommer dette språket både det du kom fra og det du er. Fargespillforestillingene lages av musikk og dans som barn og ungdom fra mellom 30 og 40 land, inkludert Norge, har med seg i bagasjen. Etiopisk skulderdans møter norsk gangar. Mogadishu møter Bollywood som møter Edvard Grieg, Afgansk 7/8 dels takt presenteres i vossabunad og klappeleker fra hele verden forenes i et eneste stort polyfonisk fellesskapsmantra. Resultatet er et konsept som har spredd seg til 29 kommuner og byer i hele Norge, der mer enn 3000 barn har deltatt på scenen foran flere hundretusen publikummere. Denne opplevelsen som fargespillerne får, av å komme til syne, bli betraktet som en ressurs og bli anerkjent for sin kultur, forandrer livene til mange av disse unge menneskene. Som Mona Ibrahim sier det i den prisbelønte dokumentarfilmen NRK nylig laget om Fargespill: «Gjennom Fargespill fant jeg meg selv. Det var her jeg skjønte at jeg kunne være både somalisk og norsk på samme tid. Det var da jeg fant harmoni i livet og det har gitt meg mye selvtillit.» Det er Mona som sprenger sine egne grenser på scenen der og da, som treffer oss. Det er dette som gir oss Fargespillopplevelsen. Dette er en ordløs opplevelse som mange har

prøvd å beskrive med ord. Dagfinn Lyngbø sa for eksempel at Fargespill gav ham gåsehud under beina. Da vi fortalte dette til noen av barna skjønte de ingenting. Og da de endelig forsto hva gåsehud var mente de at vi nordmenn var noen underlige skapninger som fikk den slags under beina. Og i mars neste år kan du få gåsehud under beina i Kilden. 100 barn og unge fra hele verden, alle bosatt i Kristiansand, er klare, og sammen med et stort apparat høykompetente profesjonelle støttespillere under ledelse av Elisabeth Lindland er de allerede i gang med forberedelsene til det som skal bli den tredje Fargespilloppsetningen ved Kilden Teater og Konserthus. Opplevelsen «Fargespill» har blitt forsøkt beskrevet av mange. Men uansett hvilke ord vi bruker vil vi ikke kunne gripe en kunstopplevelse. Det er derfor vi har kunst. Det er derfor vi har musikk. For selv om musikk er sammensetning av lyder akkurat som språk, så snakker disse lydene til en annen del av oss. De snakker til den delen av oss som alle har felles uansett hvor vi kommer fra. I den delen bor blant annet håpet, troen og kjærligheten, pluss vårt eget bilde av hvem vi er. Og for å formidle en helhetlig opplevelse fra denne verdenen kreves et annet språk enn norsk — denne gangen levert av 100 barn og unge fra 35 land som øser av sin kilde og er klar for dialog med deg. TEKST OLE HAMRE FOTO SIMON NIELSEN


KRONIKK 23

Fra Fargespill Kristiansand 2015


24

BRILLANTE 14. MARS BALLETT/FORESTILLING KILDEN KULTUR TEATER- OG OPERASALEN Det er duket for klassisk ballett med morgendagens stjerner i hovedrollene når Nasjonalballetten UNG kommer til Kilden med forestillingen «Brillante».

BRILJANTE UNGE BALLETTSTJERNER – Det er kun de aller beste, unge dansetalentene som får plass i Nasjonalballetten UNG. Og dette er deres egen forestilling, den de jobber fram imot og gleder seg mest til i løpet av hele året, sier ballettsjef Ingrid Lorentzen ved Den Norske Opera & Ballett.

– DEN NORSKE BALLETTUTDANNINGEN ER BLITT HELT PÅ HØYDE MED BERØMTE SKOLER I UTLANDET. Ingrid Lorentzen, ballettsjef ved Den Norske Opera & Ballett

– JEG GLEDER MEG TIL Å SE KLASSISK BALLETT I KILDEN. DET ER IKKE SÅ OFTE VI FÅR MULIGHET TIL DET HER I BYEN.

Ingrid Ylva Nøkleberg (16), danser hos Sharrons Dansestudio og aktuell i «Nøtteknekkeren»

– DET ER INSPIRERENDE Å SE DANSERE PÅ VÅR ALDER PÅ ET SÅ HØYT NIVÅ.

Arna Rut Sigurdardottir (16), danser hos Sharrons Dansestudio og aktuell i «Nøtteknekkeren»

Årets forestilling – «Brillante» – er satt sammen av fire ulike verk. I løpet av kvelden blir det alt fra ren, klassisk ballett fra George Balanchine, til nye verk fra to av Nasjonalballettens egne dansere og koreografer; Cina Espejord og Kristian Støvind. Finalenummeret heter «Minus 16», et moderne og energisprutende verk av mesterkoreografen Ohad Naharin. – Alle i salen vil finne noe som treffer dem, samtidig som vi viser dansernes talent i full bredde. Dette er morgendagens profiler i Nasjonalballetten, sier Ingrid Lorentzen. SPRINGBRETT Det er nå tre år siden Nasjonalballetten UNG ble til, etter et initiativ fra ballettsjefen og Talent Norge. Prosjektet bygger bro mellom ballettutdannelsen og en profesjonell karriere, og danner et springbrett til Nasjonalballetten. For å bli en klassisk ballettdanser er det mange timer med øving som må til, og det gjelder å begynne tidlig. En ballettutdannelse begynner like etter ungdomsskolen, og ballettdansere uteksamineres fra Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO) med en bachelor allerede som 18–19 åringer. Det er her Nasjonalballetten UNG kommer inn. Prosjektet bygger bro mellom tilværelsen som student og ansatt, og tester ut og forbereder dansere på en ballettkarriere. – Målet er å utvikle hele mennesker og kunstnere, med den åpenheten og den bagasjen en danser i Nasjonalballetten skal ha. I ungdomskompaniet får de erfaring med å jobbe som profesjonelle. Dersom de blir tatt opp i hovedkompaniet, eller et tilsvarende kompani i utlandet, får de en flying start, sier Lorentzen. INSPIRASJON Dansemiljøet er internasjonalt, og i årets unge kull på 12 dansere er det 50% norske og 50% utenlandske. Så langt er det ingen fra Sørlandet med i Nasjonalballetten UNG, men en av hovedkompaniets største profiler er født og oppvokst i Arendal og heter Silas Henriksen. Han kom inn som aspirant, og har hatt en stor karriere i Nederland før han vendte tilbake til Operaen i Oslo. I høst har han hatt en viktig

rolle i Nasjonalballettens sukessforestilling «Hedda Gabler». Sharron Roberts, innehaver av Sharrons Dansestudio, mener det har skjedd mye på dansefronten i løpet av årene hun har bodd i Norge. I hennes studio er det tre fulle saler fem dager i uken, og også i helgene er det mye aktivitet. Hun peker på viktigheten av å se gode forbilder i aksjon på scenen. – Å se at det er oppnåelig å bli ballettdanser, er til stor inspirasjon for mine dansere. Det er ikke så mye klassisk ballett å se på scenene her nede, så alt av input er veldig bra, sier hun. DANSENS FREMTID Den Norske Opera & Ballett er hele Norges kompetansesenter for ballett, og har et viktig ansvar for å bringe dansekunsten ut i landet. De siste årene har de også vært ansvarlig for talentprosjektet «På tå hev», hvor unge dansere i hele landet har fått delta på auditions og workshops. Her har dyktige unge dansere vært med, også fra Sørlandet. Finalen for årets prosjekt går i Operaen i desember. For noen av dem vil det være et viktig steg mot en profesjonell dansekarriere. At prosjekter som «På tå hev» og Nasjonalballetten UNG har betydning for dansenasjonen er det ingen tvil om i DNO&B. – Vi opplever at det langsiktige arbeidet med talentutvikling gir resultater. Av fjorårets UNG-kull fikk fem dansere forlenget sin aspirantkontrakt, imens de øvrige har fått kontrakter med hovedkompaniet. Det sier noe om kvaliteten på de unge danserne og kvaliteten på den norske ballettutdanningen. Den er blitt helt på høyde med berømte skoler i utlandet, sier Ingrid Lorentzen. TEKST KRISTIN ØYGARDEN

OM KILDEN KULTUR – Kilden Kultur legger til rette for at publikum kan oppleve ulik scenekunst som berører akkurat dem. Vi merker at dans som kunstform engasjerer mennesker, og vet at det er stor interesse for dette i lokalsamfunnet. Det skal Kilden støtte opp under. I årene fremover kommer det mye spennende dans på programmet, som klassisk ballett og samtidsdans. Vi gleder oss. Daniel Stamnes, leder Kilden Kultur


KILDEN KULTUR 25

FOTO : ERIK BERG

Dansetalentene øver intenst – her til verket «Minus 16».


TUSEN TAKK For sjette år på rad topper Lexus bransjens gjeveste kundetilfredshetsundersøkelse, Autoindex. Lexus Kristiansand gleder seg til å by på gode følelser også på Sørlandet. Blant annet i samarbeid med Kilden.


En kontrast til hverdagen

I denne jobben kommer jeg gjerne helt, helt nær andre mennesker. Det kan være mennesker som er i sorg, i krise eller som har opplevd noe helt spesielt. Det kan bli rørende, fine og tøffe møter i løpet av en arbeidsdag. Min drivkraft i å være journalist, er å møte disse menneskene som våger å snakke om det som kan være vanskelig i livet. Og på den måten fjerne fordommer, gi kunnskapen videre og i beste fall føre til en positiv endring i andres liv. – Anette Os, journalist

God Helg


28

BAK KULISSENE TEKST MAIKEN MATHISEN FOTO TERJE SOLLIE

Det er til sammen 211 fast ansatte i Kilden fordelt på 254 årsverk. De kommer fra 24 forskjellige nasjoner og dekker 62 ulike yrker. Her blir du kjent med fem av dem.

INSPISIENT TOR ANDERS AADALEN Tor Anders er det koordinerende leddet mellom det kunstneriske, administrative og det tekniske under en produksjon. – Som inspisient følger jeg en forestilling fra planleggingsstadiet, gjennom prøvetiden og frem til premiere. Deretter følger jeg forestillingen hver kveld. Jeg gir signal om forestillingsstart, gir signaler til det tekniske crewet og fungerer som en forestillingsleder, forteller han. Gode lederegenskaper er essensielt når man jobber som inspisient. – Jeg kontrollerer det totale bildet av en produksjon og forsøker å se sammenhengene mellom de små og store hendelsene. Dette skjer både fra dag til dag, men også gjennom hele produksjons- og spilleperioden.

LEDER FOR KOSTYMEAVDELINGEN HANNE MELVEJ LYNGBYE Hanne er vikarierende leder for kostymeavdelingen i Kilden. Med ansvar for logistikken og planleggingen bak de utallige kostymene som er i produksjon i løpet av et år, er hun godt involvert i flere prosesser. – Enten kostymene skal produseres her på huset, eller sys utenlands er det jeg som har oversikt over hva som må bli tatt hensyn til, budsjetter, rammebetingelser og hvordan plaggene visuelt skal se ut. Hanne er som frilanser godt vant til mye ulikt arbeid, og hun kan gjerne være med ut for å velge stoff og mønster, samtidig som hun har kontroll på det koordinerende arbeidet.


BAK KULISSENE 29 MULTITEKNIKER / KILDEN DIGITAL TROND ZACHARIASSEN Trond er multitekniker på huset, og jobber blant annet med Kilden Digital. Den digitale avdelingen formidler kunstproduksjoner til publikummere som ikke har anledning til å oppleve forestillinger eller konserter i Kilden Teater og Konserthus. – Når vi får muligheten til å overføre våre produksjoner til blant annet eldre på syke- og pleieinstitusjoner får vi delt kunsten med enda flere. Det er fint å kunne dele kulturelle opplevelser med de som ikke har muligheten til være her selv, smiler han. Med en bakgrunn i TV-produksjon er Trond opptatt av, og bevisst på å forevige opplevelsene i Kilden: – I tillegg til livesendingene vi produserer, gjøres et opptak av de fleste produksjonene så de kan vises ved en senere anledning.

LYSMESTER MARKUS FADUM Den nyutdannede lysmesteren Markus er allerede godt kjent med huset og de ulike prosjektene som blir arrangert og produsert. – Som lysmester har jeg ansvaret for å rigge opp det lystekniske i alle saler, programmere lys og designe lysshow til de ulike forestillingene. Det er en allsidig hverdag, hvor man kan gå rett fra å sette lyset på en konsert med KSO til en konferanse i en av våre saler, og videre til en SeniorKilden-forestilling i Intimsalen vår. – Det er det som gjør arbeidshverdagen så spennende. Med min bakgrunn med lys på teaterog danseforestillinger, får jeg utviklet meg videre her på huset.

PROSJEKTLEDER KILDEN KULTUR LILLIAN NEPSTAD Kilden Kultur programmerer og formidler gjestespill og konserter som et supplement til Kildens egne kunstproduserende enheter. Som prosjektleder har Lillian ansvaret for å sette programmet til LørdagsKilden og SeniorKilden. Hun ønsker å by på et variert program med noe fra alle kunstartene i Kilden: teater, figurteater, opera, dans og musikk i ulike sjangre. Et tett samarbeid med de andre produserende avdelingene er viktig. I tillegg jobber hun med forestillinger, lokale leietakere og større management. Hun følger arrangementene fra A–Å og liker at ingen dager er like. – Det å reise ut og oppdage nye forestillinger og lage et kulturelt program for våre publikummerer er en givende jobb, sier hun.


30 PAUSEPRAT

Máni Snær Ruiz Kolbrúnarson ble publikummer nummer 1 million og vant et gavekort på 10 000 kroner, her overlevert av direktør Hans Antonsen.

MÁNI BLE PUBLIKUMMER NUMMER 1 MILLION Drømmen er å leve av min egen musikk, så premien passet perfekt, sier Máni Snær Ruiz Kolbrúnarson. – Musikken er viktig for meg og jeg synes det er veldig moro å fremføre låter som jeg har skrevet tekst og melodi til selv. Men det er også gøy å synge og spille klassisk musikk laget av andre, sier Máni Snær Ruiz Kolbrúnarson. I slutten av september dro den musikkinteresserte 14-åringen i Kilden. Sammen med søsknene og faren skulle de se operaen «La Traviata», hvor Mánis mor var korist. Tilfeldighetene ville ha det til at ungdomsgutten fra Lund ble trukket ut som Kildens publikummer nummer 1 million, og dermed vanket det gavekort på Kilden-billetter for 10 000 kroner.

– Jeg ble først veldig overrasket og så ble jeg kjempeglad. Etter forestillingen dro vi rett hjem for å lese programmet. Hele familien min er glad i musikk, så jeg kommer til å ta dem med på mange konserter. Jeg har allerede bestemt meg for å se operagallaen «Bel Canto!» i mars. – Du så «La Traviata» da du vant, er du spesielt glad i opera? – Ja, for jeg liker at det synges og spilles fine sanger samtidig som det fortelles en historie. Vennene mine synes jeg har litt sær musikksmak, men det bryr jeg meg ikke om. Det er egentlig bare kult, smiler han. Og nå venter det altså mange opplevelser i Kilden for Máni, som foruten å synge og spille gitar i band, går på låtskrivingskurs på Samsen. – Vi fremførte en melodi med bandet vårt som jeg hadde skrevet selv, og det ga mersmak. Derfor meldte jeg meg på låtskrivingskurs sammen med en kamerat.

Den reflekterte 14-åringen forteller at det oppleves sterkt å synge og spille det han selv har laget. – Jeg tenker at det er min egen kunst og derfor er det veldig personlig å fremføre det, men jeg liker det veldig godt. Drømmen min er å leve av musikken jeg lager selv, avslutter Kildens publikummer nummer 1 million, Máni Snær Ruiz Kolbrúnarson.

TEKST KARI BYKLUM FOTO ODD INGE ULEBERG


PAUSEPRAT 31

UT AV HVERDAGENOPPLEVELSER I KILDEN

opplevelsen er viktig, det må stemme med setting og farger, klær og koreografi. Når alt dette først klaffer, så betyr slike opplevelser svært mye for meg. Linda Eik (31)

EN SITRENDE FORVENTNING

– Noen ganger er forventningene så sterke i seg sjøl, at man glemmer de ubetalte regningene allerede før stykket starter. Det ligger en spenning i luften før sceneteppet går opp, og det blir en helt annen «ut av hverdagen»-opplevelse enn for eksempel film, synes Bjørg. Hva slags type forestillinger er det som får deg ut av hverdagen? – Nå har jeg sett «Jeg vil vaske verden ren», og den ga meg en slik opplevelse. Historien var sterk og skuespillerprestasjonene var fantastiske. Skuespillerne er viktige, kanskje viktigere enn selve historien i stykket. Hva skal til for at skuespillerne trekker deg ut av hverdagen din? – De må spille overbevisende og gi kontakt. Det er ekstra sterkt når man opplever nærhet til dem og nesten hører dem puste, og man selv omtrent ikke våger å svelge. I dag ble jeg grepet og dratt inn i livet til skuespillerne – og ut av mitt eget. Og når stykket er over og de kommer ut til applausen, er de plutselig helt vanlige mennesker igjen. Det er fascinerende. Bjørg Løvvik (67)

Aurora Devold (27)

JEG VIL KJENNE MEG IGJEN

– Nå har jeg sett «Piken med den lille skyggen og det store håpet», og det fikk meg virkelig ut av hverdagen. Når ingenting blir sagt direkte, men det ligger underforstått og hintes om at noe er galt, blir jeg veldig revet med. Men generelt så spiller det ingen rolle om stykket er morsomt eller dypt, det viktigste er at det blir spilt på en engasjerende måte og at jeg kan relatere meg til innholdet, sier Kurt. Hvordan oppleves det? – Det er en slags berusende følelse og jeg blir revet med. Da glemmer jeg alt rundt meg. Når jeg får den opplevelsen, har de på scenen virkelig gjort jobben sin med å fange meg. Hva slags kulturopplevelser oppleves oftest berusende? – Jeg husker spesielt «Les Miserables», det traff meg veldig. Når det er en god kombinasjon mellom plottet, det musikalske og skuespillerprestasjonene, oppleves det veldig sterkt. Jeg rykkes ut av hverdagen og det føles godt. Og jo mer jeg ser av slike stykker, jo mer sansen får jeg for det. Kurt Laursen (35)

DET ER SUNT FOR ALLE

– Jeg tror vi alle har godt av å se teaterstykker som får oss ut av hverdagen, fordi det gir oss nye tankemåter. Det er sunt å se ting fra andre synsvinkler. Dessuten er det spesielt viktig å få fram ting som er tabu å snakke om i det daglige. Skuespill blir en måte å si i fra om vanskelige ting på, og slike stykker treffer meg veldig, forklarer Linda. På hvilken måte treffer det deg? – Med kroppslige symptomer. Jeg kan få hjertebank og begynne å svette i hendene, og jeg merker at jeg må ta meg sammen for ikke å gråte. Det setter i gang noen mekanismer og jeg blir veldig tenkende. Hva skal til for at skuespill treffer deg så sterkt? – Når det som skjer på scenen oppleves ærlig, og skuespillerne evner å få fram budskapet skikkelig. Men den totale

så sterkt fordi det handlet om ting som faktisk foregår i menneskers liv. Men jeg er generelt veldig glad i kultur, og har sett mye som har fått meg ut av hverdagen. Som for eksempel? – Jeg er ofte på konserter og liker godt både symfoniorkesteret og opera, og da nyter jeg å ta opplevelsen innover meg. Jeg vil gjerne trekke fram «I morgen var jeg alltid en løve». Det var et stykke som berørte meg veldig fordi det ga håp. Er man syk, så kan man bli frisk, for eksempel. Jeg liker at det som skjer på scenen klarer å favne ulike sider av det å være menneske, og gi en opplevelse av at man ikke er alene om tanker, følelser og drømmer.

EN PAUSE FRA HVERDAGEN

– Vi kommer rett fra snekring og oppussing hjemme til en fantastisk kulturopplevelse. Det er alltid rekreasjon å komme ned i Kilden, og vi hygger oss gjerne med et glass vin før forestillingen. Det er en fin pause fra hverdagen, sier Gunnar. Hva har dere sett i dag? – Vi var her i går og så «Pulverheksa» og i kveld har vi vært på «La Traviata». Musikken i kveld var tidløs og gjenkjennbar, og opplevelsen ble ekstra sterk siden det var skuespill foran musikerne, sier Tone. Hva slags forestillinger er det som gir deg mest «ut av hverdagen»-opplevelser? – Jeg husker spesielt «West Side Story». Den har vi sett flere ganger, også sammen med barna. Man kobler ut verden på utsiden og fanges inn i historien på scenen. Det er friminutt, man får drømt seg vekk og slappet av. Det er rett og slett stas å gå her, litt fest i hverdagen, avslutter Gunnar. Tone (53) og Gunnar (54) Bech

LIKER STYKKER SOM GIR HÅP

–Jeg liker best det autentiske og virkelighetsnære. Da blir jeg trukket inn i det som skjer på scenen og glemmer alt annet. Jeg liker følelsen av å være skikkelig til stede i det som skjer, forteller Aurora. Er det spesielle stykker hvor du har kjent den følelsen? – Ja, i kveld har jeg sett «Piken med den lille skyggen og det store håpet». Det berørte meg

TEKST KARI BYKLUM FOTO BØRRE ESKEDAHL


32

GAVETIPS

NYTTÅRSKONSERTEN 2018 «BERNSTEIN ON BROADWAY» Onsdag 10., fredag 12. og lørdag 13. januar i Kilden Torsdag 11. januar i Arendal Kulturhus Konsert – Kristiansand Symfoniorkester KR 100 – 550 I 2018 vil 100-års jubileet for Leonard Bernsteins fødsel få oppmerksomhet over hele verden. KSO innleder året med en konsert som helt og holdent vies den geniale komponisten, dirigenten og pedagogen. Bernstein hadde en unik evne til å bevege seg fritt mellom ulike sjangre, stiler og uttrykk. Hør fra hans suksesser på Broadway; «West Side Story«, «On the Town», og «Candide» med flere.

KJENT DRAMA I NY DRAKT HEDDA GABLER Premiere torsdag 1. februar – spilles til lørdag 24. februar Forestilling – Kilden Teater KR 100 – 450 Ibsens tragedie i ny drakt: Et drama om et liv uten mening. Hedda Gabler fra 1891 har blitt tolket og angrepet fra forskjellige vinkler gjennom sin rike historie. Hva er kjernen i fortellingen om generalens datter? I Kilden Teaters versjon foretar vi et dypdykk i Ibsens eksistensialistiske undertoner. Hva vil det si for oss alle å ta 100 prosent ansvar for eget liv – på alle livsområder, og i alle fall i kjærligheten?

EN UMORALSK KOMEDIE

SIDESPRINGERNE Urpremiere fredag 23. februar – spilles til lørdag 14. april Forestilling – Kilden Teater KR 300 Evnen til å sjonglere mellom ulike personligheter har for mange blitt en forutsetning for et vellykket moderne liv. Det holder ikke lenger å være den man er, man må være mange. Psykososial turisme er dessuten billig og miljøvennlig, vel og merke hvis man klarer å holde styr på kalenderdager og møtesteder.

JAZZKUNST I SÆRKLASSE

MATHIAS EICK QUINTET Lørdg 24. mars Konsert – Kilden Kultur KR 220

Etter å ha vært en av Norges mest lovende unge talenter i over et tiår, beveger Mathias Eick seg sakte, men sikkert mot å bli en av Europas mest profilerte jazzmusikere. De syv årene etter sitt debutalbum har han headlinet de fleste store Europeiske jazzfestivaler. Han har arbeidet med Trondheim Jazzorkester, Chick Corea, Pat Matheny, Iro Haarla, Manu Katche og Jacob Young.


GAVETIPS 33

STORSLÅTT FAMILIEBEGIVENHET

GRENSELØST FREKT OG UIMOTSTÅELIG MORSOM

(Aftenposten)

KSO OG DYREPARKEN Lørdag 7. april Konsert – Kristiansand Symfoniorkester og Dyreparken KR 140 – 250

THE BOOK OF MORMON Fredag 20. april – spilles til lørdag 2. juni Forestilling/Musikal – Kilden Teater KR 225 – 625

Mye musikk og mye moro blir det når KSO og Dyreparken gjentar suksessen fra forrige sesong og lager konsert sammen. Storslått og svingende orkestermusikk, glimrende artister og kjente og populære figurer som du vil møte i Dyreparken om sommeren.

Mange har hatt ein ung, velkledd og hyggeleg mormonar på døra. Men få har slept han inn. Det gjer vi. Med stjernekomikar Vidar Magnussen som debutant i registolen følgjer vi to unge misjonærar på sitt fyrste utanlandsopphald. Dei blir sende til Uganda.

GAVEKORT Den som mottar et gavekort kan selv velge sin opplevelse i Kilden – enten det er en forestilling, eller et bedre måltid i Kast Loss.

EKSEPSJONELL KUNG FU FOR HELE FAMILIEN

SHAOLIN Fredag 13. april Forestilling – Kilden Kultur KR 220 – 350

Shaolin-munkene i Kina skapte for 1500 år siden en unik kampsport basert på deres åndelige overbevisning. De kalte den Kung Fu! Nå kommer munkene til Kilden med et show hvor publikum kan oppleve kinesisk kampsport og livsfilosofi på nært hold, mens historien om Shaolin- munkene fortelles gjennom voldsom og velkoreografert Kung Fu.

JULEKALENDER FOR VÅRE KILDENVENNER Kilden har laget en skreddersydd julegavekalender for våre Kildenvenner. I løpet av desember trekker vi 24 vinnere som får flotte premier i form av billetter, gavekort eller middag i Kast Loss. Bli Kildenvenn i dag og du er automatisk med i trekningen! Last ned vår KILDENVENN-app og registrer deg. KILDENVENN-appen er tilgjengelig både for iPhone og Android.


SAMARBEIDSPARTNERE

LEVERANDØRER

Leverandør av drikkevarer. ringnes.no

Lokal leverandør av sjømat, vilt og spesialiteter til Kilden. reinhartsen.no

hotel-norge.no

Vi jakter på de beste råvarene. På jordet, under jorden eller på den grønne gren. bama.no

Leverandør av bedriftshelsetjenester.

Leverandør av byggledelse. multiconsult.no

falckhelse.no

Stolt samarbeidspartner på Kildens IKT-løsninger

Vi bygger Norge med IT www.atea.no annonse kilden.indd 1

Industrigata 13, 4632 Kristiansand | Tlf. 38 12 39 00

20.01.2017 09.51.22

Leverandør av Kildens IKT-løsninger. atea.no

Leverandør av skilt og trykksaker.

STOLT LEVERANDØR 07sor.no AV SKILT OG TRYKKSAKER TIL KILDEN

Fundament

op designstudio Leverandør av møbler. norengros.no

Leverandør av markedskommunikasjon og merkevaredesign. Arbeidsfelleskapet: fundamentet.no / opdesign.no


HELT NYE NISSAN MICRA MØT DIN MAKKER

NYE NISSAN MICRA N-CONNECTA DIG-T 90 LEASING FRA 1 519 KR/MND. OPPLEV DEN NYE NISSAN MICRA OG DESS KLASSLEDENDE TEKNOLOGI.

Intelligent filskiftevarsling

Intelligent nødbremsing

Intelligent Around View Monitor

Skibåsen 1, NO-4696 Kristiansand Tel: +47 24 03 47 30 Fax: +47 24 03 47 01 E-mail: firmapost@sbil.no Rabattert bilpris inkl. Vinterhjul 218 182 KR. Leie 1 519 Kr.pr.mnd. Tilbudet er basert på 40 909 kr startleie, nom.kampanjerente 1,99 %, 36 mnd/45 000 km. Tot.pris 105 240 kr, min.pris 67 599 kr. Månedsleien kan endres i takt med endringene i rentenivået (flytende rente). Termingebyr er inkl. I månedsleien. Etabl.gebyr 5 363 kr. Årsavgift tillagt mva. Kommer i tillegg. Alle oppgitte priser er inkl. Mva.


«En må bare gi seg over til latteren og nytelsen av hva eminent teater er.» Fædrelandsvennen

T H E BO OK OF MOR MON AD SHEL # 1 UKE 3 5

NOREGSPREMIERE 2. SEPTEMBER 2017 MED FRANK KJOSÅS OG KRISTOFFER OLSEN M.FL. REGI VIDAR MAGNUSSEN

«Grenseløst frekt og uimotståelig morsomt.» Aftenposten

K I L D E N T E AT E R O G D E T N O RS K E T E AT R E T PRESENTERER

DET NORSKE TEATRET PRESENTERER

MANUS OG MUSIKK AV

TREY PARKER, ROBERT LOPEZ OG MATT STONE ORIGINALOPPSETJINGA BLEI REGISSERT AV CASEY NICHOLAW OG TREY PARKER

EIN SAMPRODUKSJON MELLOM DET NORSKE TEATRET OG KILDEN TEATER OG KONSERTHUS

SØRLANDSPREMIERE 20. APRIL 2018 SPELAST TIL 2. JUNI MED FRANK KJOSÅS OG KRISTOFFER OLSEN MED FLERE REGI: VIDAR MAGNUSSEN

FOTO : E IR IK MA L MO

«The best musical of this century»

OO K OF MOR MON AD SHEL #1 U KE 3 5

THE NEW YORK TIMES

KILDEN.COM


PROGRAM 37

NOVEMBER

LørdagsKilden for barn

SeniorKilden

10.11– 9.12 Musikal Kilden Teater

SULT1

«Sult1» er en heftig, ny norsk musikal – inspirert av Knut Hamsun, hip hop og norsk rock på sitt aller beste! I en moderne historie om ung hunger etter å bli sett, hørt og forstått på egne premisser, møter publikum Sara. Gjennom blogging føler hun seg både hørt og sett, men er den digitale versjonen av Sara en person hun kan leve med? Av: Jostein Kirkeby-Garstad, Simen Solli Schøien og Geir Zahl Med: Ina Maria Brekke, Ulrik Waarli Grimstad, Ann Ingrid FuglestveitMortensen, Steffen Mulder og Lars Emil Nielsen.

Feil feil på veggen der Så jævla feig du er Tror du at du er min venn Så mye hadde jeg Så mye tok jeg bort Så mye hat igjen

Fredag 17.11 Konsert Kilden Kultur

I Vågsbygd i Kristiansand har Møvig og Sjøstrand Skolemusikk vært bydelens fremoverlente skolekorps i 50 år, med godt miljø og god utvikling både musikalsk, sosialt og organisatorisk. Dette feires i Kilden.

MØVIG OG SJØSTRAND SKOLEMUSIKK Fredag 17.11 Konsert Kilden Kultur

HERBIE HANCOCK

Lørdag 18.11 Konsert Kilden Kultur/LørdagsKilden

SUPERBANDETS JUL

Lørdag 18.11 Foajekonsert Kilden Kultur

GRIEG OG HANS TID

Herbie Hancock har med seg et stjernelag av musikere og et flunkende nytt konsept. I tillegg til å være en av de mest innflytelsesrike jazzpianistene, er den sympatiske amerikaneren også svært interessert og engasjert i sin politiske og musikalske samtid.

«Nissetyven og det magiske juletreet». Superbandet har satt sammen et musikalsk juleshow med låter fra barnesangbøkene. Etter konserten får barna prøve instrumentene. Fra 2 år.

I år er det Grieg-jubileum, og UiA ønsker å hedre hans musikk og samtid med korte foredrag og musikk. Foaje Nord – Fri entré.


38 PROGRAM Lørdag 18.11 Sted: Stiftelsen Arkivet Konsert Musikere fra KSO

KAMMERKONSERT Lørdag 18.11 Forestilling Kilden Kultur

«CLOSER» AV PATRICK MARBER Tirsdag 21.11 Konsert Kilden Kultur/SeniorKilden

Sjostakovitsj: Strykekvartett nr. 13 og Stenhammar: Strykekvartett nr. 3 Med: Armando Toledo Aribu og Jonas Båtstrand, fiolin, PO Lindberg, bratsj og Leonardo Sesenna, cello. Konserten er hos Stiftelsen Arkivet.

Med Nicolai Cleve Broch, Andrea Hovig Bræin, Anders Danielsen Lie og Ester Grenersen. En moderne klassiker, skrevet av engelske Patrick Marber i 1997, spilt jevnlig over hele verden siden, og filmatisert i Hollywood. «Closer» er historien om to pars skjebner som veves sammen. Den er morsom, dypt tragisk, og sviende gjenkjennelig. Gjennom kåseri, solosang og allsang gir sangeren Tone Martha Sødal, pianist Jon Harald Balsnes og professor i musikk Anne Haugland Balsnes et innblikk i sangens betydning gjennom årssyklusen og de ulike livsfasene.

SYNG FOR LIVET – FRA VUGGE TIL GRAV Onsdag 22.11 Forestilling Kilden Kultur

MITT NABOLAG

Musikeren Christian Stejskal tar deg med på sin vandring som til slutt ender i Kairo, og hans møte med søppelfolket Zabaleenerne. Gjennom fortelling, fiolinmusikk og bilder blir vi dratt inn i en for mange ukjent verden, som skaper både undring og forståelse for en annen kultur.

Torsdag 23.11 Konsert Kilden Kultur

Askil Holm feirer 15 år som soloartist med å fylle Kilden med nyskrevet musikk og noen av sine mest kjente låter. Han har med seg sin faste musiker Freddy Holm og gjesteartister.

ASKIL HOLM MED GJESTER – JUBILEUMSKONSERT

Askil Holm er en Spellemannspris-vinnende artist og låtskriver. Han er kjent fra blant annet kvartetten Lind, Nilsen, Fuentes og Holm, og er nå bosatt i Kristiansand.

Fredag 24.11 Konsert Kilden Kultur

Et fartsfylt og fargerikt show med masse energi, entusiasme, musikalitet, humor og muligheten til å gjenoppleve noe av magien som fantes rundt The Beatles og deres musikk.

BEATLEMANIA 1967

Lørdag 25.11 Forestilling Kilden Kultur/LørdagsKilden

BALDRIAN OG MUSA: KAKEMANN – DUKKEMANN Tirsdag 28.11 Foredrag/Film Kilden Kultur/SeniorKilden

IDRETT I 100

Onsdag 29.11 Konsert Kilden Kultur

CHRISTMAS WITH NORDIC TENORS

Før jul er kakemenn viktig for Baldrian og Musa. Kakemenn kan komme fra så mange slags plasser, og sannelig kan de også forsvinne på de utroligste steder. Bakeren vil i alle fall ha sine kakemenn for seg selv. Baking er ingen enkel sak og når ting begynner å gå galt, får det følger også for andre juleforberedelser. Men når det kommer til stykket – hva er det viktigste i julen? Musa vet svaret – for finnes det noe mer fantastisk å gi bort enn seg selv? Fra 3 år. Varighet ca. 30 minutter. Vest-Agder Idrettskrets markerer sitt 100 års jubileum med blant annet en bok og en video, med glimt fra alle «kapitlene» i idrettskretsens liv. Her er det scener helt tilbake til 1903, da Landsturnstevnet ble arrangert i «Tresse» i Kristiansand.

Nordic Tenors tilbyr en vakker og underholdende julekonsert som skal sette deg i god gammeldags julestemning. Sammen med pianist Øystein Lund Olafsen, byr Nordic Tenors på varm humor og et julerepertoar bygget på høytid og tradisjon.


PROGRAM 39 Torsdag 30.11 Konsert Kilden Kultur

OSLO GOSPEL CHOIR – EN STJERNE SKINNER I NATT

Gjennom flere tiår har julen for mange vært uløselig knyttet til lyden av denne legendariske sammensetningen av stemmer. Konserten formidler Oslo Gospel Choirs unike sound og skaper den varme, nære julestemningen som har blitt varemerket for koret.

DESEMBER Fredag 1.12 Konsert Kilden Kultur

Etter suksess med julealbum og turneer i 2013 og 2015, er Krüger & Dagsland tilbake med en julekonsert sammen med seks av landets fremste musikere. De inviterer til en stemningsfull, virtuos og humoristisk kveld.

JUL – KAROLINE KRÜGER & SIGVART DAGSLAND MED BAND Lørdag 2.12 Forestilling Kilden Kultur/LørdagsKilden

BALDRIAN OG MUSA: KAKEMANN – DUKKEMANN Lørdag 2.12 Konsert Kilden Kultur

KURT NILSEN

Før jul er kakemenn viktig for Baldrian og Musa. Kakemenn kan komme fra så mange slags plasser, og sannelig kan de også forsvinne på de utroligste steder. Bakeren vil i alle fall ha sine kakemenn for seg selv. Baking er ingen enkel sak og når ting begynner å gå galt, får det følger også for andre juleforberedelser. Men når det kommer til stykket – hva er det viktigste i julen? Musa vet svaret – for finnes det noe mer fantastisk å gi bort enn seg selv? Fra 3 år. Varighet ca. 30 minutter. Den folkekjære artisten har med seg noen av Norges beste musikere for å skape sin spesielle inngang til julehøytiden for publikum. Albumet «Have Yourself A Merry Little Christmas» (2010) blir omtalt som en moderne klassiker. Platens repertoar er utgangspunktet for konsertens verdige og vakre julestemning.

Premiere 2.12 – spilles til 20.12 Ballett/Forestilling Kristiansand Symfoniorkester og Balletto di Milano

NØTTEKNEKKEREN

Kilden og Balletto di Milano presenterer verdens kanskje mest populære juleforestilling: Det er jul hos familen Stahlbaum, og den gåtefulle onkel Drosselmeyer gir lille Clara en nøtteknekkerdukke. Men om natten begynner mystiske og magiske ting å skje. Alt til nydelig musikk av Peter Tsjaikovskij. Dirigent: Ingar Bergby Fra 7 år. Tirsdag 5.12 Musikal Kilden Teater/SeniorKilden

Les mer side 16.

Sult1 er en heftig, ny norsk musikal – kraftig inspirert av Knut Hamsun, hip hop og norsk rock på sitt aller beste!

SULT1

I en moderne historie om ung hunger etter å bli sett, hørt og forstått på egne premisser, møter publikum Sara. Gjennom blogging føler hun seg både hørt og sett, men er den digitale versjonen av Sara en person hun kan leve med?

Onsdag 6.12 Konsert Kilden Kultur

En konsert med kjente julesanger, kombinert med MGPjr-finalistenes egne sanger og toppet med de ulike fellessangene vi kjenner fra TV-finalene. For mange har MGPjr-julekonsert blitt en fast tradisjon for hele familien.

MGPJR JULETURNÈ 2017


40 PROGRAM Fredag 8.12 Konsert Kilden Kultur

SISSELS JUL 2017

Lørdag 9.12 og lørdag 16.12 Forestilling Kilden Kultur/LørdagsKilden

BALDRIAN OG MUSA: KAKEMANN – DUKKEMANN Lørdag 9.12 Konsert Kilden Kultur

CHRISTIANSSAND STORBAND Lørdag 9.12 Konsert Kilden Kultur

KOR SOM HELST

Sissel turnerer med et stjernelag av musikere og sangere fra USA, England og Norge. Sammen byr de på en konsert som spenner fra klassiske julesanger til soul- og gospelperler, sanger som får julestemningen til å senke seg over publikum Norden rundt.

Før jul er kakemenn viktig for Baldrian og Musa. Kakemenn kan komme fra så mange slags plasser, og sannelig kan de også forsvinne på de utroligste steder. Bakeren vil i alle fall ha sine kakemenn for seg selv. Baking er ingen enkel sak og når ting begynner å gå galt, får det følger også for andre juleforberedelser. Men når det kommer til stykket – hva er det viktigste i julen? Musa vet svaret – for finnes det noe mer fantastisk å gi bort enn seg selv? Fra 3 år. Varighet ca. 30 minutter. For fjerde gang blir det Swinging Christmas med Christianssand Storband og Solholmen Skoles barnekor i Kilden. Christianssand Storband har plukket frem de ypperste julelåtene fra Harry Connick jr. og Michael Bublés julealbum.

Det blir garantert julestemning i foajeen i Kilden når Kor Som Helst synger kjent og kjær julemusikk. Kristiansandskoret, under ledelse av Aleksander Gluch, har et bredt repertoar av vakre julesanger, julesalmer og kirkemusikk fra både inn- og utland.

Lørdag 9.12 Konsert Kilden Kultur

ANGELINA JORDAN

Angelina Jordan er bare 11 år gammel. Til tross for sin unge alder, har hun siden hun vant Norske Talenter 2014 gjort seg bemerket i store deler av verden. Nå er tiden inne for en julekonsert med den eminente gruppen The Real Thing.

Lørdag 9.12 og lørdag 16.12 Ballett/Forestilling Kilden og Balletto di Milano/ LørdagsKilden

NØTTEKNEKKEREN Tirsdag 12.12 Konsert Kilden Kultur/SeniorKilden

Kilden og Balletto di Milano presenterer verdens kanskje mest populære juleforestilling: Det er jul hos familen Stahlbaum, og den gåtefulle onkel Drosselmeyer forærer lille Clara en nøtteknekkerdukke. Men om natten begynner mystiske og magiske ting å skje. Alt til nydelig musikk av Peter Tsjaikovskij. Dirigent: Ingar Bergby. Fra 7 år. Unge sangere og musikere fra UiA sørger for at publikum får sin musikalske formiddagstime med juletoner fra fjern og nær. Birte Myhrstad og Asbjørn Arntsen blir også med og loser det hele i havn.

MELLOM JULEBAKST OG ENGLESANG Tirsdag 12.12 Konsert Kilden Kultur

BUGGE WESSELTOFT – SNOWING ON MY PIANO

En av julens fredeligste og vakreste plateinnspillinger, som siden utgivelsen i 1997 er blitt en kultinnspilling som stadig når ut til et større publikum, både i Norge og internasjonalt.


PROGRAM 41 13.12 Mandal Kirke 14.12 Barbu Kirke 15.12 Kristiansand Domkirke

FØRJULSKONSERT MED KILDEN VOKALENSEMBLE Torsdag 14.12 – spilles til 16.12 Forestilling Kilden Kultur

...LIKE TIL BETLEHEM

Tirsdag 19.12 Konsert Kilden Dialog/SeniorKilden

DESEMBER STEMNING

Tirsdag 19.12 Konsert Kilden Kultur/SeniorKilden

JULEKONSERT MED SØLVSTRUPENE

Kilden Vokalensemble drar på tur i sin region og byr publikum på en stemningsfull førjulskonsert. Med seg har de dirigent Ragnar Rasmussen, samt musikerne James Duddle (piano) og Fred Glesnes (saksofon). Programmet er bygd opp rundt to av Bachs berømte motetter: Komm, Jesu, Komm! og Jesu, meine Freude. Disse rammes inn av kjente og kjære toner som omhandler advents- og juletida. Asbjørn Arntsens fortelling med de sjelsettende melodiene blir rammet inn av sangglade barn, solister med Betlehemsvandring i kroppen, profesjonelle sangere i hovedrollene og med et orkester som gjør alt til den store førjulsopplevelsen for hele familien.

Ole Edvard Antonsens førjulsturné «Desemberstemninger» har blitt en hyggelig tradisjon rundt i Norge. Etter fjorårets turné, som mange omtalte som den beste til nå, har han valgt å ta med seg de samme gjestene som i fjor, nemlig det unge stjerneskuddet Stine Hole Ulla i tillegg til den godt etablerte stjerneartisten Didrik Solli-Tangen.

Årets «Juleevangeliet» foregår i en julepyntet foajé. Sølvstrupene fremfører vakker korsang, og medlemmer av teatergruppen Fotspor leser julens tekster. På konserten kl. 1630 vil vi få gleden av at jentekoret Benedictus også deltar. Publikum inviteres til å synge med.

JANUAR Onsdag 10.1, fredag 12.1, og lørdag 13.1 i Kilden Torsdag 11.01 i Arendal Kulturhus Konsert Kristiansand Symfoniorkester

Dirigent: Case Scaglione Konferansier/solist: Evelyn Jones Solister: Alexandra Büchel og Christer Nerfont

NYTTÅRSKONSERTEN 2018

«BERNSTEIN ON BROADWAY»

I 2018 vil 100-års jubileet for Leonard Bernsteins fødsel få oppmerksomhet over hele verden. KSO innleder året med en forestilling som helt og holdent vies den geniale komponisten, dirigenten og pedagogen. Bernstein hadde en unik evne til å bevege seg fritt mellom ulike sjangre, stiler og uttrykk. Hør fra hans suksesser på Broadway; «West Side Story«, «On the Town», og «Candide» med flere. Torsdag 11.1 og fredag 12.1 Forestilling Kilden Kultur

PIKEN MED DEN LILLE SKYGGEN OG DET STORE HÅPET Lørdag 13.1 Forestilling Kilden Kultur/LørdagsKilden

BALDRIAN OG MUSA: PASSE HATT

«Piken med den lille skyggen og det store håpet» er et nyskrevet teaterstykke som handler om å overleve i en familie med omsorgssvikt og seksuelle overgrep. I stykket blir vi med på en reise i Annes kamp for å beskytte sitt liv i en virkelighet som består av krenking og fornedrelse.

I denne forestillingen handler det mye om å passe eller ikke passe, og om hva vi gjør med det. Når Baldrians hatt ikke passer, er det da hodet som er for lite, eller hatten som er for stor? Naboen til Baldrian og Musa er veldig sikre på hva som passer seg, og mener at det ikke passer å ha mus i hus. Hvordan det går til slutt er det ikke godt å si... Kanskje naboen får så «hatten passer». Fra 3 år.


42 PROGRAM Torsdag 18.1 Konsert Kristiansand Symfoniorkester

BEETHOVENS PIANOKONSERT NR. 1

Dirigent: Eivind Aadland Solist: Pavel Kolesnikov, piano Rolf Martinsson: Shimmering Islands (12’) Urfremførelse Ludwig van Beethoven: Pianokonsert nr 1 (36’) Jean Sibelius: Symfoni nr 5 (30’) Pianokonserten har en klar påvirkning fra Mozart og Haydn, men er dramatisk utformet og harmonisk fargelagt av den 27-årige Beethoven.

Lørdag 20.1 Sted: Kristiansand Kunstmuseum Konsert Kristiansand Symfoniorkester

Offenbach: Suite nr 1 Dotzauer: Variations on Mozart’s Là ci darem la mano for Cello Duo Barriere: Sonata for Two Cellos Offenbach: Suite nr 2

KAMMERKONSERT

Ariel de Wolf, cello Leonardo Sesenna, cello

Lørdag 20.1 Babyopera/forestilling Kilden Kultur/Kilden Dialog/ LørdagsKilden

Barn og voksne lokkes av lyder inn i et skjellformet telt der to utøverne med spesiallagde instrumenter skaper musikk og sang. Her har babyer og voksne like forutsetninger for en opplevelse. Etter den ca 20 minutter lange forestillingen, er barn og voksne velkomne til å utforske rommet og instrumentene på egen hånd.

KORALL KORAL Tirsdag 23.1 Forestilling Kilden Kultur/SeniorKilden

EN GANG DUKKEMANN – ALLTID DUKKEMANN Lørdag 27.1 Åpen dag Kilden Dialog/LørdagsKilden

Fra 0–3 år Livet til Giert Werring som Dukkemann startet ikke med dukkene Baldrian og Musa. Det begynte lenge før de to dukkene dukket opp i 1973. Hva som var starten, og mange andre historier fra et omflakkende dukkespiller-liv, vil Giert gjerne dele med et litt mer voksent publikum denne gangen.

Vi inviterer barn og voksne til Kilden Teater og Konserthus for å møte musikere, prøvespille på instrumenter, dirigere, komponere, prøve kostymer med mer.

BARNAS KILDENDAG

Tirsdag 30.1 Konsert Kilden Kultur/SeniorKilden

EN MUSIKALSK FRUKTKURV Onsdag 31.1 Konsert Kilden Kultur

NUTOPIA

En musikalsk fruktkurv med kortreiste svisker og svingende blåtoner. Møt en spilleglad sekstett av unge musikere: En jazztrio samt to klassiske sangere og en violinpige. Alle henter gladelig frem musikalske perler av edel og fin aargang. En dedikert og seriøst arbeidende forsamling av unge musikere og sangere som har valgt musikken som sin mulige levevei.

Nutopia er kjent for å være en av de mest eksperimentelle innen sin sjanger og består av fire begavede musikere som sammen kombinerer musikalske innflytelser fra store deler av verden. Musikken fusjonerer sigøyner-jazz med afrikanske rytmer og eksotiske klangbilder, før den til slutt krydres med arabiske elementer. Resultatet er fargerikt og levende.


PROGRAM 43

FEBRUAR Premiere torsdag 1.2 – spilles til lørdag 24.2 Forestilling Kilden Teater

HEDDA GABLER

Ibsens tragedie i ny drakt: Et drama om et liv uten mening. Hedda Gabler fra 1891 har blitt tolket og angrepet fra forskjellige vinkler gjennom sin rike historie. Hva er kjernen i fortellingen om generalens datter? I Kilden Teaters versjon foretar vi et dypdykk i Ibsens eksistensialistiske undertoner. Hva vil det si for oss alle å ta 100 prosent ansvar for eget liv – på alle livsområder, og i alle fall i kjærligheten? Les mer side 10.

GRÅTENDE HENDER

OM DØVE I HITLERS TYSKLAND

Torsdag 1.2 Forestilling Kilden Kultur/Teater Manu

GRÅTENDE HENDER – OM DØVE I HITLERS TYSKLAND

Hva skjedde med døve og funksjonshemmede, både før og under 2. verdenskrig? Hvilke redsler og ufattelig ondskap ble gjort? Tragiske skjebner fra andre verdenskrig blir blottlagt i Teater Manus utradisjonelle teaterforestilling.

Torsdag 1.2 Konsert Kristiansand Symfoniorkester

Dirigent: Giordano Bellincampi. Solist: Lisa Larsson, sopran. Joseph Haydn: Symfoni 89. Alban Berg: Sieben Frühe Lieder. Gustav Mahler: Lieder. Johannes Brahms: Symfoni nr. 3.

FIRE WIENSKE MESTERE!

Fire komponister fra musikkmetropolen Wien står på programmet. Lisa Larssons glimrende sopranstemme har åpnet dørene til verdens mest prestisjefylte operahus og konsertsaler. Denne kvelden synger hun behagelig, emosjonell og finstemt senromantikk.

Lørdag 3.2 Forestilling Kilden Kultur/LørdagsKilden

Tøddel og Tilde har sluttet i det store orkesteret, men hva gjør det? Begge ser ut til å trives som omreisende underholdere. Så fort bestevennene finner et passende publikum drar de i gang sin skakke og sjarmerende teaterkonsert. Med seg har de en håndfull strengeinstrumenter, en solid dose spilleglede og et arabisk sagn om vennskap. Hvordan holde på en ekte venn, og hva gjør man når et vennskap brister?

BESTEVENNER

Fra 4 år. Lørdag 3.2 Sted: Kilden, Multisalen Konsert Kristiansand Symfoniorkester

KAMMERKONSERT Mandag 5.2 og tirsdag 6.2 Forestilling Kilden Kultur/Riksteatret

EN MANN VED NAVN OVE

Tirsdag 6.2 Forestilling Kilden Teater/SeniorKilden

HEDDA GABLER

Piazzolla: De fire årstider Daniel Perek, fiolin Leonardo Sesenna, cello Jaroslaw Buczkowski, bayan John Harrison, bass

Ove er 59 år og kjører Saab. Han er sur og tverr og alle naboers skrekk. Hver morgen går han på en inspeksjonsrunde i borettslaget for å se at alt er på stell. Det til tross for at han for lengst er avsatt som styreleder – en hendelse han selv omtaler som statskuppet. Vi kjenner alle en som ham. Men under den biske overflaten finnes en annen Ove. Sven Nordin i en forestilling om kjærlighet, ordentlige verktøy og viktigheten av å kjøre Saab.

Ibsens tragedie i ny drakt: Et drama om et liv uten mening. Hedda Gabler fra 1891 har blitt tolket og angrepet fra forskjellige vinkler gjennom sin rike historie. Hva er kjernen i fortellingen om generalens datter? I Kilden Teaters versjon foretar vi et dypdykk i Ibsens eksistensialistiske undertoner. Hva vil det si for oss alle å ta 100 prosent ansvar for eget liv – på alle livsområder, og i alle fall i kjærligheten?


44 PROGRAM Torsdag 8.2 Konsert Kristiansand Symfoniorkester

MAHLERS 5.SYMFONI Blood Sweat Drum + Bass med Jørgen Munkeby SPOT 2017 Scandinavian Center fredag d. 5.5 16:00 - 17:00

Torsdag 8.2 Konsert Kilden Kultur

BLOOD SWEAT DRUM + BASS & JØRGEN MUNKEBY

Konsert i samarbeid med universitetene i Stavanger og Agder. Dirigent: Eivind Gullberg Jensen Solist: Mariam Kharatyan, piano Aram Khachaturian: Pianokonsert (33’) Gustav Mahler: Symfoni nr 5 (68’)

Blood Sweat Drum består av 27 musikere, tre på trommer, to basspillere, to synthesizers, en gitarist, 16 hornmusikere, to sangere og elektronikk. Orkesteret har jobbet med et bredt utvalg av musikk, inkludert heavy metal, electronica, rock, pop, drum'n'bass, verdensmusikk og selvfølgelig; jazz.

"For fanden hvor lød det godt, og hvor er det imponerende og beundringsværdigt at Aarhus holder liv i et så progressivt og stærkt fokuseret ensemble" Nils Christensen - Jazz Special 2016

Fredag 9.2 Forestilling Kilden Kultur Til SPOT 17 genoptager Blood Sweat Drum + Bass samarbejdet med den norske saxofonist, sanger og guitarist Jørgen Munkeby. Lige nu er Jørgen Munkeby især aktiv med blackjazz orkestret SHINING, men han har også tidligere været et toneangivende medlem af Jaga Jazzist. Samarbejdet mellem Jørgen Munkeby og Blood Sweat Drum + Bass, startede faktisk til en legendarisk koncert på Roskilde Festival i 2007, o ger fortsat siden med to CD udgivelser og en række koncerter i Danmark og Norge. På SPOT 2017 er der fokus på en række numre fra Shinings seneste album International Blackjazz Society, hvor og også Munkebys stærke vokal er i front. Men også hits fra årene der gik er selvfølgelig med. Blood Sweat Drum + Bass er orkester på 22 m/k og den meget elektriske rytmegruppe med hele tre trommeslager, giver dette orkester max power i rollen som backing for Munkebys ekspressive musik.

MANNEN I SPEILET

Fredag 9.2 Konsert Som Aarhus Stiftidene skrev i sin 5-stjernede anmeldelse af albummet ASA NISI MASA: "Fusionen af vidt forskellige Kilden Kultur elementer – metal, elektronisk, pop og (selvfølgelig) jazz – lykkes sjældent så overbevisende og underholdende som det sker her.”

VAMP

Lørdag 10.2 Konsert Kilden Kultur/LørdagsKilden

MIKKEL OG REVEROCKERNE Lørdag 10.2 Konsert Kilden Kultur

SILJE NERGAARD

Lørdag 10.2 Konsert Kilden Kultur

Alexander Skadberg er en ung mann med en tøff bakgrunn. Han har skapt «Alexanders Metode», og har i 5 år reist Norge på kryss og tvers med foredrag om ADHD og psykisk helse for barn, unge og voksne. Nå tar han steget videre og lanserer sin helt egen forestilling «Mannen i speilet». Forestillingen blir en reise inn i Alexander sin verden, der såre og vonde barndomsår blir belyst på en vakker måte. Finnes det et håp for alle, selv når livet er på sitt mørkeste? Vamp har gjennom 26 år spilt inn 11 studioalbum og gitt ut 14 totalt. De har utviklet et spesielt uttrykk i møtet mellom musikk og lyrikk som har truffet den norske folkesjelen. Som været på vestlandet er de fulle av kontraster, fra det voldsomme og dramatiske til det lune og inderlige. Katalogen er full av kjente og kjære sanger som de øser av på konsertene sine. Det er bare å glede seg!

«Mikkel og reverockerne» er noen ordentlige luringer. Vet du hva de gjør? De knabber tekstene fra kjente barnesanger. Makan! Alle vet jo at «Mikkel rev» for eksempel er skrevet av ... av ..? Ja, i hvert fall ikke av Mikkel og reverockerne! Her presenteres kjente barnesanger i en spesiell innpakning – litt mer rocka enn vi er vant til. Fra 3 år. Silje Nergaard er en norsk jazzvokalist og låtskriver. Med sitt 16. album har hun tatt steget inn i en ny og mer elektrisk verden. Her er varme, analoge keyboards på et fundament av elbass, her er funky trommer og afrikansk perkusjon.

Norges største YouTubere er endelig klare med et liveshow. Med helt nytt innhold, og favorittinnslag kjent fra YouTube live på scenen vil dette garantert bli en kveld fansen aldri vil glemme!

PREBZ OG DENNIS – THE SHOW Torsdag 15.2 Konsert Kristiansand Symfoniorkester

TINE THING HELSETH!

Trompetistfenomenet Tine Thing Helseth presenterer et energisk, rytmisk, fargerikt, nytt verk av den polske mesteren Penderecki, og den wienske Johann N. Hummels melodiøse og lyse konsert fra 1804. Soloverkene innrammes av Sergej Prokofjevs velkjente og forføreriske ballettmusikk til «Romeo & Julie» samt hans neoklassiske symfoni fra 1917. En lys, lett modernisert imitasjon og hyllest til de gamle mesterne Haydn og Mozart. Dirigent: Henrik Schaefer

Lørdag 17.2 Konsert

Etter stor suksess i Kilden kommer Superbandet for fjerde gang tilbake med nye sangskatter i den magiske kisten de har med seg på scenen.

Kilden Kultur/LørdagsKilden

Et kjent repertoar for både barn og voksne, og ikke minst: etter konserten kan barna prøve instrumentene!

SUPERBANDET

Fra 2 år.


PROGRAM 45 Tirsdag 20.2 Foredrag/Filmvisning Kilden Kultur/SeniorKilden

Æ SER DÆ PÅ MARKENS

Torsdag 22.2 Konsert Kilden Kultur

FESTKONSERT – BLÅ KORS

En film om det historiske Kristiansand. De eldste bildene er fra 1. mai feiringen i 1909, og vi følger utviklingen i byen fram til 1991. I filmen trekkes det historiske tråder bakover i tida om miljø, næringsliv, samferdsel, kultur og flere andre temaer.

Festaften med Sigvart Dagsland, Bjørn Eidsvåg, Jan Eggum, Magnus Grønneberg og Oslo Gospel Group. Få med deg en sjelden konsertbegivenhet med noen av landets mest folkekjære artister, samt innslag til ettertanke av Blå Kors Kristiansand. Alt overskudd fra festaftenen går uavkortet til Blå Kors sitt arbeid.

Urpremiere fredag 23.2 - spilles til lørdag 14.4 Forestilling Kilden Kultur

SIDESPRINGERNE – EN UMORALSK KOMEDIE

Evnen til å sjonglere mellom ulike personligheter har for mange blitt en forutsetning for et vellykket moderne liv. Det holder ikke lenger å være den man er, man må være mange. Psykososial turisme er dessuten billig og miljøvennlig, vel og merke hvis man klarer å holde styr på kalenderdager og møtesteder. Les mer side 20. Fredag 23.2 Konsert Kilden Kultur

Blå stemninger. Nostalgi. Tapt kjærlighet og fortrengte øyeblikk. Edvard Munch Ensemble (EMBLE) tar oss med inn i et rom fylt med minner fra fortiden, med musikk av bl.a. Beethoven, Strauss og Pärt.

EDVARD MUNCH ENSEMBLE – THE BLUE ROOM

Siden oppstarten i 2015 har EMBLE rukket å etablere seg blant landets mest spennende kammermusikkensembler. Denne gangen har de med seg sopranen Eir Inderhaug.

Lørdag 24.2 Forestilling Kilden Kultur/LørdagsKilden

En rendyrket dukketeaterforestilling hvor det skapes en verden der det umulige blir mulig; naturlovene oppheves og «..ingen vet hvilken vei eplene faller». Fantasien er drivkraften, og det hverdagslige blir fantastisk. Stikkord er: Overraskelse, humor, spenning.

BALDRIAN OG MUSA – PÅ TUR Lørdag 24.2 Konsert/Dans Kilden Kultur

WIENER JOHANN STRAUSS KONZERTGALA Tirsdag 27.2 Konsert Kilden Kultur/SeniorKilden

LØVLANDS ALLÈ

Fra 3 år.

Levende musikk-kultur fra Wien med forfriskende livsglede – «Wiener Johann Strauss Konsert-Gala» med K&K Philharmoniker: Forførende eleganse og feiende tempo, garanterer østerrisk livskunst gjennom symfoniorkester og ballett.

Norsk visepop har en lang tradisjon for å skape god musikk og låter som setter spor over flere generasjoner. Høsten 2012 satte Løvlands allé sitt avtrykk i norsk musikkliv med låten «Riket i to», som ble A-listet på NRK P1 og spilt på en rekke radiokanaler. Tor Egil Vaule Andersen m/band.


46 PROGRAM

MARS Torsdag 1.3 Konsert Kilden Opera/ Kristiansand Symfoniorkester

BEL CANTO! OPERAGALLA

Bel Canto betyr direkte oversatt «vakker sang», og refererer gjerne til en italiensk sangteknikk som nådde sitt høydepunkt tidlig på 1800-tallet. På denne konserten tar vi begrepet Bel Canto bokstavelig. Tre dyktige solister serverer vakker sang innen både Bel Canto-tradisjonen og en rekke andre sjangre. Kristiansand Symfoniorkester dirigert av Per Kristian Skalstad. Solister: TBA Torsdag 1.3 Forestilling Kilden Kultur

LASSE ÅKERLUND – MACBETH Lørdag 3.3 Forestilling Kilden Kultur/LørdagsKilden

GOMIDDA GRISEN

En øl, en termos, en tomat og en pølse er noen av rolleinnehaverne i denne elleville utgaven av Shakespeares Macbeth. Macbeth spilles av en tomat og kong Duncan av et glass tomatpuré. Dolken i dramaet er en pølse, som ved mordet blir tilgriset av kong Duncans blod. Alt dette spilles på et bord tett på publikum. Lasse lover oss en gal og vanvittig forestilling, men Macbeth er det likevel. Gubben skal lage en overraskelse til middag så Grisen går ut en tur. I skogen treffer han dyr som forteller hva de spiser til middag, uglen, ekornet, fuglen og haren. Men da ulven forteller hva ulver vil ha til middag løper Grisen så fort han kan hjem til Gubben som akkurat er ferdig med overraskelsen. Fra 3 år.

Lørdag 3.3 Sted: Kristiansand Frikirke Konsert Kristiansand Symfoniorkester

KAMMERKONSERT Lørdag 3.3 Konsert Kilden Kultur

THE SHOW MUST GO ON

Tirsdag 6.3 Forestilling Kilden Teater/SeniorKilden

SIDESPRINGERNE – EN UMORALSK KOMEDIE

Prokofjev: String potpourri / Sonata for to fioliner Halvorsen: Passacaglia for fiolin og bratsj Taneyev: Trio for to fioliner og bratsj Loussine Azizian, fiolin. Yuka Sato, fiolin. Zane Kalnina, bratsj.

Etter 10 år rundt i Norge med sine spektakulære show kan Åge Sten Nilsen se tilbake på fulle hus og strålende kritikker. Han er av mange regnet som Skandinavias beste tolker av Queen og Freddie Mercury. Nå kommer Åge Sten Nilsen og hans faste ensemble på deres aller siste Queen-reise!

Evnen til å sjonglere mellom ulike personligheter har for mange blitt en forutsetning for et vellykket moderne liv. Det holder ikke lenger å være den man er, man må være mange. Psykososial turisme er dessuten billig og miljøvennlig, vel og merke hvis man klarer å holde styr på kalenderdager og møtesteder.

Torsdag 8.3 Konsert Kristiansand Symfoniorkester

Tsjaikovskijs 5. symfoni: I konsertens første halvdel, tar den mesterlige, tyske fiolinisten Kolja Blacher, konsertmester i Berliner Filharmoniker, for seg Carl Nielsens godmodige og personlige solokonsert, skrevet i 1911.

TSJAIKOVSKIJS 5. SYMFONI

Dirigent: Giordano Bellincampi


PROGRAM 47 Lørdag 10.3 Forestilling Kilden Dialog/LørdagsKilden

Ny forestilling med Fargespill Kristiansand! Igjen skal nærmere 100 barn og unge, med bakgrunn fra ca. 30 forskjellige nasjoner, begeistre publikum med sang og dans fra alle verdenshjørner, gjennom Fargespill Kristiansand.

FARGESPILL

Forestillingen er satt sammen av folkesanger, regler, klappeleker og dans som aktørene har med seg fra sine land og kulturer, forent med norsk musikktradisjon og global ungdomskultur. Les mer side 22.

Mandag 12.3 Forestilling Riksteatret

Underveis til Smaragdbyen og Trollmannen møter Dorothy tre underlige fyrer – Blikkmannen, som så inderlig ønsker seg et hjerte, Fugleskremselet, som så gjerne vil ha en hjerne å tenke med, og den livredde Løven, som håper han en dag skal bli modig, han òg. Men først når de har fått has på Den onde heksa finner de det de egentlig leter etter – troen på seg selv, og troen på andre. Og da finner Dorothy også veien hjem!

TROLLMANNEN FRA OZ

Tirsdag 13.3 Forestilling Kilden Teater/SeniorKilden

MIN FORESTILLING OM MOR Onsdag 14.3 Ballett/Forestilling Kilden Kultur

NASJONALBALLETTEN UNG: BRILLANTE Torsdag 15.3 Konsert Kilden Kultur

BUICKEN – KOMMER GJERNE TIL ET BAKSETE NÆR DEG Torsdag 15.3 i Arendal Kulturhus Fredag 16.3 i Kilden Konsert Kristiansand Symfoniorkester

UNG KLASSISK 2017 Fredag 16.3 Stand Up Kilden Kultur

FORDOMMER

Lørdag 17.3 Konsert Kilden Kultur/LørdagsKilden

ELLEVILL BARNEKONSERT VOL 3 Tirsdag 20.3 Konsert Kilden Kultur/SeniorKilden

IVAR BØKSLE

«Jeg heter Bente Børsum. Jeg er skuespiller, og jeg har en historie å fortelle. En historie som har bodd i meg så lenge jeg kan huske». Slik begynner Bente Børsum sin gripende historie om sin mor, som fra å være en godt gift legefrue på Oslos beste vestkant, snublet inn i motstandsbevegelsen da annen verdenskrig brøt ut. Hun ble arrestert, torturert, og sendt til konsentrasjonsleiren Ravensbrück i Tyskland. Etter krigen greide hun ikke å forholde seg til sitt tidligere liv. Hun forlot familien. Og Bente. Årets forestilling – «Brillante» – er satt sammen av fire ulike verk. I løpet av kvelden blir det alt fra ren, klassisk ballett fra George Balanchine, til nye verk fra to av Nasjonalballettens egne dansere og koreografer; Cina Espejord og Kristian Støvind. Finalenummeret heter «Minus 16», et moderne og energisprutende verk av mesterkoreografen Ohad Naharin. Les mer side 24. Buicken kjører med poesi på reservetanken og passe mengder rock, blues, bluegrass, folketoner, improvisasjoner og tre milligram alvor i bagasjerommet. Buicken er tuftet på to samlinger med dikt av SaabyeChristensen og Stalsberg: «Men Buicken Står Her fremdeles» og «Min Buick Er Lastet Med». Kveldens musikere er Amund Maarud (gitar) og Mathias Eick (trumpet, bass). Saabye-Christensen og Stalsberg står for – og leser tekstene. Dur er døden, moll er moro. Vinnerne i Ung Klassisk 2017 Irina Emelianova (fløyte) og Andreas Kaleb Øhrn (cello) fremfører soloverk av C.P.E. Bach og Joseph Haydn. Den finske dirigentkometen Klaus Mäkelä og KSO rammer inn kvelden med flott orkestermusikk av Johannes Brahms og Jean Sibelius.

Ørjan Burøe er en komiker med mye på hjertet. Med det store antallet norske skilsmisser mener Ørjan det er på tide at man tar seg selv, forholdet og barna på alvor. Forestillingen tar tak i tabubelagte temaer som sjalusi, sorg, fordommer, og trivielle hverdagslige ting vi kanskje ikke snakker så mye om.

Låtskriver-og artiststudentene på UiA har laget nye barnelåter, og lager en konsert for barn fra 2 år- og voksne som liker å synge med av full hals i nye og kjente barnelåter. Det blir en engasjerende konsert med allsang, dans og lek med ord og musikk. Barna får prøve instrumentene og møte artistene etter konserten. Fra 2 år Ivar Bøksle er en av Sørlandets ruvende visekunstnere. Han har gitt ut en rekke plater; den første «Viser fra Sørlandet» allerede i 1972 sammen med sin bror, Eivind Bøksle. Ivar har samarbeidet med blant andre Kristiansand Symfoniorkester og Kringkastingsorkesteret. Som musiker har han sitt ståsted i den sørlandske visetradisjon.


48 PROGRAM Torsdag 22.3 Konsert Kristiansand Symfoniorkester

FRA DEN NYE VERDEN

Dirigent: Eun Sun Kim. Solist: Tone Kummervold, alt Frikirkens Kammerkor og Kristiansand Operakor Johannes Brahms: Schicksalslied (18’) Johannes Brahms: Altrapsodie (13’) Antonín Dvořák: Symfoni nr 9, Fra den nye verden (40’) Antonin Dvořáks 9. og siste symfoni; Fra den nye verden er en av musikkhistoriens mest populære og framførte symfonier.

Lørdag 24.3 Konsert Kilden Kultur

MATHIAS EICK

Etter å ha vært en av Norges mest lovende unge talent i over et tiår, beveger Mathias Eick seg sakte men sikkert mot å bli en av Europas mest profilerte jazzmusikere. De syv årene etter sitt debutalbum har han headlinet de fleste store Europeiske jazzfestivaler. Han har arbeidet med Trondheim Jazzorkester, Chick Corea, Pat Matheny, Iro Haarla, Manu Katche og Jacob Young.

APRIL Tirsdag 3.4 Foredrag Kilden Kultur/SeniorKilden

KRS OG SØRLANDET I KRIG Tirsdag 3.4 Konsert Kilden Kultur

CHRISTIANSSANDS BYSELSKAB Fredag 6.4 Konsert Kilden Kultur

JAPONISME

Lørdag 7.4 Konsert Kristiansand Symfoniorkester/ Dyreparken / LørdagsKilden

Stoffet til dette billedforedraget har Knut Mæsel hentet fra sin nyeste bok med historier og bilder fra hendelser i Kristiansand og på Sørlandet det aller første krigsåret. Han forteller om det ødelagte kirkespiret, nedskytingen av et tysk bombefly og jernbanefolkenes innsats den 9. april. Men også om dagligliv, politikorpsets og idrettsorganisasjonenes ordrenekt, britiske flyangrep og mye, mye mer.

Gjennom mange år har «Christianssands Byselskab» hatt gleden av brødrene Reidar og Harald Sødals musisering. De har også produsert en rekke aktuelle viser ved spesielle arrangementer. Med tema som butikker i Kvadraturen og på Lund, løkker på Grim samt kjente menn og kvinner i byen. De har også skrevet politiske nidviser og viser knyttet til årbokens artikler. I denne konserten synges det fra noe i den rikholdige samlingen deres.

To japanske musikere fra KSOs egne rekker vil ta deg med på en musikalsk og visuell reise i japansk samtidsmusikk gjennom bruk av musikken og lysinstallasjoner. Programmet inneholder verk av John Cage og KSO-hornist Simon Breyer, begge sterkt påvirket av japansk kultur og filosofi.

Mye musikk og mye moro blir det når KSO og Dyreparken gjentar suksessen fra forrige sesong og lager konsert sammen. Storslått og svingende orkestermusikk, glimrende artister og kjente og populære figurer som du vil møte i Dyreparken om sommeren.

STORSLÅTT FAMILIEBEGIVENHET Tirsdag 10.4 Konsert Kilden Kultur/SeniorKilden

UROKRÅKE OG SANGFUGL Torsdag 12.4 Konsert Kristiansand Symfoniorkester

CHRISTIAN IHLEHADLAND SPILLER BEETHOVEN

Låtskriver- og artiststudenter fra Institutt for Rytmisk Musikk ved UiA har laget en konsertforestilling. 2. klassestudentene ved Bachelorutdanningen har utformet konserten i samarbeid med deres lærere og låtskriverkollegaer Anne Grete Preus, Hilde Norbakken og Askil Holm.

Dirigent: Giordano Bellincampi Solist: Christian Ihle Hadland, piano Ludwg van Beethoven: Pianokonsert nr 4 (32’) Johannes Brahms: Serenade nr 1 (45’)


PROGRAM 49 Fredag 13.4 Forestilling Kilden Kultur

THE MYSTICAL POWER OF SHAOLIN - KUNG FU Fredag 13.4 Konsert Kilden Kultur

MARIUS NESET QUINTET

Lørdag 14.4 Forestilling/Stand-up Kilden Kultur

JIMMY CARR

Lørdag 14.4 Sted: Kilden, Multisalen Konsert Kristiansand Symfoniorkester

Shaolin-munkene i Kina skapte for 1500 år siden en unik kampsport basert på deres åndelige overbevisning. De kalte den Kung Fu! Nå kommer munkene til Kilden med et show hvor publikum kan oppleve kinesisk kampsport og livsfilosofi på nært hold, mens historien om Shaolin-munkene fortelles gjennom voldsom og velkoreografert Kung Fu.

Saksofonist Marius Neset har tidligere samarbeidet med Trondheim Jazzorkester, Anton Eger, Petter Eldh og Ivo Neame. Marius Neset har vunnet Spellemannsprisen og har også fått Statoils Sildajazzpris og JazZtipendiatet på Moldejazz.

Opplev den engelske komikeren Jimmy Carr, med stor suksess på scener og TV i hjemlandet og ute i resten av verden. Han trimmer lattermusklene hos de fleste og liker også å sjokkere med sine velformulerte og spissfindige vitser og blødmer; altså britisk humor på sitt beste.

Bartok: Contrasts Stravinsky: Historien om en soldat Brahms: Horntrio

KAMMERKONSERT

Ingrid Wangsvik, klarinett. Stig Nordhagen, klarinett. Simon Breyer, horn. Loussine Azizian, fiolin. Elda Aliaj, piano.

Tirsdag 17.4 Konsert Kilden Kultur/KSO/SeniorKilden

KSO har sine daglige prøver før torsdagskonsertene i Konsertsalen, og du kan her få være med musikerne på deres innstudering av torsdagens verker under dynamisk ledelse av dirigent Marco Letonja.

ÅPEN PRØVE SYMFONIORKESTERET

Hvis du har vært på prøven og ønsker å gå på konserten kan du bytte billettene inn og få kr. 50,- i avslag på konsertbilletten.

Torsdag 19.4 Konsert Kristiansand Symfoniorkester

Fiolinist Guro Kleven Hagen er en av våre mest spennende unge musikere med imponerende suksess både når det gjelder konsertopptredener og CD-produksjoner. Vi får høre henne i blant annet Dmitrij Sjostakovitsj’ 1. fiolinkonsert, et virtuost verk skrevet til og urfremført av den legendariske David Ojstrakh i 1948. Dirigent Marko Letonja besøker KSO på nytt etter et vellykket samarbeid høsten 2015.

FIOLINIST GURO KLEVEN HAGEN I VIRTUOS KRAFTPRESTASJON Fredag 20.4 – spilles til lørdag 2.6 Forestilling/Musikal Kilden Teater/Det Norske Teatret

THE BOOK OF MORMON

Mange har hatt ein ung, velkledd og hyggeleg mormonar på døra. Men få har slept han inn. Det gjer vi. Med stjernekomikar Vidar Magnussen som debutant i registolen følgjer vi to unge misjonærar på sitt fyrste utanlandsopphald. Dei blir sende til Uganda.

Lørdag 21.4 Forestilling Kilden Teater/LørdagsKilden

POTETER HAR INGEN VINGER

«En må bare gi seg over til latteren og nytelsen av hva eminent teater er.» Fædrelandsvennen «Grenseløst frekt og uimotståelig morsomt.» Aftenposten

Kilden Teater presenterer en varm og omsorgsfull historie om en foreldreløs, søt, liten potetjente som får to sørgende foreldre til å våge å le igjen. Forestillingen er en visuell og magisk figurteateropplevelse som handler om gleden som kommer når sorgen slipper taket. Av Christina Veronika Mauer. Fra 5 år.


50 PROGRAM Lørdag 21.4 Konsert Kilden Kultur

REGIONAL KORPS KONSERT Tirsdag 24.4 Konsert Kilden Kultur/SeniorKilden

MORGENFUGL UIA LÅTSKRIVER Torsdag 26.4 Konsert Kristiansand Symfoniorkester

DEN TREKANTEDE HATTEN / SYMFONISK FLAMENCO! Fredag 27.4 Konsert Kilden Kultur

VÅGSBYGD SKOLEMUSIKK Lørdag 29.4 Sted: Kristiansand Frikirke Konsert Kristiansand Symfoniorkester

KAMMERKONSERT

2018 er Musikkorpsenes år og markeres i Kilden lørdag 21. april med de fire største amatørkorpsene i Kristiansand. Agder Brass spiller sitt repertoar til Oslo Brassfestival. Ynglingeforeningens Musikkorps har nettopp rundet 125 år og er aktive som aldri før. Tveit Union Musikkorps vil bidra med både drill og konsert. Kristiansand Janitsjar er musikalsk vertskap og ønsker alle hjertelig velkommen!

Låtskriver-og artist-studenter fra Institutt for Rytmisk Musikk på UiA gir her sin avgangsforestilling. 3. klassestudentene ved Bachelorutdanningen fremfører kun egenskrevet musikk, og sannsynligheten er stor for at du her vil høre sanger som du om kort tid vil høre igjen på radioen.

Dirigent: Rossen Milanov. Solist: Stepanka Pucalkova, mezzosopran Lili Boulanger: En trist kveld Maurice Ravel: Gåsemors fortelllinger Manuel de Falla: Den trekantede hatten. På programmet denne fransk-spanske konsertkvelden står tre spektakulære og utadvendte verk med dramatisk nerve. I 80 år har Vågsbygd Skolemusikkorps fylt gatene med musikk, og spredd liv og glede i bydelen. Nå vil korpset feire sitt jubileum med festkonsert. Under ledelse av dirigent Kine Aasen og drillinstruktør Cesilie E Mykland, vil nesten 80 unge musikanter og drillere gi publikum et show som oser av talent, sjarme og musikkglede.

Bach: Fagottkonsert i C-dur. Jiranek: Sinfonia i D-dur. Reichenauer: Kvartett for fiolin, cello, fagott og basso continuo. Vivaldi: Konsert for strykere. Vivaldi: Concerto for Bassoon Armado Toledo Aribu, fiolin. Loussine Azizian, fiolin. Zane Kalnina, bratsj. Leonardo Sesenna, cello. Ignas Mazvila, fagott. James Duddle, cembalo.

KOMMER... 3. – 4. mai 2018 Konsert Kristiansand Symfoniorkester

HELENE BØKSLE OG ESPEN GRJOTHEIM Torsdag 17. mai Konsert Kristiansand Symfoniorkester

17. MAI FESTKONSERT

Torsdag 31. mai Konsert Kristiansand Symfoniorkester

GRAND FINALE

Dirigent: Anders Eljas Sammen med KSO + band i storform, under ledelse av Anders Eljas, presenterer sangerne Helene Bøksle og Espen Grjotheim sine personlige favoritter fra populærmusikkens sangskatter. Det handler om suksessmusikaler som «Les Miserables», «Chess», og «Phantom of the Opera», men også udødelige sanger en gang lansert av grupper som The Beatles, ABBA og Queen med flere. Dirigent og konferansier: Terje Boye Hansen Solister / medvirkende: Seniorkoret Sølvstrupene Øvrige solister og program: Annonseres senere.

Dirigent: Giordano Bellincampi Solist: Leonardo Colafelice, piano Sergej Rachmaninov: Pianokonsert nr 2 (33’) Richard Strauss: Suite fra Rosenkavaleren (1945) (21’) Ottorino Respighi: Roms pinjer (23’) Dette er Bellincampis siste konsert som Kristiansand Symfoniorkesters sjefdirigent.


PROGRAM 51

LOS-dag 9. desember i Kilden:

Nøtteknekkeren Det er jul hos familien Stahlbaum, og den gåtefulle onkel Drosselmeyer forærer lille Clara en nøtteknekkerdukke. Om natten begynner mystiske og magiske ting å skje… Kanskje verdens mest populære juleforestilling! Bestill på los.no/minside

Få spesialpris med LOS Forde l En familie på fire sparer kr. 390.

LOS Fordel

Spar mer. Få mer. Velg LOS som strømleverandør, og få tilgang til vårt unike fordelsprogram. En familie på fire kan spare inntil 10 000,- i året los.no/bli-kunde

Vi ønsker deg en magisk forestilling!


OP DESIGNSTUDIO

GI MAGISKE GAVER Kilden byr på magiske opplevelser hele året. Gi bort teater-, opera- eller konsertopplevelser denne julen. Gavekort i eksklusiv gaveeske kjøpes i Kilden. Gavekort kan også kjøpes på kilden.com

Profile for Kilden Teater og Konserthus

Kildenmagasinet 7  

Kildenmagasinet 7