__MAIN_TEXT__

Page 1

NOVEMBER 2015 – MARS 2016

KUNST BARNAS DAG MED SYMFONIORKESTERET LYDEN AV STILLHET...

SOM SETTER VENNSKAP PÅ PRØVE!

PROMP OG PRAKT PÅ SCENEN BREVET SOM KAN FORANDRE JULEN


6

Nr. 1 12

6 KUNST

Den internasjonale teatersuksessen «Kunst», er en moderne klassiker og en ustyrtelig morsom tragedie.

10 YASMINA REZA

Den franske forfatteren Yasmina Reza (56) har skrevet skuespill som har høstet priser over hele verden.

12 SOLO I KRISTIANSAND

Solocellist Leonardo Sesenna (33) vokste opp på vingård i Guiseppe Verdis hjemby Busseto. Nå starter han dagen under furukronene på Gimlekollen.

14 LYDEN AV STILLHET

Regissør Morten Borgersen tror at vårens oppsetning av «The Sound of Music» vil skape gjenklang i ettertankens resonanskammer.

16 I KULISSENE

Det er til sammen 222 fast ansatte i Kilden, fra 28 nasjoner og dekker 63 ulike yrker.

10


4

32

18 18 PROMP OG PRAKT PÅ HOVDESCENEN

32 KLASSISK BJØRNOV

Regissør Jostein Kirkeby-Garstad er klar for å bruke alle teaterets virkemidler for å gjenskape den luktløse prompingen.

34 BREVET SOM KAN FORANDRE JULEN

23 PAUSESNAKK

Kilden i tall. Morsomme fakta.

26 BARNAS MUSIKKDAG

Lørdag 30. januar åpner Kristiansand Symfoniorkester alle ventiler og inviterer barna inn i orkesterets verden.

Når du setter deg i konsertsalen føler du at du kan senke skuldrene, sier Hilde Øvensen.

En kald desemberdag i New York spør en åtte år gammel jente faren sin om julenissen finnes...

36 GUTTA I TREHUSET

29 PUBLIKUM I KILDEN

Hele Norges musikkvirtuos, entertainer og hverdagsnevrotiker, Ingrid Bjørnov, er konferansier for «Nyttårskonserten».

Ingen sak å holde en hel barneskoleklasse i ånde i 45 minutter med «Gutta i trehuset».

34 36

26

38 KJÆRLIGHETSBREV TIL KOLLEKTIVTRANSPORTEN

Vår neste norgespremiere i Intimsalen er en hyllest til menneskene vi ofte glemmer å takke.

44 PROGRAM NOVEMBER–MARS


PRO JU MP LA IN

N!

AG D E R T E AT E R PRESENTERER

DOKTOR PROKTORS PROMPEPULVER AV J O N E S B Ø

18.11 – 19.12 MED: JØRN-BJØRN FULLER-GEE, ELIAS HOLMEN SØRENSEN, INA MARIA BREKKE, ANNE MA USTERUD, LASSE VERMELI YNGVE BERVEN, SONDRE KROGTOFT LARSEN, EMILIE TVERBAK. REGI & BEARBEIDELSE: JOSTEIN KIRKEBY-GARSTAD SCENOGRAFI & KOSTYMEDESIGN: DAGNY DRAGE KLEIVA. LYSDESIGN: SHANE BURKE. LYDDESIGN: SIMEN HEFTE ENDRESEN DRAMATISERT AV: MORTEN JOACHIM, ANE SKUMSVOLL OG IVAR NERGAARD

KILDEN TEATER- OG KONSERTHUS KILDEN.COM


LEDER 5

KILDEN NOVEMBER 2015 – MARS 2016 Utgivelsesdag: 20. november 2015 Opplag: 55.000 UTGIVER Kilden Teater- og Konserthus for Sørlandet IKS Sjølystveien 2, 4610 Kristiansand E-post: post@kilden.com kilden.com Billettkontor: Åpent 11–17 (12–15) Søndag stengt Åpner 1 time før hver forestilling. Telefon: 905 81 111 (fra kl. 12) E-post: billett@kilden.com kilden.com ANSVARLIG REDAKTØR Bentein Baardson REDAKSJON Kilden i samarbeid med Fundament og Op designstudio DESIGN OG ART DIRECTION Op designstudio SKRIBENTER Reidar Mosland Amund Hestsveen Kari Byklum Birgit Amalie Nilssen FOTO OG ILLUSTRASJONER Terje Drivdal Sollie Anders Frode Marum Amund Hestsveen Børre Eskedahl Sondre Holvik Reidar Kollstad Gabriella Souza de Melo Anne-Lise Norheim Thinkstock Op designstudio COVER Espen Grjotheim i rollefiguren Serge i «Kunst». Foto Sondre Holvik TRYKK 07 Sør

KILDENS EIERE OG SAMARBEIDSPARTNERE Eiere: Kristiansand kommune Vest-Agder fylkeskommune, Aust-Agder fylkeskommune, Grimstad kommune Hovedsamarbeidspartner: Fædrelandsvennen Samarbeidspartnere: Gumpen Gruppen Elkem Sparebanken Sør Cultiva

KJÆRE PUBLIKUM Det er med glede og stolthet vi presenterer Kildens kommende program. Vi håper at repertoaret vil favne både by og bygd – hele vår region, og synliggjøre vår ambisjon om å gi et rikt og variert tilbud til et bredt og sammensatt publikum! Tidligere har Kilden presentert sesongene i en programbok, nå har vi valgt å gjøre det i form av et mer påkostet og omfattende magasin, hvor vi også får anledning til å si noe om de mer ukjente sider ved Kildens sammensatte drift. Her har vi mange historier å fortelle! Jeg vil gjerne benytte anledningen til å takke for mine år i Kilden, den 6. januar 2016 er det fire år siden vi åpnet dørene – tiden har gått utrolig fort. Men så har det også vært en del å gjøre! I løpet av Kildens første driftsår har vi gjennomført tusenvis av arrangementer og hundretusener av publikummere har funnet veien til Kildens rikholdige program. Det har vært en spennende prosess å være med på, det var knyttet store forventninger til den nye institusjonen. Mange var også skeptiske, prosjektet var nytt og annerledes – fusjonen og driftsmodellen var ukjent og uprøvd. Jeg tror alle vil være enig i at all frykt og mistenksomhet nå er borte. Årene har vist at Kilden har sin funksjon og misjon. Både byggets arkitektoniske utforming og den kunstneriske profil som ble valgt har

gjort Kilden til et samlende begrep for hele regionen. Kilden er et regionalt og nasjonalt signalbygg – og på innholdssiden har vi levert; Kilden har synliggjort Agders ambisjon ved kreativ utfoldelse, kulturell kompetanse og ikke minst: Kunstnerisk kvalitet. I et samlet løft har alle Kildens ansatte skapt en arena hvor all vår menneskelige «gjøren og laden» settes i perspektiv og under lupen. Dette er kanskje ikke målbare verdier. Tanker og følelser kan som kjent ikke måles i kroner eller kilo – men vi vet at de gjør noe med livet vårt! Og jeg tror de fleste vil være enig i at vi har gitt publikum opplevelser som reflekteres i Kildens visjon: Vi skal berøre og begeistre! Tunge kulturinstitusjoner som Kilden har ledere på åremål, en sunn og energigivende ordning, for ansatte så vel som publikum. Jeg er overbevist om at Hans Antonsen vil gi nye impulser og ny kraft til fornyet innsats. Det står oppgaver i kø, mye kan gjøres både annerledes og bedre. Jeg ønsker ham all mulig lykke i en skikkelig krevende og sabla gøy jobb! Jeg takker for årene i Kilden, og ser frem til å nyte de fremtidige tilbud – som publikummer og evig støttespiller. BENTEIN BAARDSON Adm. dir.


6

KUNST

SPILLES 20. JANUAR –28. FEBRUAR AGDER TEATER Teater- og Operasalen

MORSOMT OG VELDIG GJENKJENNELIG

NÅR KUNST SETTER VENNSKAP PÅ PRØVE Den internasjonale suksessen «Kunst», av franske Yasmina Reza settes opp på hovedscenen i januar. Stykket er blitt omtalt som en ustyrtelig morsom tragedie – og har vunnet det meste av internasjonale teaterpriser.


KUNST

7

SONDRE KROGTOFT LARSEN, ESPEN GRJOTHEIM OG THOMAS JØRSTAD PETTERSEN SPILLER TRE GODE BARNDOMSVENNER. NÅR DE UTFORDRES AV ET MODERNE KUNSTVERK, SLÅR VENNSKAPET SPREKKER.

Vi følger tre barndomsvenner. En av dem har kjøpt et bilde for mange hundre tusen kroner – et bilde som stort sett bare er hvitt. En av kameratene mener kjøpet er helt tåpelig, selv om kunstneren er verdensberømt og salgsprisen tilsvarende høy. Tredjemann hater krangler og har nok med sine egne bekymringer.

Slik begynner det – og derfra og ut til sluttapplausen hagler det med gode replikker og situasjoner. For konflikten rundt bildet sliter og drar i forholdet mellom de tre kompisene: Hva er god og ekte kunst – og hva er ren humbug og «keiserens nye klær». «Kunst» ble uroppført i Paris i 1994, og markerte Yasmina Rezas gjennombrudd som

dramatiker. I 1997 ble stykket en suksess på Nationaltheatrets Hovedscene, og i 2011 på Nationaltheatrets Amfiscene. Stykket har også hatt stor suksess på Broadway i New York og vant i 1998 en høythengende Tony Award.

>>>


8

KUNST

MUSIKALSTJERNENS NYE ROLLE

ESPEN GRJOTHEIM (1976) Født i 1976 i Bodø, oppvokst i Grimstad, nå bosatt på Hasle i Oslo. Espen har hatt hovedroller i flere av de aller største musikaloppsetningene i Norge, bl.a «Mamma Mia», «We will rock you», «Chess», «Fame», «Jesus Christ Superstar» og «Les Misérables». Han har også medvirket i flere forestillinger utenfor Norge, både i Tyskland og Storbritannia. Senest fikk han strålende mottakelse for sin tolkning av Amy Winehouse i teaterkonserten «27 the Club». Han er kjent som vokalist i Secret Garden, og mange husker ham nok også fra programmer som Stjernekamp, Beat for beat, Allsang på grensen og ikke minst den aller første sesongen av Idol. I 2015 ble han nominert til årets Norsk Musikkteaterpris.

Espen Grjotheim er en av våre mest bejublede musikalstjerner. Nå går han på alle måter inn i en ny rolle: I Agder Teaters «Kunst» må han klare seg uten støtten fra musikk. Nå er han kun skuespiller. Men gjett om han gleder seg! – Jeg er alltid åpen for å kaste meg ut i noe nytt, sier Espen Grjotheim og understreker at det å være skuespiller med og uten sang dreier seg om det samme – å formidle noe troverdig fra scenen. Espen har fått rollen som «Serge» – den kunstinteresserte som kjøper et dyrt, men spesielt moderne maleri og med det får frem mange og sterke reaksjoner fra sine to beste venner. – Jeg har ikke gjort så mye som er rent teater før, uten musikk. Derfor var det veldig hyggelig å bli spurt om å ta denne rollen i Agder Teaters 2016-oppsetning, forteller han. – Jeg liker å uttrykke meg på scenen, og er opptatt av formidling og tekst – og ikke så mye av hvilken form jeg gjør det i. Det viktige er å skape troverdige karakterer som berører og engasjerer. Derfor er det for meg en naturlig sammenheng med det jeg holder på med, når jeg i tillegg til musikaler nå også skal spille denne typen teater. Espen Grjotheim har allerede bevist sin mangfoldighet mange ganger for publikum. Noen mente han var for ung til å spille den etter hvert gamle Jean Valjean i «Les Misérables». Alle som opplevde ham på teaterscenen i Kilden vet hvor ubegrunnet den skepsisen var. Hans siste store utfordring var hans første kvinnerolle, som Amy Winehouse for Brageteatret i Drammen. En oppgave Espen løste musikalsk og scenisk med bravur, ikledd høye hæler og trangt skjørt. ¬Som scenekunstner ønsker ikke Espen å bli plassert i noen kategori. – Jeg vil gjerne kaste meg ut i noe folk ikke har forventet av meg, forklarer han engasjert.

ESPEN HAR FÅTT ROLLEN SOM SERGE – DEN KUNSTINTERESSERTE LEGEN SOM KJØPER ET DYRT, OG SPESIELT MODERNE MALERI.

Stykket han nå blir en del av i Agder Teaters regi engasjerer ham også. Han kjenner seg igjen i venneflokken på scenen. – Jeg er en del av et gammelt trekløver med gutter som har holdt sammen i alle år siden ungdomstida i Grimstad. Det hender jeg lurer på hvorfor vi fortsatt går sammen. Vi har jo utviklet oss i ulike retninger, men har uansett med oss en felles historie, forklarer Espen Grjotheim og understreker at hans egen vennetrio ikke har opplevd like store konflikter som de tre han er med på å fremstille på scenen. – Jeg kjenner jo igjen typene. Men privat er jeg ikke den karakteren jeg fremstiller i stykket. Jeg er mer diplomatisk og er nok heller han som vil unngå konfliktene. Men samtidig kjenner jeg meg igjen i den kunstinteresserte «Serge». Jeg er vokst opp i et kunstinteressert hjem og er åpen for ulike former og uttrykk. Men jeg må samtidig innrømme at jeg er litt allergisk mot jåleri og kunstsnobberi. Jeg får piggene ut når jeg møter noe sånt, selv om jeg liker innholdet i kunsten som blir fremstilt. Det er kanskje derfor jeg heller aldri klarer å kalle meg selv en «kunstner». Jeg vil helst være den som først og fremst gjør et godt håndverk. Så jeg ville nok sett på Serge som vel svulstig hvis jeg hadde møtt ham i virkeligheten, forteller Espen Grjotheim, og innrømmer at han også syntes tittelen på Yasmina Rezas stykke virket pretensiøst da han møtte det første gang. – Jeg visste ikke hva «Kunst» inneholdt, så bare på tittelen. Men nå har jeg lært at dette ikke først og fremst handler om et maleri. Det handler om prosessen rundt, om alt som skjer når en stikker hull på ballongen – alt som kommer ut og frem. Og det er spennende. Maleriet og kunstdebatten er bare et verktøy for å nå inn til noe dypere i dette stykket, sier Espen Grjotheim, som er inne i en svært travel periode i karrieren. Noe han mener kona og barna hjemme i Oslo gjerne skriver under på. – De har nok fått se litt for lite til meg i det siste. Like før han startet på de første prøvene med «Kunst» i høst kom han nemlig fra Kina. Der var han med på konserter der kinesiske og norske sangere og artister møttes til et felles uttrykk. Et opplegg som var akkurat så dristig og utfordrende at det passet den mangfoldige og aktive 39-åringen fra Grimstad. >>>


KUNST 9

“JEG VILLE NOK SETT PÅ SERGE SOM VEL SVULSTIG HVIS JEG HADDE MØTT HAM I VIRKELIGHETEN.

TEKST KILDEN FOTO SONDRE HOLVIK


10 KUNST

GJENNOM FLERE TIÅR HAR DEN FRANSKE FORFATTEREN YASMINA REZA (56) SKREVET SKUESPILL SOM HAR HØSTET BERØMMELSE OG PRISER OVER HELE VERDEN.


KUNST 11

“JEG SÅ KUNST FOR FØRSTE GANG I AUSTRALIA I 1998. ETTERPÅ LO JEG I OVER EN TIME. SAMMENHENGENDE.

PRISBELØNNET OG OVERSATT TIL 30 SPRÅK Gjennom flere tiår har den franske skuespilleren og dramatikeren Yasmina Reza (56) skrevet skuespill som har høstet berømmelse og priser over hele verden. Nå settes hennes verdenssuksess «Kunst» opp av Agder Teater. – Å skrive er veldig profetisk. Når du er tyve, vet du allerede alt du trenger å vite. Du trenger ikke å ha erfart livet for å skrive om det. Det er et intuitivt fenomen som nesten tangerer klarsynthet. Jeg snakker ikke bare for meg selv, mange andre forfattere har hatt den samme opplevelsen. Ordene fra henne falt under et intervju med det velrennomerte litterære tidsskriftet The Paris Review i februar i år. Yasmina Reza gir sjelden intervjuer, hun liker ikke å promotere seg selv. Det trenger hun heller ikke. Stykkene hennes settes opp på teaterscener over hele verden. Hun er født og oppvokst i en kunstnerisk familie i Paris, faren var en jødisk-iransk ingeniør, forretningsmann og pianist. Hennes mor, også av jødisk avstamming, var en talentfull, ungarsk fiolinist. Reza studerte ved Université Paris X, Nanterre, så drama ved L’École Internationale de Théâtre Jacques Lecoq, før hun begynte å jobbe som skuespiller, deretter dramatiker. Etter at hennes første skuespill, «Conversations après un enterrement», («Samtaler etter en begravelse»), ble tildelt Molière-prisen i 1987, og hennes andre, «La Traversée de l’hiver», («Gjennom vinteren») mottok Molière-prisen for beste studentoppsetning, såkalt fringe production, har prisdrysset og produksjonen fortsatt. I tillegg til karrieren som skribent og skuespiller, både for scene og film, har Reza syv romaner på samvittigheten. Den siste, «Lykkelige er de lykkelige», ble utgitt i 2013. Agder Teater setter nå opp hennes tredje stykke. «Kunst» hadde premiere i Paris i 1994, og for dette kammerspillet ble hun tilgodesett fire år senere med både Molière-pris, Tony Award, Evening Standard Award, «Best play» av New York Drama Critics’ Cirle og Laurence Olivier Award for beste nye komedie. Det er siden blitt oversatt til over 30 språk.

– Menneskelig drama består ikke av store, tragiske skismaer. For det meste er det fullt av detaljer, små skraper, rynker, mikro-hendelser, som til sammen utgjør vår livskamp. Gjennom å skrive gis jeg muligheten til å leve andres liv, sier Reza. – Publikum omfavner ektheten i situasjonene Reza plasserer sine karakterer i. Alle har opplevd lignende påkjenninger og anstrengelser. Det er gjenkjennelsens komedie, og publikum elsker det, sier Christopher Hampton i et intervju med France Magazine. Hampton har mye av æren for at Rezas verker har blitt satt opp verden over. Han har til nå oversatt fire av Rezas skuespill til engelsk. Hampton mottok for øvrig Oscar i 1989 for beste manus til «Dangerous Liaisons» («Farlige forbindelser») med blant andre Glenn Close, og han har samarbeidet med Yasmina Reza i femten år. Da Hampton så «Kunst» for første gang i Paris for 20 år siden, ble han så opprømt at han ba agenten sin undersøke muligheten for å få stykket oversatt til engelsk. Overraskelsen var stor da han fikk til svar at Sean Connery hadde kjøpt rettighetene etter at hans franske kone Micheline hadde overvært en forestilling og lovprist Rezas verk. Connery ringte tilbake og ba Hampton om å oversette det. – Jeg vil påstå at «Kunst» har bidratt til en forandring i folks teatervaner. Publikum elsker intensiteten i en oppsetning som varer i 90 minutter, uten pause, sier Hampton.

TEATERSJEFENS ANBEFALING

– Har du en film du kan se om og om igjen? Eller en bok du ikke klarer å gi videre etter du har lest den ut – igjen? Fordi du vet at du bare må lese den om igjen enda en gang en dag. – For meg er «Kunst» teaterstykket jeg tar frem igjen og igjen. Når jeg synes livet er litt kjipt. Eller når jeg vil feire at alt er skikkelig bra. «Kunst» er en gammel venn. Og likevel overrasker stykket meg fremdeles. Hver gang. – Jeg så «Kunst» for første gang i Australia i 1998. Etterpå sto jeg på en bro blant eukalyptustrær og papegøyer og lo i over en time. Sammenhengende. Jeg klarte bare ikke å slutte. Siden har jeg møtt teksten på både scene og papir mange ganger. Den får meg alltid til å le. Og når jeg ler, er det lettere å være åpen for tankene forfatteren vil sette i gang. – Scenografen vår kaller stykket for en «jævlig morsom tragedie». Det er en god beskrivelse. Noe av det fantastiske med dette stykket som har gått sin seiersgang verden over, er nettopp det at forfatteren sier hun har skrevet en tragedie – mens publikum ikke klarer å slutte å le. – Når jeg lurer på hvorfor jeg egentlig jobber med teater, leser jeg «Kunst». And suddenly it all makes sense… Teatret. Menneskene. Livet. – Så hvis noen spør hvorfor Kilden setter opp «Kunst», er altså svaret enkelt: Fordi alle som ikke har sett Yasmina Rezas juvel av et stykke, må få se det. Og for at alle vi som har sett det, skal få se det én gang til. Resten må vi snakke om når du har sett stykket. Birgit Amalie Nilssen

“KUNST HAR BIDRATT TIL EN FORANDRING I FOLKS TEATERVANER. TEKST AMUND HESTSVEEN FOTO PRESSEFOTO


12

BAK SCENEN MED LEONARDO SESENNA


13

SOLO I KRS Solocellist Leonardo Sesenna (33) vokste opp på vingård i Guiseppe Verdis hjemby Busseto. Nå starter han dagen under furukronene på Gimlekollen. – Det er ikke så veldig annerledes, egentlig. Etter at vi er ferdig med dagens prøver i Kilden, velger jeg ofte å spasere hjem i stedet for å ta bussen, og bare nyte naturen, sier Leonardo Sesenna, og sammenlikner det med roen han kjenner når han er hjemme på farens vingård i Italia. Behovet for avkobling har han alltid funnet hjemme på gården, mellom vinrankene i Busseto – nå søker han den samme nærheten til naturen under rusleturer på Odderøya. Sesenna er en av to fast ansatte solocellister i Kristiansand Symfoniorkester, og har vært det siden februar 2015. Audition fant sted tilbake i juni 2014, deretter ble han valgt ut som én av to cellister som orkesteret ville prøve ut. I november fikk han beskjed om at det var Leonardo KSO ønsket seg. – Da kom jeg fra Kuopio Symfoniorkester, som ligger midt i Finland. Før det har han spilt i orkestre og ensembler i Italia, i Tampere og i London, blant annet for BBC. Han har studert under store cellister som amerikanske Marianne Chen og russiske Natalia Gutman. Det er blitt studier i byer som Firenze og Modena. Nå har han gjennomlevd alle fire årstider på Sørlandet, og er i ferd med å bli akklimatisert kristiansander. – Det er fantastisk å bo her ved kysten. Endelig gjør jeg det, sier han. Leonardo forteller at kimen til hans karriere som cellist nok har mye med moren å gjøre. – Mamma er opprinnelig fra Ungarn. Hun spilte fiolin, og kunne nok vært profesjonell musiker. Hver gang hun spilte de høye tonene skrek og ropte jeg, og holdt meg for ørene. Jeg var bare halvannet år da jeg første gang satte pekefingeren rett på celloene og kontrabassen på en tv-sendt konsert. «Der.» De mørke tonene likte jeg åpenbart bedre, sier Leonardo, og trekker på smilebåndet. I dag er celloen like viktig for ham som om det var en arm på kroppen. For etter hvert ble det cellotimer – og korsang. Fra han var åtte–ni til han var fjorten var han med som sanger i et barnekor i Piacenza, nabobyen. – Vi reiste over hele Europa og holdt konserter, bare dirigenten og oss barna. I buss. Ikke sjelden var hele koret på turné i dagevis, både i Tyskland og Frankrike. Uten foreldre. Det var i løpet av disse årene at Leonardo utviklet et symbiotisk forhold til musikk og

det å skape musikk sammen med andre, forteller han. Det var en forberedelse til livet som musiker i symfoniorkester, der man må påregne å flytte kloden rundt for å kunne livnære seg. – De andre barna sto i kø foran telefonkiosken for å ringe hjem til mamma. Jeg var nok den eneste som gikk blid og lykkelig omkring, og ikke engang som niåring følte jeg den store hjemlengselen. Moren hans hadde nemlig instruert ham før turene og sagt: «Ring meg bare hvis du har problemer. Hvis ikke, ses vi når du kommer hjem.» Tankene hans går ofte tilbake til vingården som har vært i slekten i generasjoner. I sommer var han hjemme i en måned og vel så det. Lange kvelder i hagen med familie og venner, vin og steinovnspizza, hjem til gården og døsent landsbyliv. – Min eldste bror er ingeniør, og har ingen planer om å overta. Heller ikke min søster, som er 25 nå. Jeg tenker ofte at jeg må be min far om å skrive en bok, om alle hemmelighetene han sitter på, for han er en utrolig dyktig vinbonde. Men vi er liksom ikke i Piemonte, det har vært tøft å overleve for familien min, og jeg måtte selv ta spillejobber fra jeg var 16 år for å klare meg, forteller han. – Du kan virkelig føle at Verdi fortsatt er tilstede i Busseto, når du går omkring i gatene der, sier han. – Beethoven, Mozart, de var utelukkende musikere. Men Verdi var mye mer enn det. Han var i tillegg bonde, gartner, kokk, han hadde mold under fingerneglene. Levde tett på jorda og naturen. Jeg tror han skapte så vakker musikk nettopp fordi han evnet å bruke alle disse ulike erfaringene og samle dem i musikken. – Når du vokser opp med naturelementene og ser din egen far slåss mot dem, i år da avlingene svikter, da gjør du deg noen tanker om hvem vi som mennesker er. Vi har ikke noe å stille opp med mot naturen, naturen vinner alltid. Det gjør deg ydmyk. Og ydmykhet føler Sesenna også når han står overfor partiturer skrevet av de store mesterne. – Spiller vi Beethoven neste konsert, starter arbeidsdagen min med å hilse på Beethoven, sitte for meg selv, bli kjent med ham. Lytte til hva han kan ha ment og tenkt når han skrev

stykket. Deretter går jeg inn for å øve, for å yte komponisten rettferdighet. Han forteller om paradigmeskifter i dirigentstil før og nå, at dirigentene kanskje er mindre diktatoriske enn før, at man lytter mer til hverandre, men at tolkning av verk likevel gjøres best innenfor strenge rammer. På 1800-tallet vokste det fram en tradisjon for å improvisere under fremførelsen av store operaverk, og en rekke historiske feil er gjort i nedtegnelsene, forteller Leonardo. – Verdi skrev en gang i et brev: «Spill nøyaktig slik jeg skrev det». Det betyr ikke at jeg ikke kan finne stor frihet i min egen tolkning av verket. Men det er en grunn til at det er skrevet som det er. Vi må finne tolkningen sammen, alle i orkesteret. I andre yrker har man sin egen kontorpult på jobb. Vi sitter så tett sammen at vi nesten puster for hverandre. Jeg tenker at jeg er en liten del av noe større som musiker i orkesteret, og det er noe av det som gjør dette så spennende. Vi er en organisme. En hel liten vingård. Og Leonardo selv ser ikke bort fra at det kanskje kan bli vinbonde av ham på sikt. – Fortsetter klimaendringene i den retningen vi ser nå, kan det kanskje la seg gjøre å dyrke vindruer i Kristiansand en gang i fremtiden. Kanskje på Gimlekollen? sier han spøkefullt. Han har kanskje slått seg til ro med at han blir her en stund, i KSO. Har han rukket å finne seg en kjæreste her i byen? – Nei. Jeg er solo.

“HVER GANG HUN SPILTE DE HØYE TONENE SKREK OG ROPTE JEG, OG HOLDT MEG FOR ØRENE. TEKST AMUND HESTSVEEN FOTO KILDEN


14

THE SOUND OF MUSIC SPILLES 9. APRIL – 17. JUNI AGDER TEATER KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER Teater- og Operasalen

LYDEN AV STILLHET

“HVA HADDE FRAVÆRET AV KUNST, KULTUR OG TONER GJORT MED OSS?

– DET ER EN VELDIG INTERESSANT TITTEL. SNEDIG. LYDEN AV MUSIKK, SIER DEN TIDLIGERE TEATERSJEFEN, SKUESPILLEREN, FORFATTEREN OG INSTRUKTØREN MORTEN BORGERSEN.


15

– Vi må vekke behov folk ikke tror de har, sier Morten Borgersen, som tror at vårens oppsetning av «The Sound of Music» i Kilden vil skape gjenklang i ettertankens resonanskammer.

– Det er en veldig interessant tittel. Snedig. Lyden av musikk, sier den tidligere teatersjefen, skuespilleren, forfatteren og instruktøren Morten Borgersen (65). Borgersen er bærer av et solid stykke norsk scenekunsthistorie, en teatersjel tilhogd gjennom tiårene før massemediene nådde frem som konkurrenter til scenekunsten. Han har vært teatersjef ved Den Nasjonale Scene i Bergen og Teatret Vårt i Molde, hatt flere sentrale roller som skuespiller og har vært instruktør på et utall av landets scener siden midten av 80-tallet. – Tenk om vi ikke hadde kunnet velge å høre musikk. Hva hadde det gjort med oss? Fraværet av kunst, kultur og toner? Slik har de det i familien Von Trapp, når Maria kommer inn i bildet, sier mannen som skal regissere vårens store oppsetning i Kilden, «The Sound of Music». Han har ruslet gjennom parken og sparket blader med skotuppene mens høstsola har holdt et kjærkomment gjestespill i trekronene. Nynnet på flere av de kjente melodiene og tekstene signert musikalkomponistene Rodgers og Hammerstein. Så, kaffe. I løpet av ettermiddagen er det nå nærmest grodd frem en lydskog av klirring av kaffekopper, lyse og mørke stemmer, stoler som flyttes, gledesscener ved nabobordene over gjensynet med kjære venner. I stedet for å la seg distrahere, blir Borgersen roligere, og blikket stadig mer inntrengende. Mildt og vennlig, men samtidig fastspikrende.

– Nonnen Maria blir en del av kapteinen og barnas liv, først som guvernante. Hun kommer til et hjem med denne mannen som har mistet sin kone og har kastet seg inn i arbeid og andre ytre ting, og som lar barna seile sin egen sjø. Så lenge de går på rekke, er alt greit. All musikk er borte, og sånn skal det være. Ingenting skal minne kapteinen om lykke og kjærlighet. Så gjeninnfører hun musikken og bruker den til å kommunisere med dem. Fortelle hvem de er. Borgersen lar stillheten synke inn, grubler over dette scenariet. Over tittelen som har bergtatt den erfarne teatermannen, over det som er blitt hele grunnen til å ville fortelle historien. Nå er tittelen blitt tema, og relasjonene i historien har fenget ham. Han vil noe med dette, nevene hans knyttes, hendene griper tak i materie i luften, fingrene spiles ut. Øynene gløder. Han er for øyeblikket på vei til Frankrike for å fullføre sin tredje roman, før han for alvor skal gå løs på regioppgaven han er hentet til Kilden for å gjøre. – Klarer du å underholde og samtidig fortelle noe vettugt, er du i mål med oppgaven når du setter opp en stor musikal som «The Sound of Music». Dette sjiktet er jo på en måte selve legemliggjøringen av underholdningsteateret. Jeg kan imidlertid ikke bare lage Broadway-glitter, det må være en klang under der et sted, som betyr noe. Som vil fortelle noe. – Det er noe med tidsperioden som er bakteppet for denne musikalen. Den gryende nazismen, i et land der mange velger å ikke ta det inn over seg, og heller tenker; la oss nå ha det litt hyggelig. Og så smeller det. Familien Von Trapp blir reelt sett flyktninger. Historien er basert på historiske fakta, og de kom seg unna nazistene og endte til slutt i Amerika. Kaptein Von Trapp skjønte at han enten måtte samarbeide med tyskerne eller komme seg unna. – Jeg har ikke lyst til å underslå de konfliktene. Dette er jo en historie som handler om mennesker som har dilemmaer, og som må løse dem. Her ligger dramatikken. Borgersen snakker seg varm om de scenografiske virkemidlene som skal ta publikum fra det lettere til det tyngre, fra et

alpelandskap til et stadig tettere og mørkere scenario. Det sporer ham over på teateret og dets rolle, at det ligger et åpenbart samfunnsansvar der som kulturformidler. Og om vi kanskje står ved terskelen til en ny vår for teateret? – Behovene for inntrykkene som teateret og annen kunst kan gi oss er der. Hos alle. Men det er nok ikke alltid vi er klar over at de finnes. Vi må vekke behov folk ikke tror de har, sier han. Og snurrer kaffekoppen ettertenksomt rundt på skålen. For første gang under samtalen hviler han blikket mot et følge ved nabobordet. Han lar seg fascinere av relasjonene, samtalene. Han er en samler, og samler på inntrykk. De kraftige nevene griper tak i notatene, samler dem og legger dem vekk igjen. – Som regel må man i dagens teateroppsetninger krangle seg til fire-fem musikere. Under «The Sound of Music» i Kilden får vi femti symfonikere i orkestergraven, fullt ensemble på scenen, scenografi og teknologi i verdensklasse. Det hviler et kjempeansvar på oss som setter det opp. Borgersen tar nytt ladegrep. – Det er ikke noe galt i å underholde. Men vi kan ikke forvente at folk skal marsjere i rekke og rad til teateret hvis vi ikke har noe viktig å fortelle dem og klarer å formidle det på en måte som gjør at de sitter igjen med et «Hm. Det der var..» Han leter etter riktig ord for å fullføre setningen til publikummeren han gestalter. Prøver seg fram. Lander på «tankevekkende.» – Du finner det i kunsten, teateret, musikken. Det er noe i møtet vårt med disse kulturuttrykkene som gjør at vi kommer i kontakt med noe i oss selv, at vi får kontakt med dem vi skal. At vi lar oss overraske og inspirere. Bare lyden av musikk alene. Tenk hvis vi var forhindret fra den.

“UNDER THE SOUND OF MUSIC FÅR VI FEMTI SYMFONIKERE I ORKESTERGRAVEN, FULLT ENSEMBLE PÅ SCENEN, SCENOGRAFI OG TEKNOLOGI I VERDENSKLASSE. TEKST OG FOTO AMUND HESTSVEEN


16

AVDELINGSLEDER FOR REKVISITT

PERNILLE USTERUD-SVENDSEN

Hva jeg gjør kommer helt an på hvilke stykker vi jobber med. Akkurat nå er det «Doktor Proktor», hvor jeg har ansvar for rekvisitter. Alle på avdelingen jobber intenst med dette stykket for tiden. Vi har også jobbet med forestillingene «Spor», «Snehvit» og «Kunst» samtidig. Så det er ikke bare én oppgave om gangen, her er det mye som skal lages. Det gode med å jobbe her er at en kan være kreativ, løse problemer og bygge opp fine ting. Det gjør at jeg trives og synes jeg har en kjempegøy jobb. Jeg er utdannet billedkunstner, og kunst er min lidenskap.

I KULISSENE LEDER FOR MASKE- OG PARYKKSEKSJONEN

HELGA SYNNØVE FLATELAND

Akkurat nå holder jeg på å lage parykken til Bulle i «Doktor Proktor». Ellers dreier arbeidsdagen min seg mye om sminke og hår. På fritiden min bruker jeg en del tid på å kjøre sønnen vår på fotball og følge ham opp. Jeg leser også mye bøker. Det er faktisk noe av det beste jeg vet.

Det er til sammen 222 fast ansatte i Kilden, 192 årsverk. De kommer fra 28 nasjoner og dekker 63 yrker fordelt på svært ulike felt: Musiker, snekker, økonom, skuespiller, servitør, vakt, maler, tekniker, maskør, renholder, kjøkkensjef, rørlegger, arkivar, inspisient, påkleder, rekvisitør, kostymesyer, elektriker, scenograf, dirigent, dukkespiller, fotograf, smed og selger er bare noen av yrkene du finner blant de ansatte i Kilden.


17

REKVISITØR

NADIA LIV ESKEDAHL

I høst har mye av tiden gått til «Gutta i trehuset» og «Doktor Proktor». Når kostymesyer er ferdig med antrekkene, tar jeg over. Jeg skal blant annet farge klærne riktig, legge på «slitasje» og svetteflekker. For skal en jakke virke som den er fra 1800-tallet, må det ses på den at den er så gammel. Jeg husker en gang jeg måtte lekesloss mye med en av skuespillerne for å finne ut hvor slitemerkene på klærne blir etter mye slossing. Det var jo litt artig. Ellers er jeg veldig glad i å lese bøker og å gå på kunstutstillinger. Nylig var jeg på kunstuke i København, og ofte blir det moderne kunst jeg helst ser på. Jeg har også siden 2002 drevet mitt eget klesmerke. Men jeg har ikke så mye tid til det i uka, fordi jeg er ganske sliten etter en lang arbeidsdag i Kilden. Men når jeg har tid, designer og syr jeg fortsatt noe. Silketrykk blir det egentlig mye av, det er kult å jobbe med.

BILLETTSELGER

LIV WENKE M. TAMBINI

SERVITØR

AYMAN AL-MASRI Jeg begynte på Kilden i 2012. Jeg jobber som servitør i Kafé Kast Loss. Vi tilbyr en à la carte meny til dem som ønsker å spise før forestilling eller til lunsj. Når jeg har fri, trives jeg med å ta våre to barn ut på tur. Leke sammen med dem, tegne, spille fotball og gå en tur til byen. Noen ganger reiser vi av sted med danskebåten for å gå i sommerland eller handle litt i Ålborg. Familien min er veldig viktig for meg.

Det er kjempegøy å jobbe i Kilden. Jeg har vært med helt fra starten av, møter masse mennesker og kan fortelle dem om alt det artige som skjer på huset. Vi er jo veldig stolte av alle forestillingene vi har, noe kundene også er opptatt av. Så min jobb handler mye om informasjon ut til kunden. Når det er så mye forskjellig som skjer her på huset, er det viktig å fortelle om dette. Når jeg er hjemme blir det mye å være sammen med barn og barnebarn. Vi har hytte i Søgne og på Hovden, så hyttelivet er topp. Det aller beste er likevel å reise, selvsagt til varme strøk.


18 DOKTOR PROKTORS PROMPEPULVER SPILLES 18. NOVEMBER–19. DESEMBER AGDER TEATER Teater- og Operasalen Stykket bygger på Jo Nesbøs første barnebok i serien om Doktor Proktor, og passer for barn fra 5 år.

REGISSØR JOSTEIN KIRKEBY-GARSTAD LØFTER ELIAS HOLMEN SØRENSEN FREM I HOVEDROLLEN SOM BULLE. MED GOD HJELP AV MAGISKE MASKINER OG ET UTROLIG EFFEKTIVT PROMPEPULVER.

TAR PROMPEN PÅ ALVOR


19

ELIAS HOLMEN SØRENSEN UNDER PRØVESPILLING.

– Mitt mantra for forestillingen er: ta prompen på alvor! Regissør Jostein Kirkeby-Garstad er klar for å bruke alle teaterets virkemidler og all den sceniske magien, for å gjenskape den luktløse prompingen, fisingen og fjertingen i Jo Nesbøs populære barnebøker. Og han har fått sin favoritt til rollen som Bulle.

Jostein Kirkeby-Garstad har gjort det til levebrød å glede barn. Hans versjoner av musikalene «Annie» og «Pippi» har tatt både hovedstad og småbyer med storm. Han har fortryllet små og store med Disney-musikalen «Skjønnheten og Udyret». Og i Dyreparken gleder han stadig nye publikummere med både «Herlig Land» og «Hakkebakkeskogen». Når Kilden og Agder Teater skulle skape Doktor Proktors ville univers på hovedscenen, kunne ikke teatersjefen tenke seg en annen regissør. Heldigvis er Jostein glad i Sørlandet. Heldigvis sa han ja. Og heldigvis er han i ferd med å lage sin morsomste produksjon noensinne.  Ofte snakker regissører dypt og inderlig om alvoret som ligger bak humoren i en produksjon. Det kunne Jostein også gjort. For i Kanonveien der Bulle, Lise og Doktor Proktor bor, må både barn og voksne forholde seg både til livets mørke og lyse sider – slik vi alle må. Her er det barn som mobber, mødre som

“Å FÅ FOLK TIL Å LE, ER EN KREVENDE KUNSTART.

gir blaffen, fedre som har det for travelt og søsken som er så pyton som bare søsken kan være. Men midt oppe i alt sammen, formes usannsynlige vennskap. Vennskap som gjør at en rødhåret gutt kan klare hva som helst – uansett hvor liten han er. Alvorlig nok. Når regissør Kirkeby-Garstad skal snakke om stykket, velger han et annet fokus enn alvoret i forestillingen. Det tar vare på seg selv. Det er humoren som må jobbes med. Å få folk til å le er en krevende kunstart. Vi tar Norges mest aktuelle forteller, han som selger mest bøker, og gjør teater av denne fantastiske barneboka hans. Vi skal bruke pyro, lys, lyd og andre sceniske effekter for fysisk og teknisk å få frem det alle barn ler og fniser av med promping, forklarer Kirkeby-Garstad, vel vitende om at mange barnebøker også analyseres og tolkes i forhold til sin tid. Ja, det kan man gjøre med Astrid Lindgren og andre forfattere i ettertid, men det er ikke min jobb med Jo Nesbø nå. Han har skapt et

fantastisk nabounivers i sine barnebøker, på mange måter lik det Roald Dahl har gjort. Vår jobb er å klare å lage gode bilder av dette, sier regissøren, som bygger mye rundt Elias Holmen Sørensen i rollen som Bulle. Jeg kunne ikke se for meg noen andre i den rollen, og jobbet mye for å få ham med. Nesbø skriver på en måte med flere hovedpersoner, men i min versjon er det bare én – Bulle. Og jeg har fått den jeg ville i den rollen, sier Jostein Kirkeby-Garstad. Han er den fjerde regissøren som gir liv til Nesbøs fabelfigurer. Arild Fröhlich har regissert to filmer, Morten Joachim regisserte den for Riksteatret og Kjersti Elvik hadde teaterregien på Nationaltheatret. >>>


20 DOKTOR PROKTORS PROMPEPULVER

“HAR DU ROMPE – KAN DU PROMPE!

ELIAS BLIR BULLE. MAKEUPARTIST HELGA SYNNØVE FLATELAND SØRGER FOR AT BULLES FREGNER KOMMER PÅ PLASS.

IKKE GREIT Å HA DET SOM BULLE!

Bulle er en mer komplisert type enn han først kan virke som. Det sier Elias Holmen Sørensen, som har fått rollen som den lille, men kvikke og svært problemløsende Bulle. Bulle og nabojenta Lise møter Doktor Proktor, og blir kjent med hans fantastiske pulvere som kan lage ikke-luktende, men høytsmellende promper så sterke at de kan sende deg høyt til værs. Elias Holmen Sørensen har mye godt å si om den litt for kortvokste Bulle. – Det er slett ikke lett å være ham. Som Bulle forteller i stykket så har han bodd i alle landets fylker. Han har fartet rundt uten far, og med en forvirret mor og en sur søster som absolutt har sitt å stri med. Men Bulle ordner opp. Det er et mye større indre liv i ham enn jeg så første gang jeg leste bøkene. Han er ikke noen todimensjonal snurrebass, en Mikke Mus i Andeby. Bulle lever her og nå i vår tid, i vår verden, sier 28-åringen som gikk ut fra Teaterhøgskolen for to år siden. Nå var han regissørens absolutte førstevalg til en rolle han er blitt spurt om å spille tidligere, men ikke har sagt ja til før nå – i Agder Teaters oppsetning.

BULLE (ELIAS) TESTER PROMPEPULVERET.


DOKTOR PROKTORS PROMPEPULVER 21 les også:

«En svært underholdende historie …» hilde bjørhovde, aftenposten

«En av de morsomste barnebøkene jeg noensinne har lest …» vinski (finland)

«… triumferer med sine presiseringer. Det er en glede at Nesbø er en kombinasjon av det groteske og det humoristiske.»

En historie om verdien av vennskap.

www.aschehoug.no isbn 978-82-03-24960-0

Design: Blæst | Terese Moe Leiner Illustrasjoner: Per Dybvig

expressen (sverige)

Doktor Proktor – nå i 22 lanD!

foto: cato lein

1 DOKTOR PROKTORs PROMPEPULVER

«En heidundrende promp.» moten abrahamsen, vg

Det var en gang en nydelig prinsesse som bodde i et slott omgitt av en enorm hage med de vakreste roser og orkidéer. Men det er en helt annen historie. Denne derimot, handler om promping. Ikke sånne små smygere du lurer ut uten at noen merker det. Neida. Her snakker vi kanonsmell, promper som brenner hull i buksa og sender små gutter ut i verdensrommet – og tilbake igjen. Og så handler det litt om onde tvillinger, mongolske vannrotter, lange karamellpuddinger og enda lengre kvelerslanger. Men aller mest handler det om hva som skjer når knøttlille Bulle med ildrødt hår flytter inn i Kanonveien og møter Lise og en nesten gal professor en solfylt dag like før 17. mai.

jo nesbø (f. 1960) er mest kjent som forfatter bak krimbøkene om Harry Hole og som musiker i bandet Di Derre. Bøkene om Doktor Proktor har så langt utkommet i 22 land.

DOKTOR

PROKTORS

«… en deilig, sprø og virkelig komisk bok …» deutschlandfunk (tyskland)

PROMPEPULVER

Nesbø_Dr.Proktor_TRYKKLAR_Prompepulver_2.opplag.indd 1

11-11-10 11:31:04

OM:

Bøkene om Doktor Proktor har solgt 900.000 eksemplarer i 37 land. Forklaringen er enkel: Dette er sånne historier som gjør at barn og voksne er enige om at en må lese “bare ett kapittel til” ved leggetid. Når Kilden inviterer publikum inn i Jo Nesbøs ville univers, skal det selvsagt handle om promping. Ikke sånne små smygere du lurer ut uten at noen merker det. Neida. Her snakker vi kanonsmell! Promper som brenner hull i buksa og sender små gutter ut i verdensrommet - og tilbake igjen. Det handler blant annet om hva du gjør med onde tvillinger som mobber, og om lange kvelerslanger. Men aller mest handler det om hva som skjer når Bulle flytter inn i Kanonveien og møter Lise og en gal professor en solfylt dag. Passer for barn fra 5 år. KILDEN.COM

DOKTOR PROKTOR (JØRN-BJØRN FULLER-GEE), LISE (INA MARIA BREKKE) OG BULLE (ELIAS HOLMEN SØRENSEN) UNDER PRØVER I KILDEN.

PROKTORS PROMPEPULVER! FANTASTISK, EKSPLOSIVT, LUKTFRITT OG UFARLIG! FRA PHOTOSHOOT TIL PLAKATUTTRYKKET. BULLE (ELIAS) LAGER PROMPEFJES.

TEKST KILDEN FOTO SONDRE HOLVIK, KILDEN


Teater- og Operasalen har 672 seter. Vi har saler fra 100 til 1180 seter.

Legg ditt neste event til Kilden Kilden er et spektakulÌrt og prisbelønt bygg som rommer unike muligheter for kurs, konferanser og events. Alle vüre saler er tilgjengelige for leie. B O O K I N G O G I N FO : N I N A . H A M M E R S M A R K@ K I L D E N .C O M


23

PAUSESNAKK 122.000 3.536 3.088 1.180 985 673 672 500 220 114 100 70 4 4 1

PROPPER I BØLGEVEGGEN KVM BØLGEVEGG KAPASITET I ANTALL BESØKENDE PÅ EN KVELD SITTEPLASSER I KONSERTSALEN SITTEPLASSER I FJÆREHEIA AMFI DØRER OG PORTER SITTEPLASSER I TEATER- OG OPERASALEN ROM SITTEPLASSER I MULTISALEN TOALETTER SITTEPLASSER I INTIMSALEN SITTEPLASSER I KAFÉ KAST LOSS SALER KUNSTVERK HARPE

POETISK NAVN

Navnet på Kilden Teater- og Konserthus er hentet fra boken «Kilden» – eller «Brevet om fiskeren Markus» av sørlandsforfatteren Gabriel Scott (1918). «Kilden» regnes som Gabriel Scotts mest folkekjære verk. Det handler om fiskeren Markus’ fromhet og godsyn på livet, til tross for sterk motbør fra mennesker rundt ham. Markus klarer å sette pris på alt i livet, om det er godt eller ikke fullt så godt, og viser barmhjertighet overfor alt og alle.

BØLGEVEGGEN

Bølgeveggen er det Trebyggeriet på Evje som hadde ansvaret for bygging av. Øydna Sagbruk i Lyngdal skar ut plankene som veggen består av. Spantene ble produsert i Sveits. Risør Trebåtbyggeri tilpasset plankene til spantene og sto for byggingen av veggen. Hver av de 12.248 plankene i bølgeveggen er unike og nummererte. Skulle en av plankene få en skade er det bare å bestille en ny etter nummer.

FINANSIERING

Kilden mottar hvert år offentlig støtte over statsbudsjettet til sin virksomhet, samt tilskudd fra Kristiansand, Grimstad og Arendal kommuner og Vest- og Aust-Agder fylkeskommuner. Ca. 25% av Kildens samlede driftsbudsjett kommer fra egeninntekter i form av billettsalg, sponsoravtaler, serveringsvirksomhet, konferanser og utleievirksomhet.


24 PAUSESNAKK

BUER AV HESTEHÅR

Til strykeinstrumentenes buer blir hestehår brukt. Den beste hestehårskvaliteten finner man på hester fra Den Mongolske Republikk, Japan og andre steder i Asia. Dette er fordi håret på hester som lever i kaldt klima, og som har naturlig tilgang til fòr, vil vokse langsommere og får ekstra fin struktur.

PINNE TIL BESVÆR

HORNET ER ET SYLINDRISK RØR PÅ 3,94 METER!

Jean-Baptiste Lully (1632-1687) kuttet seg i foten med stokken han brukte til å dirigere. Lully fikk blodforgiftning og døde. Dette er trolig årsaken til at dirigenter nå bruker lette pinner når de dirigerer. Dette øker risikoen for skader hos musikere på første raden i orkesteret, men dirigenten er mye tryggere… Felix Mendelssohn skal ha vært den første som brukte en spesiallaget dirigentpinne av tre.

MANGE KOKKER

I forbindelse med World’s Peace Jubilee and International Music Festival i Boston 1872, dirigerte Johann Strauss d.y. et orkester med 2 000 musikere og et kor med 20 000 sangere! Til hjelp hadde han 100 assisterende dirigenter.


PAUSESNAKK 25

NYE OG GAMLE VERK

Det eldste verket som spilles av Kristiansand Symfoniorkester (KSO) sesongen 2015/16 er GF Händel: «Messias» fra 1742 og det nyeste Therese Birkelund Ulvo: «Konsert for 2 pianoer og orkester» komponert i 2015!

AUDITION

Musikere ansettes gjennom prøvespill (audition) organisert i flere runder, hvor kun de aller beste musikerne er med til slutt. Vinner av prøvespillet blir siden testet i orkesteret før det tas beslutning om ansettelse. I juryen sitter musikere fra orkesteret og sjefdirigenten.

INGEN 8 –16 JOBB

Sesongen 2015-16 spiller KSO: 44 orkesterkonserter (hvorav 11 for barn og unge), 10 kammerkonserter, 44 musikalforestillinger («The Sound of Music»), Barnas Musikkdag, samt ca. 40 konserter med småensembler rundt om i Vest- og Aust Agder.

PROFESJONELLE

Det er profesjonelle symfoniorkestre over hele verden. Fra Reykjavik til Johannesburg og fra Santiago de Chile til Vladivostok. London og Berlin har 6 orkestre hver og Tokyo 11! Her i Norge har vi 7 orkestre og Kristiansand Symfoniorkester (KSO) er ett av dem.

INTERNASJONALE

KSO har 71 fast ansatte musikere fra 15 ulike nasjonaliteter (Norge, Sverige, Danmark, Finland, Storbritannia, Tyskland, Nederland, Italia, Polen, Serbia, Litauen, Australia, Japan, USA og Cuba).


26 KILDEN 30. JANUAR KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER Åpen dag

BARNAS MUSIKKDAG Lørdag 30. januar åpner Kristiansand Symfoniorkester alle ventiler og inviterer barna inn i sin verden. Det kan bli dagen barnet ditt kommer til å huske resten av livet. – KSO er et orkester som er til for alle, og «Barnas Musikkdag» er viktig for oss. Dersom man har hatt en positiv kontakt når man er liten bærer man det med seg, sier direktør for Kristiansand Symfoniorkester, Stefan Sköld. «Barnas Musikkdag» er et velprøvet konsept både i inn- og utland, med mange gode ringvirkninger. – Dette er noe som vokser fram i alle orkestre, man forsøker å finne former for å nå de små barna. Både i Helsingborg, Stockholm, Trondheim og Oslo har vi sett gode ringvirkninger, forteller han. Dagen blir spekket med musikalske eventyr for de små. Gjennom ti ulike stasjoner i Kilden, der barna selv får møte musikerne, spille instrumenter og prøve seg som dirigent, lover Sköld at barna kommer til å sitte igjen med en opplevelse for livet. – Vi åpner huset, lar barna bli venn med musikerne, lar dem lytte og spille selv. Etter et slikt møte sliper vi kanskje ned den høye terskelen for å gå på konsert, uten hodet fullt av fordommer og problemer som må arbeides bort i voksen alder, tror Sköld. Han viser til den åpenbare koblingen mellom musikk, språk og matematikk, og at for barn er aldri musikk en komplisert affære. – Som barn er man veldig åpen og mottakelig. Sinnet er som et fluepapir for nye impulser, og om man begynner som ganske ung oppleves ikke musikk komplisert. Man har rett og slett ikke så mange forutinntatte meninger, sier han.

– Kan man ta med de aller minste også? – Det er ingen øvre, og heller ingen nedre aldersgrense denne dagen. Gravide er forresten spesielt velkomne, sier Sköld, og peker på forskning som viser at dersom man har sunget for barnet i magen får det en økt reseptivitet for matematikk og harmoni. – Særlig Mozart skal visstnok ha spesielt god innvirkning på det lille livet i mammas mage. Sköld ønsker seg i all hemmelighet at det blir et salig parkeringskaos for barnevogner i foajéen. Han understreker det sosiale aspektet ved å tidlig tilegne seg musikalske ferdigheter. – Hele livet får et innhold når et barn lærer seg å spille et instrument. Man får sjansen til å utvikle seg, man lærer seg harmoni, samspill og den uvurderlige egenskapen det er å kunne lytte til andre. – Og under et symfoniorkester finner man alltid et stort rotsystem. Musikerne i et stort orkester er ofte engasjert i det lokale musikklivet, i korps, kor, undervisning og frivillige aktiviteter. – Vi har et bredt samfunnsansvar og er uløselig knyttet sammen med byen og regionen vår. Derfor gjør vi dette for de små, og vi regner med det blir fullt hus denne dagen, sier Sköld. Stasjonene er åpne fra 12.30 til 14.30. Dagen avsluttes med et storslagent verk i Konsertsalen, spesialskrevet for barn av den danske komponisten Bodil Heister, krydret med tekster av forfatteren Johannes Møllehave.

“DET KAN BLI DAGEN BARNET DITT KOMMER TIL Å HUSKE RESTEN AV LIVET.


27 1. PRØV ET BLÅSEINSTRUMENT

Her blir det anledning til å prøve ut ulike blåseinstrumenter, i tillegg til at musikere presenterer instrumentene sine.

6. DYREKVINTETTEN

Endelig er de tilbake, – KSOs Dyrekvintett. De spiller kjente og kjære barnesanger i tøffe arrangementer, og det blir mye moro for både store og små!

2. TROMMESKOLE

Barna får her et kort trommekurs. En av våre slagverkere instruerer, og barna får spille med.

3. SLANGEORKESTER

Her viser vi hvordan lyden i et messinginstrument endrer seg avhengig av lengden på røret det er laget av. Barna får lage sine egne miniinstrumenter og får være med og spille med musikerne.

4. FINN DIN EGEN MELODI

Ved hjelp av notetavler kan barna lage sin egen melodi, for så å få den fremført live av noen av musikerne fra KSO.

5. KLANGOPPLEVELSE

Her ønsker vi å vise at slagverk er mer enn trommer og sterk lyd. Våre slagverkere demonstrerer klokkespill, vibrafon, cymbaler og andre instrumenter, og lar barna få prøve etterpå.

7. PRØV ET STRYKEINSTRUMENT

Her blir det anledning til å prøve ut de ulike strykeinstrumentene, under kyndig veiledning av musikere fra orkesteret. Etterpå spiller de sammen med barna.

8. HARPE

KSOs harpist, Johanna presenterer det store, flotte instrumentet sitt, og vil også la barna få lov til å prøvespille.

9. KONSERT

En strykekvartett fra KSO vil spille minikonserter i Kafé Kast Loss, hvor det blir familievennlig utvalg og gode priser denne dagen.

10. DIRIGERING

Her får barna prøve å dirigere lys levende musikere som spiller utdrag fra kjente, klassiske musikkstykker.

I tillegg vil det bli dedikert et område hvor man kan tegne/ fargelegge og slappe av litt.

TEKST AMUND HESTSVEEN


YTREFILET AV HJORT Med timianbakte rotgrønnsaker, rødvinsaus og ovnsbakte amadinepoteter. KR. 285,-

Spis i Kafé Kast Loss! Legg ut på en velsmakende reise i Kildens spektakulære publikumsfoajé. À la carte fra kr 100,-. Barnemeny. Alle rettigheter. Å P E N T M A N – L Ø R 1 1 –1 7 E L L E R T I L FO R E S T I L L I N G E N B EGY N N E R . S Ø N DAG S T E N G T B O R D B E S T I L L I N G : 9 0 2 2 9 41 2 E L L E R K A S T. LO S S @ K I L D E N .C O M


29 PUBLIKUM I KILDEN

“JEG TENKTE: WOW. HVOR ER FOLK?

KJØPTE GULLBILLETTEN – Når du kommer rett fra en stressende hverdag og setter deg i konsertsalen føler du at du kan senke skuldrene, sier Hilde Øvensen (39). Det er bare deg og musikken.

– Vi kjøpte rubbel og bit, med gullpakke og alt denne sesongen, forteller Hilde Øvensen fra Lund. Flere ganger i måneden går hun på konserter med Kristiansand Symfoniorkester i Kilden. Hun går som regel med venninnen sin, som overtalte henne til å bli abonnent i fjor. Noen har årskort i Dyreparken, andre bruker liknende summer på årskort i heisanlegget og hytteturer til Hovden. Hilde har for andre år på rad valgt konsertene i Kilden, og føler det er i ferd med å bli en ny hobby. – Du har det samme setet hver gang, og alle sitter jo bare musestille og lytter. Når du kommer rett fra en stressende hverdag og setter deg i konsertsalen føler du at du kan senke skuldrene. Hilde er ekte kristiansander, oppvokst på Gimlekollen. Hun har bodd en periode i Bergen og er nå operasjonssykepleier ved Sørlandet sykehus. På forespørsel tenker hun etter, men kan ikke huske at det snurret plagsomt mye klassisk på platespilleren da hun var liten. – Med ett unntak. Faren min spilte av og til opera hjemme, og jeg ble nok litt glad i det selv. Men utover det, er jeg nok ikke en person

som har fått utpreget mye klassisk musikk inn gjennom barndom og oppvekst, sier hun, og holder tango frem som den virkelige favoritten. – Jeg er kommet til at jeg er veldig glad i musikk og opera. Men dans og teater, det blir litt kjedelig, synes jeg. Men dette her, altså. Til nå har hver konsert vært fantastisk. Og jeg tror jeg kan ha utviklet litt øre for klassisk, for noe var nok litt spesielt i begynnelsen, forteller hun, og utdyper: – Innimellom spilles det ting som krever mer av meg som lytter. Jeg synes jo det er bra å utfordre seg selv. Hadde det samme stykket kommet på radioen hadde det kanskje blitt et stressmoment. Men når du sitter der og ser hele orkesteret, når det er det eneste du konsentrerer deg om… Det er veldig deilig. Et par ganger har hun også deltatt på såkalt førsnakk, når dirigent eller en av de musikalske lederne forteller litt om bakgrunnen for det stykket de skal få høre. – Jeg går på alt jeg har billetter til, hvis jeg kan. Så prøver jeg også å høre meg litt opp, hvis jeg har tid. KSO lager jo til og med spillelister for oss på Spotify. I år har hun kjøpt gullpakke. Det innebærer

at inkludert i abonnementet får hun også spesialarrangementer som Nyttårskonserten med hele KSO og Ingrid Bjørnov. – Den gleder jeg meg veldig til. – Hvilken konsert husker du aller best fra året som har gått? – Det må vel være en konsert som ble markedsført som «Roars obo». Det var litt lite folk i salen. Og det var jo … vel, obo, da. Kanskje ikke helt min stil. Men så smeller de til med Mendelssohn etter pausen. – Da våknet du? – Ja. Da tenkte jeg: Wow. Hvor er folk? De må jo kjenne sin besøkelsestid, for det syntes jeg var veldig flott, sier Hilde.

TEKST OG FOTO AMUND HESTSVEEN


30

BLIR OPPGLØDD

PUBLIKUM I KILDEN

“KILDEN HAR LØFTET HELE KRISTIANSAND, MEN OGSÅ OSS PERSONLIG. GUNNAR STAVRUM

Når ekteparet Stavrum går ut i høstmørket etter en konsert med Kristiansand Symfoniorkester, føler de seg beriket. De kjenner de har vært med på noe viktig. – Skal dere ta bilde nå? Vi pleier å pynte oss litt når vi skal i Kilden, men nå er vi bare innom og henter billetter til konserten med Eir Inderhaug og symfoniorkesteret i kveld, sier Gurli Stavrum og ler. – Jaja, det er jo ikke alltid du synes jeg er så fin, selv om jeg har pyntet meg, parerer ektemann Gunnar Stavrum, og tar et uoppfordret dansetrinn med kona utenfor billettluka. – Jeg er ikke så veldig teatermenneske, men musikken til symfoniorkesteret er nydelig. Vi var på åpningskonserten i høst, og den var helt fantastisk, forteller Gurli. – Kilden har løftet hele Kristiansand, men også oss personlig. Man blir mer bevisst de abstrakte verdiene og det utvider horisonten vår, sier Gunnar. Og når salen fylles med vakker musikk sitter ikke ekteparet som passive tilhørere. De er tilstede med alle sansene. – Musikken er så krevende at man ikke bare kan sitte som en dau sekk. Man er deltaker, selv om man er publikum, fortsetter Gunnar Stavrum. Ekteparet er i Kilden i alle fall en gang i måneden. De har også invitert med seg gjester fra andre steder i landet, og forteller at opplevelsene i Kilden er en berikelse for hele familien. – Vi har invitert hele storfamilien med ned, som en del av julegaven. Så har vi hatt en nydelig kulturopplevelse sammen, og dratt hjem og kost oss med god mat etterpå, forteller Gurli. Nå gleder ekteparet seg til kveldens konsert med Eir Inderhaug, og håper på en like stor opplevelse som forrige konsert med henne i Kilden. – Konserten i høst var verdt å lytte til. Det var krevende og musikerne strakk seg veldig langt, og kom langt! De er blitt så dyktige. Det er virkelig fantastisk, erklærer Gunnar Stavrum.

GURLI OG GUNNAR STAVRUM

GABRIELLE IREN DANIELSEN

MIN TIMEOUT

En av de beste gavene Gabrielle Iren Danielsen fikk til 40-årsdagen var et gavekort på Kilden. Men hun klarte ikke helt å styre seg da hun skulle bruke det. –Hehe, dette er ikke helt vanlig, altså, innrømmer hun. For i billettluka ble det ene mer fristende enn det andre. Da hun var ferdig talte hun hele 17 billetter. Det blir med andre ord en kulturell høst og vinter for trebarnsmoren, som bor i Lillesand. – Vet du hva? En tur på Kilden er både egenpleie, parforhold-pleie og fellesopplevelser for hele familien, alt etter hvem som blir med meg, sier Gabrielle Iren. I billettbunken ligger det teater- og konsertbilletter til Silje Nergaard, «Spor», «MGP Jr. Juleturne», «Doktor Proktors prompepulver» og «Nyttårskonserten». Noe for enhver smak, både for henne og ektemannen og for de tre barna mellom 6 og 14 år. – Jeg spiller cello selv og elsker klassisk musikk og opera. Jeg prøver å snikinnføre slik musikk til barna, for målet er at de også skal bli glad i opera. Innimellom får hun med seg mannen, og da ligger det til rette for opplevelser også utover det kulturelle på scenen. – Ja, da starter vi gjerne med et glass vin i forkant og koser oss hele kvelden. Det er jo ikke så ofte vi får tid til sånne kvelder, så det blir en nydelig fellesopplevelse når vi først gjør det, sier Gabrielle Iren.


31

LITT SKUMMELT

Lørdag er familiedag i Kilden. Denne lørdagen ble gøy – og litt nifs. – Jeg er Spiderman, sier Teodor Varhaug Skauge på 3 år. Han har akkurat kommet ut fra Dansesalen sammen med mamma, pappa og lillesøster, med Spiderman-lua god trukket nedover ørene. Der inne var det visstnok litt skummelt, men mest gøy. Og det hadde ingenting med Spiderman å gjøre. For hver lørdag inviterer nemlig Kilden de minste til forestilling, og denne formiddagen fikk barna utforske Toddlernes rom. – Jeg lekte med alle ballongene og slo de vekk. Og det var gøy da skuespilleren ramlet. Men da fuglen skulle liksom-spise ballongen Teodor lekte med ble det litt nifst. – Da gikk jeg opp på pappas fang. Men det ble fort gøy igjen. Spesielt da skuespilleren snurret rundt med kappen sin så alle ballongene fløy rundt i rommet. Dermed var det ikke mer skummelt enn at Teodor snart vil tilbake. – Ja, jeg vil se mer teater en annen dag.

TEODOR VARHAUG SKAUGE

NÆR OPPLEVELSE

MAREN QUARSTEIN OG TOBIAS KINN

STYRKER SAMHOLDET

135 år etter at Henrik Ibsen skrev «En folkefiende», får dagens ungdommer oppleve teaterstykket midt i skoletiden. – Det var veldig vittig innimellom, og vi lo mye selv om det handlet om seriøse dilemmaer. Det er jo et gammelt stykke, men jeg likte det veldig godt, sier 15 år gamle Maren Quarstein. Hun og klassekompis Tobias Kinn tar seg tid til en rask prat før bussen skal kjøre dem tilbake til ungdomsskolen i Vennesla. Hele tiende trinn har fått noen timer fri fra den vanlige undervisningen for å se «En folkefiende» i Kilden. – Jeg har gledet meg, og det er jo litt godt med et avbrekk fra den vanlige teorien, innrømmer Tobias. Både han og Maren har vært i Kilden med skolen flere ganger tidligere, Maren har også vært på konsert med venninner her. – Det er fint å være her, og så tror jeg det er bra for samholdet i klassen å gjøre ting utenom den vanlige undervisningen, mener Maren. Selv om ungdommene setter pris på samhold og skolefri, ser de ikke bort fra at stykket har gitt dem litt å tygge på. De har lært mye om Ibsen på skolen, men «En folkefiende» var nytt for dem begge. – Vi har lest og sett «Et dukkehjem», men ikke dette stykket. Det er ganske lærerikt, for man får jo et innblikk i hvordan det var å leve før i tiden, forteller Tobias. – De var mye ute i naturen, og det liker jeg. Men de hadde lite teknologi og ikke internett, så det må ha vært veldig annerledes, sier Maren.

Amalie og Tomine er bare ett og to år, men søstrene ble likevel fanget av det som foregikk. – Det var utrolig moro å se hvordan barna reagerte på teater. Tomine var nok litt for liten til å skjønne noe særlig, men både hun og Amalie ble tydelig fanget av det som skjedde. Det er jo en mye nærere opplevelse enn for eksempel tv, sier Hege Christine Lindland. Hun og døtrene ble invitert av jentenes bonusbestemor til forestillingen i Kilden denne lørdagsformiddagen. Det er første gang barna ser teater. – Vi har gledet oss veldig, og jeg er glad hun inviterte oss, for det er ikke sikkert jeg hadde kommet på å gå hvis ikke. Men vi kommer garantert igjen. Hege Christine skryter av at det legges til rette for at også de aller minste kan få tilpassede kulturopplevelser. – Det er rett og slett fantastisk at dette tilbudet finnes. Og så blir det jo bare opp til oss foreldre å bruke det. Hun mener det er viktig å gi barna kulturopplevelser fra de er små. – Når barna blir vant til teater er nok sjansen større for at de blir glad i det. Og det var tydelig at både Amalie og Tomine syntes det var spennende. Sikkert fordi det var nytt og uvant, men også fordi det var mye fint å se på med alle fargene, bevegelse og ballongene.

HEGE CHRISTINE, AMALIE OG TOMINE LINDLAND

TEKST KARI BYKLUM FOTO BØRRE ESKEDAHL


32

NYTTÅRSKONSERT MED INGRID BJØRNOV 6.–9. JANUAR 7. JANUAR I ARENDAL KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER Konsertsalen

“Å VÆRE I SAMME ROM SOM ET HELT ORKESTER, MED FYSISK NÆRVÆR AV DE SOM LEVERER MUSIKKEN, KAN IKKE SAMMENLIKNES MED NOE ANNET. PÅ JORD.

KLASSISK BJØRNOV


33 Hele Norges musikkvirtuos, entertainer og hverdagsnevrotiker, Ingrid Bjørnov (52), skal være konferansier for den tradisjonsrike nyttårskonserten i Kristiansand, i symbiotisk partrav med sjefdirigent Giordano Bellincampi og hele Kristiansand Symfoniorkester. Programmet blir variert og garantert iørefallende, og Bjørnov skal binde det hele sammen fra pianokrakken. – Én ting er sikkert. Den som står på scenen her i januar, med absolutt minst kunnskap om orkestermusikk, det er meg. Skjerfet er nesten ikke viklet av før hun er i gang ved kafébordet på Kafé Kast Loss, der hun nyter en solrik utsikt mot byfjorden. Hun er kommet for å snakke om nyttår, klassiske krumspring og det som ellers måtte dukke opp, og Bjørnov er påslått. – Jeg kommer til å snakke om begynnelser. Fordi det ligger mitt hjerte nær og fordi vi begynner på et nytt år. Akkompagnert av knakelydene fra en ny almanakk. Resten av repertoaret er, for alle som kjenner Ingrid godt, under konstant bearbeidelse helt fram til publikum slipper inn i salen. Det er deilig, kreativt kaos helt til siste allsangstrofe. Hun skulle ikke trenge noen lang introduksjon. Men likevel: Bjørnov slo gjennom i 1980 som den ene halvdelen av duoen Dollie, senere Dollie de Luxe, med Benedicte Adrian, og innkasserte Spellemannsprisen samme år for debutalbumet. Ingrid har underholdt hele Norge i en mannsalder, de siste årene med sine stadig utsolgte soloshow, skråbetraktninger om livet både på radio, som kapellmester, konferansier og programleder. Hun har skrevet bøker. Flyttet på bondelandet med mann og katt. Hun er blitt kvitt milliongjelden etter at musikalen «Which Witch» i 1992 ble tatt av plakaten i London katastrofalt tidlig. – Ja, du verden. Det ble en dyr musikal. Men selv årene med tvangstrekk og pengetrøbbel kan ikke viske ut opplevelsen av å dirigere egen musikal i London West End. Gjenkjennelse I Dollie de Luxe hadde hun rollen som sidekick. Så ble Ingrid med ett soloartist. – Jeg satt der med 300 i puls og lilla brystkasse. Men det gikk da på et vis, og nå har jeg blitt vant til min nye rolle. I løpet av førtiårene lærte jeg å bruke meg selv på en annen måte. Det var vel noe med dette å bli 40-50 og plutselig ha lyst på et småbruk. I det øyeblikket jeg forsto at jeg kunne ha flatt hår og snakke med vanlig stemme, ble hverdagslivet en utømmelig kilde til idéer. – Lenge trodde jeg at man måtte forstille seg for å snakke til publikum. Som artist leter du nok etter hvordan du kan være spesiell. Men i NRK Herreavdelingen leter man etter det som andre kan kjenne seg igjen i. Kleine ting. Teite ting. – Hvor ofte jeg føler meg teit? Fra jeg står opp til jeg legger meg. Jeg gjør det hele tiden. Velger feil sete på toget, rygger på den eneste lyktestolpen i mils omkrets. Den teitheten må luftes, og 16 år med radio har lært meg dette. Hun trenger ikke å rote langt bak i hukommelsen for å fortelle om den ferskeste blunderen. – Det var her om dagen. Jeg hadde kjøpt en

sånn bilderamme, og sto og trakk ut de små, svarte klemmene bak. Med tang. Jeg trodde de var en del av emballasjen. Høyt kaosnivå. Alltid hatt. Mye stress, særlig i forbindelse med premiere og sånt. Men kaoset som har preget henne har hun nå fått profesjonell hjelp til å strukturere. – Jeg har gått til Finn Aaamodt, som er olympiatopp-coach, en stund nå. Jobbet med faktorenes orden, «kaoskontroll og energilekkasje,» som han kaller det. Du mister faktisk ikke kreativiteten selv om du planlegger bedre. Jeg blånektet for eksempel å høre eller snakke om antrekket til premierekvelden før forestillingen var ferdigskrevet. Og jeg er jo ikke ferdig før teppet går opp. Upraktisk. Ambassadør Hun vil gjerne være en musikalsk brobygger for alle som ennå har til gode å innfinne seg i et konserthus med symfoniorkester på podiet. Mange stifter nok bekjentskap med klassiske verk fra rulleteksten på filmer og fra reklame. – Du tror det handler om bildekk og så viser det seg å være Mozart. Der er jeg et lavterskeltilbud, sier Bjørnov, og forsvarer førstegangsopplevelsen. – Men altså, jeg kan nok selv telle på to hender de gangene jeg har spilt med orkester. Jeg snek meg jo også inn i et kor, bare for å stå og synge og grine og lese noter. Bare for å være inni det. Opplevelsen av det. Klassisk musikk spilt av store symfoniorkestre slår fortsatt an. Selv i 2016. Bjørnov tror hun vet hvorfor. – Musikken tar over der du ikke finner ord. En levende tone i et rom fylt av musikere, et fysisk nærvær av dem som leverer musikken, det kan ikke sammenliknes med noe. På jord. – For det er jo pianist jeg egentlig er, selv om teknikken har vært litt sviktende. Jeg har levd med et pianospill preget av tjuvtriks og en nokså svak venstrehånd. Særlig gjennom årene i Dollie / Dollie de Luxe. De siste par årene har hun derfor begynt å ta pianotimer igjen, hos professor Jens Harald Bratlie ved Norges musikkhøgskole. – Vi begynte med helt elementære ting som sittestilling, skuldrene, tyngdekraften. Jeg har jo ikke hatt pianistisk ettersyn på 20 år. Hun beskriver hvordan det var å være elev igjen. – Jeg var tårevåt av lykke da jeg gikk derfra første gang. Hvis jeg skal forsøke å nærme meg hva jeg egentlig er, så er som sagt pianist det nærmeste jeg kommer en betegnelse. Det er jo mitt hovedvirke, sier hun. At hun er en musikalsk begavelse er vanskelig å bestride. Men hvor kommer den verbale slagferdigheten fra? – Jeg tror nok jeg skal gi min far en hilsen i den sammenheng. Han var ordmann og snakket røverspråket baklengs og laget gåter. Han burde jo vært musiker, spilte både fiolin, klarinett og gitar. Han var virtuosen, og min mor var pedagogen. Jeg kommer fra en ordlekende tøysefamilie. Dessuten er pianoet et godt sted å observere fra, sier hun. Bjørnov kan avsløre noe av repertoaret under nyttårskonsertene i Kilden. – Altså. Jeg skal for første gang få gurgle sammen med et helt orkester, sier hun entusiastisk.

Det blir altså «O mio babbino caro» med en gurglende Oppsal-jente, strykere, blåsere og pauke. – Så håper jeg jo på symfonisk allsang. Jeg ser jo med store øyne på «Last Night of the Proms». Hun er veldig glad i å bryte opp ting, bruke noen strofer fra Schubert, noe fra ABBA. Hun har spilt Grieg baklengs. – Baklengs blir det nok også i løpet av konsertkvelden, det er jo et pågående forskningsprosjekt for meg. Jeg merker etter fire soloshow nå at det er tilbakevendende temaer i stoffet mitt. Livet som klassisk avhopper, hvordan hjernen lagrer musikk, trangen til å få pop til å låte klassisk og omvendt. Noe henter jeg fra tidligere forestillinger, noe er nytt, og noe bygger jeg om for å tilpasse det til KSO, sier hun. – Jeg har en viss ærbødighet for at jeg går inn i noe som er blitt en sterk tradisjon på Sørlandet. Enten det er ydmykhet som er drivkraften eller det vi mistenker er profesjonalitet til fingerspissene; hun har i høst lagt ned betydelig innsats for å bli kjent med sjefdirigent Bellincampi og flere medlemmer av orkesteret. Eller kryssforhørt dem, som Ingrid selv sier. – Jeg begynte tidlig å snoke litt. Jeg er veldig opptatt av orkesterets indre liv; arbeidsrutiner, ulike personligheter. Hvor mye jeg klarer å få ut avhenger jo av dette. Kjemien med orkesteret, forteller hun, og understreker poengene med ettertenksomme nikk. Hvor morsom tør hun å være fra scenen i Kristiansand? – Jeg har med hånden på hjertet aldri endret repertoaret mitt for Sørlandet. Og her har jeg alltid blitt godt mottatt.

“JEG SKAL FOR FØRSTE GANG FÅ GURGLE SAMMEN MED ET HELT ORKESTER.

TEKST AMUND HESTSVEEN FOTO PRESSE


34 JULEEVANGELIET SPILLES 18.–19. DESEMBER KONSERTFORESTILLING KILDEN DIALOG Konsertsalen

JULEEVANGELIET Brevet som ble en juleforestilling.


35

“DE VIRKELIGSTE OG DE VAKRESTE TINGENE I VERDEN ER USYNLIGE. En kald desemberdag i 1897 i New York, spør en åtte år gammel jente faren sin om julenissen finnes. – Skriv og spør redaktøren i The Sun, svarer faren. – Det du leser i avisen, kan du stole på. 118 år senere er brevet lille Virginia skrev utgangspunkt for Kildens egen juleforestilling. Svaret Virginia fikk av avisens redaktør var nemlig så vakkert at generasjon etter generasjon har brakt det videre til sine barn. Mannen som svarte på Virginias enkle spørsmål var tidligere krigskorrespondent. Om krigen hadde lært ham noe var det at håpet og troen på det gode er noe man aldri skal ta fra noen. Virginias venner påsto at Julenissen ikke fantes. Redaktøren i The Sun gav et helt annet svar: – Virginia, vennene dine tar feil. De tror ikke annet enn det de kan se. De tror at det eneste som finnes er ting deres egne små hjerner kan forstå. Alle hjerner, Virginia, enten de tilhører voksne eller barn, er små. I dette store universet, er ikke mennesket mer enn et lite insekt – en liten maur som ikke har noen som helst mulighet til å se eller fatte all verdens visdom og sannhet. Jo, Virginia, Julenissen finnes. Han finnes

like sikkert som kjærlighet, generøsitet og trofasthet finnes. Ting som er usynlige, og som likevel er det mest verdifulle vi mennesker har. Hvor kjedelig ville ikke verden vært om Julenissen ikke fantes? Det ville vært som om det ikke skulle finnes noen Virginia. Det ville ikke finnes noen barnlig tro. Ingen poesi. Ikke noe indre lys som kunne gjøre livet levelig. De virkeligste og de vakreste tingene i verden er usynlige. Du kan sette en vakt ved hver eneste pipe i hele verden. Om de ikke ser nissen, hva så? Hva beviser det? Kjenn etter, Virginia. Du vet sannheten i hjertet ditt. Julenissen finnes så lenge du tror på ham – slik alle gode ting i mennesket finnes så lenge noen tror. Finn hvilepuls – Forestillingen vår skal gi travle småbarnsfamilier en mulighet til å senke skuldrene og finne hvilepuls midt i julerushet, sier teatersjef Birgit Amalie Nilssen. – Hele Kristiansand Symfoniorkester sitter på scenen. Å høre våre kjæreste julesanger i full symfoni er en vanvittig vakker opplevelse i seg selv, men i en familieforestilling må vi by på mer. Som mor til to gutter med maur i

rumpa, vet jeg at mange barn trenger visuelle knagger å feste musikken på. Med seg på scenen har KSO derfor skuespillere fra Agder Teater, flere av Sharrons dansestudios aller dyktigste elever, Kristiansand Kammer- og Operakor og Kildens eget kor, Sølvstrupene. – Juleevangeliet er blitt en tradisjonsrik Kilden Dialog-forestilling, der aldersspennet mellom de yngste og de eldste deltakerne er på over 60 år, sier Marie Teresie Sørensen, leder for Kildens samfunnsrettede satsing, Kilden Dialog. – Alle jobber hardt sammen for å gi publikum den ultimate julestemningen, og det oppleves som meningsfullt, tror jeg. Petter Hangeland, som er medlem i koret Sølvstrupene, er enig: – Det er fint å være med og skape noe i krysningspunktet mellom profesjonelle og amatører, mellom barn og voksne, og godt voksne, der drama, musikk og dans smelter sammen til en forestilling som er vakker og som berører.

TEKST KILDEN FOTO REIDAR KOLLSTAD, GABRIELLA SOUZA DE MELO


36 SPILLES HØST 2015–VÅR 2016 AGDER TEATER Turné i Den kulturelle skolesekken

GUTTA I TREHUSET Det er en kunst å skulle holde en hel barneskoleklasse i ånde i 45 minutter. Hvordan går det når man står foran samtlige syv klassetrinn?

Ved en av norskekystens endestasjoner, Borhaug ved Lista fyr, sliter høststormene i tak og vegger. Dette er bare et av mange hundre små steder som Lars Emil Nielsen, Steffen Mulder og Ann Ingrid Fuglestveit-Mortensen besøker denne sesongen. Skuespillerne fra Agder Teater er i full sving backstage i gymsalen på Borhaug skole, og går gjennom åpningsscenen. Et imponerende oppbud av rekvisitter skal anvendes den neste skoletimen; Indianerhodepryd og lekebue, en skremmende hai, formet som en kjempesaks, en diger tøyelefant, romdrakter – og en marshmallowskanon. For å nevne noen av rekvisittene. Stolene er satt ut, elevene venter spent i foajéen mens lyd- og lysfolk gjør de siste forberedelsene. En scenerigg fyller halvparten av salen, kulissene gløder i skinnet fra fjernstyrte lyskastere. – Det er annerledes å være på skoleturné, forklarer Lars Emil. Han og Steffen spiller rollene som Andy og Terry, to gutter som bor i en trehytte med 52 etasjer. Stykket de er på turné med skal spilles på barneskoler fram til midten av mai, og er en teaterversjon av de populære bøkene skrevet av Andy Griffiths. – Når vi gjør forestillingen i Kilden er som regel barna der med foreldrene sine, og kan spørre dem om ord og uttrykk vi bruker underveis. Her er det bare oss og ungene, og det blir enda mer intenst, vi blir nok ekstra


37

skjerpet og bevisste på å skape symbiosen mellom oss og publikum. En trampoline står klar på kanten av scenen, lærerne beklager at de ikke har klart å blende av gymsalen helt, og lyset fra de grå skyene som truer kysten med regn vanskeliggjør kanskje sceneillusjonen der Andy og Terry svever i vektløs tilstand – på baksiden av månen. Det diskuteres livlig med inspisient og lystekniker. Utfordringene ved å sette opp forestillinger under ikke alltid optimale forhold er åpenbare. Men de har løst det. Så ringer skoleklokka. Det er forestilling. Elevene flommer inn, stemningen er ladet, og spenningen står helt opp til klatretauene i taket. Lærerne ved Borhaug skole er proffe. En klappelek får alle barna til å konsentrere seg maksimalt. Så braker det løs. Andy og Terry, alias Lars Emil og Steffen, har satt entusiasmen på fullt volum, de klatrer seg gjennom etasje etter etasje med fantastiske scenarier, og Ann Ingrid gestalter den sinnssyke professor Stupido, som både finner opp og bortfinner. Alt eksploderer og guttene går seg vill, professoren bortfinner til slutt seg selv, og det er ingen hvileskjær. Pyroteknikken sitter som den skal. Førsteklassingene sitter også, som klistret, de tøffeste gutta i sjuende beholder tyggisen i samme stilling mellom jekslene fra første til førtifemte minutt. Det er suksess. Vi møter

aktørene bak sceneteppet mens de puster ut. Det er heseblesende, dramatisk og til tider litt skummelt. Og fryktelig, fryktelig moro. Det er ingen moral i dette stykket, har en anmelder trukket fram. – Skal det alltid måtte være det, da? sier skuespillerne, drar av seg romdraktene og tar en runde på trampolinen med elevene mens de kaster konfetti i lufta. Opplevelsen av en forrykende forestilling har skapt sukkerrush i unge barnesinn. Det tør være kjent at barn er verdens mest kresne publikum. Sjuendeklassingene Christian Rinde, Helene Pedersen, Elisabeth Olsen Bulæg og Joakim Pedersen har fått komme «backstage». Her får de testet romdraktene og skravle med skuespillerne. På fryden de legger for dagen er det lett å skjønne at dette må ha vært en kremforestilling. – Vi har hatt besøk av flere teatergrupper og sett en del show, sier Christian (12), som også har lest alle bøkene. – Men dette er det kuleste jeg har sett. – Hvis du kunne ta med deg én rekvisitt hjem, hva ville du valgt? spør klassevenninnene. – Marshmallowskanonen. Uten tvil.

ELEVER FRA BORHAUG SKOLE.

ALT EKSPLODERER , DET ER INGEN HVILESKJÆR.

TEKST AMUND HESTSVEEN FOTO KJARTAN BJELLAND, AMUND HESTSVEEN, KILDEN


38 SPILLES 2. MARS – 8. APRIL AGDER TEATER Intimscenen

I mars står skuespiller Ingrid Klem (23) fra Kristiansand på scenen i Kilden. Helt alene.

KJÆRLIGHETSBREV TIL KOLLEKTIVTRANSPORTEN


39 HISTORIEN KRETSER OMKRING HOVEDPERSONEN MARGARET, SOM BESTREBER SEG PÅ Å FÅ TAK I ALLE SJÅFØRER OG KONDUKTØRER SOM HAR BIDRATT TIL Å FØRE HENNE SAMMEN MED HENNES STORE KJÆRLIGHET. MARGARET SPILLES AV INGRID KLEM.

Som 15-åring hadde hun hovedrollen som Sonja i Agder Teaters oppsetning av «Reisen til Julestjernen» (2007), og ifølge henne selv var det her hun for alvor kjente at det var skuespiller hun ville være. Ni år senere er hun skuespillerutdannet i London og på audition i Kilden. En rolle skal besettes for en sørlandsk bearbeidelse av Molly Taylors kritikerroste «Kjærlighetsbrev til kollektivtransporten». I salen sitter teatersjef Birgit Amalie Nilssen og Laura Brøvig Vallenes, som skal ha regien, spent. Ingrid kommer sprudlende inn i en ellers tom intimsal med lave skuldre, forberedt til fingerspissene. Teatersjef og regissør er imponert over det de ser, og etter en selvvalgt monolog der Ingrid klemmer til og overbeviser teknisk, etterfulgt av leken improvisasjon med et bussdekk som eneste rekvisitt, tar det ikke lang tid før de bestemmer seg. Dagen etter får Ingrid epost. Hun har fått rollen. – Det er kjempegøy, nå ble jeg glad, sier Klem. For betalte oppdrag er ingen selvfølgelighet for en skuespiller. I juni 2015 tok hun bachelorgrad som skuespiller, etter fire år ved East 15 Acting School utenfor London. – Under utdannelsen ble vi stadig minnet på én ting: «Hvis dere vil tjene penger, så slutt nå.» Hvis teater ikke er en altoppslukende lidenskap, holder du ikke lenge i bransjen. Hun er entusiastisk når hun forteller om den grundige klassiske, men også lekne og kreative undervisningsmodellen East 15 er kjent for. – Timene foregikk overalt, også utendørs. Når du må fremføre Shakespeare eller Brecht på en åpen slette får stemmebåndene kjørt seg, sier hun. Stykket hun nå skal øve inn er en monolog, noe som innebærer at Ingrid er alene på scenen i en time. – Dette er det skumleste jeg har gjort til nå. Jeg skal lese gjennom manus flere ganger, så skal jeg begynne å brekke det ned, se på motivasjon, modellere fram de tre karakterene i historien. Historien kretser omkring hovedpersonen Margaret, som i ettertid bestreber seg på å få tak i alle sjåfører og konduktører som har bidratt til å føre henne sammen med hennes store kjærlighet. Selv om forholdet nå har tatt slutt er det en opplevelse hun aldri ville vært foruten. Det skal imidlertid vise seg vanskeligere enn antatt å nå frem med brevene til kollektivtransportens trofaste tjenere. – Samfunnet vårt har bedre kanaler for å formidle kritikk enn takknemlighet. Det er tankevekkende, sier Klem.

I SALEN SITTER TEATERSJEF BIRGIT AMALIE NILSSEN OG REGISSØR LAURA CHRISTINA BRØVIG VALLENES OG OVERVÆRER INGRID KLEM SIN AUDITION.

DIREKTØRENS ANBEFALING Jeg har fått spørsmål om hvorfor det er viktig å sette opp dette stykket. «Kjærlighetsbrev til kollektivtransporten» er en upretensiøs tekst. Det er også en veldig god tekst. Den er allmenn og tilgjengelig, selv om den antagelig er basert på Molly Taylors personlige erfaringer. Teksten omhandler hennes kjærlighetsliv i en spesifikk periode, men ikke bare hennes. Teksten omhandler like mye kjærlighet i et større perspektiv, gjennom hennes forsøk på å gi et ansikt til de mange vi alle opplever som navn- og ansiktsløse i våre respektive hverdager. Disse som trofast, dag ut og dag inn, gjør det mulig for oss å realisere våre liv – de ansatte i kollektivtransporten. Disse som bringer oss fra sted til sted, og som sjelden eller aldri får annen tilbakemelding enn at det løses billett. Vi er alle så avhengige av dem og tar dem så mye for gitt, at det kanskje må en omfattende transportstreik til for at vi skal skjønne hvilken vital betydning de har. Stykket er en hyllest til disse og til kollektivtransporten – buss, tog, fly og drosjer. Stykket er også en hyllest til kjærligheten – når den lever og når den går i stykker. Molly Taylor er en talentfull ung engelsk skuespiller og forfatter, som har arbeidet mye i Skottland. Hennes arbeid har en ungdommelig friskhet og tilnærming som er besnærende. Det har derfor vært naturlig å gi stykket til to unge lokale talenter – regissør og designer Laura Christina Brøvig Vallesnes og skuespiller Ingrid Klem. Det er ikke sikkert det er et viktig stykke å sette opp, men det er et riktig stykke å sette opp. Arild Strømsvåg

“TO MENNESKER ER FORELSKET. JEG ER IKKE EN AV DE ELSKEDE. Tekstutdrag: Jeg er blitt erstattet, og jeg føler meg svimmel. Jeg kan ikke tro det, jeg er full av sorg, og føler meg så veldig, veldig dum. I min egen kjærlighetshistorie har jeg vært understudy for en annen, og plutselig er min rolle omgjort på en sjokkerende måte, nesten uten forklaring eller sympati. Mitt ansikt er skrapt bort fra bildet og et annet ansikt har erstattet det med kjærlig utført fotoshopping. Over natten er min hjemby blitt et skummelt bakteppe for en gjenopplivet kjærlighetsaffære, som deler ut slag etter slag etter hvert som dramaets tvilsomme sannheter avsløres. To mennesker er forelsket. Jeg er ikke en av de elskede.

TEKST OG FOTO AMUND HESTSVEEN


40

VINN ET KILDENGAVEKORT! DELTA I QUIZ OG VINN GAVEKORT. SVARENE FINNER DU I DETTE MAGASINET. SEND SMS MAGASIN TIL 2242 FOR Å DELTA Den 20. desember trekkes 10 vinnere som hver får et Kildengavekort á 1000 kr.

KILDENS LEVERANDØRER Stolt samarbeidspartner på Kildens IKT-løsninger

Vi bygger Norge med IT www.atea.no

Vi jakter på de beste råvarene. På jordet, under jorden eller på den grønne gren. BAMA.NO

HOTEL NORGE:NO

Stolt samarbeidspartner av Kildens IKT-løsninger ATEA.NO

annonse kilden.indd 1

4/8/2014 10:24:55 AM

op designstudio Industrigata 13, 4632 Kristiansand | Tlf. 38 12 39 00

Leverandør av skilt og trykksaker STOLT LEVERANDØR AV SKILT OG 07MEDIA.NO TRYKKSAKER TIL KILDEN

Leverandør av markedskommunikasjon FUNDAMENTET.NO

Leverandør av merkevaredesign OPDESIGN.NO


Jacob Buchard

GUMPEN GRUPPEN Leverandør av fornøyde bileiere siden 1936 Begeistret sponsor av Kilden siden 2012


42 SAMARBEIDSPARTNERE

GIR KULTURTILBUD TIL SINE ANSATTE ØNSKER Å BIDRA TIL VEKST OG UTVIKLING I LANDSDELEN

Elkem har i mange år sponset bedriftsidrett, trening i arbeidstid og på fritid. Vi ønsker også å gi et kulturtilbud til våre flotte ansatte. Derfor sponser vi Kilden. Kilden har et stort allsidig tilbud, der alle kan finne noe de har lyst til å se eller høre. Elkems sponsing gir ansatte muligheten til å kjøpe billetter tidlig, være med på førpremierer og ikke minst har vi hele forestillinger som alle ansatte får mulighet til å delta på. UNNI VALAND WILHELMSEN, HR-MANAGER

Sparebanken Sør støtter Kilden fordi vi ønsker å bidra til vekst og utvikling i landsdelen. Et rikt og kompetent kulturliv gjør at det oppleves attraktivt å bo og leve på Sørlandet. Det skaper igjen muligheter for vekst og utvikling i næringslivet. TROND SKJÆVELAND, MARKEDSSJEF

VI BRUKER KILDEN AKTIVT BÅDE MOT ANSATTE OG KUNDER Gumpen gruppen er stolt partner av Kilden. Vi bruker Kilden aktivt både mot ansatte og mot kunder, og arrangerer hvert år en stor konsert sammen med Strømmestiftelsen, der inntektene av billettsalget går til Strømmestiftelsen. Gumpen gruppen ønsker å bidra til at kulturlivet i byen har en storstue som er vår flotte by verdig. TERJE JOCHUMSEN, DRIFTSSJEF

CULTIVA BIDRAR TIL Å REALISERE KILDEN DIALOG


Hvorfor i all verden er Fædrelandsvennen generalsponsor for Kilden? Fordi Kilden får folk til å le – og gråte. Fordi Kilden engasjerer oss som bor i regionen. Fordi Kilden gir oss det vakre – og det mørke. Fordi Kilden forteller om livet slik det er og slik vi ønsker det skal være. Akkurat det samme prøver vi på. Derfor sponser vi Kilden.

Stolt generalsponsor av Kilden Teater- og Konserthus


44 PROGRAM

LØRDAGSKILDEN FOR BARN Det er viktig for Kilden å ha et fast lørdagstilbud for vårt yngste publikum. Repertoaret for kommende sesong vil inneholde både Kildens egne produksjoner og innkjøpte forestillinger. Programmet varierer fra spennende minikonsert med Kristiansand Symfoniorkester, eventyrfortelling, teaterklassikere fra barnelitteraturen samt nyprodusert teater og konserter. Du kan lese mer om programmet på kilden.com.

TA MED DEG BARNA, BARNEBARNA, NABOBARNA, TANTEBARNA ELLER ANDRE SMÅ VENNER TIL GODE KULTUROPPLEVELSER FOR DE MINSTE. Se etter kanin-symbolet i programmet. Alle forestillingene koster kun kr. 50,med unntak av «Doktor Proktors Prompepulver» og «Juleevangeliet». Lørdagskilden er støttet av:

SENIORKILDEN Kilden har siden åpningen i januar 2012 hatt stor suksess med sin programserie SeniorKilden. Hver tirsdag formiddag i sesongen byr vi på et rikholdig repertoar, både fra egne produksjoner og fra aktører utenfra, som for eksempel teaterforestillinger, små og store konserter, foredrag, film, boklanseringer, allsang og mye mer. Har du formiddagsfri, enten du definerer deg som senior eller ikke, kom til Kilden, tilbring en time sammen med oss, – og la deg berøre og begeistre. Følg med på kilden.com, der vil vi skrive litt om hver enkelt tirsdag og hva vi kan by på. Avslutt gjerne med et besøk i vår hyggelige Kafè Kast Loss. Velkommen.

OM DU DEFINERER DEG SOM SENIOR ELLER IKKE, KOM TIL KILDEN, TILBRING EN TIME SAMMEN MED OSS, – OG LA DEG BERØRE OG BEGEISTRE.


PROGRAM 45

18.11–19.12 DOKTOR PROKTORS PROMPEPULVER

NOV

18.11–19.12 TEATER/AGDER TEATER DOKTOR PROKTORS PROMPEPULVER Når Doktor Proktor, Lise og Bulle flytter inn i Teater- og Operasalen på Kilden, er det klart for fartsfylt teater for hele familien. Ikke gå glipp av Agder Teaters storsatsing om ekte prompepulver, ville eksperimenter og varme vennskap. Se omtale side 18.

19.–20.11 KONSERT/TERJE FORMOE TIMEGLASS Velkommen til en kveld der du får møte den nære, personlige og for mange, den mer ukjente siden av Terje Formoe.

27.11 OG 1.12 KONSERT/STAGEWAY TALENT AS SISSELS JUL Sissel kommer selvsagt tilbake til Kristiansand og Kilden. Årets juleturne i Norge og Sverige viderefører, i ny form, det personlige ved tidligere års suksesser.

24.11 KONSERT/STAGEWAY TALENT AS MELODY GARDOT Melody Gardot er omtrent så magisk som navnet hennes tilsier. Dama ser ut som en million dollar i 1958, og hun låter som halvannen million. Minst, skrev Stavanger Aftenblad under overskriften «Perfekt!» og ga terningkast 6.

26.11 KONSERT/NORBAKKEN OG ANDRESEN AKK MON MIN VEI En musikalsk og malerisk reise med folketoner fra Nordmøre: En musiker og en billedkunstner, Hilde Norbakken og Arild Andresen, begge fra Nordvestlandet, begge bosatt på Sørlandet, sammenfatter i dette prosjektet sin tolking av folketoner fra Nordmøre.

28.11 LØRDAGSKILDEN BALDRIAN OG MUSA DUKKETEATER KAKEMANN OG DUKKEMANN Kakemenn er viktige for Baldrian og Musa like før jul. Kakemenn kan komme fra så mange slags plasser – og sannelig kan de forsvinne på de utroligste steder. Bakeren vil i alle fall ha sine kakemenn for seg selv. Baking er ingen enkel sak, og når ting begynner å gå galt, får det følger også for andre juleforberedelser. Fra 3 år.

28.11 KONSERT/ KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER KAMMERKONSERT I DOMKIRKEN Mozart Fiolinsonate i b-dur Brahms’ Fiolinsonate i d-moll.

28.11 KONSERT/VAMP BOOKING VAMP

24.11 KONSERT/SENIORKILDEN ESPENS FAVORITTER Velkommen til en hyggelig formiddag der Espen Grjotheim fremfører sine favorittlåter. Med seg på tangenter har han Ingolv Haaland.

26.11 KONSERT/ KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER FIRE RUSSISKE MESTERE Dirigent: Tobias Ringborg Solist: Vadym Kholodenko, piano Tsjaikovskij: Romeo og Julie Sjostakovitsj: Pianokonsert nr 2 Prokofiev: Pianokonsert nr. 1 Borodin: Symfoni nr. 2 Glødende romantikk og spenstig pianovirtuoseri!

Etter sin siste eventyrlige suksess med «liten fuggel» tok bandet et drøyt friår fra scenen. Nå er hvilen over, og bandet kan friste med nye konsertopplevelser igjen.


46 PROGRAM 18.11–19.12 TEATER/AGDER TEATER DOKTOR PROKTORS PROMPEPULVER Når Doktor Proktor, Lise og Bulle flytter inn i Teater- og Operasalen på Kilden, er det klart for fartsfylt teater for hele familien. Ikke gå glipp av Agder Teaters storsatsing om ekte prompepulver, ville eksperimenter og varme vennskap. Se omtale side 18.

1.12 FILMVISNING/SENIORKILDEN STREIFTOG I SVUNNE ÅR Bli med på en reise med kamera fra 1931 til 1981 sammen med blant andre den kjente fotografen Anders Wilse, som tar oss tilbake til begynnelsen av 1930-tallet blant bunadskledde setesdøler og på besøk på Nørholm hos Knut Hamsun

5.12 KONSERT/THE SHOW MUST GO ON CHRISTMAS SPECTACULAR

3.12 STAND-UP/KILDEN KULTURDRIFT EGO NILS-INGAR AADNE Nilsi er endelig klar med sin første helaftens stand-up forestilling. Nils-Ingar Aadne har brukt sitt morsomme og observante skråblikk for å lage showet EGO, der han tar for seg hvor bra vi egentlig har det her på berget.

Dette er juleversjon av Åge Sten Nilsens fantastiske tolkninger av Queenklassikere. Nå tar Åge Steen Nilsen showet for første gang til Sørlandet. Med seg har han Benedicte Adrian – kjent fra duoen Dollie de Luxe, som blant annet ga oss «Which Witch».

8.12 KONSERT/SENIORKILDEN FRA JULESANGENES PERLESKRIN Asbjørn Arntsen med lærere og musikkstudenter fra UIA.

Gjennom to tiår har julen for mange vært uløselig knyttet til lyden av denne legendariske sammensetningen av stemmer, under ledelse av dirigent Tore W. Aas. Konsertene formidler Oslo Gospel Choir unike sound og den varme og nære julestemningen som har blitt et varemerke for koret.

Den herlige gjengen fra MGPjr fortsetter tradisjonen med å besøke Kristiansand og Kilden også i år.

4.12 KONSERT/KILDEN KULTURDRIFT CAROLA – MIN BÄSTA JUL Populære Carola er tilbake på scenen og kommer til Kilden med julens toner og ord. Nå tar hun fram julestemningen for å gi sørlendingene en tradisjonell julekonsert i en intim setting i Kilden.

Dirigent: Tõnu Kaljuste Solister: Sara Wegener, Helen Lepalaan, Niklas Enquist og Ashley Riches. Kristiansand Domkor og Frikirkes Kammerkor. Ikonisk verk fra barokken om Kristi fødsel, lidelse og død.

Like til Betlehem – Kristiansands og Asbjørn Arntsens julemusikal. Musikalen feirer sitt jubileum med en konsertversjon.

9.12 KONSERT/BERGEN BOOKING OSLO GOSPEL CHOIR

2.12 KONSERT/CADO BOOKING MGPjr JULETURNE 2015

3.12 KONSERT/ KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER HÄNDELS MESSIAS

12.12 KONSERT/STIFTELSEN LIKE TIL BETLEHEM LIKE TIL BETLEHEM – 30 ÅRS JUBILEUMSKONSERT

5.12 LØRDAGSKILDEN BALDRIAN OG MUSA DUKKETEATER KAKEMANN OG DUKKEMANN Kakemenn er viktig for Baldrian og Musa like før jul. Kakemenn kan komme fra så mange slags plasser – og sannelig kan de forsvinne på de utroligste steder. Bakeren vil i alle fall ha sine kakemenn for seg selv. Baking er ingen enkel sak, og når ting begynner å gå galt, får det følger også for andre juleforberedelser. Fra 3 år.

10.12 KONSERT/NORDC MOMENTS CHRISTMAS WITH NORDIC TENORS Med sine unike stemmer skaper de tre tenorer en førjulsstund utenom det vanlige.

18.–19.12 KONSERTFORESTILLING/ KILDEN DIALOG JULEEVANGELIET Kilden viser igjen sin forestilling om Juleevangeliet. Hva handler julen egentlig om? Finnes julenissen? Finnes Jesus? I forestillingen om Juleevangeliet følger vi Victorias søken etter svar i ventetiden. Med vakker musikk presentert av Kristiansand Symfoniorkester, dirigent Lars Thomas Holm og Isa Gericke, får vi se julens budskap gjennom et barns øyne. Se omtale side 34.

10.12 KONSERT/HOGDE PODGE BILLY STRAYHORN 100 ÅR Hodge Podge er et komprimert storband på ni musikere som spiller musikk komponert av Duke Ellington og hans medmusikanter; Jonny Hodges, Juan Tizol og Billy Strayhorn.

DES


PROGRAM 47

JAN

21.1–27.2

14. 1 KONSERT/ KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER DOBBEL PIANOKONSERT Dirigent: Ingar Bergby Solister: Ellen Ugelvik og Andreas UIvo, Piano Therese Birkelund Ulvo: Dobbelkonsert for to Piano Sjostakovitsj: Symfoni nr. 10 Spennende urfremføring og følelsesladet episk symfoni!

6.–9. 1 KONSERT/ KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER NYTTÅRSKONSERT MED INGRID BJØRNOV

Konsertversjon av Bertholt Brechts «Baal» med Guri Pausen, Anita Nilsen, Øyvind Berg og Thorbjørn Aasen.

Lindenes Trekkspillklubb er tilbake i Kilden med et nytt show. Spilleglede og humør settes i første rekke når Lindesnes Trekkspillklubb holder konsert.

Dirigent: Tobias Ringborg Weber: Ouverture til Freischütz (Jegerbruden) R. Strauss: Metamorphosen W.A. Mozart: Symfoni nr. 39

Musikk av J. Strauss, Grieg, Verdi, Rossini m.m. Se omtale side 32.

Denne januarformiddagen skal de unge klassiske sangstudentene fra UiA dykke ned i sangarkivene og hente opp igjen noen frodige og fargerike melodibuketter med mange fasetter. Sanger fra heim og kirke, svisker fra Ønskekonserten, skolesanger, evergreens fra inn- og utland, en og annen allsang, ei sørlandsvise og ei revyvise kanskje, et par duetter, muligens en Vera Lynn-låt og et og annet opera- og operettesitat. I spissen er sanglærere Randi BjergeSköld og Birte Myhrstad samt Asbjørn Arntsen, som tar hånd om klaverovergangene.

23. 1 KONSERT/ LINDESNES TREKKSPILLKLUBB

21. 1 KONSERT/ KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER MOZART#39

Dirigent: Giordano Bellincampi Solist og konferansier: Ingrid Bjørnov

12.1 KONSERT/SENIORKILDEN KOSTELIGE SANGPERLER FRA ÅRENE SOM GIKK

19. 1 KONSERT/SENIORKILDEN BAALS KVINNER

Genial wienerklassisisme og bittersøt senromantikk.

16. 1 LØRDAGSKILDEN BALDRIAN OG MUSA DUKKETEATER SKRINET MED DET RARE I I denne forestillingen skal Baldrian og musa selv lage dukketeater. Det blir så skummelt at de selv blir redde. Men hvordan det ender kan du selv komme å se... Fra 3 år.

16. 1 KONSERT/ KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER KAMMERKONSERT I KILDEN Nye oppdagelser mellom horn og slagverk: George Crumb: «An Idyll for the Misbegotten» James Ledger: «Swamp Music».

26.1 FOREDRAG/SENIORKILDEN LUDVIG ADOLF LØMSLAND, FØRST OG FREMST SMAAFOLKETS VENN» Reidar Mosland presenterer boken om Ludvig Adolf Lømsland.

20.1–27. 2 TEATER/AGDER TEATER KUNST Komedien «Kunst» har spilt for fulle hus verden over i 20 år. I Agder Teaters versjon er det Espen Grjotheim, Thomas Jørstad Pettersen og Sondre Krogtoft Larsen som bekler rollene. Vi kan love at du vil få forlenget livet i møte med disse tre bestekompisene som får livet snudd på hodet av et rådyrt, hvitt maleri. Se omtale side 6.

23.1 LØRDAGKILDEN EN VENN ER EN VENN Laffen og Kikka tar nok en gang ungene med inn i gjenkjennelige hverdagssituasjoner krydret med fantasi, dramatikk, humor og musikk. Denne gangen er det latskap, unnaluring og lojalitet som står i fokus. Fra 3 år.

30. 1 LØRDAGSKILDEN / ÅPEN DAG MED KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER BARNAS MUSIKKDAG Kristiansand Symfoniorkester åpner dørene på vidt gap og inviterer til Barnas Musikkdag i Kilden fra kl. 12:30. Konsert kl. 15. Se omtale side 26.


48 PROGRAM 2.2 SENIORKILDEN /TEATER KUNST med Espen Grjotheim, Thomas Jørstad Pettersen og Sondre Krogtoft Larsen. Se side 6.

NRK, laget av guttene i musikkgruppen Cheezy Keys. Etter å ha spilt land og strand rundt de siste årene har de nå pakket med seg ballettsko, gitarer, vaskemaskiner og hester for å synge og ha det moro på Kilden! Fra 3 år.

9. 2 KONSERT/SENIORKILDEN ÅPEN PRØVE MED KSO

18. 2 KONSERT/ KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER MOZARTS HAFFNERSYMFONI!

23.2 FILMVISNIING/SENIORKILDEN KRISTIANSAND – EN HISTORISK REISE I POSTKORT, DEL 2

Et spennende samarbeidsprosjekt der studenter fra UiA/Kunstfag Klassisk og musikere fra KSO spiller sammen.

En film av Steinar Endresen og Svein Færøvig.

Dirigent: Giordano Bellincampi

4. 2 HUMOR/ HENNING AAREKOL KOFFER SITTE INNE NÅR ALT HÅP ER UTE

4. 2 KONSERT/ KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER EIR INDERHAUG SOMMERKVELD I TENNESSEE

Dirigent: Giordano Bellincampi Debussy: Forspill til en Fauns ettermiddag Respighi: Fontane de Roma Barber: Ouverture til «The School for Scandal» Stravinskij: Suite fra Petrushka Maleriske og tilgjengelige CKEBANDE mesterverkO med KSOs sjefdirigent! T

Dirigent: Rumon Gamba Solist: Eir Inderhaug, sopran Ravel: Le Tombeau de Cuoperin Barber: Knoxville, Summer of 1915 Vaughan Williams: Symfoni nr. 3 Pastoral

11.2 KONSERT/ KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER ORKESTERPRAKT MED BELLINCAMPI

R

Henning tar deg denne kvelden med på en herlig reise der aktuelle tema som energi, humør, depresjonar og dårlige kollegaer går hånd i hånd.

Stemningsfullt og klangskjønt med tema «verden for 100 år siden».

19. 2 KONSERT OG DANS/ K&K PHILHARMONIKER OG K&K BALLETT WIENER JOHANN STRAUSS KONZERT-GALA En praktfull aften med noen av Strauss’enes vakreste melodier på programmet.

20.2 LØRDAGSKILDEN BALDRIAN OG MUSA DUKKETEATER PÅ TUR Forestillingen «På tur» er en rendyrket dukketeaterforestilling hvor det skapes en verden der det umulige blir mulig: naturlovene oppheves og «ingen vet hvilken vei eplene faller». Fantasien er drivkraften, og det hverdagslige blir fantastisk. Stikkord er: overraskelse – humor – spenning. Fra 3 år.

13.2 LØRDAGSKILDEN ROCKEBANDET PLOPP 6. 2 LØRDAGKILDEN SKRIMMEL SKRAMMEL Skrimmel-Skrammel startet som barne-TV-serie på

FEB

Rockebandet Plopp tar barn på alvor, og serverer spreke egen-komponerte rockelåter med tekster tilrettelagt for barn i aldersgruppen 3 til 10 år.

13. 2 KONSERT/ KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER KAMMERKONSERT PÅ SØRLANDETS KUNSTMUSEUM Sperger: Sonate i D-dur for bratsj og bass, kvartett i D-dur for fløyte, bratsj, cello og bass Rossini: Duett for cello og bass Mozart: Kvartett i D-dur for fløyte, fiolin, bratsj og cello.

20.2 KONSERT/STAGEWAY TALENT AS SIVERT HØYEM - LIVE Sivert Høyems nye album Lioness slippes 1. februar 2016. I skrivende stund legges siste hånd på verket i Oslo Klang studio, og ryktene fra innspillingen sier et atmosfærisk, lysere album med organiske instrumenter og totalfravær av synther. Første single ventes i slutten av november. Albumet følger opp «Endless Love» (2014).

25.2 KONSERT/KILDEN KULTURDRIFT MELISSA HORN Endelig kommer Melissa Horn til Kilden. Hele Nordens singer/songwriter favoritt. Melissa Horn er kjent for sine melankolske og personlige kjærlighetssanger.Hun debuterte i 2008 med albumet Långa nätter og fikk sitt store gjennombrudd året etter med Säg ingenting till mig.

27. 2 LØRDAGKILDEN / AGDER TEATER GUTTA I TREHUSET Andy og Terry bor i en trehytte. Men når de sier «trehytte» mener de ikke en hvilken som helst hytte, men et du-tror-det-ikke-før-du-fårse-det stort trehus med 52 etasjer. Her har de haibasseng, bowlingbane, berg- og dalbane, ninjasnegler, sjokoladefoss, brusfontene, marshmellowmaskin og et hemmelig underjordisk laboratorium. Fra 5 år. Se omtale side 36.


PROGRAM 49 1.3 TEATER/SENIORKILDEN KJÆRLIGHETSBREV TIL KOLLEKTIVTRANSPORTEN Generalprøve.

2.3 –8.4 TEATER/AGDER TEATER KJÆRLIGHETSBREV TIL KOLLEKTIVTRANSPORTEN

Mens verden beveger seg i rekordfart, stopper vi helt opp for å takke menneskene som hele livet transporterer oss dit vi skal: Til jobb, venner, familie, kjærester, elskere, viktige og uviktige øyeblikk. Unn deg selv en time uten mobiltelefon og få med deg Agder Teaters neste Norgespremiere i Intimsalen.

5.3 LØRDAGSKILDEN GRETAS DRØM 4 KONTRABASSISTER FRA KRISTIANSAND SYMFONORKESTER Historien om den unge flodhesten Greta, som drømmer om å kunne fly. Til tross for at de andre flodhestene sier at dette er umulig tror både Greta og henns beste venn, frosken Polly at Greta skal kunne fly. De to vennene legger ut på en reise, som forhåpentligvis kan hjelpe Greta å oppfylle hennes største drøm. Fra 3 år.

5.3 KONSERT/KILDEN KULTURDRIFT MN0ZIL BRASS: YES! YES! YES!

3.3 KONSERT/KILDEN KULTURDRIFT WORLD OF MUSIC

8.3 SENIORKILDEN/KONSERT ÅPEN PRØVE MED KSO

Hanne Kroghs ensemble med gullstrupen Helene Bøksle, souldronningen Marianne Antonsen og hennes internasjonale stjernetenorer. Showet «World of Music» er en hyllest til musikken, hvor de største sangene skal synges av de største stemmene, innenfor en ramme av latter, tårer og rare, forunderlige historier.

Dirigent: Giordano Bellincampi

Dirigent: Bjarte Engeset Solister: Elda Aliaj, piano og Tora Røstvik, fløyte Svendsen: Karneval i Paris Reinecke: Fløytekonsert Liszt: Pianokonsert nr. 2 Grieg: Lyrisk suite Virtuose solistverk fremført av store talenter. I tillegg to norske klassikere.

Messiaen: Quatuor pour la Fin Du Temps, for fiolin, klarinett, cello og piano.

12.3 LØRDAGSKILDEN SUPERBANDET OG DEN MAGISKE SANGSKATTEN – 2. EPISODE

MAR

Superbandet kommer tilbake til Kilden med nytt show. Det ligger nye sangskatter i den magiske kisten de har med seg på scenen. Superbandet synger og spiller sanger både barn og voksen kjenner godt. Etter konserten får barna prøve instrumentene. Fra 2 år.

15.3 SENIORKILDEN /KONSERT VILHELM KRAG I ORD OG TONER

Tilbake i Kristiansand med et show du sent vil glemme. De viser nok en gang ukuelig optimisme. De suser avgårde på en ufeilbarlig, uanstrengt og blåsende vei til «blåserhimmelen».

4.3 KONSERT/ KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER UNG KLASSISK

12.3 KONSERT/ KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER KAMMERKONSERT I KRISTIANSAND DOMKIRKE

En formiddag med Vilhelm Krag-Selskapet.

17.3 KONSERT/ KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER HELAFTEN MED PUCCINI Dirigent: Giordano Bellincampi Solister: Danilo Formaggia (ten.) og Audun Iversen (bar.) Sammensatt kor. Puccini: Orkesterverk, operaarier og duetter, samt Messa di Gloria.

Hans-Petter & K i

19.3 LØRDAGSKILDEN HANS-PETTER OG KIMS EVENTYRGRYTE» I «Hans-Petter og Kims eventyrgryte» får du oppleve fengende og nyskrevet musikk og absurd humor. Men forstillingen er også en teateropplevelse, der publikum tar del i selve handlingen. Når publikum kommer med forslag og bestemmer hva som skal skje utover i eventyrhistorien vår, da kan alt skje! Fra 4 år.

En storslått aften i sangens tegn, viet til det melodiske geniet Giacomo Puccini.

10.3 KONSERT/ KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER PIANOKOMET SPILLER RACH 3 Dirigent: Giordano Bellincampi Solist: Leonardo Colafelice Ligeti: Concerto Romanesc Rachmaninov: Pianokonsert nr. 3 Mendelssohn: Symfoni nr. 3 «Den Skotske»

11.3 HUMOR/NORSK SCENEPRODUKSJON GAMMEL DAME VOND Å VENDE Anne Marie Ottersen og Brit Elisabeth Haagensli spiller sammen i denne komedien, der vi følger to damer fra det første krakilske møtet, til de etter hvert blir så samkjørte at de blir i tvil om hva de skal gjøre når tilbudet om to dobbeltrom kommer.

29.3 SENIORKILDEN/KONSERT NUTOPIA 18.3 HUMOR/RIKSTEATRET EIN TIME AV LIVET DITT DU ALDRI FÅR TILBAKE Visste du at vi nyttar om lag tre og eit halvt år av liva våre til å pusse tennene og stelle oss? At vi søv i gjennomsnittleg 27 år? Ser på TV og er på nett i 10 år? Ikkje det? Are Kalvø har saumfare tala i Statistisk Sentralbyrås Tidsbrukundersøking frå 2012, og funne fram til dei raraste ting vi bruker utruleg mykje tid på.

Nutopia har i løpet av de siste årene kombinert musikalske innflytelser fra store deler av verden med euforiske, intense live- opptredener, og har raskt blitt anerkjent som en av de mest eksperimentelle og fengende band innen world music sjangeren. De har med seg danseren Ornilia Percia Ubisse som tilfører framføringen til Nutopia en ekstra dimensjon.

m


50 PROGRAM

KOMMER... 9.4–17.6 MUSIKAL/ AGDER TEATER/ KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER

1.4 HUMOR/ 50 SHADES OF HANSEN Hans Morten Hansen er mannen for klar tale. Uten sensur formulerer han historier, synsvinkler, påstander og innfall sylskarpt og vanvittig vittig.

THE SOUND OF MUSIC Agder Teater og Kristiansand Symfoniorkester går i vår sammen om å gi en stor gavepakke til alle musikalelskere. Med 50 musikere i graven, nydelige kostymer og mektig scenografi, vil 30 skuespillere formidle Marias sterke historie til en ny generasjon publikummere. Se sak side 14.

19.4 FILMVISNING/SENIORKILDEN “ALLE HAR HØRT OM MAX MANUS–INGEN KJENNER ODD STARHEIM”

12.5 KONSERT/ KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER SESONGFINALE MED MOZART OG BRUCKNER

En film av Harald Stensland.

20–22.4 TEATER/FRITEATERET DEN STUNDESLØSE

Dirigent: Giordano Bellincampi Solist: Olli Leppäniemi, klarinett W.A. Mozart: Klarinettkonsert Bruckner: Symfoni nr. 4 «Den Romantiske»

Friteateret er tilbake i Kilden. Denne gangen med «Den stundesløse». Friteateret består av barn fra 12 til 15 år.

Glimrende solokonsert og dynamiske orkesterutbrudd av organisert vellyd! Dirigent: Ingar Bergby.

21.4

17.5 KONSERT/ KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER 17. MAI FESTKONSERT

KONSERT/ KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER UNG CELLIST SPILLER ELGAR

Dirigent: Alan Buribayev Solist: Frida Fredrikke Waaler Wærvågen, cello Britten: Four Sea Interludes Elgar: Cellokonsert Dvořàk: Symfoni nr. 7 Romantisk, vakker, vemodig og fengende cellokonsert.

2.4 KONSERT/ KRISTIANSAND SKOLEMUSIKKORPS Kristiansand Skolemusikkorps fyller 90 år i 2016. Dette feires med stor festkonsert i Kilden.

3.4 KONSERT/ KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER KAMMERKONSERT I KRISTIANSAND FRIKIRKE

23.4

9.4 KONSERT BILLY GOAT CHRISTIANSAND BLUES CLUB Billy Goat er spillekåt og klar til å stange vinterdepresjonen ut av enhver sørlending med sans for sugende rhythm & blues, vintage New Orleansfunk og hardtslående pubrock.

KONSERT/KILDEN DIALOG LØRDAGSKILDENS AVSLUTNINGSKONSERT 26.4 KONSERT/KILDEN DIALOG SENIORKORET SØLVSTRUPENE SYNGER VÅREN INN

Vaughan-Williams: Pianokvintett i c-moll Schubert: Pianokvintett A-dur, «Forellkvintetten»

5.4 FOREDRAG/SENIORKILDEN DA KRIGEN KOM TIL KRISTIANSAND Foredrag med Knut Mæsel.

12.4 KONSERT/SENIORKILDEN THE ANDREWS SISTERS En musikalsk forestilling om de tre norskamerikanske søstrene LaVerne, Maxene og Patty Andrews. Trioen underholdt amerikanske styrker under 2. verdenskrig med kjente låter som «Bei Mir Bist du schön og Shoo, shoo, Baby». Presentert av Underholdningsvogna, som består av Maiken Kroken, Kjersti Ekman og Benedicte Barra.

30.4 KONSERT/KILDEN DIALOG FARGESPILL «Fargespill» er et fargesprakende fyrverkeri av en forestilling med barn og ungdom fra hele verden. Forestillingen er satt sammen av sanger, danser og klappeleker som aktørene selv har tatt med seg. I «Fargespill» kombineres norsk og internasjonal musikk og kultur på nye og overraskende måter. Resultatet er en forestilling som formidles med så oppriktige stemmer at de ikke kan unngå å sette kraftige spor etter seg.

Fest, moro og stinn brakke! Ta med godt humør, din egen sangstemme og opplev et utvalg av våre norske musikkskatter, fremført av ditt eget orkester.


GLØDENDE ENGASJERT I KULTURLIVET Stolt, lokal leverandør av energi til Kilden Teater- og Konserthus. God energi fra Sørlandet


Gi en opplevelse i julegave Billetter eller gavekort i pen gaveeske. Beløpet velger du selv. K J Ă˜ P E S I K I L D E N E L L E R K I L D E N .C O M

Profile for Kilden Teater og Konserthus

Kildenmagasinet  

Med glede og stolthet presenterer vi Kildens kommende program for november 2015 til mars 2016.

Kildenmagasinet  

Med glede og stolthet presenterer vi Kildens kommende program for november 2015 til mars 2016.