Page 1

Nr 03 vinter 2013

Punktlighet og logistikk pĂĽ japansk Silje Nergaard:

Sangerinnen som elsker stillheten

Snart er den her: IS 300h

Progressiv luksus

NYE LS 600h Flaggskip pü stø kurs


AUTHENTICITY IN EVERYTHING

Du finner ikke mange Kvänum kjøkken rundt i verden, men leter du litt finner du minst ett i Japan, Amerika, Sør-Afrika, Saudi Arabia… og i nesten alle europeiske land.


B Y PEOP LE WHO CARE... F OR P EOP LE WHO CARE

Since 1923

STUDIO KVÄNUM OSLO Drammensveien 123, 0277 Oslo

Tel:2204 8510

WWW.KVANUM.COM


leder leder

Opplevd kvalitet >

H

va er nå egentlig det? Enkelte norske motorjournalister mener at hvis man kan finne en knapp eller en list i ­­­hardplast ett eller annet sted på dashbordet, er den opplevde kvaliteten lavere enn om knappen eller listen hadde vært laget av et annet materiale. Og hvis ikke designet på girspaken eller klokken er akkurat som den er på tyske biler, ja da omtales det ganske ofte som lav opplevd kvalitet.

Det å vite at man kjører en av verdens beste biler med minst problemer og feil er og blir en god følelse. Da får man maksimal glede av produktet, og slipper unødige bekymringer i hverdagen. Lexus er dessuten det bilmerket som år etter år i undersøkelse etter undersøkelse kommer best ut på kundetilfredshet. Dette er opplevd kvalitet i praksis.

Hos Lexus mener vi at opplevd kvalitet er noe helt annet og mye viktigere. Japansk tankegang dreier seg i stor grad om nøyaktighet og feilfrihet. Dette vektlegges alltid i størst grad, og vil aldri gå på bekostning av det visuelle. I tillegg skal produktet og delene ha lang varighet.

Jan Christian Holm General Manager, Lexus Norge

Ansvarlig utgiver: Lexus Norge, Svelvikvn. 59, 3039 Drammen. Tlf. 32 20 50 00. Ansvarlig redaktør: Jan Christian Holm. Redaksjon og design: Kikkut reklamebyrå AS. Trykk: Zoom Grafisk AS.

Lexus – ikke som alle andre

4 lexus magasinet

www.facebook.com/lexusnorge


8

innhold > Getty Images

8

Nye LS 600h

Komfort og teknologi i særklasse. 14

Japansk logistikk og punktlighet

Ingen har sterkere tradisjoner for punktlighet og logistikk enn japanerne. 20

sterkere identitet

”Progressiv luksus” blir et sentralt begrep for Lexus i årene fremover, i følge toppsjefen Kiyotake Isu.

14

24

Presseklipp

Vi har sakset fra norske biljournalisters Lexus-omtaler. 28

lexus trondheim

NTB/SCANPIX

Salgssjef Knut Solli fryder seg over at trønderne foretrekker Lexus fremfor BMW. 30

osl på nye vinger

Nå opprustes landets hovedflyplass for å kunne takle trafikkveksten. 35

quiz

10 spørsmål (og svar) om Lexus og Soloppgangens land.

30

38

silje neergaard

Sangerinnen som elsker stillheten – og kjører RX 450h. 42

entusiasten

Vi har invitert en Lexus-entusiast til å si sin hjertens mening. 44

sniktitt på is 300h

Vår aller nyeste luksushybrid imponerte stort på bilutstillingen i Detroit.

38

lexus magasinet 5


litt av hvert

FOR STILLEGÅENDE? El-biler og de fleste hybridbiler er som kjent mye mer stillegående enn vanlige biler. Derfor er det viktig at sjåførene av denne typen biler er ekstra påpasselige overfor fotgjengere, som ofte stoler på at de hører om en bil nærmer seg. For blinde og svaksynte fotgjengere er utfordringen naturligvis spesielt stor. I USA har blinde startet en egen kampanje for å få oppmerksomhet om problemstillingen. ”Vi som er blinde kan ikke se bilene, og må stole på hørselen når vi skal krysse gaten eller veien,” sier en talsmann for kampanjen. Oppfordringen til alle som kjører el- og hybridbiler er altså: Husk at fotgjengerne ikke alltid hører at du nærmer deg – og at enkelte av dem heller ikke kan se deg!

DEN SISTE LFA 15. desember 2010 var den aller første LFA-en ferdig bygget på den spesialkonstruerte Motomachi-fabrikken. På fredag 14. desember 2012, nesten på dagen to år senere, forlot den siste av de ialt 500 eksemplarene fabrikken. Den aller siste bilen var hvit og utrustet med den eksklusive Nürburgring-pakken. Ingen direkte oppfølger er planlagt, men all den kunnskapen og erfaringen som superbilen har etterlatt seg vil utvilsomt sette spor. LFA-teamet står allerede bak oppgraderinger som F SPORT-versjonene av CT, RX, GS, LS og IS.

6 lexus magasinet


produktsjefens hjørne

NTB/SCANPIX

LYSENDE TEKNOLOGI Full-LED og AHB LED-lys er en fantastisk teknologi. LED står for "Light Emitting Diode" eller diodelys på norsk. LS 600h var verdens første bil med LED nærlys allerede i 2007.

2 x LFA FOR PARIS For et års tid siden fylte Paris Hilton 30 år. I bursdagsgave fra kjæresten, Cy Waits, fikk hun en gul Lexus LFA. Men etter noen måneder tok forholdet mellom dem slutt. Paris Hilton benyttet da anledningen til å bytte den gule LFA-en i et perlehvitt eksemplar. Vi kan altså konstatere at den amerikanske TV-stjernen har vært eier av to av de i alt 500 LFA-ene som ble produsert.

JAPANSK TE-SEREMONI I Japan har te en meget viktig kulturell dimensjon. Å drikke te etter japansk tradisjon er en egen seremoni, med et nøye innstudert rituale. Hensikten er å finne ro og selvbeherskelse mens man mediterer eller filosoferer. Seremonien er et ritual som skal hylle skjønnheten i hverdagens liv, og øyeblikket skal nytes. Den betraktes også som en symbolhandling, hvor alle deltakerne står på likefot med hverandre – uavhengig av status. Te-seremonien har eldgamle røtter i japansk kultur. Det drikkes kun grønn te.

Her vil produktsjef Rune Brath hos den norske Lexus-importøren informere om tekniske nyheter, spissfindigheter og nyvinninger; kort sagt de mange små og ikke fullt så små detaljene som til sammen bidrar til å gjøre Lexus til et av verdens beste bilmerker.

Verdens minste LED-lys

Fordelene med LED er mange; lang levetid (15 år +), lysstyrke og farge er tilnærmet lik dagslys, tenningstiden er under 0,1 sek. og energiforbruket er mye lavere enn tilsvarende halogen og xenon-pærer. “Full-LED” lys vil si at alle pærene i hovedlykten er LED. På nye LS 600h kombineres dette med automatiske fjernlys (AHB - Automatic High Beam). Et lyssensitivt kamera og avansert blendeteknikk kontrollerer Full-LED frontlysene. Systemet kan blende begge lyktenes øvre del uavhengig av hverandre, og de er også linket til den svingbare funksjonen. Dermed blir avblendet sone mest mulig korrekt, samtidig som fjernlysene kan benyttes i større grad. Systemet er så avansert at det også klarer å splitte lyskjeglen på høyre og venstre side av en møtende bil! AHB vil bli tilgjengelig på nye IS, som kommer til Norge i løpet av våren (se også side 44-46).

LED-lys gir også spennende muligheter i forhold til design. På LS 600h F SPORT måler tåkelysets LED-lykt kun 30 mm, som er verdens minste i sitt slag. Likevel gir dette en mer funksjonell lyssøyle enn på utgående modell. Advanced Illumination System

Inne i kupeen har nye LS 600h hele 19 forskjellige lys og instrumenter med nøye planlagte farger og funksjoner. Alle lys som treffer ansiktet til føreren har en varm tone (ca. 2800 Kelvin), lys som belyser interiørdetaljer er Champagne White (3-4000 Kelvin) og instrumentbelysningen er White Heat (7-9000 Kelvin ). Noen av disse lysene skaper i kombinasjon med enkelte av de utvendige lysene en nøye planlagt lyssekvens som bilverden aldri har sett maken til. Sekvensene iverksettes for eksempel ved velkomst, under kjøring og ved parkering. Systemet gir en unik følelse for både fører og passasjer, samtidig som det tilfører "attention to details" i en bil som har alt annet fra før.

lexus magasinet 7


nye lexus ls 600h

klasseforskjellen Det er lett å bli fanget av beskrivelsene i forbindelse med alle de teknologiske nyvinningene i nye Lexus LS 600h. I stedet lot vi følelsene ta overhånd, der vi stod og nøt synet av LS 600h i den lange versjonen og nye F Sport utenfor inngangen til det sagnomsuste Hôtel Majestic Barriere i Cannes. Dette er biler som skal nytes.

D

u må gjerne lese brosjyrene om fasci­ nerende høyteknologi og studere bildene av det nye designet i LS. Men får du en anledning til å sitte i baksetet eller bak rattet i luksusbilen, så gjør som oss. Prøv heller teorien, det vil si bilene, i praksis. Du vil ikke angre.

8 lexus magasinet

Mens nysgjerrige forbipasserende ser etter kjendisene som har fått Lexus-sjåførene til å sperre hotellets innkjørsel, tar vi oss tid til å studere ulikhetene mellom standardversjon i lang utførelse og den nye F Sportversjonen. Målt mot forgjengeren har begge en formfaktor som fornyer flaggskipet. Tross felles utgangspunkt for luksus eller sportslighet, er det lett å se hvilke ­mennesker versjonene appellerer til.

Den ene utstråler eleganse, mens den andre spiller på et mer muskuløst ytre. Likevel er det noe nytt med LS. Der man tidligere forbandt LS 600h mest med eleganse, er det nå mer dynamiske former som møter blikket. Dette er ikke tilfeldig; den nye kursen for designet begynte med superbilen LFA, og fortsatte med den grasiøse konseptbilen LF-CC. Stilretningen er ikke til å ta feil av, formene sørger for at


bilen ser ut til å være i bevegelse – uten å være det. Det er frontens utforming som er inspirert av edderkoppnett som er hovedårsaken til den spenstige formen. Standardversjonen med kort og lang akselavstand byr på griller med klassiske linjer innenfor edderkoppnettet. Dermed har man ikke gitt helt avkall på en slags konservativ frem- ­toning. Den nedre delen av fronten er endret og har fått mer markerte luftinntak,

noe som gir et mer sporty helhetsinntrykk enn forgjengeren. Den nye F Sport utstyrsgrad byr på en grill med såkalt nettingmønster. Det benyttes ofte på sportslige biler, og sammen med enda mer markerte luftinntak med tåkelys blir uttrykket klart røffere. Diskresjonen opprettholdes av bilens velproporsjonerte sideprofil. LS kan om ønskelig utstyres med kun

LED-lys, inkludert de minste lampene i verden på 30 millimeter. Kjørelyset i L-form underbygger grillens tilsvarende form og gir en klar identitet. Begge bilene oser luksus og pondus utenfor hotellet, uten å være prangende.

lexus magasinet 9


Komfort i særklasse

Ikke før bakdøren i langversjonen lukker seg med et stumt klunk, oppdager man det surstoffrike inneklimaet som kan tilskrives det banebrytende Climate Conciergesystemet. Luften er ladet med nanopartikler som virker rensende og fjerner lukt. Minst et dusin sensorer måler luft- og kroppstemperatur i baksetet, og de står parat til å gi klimaanlegget kommandoer for å sørge for ditt bedrebefinnende. For vår del avsløres et behov for å kjøle kroppens bakside, og

10 lexus magasinet

før vi har definert dette selv, kjøles de perforerte sitte- og leneflatene av beste skinn ned. Luksushybridbilen har ikke flyttet seg en meter, likevel er velbehaget formidabelt. Komfortnivået i luksuslimousiner av dette kaliberet er blitt svært høyt på få år, og truer i realiteten storheter som Bentley og Rolls-Royce. Rent praktisk har det gitt seg utslag i en rekke detaljer og løsninger, hvorav muligheten for å velge ”Ottoman”seter er et av de mest slående eksemplene

på forflytningen oppover. Alt etter hvilken setekonfigurasjon man velger, vil setet kunne skyves fremover elektrisk i liggeposisjon. I denne bevegelsen løftes også en fotskammel opp som rettferdiggjør ”Ottoman”-navnet. Du ligger rett ut i finfin hvilestilling. Hvis det som i vårt tilfelle er høyre baksete som har denne funksjonen, felles ryggen på høyre forsete fremover og nakkestøtten slås ned. Det gir bedre sikt fremover før man slumrer inn, noe som er lett i den svært støysvake kabinen.


Støyfri sone

Lexus oppgir at de svært omfattende tiltakene med å dempe støyen har gitt en forbausende uttelling. Dette er også et tydelig signal om at ”rimeligere” luksuslimousiner haler innpå de ypperste superlimousinene. Arbeidet strekker seg fra enkle grep som nye gummilister via forsterkninger i karosseriet for å dempe vibrasjoner, til hule felger. Resultatet er så overbevisende at man blir liggende i ”Ottoman”-setet og svelge som om man er i et fly med blokkert hørsel. Beviset åpenbarer seg idet reisefølget bryter stillheten med samme observasjon, lyden bringes klokkerent frem uten sjenerende støy på motorveien. Ifølge Lexus bringes nesten 100 prosent av detaljene i en samtale frem i 100 km/t. Med en viss kjennskap til verdens ypperste luksusbiler, tør vi påstå at de ikke gjør dette nevneverdig bedre. Det er lett å trives i baksetet på en LS 600h i den lange versjonen. Det er kanskje derfor kongehuset har en slik.

Slumringen avbrytes idet limousinen stanser foran porten til selskapets bevoktede designstudio i vakre omgivelser utenfor Nice. Vi rekker å gripe fjernkontrollen og stille setet tilbake i normalposisjon før døren åpnes, deretter bærer det inn i en stor visningshall. Her inne pleier Lexus å studere nye modeller i alle tenkelige lysvariasjoner,

alle lampene vitner om at godt verktøy er halve jobben. Her blir vi opplyst om flere av de høyst forunderlige detaljene ved LS-serien. Visste du at det tar 38 dager å ­møysommelig sette sammen treverket som gir det spesielle ”Shimanoku-Black”-treverket som benyttes i pyntelistene eller rattet – hvis man velger dette? Eller at bilens omfattende interiørlys er skapt og avstemt i en rekkefølge og ynde du aldri har sett maken til? En vandring gjennom de ulike interiør- og utstyrskombinasjonene som er utstilt, viser med tydelighet at ingenting er overlatt til tilfeldighetene. Dessuten virker det som om farger og materialer er avstemt i større grad etter europeisk smak enn tidligere.

gjør at man ofte velger en av de to mest sportslige kjøreprogrammene for å kjenne på kreftene, dessuten er det mulig å oppfatte den magiske snerringen fra V8-eren når bilen presses maksimalt. Samtidig er det artig å snu på flisa og luske gjennom

Formidable krefter

F Sport-versjonen fremstår mer forventningsfull med andre hjul og det adaptive luftunderstellet som er litt lavere. Sportssetene i sort skinn byr på fin sidestøtte, mens resten av det mørke interiøret skaper en utrolig kontrast til den lange versjonens med et beige indre. I utgangspunktet kommer bilene fra samme sted med et felles utgangspunkt, likevel oppfattes de meget ulikt. Forskjell­ ene forsterkes ytterligere idet bilen ruller ut av den bevoktede porten og oppleves fastere i fisken, med den røffere fronten pekende mot utfordrende veier i innlandet. F Sport har gjennomgått en målrettet ”rekalibrering” for å svare til forventningene om økt sportslighet. Understellet er utstyrt med aktive stabilisatorstag for å dempe krengningen og øke retningsstabilteten. Elektronikken som styrer motorene er ­ avstemt for mer spontane kraftutfoldelser, selv om det kan høres ut som en selvmotsigelse. V8-eren på 5 liter yter 394 hk, mens bransjens største elektromotor produserer 225 hk. Lexus beregner den samlede effekten konservativt til 445 hk, dermed sprinter LS 600h til 100 km/t på 6,1 sekunder. Godt hjulpet av det samlede dreiemomentet på 520 Nm fra bensin­ motoren og 300 Nm fra elektromotoren, krefter som sørger for et heftig sug i mellomgulvet uansett fart. Bilens kjøre­ dynamikk og kraftutfoldelse endres merkbart når man sjalter mellom de ulike ”Drive Mode”-modusene som strekker seg fra ”Eco” til ”Sport S+”. Bilens karakter og sjel

småbyer i Eco-modus og anstrenge seg for å ikke koble inn bensinmotoren, tross vekten på 2.230 kilo. Det er vanskelig å begripe at man to timer tidligere ble fraktet i halvsøvne i langversjonens baksete, der landeveiene nå angripes med entusiasme bak rattet i F Sport. Og den liker å bli utfordret. Bremsene fra Brembo ­biter solid og ­lett­dosert, styringen gir fin tilbakemelding og presisjon. Firehjulstrekket sørger for betrygg­ende retningsstabilitet, men vekten gjør at man ikke skal glemme tyngdeloven og presse for hardt. Den trinnløse ­girkassen arbeider effektivt uten å dra veksler på ­komforten. Kort sagt, det er vanskelig å skjule begeistringen for kombinasjonen av krefter, luksus, ­kvalitet, teknologi og kjøreglede koblet sammen med miljøvennlighet i F Sport. Både forbruket og utslippet er redusert, mens kjøregleden og ytelsene er forbedret. Det store spørsmålet blir dermed: Trives du best i baksetet, eller foretrekker du å ha kontrollen over rattet? Uansett svar, så har Lexus luksusbilen med en miljøvennlig profil som løser dine behov på best tenkelige måte.

lexus magasinet 11


L S

V

Foto: Margaret M. de Lange

SLET T VOLL

Bergen: Christiesgate 5 Bærum: Brynsveien 140 Drammen: Ellingsen Møbler Førde: Atle Naustdal Gjøvik: Kiil InteriørDesign Haugesund: In-Design Kristiansand: Møbelmiljø Kristiansund: Løkkemyrveien 1 Lillestrøm: Voldgate 2B Moss: Ekholtveien 114 Oslo / Skøyen: Karenslyst Allé 7 Ski: Åsenveien 8 Stavanger: Marieroveien 21A Trondheim: Dyre Halses gt 1B, Solsiden Tønsberg: Øvre Langgate 50 Ålesund: Smibakken 3, Breivika Stockholm: Regeringsgatan 65 Göteborg: A&Co www.slettvoll.com


lfa

De Lexus-ansatte som fikk drømmejobben med å være med på utviklingen og produksjonen av superbilen LFA, var alle håndplukkede og høyt betrodde medarbeidere. Her ser du hva noen av dem har å si om bilen og jobben sin. NOBUAKI AMANO Test driver "You can enjoy a conversation with this car. And it tells you what's going on at exactly the right time. That's a promise."

YUICHI NAKAMURA Carbon body assembly/ bonding "When everything's attached beautifully, that's the high point for me. It's like sending my baby into the world."

TAKUMI YAMAISHI Chief, body process & team development

KEI SANO Paint application/quality

"People are envious when I say what I do. I've stopped telling them!"

"Its engine sound is thunderous but at the same time not disturbing in any way."

YOSHINAO MIYATA Expert, body rigidity “I want my four-year-old daughter to grow up and be proud that her father worked on the Lexus LFA.”

OSAMU KAIEDA
 Paint logistics “When I first heard the V10, it sounded like a jet engine.”

lexus magasinet 13


japansk punktlighet

I Japan er det ikke bare togene som går på skinner Japanernes forhold til logistikk og punktlighet gir seg mange utslag. Togene kommer og går nøyaktig når de skal, det samme gjør det aller meste av flytrafikken. Og det gjør i grunnen folk flest også.

NTB/SCANPIX

14 lexus magasinet


K

ommer du akkurat tidsnok til en avtale med en japaner, kommer du egentlig litt for sent, og en unnskyldning er på sin plass, sies det. Nøyaktighet og punktlighet kan synes som en medfødt dyd hos japanerne, selv om det visstnok ikke bestandig har vært sånn. Sikkert er det at Japan har verdens mest punktlige jernbane, men om det er togene som har lært japanerne at sekundene teller – eller omvendt – er det vanskelig å si. Shinkansen er et nettverk av toglinjer som har det til felles at de betjenes av høyhastighetstog. De fleste opererer med hastigheter opp mot 300 km/t, noen opptil 320 km/t. Setene er plassert slik at alle passasjerer sitter i kjøreretningen. Komforten er svært god, det er relativt generøse plassforhold og lydnivået er behagelig. Samtlige stasjonsplattformer er like lange for å kunne motta de lengste togene, som kan bestå av opptil 16 vogner og være 400 meter lange.

Den første linjen ble åpnet ble åpnet i 1964. Den går mellom Tokyo og Osaka, en strekning på drøye femti mil, som med Shinkansen gjøres unna på to og en halv time. Linjenettet er etter hvert blitt utvidet og består i dag av seks hovedlinjer pluss to såkalte Mini-shinkansen linjer. En rekke utvidelser og forlengelser er under utbygging eller planlegging. Gjennomsnittlig avvik på ankomsttid i forhold til rutetabell dreier seg om sekunder. Punktlighetsrekorden ble satt i 2003 da gjennomsnittlig avvik gjennom året var på seks sekunder, basert på alle de 160 000 turene togene hadde foretatt, medregnet uhell og feil på enkelte turer. Shinkansen har fraktet mer enn 6 milliarder passasjerer i sin snart 50 år lange historie. Det har aldri forekommet alvorlige ulykker som har medført passasjerskade. Den eneste avsporingen skjedde i 2004 som følge av et jordskjelv, men heller ikke da kom noen passasjerer til skade.

lexus magasinet 15


” NTB/SCANPIX

16 lexus magasinet

Toget fra Kobe er 12 sekunder forsinket. Vi beklager de ulemper dette medfører for våre reisende.


Flyt i flytrafikken

Det er ikke bare togene som går på skinner i Japan, det gjør også flytrafikken. Når verdens mest punktlige flyplasser skal kåres, troner Tokyos to hovedflyplasser aller øverst på listene. Det sier også sitt at den aller mest presise av de to er Hanedaflyplassen som hovedsakelig tar seg av innenrikstrafikk. Narita-flyplassen, som primært er beregnet for internasjonale flyvninger, har vanligvis noe lavere presisjon, men rangeres likevel ofte som verdens nest mest punktlige flyplass. Lojalitet

Mye av tankegangen og logistikken som gjør landets jernbane og flytrafikk så imponerende effektiv, gjenspeiles også på andre områder i japansk samfunns- og næringsliv. Tradisjonelt er arbeidslivet i Japan basert på svært langvarige

a­ nsettelsesforhold. Det er ikke uvanlig å tilbringe hele yrkeskarrieren i én og samme bedrift. Lønn og frynsegoder øker i takt med ansienniteten, og bonusordninger er i stor grad basert på den ansattes erfaring. Yngre arbeidere gjennomgår kontinuerlig opplæring av de mer erfarne, og det er vanlig å bli satt til ulike arbeidsoppgaver i bedriften for å øke den enkelte ansattes innsikt og dyktighet. Evaluering av innsats og resultater gjøres i stor utstrekning på team- eller avdelingsnivå i stedet for på individnivå. Dette skal forhindre at ledere evaluerer medarbeidere basert på personlig smak og tilfeldigheter. Kvalitetssikring tas også på stort alvor, og daglige møter med fokus på kvalitet er bare ett av mange virkemidler. Lojalitet og langsiktighet er sentrale stikkord ikke bare i ansettelsesforhold, men også i samarbeidet bedriftene imellom.

De samme underleverandørene benyttes gjerne over svært lang tid. Utallige bedrifter utenfor Japan har forsøkt å innføre de japanske modellene for logistikk og effektivitet. Det hevdes at de færreste har lykkes. Mer oppsiktsvekkende er det kanskje at selv ikke japanske bedrifter har lykkes fullt ut med å implementere hjemlandets logistikksystemer i filialer og fabrikker som er lokalisert utenlands. Årsaken ligger trolig i at japanske logistikkmodeller i stor grad er et resultat av landets demografi, geografi og historie – og selvsagt også befolkningens holdninger.

lexus magasinet 17


miljø

Fagfolkene hos NAAF:

–Dieselhybrid er et blindspor

NTB/scanpix

I lang tid var det kun CO2 som sto på dagsorden når man skulle tenke miljø og bil. Biler slapp ut drivhusgass og forårsaket global oppvarming, mens dieselbiler visstnok hadde lavere utslipp av miljøgasser enn bensinbiler. Problemet er imidlertid at dieselmotorer slipper ut NOx, en gass som er skadelig for mennesker og gir dårlig lokal luftkvalitet. – Luftkvaliteten i norske byer er ulovlig dårlig, sier Ann Britt Høiskar, fagsjef i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF). – Nasjonale krav brytes og påfører befolkningen luftveislidelser og hjerte- og karsykdommer. Forurensningsnivåene er så ille at mange barn og voksne utvikler kroniske sykdommer som de må leve med resten av livet. Kilden er dieselbiler

Hovedkilden til luftforurensning i byer og tettsteder er veitrafikk. Eksos fra dieselbiler er verst, da den inneholder store mengder av helseskadelige NOx-gasser. Nivået måles i alle store byer i Norge, og på bakgrunn av disse målingene ser man

18 lexus magasinet

klima og lokal luft­kvalitet – og du vil definitivt ikke bli nektet å kjøre i byen dersom slike tiltak skulle bli satt inn for å hindre dårlig byluft, sier NAAFs fagsjef, hun understreker at det er viktig å merke seg at det er bensin­hybrider som er løsningen, ikke dieselhybrid som noen produsenter nå lanserer. – Dieselhybrid er et blindspor, sier hun.

at forurensingsnivået noen steder er stabilt høyt, andre steder stigende. Denne problemstillingen har fått mer og mer oppmerksomhet de siste årene, både i media og blant politikerne. Bensinhybrider er løsningen

– Det unike med hybridbiler er at de har lave utslipp av både klimagasser og de helseskadelige NOx-gassene som avgjør den lokale luftkvaliteten, forteller Høiskar. Myndighetene har nå så smått begynt å favorisere hybridbiler avgiftspolitisk slik at det blir rimeligere for befolkningen å velge dem, for på den måten å gjøre luften i byene renere. Du som har kjøpt en hybridbil kan derfor ha ren ­samvittighet, både for

Ann Britt Høiskar, fagsjef i Norges Astma- og Allergiforbund


V책gsgaten 7 - 4306 SANDNES - 51 66 56 80 - info@avarer.no - www.avarer.no


sterkere identitet

Og e n da mer kj ø regled e 20 lexus magasinet


Det har skjedd uvanlig mye nytt hos og med Lexus det siste drøye året. Og mer skal det bli. For uten forandringer oppstår det heller ingen forbedringer, mener Lexus-sjef Kiyotake Isu.

F

ørst lanserte vi CT 200h, så kom den helt nye GS-en. I tillegg har vi fått en kraftig oppdatert RX, samt at det har kommet F Sport versjoner både av CT, RX og GS. Nå i vinter kommer dessuten en sterkt fornyet LS, også den tilgjengelig i F Sport versjon. Og la oss for all del ikke glemme superbilen LFA og konseptvidunderet LF-LC, som begge innevarsler noe nytt og svært spennende.

Visuelt nærvær

I følge Lexus’ øverste sjef, Kiyotake Isu, er det enda mye mer på gang. – Vi vil bevege oss mot det vi kaller ”progressiv luksus”. Bilene våre skal bli enda morsommere å kjøre og mer avanserte i anvendelsen av spydspissteknologi – og det kommer til å avspeiles i designet. Tidligere har vi satset mer på det ”elegante”. Nå tilfører vi et sterkere visuelt nærvær. Man skal kunne gjenkjenne en Lexus i et øyekast, tidligere

har det vært litt så som så med det. Den nye spindelgrillen er et ledd i denne utviklingen, forteller Isu, som understreker at særpreget til den enkelte Lexus-modell skal iveretas og forsterkes til tross for fokuset på familieidentitet. Dette vil skje ved hjelp av detaljer, som for eksempel baklykter og frontlykter. Forvent en betydelig utvikling når det gjelder frontlykter, røper han.

lexus magasinet 21


Lexus-sjef Kiyotake Isu

Hvis kundene liker bilen, er det en bra Bil. Hvis de ikke liker den, er den ikke bra.

Belønner føreren

Lexus vil også legge stor vekt på emosjonell kjøreopplevelse og avansert teknologi i tiden som kommer. Hensikten er at føreren og bilen skal føle seg som en enhet. En superbil som LFA eller konseptkupeen LF-LC ivaretar dette på et ekstremt nivå, men alle Lexus-modeller skal ha disse bilenes evne til å belønne føreren. Nye GS er et eksempel på dette. Den er romslig, praktisk, raffinert og luksuriøs, men føles likevel skarp og smidig under kjøring på en svingete fjellvei. Kunden er sjef

Kiyotake Isu avslører overfor Lexus Magazine Global at det i løpet av det neste året vil skje store endringer med hele ni bilmodeller (inkl. modeller på det amerikanske markedet). På spørsmål om kundene vil like endringene, svarer han at han håper det, og at kundene er hovedmotivasjonen for det som skjer. – Hvis kundene liker bilen, er det en bra bil. Hvis de ikke liker den, er den ikke bra. Det er kundene våre som avgjør, sier Isu, som lover at Lexus i tiden fremover også vil gi kundene større muligheter til å sette sitt personlige preg på sin nye bil.

22 lexus magasinet


CeLebrity CruiSeS – Mer enn Du forventer! Celebrity Cruises® byr på moderne og luksuriøse cruise som tar service, design og innovasjon til nye høyder. Hele 85% av våre lugarer har balkong, noe som gir deg den ultimate sjøutsikten. Legg til et hav av opplevelser, et utendørs dekk med gress, imponerende restauranter, aktiviteter og underholdning utenom det vanlige, eksotiske SPA-behandlinger, moderne helsestudio og mye mye mer. Det er dette vi kaller Modern Luxury.

Kontakt VIA Tours Sandvika Storsenter, tlf. 67 57 59 00


sitert

” SITERT ” Vi har sakset et lite knippe sitater fra de siste månedenes presseomtaler av bilene våre – denne gangen primært GS 450h, RX 450h og CT 200h.

”Vi (GS og jeg) passerer Hamar, Lillehammer og Vinstra midt i Gudbrandsdalen. Kjøreturen går som en drøm. Med 30 mil i sekken slår det meg at jeg ikke er i nærheten av å bli sliten. Sittestillingen i skinnsetene, som er perforert og med kjølevifter for oss varmblodige, er optimal, og Mark Levinson-stereoanlegget med 17 høyttalere bare helt fantastisk.” Petter Handeland, Vi Menn Bil

”Lexus GS 450h har en 3,5 liters V6-motor i bunnen, som sammen med elektromotoren leverer 345 hestekrefter og 550 Newtonmeter dreiemoment. Som vanlig er overgangen mellom de ulike modusene helt sømløs, og V6-ern gir en strålende motorlyd.” Stein Pettersen, BIL

24 lexus magasinet

”Man er ærlige: Lexus GS 450h skal ikke være en bil som alle liker. Og hvorfor skal den egentlig det? Alle andre lager jo slike biler. Jeg føler at de har et poeng. Et godt poeng.” John Argelander, Auto Motor & Sport

”Lexus GS 450h har mer utstyr enn du har sett på noen annen bil, inkludert firehjulsstyring og et prekrasjsystem som ser til at sjåføren ikke sovner. Opplevelsen av komfort og sportslighet overgår det meste. Hybridsystemet sørger for mye krefter fra bunnen av turtallsregisteret.” Rune Korsvoll, Motor

“Vår konklusjon etter å ha testkjørt Lexus GS 450h er relativt grei: I dette smale segmentet fremstår i dag Lexus som teknologileder. I tillegg tilbyr de en meget god pakke som inkluderer en kraftfull, men nøysom drivlinje, god kjøredynamikk, meget god komfort, luksus og mye utstyr – det hele til en – riktignok høy – men konkurransedyktig pris. Den som ønsker å velge noe annet enn det store flertallet i klassen for store premiumbiler har her en gyllen mulighet.” Knut Moberg, Din Side


“Lexus RX 450h er den eneste politisk korrekte SUV-en i disse dager. Denne kan du kjøre uten at miljøvernaktivistene kaster råtne egg og tomater etter deg. Du får komfort i særklasse, krefter i overflod og plass nok. I tillegg blir bensinregningen lav og miljøet spart. Dette er rett og slett en drømmebil. I alle fall så lenge vi glemmer innkjøpsprisen.” Benny Christensen, Broom

“Dette er ekte motorfryd. Samspillet mellom den store bensinV6-eren og de to elmotorene i RX 450h skjer på en måte som får selv topp moderne dieselmaskinerier koblet til de beste automatgirkasser til å framstå som gårsdagens teknologi. Når du først har vendt deg til at bilen ruller lydløst i gang på eldrift, virker alt annet litt gammelmodig. Så fort det trengs ekstra kraft, slår V6-motoren seg nærmest umerkelig på.”

“Det er deilig å komme i en bil hvor hovedfokuset har vært å gi en positiv kjøreopplevelse. Hybridbiler flest er jo stort sett familiebiler som er ganske så ordinære å kjøre, men Lexus CT 200h var en positiv erfaring; velbalansert, direkte på styringen og morsom å kjøre. Sittestilling, seteutformingen og en fast, men ikke stubbestiv avfjæring gir en deilig følelse av å ha full kontroll.

Øyvind Jakobsen, Vi Menn Bil

Morten Larsen, abcnyheter.no

“Lexusens STORE fortrinn i forhold til konkurrentene er på miljøsiden. CT 200h har utslipp og forbruk de andre bare kan drømme om. Utslippet for modellen starter på bare 87 gram CO2 pr. kilometer. I forbrukstermer betyr det et snittforbruk på 0,38 liter på mila. Da snakker vi. Tilsvarende biler fra Audi, Mercedes, BMW og Volvo har 20-40 prosent høyere utslipp/forbruk. I og med at CT 200h er en bensinhybrid, blir også de lokale utslippene av helseskadelig NOx svært lave. Her er Lexusen i en klasse for seg med bare 3 mg NOx pr. kilometer. Bensinutgavene til konkurrentene ligger på 13 til 28 mg. Og for å dra sammenligningen enda lengre. En vanlig diesel stasjonsvogn har gjerne et NOx-utslipp på over 130 gram per kilometer. Da skjønner vi at myndighetene vurderer kjøreforbud for dieselbiler på de verste vinterdagene.” Øystein Byberg, Hegnar Online

lexus magasinet 25


TENERifE

bERLiN

SANTORiNi

cAgLiARi

puLA

vALENciA

MALTA

pRiSTiNA

DubROvNik

LiSb

buDApEST

ANTALYA

pALERMO

SpLi


SbOA

NYHET! SOMMEREN ER LANDET 16 NYE DiREkTERuTER

iT

Vi lanserer 16 direkteruter til godvær og opplevelser – i tillegg til vårt eksisterende sommerprogram. Sommeren 2013 er med andre ord – landet. Bestill ferien i dag på sas.no God sommer!

ATHEN


forhandlerstatus

LEXUS TRONDHEIM

Itj som aill ainner

Trondheim var den tredje norske byen som fikk sin egen spesialbygde Lexus-butikk. Den stod ferdig i mai 2010.

veien videre Også myndighetene har nå oppdaget problemene med lokale utslipp av NOx, og favoriserer i enda større grad hybridbiler gjennom lavere avgifter. Samtidig ser vi at interessen for dieselbiler i markedet er fallende, og stadig flere velger hybrid. I 2012 ble det solgt 6164 hybridbiler – en økning på hele 57,9 %. – Vi tror dette er starten på en svært positiv utvikling, og mener dette er

28 lexus magasinet

Lexus har lenge ropt høyt om fordelene med hybridbiler, og allerede høsten 2011 solgte vi vår siste dieselbil i Norge.

til det beste for både klimaet og miljøet, sier Jan Christian Holm, General Manager i Lexus Norge. – Hybridteknologien gir dessuten bilkjøperne mange fordeler gjennom mer komfort, lavere driftsutgifter og trolig en mer populær bruktbil en gang i fremtiden. Flere utsalgssteder

Lexus er fortsatt et eksklusivt bilmerke i Norge

med et begrenset utvalg forhandlere. Vi kan vise til en utrolig historie, og en sterk salgsvekst de siste årene. – I 2012, som var vårt beste år hittil, solgte vi 493 biler, forteller Holm. – Kjennskapen til merket er økende, det samme er interessen for Lexus i byer hvor vi ennå ikke er representert. Basert på dette, og kommende hybridmodeller som passer godt i det norske markedet, øker vi


At Oslo var tidligst ute med dedikert forhandler, overrasker vel ingen – men det var kanskje litt sårt at ”lille” Tromsø fikk egen Lexus-butikk tidligere enn Trondheim? Men nei – Knut Solli, salgssjef hos Lexus Trondheim, er ikke enig. Muligens fordi trønderne kan trøste seg med at bergenserne, som tross alt bebor Norges nest største by, var enda tregere?

V

i var godt i gang med salg av Lexus her i byen en god stund før dette flotte lokalet stod ferdig. Vi fikk agentur allerede i 2008, men da på bakgrunn av konkrete planer om eget bygg etter europeisk Lexus-standard, forteller Knut Solli, som har vært med på den trønderske Lexus-satsingen siden starten. – Hvordan står Lexus som merkenavn i Trøndelag? – Det er nok en utbredt oppfatning at bilene våre koster en million. Derfor er det mange som får seg en gledelig overraskelse når de kommer innom og oppdager at en så flott bil som CT 200h kan kjøpes splitter ny for rundt 300 000.

Teknologibyen

antall forhandlere fra dagens fire til seks eksklusive utsalgssteder. – Hvilke byer er aktuelle? – Vi etablerer i disse dager nye utsalgssteder både i oljebyen Stavanger og i ­Tønsberg. I første omgang lages en midlertidig "shop in shop" i Toyotas lokaler i begge byene, men de får dedikert bemanning med grundig opplæring på bilene og de verdiene Lexus står for. Kundene hos Lexus ­Stavanger og Lexus Vestfold skal få en fullverdig opplevelse både på salg og service, og vi skal bruke god tid på etableringen, slik at vi ikke lover mer enn vi kan holde.

Ikke som alle andre

I Trondheim ligger mange av landets viktigste utdannings- og forskningsinstitusjoner innen ingeniørfag og teknologi. Foruten NTNU og SINTEF holder Statoils forskningssenter til her i trønderhovedstaden. Byen vrimler altså av teknisk skolerte folk, så man skulle kanskje tro at det er spesielt stor interesse for hybrid-teknologi og teknisk avanserte biler som Lexus nettopp her. Men salgssjef Solli kan ikke bekrefte teorien. – Vi har jo en nabo som også selger hybridbiler, og der har de nok merket vel så mye til den biten. Det har nok noe med prisnivå å gjøre. Men vi har selvsagt hatt folk innom her både fra SINTEF og Statoil fra tid til annen. – Trondheim har fått den tvilsomme ære å bli kåret som den byen i Norge med dårligst byluft, relatert til veistøv og NOx. Har det hatt noen betydning for trøndernes interesse for hybridbiler ?

Til tross for flere forhandlere og økende salg, skal kundene fortsatt oppleve å "bli sett" når de er i dialog med en Lexusforhandler. Ekstremt fokus på kundebehandling er en svært viktig del av merkevaren, og Lexus ble overlegen vinner på alle områder i den norske undersøkelsen AutoIndex 2012. I følge Jan Christian Holm er ikke målsettingen mindre for 2013. – Derfor må vi yte mer enn kundene forventer hver eneste dag. – Vi ønsker fortsatt å være annerledes, også med hensyn til hvordan vi behandler

– Det har det nok til en viss grad, ja. Men vi merker at kvinner er mye mer opptatt av miljø enn menn. Særlig damer med barn har fått med seg at dieseleksos kan føre til sykdommer som astma, og da har jo vi argumentene for hybrid klare, smiler Solli. Han forteller at Lexus Trondheim lenge har hatt en god dialog med kommunen, som er svært opptatt av miljøvennlige biler. Hittil har det vært satset mye på el-biler, men Sollis inntrykk er at erfaringene er så som så: – Jeg tror ikke kommunens folk har nådd fram til alle møtene sine, for å si det sånn. Og interessen deres for hybridbiler er økende, ja. Bestselgere

Det tar litt tid å etablere en ny lokal merkeforhandler og et relativt ukjent bilmerke, for konkurransen om oppmerksomheten og kundene er knallhard. Men Knut Solli og hans medarbeidere har all grunn til å være godt fornøyd med utviklingen og resultat­ ene så langt. – Vi har solgt i overkant av 200 biler siden etableringen av Lexus Trondheim, altså fra våren 2010. Og det synes vi er en bra begynnelse. Interessen for Lexus og etterspørselen har økt jevnt og trutt. Vi er ganske stolte over at CT 200h selger mye bedre her i Midt-Norge enn BMW 1-serie, og at salget av RX 450h er det dobbelte av BMW X5, gliser salgssjefen.

kundene våre, sier han. – Vi vet at mange mennesker verdsetter det gode liv, samtidig som de tør å gå sine egne veier. Derfor har vi stor tro på fremtiden, og ser frem til å kunne tilby Lexus-opplevelsen til enda flere. Samtidig gleder vi oss over å se at stadig flere konkurrenter lanserer en eller annen form for hybrid i sine biler. Dette øker kjennskapen og interessen for teknologien. Det viser også at det er en stor fordel med lang erfaring på området, sier en entusiastisk Lexus-sjef.

lexus magasinet 29


osl på nye vinger

Go to Antall reisende til og fra Gardermoen øker og øker. Nå opprustes landets hovedflyplass for å kunne takle trafikkveksten. Og passasjerene skal merke minst mulig til selve byggeprosessen, lover de ansvarlige ved OSL.

V

egar Gystad er pressesjef ved Oslo Lufthavn AS, og har hendene fulle om dagen med å gi mediene informasjon om de store utbyggingsarbeidene som nå har startet ved Oslo Lufthavn Gardermoen. Mens vi er på besøk ringer telefonen hans til stadighet, og av og til må han avbryte intervjuet: – Sorry, denne her må jeg bare ta, kan du unnskylde meg et øyeblikk, sier han. Vi nikker selvfølgelig og nipper til den glohete kaffen vi har fått servert. Blikket glir over et velorganisert og moderne kontor. Utenfor glassdøren står pressesjefens «firmabil», en splitter ny sparkesykkel. Gystad avslutter telefonsamtalen og følger blikket vårt: – Ja, den der er blitt en velsignelse. Avstandene her er jo betydelige, og med

den sykkelen der sparer jeg virkelig mye tid, sier han entusiastisk. For det er ingen tvil om at Norges største flyplass også er en stor arbeidsplass. Man kan saktens trenge et ekstra effektivt fremkomstmiddel. Ikke minst gjelder det pressesjefen som har mange jern i ilden, og som må være til stede mange steder, – helst på en gang. Fra 17 til 28 millioner på 19 år

– Da dagens terminal ble åpnet i 1998 var den bygget for å håndtere 17 ­millioner passasjerer i året, forteller­ Gystad. Nå har veksten i fl­ ytrafikken ført til at flyplassen har ­måttet gjennomføre flere tiltak for å øke kapasitet­en. Siste utbygging var i 2009 da terminalen ble utvidet østover.

– Men var det ikke slik at veksten i flytrafikken flatet ut i 2008? spør vi og lurer på om Oslo Lufthavn ikke har vært vel ivrige i sine byggeplaner de siste årene. – Det er riktig at veksten flatet ut i 2008, og i 2009 gikk faktisk trafikk­tallene ned, svarer Gystad. Men allerede mot ­slutten av 2009 snudde trenden og v­ eksten tiltok. Og denne veksten har fortsatt, poengterer han og fortsetter: – OSL har i dag en kapasitet på 23 millioner personer i året. De siste prognosene viser at trafikken vil nå dette nivået allerede i 2016. Dette er grunnen til at vi utvider og øker kapasiteten. – Og da snakker vi om mange reisende? – Ja, fra 2017 er vi klare for å håndtere hele 28 millioner passasjerer i året. Det tilsvarer et antall som kan fylle Old Trafford, Manchester Uniteds hjemmebane hver dag i et helt år!

NTB/SCANPIX


to gate – Men det er vel ikke bare fotballgale nordmenn som står for denne veksten? – Nei, smiler Vegar Gystad. – Det vi kan kalle turisttrafikk utgjør bare en del av volumet. Forretningsreisende er selvsagt et meget viktig segment for oss, og dette er også en gruppe som vi forsøker å ta hensyn til når vi planlegger og designer de nye områdene ved lufthavnen. Effektivitet og punktlighet

sikkerhetskontrollen. I tillegg får vi flere gater og muligheten til mange flere flyvninger, som gjør at flytilbudet til og fra Oslo får et positivt løft. Passasjerene får større vrimlearealer både før og etter sikkerhetskontrollen, forteller Gystad som virkelig har snakket seg varm. Det er tydelig at mannen brenner for å fortelle om alle forbedringene vi har i vente: – Servicetilbudet utvides med nye serveringssteder og flere og større butikker. Det blir også nye, godt plasserte toaletter og vi skal plassere ut stikkontakter til lading av telefoner og laptoper i mye større omfang enn tidligere, sier han og ser på klokken. Utenfor vinduet letter en Lufthansa Airbus A319 og forsvinner etter noen sekunder inn i tåkehavet. Det skal tydeligvis mer til enn noen lave, regntunge novemberskyer for å stoppe trafikken på Gardermoen. NTB/SCANPIX

Samtalen vår med Vegar Gystad foregår en grå novemberdag. Utenfor vinduene til pressesjefens kontor henger skydekket lavt over Romeriksåsene. – Hvordan er det å tilfredsstille passa­ sjerenes behov for punktlighet på en flyplass som er så plaget av tåke, spør vi og viser til dagens melding på osl.no om fare for ­forsinkelser i trafikken. – Det er en myte at været er et stort problem her, repliserer Gystad. – Oslo Lufthavn er fire ganger blitt kåret til Europas mest punktlige flyplass av AEA (Association of European Airlines). Hvis du sammenligner Oslo Lufthavn med andre flyplasser, så er det nettopp ordet effektivitet som beskriver oss, sier han med ettertrykk. Og vi på vår side må kanskje revurdere våre fordommer, og innrømme at OSL

f­ aktisk er et godt og effektivt produkt, også sett i internasjonal sammenheng. Til å være en internasjonal flyplass, tar det faktisk svært kort tid fra vi parkerer vår Lexus til vi er fremme ved gate. Det er betydelig mer kronglete på andre flyplasser vi ofte besøker. – Ja, sier Gystad og vil også ta med flyplassens arealeffektivitet (antall passasjerer som håndteres i forhold til antall kvadrat­ meter terminalbygg, enkelt forklart). Også her er vi på topp i Europa, understreker han. – Men køene da? undrer vi. – Må vi fortsatt finne oss i noe som mest minner om sauesanking i en vestlandsbygd når vi skal gjennom sikkerhetskontrollen? – Hehe, jeg vet ikke om den sammenligningen er relevant, sier Gystad. Utfordringen vår nå, er at passasjerveksten er større enn forutsett. Flyplassen er i perioder helt oppe i maksimalt passasjerantall, og derfor merker vi også at passasjerene som er vant til en nærmest køfri flyplass blir veldig fort stresset av for eksempel køer i sikkerhetskontrollen. – Men er det noe lys å skimte i enden av sikkerhetskontrollen? – Allerede i april 2013 åpner vi tre nye sluser i sikkerhetskontrollen, men når det gjelder selve utbyggingen, er det viktigste at vi øker kapasiteten på alle nivå. Ikke minst får vi større kapasitet i innsjekk og i

Vegar Gystad er pressesjef ved Oslo Lufthavn AS


Utbygging av Pir Nord

– Våren 2013 begynner byggingen av en helt ny pir. Fra før har vi utenlandspiren mot øst og innenlandspiren mot vest. Den nye tredje piren vil strekke seg mot nord og skal håndtere både uten- og innenlands­trafikk, adskilt i to nivåer. – Så nå blir det byggeplasstilstander for oss reisende i tiden som kommer? – Nei, svarer Gystad kontant: Byggingen av den nye piren får svært få konsekvenser for din reise. Det blir bygget en midlertidig hel vegg mot nord idet du kommer inn i sikkerhetskontrollen. Bygge­arbeidene skal foregå bak denne veggen. Terminalen blir ikke like fin i utbyggings­ perioden, og mister de store vindusflatene mot nord. Men den nye piren blir 300 meter lang og får et areal på 63 000 m². Løsningen medfører at det ikke blir større gangavstander for passa-

Knutepunkt for resten av landet

Dette gjelder ikke minst for flyfrakt. Store deler av landet, og ikke minst distriktene er avhengige av en velfungerende hovedflyplass med godt utbygd rutenett. Økningen vi nå gjør i kapasitet vil forsterke flyplassens betydning som knutepunkt for hele landet, og vil være veldig viktig for distrikts-Norge, få med det, avslutter han idet vi skilles i resepsjonsområdet. Gystad forsvinner på sparkesykkelen, og vi rusler bort til bilen. I det vi passerer rullebanen på motorveien stiger en SAS 737-600 over oss og inn i sollyset. Et fint bilde på at Oslo Lufthavn åpenbart har en lys og spennende fremtid.

Ute er skydekket i ferd med å sprekke opp, enkelte solstråler bryter igjennom og kaster et gyllent lys over flyplassområdet. Klokken nærmer seg 10, og Gystad er klar for neste møteavtale. Han følger oss ut, men bruker også denne tiden effektivt: – Du bør jo få med at Oslo Lufthavn er viktig som knutepunkt i det norske luftfartssystemet, sier han. – Gardermoen er et sentralt knutepunkt for svært mange direkte ruter til utlandet, forklarer Gystad.

NTB/SCANPIX

32 lexus magasinet

sjerene når de skal til og fra flyene, da alle pirene er like lange. Du skal fortsatt kunne gå fra toget, til innsjekking og til gate uten å tenke at det er langt, eller være redd for å rote deg bort på veien! Mens Gystad forteller, noterer vi så godt vi kan: Piren får i alt 21 nye flyoppstillingsplasser. I starten av piren blir det nye butikker og spisesteder. Mens det nye tilbygget med avgangs- og ankomsthall beholder sin gamle form, får den nye piren mot nord et annet og mer moderne arkitektonisk uttrykk.


2

3 4 5

1 1

Pir Nord, ferdig i 2017

2 Dagens utenlandsterminal

4 Utvidelse av hovedterminal,

3

5

Dagens hovedterminal

ferdig 2017 Dagens innenlandsterminal

GREIT Å VITE I BYGGEPERIODEN

Du vil høre byggestøy, men reisen din vil gå som normalt Det meste av byggearbeidene vil i liten grad være synlig for deg som passasjer fordi det bygges midlertidige vegger mot byggeområdet. Trafikken skal flyte like fint, og reisen din blir ikke berørt, men byggestøy må du regne med. Kapasiteten øker

Gangavstanden øker

Det nye byggetrinnet blir på 117 000 m². Totalt vil terminalen da være på 267 000 m² Kapasiteten i avgangshallen økes med 34 nye innsjekkingsskranker, såkalte walkthrough skranker, som er mer effektive og fleksible. De gir også mindre kø. Tilbygget får også et nytt bagasjeanlegg.

En gangbro knytter piren til terminalen ved dagens gate 19. Piren gjør at omfanget av bussing ikke øker selv om eksisterende gater må stenges under utbyggingen. Passasjerer på alle avganger fra Pir Syd må beregne rundt 5 minutter bedre tid enn tidligere fra sikkerhetskontrollen og ut til gate.

I piren er det åtte gater som alle har venteområde for passasjerene. På hver gate er det rundt 60 sitteplasser, og piren vil ha store vinduer ut mot flyene på nordsiden. Siden piren er midlertidig, vil den ha færre fasiliteter enn den eksisterende terminalen. Det vil være utplassert automater for servering av snacks og drikke.

Pir Syd – midlertidig pir

Trapp, heis og automater

Pir Nord står ferdig og åpner i 2017.

En midlertidig pir – Pir Syd – er oppført syd for dagens innenlandspir. Den er bygget for å kunne opprettholde kapasiteten i utbyggingsperioden. Piren åpnet i september 2012.

Flyoppstillingsplassene i Pir Syd er ikke brotilknyttet, og reisende må benytte seg av trapper ut av piren og inn på flyet. Det er heis ned til bakkenivå på annenhver gate.

lexus magasinet 33


MYKE OG LETTE KÅPER I TOSCANALAM

CORNELIUSSEN Bygdøy allé 8, inngang Niels Juels gate. Tlf 22 56 38 40. www.pels.no


hva vet du?

quiz Hva står bokstavene CT for på Lexus CT 200h?

2

Hva er innbyggertallet i Japan?

3

Før det i sin tid (heldigvis) ble besluttet at Toyotakonsernets nye premium merkevare skulle hete Lexus, var lenge et annet navn aktuelt. Vet du hvilket?

4

Tokyo er Japans største by. Hvilke to byer kommer nærmest hovedstadens innbyggertall?

5

Hva var modellbetegnelsen på den første Lexus som ble lansert i 1989?

6

Hva heter Japans høyeste fjell, og hvor høyt er det?

7

Hva heter den verdensledende hi-fi produsenten som leverer premium lydanlegg til Lexus-modellene?

8

En kvinnelig australsk artist var frontfigur i lanseringskampanjen av CT 200h i England. Hva heter hun?

9

Hvilket slagord (pay-off) ble brukt av Lexus helt frem til 2011?

10

Superbilen LFA er laget i karbon for lavest mulig vekt. Hvor mye veier den?

svar: 1. Creative Tourer. 2. 127 millioner. 3. Alexis. 4. Yokohama (3,6 mill) og Osaka (2,5 mill). 5. LS 400. 6. Fuji-fjellet, også kalt bare Fuji eller Fujiyama er 3776 m høyt. 7. Mark Levinson. 8. Kylie Minogue. 9. The (relentless) pursuit of perfection. 10. 1480 kg.

1

Svarte du riktig på alle, eller nesten alle? Da fortjener du en kjøretur! God fornøyelse. lexus magasinet 35


Ikke som alle andre Facebook-sider Her ser du noen smaksprøver fra det som har rørt seg på Facebooksiden vår de siste månedene. Gå inn på Facebook og ”lik oss”, så får du tilgang til nyttig og trivelig Lexus-info både fra oss og de mange tilhengerne våre. Ofte er det nettopp her du finner de aller siste offisielle nyhetene om Lexus. Den norske Lexus-siden på Facebook heter: Lexus – ikke som alle andre

36 lexus magasinet


lexus magasinet 37


portrettet

38 lexus magasinet


foto: Vegard Giskehaug

Silje Nergaard:

– Stillhet er musikk i mine ører Til å være musiker er Silje Nergaard forbausende glad i stillhet. Hun oppsøker den gjerne i skogen eller på en rolig, musikkfri kafé. Eller i sin særdeles stillegående bil.

V

i møter henne på Bekkelaget i Oslo, der hun bor bare et par steinkast fra den idylliske Ekeberg­ skogen, en naturperle hun nå er redd skal bli ødelagt av grave­maskiner og skulpturer. – Vi protesterer så godt vi kan, sier hun, – men jeg begynner å tvile på om vi greier å redde skogen vår. Mens vi står og venter på at hun skal iføre seg varmere klær for utendørsfotografering, kommer søppelbilen kjørende. Den stanser utenfor, og ut på hustrappa kommer mannen hennes, musikeren og artisten Heine Totland for å slå av en prat med renovasjonskarene. Han spør avslutningsvis om han skal komme ut med en kopp kaffe til dem. De takker høflig nei, stiger inn i bilen og kjører videre.

– Hva var det? spør vi når Silje kommer ut i kulda. – Pleier han å by søppelkjørerne på kaffe? – Ja, det hender vi tar en prat og at de får med seg en kopp, de gjør jo en veldig viktig jobb. Hm, det har hun jo rett i, tenker vi og spør: – Synes du selv du gjør en viktig jobb? Med musikken din? – Mange ganger føler jeg det, ja. Jeg vil veldig gjerne at musikken min skal berøre folk, åpne et rom i dem og kanskje sette et ørlite spor. Når jeg står på scenen og ser på alle som har kommet for å høre på, blir jeg ofte ganske rørt. Over at de har tatt seg tid til dette, kanskje ordnet med barnevakt og alt mulig. Jeg har veldig respekt for publikum. Og så blir jeg veldig glad når jeg hører en av låtene mine på radioen. Både fordi jeg opplever at musikken min når ut til folk, og selvsagt også fordi det gir inntekter å bli spilt på radio.

lexus magasinet 39


Sjølgjort

Silje Nergaard har vært et kjent navn i mange, mange år. Med jevne mellomrom markerer hun seg på nytt og på nytt med l­åter som virkelig ”sitter”. Hun er ikke bare en frem­ ragende sanger, men har også gang på gang vist seg som en svært dyktig låtskriver. Hun har hatt en rekke ”hitlåter” opp igjennom årene, og har flere ganger figurert både på norske og utenlandske bestselgerlister. De færreste kan ha unngått å ha hørt låter som ”Be Still My Heart”, ”Tell Me Where You’re Going”, ”On and On” eller ”If I Could Wrap up a Kiss”, for å nevne noen. Hun er stadig vekk på turneer, nå ­senest i Tyskland, der hun holdt konserter i en rekke byer. Men hun har også et godt navn i en rekke andre land, ikke minst i Japan – og av en eller annen grunn i Sør-Korea. – Jeg er litt stolt av at jeg har greid å leve av musikken min i alle år helt siden jeg var nitten, sier Silje. Som aldri har hatt noen ”­ordentlig” jobb, bortsett fra en uke bak disken på Eddies bakeri i Oslo. – Og så er jeg stolt av en ting til, og det er at jeg er sjølgjort. Jeg synes det er godt å vite at jeg kom meg opp og frem i en tid da stjernekonkurranser som Idol ennå ikke var oppfunnet. Jeg synes ikke musikk skal handle om å være best eller dårligst. Selv har jeg aldri vunnet eller tapt, jeg har funnet min egen vei. – Du skriver låtene selv, men ikke tekstene? – Nei, men jeg står inne for dem likevel, teksten hører sammen med melodien. Jeg har alltid et tema, en setning eller noen ord som danner grunnlaget for innholdet i sangen. Dem mailer jeg til Mike McGurk, en skotsk tekstforfatter og eks-poet som jeg har samarbeidet med i mange år. Han catcher bestandig det jeg er ute etter, og jeg føler nesten at ordene er mine egne når jeg fremfører dem. Oppdaget på do

Silje ble ”oppdaget” da hun som 16-årig tilskuer spontant entret scenen under en

40 lexus magasinet

jamsession på jazzfestivalen i Molde, og fikk oppsiktsvekkende rosende omtale av Dagbladets Randi Hultin. – Hva fikk en purung amatør til å våge å stå på scenen sammen med proffe musikere? – Tja, jeg var nok en uredd type, og så likte jeg jo å synge, smiler hun. Men jeg fikk et lite push; under konserten i Molde var jeg en tur på toalettet og jeg ble sittende og synge litt for meg selv. En dame banket på dodøra mi og sa: ”Du bør gå opp på scenen og synge i stedet for å sitte der.” Men det var ikke jazz Silje sang på den tiden, og noen rendyrket jazzsangerinne har hun vel for så vidt aldri vært. Sjangere betyr ikke så mye for henne, hun har latt seg påvirke og inspirere av mange forskjellige artister. Hun nevner Joni Mitchell, Steely Dan, Stan Getz og Al Jarreau. Sistnevnte har hun også sunget sammen med for en del år siden, en stor opplevelse, synes Silje. – For noen uker siden ringte telefonen hjemme, forteller hun, – og jeg ble ganske overrasket da det viste seg å være Al Jarreau som ringte fra USA. Jeg hadde ikke hatt kontakt med ham på noen år, og nå ringte han plutselig for å skryte av den siste platen min, som han nettopp hadde hørt. Døtrene hennes på 9 og 15 kunne ikke

forstå hvorfor moren var sånn i fyr og flamme etter den telefonsamtalen. Ikke før hun forklarte dem at det var omtrent som om Justin Bieber plutselig hadde ringt en av dem. Stillerom

Utenfor huset står parets beigefargede RX 450h parkert. Den anskaffet de for et drøyt halvår siden. – Det er en himla god følelse å sette seg inn i den bilen, sier Silje Nergaard. – Den er bare utrolig komfortabel og stillegående, og jeg føler at jeg får en rolig stund der inne. Og så har den et fantastisk lydanlegg, som vi bruker ganske ofte og ­bevisst. Siden både Heine og jeg er musikere, lytter vi nok kanskje til musikk på en annen måte enn folk flest. Bakgrunnsmusikk er ikke noe for meg, da foretrekker jeg heller stillhet. Men når vi virkelig skal høre på noe, bruker vi gjerne bilen som konsertsal fordi lyden der inne er så krystallklar og behagelig. Konsertsal og stillerom i én og samme bil. Det er vel en beskrivelse som er en Lexus verdig.


"Jeg synes det er godt å vite at jeg kom meg opp og frem i en tid da stjernekonkurranser som Idol ennå ikke var oppfunnet. Musikk skal ikke handle om å være best eller dårligst."

lexus magasinet 41


entusiasten

I utgavene fremover utfordrer vi en av leserne til å fortelle om sitt forhold til Lexus. Først ut er Lasse J. Nordvik, en av de mest kunnskapsrike og aktive bidragsyterne på Facebook-sidene våre.

Navn: Lasse J. Nordvik Alder: 41 Bor: Tromsø Kjører: Toyota MR2 Lexus-entusiast siden: 1989 Ca. 600 ord om min lidenskap for Lexus. Det var utfordringen jeg fikk. Det burde være grei skuring, det. Bare spør noen som kjenner meg, så kan de bekrefte at den ellers så reserverte og stillfarne meg kan prate i vei som en stortingspolitiker tre dager før valget når samtalen dreier inn på temaet bil. Hvordan startet så min bilinteresse? Barndomsårene på 70-tallet ble tilbragt i baksetet på en VW 1600 Variant, en stasjonsvogn med hekkmotor (hallo?) som bemerket seg med en nærmest ikke-eksisterende kvalitet og pålitelighet samt estetiske kvaliteter som en dypvannsfisk. Ikke underlig at det var japanske biler som stjal hjertet mitt med sine smekre, harmoniske linjer og solide kvalitet. Da en kollega av min far kjøpte en 1971/72-model Crown S60-serie, var det et definerende øyeblikk for meg. Den falt jeg så pladask for at interessen for andre bilmerker falt helt bort, og fra da av var det kun ett bilmerke for meg. Ja, det vil si fram til bilustillingen i Tokyo i 1987. Der viste Toyota fram konseptbilen

42 lexus magasinet

FXV-II, en perlehvit kupé med V8-motor og mer teknologi enn romfergen til NASA. Jeg husker at jeg så bilde av bilen i et norsk bilblad, og leste teksten hvor det stod at selv om denne bilen ikke ville komme i produksjon, ville mye av teknologien bli brukt i en fremtidig modell som skulle konkurrere med det beste i luksusklassen. Når jeg leste dette gikk det kaldt nedover ryggen på meg på en god måte, for å si det slik. Jeg fikk en sterk følelse av at det var noe skikkelig stort på gang som ville endre bilmarkedet totalt. Herre min hatt, så rett jeg fikk! Første gang jeg så en Lexus i levende live er noe jeg alltid vil huske så klart som om det var i går. Det var på tidlig 90-tall. Den årlige bilutstillingen i Tromsø ble arrangert i Polarsenteret, og den lokale Toyotaforhandleren hadde en liten godbit på lur: en vinrød LS 400 med rødt skinninteriør! Magen knøt seg sammen, knærne sviktet og luften gikk ut av meg, men jeg løp så fort mine skjelvende ben kunne bære meg mot den motoriserte åpenbaringen. Det å få oppleve dette mesterstykket av ingeniørdesign og byggekunst på nært hold, var ubeskrivelig stort. Lexus var de første årene et heller sjeldent skue på norske veier, men første generasjon IS gjorde mye for å bøte på dette. I tillegg til å gjøre Lexus mer tilgjengelig var – og er fortsatt, etter min mening – IS 200/300 en av de mest

karismatiske bilene Lexus har skapt, og skulle chronograph-speedometeret dukke opp igjen på en framtidig Lexusmodell, ville det ikke være meg imot. I kategorien "høyt elsket og dypt savnet" er det lite som kan måle seg med SC 300/400. Sportslige luksuskupeer av denne typen har noe spennende og ­forførerisk over seg som ingen sedan helt kan matche, og det er med håp og glede jeg ser at Lexus i skrivende stund har to superlekre kupémodeller på konsept­ stadiet: LF-LC og LF-CC. Jeg har ennå ikke kunnet smykke meg med tittelen "Lexus-eier". Til gjengjeld ble min far den første kunden som fikk overlevert en CT 200h hos Lexus Tromsø i mars 2011, og vi byttelåner bil titt og ofte. Av alle Lexus-modeller jeg har kjørt, er det uten tvil GS 450h som har gjort størst intrykk. Den tilbyr en kombinasjon av luksus og sport som er helt vidunderlig! På svingete vei med kjøremodus Sport S+ kan selv en MR2-eier bli stum av begeistring. For en bil! Men selvfølgelig, 14. mai 2011 hadde jeg en opplevelse som vil bli vanskelig å overgå: da fikk jeg oppleve Hennes Motoriserte Majestet LFA på nært hold hos Lexus Oslo. En fjortisjente på Justin Bieber-konsert ville ikke være i nærheten av den ekstasen jeg følte da! Midt opp i denne orgien av karbonfiber og V10-motorbrøl stod det klarere for meg enn noensinne: et liv uten lidenskap er et liv uten mening.


MASSASJEBAD & MOTSTRØMSBASSENG

Nyhet: Latitude kr 129.000,kampanjepris: 99.000,Stort bad m/ liggesete

Nyhet: Meridian kr 129.000,kampanjepris: 99.000,Stort bad u/ liggesete

• Spatec - 15 år i Norge • AAA rating • God service • 2012-modeller selges nå til gunstg pris

Spatec Norge AS, Sankt Hallvardsvei 4, 3400 Lier • Telefon 32 84 54 54 • www.spatec.no Åpningstider: 9-16 (11 - 15) eller etter avtale


nyhet

NYE IS 300h

Designikon og kjøremaskin Nye Lexus IS går fra å være en relativt nøytral innstegsmodell til å være en særpreget spesialmodell i Lexus' modellrekke. Denne endringen i produktstrategi er mulig fordi CT 200h nå fyller plassen som innstegsmodell.

44 lexus magasinet


B

åde design og kjøreegenskaper på nye IS 300h bærer preg av denne nye produktstrategien. Bilen får siste inkarnasjon av L-finesse, med det mest oppsiktvekkende spindelgrill-designet hittil, spesielt på F Sport-versjonen. Den særpregede linjeføringen som strekker seg langs karosseriets sider og ender i baklampene gir både et fornemt og dynamisk uttrykk. Bilens frontlamper har en røff og uttrykksfull utforming, komplettert av de separate LED-kjørelysene i L-form som er plassert i støtfangeren nedenfor. Ingen som ser denne bilen skal være i tvil om at den “ikke er som alle andre”.

elektrisk motor, en generator og en batteripakke. Ytelsene er sammenlignbare med en 3 liters V6-motor (derav betegnelsen 300), men med forbruk og utslipp som en mindre motor. Romsligere

Bilens bredde er økt med 10 millimeter og akselavstanden er forlenget med 70 millimeter. Dette bidrar til vesentlig bedre baksetekomfort og økt bagasjekapasitet. Kombinasjonen lengre akselavstand og tynnere seterygger på forsetene sørger for klasseledende benplass. I tillegg er inn- og utstigningsforholdene forbedret. Baksetene i IS 300h kan nå felles ned i forholdet 60:40 etter behov. Enda mer kjøreglede

Klassens eneste fullhybrid

For annerledes er den, ikke bare designmessig, men også teknologisk. I likhet med foregående IS-modell får også nye IS bakhjulsdrift, men nå drevet av et helt nyutviklet hybridsystem med totale ytelser på 220 hk. Hybridsystemet består av en 2,5 liters bensinmotor i kombinasjon med en kraftig

De foregående generasjonene av IS var både kjent og respektert for en glimrende kombinasjon av komfort og kjøreegenskaper. Under arbeidet med nye IS tok Lexus-ingeniørene sikte på å levere “klasseledende kjøreglede”. Dette har vært et sentralt utviklingskriterium fra hele ingeniørteamet, ikke bare på papiret men også i praktiske

tester foretatt med helt nye testmetoder. For å oppnå dette er karosseriet styrket, blant annet ved å ta i bruk teknologier som laser-skruesveising og karosseriliming i kombinasjon med punktsveising. I forstillingen har Lexus-ingeniørene videreutviklet løsningen med doble fjærben og redusert uønskede bevegelser med 20 prosent. Bakvognen er utstyrt med multilinkfjæring som du også finner i storebror GS 450h. Også utvekslingen i tannstanga er endret. Det skal kreve mindre krefter, samtidig som presisjonen og tilbakemeldingene skal bli bedre. I følge Junichi Furuyama, sjefsingeniør for IS 300h, valgte ingeniør- og designteamet en ny og annerledes tilnærming under utviklingen av bilen: – I stedet for å utvikle de enkelte elementene ved bilen og håpe på et godt sluttprodukt når de ble samlet, valgte vi å definere en involverende kjøreopplevelse først. Deretter gikk vi videre og utviklet de elementene som skulle til for å gi et suverent resultat. Alle sidene ved nye IS er utviklet med blikk for sportslige ytelser, lekenhet, nøyaktig respons og tydelige tilbakemeldinger på kommando fra sjåføren, sier Furyama.

lexus magasinet 45


Helt ny hybrid drivlinje

01

IS 300h er en helt ny modell med fullhybrid drivverk, bestående av en nyutviklet bensinmotor etter Atkinson-prinsippet på 2,5 liter med fire sylindre. Teknologi som D-4S-innsprøytningssystem, dobbel VVTi og en ekstra effektiv resirkulering (EGR) av avgassene sikrer klasseledende CO2utslipp på under 100 g og et forbruk på kun 0,43 liter pr. mil. Utslippet av helseskadelig NOx er også tilnærmet lik null.

Tekniske data drivlinje: Drivhjul: Bak Antall sylindre: 4 Ytelse bensinmotor: 177 hk Maks. effekt elmotor: 143 hk Total systemytelse: 220 hk Estimert kombinert moment (Nm): 4-500 Girkasse: Trinnløs E-CVT

02 01 Linjeføringen langs karosseriets sider avsluttes i baklampene og gir bilen et særpreget og dynamisk uttrykk. 02 Interiøret i nye IS oser av nytenkning, komfort og involverende kjøreopplevelse. Samtidig er kupeen den romsligste i klassen. Bildet viser F Sport-versjonen. 03 Speedometeret i F Sport-versjonen er utvilsomt det stiligste på markedet. Ikke så rart, det er hentet direkte fra superbilen Lexus LFA.

46 lexus magasinet

03


"When you fly a racing plane propelled by a 3200 hp engine, you need the superior performance of the world’s best chronograph."

Upon arriving as a youngster in the U.S. with just a few dollars in his pocket, Thom Richard had just one dream: to fly aircraft. A seasoned pilot who has clocked up more than 9,000 flight hours, he now lives his passion to the full – in particular by taking part in the famous Reno competitions at the controls of Precious Metal, the most legendary of all race planes. His next challenge is to set the world speed record and to win Reno. On his wrist is the Chronomat, an ultra-sturdy and ultrareliable instrument powered by a high-performance "engine", a 100% Breitling movement. For Thom Richard, it is quite simply the world’s best chronograph. 5-YEAR BREITLING WARRANTY 360.400.-

Suggested retail price

Tlf. 415 66 415 - Sjøgata 2 - Tromsø post@urmakerjorgensen.no

tp-ann-Jørgensen-121210.indd 1

2012-12-10 11.02


03

LEXUS magasinet nr 03 vinter 2013

j e w e l l e r y d e s i g n c h a r lot t e & o l e ly n g g a a r d • w w w. o l e ly n g g a a r d . d k

JUVELÉR Torgalmenningen 15 – tlf. 55 55 14 80

Lexus Magasinet 03 Vinter 2013  

Lexus Magasinet 03 Vinter 2013

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you