Kijk op Valkenburg 3-2011

Page 1

GRATIS MAGAZINE UIT VALKENBURG AAN DE GEUL

Valkenburg

JA ARGANG 2

2011

LIFESTYLE + VRIJE TIJD + TOERISME + SPORT + CULINAIR + KUNST + CULTUUR + HISTORIE

3

JULI-AUG-SEPT en OKTOBER

k j i k e g i r De klelukenburg! op Va Zandsculpturen in het park van Kasteel Oost

De leeuwentemmer van Klant’s Dierentuin Valkenburg

Place de Preuverie

De drie smaakvolle dagen van Valkenburg

De Original Valkenburger Maak uw eigen recept wereldberoemd

Veelzijdig attractief Valkenburg

Rokjesdagen Wandelen langs Valkenburgse attracties

De

Woordzoeker! Maak kans op een

Cadeaubon t.w.v. aangeboden door

50.Elke zondag open!

Valkenburg

Valkenburgse


2 K IJK o p Valken b urg

! LET OP e olgend v e d f t Vana rschijn e v e v rg uitga kenbu l a V p KijK o latvearn. d n a a één inmde eerste we1ek)

1 ber 20 • urger e Limb ele D n a v s in de h onnee Alle ab rgs Dagblad an de Geul a bu en Lim Valkenburg nu vanaf nte e e m e m h e g n e g n a ontv RANT! (Dus

novem

K BIJ DE GRATIS

IN DIT NUMMER

2 -—————————————— 5 -—————————————— 6 -—————————————— 9 -—————————————— 10 -—————————————— 13 -—————————————— 14 -—————————————— 17 -—————————————— 21 -—————————————— 24 -—————————————— 27 -—————————————— 30 -—————————————— 32 -—————————————— 35 -—————————————— 39 -—————————————— 42 Zandsculpturen Valkenburg in het park van Kasteel Oost.

Gedichtenroute langs de Geuk.

De Rokjesdagen van Valkenburg

Place de Preuverie

De drie smaakvolle dagen van Valkenburg.

De “Original Valkenburger” Wedstrijd voor het beste recept van Valkenburg!

Het plein ontwaakt

De antiek-, curiosa en verzamelmarkt.

Kaseeltuin Valkenburg De leerzaamste tuin van het Geuldal.

KijK in het museum

4 tentoonstellingen Museum Land van Valkenburg.

Domaine Cauberg

Wonen met hart voor mens én zorg.

Veelzijdig attractief Valkenburg Wandel met ons langs Valkenburgse attracties.

Leeuwentemmer Ab de Vries De temmer van Klant’s Dierentuin Valkenburg.

KijK op Koken met Passie Pierre Schmetz van Gasterij La Fleur.

Natuurbeheer de moeite waard.

Bokpop 2011

Valkenburg Valkenburg Van de uitgever Voor ons als uitgever en medewerkers is het vandaag een beetje feest. Voor u ligt de zomereditie van KijK op Valkenburg, het eerste nummer van het tweede jaar. De afgelopen vier edities waren een succes, gezien de lovende woorden en positieve reacties van lezers en adverteerders. Dat geeft ons hele team de inspiratie om door te gaan. Het is duidelijk dat wij ons voor de komende uitgaven weer voor de volle honderd procent zullen inzetten om u van interessante artikelen te voorzien. Daarbij komt nog eens de medewerking van MGL (Media Groep Limburg) die KijK op Valkenburg een warm hart toedraagt. Zij bezorgt vanaf nu elke uitgave van KijK op Valkenburg bij de abonnees van Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad in de hele gemeente Valkenburg aan de Geul, als bijlage van de kranten. Op de verbetering van die service zijn we trots! KijK op Valkenburg is in 2010 verschenen in de eerste week van april, juli, en oktober. En dit jaar in de eerste week van januari, april en deze uitgave in juli. Vanaf de volgende uitgave gaat dat een maand verschuiven. De volgende uitgaven zullen daarom verschijnen begin november 2011, februari, mei, augustus en november 2012. Het is maar dat u het weet. U kunt natuurlijk ook het laatste nieuws steeds volgen op onze website. Veel leesplezier!

COLOFON UITGAVE: Ivographic Reclamemakers Hekerweg 43, 6301 RJ Valkenburg aan de Geul Telefoon: 045 - 405 23 29 Advertenties: advertenties@kijkopvalkenburg.nl Redactie: redactie@kijkopvalkenburg.nl Ivo Benders (coördinator) met medewerking van;

mix van Pop, Hip Hop en cultuur.

Rob Dijksman, Linda Offermans, Jan Schurgers,

Uitspanning Tivoli

Omslag: Sam, Carolijn en Manon

John Reinhard, Jan Vermeer, Hans van Helmond.

Ontspannen en genieten midden in de natuur.

Met dank aan Latinos. (foto: Ivo Benders)

Varia

Website: www.kijkopvalkenburg.nl

Jees..! Boek van een Valkenburger, Hét Gedicht en de woordzoeker van dit kwartaal.

na schriftelijke toestemming van de redactie.

-——————————————

Zand

Oplage: 10.000 exemplaren. © Overname van artikelen, foto’s e.d. uitsluitend

KijK ook op www.kijkopvalkenburg.nl

I

n de tuin van Kasteel Oost in Valkenburg, zal een team zandcarvers onder leiding van Zandcarving.nl met 300 ton speciaal sculptuur zand een uniek zandsculpturenfestival gaan verzorgen, dat te bezoeken is van 23 juni t/m 2 oktober 2011. Het thema is “Valkenburg op een presenteerblaadje”! Een knipoog naar de International Butler Academy, die sinds begin van dit jaar gevestigd is in Kasteel Oost. De zandsculpturen zullen harmonisch ingebed worden in de architectuur van de kasteeltuin. Volgens insiders de mooiste zandcarving locatie van Nederland, zo niet van Europa.

Bekijken Bijzonder aan dit zandfestival is, dat op het moment van opening op 23 juni ca. 1/2 van de sculpturen af zal zijn. Hier is door een team van 10 carvers aan gewerkt. Na de opening gaat een klein team door met carven, zo krijgt de bezoeker een extra beleving en meer inzicht hoe de zandsculpturen tot stand komen.


KI J K o p Va l k e n b ur g 3

sculpturen

Wandelboeken van Jo Knubben

in het park van

Kasteel Oost Het kasteel van Valkenburg Het kasteel van Valkenburg in zijn volle glorie van weleer, zal de centrale blikvanger worden. De overige zandsculpturen vertellen het verhaal van Valkenburg in het heden en verleden.

O

Zandbak De kinderen kunnen hun eigen zandkasteel bouwen in een mega zandbak van 100 m2 en verder hun plezier beleven in de fantasiewereld die gecreëerd is in het “sprookjesbosje”. Tijdens de wandeling door het park kunnen ze de vragen van de zandspeurtocht beantwoorden.

Entree De entreeprijs voor alle leeftijden is 5,-. Een groepskaart (4 personen) kost 17,50 en zelf de handen uitsteken tijdens de workshop (vanaf 8 jaar) kost 7,50 excl. de entreeprijs.

Inwoners van de gemeente Valkenburg aan de Geul krijgen op vertoon van hun ligitimatiebewijs , afgegeven door de burgemeester van Valkenburg, GRATIS toegang. Kijk voor meer informatie op www.zandcarving.nl <<

Grootste ondergrondse kerstgroep in zand Na 2 oktober wordt het hele park weer teruggebracht in de oude staat en de 300 ton zand worden dan naar de Wilhelminagroeve vervoerd (bij de kabelbaan). Daarin wordt dan gewerkt aan de grootste ondergrondse kerstgroep ter wereld. Deze zal dan tijdens Kerststad Valkenburg te bezichtigen zijn.

KERST

2011

AN MEER D N 300 TO ZAND!

p 25 maart jl. presenteerde Valkenburger Jo Knubben zijn 3e wandelboek in het Gulpener Bierhuys te Gulpen. Naast het aanbieden van het eerste exemplaar aan burgemeester Martin Eurlings gaf Jo een schitterende diapresentatie van alle wandelingen uit het boekje. Omdat het Gulpener Heuvelland bij uitstek de streek is die wandelaars aantrekt heeft Jo weer een 14-tal nieuwe wandelingen geschreven. Alle begin- én pauzeplaatsen van de wandelingen zijn café’s, restaurants, hotels en eethuizen die Gulpener Bier en speciaalbieren op de menukaart hebben staan en ze zijn gewend wandelaars te ontvangen. Jo Knubben, gepassioneerd wandelaar, bedenker van vele wandelroutes die je overal bij café’s en hotels kunt vinden. De uitgave “Gulpener Heuvellandroutes” met 14 Bourgondische rondwandelingen door Zuid-Limburg en de Voerstreek (geheel in kleur) kost e10,90. Tevens verscheen deze maand een geheel herziene druk (3e druk) van het boekje: ”Wandelend genieten van Valkenburg a/d Geul” á e9,90. Beide boekjes (uitgegeven door TIC-Uitgeverij Maastricht, www.uitgeverijtic.nl) zijn met overzichtelijke kaarten, genummerde etappes en goede beschrijvingen van bezienswaardigheden voorzien en onder meer te koop in de boekhandel, bij diverse VVV-kantoren, bij de ANWB en natuurlijk bij Jo Knubben zelf. <<


Limburgse waterwandelingen

Limburgse waterwandelingen

Limbu water

20 routes, verspreid over de hele provincie, variërend in lengte van 3 tot 20 km.

20 routes, verspreid over de hele provincie, variërend in lengte van 3 tot 20 km.

20 rout provinc 3 tot 2

Weet u hoe mooi Limburg vanaf Weet u hoe mooi Limburg vanaf de waterkant is? ’Limburgse de waterkant is? ’Limburgse waterwandelingen’ geeft een nieuwe waterwandelingen’ geeft een nieuwe exclusief verzendkosten exclusief verzendkosten kijk op onze provincie. Laat u verrassen kijk op onze provincie. Laat u verrassen door de rijkdom aan planten en dieren doorveranderend de rijkdom aan planten en dieren Speuren naar veranderend Speuren klimaat naar klimaat bij beekjes, stroompjes en riviertjes. bij beekjes, stroompjes en riviertjes. exclusief verzendkosten exclusief verzendkosten exclusief verzendkosten Wandelen, genieten, ontdekken, genieten, ontdekken, Een fietsrouteboek met een typisch Limburgs Via Wandelen, Eenverhaal. fietsrouteboek met een typisch Limburgs verhaal. Via speuren en kijken; daar draait het om en kijken; daartussen draait 10 hetenom78 27 mooie fietsroutes (in lengte variërend tussen 10 en 78 speuren 27 mooie fietsroutes (in lengte variërend Klimmen & indalen & dalen Klimmen & dalenexclusief verzendkosten in dit boek. dit boek. kilometer) ontdekt u hoe het landschap inkilometer) deexclusief provincie ontdekt in u hoe het landschap de provincie verzendkosten exclusief verzendkosten is ontstaan door gebeurtenissen in het verleden en hoe is ontstaan door gebeurtenissen in het verleden en hoe verschillende klimaten hun stempel drukten. klimaten de verschillende daarop hun stempel De gids Klimmen & dalendrukten. bevat sfeerverslagen en Klimmen routebeschrijvingen vansfeerverslagen en routebeschrijvingen van n & dalendebevat sfeerverslagen en daarop routebeschrijvingen van De gids & dalen bevat van Limburg, Geniet Limburg, Dit heeft ookinzijn op de soorten die in dezijn invloed Dit heeft ook gehad opvan deheuvelachtig soorten die ingebied de in dewandelingen wandelingen in Euregio van Nederland, België, heuvelachtig gebied deinvloed Euregiogehad van Nederland, België, in heuvelachtig gebied in de EuregioGeniet van Nederland, België, natuur leven. Per route een aantal plant-natuur of leven. Limburgse Per route eenop aantal Duitsland enisLuxemburg. zijnofgeen opsommingen persoonlijk xemburg.Limburgse Het zijn geen opsommingen maarispersoonlijk Duitsland enmaar Luxemburg. Het zijn geen opsommingen maar persoonlijk wandelend of op de fiets! wandelend of de Het fiplantets! diersoorten omschreven die udetijdens uw tocht kunt omschreven diersoorten die u verhalen tijdens uw tocht kunt getinte over wandelroutes in Zuid-Limburg, de Voerstreek, de Eifel in Zuid-Limburg, de Voerstreek, de Eifel n over wandelroutes in Zuid-Limburg, Voerstreek, de Eifel getinte verhalen over wandelroutes tegenkomen: van de ijsvogel tot het zinkviooltje. tegenkomen: van de ijsvogel tot het zinkviooltje. en de Ardennen. In totaal 35 wandelingen.en de Ardennen. In totaal 35 wandelingen. n. In totaal 35 wandelingen.

16.

16. 10.95

95

10.95

95

12.95

10.95 12.95

12.95

Weet u de wa water kijk o door bij b Wan speu in d

w

Wilt u een van deze boeken hebben of bestellen? boeken vandaag al hebben of bestellen? Wilt uvandaag een vanaldeze boeken vandaag al hebben of bestellen?

Verkrijgbaar Dagblad Devia Limburger en Limburgs unten van Dagblad De Limburger en Limburgs Dagblad o.a. via de servicepunten vanVerkrijgbaar de servicepunten vanDagblad Dagblado.a. De Limburger en Limburgs Dagblad o.a.

GULPEN, The Bookstore, 95 •6MEERSSEN, Meerssen, Beekstraat 15 • VALKENBURG, Read Shop, Dr.Beekstraat Erensstraat156 • VALKENBURG, Read Shop, Dr. Eren EN, Boekhandel Meerssen, Beekstraat 15 • VALKENBURG, Read Shop,Looierstraat Dr. Erensstraat • GULPEN, Boekhandel The Bookstore, Looierstraat 95 • MEERSSEN, Boekhandel Meerssen,

r.nl/webshop of telefonisch via 088-7766550.

Tevens te

‘Mooi Limburgs’ is een initiatief vanvia Media Limburg koop de Groep boekhandel.

Wandelboeken_MGL.indd 1

en via limburger.nl/webshop of telefonisch via 088-7766550. en via limburger.nl/webshop of telefonisch via 088-7766550.

‘Mooi Limburgs’ is een initiatief van Media Groep Limburg

Wandelboeken_MGL.indd 1

Tevens te koop via de boekhandel.

Tevens te koop via de boekhandel.

Zo..., en nu even naar ‘t Koetshoes

9-6-2011 13:12:22

9-6-2011 13:12:22

Gezellig terras • Grote speeltuin Gratis parkeerplaats dichtbij! Oosterweg 42 (bij Kasteel Oost) Valkenburg 043 - 601 38 45 • info@koetshoes.nl • www.koetshoes.nl


KI J K o p Va l k e n b ur g 5

Gedichtenroute langs de Geul D

rie jaar geleden realiseerde de “Stichting Beeldende Kunst Buiten” in Valkenburg een wandelroute die langs gedichten voerde van gerenommeerde schrijvers. Gekozen werd voor een wandeling langs de Geul om zo natuur en teksten tot een eenheid te smeden.

tekst: Jan Schurgers. foto’s: Ivo Benders

Elf gedichten vonden een plaats op een metalen plaquette geplaatst op een zuiltje, te beginnen bij de grens met de gemeente Gulpen bij de Gronseleput. Vervolgens liep de route stroomafwaarts door Schin op Geul, Valkenburg, Broekhem en Houthem tot voorbij de groeve van Curfs. Inmiddels zijn er nog drie gedichten aan toegevoegd en sloten vorig jaar de gemeenten Gulpen en Meerssen daarop aan. Zo is er nu een route ontstaan van meer dan 30 kilometer waarin 39 gedichten te lezen zijn. Na de Gronseleput waar het gedicht “Melopee”, van Paul van Ostaijen prijkt, volgt bij de brug aan de Rijksweg in Schin op Geul het gedicht “de Slaap” van Jan Emmens. Bij de kerk staat “Mijn woorden”, van Ivo van Strijtem. Langs de Geul met aan de overkant een prachtig zicht op kasteel Genhoes, staat “de Plek”, van Herman de Coninck. Het gedicht “Observaties”vlak bij kasteel Schaloen doet daar niets voor onder. Soms knabbelt het water aan de voet van de zuil of spoelt er met grote kracht overheen. In het centrum van Valkenburg bevat de molen van Schijns in de St. Pieterstraat het gedicht “’s Morgens” van Jan Hanlo en op de kei bij de kiosk prijkt

“Excuse” van Pierre Kemp. In het grasveld in het Odapark staat “Andermans Hond” van Joke van Leeuwen en terug bij het wandelpad langs de Geul bij Tivoli “de triestigheid ’s avonds” van Erik Spinoy. Aan de rand van het natuurgebied St. Gerlach staat bij de Ingendalerbrök “het Landschap VI” van Rutger Kopland en bij het kerkhof in Houthem “Doodsbericht” van Ida Gerhardt. Richting Geulhem, weer de Geul volgend treft men “een Vijver” van Paul Hermans aan en bij de kapel aan de Putweg “Wat er is is de eindeloos heldere landweg” van Gerrit Kouwenaar. De route door de gemeente Valkenburg aan de Geul wordt afgesloten bij de camping “;t Geuldal” met het gedicht “In deze groeve” van Leo Herberghs. De wandeling is op elke mogelijke plek te starten, zowel stroomop- als stroomafwaarts. Men komt langs prachtige natuurgebiedjes, goed te belopen paden en nooit is de Geul ver weg. Plekken om even te verpozen zijn er volop, zeker in het centrum van Valkenburg, om daarna met nieuwe energie te wandeling te kunnen voorzetten.

Een folder met daarop aangegeven de te lopen route, de plekken van de gedichten met hun titels en de namen van de dichters gevoegd bij een korte achtergrondinformatie is verkrijgbaar bij het VVV-kantoor aan het Theodoor Dorrenplein, zij het dat daarop de laatste drie toegevoegde gedichten ontbreken. <<


6 K IJK o p Valken b urg

De Valkenburgse tekst: Jan Vermeer

(auteur van “Mores Pecunia”)

foto’s: Ivo Benders

A

ls men mij pas op achttienjarige leeftijd had verteld dat het paradijs vermoedelijk tussen de Tigris en de Eufraat heeft gelegen, had ik voetstoots aangenomen dat beide rivieren niet ver van mijn woonplaats gestroomd moesten hebben. Het was begin jaren zeventig immers een feest om te midden van de ongecompliceerde veelzijdigheid op te groeien van de zinderende toeristenplaats Valkenburg.

Rokjesda Wij waren wild, onze onvolgroeide hersenen stuurden onze bijna volwassen lijven aan en wij werden nauwelijks gecontroleerd omdat onze ouders het te druk hadden met dienstbaar zijn. In die tijd tekenden de seizoenen zich nog haarscherp af want tijdens de vakantieperiodes zigzagden wij half anoniem tussen de feestende logees door, terwijl Valkenburg buiten die hoogtijdagen een slapend dorp was en de verlaten attracties, ons koninkrijk. Dan hergroepeerde de opgeschoten jeugd zich en viel terug in het provinciaal gemiddelde gedrag van deze leeftijdcategorie. Hoe groot dus het contrast met Mesopotamië (Tweestromenland) in Irak. Dit gebied was de oorsprong van diverse oude beschavingen, iets dat het komende millennium over Valkenburg nog niet gezegd kan worden. Het deerde ons echter niet want

wij verdienden een aardige duit met onze vakantiebaantjes, verkwistten het geld nog diezelfde avond in de talrijke muziekcafés en discotheken en geraakten elke week opnieuw verkikkerd op het aantrekkelijkste toeristenkind van dat moment. Geen wonder dat aan het einde van het seizoen het verliefdheidhormoon phenylerhylamine (kortweg PEA) opgebruikt was zodat het meestal lang duurde eer wij vaste verkering kregen met een van de plaatselijke sterren. Hoe dan ook, en alle gekheid op een stokje, dát was het Valkenburg van toen. Weer of geen weer, het was er altijd druk, er klonk altijd muziek uit de altijd geopende caféramen en er werd onafgebroken geflaneerd. In die zin was Valkenburg, naast centrum van vertier, ook een heuse modestad. Niet dat er de haute couture werd geshowd, maar wel de gangbare trends van die zomer. En wij, de verwende apen uit die tijd, wij zaten prinsheerlijk op een van de talrijke terrassen om van de eindeloze stroom mensen te genieten. Van de mooie exemplaren, maar ook van de wansmaak van evenzo velen. Maar als het mooi was, dan was het ook écht mooi. Het was immers de tijd van de minirokjes en de hotpants dus er was nogal wat te zien. Ik hoor het onze kapelaan nog vragen: “En jongens? Naar de rokjes aan het kijken?” Hij heeft het maar één keer gevraagd want ons antwoord was duidelijk. “Nee, meneer kapelaan, naar de benen,” waarmee onze brutaliteit werd afgedekt met de door hemzelf gepropageerde eerlijkheid. Natuurlijk! Wij waren boeven. Maar wel van een goedhartige soort want onze flirts gingen nooit verder dan knuffelen, zoenen en, als de jongedame het toeliet, voorzichtig tasten naar de plekken waar de contouren afweken van de onze. Op dat gebied waren wij net sportvissers. Wij deden er alles aan


KI J K o p Va l k e n b ur g 7

agen om onze prooi aan de haak te slaan. En als dat eindelijk gelukt was en nadat wij onze vangst hadden bewonderd, wierpen wij de buit terug in de vijver. Niet letterlijk natuurlijk. Figuurlijk, maar net zo sportief. Ik kan me dan ook geen drama’s uit die tijd herinneren. Het waren vakantieliefdes. En dat wisten die meisjes ook. Met als verschil dat zij de resten van zo’n kalverliefde meenamen in de bus of de trein naar huis, terwijl wij ons alweer opmaakten voor een nieuwe lichting; de gewoonste zaak van de wereld. Onschuldig dus. Onschuldiger dan die meiden zelf. Nu niet op het gebied van vriendjes scoren, maar van hun gedrag op een van de vele terrassen die de straten van het centrum omzoomden. De Grote Straat als catwalk van de “never ending” modeshow van het Valkenburgse hoogseizoen. Zoals de bewonderende blikken van de kerels uitsluitend op zoek waren naar mooie benen, zo speurden de meiden naar de afwijkende exemplaren, naar de foute combinaties en naar de voorbeelden van een onbegrepen modebeeld. Giechelend en smiespelend maakten zij hun afkeuring kenbaar waarbij het niet ondenkbaar was dat dit werd opgemerkt door het machteloze slachtoffer. Gemeen dus. Welzeker onbedoeld, maar toch gemeen. Desondanks ben ik er altijd van overtuigd geweest dat het publiek, van beiderlei kunne, er uitsluitend op uit was om te genieten. Net zoals dat nu nog steeds gebeurt. Tijden veranderen, maar mensen blijven mensen. Ze gaan met hun tijd mee. De een voorop, de ander blijft wat achter. Zo ook met het modebeeld, zo ook met het straatbeeld. Valkenburg kent die afgetekende scheiding tussen de seizoenen al lang niet meer. De overvolle hoogtepunten hebben plaatsgemaakt voor de spreiding van korte vakanties over het hele jaar heen,

gemengd met het dagtoerisme, gemengd met de mensen uit Valkenburg zelf of uit de nabije omgeving. Oude gezelligheid ingeruild tegen nieuwe gezelligheid waarbij beweerd mag worden dat de kwaliteitslag die het afgelopen decennium is gemaakt, Valkenburg geen windeieren heeft gelegd. Het compacte centrum biedt talrijke goede restaurants, gezellige cafés, maar ook winkels die qua aanbod behoorlijk actueel zijn. Evergreens met tekstregels als: “Zie de boerinnen met de rokjes zwaaien” en oldies met: “Baby let your bluejeans talk”, zijn slechts enkele voorbeelden die aantonen dat mode, flaneren, lonken en flirten, van alle tijden is, dus ook van nu. Dat de kleding wat ruimer is geworden, is enerzijds een handigheidje van de textielindustrie om zoveel mogelijk stof te verkopen en

anderzijds populair omdat hier de lijnen mee worden verhuld waarmee men niet helemaal tevreden is. Een andere verklaring heb ik er niet voor. Wat dat betreft, heb ik het idee dat de dames in de jaren zeventig wat revolutionairder waren, of anders eigenwijzer. En de heren? Die ook, want ik kan me niet herinneren dat iemand, anders dan een hossende jogger, in een trainingspak door Valkenburg liep. Daar kan dus zonder risico uit worden opgemaakt dat niet alle vooruitgang automatisch tot verbeteringen leidt. Als het om mode gaat, verlang ik terug naar de tijd waarin creativiteit en lef hoogtij vierden. Mocht het dus waar zijn dat de geschiedenis zich herhaalt, dan wordt het de hoogste tijd om een mooi, strategisch plekje op een van de terrassen veilig te gaan stellen. Je weet immers nooit zeker wie de “retro race” gaat winnen: De hotpants of de minirok. <<


Komt u kennismaken? Na twee jaar succesvol in het hoge segment te hebben gewerkt gooien Charles en Kim het roer om. “Wij zijn een Bourgondisch koppel. Dit komt nu beter tot zijn recht, terug naar de basis!” De kaart en het restaurant ondergingen een geweldige metamorfose. Gezelligheid en samen aan tafel, daar draait het om. Charles en Kim staan met hun team klaar om u te ontvangen in een huiselijke ambiance!

Welkom op het mooiste pleintje van Valkenburg! Wij zijn (bijna) de gehele dag open met een brede

Komt u kennismaken?

en uitgebreide kaart voor zowel de grote als

Neemt u deze advertentie mee, dan trakteren

kleine trek. ‘s Morgens kun je bij ons binnenlopen

wij op een heerlijke kop koffie na de maaltijd!

voor een kop koffie met verse vlaai of om heerlijk

Berkelstraat 22 Valkenburg aan de Geul 043 601 23 43 info@restaurantdavanti.nl www.restaurantdavanti.nl De keuken is geopend vanaf 12 uur

te lunchen. ‘s Middags lekker borrelen op ons terras met een heerlijk glaasje wijn en finger-food of op een zwoele zomeravond genieten van een meer gangen diner terwijl de zon langzaam onder gaat, bij ons is het allemaal mogelijk!

Astrid en Luc heten u van harte welkom! Th. Dorrenplein 18a 043 - 601 65 71 info@tresluxx.nl www.tresluxx.nl

Smaakprikkels… ook op Place de Preuverie!

Proeven en genieten van smaakprikkelende hapjes op elk evenement. Ook op Place de Preuverie! ‘Preuve’ tijdens het driedaagse culinair festijn van 12 tot en met 14 augustus 2011 op het Theodoor Dorrenplein in Valkenburg aan de Geul. Niet te versmaden hapjes prikkelen uw papillen… Tot ziens op Place de Preuverie! www.smaakprikkels.nl Roeland Huls telefoon: 06 51115632

ONTBIJT • LUNCH • DINNER

Altijd culinair genieten! Wij hebben ook uitgebreide glutenvrije gerechten. Ma - Vr van 11.00 - 22.30 uur. Za - Zo van 10.30 - 22.30 uur. Dinsdags is onze wekelijkse rustdag maar in juli en augustus zijn wij 7 dagen per week geopend!

Theodoor Dorrenplein 16 • 043 - 60 11 500 www.brasserieamerica.nl


KI J K o p Va l k e n b ur g 9

RG ENBU K L A V

Drie smaakvolle dagen

14AUG 1 2 +1 3 +

USTUS2

011

tekst: John Reinhard

V

oor de tweede keer wordt het nu al geroemde culinaire evenement Place de Preuverie georganiseerd op het Theodoor Dorrenplein in Valkenburg aan de Geul. Op het Theodoor Dorrenplein komt een gezellige opstelling van ca 25 pagode tenten waar men lekker kan proeven en drinken en tevens kan genieten van een gevarieerd muziek programma. De Horeca Presenteert Zich Place de Preuverie is een presentatie van de Horeca uit het Limburgse Heuvelland. Elk restaurant brengt zijn eigen koks en kelners mee. Zij laten u de meest exclusieve of de gewoonste (maar dan anders) gerechten proeven. Ruim vijfentwintig stands zijn als restaurantje ingericht. Voor ieder wat wils: een hapje, een soep, kreeft of salade. De diversiteit van de deelnemers en hun gerechten is groot. Je proeft hun enthousiasme al bij de eerste hap. Wat in 2010 een geslaagde start kende, groeit in 2011 al uit tot een geweldig culinair festival van allure, waar duizenden bezoekers uit het Heuvelland reikhalzend naar uitkijken. Het woord Preuverie is Limburgs dialect voor ‘proeverij’ en is een driedaags evenement waar men kan proeven van de goede dingen die onze Euregio voortbrengt. Al eeuwen lang verbindt goed eten mensen, immers de beste gesprekken vinden

meestal aan tafel plaats. Thuis is de eetkamer vaak de centrale plaats in het huis. Tijdens Place de Preuverie is het Theodoor Dorrenplein omgetoverd tot die centrale eetkamer en tot dat gezelligste openlucht restaurant van Valkenburg

Vijfentwintig Koks Heten u Welkom De toegang is gratis; speciale Preuverie bonnen (preuveriekes) om er de drankjes en hapjes bij de centrale drankuitgifte en de restaurants mee te betalen zijn verkrijgbaar bij een centrale kassa. De gerechten worden geserveerd in tapasvorm. Er wordt betaald met speciale hele en halve Preuverie bonnen met een waarde van resp. e2,- en e1,- per stuk. Een kaart met Preuverie bonnen kost e20,- en heeft 8 hele en vier halve bonnen Elke standhouder biedt minimaal 2 hapjes aan die niet meer dan 2 bonnen kosten. Grotere gerechten kunnen ook worden aangeboden en kosten een veelvoud van deze bonnen. Het is een ideale mogelijkheid om meerdere keukens te ontdekken.

Muziek Op alle dagen wordt er een aantrekkelijk muziekprogramma geboden, variërend van easy listening lounge muziek tot life optredens op ons muziekpodium. Op zaterdag treden The Dudes & The Dudettes voor u op.

Het Programma Onder het genot van de mooiste wijnen gecombineerd met de meest culinaire hoogstandjes waant iedere bezoeker zich te gast in één groot openlucht restaurant. Place de Preuverie is er voor de bezoekers, de inwoners, de relaties, het gezin, de familie, de kennissen en de vrienden. Ruiken, proeven, zien en gezien worden! Place de Preuverie is 3 dagen lang hét culinaire festijn van Valkenburg aan de Geul. Natuurlijk wil niemand dat missen!

Vrijdag 12 augustus kan er volop genetwerkt worden tijdens de Rabo Friday Business Friends Meeting. In samenwerking met de Rabobank en The International Butler Academy nodigen wij u uit in de culinaire wereld van Place de Preuverie van 16.00 tot 24.00 uur.

Zaterdagmiddag 13 augustus Kinderen horen erbij aan tafel! En dus ook op Place de Preuverie. Speciaal voor kinderen worden er verschillende workshops gegevenvan 14.00 tot 16.00 uur. Hoe maak je champignonbitterballetjes, fruitshakes, lekkere salades, enz.. Neem uw spruitjes dus gerust mee! PDP is geopend van 14.00 tot 24.00 uur.

The Dudes & The Dudettes is een achtkoppige, slagwerkloze band. De muziek die zij ten gehore brengen laat zich het best kwalificeren als eigen bewerkingen van bekende nummers en van nummers die eigenlijk bekend zouden moeten zijn. Omdat het begrip “improvisatie” hierbij niet wordt geschuwd, noemen zij hun optredens zelf het liefst: “openbare repetities”. Dit vooral om creatieve ruimte te scheppen en het daarmee spannend te houden.

Zondagmiddag 14 augustus vindt in samenwerking met Kijk op Valkenburg, de zinderende finale en prijsuitreiking plaats van de verkiezing van ‘de Valkenburger’. De finalisten presenteren elk op zondagmiddag 14 augustus hun eigen Valkenburger aan de jury en aan het publiek. Geopend van 12.00 tot 21.30 uur Meer informatie vindt u op www.placedepreuverie.nl

<<


10 KIJK o p Valke n b urg

Eeuwige roem m O

p zondag 14 augustus is het zo ver. Dan zal de winnaar van deze wedstrijd bekend zijn. Tijdens de “Place de Preuverie” zullen 5 genomineerde inzendingen gepresenteerd worden in de kiosk op het Theodoor Dorrenplein. De jury geeft dan zijn lang verwachte oordeel!

In onze laatste uitgave nodigden wij u reeds uit om iets ‘origineel eetbaars’ te bedenken in de vorm van een voor- of hoofdgerecht. Een dessert. Een snack, gebak, brood, snoep, ijsje, drankje of soepje. Geef uw fantasie alle vrijheid! Het moet wel een origineel recept zijn.

Bedenkers van culinaire smakelijkheden kunnen nog tot 1 augustus hun creatie inzenden naar redactie@kijkopvalkenburg. nl of KijK op Valkenburg, Hekerweg 43 6301 RJ Valkenburg aan de Geul om Valkenburg aan de Geul op de culinaire wereldkaart te zetten. Als u maar een recept met de bereidingswijze en een foto van uw creatie instuurt. Dit is dé kans van uw leven om wereldroem te vergaren.

De winnaar wint een geheel verzorgde 3-daagse busreis voor twee personen naar Parijs. Aangeboden door Het Zuiden Touringcars in Valkenburg. Verder staat in de planning om het winnende recept te laten maken door de bedenker in het Tv programma van TV Limburg. Verder zal met de winnaar serieus worden bekeken om zijn creatie commercieel in de markt te zetten.

?

Winnaar

Maak uw eigen recept wereldberoemd! Gâteau Breton

Deventer Koek

Bossche Bol

Hamburger Frankfurter Wiener Schnitzel

Pizza Napolitana Pommes Parisiennes

Berliner Bol Weesper Mop


KI J K o p Va l k e n b ur g 11

met de Valkenburger Teneinde verzekert te zijn van een eerlijk en objectief oordeel is er een vakkundige jury samengesteld. Deze bestaat uit:

Marjolijn Haenen (Restaurant Hubert Haenen)

Henk Hoogakker (Bestuurs- en communicatieadviseur Henk Hoogakker bv)

Ernest Lebouille (Culinair Connaisseur en meesterslager)

Nadat op 1 augustus alle inzendingen binnen zijn zal de jury de kwaliteit van de inzendingen beoordelen en de vijf genomineerden bekend maken en zijn die ook te bekijken door het publiek in de kiosk. Om 16.00 uur zal dan bekend worden gemaakt welke inzending uiteindelijk gewonnen heeft en welk gerecht, snoepje of soepje, broodje of gebak vanaf dan bekend zal zijn als de echte, enige en originele Valkenburger. <<

De initiatiefnemer en organisatie is in handen van het gratis magazine

Valkenburg in samenwerking met

URG VALKENB

De jury

Valkenburg

Otto Nijenhuis (Chef kok Ch창teau St. Gerlach)

Paul van Oers (Lecturer Foodservice Maastricht Hotel Management School)

1 2 +1 3 +1 4 A U G

Wim Ortjens

USTUS2011

(Managing Director Maastricht Region Branding Foundation)

John Reinhard (Secretaris Place de Preuverie en voorzitter van de jury)

, Kies voor comfort aliteit! w k n e e ic rv se e d e go

jaren staan rreizen, reeds vele gt de beste touringca Het Zuiden verzor te reizen bes de f nsen kwalitatie . Onze klanten we gcars wij hier bekend om rin tou e cht eri luxe ing ons in moderne en te en hotels. U reist bij fec per de die rs, reisleide n chauffeurs en/of . bemand met ervare sse kla ere bet van de rnacht in de hotels gastheer zijn. U ove

3 De Valkenberg nburg lke 6301 PM Va

043 601 52 52 info@zuiden.com

om www.zuiden.c

Luxe en touringcarreiz pa. ro Eu door heel ze Kijk op on website!


COIFFEUR

stoer•chic•vrouwelijk

FRED GET INSPIRED SEE YOUR STYLIST

leuke MODE voor de modebewuste vrouw

Jacky • Supertrache • S’nob St.Martins • My Brand YaYa • Rinacimento Nickelson • Cream Il Dolce • Kikiriki Picture Perfect Glamerous

WALRAMPLEIN 20 • 06-51 96 27 80 ma. wo. do. VAN 11.00 TOT 18.00 UUr

WIJ WERKEN HET LIEFST OP AFSPRAAK! 043 - 604 13 80 VALKENBURGERSTRAAT 25f • 6325 BK BERG EN TERBLIJT

Vrij. van 11.00 tot 20.00 uur. Za, van 11.00 tot 17.00 uur Zondag van 13.00 tot 17.00 uur. dinsdag rustdag!

VALKENBURG De wereldberoemde Leonidas bonbons zijn ideaal als geschenk, maar ook een verwennerij voor uzelf. Geniet van chocolade- repen en figuren, suikervrije dieet chocolade en andere lekkernijen. Diverse soorten koffie, chocolade- en frisdranken en in het seizoen, overheerlijk ijs in vijftien smaken. Ook om mee te nemen!

Denk maar aan iemand Theodoor Dorrenplein 12 • Telefoon 043 - 601 19 11 • leonidasvalkenburg@gmail.com


KI J K o p Va l k e n b ur g 13

Het plein

ontwaakt

De antiek-, curiosa en verzamelmarkt H

et is nog vroeg en stil op het Theodoor Dorrenplein als een grote aanhanger met marktkramen het plein op rijdt. Het is zondagochtend, het plein ontwaakt.

tekst: John Reinhard De marktkramen worden afgeladen en neergezet, de een na de ander. De eerste koopman komt al aangereden. Het zijn vaak dezelfde oude bekenden die op de Valkenburgse markt met hun handel komen staan. Sommigen doen het om wat te verdienen, de anderen vinden dat weliswaar niet vervelend, maar kijken vooral uit naar die maandelijkse ontmoeting met de collega’s en de vaste en nieuwe klanten in Valkenburg. Een enkele professionele antiekhandelaar komt als eerste op de markt rondlopen. “Altijd even kijken of er niet iets interessants bij is meneer”. Hij doet een snelle ronde, een kleine aankoop en vertrekt weer, straks gaat zijn eigen antiekwinkel in Maastricht open. Op de markt wordt het drukker, bijna alle kooplui zijn inmiddels gearriveerd, de meesten kennen hun vaste plaats wel en

de enkele nieuwe deelnemer wordt snel ingewijd door Clemence en Jef Beenkens, de organisatoren van deze antiekmarkt, die zelf ook steeds met een eigen kraam aanwezig zijn. “Soms telt de markt wel 50 deelnemers,” zeggen zij trots. De kofferbakken gaan open, bananendozen worden neergezet op de kraam en voorzichtig wordt het krantenpapier van de te verkopen handelswaar afgehaald. Hoe vaak zou inmiddels oma’s antieke soepkom of opa’s uurwerk al zijn in- en uitgepakt. Het geeft allemaal niets, iedere keer weer wordt naar de uitgepakte handel gekeken alsof de koopman het vandaag voor het eerst ziet. Zouden ze er misschien stilletjes op hopen dit dierbare bezit ook vandaag weer niet te hoeven verkopen, zouden ze het niet liever nog een weekje meenemen, terug de zolder op, de garage in? Jef en Clemence beleven nog elke maand plezier aan het organiseren van de maandelijke antiekmarkt in Valkenburg.

sichtkaart, n a n e e g o n d. Thuis heb ik erk een kar met paar en k Waarop e erij J. van der Ven. . Een slag op de fiets w u o r f f ju een iets , Een kroeg, ogstwaarschijnlijk n ho n. Het zegt u waar ik geboren be maar het is eet nog hoe het was. ik w de klas. Dit dorp, in n e ’r d in k De boer en p de keien. o t l e t a r Een kar die et een pomp ervoor. uis m Het raadh g tussen kor en door. e Een zandw de boerderijen. Het vee, (1974 Het Dorp - Wim Sonneveld)

“Ach..hoe het begonnen is? In 2002 werden we door een paar ondernemers gevraagd om een antiek- curiosamarkt te organiseren in Valkenburg op het Theodoor Dorrenplein. dat was een groot succes,bezoekers en de toenmalige deelnemers waren direct zeer enthousiast. Toch heeft het enkele jaren geduurd eer wij een vergunning kregen om elke laatste zondag van de maand een antiek- curiosa markt te organiseren”. Trots loopt Jef de markt op en af, iedereen kent hem, overal een vriendelijke begroeting. “Vaak horen wij dat de Antiek- Curiosamarkt een groot aanbod heeft van mooie handel met een gevarieerd aanbod voor elke beurs en verzamelaar” zegt Clemence. “Ook door de bewoners worden wij verwend met koffie of een warme chocomel van de plaatselijke horeca en in de winter een heerlijke kop vers gemaakte soep”, vult Jef aan. Daarom willen wij allemaal nog heel graag en heel lang naar Valkenburg komen, omdat Valkenburg de gezelligste locatie van de vele markten is die wij doen”. De antiek- curiosa en verzamelmarkt vindt elke laatste zondag van de maand, van maart tot en met oktober, plaats op het Theodoor Dorrenplein in Valkenburg aan de Geul. <<


1 4 KIJK o p Valke n burg

tuin

De leerzaamste A

l ruim veertig jaar is het IVN actief in Valkenburg. Met hart en ziel onderhouden tientallen vrijwilligers de vroegere kasteeltuin van Schaloen. Maar ze bakken ook vlaaien en leren de schooljeugd palmpaasstokken maken. Samen lekker ontspannend bezig zijn in Moedertje Natuur, dat is wat hen bovenal bindt. tekst en foto’s: Rob Dijksman Een zonnige maandag in april. Zo’n dertig leden van IVN Natuur- en milieueducatie zijn druk in de weer met hark en schoffel. Hun heemkundetuin bij kasteel Schaloen moet een week later voor het nieuwe seizoen op orde zijn. Naambordjes gaan bij de kruiden, gras wordt gemaaid, de imkers inspecteren hun bijenkorven. Bestuurslid Armand Harings leidt rond en vertelt: ‘Begin jaren zeventig kocht de gemeente Valkenburg de vervallen watermolen bij kasteel Schaloen, de Sjloens Meule.

Tezelfdertijd was onze IVN-afdeling op zoek naar een verenigingslokaal. Lid Aloys Lemmerling was hoofd plantsoenendienst van de gemeente en hij zorgde dat onze club de molen als home kon gaan gebruiken. De hele boel werd opgeknapt, zo ook de verwaarloosde boomgaard van het kasteel. Uiteindelijk bleek de molen te vochtig en te koud en verkasten we naar de vroegere houtloods. Als Sjloens Höfke is die nu ons verenigingslokaal.’ Aloys Lemmerling tekende ook voor het ontwerp van de tuin. Sinds 2002 heet die officieel Kasteeltuin Oud-Valkenburg. Het IVN pacht de hele boel van de gemeente. Die mag de handen dichtknijpen met zo’n enthousiaste groep cultuur- en natuurafficionados. De tuin is een fantastische publiekstrekker. Jaarlijks komen er zo’n tienduizend bezoekers. Waarvan zeventig procent van buiten de regio.

Geuren en kleuren De doorsnee passant heeft geen idee dat er achter die hoge heg langs de weg naar Oud-Valkenburg zo veel valt te beleven. Er groeien ruim vierhonderd plantensoorten die typerend zijn voor de Zuid-Limburgse flora. Men heeft oude veldgewassen en groenten aangeplant, zoals spelt en pasti-

naak. En in de oud-Hollandse kruidentuin kun je genieten van de geuren en kleuren van tal van geneeskrachtige en keukenkruiden. In de waterpoel krioelt het van de waterslakken, groene kikkers en twee soorten salamanders. Bijen vliegen af en aan bij de imkerij. De dassenburcht lijkt echt, maar is kunstmatig aangelegd. ‘Toch krijgen we regelmatig ’s nacht een of meerdere dassen op bezoek. Kijk maar naar dat gazon’, zegt Harings en hij wijst op wat omgewoelde plekken in het gras.’Ze waren op zoek naar insecten’.

Palmpasen en vlaaien ‘Vorig jaar organiseerden we voor het eerst voor kinderen van acht tot twaalf jaar een palmpaasmiddag. We vertellen hen over de symboliek en traditie van de Palmpaasboom. Daarna gaan de kinderen zelf aan de slag. De bakker van de bakploeg helpt ze met het kneden van het deeg en het vormen van de paashaantjes. Die bakken we in onze houtgestookte oven. Ook dit jaar was het weer een groot succes. Voor volgend jaar loopt het nu al snel vol, we hebben immers maar plaats voor vierentwintig kinderen’, vertelt Harings tevreden. Al vijfentwintig jaar is de laatste zondag in juli Vlaaienbakdag in de tuin. Harings: ‘Dan verwelkomen we een kleine duizend bezoekers. Bakken tegen de tweehonderd vlaaien. Het is een oergezellige dag met allerlei informatiestandjes van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en het IKL. Op zaterdag bakt onze bakploeg van een man of dertien al zo’n tachtig vlaaien. Vooral rijstevlaai, die heeft immers veel


n

KI J K o p Va l k e n b u r g 15

van het

Geuldal IVN Natuur- en milieueducatie is een landelijke organisatie die mensen betrekt bij natuur, milieu en landschap in de eigen omgeving. Voor IVN gaat het om kennis, passie en doen: hoofd, hart en handen. Met natuur- en milieueducatie wil het de onlosmakelijke relatie tussen mens en natuur benadrukt en streven naar een duurzame, groene leefomgeving. IVN telt ruim 18.000 leden. IVN Valkenburg aan de Geul is sinds 1967 actief. Zij beheert en onderhoudt de kasteeltuin Oud-Valkenburg. In deze tuin zijn zo’n vijfenzeventig vrijwilligers actief! Meer informatie: Armand Harings, tel: 06-12702510 of e-mail: harings@hetnet.nl of kijk op www.ivn.nl/valkenburg.

tijd nodig om te stijven. De rest doen ze zondag. Om half tien gaat dan de oven al aan, want het duurt een uur of drie voordat die op temperatuur is. We organiseren ook bakdemonstraties en in de toekomst workshops vlaai en zuurdesembrood bakken. ‘

Vrijwilligers Zo’n tuin een seizoen lang draaiend houden is niet niks. Dat staat of valt met vrijwilligers. Harings vertelt: ‘IVN Valkenburg heeft zo’n tweehonderdvijftig leden. Vijfenzeventig zijn actief als vrijwilliger. Weer ongeveer de helft daarvan vormt de maandaggroep. Het hele jaar door onderhouden zij de tuin. Er zitten heel wat specialisten bij. De een weet alles van kruiden, de ander van amfibieën. Ook voor het betere kluswerk hebben we onze vaklui als elektriciens en loodgieters. Lekker samen buiten in de frisse lucht werken, naar eigen vermogen, dat is wat de meesten trekt. Het is een echte vriendenclub. Mensen bewust maken van natuur, milieu en landschap is hun grote hobby. In heel Nederland brengt het IVN die boodschap jaarlijks over aan twee miljoen Nederlanders.’ In Oud-Valkenburg kunnen ze nog wel wat hulp gebruiken. Zelfs als je geen bij van

een wesp kunt onderscheiden ben je er meer dan welkom. Voor je het weet ken je het verschil tussen haag- en gifflora. Of tussen een notarisappel en een Triomphe de Vienne. En natuurlijk tussen een bij en een wesp. Bovendien leer je wat een hommel is. Je ontdekt waartoe een met hop of kamperfoelie begroeide broedruiter dient (broedgelegenheid voor merel, heggenmus en zanglijster). En je hoort waarom ze de stammen van de fruitbomen wit kalken. Er zijn saaiere hobby’s denkbaar om je vrije tijd door te brengen. <<

Openingstijden: 25 april t/m 2 oktober 2011, dagelijks van 10.30 uur tot 16.30 uur. Telefoonnummer Kasteeltuin: 043-4592684 (alleen tijdens openingsuren).

Toegangsprijzen: volwassenen e 3,00; 60+-ers: e 2,50; Kinderen (6-16 jaar): e 1,00. Kinderen krijgen ook een gratis speurtocht mee. Verder krijgt iedere bezoeker een gratis, kleurrijk gidsje. Honden, ook aangelijnd, worden niet toegelaten (m.u.v. blindengeleidehonden).


mooi maatje meer Moderne en vrouwelijke kleding met soepel vallende stoffen en een mooie belijning voor de vrouw met een mooi maatje meer. Nieuwsgierig? Kom gezellig binnen voor een passend advies in een persoonlijke sfeer! Merken kleding: X-Two, Ophilia, Yoek, Escaladya, Marc Abbass, Masai.

wo. do. vrij. za. van 12.00 uur tot 18.00 uur zo. ma. van 12.00 uur tot 17.00 uur dinsdag rustdag

muntstraat 8a • valkenburg • 043 - 601 39 48 • info@kleiaasj.nl • www.kleiaasj.nl Vanaf eind juli 2011 ook in de Passage!

Waar luxe gebak en vlaai hand in hand gaan met een verzorgde lunch, gelegen midden in Valkenburg aan het zonnige Walramplein.

EVENEMENTEN P R O M O T I O N

t in e h r e e t no

uw

AGENDA 23 oktober 2011 Jaarmarkt de Bokkemèrt 18 november t/m 23 december 2011 26ste Kerstmarkt Gemeentegrot 18 februari 2012 Internationale Cauberg Cyclo-Cross 12 juni 2012 Nederlands Kampioenschap Living Statues

• Stichting Buitenevenementen Valkenburg aan de Geul • Stichting Wielrennen Valkenburg aan de Geul

www•valkenburgpromotion•nl


KI J K o p Va l k e n b u rg 17

in ‘t museum naar H

et museum Land van Valkenburg toont in haar zalen in de komende drie maanden maar liefst vier tentoonstellingen.

Kijk vier tentoonstellingen tekst: Jan Schurgers foto’s: Ivo Benders

Opera in Valkenburg In de jaren 50, 60 en 70 van de vorige eeuw was de Zuid-Nederlandse Opera tijdens de zomermaanden een vaste gast in het Openluchttheater in Valkenburg. Talloze malen heeft het gezelschap er voor die tijd spraakmakende producties gebracht. Oprichter was directeur/regisseur Jef Baarts die samen met vaste dirigent Jan Hupperts verantwoordelijk was voor de groei en bloei van het professionele gezelschap. Deze rijke operatraditie herleeft deze zomer in het museum. Onder de titel “Opera in Valkenburg” zijn authentieke kostuums en kostuumontwerpen te zien, foto’s van operasterren, affiches en programmaboekjes, recensies en krantenknipsels. Kortom de glorietijd en de successen van weleer herleven weer even, middels dit interessante materiaal. Deze tentoonstelling is ingericht in een van de bovenzalen en duurt tot 1 september.

Charles Eyck Tot en met 18 september loopt in de Charles Eyck-zaal de tentoonstelling “Charles Eyck en Frankrijk”. Charles Eyck (18971983) bezocht Frankrijk zo vaak – en hij

woonde er zelfs enige tijd – dat het zijn tweede vaderland werd. Hij maakte er talloze landschappen en stadstaferelen, beschilderde in 1937 een wand in het Nederlands paviljoen van de wereldtentoonstelling in Parijs en liet in 1962 een onuitwisbare indruk achter met de beschildering van de wanden van het kerkje in het Noordfranse dorpje Jeantes-la-Ville. Zelf zegt hij: “In mijn Franse tijd had ik grote bewondering voor de impressionisten Monet en Lautrec, maar vooral voor Pierre Bonnard. Ik heb altijd een sterke Franse oriëntatie gehad”. Deze tentoonstelling laat schilderijen zien, maar ook tekeningen en schetsen. >>


Tanken, wassen en shoppen in één stop!

Dé manier om van de natuur te genieten!

De tweewieler- en Vespaverhuur specialist! Nabij de autowegen Maastricht-Luik, Heerlen-Aken en Eindhoven-Amsterdam alsmede de Mergellandroute!

Emmaberg 40 Valkenburg 043 - 601 26 50

De Valkenberg 8b • Valkenburg aan de Geul

043 - 60 153 38 • info@fietshuur.nl • www.fietshuur.nl


KI J K o p Va l k e n b u r g 19

Museumwinkel

Guillaume Stassen Gelieerd aan deze tentoonstelling is de expositie van de Schin op Geulse schilder Guillaume Stassen ( 1923-1955) In het begin van zijn ontwikkeling bracht Stassen enige tijd door in het atelier van Eyck, totdat hij, vlak na de oorlog zijn vleugels ging uitslaan en naar Amsterdam vertrok. Daar begon Guillaume Stassen aan een onzekere toekomst van armoede en hard werken. Ook hij maakte verschillende reizen naar Frankrijk en Parijs en kwam beladen met schetsen en ontwerpen terug. Die werkte hij dan uit in zijn atelier in Amsterdam. Het resultaat daarvan was zichtbaar tijdens exposities in Brunssum. Heerlen, Valkenburg, Amsterdam en Berlijn. In 1953 openbaart zich zijn ziekte, een tumor in zijn hoofd, waardoor zijn krachten snel afnemen. Zijn werken worden abstracter, sneller, onaf bijna en het lijkt of hem de tijd ontbreekt. Uiteindelijk kan hij nog maar halve dagen werken, wordt opgenomen in het ziekenhuis en overlijdt tijdens een operatie op 25 juli 1955. Hij is dan pas 31 jaar oud en wordt in Schin op Geul begraven. De nagelaten collectie zwerft vijftig jaar door Nederland en belandt tenslotte in het museum in Valkenburg. Dat laat nu een overzichtstentoonstelling zien van schilderijen en tekeningen en vooral die laatste maken indruk. Bij deze expositie die duurt tot 15 augustus schreef Jan Schurgers een catalogus met een toelichting op het werk en leven van Guillaume Stassen en met de afbeeldingen van zo’n veertigtal werken.

Jacques Vonk Na deze tentoonstelling volgt er vanaf 21 augustus in de grote zaal een overzichtsexpositie met werk van de schilder en glazenier Jacques Vonk (1923-2000) Vonk werd geboren in Rotterdam , studeerde aan de Jan van Eyckacademie in Maastricht en vestigde zich in 1954 in Houthem-St. Gerlach.

Hij werd een populair schilder door zijn schilderijen met Limburgse vakwerkhuizen. De witte vlakken tussen donkere afzettingen geplaatst in Limburgse landschappen waren voor hem dankbare onderwerpen en pasten precies in zijn picturale verteltrant. Hij schilderde niet ter plekke, maar sloeg die plekken op. De beelden van poorten, balken, struiken, palmbeelden van dieren, kippen en varkens eromheen. Hij werkte ze in zijn atelier uit en voegde er dan fantasie-elementen aan toe. Zo ontstond een wensbeeld van een stukje Limburg dat door zijn keuze voor kleur en compositie zijn eigen kijk weergaf. Deze expositie die duurt t.m. 13 november bevat naast schilderijen en tekeningen, ook ontwerpen voor glas-in-loodramen in Limburgse kerken en zes originele ramen uit een kapel in Venlo waarvan men dacht dat ze verloren waren gegaan.Ook bij deze tentoonstelling verschijnt er een boekwerk, getiteld “Verstilde schoonheid van Limburg” van de hand van Monda Heshusius. << Werk van Jacques Vonk “Dorp in Limburg”.

Onlangs opende het museum een museumwinkel, met daarin opgenomen, kleine kunstobjecten, sieraden en tientallen boeken betreffende kunstenaars en de kunst uit de omgeving. Veelal is het achtergrond informatie over kunstenaars die in de afgelopen jaren in het museum exposeerden. Verder zijn er naslagwerken te koop, dichtbundels en bijzondere bibliofiele uitgaven van onder andere Wiel Kusters, Frans Budé, Leo Herberghs, Gerard Reve en Cyrille Offermans. Een grote tafel met stoelen en een koffieapparaat nodigen uit tot een leesmoment in alle rust en stilte”.

Museum Land van Valkenburg Grotestraat C 31 Dinsdag t.m. vrijdag 10.00 – 17.00 uur. Zaterdag en zondag 13.00 – 17.00 uur Entree € 4,- Jongeren tot 15 jaar gratis! Info:www.museumlandvanvalkenburg.nl


Welkom in Tivoli

Wat gaat het worden straks?

Dé horeca gelegenheid die dient als rustpunt temidden van de natuur, waar iedereen terecht kan voor een drankje, hapje, lunch, diner of zelfs een feestavond. gelegen aan de rand van Valkenburg. Het gehele jaar geopend vanaf 11.00 uur. Parking aanwezig. Op dinsdag en woensdag zijn wij gesloten.

Een LLoyd, een Bommel of liever een Camel, Sioux of Australian, een Mephisto of toch iets anders?

Vanaf 11.00 uur lunchkaart. Vanaf 17.00 uur t/m 20.00 uur diner-kaart (reserveren gewenst)!

Plenkertstraat 63, 6301 GL Valkenburg, Telefoon 043-601 02 47, www.chalet-tivoli.nl

Sint Pieterstraat 6 • Valkenburg aan de Geul • Telefoon 043 - 601 35 67

Versterk uw natuurlijke schoonheid en vitaliteit

wilt u mooi ouder worden of heeft u een ongemak? kliniek Valkenhorst, specialist in plastische chirurgie, hand­

Stijlvolle en vlotte mode voor de zelfbewuste vrouw en man! . Brax . MAC . Stroke . Apriori . Tuzzi . . Public . Qui . Melvin . Passport . Het! . . Via Appia . Scott Davis . Stones . 313 . Lebek . ~ Daniël Hechter / Ringella / Rösch (nightwear) ~ ~ Mey (underwear) ~ Oroblu (legwear) ~

chirurgie, dermatologie en gynaecologie, versterkt uw vitaliteit en schoonheid met een natuurlijk resultaat. Ons medisch team staat voor u klaar om u de professionele zorg en persoonlijke aandacht te geven die ú wenst. in een rustige omgeving met eigen operatiekamers en 22 jaar ervaring. Bel voor een gratis consult (043) 601 62 62 of kijk op www.valkenhorstkliniek.nl

ma. wo. do. vr. 9.30 - 18.00 uur. di. 9.30 - 13.00 uur. za. 9.30 - 17.00 uur.

Elke zondag open van 12.00 - 17.00 uur MOOi Ouder wOrden Borstvergroting • Borstlift • Borstverkleining • Borstecho • Botox • Buikwandcorrectie • Face- en halslift • Handchirurgie • Liposuctie • Littekencorrectie • Moedervlekverwijdering • Neus- en oorcorrectie • Rimpelbehandeling • Oedeemtherapie • Ooglidcorrectie • Overgangsklachten • Spataderbehandeling

Bij Babs, Sint Pieterstraat 15, 043 601 21 03


KI J K o p Va l k e n b ur g 21

Wonen met hart voor mens én zorg E

nkele jaren geleden onderging het vroegere Heilige Hartenklooster op de Cauberg een ware metamorfose. Renovatie en aanpalende nieuwbouw veranderden het in een state of the art woonzorgcomplex. Sinds 2008 vormt European Care Residence (ECR) Domaine Cauberg een glanzend nieuwe parel in Valkenburgs wellness-kroon. Verdere profilering van de zorgactiviteiten in de regio staat inmiddels hoog op het actielijstje. tekst en foto’s: Rob Dijksman In 2000 besloot de provincie Utrecht het verzorgingshuis De Horst in Huis ter Heide te sluiten. Volgens nieuwe wetgeving was het te klein en dus niet levensvatbaar dacht men in het provinciehuis. Fiscalist Paul Bijleveld was met zijn adviesbureau bijna dertig jaar actief in de zorg. Samen met echtgenote Maria besloot hij De Horst over te nemen en in 2003 te herbouwen. Om te bewijzen dat een kleinschalige particuliere instelling wel degelijk het hoofd boven water kan houden. Acht jaar later hadden ze dat overtuigend aangetoond. Op de Cauberg openden zij hun zesde, gloednieuwe ECR-woonzorgvoorziening.

Vier pijlers ‘Onze zorgorganisatie rust op vier stevige pijlers’, vertelt adjunct-directeur Maria Scholts in het gezellige restaurant met uitzicht op de Lourdesgrot aan de overkant

van de weg. Als eerste noemt zij de stichting Residentiële & Ambulante Zorg. ‘RAZ is een landelijk werkende, AWBZ-erkende zorgorganisatie en is ISO 9001 HKZ (Harmonisatie Kwaliteitszorg) gecertificeerd. We verlenen zorg in diverse woonzorgvoorzieningen. Maar ook bij cliënten thuis. Ons doel is mensen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen. Daartoe bieden wij een breed scala aan diensten. Van huishoudelijke zorg en verpleging of ondersteunende en activerende begeleiding tot medische en paramedische diensten. Wij kijken allereerst naar de vraag van de cliënt. Bieden vervolgens zorg op het moment als daar behoefte aan is. ’

Comfortabel Een tweede pijler is ECR, de European Care Residences. Tot nu toe zijn er in Nederland zeven ECR’s gerealiseerd. >>


PROEF DE SFEER VAN WELEER!

BRASSERIE • VERGADEREN & PARTIJEN • IJSSALON • KUNSTGALERIE in het oudste station (sinds 1853) van Nederland! Hotel Tummers is een familie hotel met een gastvrije geschiedenis van meer dan 80 jaar en met oog voor detail en individuele aandacht.

Restaurant Tummers wordt aangeraden door “Guide Michelin”. Geniet van de verfijnde Franse keuken en streekeigen producten.

Van harte welkom in hét Golf- en Wellness Hotel & Restaurant Tummers, gelegen tegenover het station van Valkenburg aan de Geul, in het heuvelachtige Zuid-Limburg!

In onze Wellness Residence zijn 4 Wellness Suites en 2 Wellness appartementen gerealiseerd. Hier kunt u puur genieten van AloVital, instituut voor Pure Vitaliteit en uitgebreide Wellness behandelingen. U vindt ons in de Stationsstraat, 6301 EZ Valkenburg aan de Geul, 043 - 601 37 41 Kijk ook even op onze website voor meer informatie www.hoteltummers.nl


KI J K o p Va l k e n b ur g 23

Een aantal is in ontwikkeling. Scholts: ‘Een ECR biedt comfortabele appartementen waar mensen met een zorgvraag samen met hun partners zelfstandig kunnen wonen. Zonder dat hun privacy en autonomie in het gedrang komt. Onze bewoners zijn voor ons dan ook geen bejaarden, maar cliënten. Alle verzorging en verpleging krijgen zij in hun eigen appartement. Hier in Valkenburg hebben wij 31 appartementen. En heel belangrijk: onze veertig ervaren en gediplomeerde organisatieleden krijgen wél de tijd om hun vak goed uit te oefenen.’ Eigen koks bereiden alle dagen van de week met verse ingrediënten smakelijke diners. Want in een ECR dineer je. ’s Avonds. Je krijg niet tussen de middag warm eten voorgezet.

Zorg onderweg In de derde pijler, ECT Vakanties, het vroegere Reisbureau Reumafonds, gaan vakantie en zorg hand in hand. In binnenen buitenland organiseert ECT reizen en arrangementen voor mensen met of zonder handicap. Een uitgekiend reistempo, rolstoeltoegankelijk accommodaties en aangepast vervoer staan garant voor een ontspannende vakantie. Stichting RAZ regelt alle zorg onderweg. De vierde pijler ten slotte, het Geniet-, Gemaks- en Gebruikerslidmaatschap, vormt het cement tussen alle pijlers. ‘GGG-leden krijgen korting op diverse RAZ-diensten als woonsupport, maaltijdservice en administratieve hulp. Ook voor allerlei ECRactiviteiten en ECT-reizen gelden speciale ledenprijzen. Voor Valkenburgers is zo’n lidmaatschap wellicht ook interessant. Dit jaar bieden wij een gratis GGG-proeflidmaatschap aan. Je kunt dan met maar liefst dertig procent korting op de gebruikelijke prijs van € 22,50 bij ons komen dineren’, zegt teamleider facilitaire zaken Irene Steinhart.

Tijdelijk Naast permanente bewoning biedt ECR Domaine Cauberg in acht luxe zorghotelstudio’s en twee zorghotelappartementen ook de mogelijkheid tot tijdelijke bewoning. ‘Er zijn allerlei situaties denkbaar waarin iemand een poosje extra zorg nodig heeft. Dat kan bijvoorbeeld zijn na een medische ingreep. Na herstel kan men dan weer terug naar huis. Of iemand wil gewoon tijdens een korte vakantie eens in een andere omgeving tot rust komen. Dat kan hier prima. Een lift en een loopbrug voeren naar de Cauberg aan de achterzijde. Daar ligt een heerlijk zonneterras en kun je ongestoord in onze tuin wandelen. Bovendien is het centrum van Valkenburg vlakbij’, vertelt Maria Scholts.

Domotica Onlangs onthulde VVV-directrice Anja Niewierra naast de hoofdingang het viersterrenschild van de Nederlandse Hotel Classificatie. Een duidelijke indicatie van de hoge kwaliteit van de zorghotelstudio’s en -appartementen. Ze zijn alle uitgerust met een scala aan Domotica-technieken. Deze huisautomatisering, een integratie van technologie en diensten, zorgt voor een aanzienlijk verbetering in de kwaliteit van wonen en leven. ‘We willen zo de autonomie van de cliënt zo veel mogelijk stimuleren’, licht Scholts toe. Een integrale regeling van verwarming, ventilatie en verlichting verbetert niet alleen het comfort, het bespaart tegelijkertijd flink wat energie. Het mes snijdt zo aan twee kanten: het is gunstig voor de bewoners én voor het milieu. <<

Heilige Harten In 1872 zette de Duitse kanselier Otto von Bismarck tijdens de zogenaamde Kulturkampf alle religieuzen het land uit. Een groep Zusters Urselinen kwam uiteindelijk in Valkenburg terecht. In 1877 bouwden zij een klooster aan de Cauberg. Nadat de protestantskatholieke storm in Duitsland was gaan liggen keerden ze terug naar hun Heimat. In 1920 verkochten de zusters het klooster aan de Paters van de Heilige Harten. Deze van oorsprong Franse congregatie had een sterk missionaire inslag. Hun beroemdste missionaris was pater Damiaan, de Vlaming die op het eiland Molokai in de Stille Oceaan de melaatsen verzorgde en zelf uiteindelijk ook aan melaatsheid bezweek. Onze zuiderburen kozen hem in 2005 tot ‘beroemdste Belg’. De stemmige mis in de op het terrein gelegen Heilige Harten Groeve ging op 28 november 2008 vooraf aan de feestelijke opening van het ECR Domaine Cauberg. Een van de celebranten was pater Spee, de laatste overste van het klooster. Hij woonde vijftig jaar op de Cauberg.


c a r t t a g i d j i z l e e V 24 KIJK o p Valke n burg

A

l generaties lang is Valkenburg het decor voor het ultieme vakantiegevoel. De wereld verandert en is vooral voor veel mensen meer bereikbaar geworden. Maar Valkenburg heeft ondanks de wereldwijde concurrentie zijn aantrekkingskracht altijd weten te behouden. Natuurlijk komt dat door zijn ligging, het buitenland gevoel dat het oproept, de rijke en afwisselende natuur. Maar het zijn vooral het grote aantal gevarieerde attracties dat Valkenburg zijn grote en blijvende aantrekkingskracht bezorgd heeft, al generaties lang!

Ervaren mijnwerkers laten u zien hoe de steenkolenwinning er vroeger aan toe ging. (www.steenkolenmijn.nl)

tekst: John Reinhard Jong of oud, iedereen vindt wel het soort ontspanning dat gezocht wordt. Loop vooral even binnen bij het VVV kantoor op het Theodoor Dorrenplein voor de laatste en meest komplete informatie.

De Romeinse Katakomben bieden een totaal ander ondergronds aanbod. Enerzijds herleeft het oude Rome en anderzijds krijgt u in het gangenstelsel een mooi architectuuroverzicht van de beroemde architect P. Cuypers te zien. (www.www.katakomben.nl)

Spannend kan het in Valkenburg ook zijn. Een rit in de kabelbaan, de rodelbaan, de tokkelbaan? Het kan allemaal bij Agogo. De Wilhelminatoren geeft van verre al aan waar u moet zijn. Oja, u kunt hier ook de grotten in, paintballen en lasergamen. Ontdek het maar bij www.agogovalkenburg.nl.

Ondergronds Valkenburg heeft nog zoveel meer te bieden. Wilt u eens origineel feesten, kijk dan eens welke mogelijkheden de Feestgrot biedt. Een feestlocatie in de mergelgrotten van Valkenburg. (www. feestgrot.nl).

Nu we toch ondergronds denken, vergeet niet de vele ondergrondse attracties van Valkenburg te bezoeken. In de steenkolenmijn kunt u op zoek naar het zwarte goud. Misschien bent u met de trein gekomen, of heeft u uw auto geparkeerd naast het oudste Station van Nederland. De Zuidlimburgse Stroomtrein Maatschappij heeft in de zomermaanden vele rijdagen over de Miljoenenlijn. (www.miljoenenlijn.nl) Valkenburg is verrassend, wist u bijvoorbeeld dat het voordeligste pretpark van Europa in Valkenburg ligt. Pretpark de Valkenier heeft dit jaar binnen en buiten vele nieuwe attracties gebouwd. (www.pretpark-de-valkenier.nl)

Of bezoek La Caverne de Geulhem. Hier kunt u dineren in een sprookjesachtige omgeving. (www.caverne.nl) De bekendste grotten van Valkenburg zijn de Gemeentegrot (www.gemeentegrot.nl) en de Fluwelengrot (www.kasteelruinevalkenburg.nl). In beide grotten vinden


! g r u b n e tief Valk KI J K o p Va l k e n b u r g 25

Wandelend door Valkenburg ontdekt u langs de lieflijke Geul een schat aan oude gebouwen, leuke galerietjes, fijne terrassen en veel meer niet zo bekende bijzonderheden. Onze muurschilderingen (oude reclames) sieren menig gevel en zijn heel beroemd. (www.teekensaandewand.nl)

rondleidingen plaats die het verleden en het gebruik van de grotten door de eeuwen heen belichten. Ook de jaarlijkse kerstmarkten worden hier gehouden. Maar Valkenburg heeft ook andere mogelijkheden voor vermaak en ontspanning. Thermae 2000 is al jaren de World of Wellness op de kop van de Cauberg. Zwemmen, massages, sauna’s stoombaden, kortom puur weldadig relaxen. (www.thermae2000.nl)

Er is zoveel te doen, vaak komt u wandelend de leukste dingen tegen. Kent u bijvoorbeeld de Kasteeltuin Oud-Valkenburg al? Een oase van groen, in de tuin van kasteel Schaloen vindt u een schitterende heemtuin, kruidentuin en watermolen. En kijk op de brug naar het kasteel eens in de gracht, honderden karpers komen naar u toegezwommen. (www.kasteeltuinoudvalkenburg.nl)

Valkenburg kent behalve attracties ook nog vele zomerevenementen. Een paar voorbeelden? De Place de Preuverie, Zandsculpturen Valkenburg, Antiekmarkt, weekmarkt en streekproductenmarkt. Vraag bij het VVV naar de juiste data etc.

Het Holland Casino is natuurlijk een mooie gelegenheid om uit te gaan. Speeltafels worden afgewisseld met restauranttafels, spanning en ontspanning gaan hand in hand. (www.hollandcasino.nl) De Polfermolen is de recreatieplek van Valkenburg. Hier kunt u zwemmen, fitnessen en andere sporten beoefenen. Ook voor beauty behandelingen kunt u hier terecht. In de zomermaanden is ook het openlucht zwembad Konincswinkel geopend. (www. polfermolen.org)

En bent u in beeldhouwkunst geinteresseerd? Bezoek dan ook de beeldentuin van Château St. Gerlach (www.chateauhotels.nl)

In het museum Land van Valkenburg vinden regelmatig tentoonstellingen en exposities plaats, maar ook de vaste collecties zijn een bezoek meer dan waard kijk voor het aanbod en programma op www.museumlandvanvalkenburg.nl.

U zult merken dat uw verblijf in Valkenburg te kort duurt. Geeft niet, dan komt u toch rustig nog een keertje terug! Dan wandelen wij met u de volgende keer langs de leukste cafés, restaurantjes, kroegen etc.


I V O G R A P H I C

R E C L A M E M A K E R S

S T A A T

O N T W E R P

V O O R

G R A F I S C H

E N

U I T W E R K S T U D I O

De sleutel naar succes! Leverancier van functionele creativiteit op basis van een resultaatgerichte aanpak. Ons motto is: Van idee tot resultaat! Ivographic is een full service en slagvaardig bureau dat met jarenlange expertise bij veel bedrijven en instellingen, snel en naar volle tevredenheid het gewenste resultaat heeft bereikt. Ivographic denkt met u mee en levert het concept tot en met het drukwerk. Alles achter één deur!

Hekerweg 43 • 6301 RJ Valkenburg aan de Geul • 045 - 405 23 29 • info@ivographic.nl • www.ivographic.nl

Krunk

Bellerose Tomm y Hilfig er Burberry Fa lke h 5t No ExcR9 ess L Gaastra ili Gau frette Strass Bijzonder Terra Misu Bobux tit Pe Bateau Uno de Proud Mama 50 Eli

... aar MjeAmM ee n ? EN

EBI ABS

kom

B

Kom kijken naar onze nieuwe collectie mooie, lieve, stoere baby-/kinderkleding en accessoires!

louis van der maesenstraat 1b O43-6O169O8 • www.babsebien.nl Elke zondag open van 12.OO-17.OO uur


KI J K o p Va l k e n b u r g 27

baby laten springen Een

kun je ook niet

tekst: Rob Dijksman foto’s: Rob Dijksman en collectie Ab de Vries

V

alkenburg is een leeuw rijker. Sinds maart dit jaar staat het Monument for a Broken Lion in het Kuurpark. De bronzen sculptuur is een creatie van de Belgische kunstenaar Stief Desmet. Als voorbereiding sprak hij uitgebreid met Valkenburger Ab de Vries over diens leven als wilde dierendresseur op de kop van de Cauberg. Een boeiend verhaal dat Kijk op Valkenburg u niet wil onthouden.

In 2009 roept de gemeente Valkenburg aan de Geul en de Stichting Kunst in Valkenburg een stedelijke kunstopdracht in het leven. Iedere drie jaar willen zij een jonge, veelbelovende kunstenaar een kunstwerk voor de openbare ruimte in Valkenburg laten maken. De eerste opdracht gaat in 2010 naar de Belgische kunstenaar Stief Desmet. In zijn werk combineert de Gentenaar een onstuimige rebelsheid met een zelfrelativerende humor. Zijn filosofie over de disharmonie tussen mens en natuur is terug te zien in al zijn werk. Desmet spreekt uitvoerig met Valkenburger

Ab de Vries voor hij aan de slag gaat. ‘Zijn verhalen over het dressuurwerk in Klant’s Dierentuin op de Cauberg hebben me geweldig geïnspireerd’, vertelt Desmet na de onthulling van zijn beeld op 23 maart jl. Het Monument for a Broken Lion staat nu in het Kuurpark bij de trap naar de Plenkertstraat. Ab de Vries is bij de onthulling aanwezig. Zijn smeuïge verhalen daar smaken naar meer.

vader vond dat het tijd werd voor een echt beroep. In de smederij van Schetters kon ik aan de slag. Op een dag kwam Erich Klant een kooi bestellen. Mijn oudere broer Roel werkte toen al in zijn dierentuin. Klant bood me een baantje aan. Ik ben daar uiteindelijk eenentwintig jaar gebleven. Heb ik weet niet hoeveel leeuwen, tijgers, poema’s, panters en beren gedresseerd. Altijd samen met Roel’, vertelt De Vries.

Seizoenswerk

De allereerste keer in een kooi met twee leeuwinnen zal De Vries nooit vergeten. ‘Erich Klant was de grote man van de tamme dressuur. Vertrouwen met het dier bouw je op door het te belonen, niet te bestraffen, vond hij. Bijvoorbeeld met stukjes vlees uit een tas die we rond ons middel droegen. Alle dieren die je zo dresseert moeten daarom honger hebben. Klant deed voor hoe je het vlees op een stok prikte en aan de leeuwin gaf. Ik stond doodsbenauwd achter hem. Na een half jaar training door Roel en een ijzeren discipline mocht ik alleen in de kooi. >>

‘Al heel jong was ik gefascineerd door dieren. Iedere dag moest ik voor mijn moeder bij een boer bij ons in Houthem een liter melk halen. Ik bleef dan vaak wat rondhangen om te kijken wat er allemaal gebeurde. Hoe die koeien precies wisten naar welk hok ze moesten lopen, ik vond het ongelooflijk boeiend’, vertelt De Vries in zijn zonnige tuin. Zoals veel kinderen uit grote gezinnen – hij had vijf broers en drie zussen – werkte hij in het oogstseizoen bij boeren in de buurt. ‘Na de lagere school ben ik daar blijven werken. Tot mijn

Hongerige leeuwenKI J K o p Va l k e n b u r g 29

Uiteindelijk durfde ik ook mijn hoofd in de opengesperde muil van een leeuw te stoppen’, legt hij uit. De Vries wordt de dompteur die in het toeristenseizoen drie maal daags een dressuurdemonstratie geeft. Daarnaast traint hij de dieren die Klant, samen met een dompteur ‘uit eigen kweek’, verhuurt aan alle grote circussen in Europa: Strassburger, Frans Althoff, Mikkenie. ‘Pas als een leeuw anderhalf jaar oud was begonnen we met de training. Een baby kun je toch ook niet laten springen?’

De ingang van de dierentuin aan de Cauberg.

Topattractie Erich Klant (1912-1990) begint in 1947 op de Cauberg met vijf leeuwen een dierentuin en dressuurschool. Drijft tegelijkertijd een levendige handel in allerlei soorten dieren. Koopt zijn olifanten in Thailand. Hij stamt uit een bekende circusfamilie. Later plakt hij, om commerciële redenen, de naam van zijn pleegvader, Hagenbeck, aan zijn achternaam. Klant’s Dierentuin groeit uit tot een van Valkenburgs topattracAb spert de leeuwenbek om zijn hoofd erin te steken. Hij dresseert ties. Met folders en reclameborden drie beren tegelijk. aan de grens lokt Klant in zijn topjaren honderdduizend bezoekers naar de dierentuin. Hij heeft dan zo’n vijftig man personeel. Nog bekender in de circuswereld is zijn dressuurschool. De Klant-dompteurs behoren tot de absolute wereldtop. Werken in circussen over de hele Met de ijsberen in het wereld. Ook de filmwereld weet beroemde circus Medrano in Parijs. hem te vinden. ‘Voor de beroemde Elke dag trainen met de leeuwen. MGM-film “Quo Vadis” moesten onze van Curfs bij Geulhem’, vertelt De Vries. ontsnapt. Onze kleine Jan en Pinky, de leeuwen helemaal naar de Cinecittà studios De Maastrichtse cafébaas Sjo van Deurse dochter van Klant, speelden in de tuin. Ik in Rome. De beren in de film “En eeuwig had bij het Vreemdelingenlegioen in heb die twee toen eerst veilig in een lege zingen de bossen” hoefden niet zo ver van Marokko gezeten. Als hij in 1948 zijn kooi gestopt voor we op jacht gingen naar huis. Die scènes schoten ze in de groeve café aan de Kommel heropent, huurt hij bij die tijger.’ Klant een kameel. Die loopt onder grote Als in augustus 1961 iemand ’s nachts in hilariteit het café binnen. Sindsdien heet Maastricht de beer Max uit de Berenkuil het De Oase. laat ontsnappen zijn Roel en Ab de Vries

Ontsnapt ‘Onze leeuwen zaten ook in allerlei reclamefilmpjes: Esso’s ‘Stop een tijger in je tank’ of de brullende leeuw van Samson Shag. In een Belgisch filmpje moest onze leeuw een schat bewaken. Een studio vol decors en lampen. Plotseling denkt hij dat een namaakraam in een decor echt is en springt er dwars doorheen. Paniek in de studio. Regisseur en cameralui, iedereen hing aan de lampen’, vertelt De Vries lachend. Ook op de Cauberg ging het wel eens mis. ‘Op een zondagmorgen was een tijger

meer dan 4 uur bezig om Max op te sporen en te vangen. Klant stuurt Maastricht een gepeperde rekening van tweehonderdvijftig gulden. Een jaar voor Klant definitief de deuren sluit solliciteert Ab de Vries bij de gemeente en wordt tot zijn pensionering verantwoordelijk voor de levende have in de twee Valkenburgse stadsparken. Waar eens leeuwen brulden bubbelen nu de thermale baden. Niets verwijst er meer naar Klant’s dierentuin. Zullen we Stief Desmets Broken Lion dan maar adopteren als herinnering aan een boeiend brokje Valkenburgse historie? <<


30 KIJK o p Val k e n burg

Gasterij tekst: John Reinhard

Pierre is op zijn vakgebied een autoriteit. Een winnaar van talloze prijzen op even zovele wedstrijden, Amerika, Canada, Londen, winnaar Olympiade koken. Gouden kok van Amerika (1976), Master of Microwave, waarbij hij voor Philips, bij de introductie van de eerste professionele magnetrons aangezocht werd om de gebruikers ervan te leren koken met een microwave. Volgend jaar wordt hij 65 en staat hij 50 jaar in het vak. “Ik denk niet dat ik er veel aan zal doen, ik hou niet zo van dat blazen over jezelf”.

Geen standaard gerechten

H

ij is, zo zegt hij zelf, nog van de oude stempel. “Respect moet je verdienen met je kookkwaliteiten en niet door veel in de krant of op de televisie te verschijnen”. Kok en eigenaar Pierre Schmetz van Gasterij La Fleur is een bescheiden mens, te bescheiden soms. Want hij heeft een enorme staat van dienst. Gekookt op topniveau, voor de groten der aarde. Leraar, ontdekker, begeleider, schrijver van vakboeken, kok en vinoloog.

Verwacht bij Gasterij La Fleur geen standaard gerechten voorgeschoteld te krijgen. Pierre Schmetz kookt niet met kruiden, maar met bloemen. Hij is daarin uniek, bijna nergens anders wordt een totaal menu op deze wijze bereid. Het is allemaal begonnen tijdens zijn werkzaamheden voor Koningin Juliana. In 1975 werd tijdens een staatsiebezoek van de Spaanse koning aan Nederland door Koningin Juliana een staatsbanket aangeboden. “Zij vroeg mij of ik niet eens iets nieuws zou kunnen bedenken”? Een glimlach speelt om zijn mond. “En dat wilde ik wel”! Pierre heeft toen voor de eerste keer een zéér exclusief ijsparfait gemaakt dat was bereid van de eetbare roos “Rosa Rubiginosa”. “Een sensatie. De Koningin was een liefhebster! Elke keer als ik weer een buffet voor haar had voorbereid, gingen wij, voordat de gasten kwamen, samen het buffet inspecteren. Ik moest haar dan alles over de gerechten vertellen, waarmee ze bereid waren en welk ingrediënten ik gebruikt had. Later kon ze dan tijdens het diner met haar gasten, als de beste, meepraten over alles wat er op tafel kwam, ze genoot daarvan”.

Koken met bloemen Inmiddels kookt Pierre al zo’n 30 jaar met bloemen, waar hij vrijwel alles over weet. “Dat moet ook wel, want je kan je gasten geen giftige of ongezonde planten voorzetten”. Pierre weet van ruim 1.500 planten hoe hij hen kan bereiden en toepassen. Geen simpele zaak, want daar waar een

kok standaard 7 bereidingstechnieken kent, kan je bij de bereiding van rozen alleen al kiezen uit 14 technieken. De ene roos moet je grillen, de andere koken, uitlogen of drogen. Uitgeleerd is Pierre nog lang niet. “Elke dag leer ik wel iets nieuws. Er zijn welgeteld ca. 115 verschillende kruiden, maar er zijn duizenden bloemen die allemaal een eigen smaak hebben”. Volgens Pierre is bijna al het groen eetbaar, behalve de giftige nachtschade-achtigen. Met plezier werkt hij met rozen, tulpen, anjers en orchideeën. Maar de lijst bloemen is schier oneindig. Pierre noemt zich al lang geen chef meer. “Ik sta toch alleen in de keuken? Nee, ik ben meer een culinaire art designer”.

Het menu Het menu van Gasterij La Fleur wordt door Pierre op bijna poëtische wijze beschreven. “Van voorgerecht - Cocktail van kreeftgarnaal, de mooiste en lekkerste garnaal, die ik vertroetel met een zachte deken van Cognac en een roomsaus geparfumeerd met de daglelie - via de ‘Palingsurprise Pierre’, waar ik trots op ben (en die wel 30 jaar op het menu prijkt), tot aan de hoofd-


KI J K o p Va l k e n b u r g 31

La Fleur

...daar waar levensgenieters elkaar treffen...

gerechten, zoals de halve kreeft Thermidor, mijn trots. Ik maak een variatie op het bekende klassieke gerecht bereid met een geraffineerde amandelsaus, truffel en Emmentalerkaas. Bak hem lekker krokant en verwen hem met een saus van champagne, framboos, roos en dille bloesem. En dan natuurlijk de afsluiting La crème brûlée aux fleurs de «Melilotus officinalis». De fijne herinnering aan mijn grootmoeder bracht me tot haar vanillepudding, ouderwets bereid op de kolenkachel, gecamoufleerd onder een krokante korst van karamel”. “Ik zou de menukaart wel elke week willen veranderen. Ik heb zoveel ideeën nog, maar mijn gasten houden me tegen. Ze

komen voor al die gerechten, die nu al jarenlang de kern van het menu vormen, steeds weer terug. Ze willen niets anders”.

Volop plannen Pierre denkt nog lang niet aan stoppen of kalmer aan doen. In die 50 jaar werken is hij niet één dag ziek geweest en heeft hij vijfentwintig jaar geen vakantie genomen. “Ik ben zo druk met het voorbereiden van de gerechten, het dagenlang trekken van aroma’s, voor elke bloem en smaak een andere bereidingswijze voorbereiden, het kan gewoon niet”. Zelfs op de wekelijkse sluitingsdag is Pierre in de keuken te vinden. Hij verwacht niet dat er na zijn 65ste veel in zijn leven zal veranderen. “Ik ben

bang voor de man met de hamer als ik opeens zou stoppen”. De Duitse televisie vraagt hem al jarenlang om een serie van 10 programma’s te willen maken over koken met bloemen, ze willen hem ook een schrijver en fotograaf ter beschikking stellen om ‘hét’ kookboek te maken. “Ik heb er geen tijd voor, voor 20 minuten televisie moet je 4 dagen filmen, ik kan mijn zaak toch niet vier maanden sluiten?”.

Volop verhalen Wie het lukt om Pierre buiten zijn keuken te spreken, die is verzekerd van urenlange verhalen. Over zijn vak, zijn belevenissen als leraar op hotelscholen, als parttime chefkok van Koningin Juliana, zijn jaren bij het Kurhaus, of Theater van Middelburg, zijn radiorubriek voor radio Zeeland, zijn Belgische jaren in Knokke en in de Cassishoeve, waar hij zijn klanten op een eigen helikopterveld liet landen. En over al zijn avonturen. “De politie heeft mij eens van het standbeeld van Michiel de Ruyter moeten halen. Ik was de maten aan het opnemen voor een schilderij van Michiel, dat ik met Cacao gemaakt heb ter gelegenheid van de te water lating van HM fregat Michiel de Ruyter. Het schilderij hangt nog steeds op het paleis”. Prachtig zijn de verslagen over zijn jarenlange pogingen om juist die ene perfecte smaak met bloemenextracten na te bootsen, koken met tabaksbladeren of dillebloesem. Je moet het maar bedenken. Pierre in de keuken en Patricia die het restaurant helemaal runt weten waar het in hun business eigenlijk om draait: Een tevreden gast is goud in de kast. << Gasterij La Fleur, Plenkersstraat 16 043 - 601 37 80. www.bijlafleur.nl

“Als je wilt eten als een soldaat, kom dan bij mij”, zei Napoléon eens! Maar als je wilt eten als een keizer, ga dan naar Gasterij La Fleur...


3 2 KIJK o p Valke n burg

Natuurb de moeit

V

raag een willekeurige voorbijganger wat hij van jagen vindt en hij zal er in een eerste opwelling weinig positieve woorden voor over hebben. Het doodschieten van dieren dat doe je niet. Zeker kinderen zullen hun afkeer kenbaar maken. “Het is zo zielig voor die beesten en zij hebben toch ook recht op een goed leven”.

Toch heeft het afschieten van bepaalde dieren in bepaalde gebieden wel zin en nut. Jagers spreken ook niet graag over “jagen”, maar liever over “natuurbeheer.” Het in stand houden van de soort in de juiste hoeveelheden en het in het juiste evenwicht met elkaar en met de omringende fauna..

Wildbeheerseenheden Door het rijk zijn de natuurgebieden in WBE’s verdeeld. Dat zijn Wildbeheerseenheden die zijn toegewezen aan diverse groepen beheerders. Ze zijn verantwoordelijk voor dat gebied. Meerdere keren per jaar tellen zij het wildbestand om vervolgens te kunnen bepalen of er een overschot dreigt van een bepaalde soort en of er afschot dient te volgen. Dat tellen gebeurt in groepjes. Het betekent vooral stil aan een bosrand zitten in de schemering en wachten op wat langs komt. Een andere groep zit verderop en weer een andere groep nog verder weg. De plek en het moment van tellen wordt genoteerd en door cijfers naast elkaar te leggen komt men tot een vrij goed totaalbeeld. Een van de beheerders van de groep in het Geuldal is Victor Eijssen (75) uit Schin op Geul. Al meer dan 20 jaar beheert hij een grootjachtgebied niet ver van zijn huis. Victor is een groot natuurliefhebber die er alles aan gelegen is om regelmatig met zijn honden erop uit te trekken, de natuur in zijn gebied te observeren en daarvan te genieten.

Everzwijnen

tekst: Jan Schurgers

“Met de hazen gaat het op het moment wat minder”, stelt hij. “En de konijnen hebben het door de besmettelijke ziekte mixomatose al heel lang moeilijk. Een probleem zijn de everzwijnen. Hun aantal groeit gestaag. Ze komen uit de Eifel en de Ardennen steeds verder deze kant op. Door hun gewroet brengen ze schade aan


KI J K o p Va l k e n b ur g 33

beheer e waard op de akkers en soms in de tuinen van de mensen. In het verkeer kunnen ze leiden tot ongelukken. Het gevolg is dat er nu regelmatig afschot moet plaatsvinden. Dat gebeurt niet zomaar. Er wordt vooral goed gekeken naar zieke en jonge dieren. De beheerders zien dat. Die hebben daar oog voor. De sterkste dieren blijven over. Die zorgen voor de instandhouding van de soort. Zeugen worden gespaard.” aldus Victor. Beheerders kunnen niet zo maar hun gang gaan. Ze hebben een jachtvergunning nodig, moeten een cursus volgen en regelmatig de schietopleiding bezoeken. Van de provincie krijgen ze de aantallen door die afgeschoten mogen worden. Soms gaat de groep op bezoek bij een groep in een ander gebied. Zo zijn er regelmatig bezoeken aan collega’s in de Eifel waar de aantallen everzwijnen veel groter zijn. Van gedode beesten wordt een bloedmonster genomen dat voor onderzoek wordt opgestuurd naar het laboratorium. Blijkt dat het een gezond beest was, dan wordt het vlees in hanteerbare parten gedeeld en verkocht aan restaurants en poeliers in de omgeving. “Ook de vossen zijn in opkomst” zegt Victor Eijssen. “Ze kunnen hondsdolheid bij zich dragen en daarmee een bedreiging vormen voor hun omgeving. Ze worden regelmatig afgeschoten, omdat ze te veel bodembroeders zoals fazanten en patrijzen bedreigen. In mei en juni was er veel aan-

dacht voor de bokken. Ook hier bepaalt de provincie het afschot door loodjes toe te sturen die op het kadaver worden vastgemaakt. Meer dan drie of vier zijn dat er nooit. De beheerders zijn uitstekend in staat om op afstand de leeftijd van de bokken vast te stellen. De sterkste zijn de drie- en vierjarigen. Bokken die inmiddels acht of negen jaar oud zijn geworden voelen hun einde vaak zelf aankomen. Ze trekken zich langzaam terug uit de groep om tenslotte ergens op een verscholen plek het onherroepelijke einde over zich heen te laten komen. En dan zijn er nog diverse periodes in het jaar waarop gelet wordt op een speciale soort. Van oudsher krijgen de hazen, konijnen en fazanten in december veel aandacht omdat ze een welkome aanvulling kunnen zijn op de kerstdis. Maar dat alles met mate.”

Kraaiendagen Regelmatig worden er kraaiendagen gehouden, vooral in het voorjaar. Het is de tijd dat weide vogels en bodembroeders aan hun eerste legsel beginnen. De eerste gewassen gaan de grond in. Dan is het belangrijk het aantal kraaien terug te brengen tot acceptabel niveau. Zo’n kraaienochtend kan vaak een behoorlijk resultaat opleveren. Hier wordt de jeugd regelmatig bij betrokken om te laten zien wat er gebeurt en om uitleg te geven waarom dat gebeurt.

Opruimdag Goede herinneringen heeft Victor aan de natuuropruimdag enkele jaren geleden in samenwerking met de basisschool van Schin op Geul. Het samen optrekken met de jeugd vond hij verfrissend. “De kinderen waren enthousiast en samen hebben we vele kilo’s afval uit de natuur verwijderd. Zouden we eigenlijk weer eens moeten gaan doen”, denkt hij hardop. <<

Het resultaat van een dag jagen in de Eifel.


Italiaanse Specialiteiten

Het gezelligste hoekje van Valkenburg!

Het adres op het Grendelplein in Valkenburg voor heerlijke mosselen, King crab, kreeft, oesters, steaks, pasta’s en veel meer. Kom eens proeven en laat u verrassen met datgene wat wij u allemaal te bieden hebben. U bent van harte welkom!

Hotel - Restaurant

Montagna del Mondo Grendelplein 15 • Telefoon 043 - 609 00 43

w w w. h o t e l m o n t a g n a . n l

Grotestraat Centrum 30 • 043 - 601 48 73 www.cafethoekje.nl Elke dag geopend!

G O U D S M I D

Passage 7

Jan Deckerstraat 1a Valkenburg a/d Geul 043 - 601 44 03

Valkenburg a/d Geul 043 - 601 22 30 juwelierleonvijghen.nl

J U W E L I E R


r u u t l u c n e p o h p i h , p o p n D a v mix e vierde jaargang van Bokpop op zaterdag 16 en zondag 17 juli beloofd een festival te worden voor de liefhebber van échte muziek in combinatie met cultuur. Het is Bokpop weer gelukt om grote namen op de intieme lokatie van het Openlucht theater te krijgen. internationale artiesten. Op zondag staan tekst: Linda Offermans Ondanks het spontane karakter is Bokpop een serieuze onderneming waar in september de startblokken al klaar staan voor het nieuwe seizoen. Ik spreek met de voorzitter Eric Dumont, promoter David Loozen en later schuift de man van het geld Frank Kozole aan, het creatieve brein Vincent Loozen en Frank v.d. Broek zijn niet aanwezig, maar zij vervullen zeker een belangrijke taak binnen de stichting.

Wat gaat er dit jaar allemaal gebeuren? Bokpop is uitgebreid naar twee dagen vorig jaar, de bedoeling dit jaar was zelfs om een 3-daags festival te organiseren. Dit bleek helaas technisch niet haalbaar. En dan gaan we toch voor kwaliteit op 2 dagen. De zaterdag wordt een fantastische hip hop avond. Het is zelfs het grootste hip hop event in Limburg en daar mogen we best trots op zijn. Het toffe is ook dat niet alleen Valkenburgers maar jongeren uit heel Limburg speciaal naar deze avond komen. We gaan dit jaar ook eerder starten op de zaterdag. Op 17 juni was er in de Nieuwe Nor in Heerlen een heuse hip hop battle en de twee winnaars krijgen een optreden op Bokpop. Het streven van Bokpop dit jaar is net als altijd om regionaal talent te combineren met nationaal en zelfs

er ook 2 regionale talenten tussen, om zo de nieuwe generatie een kans te geven eens op een echt podium te staan. Dit is bijvoorbeeld gebeurd met de limburgse band TheWolff, begonnen op Bokpop en nu spelen ze al op een festival als Sziget in Budapest voor een uitzinnig groot publiek. Dit jaar is ook het hele theater “omgebouwd”, zo staan er tenten in het bos, zijn vlonders gebouwd, pleintjes gemaakt, nieuwe verlichting enz.. Kunstenaars versieren de hele omgeving van het theater.

Wat zijn de valkuilen bij het organiseren van een festival? Het grootste probleem bij het Theater is de logistiek. Bijna alles moet met de hand getild worden. De aan- en afvoer van goederen is op zijn zachts gezegd erg gecompliceerd. Niks is standaard op deze plek en overal zijn trappen. Ondanks de prachtige locatie kost dit het nodige bloed zweet en tranen. Maar we hebben het er voor over. Op deze manier willen we graag de historische locatie koppelen aan de jeugd. Dus laten zien dat er meer dan alleen klassiek in het theater wordt gespeeld.

Waar komen de hulptroepen vandaan? We werken dit jaar weer samen met onze partner de organisatie Talent. Buiten dat de gehandicapte jongeren het geweldig foto: Bart Notermans

vinden om met een Bokpop t-shirt aan mee te mogen doen aan een écht festival, leveren ze ook echt een onmisbare fysieke bijdrage. Talent is ook het goede doel dat gekoppeld is aan Bokpop, een maatschappelijke functie, want ook dat is Bokpop. De jongeren hebben van de stichting een coole DJ set gekregen waardoor ze nu zelf kunnen draaien op feestjes. Verder bestaat het produktieteam uit 15 personen en op de dag zelf werken zeker 100 vrijwilligers (voornamelijk verenigingen uit het heuvelland) mee. Door deze geweldige inzet van vrijwilligers blijft er meer budget over om bekende bands binnen te halen.

En nu natuurlijk het belangrijkste de bands, welke criteria hanteren jullie bij de selectie? We zoeken bandjes die serieus aan de weg timmeren, dus geen coverband of zomaar een bandje waar de buurjongen toevallig in speelt. Het is een streven van ons om beginnende bands een start te geven, dat gezegd hebbende moeten er uiteraard ook bekende namen op het programma staan. We focussen ons dan met name op bekende Nederlandse of Belgische bands uit het alternatieve circuit. Tuurlijk speelt budget mee, maar als het concept van Bokpop wordt uitgelegd zeker in combinatie met een goed doel zijn bands vaak bereid tegen een lagere gage op te treden. Dit jaar hebben we o.a. de Amerikaanse Gitaargodin & Bluesbabe Ana Popovic. Zij ontvluchtte in 1999 de oorlog in Joegoslavië om aan het conservatorium in Rotterdam en Utrecht jazzgitaar te studeren. Ze speelde wereldwijd op zowat alle grote bluesfestivals en tourde onlangs nog met legende BB King voor een publiek van 100.000 mensen. Mr. Pinkpop Jan Smeets vond het ongelofelijk dat Bokpop de extreem populaire Belgische band Triggerfinger wist te scoren. >>


36 KIJK o p Valke n burg

Deze band is wellicht ook bij het grote publiek bekend door hun optreden bij “De wereld draait door”, maar ze staan ook op Werchter voor tienduizenden fans. Intergalactic lovers heeft weken in België op nummer één gestaan. En Bas Bron van Bastian is zelfs het muzikale brein achter de populaire groep de Jeugd van tegenwoordig. De Nederhopper Fresku speelde eerder al Lowlands plat en kwam ook voorbij in het tv programma “Ali B op volle toeren” en in de kaskraker “New kids turbo”. Meer info over de bands staat overigens op de site.

Wat staat er bij de bands op de rider (lijst met wensen/eisen)? Dat valt gelukkig nog allemaal mee. Soms vraagt een band twee flessen wodka en achteraf staan flessen er nog staan. Sterallures hebben we nog niet meegemaakt alhoewel ze allemaal specifieke wensen hebben wat betreft eten en drinken. Er was ook een band die voor de hele band t-shirts van Bokpop wilde hebben, als er een gedrukt zou worden met ook hun naam erop. Grotere bands willen vaak niet dat er opnames van beeld en geluid gemaakt worden, maar in de tijd van de mobiele telefonie is dit bijna niet uit te sluiten. Vorig jaar hebben we de eerste keer een backstage ingericht. Want de twee kleine kleedkamertjes in het theater waren niet voldoende. De artiesten die willen blijven overnachten willen wel een bepaalde luxe in het hotel. Een band dronk alleen een bepaald Belgisch biermerk. Onze filosofie is; de bands komen voor een redelijk gage dus moeten ze goed verwend worden.

Wat zijn de wensen voor de toekomst? Dit jaar is het niet gelukt, maar een 3-daags festival zit nog steeds in de planning. Wat zouden we het super vinden als Bokpop een Euregionaal festival zou worden waar mensen uit de hele regio op af komen puur voor de muziek en de cultuur-explosie. Schaarste blijft onze kracht, hoe krijg je een band voor weinig budget, dat blijft het leuke ervan. Ook zouden we graag meer de lokale ondernemers erbij willen betrekken. Niet alleen voor de sponsoring, maar ook door een eventuele samenwerking waardoor je als stichting iets terug kunt geven aan het Geulstadje. De wens van dit jaar is in ieder geval van te voren uitverkopen. Dat betekent 1500 bezoekers. Dus be there, want dit mag je niet missen! Helaas VOL=VOL. <<

Triggerfinger

zaterdag 16 juli

zondag 17 juli

BOKPOP HIP HOP AVOND

BOKPOP FESTIVAL

Fresku (nl) Keizer (nl) Kleine Viezerik (nl) Dret & Krulle (nl)

(exclusief service kosten)

Triggerfinger (be) Ana Popovic (usa) Chef Special (nl) Intergalactic Lovers (be) Lesoir (be) Bob Log III (usa) Bastian (nl) Cherry Darling (nl)

Kassa zaterdag: (indien voorradig)

Voorverkoop zondag:

Voorverkoop zaterdag:

e 8,50

e 13,50

Kinderen onder de 12 jaar gratis toegang onder leiding van een betalende volwassene. Voorverkoop adressen:

Music Shop Esso Emmaberg

Meer info www.bokpop.nl

Ana Popovic

e 17,50 (exclusief service kosten) Kassa zondag: (indien voorradig)

e 22,50


aa n verh e e t e s m Kiekje

l

Ook dit jaar hadden de Living Statues veel beKijKs. Duizenden toeschouwers kwamen naar Valkenburg.

En de Nederlandse kampioenen (De Kwakzalver, Michiel Duis uit Enschede en Malou Demper uit Eindhoven) kunnen in september naar Arnhem voor de Wereldkampioenschappen LS 2011. Schapen trokken daarentegen half juni door de Heek naar Valkenburg om de natuur langs de Geul te onderhouden.

Lekker uit of nu naar huis? dinner • drinks • lounge

Een eigentijds en trendy restaurant!

n

Kleine en grote kaart

van bitterballen tot tapas-, vlees- en visgerechten.

n n

3 en 4 gangen keuzemenu’s. Diverse heerlijke salades, pasta’s, vegetarische gerechten

n

Onze specialiteit is o.a. Het Verrassingsmenu

043 601 55 55

• GROT EST RAAT CENT RUM 29 • T ELEF OON 043 - 601 07 72 • WWW. LEBARO Q UE.N L


Eten, drinken, genieten!

Het hele jaar door bieden wij in een Bourgondische sfeer voor elk wat wils. Dat houdt in, iedereen van groot tot klein, van jong tot oud!

Een leuk en origineel cadeau geven? Of gewoon iets voor jezelf!

• Engelen • Fotolijsten • • Decoratie Artikelen • • Klokken • Kussens • • Potten en Manden • • Meubels • Schilderijen • Verlichting • Wendy’s Fashion Damesmode •

& Geopend van 11.00 uur tot 17.00 uur. Dinsdags gesloten! Vanaf 15 juli t/m 14 augustus elke dag geopend van 11.00 uur tot 20.00 uur of langer indien nodig. 3 gangen keuze menu E 39,75

Muntstraat 11 • 6301 BW Valkenburg a/d Geul • Tel: +31 (0)6 41022751

www.annaslivingindoors.nl

Muntstraat 2 • 043 - 601 29 32 • www.bombarino.nl

Proef de echte smaak van Limburgs vers!

Fruit, groenten, gesneden groenten, aardappelen, salades, olijven, paddestoelen, fruitmanden, stroop, kruiden, streekproducten.

N

IE

! W U

Nu ook High Tea, Lunches, Brunches en Koffietafels voor groepen! Vraag naar de mogelijkheden! Kom ook genieten van ons overheerlijk eigen bereid schepijs, vers softijs, heerlijke milkshakes, smoothies en nog veel meer lekkers!

Tot ziens bij... Robert en Miranda Kempen ma 13-18. di-do 10.30-18. vrij 9-18. za 8-17 Oude Akerstraat 4a • Bemelen • 043-407 81 81

www.versvoordeelvaessen.nl

Muntstraat 3-5 • Valkenburg 043 - 609 02 34 info@ijssalondemunt.nl www.ijssalondemunt.nl


KI J K o p Va l k e n b u r g 39

Ontspannen in de uitspanning Tivoli I

n 1934 sloeg de heer Dingelstad uit Maastricht bij het kruispunt van de paden Lijkweg en Verlengde Plenkertstraat een paar palen in de grond, bouwde er een dak boven en ziedaar theetuin Tivoli was tekst: Jan Schurgers. foto’s: Ivo Benders geboren.

terug doen om de opgestapelde lekkernijen te kunnen zien liggen. Later kwamen er ronde tafeltjes met daaromheen inklapstoeltjes zodat wandelaars er even konden zitten en genieten van een drankje.

Hij had een vooruitziende blik want de uitspanning bestaat nu bijna tachtig jaar later nog. Tweeëntwintig jaar lang exploiteerde Dingelstad daar op die hoek in de zomer zijn theetuin en deed die toen over aan mo-

Het was bijzonder als vader zei: “Kom we gaan even langs Tivoli” want vaak kwam dat niet voor. Dan waren we opgetogen en gingen we mee om te ravotten in de Lijkweg en om de trappen van de helling daarnaast te beklimmen en uitgeput boven bij de bank aan te komen en door de varens te struinen. >>

lenaar Lamerichs van de Geulhemermolen. Eerst was er alleen een toonbank waarachter iemand in een witte jas snoep verkocht en limonade en natuurlijk ijs. Je kon als kind niet over de brede houten balk heen kijken en dus moest je een stap


Met prachtige eigentijdse gerechten, heerlijke wijnen en lekkere koffie kunt u genieten van ‘s ochtends tot ’s avonds. Een diversiteit aan gerechten geeft voor iedereen wat wils, van lunch tot diner zullen wij u doen verrassen, prikkelen en verwennen... Onze Franse inslag geeft een warme tint aan zowel het interieur als de producten die wij bieden. Er wordt grote aandacht besteed een kwalitatief hoogstaand niveau voor een leuke prijs! Zowel in het restaurant als in het hotel zult u zien dat service en klantvriendelijkheid voorop staan. U kunt zowel in het prachtige restaurant als op het sfeervolle terras langs de Geulkade genieten van onze kunsten. Wij heten u van harte welkom bij Du Pont. Maître Roberto Coumans en Chef-kok Emile Heckers

Bogaardlaan 4 Valkenburg aan de Geul 043 - 601 47 50 www.hotelbotterweck.nl

mode met karakter

w o m e n s

f a s h i o n Gustav

Dranella NYDJ

Poools

Container

Ultimate Mik’s Expresso Slippely

L.A. Gold belts

Mc Gregor • Gaastra Gardeur • British Indigo Alberto • La Martina Jacques Britt • Hom Louis v/d Maesenstraat 9 6301 EA Valkenburg a/d Geul 043 - 601 37 72

mannenmode vroemen

passage 5 • valkenburg • 043-6010222

Wo. Do. Vr. 10.00 - 18.00. Za. 10.00 - 17.00. Zo. 13.00 - 17.00.


KI J K o p Va l k e n b u r g 41

Vanaf daar kon je over Valkenburg en Broekhem kijken en over het natuurbad koningswinkel. En in de verte lag Boslust. Maar we gingen ook mee omdat we wisten dat we dan een ijsje kregen. En dat we snel moesten likken om te voorkomen dat het kostbare vocht over onze knuisten liep en op de grond viel op een warme zomerdag. Later volgde Willy Lamerichs zijn vader op. Hij was een grote, trotse man, die wel vriendelijk was tegen de klanten maar die ook van leer kon trekken tegen van alles en nog wat. Vaak had dat met politiek te maken in Valkenburg, gedoe met formulieren en vergunningen die lang op zich lieten wachten. Slecht natuuronderhoud in de bosschages om hem heen, wandelaars met slechte gewoonten. Dan kon hij foeteren en werd je een beetje bang. Hij bouwde de houten keet met toiletten, een kleine woning voor zichzelf en zijn vrouw, een hondenhok en natuurlijk een grotere gelagkamer zodat er meer mensen binnen konden. Tivoli was opeens geen snoeptent meer, maar een heus restaurantje met terras dat steeds meer mensen trok. Je kon er zitten in een oase van rust. Luisteren naar de talrijke vogels die Willy aan hun roep kon herkennen. Je kon er kijken naar de paarden aan de overkant, die in alle rust aan het gras trokken, soms briesten of in volle galop naar de oever van de Geul draafden. En opeens was Willy verdwenen. Hij ging naar het buitenland zei men, naar Thailand of India. Hij bleek een rusteloos iemand te zijn die de wereld wilde zien en uit het benauwde Nederland wilde ontsnappen. Ik heb hem nooit meer terug gezien. Er kwam een nieuwe uitbater. Bierbrouwerij de Leeuw kocht Tivoli in 1990. Het werd

geĂŤxploiteerd door Manuel Bartels en was een tijdlang proeflokaal van de brouwerij. Van 1993 tot 1995 stond de familie Juttner-Janssen achter de toonbank en van 1996 tot 1999 Iwan Linckens. In 2000 volgde verkoop aan Wim Mommers die de uitspanning verhuurde aan John Blom en Aida Geurten. In 2004 namen Frans van de Broek en zijn vrouw de exploitatie op zich, tot op heden. Het betekent dat Tivoli vanuit een prille staat van enkele planken in de afgelopen 77 jaar is uitgegroeid tot een restaurant dat meer dan veertig gasten kan herbergen en van dienst kan zijn. En dat er een

Willy en Ria Lamerichs voor het toenmalige Tivoli. > Het huidige interieur met links op de muur en deuren een muurschildering van de Valkenburgse kunstenaar Hans Coumans. (1943-1986)

terras is waar het aangenaam verpozen is, zeker op een zomerse dag, zittend in de zon, of in de schaduw zo men wil, want die is er ook volop. Genietend van het gefluit van de vogels, het geritsel van de bladeren, nog steeds de paarden in de wei aan de overkant, een gedicht op een zuiltje daar nog geen vijftig meter vandaan. En natuurlijk van een fris drankje en een smakelijk gerecht op het bord. Wetend dat de eeuwige stroom van de Geul nooit ver weg is. <<


kijk op

42 KIJK o p Valke n burg

doe mee

WOORDZOEKERS

Win een HEMA-cadeaubon t.w.v. 50,-! De oplossing van

woordzoeker 2 “EEN LUST VOOR HET OOG” De winnaar is Rineke Marell uit Wijnandsrade

VALKENBURG Woordzoeker 3 Elk woord komt eenmaal voor in het diagram. De woorden kunnen zowel horizontaal, verticaal als diagonaal staan. Sommige woorden staan achterstevoren. Streep alle woorden door. De overgebleven letters vormen de oplossing.

Zij heeft een potretfoto van haarzelf op canvas (60x60 cm) t.w.v. 80,gewonnen bij

< kijk op van daag volgens jees> Hebt u dat nou ook? Plastic is hardnekkig spul en soms lastig als verpakking. Regelmatig is een ware worsteling nodig de inhoud te bereiken. Je ziet de spullen liggen en je kunt er niet bij. En bovendien moet je voorzichtig zijn. Scherpe randen kunnen snijden als venijnige messen. Hebt u dat nou ook wel eens dat u een nieuw gereedschap koopt? Keurig uit de bak van drie of vijf euro gevist. En dan thuis gekomen een begin proberen te vinden om dat plastic los te peuteren?

Fotostudio AB in Valkenburg. Proficiat Rineke!

Stuur de oplossing/slagzin met uw adresgegevens, E-mailadres en telefoonnummer op een voldoende gefrankeerde briefkaart naar;

KijK op Valkenburg, Hekerweg 43, 6301 RJ Valkenburg aan de Geul. Eind oktober 2011 krijgt de winnaar automatisch bericht via E-mail of telefoon en wordt het verder bekend gemaakt op onze website www.kijkopvalkenburg.nl. Succes! APPARTEMENT BABBELAAR CONSULTATIE CUBA DUET EENAKTER FIETS HUMANIST JAPON KNOTS KRACHT PANEEL PASPOORT ROERMOND SERPENT SOJA SPEL

STAP STAVEN STEENSLAG STOEIEN STUT TABEE TACT TALG TERREIN TIPPEN TOEDOEN TOKIO TREE TWINTIG VOET VUIST © ruud berns / www.puzzelstad.nl


KI J K o p Va l k e n b ur g 43

Schrijvende

Valkenburgers kijk op

Het buigt niet, het breekt niet, het werkt niet mee. Meestal moet er een schaar aan te pas komen en voor oudere mensen is het al helemaal niet te doen. Ooit gezocht naar het lipje in een hoekje van een kaas- of vleesverpakking? Naar het begin van een vacuüm verpakte kilo koffie? Gillette mesjes in plastic bakjes met veel tape erover heen? Batterijen tegen een karton bespannen met een dikke laag tegenwerking. Strak plakplastic waar je met de schaarpunt al bijna niet meer tussen kunt. Of wenskaarten in plastic zakjes die precies even groot zijn en waarlangs geen ruimte is om de schaar in te zetten en geen lipje om ze open te trekken. Zo maar wat dagelijkse ongemakken die behoorlijk kunnen irriteren. Zeker als je ze vaker tegenkomt.

Hebt u dat nou ook wel eens?

Bij uitgeverij Clavis in Hasselt verscheen onlangs het prentenboek “Marie danst” met een tekst van Jean-Philippe Rieu en met tekeningen van de Valkenburgse tekenaar Mark Janssen. Het is het vervolg op het eerste deel “Marie” van dezelfde makers en waarvoor zij de Libelle publiekprijs ontvingen. Dit boek is minstens zo fraai. Het is een zomers verhaal over het elfje Marie dat niet durft te dansen, omdat het bang is dat het wordt uitgelachen. En natuurlijk laten haar vrienden het daar niet bij zitten. De bij, de tor, de kever en de batteraaf, maar zeker ook niet haar grote vriendje Victor Vlinder, zanger en optimist. Mark Janssen tekent ze allemaal en de vlinder in volle glorie. Met prachtige kleuren en vrolijke de-

tails. Het plezier straalt ervan af, net zoals van de zomerzon die schijnt en uitnodigt tot dansen. Zelfs een korte zomerse storm, met donkere wolken, kan daar geen verandering in brengen. Mark Janssen heeft zijn sporen al ruimschoots verdiend in de wereld van de Nederlandse leesen prentenboeken, op affiches en in dag- en weekbladen. Hij laat ook hier weer zijn grote vakmanschap zien en zijn ongebreidelde fantasie. En aan het eind van het verhaal danst en zingt natuurlijk iedereen. Vol overgave. Ook Marie! << Jean-Philippe Rieu en Mark Janssen. “Marie danst!” Uitgeverij Clavis, Hasselt 2010.

€17,95 met dvd met tekst en muziek, 32 p. Leeftijd: vanaf 4 jaar.


VALKENBURG

Grotestraat Centrum

043 - 601 26 20 latinos-valkenburg.nl

PROEF DE ECHTE SPAANS-ITALIAANSE SFEER IN VALKENBURG! • PASTA’S • TAPAS • VLEES- EN VISGERECHTEN • VERSE KREEFT •