__MAIN_TEXT__

Page 24

24 K IJK o p Val k e n b urg

Kalkbranderij

America

Mysterieuze rondingen in bakstenen omhulsels verraden de activiteiten die er ooit plaatsvonden. Hier werd tussen 1937 en 1961 de kalkoven “Biebosch” van Eduard America geëxploiteerd. Tijd voor “Kijk op Valkenburg” om eens terug te stappen in de tijd en een terugblik te werpen op de werkzaamheden van toen.

Eduard America Eduard Hubert Leonard America wordt op 6 juli 1877 in Valkenburg geboren. In 1900 huwt hij Bernardina Bokern uit leiden. Ze krijgen drie kinderen, maar op 6 augustus 1908 overlijdt Bernardina, slechts 38 jaar oud. Eduard trouwt in 1914 opnieuw, nu met Maria Anna Thomassen, in Valkenburg geboren op 30 oktober 1888. Uit dit huwelijk worden vijf kinderen geboren, allen jongens. Hij bouwt een slachterij en slagerij in de Gosewijnstraat, die zich steeds verder uitbreiden. Er komt een paardenstal bij, een ijsfabriek en een worstfabriek. In 1920 bouwt architect Jos Luijten een woonhuis voor het grote gezin. Eduard blijkt een ondernemend baasje te zijn, die steeds weer nieuwe mogelijkheden zoekt om zaken te doen. In 1937 besluit hij om een kalkoven te gaan exploiteren in de Sibbergrubbe. Op die manier zijn korrels te produceren als kunstmest die erg in trek zijn bij de landbouwers in de omgeving. Hij is dan 60 jaar oud, maar schrikt er niet voor terug om deze nieuwe uitdaging met volle overtuiging aan te pakken. Eduard America in het midden.

W

ie een wandeling maakt over de Sibbergrubbe naar Sibbe of andersom richting Valkenburg, heeft grote kans dat hij de ruïnes van de kalkbranderij “Biebosch” over het hoofd ziet. Zeker in de zomermaanden als de bomen en struiken in volle bloei staan en het uitzicht op de helling belemmeren. In de herfst en winter, als de takken kaal zijn, zijn de brokstukken wel zichtbaar. tekst: Jan Schurgers; foto’s: Ivo Benders en archief familie America

Profile for Remy Bordewin

Kijk op Valkenburg 3-2013  

Gratis Huis-aan-huis kwartaal magazine uit en voor Valkenburg aan de Geul.

Kijk op Valkenburg 3-2013  

Gratis Huis-aan-huis kwartaal magazine uit en voor Valkenburg aan de Geul.

Advertisement