Issuu on Google+

Stageverslag Kiki Ibrahim

1


2


M A R L E N E D I E T R I C H S T R A AT 1 3 / / X K I K I X @ L I V E . N L / / 0 6 1 1 5 3 8 1 1 4 / / 5 5 5 7 8 1

S U Z A N N E G R I F F I O E N / / S G R I F F I O E N @ PAT I E N T 1 . N L / / 0 6 3 3 4 1 4 0 1 ROC FLEVOLAND MUZIEKWIJK // MEDIA & VORMGEVING // BARBARA HAMAR // HAMARB@ROCFLEVOLAND.NL

3


Inhoudsopgave

4

INLEIDING //

06

PATIテ起T1 //

12

HET VERLOOP //

16

DE EVALUATIE //

22

DE BIJLAGEN //

30


L e e s v e r d e r. .

5


Inleiding 6


De zoektocht naar een stageplek is niet makkelijk. Tientallen bedrijven mailen en bellen, en dan telkens het zelfde liedje horen: “Jammer genoeg hebben wij al een stagiair in dezelfde periode”. Ik heb zelfs “Helaas is ons bedrijf niet meer actief” gehad. Maar de zoektocht naar een stageplaats ging verder.

wel een verband met mijn studie. Ze hebben meerdere websites, waarbij ze o.a. illustraties nodig hebben. Maar ook ontwerpen voor websites, logo’s etc. Ze zijn namelijk bezig met nieuwe websites.

www.stagemarkt.nl // Via stagemarkt.nl kwam ik terecht bij patiënt1. Ik kreeg weken later een antwoord, dat ik welkom ben voor een stagegesprek. Ik had ondertussen al een andere stageplaats gevonden, en nu had ik een tweede keus. Uiteindelijk koos ik voor Patiënt1, want ik voelde me meteen comfortabel toen ik binnenkwam.Ondanks dat Patiënt1 geen typische grafisch ontwerp bureau is (of iets in die richting), is er

L e e s v e r d e r. .

7


Doelstellingen //

Voordat ik aan mijn stage begon had ik doelen voor mezelf opgesteld. Mijn doelen zijn:

wil uitproberen. Er zijn nou eenmaal zoveel keuzes uit verschillende, kleuren, vormen, lettertypes etc. Als je te lang doorgaat bij een gedeelte, is dat natuurlijk tijdverspilling.

- Zelfverzekerd zijn

- Werken aan mijn illustrator skills

In een nieuwe omgeving ben ik altijd extra stil en zit ik meer op de achtergrond. En het duurt een tijdje voordat ik uit mijn comfort zone kom. Dat is niet alleen vervelend als een vormgever, maar ook in het dagelijks leven.

Illustrator is mijn favoriete Adobe progmma, en ik kon al wat aardig mooie dingen maken. Maar ik vind dat ik al een tijdje in hetzelfde niveau bleef hangen. Ik wilde graag meer kunnen. Een stagebdrijf is natuurlijk het geschikte plaats daarvoor.

- Weten wanneer je moet stoppen

Aan het einde van deze stage wil ik graag mijn doelen bereiken. Ik wil niet in alles al “toppie zijn”, als ik maar weet dat ik veranderingen heb gemaakt.

Heel veel ideeën heeft zijn voordelen, maar helaas ook zijn nadelen. Soms weet ik niet wanneer ik moet stoppen, omdat ik zoveel mogelijk

8


Probleemstellingen // - Zelfverzekerd zijn

In een nieuw omgeving ben ik altijd extra stil en zit ik meer op de achtergrond. En het duurt een tijdje voordat ik uit mijn comfort zone kom. Dat is niet alleen vervelend als een vormgever, maar ook in het dagelijks leven. > Wat kan ik zelf doen om uit mijn comfort zone te stappen? Laat zien dat je trots ben op je werk. En durf ook om vragen te stellen en om je mening te uiten. Wees vooral niet bang om fouten te maken! - Weten wanneer ik moet stoppen Heel veel ideeën heeft zijn voordelen, maar helaas ook zijn nadelen. Soms weet ik niet wanneer ik moet stoppen,

Er zijn nou eenmaal zoveel keuzes uit verschillende, kleuren, vormen, lettertypes etc. Als je te lang doorgaat bij een gedeelte, is dat natuurlijk tijdverspilling. > Wat zijn goede tips om te weten wanneer je moet stoppen met een ontwerp. Als je het even niet meer weet, begin bij de basics. “Wie is je doelgroep?” “Welke kleuren en vormen passen daarbij” “Vergeet je doelgroep niet, maak en voeg geen extra dingen toe alleen maar het mooi is.”t - Werken aan mijn illustrator skills Illustrator is mijn favoriete Adobe progmma, en ik kon al wat aardig mooie dingen maken. Maar ik vind

9


dat ik al een tijdje in hetzelfde niveau bleef hangen. Ik wilde graag meer kunnen. Een stagebdrijf is natuurlijk het geschikte plaats daarvoor. > Wat kan ik doen om mijn skills te verhogen? Zoveel mogelijk werken met illustrator. Zo leer je zelf hoe het allemaal werkt. Ook is het belangrijk om jezelf uit te dagen, probeer bijvoorbeeld een nieuwe tool uit die je nooit heb gebruikt. En zoek het op (google!) als je het niet weet.

Begeleidsters //

Suzanne Griffioen en Valeria Terlita.

Opzet van het verslag //

Ik heb ervoor gekozen om de voorkant een warme sfeer te geven, omdat mijn stageplek een klein bedrijfje is met allemaal vriendelijke mensen. Ze weten als bedrijf hoe je een gezellige sfeer kan creëren, en tegelijkertijd hard kunnen werken. Maar ik heb nog een boodschap “oordeel een boek niet op z’n kaft“Voort de binnenkant van mijn verslag heb ik me laten inspireren door de verschillende websites van Patiënt1. Elk website heeft natuurlijk verschillende kleuren, ook de onderwerpen van mijn verslag. De rest heb ik wel hetzelfde gehouden, want het blijft wel één website. En ik heb het achtergrond wit gehouden voor een zakelijk gevoel. Om het speels te gehouden koos ik voor deze:

lettertype.

10


L e e s v e r d e r. .

11


PatiĂŤnt1 12


Patiënt1 // Patiënt1 BV is opgericht in 2008. Het begon allemaal toen de zoon van een van de oprichters geboren werd met een hartafwijking.Sindsdien geloven de oprichters in de 180 graden kanteling van de Nederlandse zorg. Het bedrijf is opgericht voor mensen die gezond willen blijven en worden.

Doel, taken en producten // Ze willen graag de mensen laten weten dat zij hun eigen regisseur zijn van hun leven. “Power to the patient!”

Omdat Patiënt1 het belangrijk vindt dat de patiënt zijn gezondheidsformulier verzamelt, kun je op hun website een online Persoonlijk Gezondheidsdossier (PGD) aanmaken. Op deze manier kan je ook jouw gezondheid, leefstijl en persoonlijke metingen delen met de mensen die jij belangrijk vindt. En daar hebben ze ook iets voor op uitgevonden, de Med1Pas. Erg handig voor op reis. Vooral omdat het al in meerdere talen is vertaald voor jou!

Patiënt1 verbindt de medische wereld met de patiënten.

13


Structuur en omvang // Toen ik een keer begon over de organigram gingen ze lachen, want ten eerste zijn er geen afdelingen in het bedrijf. En ten tweede, iedereen bemoeit zich met elkaars werk (op een positieve manier!) Daarna vroeg ik, “Hoe zal ik het dan uitbeelden?” Zei de baas: “met een wolkje” Iedereen zit dus in hetzelfde wolkje, omdat iedereen zich met elkaars werk bemoeit. Wilco staat in het midden, want hij blijft de baas. En zoals je ziet is het een klein bedrijfje, in totaal werken er hnu zeven mensen bij Patiënt1. Daarom is het ook makkelijk om te overleggen binnen het bedrijf. Als je iets wilt overleggen met over een bepaald onderwerp, vraag je of degene

14

(of meerdere personen) tijd heeft om het te bespreken. En als je bijvoorbeeld een keer naar de dokter moet geef dat je door aan Suzanne of Wilco. En daar doen ze ook niet moeilijk over. Daarna stuurde ik altijd een e-mail aan Suzanne, Lisanne en Valeria met de afspraak en datum. Over de veiligheidseisen en milieueisen ik heb weinig te vertellen, want het bedrijf voldoet aan alle eisen.

Mijn plaats // Mijn taak was vooral illustraties maken voor www.zwangerwereld. nl en www.huidhuis.nl. Maar in het algemeen was mijn plaats in het bedrijf ook meedenken/meepraten aan de opdrachten als een “echt” vormgever.


15


Het verloop 16


De tijd vliegt voorbij. Toen ik besefte dat het mijn laatste week was vroeg ik me af “Heb ik mijn doelen bereikt?” Ik vond het ook een mooi moment om op te schrijven wat ik allemaal had gemaakt. Het lijstje werd aardig lang!

De opdracht //

Toen mij werd gevraagd of ik illustraties wilde maken voor de zwangerschapskalender, zei ik natuurlijk ja! De schrik kwam later pas. Een geboorte van een baby tekenen vanaf week 3 t/m 43 is niet niks. Ik heb heel veel websites opgezocht en zo kon ik bepalen wat bij onze website past. “Zacht en lief“ Maar het doel is natuurlijk: het moet duidelijk zijn voor de bezoekers. Als ik twijfelde of het wel klopte vroeg ik aan Lisanne (wie mij de opdracht gaf) wat zij er van vond.

17


Mijn werkzaamheden //

Naarmate de tijd verstrijkt kreeg ik steeds meer opdrachten. Mijn tacktiek was, afmaken wat als eerst af moest. De laatste paar maanden heb ik vooral illustraties gemaakt voor filmpjes. Ik kreeg namelijk een lijstje, en moest aardig wat gebeuren. En dan vallen andere opdrachten op de achtergrond. Zoals mijn “Stichting Huidhuis“ project. Er werd me verteld dat mijn logo en webdesign idee werd gekozen, ik was natuurlijk blij! Maar kon het helaas niet afmaken. Maar Valeria is ermee door gegaan, en het wordt nog mooier.

Mijn aanpak //

Als ik een opdracht kreeg, en ik weet wat ik moest doen. Ging ik meteen onderzoek doen. Tussendoor zoek ik ook inspiratie op. En dan schets

18

ik mijn ideeën. Af en toe maak ik ook een mindmap en ik pik wat woorden eruit. De woorden die ik kies gebruik ik als hulpmiddel als ik vast zit. Als ik alle informatie heb verzameld begin ik met vormgeven. Het is moeilijk uit te leggen hoe deze proces voor mij gaat. Ik zit dan in een soort trance vol met ideeën die ik graag wil uitwerken. Zelf hou ik niet echt een agenda bij van alle opdrachten die ik moet maken. Ik vraag wanneer het af moet en daar hou ik rekening mee. Voor mij werkt dit prima, want ik heb gemerkt als ik het opschrijf ik het altijd vergeet dat ik het heb opgeschreven.


Voor mij gaat dit prima, want ik krijg mijn werk gewoon optijd af. Maar ik zou het wel graag willen blij proberen. Het lijkt namelijk me fijn om het af te strepen wanneer het klaar is.

Het eindproduct //

Het eindproduct staat al op de website! Ik heb al leuke reacties gehad. Ik ben natuurlijk heel erg trots.

19


20


21


De evaluatie 22


360 feeback //

Ik vroeg een aantal collega’s of ze mij wilde evaluaren. Dit is het resultaat: 1. Wat was jouw eerste indruk van mij? Lisanne: Mijn eerste indruk is positief. Je komt over als een rustige, vriendelijke meid die graag wil leren. Je staat er open voor en dat is belangrijk. Je leek me een leuke meid met een warme uitstraling. Valeria: Je leek me een leuke meid met een warme uitstraling. Suzanne: Mijn eerste indruk was dat je verlegen en stil bent, maar dat er meer achter zit.

2. Hoe vind je mijn werkhouding? Lisanne: Eigenlijk zoals hierboven al genoemd. Goed. Je werkt hard en je volbrengt je taken. Je vraagt tussentijds om onze mening en om verbeterpunten. Deze pak je goed op. Ook breng je zelf ideeĂŤn aan. Je bent nog wel stil en dat mag je best proberen te veranderen. Je werk is goed, dus laat maar van je horen Valeria: Je werkt goed als je niet afgeleid bent. Suzanne: Je werkhouding was goed, maar probeer om meer van jezelf te laten horen.

23


3. Wat zijn mijn min- en pluspunten? - Lisanne: Een minpunt zal dan zijn dat je wellicht iets teveel op de achtergrond bent, waardoor mensen misschien niet altijd zien hoe hard je werkt + Een pluspunt vind ik dat je juist wel hard werkt en dat je je werk goed wilt afleveren. Dit doe je ook. Je vindt het niet erg om dingen te moeten verbeteren en je draagt zelf ook ideetjes aan. Het is een creatief proces en dat ligt je - Valeria & Suzanne: Zelfverzekerder zijn! Je bent bang om mensen te kwetsen, en je probeert iedereen tevreden te stellen. Durf meer je mening te uiten. + Valeria: Je levert je werk optijd af en je hebt inzicht in kleuren en vormen.

24

+ Suzanne: Je werkt hard en je kan mooie illustraties maken. Ga zo door! 4. Heb je advies/tips voor mij hoe ik kan werken aan mijn minpunten? Lisanne: Probeer je nog meer te mengen in gesprekken die gaande zijn. Probeer vaker je werk te laten zien, vraag of het goed is en wat er minder goed is. Dit begon je wel steeds meer te doen al. Een stage is een leerproces en probeer daar gebruik van te maken. Fouten maken mag, dat is niet erg, daar leer je weer van. Valeria & Suzanne: Kom uit je schulp, wees zelfverzekerder en zeg elke ochtend in de spiegel dat je een goede vormgever bent!


Heb ik mijn doelen bereikt? //

Mijn doel om een betere illustrator te zijn en te weten wanneer ik moet stoppen met een opdracht zijn gelukt. Ik ben blij dat ze naar mij hebben geluisterd toen ik zei dat ik graag illustraties wilde maken. Want na al die opdrachten ben ik steeds beter geworden. Oefening baart kunst. En ook heb ik geleerd wanneer ik moet stoppen met een opdracht. Als ik teveel wil denk ik aan “Wie is mijn doelgroep?“ “Wat is het onderwerp?“ “Welke kleuren en vormen passen hierbij?“ “Wat is de boodschap?“ En zo kan ik heel veel ontwerpen wegstrepen zodat het weer helder wordt voor mij.

Waar ik nog aan moet werken is mijn zelfzekerheid. Ik ben niet teleurgesteld, want ik weet van mezelf dat het steeds beter gaat. En om ervoor te zorgen dat het nog beter gaat, ga ik de tips volgen die ik heb meegekregen.

25


Kennis en vaardigheden //

Op school werden we goed voorbereid voordat we op stage gingen. De kennis en vaardigheden die ik heb meegekregen vanuit mijn stuide kwamen goed van pas. Mijn kennis van het progamma Adobe Illustrator kon ik toepassen op mijn stageplek. Naast illustraties, heb ik ook logo’s en webdesigns kunnen maken. De vaardigheden die ik heb benuttigd tijdens mijn stageperiode waren: - Aandacht voor details - Creativiteit - Doelen stellen - Kritisch denken - Luisteren - Resultaat gericht

26

Tijdens mijn stageperiode heb ik ook nieuwe kennis en vaardigheden opgedaan. Mijn kennis van het progamma Adobe Illustrator is gegroeid tijdens mijn stageperiode. Door de vele opdrachten, leerde ik nog meer van het progamma. Zoals, hoe ik een tool kan gebruiken voor verschillende doeleinden. Ook is mijn kennis over kleurgebruik gegroeit, tijdens mijn stage heb ik een aantal concepten mogen maken voor een verschillende websites. En tijdens mijn onder zoek over kleur, kwam ik op een site terecht met handige informatie. En ook omdat Valeria veel verstand heeft daarvan, ze geeft altijd goede tips over kleurgebruik.


Mijn nieuwe vaardigheden zijn: - Anticiperen Toen bijvoorbeeld twee websites niet door gingen, waar ik aan heb gewerkt, was ik niet teleurgesteld. Zulke dingen gebeuren nou eenmaal. En ik al was blij dat ik er aan mocht werken. Hoe ik kom aan deze mentaliteit? Ze zegt altijd “Als ze het niet goed vinden, geen probleem, ik maak weer een nieuw ontwerp“ En die positiviteit heeft mij beïnvloed.

- Oplossingsgericht Als iets niet werkt, vraag ik om hulp. Dat durf ik weer wel, want anders kan ik niet verder. En ook als ik vast zit, stel ik vragen of ga ik meteen op onderzoek uit, want ik wil zo graag resultaat! Ik stel mezelf ook vaak vragen, “Waarom lukt het niet?“ “Wat kan ik doen?“

- Flexibel Door de variërende opdracht, weet ik nu dat ik verschillende ontwerpen kan maken, realitisch, cartoon, simpel. En ook

27


Persoonlijke winst //

Mijn persoonlijke winst is dat ik goed werk af hebt geleverd en dat het ook gewaardeerd wordt. Zo werd ik gemotiveerd om meer opdrachten te maken. Ook ben ik blij dat ik terecht kwam bij een gezellig bedrijf. Ze waren allemaal heel vriendelijk.

De begeleiding //

Mijn praktijk begeleidster, Barbara Hamar, en BPV begeleidster, Suzanne Griffioen, waren beide behulpzaam.

Mijn laatste woorden //

Ik moet zeker weten nog hard werken aan mijn zelfzekerheid, maar ik het moet opbouwen op mijn eigen tempo. Tijdens de stageperiode vroeg ik me ook vaak af waarom ik zo verlegen ben. Ik durf niet tegen mensen in te gaan,

28

ik wil ze tevreden houden. Maar wat ik heb geleerd is dat het juist goed is om er tegen in te gaan. Ik ga daar zeker aan werken. Ook heb ik geleerd dat als ik iets wil, me goed moet focussen op dat doel. Ik heb een nieuwe doel voor mezelf opgesteld: laat meer van jezelf horen en wees trots op je creaties! Ik wil graag de mensen van PatiĂŤnt1 bedanken dat ze allemaal zo vriendelijk waren voor mij.


29


De bijlagen 30


Links // Hoe kom je van luizen af?

www.youtube.com/watch?v=jYXYUWYV1CM

Wat is acne en wat kun je ertegen doen?

www.youtube.com/watch?v=-p4NXLBdkPA

Illustraties en het ABC sidebar

Op www.zwangerwereld.nl staan kleine illustraties die ik heb gemaakt. Ga meteen naar zet /zwanger-abc-alfabet/a er achter voor het ABC sidebar

Zwangerschapskalender

www.zwangerwereld.nl/zwangerschapskalender

BPV-urenregistratie

https://www.dropbox.com/s/hjugjgvwmmj8ltd/Scan.pdf

31


32


Stageverslag - Kiki Ibrahim