Page 1

FAMILY Magasinet om barn och föräldraskap • Nr 1 2018

Rädd att föda?

Lugn – det finns hjälp

En stolt mamma KATRIN ZYTOMIERSKA

som inte oroar sig i onödan

ÄVE N T YR för hela familjen i Hälsingland


LEDARE|KIDS & FAMILY

Bäst just nu!

1.

Kloka klockor Hybridklockan är en perfekt blandning av analog design och smart teknologi. Den ser ut som ett traditionellt armbandsur men är utrustad med en del smarta funktioner. De har alltså ingen touchdisplay vilket gör det enkelt att behålla sin stil och samtidigt hänga med i utvecklingen. Skagen Signatur T-Bar Hybrid Smartwatch är ett klassiskt, elegant damur som är kompatibelt med både iPhone och Android-telefoner och kopplas till Skagens egen app. Rekommenderat pris 2 195 kronor.

2.

Cool i vårsolen Svenska Carl Oaks tillverkar unisex-solglasögon framtagna av återanvänt trä och metall. Kollektionen Urban Nature Collection består av fem olika modeller. Min favorit, Valborg, är två stilar i en och kan bäras både med och utan clip-on. Pris 1 250 kr.

3.

ALLT ÄR MÖJLIGT!

J

ag åker till Panama på kombinerad semester och reportageresa, beger mig till Guanidup, en av de omtalade men rätt otillgängliga San Blas-öarna i Karibiska havet. Det är underbart, med vajande palmer, korallsand, turkost vatten – och klarblå himmel. Men jag har glömt att ta med solskydd…

Det går faktiskt inte att nog betona vikten av att sola säkert. Och nu när våren är i antågande och solen med den, passar vi förstås på att skriva om solskydd. Våren ja. Naturen vaknar till liv igen, värmen och ljuset återvänder. Allt känns möjligt. Det får mig att tänka på vad Katrin Zytomierska, känd tv-personlighet och bloggare, säger i vår stora intervju, att det viktigaste för henne är att få sina tre barn att känna att de kan göra allt de vill. Att de är bäst i världen. Våra resesidor i det här numret kommer inte att handla om Panama, som man kanske kan tro, men väl – Järvsö. För vad är väl egentligen en vårresa i vårt vackra land om inte alldeles, alldeles underbart? Järvsö är fullt av alla möjliga roliga äventyr för hela familjen. Järvzoo är en särskilt minnesvärd upplevelse. Här möter man Nordens vilda djur på deras egna villkor i en fantastisk omgivning. En dag fylld med roliga äventyr gör en naturligt trött, och på charmiga Järvsöbaden sover man extra gott. Men visste du att svenska folket sover allt mindre? Vilket kan få en hel del allvarliga konsekvenser. Jag vill naturligtvis inte skrämma någon, men jag tycker absolut att du ska läsa vårt reportage om den livsviktiga sömnen.

Kina Andersson Redaktör

Alternativ sol Visst längtar man efter att få lite färg på sig – men som sagt, var försiktig! En bronzer kan därför vara ett alternativ. INIKA Mineral Bronzer finns i fyra nyanser och du använder den över din foundation. Pris 299 kronor. 3

KF0118_003_ledare.indd 3

2018-02-27 15:54


KIDS & FAMILY|INNEHÅLL

9 Värt att veta

Innehåll nummer ett

Senaste prylarna och nyheterna för hela familjen.

18 Aktuellt just nu

Katrin Zytomierska – inte bara känd utan trebarnsmamma också.

27 I fokus

Ur en farfars synvinkel.

28

Blöjskolan

Med Liberos barnmorska Carolina.

30 Förlossningsrädsla

48 Boktips

34 Skönhet

53 Resor

36 Solen är härlig

56 Hälsa

Det finns hjälp att få.

Sköna tips som piggar upp en trött hy.

– men farlig

Vi tipsar om ett unikt solskydd.

Vårens bästa läsning för stora och små. Familjeäventyr i Järvsö. Sömnspecialisten berättar om den livsviktiga sömnen.

38 Recept

64 Det går som en dans

46 Kniiip!

68 Kulturfrossa

Uppgradera kycklingen. Bättre hälsa med knipövningar.

Vi besöker Base23 – Stockholm Dance Academy. Dans, musik och film.

4

KF0118_004_Innehåll.indd 4

2018-02-27 16:00


Välkommen! Det finns en plats där sagor blir verklighet. Den heter Astrid Lindgrens Värld och ligger i Vimmerby, Småland – ett stenkast från Astrid Lindgrens barndomshem. Här finns Villa Villekulla, Bullerbyn, Mattisborgen och de flesta andra platser som Astrid Lindgren berättade om i sina böcker. Det här är en värld som är trogen sagorna, som låter den vanliga världen formas efter dem. I dessa sagolika miljöer spelar vi dagligen upp scener ur Astrid Lindgrens berättelser. Efter föreställningarna fortsätter det roliga då alla barn kan hoppa in och leka på den plats som alldeles nyss var en scen. Och säg den unge som inte vill se sig om i Villa Villekulla med Pippi eller åka rutschkana med självaste Karlsson på taket.

Börja äventyret på: www.astridlindgrensvarld.se

Bo med parken utanför knuten


KIDS & FAMILY|EXPERTERNA

Kids&

FAMILY

LÄR KÄNNA DIN BARNMORSKA

REDAKTIONEN

Vilka är de vanligaste frågorna du har fått i egenskap av barnmorska ? – Det beror på vilken del av graviditeten paret befinner sig i. Frågan ”Är allt bra?” är den vanligaste frågan efter det att barnets hjärtljud avlyssnats. Detsamma gäller oftast under förlossningen, kvinnan eller paret vill veta om barnet mår bra.  – Under graviditeten ställs också massor av frågor, både högt och lågt. Utifrån att kvinnan eller paret läst eller hört något vill de oftast veta om detta är ”rätt eller fel”. Frågorna upplevs ofta som smått akuta och svar önskas så fort som möjligt. Vad tycker du själv är barnmorskans viktigaste uppgift?  – Att få kvinnan att lita på sig själv och känna en trygghet i det. Mycket handlar om att se det normala och att använda sunt förnuft inför vad som sker i kroppen. Anknytningen till barnet redan under graviditeten är också mycket viktigt. Vad är roligast med ditt jobb?  – Att få följa kvinnor från tonårstid, på preventivmedelsrådgivning, genom graviditeter och även då kvinnorna kommer på gynekologiska cellprovskontroller. Det kan bli många möten under flera år med samma kvinna.  Och vad är svårast?  – Mycket oroliga kvinnor som har svårt att se möjligheter. Det är en riktig utmaning i varje möte. Som barnmorska arbetar jag med många hälsofrågor och det kan vara svåra uppgifter att få kvinnan motiverad till att förändra sitt levnadssätt, till exempel när det gäller alkohol, kost och motion.

Ansvarig utgivare Nathalie Dahlin Bengtsson nathalie@ndoche.se Madeleine Kilsbeck är legitimerad barnmorska samt utbildad vårdlärare. Nyligen pensionerad efter 40 års yrkesarbete som barnmorska, varav cirka 10 år på förlossningsavdelning,10 år inom mödrahälsovård och preventivmedelsrådgivning, samt 10 år som vårdutvecklare inom mödrahälsovård och preventivmedel, varav en del som utbildningsledare inom sex- och samlevnadsfrågor.

Publisher Daniel Andersson Alm daa@almmoller.se Redaktör Kina Andersson ka@almmoller.se Layout Jonas Enqvist Redaktionschef Paulina Bylén pb@almmoller.se Projektansvarig, samarbeten & annons Karolina Ekholm karolina.ekholm@getingmedia.se Förlag/Kontakt Royal Publishing Group AB 08-124 545 60 MEDARBETARE Kina Andersson, Anna Boussard, Bea Lindström, Johan Möller, Natalie Wänblad DISTRIBUTION AV KIDS & FAMILY För beställning av fler tidningar till din vårdenhet kontakta: tidning@almmoller.se KIDS & FAMILYS REFERENSGRUPP BESTÅR AV: Madeleine Kilsbeck leg. barnmorska Lars Bengtsson docent, överläkare, thoraxkirurg Malin Alfvén leg. psykolog

Malin Alfvén är ett bekant namn för många, inte minst föräldrar. Hon är leg. psykolog, figurerar som expertrådgivare inom olika medier och är ofta anlitad som föreläsare för föräldrar och personal. Malin har skrivit nio böcker och mottog Stora Psykologpriset 2011. 2006 medverkade hon i Sommar i P1. Malin Alfvén har arbetat som barnoch föräldrapsykolog i över 30 år i Stockholm.

Claude Kollin är barnkirurg, chefsläkare och vd på Barnsjukhuset Martina. Han har tidigare haft en överläkartjänst på Astrid Lindgrens barnsjukhus och specialiserade sig på urologiska sjukdomar. Han har även ett stort engagemang för socialt entreprenörskap och är involverad i flera internationella projekt, bland annat har Claude byggt upp Global Medical Organization.

Ulrika Davidsson är kostrådgivare, kokboksförfattare och entreprenör. Hon har skrivit kokböcker inom bland annat GI-, 5:2- och ABnoll-metoderna. Hon jobbar som föreläsare i hela Sverige för såväl företag som privatpersoner, coachar människor att bli mer hälsosamma genom sina böcker och föreläsningar, samt erbjuder onlinekurser under namnet Ulrikas Kickstart.

Lars Bengtsson är docent och specialist i thoraxkirurgi. Han arbetar som överläkare på ECMO-sektionen vid Astrid Lindgrens barnsjukhus. Han opererar barn och vuxna med olika hjärt- och lungsjukdomar. Lars genomförde sin grundutbildning vid Karolinska Institutet och blev legitimerad läkare 1982, specialist i thoraxkirurgi 1988 och docent 1992.

Ulrika Davidsson kostrådgivare

Omslagsfoto Privat

6

KF0118_006_Experter.indd 6

2018-02-28 11:44


Minst betyder mest En bra gravid- och barnförsäkring är en trygghet för familjen. Vi vet hur du bäst försäkrar de som betyder mest.

Läs mer på lansforsakringar.se/barn

Nyafamily_helsidor.indd 3

2017-11-13 10:21


WASHOLOGI erbjuder ett brett koncept med miljömedvetna tvättprodukter MILD TVÄTT och MJUKMEDEL för små & känsliga är ett skonsamt och parfymfritt alternativ DET ÄR REN LOGIK-MADE IN SWEDEN

Läs mer om WASHOLOGIs produkter och vår tvättskola på washologi.se


VÄRT ATT VETA|KIDS & FAMILY

VÄRT ATT VETA... PRYLAR OCH NYHETER

Baby Banana Elodie Details Gilded Garden

Prisbelönt bitleksak/babytandborste i silikon! Masserar kliande tandkött och är lätt att hålla för små händer. Lista över återförsäljare hittar du på minmilio.net.

Senaste kollektionen från Elodie Details är inspirerad av trädgårdens blommor och djur. Härliga mönster och dova pasteller kännetecknar kollektionen, som bjuder på allt från nappar till påslakanset och smarta förvaringskorgar för leksakerna.

Sett på Stockholm Furniture Fair: MUTANT Big Swan

Buggylove rengöringskit för barnvagn Barnvagnen behöver också få lite kärlek med jämna mellanrum för att hålla länge. Ekologiskt (och snyggt!) rengöringskit gör det lätt att ta hand om din barnvagn på rätt sätt. Lanserades i början av mars, inköpsställen hittar du på reirei.se.

Svenska Mutant skapar produkter som både är leksaker och inredningsdetaljer. På möbelmässan visade Mutant upp denna enorma svan, som både var skön att sitta i och bjöd in till lek. Perfekt kombination! För den som vill ha en mer lättplacerad svan finns den även i mindre storlek som leksak/dekorationskudde. Se alla produkter på www.studiomutant.se.

Bugaboo Fox 1 mars var säljstart för Bugaboos senaste barnvagn, Bugaboo Fox. Med flera uppdaterade funktioner, en tygkollektion av återvunnet material och tusentals kombinationsmöjligheter kan du designa din egen barnvagn! Rek. pris från 11 990 kr för komplett sitt- och liggvagn. 9

KF0118_009_Värt att veta.indd 9

2018-02-27 16:23


KIDS & FAMILY|VÄRT ATT VETA

Alex&Phil klämmisar Utan tillsatser och bara ingredienser som du själv skulle ha hemma i ditt eget kök – dessutom ekologiska! Finns som smoothies, gröt, mellis och måltider i välsorterade livsmedelsbutiker och på alexphil.se.

Vegetarisk kokbok ”Mega Vego” – Sara Ask & Lisa Bjärbo, Ordfront förlag

Det här är en kokbok av föräldrar till föräldrar – recepten indelas bland annat i kategorierna ”Kaos”, ”Vanlig vardag” och ”Äntligen helg”. Boken innehåller dessutom bra tips för hur man får så många som möjligt nöjda runt matbordet (även tjuriga femåringar).

g Visste du att: Forsknin n ka rn ba å sm att visar aker behöva testa nya sm innan upp till 15 gånger Ge de accepterar dem. en ng gå sta för p up inte på om broccolin ratas tallriken!

Perfekt för långa dagar på stan eller utflykter! Skip Hops snygga flaskväska är isolerad för att hålla mat och dryck kall eller varm i upp till fyra timmar. Finns i flera färger som matchar skötväskor i Skip Hops breda sortiment. Rek. pris 199 kr.

iCandy MiChair Brittiska iCandy har gjort återtåg i Sverige och tar förutom sina vagnar med sig den här supersnygga matstolen! När barnet blivit större kan du bygga om den från hög matstol till både gungstol och vanlig stol i barnstorlek. Rek. pris 2 399 kr för komplett stol med bricka. Babysitter och dynor säljs separat.

FOTO XXXXXX

Skip Hop Dubbel flaskväska

10

KF0118_009_Värt att veta.indd 10

2018-02-27 16:23


FORD KUGA KUGA 1,5 ECOBOOST 150HK

Med ett utbud av bränslesnåla motorer och tuffa utseenden tar Kuga dig dit du vill, med lika mycket stil som komfort.

189 900 kr

HEDIN BIL PRIS FRÅN

Uppgradera med

Hedin Edition Titanium** 19 900 kr (ord: 28 500 kr)

O RD. PRIS: 2 2 2 500 KR

PRIVAT L E A SIN G FR Å N:

2 595 kr/månad

*

FordStore Hedin Bil Segeltorp Smista Allé 11 Tel: 08-735 05 10 Mån–fre: 9-18, lör: 11-16

www.ford-hedinbil.se

*Privatleasing baseras på 36 mån, 1500/år, lokalt serviceavtal ingår, återförsäljaren garanterar restvärdet, 45 kr avi avgift och 595 kr uppläggningskostnad tillkommer. Erbjudandet gäller så långt lagret räcker fram till 2018-03-31. ** 17” aluminiumfälgar, Automatiskt avbländbar innerbackspegel, Nyckel-fritt låssystem, Stämningsbelysning (Ambient Lightning), Premium mittkonsol med skjutbart armstöd, SYNC 3: 8” färgpekskärm, röststyrning, Bluetooth, Emergency Assistance m.m.


KIDS & FAMILY| VÄRT ATT VETA

Pigeon Organics pyjamas och filt 100% ekologisk bomullsjersey är mjukt och skönt när det är dags att sova! Inköpsställen hittar du på parklifeagency.se under fliken Brands and Retailers.

Ubbi blöjhink Weleda Calendula Shampoo & Body Wash Ekologiskt schampo och duschkräm i ett, som rengör milt utan att torka ut huden. Innehåller extrakt av biodynamiskt odlad ringblomma och värdefull mandelolja som bevarar huden mjuk och gör håret lätt att kamma ut. Det milda löddret kommer från naturliga produkter och svider inte om det kommer i ögonen. 100% naturlig, dermatologiskt testad och framtagen i samarbete med barnmorskor. Rek. pris 89 kr.

En snygg och gedigen blöjhink som inte kräver dyra specialpåsar. Finns i flera fina färger så du kan matcha badrumsinredningen. Rek. pris 995 kr.

BÄJBI Wipe Spray

Ekologiska hudvårdsprodukter för barn, tillverkade i Sverige av närproducerade råvaror. BÄJBI Wipe Spray är en mild och rengörande spray som du kan använda istället för våtservetter. Bra för miljön och för barnets ömtåliga hud! Rek. pris 249 kr.

Godnattsaga ”Elefanten som så gärna ville somna” Carl-Johan Forssén, Ehrlin, Ehrlin Publishing

Om ditt barn har svårt att komma till ro på kvällen rekommenderas denna saga varmt! Sagan läses enligt en speciell teknik, som kan kännas lite krånglig till en början. Men det är det värt! Och om du inte får till lästekniken finns sagan även som ljudbok. Rekommenderas för barn ca 3–6 år.

Påslakanset Volang från NG Baby I fabriken i Emmaljunga syr NG Baby alla sina barnrumstextilier sedan 1962. Senaste kollektionen Mood Ruffles är tillverkad i 100% stentvättat linne och finns i flera fina färger. Se ngbaby.se för fullt sortiment samt återförsäljare.

12

KF0118_009_Värt att veta.indd 12

2018-02-27 16:23


Mjukstart för små magar

Mage

mjölkfett

Det finns inget viktigare än barn. För deras skull har vi utvecklat vår bästa tillskottsnäring och mjölkdryck någonsin med en unik sammansättning av mjölkfett och viktiga näringsämnen*. Läs mer om BabySemp med dess innehåll på www.semperbarnmat.se. *t ex järn, jod och D-vitamin

Bröstmjölk rekommenderas i första hand. BabySemp 3 är en tillskottsnäring från 9 månader och används som tillskott till barnets alltmer varierande mat. Rådgör alltid med BVC om du behöver råd och stöd kring barnets mat.

www.semperbarnmat.se


KIDS & FAMILY|VÄRT ATT VETA

Tips för inomhuslek Använd washitejp (japansk papperstejp) för att skapa nya lekmöjligheter! Tejpen är lätt att ta bort. Ska du tejpa på en vägg, testa först att låta en bit tejp sitta någon dag på ett undanskymt ställe för att se att den inte skadar underlaget. • Hoppa hage, en skolgårdsklassiker! Om barnet är lite äldre och vill ha en ”sten” att kasta, häll ca 1 dl ris i en av de där strumporna som tappat bort sin kompis och knyt ihop! • Balansgång: tejpa en linje eller en bana som barnet får öva att balansera på.

• Lekstuga: om du har ett hörn ledigt kan du tejpa ”ytterväggar” och lämna öppet för ”dörr”. Om väggunderlaget tillåter kan du även tejpa fönster på väggen.

Skip Hop Bandana Buddies aktivitetsleksak Massor av roliga aktiviteter i en och samma leksak! Prassel, skaller och bitleksaker och dessutom ring för enkel upphängning i barnvagn eller babyskydd. Finns även som apa, elefant och katt. Rekommenderat pris 299 kr.

Nobelmuseet ”Bubbelkammaren” på Nobelmuseet har nyligen renoverats och öppnade på nytt i början av februari. De två rummen är fyllda av härliga experiment och tillfällen att lära sig mer om kroppen, fysikens lagar och upptäckterna som har förändrat världen på ett lekfullt sätt. Missa inte att slå dig ner i grässoffan och titta på filmen om Alfred Nobel! Se nobelmuseum.se för öppettider och entrépriser.

Den här appen följer din bebis utveckling vecka för vecka! Som förstagångsförälder kan det vara rätt skönt att se ungefär hur lång tid en mindre rolig fas ska pågå (eftersom det känns som om den aldrig ska ta slut när det är som värst). Än så länge finns appen inte på svenska, endast engelska. Pris 30 kr i AppStore, 24 kr i Google Play.

FOTO LENA KOLLER

Mobilapp Wonder Weeks

14

KF0118_009_Värt att veta.indd 14

2018-02-27 16:23


På MatHem.se handlar du smartare, får mer tid över till annat och kan enkelt välja en mer ekologisk vardag. Välkommen till Sveriges största matbutik på nätet!


KIDS & FAMILY|VÄRT ATT VETA

Njutningsfullt! Många kvinnor har beskrivit effekten av Sensuva ON orgasmgel som att orgasmen kommer snabbare, med längre livslängd och mer frekvent. Vissa kvinnor har beskrivit detta som en “nivå 3” orgasm, som de inte har upplevt tidigare.

Blå blom

Kavat lanserar i sommar ett mönster inspirerat av porslin med sirliga blå blommor. Mönstret pryder en minikollektion som består av sju barnskomodeller. Pris 499 kronor.

Du applicerar 1–2 droppar och masserar försiktigt på klitoris. Efter ett par minuter känner du en värmande känsla följt av pirrande stimulans som pulserar härligt och varar upp till 45 minuter. Applicera efter behov. Produkten finns att inhandla på Pistill, Drottninggatan 100 i Stockholm eller på www.pistill.se

Gap Kids till Sverige I slutet av februari lanserar Åhléns som första fysiska återförsäljare i Sverige Gap Kids och Baby Gap. Kollektionerna kommer att finnas på utvalda Åhléns-varuhus runt om i Sverige samt på ahlens.se. Gap är ett amerikanskt mode- och accessoarmärke som sedan starten 1969 erbjudit sina kunder avslappnade och trendiga plagg. Gaps kollektioner är uppbyggda kring den moderna garderoben och innehåller klassiska plagg som jeans, vita skjortor, collegetröjor och chinos.

Stötta Barncancerfonden Superga och dess svenska distributör stöttar i år Barncancerfonden genom att låta designa en rosa platform-sneaker modell 2730. Hundra kronor kommer oavkortat att gå till fonden för att bidra till forskning. Kommer ut i butik i mars hos utvalda återförsäljare.

Isbjörn i Åre ISBJÖRN of Sweden har öppnat en pop upbutik i skidparadiset Åre – perfekt för alla barn och ungdomar som behöver förnya skidkläderna eller komplettera utrustningen. Prisbelönta ISBJÖRN of Sweden använder återvunnet material i sin produktion och strävar hela tiden efter att vara så miljövänliga som möjligt. Butiken är öppen hela säsongen, fram till sista april. Årevägen 120, nära Åre torg.

16

KF0118_009_Värt att veta.indd 16

2018-02-27 16:23


MINSKAD RODNAD FRÅN DAG ETT Zinkkräm med 100% naturligt innehåll som lindrar och förebygger barns röda rumpor. Den milda krämen är framtagen i samarbete med barnmorskor, är ekologiskt certifierad av NATRUE och dermatologiskt testad.


KIDS & FAMILY|PROFILEN

Stolt mamma

Katrin Zytomierska är inte enbart känd tv-personlighet, bloggare och driven entreprenör − hon är trebarnsmamma också. Kids&Family fick en pratstund. AV BEA LINDSTRÖM FOTO PRIVAT

D

et här är Katrins familj: Ringo, snart 8 år, som är snäll, skötsam, ordentlig och omtänksam. Superenkel helt enkelt. Det är aldrig problem eller gnäll med honom. Sedan kommer Rambo, 4 år, som har mycket vilja. Han är bestämd, sjukt rolig, glad och påhittig – och ganska kaxig just nu eftersom han är inne i fyraårstrotsen. Falke, ett år i maj, är lugn, gosig, glad och den tryggaste bebisen i världen. Sen har hon världens finaste bonusdotter Nova, 15 år som är en gåva skänkt från ovan. Och så mamma Katrin då, som beskriver sig själv så här: ”Väldigt lugn med allt. Jag oroar mig aldrig för något och låter barnen lära sig av sina misstag. Jag är påhittig, sprallig och engagerad.” De flesta känner nog till Katrin – men om ni inte gör det: Hon är känd programledare, affärskvinna, krönikör och en av Sveriges mest lästa bloggare. Katrin är också

grundare och vd till Katrin Zytomierska/Cleaneating.se som producerar och säljer livsmedel som är naturliga, rena och hälsosamma. Tillsammans med Bingo Rimér har hon sönerna Ringo och Rambo och i maj 2017 föddes så den tryggaste bebisen i världen: Falke. Pappa heter Alexander Klingstedt. Man blir självklart lite nyfiken, påverkar kändisskapet henne som mamma? – Inte alls, svarar hon. Katrin är också känd för att vara orädd och inte bry sig om vad andra tycker om henne. Hon har också valt att vara rätt självutlämnande även när det gäller barnen. – Jag är övertygad om att barnen inte far illa. Då hade jag slutat. Idag har Katrin valt att leva ensam. Det är ingen tvekan om att hon är typen som ser möjligheter snarare än problem, men jag undrar ändå om det enbart känns bra

18

KF0118_018_Profilen.indd 18

2018-03-01 09:36


PROFILEN|KIDS & FAMILY

Katrin Zytomierska med tvรฅ av sina รถgonstenar: Rambo och Ringo. 19

KF0118_018_Profilen.indd 19

2018-02-27 15:48


KIDS & FAMILY|PROFILEN Det händer alltid något hos familjen Zytomierska… Ringo till vänster, Falke till höger.

Rambo och Ringo in action.

Stockholms bästa isdanspar: Katrin och Rambo.

eller om det ligger någon oro i att vara ensamstående mamma? – Nej, men det är klart att det är svårt att räcka till för tre små på samma gång. Jag kan oroa mig över hur jag ska fördela min uppmärksamhet på dem när jag är med alla tre samtidigt men de älskar verkligen varandra så vi kan gosa tillsammans. – Jag tror också att det har med ekonomi och framförhållning att göra. Jag är grym på att planera så jag får lite egentid mellan varven. Är man ute i god tid kan papporna ta barnen samtidigt. Sedan har jag alltid möjlighet att få hjälp när jag vill eller behöver av såväl min mamma som Bingo och min grymma barnflicka! När Katrin och Bingo gick skilda vägar bestämde de sig för att de alltid skulle finnas där för barnen, att de skulle sätta sina egna behov åt sidan och göra allt som

JAG VILL ATT DE SKA KÄNNA ATT DE KAN GÖRA ALLT DE VILL. gör barnen glada och nöjda. Det gör de; de är goda vänner och gör mycket tillsammans. Och när Katrin fick sonen Falke tillsammans med Alexander fungerade den konstellationen lika bra. – Bingo och Alex tycker om varandra så det var inga problem. När det gäller vårdnaden om Falke har hon och Alexander inte resonerat så mycket om detta ännu, av självklara orsaker: – Falke är så liten ännu. Han bor med mig och Alex tar honom måndagar och tisdagar då han är pappaledig. Sedan kör vi en dag varannan helg också. Det funkar bra för tillfället. När Katrin har barnen är det full fart för det mesta. – Vi brukar spela spel, åka skridskor, åka skidor, bada, åka till landet, leka i parken, läxor, sjunga, dansa…

20

KF0118_018_Profilen.indd 20

2018-03-01 09:27


Fakta om Namn: Katrin Zytomierska Ålder: 40 år. Familj: Barnen Ringo, Rambo och Falke. Bor: Stockholm. Gör: Programledare, vd för Katrin Zytomierska/LCHFklubben.se. samt krönikör och bloggare. Aktuell med: Bloggen katrinz.se. Gör mig glad: Åka skidor med barnen! Viktigast att lära sina barn: Att de är bäst i hela världen och att de har en mamma och en pappa som alltid står med öppna armar och tar emot dem.

Träning och yoga är viktigt för Katrin. Efter jobbet träffar hon sin personlige tränare och ibland yogar hon på kvällen – när hon inte har barnen.

KF0118_018_Profilen.indd 21

2018-02-27 15:48


KIDS & FAMILY|PROFILEN

Katrins bästa tips: ”Åk skidor – det är sjukt kul att göra med sina barn!”

För Katrin är det viktigt att barnen känner att de är bäst i världen. – Jag vill att de ska känna att de kan göra allt de vill. Och att de har en mamma och en pappa som ser dem och alltid står med öppna armar och tar emot dem vad det än gäller. Till sist: Vad är ditt bästa tips till andra ensamstående mammor? – Ta hjälp så du inte blir en grinig morsa som hela tiden suckar och stönar över att allt är så jobbigt. Ta in en barn-

flicka när du är hemma några timmar. Dela upp barnen, låt pappan ta det ena barnet en lördag och du det andra. Det är viktigt att ge varje barn enskild uppmärksamhet ibland. – Och framför allt: Påminn dig om vilken skatt du berikats med i ditt liv och var tacksam och överlycklig över att du har dina barn. Prioritera inte Instagram eller Facebook eller leta efter någon snubbe. Skit i det! Snubben kommer ändå när tiden är inne för det. Passa på att njuta av dina barn. Gör saker som ni alla tycker är kul. Åk skidor – det är sjukt kul att göra med sina barn!

22

KF0118_018_Profilen.indd 22

2018-03-01 09:27


OCH FRAMFÖR ALLT: PÅMINN DIG OM VILKEN SKATT DU BERIKATS MED I DITT LIV OCH VAR TACKSAM OCH ÖVERLYCKLIG ÖVER ATT DU HAR DINA BARN.

ANNONS

”Bara frukt, grönt och gryner” Hej Philipp von Jagow, Managing director på Organix

Berätta om Organix. – Organix resa började i Storbritannien för 25 år sedan när Lizzie Vann skapade företaget för att förbättra kvaliteten på mat för barn. På Organix vill vi se en värld där god, hälsosam och nyttig mat är tillgänglig för alla. Därför fokuserar vi på att göra mat som alltid är ekologisk och fri från tillsatser. Äntligen får jag träffa storebror… Vid fyratiden brukar Katrin och Falke hämta storebröderna när de slutat skolan.

En helt vanlig dag

Vi bad Katrin berätta hur en helt vanlig dag ser ut när hon har hand om barnen – och när hon inte har dem. – Klockan ringer 06.50, jag stiger upp cirka 07.00. Jag tar upp Falke och lägger mig med honom i min säng. Tänder lampan hos killarna och säger ”Godmorgon”. Väldigt fort kommer Rambo till oss och så gosar vi en kvart. Sedan går jag och Falke till köket där han får gröt och Rambo ligger kvar i min säng och kollar Barnkanalen. Sedan får killarna frukost, jag klär på Falke, killarna klär på sig, jag klär på mig. Jag duschar sällan på morgonen utan kvällen innan. – Sedan tar jag bussen eller bilen, går eller cyklar till skolan och dagis. Under dagen går jag och Falke till öppna förskolan, strosar i Fältan, träffar kompisar, går till parken. När Falke sover jobbar jag vid datorn. Vid 16-tiden hämtar vi killarna och går hem. Äter middag, gör läxor, badar och sedan sover vi. – När jag inte har barnen, är jag på kontoret 08.30 och jobbar sen hela dagen. Sen tränar jag med min PT Philip, yogar med Magnus, tar en löprunda. På kvällen jobbar jag hemma eller träffar en vän.

Vad är Organix Just? – Organix Just är en ny färgstark serie klämpåsar och glasburkar för barn som upptäcker mat. De är gjorda på de bästa ekologiska råvarorna, och kommer i en rad spännande kombinationer av frukt, grönt och gryner – inget annat. Vad står Just för? – Vi vet att många föräldrar vill göra medvetna och riktiga val när det kommer till mat för barn, men att det ofta är svårt på grund av otydlig märkning eller svårtydda påståenden. ”Just” innebär att det du ser på framsidan av förpackningen också är det du får när du köper eller smakar produkten. Ingen tjusig marknadsföring, gömda ingredienser eller något annat. Bara ekologisk frukt, – grönt och – gryner, i härliga kombinationer och med massor av god smak, färg och textur.”

Psst….finns på din närmsta butik! www.organix.se

Advetorial_Organix_80x240mm.indd 1

KF0118_018_Profilen.indd 23

2018-02-23 16:54

2018-03-01 09:27


KIDS & FAMILY|I SAMARBETE MED CELLAVIVA

Familjen består idag av Ylva, Oliver, Bianca 3 år och Clara, född i mars 2017. 24

062_Cellaviva.indd 24

2018-02-27 14:46


I SAMARBETE MED CELLAVIVA|KIDS & FAMILY

ETT VIKTIGT BESLUT INFÖR FRAMTIDEN Ylva Bäckström och hennes sambo Oliver tog beslutet att spara stamceller inför födseln av deras andra barn som föddes i mars 2017. 1 När fick ni för första gången veta vad sparande av stamceller innebar? – För drygt tio år sedan så sparade några vänner till oss sina barns stamceller. Vid den tiden fanns inget svenskt företag som kunde hjälpa till med insamling och sparande. 2 Vad fick er att ta beslutet att spara stamceller?

– Vid förlossningen av vårt andra barn så hade vi två alternativ – att samla in och spara vårt barns stamceller eller att slänga dem. Eftersom vi tror att stamceller kommer att spela en allt viktigare roll vid behandling av svåra sjukdomar så ville vi inte slänga dessa. Förhoppningsvis kommer vi aldrig att behöva dem, men om vi en dag skulle behöva dem så hade vi ångrat om vi hade slängt bort dessa unga celler. 3 Fanns det något som fick er att tveka?

– Inte tveka direkt, men det är ett viktigt beslut som vi diskuterade sinsemellan. Eftersom vi inte kunde spara stamceller från vårt första barn så blev det extra viktigt att spara från barn nummer två. Samtidigt som ville vi vara överens om hur de eventuellt skulle komma att användas – om nu någon av oss andra inom familjen skulle behöva dem. Det här är ju en chans att spara stamceller utan ingrepp. Det kostar pengar, men det är det värt. 4 Hur går proceduren egentligen till?

– Vi beställde en box med allt som behövs för att samla in stamcellerna. Tillsammans med boxen kommer avtal som vi skrev under och skickade tillbaka. När vi åkte till förlossningen så ringde vi Cellaviva som skickade insamlingspersonal som mötte oss på sjukhuset. Denna person väntade sedan utanför vårt rum och kom in så snart vårt barn fötts. Sedan sköttes allt av Cellavivas personal, som insamling, packning av boxen och leverans till labbet. 5 Har du några råd till föräldrar som går i samma tankar?

– Läs på så att ni kan ta ert beslut. Det finns många åsikter och även en del missuppfattningar om stamcellssparande och det är därför viktigt att vara påläst om man tycker att frågan är intressant.

Att spara stamceller är något som börjar bli mer välkänt i Sverige, men fortfarande vet flertalet inte vad det är, hur man gör eller ens varför man gör det. Kids & Family har talat med Lotten Löfberg på Cellaviva samt mamman Ylva som har valt att spara stamceller, för att beskriva vad det egentligen innebär.

I

stora delar av världen har det existerat familjesparande i snart 25 år. Hos mödravården i vissa länder finns det till och med informationsskyldighet. Därtill har EU en rekommendation till medlemsländerna att mödravården ska informera blivande föräldrar om möjligheten att familjespara stamceller från sitt nyfödda barn. I Sverige görs det däremot inte regelbundet. – Vårt mål är att alla blivande föräldrar ska få information om familjesparande så att de kan fatta ett aktivt beslut om de vill spara eller inte, berättar Lotten. Det finns däremot missuppfattningar som att det krävs tidig avnavling och att proceduren innebär att man tar blod som barnet behöver. Men detta är felaktigt. Föräldrarna bestämmer när barnet ska avnavlas och de flesta väljer sen avnavling, vilket innebär att blodet har slutat pulsera. När navelsträngen är avklippt samlar Cellaviva in det blod som finns kvar – de tar en restprodukt som vanligtvis kasseras. – Dessutom får många blivande föräldrar information om att de ska donera istället för att familjespara, men det är endast ett fåtal som får donera i Sverige. För 99 procent av alla föräldrar står valet endast mellan att familjespara eller avstå. Vi skulle vilja att föräldrarna fick ordentlig information om samtliga alternativ, så att de känner sig informerade och kan ta ett väl genomtänkt beslut. Varför ska man då spara stamceller efter sin nyfödda? Det pågår tusentals forskningsprojekt världen över för att hitta behandlingar mot i dag obotliga sjukdomar som exempelvis diabetes. Stamcellerna Cellaviva som finns i navelsträngsblodet Cellaviva är Sveriges första och i själva navelsträngen är unga, biobank för familjesparande livskraftiga och har inte blivit av stamceller. Efter barnets födelse samlas stamceller in utsatta för påverkan utifrån, så från navelsträngsblodet samt det är ett unikt tillfälle att spara en bit av navelsträngen. Det dem vid födseln. analyseras, fryses ned och spa– Vi är övertygande om att ras inför framtiden. I dag kan stamceller kommer att revolutioett 80-tal sällsynta sjukdomar nera framtida behandlingar av behandlas med stamceller. sjukdomar, menar Lotten.

Fakta om

25

062_Cellaviva.indd 25

2018-02-27 14:46


KIDS & FAMILY|I FOKUS

”JAG LÄNGTAR EFTER ATT FÅ TRÄFFA DEM HELA TIDEN!” FA R FA R

Fakta om Farfar: Kjell Karlson. Barnbarn: Vilhelm, Leon, Sigrid och Ludwig. Ålder: 67 år. Gör: Nu inbiten golfare. Har varit idrottslärare i Leksand i många år och själv varit idrottare i fotboll och basket.

Berätta lite om dina barnbarn! – Jag har fyra! Min yngste son Erik har två underbara lintottar: Vilhelm, snart sex år, och som är lugn och väldigt förståndig. Lillebror Leon, tre år, är en solstråle som alltid är glad och med honom är det full fart hela tiden. Båda två är helt underbara. Min äldste son Jonas har Sigrid som snart är fem år. Hon är väldigt bestämd – och söt som socker! Och Ludwig är ett år och har nyss fått en spricka i benet, den lille godingen halkade på golvet efter badet.

Hur ofta träffar du dina barnbarn? – Vi försöker träffa dem så ofta som möjligt. Det blir cirka en gång i månaden. Man blir så glad när man får vara barnvakt.

Hur har din tillvaro förändrats sedan du blev farfar? – Livet har blivit så mycket rikare! Jag bor 30 mil ifrån dem och jag längtar efter att få träffa dem hela tiden.

Ditt bästa råd till en blivande farfar/morfar? – Ta hand om all tid ni kan med era barnbarn. De är det bästa som har hänt.

Berätta, vad brukar ni göra? – Jag är bra på att leka med mina barnbarn på deras nivå. Göra saker som de tycker är kul. Vad tycker du, får man lägga sig i sitt barns barnuppfostran? Om du har synpunkter, hur gör du?  – Barnuppfostran får mina barn sköta själva.

26

KF0118_027_IFokus_FARFAR.indd 26

2018-02-28 11:49


INSPIRATION & IDÉER

BARN & BARNRUM

Äta själv

Sänghimlar

Barnmöbler

Kalas & Fest

Alla produkter och många fler hittas på www.miniroom.se - vi har det mesta för barn och deras rum. Vi på miniroom.se älskar mjuka pasteller - det ger en så härligt barnslig känsla!

KidsFamily 1801_miniroom.indd 1

2018-02-21 13:27


KIDS & FAMILY|SÅ FUNKAR DET

Blöjskolan

Foto: SPxhere

TIPS & TRIX I BLÖJ-DJUNGELN

6

frågor och svar Liberos barnmorska Carolina ger dig de bästa tipsen i vått och torrt!

1 Vad är viktigast att tänka på när man väljer

blöja? Det finns ju så många olika… – Det finns många olika faktorer som spelar in, som till exempel vilket behov blöjan ska uppfylla. Generellt finns det öppna blöjor och byxblöjor för lite större barn, och det är viktigt att känna att man hittar en blöja som passar och känns mjuk på ens barns hud. Man kan också fråga sig: Vem tillverkar blöjan? Finns det någon miljömärkning? Hur ligger den i pris? Var kan jag köpa den? Har den våtindikator? Om blöjan kommer från Sverige och är miljömärkt tycker jag att det är extra positivt. 2 Hur vet jag vilken storlek min bebis ska ha? – Det finns kilointervaller på alla blöjpaket. Ibland får man gå upp eller ned i storlek på grund av att barns kroppar ser olika ut. Ett lite större barn kan väga lite för sin ålder eller tvärtom. Därför har vi på Libero storlekar med kilointervaller som överlappar varandra. 3 Min bebis får röd och irriterad rumpa – vad

ska jag göra? – Lufta är det allra bästa tipset, och att göra det ofta. Det kan också vara bra att smörja in rumpan med en zinksalva som fungerar som en

barriär för att skydda den ömtåliga huden. Och byt blöja ofta så huden skonas från kiss och bajs. 4 Vad skulle du rekommendera för blöja om man är på resande fot med sin bebis? – Välj en som du känner dig trygg med och som du vet håller torrt och är skön att ha på sig. Det kan vara bra att ha med sig egna blöjor eftersom man kanske inte vet vad som går att köpa dit man reser.   5 Ditt bästa tips när man ska byta blöja utomhus? – Ha alltid med blöjor, våtservetter, underlägg och extrakläder. Du kan hamna i en situation där du vill byta NU, och då kanske platsen inte är den bästa. Då kan det vara skönt att veta att man snabbt kan fixa en ”skötplats” som ändå känns ren med de produkter man har med sig. 6 Har du något tips som gör blöjbytet roligare?

– Ögonkontakt och prat och kanske något för barnet att ha i händerna, kanske en leksak eller något annat som kan vara kul att titta på. Man kan också hänga upp en mobil i taket som hänger över skötplatsen, men det viktigaste är att man ser och uppmärksammar sitt barn.

28

KF0118_028-Blöjskolan.indd 28

2018-02-27 16:26


KIDS & FAMILY|FÖRLOSSNING

F O T O C R E AT E D B Y YA N A L YA , F R E E P I K . C O M

Föda utan rädsla

´

Om förlossningen av någon anledning blir en traumatisk upplevelse – bearbeta den genom samtal med förlossningspersonalen och barnmorskan.

De flesta blivande mammor känner oro inför sin förlossning. För en del övergår oron till en rädsla så stark att den påverkar hela tillvaron. Men med kunskap och förberedelse och – i svåra fall – terapi går det att träna bort negativa tankar. AV KINA ANDERSSON

Att föda barn sker överallt och hela tiden i världen – men självklart är det för den enskilda kvinnan en helt unik livshändelse som inte kan jämföras med någon annans. Idag, i Sverige, är det tryggare och säkrare än det någonsin varit förut. Ändå är förlossningsrädsla vanligt förekommande. Det finns många orsaker till förlossningsrädsla, som till exempel rädslan för något okänt, psykisk instabilitet, rädsla för smärta, diverse

föreställningar (uppbyggda av kvinnan själv eller givna till henne) – samt tidigare sexuella övergrepp. Men den vanligaste orsaken till förlossningsrädsla är dock en tidigare obehaglig upplevelse. – Ja, och professionen måste bli bättre på att fånga upp dessa kvinnor. Det är tyvärr svårt då förlossningsrädslan ofta visar sig först vid nästa graviditet. Förträngningen har varit så stark att kvinnan inte velat tala om tidigare

förlossning även om vi försökt att få igång samtal, säger Madeleine Kilsbeck, legitimerad barnmorska och vårdlärare. Vad finns det då för hjälp för den förlossningsrädda att få under graviditeten? – Hon kan få samtal med förlossningspersonal. Att få kunskap och information och en födelseplan, som både kvinnan och kliniken känner till, inger en trygghet.

30

KF0118_030_förlossningsrädsla.indd 30

2018-02-27 16:57


F I R

Jag är perforerad och andas bra, Jag blir bara mjukare och mjukare för varje litet steg som tas!

www.paxskor.se

Min höjd ger perfekt stöd åt en liten vrist.

Mitt läder är giftfritt, mjukt, slitstarkt, vattentåligt och dessutom lättskött.

Jag är extra förstärkt i tå och häl utan skaviga skarvar. Min stabila sula är designad för att göra det lättare att ta sina första steg i livet. Lästen är bred med plats för knubbiga bebisfötter

BARNSLIGT BRA SEDAN 1929 Hej! Jag är Gram, en av minstingarna i familjen Pax. Uttänkt, testad och utvecklad under mer än 85 år för att ge stöd åt små barnfötter som är på väg att ta ett av sina allra största – och första – steg. Att lära sig gå! Ända sedan 1929 har skomakarna på Pax i Örebro sett till att jag är anatomiskt uppbyggd med rätt stöd på rätt ställe för att passa en barnfot. För det är viktigt med riktigt bra skor när man tar klivet ut i livet. Kom, så går vi.

G RAM VI T

PAX_Ann_LäraGå_206X275.indd 1

G RAM B LÅ

G RAI N VI T

G RAI N B L Å

NAN O VIT

NAN O R Ö D

NAN O SVART

NAN O B LÅ

2017-02-14 06:10


KIDS & FAMILY|FÖRLOSSNING

F O T O C R E AT E D B Y YA N A L YA , F R E E P I K . C O M

Fullkomlig lycka! Kanske lite oro… och en del blivande mammor utvecklar rädsla så stark att den påverkar hela tillvaron.

KVINNOR SOM ÄR RÄDDA FÖR ATT FÖDA SER OFTA KEJSARSNITT SOM ENDA MÖJLIGHETEN.

Vad kan jag göra själv för att bäst förbereda mig inför förlossningen?   – Läs på om födandet, gå profylaxkurs och träna hemma. Ta reda på så mycket som möjligt. Okunskap leder lättare till rädsla. Kvinnor som är rädda för att föda ser ofta kejsarsnitt som enda möjligheten. Det kan vara en bra lösning - men det är inte den enda lösningen. – Många kvinnor väljer att föda vaginalt med en ”back up” till kejsarsnitt. Information och kunskap är viktiga moment i förberedelserna, berättar Madeleine Kilsbeck.

Om förlossningen av någon anledning blir en traumatisk upplevelse - hur hanterar man detta bäst efteråt? – Genom samtal med förlossningspersonalen och barnmorskan på mödravården. Att gå igenom vad som hänt och varför. Det behöver göras upprepade gånger eftersom det är lätt att glömma vad som sades. Möjligheten att bearbeta händelsen/händelserna är oerhört viktigt. Det kan vara samtal med både gynekolog, barnläkare, narkosläkare och barnmorska.

Madeleine Kilsbeck.

32

KF0118_030_förlossningsrädsla.indd 32

2018-02-27 16:58


w w w . m a g d a l e n a s t u d i e n . s e

Gravid och deprimerad? Ungefär en av tio gravida kvinnor är deprimerade under sin graviditet, och antalet ser ut att öka. Depression under en graviditet kan innebära risker för fostret och innebär en ökad risk för mamman att bli djupare deprimerad efter förlossningen. En del gravida får bra behandling med psykoterapi eller antidepressiva läkemedel, men långt ifrån alla. Med Magdalenastudien vill vi förbättra omhändertagandet av denna grupp och öka kunskapen.

Magdalenastudien I Magdalenastudien har vi tidigare studerat behandling med internetbaserat

kognitiv

beteendeterapi

(IKBT) med goda resultat och nu vill vi undersöka om en kombinationsbehandling med IKBT och läkemedel kan vara ännu mer effektiv för denna grupp och även noggrant följa upp barnet.

Vem kan delta? Är du gravid i vecka 9-17, känner dig nedstämd, bor i Stockholms läns landsting och står ej på antidepressiva läkemedel? Då kan du delta konstnadsfritt i studien. Gå in på www.magdalenastudien.se för att läsa mer och anmäla dig.


KIDS & FAMILY|SKÖNHET

Sköna mamman!

Sömnbrist har nog alla blivande mammor förberett sig på. Men att det sätter så tydliga spår i huden har man kanske inte riktigt räknat med. Lisa Halldén, hud- och spaterapeut med lång erfarenhet av olika hudvårdsmärken, förklarar vad som händer med huden och ger sina bästa tips för att pigga upp hyn. AV KINA ANDERSSON

Med tanke på att din hud arbetar medan du sover är det inte konstigt om en stressig tillvaro med för lite sömn påverkar huden negativt. – Mörka ringar under ögonen är en klassiker efter en natt med för lite sömn. Dålig blodcirkulation och dåligt lymfflöde är orsaken. Det behövs rätt dos sömn för att det ska fungera som det ska. Flera faktorer försämras när vi sover för lite, som immunförsvar och tillväxthormon, berättar Lisa Halldén. – Detta är även kopplat till kollagenproduktionen, som då avtar. Och kollagenproduktionen är en av nyckelfaktorerna till fyllig och slät hud. Hudens naturliga barriärfunktion fungerar inte heller som den ska vid sömnbrist. Det finns förstås en del trix för att se lite fräschare och piggare ut än man egentligen känner sig.

– En härlig peeling från topp till tå suddar ut gråglåmigheten och sätter fart på cirkulationen. Rosiga kinder vaknar till liv igen. En vitamincocktail som uppföljning ger huden ny vitalitet. Gärna C-vitamin som både stimulerar kollagenproduktionen, ger lyster och stärker huden. I förkylningstider kan vitaminerna också ta upp fighten mot bacillerna, säger Lisa. – Att maximera sömnen med en ”latmask” är annars mitt bästa tips. Ge huden en intensivbehandling under natten med en ansiktsmask du kan sova i. Och lägg ögonkrämen i kylen så du får en svalkande uppiggande effekt direkt på morgonen. Ett bra råd är också att se över sin hudvårdsrutin och anpassa den efter årstiderna. – Våren bjuder på stark sol så då är det hög tid att skaffa sig en ny SPF-produkt. Sommaren är varm och fuktig och då är lättare, åter-

fuktande krämer ofta att föredra – samt solskydd så klart! Under höst och vinter, då det är torrare och kyligare, behöver huden mer näring och skydd. Man behöver stärka hudens naturligt skyddande barriär, och då är rikare krämer att rekommendera.

Lisa Halldén är utbildad hud- och spaterapeut med lång erfarenhet inom skönhetsindustrin. Nu är hon produktchef och trainer hos Babor, ett hudvårdsmärke som är internationellt känt för sin forskning och utveckling av hudvårdsprodukter.

34

KF0118_034_SkönaMamman.indd 34

2018-02-27 18:03


SKÖNHET|KIDS & FAMILY

Alla BABORs ampuller är små magiska underverk som ger direkt effekt. Perfekt efter en natt med på tok för lite sömn eller innan en efterlängtad festkväll.

FOTO PXHERE.

Cleansing Peel & Mask är en produkt som du kan använda för att tvätta, exfoliera och djuprengöra ansiktet.

Unna dig en skön behandling.

FESTFIN FORT Lite tid, stressig vardag, för lite sömn – och så ska du vara ditt fräschaste jag till helgens kalas. Lugn, det finns hjälp! Lisa tipsar om peeling och fuktboost. − Gör en härlig peeling kvällen innan! Vår Gentle Peeling med korn av cellulosa i en bas av yoghurt tar bort döda hudceller och gråglåmig hud. Använd sedan en fuktampull, Hydra Plus Ampoule Concentrate, och vår moussemask HSR Extra Firming Foam Mask, som kan verka hela natten och ger ett fint lyft. Då vaknar du festfin! − Precis innan kalaset kan du applicera en Perfect Glow-ampull för extra fukt och lyster följt av ReVersive Glow som är både dagkräm och primer maxad med lyster, det är en utmärkt bas för en hållbar makeup. 35

KF0118_034_SkönaMamman.indd 35

2018-02-27 17:02


KIDS & FAMILY| SOLSKYDD

Unikt solskydd som passar hela familjen

Att solen är både underbar och farlig känner de flesta till. Men hur ska man göra för att njuta av solen utan att skada huden? Information, kunskap och applicering av ett bra solskydd är nyckeln. Vi tittar närmare på ett svenskt varumärke som heter EVY Technology och som skyddar huden i upp till sex timmar trots bad, bus och handdukstorkning. Margret Pinto, vd för EVY, berättar om vad som gör deras produkter så speciella. AV KINA ANDERSSON

R

ekommendationen för solskyddsprodukter är att återapplicera varannan timme för ett säkert skydd. På vilket sätt är EVY Technology annorlunda ifrån andra solskydd på marknaden? – EVYs unika teknologi är medicintekniskt klassad och förstärker hudens skyddsbarriär samt skyddar på djupet. Solskyddet har en bevisad effekt och håller i upp till sex timmar trots bad. Det gör att du får ett säkert skydd och slipper återapplicera varannan timme. Produkterna är utvecklade för den känsliga huden och för dem som är överkänsliga eller allergiska mot solskydd – men de är naturligtvis lämpliga för alla hudtyper. Varför är solskyddet i mousseform och i en aerosolförpackning? – Vår teknologi fungerar extra bra i mousseform och i kombination med aerosolflaskan får produkten flera unika egenskaper. Moussen är lätt, kladdfri och täpper inte till porerna. Den kan med fördel användas under smink eller i hårbotten. Behållaren håller helt tätt och släpper inte in någon luft eller bakterier så produkten håller sig fräsch till sista drop-

pen. Dessutom är moussen extremt dryg och räcker till dubbelt så många appliceringar som samma mängd kräm. Är EVYs produkter lämpliga för små barn?  – EVY är utvecklade för känslig hud och har bland annat högsta UVA-skydd vilket är viktigt för barns tunna hud. Våra produkter är milda och hyperallergena, fria från parfymer, konserveringsmedel, alkohol och nanopartiklar. Produkterna är lämpliga från sex månader och uppåt. EVYs solprodukter är dessutom mycket omtyckta av barn eftersom mousset är härligt fluffigt och kladdfritt. Vi är enormt stolta att EVY SPF30 för barn vann bäst i test på den oberoende testsidan bästitest.se 2017.  Hur mycket bör man smörja in sig med – och hur ofta?  – De flesta applicerar inte tillräckligt av sitt solskydd. Om du inte smörjer in rikligt kommer du inte att få den SPF/solskyddsfaktor som står på flaskan. Med ett ordinarie solskydd bör man smörja in sig varannan timme med 35-45 gram solskydd – det motsvarar cirka 1/2 dl för en vuxen helkropp. Med EVY räcker det att smörja in sig cirka var femte timme med förutsättning att man smörjt in sig ordentligt. 

36

KF0118_036_Solskydd.indd 36

2018-02-28 12:25


SOLSKYDD|KIDS & FAMILY

EVY Daily UV Face Mousse kan användas som dagligt skydd mot solskador och yttre föroreningar. Moussen är berikad med hyaluronsyra, kollagen, antioxidanterna C- och E-vitamin samt två ingredienser mot pigmenteringar. Den milda, allergitestade formulan dämpar inflammationer och är lämplig även för dem med eksem eller acnehy. Daily UV Face Mousse fungerar utmärkt under makeup eller som en booster över din ordinarie hudvård/ serum. Rekommenderat pris 199 kr, 75 ml.

VÅRA PRODUKTER ÄR MILDA OCH HYPERALLERGENA, FRIA FRÅN PARFYMER, KONSERVERINGSMEDEL, ALKOHOL OCH NANOPARTIKLAR.

EVY SPF50 Kids är idealisk för barn från sex månaders ålder, som behöver ett vattenfast och säkert skydd. Men den passar förstås lika bra till hela familjen. Moussen absorberas snabbt och lämnar ingen vit eller kladdig hinna. Rekommenderat pris 239 kr, 150 ml. 37

KF0118_036_Solskydd.indd 37

2018-02-28 12:27


KIDS & FAMILY|RECEPT

Godaste kycklingen!

Kyckling är lätt att ta till när fantasin och orken tryter – och den behöver INTE bli tråkig. Tillsammans med Mathem och Tasteline tipsar vi om några underbart goda kycklingrätter!

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Koka gryn med buljong enligt anvisning på förpackningen. Låt det sedan svalna. 2. Kyckling: Blanda ihop oregano, paprikapulver, salt, peppar och rivet citronskal på en tallrik. Vänd kycklingfiléerna i kryddblandningen. 3. Hetta upp smör och olja i en stekpanna och bryn filéerna på båda sidor så att de får en fin gyllenbrun stekyta. Lägg över kycklingfiléerna på ett ugnsfast fat och sätt in i ugnen ca 15-20 min. 4. Grönsaksgryn: Skölj och tärna paprika. Skölj, kärna ur och finhacka chilipeppar samt skölj och finhacka purjolök och persilja. Blanda med det kokta kalla grynet. Tillsätt olja, citronsaft och rivet citronskal, salt och peppar. Blanda om ordentligt. 5. Tzatziki: Skölj och grovriv gurkan och pressa ur vätskan ordentligt. Blanda den rivna gurkan med yoghurt i en skål. Skala och riv i vitlök och smaka av med citronsaft, honung, salt och peppar. Servera den grekiska kycklingen med grönsaksgryn och tzatziki. 38

Recept: Mari Bergman

KF0118_038_Recept.indd 38

Kyckling 600 g Kycklingfilé Färsk 1 tsk Oregano - torkad 1 tsk Paprikakrydda 1 tsk Salt Fint 2 krm Svartpeppar Malen 0,5 st Citron 0,5 msk Mat & Bak Smör 0,5 msk Olivolja Grönsaksgryn 3 dl Bulgur 1 msk Grönsaksbuljong 1 st Röd Paprika 1 tsk Chilipeppar Färsk 0,5 st Purjolök 1 st krukor Persilja - färsk 3 msk Olivolja 0,5 st Citron 1 tsk Salt Fint 2 krm Svartpeppar Malen

Tzatziki 0,5 st Gurka 1,5 dl Matlagningsyoghurt Turkisk 1 st klyftor Vitlök Vanlig 0,5 st Citron 1 tsk Honung Flytande 1 krm Salt Fint 1 krm Svartpeppar Malen

4

portioner 45 min

R E K V I S I TA , W W W. O S C A R C L O T H I L D E . C O M

En klassisk vardagsrätt med enkla och goda smaker med inspiration från Grekland.

Ingredienser

FOTO & STYLING SANNA LIVIJN WEXELL.

Grekisk kyckling med grönsaksgryn och tzatziki

2018-02-27 17:13


a l l a Klubben för ! r a s i små food Hej alla små matälskare och välkomna till , vår klubb Ella s Kitchen <3 foodisar. Vi vet att det är nu, i början av din lillas smakresa, som grunden läggs. Hos oss får ni matnyttig fakta, mumsiga recept, erbjudanden och tips. Bli medlem idag på ellaskitchen.se och ni får ett kostnadsfritt startpaket med haklapp, reflex, matguide och en valfri Ella,s-produkt. Hoppas vi hörs! STAR FÖR F TPAKET OODIS AR!

kv ! a m Sprofoodisar för

, ll as Kit

Häng med på e stort äventyr ftötr små smaklökar

chen

E

k chec ärde sig v Mum

fo

o isar

Nu är det äntlige n dags att testa nya, spännnande spän + stoooora smaker sto . Vi hjälper - häng med!dig


KIDS & FAMILY|RECEPT

Asiatisk kyckling med nudelsallad

4

portioner 45 min

Superfräsch sallad med nudlar och stekt kyckling med asiatiska smaker. Ingefära, chili och nötter sätter ton på denna rätt!

Lägg upp nudelsalladen på ett fat och toppa med kycklingfräset. Grovhacka nötter och koriander och strö över. Recept: Mari Bergman

Kyckling 600 g Kycklingfile Fryst 1 st Gul lök 2 st klyftor Vitlök Vanlig 1 msk Färsk ingefära 2 msk Rapsolja 1 tsk Chiliflakes 2 msk Japansk soja 2 krm Salt Fint

Nudelsallad 500 g Glasnudlar 400 g Vitkål 1,5 st Zucchini 1 st Gurka 60 g Salladsmix 1 st Lime 3 msk Rapsolja 2 msk Fisksås - Asiatisk 2 tsk Honung Flytande 80 g Cashewnötter Naturella 1 st krukor Koriander - färsk

ANDREA KLINTBJER

1. Nudelsallad: Tillred nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Spola dem sedan kalla. Skölj och strimla vitkålen tunt med hjälp av en osthyvel eller mandolin. Skölj zucchinin och riv grovt på ett rivjärn. Skölj och tärna gurkan smått. Skölj salladen. 2. Blanda nudlarna med grönsakerna i en bunke. Tillsätt limeskal- och saft, olja, fisksås och honung. 3. Kyckling: Strimla kycklingen och skala och strimla löken. Skala och finriv vitlök och ingefära. 4. Hetta upp olja i en stekpanna och stek kyckling, lök, vitlök och ingefära på medelhög-hög värme så att kycklingen får fin färg och blir genomstekt. Krydda med chiliflakes och tillsätt soja. Låt det fräsa ihop.

Ingredienser

FOTO

Gör så här:

40

KF0118_038_Recept.indd 40

2018-02-27 17:13


RECEPT|KIDS & FAMILY

Kycklingoch sötpotatissallad med fetaost

En fräsch och mättande sallad med bulgur, mör kycklingfilé och ugnsgrillad sötpotatis med smak från ingefära och vitlök. Salladen serveras med en härlig persiljedressing. Tips, tina gärna kycklingen i kylen över natten.

Ingredienser

FOTO & STYLING SANNA LIVIJN WEXELL.

R E K V I S I TA

W W W. O S C A R C L O T H I L D E . C O M

Kyckling- och sötpotatissallad 500 g Sötpotatis 1 st klyftor Vitlök Vanlig 1 msk Färsk ingefära 3 krm Salt Fint 1 krm Svartpeppar Malen 2 msk Olivolja 2 dl Bulgur 1 st Isbergssallat 0,5 st Gurka 630 g Kyckling Minutfilé 1 krm Salt Fint 1 krm Svartpeppar Malen 1 msk Olivolja 75 g Fetaost

4

portioner 30 min

Dressing 3 msk Olivolja 1 msk Balsamvinäger Vit 30 g Persilja - färsk 2 krm Flingsalt

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 grader. 2. Kyckling- och sötpotatissallad: Skala och tärna sötpotatisen. Skala och riv vitlök och ingefära. 3. Blanda samman sötpotatis, vitlök, ingefära, salt, peppar och olja i en ugnsfast form och rosta i ugn i ca 25 min. 4. Koka gryn enligt anvisning på förpackningen. 5. Skölj och skär salladen i grova bitar och skölj och skiva gurkan. 6. Dressing: Mixa samman olja, balsamvinäger, persilja och salt med hjälp av en stavmixer. 7. Kyckling- och sötpotatissallad: Salta och peppra kycklingfiléerna. Hetta upp olja i en stekpanna och stek kycklingfiléerna på medelhög värme i ca 3-4 min på båda sidor. Sänk värmen, låt dem bli klara i pannan eller sätt in i ugnen ca 10-15 min. 8. Blanda det kokta grynet med sallad, gurka och hälften av dressingen och lägg upp på ett fat. Toppa med skivad kyckling, fetaost och resten av dressingen. Recept: Mari Bergman 41

KF0118_038_Recept.indd 41

2018-02-27 17:13


KIDS & FAMILY| SF KIDS

er på ktärs-

Popcorn eller svettband – hur ser du på film? föräldrar tillsammans med proffs i SF Kids Play är en enkel och lekfull tjänst för barn där du kan streama instruktionsfilmer med populär musik barnfilmer och barnserier. Här hittar för barn. Johanna Nilsson är ett exempel på du allt från Greta Gris till Astrid Lindgrens populära karaktärer. Med SF en kund till SF Kids Play som är med Kids Play får du ett härligt fredagsi några av filmerna: mys när hela familjen samlas, kanske – Jag har alltid tyckt om att röra på med en skål popcorn? mig, säger Johanna. Det är denna rörelJohanna med Men SF Kids Play är mycket mer seglädje som jag vill förmedla till mina sin dotter Alva än så. Barn kan använda tjänsten själv egna barn och även till de barn jag möter i skolan som lärare i idrott och för att upptäcka nya favoriter eller kanske gissa vad Katten Frasse frågar efter. Just nu hälsa. Därför känns det inspirerande att delta i håller vi på att ta in några helt unika filmer i SF ”Move It” och kunna bidra till en rörelseglädje utåt. Kids Play. Så hur kommer ni att se på SF Kids Play i er Svenskarna rör sig för lite. Men att få till sin familj? Ta del av erbjudandet i annonsen till vardagsmotion är ofta en utmaning, inte minst höger så får ni prova på tjänsten utan kostnad för småbarnsföräldrar. Det har kunderna till SF två månader. Kanske svaret är både popcorn Kids Play löst. I serien ”Move It” tränar barn och och svettband! 42

KF0118_042_SF KIDS.indd 42

2018-02-28 16:26


GLADABARN2018

SF Kids Play erbjuder filmer och serier, med ett innehåll som uppmanar till lek och rörelse såväl som nedvarvning och filmkvällar för hela familjen. Offline på allt innehåll. Timer. Åldersinställningar. Vänta inte, kom igång redan nu med dina två fria månader!

1

Registrera ett konto på sfkids.com och fyll i rabattkoden GLADABARN2018 i steg 2.

2

3

sfkids.com *Därefter kostar tjänsten 69 kr per månad. Ingen bindningstid. Erbjudandet gäller nya SF Kids Play-kunder och koden gäller till 30 juni 2018.


KIDS & FAMILY|RECEPT

4

portioner 15 min

4

portioner 45 min

Ingredienser

Kyckling 700 g Kycklingfile Fryst 1 krm Salt Fint 1 krm Svartpeppar Malen 1 tsk Timjan - torkad 0,5 msk Olivolja 0,5 msk Mat & Bak Smör

Rödbetor 1 kg Rödbetor Färsk 2 msk Olivolja 1 msk Honung Flytande 1 krm Salt Fint 1 krm Svartpeppar Malen 120 g Getost, Chevre 2 dl Matlagningsyoghurt Turkisk 0,5 st krukor Persilja – färsk

Somrig kyckling med härliga och nyttiga tillbehör som rostade morötter och dillslungad spetskål.

Ingredienser

Kyckling 630 g Kyckling Minutfilé 1 krm Salt Fint 1 krm Svartpeppar Malen 1 msk Olivolja 0,5 msk Mat & Bak Smör

Gör så här Gör så här

1. Rödbetor: Värm ugnen till 200 grader. Skala och skär rödbetorna i klyftor. Lägg rödbetsklyftorna i en ugnsfast form och tillsätt olja, honung samt salt och peppar efter smak. Blanda om ordentligt och sätt in i ugnen ca 30 min. 2. Kyckling: Dela kycklingfiléerna och krydda med salt, peppar och timjan. Hetta upp olja och smör i en stekpanna och stek kycklingen ca 3-4 min på varje sida tills de är genomstekta och har fått fin gyllenbrun färg. 3. Rödbetor: Ta ut rödbetorna efter 30 min och klicka över yoghurt och smula över getost. Gratinera i ugnen ytterligare 5 min till yoghurten har smält och getosten är fint gyllene. Lägg upp de gratinerade rödbetorna på ett fat och strö över finhackad persilja. Servera tillsammans med timjanstekt kyckling. Recept: Mari Bergman

Spetskål 1 st Spetskål 150 g Sugarsnaps 0,5 st krukor Dill - färsk 0,5 msk Olivolja 1 msk Mat & Bak Smör 1 krm Salt Fint 1 krm Svartpeppar Malen 0,5 st Citron Tillbehör 500 g Vanliga morötter 1,5 msk Olivolja 1 krm Salt Fint

1. Sätt ugnen på 200 grader. Tina kycklingen om du använder fryst. 2. Tillbehör: Skala morötterna och skär dem i stavar. Lägg stavarna i en ugnsfast form och tillsätt olja samt salt efter smak. Blanda om ordentligt och rosta i ugn i ca 20 min. 3. Spetskål: Strimla kålen och dela sugar snapsen på längden. Finhacka dillen. 4. Fräs kålen i lite olja och smör i en stekpanna tills kålen får färg och mjuknar. Krydda med lite salt och peppar efter smak. Tillsätt sugar snapsen och dillen samt citronskaloch saft. Blanda om och låt allt bli varmt. Ställ åt sidan medan du steker kycklingen. 5. Kyckling: Salta och peppra kycklingfiléerna efter smak på båda sidor. Hetta upp en stekpanna med olja och smör och bryn kycklingen i ca 2-3 min på båda sidor så att de får en fin gyllenbrun stekyta. Sänk värmen och låt dem bli klara i pannan. Servera kycklingen med rostade morötter och dillslungad spetskål. Recept: Mari Bergman

SANNA LIVIJN WEXELL.

Timjan, kyckling, getost och rödbetor. Klassiska och enkla smaker när de är som bäst. Mums!

Stekt kyckling med dillslungad spetskål

FOTO

Timjanstekt kyckling med getostgratinerade rödbetor och persilja

44

KF0118_038_Recept.indd 44

2018-02-27 17:13


Teddy Dinos

miffy

Din vän för livet!

Alla kan behöva en vän för livet som ger extra trygghet och är en trogen följeslagare. Någon att hålla i handen när man behöver extra mod, eller en kompis att leka, busa och upptäcka världen med. Hur ser din vän ut?

facebook.com/teddykompaniet •

@teddykompaniet • www.teddykompaniet.se


KIDS & FAMILY|HÄLSA

Kniiip! Starka muskler i underlivet hjälper dig att kontrollera urinen, stabiliserar rygg och bäcken och kan även stimulera samlivet. Hälsovinsterna du får med knipövningar är många!

I dag beräknar man att var tredje kvinna i Sverige har en försvagad bäckenbottenmuskulatur – något som ofta påverkar livskvaliteten. – Att träna den är därför en god idé. Hälsovinsterna är många, allt ifrån att det förebygger inkontinens och bäckenbottenuppluckring till att du lättare får orgasm, berättar Karolina Ersson från butiken Pistill i Stockholm som är expert inom sexuell hälsa. Hur kommer man igång?  – Jag skulle rekommendera att du tar en stund i en bekväm miljö och medvetet känner efter vad din upplevelse av ditt knip är. Har du svårt att få kontakt med ditt knip så skulle jag varmt rekommendera Pistills KNIIP-paket, då får du med allt du behöver för träna rätt och effektivt. Du kan även ladda ner en app, det finns exempelvis en som heter TÄT, framtagen av Umeå universitetssjukhus. Då bidrar du dessutom till forskning för kvinnohälsan.

för att få kontakt med sin muskulatur. Om du har svårigheter att känna något, prova att göra övningen här intill. Att använda knipkula kan också vara en hjälp då du får en direkt feedback från kulan. Hur ofta ska man träna? – Sätt upp som mål att träna 10 minuter varje dag. När du kommit i kontakt med din muskulatur så försök föra in knipet i dagliga aktiviteter som tandborstning eller vid amning eller matning.

Du nämnde något som kallas knipkula – vad är det? – En knipkula hjälper din träning att bli mer effektiv. Du för in knipkulan i slidan tillsammans med lite glidmedel på toppen. Den är Karolina Ersson utformad så att den med säkerhet från butiken hamnar rätt i slidan. Pistill i Stockholm är expert inom – Det viktiga att tänka på är att sexuell hälsa. knipkulan ska komma åt hela din muskulatur. Pistills knipkula är noga utvald med hjälp av specialister inom bäckenbotten och träning och recensionerna Hur vet man att man gör rätt? – Lägg två fingrar mellan anus och slidmyn- har varit strålande. Skälet till detta är att knipningen och försöka knipa. Om du då känner att kulan hjälper till att ge biologisk återkoppling något lyfts så är det din bäckenbottenmuskula- på din muskelaktivitet och är därför ett snabbt tur som spänns, du kan gärna ha kvar fingrarna och enkelt sätt att komma igång med träningen. och känna skillnaden mellan att knipa och att Den är tillverkad i 100 procent kroppssäker slappna av. Denna övning kan även mannen göra biokompatibel medicinsk silikon.

HITTA DITT KNIP Här följer en övning som är bra för att hitta rätt knip. • Ligg på rygg, böjda knän, slappna av i kroppen. • Knip ihop ändtarmens ringmuskel. • Knip framåt mot slidan och urinröret. • Knip så att du får känslan av att något lyfts upp inuti dig. • Andas lugnt och låt resten av kroppen vara helt avspänd. • Håll kvar knipet i 2-3 sekunder och släpp tillbaka för vila. • Upprepa och gör 10 sådana knip i följd. Tips! Innan du börjar din träning kan du utvärdera hur stark din muskelmassa är genom att föra in två fingrar i slidan. Använd gärna ett ekologiskt glidmedel. Om muskulaturen är stark kan du tydligt känna hur musklerna kramar om dina fingrar när du kniper.

46

KF0118_046_Kniip.indd 46

2018-02-27 17:24


HÄLSA|KIDS & FAMILY

Pistill har funnits i 13 år och visionen är att vara en inspirationskälla för ökad sensualitet och inre välbefinnande. Här finns kvalitetsprodukter som berör alla sinnen och som stärker din sexuella hälsa. www.pistill.se.

KNIP MED KULA De största fördelarna med att knipa med knipkulor är att: • Din träning blir mer effektiv. • Du hittar lättare rätt muskulatur när du har något att knipa runt. • Du får motstånd i knipövningarna av kulans tyngd. • Den ger förstärkt effekt av träningen, både när det gäller styrka och uthållighet.

VARFÖR KNIPA? • Blodgenomströmningen ökar och du syresätter dina muskler. • En stark muskel kan exempelvis förebygga framfall, bäckenbottenuppluckring i samband med graviditet och PMS. • Det motverkar och förebygger inkontinens. • Det motverkar sexuella besvär och smärta. • Starka muskler i underlivet gör det även lättare att få orgasm, plus att de ofta blir mer intensiva än tidigare. Många kvinnor uppnår även flera orgasmer på rad, så kallade multipla orgasmer.

Pistills knipkula är noga utvald med hjälp av specialister inom bäckenbotten och träning.

Ultraljud för gravida Aleris Ultraljudsmottagning i Solna Centrum välkomnar alla gravida från vecka 8 att göra sin ultraljudsundersökning hos oss. Med remiss från din läkare eller barnmorska betalar du inget. Du är också välkommen till oss utan remiss men då bekostar du undersökningen själv.

Läs mer på aleris.se

Hög tillgänglighet – tid för undersökning samma dag Vi har avtal med Stockholms läns landsting för vårdval inom obstetriska ultraljud. Välkommen att kontakta oss för tidbokning! Aleris Ultraljudsmottagning för gravida Solna centrum Solna Torg 3, 171 45 Solna Tel: 08-128 988 90 Aleris är ett vård- och omsorgsföretag som erbjuder tjänster inom sjukvård, äldreomsorg och psykisk hälsa i Sverige, Norge och Danmark. Aleris ägs av Patricia Industries – en del av Investor.

47

KF0118_046_Kniip.indd 47

2018-02-27 17:23


KIDS & FAMILY| LÄSNING

BOKTIPS för vuxna Hej då matteångest!

Det där med matte… Många barn sliter med matteläxorna helt i onödan. Den norska succéboken Hur ditt barn fattar matte presenterar en enkel metod som kan få barnet att gå från mattehatare till en nyfiken elev som räknar med självförtroende. Boken sticker hål på myten att det är genom att memorera som man lär sig matte. Genom att istället fokusera på matematikens grundläggande principer skapas en solid grund som barnet kan bygga vidare på. Och du som förälder behöver inte vara ett proffs på matte för att kunna stötta ditt barn. Hur ditt barn fattar matte – Lösningen är enklare än du tror, av Anna Lene Johnsen och Elin Natås, 199 kr.

Städglädje! Städsugen? Nej, kunde tro det. Men det är faktiskt inte så tråkigt. Och när allt kommer omkring är det ju rätt skönt när det är rent och fint hemma. I Städglädje tipsar Marléne Eriksson, städexpert i både tv och radio, om hur du kan göra städningen både enklare, roligare och mer miljövänlig. Med fokus på giftfria medel som citron, ättika och bikarbonat – och gamla tubsockor – går hon igenom alla rum och ytor i ditt hem. Här får du också tips på hur du bäst tar hand om diverse fläckar. Städglädje av Marléne Eriksson och Eva Nyqvist, 89 kr.

Snabbt, nyttigt och gott!

Middagen måste stå på bordet – nu. Dessutom ska det förstås smaka gott. I Mycket smak på nolltid får du tips på hur du snabbt kan laga god mat med koreanska smaker. Är det superbrådis kan du till exempel servera en snabb wrap med teriyakilax, böngroddar och spenat eller vitlöksnudlar med brynt broccoli på bara 10 minuter. Och på 20 minuter kan du laga sichuanbiff och har du så mycket som en halvtimme till övers kan du laga koreanska tacos. Mycket smak på nolltid, av Jennie Walldén, 195 kr.

Barnbarn – på gott och ont

Livet med barnbarn rymmer mycket roligt och underbart – men kan också innehålla konflikter och problem. Att bli far- och morföräldrar är på många sätt en test på hur man har haft det med sina egna vuxna barn. Med lite eftertanke, sunt förnuft och respekt för de nya föräldrarna kan en satsning på barnbarnen bli livets bästa investering. I Hjälp! Vi har fått barnbarn! har Erik Sidenbladh samlat sina egna och andra mor- och farföräldrars erfarenheter och tips. Hjälp! Vi har fått barnbarn! av Erik Sidenbladh, 187 kr.

48

KF0118_048_Boktips.indd.indd 48

2018-02-27 17:26


Familjen Blom 10 moderna och hållbara tvätt & städprodukter tillverkade i Sverige. Lanseras hos

hösten 2017


KIDS & FAMILY|LÄSNING

BOKTIPS för barn Katten Bob

Katten Bob och husse Henry är bästa vänner och gör allt tillsammans. Nästan. För vad gör egentligen Henry varje morgon när han lämnar hemmet? Bob bestämmer sig för att ta reda på var han tar vägen. I stadens myller upptäcker Bob snart att Henry är borta. Han måste ha gått vilse… Boken Vem är vilse? är en rar och humoristisk berättelse i bästa feelgood-stil med fantastiska bilder. Vem är vilse? av Alex Howes, 108 kr.

Gräselefater och tigerspinnare

En riktig klassiker Böckerna om Totte och Emma är redan barnboksklassiker. De vardagsnära berättelserna i kombination med tidlösa illustrationer lockar ständigt nya läsare. Nu finns de reviderade i ny design. I Emma dammsuger följer vi Emma som tycker om att – dammsuga. Hon gillar små sandkorn som risslar och rasslar när de åker in. Men när lillebrors socka hamnar i dammsugaren blir han ledsen… Emma dammsuger av Gunilla Wolde, 78 kr.

Visste du att fjärilens vingar är täckta av små fjäll som fungerar som solceller, som måste värmas upp innan fj ­ ärilen kan flyga? Eller att det har funnits troll­sländor stora som fåglar? Och att gräselefant och tigerspinnare faktiskt är insekter? I Börja krypleta! får du veta vilka småkryp som lever i trädgården, på ängen, i skogen, på heden och i sjön. Du får också massor med krypletartips, som att du kan klä dig i gult eller lila för att locka till dig fjärilar. Börja krypleta! av Cecilia Ottenby, 111 kr. (utkommer i april).

Stämningsfullt Färden går genom öken och skog, bland berg och över hav - och överallt faller regnet, hur det än ser ut. I Regn berättar bildkonstnären Anders Holmer på ett egensinnigt sätt, i både ord och bild, och låter läsaren vara med och skapa sina egna historier. Regn av Anders Holmer, 108 kr. 50

KF0118_048_Boktips.indd.indd 50

2018-02-27 17:29






   



 



 

  

Vi har verksamhet för barn och föräldrar allt från babysim   till simskola.

  Enskedehallen, Stockholm  www.badkompaniet.se Telefon 08-91 09 13  


SKYDDAR I TIMMAR. TROTS LEK, BAD OCH BUS. OCH NÅGRA FLER SKÄL TILL ATT EVY SOLSKYDD REKOMMENDERAS AV HUDLÄKARE:

1

4

MEDICINTEKNISK GRUND

HÖGSTA MÖJLIGA UVA-SKYDD

Den patenterade formulan fördelas i hela översta hudlagret istället för att lägga sig på ytan. Därför gnids eller rinner den inte av vid bad, lek eller handdukstorkning. EVY är kladdfri och täpper inte till porerna.

SPF är skyddet mot UVB. Enligt EU krävs 33% UVA-skydd av angiven UVB-faktor. EVY har över 90% UVAskydd, vilket är viktigt för tunn barnhud, då dessa strålar går längre ner i hudlagret.

2

5

UPP TILL SEX TIMMARS SKYDD

DERMATOLOGISK TESTAD

Moussen absorberas snabbt vilket gör det lättare att uppnå rekommenderad mängd, något som kan vara svårt med krämer och spray. Dessutom är EVY dubbelt så dryg som kräm, i bakteriesäker förpackning.

EVY är lämplig för alla hudtyper och passar även små barn, solallergiker, personer med vitiligo och hud som inte tål vanliga solskydd. Helt fri från konserveringsmedel, alkohol, nanopartiklar och parfym.

3

6

FÖRSTÄRKER HUDENS BARRIÄR

TÅL TUFFA FÖRHÅLLANDEN

Den milda formulan återfuktar och bevarar hudens fukt även vid tuffa påfrestningar från sol, vatten och irriterande ämnen. EVY motverkar utslag, soleksem och kan användas i hårbotten.

Den som har känslig hy eller utsätts för stora påfrestningar måste kunna lita på sitt solskydd. EVY är favoriten både hos småbarnsföräldrar och många elitidrottare, t ex seglarna i Volvo Ocean Race.

Vinnare hos oberoende bäst i test.se tre gånger i rad Hitta oss på Apotea.se, Apoteksgruppen, Åhlens eller sök din närmaste återförsäljare på www.evytechnology.com


RESOR |KIDS & FAMILY

Ett riktigt hälsingeäventyr Hälsingland lockar med roliga äventyr för både stora och små. Här finns både ett genuint kulturlandskap och en storslagen natur. Ett besök i Järvzoo är särskilt minnesvärt. AV BEA LINDSTRÖM FOTO PRE

Järvsö Klack är det tydligaste beviset på att du är i Järvsö.

P

å sluttningarna runt Ljusnandalen, där älven Ljusnan rinner fram, ligger Järvsö. På vägen dit – håll utkik efter Järvsö Klack, eller ”Klacken” som den heter i folkmun, den är det tydligaste tecknet på att du är i Järvsö. Den sticker upp som en upp-och-nedvänd klacksko. Härifrån har man milsvid utsikt över Ljusnandalen, och det är en perfekt start på ett besök i Hälsinglands fantastiska natur. Sedan står valet mellan ett besök på Järvzoo eller ett äventyr i Järvsös cykelpark. Det får naturligtvis bli båda två.

Ett besök på Järvzoo är en minnesvärd upplevelse för alla, ung som gammal. Här möter man Nordens vilda djur på deras egna villkor i en fantastisk omgivning. Brunbjörn, varg, lo, räv och ren är bara några av de djur man kan träffa här. Man går genom djurparken på en tre kilometer lång trätrottoar och upplever parken helt i sin egen takt. Järvsö Bergscykel Park, som ligger 400 meter från hotellet, blir till en riktigt fartfylld upplevelse. Att cykla utför, så kallad downhill-cykling, är en aktivitet på stark framväxt och cykelparken här är unik – 53

KF0118_053_Resor.indd 53

2018-02-27 17:36


KIDS & FAMILY|ÄVENTYR

På Hotell Järvsöbaden råder en gammaldags och familjär stämning.

PÅ JÄRVSÖBADEN SERVERAS DET SEDAN TRADITIONELL, VÄLLAGAD MAT MED TONVIKT PÅ HUSMANSKOST OCH DEN DUKAS UPP I DEN VACKRA MATSALEN MED GAMMALDAGS CHARM.

det finns något för alla. Hela familjen vacker trädgård. Järvsö kyrka, Nordens kan vara med och utmana sig själva i största landsortskyrka som ligger så de fartfyllda lederna som slingrar sig vackert på en ö i Ljusnan är en annan sevärdhet, och för många i sällskapet över berget. Anta utmaningen och känn fartvinden riva i kläderna, hoppa lite är ett besök på Lill-Babs café ett måste. längre för varje åk, ta kurvorna med En perfekt utgångspunkt för alla mer finess och ha barnsligt roligt med olika äventyr i de hälsingska skogarna din familj, dina vänner eller de andra är Hotell Järvsöbaden – som i sig är en medåkarna i parken. riktig hälsingehistoria. Hotellet har De berömda Hälsingegårdarna, som varit i samma familjs ägo i mer än 110 Vattenskoj på är upptagna på Världsarvlistan, är ett år. Det märks. Så snart man kliver innHotell Järvsöbaden. måste när äventyrslustan lagt sig. Steanför dörrarna känner man av den familnegård är kanske den mest välkända och jära stämningen. Efter en dag fylld med här kan man ta del av kultur i olika former, som hant- aktiviteter är det riktigt skönt att få koppla av i hotelverk och byggnadsvård, konserter, musik, shopping och lets spaavdelning, eller poolen om vädret tillåter. En auktioner. Här finns också restaurang och kafé och en rolig detalj här är att man har inrett ett kallbad i pota54

KF0118_053_Resor.indd 54

2018-02-27 17:36


ÄVENTYR|KIDS & FAMILY

På Järvzoo möter man Nordens vilda djur på deras egna villkor.

Ett besök i Järvsö Bergscykel Park blir till en riktigt fartfylld upplevelse.

tiskällaren, och i potatisinkastet porlar vatten från den egna källan i Öjeberget ned i badet. På Järvsöbaden serveras det sedan traditionell, vällagad mat med tonvikt på husmanskost och den dukas upp i den vackra matsalen med gammaldags charm.

Till sist: Om någon i familjen är golfare så finns det en niohåls pay & play-bana alldeles intill hotellet – ingång sker via hotellets entré. Det är en kuperad parkbana som bjuder på svårigheter och spännande spel för såväl nybörjare som för avancerade spelare.

TVÅ RÄDDNINGAR I NÖDEN PÅ RESAN Slipp diarréer och sjukdomar orsakade av bakterier eller parasiter i dricksvattnet när du är på resande fot. Med BioCool Safe Water Travel Pack är du säker på att ditt dricksvatten är fritt från mikroorganismer, d.v.s. bakterier, parasiter och amöbor. Med den medföljande sprayflaskan kan du använda BioCool Safe Water Travel Pack som sårdesinfektion. Perfekt för både stora och små resenärer såväl borta som hemma. Två räddningar i nöden, var du än befnner dig.

BioCool AB | www.biocool.se | +46 (0)910-21 50 70 | E-post: kontakt@biocool.se 55

KF0118_053_Resor.indd 55

2018-02-28 09:36


KIDS & FAMILY| SOVA GOTT

Sömn är livsviktigt!

Sova för livet

Varför är sömn viktigt? – Sömnen ger oss en chans att återhämta oss och det gäller såväl psykiskt som fysiskt, förklarar Richard Harlid, specialist i anestesi och intensivvård och även ackrediterad sömnspecialist på Aleris FysiologLab i Stockholm. – Under djupsömnen vilar och repareras våra muskler. Djupsömnen är också nödvändig för vårt immunförsvar. Här startar också psykiska processer där hjärnan ömsom vilar och ömsom arbetar hårt. Arbetsfasen sker huvudsakligen under den så kallade REM-sömnen, som vi ibland kallar drömsömn eftersom det är här vi har våra mest färgglada och innehållsrika drömmar. Hjärnan är väldigt aktiv och verkar processa intryck från dagen så att vi minns vissa saker bättre. I arbetet ligger omkonstruktion av små nervtrådar som förbinder hjärnceller med varandra och även att göra sig av med vissa slaggprodukter. Sömnsvårigheter kan leda till allvarliga problem. Richard vill på intet vis skrämma upp

oss, men betonar verkligen betydelsen av sömn för vårt välbefinnande. – Utan att bygga upp en hotbild om omedelbar ond bråd död om man inte sover tillräckligt måste vi värna om vår sömn och ge den det utrymme den behöver. Det finns individuella variationer i sömnbehov, men vi tenderar att tro att vi klarar oss bara för att motivation i de dagliga uppgifterna kan kompensera för en hel del sömnighet. Vidare finns det en kapacitet för kroppen att sova ikapp rimlig sömnskuld och även påtagliga marginaler när det gäller långtidseffekter av lite eller dålig sömn. – Personligen tycker jag det är tråkigt att sova och skulle gärna sitta och läsa när huset i övrigt är tyst och inga andra ”måsten” finns. När man läser forskningsrapporter om sömnbehov och vad som kan hända om man underskattar detta förstår man dock snart att vi får sluta betrakta sömnen som något man gör när det blir tid över.

Hur påverkas vi då av för lite sömn? – Det system som kanske är känsligast är vårt immunsystem. Det gäller vår kapacitet att hantera infektioner, men också sådant som cancer. Redan efter en natt med bara fyra till fem timmars sömn minskar antalet mördarceller, de celler i immunsystemet som ska attackera de cancerceller som uppstår i kroppen dagligen, med upp emot 70 procent. Sömnbrist är  korrelerat till flera cancerformer som exempelvis tarm-, prostata- och bröstcancer. WHO har till och med klassificerat skiftarbete som en möjlig carcinogen, det vill säga en process som kan öka risken för cancer.  Och risken att dö i förtid är faktiskt större ju kortare tid vi sover… – Hos 45-åringar ökar exemplevis risken för hjärtinfarkt eller stroke till det dubbla om de sover mindre än sex timmar per natt jämfört med de som sover sju-åtta timmar per natt. Orsaken är sannolikt påverkan på blodtrycket vid sömnbrist.

FOTO FREEPIK.

Sömnsvårigheter är vanliga – men när ska man bli orolig? Här berättar sömnspecialisten Richard Harlid om den livsviktiga sömnen.

56

KF0118_058_sovagott.indd 56

2018-02-27 17:42


SOVA GOTT |KIDS & FAMILY

FOTO FREEPIK.

Studier visar att vi sover allt mindre. En av anledningarna är att allt större tid tillbringas framför tv, bildskärmar och mobiltelefoner.

– Sömnbrist påverkar även balansen mellan aptithormonerna leptin och ghrelin, vilket medför ett ökat sockerbegär och sämre förmåga för cellerna i kroppen att reagera på hormonet som reglerar sockerhalten i blodet – insulin. Detta kan alltså bidra till övervikt. Richard Harlid menar att det är viktigt att söka hjälp vid långvariga eller kroniska sömnproblem. – Med långvariga eller kroniska sömnproblem menar vi oftast sådana som vi har i mer än tre eller ibland sex månader, någon exakt definition finns inte. Man kan få hjälp genom mediciner, psykiska insatser eller andningshjälpmedel. Beroende om det drabbar barn eller vuxna vänder man sig i första hand till sin BVC eller vårdcentral.  Allmänläkare och barnläkare har ofta stor erfarenhet inom området och tar ibland hjälp av psykiatrer eller neurologer. – Tyvärr finns det dock väldigt få specialistkliniker inom sömn i Sverige såväl på grund av bristande intresse inom sjukvården, som vikande resurser från landstingen – ett tillstånd som förhoppningsvis kan vändas. Utvecklingen inom området går i alla fall snabbt, med både nya mediciner och andra terapiformer. Det finns några aktiva patientföreningar också, berättar Richard Harlid. – Det finns bland annat för sömnapné, en sjukdom där upprepade andningsstörningar stör nattsömnen liksom för Restless Legs syndrom, ett tillstånd där krypningar, obehag och ibland smärta på kvällar och nätter kan förstöra sömnen. Tyvärr finns det, mig veterligen, dock ingen patientförening för sömnstörningar och sömnsjukdomar i allmänhet. Intresseor-

ganisationer är mycket viktiga för att uppmärksamma beslutsfattare på sjukdomsproblem. Det finns även olika sömnsjukdomar. – Bland sömnsjukdomar arbetar jag mest med sömnapné, det vill säga olika tillstånd som medför att andningen upphör korta stunder under natten. Hos de flesta märks detta till och med innan sjukdomen utvecklats till att bli farlig genom att personen snarkar. Andningsuppehållen medför fragmenterad sömn och upprepade tillfällen av förhöjda stressnivåer med dålig sömn, dagsömnighet, irritabilitet, minnes- och koncentrationsbesvär med mera. Risken ökar för olyckor i trafik och yrke samt, på lång sikt, för högt blodtryck, hjärtsjukdomar, stroke och diabetes mellitus. – Vid vissa andningsuppehåll, särskilt vid uttalade hjärtproblem eller efter stroke, finns också så kallade centrala andningsstörningar som ibland också ger den här typen av problem.   Sömnsjukdomar till trots, Richard Harlid menar att det största problemet beträffande sömnen ändå är att väldigt många sover för lite.   – Intrycket man kan få, från bland annat en del berömda politiker, att det kan räcka med exempelvis fyra-fem timmars sömn per dygn stämmer inte. Margaret Thatcher och Ronald Reagan berömde sig av lågt sömnbehov men båda utvecklade demenssjukdomen Alzheimer.    Hur mycket sömn skulle du då säga att vuxna respektive barn behöver i olika åldrar?  – Idag gäller sju, helst åtta till nio timmars sömn för de allra flesta vuxna. Studier visar

dock att vi sover allt mindre och medan mindre än 8 procent av befolkningen sov mindre än sex timmar per natt för 75 år sedan är denna siffra idag nästan 50 procent. Största anledningarna är elektrisk ström med enkel tillgång till ljus när som helst. Allt större intresse för och tillgång till kvällsnöje framför tv, bildskärmar och mobiltelefoner är också anledningar.   – När det gäller barn kan jag hänvisa till Landstingets rekommendationer:  • Nyfödda (0–3 månader): 15–18 timmar (Stora variationer)  • Baby (3–12 månader): Upp till 17 timmar (9–12 på natten, 2–5 på dagen).  • Småbarn (1-3 år): 12–13 timmar.  • Förskolebarn (3–6 år): 1 –12 timmar.  • Skolbarn  (6–12 år): 10–11 timmar.  • Tonåringar (12 år och uppåt): 8–9 timmar. 

Richard Harlid är specialist i anestesi och intensivvård och även ackrediterad sömnspecialist på Aleris FysiologLab i Stockholm. Foto Freepik.

57

KF0118_058_sovagott.indd 57

2018-02-27 17:43


KIDS & FAMILY| SOVA GOTT

Hjälp ditt barn att grundlägga goda sömnvanor.

Sov sött!

Trött efter alla vaknätter? Lugn, det finns hjälp att få. Courtney Landin är specialist inom bebis- och barnsömn och hjälper familjer att utveckla hälsosamma och långvariga sömnvanor för sina barn. Det är viktigt att lära sig förstå vad som kan ligga bakom att din bebis inte sover. Vilka är de främsta orsakerna? – Övertrötthet, miljön och att barnet helt enkelt saknar förmåga att somna utan hjälp. Låt mig förklara: – Övertrötthet gör att kroppen producerar hormonerna kortisol och adrenalin. När dessa väl finns i kroppen är det mycket svårt att sova. – Ett rum måste vara anpassat för sömn, det vill säga det ska vara svalt, mörkt och tyst. – Vissa bebisar har inte förmågan att somna utan hjälp. Det är helt OK att hjälpa till och lära bebisen att somna själv med tiden, men man måste ge dem hjälp som är relaterad till åldern, annars kan det utvecklas till att bli den främsta orsaken till att de vaknar upp flera gånger per natt. Vilka är dina främsta råd för att hjälpa en bebis att sova bättre? – Att vara konsekvent när det gäller sömn och vakentid, det hjälper din bebis att reglera vissa hormoner som hjälper dem att somna. Här är några tips som hjälper din bebis att utveckla en naturlig sömncykel: 1. Var konsekvent i ditt handlande när din bebis vaknar, så att hen vet vad hen har att vänta. Att reducera det okända för din bebis reducerar oro.

2. Se till att din bebis inte blir övertrött. Försök lära dig se tecken på sömnighet, till exempel röda ögonbryn, att de gnuggar sig i ögonen eller drar sig i öronen, att de blir gnälliga eller inte vill ha ögonkontakt. Så snart din bebis visar dessa tecken är det sovdags. 3. Ha en fast rutin vid nattningen. Detta kommer att ge en trygghet till barnet som vet att det snart är sovdags och det kommer att vara en positiv association till sömn. Du kan faktiskt börja med en kortare nattningsrutin redan när bebisen är två månader! Finns det några varningstecken jag bör hålla utkik efter? – En av de vanligaste frågorna jag ställer till föräldrar är om deras barn andas högljutt eller snarkar. Det är ett varningstecken och jag brukar då uppmana dem att uppsöka en läkare för att undersöka tonsiller, hals och näsa för att se om det finns något som försvårar deras andning. Detta orsakar avbruten sömn. – Ett annat varningstecken är överdriven trötthet, det vill säga om du måste väcka din bebis (äldre än tre månader) regelbundet under dagen för att det är dags att äta. Det är för övrigt alltid bäst att konsultera en läkare om du är orolig över något.

Courtney Landin hjälper familjer att utveckla hälsosamma sömnvanor för sina barn. Hennes sömnmetoder följer riktlinjerna som presenteras i Pediatric Sleep – Diagnosis and Management of Sleep Problems som är skriven av Jodi A. Mindell, PhD och Judith A. Owens, MD, PhD. Courtneys bakgrund inkluderar en kurs som certifierad sömnkonsult. Hon har studerat den mentala hälsan hos spädbarn, använt sig av sömnforskning och beteendeteorier för att skapa en sömnguide och upplägg för familjer.

58

KF0118_058_sovagott.indd 58

2018-02-27 17:43


KIDS & FAMILY|VÄRT ATT VETA

Hårfint! Den söta lilla giraffen Sophie la Girafe är en av världens mest sålda bitleksaker, och i sortimentet finns även babyvårdsprodukter som är speciellt lämpliga för den känsliga babyhuden. Det här är ett kit som innehåller en hårborste med naturborst tillverkad av FSC-certifierat bokträ som är snäll mot en nyfödd skalp samt en mild och närande rengöring för ditt barns hud och hår som är dermatologiskt testad. Rekommenderat pris 249 kronor.

Utan tillsatser

Stark som en isbjörn ISBJÖRN of Sweden är ett svenskt outdoor- och skidvarumärke som erbjuder slittåliga och hållbara kläder som motsvarar kvaliteten hos premiumvarumärken för vuxna. Man använder återvunnet material i sin produktion och strävar hela tiden efter att vara så miljövänliga som möjligt.

Alex&Phil barnmat är skapat av en mamma som saknade naturligt näringsrik och välsmakande barnmat till sina egna barn. All mat är ekologisk, KRAV-märkt och Äkta vara-märkt, d.v.s. maten innehåller inga tillsatser. Dessutom är hela sortimentet både mjölk- och glutenfritt. Maten smakar riktig mat och dessutom ger Alex&Phil 50 öre till barn i nöd för varje såld portion, i samarbete med SOS Barnbyar. Mat som ger bra magkänsla! www.alexphil.se

Solkysst hy som varar Med EVY Daily Tan Activator kan du stärka huden och få en jämnare och djupare färg som stannar länge. Det är en intensivt vårdande fuktmousse som stimulerar hudens melaninproduktion samt fördjupar och förlänger solbrännan – ingrediensen Dihydroxy Methylchromonyl Palmitate stimulerar produktionen av hudens melanin, även utan UVB-strålning. Den passar för både kropp och ansikte och kan användas året runt för känslig och torr hy. Pris 239 kronor, 150 ml.

Boosta ditt immunförsvar Produkterna från ProVen Probiotics är goda mjölksyrabakterier som boostar immunförsvaret eller får ordning på en krånglande IBS-mage. De finns i form av kapslar, dospulver eller tuggtabletter. Dagligen & Enzymer – Matsmältning kostar 249 kronor för 30 kapslar.

Skoj med Herr Nilsson Pippi Långstrump och hennes värld pryder Muurlas charmiga, handgjorda produkter i emalj. Kom ihåg: Emalj är ett tåligt material men kan spricka om det utsätts för hårdare slag och ska inte användas i mikron. Pris för skål 175 kronor och muggar från 109 kronor.

60

KF0118_060_Värt att veta.indd 60

2018-02-27 17:45


Ärlig, ekologisk och rättvis barnmat så hÄr tÄNker Vi. små barn äter små portioner, därför ska deras mat innehålla rena råvaror, vara varsamt tillagad och smaka gott. alex&Phils gröter och smoothies är ärlig barnmat av frukt, bär, juice, havre, amarant, rapsolja och kryddor – inget annat. att vår mat ska vara ekologisk, kraV-märkt och klimatsmart är en självklarhet. kort och gott: supermat för superungar! fler Nyheter! Nu har vi lanserat vi nio nya goda produkter som alla är glutenoch mjölkfria. Vi Vill att fler BarN ska Må Bra! 2 för1 – för varje portion mat du köper bidrar vi med 50 öre till barn i nöd. Du hittar alex&Phil På iCa, COOP, City GrOss, MatheM.se, ParaDiset MeD flera. OCh så På www.alexPhil.se såklart!

AlexPhil_206x275mm_.indd 1

2017-09-21 13:00


KIDS & FAMILY|SMÅKOCKARNA

DET ÄR KUL ATT LAGA MAT! Barn som tävlar i matlagning blir allt mer populärt. Kids & Family har besökt Småkockarna ute på Lidingö, en matlagningsskola för barn och ungdomar. Småkockarna grundades av matentusiasten Madeleine Morne som fick idén då hennes dotter Mollie vägrade äta. Efter att hon fick vara med och laga maten försvann problemen och 2014 startade Madeleine matlagningsskolan Småkockarna. Mottot för skolan är ”Goda vanor tidigt” och att matlagning ska vara inspirerande, hälsosamt och roligt. Ekologiskt och närodlat är självklart likväl som att man byter ut vanligt vitt socker och vitt mjöl mot råsocker och fullkornsmjöl. Kurserna hos Småkockarna är en gång i veckan, varje tillfälle pågår i 90 minuter. Efter avslutad lektion får eleverna ta med sig maten de lagat hem. Kurserna är i form av en serie där man går fem till sex veckor. Barnen delas in efter ålder i spannet 5-8 år och 9-13 år. Det finns även enstaka kurser att gå, exempelvis att lära sig laga sushi. Lokalerna på Lidingö är helt anpassade för barn och man lär barnen hantera råvaror såväl som utrustning i köket. Flera kockar och kockassistenter finns på plats vid varje kurstillfälle för att hjälpa till och instruera. Under vårt besök lagades det ugnsbakad lax med egengjord pesto och bulgursallad. Det är minst sagt full fart i köket och barnen verkar ha väldigt roligt tillsammans under matlagningen. Man jobbar två och två vid varje kök. Snart sprider sig doften från maten, och visst blir man lite sugen på att provsmaka! smakockarna.se

62

KF0118_062-Småkockarna.indd 62

2018-02-27 17:47


BABYSIM 3 MÅN - 1 ÅR SIMSKOLA FRÅN 4 ÅR

14 ANLÄGGNINGAR I STOCKHOLM

PLASK & LEK 1-2,5 ÅR SIMLEKIS 2,5-5 ÅR

NYTT PÅ KUNGSHOLMSTORG! FINSLIPA & ANALYSERA DIN TEKNIK MED VM-MEDALJÖREN JOSEFIN LILLHAGE.

3D TRÄNING MED ISABELLE FRANZÉN YOGA MAMACORE PENSIONÄRSTRÄNING

VATTENGYMNASTIK FÖR GRAVIDA

WWW.TRAMPOOLIN.COM 08-506 212 42


KIDS & FAMILY| DANSSKOLA

Som en dans

Det är inte konstigt att historien om Billy Elliot, pojken som ville dansa balett, har blivit en sådan succé. Dans har en förmåga att beröra oss på ett närmast magiskt sätt. På BASE23 har såväl dansglada treåringar som blivande musikalstjärnor fått sig en egen arena. Och att det var just här som Sveriges egna Billysar lärde sig balettkonsten, det är förstås ingen slump.

– Det är så kul när vi har haft de här mammaoch barnklasserna. Småknoddar som står och vickar på rumpan, det är musikens kraft. Dansen finns i oss alla, I promise you! Vi har i alla tider dansat, för sol, för regn, för glädje. Man borde få dans på recept! Det går inte att ta miste på passionen och glädjen i Anneli Alhankos röst när hon pratar om dans. Men vem kan klandra henne? Få saker väcker en sådan innerlig glädje som när du drar på favvolåten på högsta volym och dansar loss i köket en helt vanlig måndag. Anneli Alhanko är förmodligen en av Sveriges mest framgångsrika ballerinor genom tiderna. Debuten i Nötknäpparen på Kungliga Operan som sjuttonåring ledde vägen till världens scener. Prima Ballerina Assoluta och den första att bli utnämnd till kunglig hovdansare är bara några av de titlar som smyckar hennes cv. Sedan åtta år tillbaka kan hon dessutom titulera sig entreprenör då hon är co-founder av BASE23, Stockholm Dance Academy, tillsammans med Eva Johnson. – Jag har haft den stora lyckan att få dansa på scener runtom i världen, vara ballerina på

Stockholmsoperan och hovdansare. Nu har jag även lärt mig entreprenörskapet, du ska kunna allt från avlopp till brandlarm. Det är en helt annan värld och du får möta en helt annan sida av dig själv, säger Anneli med ett skratt. Ambitionen med BASE23 har varit att samla alla dansstilar under ett och samma tak – från klassisk balett till jazz och streetdance. Här erbjuds flera olika utbildningar, på såväl gymnasienivå som eftergymnasial, med diverse olika inriktningar och flera olika kurser för alla nivåer. En av ledstjärnorna har varit att dansen är till för alla, oavsett vilken nivå du ligger på. Erfaren som oerfaren, gammal som ung, dansen är det viktiga. – Våra första nior från Alhanko Academy of Ballet gick ut nu, och alla har kommit in på fina skolor. Det är många som tittat på våra utbildningar och blivit fascinerade över vår miljö. Dans är så befriande, den frigör så mycket glädje. Vi satsar mycket på barn och unga, det är underbart för dem att få komma i kontakt med musiken och dansen. Den traditionella idrotten har sällan den dimensionen där fantasin får flöda fritt. Dans utstrålar en viss magi, säger Anneli.

Att Annelis elever också utstrålar en viss magi råder det inga tvivel om, i alla fall inte om du varit en av de lyckligt lottade som fått se uppsättningen av Billy Elliot på Stadsteatern. Musikalen om den brittiske gruvsonen Billy Elliot som börjar dansa balett har berört en hel värld. Den svenska uppsättningen hade premiär på Malmöoperan och sattes sedan upp i våras på Stockholms Stadsteater men har förlängts över hösten. – Jag minns fortfarande mötet med Malmöoperan och Stadsteatern och de frågade: ”Tror du vi kan sätta upp Billy Elliot i Sverige?” Självklart, svarade jag. Sedan började vi leta killar och tjejer som kunde vara med. Under 2015 och 2016 började vi utbilda dem här på BASE23 och nu är de fullfjädrade musikalartister. De är helt fantastiska och det är så roligt att det blivit en sådan succé, säger Anneli. Billy Elliot-skolan kommer att fortsätta verka under BASE23:s paraply. För kanske ligger det något i Annelis slutkläm att om fler människor, och karlar i synnerhet, dansade mer skulle världen inte se ut som den gör, den kanske inte skulle styras lika mycket av prestige.

FOTO BASE23, HANS NILSSON.

AV NATHALIE WÄNBLAD

64

KF0118_064_dansskolan.indd 64

2018-02-27 17:50


DANSSKOLA|KIDS & FAMILY

ETT URVAL AV BASE23:S DANSER

Danslinjer Danslinjen, Balettlinjen, Streetlinjen och Musikallinjen.

Danskurser BASEKids, Modernt, Showjazz och Pardans, bland några.

Enligt rykten från Expressen dansar även en kunglig lillsessa på BASE23. Evelina Andersson, avgångselev på Alhanko Academy of Ballet, dansar den kvinnliga huvudrollen i baletten Don Quijote.

Utbildningar

FOTO BASE23, HANS NILSSON.

Alhanko Academy of Ballet och Stockholm Musikalartist Utbildning.

Lovisa Bengtsson och Louise Wallentin dansar Sigge Modighs koreografi Står aldrig still. 65

KF0118_064_dansskolan.indd 65

2018-02-27 17:51


Nyafamily_helsidor.indd 3

2017-11-13 10:20


VIMMEL|KIDS & FAMILY Marcus Birro.

Thomas Järvheden.

Hela ensemblen poserar.

Vimmel Stockholm Waterfront

Flygande mattan Benny Andersson med sällskap.

Alexandra Pascalidou.

Ett par dagar innan julafton var det stor galapremiär på Äventyret Aladdin på Waterfront i Stockholm. Röda mattan var utrullad och kändisarna strömmade in tillsammans med förväntansfulla barn. Dröse & Norberg har producerat och regisserat föreställningen som efter Stockholm drar land och rike runt och spelar den under våren 2018. I huvudrollen som Aladdin ser vi Charlie Grönvall och i de andra huvudrollerna Markoolio, Claes Malmberg, Kim Sulocki och Renaida Braun. Det var minst sagt en underhållande, färgsprakande, rolig och händelserik föreställning och vår testpanel bestående av Vilhelm och Nilo, 5 år gamla, gav den högsta betyg.

Johan Möller med systerson Vilhelm & Jonatan Skärling med brorson Nilo.

Arne & Kerstin Hegerfors.

F OTO I VA N DA S I LVA .

Tommy Nilsson med sällskap.

Linus Wahlgren.

Nanne, Peter & Felix Grönvall.

67

KF0118_067-Vimmel_Aladdin.indd 67

2018-02-27 17:53


KIDS & FAMILY|KULTURFROSSA

KULTURFROSSA Dans, musikal och film – det finns något för alla i vårens kulturutbud.

Barns fantasi möter vuxenjäkt Bråttom, bråttom är en dansföreställning om att vara barn när vuxna alltid är på väg; när man måste lägga på ett kol när man hellre vill kasta sten. Eller bara sitta still.Texten är skriven av Mattias Fransson och Sven Björklund från humorgruppen Klungan. För regi och koreografi står Birgitta Egerbladh som i sina verk utgår från människans kroppsspråk – i detta fall undersöker hon barnens sätt att röra sig och förhålla sig till sin omgivning.

Var: Dramaten, Stockholm. Speltid: 50 minuter, utan paus. Åldersgräns: Rekommenderas från 4 år. Biljetter: www.dramaten.se

Den modige grottmannen Skaparna bakom Fåret Shaun, Wallace & Gromit och Flykten från hönsgården är nu tillbaka med ett nytt animerat äventyr för hela familjen: Grottmannen Dug. I en tid när dinosaurier och förhistoriska varelser strövar omkring på jorden möter vi Dug,en modig grottman som tillsammans med vännen Hognob förenar sin stam mot den mäktige Lord Nooth och hans bronsålderstad för att rädda sitt hem. Bland de svenska rösterna hörs Daniel Norberg, Happy Jankell, Oscar Zia med flera. Premiär: 23 mars 2018. SF Studios. 68

KF0118_068_Kulturfrossa.indd 68

2018-02-27 17:57


KULTURFROSSA|KIDS & FAMILY

Musikalisk klassiker för hela familjen The Sound of Music är en klassiker i musikalvärlden – och en sann berättelse. Musikalen utspelar sig i 1930-talets Österrike, innan nazisternas intåg. Den livsbejakande guvernanten Maria förändrar livet totalt för Georg von Trapp och hans sju barn genom att bland annat föra in musik och glädje i deras vardag igen. Musiken bjuder på några av de mest minnesvärda sånger som någonsin har framförts på en musikalscen, som till exempel My Favourite Things, Do-Re-Mi, Edelweiss, Climb Ev’ry Mountain, Sixteen Going on Seventeen, The Lonely Goatherd och naturligtvis den storslagna titellåten The Sound of Music. Var: Intiman, Stockholm. Föreställningslängd: Cirka 2 timmar och 50 minuter (inklusive paus i 20 minuter). Spelas: Fram till 29 april 2018. Rekommenderad ålder: Från 5 år, allt efter barnets teatervana. Biljetter: www.intiman.nu

69

KF0118_068_Kulturfrossa.indd 69

2018-02-27 17:57


Kids&

FAMILY KIDS & FAMILY|NÄSTA NUMMER

Nummer 2/2018 ute 13 juni

• • • • •

Badvett Resor Prylar Kultur Hälsa

bästa tips för härliga dagar!

FOTO FREEPIK.

Sommarens

70

KF0118_072_NästaNr.indd 70

2018-02-27 17:59


KANSKE MJUK

GARANTERAT MJUK

Nu finns Libero Touch med mjukhetsgaranti. Om du inte är nöjd får du pengarna tillbaka. Läs mer på libero.se

Profile for Kidsfamily

Kids & Family 1801  

Kids & Family 1801  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded