Page 1

FAMILY Magasinet om barn och föräldraskap. Nr. 1 · 2019

Mjölkallergi – SÅ VET DU OM DITT BARN ÄR DRABBAT

Vi har träffat Kate Fjeldseth

IDA WARG & ALEXANDER PÄRLEROS

SOM ARBETAR SOM VERKSAMHETSCHEF OCH ULTRALJUDSBARNMORSKA

Därför ska du anlita en DOULA!

Så planerar du under graviditeten


KIDS& FAMILY  |  X X X

Vintertrassel?

Fixa frisset med vårt nya barnbalsam i smart sprayflaska. Det är godkänt av både Astma- & Allergiförbundet och Svanen. Och det behöver inte ens sköljas ur! Psst! Följ oss här : minstingens_varld / minstingen.se Hela Minstingens sortiment finns på Willys, Hemköp, Tempo & Mat.se 2


LEDARE | KIDS & FAMILY

Bäst just nu!

1.

NÄR TVÅ BLIR TRE Gå ut och njut! Möt våren under promenader i Stockholm tillsammans med din partner! Tips finns här: www.walkinstockholm.se .

Ta en spahelg! Njut av en avkopplande spahelg i en fantastisk miljö! www.trosastadshotell.se

3.

Shop til you drop! Titta runt i affärer och på internet efter saker som ni behöver till er baby vid hemkomsten från BB!

2.

A

tt få reda på att man är gravid är som att vända blad i sitt liv och uppleva något nytt!

När jag var gravid med mitt första barn så infann sig en lycka. En lycka över att jag och min partner skulle bli tre. Jag läste och läste om att vara gravid i böcker, medier och på internet, ja allt jag kom över. Att skaffa sig kunskap är något positivt men ibland kan det också skapa oro. I efterhand kan jag konstatera att jag skulle frågat mer till de professionella jag mötte under min tid som gravid, min barnmorska, min läkare med flera och framförallt lyssnat till min egen kropp! Det är just dessa kunskaper som vi vill förmedla i detta nummer!

maria lindqvist

redaktör

maria@kidsfamily.se

3


KIDS& FAMILY  |  I n n e h å l l

34.

18.

47.

38.

Innehåll, Nr.1, 2019 14. Mammasanningar

32. Norrlandspäron

55. Tips & Trix

18. Ida Warg

36. Mjölkallergi

58. Operation Smile

27. Ammningswebben

40. Hudläkargruppen

60. Klimatkeriepodden

30. Babyzpodcast

44. Kate Fjeldseth

62. Bejaka din kropp

Mammalivet utan filter

Så vill jag inspirera andra mammor

Bröstmjölkstimulering

Tips från Förlossningsläkare

4

Det här är verkligheten

Så vet du om ditt barn är drabbat

Så kan du och din familj få hjälp

Ultraljud, Kub, Nub

Så tar du hand om din nyföddas hud

Läs om John Kurt & Lupitas resa

Jakten på balans

njutning under din graviditet


Följ oss @4moms Scandinavia @4moms_scandinavia

DEN RÖR SIG SOM DU. 4moms mamaRoo 4.0 babysitter guppar upp och ned och vaggar från sida till sida, precis som föräldrar gör när de lugnar och tröstar sina barn. Passar för barn upp till 9 kg eller när barnet kan sitta upp själv. ®

rockaRoo

®

highchair

mamaRoo 4.0 ®

PROSUPPORT Distributör av:

Distribueras i Norge


KIDS& FAMILY  |  M ö t e x p e r t e r n a

PLANERA REDAN UNDER GRAVIDITETEN! Hej Madeleine, du har arbetat med blivande föräldrar som barnmorska i hela ditt liv. Hur har du stöttat blivande föräldrar? – En viktig uppgift är att vara lyssnande och uppmärksam på de blivande föräldrarnas livssituation. Att utifrån deras liv och resurser också se möjligheterna framöver inför födandet och föräldraskapet. Vikten av socialt nätverk när två blir tre. Att lyssna in deras funderingar och försöka vägleda till de svar som är acceptabla för just dem. Försöka att inge den trygghet som de behöver. Alla frågor är tillåtna. Vad är dina bästa råd till blivande mammor? – Under graviditeten: Planera ledighet – föräldraledighet, semester, komp – efter graviditetsvecka 32 så att du orkar hela graviditeten, till exempel vara ledig på onsdagar vid arbete måndag till fredag. Tänk på att få tillräckligt med sömn. Försök att vila eller sova när barnet sover den första tiden hemma. Sänk kraven på dig själv. Låt partnern få ta hand om barnet på sitt sätt. Många gånger tar kvinnan patent på hur blöjan ska sitta, hur barnet ska matas och så vidare. Släpp in partnern på hans eller hennes villkor. Vad är dina tre bästa råd till blivande pappor? – Var partnerns språkrör under förlossningen. Prata igenom hur ni vill ha det och stötta framför allt när kvinnan har svårt att förmedla vad hon vill till exempel på grund av smärtpåverkan. Ta vara på föräldraledigheten – var hemma och lär känna ditt barn. Försök bevara partnerskapet och tala direkt till varandra som par, inte genom barnet eller som mamma och pappa.

FAMILY redaktion

Madeleine Kilsbeck

Ansvarig Utgivare Nathalie Dahlin Bengtsson nathalie@kidsfamily.se Redaktör Maria Lindqvist maria@kidsfamily.se

är legitimerad barnmorska samt utbildad vårdlärare. Nyligen pensionerad efter 40 års yrkesarbete som barnmorska, varav cirka 10 år på förlossningsav-delning, 10 år inom mödrahälsovård och preventivmedelsrådgivning, samt 10 år som vårdutvecklare inom mödrahälsovård och preventivmedel, varav en del som utbildningsledare inom sex- och samlevnadsfrågor.

Försäljningschef/Marknadschef Karolina Ekholm karolina@kidsfamily.se 073-525 97 68 Försäljning och PR Malin Tilja malin@kidsfamily.se 0708-672 620 Final art Stephen Anderson stephen@tolv80.se referensgrupp

Madeleine Kilsbäck, Leg. barnmorska. Elisabeth Hjärtmyr, Amningshjälpen, Leg. barnmorska. Malin Alfvén. Leg. psykolog Ulrika Davidsson, kostrådgivare. Claude Kollin Leg. barnläkare, VD Martina Barnsjukhus. a n s va r i g r e f e r e n s g r u p p e n

Nathalie Dahlin Bengtsson

Vilka krav kan man ställa på en barnmorska som patient? – Barnmorskan ska vara lyssnande, igenkännande och empatisk. Han eller hon ska ha en god kunskap och mod att fråga kollega om kunskapen i just ”den frågan” saknas. En viktig egenskap är att kunna stödja kvinnan eller paret i processen att vara gravid, födande och föräldraskap.

omslag

Ida Warg & Alexander Pärleros omslagsfoto

Anna Sundheden

KIDS & FAMILYS REFERENSGRUPP BESTÅR AV

Elisabeth Hjärtmyr

är legitimerad barnmorska sedan 28 år tillbaka, barn-specialistsjuksköterska samt amningsspecialist. Hon har arbetat inom hela vårdkedjan; MVC, förlossning, BB, BB-mottagning, BVC, barnsjukvård och amningsmottagning. Elisabeth är också aktiv inom i Amsak – Amningssakkunniga i Stockholm, Amnis, Amningsnätverk i Sverige samt Sveriges Nationella Amningskommitté. 6

Lars Bengtsson är docent och specialist i thoraxkirurgi. Han arbetar som överläkare på ECMO-sektionen vid Astrid Lindgrens barnsjukhus. Han opererar barn och vuxna med olika hjärt- och lungsjukdomar. Lars genomförde sin grundutbildning vid Karolinska Institutet och blev legitimerad läkare 1982, specialist i thoraxkirurgi 1988 och docent 1992.

Malin Alfvén är ett bekant namn för många, inte minst föräldrar. Hon är leg. psykolog, fi gurerar som expertrådgivare inom olika medier och är ofta anlitad som föreläsare för föräldrar och personal. Malin har skrivit nio böcker och mottog Stora Psykologpriset 2011. 2006 medverkade hon i Sommar i P1. Malin Alfvén har arbetat som barnoch föräldrapsykolog i över 30 år i Stockholm.

Ulrika Davidsson är kostrådgivare, kokboksförfattare och entreprenör. Hon har skrivit kokböcker inom bland annat GI-, 5:2- och ABnoll-metoderna. Hon jobbar som föreläsare i hela Sverige för såväl företag som privatpersoner, coachar människor att bli mer hälsosamma genom sina böcker och föreläsningar, samt erbjuder onlinekurser under namnet Ulrikas Kickstart.

Claude Kollin är barnkirurg, chefsläkare och VD på Barnsjukhuset Martin på Sophiahemmet. Han har tidigare haft en överläkartjänst på Astrid Lindgrens Barnsjukhus där han i huvudsak specialiserade sig på urologiska sjukdomar och är disputerad på testikelsjukdomar. Sen Claude tog över ansvaret på Martina har verksamheten expanderat kraftigt med specialister inom de fl esta områden och olika centra har etablerats.


reima.com

Det som är bra för våra barn är bra för vår miljö Nyfödd i vagn, litet barn på förskola eller skolbarn. Reima har kläder för alla. Miljövänliga, mjuka material som ger skydd mot sol, regn och kyla. Välkommen till vår butik i Mall of Scandinavia. Öppet varje dag 10–21.

7


ANNONS KIDS& FAMILY  |  X X X

Stark av gröt Tänk att det finns så mycket gott i något så enkelt som gröt. Havre och mjölk från svenska gårdar, järn och mineraler. Det är inte konstigt att gröt är en stor favorit bland barnen. Järnberikad gröt När ditt barn fyller 4 månader börjar järnförrådet det föds med att ta slut och behöver fyllas på via maten. Därför har vi tillsatt extra järn i vår gröt. Just för att göra det enkelt för dig som förälder att ge gröt som redan är full av viktiga vitaminer, mineraler och järn. Dessutom är den lätt att laga, tillsätt bara vatten!

8

1000 gånger högre krav Det är inte många som vet det, men lagen om barnmat är väldigt strikt. Det får inte finnas tråkigheter som konserveringsmedel, färgämnen eller höga halter av bekämpningsrester i barnmat. En barnmatsjordgubbe är upp till 1000 gånger renare än en vanlig jordgubbe i din butik. Suveränt tycker vi, som har satt ännu hårdare regler för vår barnmat.

Semper har gjort barnmat i 80 år Sempers barnmat är utvecklad tillsammans med läkare, dietister, forskare och finsmakare. Vi tycker att barnmat ska vara både säker, näringsrik, naturlig – och god. I snart 80 år har vi hjälpt till att ge bebisar mat, något vi är stolta över. Vi är så glada över att få vara en liten del av din vardag. Tack för att vi får vara med!


Fräsch h u d i vår | KIDS& FAMILY 

FRÄSCH HUD I VÅR Efter en lång vinter kan huden lätt kännas både torr och blek så här års. Som tur är finns det många sätt att få huden att bli fräschare, piggare och även få mer färg och lyster. Första steget är att hålla huden ren och få bort alla torra döda hudceller. Men en fräsch duschkräm och body scrub samt en mild ansiktspeeling är det lätt fixat. Efter att du fått bort all trött, torr hud återfuktar du huden med en skön ekologisk ansiktsolja med morotsextrakt, den ger både näring och lyster. Om du vill ha mer färg så använd en naturlig brun utan solkräm som ger en snygg färg och till både ansikte och kropp.

Shampoo for Hair and Body Litsea Cubeba Ett underbart ekologiskt schampo som gör rent och samtidigt återfuktar både huden och håret. Schampot innehåller kameliaolja som ger glans, elasticitet och balsameffekt. Med sina milda tvättsubstanser är det speciellt bra till torr hud, torrt hår och hårbotten. Schampot doftar fräscht av litsea cubeba, en asiatisk växt med citrusdoft som är renande och uppiggande! 200 ml, ca pris 220 kr

Self Tan Hjälp våren på väg med att ge dig själv lite färg. Denna brun utan solkräm är lätt att få jämn och ger en naturlig färg till både ansikte och kropp. Perfekt hjälp till vita underben när långbyxorna ska av! Om du peelar huden innan du tar på krämen så får du ett jämnare resultat som även sitter i längre. Den går även bra att sola med och kan kombineras med solskyddskräm. 100 ml, ca pris 265 kr.

Body Scrub Litsea Cubeba Första hjälpen för all trött vinterhud! Med denna body scrub blir duschen en riktig njutningsstund. Med finmalen pimpsten och i en härlig citrusdoft peelar du lätt huden ren och fräsch. Scruben hjälper också till att strama upp, stimulera blodcirkulationen och stärka huden. En riktig detox inför vår och sommar! 200 ml, ca pris 300 kr

rosenserien.com Carrot Oil En prisbelönad och lyxig ansiktsolja som ger både lyster och näring till huden. Den absorberas lätt och lämnar huden sammetslen. Basen är en vitaminrik avokadoolja och med extrakt från morötter får huden en fin färg. Du kan applicera den före din dagkräm, gärna på lätt fuktad hud. Går även att använda till natten för att ge huden en riktig näringsboost! 30 ml, ca pris 345 kr.

Gentle peeling Även ansiktet behöver fräschas upp efter vintern. Med denna milda ekologiska peeling kan du skonsamt avlägsna vinterhuden och plocka fram ett nytt ”våransikte”. Peelingen har så små korn att den även gör rent i porerna och förebygger på det viset pormaskar. En ren hud får en helt annan lyster och tillgodogör sig även bättre fuktkrämer och ansiktsoljor. 40 ml, ca pris 260 kr. 9


KIDS& FAMILY  |  S å h ä r a r b e t a r e n d o u l a

När man är gravid dyker många tankar upp om hur man kommer att må under sin graviditet och hur förlossningen kommer att bli. Då är det bra att ha en doula vid sin sida! Hej Anna, du arbetar som doula. Vad är en doula? – En doula är en stödperson som stöttar den gravida och den eventuella partnern under graviditeten och förlossningen. Det finns också stöd att få efter förlossningen av en så kallad Post partum-doula. Vad gör en doula? – Genom samtal och praktisk förberedelse stärker vi de födande att känna tillit till sin kropp och känna sig mer mentalt förberedda inför födseln. Vi arbetar bland annat med teknikerna Spinning babies och Föda utan rädsla. Spinning babies är en teknik där man arbetar med enkla fysiska övningar under graviditeten för att hjälpa bebisen att inta en optimal position i livmodern och i bäckenet. Detta underlättar graviditeten och framför allt födseln. På detta sätt kan man ofta undvika onödiga interventioner, till exempel värkstimulerande dropp och att ta hål på fosterhinnorna. – Två av våra kanske viktigaste uppgifter är att stötta den eventuella partnern att vara bästa tänkbara stöd och att ni i efterhand ska minnas förlossningen som något positivt. Förutom dessa två saker har vi i upp10

gift att stötta de som föder utifrån deras önskemål och att vara språkrör gentemot personalen om det är en sjukhusfödsel. – Kvinnor med erfarenhet av födslar som stöttar andra kvinnor i födandet är en urgammal företeelse men försvann till stor del när kvinnor började föda på sjukhus i allt större utsträckning. Till en början kunde barnmorskan vara det stödet, men med stora enheter och små resurser kan barnmorskan sällan vara det nära stöd som de födande behöver. Bristen på kontinuerligt stöd och närvaro i rummet leder till fler interventioner och fler förlossningsskador. – Doulan ger denna typ av stöd och närvaro och utfallet finns inom en forskning som kallas för Doulaeffekten. I forskningen har man också sett att de som har haft en doula med under födseln har en bättre relation till sin partner efter jämfört med de som inte hade en doula med. Till skillnad från personal på sjukhuset har doulan inga PM eller riktlinjer att förhålla sig till utan stöttar de födande näst intill förutsättningslöst. – En doula stöttar under graviditeten och den typen av stöd erbjuds


S å h ä r a r b e t a r e n d o u l a  | KIDS& FAMILY  alltså inte i Sverige idag, förutom inom ett par projekt som nu testas på bland annat Huddinge förlossning. En doula ersätter inte barnmorskan, ger inga medicinska råd och gör inga medicinska undersökningar däremot har en doula möjlighet att stötta hela vägen, genom graviditeten och under hela förlossningen. Som doula har jag möjlighet att ge ett mer individanpassat stöd eftersom vi under graviditeten hunnit lära känna varandra. Doulans fokus är stödet, som är av oerhört stor betydelse för att kvinnan ska känna sig trygg vilket är en förutsättning för att föda. – Som förlossningsvården ser ut idag, med alldeles för tajt budget för att kunna erbjuda one-to-one-support och som födande hinner du ofta gå igenom flera team innan bebisen föds. Doulan finns med hela vägen och genom den ständiga närvaron har hon möjlighet att gång på gång kunna scanna av rummet och se vad som behövs för att det ska bli så bra som möjligt, beroende på var i förlossningsförloppet kvinnan befinner sig. Hur skaffar man sig en doula? – På organisationen för doulor i Sveriges hemsida, www.doula.nu, hittar du listor på de aktiva doulor som finns i ditt län. De allra flesta doulor erbjuder en första förutsättningslös träff då man till exempel ses på ett café för att prata och se om man klickar. Hur och under hur lång tid kan man få hjälp av doula? – Hur finns beskrivet ovan men det handlar mycket om att få stöd utifrån sina egna önskemål, förutsättningar och känslor inför födseln. Du kan använda din doula så som ni kommer överens om. Kontaktar du din doula tidigt i graviditeten har du möjlighet till ett fantastiskt stöd och någon du kan rådgöra med kring allt som kan tänkas komma upp. Under födseln finns doulan med från början till slut. Skulle det bli en väldigt lång förlossning finns det ofta en backup-doula som de födande träffat under graviditeten och som kan komma och byta av. Detta för att de födande ska ha bästa tänkbara stöd hela vägen. Du som födande ska känna att du valt och hunnit skapa en relation även till backup-doulan. Alla människor är olika. Hur arbetar ni för att bemöta alla lika? – Som doula är jag, främst genom erfarenhet, tränad i att möta alla i de behov som just de har. En doula värderar inte om du önskar föda med eller utan medicinsk smärtlindring, om du vill föda vaginalt eller med kejsarsnitt, om du är ensam eller har en eller flera partners och så vidare. Eftersom vi har möjlighet att stötta under graviditeten och genom hela födseln så har vi också förutsättningar att individanpassa stödet. Öppna frågor och lyssna, lyssna samt lyssna är viktigt i arbetet som doula. Om ni ska ge råd om hur man förbereder sig inför en förlossning – tre råd? – Träna avslappning och meditation. Kroppsminnet kommer att hjälpa dig att slappna av under födseln. Fundera och prata igenom hur du eller ni önskar er födsel. Det mesta är möjligt! Kolla upp Spinning babies och

träna de tre grundövningarna under graviditeten. Dessa skapar bra fysiska förutsättningar. Vad är fördelarna respektive nackdelarna med att ha en doula? – Som jag nämnde så finns det en forskning som kallas Doulaeffekten, denna forskning visar bland annat på att en doulas närvaro minskar risken för kejsarsnitt samt efterfrågan på medicinsk smärtlindring. Doulans närvaro och stöd gör också att förlossningen blir kortare och att du efteråt mår bättre och återhämtar dig snabbare. Forskningen visar också att du som haft en doula närvarande ammar längre och på barnets signaler. Det finns inga nackdelar med att ha en doula närvarande. Du använder din doula som du känner behov av och skulle du vilja att doulan går ut en stund för att du vill vara ensam med din partner eller stödperson så säger du bara det. Detta är nog dock väldigt ovanligt då doulans främsta uppgift är att ständigt läsa av. Som födande kan man ha fel typ av stöd men inte för mycket stöd. Hur kan en doula stödja mammans partner? – Som partner eller stödperson är du det närmsta stödet till den som föder och det är ett otroligt viktigt stöd men det kan också vara svårt och utmanande. Att tänka ”jag tar det som det kommer” eller ”jag är så lugn av mig så det går nog bra” är tyvärr sällan hjälpsamt. Att du som partner eller stödperson förbereder sig är av yttersta vikt för att kvinnan under födseln och efteråt ska känna sig trygg och må bra. Doulans uppgift är att stötta dig som partner eller stödperson så att du kan vara bästa tänkbara stöd. I efterhand kan du som partner eller stödperson få känna ”jag kunde ge det hon behövde” och du som födande kan känna ”jag fick det stöd jag behövde”, detta är två positiva känslor att ha med sig in i föräldraskapet istället för till exempel besvikelse och otillräcklighet. Blir förlossningen lång kan det också vara skönt för dig som står bredvid att få en paus för att sova och äta. Vad tycker föräldrar om upplevelserna med en doula? Positivt och negativt? – Att föda barn är kanske det största och mest omvälvande i livet och är så mycket mer än bara det fysiska och det medicinska. Den mentala resan in i föräldraskapet kan vända upp och ner på mycket. Om man under denna resa känner sig lyssnad på, trygg och respekterad så har man väldigt fina förutsättningar i livet som förälder. Till skillnad från om man har ett trauma att bearbeta, vilket många av de omföderskor vi doulor har, alltså de som inte hade en doula vid första födseln. Detta är något som många av mina klienter uttrycker. – Jag har doulat över 50 födande och samtliga är otroligt tacksamma och det är inte ovanligt att man får inbjudningar till dop, kalas och så vidare. Många skickar julkort, blommor och tackkort. Jag har inte fått något negativt och jag följer alltid upp de jag doulat under ett eftersamtal. ◆

11


KIDS& FAMILY  |  M a k e U p

AGE ID TREND COLOURS SPRING/SUMMER 2019 New collection from BABOR

En roadmovie i 50-tals anda och retropastell Vi möter våren med fräscha pasteller med en hint av grått, vilket ger den där trendiga retro karaktären. Matta läppar, matta ögonskuggor men med maxad lyster till huden och highlights i bronze och guldskimmer. Gråtonade pasteller i korall, rosa, tvättad denim och jordnära nyanser påminner om 50-, 60- och 70-talen men med en touch av 80-talets glitter! Let‘s go retro!

Pastel Colour Collection Makeup-palett i mjuka pasteller för ögon, kinder och läppar. 4 nyanser perfekt till ögon varav två, ”mauve” och ”teracotta”, som också passar som rouge. 2 lipgloss i glossy rose och holographic light rosé. 6 nyanser, från vä – hö: light rose, mauve, terra, washed denim, glossy rose, holographic gloss light rose 7 gr – rek utpris: 470 kr

Lip Colour Fluid Longlasting flytande läppstift maxade med färg och matt finish. Tre härliga sommarnyanser: 01 cosy rosy 02 pink candy 03 peachy pie 6 ml – Rek utpris: 320 kr

Nail Colour Fyra nyanser av sommar! Glossiga nagellack med mycket glans, torkar snabbt och sitter länge. 24 apricot, 25 raspberry, 26 sparking metal, 27 washed denim 7 ml – rek utpris: 175 kr

12

Glow Stick Light on! Highlighter med glow effekt som reflekterar, lyfter fram och sprider ljuset. Maximal lyster till ansikte och kropp! Sätt accenter där du önskar, vänd på applikatorn och sudda med penseln. Klart! 6.5 gr – rek utpris: 365 k

Waterproof Mascara Volumizing & Lengthening När du behöver en mascara som håller i alla väder! Svart 100% vattenfast mascara som också bygger volym och förlänger fransarna. 13 ml – rek utpris: 365 kr


XXX | KIDS& FAMILY 

100 % ekologisk bomull

till de minsta

13


KIDS& FAMILY  |  M a m m a s a n n i n g a r

@mammasanningar

Mitt namn är Vivi och jag driver @mammasanningar på Instagram, ett konto där jag med glimten i ögat skildrar mammalivet utan filter. Helt enkelt ett ärligt nedstamp i familjevardagen där matvägran, trots, gravidkrämpor, lekplatser och vaknätter är ständigt aktuella ämnen. Min familj består av mina två goa och galet kreativa barn, Knut 8 år och Elmer tio. Jag är också sambo med min Anders och har två bonuskillar Wilmer och Emil. Följ gärna @mammasanningar på Instagram för mer igenkänning i mammalivet.

14


XXX | KIDS& FAMILY 

God natt?

Här får trötta föräldrar svar på de vanligaste frågorna kring barn och sömn. Från småbarnsårens stökiga nätter till tonårstidens omvända dygnsrytm. Den enda bok om sömn du behöver som förälder! Du hittar boken på bland annat Adlibris.com och Bokus.com

Hitta fler titlar och provläs på nok.se/psykologi Förlaget Natur & Kultur är en stiftelse som utan ägare kan agera självständigt och långsiktigt. Vårt mål är att genom stöd, inspiration, utbildning och bildning verka för tolerans, humanism och demokrati.

15


FÖR DINA VÄXANDE BEHOV Amningsbh med gelbygel för optimalt stöd utan att hindra flödet i mjölkgångarna. Rekommenderas av barnmorskor och amningsrådgivare

Justerbart stödbälte för omedelbar avlastning vid foglossningsbesvär och ryggont under graviditeten

Vill du använda dina vanliga byxor ett tag till? Flexi-belt gör det möjligt

Tvättbara amningsinlägg med silke skyddar och läker såriga bröstvårtor

Stödbälte vid foglossningsbesvär och ryggont under graviditeten

Omlottbh för enkel och smidig amning, dag och natt

Läs mer om Carriwells produkter på www.carriwell.se


Sol a säk er t | KIDS& FAMILY 

Rekommendationen för solskyddsprodukter är att återapplicera varannan timme för ett säkert skydd. På vilket sätt är EVY Technology annorlunda ifrån andra solskydd på marknaden? - EVYs unika teknologi är medicinteknisk klassad och förstärker hudens skyddsbarriär samt skyddar på djupet. Solskyddet har en bevisad effekt och håller i upp till 6 timmar trots bad. Detta gör att du får ett säkert och hållbart skydd och slipper återapplicera varannan timme, förutsatt att du smörjt in dig ordentligt. Produkterna är utvecklade för den känsliga huden och de som är överkänsliga eller allergiska mot solskydd men är naturligtvis lämplig för alla hudtyper. Varför är solskyddet i mousseform och i en aresolförpckning ? Vår teknologi fungerar extra bra i mousseform och i kombination med aresolflaskan får pro-

dukten flera unika egenskaper. Moussen är lätt, kladdfri och täpper inte till porerna. Den kan med fördel användas under smink eller i hårbotten. Behållaren håller helt tätt och släpper inte in någon luft eller bakterier så produkten håller sig fräsch till sista droppen. Dessutom är moussen extremt dryg och räcker till dubbelt så många appliceringar än samma mängd kräm. Är EVYs produkter lämpliga för små barn? EVY är utvecklade för känslig hud och har bland annat högsta UVA-skydd vilket är viktigt för barns tunna hud. Våra produkter är milda och hyperallargena, fria från parfymer, konserveringsmedel och nanopartiklar. Produkterna är lämpliga från sex månaders ålder. EVYs solprodukter är dessutom mycket omtyckta av barn eftersom mousset är härligt

fluffig och kladdfri. Vi är enormt stolta att EVY SPF 30 för barn vann bäst i test på den oberoende testsidan bästitest.se 2017 och 2018. Hur mycket bör man smörja in sig med - och hur ofta? De flesta applicerar inte tillräckligt av sitt solskydd. Om du inte smörjer in rikligt kommer du inte att få den SPF/ solskyddsfaktor som står på flaskan. Med ett ordinarie solskydd bör man smörja in sig varannan timme med 35-45g solskydd som motsvarar ca 1/2 dl för en vuxen helkropp. Med EVY räcker det att smörja in sig ca var femte timme med förutsättning att man smörjt in sig ordentligt. ◆

17


KIDS& FAMILY  |  P or tr ä tt

”Så vill jag inspirera andra nyblivna mammor.”

18


P or trätt | KIDS& FAMILY 

Att vänta barn och sedan bli mamma förändrar ens liv för alltid. Man kan känna oro samtidigt som man gläds åt barnet. Om man då samtidigt har stora ambitioner att samtidigt balansera sin karriär – hur gör man då?

19


KIDS& FAMILY  |  P or tr ä tt IDA WARG

på naturligt sätt så finns det hjälp att få med hjälp av IVF. Det skulle ordna sig men vi var beredda på att det kunde ta tid så vi fortsatte att leva som vanligt. Men det gick fortare än vi trott att bli gravida, så snart kunde jag meddela Alexander det glada beskedet att vi skulle bli föräldrar.

YRKE: Influencer och hälsocoach. ÅLDER: 32 år. BOR: På Östermalm i Stockholm. FAMILJ: Make Alexander Pärleros (influencer, poddare och föreläsare) och sonen Elvis, sex månader.

Vi har träffat Ida Warg, som är en av Sveriges största influencers. Ida är dalslänningen som flyttade till Stockholm. Där arbetade hon som personlig tränare, kostrådgivare, modell och fitnessambassadör för sportmärket Puma. Idag är hon en av Sveriges största influencers inom ämnet livsstil (träning, hälsa och mat) tillsammans med sin man Alexander. Just nu är hon aktuell som nybliven mamma och sprider information, kunskap och tips till andra mammor via sina offentliga kanaler. Det första vi slås av när vi får hälsa på hemma hos Ida och hennes familj är ljuset och värmen som vi möts av. Ljuset i deras våning, som är planerad för att vara både ett hem och en arbetsplats, gör att man blir pigg. Man känner att här bjuds det på gästfrihet och värme trots att man precis har träffat familjen. En plats för inspiration.

Hej Ida, varför ville du bli mamma? – När jag var yngre så hade jag inga tankar på att jag ville bli mamma i framtiden. För mig kändes det som att det skulle vara för läskigt och för stort att bli förälder. Jag tror att tankarna om att bli förälder kom smygande till mig efter att jag hade skapat mig ett hem, en partner och en arbetsinkomst. Då ville både jag och min man Alexander ta nästa steg och skaffa ett gemensamt barn. Hur var din graviditet? – När vi väl bestämt oss för att vi ville bli föräldrar så fanns det orosmoln för att det inte skulle gå. Som många andra kvinnor så hade jag problem med mina hormoner vilket gjorde att läkarna bedömde att det kunde vara svårt att bli gravid för mig. Det var inget som jag oroade mig för, jag tänkte att om det inte går

Berätta om det ögonblicket då du berättade att du var gravid! – Vi jobbade hemma båda två den dagen och jag gick till honom i vardagsrummet och visade det positiva graviditetstestet. Han blev mycket förvånad då han också hade räknat med att det skulle ta tid innan vi skulle få barn. Han blev mycket glad och sade att det ögonblicket var en mycket spännande och kul upplevelse i hans liv. Hur var din graviditet? Kan du ge tips till andra mammor som väntar barn? – Jag blev jätteglad då jag blev gravid, men hade mycket oro att något skulle hända och därför ignorerade jag min växande mage i ett par månader. För att minska min oro gjorde jag extra ultraljud för att försäkra mig om att allt var bra med fostret. Det hjälpte mig mycket. Vår barnmorska sade något som jag fastnade för: ”Ni väntar ett barn, inte ett missfall – ändra

”Tiden tillsammans är A och O för att man ska må bra”

20


P or trätt | KIDS& FAMILY  attityd!” Efter det samtalet började jag njuta av min graviditet. Detta användbara tips bär jag med mig än idag och berättar för min omgivning. En kommande förlossning kan skapa oro. Hur var det för dig? – Jag försökte förbereda mig inför förlossningen bland annat genom att vara i så god form som möjligt. För mig har träning alltid varit en viktig del av mitt liv. Som andra var jag inför och under förlossningen lite orolig för att det skulle vara eller bli något fel på barnet. Mitt värkarbete varade under tolv timmar, det kändes som en evighet, och sedan kom Elvis ut på tre minuter. Jag tror det är viktigt att man kan lita på barnmorskan och har en anhörig som stöttar en under förlossningen. Då kan man koppla av lättare. Hur kan man förbereda sig för att ta emot ett barn i sitt hem? – Under den tid som man går på mödravården så är det bra om man kan skaffa de saker som man behöver. Detta gör att ni slipper ge er ut på stan direkt efter att ni kommer hem från BB. Vi skaffade en spjälsäng, lite kläder, en bärsele, en vagn och ett skötbord. En bra produkt som vi har haft stor användning av är en pysventil som man kan använda för att få bort bebisens gaser – den räddar många nätters sömn. Vad är onödigt att köpa? – Vi köpte ett andningsalarm för att vi var oroliga för plötslig spädbarnsdöd. Senare fick vi höra att det ändå inte finns något att göra om det skulle inträffa. När man kommer hem från förlossningen brukar barnavårdscentralen komma på hembesök. Hur upplevde du det besöket? – Vi upplevde det som att det var skönt att inte behöva ta sig till barnavårdscentralen. Vi kände ett lugn och fick bra tips till skötseln av Elvis. Hur upplever du kontakten med mödravården och barnavårdscentralen? Tips? – Det som jag tycker är lite jobbigt är att försöka passa in Elvis sovtider med de bokade tiderna. Sedan har jag upplevt att barnmorskorna ibland pressar en för mycket med det här med amning. En del kanske inte ens vill amma, medan andra som jag väljer att pumpa ut mjölken och ge det till barnet i flaska. Låt inte andra bestämma över hur du vill ha det! Hur kändes det att gå från två till tre personer? – Det var en stor omställning att gå från att leva två parallella liv till att leva ihop med ett barn som man tillsammans har ansvar för. Vi var lyckliga som par innan vi fick Elvis men nu har vi skapat en ännu närmare relation till varandra och vi har lärt oss att samarbeta mer. Nu är vi jättetrötta, men får och ger mer kärlek till varandra och framför allt så skrattar man oftare när man har barn än vi gjorde utan barn. Hur kombinerar ni ert arbete och offentligheten med ert föräldraskap? – Eftersom vi arbetar hemifrån kombinerar vi vårt arbete med vårt privatliv. Vi har inga åtta-

till-fem-jobb så vi jobbar när vi vill. Just nu är Elvis hemma, men senare i år ska han börja på förskola och då blir det nog att jobba mer på dagarna. I ditt arbete som influencer så ingår det att visa upp produkter för andra föräldrar. Hur vet du att det är bra produkter som du rekommenderar? – Både jag och Alexander är noga när vi väljer ut vilka vi samarbetar med. Vi testar alltid produkterna innan vi visar upp de för våra följare. Du driver en podd med din man och publicerar Youtube-filmer om hur ert liv ser ut med ert barn Elvis. Vad är fördelarna respektive nackdelarna med det? – Fördelarna är att vi har förmånen att ge inspiration till andra föräldrar. Nackdelen med att vara en offentlig person är att det ibland tisslas och tasslas omkring en när man är på stan. Många av mina följare kommer fram och frågar om de får ta foto tillsammans med mig. Det tycker jag är roligt. Men ibland händer det att de inte vågar komma fram till mig och istället pekar på mig – det är inte roligt. Hur ser dina dagar ut? – Vi är mycket tillsammans alla tre. Varje kväll tar vi till exempel ett bad tillsammans. Just nu ägnar jag 90 procent av min vakna tid till att ta vara med Elvis. Resten av tiden arbetar jag på hemmakontoret. När Elvis blir större kommer det att finnas ännu mer att göra, som till exempel att träna tillsammans. Tiden tillsammans är A och O för att man ska må bra tycker vi. När kan du känna stress och hur undviker du den? – Jag känner aldrig stress när jag gör något roligt, men det kan vara svårt att välja vad man ska göra. Just nu får både jag och Alexander välja bort saker för att inte få ett för stressigt liv. Våga välja bort är mitt tips! Hur ser du på din mammaroll? – Jag tycker det är viktigt att man är medveten om att man har sitt barn till låns i arton år. Sedan går man vidare med en annan typ av relation med barnet. Under dessa arton år är det viktigt att man tar ansvaret för att uppfostra och skapa en god relation till ens barn. Det är lätt att känna skuld när det inte går bra för ens barn, men då ska man tänka ett varv till. Hur tycker du man ska hantera den skuld som man kan känna om det inte går bra för ens barn, vid till exempel kriminalitet eller missbruk? – Enligt psykologen David Eberhard så beror

det på till 30 procent på uppfostran och 70 procent på miljön och kulturen kring barnet. Om man hör det så inser man som förälder att man alltid kan stödja sitt barn men att man inte kan ta ansvar hela vägen. Har du några tips till hur man kan skapa en närmare kontakt med sitt barn? – Vi tycker om att göra mycket tillsammans med Elvis. Ett knep är att ta med barnen på olika aktiviteter. Hela familjen går på babysim och det tycker båda är roligt! Tips är att ofta ha ögonkontakt, känna av, le och vara uppmärksam på vad ditt barn tycker om och inte tycker om. Lek mycket! Ha inte dåligt samvete när du lämnar barnet för din egentid. Egentid är något som många föräldrar tycker det är svårt att hitta. Hur gör ni för att få egentid? – Vi turas om att ha egentid. Både jag och Alexander tycker om att ta hand om vår hälsa och kropp, så vi tränar mycket och går på massage. När vi kommer hem igen så har man fått ny energi och uppskattar mer den familj man har. Du tycker att träning är viktigt. Har du några tips hur man håller sig i form? – För mig är träning en viktig del av livet. För nyblivna föräldrar finns det stora möjligheter att få motion då barnet sover mycket. Då kan man passa på att till exempel att gå ut med vagnen på en promenad. Jag har tidigare arbetat som personlig tränare och kostrådgivare och har sett många som vill börja träna men som inte hittar motivationen. Det är vanligt att man går från noll träning till massor av träning för att sedan lägga av igen. Det gäller att hitta en träningsform som just du tycker är roligt, lägga träningen på en lagom nivå och därifrån hitta motivationen. Utan motivation lyckas man inte 21


KIDS& FAMILY  |  P or tr ä tt att hålla igång träningen regelbundet. Sedan är vad man äter viktigt för ens hälsa. Jag har aldrig räknat kalorier men är noga vad jag äter. Idag är jag vegan så jag äter inget som kommer från djurriket. Vilka träningstips kan du ge till den som just fått barn? – Om du har haft en vanlig vaginal förlossning är det bra att redan första dagen efter förlossningen att börja med bålträning, det gjorde jag. Sedan kan man fortsätta med mamma-

22

mage-träning där man bland annat kan används sig av en speciell andningsteknik som gör att man får bättre hållning. Vad ska man tänka på under promenaden? – I somras när Elvis föddes var det värmebölja. Då undvek jag att gå ut med honom i vagnen. Man ska tänka på att små barn har svårare att reglera sin kroppsvärme. Om man ändå går ut så täck inte över vagnen med filtar – det blir som en ugn i vagnen.

Hur ser era framtidsplaner ut som familj? – Vi bor tillräckligt stort idag för oss tre, men vi funderar att flytta till förorten så vår son Elvis kan vara i naturen mer. Jag är uppvuxen i Åmål och kunde springa fritt i naturen. Här kan Elvis inte springa ut i naturen som vi gjorde när vi var små. En plan är att flytta till södra Stockholm till en villa med trädgård. Där har vi många vänner som bor. ◆


XXX | KIDS& FAMILY 

MEDICINTEKNISK UPPFINNING MOT TORR HUD OCH EKSEM SEX SKÄL TILL ATT DAILY REPAIR MOUSSE REKOMMENDERAS AV HUDLÄKARE:

1

2

UNIK HUDVÅRDSTEKNOLOGI

LÅNGTIDSVERKANDE ÅTERFUKTNING

EVY är en svensk hudvårdsteknologi där

Daily Repair Mousse motverkar irritation,

moussen fördelas i översta hudlagret

eksem och kontaktallergi samt känslig, torr

istället för att lägga sig på ytan som

hy. Formulan förstärket hudens naturliga

många barriärkrämer. Ger långvarig effekt

barriär och hjälper huden att bibehålla

som ej försvinner vid nötning och tvätt.

sin fukt över tid. Innehåller 10% urea.

3

4

ÄVEN FÖR DEN KÄNSLIGASTE HUDEN

MATT OCH KLADDFRI

Produkten kan användas på kropp och

Den återfuktande och lätta moussen ab-

i ansikte och passar lika bra för normal

sorberas snabbt, täpper inte till porerna

eller känslig hy, som för dig med svåra

och lämnar ingen fet hinna. Daily Repair

hudproblem. Formulan är anpassad även

Mousse är allergitestad och fri från kon-

för små barn och känsliga hudområden.

serveringsmedel, parfym och mineralolja.

5

6

SKYDD MOT KEMIKALIER

DRYG OCH HYGENISK

EVY används av många yrkesgrupper som

Formulan är väldigt dryg eftersom den

utsätter sig för starka rengöringsmedel

fungerar som ett koncentrat och expan-

och kemikalier. Uppskattas både av dem

derar i kontakt med luft. EVY håller sig

med hudproblem/kontaktallergier och

hygienisk och effektiv tills den är slut,

dem som vill få ut mer av sin hudvård.

eftersom aerosolflaskan aldrig öppnas.

Läs mer och hitta återförsäljare på www.evytechnology.com Följ oss gärna på instagram och facebook.

23


KIDS& FAMILY  |  M a d e l e i n e K i l s b e c k h a r s v a r e n

Så arbetar en barnmorska! Du har arbetat som barnmorska i över 40 år. Varför blev du barnmorska? – Det var slumpen. Jag tänkte bli sjukgymnast och behövde tre månaders praktik. Sjuksköterskan på avdelningen där jag arbetade som vårdbiträde skickade efter ansökningspapper till sjuksköterskeutbildningen. Hon tyckte att jag skulle bli sjuksköterska. Men någon sjuksköterska tänkte jag inte arbeta som! Jag ville arbeta med det friska och fastnade direkt för att arbeta som barnmorska under min sjuksköterskeutbildning. Sedan var det faktiskt lite ”status” att komma in på utbildningen nästan

24

direkt efter grundutbildningen. Jag har inte ångrat det en enda dag. Vad krävs det för utbildning, personliga egenskaper och så vidare för att bli barnmorska? – Sjuksköterskeutbildning och därefter en vidareutbildning inom obstetrik och gynekologi. I framtiden kan det återigen bli direktutbildning till barnmorska som det var före 50-talet i Sverige. Det är inga personliga egenskaper som krävs för att antas till utbildningen, men det är ett vårdande och självständigt yrke med stort eget yrkesansvarsområde. En barn-

morska bör alltså vara omvårdande, våga stå för sina beslut och kunna arbeta självständigt. Sedan tror jag att de flesta växer in i yrket med erfarenheter på vägen, men som i alla yrken finns det de som upptäcker att ”detta var inget för mig” och väljer att byta inriktning. Utmaningar i yrket? – Den största utmaningen att arbeta med blivande föräldrar är att få dem att känna en trygghet i sin graviditet. Fler och fler litar mer på medicinska undersökningar än att känna in sin kropp. Idag vill paren ha en näst intill


Miss Lovley

Amnings-bh · Style 5086 · Cup B – G · www.anita.com/maternity


KIDS& FAMILY  |  M a d e l e i n e K i l s b e c k h a r s v a r e n

Hur arbetar du för att bemöta blivande

föräldrar?

hundraprocentig säkerhet i att få ett friskt barn och en bra förlossningsupplevelse. Jag talar ibland om att det inte går att vara helt säker så länge barnet finns, saker kan hända under småbarnsår, tonårstid och så vidare. Det går inte att skydda sig mot allt. – Idag ser jag mer och mer hur läkarna tar tillbaka eller tar över delar som barnmorskor tidigare skötte. Barnmorskorna måste kämpa för att behålla sin suveräna kompetens. Svenska barnmorskor har en unik ställning om vi ser globalt. Vad gör en barnmorska? – En barnmorska har ett brett yrkesområde. Vi kan arbeta inom gynekologi, mödrahälsovård, preventivmedelsrådgivning, gynekologiska cellprovstagningar, förlossning, BB-vård, ungdomsmottagning och abortmottagning med medicinska aborter. – Inom mödrahälsovården följer vi kvinnor från 23 års ålder – om man är yngre så är det ungdomsmottagning som gäller – till 64 års ålder. Kvinnor kommer för att ta gynekologiskt cellprov cirka var tredje år. Barnmorskorna tar hand om preventivmedelsrådgivning, föreskriver preventivmedel, sätter in spiral eller P-stav samt provar ut pessar. – Den största verksamheten inom mödrahälsovården är graviditetsrelaterad. Gravida kvinnor gör cirka åtta till tio besök hos barnmorska, och vid behov träffar kvinnan läkare på mottagningen. Barnmorskorna följer ett hälsoprogram som ser nästan likadant ut över hela Sverige. Barnmorskorna försöker ”sålla ut” de som behöver extra mycket på grund av medicinska eller psykosociala orsaker. Barnmor26

skorna har även hand om de förlossningsförberedande kurser som alla erbjuds under graviditeten. Som patient kan man ha många förväntningar. Vad kan man förvänta sig av en barnmorska? Vad gör ni inte? – Som patient ska man kunna lita på sin barnmorska och på mottagningen där hon är inskriven. Barnmorskan ska vara ärlig i det hon förmedlar till kvinnan. Hur arbetar du för att bemöta blivande föräldrar? – Det är ett spännande arbete att få möta ett nytt par vid deras första besök och försöka ta reda på deras förväntningar och tankar. Ibland kan det kännas nästan euforiskt att få vara den som får följa dem på resan mot föräldraskapet. Ibland får vi också träffa dem igen under nästa graviditet. – Psykisk ohälsa och förlossningsrädsla är två utmaningar att arbeta med. Tätare besök och löften om att de ska tas på allvar genom vårdkedjan sänker för det mesta den gnagande oron. Vilken är den vanligaste frågan som du har fått från en gravid eller hennes partner? – Jag tror det är frågan om barnets hjärtljud är normala när de avlyssnas. Likaså om barnet och livmodern växer som de ska. Hjärtljuden är bara en parameter, hur barnmorskans händer uppfattar barnet, barnets reaktioner vid beröringen är minst lika viktigt. Vilken är den roligaste frågan du fått? – Det kan jag faktiskt inte svara på. Jag har fått

så många fantastiska, roliga och galna frågor under alla år, främst i telefon, både på förlossningen och mödravården. Det skulle kunna skrivas en bok om alla dessa frågor. Hur har du följt upp paren? Träffar du barnen? – Oftast kommer kvinnan tillbaka då barnet är cirka åtta veckor gammalt. Då gör vi tillsammans en sammanfattning av graviditeten, födandet och tiden efter. Kanske måste något bearbetas inför kommande graviditet och förlossning? Det är tyvärr så att de flesta med förlossningsrädsla får det efter sin första förlossning. Där har sjukvården massor att förbättra. Medicinska komplikationer följs upp liksom knipförmåga om det behövs. Kvinnan bestämmer själv om hon vill ta med sig barnet på eftervårdsbesöket. Det ser mycket olika ut. Hur skiljer sig svensk mödravård gentemot den i utlandet? – Det ser mycket olika ut. Allt från mycket medicinsk inriktning till hälsoinriktning. I många länder är det enbart läkare som sköter graviditetskontroller. Det gäller framför allt där det är gott om läkare. – I Holland föder cirka 50 procent av kvinnorna i hemmet, och både graviditet och förlossning hanteras av barnmorskor. I många afrikanska länder är det så kallade hjälpgummor som bistår. Svenska barnmorskeförbundet arbetar mycket internationellt för att stötta barnmorskeutbildningar i flera länder. ◆


Amn in g | KIDS& FAMILY 

BRÖSTMJÖLKSSTIMULERING

tips!

lär  dig  mer  om  amning

På Amningswebben hittar du råd och stöd om amning. Det är en webbplats helt utan annonser, sponsorer eller kommersiella intressen, som barnmorskan Elisabeth Hjärtmyr driver tillsammans med den medicinska kommunikatören Louise Candert. www.amningswebben.se – Så ammar du säkert.

– så ökar du produktionen av bröstmjölk

”Jag möter många mammor som vill amma mer”, säger amningsexperten Elisabeth Hjärtmyr. Det finns olika anledningar till att mamman har en sviktande mängd mjölk i brösten, men gemensamt är att det ger en frustrerad baby som inte blir mätt. Men det finns mycket mamman kan göra för att stimulera brösten till att producera mer mjölk. Här ger Elisabeth lite tips och råd.

Vad innebär bröstmjölksstimulering/ urmjölkning? Det innebär att mamman själv stimulerar brösten till Elisabeth Hjärtmyr att producera mer mjölk. Man kan säga att hon hjälper barnet att lägga in en beställning om mer mjölk. Att vi kallar det både bröstmjölkstimulering och urmjölkning beror på att det är vanligt att det inte kommer någon mjölk alls eller endast några droppar vid de första tillfällena. Det är helt normalt och fortsatt stimulering/urmjölkning kommer inom några dagar att successivt göra att mjölkproduktionen startar upp och mjölkmängden ökar. Att handmjölka är också ett begrepp vi använder för samma sak. När kan man använda bröstpump? Många väljer senare att använda bröstpump, den

upplevs ofta som en bra hjälp om man behöver mjölka ur eller vill öka bröstmjölksmängden under en längre period. Varför är det bra med tidig bröstmjölksstimulering/urmjölkning? Timmarna efter förlossningen är nivåerna av amningshormonerna oxytocin och prolaktin extra höga. Genom att påbörja bröstmjölksstimulering/ urmjölkning så tidigt som möjligt efter förlossningen, om barnet inte suger, helst inom de första en till två timmarna, kan man utnyttja det stora hormonpåslaget vilket ger en snabbare och större mjölkproduktion. Hur ska jag göra om barnet inte suger? Om barnet inte suger och är frustrerat för att det inte får tillräckligt med mjölk fortsätter du att handmjölka cirka åtta gånger per dygn. Antalet gånger per dygn är viktigare än antal minuter per tillfälle, så hellre korta stunder då och då.

Om du ger barnet tillägg efter amning kan du handmjölka efter amning för att stimulera till mer mjölk senare. I början kommer det oftast några få droppar råmjölk. Vad kan jag mer göra för att öka mängden bröstmjölk? Att vara nära sitt barn kan öka frisättningen av oxytocin, det hormon som påverkar utdrivningsreflexen och ser till att mjölken kommer ut ur brösten. Försök vara mycket nära ditt barn, gärna hud mot hud. Utdrivningen stimuleras även av barnets doft och ljud eller skrik. Du kan till exempel lukta på något som barnet haft hos sig eller spela in ljudet från barnets skrik och lyssna på. Det är också viktigt att vila, dricka, äta och ha en god smärtlindring om du har ont. ◆

Ultraljud för gravida Aleris Ultraljudsmottagning i Solna Centrum välkomnar alla gravida från vecka 8 att göra sin ultraljudsundersökning hos oss. Med remiss från din läkare eller barnmorska betalar du inget. Du är också välkommen till oss utan remiss men då bekostar du undersökningen själv.

Läs mer på aleris.se

Hög tillgänglighet – tid för undersökning samma dag Vi har avtal med Stockholms läns landsting för vårdval inom obstetriska ultraljud. Välkommen att kontakta oss för tidbokning!

Aleris Ultraljudsmottagning för gravida Solna centrum Solna Torg 3, 171 45 Solna Tel: 08-128 988 90 Aleris är ett vårdföretag som erbjuder tjänster inom sjukvård och diagnostik i Sverige, Norge och Danmark.

27


KIDS& FAMILY  |  X X X Smakis stödjer sedan 2008 Friends arbete med mobbning.

Smakis tillverkas i Sverige.

Smakis har tre kompisar; Friends, KRAV och Naturskyddsföreningen – tillsammans gör vi skillnad! Smakis ekologiska chokladmjölk passar perfekt till frukost, kvällsfika och mellanmål eller varför inte till utflykten. Lika god varm som kall.

Smakis ekologiska drycker med mycket frukt och mindre tillsatt socker.

Smoothie by Smakis

UTAN TILLSATT SOCKER

Alla behöver bra påfyllning av energi – mycket frukt och fibrer, inte bara massor av socker. Smakis drickfärdiga smoothie är ett ekologiskt mellanmål, utan tillsatt socker, som är lätt att ta med på utflykten, till skolan eller till träningen. Innehåller fullkornshavre som mättar längre. 28

UTAN TILLSATT SOCKER

Smakis Fruktis – en serie fruktdrycker med extra mycket frukt. Utan tillsatt socker.


XXX | KIDS& FAMILY 

Hudvårdsoljor till var och en i familjen Passar även dig med irriterad och stressad hud Me Animas produkter är veganska/ekologiska med hög kvalitet. Absorberas snabbt in i huden och kladdar inte. Oljorna tillverkas i Sverige med väl utvalda ingredienser och formula för din huds bästa. Följ oss på Instagram: meanima.se och Facebook: Me Anima

Hudvårdsolja speciellt framtagen för gravida magar En näringsrik och mjukgörande olja som förebygger hudbristningar. Smörj din mage dagligen under och efter graviditeten. Me Animas gravidolja är speciellt framtagen för de påfrestningar en graviditet innebär. Oljan innehåller ringblomma som lugnar och vårdar din hud.

Babyolja för små barns känsliga hud Ett barns hud är tunnare och torkar ut lättare. Me Animas barnolja återfuktar efter bad, lindrar mot skorv och torra fläckar. Barnoljan blev vinnare för bästa familjeprodukt år 2016 i Organic Beauty Awards.

Ansiktsolja för normal till blandhud som ger en fin lyster Även pappa har fått en olja Alpha for Men 3 in1 är en lyxig, mjukgörande och vårdande olja. Me Animas formula är extra skyddande med tanke på rakning och skäggvård. Oljan ser dessutom till att skägget håller sig mjukt och ger en fin lyster. Me Animas olja är allt vad en man behöver: Moisturizer och After shave med skäggvård.

En skyddande ansiktsolja som balanserar och åter fuktar. Oljan har talgreglerande egenskaper för att skapa rätt balans till din hud. Sammansättningen är väl genomtänkt och lugnar en hud i aktivt tillstånd. Den är bra för känslig hud med rodnader, akne och röda kärl.

Me Anima Här köper du produkterna: webbshop: meanima.se eller hos apotekhjartat.se*. För fler återförsäljare se www.meanima.se *Barnoljan säljs ej hos Apotek Hjärtat. 20 % rabatt och fri frakt med rabattkod: familj

Me Animas Moisturizing face oil är med andra ord en riktig fuktbomb fullmatad med näring.

Me Animas hudvårdsoljor innehåller endast rena naturprodukter, är fri från parabener (konserveringsmedel) och färgämnen.

29


KIDS& FAMILY  |  A l l t d u v i l l v e t a o m f ö r l o s s n i n g a r

Karin Ehns och Carina Rylanders

B a b y z Po d c a s t Du är gravid och nu väntar en tids väntan på ert efterlängtande barn. Känslorna, tankarna och måendet under en graviditet är mycket individuellt. En del kan må dåligt, både psykiskt och fysiskt, medan andra mår jättebra.

30


A l l t d u v i l l v e t a o m f ö r l o s s n i n g a r  | KIDS& FAMILY  Hur ska man förbereda sin kropp och själ inför sitt föräldraskap och vilket stöd kan man förvänta sig hos till exempel mödravården? Vi frågade två experter – en förlossningsläkare och en förlossningsbarnmorska – om hur man kan skapa sig de bästa förutsättningar för en positiv förlossningsupplevelse. Carina Rylander har arbetat i många år som förlossningsbarnmorska och arbetar också som profylaxcoach och föreläsare. Hon arbetar gärna med tydliga strategier, har kvinnan i fokus och tycker om att skapa kraftfulla team mellan det professionella, patienten och den anhöriga. Karin Ehn är förlossningsläkare på Nya Karolinska i Solna och på Danderyds sjukhus. Hon ger också föreläsningar inför blivande föräldrar om hur man blir tryggare inför och under förlossningen. Båda två berättar om att lockelsen i sina yrken är att stötta kvinnor att ta fram sin egna kraft. Sedan hösten 2017 driver Carina och Karin en podcast – BabyzPodcast. Via kanalen bjuder de blivande föräldrar på kunskap och inspiration kring graviditet, förlossning och föräldraskap på ett kärleksfullt och humoristiskt sätt. I podcasten diskuteras många ämnen som till exempel graviditet, förlossning, amning och depressioner. – Under en graviditet är det viktigt att man förbereder sig mentalt på vad som sker nu och vad som kommer att hända framöver, säger Carina. Mödravården ska vara ett tryggt stöd Det är viktigt att man känner sig trygg med sin kontakt med mödravården under sin graviditet. En barnmorska ska få dig att känna ett lugn, ge dig bra medicinsk information och vara ett bra stöd tillsammans med din partner. Det är vanligt att både humöret och tankarna går upp och ner under en graviditet. Då

gäller det att tänka att ”tankar är bara tankar”. Om man tycker det är jobbigt så ska man inte vara rädd att vara prata om det med sin barnmorska. Ett bra tips är att ta reda på så mycket information om att vara gravid som möjligt, kunskap kan minska din oro. Om inte det hjälper så kan barnmorskan erbjuda dig möjlighet att prata med någon enskilt om dina känslor eller en plats i en stödgrupp. För de som har svår rädsla kan man söka sig till en Auroramottagning, där är man van att träffa och stödja oroliga gravida. Var snäll mot dig själv Carina berättar om att det är viktigt att man lyssnar på sin kropp under sin graviditet. Var flexibel i din vardag. Om du känner dig trött så skjut på till exempel städningen av ditt hem. Försök att tänka på dig att äta så nyttigt som möjligt. Försök göra saker som ger dig energi, till exempel att lyssna på musik som får dig att må bra. Ät nyttigt Det är extra viktigt att du äter nyttigt under din graviditet. Det du äter får fostret i sig också. Avstå från alkohol och nikotin. Ta gärna ett tillskott av folsyra, ett slags B-vitamin. Folsyra är bra för blodet, matspjälkningen och huden. Rör på dig – och slappna av Fortsätt att motionera men lyssna på vad kroppen orkar. Meditation och yoga är bra för både kropp och själ. Likaså massage eller akupressur. Låt din partner röra dig mer än vanligt och träna på att andas djupt tillsammans. Genom beröring, sex och varma temperaturer startas en frisättning av ämnet oxytocin i din kropp. Oxytocin är ett hormonämne som utsöndras från hypofysen, som sitter i huvudet, och som får oss att sänka stressnivån, lindrar smärta och känna lugn, trygghet och ro.

Så förbereder du dig inför din förlossning Om du vill föda på ett sjukhus så se till att lista dig på det sjukhus du vill bli förlöst på. Fråga din barnmorska så talar hon om hur man går till väga för att välja. Många är rädda för själva förlossningen och vill ha ett kejsarsnitt, oftast på grund av att man är rädd för smärta eller att man tror att kroppen ska ta skada. Om man känner så kan man läsa på mer om hur en förlossning går till och hur ett kejsarsnitt går till. Att föda är ett normalt tillstånd, det är inte ett kejsarsnitt. Ett kejsarsnitt är en stor bukoperation som medför många risker både för barnet och för mamman. Men det finns graviditeter där kejsarsnitt rekommenderas, då av humanitära eller medicinska skäl. När det är 6-8 veckor kvar innan beräknad födsel så är det bra om du förbereder dig mentalt inför förlossningen. Då är det viktigt att läsa på om hur en förlossning går till. Ta kontroll över din kropp och känslor Det är normalt att känna spänning inför och under sin förlossning, men om man känner sig orolig så ska man söka hjälp. Tänk på att svensk sjukvård har hög medicinsk kunskap och att det finns en urkraft i kvinnor av naturen som du också kan använda dig av. Ibland uppstår en känsla av utsatthet under en förlossning. Då är det lätt att gamla negativa upplevelser dyker upp i tankarna. Tänk då på att tankar bara är tankar och att du har stödet både från din barnmorska och dina anhöriga. Som allt annat i livet så gäller det inte att se saker och ting som mer komplicerade än de är. Det gäller att ta över kontrollen över sin kropp och sina tankar i stunden! ◆

31


KIDS& FAMILY  |  N o r r l a n d s p ä r o n

DET HÄR ÄR VERKLIGHETEN! Det hela började för fyra år sedan. Jag och min man Hampus hade lyckats bli gravida och med pirriga steg gick vi till vårt första möte på MVC. Vi fick frågan om vi ville göra ett KUB-test, och utan vidare eftertanke, med fokus på det tidiga ultraljudet, tackade vi ja. AV JENNIE-LIE

Några veckor senare låg jag där på britsen när barnmorskan kläckte ur sig: ”Här ser jag ett friskt hjärta slå, eller jag menar hjärtan – det är två.” Det var första gången vi fick se våra tvillingar, Leia och Mattis. Tiden gick, de föddes tio veckor för tidigt, mycket tid spenderades på sjukhuset eller in och ut på kontroller. Men de växte som de skulle och vips skulle de fylla två år. När jag blev illamående av att bara tänka på tårtan förstod jag att det var något som inte var normalt. Ett graviditetstest visade ännu ett plus, och även om det inte var planerat så kände vi att det var meningen att vi skulle bli fler i familjen. Månaderna gick och vi fick reda på att denna gång var det bara en bebis som bodde i magen, vår Unni. Vi började boa hemma, planera för framtiden som trebarnsföräldrar, men så kom den dag som skulle ändra oss som familj. Hampus hamnade i en ångestdepression, GAD (General Anxiety Disorder), och vardagen slängdes upp och ner. Hemma hade vi två aktiva tvillingar, jobb och ett hus att ta hand om. I ungefär två månader kunde Hampus knappt ta hand om sig själv och allt ansvar landade i mitt höggravida knä. 32

Så här i efterhand vet jag inte hur jag orkade, men jag vet vad som räddade mig. Det var när Hampus berättade för barnmorskan att han var orolig för mig. Hon tog hans oro på allvar och satte oss i kontakt med en familjepsykolog. Utan det hade även jag till slut kraschat. I några veckor försökte vi hålla masken uppe, i alla fall för dem som inte kände oss, men till slut kunde vi inte låtsas längre. Vi valde att i sociala kanaler, framför allt mina, prata om det vi gick igenom. Genomslaget var enormt – vadå, var vi inte ensamma? Fanns det fler föräldrar som inte mådde bra? Som inte levde i de rosa molnen? Här började en tanke slå rot. Jag ville prata om sådant som man inte pratar om, jag ville visa upp verkligheten som förälder, inte bara min verklighet utan många föräldrars verkligheter. Ett halvår senare var det dags. Det första avsnittet av min podd ”Norrlandspäron” släpptes. Varje vecka är det en gäst på plats som delar med sig av sin historia, sin verklighet. Allt från förlossningsdepression till cancer, sorgen över att förlora ett barn, glädjen över att äntligen bli gravid efter flera IVF-försök. Det jag har lärt mig dessa månader är att alla har

vi unika historier vi bär på! Vi är fler som misströstar, som råkar höja rösten till våra barn, som gråter när mensen kommer och som varje dag upplever de högsta topparna och de djupaste dalarna som föräldraskapet innebär. I podden får du varje vecka en glimt av en förälders verklighet, och i varje nytt avsnitt av Kids & Family kommer jag att dela en del av min verklighet och de verkligheter jag får äran att lära känna genom er alla, fantastiska föräldrar! ◆

Instagram: @jennielie Podden: Norrlandspäron Bloggen: Jennie-Lie.com


SIMKUNSKAP FÖR ALLA! BOKA VÅRENS BABYSIM & SIMSKOLA IDAG! VÅR MÅLSÄTTNING ÄR ATT ALLA, LITEN SOM STOR, SKA HA MÖJLIGHET ATT I EN TRYGG MILJÖ LÄRA SIG SIMMA!

BABYSIM 3 MÅN - 1 ÅR

SMÅBARNSSIMSKOLA 1 ÅR - 5 ÅR

SIMSKOLA FRÅN 4 ÅR

VI FINNS I EN BASSÄNG NÄRA DIG!

WWW.TRAMPOOLIN.COM

08-506 212 42


mambaby.com

Pumpning ska vara enkelt!

et h y N Två i en – växla mellan elektrisk och manuell bröstpump för maximal flexibilitet Amning har många positiva hälsoeffekter för både mamma och barn, men ibland kan det finnas anledning att behöva pumpa ut mjölk. 2in1 Electric & Manual Breast Pump är en kombinerad elektrisk och manuell bröstpump – den enkla och flexibla lösningen var du än befinner dig.

Perfekt hemma

Smidig att ta med

• Lättläst touch-display – enkelt att anpassa pumpningen efter ditt behov • Uppladdningsbart batteri – håller upp till 5 timmar • Smidig hantering – pumpa direkt ner i MAM:s flaskor eller i förvaringsburken Milk Storage Solution • Få delar – enkel att rengöra • Alla delar kan steriliseras Den elektriska pumpen kan ändras till manuell i två enkla steg!

Läs mer på mambaby.com/se/babytalk

Nu ännu bättre!

Upptäck hela amningssortimentet från MAM:

Milk Storage Solution

Nipple Shields

Breast Pads

Easy Start™ Anti-Colic

Manual Breast Pump

Nyhet

2in1 Breast Pump

Du hittar amningssortimentet på de flesta apotek, i babyfackhandeln och online-butiker.

mambaby.com/se/babytalk

@MAMSverige

@mambaby_nordic

youtube.com/mambaby

BPA BPS free


len

Social a medier | KIDS& FAMILY 

FAMILY

Glöm inte att följa oss på sociala medier och besök gärna vår hemsida! facebook.com/kidsofamily instagram instagram.com/Kidsofamily hemsida kidsfamily.se facebook

MAGNETDEKAL ATT FÄSTA PÅ BILEN

kidz-on-board.com

✓ Syns bra för andra bilförare ✓ Internationell och tydlig symbol ✓ Ingen text som behöver tolkas ✓ Enkelt att flytta till den bil där barnet färdas

Kidz-on-board.com

Var med i Sveriges största skräpplockarfest! Anmäl dig på hållsverigerent.se

35


KIDS& FAMILY  |  B e h a n d l i n g m e d s t a m c e l l e r I samarbete med Cellaviva

En födsel Ett cancerbesked Ögonblick mitt i livet som förändrar allt!

L

ouise Zetterström levde tills för något år sedan livet många av oss andra drömmer om. Hon hade lämnat Stockholm för Manhattan, New York, USA. Hon hade ett eftertraktat jobb bland Hollywoods glamorösa elit, sina drömmars man vid sin sida och en lillasyster till den 4åriga dottern i magen. Framtiden skimrade i guldglitter. – Det är skrämmande hur fort hela ens verklighet kan kastas omkull. Några få ord från en läkare och guldskimret blev ångestladdat och svart.

En nära vän till oss i Chicago är läkare och berättade för oss om en behandling med stamceller och om hur det skulle kunna rädda Christians liv.

Varje år får över 60 000 personer i Sverige ett cancerbesked och om drygt 20 år beräknas den siffran ha ökat till 100 000 nya fall per år, enligt Cancerfonden.

– Jag trodde inte det var sant, att dels få veta att det fanns en chans att bota cancern och att jag dessutom var gravid med alla möjligheter för att faktiskt spara stamcellerna till behandlingen.

– Min sambo, Christian, började visa symptom för testikelcancer. Jag är inte den som drunknar i ledsna tankar utan reagerade instinktivt och började istället läsa allt jag kunde hitta om sjukdomen, behandlingar och förhoppningar om botemedel. Vi är väldigt lyckosamma att genom våra jobb ha byggt upp ett stort kontaktnät med många mycket framgångsrika personer. Christian är medlem i Dungeon Family/GTG och i hans krets av närmaste vänner ingår bland annat medlemmarna i OutKast.

Chris Louise &

36

Stamceller är kroppens byggstenar och de har unika egenskaper som kan reparera och ersätta sjuk eller skadad vävnad. De finns på platser som benmärg och fettvävnad, men de yngre, mer flexibla och kraftfulla stamcellerna i kroppen kommer från ett nyfött barns navelsträngsblod och navelsträngsvävnad.

Louise berättar att de redan hade bestämt sig för att spara stamcellerna, det var lika självklart för dem som att ta en gravidförsäkring. Nu återstod bara de praktiska detaljerna. För de blivande föräldrarna var sparandet av navelsträngsstamcellerna avgörande för vart de skulle föda sin dotter. – Jag ville väldigt gärna föda i Sverige, men jag pratade med flera sjukhus som gav mig väldigt underlig information. Vi

Lucy!

André 3000


B e h a n d l i n g m e d s t a m c e l l e r  | KIDS& FAMILY 

”Det är skrämmande hur fort hela ens verklighet kan kastas omkull”

började kolla på födsel i USA men fick tillslut kontakt med Cellaviva, en svensk biobank och forskningsföretag som dels hjälper föräldrar att spara stamceller men även forskar för att ta fram behandlingar för bland annat diabetes typ 1. Jag blev extremt glad och lättad, för det innebar att jag både skulle kunna föda i Sverige och samtidigt se till att skapa de bästa förutsättningarna för en framtida behandling för Christian. Idag är lilla Lucy 3 månader, insamlingen lyckades och de isolerade stamcellerna finns nu nedfrusna och är redo att tas fram för behandling. Både Louise och Christian har engagerat sig i företaget och arbetar för att hjälpa blivande föräldrar att få information och kunskap om hur långt forskningen redan har kommit och vilka framsteg som görs varje dag. Förutom de 80 sjukdomar som behandlas med stamceller idag finns det ett stort och växande utbud av nya behandlingar som med hjälp av navelsträngsstamceller förhoppningsvis ska kunna behandla svåra sjukdomar i framtiden, för att nämna några få: diabetes, CP, MS, autism, cancer, Alzheimers, Parkinsons. – Det här har varit en ögonöppnare för oss, vi har lärt oss så mycket och ser otroligt ljust på framtiden, både för vår familj men även möjligheterna att bota många idag obotliga sjukdomar. ◆

Christian & Lucy

anders Bernie S

Fakta om... Stamcellssparande i Sverige: Vetenskapsrådet och svenska staten satsar hårt på forskning och utveckling inom regenerativ medicin och stamceller. Cellaviva startades i projektform av forskare på Karolinska Institutet. Den vanligaste användningen av stamceller sparade för privat bruk, är syskondonation för behandling av leukemi. Cellaviva är Skandinaviens största biobank för privat sparande av stamceller, och driver en klinisk prövning för behandling av patienter med typ 1-diabetes.

Chris o D avid Beck ham

37


KIDS& FAMILY  |  M j ö l k a l l e r g i

Mjölkallergi

– ett stort problem

38


Mjöl k al l ergi | KIDS& FAMILY 

Namn: Peo Rödöö Yrke:  B arnläkare vid Martina barnsjukhus i Stockholm.

Misstänker du att ditt barn har mjölkallergi? Så vet du om ditt barn är drabbat

Hej Peo, du är specialiserad inom barnallergi? – Jag har varit barndoktor i över 30 år och arbetat mest med barnallergi, astma, hösnuva och födoämnesallergi. Med åren har jag mer och mer intresserat mig för mjölkallergi. Vad är en mjölkallergi? – Mjölkallergi kan vara två olika saker: Mjölkproteinintolerans eller laktosintolerans, alltså intolerans mot mjölksocker. Vad är skillnaden mellan laktosintolerans och mjölkallergi? – Det är sällan som man träffar på barn som har laktosintolerans, vilket innebär att det är svårt för tarmen att ta upp mjölksocker. Detta är ofarligt men leder ofta till magsmärtor och gaser. Mjölkallergi är då man får en kemisk reaktion av komjölksproteinet. – Mjölkproteinintolerans eller KMPI, komjölksproteinintolerans, som det heter, är en oftast övergående problematik hos barn. Laktosintolerans är oftast ett vuxenproblem som inte går över utan är livslångt och börjar i senpuberteten i 20-årsåldern eller senare. – Begreppet mjölkallergi är lite olyckligt och missvisande eftersom barn är proteinkänsliga och vuxna laktoskänsliga, vilket leder till det stora problemet att man tror att barn är laktoskänsliga. Det finns barn som är laktoskänsliga men de är lätträknade.

Utbudet av laktosreducerade produkter har ökat lavinartat i Sverige de senaste tio åren. Har fler blivit laktosintoleranta? – Nja, medveten om problemet har ökat och vi lever i ett mjölkkulturellt samhälle. Utbudet har ju ökat lavinartat, glädjande nog har även utbudet på helt mjölkfria produkter också ökat. Jag brukar säga att vuxna ska gå till de laktosfria diskarna, barn har inte där att göra då de oftast är proteinintoleranta. En lagrad ost innehåller bara protein, inte laktos, så tål man inte ost så är man proteinintolerant. – Det är ovanligt att barn är laktosintoleranta. För vuxna är emellertid siffran mellan 4-10 procent enligt Livsmedelsverket. Jag tror att det är ”inne” att vara laktosintolerant, folk tror att det är nyttigare än vanliga mjölkprodukter – men så är det inte. Jag har hört att vi i Norden äter och dricker mest mjölkprodukter i världen. Är detta sant och varför gör vi i så fall det? – Ja, vi har en hög mjölkkonsumtion i Sverige, det känns som att vi har en ”mjölk-tsunami”. Men problemet är också stort i övriga Europa. En kollega till mig, professor Canani från Neapel i Italien refererade vid ett möte om att mjölkproblemet är stort i Italien. Där äter man också mycket mjölkprotein i form av ost. Även i dessa länder har utbudet ökat i butikerna. I Afrika och i Asien har man inte samma problem. I Asien har man dock så kallad laktasbrist, det vill säga att kroppen inte klarar av att bryta ned laktos. – Vi ger våra barn mycket mjölkprodukter vilket i sin tur skapar kroppsliga problem. Vi har helt 39


KIDS& FAMILY  |  M j ö l k a l l e r g i

enkelt ett stort intag av mjölkprodukter. En plats där man ser att detta pågår är i livsmedelsaffärerna, på rad efter rad presenteras olika slags mjölkprodukter. På senare år har också hyllorna för laktosreducerade varor utökats.

toria. Det är viktigt att vårdpersonalen ställer följdfrågor till både barn och föräldrar. Jag lägger till exempel tid på att fråga föräldrarna om det finns släktingar som har mjölkallergi för att få några ledtrådar.

– Ett råd till alla föräldrar att introducera mjölkprodukter först när barnet fyllt ett år. En mjölkallergi är oftast övergående och om man då väntar med intaget så minskar man risken att barnet utvecklar allergin.

– En del läkare tar också blodprover och pricktester på barn men dessa är inte alltid lätta att tolka. Oftast prövar jag att eliminera produkter som innehåller mjölk hos små barn, runt ett år, i fyra veckor, hos större barn i sex till åtta veckor och försöker att dra slutsatser. Senare, ibland efter två-tre månader, ibland sex till åtta månader till ett år, provocerar jag med mjölkprodukter för att se om symtomen återkommer. Där behövs en handledningskontakt, sköterska eller doktor för att de ska bli bra över tid.

Vad har ett barn som har komjölksallergi för symptom? – Symptomen som barnet kan ha kan vara flera och varierande. Det är det som gör det så svårt och bidrar till att många barn får diagnosen sent, ibland efter flera år efter första symtom. Detta gäller ofta barn som lider av förstoppning vilket är det vanligaste problemet. Andra symtom är: • kolik • diarré • magsmärtor • blodig avföring (oftast små barn) • kräkningar • hudutslag / eksem • matvägran • sömnproblem • anafylaxi (ovanligt) – Man skiljer på snabballergiska och senallergiska symtom. Snabballergiska symtom debuterar 1/2-2 timmar och senallergiska från flera timmar upp till ett dygn efter intag. Hur många har problem med mjölkallergi? – Enligt barnallergistudien Bamse, utförd av professor Magnus Wickman på Karolinska Institutet i Solna, trodde 28 procent av alla föräldrar till 16-åringar att barnet led av mjölkallergi. I själva verket var det cirka 7-8 procent av barnen som hade problem med mjölkallergi. Jag tror att det stämmer, vi har betydligt fler barn med proteinintolerans än vi vet och förstår. Tyvärr går många barn odiagnosticerade under en lång tid innan de får rätt hjälp. Var kan man söka hjälp om ens barn mår dåligt och man anar att det kan vara mjölken som ställer till det? – I första hand ska man ta kontakt med sin vårdcentral, eller barnavårdscentral för små barn mellan ett och två år, och kanske få en remiss till en barn- och ungdomsmottagning. Att prova sig fram hemma är inte så lätt utan handledning eftersom barnen kan ha så många symtom. Hur går en mjölkutredning till? – I en utredning tar läkaren reda på ett barns anamnes, alltså tidigare och nuvarande hälsohis-

40

Vad ska man tänka på om ens barn har mjölkallergi? – Att se till att en läkare följer barnet och att man hjälper och ger kunskap till barnet hur han eller hon kan leva med sin allergi. – Som läkare så skojar jag också mycket med barnen. Jag visar ofta bilder på magen, hur tarmarna ser ut för att barnen ska förstå hur de fungerar. Det blir mycket prat om kiss, bajs och pruttar – vilket barn som är tre till fyra år tycker är kul. Fyra- till åttaåringar är mycket duktiga på att hålla sig mjölkfria om de behöver. De föräldrar som behöver stå för mjölkfri diet, inköp etc. märker snart att det inte är så komplicerat med mjölkfri diet. Många gånger berättar de om att de själva blivit bättre i magen när familjen dragit ner på mjölken. För de familjer som inte riktigt klarar av det etablerar man en dietistkontakt via remiss, med de flesta fixar det på egen hand. Kan allergin försvinna? – De flesta barn, cirka 90 procent, blir av med sin mjölkproteinintolerans. En del har problemet upp till tio- till tolvårsåldern, de missar vi ibland till stor sorg för familjen som har haft ett barn med magont och andra symtom i flera år. Att undvika mjölk är inte alltid så lätt, till exempel om barnet går på förskola eller i skolan? – Jag skriver alltid ut ett intyg som föräldrarna kan lämna in till förskolan eller skolan. Det är inget problem idag eftersom vi har så många barn idag med mjölkproteinintolerans, det brukar finnas minst ett barn i varje klass som har problem med mjölk. Det är också bra om man som förälder informerar till exempel släkten och barnets kamraters föräldrar så att alla kan stötta så att barnet inte känner sig så annorlunda. ◆

Vad har ett barn med allergi för symptom?


Följ oss @LÍLLÉbaby Scandinavia @lillebabyscandinavia

Bärselen som växer med ditt växande barn. LÍLLÉbaby Complete har alla de viktigaste funktioner i en enda bärsele. Bland annat vårt ovärderliga svankstöd, sex ergonomiska bärpositioner, möjlighet att korsa de vadderade axelremmarna, solskydd, uppfällbart nackstöd, ficka med blixtlås och ett stadigt höftbälte. Bärselen är lätt och kan smidigt ställas om när barnet växer, från födseln och under småbarnsåren, upp till 20 kg.

NYFÖDD

Från födsel (3 kg)

SPÄDBARN

TITTA UT

SMÅBARN

...och längs hela vägen

HÖFT

TITTA IN

...till 3-4 år (20 kg)

PROSUPPORT Distributör av:

Distribueras i Norge


KIDS& FAMILY  |  H u d l ä k a r g r u p p e n

Så kan du och din familj få

hjälp med att förbättra huden.

Intervju med Margareta Frohm-Nilsson, Hudläkargruppen

Huden på både män, kvinnor och växande barn förändras med tiden. Som nybliven mamma kan man uppleva att man vill göra något åt sina hudproblem. Vissa hudförändringar kan bero på sjukdom där det är viktigt att söka läkare för behandling, vid andra tillfällen kan det vara att man önskar förbättra sin livskvalitet med mindre ingrepp, exempelvis effekter efter graviditet. Hur vet man vad man måste eller kan göra? För att ta reda på detta kontaktade vi hudläkare Margareta Frohm-Nilsson, som har lång erfarenhet som överläkare på Karolinska sjukhuset i Stockholm och aktiv inom forskningsområdet hud. Hon driver även den privata kliniken Hudläkargruppen på Riddargatan i Stockholm. Hej Margareta, som jag förstår träffar du både män, kvinnor och barn som behöver hjälp med sina hudproblem. Vad är den vanligaste hudåkomman som man söker för? – De flesta vuxna söker hjälp för att kontrollera leverfläckar och bruna fläckar. Vi har också många som söker hjälp för sin rosacea, en hudsjukdom som ger utslag, ofta i ansiktet, eller sin acne. De barn som vi möter har ofta problem med eksem. Men många vuxna kommer också för estetiska konsultationer och behandlingar som laserfiller, botox med mera. Varför ska man söka hjälp på just er klinik? – Vi som jobbar här har överläkarkompetens och de flesta forskar även inom sitt område. Detta gör att vi kan erbjuda behandling med hjälp av

42

den senaste forskningen inom hud. Vi kan med vår breda kompetens erbjuda högkvalitativa behandlingar både inom det medicinska och estetiska området där vi sätter patienten och kunden i fokus. Vad kan man få hjälp med? – Om vi börjar med männen så har vi behandlingar för olika hudåkommor, svettningar, hängande ögonlock, acne och dess ärr, ”love handles”, det fett som man har i sidan på midjan, och kontroll av prickar. Men många kommer också för att ta bort olika hudutväxter, vanligtvis åldersrelaterade godartade förändringar. Men många kvinnor söker också för problem. En del söker också för ytliga ådernät på kinder och näsa och får laserbehandling för det, eller störande pigmentfläckar i ansiktet av för mycket solande. – När det gäller kvinnor rekommenderar vi att man inte behandlas under graviditeten. Efter att barnet är fött är man välkommen till oss. Många kvinnor, speciellt de som genomgått ett kejsarsnitt, får ofta ett hudveck nedanför naveln. Detta hudveck beror inte på om man är tjock eller inte, nästan alla drabbas. Vi brukar rekommendera att man genomgår en så kallad cool sculpting-behandling.


Hu dl äkargru ppen  | KIDS& FAMILY 

Sök alltid hjälp

om du är orolig

eller undrar vad du kan göra för att din hud ska må så bra som möjligt!

Vad är cool sculpting? – Cool sculpting är en behandling som har till syfte att ta bort fett som samlats på olika delar av kroppen. Det kan till exempel vara under hakan, på magen, på låren eller på överarmarna. Behandlingen utförs med hjälp av en maskin som har olika munstycken. De placeras på området och fryser fettcellerna men huden är skyddad. Behandlingen är helt smärtfri och tar cirka 30 minuter. Ibland kan man behöva flera behandlingar. Varför behövs cool sculpting? Kan man inte bara banta bort fettet? – Det fett som sitter på vissa ställen på kroppen går inte att banta bort. Fettansamlingar finns på både smala och överviktiga personer. Det enda sättet är att ta bort det på annat sätt, då passar cool sculpting bra då man slipper kirurgiska ingrepp. Efter behandlingen kan man återgå till vardagen utan att behöva vara sjukskriven. Vad gör man om man är osäker på vilka behandlingar som finns, och vad som är nödvändigt att göra eller inte? – Vi har alltid patienten i centrum. Vi ger alltid en konsultation för patienten där vi talar om vad man kan göra. Vi berättar grundligt om olika alternativ, beskriver eventuella risker och förväntat resultat. Vi ger

aldrig några råd om behandlingar som kan vara skadliga. Hur vet man som patient vad som bör göras? – Det är alltid patienten som bestämmer. Vi ger information om vad man kan göra för att förbättra eller försköna något man är missnöjd med. Det är alltid viktigt att inte lova för mycket, vi ser hellre att man blir positivt överraskad än tvärtom. Med vår erfarenhet kan vi erbjuda olika alternativ. De behandlingar som kan vara nödvändiga att genomföra är då patienten lider fysiskt eller psykiskt av sina hudproblem. Om man vill göra ett skönhetsingrepp hos er, vad rekommenderar ni att man gör? – Vi arbetar för att patienten ska få ett så naturligt behandlingsresultat som möjligt. Vi har en holistisk syn, och med vår kompetens och erfarenhet kan vi ofta ge olika behandlingsalternativ till patienten. Det är få som har den långa erfarenheten av så många olika estetiska behandlingsmetoder som Hudläkargruppen kan erbjuda. Vi kommer ofta fram till att olika metoder behöver kombineras för det som kunden vill uppnå. Man behöver få rätt råd för att öka kvaliteten på sin hud. ◆

43


KIDS& FAMILY  |  U l t r a l j u d

Kate Fjeldseth

Ultraljudet När man blir gravid brukar tankar om hur barnet mår också komma. Vi har träffat Kate Fjeldseth som arbetar som verksamhetschef och ultraljudsbarnmorska på Mama Mia i Stockholm, och har lång erfarenhet av att göra ultraljud för att få veta mer om vad man kan göra för att kontrollera barnet.

44


U l t r a l j u d  | KIDS& FAMILY 

Vad är ultraljud? – Ultraljud är en undersökningsform som är bra för att se om man väntar ett eller flera barn, hur barnet växer med mera. Så går ett ultraljud till – När man gör ett ultraljud så får mamman en gel på magen. Sedan för man en transducer, som ser ungefär ut som en scanningapparat i en livsmedelsaffär, över magen. Ultraljudsbarnmorskan tittar och mäter fostret och ser efter avvikelser på en skärm. Under undersökningen kan man känna att apparaten trycker lite på magen men annars är undersökningen helt smärtfri. Denna undersökning kräver stor koncentration vilket innebär att barn inte ska vara med. Man väljer själv vilka som ska vara med i rummet, men det kan kännas bra att ha till exempel sin partner med sig. Flera typer av olika ultraljudsundersökningar – Alla ultraljudsundersökningar är frivilliga vilket betyder att det är den blivande mamman som bestämmer om hon vill genomföra den

eller inte. Det är väldigt få, 2-3 procent, som väljer att inte göra undersökningarna.

trollerar man fostrets tillväxt, hur moderkakan ligger och mängden fostervatten.

Det finns flera typer av ultraljudsundersökningar:

Dessa undersökningar rekommenderas – Det viktigaste är man själv tar ett aktivt beslut om man vill göra ultraljud. Alla tillfrågas av sin barnmorska om man vill göra det eller inte. Ta gärna då upp dina funderingar inför ultraljudet! Kate rekommenderar alla att göra ultraljuden vecka 12 och 18.

* Tidigt ultraljud: genomförs om man är osäker på att det finns ett foster, att man har haft många missfall tidigare eller om man upplever en stor oro. Detta ultraljud ingår inte i mödravårdsuppdraget. * KUB: Genomförs i vecka 12. Här kan man se om fostret har ökad sannolikhet för Downs syndrom. Om KUB visar en större sannolikhet för det så kan man gå vidare och ta NIPT, moderkaksprov och/eller fostervattensprov. * Organscreening: genomförs i vecka 18-19. Man mäter fostrets huvud, bukomfång och lårben och man undersöker så att alla organ finns och eventuella avvikelser kan upptäckas. * Ultraljudsundersökning vecka 32: Här kon-

Därför är det viktigt att göra ett ultraljud – Att göra ett ultraljud ger svar på hur många foster det finns, man kan se hur gamla fostret eller fostren är och se eventuella avvikelser. Man räknar ut hur långt graviditeten är fortskriden och kan då säkerställa att man till exempel gör KUB-ultraljudet under rätt tid under graviditeten. Om man får ett negativt besked Det är väldigt få som har avvikelser (cirka 1%). Kate berättar att hon under undersökningen

45


U l t r a l j u d  | KIDS& FAMILY 

”Ultraljud kan ge bättre livskvalitet till barn”

alltid berättar när något ser bra eller dåligt ut så att föräldrarna får veta det direkt. Om hon ser avvikelser så tar hon sig tid för att informera föräldrarna. – Sedan ser man till att föräldrarna får tid för reflektion, att de har kontaktuppgifter till sin barnmorska och att de vet att vi finns här för dem. Innan mamman går hem så försöker barnmorskan att ordna en tid på sjukhuset, helst inom 24 timmar, för vidare undersökning av specialistläkare. När hon kommer till sjukhuset så finns det alltid tillgång till en kurator. Det finns ingen forskning på ultraljudspåverkan – Det finns i dagsläget finns ingen aktuell forskning som visar att ultraljud skulle vara

skadligt. Alla ultraljud ska föregås av en medicinsk indikation. Alla som arbetar med undersökningar försöker minimera den tiden som apparaten är mot magen. Hantera din oro Kate möter många oroliga föräldrar i sin roll som ultraljudsbarnmorska. Hon är noga med att bemöta föräldrarna genom att berätta, lyssna och visa förståelse. Det är viktigt att som ultraljudsbarnmorska tala om vikten av att kunna njuta av sin graviditet för den gravida. Det gäller att berätta om att vi tar steg för steg mot barnets ankomst. Kate tycker att hon har ett stort ansvar när det gäller att förbereda föräldrarna mentalt, göra mötet med fostret så

positivt som möjligt och inkludera den blivande pappan. Ultraljud kan ge bättre livskvalitet till barn – Genom att göra ett ultraljud kan man planera för sitt barn på ett bättre sätt jämfört om man inte gjort ultraljudsundersökningar. Om man till exempel väntar ett barn som har ett hjärtfel så kan man förbereda för en planerad förlossning som utförs på rätt tid på dygnet, med personal med rätt kompetens och på rätt sjukhus. ◆

47


KIDS& FAMILY  |  F a h s i o n

FÄRGSPRAKANDE VÅR Mars är äntligen här och det innebär att det är dags att ladda om för en ny säsong. Satsa på olika färg och mönsterkombinationer, håraccessoarer och volanger så är du helt rätt.

Newhouse Scarf i viskos 033-17 93 90

Newhouse Rutig tweed kjol i ull. Storlek: 34-44, 1.399 kr. 033-17 93 90

Ilse Jacobsen Hedvig Stockholm Rutig tweed kjol i ull. Storlek: 34-48, 795 kr. 08-89 10 17

Blommiga byxor i polyester, viskos och elastan. Storlek: 34-44, 2.423 kr. +45 4970 41 76

Newhouse Väska i läder One Size, 4.999 kr. 033-17 93 90

48

Ilse Jacobsen Rosa skor i suede och polyester. Fjäderdetaljer. Storlek: 36-41, 975 kr. +45 4970 41 76


XXX | KIDS& FAMILY 

TRICOT SLEN DET BÄSTA VALET FÖR DIN NYFÖDDA BEBIS OCH FÖRSTA ÅRET

Bär den du älskar

närmast hjärtat i en bärsjal från Babylonia carriers

För mer information www.babynord.se Babylonia carriers finns att köpa i baby- och webbutiker För återförsäljare www.babynord.se

49


* Very Im

p

o

n rta

t Foo die

Gå med i vår VIF-klubb! *

Hej alla mammor + pappor! Gå med i vår klubb Ella,s Kitchen <3 foodisar. Den finns för att vi vill inspirera och hjälpa till att skapa nya små matälskare. Forma nästa generations foodisar. Vi vet att det är nu, i början av din lillas smakresa, som grunden läggs. Därför delar vi med oss av matnyttig fakta, mumsiga recept, erbjudanden och tips för glädjefyllda matstunder. Bli medlem på ellaskitchen.se/bli-kompis så får du dessutom ett startpaket med haklapp, reflex, smakrabatt och vår praktiska matguide. Hoppas vi hörs!

Vecka 1 Vecka 2

6

G lil e din smakla foodie med tportioner konsijockare stens

måna der

8

måna der

50

Sp + baljannmål växte r

Fru + grökt nt Me produjerik + ägg ter


Fah sion  | KIDS& FAMILY 

FÄRGSPRAKANDE VÅR

Nümph Denim kjol med guld-knappar. 140 kr. 072-89 06 240

Nümph Rosa hårband. 130 kr. 072-89 06 240

Nümph

Nümph

Ljusblå skjortklänning med detaljer. Storlek: xs-xl, 800 kr. 072-89 06 240

Tre-pack strumpor i pastell-färger. Storlek: xs-xl, 130 kr. 072-89 06 240

r

Nümph Röda randiga byxor med knyt. Bomull/Linne Storlek: xs-xl, 900 kr. 072-89 06 240

Philip Hog Blå eller Rosa sneakers med bred platå. Storlek: 36-42, 795 kr. www.philiphog.com

Nümph Mintfärgad blus med röda knappar. Storlek: xs-xl, 750 kr. 072-89 06 240 51


NYHET!

LactiPlus Baby Barndroppar – för de minsta barnen.

En orsak till magbesvär hos de allra minsta kan vara att det lilla barnets tarmflora inte är fullt utvecklad, vilket påverkar både matsmältning och näringsupptag. Mjölksyrabakterier har under årtionden varit många spädbarnsföräldrars räddning för att hjälpa barn som har besvär, oftast efter rekommendation på BVC.

För de minsta barnen • Från födseln • 2 miljarder levande mjölksyrabakterier per dagsdos • Ekologisk rapsolja (omega 3, 45 mg) • Med smidig doseringspipett

Bredspektrum av specifikt utvalda bakteriestammar: Bifidobacterium longum LA101 Lactobacillus helveticus LA102 Lactobacillus lactis LA103 Streptococcus thermophilus LA104 Lactobacillus rhamnosus LA801

Garanterat väldokumenterade stammar: • Stamspecifik dokumentation • Genetisk identifiering • Patenterade skyddstekniker • Säkerhetsstuderade

LACTIPLUS HITTAR DU PÅ APOTEK OCH I HÄLSOBUTIKER:

Marknadsförs av Baltex AB. Konsumentkontakt: 08-640 05 95. www.lactiplus.se Rekommenderad dagsdos bör inte överskridas. Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil. Referensstudier: Lactobacillus GG in the prevention of gastrointestinal and respiratory tract infections in children who attend day care centers: A randomised, double-blind, placebo-controlled trial. Iva Hjsak, Natalija Snovak, Slaven Abdovic, Hania Szajewska, Zrinjka Misak, Sanja Kolacek. Publicerad i Clinical Nutrition 2009. Lactobacillus GG in the prevention of nosocomial gastrointestinal and respiratory tract infections. Hojsak I, Abdovic S, Szajewska H, Milosevic M, Krznaric Z, Kolacek S. Publicerad i Pediatrics 2010.


V in ter mys | KIDS& FAMILY 

VINTERMYS MALIN TIPSAR INFO@MALINTILJA.SE

3. 2.

1.

Bidrar till välgörenhet Vi vill hjälpa! Rosenseriens prisbelönta, ekologiska handkräm bidrar med 30 kr till välgörenhetsorganisationen Operation Smile när du beställer den direkt via malin@kidsfamily.se 100 ml, 219 kr.

Newbie Wallpaper och Bedtime Stories är ett samarbete mellan Newbie och anrika Boråstapeter. Kollektionen släpptes i en begränsad upplaga i Newbie Stores samt på kappahl. com och borastapeter.se i februari 2019.

Avkoppling för trötta föräldrar Sedan 1963 hälsar Familjen Edberg dig välkommen till denna rofyllda oas, ett par mil söder om Jönköping. Hooks Herrgård , med anor från 1300-talet bjuder på avkoppling när den är som bäst. Sköna omgivningar, bekväma sängar, underbar Spa avdelning och bra mat. Perfekt tillhåll för att vårda kärleken i lugn och ro. Vill ni lyxa till det lite extra är sviten att rekommendera.

4. Nu snackar vi bad BOMB! En färgsprakande explosion i badvattnet. En klar favorit! Fizzing bath bomb ur Rituals serie The Ritual of Holi 55 kr.

53


KIDS& FAMILY  |  X X X

barnsjukhuset martina på sophiahemmet

BB Martina Annons

komplett barnsjukvård från nyfödd ålder

Akutmottagning för medlemmar

Flera centra - ett tak

Ett medlemskap i Martina ger flera förmåner. Ditt barn har bland annat möjlighet att söka på vår akutmottagning upp till 18 års ålder. Tidsbokning görs via webb eller telefon. Man kan även komma som drop-in. Väntetiderna är korta och akuten är öppen kvällar och helger. Är man inte medlem kan man söka på vår akut till och med 1 års ålder, därefter krävs ett medlemskap.

På Barnsjukhuset Martina har ni tillgång till flera typer av vård, exempelvis på Centrum för Psykisk Hälsa där vi bland annat utreder och behandlar barn med ADHD. Vi har även BVC Martina där ett nära samarbete med övriga mottagningar gör att ni snabbt får vård vid behov.

Specialistmottagning utan remiss Ni behöver inget medlemskap för att söka vård på vår specialistmottagning. Vi har specialister som utreder och behandlar de flesta barnsjukdomarna. Ni behöver ingen remiss, besöket kan bokas via telefon och är kostnadsfritt.

54

www.barnsjukhusetmartina.se


Tips & Trix i bl öj-dju n gel n  | KIDS& FAMILY 

Så tar du hand om din nyföddas hud TIPS & TRIX I BLÖJ-DJUNGELN

6

frågor och svar

Många nyblivna föräldrar tycker att det är nervöst att byta blöja på sin baby för första gången. Oron kan bero på att man inte har skaffat sig de kunskaper som behövs om både vilka produkter som är bra och om babyns hud. Redan under graviditeten kan du förbereda dig för att ta hand om din babys hud. Här får du några tips.

Carolina, barnmorska på Libero.

1 En babys hud kan vara skör och det är vanligt att barnet får röda utslag på huden. Vad ska man tänka på när det gäller babyns hud? Nyföddas hud är ömtålig och tunn och behöver speciell skötsel. Viktigt är att använda babyolja och kräm för rengöring, återfuktning och undvika torr hud. Det är också bra att låta barnet vara naket en stund vid blöjbytet. Du kan få råd på barnavårdscentralen, de träffar många barn.

5 Hur väljer man rätt produkter för sitt barn? Ska man titta extra på till exempel priset? Gör medvetna val. Mitt råd är att tänka miljömedvetet och att produkterna ska vara speciellt anpassade för barn. Ofta får man bättre produkter om man betalar lite mer. Det kostar att utveckla och tillverka miljö- och allergivänliga produkter. Utseende säger inget om kvaliteten på produkterna så där behöver man inte lägga fokus.

2 Vanliga hudproblem då barnet har blöja? Det är ju ett område på kroppen som är lite instängt, varför det är viktigt att lufta och byta blöja och låta barnet vara naket.

6 Vad kan man göra för att förbereda sig inför att ta hand om sin baby? Libero har väldigt bra och konkreta filmer på youtube och en hemsida med massor av bra information och artiklar.

3 När ska man söka hjälp om barnet får besvär? När besvären inte går över är det dags att söka hjälp. Man kan visa upp huden på barnavårdscentralen så att någon professionell kan ge lite råd utefter hur huden ser ut. 4 Hur länge ska ett barn ha blöja?

Det är individuellt. Min rekommendation är att när barnet har bajsat ska blöjan bytas snarast och när barnet har kissat så kan man titta på våtindikatorn (som finns på många blöjor idag) som ger utslag att barnet har kissat.

Tre råd till dig som har blöjbarn: 1. Ta hand om den känsliga huden 2. Byta blöja ofta 3. Lufta huden så mycket som möjligt

55


NYHET

Följ oss @BabyJogger Scandinavia @babyjoggerscandinavia

• Från nyfödd upp till 22 kg ( i sätet) • Vikt 6,5 kg • Transportväska medföljer • Justerbart fotsöd och fullt liggläge

Ultrakompakt vagn utan kompromisser

• Kompatibel med både bilstol och liggdel

City Tour 2 - Jet

City Tour 2 - Seacrest

City Tour 2 - Slate

Carrycot - Jet

Carrycot - Seacrest

Carrycot - Slate

PROSUPPORT Distributör av:

Distribueras i Norge


Sunproof Costa T-shirt för när barnet ska bada och leka på stranden. Snabbtorkande material som andas. Med 50+ solskyddsfaktor för långa dagar i solen. www.reima.se 349 kr

Overall Odessa Den här heltäckande baddräkten ger ett optimalt solskydd, med ärmar och ben som slutar vid armbåge och knä. Solskyddsfaktor 50+ www.reima.se 349 kr

Solhatt Turtle Solhatt för småbarn och större barn som skyddar mot solhatt. Elastiskt och behagligt material Snygg och skyddande skärm. Solskyddsfaktor 50+ www.reima.se 199 kr

Kläder att ha under Vuoro Den här overallen för småbarn är tillverkad i ett nytt material som inte noppar eller skrynklar. Materialet är elastiskt och leder bort fukt från huden för bästa komfort. Overallen kan dessutom fästas i många ytterplagg från Reima med det praktiska Play Layers-systemet. Oeko-Tex, Class 1 www.reima.se 399 kr

Swimming trunks Tillverkad i solskyddande material med solskyddsfaktor 50+. Lämplig både för inomhus- och utomhusbad. Resår och midjejustering för optimal passform. www.reima.se 229 kr

Badskor Twister Skor för små- och större barn. Ovandel i snabbtorkande syntet- och textilmaterial. Yttersula i termoplastgummi med bra grepp.Sula som inte lämnar märken. Urtagbara innersulor. Lätta att ta på.Kan maskintvättas i 30° C Solskyddsfaktor 50+ www.reima.se 299 kr

Sko Patter Plaska med stil! Vattenpölar är inga problem. Den vattentäta Reimatec®-sneakern Patter, versionen av Wetter för småbarn, är vår nya favorit. Och de kan maskintvättas i 30 °C! 749 kr

Skaloverall Mynte Den perfekta lekoverallen som fungerar lika bra i sol, vind och vid regn vår, sommar och höst. Anpassa kläderna under efter tempraturen och du får en bekymmersfri vardag. Membran 8000 vattenpelare. Oeko-tex. Alla sömmar är förseglade, vattentäta. Fluorokarbonfri vatten- och smutsavvisande ytbehandling BIONIC-FINISH®ECO. www.reima.se 899 kr

57


KIDS& FAMILY  |  O p er a tio n sm ile

”Han grät, men slog aldrig tillbaka”

JOHN KURT

LUPITA

58

Foto: Jörgen Hildebrandt


Operation smil e | KIDS& FAMILY 

”Hon har förändrats otroligt mycket”

John Kurt, 7 år Mamma Rhea: John Kurt har alltid varit väldigt blyg eftersom han känt sig annorlunda, så han har mest hållit sig inomhus och lekt med sina småbröder. De är snälla mot honom och har alltid försökt skydda honom när någon varit elak. Jag blir alltid väldigt upprörd när det händer. Han har så ofta blivit retad, både av andra barn och av vuxna. Barnen ropade “bungi” (läppspalten) och slog honom. Då grät han, men slog aldrig tillbaka. Ibland grät han fortfarande när han kom hem. Trots att han alltid har blivit retad tycker han om skolan och sin lärare. Han har bara en kompis i klassen, hans kusin Morina. På rasterna leker han antingen med henne, eller så kommer han till mig, för jag väntar utanför skolan hela dagarna. Han vill inte att jag går hem.

Jag tror att läppspalt är ärftligt, flera i min mans släkt har spalt. Det var genom en släkting vi hörde talas om Operation Smile, efter att en liten kusin fått en operation förra året. Vi blev så glada! Men när jag var med John Kurt på

sjukhuset kände jag mig rädd. Han grät mycket. Fast efteråt var jag så glad när jag såg hans ansikte. Och när han såg sig själv i spegeln log han. Han förstod vad som hade hänt. Nu efter operationen är livet annorlunda, även om det fortfarande är många som retar honom både i skolan och bland grannbarnen. Men de vuxna som förut sa elaka saker och kallade honom “bungi”, de gör inte det längre. Nu säger de ifrån när de hör barnen mobba honom. Vi säger åt honom att hålla sig hemma för att slippa dem, men nu vill han gå ut. Så även om han fortfarande är ganska ensam är det stor skillnad. John Kurt mår mycket bättre och han är så snygg nu! Lupita, 4 år: Mamma Judith: Under graviditeten gjorde jag ett ultraljud. Läkarna sa att min dotter troligen skulle födas med en tumör i ansiktet. Jag var skräckslagen och höll det hemligt för alla. Så när hon föddes och visade sig vara frisk blev jag så oerhört lättad. Att hon hade en läppkäk-gomspalt spelade ingen roll i det läget.

Jag skämdes aldrig för hur hon såg ut. Och jag tänkte aldrig tanken att jag skulle dölja hennes ansikte på något sätt. När jag såg Lupita efter operationen blev jag chockad. Jag kände inte igen henne. Det tog mig tre månader att vänja mig vid hennes nya utseende. När min man såg henne grät han av glädje. Hon är hans lilla prinsessa. Hon har förändrats otroligt mycket efter operationen. Hon ser sig ofta i spegeln nästan som att hon inte tror sina ögon. Hon frågar mig om det verkligen är hon, Lupita? Och sen säger hon att hon ser bra ut nu. Den största skillnaden för henne är nog hur hon känner sig. Att hon har ett helt annat självförtroende. Hon var mycket blygare förut, förmodligen för att folk stirrade på henne på ett konstigt sätt. Nu är hon mycket mer utåtriktad. Egentligen har vi alla nog förändrats. Vi är mycket gladare som familj nu. Hon vill börja förskolan nu på en gång och frågar jämnt om när det är dags, men vi tänker vänta tills hon har fått sin gom opererad också. Jag önskar henne bara ett bra liv. Att hon når sina mål och blir en bra och ödmjuk person. Jag tror att operationen har gjort det möjligt. Nu kan hon gå i skolan och studera och det kommer ge henne helt andra chanser i livet. ◆

Fakta om Operation Smile. Operation Smile är en internationell hjälporganisation som bildades i USA 1982 och i Sverige 2010. Totalt har Operation Smile 5 000 medicinska volontärer från cirka 60 länder (varav cirka 200 är från Norden) och har hittills opererat sammanlagt ca 245 000 patienter och genomfört ännu fler operationer. Var tredje minut föds ett barn med läpp-, käk- eller gomspalt någonstans i världen. I många länder tvingas dessa barn leva ett mycket hårt liv. Många av barnen har svårt att äta och tala så att andra förstår. De riskerar att bli mobbade och utsatta för fördomar och trakasserier som tvingar in dem i isolering och ensamhet. Många går inte i skolan. Så kan du hjälpa. Operation Smile kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll och har ett 90-konto. Sätt in din gåva på plusgiro 90 02 22-1 eller swisha till 900 22 21. Källa: operationsmile.se


KIDS& FAMILY  |  Va d ä r k l i m a k t e r i e t ?

JAKTEN PÅ BALANS

Idag ska allt hända samtidigt. Barn, en perfekt relation, karriär och ett stylat hem. Dessutom ska kroppen vara vältränad och det yttre perfekt på alla punkter vilket också ska visas upp i sociala medier. Prestationsångest och stress är vardagsmat och utmattning vanligt. Dessutom visar undersökningar att kvinnor fortfarande tar det största helhetsansvaret för hem och familj, hur gärna vi än skulle vilja att det var mer jämställt. AV ÅSA MELIN

60


Vad är kl imak teriet?  |  KIDS& FAMILY 

När händer det? Hormonell obalans Det är inte konstigt att många hamnar i obalans och kroppen börjar ropa på hjälp. Vad många inte vet är att hormonell obalans skapar en stark fysisk påfrestning som hänger ihop med det psykiska. Många kvinnor föder barn sent och det är inte ovanligt att förklimakteriet infinner sig redan innan hormonbalansen hunnit återställas efter sista barnet. I vår åldersfixerade värld är klimakteriet ett tillstånd som starkt förknippas med ålderdom. Långt innan blödningsmönstret ändras kan alltså ett antal klimakteriesymptom dyka upp. Dessa går att härleda och förväxla med stress; en gnagande känsla av oro och irritation, koncentrationssvårigheter, sömnstörningar, humörsvängningar, hjärtklappning och nedsatt sexuell lust är några exempel. Vården är inte alltid vaksam och uppdaterad vilket kan leda till att den hjälp som erbjuds är antidepressiva och sömnmedel istället för, i första hand, naturliga insatser som kan balansera hormonerna. När händer det? Klimakteriet börjar för de flesta kring 45 och kan sedan pågå i många år. Hormonerna svänger och far fram och tillbaka innan mensen så småningom bestämmer sig för att ge upp. Ofta kommer blödningarna tätare för att sedan glesa ut och till slut inte komma alls. När man inte haft blödning på ett år anses man ha passerat menopaus. I västvärlden infaller menopaus normalt i 51-årsåldern. Använder man preventivmedel som förhindrar blödning kan man inte med säkerhet veta exakt när menopaus infaller. En del upplever en stark sorg över att inte längre vara fertila medan andra upplever en lättnad över att inte längre kunna bli med barn. En liten del av alla kvinnor känner inte alls av klimakteriet, medan ungefär hälften behöver göra någon form av livsstilsförändring för att må bra. Cirka en fjärdedel mår så pass dåligt att hormontillskott är den bästa lösningen. Det finns en liten grupp kvinnor som kommer i klimakteriet innan 45 års ålder, och då är det viktigt att få hormonersättning för att motverka bland annat benskörhet. Kunskap ger makt Nu talar fler om klimakteriet. Om kvinnor får mer kunskap och förståelse för sin fysiologi blir det lättare att tolka signaler och se till att få rätt hjälp. Med kunskap kan man ta kontroll över sin hälsa och välmående och ställa

rätt krav. För tyvärr är inte alltid vården uppdaterad eller vaksam på de signaler som antyder hormonell obalans. Så nästa gång du kommer till din barnmorska, gynekolog eller läkare – börja tala om hormoner! Råd för hormonell balans Så vad ska man göra och hur skapar man hormonbalans på vägen mot menopaus? Det är inget lätt svar eftersom alla är olika och har olika utgångspunkt, men de flesta mår bra av att ta tag i sin vardagsstress. Börja unna dig några dagliga stunder med djupandning och avslappning. Det behöver inte vara mer än fem minuter men fokusera på att andas hela vägen ner i magen. Många finner att yoga och meditation är en stor hjälp men det viktiga är att ta sig tid regelbundet för medveten avslappning. Akupunktur kan vara ett annat sätt att skapa avslappning och balansera kroppen. Kanske är det dags att säga nej till vissa aktiviteter och sociala engagemang och skapa lite egentid, också utan barn. Prioritera sömnen och skapa goda förutsättningar för att få sova åtta timmar varje natt. Att träna och få pulsökning är otroligt viktigt, men känner du att kroppen är stressad och spänd så fokusera på avslappning och mjukare, lugn träning som inte stressar kroppen ytterligare. En rask promenad på en halvtimme kan ibland vara mer välgörande än en timme på spinningcykeln. Våga känna efter! Kosten är också viktig. Säg nej till snabbmat, socker och snabba kolhydrater. En jämn blodsockernivå mår alla bättre av, inklusive hormonerna. Fundera på vad du äter och vad som är mindre nyttigt och vad du mår bra av. En del känner sig väldigt hjälpta av att undvika gluten, andra får låg tolerans mot alkohol och gör bäst i att skippa vinet. Prova att dra ner på koffeinet och drick hellre goda örtteer än kaffe och svart te. Tillskott Se till att du får i dig vitaminer och mineraler och var inte rädd för att ta tillskott av framför allt B- och D-vitaminer. Magnesium kan hjälpa musklerna att slappna av när det är dags att sova. Det finns också en uppsjö med kosttillskott som kan vara till hjälp för hormonell balans. I den ayurvediska läran förespråkas bland annat ashwagandha. Rödklöver och bipollenextrakt är andra naturliga ämnen som du kan få hjälp av. Fytoöstrogen, östrogenliknande ämnen som finns i exempelvis sojaprodukter och baljväxter,

har ofta god effekt. Femarelle är ett exempel på kosttillskott som innehåller fermenterade sojabönor där det finns ett antal vetenskapliga studier som stödjer dess verkan. Många upplever sig få bra effekter på både sömn och värmevallningar. Silverax finns i ett par produkter godkända av Läkemedelsverket. Man får helt enkelt prova sig fram och vara beredd på att det kan bli några besvärliga år. Den som har så pass allvarliga klimakteriebesvär att det påverkar livskvaliteten bör diskutera hormonbehandling med en gynekolog. Vad är klimakteriet? • Perioden som infaller cirka fem år innan och efter den sista mensen, den så kallade menopausen. • Klimakteriet kommer inte från den ena dagen till den andra. Ungefär fem år innan menopaus (sista mensen) börjar äggstockarnas äggproduktion successivt att minska. • Hormonbalansen i kroppen förändras, östrogenhalterna sjunker gradvis efter 40 år vilket vi också ser genom minskad fertilitet. • Vallningar och svettningar är vanliga symptom. Torra och sköra slemhinnor i underlivet, urinvägsinfektioner och sömnproblem är andra symptom som normalt kommer efter menopaus. • • Snittåldern för sista mens är i västvärlden cirka 51 år. Rökare får i snitt sin sista mens två år tidigare och får ofta svårare besvär. • Vill du veta mer? Vilka symptom ska man vara vaksam på, hur och när bör och kan dessa behandlas? I Klimakteriepodden intervjuar Åsa Melin intressanta och välutbildade personer som har kunskap och erfarenhet av olika aspekter av klimakteriet. Samtalen handlar om vad som händer i kvinnokroppen och varför, humörsvängningar, sex, för- och nackdelar med att ta hormoner, alternativmedicin, relationer, kost, motion och allt annat mellan himmel och jord som kan underlätta klimakteriet och göra livet lite skönare. Se även: www.klimakteriepodden.se Av: Åsa Melin

61


KIDS& FAMILY  |  P i s t i l l

Bejaka din kropp och njutning under din graviditet. SÅ GÖR DU! karolina ersson

Projektledare inom vård och sexuell hälsa.

AV MARIA LINDQVIST

Att gå från att vara två till att bli tre är en omställning i ens förhållande. Då är det lätt att sexlivet kommer av sig av olika anledningar. På Drottninggatan i Stockholm ligger en butik med inriktning på människors sexuella hälsa, där man kan prata öppet, få råd, handla intimhjälpmedel och underkläder, och få inspirationsföreläsningar som handlar om sexuell hälsa. Butiken heter Pistill och har samarbete med vården och producenter för att både förebygga, öka och stödja alla som vill öka sitt sexuella välmående. När man är gravid så är det en del som har många funderingar kring om man till exempel kan skada barnet. Det kan man inte! – Det är viktigt att vara öppen och tala om rädslor och tankar kring man är rädd för sex under sin graviditet med både mödravården och sin partner, säger Karolina Ersson som arbetar som projektledare inom vård och sexuell hälsa. – Att sexlivet förändras under och efter en graviditet är ofta sant men det behöver inte bli sämre! Ett råd till de som är oroliga är att lära sig mer om kroppens och underlivets anatomi, det vill säga hur vi är uppbyggda och fungerar. Det kan vara lugnande. Vad rekommenderar du att man ska göra för att behålla lusten under graviditeten? – Som mycket annat under graviditeten är lusten också mycket individuell, vissa får mer lust medan andra får mindre, och alla graviditeter är unika så lyssna till vad din kropp och lust behöver just nu för att öka energin för dig och din kropp. Det kan vara mjuk beröring så som en massage med en värmande olja, eller att finna närhet till varandra både mentalt och fysiskt. Överös din kropp med omtanke och kärlek, råder Karolina Ersson. – Det är också helt okej att inte riktigt veta var man står och vad man känner inför lusten i sin graviditet, för många kan det kännas svårt att ens relatera till lusten då man kan lida av problem som ljumskbråck, svampinfektioner, nervinklämning, foglossning, oro 62

och stress med mera i underlivet och kroppen. Om du upplever besvär, smärta eller andra problem som påverkar din lust, ta upp det med din partner och med din barnmorska för att få hjälp och förståelse. Vårda och bejaka dig själv och varandra och jämför er inte med andra utan utgå från er själva, så kommer lusten att blomma och finnas där som en röd tråd under graviditeten.

”Att sexlivet förändras under och efter en graviditet är ofta sant men det behöver inte bli sämre!”

Smart Wand från Pistill är en vibrator som med hjälp av sina olika vibrationslägen kan hjälpa kroppen att släppa på både spänningar och stress.

Vad ska man tänka på? Farligt? Risker? Fördelar? – Många funderingar kan komma under en

graviditet både från den gravida kvinnan och partnern. Kan något hända med barnet vid omslutande sex, kan barnet känna något, är orgasmer farliga? Ni behöver inte oroa er, njutning och beröring skapar bara en välmående kropp och miljö för barnet. Bland annat har forskning bekräftat att vid beröring och njutning utsöndras vårt ”må bra-hormon” oxytocin som stärker våra relationer och ökar vårt inre välbefinnande. Forskning visar också att orgasm ökar vårt välbefinnande, stärker immunförsvaret, reducerar stress, förbättrar sömnen och lindrar smärta. Att lära känna sitt underliv under graviditeten kan minska rädslor och skapa en djupare förståelse för hur ditt underliv är unikt och fantastiskt, säger Karolina. – Vi får inte med oss den här informationen och många kan känna sig vilsna i hur vi kvinnor ser ut rent anatomiskt. Passa på att be din barnmorska förklara hur underlivet ser ut, slidan, livmoder, livmodertappen/livets port, äggstockar, äggledare, klitoris med mera under något av dina besök på MVC. Det ger också en perfekt förberedelse inför förlossningen. – Det går även bra att inkludera intimhjälpmedel som vibratorer för att öka lusten. Ofta kan ett ekologiskt glidmedel behövas oavsett om man har omslutande sex eller inte för att återfukta och vårda slemhinnorna under graviditeten för att ge de bästa förutsättningarna. Lyssna till din kropp och vad den önskar, hitta det som passar dig i graviditeten och som tillför energi, lust och njutning. Vad tycker du att man ska ha för produkter för att lyfta sin sexuella hälsa? – En väldigt bra grund för att lyfta sin underlivshälsa och sexuella hälsa är KNIIP, ett knippaket för att lära känna bäckenbottenmuskulaturen. Sedan skulle jag vilja rekommendera Pistills Repair 100 % ekologiska oljebaserade glidmedel och intimkräm för att vårda och återfukta slemhinnorna och hjälpa till att förbereda för förlossningen. För många


P istil l  |  KIDS& FAMILY  kan känslan i underlivet förändras, man kan uppleva smärta i ryggslutet, ljumskarna med mera. En produkt som man kan ha över hela kroppen är Smart Wand från Pistill – en fantastisk vibrator som skapar energi och välbefinnande för kropp och själ. På Pistill finner du en bred produktflora för alla dina sinnen,

så ta gärna en tur förbi och få inspiration. Om man vill ha råd, vart kan man vända sig som blivande mamma eller pappa? – Till oss på Pistill på Drottninggatan 100 i Stockholm, till www.aleahcare.com, din mödravårdscentral och till BVC. ◆

63


Staffan Nordstrand debuterade som författare med “Under floden” 2011, första delen i en trilogi av dokumentärromaner som handlar om korruption och människohandel i Asien. De andra titlarna i Floden-trilogin är “Samnang, tiggarpojken” och “Sista färden”. ”Byggfirman” är Staffan Nordstrands fjärde roman och bygger på verkliga händelser i och kring byggbranschen.

“Opium” och “En tid för gudar” Knarkets väg från Sydostasien till Sverige skildras i dom två sista spänningsromanerna, dom skildrar en mörk del av verkligheten som Staffan Nordstrand ställdes inför under sin tid som byggledare i Asien. Bakom alla bocker ligger flera års noggrant researcharbete, författaren har själv suttit på en bergstopp i den Gyllene Triangeln och skurit kapseln som dagen efter bildat den latex som blir opium och senare heroin.


Det är ju bara ett steg. Men det är det viktigaste i livet. Det första. Om man gör något en enda gång i livet, så ska man göra det bra. Som att lära sig gå. I över 85 år har vi på PAX varit ett stort stöd för små barnfötter som tar sina allra första stapplande steg. Det har under åren blivit miljontals första kliv ut i livet i anatomiskt uppbyggda skor som både är sköna på foten och ger support och avlastning på rätt ställe. Skapade av våra skomakare med lika stor del kärlek som hantverkskunskap. Kom, så lär vi oss att gå.

Läder är ett naturmaterial som blir mjukare och skönare ju mer det används.

Det högre skaftet ger perfekt stöd åt en liten barnvrist.

Lästen är bred med plats för knubbiga små bebisfötter.

Vattentåligt, smidig, mjukt och slitstarkt läder, som självklart är giftfritt och lätt att sköta.

Sulan är stabil och designad så att det ska bli lättare att ta sina första steg i livet.

Tå och häl har fått extra förstärkningar, utan skarvar för att undvika skav.

Se mer av våra olika Lära-gå-skor på vår hemsida. Där hittar du alla modeller. www.paxskor.se


Bok tips |  KIDS& FAMILY 

psen Bokti från er komm ens Barn ubb bokkl

Vips i trädet

BOKTIPS

för b a r n

Nelly Rapp och det hemliga biblioteket

”Nelly Rapp och det hemliga biblioteket” är Martin Widmark och Christina Alvners nittonde bok om monsteragenten Nelly Rapp. Och den här gången är det är inte bara mysläskigt, roligt och lättläst - det är också berättelsen om Monsterakademins grundande. Agentvännerna Nelly Rapp och Valle är mästare på att tackla monster och andra farligheter med hjälp av de ”tre L:en”. När greve Hattenröök ger dem i uppdrag att forska i hans släkthistoria kastas de tillbaka till riddartiden och deras kunskaper sätts på prov. Med Lugn, Lärdom och List (och lite Lögn) befriar de en tillfångatagen kung och listar i farten ut vem som egentligen startade Monster-akademin! Allt utan att ändra för mycket i historien …

Vips, skogens minsta och hjälpsammaste äventyrare, tar skydd i den stora eken under ett häftigt regn. Där kurar också en rädd och ledsen hackspettsunge som tappat bort sin familj. Vips måste hjälpa sin nya kompis! I bedårande akvarellbilder skapar Oskar Jonsson en härlig värld som man får lust att upptäcka. Och den finns ju därute! I naturen kryper, växer och låter det hela tiden. Näbbmusen Vips är lite som en modern Plupp och påminner oss om hur enkelt och härligt det kan vara att bara sitta ute på en stubbe och se sig omkring. Men Vips blir förstås aldrig stilla så länge... Boken avslutas med enkla fakta om djur och växter i berättelsen. Läs också ”Vips vid bäcken”.

JAG ODLAR

– inomhus, på balkongen och i trädgården

”Jag odlar” av Elin Ek är den ultimata odlingsguiden för alla nybörjare! Här finns allt du behöver veta för att odla dina egna grönsaker och blommor, oavsett om du bor i villa eller höghus. Du får tips på de mest lättodlade sorterna som (nästan) alltid blir något! Bjud din bästis på supersmarrig snackpaprika och servera mormor egenodlad balkongpotatis. Lär dig hur du tyder en fröpåse, odlar ärtskott i köksfönstret och torkar dina ringblommor och gör till tvål! Medan du väntar på att de små skotten ska titta upp ur jorden kan du koka eget lypsyl, sy egna tepåsar eller läsa om varför bin är så supercoola. ”Jag odlar” är den perfekta boken för dig som vill odla, men tror att det är svårt!

Mumintrollen och den osynliga gästen

En av Tove Janssons mest älskade berättelser, Det osynliga barnet, kommer nu som bilderbok. En kall höstkväll dyker Too-ticki upp i muminhuset i sällskap av ett barn, en osynlig flicka! Hon har blivit osynlig för att någon varit mycket elak mot henne. Mumintrollen låter flickan flytta in och den hösten får både hon och familjen lära sig om respekt, vänlighet, och vikten av att ibland bli riktigt arg. Tove Janssons älskade ”Det osynliga barnet” är anpassad för bilderboksformatet av författaren Cecilia Davidsson och illustrerad av Filippa Widlund. Boken är en del i Bonnier Carlsens satsning på att ta fram nya bilderböcker om Mumintrollen för nästa generation Muminälskare. I text och bild knyter boken an till Tove Janssons klassiska berättelse och förmedlar dess säregna magi och klokskaper.

Den silvriga barnkammarboken 2019

År 2019 fyller Barnkammarboken 30 år! Det firar vi med uppdaterade utgåvor, fyllda med kära favoriter hos både barn och vuxna. Barnkammarböckerna är en serie antologier som rymmer det allra bästa som finns att läsa för små barn, från vaggan upp i förskoleåldern och har sålts i över 300 000 exemplar. Den silvriga barnkammarboken är den enda sångbok en familj behöver. Klassiska barnvisor av Alice Tegnér och Lennart Hellsing, älskade sånger från Astrid Lindgren-filmerna och moderna förskolelåtar om krokodiler, spindlar och hajar. Här finns rörelsesånger, leksånger, sommarvisor, vintervisor och lugna visor att sjunga på sängkanten. Här finns också alla visor du själv hört som barn men glömt text eller melodi till. Boken är rikt illustrerad av de allra främsta svenska illustratörerna. Många av sångerna kan också streamas via Spotify. 67


KIDS& FAMILY  |  T i p s

TIPS

KNIP FÖR ÖKAD HÄLSA I Pistills KNIIP paket har du alla verktyg du behöver för att lyckas med din bäckenbotten träning. • KNIIP Träningskula • BALANCE glidmedel • CLEAN rengöringsgel • Förvaringspåse i ekologisk bomull Träningsguiden som medföljer ger dig tips och råd om hur du skall träna på bästa sätt. Finns att inhandla på Pistill, Drottninggatan 100 i Stockholm eller i nätbutiken pistill.se

Nyfödda och små barn har ömtålig hud och därför är det viktigt att ta hand om den. Libero har produkter för din lilla bebis som rekommenderas av Asthma and Allergy Nordic, vi är även Svanenmärkt.

BellyBinder är en maggördel som hjälper kroppen och de uttänjda magmusklerna att återhämta sig efter förlossningen. Den förbättrar hållningen, håller in och ger en slankare siluett samtidigt som den stödjer rygg och magmuskler. BellyBinder är speciellt bra efter kejsarsnitt. För bästa resultat bör du börja använda BellyBinder direkt efter förlossningen och använd i 8-10 veckor. Finns i babybutiker och online Färger: natur och svart Storlek: S/M och L/XL Ca pris: 495 kr 68

Vi människor sover upp till en tredjedel av våra liv! För barn är sömnen extra viktig och föremål för mycket tankar och oro hos föräldrar, särskilt under de första åren. God natt! Om små och stora barns sömn ger föräldrar svar på de vanligaste frågorna kring barn och sömn, från småbarnsårens stökiga nätter till tonårstidens omvända dygnsrytm. Barns och ungdomars sömn, och de vanligaste sömnstörningarna, blir i boken belysta ur ett biologiskt oh kulturellt perspektiv. Författarna granskar också det vetenskapliga stödet för olika metoder som används världen över för att komma till rätta med sömnproblem. Kristoffer Bothelius och Liv Svirsky är båda leg. psykolog och leg. psykoterapeut med lång erfarenhet av patientarbete och forskning. 189 kr hos Adlibris:

Prinsessan Estelles favoritsnodd! Hårsnodd som även kan användas som armband med söt rosettdetalj, Ia Bon, 55 kr. www.iabon.se


CleerPlus - Mirakelprodukten med en CleerPlus® - Mirakel–3 steg-lösning Mirakelprodukten ®

An n on s |  KIDS& FAMILY 

CleerPlus®

produkten med en med en 3 steg-lösning 3 steg-lösning Inga mer munsår med CleerPlus. Med tre enkla steg hjälper CleerPlus dig att bli av med munsår, insektsbett och småsår. Den tar bort orenheter, bakterier samt virus i såret, skyddar såret och skapar en miljö med gynnsam fuktbalans som påskyndar läkningen.

För åtta år sedan kom Thomas Antoni och Tomas Hammargren på idén att Foto: @bemlan mer munsår med CleerPlus. Med tre enklahjälpa steg hjälper Cleerskapa enInga produkt mot munsår som faktiskt skulle läkningsprocessen Plus digvara att blikosmetiskt av med munsår, insektsbett och småsår. Denpå tarmarknaden. bort och dessutom tilltalande, då detta saknades Inga mer munsår med CleerPlus. Medi såret, tre skyddar Hammargren berättar att de har fått otrolig orenheter, bakterier samt virus såret och skapar en enkla stegmiljö hjälper dig att bli avpåskyndar positiv respons av personer som använt CleermedCleer-Plus gynnsam fuktbalans som läkningen. Med hjälp av Galenica AB över 5Den års utveckling blev CleerPlus godkänt. med munsår, insektsbett ochoch småsår. tar Plus och som leder till många återköp. För åtta århalvår sedan kom Thomas Antoni och Tomas Hammargren på idén Sedan drygt ett säljer de sin produkt på många apotek runtattom i Sverige bort orenheter, bakterier samt virus i såret, Foto: @bemlan skapa en produkt mot munsår som faktiskt skulle hjälpa läkningsprocessen såsomsåret Apoteket AB,vara Apotek Hjärtat, Kronans apotek ochpåapotea.se. skyddar och skapar en miljö med gynnEn utmaning är att apoteken kan ha svårt att och dessutom kosmetiskt tilltalande, då detta saknades marknaden. I början av 2019 adderas ännuläkningen. fler återförsäljare.välja Thomas Antoni Tomas ska ställas i; den sam fuktbalans som påskyndar vilken hyllaoch CleerPlus Med hjälp av Galenica utveckling blev CleerPlus godkänt. Hammargren berättar attAB deoch haröver fått5 års otrolig positiv respons av personer som hade behövt stå i en alltiallo-hylla då den Sedan drygt ett de till sin produkt på många apotek runt om i Sverige använt ochhalvår somsäljer leder många återköp. För åtta årCleerPlus sedan kom Thomas Antoni och fungerar till så mycket. såsom Apoteket AB, Apotek Hjärtat, Kronans apotek och apotea.se. I början av 2019på adderas fler återförsäljare. Thomas Antoni och Tomas Tomas Hammargren idénännu att skapa en En utmaning är att berättar apoteken kan ha väljaCleerPlus vilkenavhylla CleerPlus Hammargren att de harskulle fåttsvårt otroligatt positiv respons personer somsom ska produkt mot munsår som faktiskt är en gel endast består av använt CleerPlus och som leder till många återköp. ställas i; den hade behövt stå i en alltiallo-hylla dånaturliga den fungerar till så mycket. hjälpa läkningsprocessen och dessutom vara ingredienser, cellulosa, etanol och kosmetiskt dåapoteken detta saknades påatt välja vilken mintolja. Entilltalande, utmaning är att kan ha svårt hylla CleerPlus ska CleerPlus är en gelhade som endast av naturliga cellulosa, etaställas i; den behövt stå ibestår en alltiallo-hylla då deningredienser, fungerar till så mycket. marknaden. nol och mintolja. Vad är receptet som skiljer denna gel från CleerPlus är en gel som endast består av naturliga ingredienser, cellulosa, etaMed hjälpnol avoch Galenica AB och över 5 års andra behandlingar? Den skapar en ren miljö mintolja. Vad är receptet som skiljer denna gel från andra behandlingar? Den skapar en utveckling blev CleerPlus godkänt. och efter en kort stund när gelen torkat bildas ren miljö och efter en kort stund när gelen torkat bildas enDen tunn genomskinlig Vadett är receptet skiljer gel från andra skapar en film över såret. Denna Sedan drygt halvårsom säljer dedenna sin produkt på behandlingar? en tunn genomskinlig film över såret. Denna ärstund skyddande man kan den med smink ren miljö och efter film en kort när gelenoch torkat bildas en dölja tunn genomskinlig många apotek runt om i Sverige såsom Apofilm är skyddande och film över såret. Denna eller läppstift om man vill.film är skyddande och man kan dölja den med smink man kan dölja den med teket AB, eller Apotek Hjärtat, apotek smink eller läppstift om man vill. läppstift om manKronans vill. och apotea.se. I början av 2019 adderas ännu Filmen skapar även en fuktbalans så att det Filmen skapar ävenäven en fuktbalans detläker läker snabbare och huden Filmen skapar en fuktbalansså så att att det snabbare och huden torkar torkar fler återförsäljare. läker snabbare och huden torkar inte Foto: ut. ◆@minkropprockarfett. Foto: @minkropprockarfett. inte ut. inte ut. Thomas Antoni och Tomas

Första hjälpen vid munsår, små sår och bett

Första hjälpen vid munsår, små sår och bett

CleerPlus® - en 3-stegs lösning

CleerPlus® - en 3-stegs lösning

1.Först skapas en ren miljö fri från virus och bakterier.

1.Först skapas en ren miljö fri från

2.En skyddande lexibel ilm bildas som håller bakterier och virus smuts och borta.bakterier. 3.En gynnsam2.En fuktbalans skapas så lexibel skyddande att läkningsprocessen underlättas.

ilm bildas som håller bakterier och smuts borta.

Varje dag i drabbas 97 000 personer i Sverige av olika typer av munsår. Trots detta är det inte många som pratar skapas så 3.En gynnsam fuktbalans om det. Drivkraften hos Antoni och Hammargren är att läkningsprocessen de vet att produkten haratt så många nöjda användare, deunderlättas. vill lyfta fram problemet och erbjuda en behandling som fungerar. De berättar att när du väl har 97 börjat Varje dag i drabbas 000använda personer i Sverige av olika CleerPlus kommer det vara en produkt som man alltid vill typer Man av munsår. detta är det ha nära till hands. vet aldrigTrots när man behöver den.inte många som pratar om det. Drivkraften hos och Hammargren är att Man kan ha en i fickan, en i badrummet ochAntoni absolut en när man reser den för både sårså och bett. nöjda användare, de dedå vet attfungerar produkten har många Håller sår rent och fritt från mikroorganismer vilket underlättar läkning Minskar klåda och irritation vid insektsbett Reducerar irritation, underlättar läkning och förhindrar virusspridning vid munsår Kan användas på barn från 4 år Fri från konserveringsmedel

Finns att köpa på:

Håller sår rent och fritt från mikroorganismer vilket underlättar läkning Minskar klåda och irritation vid insektsbett Reducerar irritation, underlättar läkning och förhindrar virusspridning vid munsår Kan användas på barn från 4 år Fri från konserveringsmedel

vill lyfta fram problemet och erbjuda en behandling som

Efter mycket arbete och en lyckad testförsäljning är De berättar att närattdu CleerPlus utefungerar. på marknaden, nu vill grundarna denväl har börjat använda kommerTesta detden vara produkt som man alltid vill ska få ännu CleerPlus fler nöjda användare. ochen säg vad du tycker, de vill ha din åsikt på aldrig när man behöver den. ha nära tillgärna hands. Man vet hello@cleerplus.com

Man kan ha en i fickan, en i badrummet och absolut en när man reser då den fungerar för både sår och bett. www.cleerplus.com

Efter mycket arbete och en lyckad testförsäljning är CleerPlus ute på marknaden, nu vill grundarna att den 69 ska få ännu fler nöjda användare. Testa den och säg vad du tycker, de vill gärna ha din åsikt på hello@cleerplus.com


KIDS& FAMILY  |  N ä s t a n u m m e r

FAMIL Y Juni 2019

NÄSTA NUMMER Att få syskon Musikhälsa BVC

TROTSÅLDER

Så förbereder du dig för inskolning VERKTYGSVÄSKA MED VERKTYG Fri frakt i hela Sverige. Snabb Leverans. Enkel Betalning med Klarna. • Canvasväska 30 x 22.5 x 22.5 cm • Bitssats 20-delar • Bitshållare 210 mm • Skruvmejsel 4” x 1/4 Spår • Skruvmejsel 4” x 2 Stjärn/Philips • Hammare 8oz i rostfritt stål

455kr

Inkl frakt, ange kod Kids och få 20% rabatt.

Webshop www.colorfultools.se 70


Ta hand om det mjukaste som finns.

Profile for Kidsfamily

Kids & Family 1901  

Kids&Family är ett livsstilsmagasin med fokus på relevanta områden såsom föräldraskap, graviditet, förlossning, familjeliv, preventivmedel,...

Kids & Family 1901  

Kids&Family är ett livsstilsmagasin med fokus på relevanta områden såsom föräldraskap, graviditet, förlossning, familjeliv, preventivmedel,...

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded