Page 1

FAMILY Magasinet M agasinet om barn och föräldraskap • Nr 2 2018

LINN ANDERSSON

Ung och lycklig mamma som utmanar fördomar

SENASTE NYTT!

Rapporter från aktuella forskningsområden

SOLA

SÄKERT RES EEXP E RTENS BÄS TA TIPS

KF0218_001_omslag.indd 1

Gravid – och deprimerad Det finns hjälp att få

| BADA SÄKE RT I SO MMAR | N YH E T: BVC M A RT I N A 2018-05-30 12:14 59


LEDARE|KIDS & FAMILY

Bäst just nu!

1.

DET DÄR MED LYCKA

Chic magi Det här står högst på min smyckeönskelista just nu: Att det italienska smyckemärket Ana e Alex hittar till Sverige. Det är en kärleksaffär med färger, olika material och framför allt traditionellt italienskt hantverk. Allt skapat med en lekfullhet som liksom bjuder in till en magisk sagovärld.

Räddaren i nöden Björn Axéns nya serie med torrschampo fräschar effektivt upp håret och finns i tre ljuvliga, mycket milda dofter. Dessutom i behändigt format: 150 ml. Rekommenderat pris 100 kr.

3.

Orange is the new black Det blev rätt jobbigt när hjulen på min väska gick sönder under resans gång. Men lite roligt är det förstås att få köpa en ny. Den här gången har jag lovat mig själv att inte välja en svart igen. Victorinox, 4 150 kronor.

T

änk att vara lycklig över att vara gravid – och få frågan: ”Hur bestämde du dig för att behålla barnet?” Det var inte roligt, berättar vår omslagsmamma Linn Andersson, känd från bland annat tv-serien Unga mammor. Tindra var ju planerad. Linn och hennes pojkvän Marcus möttes av en hel del fördomar när de väntade lilla Tindra – just för att de var unga. Det var också en av anledningarna till att hon ville vara med i tv-serien, hon ville utmana och förändra de negativa reaktioner de mötte från människor i sin omgivning. Jag tror bestämt att hon har lyckats.

2.

Eller: Tänk att känna sig deprimerad under sin graviditet – den tid som man fått höra ska vara den lyckligaste tiden i ens liv. Graviditetsdepression är vanligare än man tror och det är många som inte vill berätta hur de känner för att det känns skamligt att inte vara lycklig. I det här numret berättar vi om Magdalena-studien, en internetbaserad behandling för deprimerade gravida kvinnor. Sommaren upplevs av de allra flesta som den lyckligaste tiden på året, med allt vad den innebär av sol, värme och lediga dagar. Med det sagt vill jag ändå rekommendera er att läsa vad en hudläkare har att säga om solens härliga men också farliga strålar och vad simläraren har att säga om betydelsen av att kunna simma. Och på tal om de där lediga dagarna; vi fick en pratstund med chefredaktören för RES som tipsar om vad man bör tänka på när man reser med barn. Till sist: Jag tänker ofta på min mormor Ester och hennes förmåga att knyta an till barn. Hon tog sina barnbarns (och andra barns) värld på allvar och bjöd in dem till sin värld. Att få lära känna en äldre generation tycker jag har varit ovärderligt. Därför blev jag så glad när jag pratade med nyblivna mormor Anna Möller. Hon berättade att hon bestämde sig från början att vara en närvarande mormor. ”Jag är övertygad om att det är bra för både mig själv och barnen”, säger hon. Trevlig sommarläsning!

Kina Andersson

Redaktör

3

KF0218_003_ledare.indd 3

2018-05-28 14:44 38


KIDS & FAMILY|INNEHÅLL

Innehåll nummer två 9 18 26 29

Värt att veta

Senaste prylarna och nyheterna för hela familjen.

Porträttet

Möt Linn Andersson som är ny deltagare i tv-serien Unga mammor.

Skönhet

36

Blöjskolan

58

Familjejuridik

38

Recept

60

50

Simskolan

Barnsjukhuset Martina har öppnat BVC

62

I fokus

Med BVC Martina samlar barnsjukhuset all hälsovård för barnfamiljen under ett och samma tak.

67

Boktips

Resa med barn

69

Kulturfrossa

Den härliga men farliga solen – så skyddar du dig.

3 x Forskning

— Gravida kvinnor med depression. — Värksvaghet. — Bakterier som påverkar hälsan.

54

Med Liberos barnmorska Carolina Gäbel. Sommarens bästa grilltips.

Reseexperten Kajsa Beausang ger sina bästa tips.

Gift eller sambo – fördelar och nackdelar när barnet kommer.

Att kunna simma är en enkel livförsäkring. En engagerad mormor. Sommarens bästa läsning för stora och små. Teater, musik och bio.

4

KF0218_004_Innehåll.indd 4

??

Sexuell hälsa

2018-05-29 16:15 06


Ärlig, ekologisk och rättvis barnmat SÅ HÄR TÄNKER VI. Små barn äter små portioner, därför ska deras mat innehålla rena råvaror,

vara varsamt tillagad och smaka gott. Alex&Phils gröter och smoothies är ärlig barnmat av frukt, bär, juice, havre, amarant, rapsolja och kryddor – inget annat. Att vår mat ska vara ekologisk, KRAV-märkt och klimatsmart är en självklarhet. Vi har nu också nio goda måltider och mellisar som alla är gluten- och mjölkfria. Kort och gott: supermat för superungar! VI VILL ATT FLER BARN SKA MÅ BRA! 2för1 – För varje portion mat du köper bidrar vi med 50 öre till barn i nöd. DU HITTAR ALEX&PHIL PÅ ICA, COOP, CITY GROSS, PARADISET, WILLYS, HEMKÖP, MATHEM.SE, MAT.SE MED FLERA. OCH SÅ PÅ WWW.ALEXPHIL.SE SÅKLART!


KIDS & FAMILY|EXPERTERNA

ECMO RÄDDAR LIV Berätta – vilka patienter är det ni hjälper? – Patienter med svårt sviktande lung- eller hjärtfunktion eller ofta både lung- och hjärtsvikt. Ofta beror lungsvikten på svåra infektioner. Även vissa patienter med hjärtstillestånd som uppfyller strikta kriterier kan få hjälp. Vilken är din främsta uppgift?  – Att ge råd till andra läkare som behandlar svårt sjuka patienter för att om möjligt stabilisera situationen innan ECMO-behandling påbörjas. Jag har också till uppgift att välja rätt patienter för behandlingen, samt att med ett ECMO-transportteam påbörja ECMO-behandling på andra sjukhus i Sverige eller utomlands samt att med ambulans eller flygplan transportera patienten med pågående ECMO-behandling. Vilken är den största utmaningen för ert team? – Att driva intensivvården så att patienten snabbt och säkert kan klara sig utan ECMO-maskin, men även att vara uthålliga när lång ECMO-behandling krävs för tillfrisknande. Hur kom det sig att du ville jobba just här?  – Jag fick se tekniken användas på ett döende barn under min specialistutbildning och fick se hur effektiv behandlingen var i denna svåra situation. Hur många liv skulle du säga att ECMO-tekniken räddar varje år?  – Vi behandlar cirka 100 patienter varje år och majoriteten överlever.  Finns det några risker med den här tekniken?   – Det finns risker med blödningar och infektioner under behandlingen. Behandlingen är resurskrävande. Vad är svårast med ditt jobb? – De gånger patienters liv trots maximala insatser inte går att rädda. Vad är mest givande? – Det nära samarbetet inom teamet samt de gånger det trots svårigheter går att rädda någon till ett friskt liv.

Kids&

FAMILY REDAKTIONSRUTA

Ansvarig Utgivare Nathalie Dahlin Bengtsson nathalie@ndochc.se Pär Forsman är specialistläkare vid ECMO -centrum vid Nya Karolinska Universitetssjukhuset. Här får patienter hjälp med syresättning av blodet genom en hjärt-lungmaskin som syresätter blodet utanför kroppen – en konstgjord lunga helt enkelt. ECMO är en förkortning för Extracorporeal Membrane Oxygenation-teknik. I sommar kommer Pär även att arbeta med en akutläkarbil i Stockholm.

Redaktör Kina Andersson kinakristina.andersson@gmail.com Layout Jonas Enqvist Försäljningschef/Marknadschef Karolina Ekholm karolina.ekholm@getingmedia.se 073-525 97 68 Försäljning, PR Malin Tilja info@malintilja.se 0708-672 620 MEDARBETARE Kina Andersson, Anna Boussard, Bea Lindström, Malin Tilja ANSVARIG REFERENSGRUPPEN Nathalie Dahlin Bengtsson

Omslagsfoto Maria Lager

KIDS & FAMILYS REFERENSGRUPP BESTÅR AV

Madeleine Kilsbeck är legitimerad barnmorska samt utbildad vårdlärare. Nyligen pensionerad efter 40 års yrkesarbete som barnmorska, varav cirka 10 år på förlossningsavdelning,10 år inom mödrahälsovård och preventivmedelsrådgivning, samt 10 år som vårdutvecklare inom mödrahälsovård och preventivmedel, varav en del som utbildningsledare inom sex- och samlevnadsfrågor.

Lars Bengtsson är docent och specialist i thoraxkirurgi. Han arbetar som överläkare på ECMO-sektionen vid Astrid Lindgrens barnsjukhus. Han opererar barn och vuxna med olika hjärt- och lungsjukdomar. Lars genomförde sin grundutbildning vid Karolinska Institutet och blev legitimerad läkare 1982, specialist i thoraxkirurgi 1988 och docent 1992.

Malin Alfvén är ett bekant namn för många, inte minst föräldrar. Hon är leg. psykolog, figurerar som expertrådgivare inom olika medier och är ofta anlitad som föreläsare för föräldrar och personal. Malin har skrivit nio böcker och mottog Stora Psykologpriset 2011. 2006 medverkade hon i Sommar i P1. Malin Alfvén har arbetat som barnoch föräldrapsykolog i över 30 år i Stockholm.

Ulrika Davidsson är kostrådgivare, kokboksförfattare och entreprenör. Hon har skrivit kokböcker inom bland annat GI-, 5:2- och ABnoll-metoderna. Hon jobbar som föreläsare i hela Sverige för såväl företag som privatpersoner, coachar människor att bli mer hälsosamma genom sina böcker och föreläsningar, samt erbjuder onlinekurser under namnet Ulrikas Kickstart.

Claude Kollin är barnkirurg, chefsläkare och VD på Barnsjukhuset Martin på Sophiahemmet. Han har tidigare haft en överläkartjänst på Astrid Lindgrens Barnsjukhus där han i huvudsak specialiserade sig på urologiska sjukdomar och är disputerad på testikelsjukdomar. Sen Claude tog över ansvaret på Martina har verksamheten expanderat kraftigt med specialister inom de flesta områden och olika centra har etablerats.

6

KF0218_006_Experter.indd 6

2018-05-30 14:15 07


A X A M

n e t e t i d i v gra

TA NÅGONS SITTPLATS Det är inte det lättaste att be om någons sittplats på bussen. Och det har blivit lite tröttsamt att puta ut magen lite extra och pusta högljutt så att sittande medresenärer ska förstå vinken. När du skaffar en gratis gravidförsäkring hos oss får du en samling gravidkort som kan hjälpa dig att få en så härlig graviditet som möjligt. Dra gravidkortet och få sittplats på bussen utan problem. Maxa graviditeten!

Besök if.se/maxagraviditeten så hjälper vi dig att få en härligare graviditet.


BABYSIM 3 MÅN - 1 ÅR SIMSKOLA FRÅN 4 ÅR

14 ANLÄGGNINGAR I STOCKHOLM

PLASK & LEK 1-2,5 ÅR SIMLEKIS 2,5-5 ÅR

NYTT PÅ KUNGSHOLMSTORG! FINSLIPA & ANALYSERA DIN TEKNIK MED VM-MEDALJÖREN JOSEFIN LILLHAGE.

3D TRÄNING MED ISABELLE FRANZÉN YOGA MAMACORE PENSIONÄRSTRÄNING

VATTENGYMNASTIK FÖR GRAVIDA

WWW.TRAMPOOLIN.COM 08-506 212 42


VÄRT ATT VETA|KIDS & FAMILY

VÄRT ATT VETA... PRYLAR OCH NYHETER AV ANNA BOUSSARD

Babybjörn Bärsele Mini Babybjörn lanserar en ny bärsele, som har sin förlaga i deras klassiska bärsele Original. Bredare sittposition för barnet som ger bra stöd åt höft och ben är en av de stora förbättringarna, men den är fortfarande lika enkel för föräldern att hantera som Original-selen. Babybjörn Mini passar från nyfödd upp till 11 kg och finns i flera olika tyger och färger. Rek. pris från 879 kr.

NG Baby lekmatta och förvaringskorg Fin vändbar lekmatta i stickad bomull och velour. Finns i två behagliga färgställningar, rek. pris 449 kr. Förvaringskorgen i stickad bomull passar lika bra i barnrummet som i vardagsrummet. Rek. pris 329 kr.

Diono Traverze Ny kompakt och stilren sulky som endast väger 5,6 kg och fälls enkelt ihop med ett enhandsgrepp. Vagnen blir ungefär lika stor som en kabinväska och kan stå upprätt när den är hopfälld. Levereras med transportväska och regnskydd. Rek. pris 2 999 kr.

Yasuragi Kids Ta med barnen på spa! 1 juli – 12 augusti anpassar Yasuragi sina aktiviteter för att passa både stora och små. Origami-pyssel och sushiskola för barn är några av de aktiviteter som finns tillgängliga under denna period. Yasuragi erbjuder fyra olika paket för barnfamiljer, pris från 995 kr. För mer information och bokning, se www.yasuragi.se

Siggilou Newborn Kit Ett underbart mjukt babyset i bomull/cashmere-mix. Setet innehåller onesize, mössa, tossor och en babyfilt. Kläderna passar 0-3 månader. Perfekt att packa ner i BB-väskan eller att ge som gåva till de nyblivna föräldrarna. Rek. pris 1 600 kr. 9

KF0218_009_Värt att veta.indd 9

2018-05-29 15:30 43


KIDS & FAMILY|VÄRT ATT VETA

BBhugme gravid/ amningskudde Smart 2-i-1-kudde som används som gravidkudde för att avlasta bäcken och rygg när du sover och vilar. När barnet är fött kan du använda den som amningskudde och, om du knyter ihop den, som kudde för barnet att vila på. Kudden har ett tvättbart överdrag av mjuk OEKO-TEX-certifierad bomull. Finns i flera fina färger, rek. pris 1 499 kr.

Depend 7day nagellack När du hellre prioriterar en kopp kaffe över att fixa naglarna passar dessa lack extra bra. Tillsammans med 7day Hybrid Polish Starter Kit (rek. pris 99 kr) får du ett nagellack som håller upp till sju dagar. De färgade lacken finns i många fina färger. Rek. pris 39 kr.

KNIIP – Kit för bäckenbottenträning

Boob gravidoch amningsklänning

Graviditetshormonerna påverkar bäckenbottenmuskulaturen negativt, så oavsett hur du föder är det viktigt att hålla bäckenbotten i form. Detta för att förebygga och lindra eventuella inkontinensbesvär. I KNIIP-paketet från Pistill får du ett komplett set med träningskula, glidmedel och rengöringsmedel samt ett träningsprogram. 599 kr på www.pistill.se

Klänningen Naima från Boob passar lika bra under graviditeten som efteråt. Klänningen har en smart omlottlösning över bysten för att underlätta amning. De flesta plagg från Boob är dessutom designade så att det inte blir uppenbart att det är amningsplagg, vilket gör att du kan använda dem länge. Boob Naima klänning finns i tre färger och kostar 899 kr.

Nike Air Max 1 SE Sköna skor är A och O både under graviditet och på barnvagnspromenader! Dessa godbitar från Nike gör att du bokstavligt talat går på luft. Rek. pris 1 400 kr. 10

KF0218_009_Värt att veta.indd 10

2018-05-30 12:27 31


MINSKAD RODNAD FRÅN DAG ETT Zinkkräm med 100% naturligt innehåll som lindrar och förebygger barns röda rumpor. Den milda krämen är framtagen i samarbete med barnmorskor, är ekologiskt certifierad av NATRUE och dermatologiskt testad.


KIDS & FAMILY| VÄRT ATT VETA

Babybjörn Resesäng Easy Go Babybjörn Resesäng Light har länge varit en storsäljare då den är superlätt att fälla upp och ihop. Den tar dessutom liten plats när den inte används. Nu kommer den uppdaterade modellen Easy Go – samma funktionalitet men nya färger på tyg och stomme. Madrass och ett fodral med bärhandtag ingår. Babybjörn Resesäng Easy Go finns till försäljning i slutet av juni hos utvalda återförsäljare. Rek. pris 2 449 kr.

Aden & Anais muslinfiltar Mjuka och lätta filtar i bambumuslin med många användningsområden. Perfekta att ha med i barnvagnen eller skötväskan! Pris ca 549 kr.

Skip Hop Pronto Signature En smart liten mini-skötväska med skötunderlägg och plats för det viktigaste – våtservetter (etui ingår), blöjor och kanske ett lättare ombyte. Smart ficka på utsidan för dina egna saker. Finns i flera färger och mönster som matchar övriga produkter i Skip Hops kollektion av skötväskor och tillbehör. Rek. pris 399 kr.

Babyzen Yoyo+ Supersmidig och kompakt vagn – och en av de få barnvagnar som är inom måtten för att klassas som handbagage på flyget! Om du har med babyskyddet på resan kan du enkelt fästa det på chassit med adaptrar (säljs som tillbehör). Babyzen Yoyo+ finns både som sitt- och liggvagn. Rek. pris 4 299 kr.

EVY Sunscreen Mousse SPF 50 for Kids Om det står solsemester på schemat är detta något som bör packas ned i necessären. Moussen är vattenfast, kladdfri och håller länge trots bus på stranden och handdukstorkning. EVY Sunscreen Mousse SPF 50 for Kids är allergitestad och rekommenderas från 6 månaders ålder. EVYs solskyddsprodukter finns även för vuxna. Pris 239 kr.

12

KF0218_009_Värt att veta.indd 12

2018-05-30 12:27 46


Minst betyder mest En bra gravid- och barnförsäkring är en trygghet för familjen. Vi vet hur du bäst försäkrar de som betyder mest.

Läs mer på lansforsakringar.se/barn

Nyafamily_helsidor.indd 3

2017-11-13 10:21


KIDS & FAMILY|VÄRT ATT VETA

Ekologiskt Walnut & Walrus har gjort sig kända för sina posters tryckta på miljövänligt papper, och förra våren släppte den svenska designduon sin första klädkollektion för barn. Den lekfulla designen känns igen och materialen är miljövänliga. Kläderna tillverkas i Portugal och görs av 100 procent ekologisk GOTS-certifierad bomull. Alla tryck ritas för hand. Logo T-shirt. Pris 279 kr.

Hör upp! Färgglada Colour Boom Kids är utrustade med mikrofon och volymkontroll där du som vuxen bestämmer maxvolym för att förhindra hörselskador hos barnet. Hörlurarna kommer även med den patenterade lösningen Zound Lasso som enkelt samlar ihop sladden. Hörlurarna går att ställa in så att de passar olika huvudstorlekar. Ej lämpliga för barn under 3 år. Pris 299 kr.

Klädd för solen Barn har en femtedel så tjock hud som vuxna så det är extra viktigt att skydda deras hud mot de starka strålarna. ISBJÖRN of Swedens sol- och badkläder har ett solskydd på UPF50+ (Ultraviolett Protection Factor) och hela kollektionen är framtagen i Bluesign-certifierat material. De kommer nu i nya färger och alla plagg går att kombinera med varandra efter tycke och smak. Sun Jumpsuit Kids kostar 500 kr.

Torra ögon ett minne blott Cleareyes Bright & Moist Eye Drops är en steril ögondroppslösning som lindrar irritation och ögonrodnad i torra ögon. Dropparna innehåller ett smörjmedel (hypromellos) som ska minska och lindra irritation samt nafazolinhydroklorid som ska minska ögonrodnad. Cleareyes finns till försäljning på apotek och hälsokostbutiker och rekommenderas för vuxna och barn från 12 år. Pris 159 kr (15 ml).

Söta Sophie Den söta lilla giraffen Sophie la Girafe är en av världens mest sålda bitleksaker. I sortimentet finns även babyvårdsprodukter som är speciellt lämplig för den känsliga babyhuden. Serien är ekocertifierad med garanti att produkterna är ekologiskt och etiskt försvarbara. Här ett kit med hårborste med naturborst tillverkad av FSC-certifierat bokträ samt en mild och närande rengöring för ditt barns hud och hår. Pris 249 kr.

14

KF0218_009_Värt att veta.indd 14

2018-05-30 12:27 49


Lördagen den 22 september på Stockholms Stadion! Start 12:00

Martinaloppet 2018 En utmaning för hela familjen För tredje året i rad anordnar Barnsjukhuset Martina en festlig dag för barnfamiljer där samarbete och kämparglädje står i fokus. Banan är inne i Stockholms Stadion där ni som familj kan springa fort, jogga, gå eller rulla i mål tillsammans! Roliga överraskningar utlovas. Alla barn är välkomna! Läs mer och anmäl hela familjen på vår hemsida:

barnsjukhusetmartina.se/martinaloppet

www.barnsjukhusetmartina.se


KIDS & FAMILY|VÄRT ATT VETA

Odla i stan

Behändigt på cykelturen

Vill ni odla men bor i stan? Spenat i stan är en praktisk handbok som visar hur du odlar din egen mat i staden – på kolonilotten, gården, balkongen eller i fönstret. Här finns också recept som hjälper dig att äta det som är i säsong. Pris 189 kr, Norstedts.

Liten och retrodesignad cykelpump som enkelt får plats i väskan eller cykelkorgen. Pris 300 kr, Designtorget.

Fashion med komfort I höst flyttar Peter Forsberg med hustru Nicole och barnen till Schweiz. Anledningen är dessa befjädrade skönheter och övriga modeller hos det schweiziska varumärket INUIKII, ett märke som Nicole och Peter nu äger tillsammans med en schweizisk familj. Nicole berättar att hon omedelbart föll för dess unika design med hög modegrad i kombination med underbar komfort. Skorna tillverkas för hand i Italien och Portugal, och det finns modeller för både dam, herr och barn. I Sverige säljs märket på NK, Åhléns, Jackie, Boozt med flera och priserna ligger mellan 1 500 och 2 500 kronor för sandaler och mellan 2 300 och 3 500 kronor för sneakers och boots. Nicoles egen favorit i sommar är just denna modell: Pearl Feathers i vitt (finns i flera färger).

Sommarhäng

Ordning & reda

Finns det något somrigare än en hängmatta? Möjligtvis rabarbersaft – som du förstås avnjuter i just hängmattan. Åhléns, 399 kronor.

En hattask i ett underbart blommigt mönster som dessutom heter Shangri-La måste väl ändå vara ett optimalt sätt att hålla ordning på saker och ting? Diameter 35 cm, höjd 23 cm. Design Abigail Borg för Åhléns, 279 kr. 16

KF0218_009_Värt att veta.indd 16

2018-05-30 12:28 04


FORD KUGA KUGA 1,5 ECOBOOST 150HK

Med ett utbud av bränslesnåla motorer och tuffa utseenden tar Kuga dig dit du vill, med lika mycket stil som komfort.

194 900 kr

HEDIN BIL PRIS FRÅN

Uppgradera med Hedin Edition-paket*

29 900 kr (ord: 35 700 kr) • 17” aluminiumfälgar • Nyckelfritt låssystem • Takrails • Backkamera • Aut.klimatanläggning • Regnsensorer • Parkeringssensorer bak • SYNC 3 med pekskärm och bluetooth • m.m.

O RD. PRIS: 2 2 2 500 KR

PRIVAT L E A SIN G FR Å N:

2 595 kr/månad *

FordStore Hedin Bil Segeltorp Smista Allé 34 Tel: 08-735 05 10 Mån–fre: 9-18, lör: 11-16

www.ford-hedinbil.se

5 års garanti eller 10 000 mil. *Titanium-, Parkerings- och Designpaket och backkamera. **Månadskostnaden gäller Ford Kuga Trend EcoBoost 150 hk. Privatleasing baseras på 36 mån, 1500/år, lokalt serviceavtal ingår, återförsäljaren garanterar restvärdet, 45 kr avi avgift och 595 kr uppläggningskostnad tillkommer. Erbjudandet gäller så långt lagret räcker fram till 2018-07-30. Bilen på bilden är extrautrustad. Bränsleförbrukning 5,3- 7,8 l/100 km, CO2 utsläpp 143 g/km. Med reservation för feltryck.


KIDS & FAMILY|XXX

DET BÄSTA SOM HAR HÄNT 18

KF0218_018_Profilen.indd 18

2018-05-28 14:49 37


PROFILEN|KIDS & FAMILY

Det är roligt att prata med Linn Andersson. Hon bubblar verkligen av lycka när hon pratar om sin lilla familj, om Tindra, nu sju månader. Och om pojkvännen Marcus förstås. Linn är också ny deltagare i tv-serien Unga mammor. AV KINA ANDERSSON

FOTO

Linn älskade att vara gravid – trots att hon kräktes varje dag. Men annars kände hon sig så vacker.

OLIVIA MALM.

I

Linns mammaögon är Tindra den finaste, bästa människan på jorden. – Jag är så glad att vi fick just henne. Så snart jag är ledsen räcker det med att titta på henne och mötas av ett leende så blir jag lycklig igen. Hon är allt jag någonsin skulle kunna drömma om och lite till. Jag tror och hoppas att alla mammor känner så för sina barn! Många känner säkert till Linn redan, genom hennes populära blogg Tiingelinn och som ny deltagare i tv-serien Unga mammor. Och visst är hon ung, 20 år. Linn blev gravid redan på gymnasiet vilket hon och Marcus planerade. Detta är viktigt att påpeka, men inget vi ska uppehålla oss vid för länge. Linn blir lite trött på att behöva förklara och ibland försvara sitt val. Hon har alltid velat bli ung mamma. Och Marcus har alltid velat bli ung pappa. Således är lyckan perfekt. Punkt. Vi återkommer dock till det där med att vara ung förälder längre fram i texten – det var ändå en anledning till att Linn ville vara med i Unga mammor. – Jag ville trotsa fördomen om att alla unga mammor har blivit gravida av misstag, att det finns missbruk med i bilden, att man har dålig ekonomi och är ensamstående! Jag och Marcus ville visa hur vi har valt att leva vårt liv till skillnad från många andra i vår ålder. – Det är många som tror att Tindra inte var planerad eftersom jag var 18 år när jag blev gravid – men tänk så efterlängtad hon var. Det tog sex månader innan jag blev gravid och det var de sex längsta månaderna i mitt liv. – Sedan gick jag och längtade efter Tindra i åtta månader till. Hon föddes för tidigt, i vecka 37. Kanske längtade hon efter oss lika mycket som vi efter henne… Att sedan bli mamma överträffade Linns alla förväntningar. – Det var helt otroligt! Att få träffa världens finaste, världens mest efterlängtade barn, och att sedan få umgås med den här personen varje dag, att se hennes utveckling när hon blir en alldeles egen person… Det är det bästa som har hänt i mitt liv. Linn älskade att vara gravid också – trots att hon kräktes varje dag. – Jag gick upp en timme tidigare varje morgon för att hinna 19

KF0218_018_Profilen.indd 19

2018-05-30 12:30 46


KIDS & FAMILY|PROFILEN

FOTO

– Det viktigaste vi kan förmedla till Tindra är att kräkas innan jag skulle gå till skolan. Illamåendet gav med sig med tiden men då fick jag lågt blodtryck och hon är helt fantastisk och perfekt som hon är – och att järnvärde. Inget hjälpte – jag svimmade ofta och blev alla andra också är det. Man behöver inte älska alla sjukskriven vilket inte var så roligt. Men annars kände människor, men man ska respektera dem. – Jag måste erkänna att jag faktiskt blev överraskad jag mig så vacker som gravid! Jag var så stolt över min mage och min hy var fin, mitt hår var fint… Nu däremot ser jag över att barn är så olika. När jag har träffat andras barn alltid trött ut och orkar aldrig fixa mig, förutom när vi blir jag förvånad över att de kan helt andra saker än Tindra – och att hon kan saker de inte kan. De beter spelar in för Unga mammor. sig olika och är olika precis som oss vuxna. Jag som Det där sista stämmer inte riktigt, Linn strålar. trodde att alla bebisar var likadana.  Och vem är nu den här lilla Tindra – Linn har den där förmågan att kunna förutom att hon är den finaste, bästa Linns bästa tips för se saker och ting från den ljusa sidan och människan på jorden? blivande mammor: berättar om arbetsamma saker på ett sätt – Hon är en väldigt go och glad tjej Se till att ni har tid och ork och kan lägga allt så att man inte kan låta bli att le. ”Det är som är bestämd och vet vad hon vill – fokus på ditt barn! alltid dramatiska saker med mig”, säger precis som jag! Hon har mycket energi Jämför er inte med hon när hon beskriver sin jobbiga förlossoch är bara lik sin pappa Marcus till andra, utan låt ditt ning; Tindra låg felvänd och det blev kejutseendet men så lik mig i beteendet. Hon barn få göra saker i sarsnitt. Linn blev dessutom medvetslös är liten för sin ålder i längd och vikt men sin takt. flera gånger på grund av att blodtrycket hon lärde sig krypa och ställa sig upp så Våga gå din egen sjönk. Men när Tindra väl kom ut var allt himla tidigt. Hon är helt perfekt! väg i livet! Pappa Marcus tycker förstås också att som bortglömt. Hon berättar också humoTindra är perfekt – liksom att hennes mor ristiskt om hur tillvaron som mamma ser är det. Jag bad honom beskriva hur Linn är som mamma: ut, och hur hon rätt snart övergav vissa principer. – Jag trodde att jag skulle hinna mer och hade inte – Hon är busig, snäll, bestämd och älskar att gosa! Linn ger Tindra så mycket kärlek varje dag och sätter tänkt på att man måste planera för att ta en dusch… Och henne främst i alla situationer. Hon är lite överbeskyd- jag var så präktig innan jag fick Tindra. Hon skulle dande också… minsann inte få titta på iPad innan hon fyllde fem år. Linn återgäldar med att Marcus är världens bästa Men… utan Babblarna skulle jag ju inte ens hinna ta pappa till Tindra. Det är det här som är så rart med en dusch, äta lunch eller vad det nu kan vara. Linn och Marcus, de bekräftar kärleken till varandra Ibland är dock tillvaron riktigt svår. Linn berättar och Tindra hela tiden. att hon drabbas av panikångestattacker.

OLIVIA MALM.

Som Linn och Marcus längtade efter Tindra!

20

KF0218_018_Profilen.indd 20

2018-05-30 12:31 02


DET VIKTIGASTE VI KAN FÖRMEDLA TILL TINDRA ÄR ATT HON ÄR HELT FANTASTISK OCH PERFEKT SOM HON ÄR – OCH ATT ALLA ANDRA ÄR DET MED.

FOTO

KARIN PRYTZ/FOTOKARIN

Linn har alltid velat bli ung mamma, och Marcus har alltid velat bli ung pappa.

KF0218_018_Profilen.indd 21

2018-05-28 14:50 17


KIDS & FAMILY|PROFILEN

Fakta om Namn: Linn Andersson. Ålder: 20 år. Familj: Pojkvännen Marcus och dottern Tindra. Bor: Frövi (utanför Örebro), flyttar äntligen till Örebro om några veckor! Som vi längtat!  Aktuell med: Ny deltagare i Unga mammor. Driver bloggen www.nouw.com/tiingelinn, Instagram @tiingelinn och tiingelinn family på Youtube. Gör mig glad: Alla fina människor som kommer fram till mig på stan och säger att jag är en förebild för dem – då vet jag inte vart jag ska ta vägen, jag sprudlar av lycka! Viktigast att lära sina barn: Allas lika värde! Man måste inte älska alla men man måste respektera alla! Att det är okej att känna saker, man får bli arg, man får gråta, men man får inte slåss, sparkas eller vara våldsam.

FOTO

M A R C U S ( P R I VAT )

Äntligen här! Att bli mamma överträffade Linns alla förväntningar.

22

KF0218_018_Profilen.indd 22

2018-05-28 14:50 23


– Jag är en driven och framåt person, vilket förstås är en styrka men den där styrkan är uppenbarligen en av mina största svagheter också. Mycket av panikattackerna grundar sig i en extrem variant av prestationsångest. Jag har alltid haft otroligt höga krav på mig själv, jag vill vara den bästa sambon, flickvännen, vännen, dottern, barnbarnet, systern, kollegan… Jag tycker att alla i min omgivning förtjänar det bästa och glömmer bort mig själv. – Men Tindra ger mig aldrig ångest! Jag älskar mina vänner, min familj och mitt jobb men jag måste lära mig att sänka mina krav på mig själv. Jag har bestämt mig för att vara öppen med min panik- och prestationsångest eftersom jag vill vara en förebild. Linn driver alltså en framgångsrik blogg samt en Youtubekanal, och drömmer om att kunna jobba med sociala medier i framtiden (men hon vill även bli florist och ska gå en floristutbildning). Det var genom bloggen som tv-serien Unga mammor hittade Linn – ett program hon själv älskar. En av anledningarna till att hon ville vara med i programmet var alltså att hon och Marcus ville utmana de negativa reaktioner de mötte från människor i sin omgivning. – I början fick vi ofta kommentarer typ: ”Hur mycket bostadsbidrag får ni?” och när jag svarade ”Inget” blev folk helt paffa! Alla tror att vi har dålig ekonomi vilket vi verkligen inte har. Det är heller inte roligt att få höra saker som ”Hur bestämde du dig för att behålla barnet?” Varför skulle jag ens tänka tanken på en abort? Tindra var ju planerad. Och jag måste säga att med Unga mammor känns det som om människors attityd har förändrats! Vi pratar lite om det där med att vara så offentlig, om det aldrig känns utelämnande? – Nej, jag gillar att dela med mig av mitt, det är himla kul att folk vill hänga med vår lilla familj. Men jag delar inte med mig av allt. Linn och Marcus har varit ett par i fyra år och nästa år ska de gifta sig. En inte alltför vågad gissning är att Tindra kommer att få ett syskon framöver. – Jaaaa, vi vill ha ett till barn nu! Men vi känner ingen stress, vi får se när lyckan är på vår sida. Vår bebis är välkommen när han eller hon vill.

En vanlig dag med Tindra ”Tindra vaknar vid sex eller sju och då går vi upp och leker. Sedan somnar hon en stund runt åtta eller nio igen och då passar jag på att sminka mig, städa lägenheten, svara på mejl och så vidare. Sedan vaknar Tindra och då brukar vi ta tåget in till Örebro och träffa kompisar. Vi hänger med dem på dagen och åker sedan hem och myser med Marcus i soffan.”

sweden eco

Naturlig babyolja! 100% ren och kallpressad jojobaolja av högsta kvalitet. Mjukgörande, skyddande och lättabsorberad. Perfekt babyolja! Lika bra som fuktgivare till kropp och ansikte. Prova även vårt milda, krämiga schampo med arganolja som skyddar och vårdar håret. Naturlig hudvård ska kännas bra.

www.rosenserien.com tel: 0123-104 51

Rosenserien säljs hos utvalda salonger, hälsokostbutiker och Life

= 70% svart

KF0218_018_Profilen.indd 23

2018-05-28 14:59 53


KIDS & FAMILY|I SAMARBETE MED CELLAVIVA

Familjen består idag av Ylva, Oliver, Bianca 3 år och Clara, född i mars 2017. 24

KF0218_024_Cellaviva.indd 24

2018-05-29 16:42 15


I SAMARBETE MED CELLAVIVA|KIDS & FAMILY

ETT VIKTIGT BESLUT INFÖR FRAMTIDEN Ylva Bäckström och hennes sambo Oliver tog beslutet att spara stamceller inför födseln av deras andra barn som föddes i mars 2017. 1 När fick ni för första gången veta vad sparande av stamceller innebar? – För drygt tio år sedan så sparade några vänner till oss sina barns stamceller. Vid den tiden fanns inget svenskt företag som kunde hjälpa till med insamling och sparande. 2 Vad fick er att ta beslutet att spara stamceller?

– Vid förlossningen av vårt andra barn så hade vi två alternativ – att samla in och spara vårt barns stamceller eller att slänga dem. Eftersom vi tror att stamceller kommer att spela en allt viktigare roll vid behandling av svåra sjukdomar så ville vi inte slänga dessa. Förhoppningsvis kommer vi aldrig att behöva dem, men om vi en dag skulle behöva dem så hade vi ångrat om vi hade slängt bort dessa unga celler. 3 Fanns det något som fick er att tveka?

– Inte tveka direkt, men det är ett viktigt beslut som vi diskuterade sinsemellan. Eftersom vi inte kunde spara stamceller från vårt första barn så blev det extra viktigt att spara från barn nummer två. Samtidigt som ville vi vara överens om hur de eventuellt skulle komma att användas – om nu någon av oss andra inom familjen skulle behöva dem. Det här är ju en chans att spara stamceller utan ingrepp. Det kostar pengar, men det är det värt. 4 Hur går proceduren egentligen till?

– Vi beställde en box med allt som behövs för att samla in stamcellerna. Tillsammans med boxen kommer avtal som vi skrev under och skickade tillbaka. När vi åkte till förlossningen så ringde vi Cellaviva som skickade insamlingspersonal som mötte oss på sjukhuset. Denna person väntade sedan utanför vårt rum och kom in så snart vårt barn fötts. Sedan sköttes allt av Cellavivas personal, som insamling, packning av boxen och leverans till labbet. 5 Har du några råd till föräldrar som går i samma tankar?

– Läs på så att ni kan ta ert beslut. Det finns många åsikter och även en del missuppfattningar om stamcellssparande och det är därför viktigt att vara påläst om man tycker att frågan är intressant.

Att spara stamceller är något som börjar bli mer välkänt i Sverige, men fortfarande vet flertalet inte vad det är, hur man gör eller ens varför man gör det. Kids & Family har talat med Lotten Löfberg på Cellaviva samt mamman Ylva som har valt att spara stamceller, för att beskriva vad det egentligen innebär.

I

stora delar av världen har familjesparande av stamceller existerat i snart 25 år. Hos mödravården i vissa länder finns det till och med informationsskyldighet. Därtill har EU en rekommendation till medlemsländerna att mödravården ska informera blivande föräldrar om möjligheten att familjespara stamceller från sitt nyfödda barn. I Sverige är den tillgängliga informationen begränsad. – Vårt mål är att alla blivande föräldrar i Sverige ska få information om familjesparande så att de kan fatta ett aktivt beslut om de vill spara eller inte, berättar Lotten. Det finns idag missuppfattningar, som att stamcellssparande kräver tidig avnavling och att proceduren innebär att man tar blod som barnet behöver. Men detta är felaktigt. Att spara stamceller från navelsträngsvävnaden är ett enkelt ingrepp som endast kräver att en bit av strängen klipps av. Ur denna utvinns sedan stamceller som odlas och fryses ner, för familjens eventuella behov i framtiden. Föräldrarna bestämmer när barnet ska avnavlas och de flesta väljer sen avnavling, vilket innebär att navelsträngen har slutat pulsera. När navelsträngen är avklippt kan även det blod som finns kvar samlas in och sparas – man tar tillvara på en restprodukt som vanligtvis kasseras. – Vi skulle vilja att föräldrarna fick ordentlig information om samtliga alternativ, så att de känner sig informerade och kan ta ett väl genomtänkt beslut. Varför ska man då spara stamceller efter sin nyfödda? Idag pågår tusentals forskningsprojekt världen över för att hitta behandlingar mot idag obotliga sjukdomar som Cellaviva exempelvis diabetes. Stamcellerna Cellaviva är Sveriges första biobank för familjesparande som finns i navelsträngsblode och av stamceller. Efter barnets i själva navelsträngen är unga, livsfödelse samlas en bit av kraftiga och har inte blivit utsatta navelsträngen och/eller navelför påverkan utifrån, så födseln strängsblod in. I dessa finns är ett unikt tillfälle att spara dem. stamceller som analyseras, – Vi är övertygande om att stamfryses ned och sparas inför celler kommer att revolutionera framtiden. I dag kan ett 80-tal sällsynta sjukdomar behandlas framtida behandlingar av sjukmed stamceller. domar, menar Lotten.

Fakta om

25

KF0218_024_Cellaviva.indd 25

2018-05-29 16:42 26


Bästa solskyddet: Kläder och skugga.

KIDS & FAMILY| SOLSKYDD

SKYDDA DITT BARN EXTRA Barns hud kan inte skapa samma pigmentskydd som vuxnas hud och ska utsättas för stark sol i så liten utsträckning som möjligt.

Solen – både härlig och farlig Att solen är både underbar och farlig känner de flesta till. Men hur ska man göra för att njuta av solen utan att skada huden? AV BEA LINDSTRÖM

med ljus hy att hon eller han utsätter delar av sin kropp för sol en kvart några dagar i veckan. Jag vill också påminna om att man kan få i sig tillräcklig dos D-vitamin via maten eller genom kosttillskott. Vilka är då dina bästa solskyddstips? – Kläder och skugga! Det gäller särskilt för barn – se alltid till att det finns skydd under ett träd eller parasoll om ni är ute en längre stund i sommarsolen. Tänk också på att sand och vatten reflekterar, även när man sitter under ett parasoll. Vissa individer tål också mindre sol än andra. Jag vill därför rekommendera en bra princip som jag kallar ”Sola sakta”-principen.

– Sola sparsamt, låt huden sakta vänja sig så att den inte bränns och använd hög solskyddsfaktor på sommaren. På tal om solskydd – hur effektiva är de? Och rekommenderar du solskyddsmedel till barn? – De som finns på den svenska marknaden är generellt bra. Barn kan använda solskyddskräm men då som komplement till kläder. Det finns ju dessutom särskilda badkläder med UV-skydd som är lite mer täckande än vanliga badkläder. Men när det gäller bäbisar ska de undvika solen helt. – Kom också ihåg att man behöver använda mer kräm än vad man i regel tror.

PXHERE.COM.

olen är viktig för vår hälsa och välbefinnande. Den är bland annat en källa till D-vitamin som hjälper kroppen att tillgodogöra sig viktiga ämnen som fosfor och kalcium. Men samtidigt är det viktigt att tänka på hur mycket sol man utsätter sin hud för – för att skydda den från att utveckla hudcancer. Kids&Family bad Margareta Frohm-Nilsson, hudspecialist och verksamhetsansvarig för Hudläkargruppen i Stockholm, om några råd. Hon berättar att det inte krävs mycket UV-strålning för att kroppen ska få tillräckligt med D-vitamin. – Under sommaren räcker det för en person

FOTO

S

Tänk då på att — Vatten reflekterar mindre än tio procent av solens strålar men släpper igenom UV-strålning på den som badar. — Det är inte bara direkta solstrålar som träffar den som solar. Hälften av solens UV-strålning når fram i skuggan. — UV-strålningen i skidbacken är extra stark. Snö reflekterar hela 80 procent av solens strålar. — Om din skugga är kortare än din egen längd så är solen stark.

26

KF0218_028_Hud_och_Sol.indd 26

2018-05-28 14:40 59


SOLSKYDD|KIDS & FAMILY

KOM OCKSÅ IHÅG ATT MAN BEHÖVER ANVÄNDA MER KRÄM ÄN VAD MAN I REGEL TROR.

SOLENS STRÅLAR UVA, UVB och UVC – vad är det egentligen?

Om nu olyckan varit framme och jag eller mitt barn har blivit bränd – vad är bäst att göra? – Låt det läka ut och undvik solen ett tag. Om det skulle vara en allvarlig brännskada bör ni uppsöka en läkare. Och därefter, måste man sluta sola det brända området? – Det är viktigt att undvika att bränna området igen, så sola försiktigt. Huden har en förmåga att reparera sig själv men risken för permanenta skador ökar ju mer man solar. Ökar risken för den farligaste hudcancerformen malignt melanom om man har fått brännskador i barnaåren? – All forskning tyder på det. Det går dock inte att säga vem som senare utvecklar malignt

melanom eftersom det handlar om mängden UV-strålning man utsatt sig för i kombination med vilken hudtyp man har, vissa tål som sagt sol bättre än andra, samt gener och andra faktorer. Ibland kan det räcka med några få brännskador för att senare utveckla hudcancer. Andra kan få flera skador utan att drabbas. Hur ser en solskadad hud ut? – Det är en skada på DNA-nivå som man inte kan se med ögat, men generellt kan jag säga att en hud med många pigmentförändringar, ytliga kärl och tidiga rynkor är ett tecken på att man har solat för mycket och det kan i sig tyda på att huden har fått en allvarlig skada. – Till sist ett avslutande råd som inte nog kan betonas: Kolla fläckar och prickar du inte känner igen!

— UVA-strålning står för den största delen av solens strålar som når jorden och är den strålning som tränger djupast ner i huden. Den gör så att pigmentet mörknar och huden blir tjockare och med tiden rynkig. — UVB-strålningen gör att vi bränner oss om vi vistas för länge i solen. Brännskadorna ger skador i cellernas DNA, vilket kan leda till hudcancer. — UVC filtreras helt bort av ozonlagret. Källa: Cancerfonden.

Kids&

FAMILY

Häng med oss året runt på Facebook & Instagram facebook.com/kidsofamily

instagram.com/kidsofamily

27

KF0218_028_Hud_och_Sol.indd 27

2018-05-28 14:41 23


KIDS & FAMILY| SOLSKYDD

Revolutionerande hudvård! EVY Technology är en svensk patenterad hudvårdsteknologi som är medicinskt klassad. Kids&Family fick en pratstund med Margret Pinto, grundare och vd. AV KINA ANDERSSON

Bäst i test!

E

VYs unika hudvårdsteknologi har en formula som hjälper mot eksem, kontaktallergi och hudirriterande ämnen. Produkterna har svensk bakgrund och har alltid tillverkats i Sverige – men det var på Island som produkterna först blev framgångsrika. – Efter att en svensk uppfinnare fått patent på grundformulan i EVY tog min mamma Anna den till Island 1995 – jag har alltså mina rötter där. Med sitt bistra klimat erbjöd Island perfekta förhållanden för att testa produkten, berättar Margret Pinto. – Fiskare, som dagligen kommer i kontakt med saltvatten och fiskens starka magsyror, var den perfekta testgruppen. Besvären med torra, irriterade och röda händer försvann helt efter användning av EVYs produkter. Margret Pinto, som bodde i Sverige, bestämde sig sedan för att satsa i Sverige och även expandera internationellt. I dag rekommenderas produkterna av läkare. – Alla EVYs produkter är utvecklade för den allra känsligaste hyn men passar naturligtvis alla hudtyper. Produkterna är alltid allergitestade och fria från konserveringsmedel, parfym eller annat som kan irritera huden. EVY

är även lämplig för den som har eksem eller acne, och rekommenderas till solallergiker och solskyddskänsliga. Och på tal om sol – hur skiljer sig EVY Technology från andra solskydd? – EVY är inget solskydd egentligen. Grundformulan fördelas i hela översta hudlagret istället för att lägga sig på ytan och skyddar huden i upp till sex timmar. Formulan förstärker hudens naturliga barriär och skyddar huden mot uttorkande och hudirriterande ämnen, exempelvis kemikalier, värme, vind och vatten.  – EVYs formula skyddar alltså inte bara din hud utan kapslar också in alla aktiva ingredienser, för dem längre ner i hudlagret och skyddar dessa mot nerbrytande syre. När det gäller solfi lter blir effekten extra tydlig, eftersom EVYs solskydd håller upp till tre gånger längre än ordinarie solskydd, men principen gäller för alla aktiva ingredienser.  Är EVYs produkter lämpliga för små barn?  – EVY är utvecklat för känslig hud och har bland annat högsta UVA-skydd vilket är viktigt för barns tunna hud.  Våra produkter är också milda och hyperallergena, fria från par-

fymer, konserveringsmedel, alkohol och nanopartiklar. Vi brukar säga att produkterna är lämpliga från sex månader och uppåt.  –  EVYs solprodukter är dessutom mycket omtyckta av barn eftersom de består av en mousse som är härligt fluffig och kladdfri. Vi har fått flera fina utmärkelser men vi är extra stolta över att EVYs produkter har vunnit Bäst i test på den oberoende testsidan bästitest.se tre gånger i rad. Margret Pinto betonar betydelsen av hur tester genomförs när det gäller solskydd. – Det är viktigt med rätt information, konsumenten måste veta vad han eller hon ska leta efter när man väljer solskydd. Man kan inte enbart jämföra konsistens utan att ens veta hur mycket man behöver smörja in sig med, vad SPF betyder och så vidare.

Margret Pinto, grundare och vd EVY Technology.

28

KF0218_028_DEAL_Evy_Solskydd.indd 28

2018-05-28 14:52 25


SÅ FUNKAR DET|KIDS & FAMILY

3 X FORSKNING! Kan ett bakterieprov berätta om ett barn kommer att födas för tidigt? Kan deprimerade gravida kvinnor få hjälp via en internetbaserad behandling? Och kan man genom att mäta mjölksyrehalten i fostervattnet minska riskerna för en lång och svår förlossning? Läs svaren på följande sidor, där vi presenterar tre aktuella forskningsområden:

1.

Magdalena-studien undersöker effekten av internetförmedlad kognitiv beteendeterapi (IKBT) och läkemedelsbehandling hos gravida kvinnor med depression.

2.

SweMaMi-studien undersöker hur bakteriefloran under graviditeten påverkar hälsan hos mamma och barn.

3.

Forskaren Eva Wiberg-Itzels forskning om värksvaghet.

29

KF0218_029-Forskning_3_studier.indd 29

2018-05-30 12:33 08


KIDS & FAMILY|SÅ FUNKAR DET

1.

GRAVID – OCH DEPRIMERAD Forskning visar att uppemot var tionde kvinna drabbas av graviditetsdepression. Men det är få som får den hjälp de behöver. Nu testas en internetbaserad behandling på deprimerade gravida kvinnor: Magdalena-studien. AV KINA ANDERSSON FOTO SANDRA FRÖÖJD

För tio år sedan började gynekologerna och barnläkarna på Karolinska Huddinge tillsammans fundera över hur svårt det är att bedöma hur barnet eventuellt påverkas av att mamman är deprimerad under graviditeten och av de olika behandlingsformer som kan erbjudas. Besväret var att kvinnorna ofta inte fick adekvat behandling för sin depression på grund av oro för barnet utan att det fanns bevis för att behandlingen var skadlig. De började därför skissa på en studie att få svar på frågan en gång för alla: Magdalena-studien. – Här undersöker vi effekten av internetförmedlad kognitiv beteendeterapi (IKBT) och läkemedelsbehandling hos gravida kvinnor med depression. Vi vill även undersöka om depression och/eller antidepressiva läkemedel under graviditeten påverkar såväl kvinnan som barnet, säger Erik Forsell, leg. psykolog och doktorand. Graviditetsdepression är ingen egen diagnos, utan innebär egentligen bara att man är depri-

merad samtidigt som man är gravid – depressionen behöver alltså inte bero på graviditeten för att kallas graviditetsdepression. Vilka problem är då kopplade till depression under graviditeten? – Den ökar bland annat risken för havandeskapsförgiftning, att barnet föds för tidigt och att barnet väger lite vid födseln. Gravida med depression är oftare förlossningsrädda och önskar oftare kejsarsnitt, under förlossningen rapporterar de också starkare smärtupplevelser och de kommer in tidigare till förlossningen. Graviditetsdepression kan även påverka anknytningen mellan mamma och barn negativt och risken för att mamman ska utveckla en förlossningsdepression är förhöjd. Hur behandlas graviditetsdepression idag? – Behandlingsriktlinjerna är desamma för gravida med depression som för de som är depri-

merade utan att vara gravida. Enda tillägget är att man, om man använder läkemedel, bör använda välbeprövade sådana. Depression behandlas idag i huvudsak med antidepressiva läkemedel eller psykoterapi, antingen kognitiv beteendeterapi (KBT) eller interpersonell psykoterapi (IPT). – Problemet är tvådelat: KBT eller IPT är inte tillgängligt i tillräckligt stor utsträckning. Det är därför man de senaste 20 åren har utvecklat KBT på nätet, då kallat IKBT. Det andra problemet är att läkare är oroliga och återhållsamma med att skriva ut antidepressiva läkemedel till gravida kvinnor. Man oroar sig för effekter på barnet, trots att vi vet att det kortsiktigt är säkert att använda dessa läkemedel. På lång sikt saknas riktigt bra studier på vad som händer med barnets utveckling, och det är därför vi genomför Magdalena-studien. För att få svar på frågan kring vilken behandling som är säker och verksam så att gravida kvinnor som är deprimerade inte ska gå utan behand-

30

KF0218_029-Forskning_3_studier.indd 30

2018-05-30 12:34 07


KIDS & FAMILY|SÅ FUNKAR DET Gravida kvinnor som känner sig deprimerade kan känna skam för att de mår dåligt under den tid som ska vara “den lyckligaste tiden i ens liv” – och vill därför inte söka hjälp.

I STÄLLET FÖR ATT SÖKA HJÄLP SÅ KANSKE KVINNAN BARA ANTAR ATT ALLA DESSA NEGATIVA UPPLEVELSER ÄR EN DEL AV ATT VARA GRAVID.

ling. En obehandlad depression under graviditeten har nämligen en mängd skadliga effekter på barnet. Så många som var tionde kvinna drabbas av depression under sin graviditet men det är få som får hjälp. Vad beror det på? – Skam är en stor anledning till varför så få gravida får behandling idag. Man skäms för att man mår dåligt under den tiden som man fått höra ska vara ”den lyckligaste tiden i ens liv”. Kanske berättar man inte ens för sina närmaste hur dåligt man mår. Dessutom kan det vara svårt för kvinnan att avgöra vad som är depression och vad som är att vara gravid. Känslor av trötthet, nedstämdhet, fysisk smärta, minskad matlust, försämrad koncentrationsförmåga och så vidare, allt kan vara symtom på en graviditet men också symtom på en depression. Istället för att söka hjälp så kanske kvinnan bara antar att alla dessa

negativa upplevelser är en del av att vara gravid. Det rapporteras också att kvinnor som söker hjälp inte alltid får hjälp för att vårdpersonalen också tror att symtomen beror på graviditeten och inte ska behandlas, eller att de är rädda för att sätta in en behandling under en graviditet och därför felaktigt råder kvinnan att vänta. Om man som gravid misstänker att man kanske är deprimerad – bör man söka hjälp? – Det bästa sättet att veta om man så att säga verkligen är deprimerad är att vända sig till vården för en bedömning. En väg in är via Magdalena-studien men man kan också vända sig direkt till sin mödravårdscentral eller husläkare. Hur går Magdalena-studien till? – Alla deltagare får IKBT och sedan lottas man till att få antidepressiv medicin eller placebopiller. De som deltar har under hela behand-

Om du känner dig deprimerad – sök hjälp via Magdalena-studien.

lingstiden kontakt med en behandlare som hjälper och stödjer genom förändringsarbetet. Behandlingen bygger på väl utforskade metoder mot depression men är samtidigt anpassad för den speciella situation som graviditetsperioden är, gällande både kroppsliga symtom och de förväntningar och förändringar som hänger ihop med att vara gravid. – KBT-programmet som erbjuds alla som deltar är särskilt anpassat för gravida kvinnor. Det har redan testats i en separat studie med goda resultat och nu vill vi veta om det ger ännu bättre effekt i kombination med läkemedel. Vilka kan ansöka? – Man har möjlighet att delta i studien om man är gravid och samtidigt nedstämd och bor i Stockholms län och inte står på antidepressiv medicin. Vi inkluderar kvinnor som är gravida i vecka 9 – 21.

32

KF0218_029-Forskning_3_studier.indd 32

2018-05-30 12:32 53


INSPIRATION & IDÉER

BARN & BARNRUM

lv

Äta sjä

kor Väggde

imlar

Sängh

peter

Barnta

Alla produkter och många fler hittas på www.miniroom.se - vi har det mesta för barn och deras rum. Vi på miniroom.se älskar mjuka pasteller - det ger en så härligt barnslig känsla!

KidsFamily 1802_miniroom.indd 1

2018-05-23 17:18


KIDS & FAMILY|SÅ FUNKAR DET

BAKTERIEFORSKNING KAN GE SVAR OM HÄLSAN UNDER GRAVIDITETEN Kan ett bakterieprov i början av graviditeten förutsäga om barnet kommer att födas för tidigt eller om den nyblivna mamman kommer att drabbas av en depression? Nu kartläggs för första gången i en större studie vilka bakterier som finns i munnen, tarmen och i slidan hos gravida kvinnor.

2.

Visste du att… • vi har fler bakterier i våra kroppar än mänskliga celler och att bakterierna i tarmen väger mer än våra hjärnor? • vårt bajs till stor del består av döda och levande bakterier? • antibiotika inte bara dödar sjukdomsframkallande bakterier utan också en stor del av de nyttiga bakterierna i våra kroppar? • våra hygien- och matvanor påverkar sammansättningen av bakterier i våra kroppar? • friska kvinnor har en stor mängd mjölksyrabakterier i sina vaginor? • mjölksyran i vaginan skyddar oss från infektioner med farliga bakterier, svampar och virus? • bröstmjölk innehåller nyttiga bakterier, noga utvalt i tarmen av mammans immunförsvar och transporterade hela vägen till bröstens mjölkkörtlar?

AV INA SCHUPPE KOISTINEN, DOCENT, KAROLINSKA INSTITUTET.

I en ny studie som startats på Karolinska Institutet samlar man in enkätsvar och bakterieprover från saliven, avföringen och slidan hos gravida kvinnor för att undersöka om bakteriefloran i kroppen kan förutsäga graviditetskomplikationer, som till exempel för tidig förlossning. Finns det vissa bakterier som är förknippade med högre risk? Kan vissa bakte-

Faktaruta • SweMaMi – Det Svenska Maternella Mikrobiom Projektet är en pågående studie som undersöker hur bakteriefloran under graviditeten påverkar hälsan hos mamma och barn. • Målet är att i framtiden kunna minska antalet graviditetskomplikationer. • Studien utförs av Karolinska Institutet i samarbete med Södersjukhuset i Stockholm.

riesammansättningar fungera skyddande? Förhoppningsvis kan resultaten från studien leda till ny kunskap om faktorer som bidrar till hälsa och välmående under graviditeten. Målet är att med en enkel bakterieprovtagning tidigt under graviditeten kunna upptäcka kvinnor som riskerar att drabbas av olika komplikationer och därmed sätta in förebyggande insatser.

• Alla kvinnor från hela Sverige kan vara med. Målet är att rekrytera 2 500 gravida kvinnor innan vecka 19 av graviditeten. • Den som deltar i studien besvarar en webbenkät vid två tillfällen under graviditeten och en gång efter att barnet är fött. Efter varje enkät skickas material med posten för enkel provtagning hemma. Vill du hjälpa till att minska antalet för tidiga förlossningar? Du kan göra skillnad! www.swemami.se

A K VA R E L L AV I N A S C H U P P E K O I S T I N E N .

Bakterier finns överallt i och på våra kroppar, inte minst i mag-tarmkanalen, men också i slemhinnor som vaginalslemhinnan och munnen. De flesta bakterier är goda och viktiga för vår hälsa och välbefinnande. En av de största hälsotrenderna just nu sätter fokus på vår tarmflora. Men hur bakteriefloran i slidan hos gravida kvinnor påverkar hälsan är inte känt. Forskning om kroppens bakterier och andra mikrober har ökat väldigt sedan det blev möjligt att kartlägga bakteriefloran med nya forskningsmetoder. I och med ny forskning kommer ökad kunskap om vikten av vårt samspel med bakterier. En sådan kunskap är att det nyfödda barnet får del av mammans bakterieflora genom den vaginala förlossningen och att modersmjölken inte bara är perfekt komponerad för att bebisen ska växa och må bra, men även för att bakterierna i magen ska utvecklas och få rätt näring. Sockret från bröstmjölken är därför oftast den första mat som de här bakterierna har att äta, och det är en måltid som är tänkt att gynna specifika bakteriekulturer i tarmen. 34

KF0218_029-Forskning_3_studier.indd 34

2018-05-29 16:38 20


SÅ FUNKAR DET|KIDS & FAMILY

Det här är värksvaghet

3.

• När en kvinna drabbas av värksvaghet innebär det en smärtsam och utdragen förlossningsprogress. • En värksvag förlossning är i genomsnitt dubbelt så lång som en normal förlossning. • En mycket stor andel av värksvaga förlossningar avslutas med sugklocka eller akut kejsarsnitt. • Riskerna för komplikationer (bristningar, blödningar, och senare i livet framfall och inkontinens) hos mamman ökar vid värksvaga förlossningar.

VÄRKAR – MEN INGET HÄNDER

En utdragen förlossning kan medföra komplikationer för både mamma och barn. En ny metod där man mäter mjölksyrehalten i fostervattnet kan minska riskerna för en lång och svår förlossning. AV BEA LINDSTRÖM

När en kvinna drabbas av värksvaghet innebär det en smärtsam och utdragen förlossning. I korthet innebär det att förlossningsarbetet stannar upp. Kvinnan har värkar men inget händer. Efter många timmars hårt förlossningsarbete avslutas det ofta med kejsarsnitt eller sugklocka. Eva Wiberg-Itzel, docent och forskare från KI, har bedrivit forskning om värksvaga förlossningar under femton års tid. Hennes forskning visar att man genom att mäta mjölksyrahalten i fostervattnet under förlossningsarbetet tidigt kan förutse och därmed undvika utdragna förlossningar. Mätmetoden är döpt till AFL: Amniotic Fluid Lactate. – Livmodern är en muskel som producerar laktat, eller mjölksyra, liksom alla andra muskler i kroppen. När en förlossningsprocress stannar upp simulerar man idag med oxytocin för

att få bättre värkar. I studierna om AFL har man dock sett att om nivåerna av mjölksyra är höga i livmodern/fostervattnet vid stimulering fungerar inte detta. Kvinnan har smärtor och värkar men utan styrka, och förlossningen går inte framåt. Genom att analysera mjölksyrehalten går det att se om livmodern är överansträngd och istället behöver vila. Under förlossningsförloppet bevakas idag barnets hjärtljud noggrant. Däremot är fokus på kvinnans välmående lägre. Med AFL-metoden ökar säkerheten för både mor och barn, menar Eva Wiberg-Itzel. Med den kan man enkelt skräddarsy behandlingen under respektive förlossning. – Är värdet högt ska vi inte stimulera livmodern då den helt enkelt inte svarar på oxytocin. Vi brukar likna detta vid en maratonlöpare som stapplar in på stadion. Att stimu-

lera vore som att klappa denna löpare på axeln och be henne springa ett varv till – men fortare. Om värdet är lågt, är detta dock ett tecken på att livmodern är mottaglig för stimuleringen och dessa förlossningar går till största delen framåt om oxytocin används. Denna nya upptäckt är till gagn både för mor och barn. Vad som orsakar mjölksyra i livmodern vet man ännu inte. – Jag hoppas att vi en dag ska hitta svaret och hitta ett botemedel. Idag drivs ett stort projekt på Södersjukhuset i Stockholm (Giving Birth-projektet) där den nya AFL-metoden provas. Även metoder som eventuellt kan minska mjölksyrehalten i livmodern/fostervattnet testas. www.sodersjukhuset.se/varksvaghet

35

KF0218_029-Forskning_3_studier.indd 35

2018-05-29 16:35 15


KIDS & FAMILY|SÅ FUNKAR DET

Blöj- och hudskolan Carolina, barnmorska på Libero.

5

frågor och svar Finns det något ljuvligare än din bebis mjuka hud? Men bebishud är känsligare än den hos vuxna – här tipsar Liberos barnmorska Carolina Gäbel om hur du bäst skyddar ditt barns hud.

TIPS & TRIX I BLÖJ-DJUNGELN

1 Barnets hud är annorlunda än hos oss vuxna på många sätt – berätta lite om de största skillnaderna?  – Huden är kroppens största organ och hos barn är huden ungefär hälften så tjock och därför mycket känsligare än en vuxens hud. Förmågan att absorbera fukt och andra substanser är högre hos barn, liksom förmågan att släppa ifrån sig fukt. Och huden är dessutom oftast fantastiskt mjuk och len hos en bebis.   2 Bebishud är alltså känsligare än huden hos en vuxen – har du några generella tips på vad man bör tänka på för att skydda den?  – Eftersom absorptionsförmågan är hög, är det viktigt att omsorgsfullt välja vad man använder för produkter till huden. Dessutom får man inte glömma att skydda huden mot solen. – Det är viktigt att välja produkter, vare sig det är tvål, krämer eller tvättmedel, som är speciellt utvalda för barn. Jag vill definitivt rekommendera oparfymerade produkter. Barn kan reagera på produkter som innehåller parfym.   3 Några vanliga frågor från nyblivna föräldrar handlar om torr hud, respektive röd och irriterad stjärt samt utslag – vad kan man göra?  – Det viktiga är att se över sitt barn regelbundet så att man i tid upptäcker och därmed kan minska problemen. Torr hud kan åtgärdas på lite olika sätt. Använd en barnolja i badet och/eller efter badet, gärna vegetabilisk och Svanenmärkt. Smörj även barnet med kräm eller lotion. Kräm är fetare och innehåller mindre vatten och passar därför extra bra på torra ställen på kroppen. – Vad gäller röd och irriterad rumpa så behandlas det mest effektivt genom att byta blöja ofta

och lufta stjärten så ofta det går. Om rumpan behöver extra skydd så skulle jag rekommendera zinkkräm för att skydda huden mot kiss och bajs just när rumpan är röd och ond. Utslag finns det många av och det är lite svårt att generellt säga vad man gör åt det. Därför tipsar jag om att visa utslagen på BVC och rådfråga personalen där. 4 Om min bebis har extra känslig hud – finns det blöjor som är särskilt anpassade för denna?  – Inte generellt, men det är viktigt att välja blöjor med omsorg - blöjor som består av mjuka material och som är noga utvalda för att vara snälla mot både miljön och barnets hud. Leta efter märkningar som Svanenmärkt och Astmaoch Allergiförbundet i blöjhyllan.   5 Beröring, hud mot hud, är naturligtvis en njutning för både mor och barn men forskning visar också att den är livsviktig – berätta mer! – Ja! Tidig hud-mot-hud-kontakt medför en mängd fördelar, oavsett om det är efter en vaginal förlossning eller efter ett kejsarsnitt. Det är hormonet oxytocin, må-bra-hormonet, som frigörs och det har bland annat positiva eff ekter på barnets anknytning, att amningen kommer igång och att livmodern drar ihop sig efter förlossningen. Den nära hudkontakten gör även att barnet skriker mindre och får en jämnare andning. Det har även positiva eff ekter på barnets blodsockernivå och förmåga att hålla temperaturen.  – Tidig hud-mot-hud-kontakt kan också upprättas med den andra föräldern eller nära anhörig, det är väldigt bra både för barnet och den vuxne.

36

KF0218_036-Blöjskolan.indd 36

2018-05-30 12:25 42


På MatHem.se handlar du smartare, får mer tid över till annat och kan enkelt välja en mer ekologisk vardag. Välkommen till Sveriges största matbutik på nätet!


KIDS & FAMILY|RECEPT

Grillat hela veckan!

Kyckling, lax och vattenmelon – allt blir gott på grillen! Och den klassiska hamburgaren blir extra god tillsammans med sötpotatispommes. Tillsammans med Mathem och Tasteline tipsar vi om några underbart goda grillade rätter till sommarens härliga utekvällar. Grilla och njut!

Få grönsaksskeptiker kan tacka nej till en grillad majskolv med parmesansmör. Vill eller orkar du inte grilla majskolvarna är det förstås bara att koka dem och blanda med smöret.

Gör så här: 1. Kör igång med majskolvarna: koka dem tills de har en minut eller två kvar innan de är helt klara. Spola dem med kallt vatten.

Tips! em.se m På ath u a k klic r d em enkelt h recept.

2. Skala vitlöksklyftan och riv den och skalet från citronen fint. Blanda vitlöken, citronskalet, persiljan och saltet med smöret. Riv parmesanosten fint och vänd ner allt utom någon deciliter i smöret. Låt smöret stå framme så att det är mjukt när det ska serveras. 3. Grilla majskolvarna runt om tills de fått färg och är klara. Lägg dem på ett snyggt fat, klicka på smöret och njut av att beskåda själva smältandet. Strö över den sista parmesanen och servera med en stor hög servetter. Recept ur boken “Flexitarianens kokbok - mycket grönt, lite kött” skriven av Eleonora von Essen (Tukan förlag).

Ingredienser 4 st Majskolvar 1 st klyftor Vitlök 1 st Citron 2 msk Persilja – färsk 1 tsk Salt Fint 50 g Mat & Bak Smör 50 g Parmesanost

4

portioner 45 min

LINDA PRIEDITIS

Grillad majskolv med parmesansmör

38

KF0218_038_Recept.indd 38

2018-05-28 15:03 38


F I R

Jag är perforerad och andas bra, Jag blir bara mjukare och mjukare för varje litet steg som tas!

www.paxskor.se

Min höjd ger perfekt stöd åt en liten vrist.

Mitt läder är giftfritt, mjukt, slitstarkt, vattentåligt och dessutom lättskött.

Jag är extra förstärkt i tå och häl utan skaviga skarvar. Min stabila sula är designad för att göra det lättare att ta sina första steg i livet. Lästen är bred med plats för knubbiga bebisfötter

BARNSLIGT BRA SEDAN 1929 Hej! Jag är Gram, en av minstingarna i familjen Pax. Uttänkt, testad och utvecklad under mer än 85 år för att ge stöd åt små barnfötter som är på väg att ta ett av sina allra största – och första – steg. Att lära sig gå! Ända sedan 1929 har skomakarna på Pax i Örebro sett till att jag är anatomiskt uppbyggd med rätt stöd på rätt ställe för att passa en barnfot. För det är viktigt med riktigt bra skor när man tar klivet ut i livet. Kom, så går vi.

G RAM VI T

PAX_Ann_LäraGå_206X275.indd 1

G RAM B LÅ

G RAI N VI T

G RAI N B L Å

NAN O VIT

NAN O R Ö D

NAN O SVART

NAN O B LÅ

2017-02-14 06:10


KIDS & FAMILY|RECEPT

4

portioner 45 min

3. Dressing: Blanda gräddfil, tomatpuré, sambal oelek och honung i en skål. Smaka av med salt och svartpeppar. 4. Burgare: Dela färsen i 4 delar och forma till burgare. Salta och peppra på båda sidor. Grilla burgarna i en grillpanna eller på utegrillen i ca 4 min på båda sidor så att de får en fin

5. Grilla baconskivorna knapriga. 6. Skölj salladsblad, skiva tomaterna och skala och skiva rödlöken. 7. Montering: Fördela dressing på underdelen av varje bröd. Lägg på ett salladsblad, tomatskivor, rödlöksskivor och hamburgare med ost. Toppa med baconskivor och överdelen av brödet. 8. Servera tillsammans med sötpotatispommes. Recept: Mari Bergman

CARINA HEJDE & MAR BERGMANI.

2. Skala sötpotatisen och skär i stavar. Blanda med olja i en skål och sprid sedan ut sötpotatisstavarna på en plåt. Rosta i ugn i ca 30 min. Alternativt fritera sötpotatisstavarna i het olja i ca 10 min tills de är gyllene.

grillyta. Lägg två ostskivor på varje burgare och sänk värmen. Låt burgarna bli klara på låg värme och låt osten smälta.   

STYLING

1. Sötpotatispommes: Sätt ugnen på 200 grader och lägg ett bakplåtspapper på en plåt, alternativt hetta upp olja i en kastrull om du vill fritera i stället.

Sötpotatispommes 800 g Sötpotatis 2 msk Rapsolja 2 krm Flingsalt

/

Gör så här:

Burgare 400 g Köttfärs - Nöt 1 krm Salt Fint 1 krm Svartpeppar Malen 120 g Bacon Skivat 200 g Cheddarost 0,5 st Romansallat 2 st Tomater 0,5 st Rödlök 280 g Hamburgerbröd

Dressing 1,5 dl Gräddfil 1 msk Tomatpuré 1 tsk Sambal Oelek 0,5 tsk Honung Flytande 1 krm Salt Fint 1 krm Svartpeppar Malen

NURLAN EMIR.

Dessa klassiska hamburgare blir otroligt saftiga och goda och kommer garanterat att uppskattas av både stora och små.

Ingredienser

FOTO

Grillade hamburgare med cheddarost, bacon och sötpotatispommes

40

KF0218_038_Recept.indd 40

2018-05-28 15:03 51


SKYDDAR I TIMMAR. TROTS LEK, BAD OCH BUS. OCH NÅGRA FLER SKÄL TILL ATT EVY SOLSKYDD REKOMMENDERAS AV HUDLÄKARE:

1

4

MEDICINTEKNISK GRUND

HÖGSTA MÖJLIGA UVA-SKYDD

Den patenterade formulan fördelas i hela översta hudlagret istället för att lägga sig på ytan. Därför gnids eller rinner den inte av vid bad, lek eller handdukstorkning. EVY är kladdfri och täpper inte till porerna.

SPF är skyddet mot UVB. Enligt EU krävs 33% UVA-skydd av angiven UVB-faktor. EVY har över 90% UVAskydd, vilket är viktigt för tunn barnhud, då dessa strålar går längre ner i hudlagret.

2

5

UPP TILL SEX TIMMARS SKYDD

DERMATOLOGISK TESTAD

Moussen absorberas snabbt vilket gör det lättare att uppnå rekommenderad mängd, något som kan vara svårt med krämer och spray. Dessutom är EVY dubbelt så dryg som kräm, i bakteriesäker förpackning.

EVY är lämplig för alla hudtyper och passar även små barn, solallergiker, personer med vitiligo och hud som inte tål vanliga solskydd. Helt fri från konserveringsmedel, alkohol, nanopartiklar och parfym.

3

6

FÖRSTÄRKER HUDENS BARRIÄR

TÅL TUFFA FÖRHÅLLANDEN

Den milda formulan återfuktar och bevarar hudens fukt även vid tuffa påfrestningar från sol, vatten och irriterande ämnen. EVY motverkar utslag, soleksem och kan användas i hårbotten.

Den som har känslig hy eller utsätts för stora påfrestningar måste kunna lita på sitt solskydd. EVY är favoriten både hos småbarnsföräldrar och många elitidrottare, t ex seglarna i Volvo Ocean Race.

Vinnare hos oberoende bäst i test.se tre gånger i rad Hitta oss på Apotea.se, Apoteksgruppen, Åhlens eller sök din närmaste återförsäljare på www.evytechnology.com


KIDS & FAMILY|RECEPT

Asiatiska fläskkarréspett med myntasås Ljuvligt goda och saftiga spett att lägga på grillen eller steka i panna. Låt karrén marineras i minst 1 tim, men gärna över natten i kylen för att få så mycket smak som möjligt.

Ingredienser Fläskkarréspett 800 g Fläskkarré 70 g Vitlöksmarinad 1 msk Färsk ingefära 1 st Lime 1 msk Fisksås - Asiatisk 1 msk Balsamvinäger 1 tsk Flingsalt 4 st Grillpinnar

Myntasås 2 dl Matlagningsyoghurt Turkisk 1 msk Majonnäs 1 st Lime 1 tsk Honung Flytande 1 st krukor Mynta - färsk 1 krm Salt Fint 1 krm Svartpeppar Malen

4

portioner 30 min

Gör så här: 1. Fläskkarréspett: Lägg spetten i blöt. 2. Häll marinaden i en skål. Skala och riv ingefära. Tillsätt riven ingefära, rivet limeskal, limesaft, fisksås, balsamvinäger och salt till marinaden. Rör om ordentligt.

Servera spetten med myntasås och en god sallad. Recept: Mari Bergman

STYLING

7. Du kan även grilla spetten i en grillpanna i ca 2 min på varje sida. Stek sedan klart i ugnen på 160 grader i ca 15 min.

/

6. Grilla spetten under lock på indirekt värme vid sidan av kolen, och vänd dem då och då om du vill grilla på utegrillen.

NURLAN EMIR.

5. Fläskkarréspett: Trä köttbitarna på spetten.

FOTO

4. Myntasås: Blanda yoghurt med majonnäs i en skål. Tillsätt rivet limeskal, limesaft och honung. Finhacka myntan och blanda ner i såsen. Smaka av med salt och peppar.

CARINA HEJDE & MAR BERGMANI.

3. Skär karrén i tärningar och lägg ner i marinaden. Låt marinera i minst 1 tim men gärna över natten i kylen.

42

KF0218_038_Recept.indd 42

2018-05-28 15:04 01






   



 



 

  

Vi har verksamhet för barn och föräldrar allt från babysim   till simskola.

  Enskedehallen, Stockholm  www.badkompaniet.se Telefon 08-91 09 13  


KIDS & FAMILY|RECEPT

4

portioner 45 min

för sig i en grillpanna eller på utegrillen. Grilla sist citronhalvorna och avokadohalvorna så att de får en fin grillyta. Skär de grillade halloumiskivorna i kuber.

2. Bowl: Skölj spenat och grönkål. Skär bort stammen på grönkålen och skär bladen i stora bitar. Blanda spenat och grönkålsblad i en skål med olja och salt.

5. Skölj groddarna och ta bort de svarta knopparna. Grovhacka cashewnötterna.

3. Skär zucchini i skivor. Dela broccolin i buketter. Skär champinjonerna i kvartar. Dela citronerna på mitten. Skär halloumin i tjocka skivor och dela avokadon i 4 halvor. 4. Pensla alla grönsaker med olja och strö över lite salt och peppar. Grilla zucchini, broccoli, champinjoner och halloumi var

6. Montering: Fördela spenat och grönkål i botten av fyra skålar. Toppa med grillade grönsaker, halloumi, citronhalvor, avokadohalvor, groddar och cashewnötter runt om. Häll upp dressingen i fyra små skålar och servera vid sidan av. Recept: Mari Bergman

STYLING

1. Örtdressing: Mixa samman spenat, persilja, olja, vit balsamvinäger, honung och chiliflakes till en slät dressing med hjälp av en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.

CARINA HEJDE & MAR BERGMANI.

Örtdressing 25 g Spenat Blad 1 st krukor Persilja - färsk 4 msk Olivolja 1 msk Balsamvinäger Vit 1 tsk Honung Flytande 0,5 tsk Chiliflakes 1 krm Salt Fint 1 krm Svartpeppar Malen

/

Gör så här:

Bowl 75 g Spenat Blad 150 g Grönkål 2 tsk Olivolja 1 krm Flingsalt 1 st Zucchini 1 st Broccoli 250 g Färska champinjoner 2 st Citron 500 g Halloumi 1 st Avokado 1 msk Olivolja 1 krm Salt Fint 1 krm Svartpeppar Malen 50 g Rödbetsgroddar 80 g Cashewnötter Naturella

NURLAN EMIR.

En färgglad och fräsch bowl med härliga grönsaker som toppas med grillad halloumi och cashewnötter. Saften från den grillade citronen blir fantastiskt god att ringla över grönsakerna. Ät och njut!

Ingredienser

FOTO

Bowl med grillad halloumi, grönsaker och grönkål

44

KF0218_038_Recept.indd 44

2018-05-28 15:04 05


a l l a Klubben för ! r a s i små food Hej alla små matälskare och välkomna till , vår klubb Ella s Kitchen <3 foodisar. Vi vet att det är nu, i början av din lillas smakresa, som grunden läggs. Hos oss får ni matnyttig fakta, mumsiga recept, erbjudanden och tips. Bli medlem idag på ellaskitchen.se och ni får ett kostnadsfritt startpaket med haklapp, reflex, matguide och en valfri Ella,s-produkt. Hoppas vi hörs! STAR FÖR F TPAKET OODIS AR!

kv ! a m Sprofoodisar för

, ll as Kit

Häng med på e stort äventyr ftötr små smaklökar

chen

E

k chec ärde sig v Mum

fo

o isar

Nu är det äntlige n dags att testa nya, spännnande spän + stoooora smaker sto . Vi hjälper - häng med!dig


KIDS & FAMILY|RECEPT

4

portioner 45 min

Pontus grillade lax med dillmajo och vårprimörer

Grillad vattenmelon

Pontus Frithiof har skapat den här härliga laxrätten som passar perfekt att lägga på grillen. Servera med goda vårprimörer och dillmajo.

Grillad vattenmelon blir riktigt saftigt och sött, med lite rökig smak! Testa även att grilla andra meloner, både galiamelon och honungsmelon blir riktigt gott!

Lax 500 g Laxfilé Färsk 1 krm Salt Fint 1 krm Svartpeppar Malen 0,5 msk Olivolja 0,5 msk Mat & Bak Smör Dillmajo 200 g Äkta Majonnäs 0,8 st krukor Dill - färsk 0,5 st Citron

1 krm Salt Fint 1 krm Svartpeppar Malen Vårprimörer 600 g Potatis Fast 4 st Vanliga morötter 125 g Sparris Färsk 50 g Rädisor 100 g Salladslök 0,2 st krukor Dill - färsk 3 msk Mat & Bak Smör 1 krm Salt Fint 1 krm Vitpeppar Malen 0,5 st Citron

Gör så här: 1. Vårprimörer: Tvätta och dela potatisen i 4 delar. Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Skala och skär morötterna i stavar. Ta bort det träiga från sparrisen och dela dem en gång diagonalt på längden. 2. Halvera rädisorna, grovstrimla 4 stycken salladslökar och grovhacka dillen. När det återstår 3 minuter av koktiden på potatisen lägger du i morötterna och när det återstår 1 minut så lägger du i sparrisen. Sila av vattnet och tillsätt rädisor, salladslök, dill och smör. Blanda om och smaka av med salt och peppar. 3. Lax: Låt laxen tina, salta och peppra laxfiléerna efter smak och stek dem i en varm panna med lite olja och smör så att de får en fin gyllenbrun stekyta. Sänk värmen och låt dem bli klara i pannan. 4. Dillmajo: Finhacka dillen och blanda med majonnäs och 2 msk citronsaft. Smaka av med salt och peppar. Servera den grillade laxen med vårprimörer, dillmajo och citronskivor. Recept: Pontus Frithiof

Ingredienser 800 g Vattenmelon 4 msk Olivolja 1 st Citron 3 msk Honung Flytande

Gör så här: 1. Skär vattenmelonen i ca 2 cm tjocka skivor och gnid in/ pensla varje skiva på båda sidorna med olivolja. 2. Grilla några minuter på varje sida tills vattenmelonen fått fin färg. 3. Dela citronen på hälften och kläm ut citronsaften över melonbitarna. Ringla sedan flytande honung över melonen. Servera gärna tillsammans med exempelvis smulad fetaost, en klick turkisk yoghurt, hackade pistagenötter eller lite flingsalt.

4

portioner 15 min

FOTO & STYLING: SANNA LIVIJN WEXELL.

Ingredienser

46

KF0218_038_Recept.indd 46

2018-05-28 15:04 18


Ett bra miljรถval tillverkat i Sverige! renlogik.se


KIDS & FAMILY|MALIN TIPSAR

EFTERLÄNGTADE SOMMAR! MALIN TIPSAR INFO@MALINTILJA.SE

Läskande & frestande! Melonkudde från Lagerhaus i 100 % polyester. Höjd 10 cm, diameter 35 cm. Pris 99 kr.

Sysselsättning under resans gång Skydda din älskling mot solens strålar

100 inspirerande rit- och pysselkort att plocka fram på regniga dagar eller till bilresan. Går att använda om och om igen, då korten har en avtorkningsbar yta och en speciell penna som ingår. Designtorget, pris 75 kr.

ACO Kids Active Sun Lotion är en sollotion speciellt utvecklad för barn. Den ger omedelbart skydd mot solens UVAoch UVB-strålar. Kladdar inte och fungerar även att smörja på våt hud. Den är fri från både parfym, alkohol och färgämnen, 125 ml, 149 kr.

Ekologiskt schampo för hela familjen

Mjuka läppar The Beauty Archive – Wedding Cake är en vegansk, transparent och ekologisk läppbalsam som funkar lika bra på torrsprickor och torra hudpartier som på läpparna. Finns även med färg. Pris 195 kr.

Milt och krämigt schampo som ger håret glans och elasticitet. Schampot är 100 procent naturligt och innehåller arganolja som skyddar, vårdar och stärker håret. Bra på torr hårbotten. Doftar mild ros och kan användas av hela familjen. 200 ml, 220 kr. Uppge koden “TILJA” i Rosenseriens webshop, så får du 10 % rabatt på hela sortimentet.

48

KF0218_048_Malin_Tipsar.indd 48

2018-05-29 15:59 02


MALIN TIPSAR|KIDS & FAMILY

Babyshower, dop eller barnkalas? Cupcake Stockholm gör fantastiska cupcakes, tårtor och cakepops och levererar dem hem till dörren! Priser mellan 18-45 kr/st.

Förhindra röd och svidande rumpa ACO Minicare Diaper Rash-spray kräver ingen insmörjning,x den sprayas direkt på huden vid blöjbyte och är tänkt att användas regelbundet i förebyggande syfte. Oparfymerad och dermatologiskt testad. Den stora korken är utformad för att din lilla älskling inte ska kunna stoppa den i munnen. Pris 99 kr (50 ml) på apotek.

Ultraljud för gravida Aleris Ultraljudsmottagning i Solna Centrum välkomnar alla gravida från vecka 8 att göra sin ultraljudsundersökning hos oss. Med remiss från din läkare eller barnmorska betalar du inget. Du är också välkommen till oss utan remiss men då bekostar du undersökningen själv.

Läs mer på aleris.se

Hög tillgänglighet – tid för undersökning samma dag Vi har avtal med Stockholms läns landsting för vårdval inom obstetriska ultraljud. Välkommen att kontakta oss för tidbokning! Aleris Ultraljudsmottagning för gravida Solna centrum Solna Torg 3, 171 45 Solna Tel: 08-128 988 90 Aleris är ett vård- och omsorgsföretag som erbjuder tjänster inom sjukvård, äldreomsorg och psykisk hälsa i Sverige, Norge och Danmark. Aleris ägs av Patricia Industries – en del av Investor.

49

KF0218_048_Malin_Tipsar.indd 49

2018-05-28 14:18 10


KIDS & FAMILY|NYHETER

Barnsjukhuset Martina öppnar BVC Stockholm har fått en ny – efterlängtad – barnavårdscentral: BVC Martina på Sophiahemmet.

Succén bakom stavas ” helhetskoncept”. Det är en k lar fördel för en familj att ha en BVC i anslutning till barnsjuk huset där många olika barnspecialister f inns. – Vi vill att familjer med barn ska ha hela konceptet för sina barn både när de är friska och sjuka – det vill säga BVC sköter om den friska hälsan och när barnen är sjuka kommer de till barnsjukhuset och får därmed en trygghet i en miljö de känner igen.  – Familjerna kan få en snabb tid till en specialist. Hela konceptet är unikt och ger en stor trygghet för många familjer. Redan när Martina öppnade 2008 fanns en BVC som man stängde några år senare på egen begäran.

FOTO

D

et är alltså Barnsjukhuset Martina som har fått godkänt från Landstinget att öppna en barnavårdscentral i sina lokaler på Sophiahemmet. Verksamhetschefen Anneli Degardh konstaterar att en BVC länge varit efterfrågad som en utökning av den övriga kompletta barnsjukvården på Martina. – Det känns också som om vår BVC är särskilt uppskattad. Den har blivit fantastiskt väl emottagen av barnfamiljerna, det är så många som vill lista sig hos oss. Vår BVC-sköterska upplever det som att alla vill till oss. Det är nästan som en rusch, fortsätter Anneli Degardh. 

FREEPIK

AV KINA ANDERSSON

50

KF0218_050_MartinaBarnsjukhus.indd 50

2018-05-30 11:48 02


NYHETER|KIDS & FAMILY

VI VILL ATT FAMILJER MED BARN SKA HA HELA KONCEPTET FÖR SINA BARN BÅDE NÄR DE ÄR FRISKA OCH SJUKA.”

En anledning var faktiskt att den blev för populär, och därmed blev de för trångbodda vilket innebar att friska barn blandades med sjuka barn. – Men nu är vi bättre rustade eftersom vi till hösten expanderar in i nya lokaler på Sophiahemmet.  Barnsjukhuset Martina drivs privat men har avtal med Stockholms Läns Landsting vilket innebär att man inte behöver en remiss för att träffa en barnspecialist och besöket är kostnadsfritt. Här arbetar specialister inom de flesta områden och man tar emot barn upp till 18 års ålder. 

Fakta om FRÅN MJÖLKDROPPAR TILL BVC Den svenska offentliga barnhälsovårdens historia kan spåras tillbaka till 1700–talet men det var framförallt vid sekelskiftet 1900 som barns hälsa och vällevnad blev en central samhällelig och politisk fråga. Många familjer levde under knappa villkor i Stockholm i början av 1900–talet och barnadödligheten var hög. 1901 tog läkaren Moritz Blumenthal initiativet till föreningen Mjölkdroppen. Syftet var att dela ut mjölk till utsatta spädbarn efter fransk förebild. Den kom att bli föregångare till dagens barnavårdscentral eller BVC. Barnen undersöktes och mödrarna fick råd och tips. Med tiden blev Mjölkdroppens verksamhet mer inriktad på att uppmuntra och ge råd om amning. På 1940–talet togs Mjölkdropparna över av Landstingen, som förvandlade dem till barnavårdscentraler.

På akutmottagningen tar man emot barn upp till ett års ålder, därefter måste man vara medlem i Barnsjukhuset Martina för att söka på akutmottagningen. Man kan då söka kostnadsfritt upp till 20 års ålder.  – Man kan söka för nästan allt som är lättakut, som allergi, huvudvärk, ont i magen, oro, utslag och dålig viktuppgång med mera. Våra läkare tar hand om det mesta, berättar Anneli Degardh.  BVC Martina följer naturligtvis det nationella barnhälsovårdsprogrammet och arbetar med förebyggande 51

KF0218_050_MartinaBarnsjukhus.indd 51

2018-05-30 11:48 14


KIDS & FAMILY|NYHETER

VÅR BVC-SKÖTERSKA UPPLEVER DET SOM ATT ALLA VILL TILL OSS. DET ÄR NÄSTAN SOM EN RUSCH.

hälsovård och följer barns utveckling från födelse till skolstart. Här får man också stöd och vägledning i föräldraskapet. – Vi erbjuder regelbundna kontroller av utveckling och tillväxt, vaccinationer enligt basprogram, samtal, rådgivning och amningsstöd samt ger förebyggande råd kring olycksfall och barnsäkerhet.  Än så länge är det en sköterska som jobbar på BVC. – Men vi kommer att anställa ytterligare en till hösten eftersom vi verkar vara väldigt populära, avslutar Anneli Degardh. 

Fakta om DET HÄR ÄR BVC — Barnavårdscentral eller BVC är en speciell vårdcentral som svarar för kontroller av nyfödda och yngre barns hälsa. När barnet börjar förskoleklass är det skolans elevhälsa som tar över ansvaret för barnets hälsovård. — BVC finns för att se till att barnet har det bra, både fysiskt och psykiskt. Du som förälder får kunskap om vad som är bra för barnets hälsa och omsorg. — Även du som förälder kan behöva hjälp; det är en omvälvande händelse att bli förälder och det kan väcka känslor du inte räknat med. Känner du dig nedstämd kan det vara skönt att prata med någon på BVC. — BVC erbjuder också vaccinationer för alla barn. — Det är kostnadsfritt och frivilligt att besöka BVC.  — Det finns BVC i hela landet. Du kan välja den du vill. Källor: —Ulla-Britt Lithell, Små barn under knappa villkor, 1999.  —Vårdguiden. 

Gör din sommar sagolik. Upplev vår nya teaterföreställning Pippi flyttar in, ta Sagotåget in i Astrid Lindgrens magiska sagovärld och låt fantasin flöda fritt i vårt lekfulla hus.

52

KF0218_050_MartinaBarnsjukhus.indd 52

2018-05-30 11:48 26


Missa inte

HÖSTENS VIKTIGASTE HELG 16-18 NOVEMBER! KRYSSA REDAN NU I KALENDERN! LÄS MER PÅ UNDERBARABARN.SE

SVERIGES ST ÖRS BARNMÄSSA TA

Den 16-18 no vember 2018 har du möjlighet att möta land ets mest köpstar ka och entusi astiska konsumente r

STOCKHOLM SMÄSSAN I ÄLVSJÖ

Få dina fa ntasti distribuera ska produkter de direkt hem till konsu ment 4 gånger per år. underbara

barnboxe n

.se

KONTAKTINFO: JANSEN KIDS GROUP | M: 0708 93 35 31 | INFO@UNDERBARABARN.COM

ANNONS-UBB.indd 1

2018-05-25 12:10


KIDS & FAMILY|XXX

Resa med barn Planerar ni att resa med barnen? Vi bad Kajsa Beausang, chefredaktör för tidningen RES, om några matnyttiga tips.

Är det säkert att åka på långresor med små barn? – Ja. Sunt förnuft gäller borta som hemma. När tycker du att det är OK att börja resa med en småtting? – Det är upp till var och en att avgöra. Det f inns inget förbud mot att f lyga med en nyfödd, men tänk på att f lera vaccinationer inte kan tas förrän barnet är några månader, till exempel mässlingen, så många undviker att resa till platser där det f inns sjukdomar som barnet inte är vaccinerat emot. Något förbud f inns dock inte. Hör med BVC om vissa vaccin kan tas tidigare. – Däremot kanske jag skulle fundera på om det är vettigt att resa med en nyfödd till ett extremt varmt eller svinkallt land om man planerar att vistas mycket utomhus. Då kanske det är en resa man ska göra utan barn, eller vänta tills barnet är äldre. Nyfödda barn har svårt att reglera sin kroppstemperatur själva.

FREEPIK

ad är viktigast att tänka på när man planerar sin resa med barn? – Att inte begränsa sig för mycket – barn kan faktiskt hänga med på det mesta. Jag har aldrig bokat en resa där vi utgått från barnet. Med det sagt finns det givetvis bättre och sämre alternativ. Till exempel hyrde vi ett hus i Italien som var fullt av trappor, terrasser, stup och avsatser – det var inte så lyckat med en ettåring med stort mod men litet omdöme. På tok för mycket semestertid gick åt till att hindra sonen från att kasta sig utför de lockande stupen. – Det är även klokt att kontrollera vilken utrustning som finns på ditt hotell eller boende i förväg. I många fall måste barnsäng och barnstol bokas i god tid. Om barnet är väldigt litet kan det vara smart att välja ett boende eller hotellrum som har kyl, vattenkokare eller kokvrå så man slipper förlita sig på att restauranger och receptioner ska värma vatten.

FOTO

V

AV KINA ANDERSSON

54

KF0218_054_Resor.indd 54

2018-05-28 15:12 56


RESOR |KIDS & FAMILY

ALLA BARN MÅSTE HA EGET PASS SOM SKA VARA GILTIGT MINST SEX MÅNADER EFTER HEMRESAN.

Är det några länder du tycker att man ska undvika? – Nej. Var noga med att kontrollera vilka papper ni behöver för att komma in i landet. Vissa länder kräver personbevis eller annat intyg på att du verkligen är barnets förälder – i dag är det ju vanligt att föräldrar och barn inte har samma efternamn. Anledningen till försiktigheten är för att myndigheterna vill upptäcka, försvåra och förhindra trafficking och människosmuggling.

Finns det särskilda restriktioner hos flygbolag man bör hålla koll på? – Nej, alla barn får flyga. Är barnet under två år flyger det gratis om det sitter i knät och inte tar upp en egen sittplats. Tänk på att det inte ingår någon mat till barn under två år, så glöm inte bort att packa detta. Barnmat är dessutom undantaget vätskeförbudet, man får alltså ta med bröstmjölksersättning, välling, flytande puréer och barnmat genom säkerhetskontrollen. – Om barnet är litet – förboka babyvagga till planet i god tid, antalet är begränsat. Barnvagn är oftast kostnadsfritt att ta med, men dubbelkolla vad som står på flygbolagets hemsida. – Alla barn måste ha eget pass som ska vara giltigt minst sex månader efter hemresan. Passmyndigheten vill dessutom helst att man förnyar barnets pass efter ett år eftersom utseendet ändras så mycket de första levnadsåren. Det är dock inget absolut krav.

Är det några länder du tycker är särskilt barnvänliga? – Thailand är välkänt för sin barnkärhet. All inclusive eller inte – vad rekommenderar du? – Det man själv önskar, beroende på hur mycket man vill anstränga sig på semestern. All inclusive kan givetvis vara bekvämt om det är mycket tid i solstolen man önskar sig. Särskilt om barnen är lite äldre och går på barnklubbar och kan förse sig med mat från bufféerna själva. Men många barn uppskattar upptåg och äventyr och hänger gärna med på vandringar, museer och utflykter. Även vuxenaktiviteter kan bli roliga för barn – till exempel kan man göra konstmuseibesöket till en lek där barnet kan leta efter djur, frukter eller andra saker i målningarna.

Det finns bara ett original! < < < < <

Nu Ekologiska majskrokar Originalet sedan 1994 Samma goda smak Samma krokighet och krispighet Smälter i munnen

mybug AB | Box 2813 | 187 28 TÄBY | 08-768 62 20 | info@majskrokar.se 55

KF0218_054_Resor.indd 55

2018-05-28 18:01 49


KIDS & FAMILY|RESOR

En globetrotter i vardande Kajsa Beausang är inte bara chefredaktör för ett resemagasin – hon är mamma också. Walter, nyligen fyllda tre år, har redan varit med på flera resor. ”Det är viktigt att barn får upptäcka andra länder, språk och kulturer och förstå att det finns olikheter i världen”, säger Kajsa.

Kajsa Beausang med sonen Walter.

Senaste resan gick till Las Palmas. – Vi hälsade på farmor som bor där halvårsvis. Han lärde sig snabbt att säga ”hola”, ”muchas gracias” och ”buenos días” och lekte med spanska barn i lekparken och de kommunicerade finfint utan ett gemensamt språk. – Walter tyckte att det var långtråkigt att flyga så länge men han har pratat lyriskt om Las Palmas långt och länge efter hemkomsten. Det är tydligt att resan berikat honom massvis. Berätta, vilket är det roligaste reseminnet med Walter? – Nu är han tre år och det blir både roligare och enklare ju äldre han blir. Det är roligt att uppleva ett resmål genom hans ögon, att upptäcka saker för första gången igen – som att förklara varför en palm ser ut som den gör eller se att det finns andra djur än hemma. Vi var till exempel i Paris med honom när han var två år och det gick alldeles utmärkt att göra en cityweekend med en tvååring. Han sov i vagnen på restauranger och uteserveringar och han känner fortfarande igen Eiffeltornet på bilder från resan. Men Las Palmas är nog ändå hans favorit – han älskar att bada. Vad är alltid med i packningen när du reser med din son? – Jag får erkänna direkt att iPaden alltid är med, den är en ypperlig distraktion när det kniper och han har många smarta appar och filmer på den som är både kluriga och lärorika. Men han har alltid en liten ryggsäck med kritor, pussel och pyssel, några bilar, mjukisgrisen, favoritböckerna och andra leksaker. Därtill har jag alltid med nödproviant som kex, russin och banan. Vad tycker du är svårast/besvärligast när du reser med barn?  – Att inse att barnets behov måste tillgodoses innan mina egna kan infrias. Vilken resa står på tur?  – Vi har inte bokat sommarresan ännu, men det lutar åt Medelhavet. Vad tror du, kommer Walter att bli en globetrotter som sin mor? – Ja, det hoppas jag!

Walter upptäckte Paris som tvååring.

56

KF0218_054_Resor.indd 56

2018-05-30 12:41 51


RESOR|KIDS & FAMILY

Sommar i stan!

Stannar ni hemma i sommar? Grattis – det finns hur mycket som helst att göra i Stockholm med omnejd! Från klassiker som Junibacken och Gröna Lund till fina lekparker och fiske mitt i stan. AV KINA ANDERSSON

Leksaker och åter leksaker

Samlingen av leksaker på Tidö slott är den största av sitt slag i Skandinavien. Sedan förra året har dock utställningen ett nytt hem; i Bergrummet på Skeppsholmen. Ta en tur längs minnenas allé tillsammans med dina föräldrar, barn eller barnbarn och upptäck Tidös massiva samling av lådbilar, gosedjur, actionfigurer, ångmaskiner, dockskåp, serietidningar, modelltåg… Var: Tidö Collection of Toys&Comics, Svensksundsvägen 5. Mer: www.bergrummet.se

Rum för Barn

På fjärde våningen i Kulturhuset hittar ni Rum för Barn. I de fantasifullt inredda lokalerna fi nns det bland annat ett stort bibliotek fullt av böcker på många olika språk och för alla åldrar. Det fi nns också en bildverkstad där man kan måla, bygga och pyssla. Var: Kulturhuset, Sergels torg. Mer: www.kulturhuset.se

AN

Bryggartäppan är en av Stockholms mest unika lekplatser. Den är byggd för att efterlikna ett arbetarkvarter från 1800-talets senare hälft och här hittar man en verkstad, fabrik och smedja. Det f inns också en liten kafeteria där det serveras våff lor, glass och kaffe. Var: Hörnet av Gotlandsgatan och Bjurholmsgatan.

N

A

G

ER

N

TO

Leka i stan

Allas favorit

Skansen är faktiskt världens äldsta friluftsmuseum och är en perfekt familjeutfl ykt. Här kan man besöka ett historiskt Sverige i miniatyr och lära sig mer om traditionella hantverk och traditioner. På Skansen fi nns också alla nordiska djur som älg, björn, lo, varg, järv och säl. Här fi nns också ett terrarium, aphus och Lill-Skansen för de allra minsta. Glöm heller inte midsommarfi randet, den lövade majstången reses kl 14. Besökare får här chans att binda björklövskransar, dansa och leka runt majstången och njuta av folkmusik och folkdans till långt in på natten. Var: Djurgårdsslätten 49-51. Mer: www.skansen.se

YA N A N L I

Sagotåget tar dig med på en spännande resa genom Astrid Lindgrens magiska sagovärld, där du möter Madicken, Emil, Karlsson på taket och många andra. Här upplever du den svenska barnboksskatten genom lekfulla utställningar, barnteater, och en välsorterad barnbokhandel. Café/restaurang med Stockholms vackraste utsikt. Var: Junibacken, Galärsvarvsvägen. Mer: www.junibacken.se

FOTO

Magiskt tåg

Gröna Lund är som en enda stor skrattfest för hela familjen. Här fi nns 30 attraktioner, bland annat sju berg-och-dalbanor och världens högsta fritt fall, Tilt. Ät och drick gott på någon av restaurangerna och missa inte utsikten över Stockholm från strandpromenaden. Var: Lilla Allmänna Gränd 9. Mer: www.gronalund.com

FO

FOTO

HENRIK TRYGG.

Skrattfest!

Alla små geniers favoritställe

Tekniska museet är Sveriges största tekniska museum och här kan ni utforska hur allting egentligen hänger ihop. Här kan man experimentera sig till nya smarta idéer i MegaMind, utmana sig själv i Hinderbanan eller upptäcka 100 innovationer. Ta sedan en paus i Tekniska by Pontus, restaurangen som är skapad tillsammans med barn och unga. Här bjuds besökarna på en upplevelse som andas hållbarhet, framtid, lekfullhet och innovation. I köket fi nns det smarta maskiner som man får gå in och titta på. Det fi nns en köttbullsmaskin som gör vanliga och vegetariska köttbullar, en pannkaks-printer och en maskin som väger matavfallet som sedan blir till mull i en mullmaskin. Mullen får man med sig hem i en liten påse.   Var: Museivägen 7. Mer: www.tekniskamuseet.se 57

KF0218_054_Resor.indd 57

2018-05-30 12:42 26


KIDS & FAMILY|FAMILJEJURIDIK

GIFT ELLER SAMBO NÄR BARNEN KOMMER

Att vara sambo är i dag lika vanligt som att vara gift, men juridiskt sett är det en stor skillnad. Här är några saker att tänka på när familjen växer. AV KINA ANDERSSON

När barnet kommer Nyblivna samboföräldrar måste gå till kommunen där fadern erkänner faderskapet, medan en gift man antas vara far till barnet. En ogift pappa som inte erkänner faderskapet blir inte vårdnadshavare. Alltid ansvar för barnen Barnens vårdnad, boende och underhåll påverkas inte om föräldrar är gifta eller sambo – man är alltid underhållsskyldig mot sina barn. Vem äger vad? Sambos har vid separation och dödsfall rätt till bodelning av samboegendom. Samboegendom är den gemensamma bostaden och möbler och husgeråd med mera. Alltså

sådant som köpts tillsammans för att användas gemensamt. Vill man inte detta måste man skriva ett samboavtal. All annan egendom såsom fritidshus, bilar och aktier ska inte delas vid en separation. Gifta par ses ekonomiskt som ett ”team”. Vid en skilsmässa delar man lika. Man lägger så att säga allt i en pott, så som möbler, bostad, bil, skulder och sparande, och gör en värdering. Även arv och gåvor ingår. Ni får hälften var av värdet på allt. Undantag: Enskild egendom enligt äktenskapsförord, testamente eller gåvobrev.

Det spelar ingen roll om man har gemensamma barn – utan testamente är det barnen som ärver. När det gäller makar har de, förutom bodelningsrätt vid dödsfall, även möjlighet att med så kallad fri förfoganderätt ärva de gemensamma barnens del. Det innebär att den efterlevande föräldern kan använda hela arvet under sin livstid, men kan inte testamentera bort det. Om man är gift och har barn utanför äktenskapet, så kallade särkullbarn, har de barnen rätt att omedelbart få ut sitt arv efter den avlidne föräldern. Genom testamente kan särkullbarnens omedelbara arv minskas till hälften, den så kallade laglotten och resten av arvet tillfaller dem först när den andra maken avlider.

Arvsrätt Sambos har inte arvsrätt efter varandra. Man måste skriva testamente för att ärva varandra.

Malin Tilja, Tony Irving och Rosenserien till förmån för Operation Smile

Rosenserien har i samarbete med Malin Tilja och Tony Irving tagit fram ett kroppspaket till förmån för Operation Smile. Varje paket innehåller ett schampo, en deodorant och ett pärlarmband med texten SMILE. Det finns ett herr- och ett dampaket. För varje paket som köps går 100 kr till Operation Smile. Finns att köpa på www.rosenserien.com och www.lyko.se 58

KF0218_058_Juridiken.indd 58

2018-05-30 12:19 02


SweMaMi Vill du hjälpa till att minska antalet missfall och för tidiga förlossningar? Du kan göra skillnad!

Gravid innan vecka 19? Nu kartläggs för första gången vilka bakterier som finns i munnen, tarmen och i slidan hos gravida kvinnor. Vi vill veta om förändringar i den normala bakteriefloran kan påverka graviditeten. Målet är att i framtiden kunna minska antalet graviditetskomplikationer som t.ex. för tidig förlossning. Studien utförs av Karolinska Institutet i samarbete med Södersjukhuset i Stockholm. Alla kvinnor från hela Sverige kan vara med. Vårt mål är att rekrytera 2500 gravida kvinnor. Den som deltar i studien besvarar en web-enkät vid två tillfällen under graviditeten och en gång efter att barnet är fött. Du kan svara på svenska eller engelska, det tar ca 15 minuter att fylla i första enkäten. Efter varje enkät skickas material med posten för enkel provtagning hemma. Var med och bidra så att vi kan förstå hur bakteriefloran påverkar hälsan under graviditeten! Läs mer på

www.swemami.se #swemami

Ansvariga forskare Nele Brusselaers, Docent, MD Ina Schuppe Koistinen, Docent Eva Wiberg Itzel, Docent, förlossningsläkare


KIDS & FAMILY|SIMSKOLA

SIMMA FÖR LIVET

Tänk en härlig dag vid strand eller pool tillsammans med barnen, eller en segelsemester i skärgården. I Sverige har vi aldrig långt till sköna och roliga upplevelser vid vatten – men tänk om olyckan är framme? Att kunna simma är en enkel livförsäkring. AV KINA ANDERSSON

Hur snabbt kan då ett barn lära sig att simma?

– Det är väldigt individuellt, men om man har vattenvana går utvecklingen med simningen väldigt fort. De barn som gått på babysim från att de var några månader gamla kan lära sig att hoppa i, vända och ta sig tillbaka till kanten helt själva när de endast är två år gamla. När barn tycker att något är roligt är de även mycket lättlärda, därför kan även en fyraåring lära sig att simma själv på väldigt kort tid. – Men det är viktigt att man fortsätter med sin simträning, även när barnen har börjat kunna simma fem-tio meter själva, så de uppehåller sin simkunnighet och blir mer uthålliga i vattnet.

Så ser du om någon håller på att drunkna De flesta tror att rop på hjälp och viftande armar är de tydligaste tecknen på att någon är på väg att drunkna – men det är fel. Drunkningar sker tvärtom i det tysta. En person som håller på att drunkna har nämligen inte ork att få armarna över axelhöjd utan har dem ofta längs med kroppen där de paddlar med små rörelser. Han eller hon kan heller inte skrika eftersom all energi behövs för att få i sig luft. Ser du ett ansikte som flyter parallellt med ytan, kraftigt bakåtböjt för att få näsa och mun över vattenytan – då är det bråttom.

FREEPIK.

Jenny rekommenderar crawl. – Rent motoriskt är crawl det lättaste sättet för barn att lära sig simma.

FOTO

Man kanske inte behöver bli en ny Sarah Sjöström – men det är livsviktigt att kunna simma. Jenny Runstig, grundaren av simskolan Trampoolin i Stockholm, kan inte nog betona betydelsen av simkunnighet. – Att lära sitt barn simma ger både barn och föräldrar trygghet. Dessutom är det ju roligt, säger hon. Det bästa sättet att komma igång med simning är att ge barnet vattenvana. Det viktigaste i början är att få barnen att känna sig trygga i vatten och att tycka att det är roligt. – Det är först när man känner sig trygg i vattnet som barnet kan slappna av och lära sig att flyta. Därefter kan barnet lära sig att ta sig fram i vattnet och sedan lära sig de olika simsätten. Det bästa är att starta så tidigt som möjligt så att man är vattenvan redan vid låg ålder. Det f inns lite olika uppfattningar om vilket av simsätten som är bäst att lära sig först. 60

KF0218_060_Simskola.indd 60

2018-05-29 16:13 21


SIMSKOLA|KIDS & FAMILY

Vattenprovet! Svenska Simförbundets simmärke Vattenprovet har funnits sedan 2004 och motsvarar den nordiska definitionen för simkunnighet. Definitionen lyder enligt följande: “Simkunnig anses den som kan falla i vattnet, få huvudet under ytan och efter att ha tagit sig upp till ytan, kan simma 200 meter varav 50 meter i ryggläge på djupt vatten.”

Hur ofta ska man träna?

– Simning är lite som kondition, det är något man måste underhålla. Vi brukar rekommendera att man simmar en gång i veckan för att underhålla simningen och samtidigt utvecklas. Simning är också en otroligt bra konditionsträning.

Bada säkert i sommar! Här är tio tips från Vårdguiden: • Alla bör lära sig att simma. • Vatten och alkohol eller droger hör inte ihop. • Låt barn använda flytväst eller räddningsväst vid lek nära vatten och på bryggor. Det är också en bra idé att ha flytväst om du är vuxen och inte kan simma. • Var inte längre bort än att du kan ta tag i barnet eller en person som inte kan simma. Barn som är yngre än två till tre år ska vara på gripavstånd. • Se till att följa regler för pooler och bassänger, töm ut vattnet ur små flyttbara småbarnspooler när de inte används. • Bada aldrig ensam om du inte kan simma. • Simma alltid längs med stranden i stället för utåt. • Hoppa eller dyk aldrig i okänt vatten och simma aldrig under bryggor och hoppställningar. • Knuffa aldrig någon i vattnet. • Håll aldrig fast någon under vattnet.

FOTO

TRAMPOOLIN.

Vad tycker du krävs för att man ska kunna känna sig säker på att ett barn verkligen kan simma?

– Att vara med och simma med barnen så att man själv kan se hur de klarar sig i vattnet – man måste vara säker på att de har den uthållighet i vattnet som krävs för att klara sig själv en längre stund i vattnet. Att vara simkunnig innebär att man kan falla ner i vattnet, få huvudet under ytan och efter att åter ha tagit sig upp till ytan kunna simma 200 meter på djupt vatten varav 50 meter på rygg.

61

KF0218_060_Simskola.indd 61

2018-05-29 16:13 52


KIDS & FAMILY|I FOKUS

”JAG BESTÄMDE MIG FRÅN BÖRJAN ATT VARA EN NÄRVARANDE MORMOR.” MORMOR

Fakta om

Anna med sitt favoritsällskap minus en: Elsa och Lykke har precis fått en lillebror.

Berätta lite om dina barnbarn! – Elsa, 5 år, är en mycket klok och omhändertagande flicka. Blyg men ändå försigkommen. – Lykke, 3 år, är bedårande. En egen liten person i sin egen lilla värld, glad och bra på att sysselsätta sig själv. De är som ett radarpar. Elsa är verkligen storasyster, tar sin syster i sin hand och säger ”Kom nu lilla Lykke så går vi”. Det är så rart. – Och så fick de en lillebror den 14 maj! Så numera är även Lykke storasyster. Båda två är jättestolta! De är för övrigt barn till min dotter Fanny och hennes make Peter.

äldrar och det upplever jag som ett glapp i mitt liv. Jag tror att det är bra för barn att ha kontakt med äldre generationer.

Hur har din tillvaro förändrats sedan du blev mormor? – Det är väl det där med att jag vill träffa dem hela tiden… – Jag bestämde mig från början att vara en närvarande mormor. Jag har själv inte haft så stor närhet till vare sig mina far- eller morför-

Hur ofta träffar du dina barnbarn? – När jag är i Sverige träffar jag dem så ofta jag bara kan. Vi bor i närheten av varandra och jag hämtar och lämnar på dagis och tar med dem på små äventyr. När jag är i Spanien pratar vi på FaceTime nästan varje dag. De har förstås även varit och hälsat på mig där.

Kommer du ihåg vad du tänkte och kände när du fick veta att du skulle bli mormor? – Det var och är fantastiskt! Det är underbart att få vara med om det här fina utan att ha det där ansvaret man har som förälder. Samtidigt är man en tillgång för sitt eget barn. – Jag kände mig också så glad för min dotters och svärsons skull – och så trygg i att de skulle klara det. Det är häftigt att se ens eget barn få ett barn.

Mormor: Anna Möller. Barnbarn: Elsa 5 år, Lykke 3 år – och så lillebror som föddes 14 maj. Ålder: 61 år. Gör: Förutom att träffa barnbarnen? Jag har ett andra hem i Spanien där jag tillbringar mycket tid. Golf upptar en stor del av min tillvaro. Jag är ekonom och jobbade tidigare med uthyrning av kommersiella fastigheter.

Berätta, vad brukar ni göra? – Allt möjligt! Vi läser sagor, målar, går på bio, ger oss ut på utflykter. Det är också viktigt att träffa dem var och en för sig ibland. Vad tycker du – får man lägga sig i sitt barns barnuppfostran? Och om du har synpunkter, hur gör du? – Förhoppningsvis har man så goda relationer till sina barn med respektive att man törs säga vad man tycker. Det gör jag – men är också väldigt noga med att säga till min dotter och svärson att de måste säga ifrån om de tycker att jag blir för mycket. Ditt bästa råd till en blivande mormor/farmor? – Ta dig tid att vara närvarande, bestäm dig för att finnas med i vardagen. Särskilt i början tror jag att det är bra att knyta kontakt. Jag är övertygad om att det är bra för både dig och barnen.

62

KF0218_062_5frågor_MorMor.indd 62

2018-05-29 16:28 37


ALLT FÖR BARN OCH VATTEN 10% TT A KÖP B RA ETT 10

18 -18 PÅ d: kf.m 1/10 koler t.o l

SKRUTTENRINGEN - Det bästa simhjälpmedlet vi känner till!

k&f_206x275 2018.indd 1

2018-05-24 13:07:41


KIDS & FAMILY|I SAMARBETE MED XXXXXXX En bra början för att få lusten tillbaka är att fokusera på att behålla intimiteten till varandra. Kyss varandra, sitt nära varandra, håll varandra i handen.

Lust och olust eer förlossningen

Att få barn brukar påverka en relation. Ibland har en mer lust och en annan har mindre lust. Ibland kan man behöva hjälp. Pistill i Stockholm erbjuder både rådgivning och kvalitetsprodukter som berör alla sinnen och stärker din sexuella hälsa. – Det kan bero på obehag, förlossningsskada, hormoner i och med amning kan också vara ett skäl till minskad lust. Eller bara ren och skär trötthet. Många kvinnor upplever också en oro över att närma sig sitt underliv igen efter förlossningen, det kan bero på besvär som hemorrojder, torra slemhinnor eller förlossningsskador. Vissa upplever också att de klivit in i en ny kropp som kvinna efter en graviditet och förlossning, mycket har hänt och det kan ta tid att lära känna det nya jaget. Karolinas bästa tips då, är att kärleksbomba sin kropp! – Tänk på de ställen som förändrats och säg högt till dig själv hur mycket du tycker om det nya. Är vi trygga i oss själva och äger

FREEPIK

att lusten inte finns där, är att rensa hjärnan från en massa måsten om att ha sex. – Fokusera istället på att behålla intimiteten till varandra, kyss varandra, sitt nära varandra, håll varandra i handen, massera varandra… Glöm heller inte bort att ge varandra verbal uppmuntran, båda behöver få känna sig älskade och uppskattade. – En fin och bra fråga att ställa både till sig själv och sin partner är: ”Vad är lust för dig?” Lusten kan se väldigt olika ut i olika skeden i livet. Ibland kan det vara den där sköna fotmassagen som ger livsglädje och livslust och ibland kan det vara sex. Bejaka er lust i nuet. Att lusten inte finns där kan bero på många olika orsaker.

FOTO

P

istill får dagligen besök av kvinnor som lider av torra slemhinnor, smärta, nedsatt lust, orgasmsvårigheter och inkontinensbesvär. Även många män kommer med sina problem. Alla blir lika väl mottagna i butiken på Drottninggatan 100. Visionen här är att vara en inspirationskälla för ökad sensualitet och inre välbefinnande. Är det inte grundaren Tina Hagelin som tar emot är det någon av hennes nio medarbetare och kollegor. Just den här dagen är det Karolina Ersson, projektledare inom vård och sexuell hälsa, som tar sig tid att svara på några frågor om lust och olust. Hennes bästa råd om man känner

AV KINA ANDERSSON

64

KF0218_064_DEAL Pistill.indd 64

2018-05-30 12:17 51


I SAMARBETE MED PISTILL|KIDS & FAMILY

Womanizer! En pirrande klitorisstimulator.

FOTO PISTILL.

Pistill i Stockholm erbjuder både rådgivning och kvalitetsprodukter för njutning och sexuell hälsa.

Sex kan också kännas annorlunda efter en våra kroppar kan så mycket fint få grogrund förlossning: att växa igen. – Ibland kan man bli känsligare efter en Har du fått torra slemhinnor är det extra viktigt att vara snäll och lyssna på kroppens förlossning och ibland mindre känslig – eller så är allt precis som förr. Det som är viktigt är signaler, menar Karolina. – Vi rekommenderar en intimkräm och glid- att närma sig sitt underliv, att utforska det och medel som heter Pistill Repair, som är 100 pro- känna efter och kanske ta en titt. cent ekologisk. Den innehåller växtoljor och – Ett sätt att närma sig sitt underliv igen kan E-vitamin som vårdar och återfuktar på ett vara att utvärdera sin muskelmassa genom att naturligt sätt vilket motverkar torra och sköra föra in två fingrar i slidan. Använd då gärna slemhinnor. Den har fått otroligt god respons ett ekologiskt glidmedel. Om muskeln är stark från många kvinnor som har lidit av torra sköra kan du tydligt känna hur musklerna kramar om dina fingrar. Du kan samtidigt slemhinnor och ibland smärtor och känna efter om något känns annoräntligen blivit av med detta. Tänk lunda, om du exempelvis har ärrockså på att inte duscha med intimvävnad eller något annat. tvätt som kan torka ut ännu mer. Karolina påpekar att det är vik– Ta också tillfället i akt att fråga tigt att söka hjälp och stå på sig om din barnmorska på efterkontrollen om Karolina Ersson, något känns fel: du skulle ha några funderingar. En projektledare inom vård och – Du har rätt till vård. annan rekommendation kan vara att sexuell hälsa. Det kan även vara svårt för män sätta igång och aktivera bäckenbottenmuskulaturen genom att knipa. att komma igång med sexlivet efter Det ökar blodgenomströmningen och förlossningen. kan vara vårdande för slemhinnorna. – Det är mycket som händer även Finns det då någon allmängiltig för mannen. Precis som för kvin”regel” för när man kan ha sex efter nan kan trötthet och den nya rollen Tina Hagelin en förlossning? som förälder vara en bov. Män har grundade Pistill. ofta rollen som den som alltid ska – Det kan vara bra att vänta med Visionen är att ha lust och vilja ha sex – vilket ger omslutande sex tills efter efterkonvara en inspirationskälla för en stress om prestation. Ge varantrollen, men onani eller annan typ ökad sensualitet dra utrymme att växa in i det nya. av sex går alldeles utmärkt om lusoch inre välbeten f inns. finnande.

Fakta om MER LUST – JA TACK! MEN HUR? Aktivera alla sinnen – Egentligen är det i våra hjärnor som lusten tar fart. Börja i vardagen när ni har kläderna på, gör något tillsammans som ni båda gillar, och samtala bara ni två. Försök att sätta ord på det ni saknar och längtar efter. Verbalt förspel – Tala om för din partner hur mycket han/hon betyder för dig. Bygg tillit! Sensuellt förspel – Duscha tillsammans, tänd ljus och sätt på musik som ni gillar. Huden är det största känselorganet, ge varandra sensuell massage utan att stimulera erogena zoner. Hjälpmedel – Väv in en ”pirrande” leksak som kickar igång den sexuella energin. En underbar produkt för kvinnor är Womanizer, en pirrande och helt ljuvlig klitorisstimulator som med fördel kan användas tillsammans. Till sist – Sträva inte efter att hitta tillbaka till lusten och sexlivet som ni hade innan barnet, sträva istället framåt mot något nytt och fantastiskt!

65

KF0218_064_DEAL Pistill.indd 65

2018-05-30 12:18 19


WASHOLOGI erbjuder ett brett koncept med miljömedvetna tvättprodukter MILD TVÄTT och MJUKMEDEL för små & känsliga är ett skonsamt och parfymfritt alternativ DET ÄR REN LOGIK-MADE IN SWEDEN

Läs mer om WASHOLOGIs produkter och vår tvättskola på washologi.se


LÄSNING |KIDS & FAMILY

BOKTIPS för vuxna Alla storlekar är vackra

När Linda-Marie Nilsson lade upp en bild på sig själv i bikini blev det en världsnyhet. Med hashtaggen #allastorlekarärvackra fortsätter hon att inspirera sina följare. Bland hennes många fans hittar man såväl unga tjejer som äldre kvinnor samt föräldrar som söker hennes råd kring hur de ska prata kroppsideal med sina barn. Nu har hon skrivit en peppande självhjälpsbok för att hjälpa fler att älska sig själva. I Så lärde jag mig att älska min kropp delar hon med sig av sin egen historia men ger också konkreta tips, allt från hur man hittar rätt kläder till hur man hanterar kroppshat på nätet. Så lärde jag mig att älska min kropp av Linda-Marie Nilsson, pris 175 kr. Norstedts.

Samspel Den digitala barnvakten Dagens barn utsätts för en rad olika typer av skärmar, mobiler, surfplattor och datorer. Med Den digitala barnvakten vill författaren och terapeuten Patrik Wincent vägleda föräldrar och personer som arbetar med barn att skapa sunda ramar kring barns skärmanvändning. Även om teknologin självfallet är en del av vår samtid och framtid, menar han att vi behöver vara vaksamma på negativa konsekvenser av missbruk, framför allt vad gäller de mindre barnen. ”Jag hoppas boken ska vara en bra hjälp för blivande föräldrar eller föräldrar som har små barn (0-10 år), och som behöver tips och konkreta råd kring hur de ska förhålla sig i hemmet och i sin vardag kring barnens teknologi.” Den digitala barnvakten av Patrik Wincent, pris 175 kr. Bladh by Bladh.

Relationsproblem beror inte på något fel hos den ena eller den andra partnern, utan uppstår i samspelet. I boken Närmare varandra guidas par att hitta mönster och ömma punkter i sitt samspel och får hjälp att bygga vidare på de styrkor de har som par. Boken bygger på en svensk KBT-manual som är vetenskapligt prövad. De fyra författarna, psykologer och psykoterapeuter, inledde sitt samarbete redan år 2007 med världens första internetbaserade studie om parterapi. Närmare varandra av Maria Burman, Anna-Karin Norlander, Per Carlbring och Gerhard Andersson. Pris 252 kr. Natur&Kultur.

Personliga bebiskläder När Linnea Larsson var mammaledig fick hon idén att återvinna gamla kläder och sy barnplagg av dem. Den här boken hjälper dig att både rensa garderoben och att skapa personliga plagg till din bebis. I Go recreate! finns 35 projekt med plagg att sy för babyn och det lilla barnet 0-2 år, bland dem vantar av ett par jeans, klänning av en urtvättad skjorta och ullstrumpor av en krympt tröja. Här ryms också accessoarer och inredningsdetaljer och du får även lära dig att göra egna tryck på kläderna. Go recreate! av Linnea Larsson, pris 199 kr. Norstedts. 67

KF0218_067_Boktips_Kulturfrossa.indd 67

2018-05-28 15:18 11


KIDS & FAMILY|LÄSNING

BOKTIPS för barn Näpen näbbmus på äventyr

Vips är en nyfiken liten näbbmus som älskar sin skog – och alltid pigg på äventyr. En dag är Vips nere vid bäcken och undersöker vad som flyter och inte flyter på vattnet och råkar av misstag skicka iväg ett blad med en larv på. Den lilla larven måste räddas! Vips vid bäcken är illustratören Oskar Jonssons debut som bilderboksförfattare. Med bedårande akvarellbilder och en i all enkelhet finstämd text har han skapat en förtrollande sagovärld som man samtidigt lär sig av – boken avslutas med fakta om djur och växter som passerat förbi i berättelsen. Vi ser fram emot nästa bok i serien! Vips vid bäcken av Oskar Jonsson, 108 kr. Bonnier Carlsen.

Oskar berättar Vips vid bäcken är din debut som bilderboksförfattare. Berätta – hur fick du idén? – Jag har haft den i många år. Näbbmusen Vips är skogens minsta äventyrare som inte har någon fast bostad utan sover i hängmattan och gillar att lira gura. Idén kommer nog av hur jag tänker mig fina naturupplevelser – att sitta stilla, lyssna, känna… Se vad som händer där man är. – Jag tänkte först att det skulle vara mer av en faktabok men manuset blev inte bra förrän jag struntade i fakta och lät den bli en lite äventyrlig historia. Sedan är det ju fakta också.

Pokaluren irrar vilse

Skaparna av Mademoiselle Oiseau är tillbaka med en ny charmig bilderbok om pokalurerna med – återigen – fantastiska bilder samt härliga rim. Pokalurer är små egensinniga filurer. De bor i hattar och skor och gillar att hitta på bus. När en pokalur går i sömnen en natt händer oväntade saker. Han vaknar i ett överdådigt konditori, råkar ta en maräng för sin mamma och hamnar senare i en stor våning i Paris. Hur ska han hitta hem? Pokaluren irrar vilse av Andrea de La Barre de Nanteuil och Lovisa Burfitt, 119 kr. Rabén & Sjögren.

För de minsta

Bruno och pappa ska åka buss hem till farmor och farfar och Bruno älskar att trycka på knappen så att det säger pling. Får han trycka nu? Nej, inte än, säger pappa. Men nu då? Bruno åker buss är första delen i en ny pekboksserie av Anna Ribbing. Bruno åker buss av Anna Ribbing, illustratör Cecilia Heikkilä, pris 68 kr. Rabén & Sjögren.

68

2018-05-29 16:30 24 X

KF0218_067_Boktips_Kulturfrossa.indd 68


KULTURFROSSA|KIDS & FAMILY

KULTURFROSSA Pippi, Mojje och LasseMaja – sommaren bjuder på mycket skoj!

Lasse och Maja blir detektiver Hur gick det egentligen till när Lasse och Maja träffades för första gången? Följ med på det allra första fallet för LasseMajas detektivbyrå – ett äventyr som börjar när systrarna Hammarabis bok blir stulen från Vallebyskolan. LasseMajas detektivbyrå – det första mysteriet är Josephine Bornebuschs långfilmsdebut som regissör. Rollen som Lasse spelas av Frank Dorsin (Bonusfamiljen) och Maja av Ester Vuori (Selmas saga). Premiär: 1 juni 2018

Häng med Mojje på Grönan Med hits som Var ligger landet där man böjer bananerna och Tjaba, tjena, hallå samt 15 år på TV4:s barnprogram Lattjo Lajban är Mojje idag en av Sveriges mest etablerade familjeunderhållare. I juli tar han över barnföreställningen på Gröna Lunds Lilla Scen varje dag under juli månad. När: 1 juli – 31 juli (kl 13 och 15). Var: Lilla Scen, Gröna Lund.

Pippi flyttar in på Junibacken I sommar bjuder Junibacken på en ny teaterpremiär: Pippi flyttar in. Och den spelas förstås i Villa Villekulla. – I föreställningarna vill vi närma oss den version av Pippi som vi tror att Astrid tänkte sig, och med hjälp av hela hennes författarskap inspirera barn att ta för sig av livet och även väcka lusten till läsning. Villa Villekulla är ju dessutom slutstationen för Sagotåget och resan ges nu en ny dimension när Pippi flyttar in spelas där, berättar Björn Edlund, Junibackens vd. Det här är också startskottet för en satsning att lyfta fram författaren Astrid Lindgren. Hennes böcker, karaktärer och författarskap får nu en mer central roll i Junibackens utbud. Var: Junibacken, Galärvarvsvägen 8.

Lopp för hela familjen För tredje året i rad anordnar Barnsjukhuset Martina för barnfamiljer en festlig dag där samarbete och kämpaglädje står i fokus. Martinaloppet är ett lopp för hela familjen. Banan är inne i Stockholms Stadion där ni som familj kan springa fort, jogga, gå eller rulla i mål tillsammans! Spännande överraskningar utlovas också… Anmälningsavgiften är 200 kronor per familj. När: 22 september. Var: Stockholms Stadion. 69

KF0218_067_Boktips_Kulturfrossa.indd 69

2018-05-28 15:18 27


FAMILY KIDS & FAMILY|NÄSTA NUMMER

Längtar du eer nästa nummer? Nummer 3/2018 ute 3 oktober.

Höstens bästa tips för härliga dagar!

Kom och träffa oss på

Barnmässan 16–18 november!

FOTO FREEPIK.

Underbara

70

KF0218_070_NästaNr.indd 70

2018-05-29 15:54 43


Fånga dagen med

100% orgasmgaranti

På Pistill anser vi att den njutning man uppnår med WOMANIZER är magisk. Den får din sexuella hälsa att blomma och vem längtar inte efter det? Det unika med den här vibratorn är att den omsluter hela klitoris och ger stimulans genom lufttryck. Med hjälp av luftvågornas olika mönster masserar den kvinnans 8000 tusen nervtrådar och ger en underbar stimulans. Womanizer PRO 500 från Pistill har korats som den bästa produkten ”BÄST I TEST” i ett flertal tidningar och kallas för orgasmernas Rolls Royce. Den är vattentät, har 12 olika stimuleringsinställningar, är uppladdningsbar och har 1-års garanti. Vid köp av WOMANIZER medföljer Pistills ekologiska glidmedel REPAIR till ett värde av 199 kr. Enda Endast onlineköp. Gäller fram till den 1/10—2018.

Finns att inhandla på:

PISTILL Drottninggatan 100 111 60 Stockholm 08 411 66 66 / info@pistill.se Webshop—www.pistill.se

”Ingen kvinna får någonsin lämna jordelivet utan att ha upplevt womanizer den är helt fantastisk” ”Ring Guiness rekordbok har aldrig kommit så fort”


KANSKE MJUK

GARANTERAT MJUK

Nu finns Libero Touch med mjukhetsgaranti. Om du inte är nöjd får du pengarna tillbaka. Läs mer på libero.se

Profile for Kidsfamily

Kids & Family 1802  

Kids & Family 1802  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded