Page 1

No 1. 2013 SYKSY /TALVI

MUOTI · KAUNEUS & TERVEYS · KOTI · RUOKA · JUHLAT ·MAAILMALLA · TALOUS & TEKNIIKKA


Muoti

Lotta Lindén pukeutuu 30-40-luvun henkeen jopa päivittäin, 7-vuotiaalle Vernerille vintage on juhlatyyli.

86 www.kiddo.fi

Vuosikertaperheet_cs6.indd 86

10/1/13 8:04 PM


Muoti

Vuosikertaperheet Perhe voi olla arvoiltaan moderni, mutta mieltynyt vanhaan tyyliin. Joku tykkää tietystä aikakaudesta, joku vähän kaikesta menneestä. Entisen päivän estetiikan harrastamisen ei tarvitse olla ryppyotsaista, vaan vanhasta voi poimia sen, mistä tykkää.

Te k s t i E l i n a T ee r i j o k i K u v a t M A r i a M i k l a s

www.kiddo.fi 87

Vuosikertaperheet_cs6.indd 87

10/1/13 8:04 PM


Muoti Musiikki on L i n d é n i n perheen yhteinen harrastus. Lotta ja Jari ovat aikoinaan tavanneet bändipuuhissa. Rummut ovat sata vuotta vanhat ja piano 1920-luvulta.

Vanhan näköinen g r a m o f o n i on tarkka kopio 1900-luvun alun laitteesta. Jari, Lotta ja Verner kuuntelevat sillä savikiekkolevyjä, joita edelleen saattaa löytää kirpputoreilta.

Savikiekkoja ja hillittyjä sävyjä L o tt a , J a r i j a V e r n e r L i n d é n , S a l o

”Verner on vilkas, mutta hän on aina halunnut olla hyväkäytöksinen poika. Kolmivuotiaana hän oli esitellyt puistossa itsensä sanomalla: ’Nimeni on Verner Alfons Amadeus Lindén ja tässä on mummini Annikki Lindén.’ Hän avaa tytöille ovia ja käyttäytyy muutenkin kuin herrasmies. Pojan nimivalintakin kertoo mieltymyksestämme vanhoihin aikoihin. Mieliaikakaudet ovat muuttuneet. Häitämme vietettiin 1950-luvun latotanssitunnelmissa, mutta 1950-luvussa on jotain vähän liian runsasta. Nyt kiehtovimmalta tuntuu 1930-luku. Sen klassinen tyyli ja graafinen ilme viehättävät. Aikakaudessa on jotain vähän paheellistakin, kuten jazz-kulttuurin tulo Suomeen. Hangon kylpylän historia kiehtoo meitä. Kävimme Hangossa häämatkallakin ja olemme lomailleet siellä usein – parilla tietyllä kadulla tunnelma on niin ihanan pysähtynyt. Vuokraamme pyörät ja poljemme vanhaan kahvilaan, jonka on aikoinaan omistanut Mannerheim. Kotonamme Salossa on gramofoni, jolla voi kuunnella savikiekkolevyjä. Käymme usein läheisessä Kuiron konditoriassa, joka on toiminut samalla liikepaikalla jo 90 vuotta. Olemme kuitenkin oikeasti moderni perhe, molemmat tekevät kotitöitä ja hoitavat lasta. Lainaamme vanhoista ajoista vain ne mukavat jutut. Olemme kiertäneet kirpputoreja yhdessä koko sen 20 vuotta, jonka olemme olleet yhdessä. Pukeutuminen on mennyt vähitellen yhä enemmän vanhaan suuntaan. Aikuisilla vintage on

jo arkipäivää, mutta Vernerillä polvihousut ja pellavapaidat ovat enemmän juhlavaatteita. Hänellä alkaa olla oma vaatemakunsa. Aitoja 1930-luvun vaatteita on vaikea löytää, mutta kun katselee tarpeeksi ajan muotikuvia, samoja piirteitä löytää uudemmistakin vaatteista. Esimerkiksi 1970-luvulla tehtiin myös hyvin 30- ja 40-lukujen tyylisiä leninkejä. Kenkiä puolestaan saattaa löytää vaikka halpaketjun mallistosta. Puimme nyt 7-vuotiasta Verneriä pienenä 70-luvun värikkäisiin kuoseihin, mutta myös valkoinen ja harmaa väri ovat mieluisia. Yritämme etsiä hänelle jotain, jossa olisi edes vähän vanhaa henkeä. Lasten pitää näyttää lapsilta. Nykyiset lastenvaatteet ovat aika pienillä jo teinityylisiä tai niissä on hirviökuvia. Joillain vaatemerkeillä on onneksi yksinkertaisia vanhanaikaisen näköisiä vaatteita. Vernerille on ostettu housuja esimerkiksi Pomp de Lux -merkiltä. Käytännöllisyys pitää myös muistaa, ja täytyyhän lapsella olla mukava olo vaatteissaan. Talvihaalarit ja kurahousut ovat olleet käytössä tarhassa ulkovaatteina. Vintage on ennen kaikkea meidän vanhempien harrastus, ja jos lapsi haluaa muuta, me kunnioitamme hänen mielipidettään. Esimerkiksi leluista hänelle ovat nyt mieluisimpia Hero Factory -ukot. Vernerin kanssa on sovittu, että kun hän menee kouluun, kouluvaatteiksi ostetaan joitain hurjia paitoja. Henkseleistä ja Eemeli-lippiksistä hän pitää vielä itsekin. Sitä vain joskus mietitään, miten paljon Verner mahtaa hävetä vanhempiaan teininä.”

→ 88 www.kiddo.fi

Vuosikertaperheet_cs6.indd 88

10/1/13 8:04 PM


Muoti

www.kiddo.fi 89

Vuosikertaperheet_cs6.indd 89

10/1/13 8:05 PM


Muoti

90 www.kiddo.fi

Vuosikertaperheet_cs6.indd 90

10/1/13 8:05 PM


Muoti Keittiön viereinen h u o n e on Leevin, Vilin ja Monan oma Huvikumpu. Hurjatkin leikit ovat täällä sallittuja. Kaikki tavarat on hankittu käyttöön. ”Tosin en antanut Leevin kiillottaa Arabian maitokannujani”, Ira huomauttaa.

Kantelisen p e r h e e ll ä ei ole tiettyä suosikkivuosikymmentä. Kaikki 1920-luvulta 1970-luvulle näyttää mukavalta.

Huvikummun tunnelmaa I r a , T eem u , Leev i , V i l i j a M o n a K a n te l i n e n , H a u s j ä r v i

”Olen aina pitänyt kaikesta vanhasta, mutta talon osto vuonna 2007 sai harrastuksen ihan uuteen vauhtiin. Alusta saakka oli itsestään selvää, että teemme remonttia vanhaa kunnioittaen. Teemu ja hänen isänsä ovat tehneet remonttia rauhalliseen tahtiin. Tunnelmaa on haettu esimerkiksi Tapettitalon retromalliston tapeteista. Talossakin voi yhdistellä eri aikakausia. Talomme on vuodelta 1922, mutta vinttiin on remontoitu 1960-luvulla makuuhuone. Kun tulee hankituksi uudempaa retroa 60–70-luvuilta, ne ovat makkarin tavaroita. Myös saunatupaan haetaan 70-luvun henkeä. Jotkut jutut, kuten Teemun vanhempien liiteristä löytynyt tv-hyllynä palveleva kirjahylly, ovat oikeastaan meille liian uusia, mutta niin ihania, että ovat saaneet jäädä. Leevi, 5, Vili, 3, ja Mona, 2, ovat saaneet ylleen paljon vanhempien vanhoja vaatteita. Olemme molemmat kotoisin omakotitaloista, joissa on voinut säilyttää lähes kaiken vanhan ruokalapuista lähtien. Leevillä on nyt isän urheilupaita ja äidin ruskeat vakosamettihaalarit. Vilin raidalliset sortsit ja Monan essumekko löytyivät ihanasta aarteesta: maalaiskirppiksellä oli 1950-luvun äitiyspakkauslaatikko täynnä vanhoja lastenvaatteita ja pari naistenkin mekkoa ja laukkua. Olen itse syntynyt vuonna 1981, ja minun aikanani vaaleanpunainen väri alkoi jo olla se tyttöjen perusjuttu. Äiti oli halunnut ommella minulle ruskean kylpytakin, mutta mummo kielsi. Tosin Monaa on odottamassa rivi vanhoja mekkojani, ja nekin oikeastaan näyttävät jo aika kivoilta.

Lapsilla ei vielä ole voimakasta omaa makua vaatteissa, paitsi Vili haluaisi yleensä samanlaiset vaatteet kuin Leevillä. Koska asumme maalla, kesällä juostaan pihalla kumppareissa, pikkareissa ja lippikset päässä. Ostan lapsille myös nykyaikaisia vaatteita kirpputorilta, ja myös tuttavilta on saatu hyvää käyttövaatetta. Vilillä on nyt Spiderman- ja Salama McQueen -vaihe, mutta löytyyhän sellaisiakin vaatteita käytettyinä. Joskus harvoin ostan lapsille uutena esimerkiksi Me & I -merkin retrokuosisia vaatteita. Vaatteissa kelpaavat myös uusretrot ja uusvanhat; sisustuksessa en pidä vanhan jäljittelystä. Ihana olisi myös tehdä itse, mutta sitä en ehdi. En halua maksaa ihanistakaan vanhoista tavaroista hurjia nettihintoja, vaan nautin löytämisen ilosta kirppiksillä. Oma pallomekkonikin on kirppislöytö. Se on ilmeisesti kotitakki, mutta olen käyttänyt sitä esimerkiksi Värttinän keikalla. Jotenkin vanha tavara miellyttää silmää enemmän. Vanhan laatuun voi myös luottaa paremmin kuin uuden: jos se on kestänyt tähänkin asti, se kestää varmasti jatkossakin. Kerran Leevin uutena ostetusta toppahaalarista hajosi vetoketju ensimmäisellä käyttökerralla. Käyttötavaroissa vanhan laadukkuus erottuu usein vielä vaatteita selvemmin. Teemme hankintoja aika rennosti. Jos jokin juttu näyttää kivalta, ostamme sen odottamaan sopivaa käyttötarkoitusta.”

→ www.kiddo.fi 91

Vuosikertaperheet_cs6.indd 91

10/1/13 8:05 PM


Muoti P u n a i n e n Am a z o n on perheen vakituinen menopeli. Kesäreissut sillä sujuvat helpommin, kun tekee nykyajalle myönnytyksen ja hankkii takapenkin väelle dvdlaitteen.

H a ll i k a i s e n p e r h e e s s ä lapsetkin laittautuvat bileisiin. Arkena ja kotioloissa Pietarille, Pertulle ja Annikille kelpaavat crocsit.

Rockabillyä tiki-terassilla O u t i , A l b e r t , P i et a r i , P e r tt u j a A n n i k k i H a l l i k a i n e n , R i i h i m ä k i

”Olemme asuneet talossamme 20 vuotta ja remontoineet sitä vähän kerrallaan meidän näköiseksemme. Harrastamme 1950-luvun amerikkalaista rockabilly-tyyliä, mutta myös sen ajan suomalainen muotoilu on mieleistä. Mummoilta on peritty paljon astioita, skaala on noin 30-luvulta 60-luvulle. Eräs oma juttumme on tiki, 50-luvun Havaiji-eksotiikka. Meillä on tikihenkinen terassi ja alakerrassa samantyylinen musiikkihuone. Musiikki on meille tärkeää. Albertilla on oma rhythm’n’blues -bändi Million Dollar Tones, käymme keikoilla ja bileissä ympäri Eurooppaa ja kuuntelemme myös kotona vanhaa ja uutta rockabilly-musiikkia. 6-vuotias Annikki tykkää Robinista, kun kaveritkin tykkäävät, mutta kotona hän usein panee soimaan suomalaisen rockabilly-artistin Vesa Snyggin levyn. Lapset ovat usein mukana bileissä, kun ikärajat sallivat. Suomessa valitettavasti on vain vähän tapahtumia, joihin alle 18-vuotiaat voisivat tulla. Niinpä Perttu, 8, ja Pietari, 11, kuulivat isän bändiä ensimmäisen kerran Virossa. Monilla muillakin harrastajilla on lapset mukana bileissä, ja heihin suhtaudutaan positiivisesti. Pietari juttelee mielellään parikymppisten miesten kanssa, kiinnittelee piuhoja ja oppii samalla musiikki‑ jutuista. Meistä on hyvä, että lapset ovat mukana. Suomessakin voitaisiin suhtautua rennommin siihen, että lapset ovat vanhempien

kanssa illalla ulkona. Jos tapahtumassa menee kovin myöhään, lapset jäävät tietysti isovanhempien hoiviin. Rockabilly-kulttuuriin kuuluu se, että bileisiin laittaudutaan hienosti. Lapset ovat oppineet sen hyvin. Pojille on teetetty paidat turkulaisessa VintagEija’s -liikkeessä. Annikin ruutupaita on aito 50-luvun vaate. Se saatiin kaverilta, jonka lapsi oli kasvanut siitä ulos: rokkariäitien yhteisö Good Rocking Mamasissa on helppo kierrättää lastenvaatteita, koska kaikilla on aika samanlainen maku. Arkena lapsilla on tavalliset vaatteet: t-paitoja, huppareita ja crocseja. Olemme kiertäneet parikymmentä vuotta kirppiksiä, joten tavaraa on kertynyt. Joskus oli tunne, että pitää pelastaa joka ikinen 50-luvun tavara, joka tulee vastaan. Nyt on alkanut tuntua siltä, että jotain pitää vähentääkin eikä kaikkea ole pakko ostaa. Historia on aina kiinnostanut meitä. 50-luku edustaa meille toivon ja yhteisöllisyyden aikaa, kun Suomi oli toipumassa sodasta. Muotoilu oli upeaa ja esineet tehtiin kestämään, toisin kuin myöhempänä aikana. Myös musiikissa pyörä keksittiin silloin. Uutena kotiimme tulevat oikeastaan vain kodinkoneet, tietotekniikka ja lasten leluja. Saatamme istua illalla kuuntelemassa musiikkia ja juttelemassa. Syksyllä toteutuu suuri unelmamme, kun pääsemme lindy hop -tanssikurssille. Kaikilla pariskunnilla pitäisi olla joku yhteinen harrastus, jonka parissa viihtyy näin hyvin.”

92 www.kiddo.fi

Vuosikertaperheet_cs6.indd 92

10/1/13 8:05 PM


Muoti

www.kiddo.fi 93

Vuosikertaperheet_cs6.indd 93

10/1/13 8:05 PM


Kidd.O 1 artikkeli vuosikertaperheet  
Kidd.O 1 artikkeli vuosikertaperheet  
Advertisement