Page 1

Pag. 1

Nieuwsbrief 4 maart 2011

Alternatief voor Powerpoint

Inhoud:

Wil je eens wat anders dan Powerpoint, maak dan eens een Glog. Daarvoor gebruik je het programma Glogster.

Pagina 1:

Glogster is een web 2.0 toepassing waarmee je digitale muurkranten kunt maken. Na het gratis registreren kun je aan de slag binnen een webomgeving om je digitale poster te ontwerpen. Behalve afbeeldingen en tekst kun je ook werken met achtergronden, geluid, video en graphics. Glogster heeft een bibliotheek waaruit je bestanden kunt halen maar het is ook prima mogelijk om je eigen afbeeldingen, geluid en video te uploaden. Deze bestanden komen dan in je persoonlijke bibliotheek te staan en kun je een volgende keer ook weer gebruiken. Ben je klaar met ontwerpen dan sla je je poster op. Deze krijgt dan automatisch een url toegekend waardoor je er gemakkelijk naar kunt linken. Glogster heeft een speciale site speciaal voor educatieve gebruikers. Binnen deze omgeving is het mogelijk om maximaal 200 leerlingaccounts aan te maken. Tessa van Zadelhoff maakte een stappenplan dat KictO voor je gemak al heeft gedownload. Een voorbeeld van één van haar Glogs: Grote steden in Europa. Wellicht iets voor je creatieve leerlingen.

 Alternatief voor Powerpoint

 Verhalen maken met ToonDoo

 Nieuwsbrief PO Kennisnet februari 2011

Pagina 2:

2011

Bron: Netwijs. Zelf lessen maken met ICT

ICT-tools voor leerkrachten van de 21e eeuw

ToonDoo is een website waar kinderen eigen stripverhalen kunnen maken en bewaren. De toepassing leent zich uitstekend als alternatief voor stelopdrachten uit de taalmethode, als creatieve opdracht tijdens een crea-circuit of als alternatieve manier om bepaalde lesstof te verwerken. De strips kunnen bijvoorbeeld worden gebundeld tot een stripboek, op de groepspagina op de schoolwebsite geplaatst worden of om beurten in de nieuwsbrief worden gezet. Netwijs maakte voor je een stappenplan en een lesvoorbereiding en opnieuw hebben we die voor je gedownload, zodat je niet hoeft te zoeken.

Zes zoekmachines voor kinderen Voorlees- en spraaksoftware voor schermteksten

Bron en verder lezen: Warempel

Verhalen maken met ToonDoo

Nogmaals: IPON

Nog een Powerpoint killer: Prezi

Pagina 3:

Nieuwe eindtoets Diploma Veilig Internet online.

Lekker belangrijk. Spelletjes over voeding

Nieuwsbrief PO Kennisnet februari 2011

De Cijferstrijd barst weer los!

Goed gebruik digiborden voorkomt vermoeide ogen

Filmpjes voor je

De laatste nieuwsbrief van Kennisnet opent als volgt: De dagelijkse lespraktijk heeft nu weer alle aandacht. Zou u niet af en toe van een ander willen horen hoe hij of zij een actueel probleem aanpakt? Kijk virtueel rond bij Leraar24: wekelijks praktische video’s en inhoudelijke dossiers die actuele vragen uit het onderwijs behandelen. De hoofdrollen worden gespeeld door uw collega’s in het hele land! Dat vraagt om een nadere kennismaking: Nieuwsbrief PO Kennisnet febr. Meer op de volgende pagina

verkeersles.


Pag. 2

Nieuwsbrief 4 maart 2011

Nogmaals: IPON 2011; 13 & 14 april, Jaarbeurs Utrecht Op initiatief van de onderwijspartijen SLBdiensten, APS IT-diensten en Vives word op woensdag 13 en donderdag 14 april de vierde editie van de IPON georganiseerd. Tijdens deze dagen kun je je weer volledig laten informeren over de laatste ontwikkelingen op onderwijs en ICT-gebied.

Pagina 2:

2011

Zes zoekmachines voor kinderen Voorlees- en spraaksoftware voor schermteksten

ICT-tools voor

Een aanrader. Lidy en Jan hebben de woensdag reeds in hun agenda opgenomen. Wie vergezellen ons? Inschrijven op: http://www.ipon.nl/index.php

Zes zoekmachines voor kinderen André Manssen heeft een verzamelingetje gemaakt van zoekmachines, die speciaal geschikt zijn voor kinderen. Hij heeft er zes op een rijtje gezet.

leerkrachten van de 21e eeuw

Bron en verder lezen: Manssen

 Voorlees- en spraaksoftware voor schermteksten Er zijn nogal wat leerlingen in Nederland die, om verschillende redenen, moeite hebben met lezen en schrijven. Jonge leerlingen hebben die vaardigheid nog niet onder de knie, anderen hebben een visuele beperking, er zijn leerlingen met dyslexie en er zijn natuurlijk ook leerlingen voor wie lezen en schrijven gewoon verschrikkelijk moeilijk is. Gelukkig is er soften hardware op de markt die het mogelijk maakt om digitale teksten voor te laten lezen en/of om gesproken tekst om te laten zetten in geschreven tekst.

Verder lezen: ICT en onderwijs ICT-tools voor leerkrachten van de 21e eeuw Leendert-Jan van Splunter heeft de Nederlandse vertaling gemaakt van het handboek „Tools for teachers of the 21st century„ van Michael Zimmer. Uitgebreide informatie over deze vertaling vind je op het weblog van Leendert-Jan in het bericht „ICT-gereedschappen voor leerkrachten van de 21e eeuw‘. KictO heeft de .pdf reeds voor je gedownload.

Nog een Powerpoint killer: Prezi Wie wel eens een presentatie in Prezi heeft gezien, snapt dat deze applicatie de „PowerPointkiller‟ wordt genoemd. Een Prezi-presentatie is vloeiend, dynamisch en geeft veel creatieve mogelijkheden. Vooral op een digitaal schoolbord werkt Prezi heel intuitief, je zoomt heel makkelijk in op het deel van de presentatie dat je wilt laten zien, je zit niet vast aan een bepaalde volgorde van slides. Meer informatie bij Vives.

Meer op de volgende pagina.

Nogmaals: IPON

Nog een Powerpoint killer: Prezi


Pag. 3

Nieuwsbrief 4 maart 2011

Nieuwe eindtoets Diploma Veilig Internet online. Op veler verzoek is het team van Diploma Veilig Internet de afgelopen tijd druk bezig geweest met het ontwikkelen van een online eindtoets. Deze is nu voor alle gebruikers beschikbaar! De interactieve toets sluit goed aan bij het karakter van DVI en is een uitdagende afsluiting voor de leerlingen. In de toets komen alle behandelde onderwerpen aan bod en is zowel beschikbaar voor groep 5/6 als voor groep 7/8. Diploma Veilig Internet.

Lekker belangrijk. Spelletjes over voeding. Gezond eten is belangrijk. We brengen het in onze groep regelmatig onder de aandacht. Een beproefde manier om onze leerlingen te “pakken” is een spelletje. Op de site van het Voedingscentrum weten ze daar raad mee. Een tiental games moet ze over de streep trekken: Lekker Belangrijk Games

De Cijferstrijd barst weer los! Voor de derde keer organiseert Thieme Meulenhoff dit jaar Cijferstrijd, een spannende rekenwedstrijd voor de groepen 1 t/m 8 van het basisonderwijs. Vier weken lang dient wekelijks een cijferraadsel opgelost te worden waarbij samenwerken centraal staat. Opdrachten moeten worden vastgelegd op een camera en ingestuurd naar Cijferstrijd. Inschrijven kan nog tot 11 maart. Cijferstrijd

Goed gebruik digiborden voorkomt vermoeide ogen In de Leeuwarder Courant verscheen onlangs een artikel over gezichtsproblemen die leerlingen kunnen hebben als in de klas gebruik wordt gemaakt van een digibord. Een oogspecialiste legde in de krant uit dat sinds het gebruik van digiborden in het onderwijs bestaande gezichtsproblemen eerder aan het licht komen. Lees verder in de Nationale Onderwijs Gids

Filmpjes voor je verkeersles. Natuurlijk, Google Earth gebruiken in je verkeersles is cool. Maar met het Verkeersexamen voor de deur wil je misschien wel wat meer materiaal. Op deze YURLS-pagina vind je ze.

Pagina 3:

Nieuwe eindtoets Diploma Veilig Internet online.

Lekker belangrijk. Spelletjes over voeding

De Cijferstrijd barst weer los!

Goed gebruik digiborden voorkomt vermoeide ogen

Filmpjes voor je verkeersles.

KictO Nieuwsbrief maart 2011  

KictO Nieuwsbrief maart 2011

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you