Page 1

lunds domkyrkoförsamling | 1/2012 | www.lundsdomkyrka.se

finn STÖRST AV ALLT

ÄR KÄRLEKEN Anna älskar vem hon vill

BE MED FÖTTERNA följ med på pilgrimsvandring

KRISTEN I KINA

kyrkan växer så det knakar

ETT LIV I

KATEDRALEN Du har säkert sett dem –

men vilka är de?

LYSSNA TILL ÄNGLASÅNG ORIGINAL, JESUS OCH NORMBRYTARE


2 FINN

LEDARE Håkan E Wilhelmsson, domprost

ATT STICKA UT M

ånga beskriver Domkyrkoforum som huset med ”kikaren”, ”periskopet”, ”lanterninen”, ”TV-skärmen” eller ”det där som sticker ut”. Alla vet vad vi talar om men vi har ännu inte hittat något gemensamt ord. Lägg därtill färgen, materialet, hela arkitekturen. Jovisst, det sticker ut. En kör av Lundabor, tidningar, arkitekter har sjungit Domkyrkoforums lov. De första veckorna har tusentals människor kommit

för att titta. Domkyrkoforum sticker ut. Domkyrkoplatsen gör det också om än lite mer försynt. Och de gör det genom att fokusera på Domkyrkan. Frågan är om inte Domkyrkan stack ut ännu mer när den var ny; den gör det ju fortfarande. Hus och platser ska vara funktionella. Vi vill mer. Inte för att skryta. Men att sticka ut för att vi har något väsentligt att kommunicera. Domkyrkan, Liberiet, Domkyrkoplatsen och Domkyrkoforum är den byggda miljön i vilken nyckelorden gudstjänst, lärande och gästfrihet ska gestaltas.

Gud, låt Domkyrkoplatsen bli ett stadens rum för möte, lek och samtal. En plats för spontanitet och frihet, där vi kan begrunda livets skönhet. En plats som inspirerar till vila och liv. Gud, låt Domkyrkoforum bli ett rum för fest, allvar och fördjupning i ditt rikes hemligheter. En plats för mognad och växt, där åsikter delas och vänskapen stärks. En plats för olika sätt att uttrycka sökandet efter sanningen. Håkan E Wilhelmsson, domprost

lunds domkyrkoförsamling, svenska kyrkan telefon: 046 35 87 00 (växel) www.lundsdomkyrka.se | info@lundsdomkyrka.se redaktion, form och foto (där inte annat anges) kristina strand larsson ansvarig utgivare: håkan e wilhelmsson


INNEHÅLL 2

ledare

4-7 aktuellt 8 konst Filminstallation i Sjuarmade ljusstakens kapell 9

berättelse Möt konstnären Anita Christoffersson

10-11 domkyrkoforum Min favoritplats

reportage Störst av allt är 12 kärleken pilgrim Be med fötterna 15

s 32

16

reportage Hela världen på jobbet

20 22

reportage Kristen i Kina: Flygande präst i Mittens rike En timme utanför tiden

23

när du vill tala med någon

23

livets skeden

24

alltid i domkyrkan

25

domkyrkoforum – alltid välkommen

s 21

26-29 utdrag ur kalendariet 30

med finn genom kyrkoåret

31

ung krönikör

32-33 finn vidare

s4

34

bortom orden

35

marias blommor

s8


4 FINN

AKTUELLT

AKTUELLT DOMKYRKAN/DOMKYRKOFORUM

MÅLA, SKRIV OCH SKAPA MUSIK I DOMKYRKAN

T

STÖRSTA MÖJLIGA TYSTNAD... en uråldrig metod för att möta sig själv och Gud är att sitta stilla i tystnad. Det kan kallas meditation eller reflektion och finns i de flesta religioner. På Liberiet bredvid Lunds domkyrka kan du öva tyst meditation enligt zen-metoden. Jan Kjellström leder meditationen på måndagar klockan 12.30-13.30, med introduktion 12.15. Jan har telefon 046 35 87 35. Eva Månsson Carleheden, 046 35 87 36, leder meditation på torsdagar klockan 17. Fredagar klockan 6.45-8 leds sittningen av Janet Runeson, 046 222 92 42. Fredagar klockan 8.45-10 är det Gunilla Lindén som leder, 046 14 41 97. BjUd NågoN dU iNte käNNer på LUNCH!

SMSa LUNCH till 72 950 så ger du 50 kronor i kampen mot hungern i världen.

SÅNGER SOM HJÄLPER den 10 mars klockan 17 firar vi en sånggudstjänst med Mikaelskören i Domkyrkan. Sånger från när och fjärran är titeln på konserten som ges till förmån för fasteinsamlingen för Svenska kyrkans internationella arbete.

isdagen den 6 mars klockan 19 blir det skrivarverkstad, bildverkstad och musikverkstad i Domkyrkan. Välkommen att låta tro och tankar ta sig olika kreativa uttryck. Skrivarverkstaden leds av språkpedagog Elisabet Wilhelmsson, bildverkstaden av konstnären Lars Ekholm och musikverkstaden av Domkyrkans organister Tomas Willstedt och Stefan Ekblad. Anmäl dig till Lena Sjöstrand, domkyrkokaplan, 046 35 88 81, lena.sjostrand@svenskakyrkan.se.

TVÅ ONSDAGSKVÄLLAR Soffsamtal Onsdagen den 15 februari möts KG Hammar, tidigare ärkebiskop och Marie Tuma, direktor för Raoul Wallenberginstitutet och tidigare åklagare vid internationella krigstribunalen i Haag och domare i Sarajevo. Plats är Domkyrkoforum, tid 19.30-20.30. Ingen anmälan behövs.

Skymningsstund i Domkyrkan Onsdagen den 21 mars klockan 19.30-20.30 är du välkommen in i Domkyrkan vid en tidpunkt när kyrkan ofta är stängd. Kura skymning i den vackra kyrkan, se ljuset gå till vila bland valven.


FINN 5

AKTUELLT

{Det trodde du inte} är ett projekt som drivs av Svenska kyrkan i Lund och som riktar sig till studenter vid Lunds universitet. Projektet vill under åren 2011-2013 skapa nya mötesplatser och kommunikationsvägar för att förbättra relationen mellan Svenska kyrkan och studenter i Lund. Var kan studenten och Svenska kyrkan mötas? Hösten 2011 satte projektet igång på allvar. Vi har arrangerat studentkvällar om aktuella ämnen som manligt, kvinnligt, jämlikt, hur vi bemöter människor med hiv/ aids eller vad lycka egentligen är. Vi har ett nätverk om religion och hbt tillsammans med projektet ​ Religion hjärta hbt. Tillsammans med Mänskliga rättighetsstudier vid Lunds universitet arrangerade vi ett lunchseminarium om flyktingpolitik och synen på de apatiska flyktingbarnen, i samarbete med Kino en filmvisning i Domkyrkan. Riktigt kul var samverkan med humorfestivalen i Domkyrkan.

på gång i vår I mars arrangerar vi och Förebyggandeenheten i Lunds kommun en utbildning för studenter om doping. Det blir allt vanligare bland studenter att äta dopingklassade kosttillskott för en quick fix på gymmet. Den 20-22 april blir det en konferens om religion och hbt tillsammans med Religion hjärta hbt. Läs mer om den på sidan 14. Vi arrangerar fler studentkvällar och i vår kan du följa med på pilgrimsvandring. Du kan också vara med i vår referensgrupp för studenter! facebook.com/dettroddeduinte

MARIA KÜCHEN GÄSTAR KRYPTAN

D

iktboken ROSARIET finns i två exemplar, ett lätt och ett tungt. Det lätta exemplaret postas just nu mellan läsare enligt en kedjebrevsprincip. Det tunga exemplaret ställs ut för allmänhetens läsning på bibliotek, i bokhandlare och gallerier. Den 14-31 maj gästar ROSARIET kryptan i Lunds domkyrka. Maria Küchen, bosatt i Lund sedan 2008, skriver dikt, prosa och kulturkritik. ROSARIET är hennes sjätte diktsamling. Dessutom medverkar Maria Küchen i Söndagskväll i kryptan den 13 maj.

DU ÄR ALLTID VÄLKOMMEN TILL STUDENTPRÄSTERNA vi är särskilt till för dig som är student eller arbetar vid universitetet i Lund. Enskilda samtal, meditation, krisarbete vid institutioner och nationer, akademisk syförening, samtalsgrupper samt inte minst sommar- och julavslutningar med sång av nationskörerna och tal av studentorganisationer och rektor är några av de mötesplatser där vi finns med. Studentprästerna är ett ekumeniskt arbetslag med präster från Svenska kyrkan och diakon och pastor från Svenska Missionskyrkan. En av oss vänder sig särskilt till internationella studenter. Varje söndag klockan 19 är du välkommen till Söndagskväll i kryptan. Ring gärna Eva Månsson Carleheden, 046 35 87 36 och se http://studentprasterna.wordpress.com.

RÖRELSE I STILLHET EN VÄG TILL GUD I den övre salen på Liberiet finns mötesplatser mellan kyrkans tradition och människors längtan efter det heliga. Här kan du delta i ignatiansk meditation, heliga danser, tai chi och zen-meditation (som du kan läsa mer om på föregående sida). Nedan ser du vem du kan kontakta om du vill veta mer. Välkommen! ignatiansk meditation: Anna Alebo, 046 35 87 64. heliga danser: Pia Lamberth, 040 664 56 81. tai chi: Håkan Svenbro, 046 13 24 63.

Foto: Tomas Einarsson.

{det trodde du inte}


6 FINN

AKTUELLT

OZZY, KENT, GUD OCH DOMKYRKAN vill du prova saker du aldrig tidigare har gjort och samtidigt konfirmeras i 867-åriga Lunds domkyrka? Under året i De 24 äventyren får du följa med på en resa från universums kant rakt in i djupet av ditt eget hjärta. 2011 fick Fredrik Beverhjelm och Rickard Bonnevier som leder De 24 äventyrens konfirmation Svenska kyrkans pris som årets förnyare. Anmälningar till grupper med start hösten 2012 tas emot från januari 2012. Anmäl dig i god tid, det blir snabbt fullt. Året efter din konfirmation är du välkommen att bli konfirmandledare. Läs mer på www.lundsdomkyrka.se Jag tycker det är kul att hjälpa ungdomar att hitta sin tro på samma sätt som jag har gjort. Sedan är det nyttigt att få utveckla sina ledaregenskaper. Olof Månsson, konfirmandledare Att vara konfirmandledare är otroligt utvecklande, kul och mysigt! Och sedan är det roligt att göra konfirmanderna glada. Anna Hansson, konfirmandledare

TYST DAG I DOMKYRKAN Torsdagen den 29 mars är en tyst dag i Domkyrkan. Allt som sker i rummet sker i tystnad. Endast i gudstjänsterna används rösten. Välkommen in till en oas av tystnad och stillhet för att vila, tänka och be.

ÖPPNA VISNINGAR Ludde Axelsson, sju år, ser fram emot Domkyrkans app.

DOMKYRKAN FÅR EGEN APP

V

åren 2012 lanseras Domkyrkans app. Appen fokuserar på dig som är besökare och innehåller bland annat en rundvandring i Domkyrkan, kalendariet från www. lundsdomkyrka.se och information om Domkyrkoforum. Appen blir på svenska och engelska och finns till en början bara för Iphone. Domkyrkoförsamlingen utvecklar appen tillsammans med Lundaföretaget TACT.

vill du lära dig mer om Lunds domkyrka? Följ med på en kostnadsfri öppen visning. Visningarna på svenska sker i regel den första lördagen i varje månad klockan 10.45. Engelska visningar är det den första söndagen i månaden klockan 12.50. Under sommaren sker dagliga visningar. Från och med januari 2012 börjar de guidade turerna i Domkyrkoforum.

MODERN ARKITEKTUR I GAMLA STADSKÄRNOR

KOM MED IDÉER TILL MÄSSA I PINGST annandag pingst den 28 maj arrangeras en kväll kring temat Vatten - människor - Rörelse på Domkyrkoplatsen klockan 18.30. Mitt i det offentliga rummet tar vi emot och ger vårt bidrag till det gemensamma livet. Denna erfarenhet inspirerar kvällen som förbereds under våren. Vi behöver nu dina idéer och bidrag! Kontakta kontraktsprost Kristian Lillö, kristian.lillo@svenskakyrkan.se, 073 073 24 16

Onsdagen den 18 april klockan 19.30 samtalar Carmen Izquierdo, arkitekten bakom Domkyrkoforum och Elzbieta Jasinska Brunnberg från ArchFilmLund med flera om modern arkitektur i gamla stadskärnor. Med utgångspunkt i Domkyrkoforum belyses modern arkitektur i medeltida bebyggelse. Moderator är Christer Malmström, professor och chef för Lunds arkitektskola. Fri entré. 18.30 firar vi mässa i Domkyrkan.


FINN 7

AKTUELLT

DANSENS DAG håll ögonen öppna för dans i och omkring Domkyrkan den 28 och 29 april! Då firas Dansens dag.

KONFERENSER OM SKÖNHET OCH BEFRIELSE Under våren inbjuds till två konferenser i Domkyrkoforum och i Domkyrkan. den 13-15 mars hålls konferensen Skönhet i sakrala rum i samarbete med det nybildade Zettervallinstitutet, ett forum för tankeutbyte, möten, utbildning och forskning i frågor kring kyrkorum och kyrkobyggnader. Konferensens tema kommer att belysas ur olika perspektiv som teologi, konst och arkitektur. Föreläsningar och samtal varvas med seminarier, studiebesök och upplevelser i sakrala rum. För mer information se www.zettervallinstitutet.se den 20-22 april bjuder Seglora smedja in till Befriande Teologiskt Forum i Lund och Malmö i samverkan med bland andra Lunds domkyrkoförsamling, studentprojektet {Det trodde du inte} och Västra Skrävlinge församling. Temat är Befriad till fred och konferensen tar upp fredskultur ur många olika aspekter. För mer information se www. seglorasmedja.se

ALLT OM DOMKYRKAN i januari startar en föreläsningsserie om Domkyrkans historia och konstverk. För mer information: Anita Larsson, 046 35 88 77.

LÄR KÄNNA HELGON OCH PROFETER Lunds domkyrkas vänner är en ideell förening som vill stödja verksamheten i Lunds domkyrka. Föreningen inbjuder varje termin till lördagssammankomster med föredrag och till torsdagsförmiddagar med föreläsningar. I vår har vi valt två teman: Bibeln och de tidiga kristnas och helgonens historia. Vid lördagssammankomsterna som äger rum strax efter Domkyrkans lördagskonsert, får vi lyssna till Bo Johnson och Samuel Byrskog, två av Lunds framstående forskare i Gamla och Nya testamentet. Dessa båda sammankomster inleds med kaffe. Vi får också höra om den nya konfirmandbibeln, som Fredrik Beverhjelm och Rickard Bonnevier arbetat fram. En prisbelönad bibel som väckt stor uppmärksamhet. Denna sammankomst sker i samband med föreningens årsmöte. Vid torsdagsförmiddagarna får vi höra om domare, kungar och profeter, några av Gamla testamentets stora gestalter. Vad berättas om dem? Vad tror de om Gud och om livet? Har de ett budskap till oss och till vår tid? Veronica Helm Andréasson, håller i de föreläsningarna. Lars-Olof Albertson låter oss möta några av helgonens liv i bild och legend. Vi får ta del av Lars-Olof Albertsons rika bildmaterial inte minst från kalkmåleriets epok. Mitt i föreläsningarna gör vi avbrott för en kopp kaffe. Alla, medlemmar såväl som icke-medlemmar, är välkomna och ingen föranmälan behövs.

program lördagar 11 februari kl 10.45 Den bibliska berättelsen. Föredrag av professor Bo Johnson i Laurentiisalen i Domkyrkoforum. 24 mars kl 10.45 Årsmöte med lunch. Före lunchen berättar Fredrik Beverhjelm, präst i Domkyrkoförsamlingen och Rickard Bonnevier, informatör om den nya ”gummibibeln”. 14 april kl 10.45 Berättelser om de tidiga kristna. Föredrag av professor Samuel Byrskog i Laurentiisalen, Domkyrkoforum.

öppna föreläsningar torsdagar

Foto: Lars-Olof Albertsson.

Helgon i bild och legend Öppna föreläsningar i Domkyrkoforums hörsal: 2 och 16 februari samt 1 och 15 mars klockan 10-12. Ledare är Lars-Olof Albertson, 046 39 93 32. Domare, kungar och profeter Vi möter några av Gamla testamentets stora gestalter. Plats är Laurentiisalen 9 och 23 februari samt 8 och 22 mars. Ledare är Veronica Helm Andréasson, 046 35 87 44.


8 FINN

KONST

ÄNGLASKÅPET en filminstallation av Carl Henrik Svenstedt och Jan Cardell i Sjuarmade ljusstakens kapell 6-12 februari 2012

I

en liten bergsby i Ligurien ovanför den italienska Rivieran kom filmaren Carl Henrik Svenstedt i kontakt med fenomenet med änglastämman, la parte dell’angelo. Googlar man på la parte dell’angelo hamnar man i en aria av Händel, La Resurrezione, Återuppståndelsen, som framfördes bakom ryggen på Inkvisitionen hos en radikal furste i Florens år 1700. Det som händer där är att Ängelen, i duett med Fan Själv, sjunger den döde ur graven. Intresset var väckt och Carl Henrik Svenstedt samlade ett filmteam och gjorde sig beredd att filma historien om änglasången. Så här berättar han: ”Väl på plats i byn skakade alla på huvudet och ingen ville berätta. Alldeles innan vi slokörade skulle dra hem igen kom en ung schweizisk olivodlare och meddelade att han hade en kontakt. Mannen var 83 år och sjöng i kyrkokören. Vi kunde ses i kyrkan dan därpå. Tre ståtliga gamla olivodlare kom. Vid begravningar, berättade de, sjöngs den gamla milanesiska Missa dei Defunti bakom altarskranket och då kunde det

hända saker nere i kyrkan. De sjöng, vi filmade. När de kom till Miserere svarade en mörk stämma uppifrån valven. Min väninna i en av bänkarna brast i gråt. Ellipsen är svindlande vacker. De gamla männen där i kyrkan sjunger ju ner sin kumpan i graven. Ängeln svarar med att sjunga upp honom igen - och så är Återuppståndelsens cirkel sluten: Vita-Mors-Resurrectio! Just en gammal olivodlare låg och dog i huset intill de dagarna vi arbetade med filmen. Jag lät honom återuppstå som berättare, med Erland Josephsons röst, för att ge perspektiv och hålla en dialektisk spänning till prästen i filmen. För att skapa den undflyende upplevelsen av vad som trots allt vore tänkbart.” väl hemma bad Svenstedt sin vän Jan Cardell, skulptör i Malmö, att bygga en triptyk i folklig stil men med ett högteknologiskt innehåll för att kunna visa filmen. Mittskärmen framställer huvudberättelsen. Sidoskåpen fylls av dialog kring änglarnas väsen och änglastämmans akustiska beskaffenhet. Här ger Martin Lind en teologisk syn på änglarnas väsen och uppdrag.

Lena Larsén från Lund svarar med en folklig uppfattning om änglar. Lars Dencik berättar om Walter Benjamin och Paul Klees Angelus Novus, Gösta Petersen ger prov på övertonssång och så vidare i tio scener.

SE ÄNGLASKÅPET Angelus – Budbärare Skåpet öppnas måndagen den 6 februari 18.30. Medverkande: Carl Henrik Svenstedt, filmare, Lena Larsén, etnolog med änglaintresse och Gösta Petersen tillsammans med sånggruppen Volare. Att leka och sjunga med änglar och helgon och ana Guds paradis Kvällsmässa med änglatema den 8 februari 18.30. Janåke Larson, organist, Lena Sjöstrand, domkyrkokaplan. Änglar – finns dom? Söndagskväll den 12 februari 19.00. Medverkande: Martin Lind, biskop emeritus, Gösta Petersen tillsammans med sånggruppen Volare, Eva Månsson Carleheden, studentpräst och Lena Sjöstrand, domkyrkokaplan. Filmen visas dagligen under utställningsperioden med undantag för gudstjänster och visningar.


FINN 9

BERÄTTELSE

DET SLITNA ÄR DET VACKRA Den gyllene cirkeln heter konstverket som hänger på väggen i Domkyrkoforums hörsal. Konstnären Anita Christoffersson har inspirerats av vardagslivets skönhet och alltings förgänglighet och sin förundran över livet i sig.

J ”

ag vet precis när jag började arbeta med cirkeln som form. Det var 1992 och jag var på väg till Sveaborg i Finland där jag hade fått ett stipendium. Sedan dess har jag utforskat cirkeln i olika material som textil, mackulaturpapper, betong och emalj. I mitt arbetssätt utgår jag spontant från en idé och försöker sedan härleda min inspiration och utforska formen. Den gyllene cirkeln består av partier med emalj på rå plåt. Emalj är ett hårt blankt material som för mig känns för glassigt. Jag trivs bättre med det lågmälda, så jag började experimentera och utveckla materialet. Den gyllene cirkeln gjorde jag i slutet av 1990-talet. Konstverket har tidigare ställts ut på Galleri Valfisken i Simrishamn. Verket består av nio delar, det går helt enkelt inte att bränna allt för stora format i de ugnar i Malmö eller Ronneby som jag använder.

Anita Christoffersson.

I konstverket finns två symboler. Dels cirkeln som kan ses som en bild av tillvarons kretsgång. Cirkeln är en perfekt och harmonisk, men också sluten form och jag tycker inte så mycket om det perfekta eller slutna. Därför är cirkeln uppbruten. Korset är en symbol för Kristus. Tillsammans säger symbolerna något mer. Konstverket är inte alldeles platt – plåtarna rör sig under tillverkningen. Det är precis som livet, det rör sig och stundtals är det inte mycket vi kan göra åt det. japansk zen-estetik inspirerar mig mycket. I japansk kalligrafi förekommer en cirkel som kallas för enzo. Denna cirkel som oftast är öppen, symboliserar den absoluta upplysningen, styrka, elegans, universum eller tomhet och ses också som ett uttryck för nuet. Förutom att experimentera med non-figurativa

former, funderar jag mycket kring existentiella frågor. Här kommer korset in. Vi människor delar samma verklighet och samma känslor av otillräcklighet, självförakt, sorg och rädsla, något som vi inte alltid orkar släppa fram eller vill kännas vid. Jag har vid ett par tillfällen inbjudit till konstnärssamtal tillsammans med en konstvetare och en präst eller psykolog. Vi utgår från ett konstverk och försöker sedan diskutera det som kan kännas svårt, både vad det gäller konstverkets innehåll och hur det presenteras. Jag är anhängare av ett sparsmakat uttryckssätt, men vill ändå att den mänskliga handen ska synas i min konst. Den gyllene cirkelns färger knyter ihop Domkyrkans grå med Domkyrkoforums mässing. Jag har sett att mitt konstverk har ett syskon – pilgrimsmärket i labyrinten har ungefär samma form och färg.


10 FINN

DOMKYRKOFORUM

MIN FAVORITPLATS Vilken är din favoritplats i nya Domkyrkoforum? Det vet du kanske inte än. Följ med när Carmen, Charlotte, Roger och Andy visar sina.

Carmen Izquierdo, arkitekt Min favoritplats är hörsalen och entrétorgets atrium. Jag tycker också mycket om personalrummet på andra våningen. Därifrån har man en fin utsikt över kyrktornen bakom Arkenhusets fasad mot Lilla kyrkogatan.

Fakta Domkyrkoforum Diskussioner om ett besökscentrum vid Lunds domkyrka har pågått i många år. 2003 blev planerna konkreta när domkyrkorådet anordnade en arkitekttävning. 353 bidrag kom in till tävlingen som vanns av den spanskfödda arkitekten Carmen Izquierdo och hennes förslag Portal och Atrium. I maj 2004 gick domkyrkorådet ut med en anbudsförfrågan, men byggmarknaden var överhettad och ingen byggare intresserad. Projektet fick läggas på is fram till 2009. Då fick Carmen Izquirdo uppdraget att utveckla sitt förslag. Sommaren 2010 kom bygget igång och startade med en schaktning av området, övervakad av Kulturen. Under Domkyrkoforum ligger ett medeltida kulturlager, skyddat av en tjock grundplatta. Den 26 augusti göts en tidskapsel – en mässingslåda med ett antal ting typiska för vår tid – in i grundplattan. Kanske kommer den att hittas av en framtida arkeolog. Hela platsen runt Domkyrkan och Domkyrkoforum har också omgestaltats. Ansvarig för detta är landskapsarkitekten Charlotte Lund på Ateljé Landskap. Domkyrkoplatsen binder samman de två helt olika byggnaderna, men är också en vacker plats med ett eget värde. Domkyrkoforum och Domkyrkoplatsen invigdes med gudstjänst, två biskopar, varav en till häst, pompa, ståt och ett stort antal besökare första adventshelgen 2011.


FINN 11

Charlotte Lund, landskapsarkitekt Min favoritplats är densamma som för många andra Lundabor – invid Domkyrkans sydvästra vägg. Platsen är inte inne i Domkyrkoforum, men jag ser den vackra byggnaden, samtidigt som jag kan känna Domkyrkans magasinerade värme i ryggen. Jag har försökt placera ut fler sådana här platser i gestaltningen av området runt Domkyrkan. Du kan sitta på bänkarna vid Liberiet och se på labyrinten. Bänkarna under de nyplanterade magnoliorna vid Domkyrkoforum har ljusslingor för att det ska kännas som om du svävar när du sitter där.

Roger Olsson, arbetsledare CMS syd Mitt favoritrum är aktivitetsrummet Finn. Rummet har en fondvägg med ett mönster av trä i olika färger. – Jag ser det här rummet som barnen ser det. Jag tror att de blir lugna av att titta på den vackra väggen. Jag minns själv hur det var att som barn sitta i någon tråkig lokal och försöka vara kreativ. Närheten till stråket utanför tycker jag också mycket om. Här kan du sitta och bara titta på människor. Det är en levande bild.

Andy Ahlström, Toppisolering Min favoritplats i Domkyrkoforum är fläktummet. Här får du lov att vara i fred en stund. Fläktrummet är Domkyrkoforums lunga, här andas byggnaden in och ut. Systemet styr större delen av huset och hanterar värme och luft. Det är mycket miljövänligt. Pumpen susar hela tiden, jag hoppas det inte ska höras för mycket ut. Jag har arbetat med att isolera rören, det har varit lite pyssel med det.


12 FINN

REPORTAGE


FINN 13

REPORTAGE

Vem du älskar, vad du tror på eller vilken roll du spelar berättar inte vem du är. I dig finns ett universum av tankar och känslor, osynliga från ytan.

störst av allt är kärleken

A

nna Burenius vill inte begränsas. Livet är för kort för det. Nu kommer hon cyklande i full karriär genom ett regnigt Lund. Anna har läst läkarprogrammet i tre år, men just nu har hon en sabbatstermin för att studera teologi. Hon är också ordförande den kristna studentorganisationen KRISS och sedan länge engagerad i miljöfrågor. – Det har aldrig varit någon stor grej för mig att definiera mig som bisexuell. Ingen speciell händelse fick mig att komma ut. Det har gått hand i hand med min process att finna mig själv. anna blir förälskad i både kvinnor och män och lever idag i ett förhållande med en kvinna. Kärlek som kärlek kan man tycka, men så är det ju inte i alla sammanhang. – Första gången jag blev riktigt kär i en tjej var i början av gymnasiet i Östersund. Då var jag engagerad i miljöpartiet och hängde också mycket i olika frikyrkor. I miljöpartiet hade jag aldrig något tvivel om att jag skulle accepteras som den jag var. Men i kyrkan kommer jag ihåg känslan av att folk tyckte att jag inte riktigt fungerade på det sätt, som är det bästa i Guds ögon. Därför var

jag inte så tydlig bland mina frikyrkovänner. Fast kanske jag såg dem som mer dömande än de var. anna märker fortfarande av den känslan i kyrkans värld. Hon tvekar en extra gång när hon berättar för människor som är aktiva i kyrkan att hon har en flickvän, men övar sig i att se det som andras problem och inte hennes eget. I studentorga”Det jobbigaste nisationen KRISS och i de flesta sammanhang i Svenska kyrkan är var argumenten att taket högt. Lika lätt var det inte när Anna skulle berätta för sina Gud vill si och så. föräldrar. Gud vill inte att du – Jag hade under några år kämpat för att bevisa att all kärlek ska älska den här är bra kärlek. Men när det kom personen. Det ligger till att berätta för mina föräldrar, upptäckte jag att det inte var lika så djupt i hjärtat.” lätt att peppa mig själv som att peppa andra. Annas mamma hade svårt att acceptera Annas val av partner. – Det jobbigaste var argumenten att Gud vill si och så. Gud vill inte att du ska älska den här personen. Det ligger så djupt i hjärtat. Idag är relationen till mamman bättre. Annas råd till unga hbt-personer är att söka upp sammanhang där det uttalat jobbas med hbt-frågor, för att där hitta en trygghet som Fortsättning nästa sida.


14 FINN

REPORTAGE

borde vara självklar i samhället. Det är lättare att vara stolt över vem man är och vem man älskar när man inte känner sig ensam i hela världen. För Anna är KRISS ett sådant sammanhang. Ett annat är projektet Religion hjärta hbt som samarbetar med företrädare för alla religioner. Läs mer i faktarutan här intill. – Det är viktigt att kyrkan tar ställning, finns med på Pridefestivaler, firar regnbågsmässor och viger samkönade par, menar Anna. samtidigt får vi inte stänga in oss i en hbt-vänlig bubbla och sluta samtala med dem som har en annan åsikt. Då skapas särkulturer och ett vi- och dom-tänkande. – Det finns en balansgång mellan att ta ställning och att samarbeta med grupper som inte tycker som du. Hur säker jag än är på att det är Guds kärlek som händer i mig även när jag blir förälskad i en kvinna, kan jag inte säga att en annan människas gudsrelation är felaktig. Kristina Strand Larsson

det. Nu kommer hon cyk-

lande i full karriär genom ett regnigt Lund. Anna har om religion och hbt läst[håbeteologi] läkarprogrammetkonferens i tre {Det trodde inte} Svenska kyrkan i Lunds studentprojekt år, men just nudu har hon och projektet Religion en sabbatstermin för atthjärta hbt arrangerar en konferens tillsammans i vår. Välkommen till [håbeteologi]! studera teologi. Hon är också

plats: Stiftsgården Åkersberg i Höör. tid: 20-22 april. Fler programpunkter kommer efter hand, för uppdateringar se www.lundsdomkyrka.se, www.svenskakyrkan. se/lund, och www.hbtqstudenterna.se/religion.

Poly ur ett religiöst och queert perspektiv Tvåsamhetsnormen och äktenskapet, är det gammal hävd eller moderna idéer? Claes Schmidt/Sara Lund ”Jag heter Sara Lund – åtminstone ibland! Annars heter jag Claes Schmidt.” En ståuppföreläsning om de normer, programmeringar och värderingar som styr våra liv och hindrar oss från att tänka logiskt. Vad är att älska i Älska din nästa? Ett samtal ur ett judiskt, muslimskt och kristet perspektiv om innebörden i att älska din nästa. Hur länge behöver man älska, finns det begränsningar? Muhsin Hendricks Muhsin Hendricks är queerimam och grundare av Inner Circle, en muslimsk hbt-organisation i Sydafrika. kostnad: Studenter: 300 kr – inkluderar resa, mat, boende i dubbelrum och konferensavgift. Icke studenter: 895 kr – inkluderar mat, boende i dubbelrum och konferensavgift. facebook: Det trodde du inte och Religion hjärta hbt Religion hjärta hbt är ett treårigt arvsfondsfinansierat projekt som sedan hösten 2009 drivs av SFQ (Sveriges förenade HBTQstudenter) tillsammans med Kriss (Kristna studentrörelsen i Sverige), Sensus och Svenska kyrkans unga. Syftet är att öka möjligheten för troende hbt-personer att vara med hela sin identitet i olika sammanhang.


FINN 15

PILGRIM

Pilgrimsvägen håller på att byggas samman med pilgrimsleder över hela Europa, ett medeltida nätverk utkristalliseras och inbjuder till vandringar över gränserna. Här kan du läsa om vad som är på gång i vår.

BE MED FÖTTERNA

F

ör att underlätta vandringarna och göra det lättare att hitta, håller vi på att bygga upp ett digitalt kartsystem via webbsajterna Everytrail och ViewRanger. Kartorna skrivs ut och kommer även att kunna laddas ner som en app i din Iphone eller Antroid.

Blekingeleden invigs

Den 20 maj invigs den nya leden längs Blekingekusten, som är en del av Pilgrimsvägen. Pilgrimer vandrar från Karlskrona och Kiaby för att mötas i Bräkne Hoby där vi firar mässa med biskop Antje.

Barmhärtighetens väg

Den del av Pilgrimsvägen som går från Uppåkra kyrka till Lunds domkyrka har vi valt att kalla Barmhärtighetens väg. Pilgrimsleden går till S:t Lars kyrkogård och vidare till Helgeandskyrkan som fått sitt namn av det medeltida Helgeandshuset vid Södertull

där man gav omsorg åt sjuka, fattiga och pilgrimer.

Pilgrimsledarutbildning

Den 20-22 april arrangeras en pilgrimsledarutbildning på Killans bönegård på Österlen. Kursen vänder sig till dig som någon gång pilgrimsvandrat själv och vill fördjupa dig i pilgrimsteologi och pilgrimens historia och få redskap till att själv leda en pilgrimsvandring.

Pilgrimsplats Sankt Olof

På medeltiden var Sankt Olofs kyrka på Österlen Danmarks viktigaste Olofs-kyrka. Pilgrimsplats Sankt Olof är ett tre-årigt projekt som drivs av Killans bönegård i samarbete med Simrishamns pastorat. Varje torsdag kväll är det aftonbön, eller vesper som det också kallas, i Sankt Olofs kyrka. Var fjärde söndag är det pilgrimsvandring i det natursköna området med avslutande mässa i kyrkan. En torsdag i månaden arrangeras pilgrimskvällar.

Pilgrimsplats Liberiet

Centrum för pilgrimsarbetet i Lunds stift är Pilgrimsplats

Liberiet, som finns i det medeltida tegelhuset bakom Lunds domkyrka. Under våren kommer pilgrimsvärdar att leda en bön klockan 9 i Domkyrkan varje onsdag, torsdag och fredag. Därefter blir det samtal på Liberiet klockan 9.20-9.50. På Pilgrimsplats Liberiet kan pilgrimer mötas för att dela erfarenheter, få information, ta en kopp kaffe eller helt enkelt vila fötterna.

Vandring för studenter

Under våren arrangerar {Det trodde du inte} Svenska kyrkan i Lunds studentprojekt, en pilgrimsvandring som vänder sig till studenter. Mer information hittar du på facebook/dettroddeduinte.

Pilgrimskvällar

Pilgrimskvällarna börjar med mässa i Domkyrkan 18.30. Därefter fortsätter vi på Pilgrimsplats Liberiet klockan 19.15–21 den 18 januari, 15 februari, 14 mars, 11 april och 23 maj. Anna Alebo


16 FINN

REPORTAGE

För domkyrkoklockaren Lars Jonvén och vaktmästaren Roberto Ortiz är ingen dag den andra lik. Lunds domkyrka har över 700 000 besök per år.


FINN 17

REPORTAGE

Du har säkert träffat dem i Domkyrkan. De har sett och tyst välkomnat dig. Vaktmästarna Otto, Roberto och Kristofer och domkyrkoklockaren Lars tillhör kyrkans fronttrupper.

HELA VÄRLDEN PÅ JOBBET

Å

ttio procent av dem som söker hjälp i kyrkan har först mött en vaktmästare. Som kyrkvaktmästare utvecklar du stor människokännedom. Vill personen att jag kommer fram och frågar hur det är? Vill de tala med en präst eller diakon? Eller kanske de bara vill vara i fred med sina känslor eller sin bön. Turisterna ställer praktiska frågor eller vill veta mer om Domens historia. Någon undrar när det firas gudstjänst på engelska. –Vi försöker se alla som kommer in i kyrkan. Vi säger inte alltid hej, men vi tittar upp och nickar så att de vet att de har blivit sedda, berättar Kristofer Gerle, som är vaktmästare och student i religionsvetenskap. Otto Burgos är vaktmästare i Domkyrkan sedan 1989. Han har en bakgrund som civilekonom och arbetade vid skattemyndigheten i sitt förra hemland El Salvador. Otto var engagerad som frivillig i kyrkan, men hade aldrig en tanke på att jobba där. Men så blev det – på en helt annan plats i världen. – Det finns så mycket känslor här i Domkyrkan. Vid katastrofer som Estonia, tsunamin, mordet på Anna Lindh eller kriget i Irak kommer människor hit för att tända ljus och söka tröst. Starka händelser gör att

du själv funderar kring existentiella frågor. Genom att arbeta här har jag lärt mig att bemöta människor i alla situationer. Gäller det unga går jag nästan alltid fram och frågar hur det är. Ibland säger jag till en präst att det finns en ung människa som är ledsen. Men folk kommer också hit när de är glada. Någon har klarat sitt körkort och vill uttrycka sin glädje över det. det bästa med arbetet i Domkyrkan är just mötet med människor från hela världen. Det tycker även Roberto Ortiz, vaktmästare sedan 1988. Men själva kyrkan har också stor betydelse i sig. – Även människor som inte är kristna hämtar kraft i Domkyrkan. De mediterar i kryptan och laddar här. Domkyrkan ger energi. Muslimer frågar ibland om de får rulla ut sina bönemattor. Roberto är liksom Otto från El Salvador och kom hit som politisk flykting. Från början tänkte Roberto bli katolsk präst, men han ville gifta sig och fick hoppa av. – I gymnasiet var jag mycket konservativ. Jag förändrades när jag såg all fattigdom och alla orättvisor omkring mig och upptäckte att katolska kyrkan stod på maktens sida. Roberto läste befrielseteologi, som

”Jag förändrades när jag såg all fattigdom och alla orättvisor omkring mig.”


5 FINN

REPORTAGE

Roberto Ortiz tänder ljus på högaltaret och Kristofer Gerle sopar trappan. Sysslor som någon har haft i över 800 år.

också växte fram i den katolska kyrkan och arbetade som folkbildare. –Befrielseteologi handlar om att vi ska leva på jorden också, inte bara i ett framtida himmelrike. De svaga och fattiga tillhör också Guds rike, vi kan inte tro på Gud och samtidigt tillåta orättvisor. lars jonvén som är domkyrkoklockare är chef över vaktmästare, guider och extrapersonal. Förutom Roberto, Otto och Kristofer arbetar unga studenter extra som vaktmästare. – Domkyrkoklockare är en uråldrig titel. Det lär finnas en förteckning över alla klockare från 1300-talet och framåt. Jag har alltid drömt om att bli

just domkyrkoklockare. När tjänsten blev ledig arbetade jag i Svenska kyrkan i Landskrona. En klockare är ansvarig för budget och skötsel av alla föremål och textilier. – Jag är faktiskt utbildad ändringsskräddare i botten och lagar ibland biskopens kåpa. Men mer avancerade lagningar får jag inte göra – för det krävs en konservator. att gå omkring och sköta sina göromål i en 867-årig Domkyrka hela dagarna föder filosofiska tankar om livets mening och tidens gång. – När jag dukar altaret eller står och sopar trappan, tänker jag att någon har gjort samma

sak i över 800 år. Skulle det göras en film om hela den tid som Domkyrkan har funnits, skulle jag vara ett litet vitt sekundsnabbt streck, säger Kristofer Gerle. sekundsnabbt streck eller ej, en vaktmästare ska göra allt. Förutom möten med allt från dopfamiljer till turister från Kina, organiserar vaktmästarna dagens arbete, förbereder gudstjänster, ser till så att inget har gått sönder, sköter teknisk utrustning och städar. Att städa en katedral med över 700 000 besök om året är en ständig kamp. – Vi har lärt oss vilka tider som är bäst för städning. Det finns många gömda platser i Dom-


Jungfru Maria har alltid friska blommor. Kristofer Gerle tar emot vid södra porten. Blommande vårträd inramar Domkyrkan. Roberto Ortiz förbereder nattvarden.

kyrkan – och mycket ny smuts. Ändå tycker allihop att de lever och arbetar i en kontinuerlig bön. – De bästa stunderna är när jag öppnar kyrkan tidigt på morgonen eller stänger den för kvällen. Långsamt går jag genom den mörka Domkyrkan och tänder efter hand. Jag känner varje vrå så väl att jag skulle kunna göra allt i mörker. Jag ber för den nya dagen som ska komma och tackar för dagen som har varit, säger Otto. domkyrkan om 50 år? Roberto vill se ljust på framtiden. – Kyrkan är en plats för hopp, här finns fortfarande idealister som vill kämpa för det goda och förändra världen.

Om 50 år står Domkyrkan här, kanske i en bättre värld. Men med nya vaktmästare! Lars Jonvén påminner om att Domkyrkans skyddshelgon Sankt Laurentius är humorns beskyddare. – Jag måste få berätta om ett speciellt minne som kunde slutat illa. Roberto och jag höll på att tömma brunnen nere i kryptan. Människor slänger pengar där och allt går till diakonin. Jag hade hoppat ner i brunnen för att låsa gallret. I bakgrunden hör jag en tysk turistgrupp avlägsna sig och jag tror att jag är helt ensam, när jag snabbt reser mig ur brunnen. Då hör jag ett skrik! Framför brunnen står en kvinna ur gruppen som

stannat kvar. Helt plötsligt ser hon en varelse resa sig ur halvmörkret. Den stackaren kunde dött i hjärtinfarkt, men jag hade ändå svårt att hålla mig för skratt. sankt laurentius kommer fortfarande att värna om humor och rättvisa om 50 år, i en värld som vi ännu inte känner till. Men det som var viktigt i Domkyrkans barndom kommer att vara viktigt då. –Varje människa du möter är antingen ett syskon i tron, eller en jämlike i skapelsen. Detta sade en man vid namn Ali på 900-talet. Det är rätt bra att försöka leva så, säger Kristofer Gerle. Kristina Strand Larsson


9 FINN

Kristendomen växer explosionsartat i Kina. Finn har firat gudstjänst i Svenska församlingen i Shanghai och mött Lennart Hamark, kyrkoherde och sakkunnig i religionsdialog och kristendomens utbredning i Kina och Rob Barnes, ledamot i kyrkokommittén i Svenska kyrkan i Shanghai.

KRISTEN I KINA


FINN 21

REPORTAGE

Svenska församlingen i Shanghai har sin gudstjänst på lördagar. På söndagar är kyrkan de lånar av Shanghai Community Church full. 9 000 kineser firar gudstjänst i tre omgångar.

FLYGANDE PRÄST I MITTENS RIKE

F

ör att alla ska få plats är bildskärmar uppsatta i samtliga av kyrkans samlingssalar. Lennart Hamark är kyrkoherde i Svenska kyrkan i Kina och Hongkong. Han har tillbringat många år i Asien och är sakkunnig i frågor som rör religionsdialog och kinesisk kristendom. Utvecklingen han har fått bevittna är enorm. Lennart och hans fru har dock inte arbetsvisum i Kina, det får inga utländska kyrkoanställda av Kinas regering. Därför bor de i Hongkong och Lennart är ”flygande präst” mellan församlingarna i Hongkong, Peking och Shanghai. – Jag har ett generöst turistvisum till Kina och kan arbeta utan problem. I början av varje termin skriver jag ett brev till den kinesiska myndigheten för religiösa ärenden, Religions Affairs Bureau och talar om när vi firar gudstjänst, vad vi gör och vilket språk vi ber på. De kinesiska myndigheterna vet allt och vi möter inga hinder. Annat var det för några år sedan. Då fick vi inte låna någon kyrka, utan firade gudstjänst i en hotellfoajé, säger han.

Nya kristna kyrkor uppstår hela tiden i Kina. Det finns en hunger efter andlighet och annorlunda sätt att tolka livet. – En 35-årig kinesisk kvinna berättade nyligen för mig att den kristna kyrkan var det enda ställe där hon kunde få svar på sina frågor. ”Om Gud finns, vem är då Gud?” Kvinnan hade som yngre frågat sina föräldrar och lärare, men det saknades språk för sådana tankegångar, säger Lennart Hamark. i kina finns sedan gammalt ett vacuum när det gäller religion. Från och med 1949 kontrollerades alla områden inklusive människors tro. Islam, buddism, daoism samt katolsk och protestantisk kristendom var godkända fram till 1966. Men under kulturrevolutionens tio år var allt religiöst utövande förbjudet. Många kineser bär med sig ett trauma från denna tid då vem som helst kunde bli angiven av en granne eller arbetskamrat och fängslad för att vara opatriotisk. Att utöva en västerländsk religion som kristen tro, eller att äga en bibel, betraktades då som en sådan allvarlig anti-revolutionär handling som ledde till hårdaste bestraffning.

Men sedan 1979 är religionsfriheten återupprättad och kyrkor, tempel och moskéer har återöppnats och är i full bruk över hela Kina. –Den kristna kyrkan är också en av de få sammanhang där du som kines kan vara del i en stor gemenskap utan att övervkas. Detta kan vara en av många förklaringar till varför kyrkorna är så fyll- Lennart Hamark. da i Kina idag, säger Lennart Hamark. inom buddism och daoism förekommer ingen regelbunden församlingsgudstjänst. Men den inhemska konfucianska kulturen påverkar starkt den kristna tron i Kina. – Enligt den kinesiske filosofen och vishetsläraren Konfucius har läraren högst status. Jesus som är lärare i etik och moral, ses som den högste läraren. Gudstjänsterna i den kinesiska kyrkan är mer inriktade på undervisning än hos oss. Folk sitter med Bibeln på ena knät och ett anteckningsblock på det andra. Fortsättning nästa sida.


22 FINN

REPORTAGE

Under sina många år i Kina och Hongkong har Lennart Hamark jobbat med tre uppdrag: Att följa kyrkans och religionens roll, möten mellan olika religioner samt att se hur asiatiska kristna tolkar evangeliet. – Den kinesiske teologen C

S Song har sagt: ”Gud fanns i Asien långt innan missionärer kom hit med kristen tro. Vårt teologiska uppdrag är att söka Guds fotavtryck i våra asiatiska kulturer och religioner, och använda dem i vår tolkning av evangeliet idag”. Kristina Strand Larsson

Åren 1988-98 arbetade Lennart Hamark i Hongkong som Svenska kyrkans utsände vid Christian Study Centre on Chinese Religion & Culture. Under flera år var han knuten till PTCA, Programme for Theology & Cultures in Asia. Lennart Hamark skriver just nu en längre artikel. Håll utkik i Kyrkans Tidning.

I Shanghai är pulsen hög, livet förändras snabbt. Då erbjuder Svenska kyrkan ett stilla rum med en annan tidräkning.

En timme utanför tiden

R

ob Barnes är parts and service-chef på Alfa Laval i Shanghai och tillbringar ett par år i Kina tillsammans med familjen. När äldste sonen konfirmerades kom han i kontakt med Svenska kyrkan och nu är han ledamot Rob Barnes i kyrkokomtalar mittén. Rob, som är amerikan flytande kinesiska men bor i Sverige, är uppvuxen med ett engagemang i och har bott och kyrkan. studerat – Som ny i Shanghai måste i landet i du bygga upp ett vardagsliv. flera år. Vi har en trevlig gemenskap här och det känns viktigt när du lever utomlands i ett land som Kina och i en stad som Shanghai. Allting förändras

så snabbt här. Timmen när vi firar gudstjänst och reflekterar tillsammans ger en motvikt mot det andra dagliga. Kyrkan erbjuder både samvaro och tro, säger han. Svenska församlingen i Shanghai firar gudstjänst en gång i månaden och lånar lokal av Shanghai Community Church. Kyrkan ligger i French Concession, den tidigare franska delen av Shanghai. Kyrksalen är stor och mörk, men fylls efter hand av tända ljus inför sånggudstjänsten i Allhelgonatid. Gudstjänsterna lockar många unga familjer med barn och alla sjunger med i sångerna som representerar olika delar av världen. Efteråt bjuds det på kyrkkaffe, som förberetts av Rob och de andra i kyrkokommittén. Alla minglar bland vitrinskåp med kinesis-

ka föremål och pösiga soffor med vitt spetsöverdrag. De flesta verkar känna varandra, men nya besökare välkomnas varmt. Barnen provar alla kaksorter, vissa verkar mer populära än andra. – När du lever utomlands väcks existentiella frågor. Kanske blir du mer öppen för det andliga när du är långt borta från det du känner till, säger Rob. Kyrkokommitténs arbete är viktigt för utlandsförsamlingar med lite personal. Något som Rob har märkt är att kollekten verkligen gör skillnad. – När jag har givit kollekt till Svenska kyrkan i utlandet under en gudstjänst i Sverige har jag ibland undrat om den gör någon nytta. Nu ser jag att den är ovärderlig. Utlandsförsamlingarna får inte del av någon kyrkoskatt.


FINN 23

LIVETS SKEDEN

NÄR DU VILL TALA MED NÅGON LIVETS SKEDEN bikt

Bikt är en möjlighet att få ta emot Guds förlåtelse i sitt eget liv. Ta kontakt med en av församlingens präster, ring Svenska kyrkans växel på telefon 046 35 87 00 och be att få tala med en av prästerna i Lunds domkyrkoförsamling.

enskilda samtal

Det finns möjlighet till samtal med präst eller diakon varje vardag i Domkyrkan klockan 16-17. Du kan också träffa en präst eller diakon på en annan tid genom tidsbeställning, ring Svenska kyrkans växel tel 046 35 87 00. En samtalsserie med präst kan leda fram till dop eller konfirmation. För studenter finns studentprästerna tillgängliga.

samtal om sorg

För dig som under året har förlorat en nära anhörig eller vän finns möjlighet att vara med i en samtalsgrupp där du får dela tankar och erfarenheter med andra som är i en liknande situation. Gruppen träffas sju gånger och leds av en präst och en diakon. Församlingarna i Lund samverkar och grupper startar regelbundet i någon av Lunds församlingar. Mer information får du av Maria Leijman, 046 35 87 46.

I DOMKYRKAN dop

I dopgudstjänsten får vi tacka och be för det nyfödda barnet och säga ja tack till Guds kärlek. Om du inte är döpt som barn, finns alltid möjlighet att döpas som vuxen. Dopklänning får du låna utan kostnad. I domkyrkan firas dop på lördagar.

vigsel

I Lunds domkyrka finns möjlighet till vigselgudstjänst de flesta lördagseftermiddagar året om.

välsignelse av borgerligt ingånget äktenskap I domkyrkan kan ni fira en välsignelsegudstjänst med förbön för er relation.

begravning

Begravningsgudstjänst kan ske i någon av Lunds kyrkor eller i ett av kapellen på kyrkogården. Begravningen är ett avsked och samtidigt en överlåtelse av den avlidne i Guds händer. Välkommen att kontakta Anette Zetterberg, 046 35 87 42.


24 FINN

DOMKYRKAN ALLTID I

DOMKYRKAN Veckans gudstjänster

V

i firar flera gudstjänster varje dag i Domkyrkan. Välkommen när du vill! Här ser du vilka tider som gäller. måndagar 8.00 Laudes måndagar 12.00 Middagsmässa tisdagar 8.00 Morgonmässa tisdagar 12.00 Middagsbön onsdagar 8.00 Morgonmässa onsdagar 9.00 Pilgrimsbön onsdagar 12.00 Middagsbön onsdagar 18.30 Kvällsmässa torsdagar 8.00 Laudes torsdagar 9.00 Pilgrimsbön torsdagar 12.00 Middagsmässa torsdagar 18.30 Taizemässa fredagar 8.00 Morgonmässa fredagar 9.00 Pilgrimsbön fredagar 12.00 Middagsbön lördagar 10.00 Lördagsmusik

ÖPPET I NATTEN nattkyrkan är en mötesplats i Lunds domkyrka för stillhet, enskilda samtal, fika, andakt och gemenskap. Vi firar en enkel mässa 22.30. Vårens teman: 17 februari Se mitt ljus! 16 mars Hör min röst! 13 april Smaka mitt liv! och 11 maj Känn min kärlek!

Solidaritet runt bordet gemenskap runt bordet är en annorlunda gudstjänst med soppa, samtal och mässa, som firas i samverkan med diakonicentralen. Vi möts runt ett bord i ena sidoskeppet i Domkyrkan. Tider våren 2012 är den 24 februari Tema Solidaritet, den 30 mars Tema Lidande och den 27 april Tema Mognad. Tid 18.30-20.30

UNGA GÖR ANDAKT FÖR UNGA varje fredag eftermiddag klockan 15.30 samlas ungdomar i Lunds domkyrkas krypta för att stanna upp inför helgen. PAUS – stillhet inför helgen, är en möjlighet för dig som vill samla ihop dina tankar efter skolveckan, koppla av och fira en kort andakt. Under skolterminerna träffas vi i ett av de små sidokapellen i kryptan, det som ligger rakt fram när du kommer nedför trappan. Här får du, tillsammans med andra, lyssna till en kort bibeltext, några tankar, läsa en växelläsning och be för sådant som är viktigt just här och nu.


FINN 25

DOMKYRKOFORUM

DOMKYRKOFORUM ALLTID VÄLKOMMEN

VI ÄLSKAR MÅNDAGAR gemenskap runt kaffebordet och intressanta program erbjuder Måndagsmötet i Domkyrkoforum. Träffarna sker en måndag i månaden, klockan 14-16. Den 6 februari visar Bert Jönsson bilder från Madeira – den blomstrande ön. Den 5 mars handlar det om att vara ung präst idag: Möt Anja Melin. Den 2 april går vi i Pauli fotspår. Kerstin Nilsson, diakon i Domkyrkoförsamlingen, berättar om en resa i Turkiet. Utflykt i vårgrönskan blir det den 14 maj. Information och anmälan Kerstin Nilsson, 046 35 87 61.

SKAPA I FINN

D

omkyrkoforums aktivitetsrum heter också Finn, precis som denna tidning och en viss jätte i Domkyrkans krypta. I aktivitetsrummet kan grupper i alla åldrar mötas, skapa och leka.

NYFIKEN PÅ KRISTEN TRO? kyrkan, tron och livet är teman som tas upp i samtalsgruppen Andrum. Gruppen vänder sig till dig som är sökande eller nyfiken på kristen tro. Kanske söker du fördjupning, kanske är du inte döpt eller konfirmerad och vill bli det som vuxen. Dop och konfirmation erbjuds under Domkyrkans påsknattsmässa. Andrum träffas varje måndag i Domkyrkoforum klockan 19-21 med start den 27 februari och sedan sex måndagar framåt. Anmäl dig till Veronica Helm Andréasson, som är samtalsledare och präst i domkyrkoförsamlingen, 046 35 87 44. Många känner att de vill fortsätta efter Andrum. Domkyrkoförsamlingen arrangerar en fortsättningsgrupp, men den är för närvarande full. Är du intresserad, hör av dig till Veronica Helm Andréasson. Nya fortsättningsgrupper startar kontinuerligt.

ny mötesplats i lund D

omkyrkoforum är öppet varje vardag klockan 10-17. På torget kan du ta en kopp kaffe, läsa en bok, få information via våra dataskärmar eller se filmen om Domkyrkan. Magnus Lilja tar emot i receptionen. Sladana Jankovic, 046 35 87 63, är ansvarig för Laurentiisalen. Vill du boka lokaler i Domkyrkoforum, ring växeln Sladana Jankovic. 046 35 87 00. Hörsalen används till föreläsningar och seminarier och rymmer 100 personer. Laurentiisalen rymmer 80 personer och kan bokas till fester och mottagningar.


26 FINN

UR KALENDARIET

UR KALENDARIET Vid Finns pressläggning har ännu inte allt hunnit komma in i vårt kalendarium. Komplett information hittar du på www.lundsdomkyrka.se. Veckans alla gudstjänster ser du på sidan 24.

JANUARI

Lördag 14/1 kl 10.00 Domkyrkan. Lördagskonsert Helsingborgs vokalensemble, dirigent Marianne Ivarsson. Söndag 15/1 kl 11.00 2 söndagen efter Trettondedagen Domkyrkan. Högmässa med prästvigning. Biskop Antje Jackelén, Kammarkören, dirigent Daniel Åberg. kl 17.00 Domkyrkan. Holy Communion Service. Lördag 21/1 kl 10.00 Domkyrkan, Lördagskonsert, Tomas Willstedt. Söndag 22/1 kl 11.00 3 söndagen efter Trettondedagen Domkyrkan. Högmässa, professor Samuel Byrskog, domprost Håkan E Wilhelmsson, Korinterna, dirigent Kerstin Larsson. kl 17.00 Domkyrkan. Holy Communion Service, Jan Kjellström. Lördag 28/1 kl 10.00 Domkyrkan. Lördagskonsert, Janåke Larson. kl 17.00 Konsert, Voces sine nomine, dirigent Peter Phillips. Söndag 29/1 kl 11.00 4 söndagen efter Trettondedagen Domkyrkan. Högmässa, Veronica Helm Andréasson, Josefin G Andersson, Koralkören.

Söndag 29/1 kl 17.00 Domkyrkan. Holy Communion Service, Jan Kjellström. kl 19.00 Domkyrkan. Söndagskväll i kryptan.

FEBRUARI

Torsdag 2/2 kl 10.00 Domkyrkoforum. Helgon i bild och legend, Lars-Olof Albertson. Lördag 4/2 kl 10.00 Domkyrkan. Lördagskonsert, Carl Adam Landström. kl 10.45. Domkyrkan. Öppen visning, svenska. kl 15.00 Domkyrkan. Pilgrimsgudstjänst, Fredrik Beverhjelm. Söndag 5/2 kl 11.00 Kyndelsmässodagen Domkyrkan. Högmässa, Jan Kjellström, Agneta Stenermark Nyberg, Helga Trefaldighets gosskör, dirigent Joakim Kruce. kl 12.50. Domkyrkan. Öppen visning, engelska. kl 17.00 Domkyrkan. Holy Communion Service, Jan Kjellström. kl 19.00 Domkyrkan. Söndagskväll i kryptan. Måndag 6/2 kl 1400 Domkyrkoforum. Måndagsmöte: Madeira – den blomstrande ön. Bert Jönsson visar bilder. kl 18.30 Domkyrkan. Angelus – Budbärare. Änglaskåpet öppnas, Sjuarmade ljusstakens kapell. Utställningen pågår till den 12/2.

Onsdag 8/2 kl 18.30 Domkyrkan. Att leka och sjunga med änglar och helgon och ana Guds paradis. Kvällsmässa med änglatema. Janåke Larson, Lena Sjöstrand. Torsdag 9/2 kl 10.00 Domkyrkoforum. Lunds domkyrkas vänner. Öppen föreläsning om domare, kungar och profeter. Veronica Helm Andréasson. Lördag 11/2 kl 10.00 Domkyrkan. Lördagskonsert, Per Rydén. kl 10.45, Domkyrkoforum. Lunds domkyrkas vänner, öppen föreläsning: Den bibliska berättelsen, professor Bo Johnson. Söndag 12/2 kl 11.00 Sexagesima Domkyrkan. Högmässa, Anna Alebo, Lena Sjöstrand, Koralkören. kl 15.30 Domkyrkan, temamässa, Fredrik Beverhjelm. kl 17.00 Domkyrkan. Holy Communion Service. kl 18.00 Domkyrkan, Vesper. kl 19.00 Domkyrkan. Änglar finns dom? Sjuarmade ljusstakens kapell, biskop emeritus Martin Lind, Lena Sjöstrand, Eva Månsson Carleheden. Torsdag 16/2 kl 10.00 Domkyrkoforum. Helgon i bild och legend, Lars-Olof Albertson.


FINN 27

UR KALENDARIET

Fredag 17/2 kl 21.00 Domkyrkan. Nattkyrka, tema Se mitt ljus! Lördag 18/2 kl 10.00 Domkyrkan, Lördagskonsert, Tomas Willstedt. Söndag 19/2 kl 11.00 Fastlagssöndagen Domkyrkan. Högmässa, Håkan E Wilhelmsson, Veronica Helm Andréasson. Kammarkören, dirigent Daniel Åberg. kl 17.00 Domkyrkan. Holy Communion Service, Jan Kjellström. kl 19.00 Domkyrkan. Söndagskväll i kryptan. Onsdag 22/2 kl 18.30 Domkyrkan. Askonsdagsmässa, Lena Sjöstrand. Torsdag 23/2 kl 10.00 Domkyrkoforum. Lunds domkyrkas vänner. Öppen föreläsning om domare, kungar och profeter. Veronica Helm Andréasson. Fredag 24/2 kl 18.30 Domkyrkan. Gemenskap runt bordet. Tema Solidaritet. Veronica Helm Andréasson, Kerstin Nilsson. Lördag 25/2 kl 10.00 Domkyrkan, Lördagskonsert, Janåke Larson.

Söndag 26/2 kl 11.00 1 söndagen i fastan Domkyrkan. Högmässa, Lena Sjöstrand, Veronica Helm Andréasson, Koralkören. kl 17.00 Domkyrkan. Holy Communion Service, Jan Kjellström. kl 19.00 Domkyrkan. Söndagskväll i kryptan.

MARS

Torsdag 1/3 kl 10.00 Domkyrkoforum. Lunds domkyrkas vänner, Helgon i bild och legend, Lars-Olof Albertson. Lördag 3/3 kl 10.00 Domkyrkan. Lördagskonsert, Kammarkören Felicitas, dirigent Per Jarring. kl 10.45. Domkyrkan. Öppen visning, svenska. Söndag 4/3 kl 11.00 2 söndagen i fastan Domkyrkan. Högmässa, Josefin G Andersson, Lena Sjöstrand, Renässansensemblen. kl 12.50. Domkyrkan. Öppen visning, engelska. kl 17.00 Domkyrkan. Holy Communion Service, Jan Kjellström. kl 19.00 Domkyrkan. Söndagskväll i kryptan.

Måndag 5/3 kl 14.00 Måndagsmötet. Domkyrkoforum. Att vara ung präst idag, möt Anja Melin. Tisdag 6/3 kl 19.00 Domkyrkan. Trons uttryck – Skapa i ord, musik och bild, Lena Sjöstrand. Torsdag 8/3 kl 10.00 Domkyrkoforum. Lunds domkyrkas vänner. Öppen föreläsning om domare, kungar och profeter. Veronica Helm Andréasson. Lördag 10/3 kl 10.00 Domkyrkan, Lördagskonsert, Ursula Grahm. kl 17.00 Domkyrkan. Konsert med Mikaelskören. Söndag 11/3 kl 11.00 3 söndagen i fastan Domkyrkan. Högmässa, kontraktsprost Mats Egfors, Håkan E Wilhelmsson, Kammarkören. kl 15.30 Domkyrkan. Temamässa, Fredrik Beverhjelm. kl 17.00 Domkyrkan. Holy Communion Service. kl 19.00 Domkyrkan. Söndagskväll i kryptan. Tisdag 13-15/3 Domkyrkan/Domkyrkoforum. Skönhet i sakrala rum, Konferens om kyrkorum.


28 FINN

UR KALENDARIET

Torsdag 15/3 kl 10.00 Domkyrkoforum. Helgon i bild och legend, Lars-Olof Albertson. Fredag 16/3 kl 21.00 Domkyrkan. Nattkyrka, tema Hör min röst! Lördag 17/3 kl 10.00 Domkyrkan. Lördagskonsert, Tomas Willstedt. Söndag 18/3 kl 11.00 Midfastosöndagen Domkyrkan. Högmässa, Veronica Helm Andréasson, Josefin G Andersson, Korinterna, dirigent Kerstin Larsson. kl 17.00 Domkyrkan. Holy Communion Service, Jan Kjellström. kl 19.00 Domkyrkan. Söndagskväll i kryptan. Onsdag 21/3 kl 19.30 Skymningsstund i Domkyrkan, Lena Sjöstrand, Veronica Helm Andréasson. Torsdag 22/3 kl 10.00 Domkyrkoforum. Lunds domkyrkas vänner. Öppen föreläsning om domare, kungar och profeter. Veronica Helm Andréasson. Lördag 24/3 kl 10.00 Domkyrkan. Lördagskonsert, Cecilia- och Jubilatekörerna, dirigent Larsåke Sjöstedt. kl 10.45 Domkyrkoforum. Årsmöte med lunch för Lunds domkyrkas vänner . Före lunchen berättar Fredrik Beverhjelm, präst i Domkyrkoförsamlingen och Rickard Bonnevier, informatör om den nya ”gummibibeln”. kl 17.00 Domkyrkan. Johannespassionen. Katedralkören, dirigent Stefan Ekblad.

Söndag 25/3 kl 11.00 Jungfru Marie bebådelsedag Domkyrkan. Högmässa, Lena Sjöstrand, Jan Kjellström, Koralkören. kl 17.00 Domkyrkan. Holy Communion Service, Jan Kjellström. kl 19.00 Domkyrkan. Söndagskväll i kryptan.

Långfredag 6/4 kl 11.00 Domkyrkan. Långfredagsgudstjänst. Håkan E Wilhelmsson, Renässansensemblen. kl 15.00 Domkyrkan. Korsadankt. Håkan E Wilhelmsson. kl 17.00 Domkyrkan. Gravläggningsgudstjänst, Veronica Helm Andréasson.

Torsdag 29/3 kl 8.00-18.00 Tyst dag i Domkyrkan, Lena Sjöstrand.

Påskafton 7/4 kl 23.30 Domkyrkan. Påsknattsmässa, biskop Antje Jackelén.

Fredag 30/3 kl 18.30 Domkyrkan. Gemenskap runt bordet. Tema Lidande. Veronica Helm Andréasson, Kerstin Nilsson.

Påskdagen 8/4 kl 11.00 Domkyrkan. Högmässa, Lena Sjöstrand, Håkan E Wilhelmsson, Koralkören. kl 17.00 Domkyrkan. Holy Communion Service

Lördag 31/3 kl 10.00 Domkyrkan. Lördagskonsert, Janåke Larson.

APRIL

Söndag 1/4 kl 11.00 Palmsöndagen Domkyrkan. Högmässa, Håkan E Wilhelmsson, Veronica Helm Andréasson, Voces sine nomine, dirigent Håkan Olsson. kl 15.30 Domkyrkan. Temamässa, Fredrik Beverhjelm. kl 17.00 Domkyrkan. Holy Communion Service, Jan Kjellström. kl 19.00 Domkyrkan. Söndagskväll i kryptan. Måndag 2/4 kl 14.00 Domkyrkoforum. Måndagsmöte: I Pauli fotspår. Kerstin Nilsson berättar och visar bilder från en resa i Turkiet. Skärtorsdag 5/4 kl 18.30 Domkyrkan. Skärtorsdagsmässa. Veronica Helm Andréasson, Håkan E Wilhelmsson.

Annandag påsk 9/4 kl 11.00 Domkyrkan. Högmässa, Agneta Stenermark Nyberg, Fredrik Beverhjelm. Fredag 13/4 kl 21.00 Domkyrkan. Nattkyrka, tema Smaka mitt liv! Lördag 14/4 kl 10.00 Domkyrkan. Lördagskonsert, Renässansensemblen. kl 10.45. Domkyrkan. Öppen visning, svenska.​ kl 10.45.Domkyrkoforum. Lunds domkyrkas vänner, Berättelsen om de tidiga kristna, professor Samuel Byrskog. Söndag 15/4 kl 11.00 2 söndagen i påsktiden Domkyrkan. Högmässa, Lena Sjöstrand, Anna Alebo, Kammarkören, dirigent Daniel Åberg. kl 12.50. Domkyrkan. Öppen visning, engelska. kl 17.00 Domkyrkan. Holy Communion Service, Jan Kjellström. kl 19.00 Domkyrkan. Söndagskväll i kryptan.


FINN 29

UR KALENDARIET

Onsdag 18/4 kl 19.30 Domkyrkoforum. Modern arkitektur i gamla stadskärnor. Fredag 20/4-22/4 Befriande Teologiskt Forum i Lund och Malmö i samverkan med bland andra Lunds domkyrkoförsamling, studentprojektet {Det trodde du inte} och Västra Skrävlinge församling. Tema Befriad till fred. kl 22.15. Domkyrkan. Aftonbön i kryptan. Lördag 21/4 kl 10.00 Domkyrkan. Lördagskonsert, Alexander Lundberg. Söndag 22/4 kl 11.00 3 söndagen i påsktiden Domkyrkan. Högmässa, Jean Zaru, palestinsk författare och aktivist för fred och icke-våld Lena Sjöstrand, Koralkören. kl 14.30 Domkyrkan. Konsert. kl 17.00 Domkyrkan. Holy Communion Service, Jan Kjellström. kl 19.00 Domkyrkan. Söndagskväll i kryptan. Fredag 27/4 kl 18.30 Domkyrkan. Gemenskap runt bordet. Tema Mognad. Veronica Helm Andréasson, Kerstin Nilsson. Lördag 28/4 kl 10.00 Domkyrkan. Lördagskonsert, Janåke Larson kl 16.30 Pilgrimsvandring mellan Dalby och Lund. Söndag 29/4 kl 11.00 4 söndagen i påsktiden Domkyrkan. Högmässa, Fredrik Beverhjelm, Agneta Stenermark Nyberg. Korinterna, dirigent Kerstin Larsson. kl 17.00 Domkyrkan. Holy Communion Service, Jan Kjellström. kl 19.00 Domkyrkan. Söndagskväll i kryptan.

MAJ

Lördag 5/5 kl 10.00 Domkyrkan. Lördagskonsert, Karlstads motettsällskap, dirigent Hans Nordenborg. kl 10.45. Domkyrkan. Öppen visning, svenska. Söndag 6/5 kl 11.00 5 söndagen i påsktiden Domkyrkan. Högmässa med konfirmation, Fredrik Beverhjelm, Karlstads motettsällskap, dirigent Hans Nordenberg. kl 17.00 Domkyrkan. Holy Communion Service. kl 19.00 Domkyrkan. Söndagskväll i krypta. Fredag 11/5 kl 21.00 Domkyrkan. Nattkyrka, tema Känn min kärlek! Lördag 12/4 kl 10.00 Domkyrkan. Lördagskonsert, Örjan Horn Johansen. Söndag 13/5 kl 11.00 Bönsöndagen Domkyrkan. Högmässa, biskop Antje Jackelén, Renässansensemblen. Sändning av katekumener. kl 17.00 Domkyrkan. Holy Communion Service, Jan Kjellström. kl 19.00 Domkyrkan. Söndagskväll i kryptan, gäst Maria Küchen. Måndag 14/5 kl 14.00 Måndagsmöte, utflykt. Måndag 14-31/5 Utställning i Domkyrkans krypta: Maria Küchens diktsamling ROSARIET. Kristi himmelsfärdsdag 17/5 kl 11.00 Domkyrkan. Högmässa, Lena Sjöstrand, Håkan E Wilhelmsson, Stefan Ekblad

Lördag 19/5 kl 10.00 Domkyrkan. Lördagskonsert, Margareta Ågren. Söndag 20/5 kl 11.00 Söndagen före pingst Domkyrkan. Högmässa, Veronica Helm Andréasson, Eva Månsson Carleheden. Koralkören. kl 17.00 Domkyrkan. Holy Communion Service, Jan Kjellström. Pingstafton 26/5 kl 10.00 Domkyrkan. Lördagskonsert, Janåke Larson. Pingstdagen 27/5 kl 11.00 Domkyrkan. Högmässa biskop emeritus, Martin Lind, Lena Sjöstrand, Renässansensemblen. kl 15.30 Domkyrkan. Temamässa, Fredrik Beverhjelm. kl 17.00 Domkyrkan. Holy Communion Service, Jan Kjellström. Annandag pingst 28/5 kl 18.30 Domkyrkoplatsen. Mässa Annandag pingst, kontraktsprost Kristian Lillö, Håkan E Wilhelmsson, Lena Sjöstrand.

JUNI

Lördag 2/6 kl 10.00 Domkyrkan. Lördagskonsert, LUREN, Lunds renässansensemble. kl 10.45. Domkyrkan. Öppen visning, svenska. Söndag 3/6 kl 11.00 Heliga trefaldighets dag Domkyrkan. Högmässa, Anna Alebo, Håkan E Wilhelmsson, Koralkören. kl 12.50. Domkyrkan. Öppen visning, engelska. kl 17.00 Domkyrkan. Holy Communion Service.


30 FINN

LIVET I DOMKYRKAN

Våren är en variationsrik period i kyrkoåret. Under trettondedagstiden lyfts Jesu härlighet fram. Vi möter stjärntydarna som kommer för att hylla det nyfödda barnet, händelsen som vi dagligen påminns om i Domkyrkan när uret spelar. Vi läser också berättelser om Jesu dop och om kvinnan vid Sykars brunn.

MED FINN GENOM KYRKOÅRET

P

å Kyndelsmässodagen bärs Jesus fram i templet. Kyndel betyder ljus och förr välsignades årets alla ljus denna dag. I vårt svenska kyrkoår finns två söndagar som är ovanliga i andra traditioner, Septuagesima och Sexagesima. Namnen säger att det är 70 respektive 60 dagar kvar till påsk. I år firar vi endast Sexagesima som också kallas Reformationsdagen. Fastlagssöndagen var förr porten till fastan. Nu firar vi mer och mer Fastlagssöndagen och måndagen och tisdagen som följer på den som dagar av fest före fastan. Fastan inleds på Askonsdagen, då man i kvällsmässan kan få korset tecknat med aska på pannan, en introduktion till den fyrtio dagar långa förberedelsetiden inför påsken. Den 25 mars är det Marie bebådelsedag. Nio månader före jul firar

vi hur Maria får besök av ängeln Gabriel som berättar att hon väntar barn. Stilla veckan inleds med Palmsöndagen. Det är en intensiv vecka. Vi följer Jesu väg till Golgota, för att i påsknattens mässa sedan ”Kyrkans födelsetillsammans med kvinnorna dag brukar Pingstgå till graven. I Domkyrkan vandrar vi till kryptan där påsk- dagen kallas. Den ljuset tänds, påskropet ”Kristus liturgiska färgen är är uppstånden” ropas ut och evangeliet läses. Påsken kallas röd och vi celebrerar de femtio glädjerika dagarna Anden, livsgnistan, och vi firar livets och kärlekens vinden och elden.” seger över död och hat. Vårens sista fest är Pingsten. Kyrkans födelsedag brukar Pingstdagen kallas. Den liturgiska färgen är röd och vi celebrerar Anden, livsgnistan, vinden och elden. Välkommen att ta del av kyrkoårets dramatik! Lena Sjöstrand


FINN 31

Everlasting Everlasting Everything love is all A you have.

UNG KRÖNIKÖR

Vid andakterna i Domkyrkoförsamlingens konfirmandarbete spontanpredikar en eller flera unga ledare över en låt med koppling till dagens tema. I varje nummer av Finn publicerar vi en av dessa predikningar, alla skrivna av 15-18-åriga ungdomar från Lund.

Wilco

llting har ett slut. Allting är förgängligt. Genom hela ens liv tillkommer saker och försvinner saker. När jag läser en bok kommer den förr eller senare att ta slut. Varje stund jag upplever glider så småningom vidare. Varje människa jag träffar kommer jag någon gång behöva ta avsked av. Visst kan det kännas deprimerande och ledsamt? Varför har livet skapats på detta vis? Jag tror att man har så otroligt mycket att lära sig under sitt liv. Varje människa jag möter, varje bok jag läser, varje stund jag upplever finns där för att lära mig något. Allt händer av en anledning. Ibland kan det vara svårt att ta till sig visdomen i allt, vissa saker kan kännas onödigt motiga. visdomen att ta till sig av den här låten är att i slutändan lever stunden, boken och människan kvar, i ens tankar. Även om du inte har mer att läsa av boken försvinner den inte. Tankarna och minnena runt boken finns ändå kvar, det kommer de alltid göra. Allting i naturen är så otroligt väl uttänkt att jag har svårt att tro att människan har skapats för att leva och förbruka energi på ett jordklot för att sedan bara försvinna.

Gud har en större tanke med våra liv. Det vi lär under våra liv tar vi sedan med oss i själen. Alla minnen och tankar runt saker finns på något vis kvar och det är de som är det viktiga. Livets alla visdomar.

ibland hakar vi människor upp oss alltför mycket på små saker: vilket betyg vi får på provet, skönhetsideal eller vad andra ska tro och tycka om oss. Vi begår misstag, om och om igen. Det kan vara svårt att se syftet med saker ibland och det kan leda till att vi misströstar. Det viktiga är att inse att Guds kärlek till oss människor är så stor att vi alla tillåts begå de misstagen, ”Everything alive must om och om igen. De finns die, every building built till för att lära oss något. Guds kärlek är en kärlek to the sky will fall.” som inget svek eller tvivel någonsin kan förstöra eller ta bort. En kärlek helt utan gränser. Tänk hur vår värld skulle se ut om vi alla älskade på det sättet. Det låten vill säga i slutändan är att man ska försöka fokusera mindre på det materiella och jordliga då det är förgängligt och egentligen endast till låns för oss. I slutet är den eviga och villkorslösa kärleken det enda som består. ”Everlasting love is all you have.”/Elisabeth


32 FINN

FINN VIDARE

FINN VIDARE TIPS | TANKAR | DIKT | RESA | MUSIK

ALLT FÖR ATT UTROTA HUNGERN

DOMKYRKAN HAR EN SYSTER I NORWICH

F

Lunds domkyrkoförsamling är en del av den världsvida kyrkan. Detta gestaltar sig tydligt i den fasteinsamling som anordnas varje vår. Fastekampanjen stödjer Svenska kyrkans internationella arbete. Under insamlingen 2012 kan vi vara med och bidra till projekt som syftar till att stödja: • människor som drabbas av katastrofer att komma igång att odla igen • småbönder att utveckla sitt jordbruk så att de kan få större s kördar • fler möjligheter för fattiga att få låna pengar • mänskliga rättigheter och fred. Fastekampanjen startar Fastlagssöndagen den 19 februari och avslutas Palmsöndagen den 1 april. Håll utkik på kollekterna vid lördagskonserterna, bösskramlande konfirmander på stan, brödförsäljning och förstärkta kyrkkaffen, tillfällen där vi har möjlighet att ge vårt bidrag till en bättre värld. Den 10 mars klockan 17 ger Mikaelskören en konsert med titeln Sånger från när och fjärran. Konserten ges till förmån för Svenska kyrkans internationella arbete. BjUd NågoN dU iNte käNNer på LUNCH!

SMSa LUNCH till 72 950 så ger du 50 kronor i kampen mot hungern i världen.

rån 1000-talet och fram till 1400-talet uppfördes ett stort antal katedraler i Europa. Lunds domkyrka har många systrar och bröder. I varje nummer av Finn tipsar vi om en vacker katedral och berättar hur du enklast reser dit. Katedralen i Norwich är en av Englands största och vackraste. Högt uppe i valven finns över tusen färglagda senmedeltida stenbilder föreställande bland annat olika bibelberättelser. Här finns också en vacker korsgång. Katedralen i Norwich är invigd samma år som Lunds domkyrka, år 1145. Res till Norwich: Flyg till Stansted Airport, tåg i cirka två timmar. Webb: www. cathedral.org.uk

MÄNNISKOR BERÄTTAR på lundsdomkyrka.se möter du Meharye, Ingegerd och flera andra som berättar om sina tankar kring liv och tro.


FINN 33

Foto: Bengt Almgren.

FINN VIDARE

DEN ÄLDSTA BILDEN AV DOMKYRKAN? ”I´m looking for at miracle man that tells me no lies. I´m looking for a miracle man who´s not in diguise.” Ozzy Osbourne ”Miracle man” gudomlighet lösningar äkthet svar ro =?

SJUNG I DOMKYRKANS KÖRER Domkyrkans körer erbjuder alla något, både dem som har sjungit länge och de som aldrig har sjungit. Välkommen! Domkyrkans renässansensemble sjunger regelbundet i Domkyrkans gudstjänster. Tomas Willstedt, 046 35 88 84. Katedralkören ägnar sig främst åt större körverk á capella och med orkester, men sjunger även i Domkyrkans gudstjänster. Notläsningsförmåga krävs. Provsjungning. Stefan Ekblad, 046 35 88 83. Mikaelskören är kören för dig som inte tror att du kan. Stefan Ekblad, 046 35 88 83. Koralkören är en mindre ensemble som främst sjunger i högmässor och musikgudstjänster. Notläsningsförmåga krävs. Provsjungning. Stefan Ekblad ,046 35 88 83. Korinterna är en flickkör för dig som fyllt 12 år. Kerstin Larsson, kerstin.larsson@minmail.net. Domkyrkans gosskör är samlingsnamnet för fem olika körer: Juniorerna 7-9 år, Seniorerna 10-14 år, Domherrarna, 15-16 år samt Cantores Cathedrales, 17-cirka 20 år. Eva Svanholm Bohlin, 046 211 04 29.

den ristade bilden av en byggnad finns på botten från ett litet laggkärl som tillverkats runt år 1200. Fyndet gjordes på 1920-talet i samband med uppförandet av domkapitelhuset vid Krafts torg, mitt emot Domkyrkan. Är det en bild av Domkyrkan vi ser? De tornliknande byggnadsdelarna kan tolkas så att de två i mitten föreställer västtornen som var lägre än dagens. De två yttre, lite bredare, skulle kunna vara transeptens gavlar som är vända mot oss. På medeltida avbildningar förvrängde man ofta perspektivet på detta vis. Avsikten var att från en och samma vinkel visa så mycket som möjligt av en byggnads karaktär. Ristningen ”återupptäcktes” för ett par år sedan vid en magasinsinventering och visas nu i Domkyrkomuseet. Sofia Cinthio är antikvarie vid Lunds universitets Historiska museum och återkommande skribent i Finn. I Domkyrkomuseet, med entré via Historiska museet, finns flera föremål från Domkyrkans historia bevarade. I skrudkammaren visas textilier från 1200-talet och framåt. Välkommen!


34 FINN

BORTOM ORDEN

Fredrik Beverhjelm vet inte varför, men han har alltid haft en förkärlek för alla dem som inte fogar in sig i ledet, de som trotsar både normer och bryter ny mark.

original, småländska skogar och Jesus

A

lla dessa människor, ofta uppfattade som en smula obekväma, tycks ha något av ett profetiskt drag över sig. Jag tänker då inte på alla dessa siare om domedagens annalkande. Snarare människor som i vardagen står upp både för sin åsikt och mot orättvisor, men även genom sitt sätt att vara människa på ifrågasätter hur livet är och bör se ut. De utmanar oss genom att inte vara som alla andra (vad det nu betyder egentligen?). i min barndoms somrar i de småländska skogarna stötte jag på många original (fundera på vad ordet säger). Jag vet inte om det stämmer, men det känns som om utrymmet för att vara annorlunda har krympt (samtidigt som acceptansen sägs öka). Mycket känns så likformigt. Var finns alla dessa människor,

eller har jag bara blivit dålig på att se dem? Om ni sett dokumentären ”Hästmannen”, så var mina somrar. Det var ett ständigt flöde av udda möten med människor, en hade aldrig lämnat byn Hullaryd, en annan hade varken el eller varmvatten indraget i huset, en tredje levde ute i skogen och hade aldrig varit sjuk i hela sitt liv. Alla fick de utrymme i den lilla byn. De gav byn dess puls och stabilitet. Deras livsberättelser var behövda för den gemensamma berättelsen. Livsberättelse och utrymme, två oerhört viktiga ord för allt mänskligt liv. Handen på uppriktigheten, var finns livsutrymmet för det annorlunda, för delande av varandras berättelser? Jag har fascinerats av vad det är som driver alla dessa människor, att de inte ger upp. Vad det är som gör att de envist håller fast vid att gå åt ett håll fast världen tycks peka åt det andra. Jag gissar att svaret enbart vilar i ordet vara, att inte vara något annat än den man är. Ingenting annat är ju egentligen möjligt, fast man får jobba hårt på det. Det är ju inte lika lätt som det

låter, att bara släppa taget och känna, göra, tro, överlämna, vara… original, normbrytare, världshistorien är fylld av dem. De flesta förblir nog okända kämpar i vardagen, men en del lämnar så stora spår att det uppkommer rörelser och religioner i dess namn. Man kan undra, hur annorlunda hade det blivit om inte Nelson Mandela, Martin Luther, Den heliga Birgitta, hade ställt sig upp och reagerat? För att inte tala om Jesus, för mig, den största normbrytaren av dem alla. Skatten är oändlig när vi närmar oss honom, att bota på sabbaten, driva ut demoner, gå på vattnet, utrensningen av templet, påskens hela drama. Allt är redskap för att vittna om att för Gud är ingenting omöjligt. Ja, hela Jesus existens är både unik och originell. det är på samma gång lätt och svårt 2000 år senare att tro och tänka kring allt detta. Men tänk för människorna på Jesus tid. Hur kände de inför mötet Jesus, vad han gjorde, sade och var? Kanske var han ännu mer radikal än vad vi


FINN 35

MARIAS BLOMMOR

någonsin kan tänka oss idag, trots allt, vi har liksom ”vant oss vid” hans titlar och identitet. Eller har vi det egentligen? Original och normbrytare, alla behövs de. Jag lyfter av själshatten för alla som varje dag utmanar mig och mina tankar, som gör det inte för att vara taskiga eller racka ner, utan av uppriktig omsorg söker förstå vår gemensamma värld. Tack Gode Gud för att annorlunda är vanligt och vanligt är annorlunda, om ni förstår vad jag menar. Inte? Det gör inget, kom ihåg, jag kanske bara är en av dom där a… Fredrik Beverhjelm

VOLONTÄR I VÄRLDEN Genom utbyten av olika slag kan du få nya perspektiv på världen, livet, tron och kyrkan. Ung i den världsvida kyrkan är Svenska kyrkans utbytesprogram där du under tre månader får dela vardag i en kyrka i Tanzania, Brasilien, Costa Rica eller Filippinerna. Svenska kyrkan i utlandet finns i 25 länder runt om i världen. Du kan arbeta som volontär på någon av dessa platser, www.svenskakyrkan. se, välj Internationellt.

SNÖDROPPEN Trädgårdslandet kan fläckvis vara snötäckt och vinterkylan fortfarande kännbar när de första vårtecknen visar sig. Man tittar storögt på de spröda snödropparna och tror inte det är sant. de vita blomdropparna hänger ytterst i de ranka stjälkarna som bildar tuvor. Om solen skulle titta fram kan de tre yttre kalkbladen på dropparna sträcka ut sig som vita vingar och avslöja de tre inre kalkbladen som liknar en liten kjol med grönt mönster vid fållen. När kvällskylan sedan återkommer sluter de yttre kronbladen sig och skyddar de inre. Det sägs att de kan stå emot 15 minus-grader utan att ta skada. Linné kallade snödroppen för mjölkblomma, fast på latin, som då blir Galanthus. Den vanligaste arten är den enkla snödroppen med tillnamnet nivalis = växer vid snö. Hela växten är giftig. Den är känd sedan medeltiden Foto: och har haft många namn bland annat gårdviol. I Danmark Eva-Lisa Lennartsson. kallas den vintergäck, som hos oss är en helt annan blomma. De små kämparna lyser av renhet och har just därför blivit förknippad med Maria. Legenden berättar att när Maria för första gången vandrar till Jerusalems tempel med sin nyfödde Jesus så spirar det snödroppar i hennes fotspår. de här underverken beskådas bekvämast genom att man plockar en bukett, sätter den i en vas, som man i sin tur ställer på en spegel och sedan låter sig förundras! Det har funnits tider då samlare gjort allt för att få så många Galanthusarter som möjligt i sin ägo. Intresset har återkommit i vår tid och ökar lavinartat. Blir man riktigt besatt drabbas man av galantofili. En slottsträdgårdsmästare menar att när man ger bort snödroppar säger man något underförstått till mottagaren: Du lockar fram kärleken i mitt hjärta! Oj då! tänker jag, som skänkt bort både små och stora buketter av Galanthus utan att veta detta! Men tänker sedan: Vad då! Det är ju fint! Så jag ska fortsätta att ge bort av mina snödroppar utan att rodna! Eva-Lisa Lennartsson


Vill du bli en av många ideella medarbetare i Lunds domkyrkoförsamling? Du behövs!

Anna Hansson och Olof Månsson är konfirmandledare.

VAD BRINNER DU FÖR? att vara kyrka och församling är något vi gör gemensamt, alla människor som känner en samhörighet till Domkyrkan och Domkyrkoförsamlingen. Man eller kvinna, ung eller gammal? Det spelar ingen roll. Det ideella engagemanget är ett ömsesidigt givande och tagande. Uppdragen är oavlönade. De görs på egen tid och bygger på lust och engagemang. Uppgifternas omfattning kan variera beroende på hur mycket tid du kan avsätta. För alla volontäruppgifter finns det några grundläggande förväntningar. Det är viktigt för alla domkyrkoförsamlingens aktiva att visa gästfrihet, kunna lyssna och att möta alla besökare med respekt och öppenhet. Du blir både en representant för Lunds domkyrka och församling samt hela Svenska kyrkan. Vi söker dig som är intresserad av kyrkans arbete, tycker om människor och är öppen för en kristen tro. Som ny volontär erbjuds du samtal med en handledare, introduktionskurs och fortbildning. Som volontärmedarbetare i församlingen är du försäkrad och omfattas av samma tystnadsplikt som övriga medarbetare.

Det diakonala arbetet Här behöver vi medmänniska/besökstjänst, gudstjänstvärdar vid äldreboende och medhjälpare till kyrkkaffe och andra mötesplatser. Kerstin Nilsson, 046 35 87 61.

Pilgrimsplats Liberiet Vi söker dig som vill vara pilgrimsvärd och fördjupa dig i pilgrimstanken. Anna Alebo, 046 35 87 64.

Domkyrkan Här kan du vara gudstjänstvärd, ministrant, nattkyrkomedarbetare, medhjälpare/värd vid Gemenskap runt bordet eller ingå i Domkyrkans frivilliggrupp. Maria Leijman, 046 35 88 80.

Internationellt arbete Internationella gruppen är en del av Svenska kyrkans internationella arbete. Gruppen siktar in sig på två insamlingsperioder: Advent-jultrettondedagstiden samt fastetiden veckorna före påsk. Veronica Helm Andréasson, 046 35 87 44.

Det engelskspråkiga arbetet Till högmässan på engelska klockan 17 varje söndag kommer människor från hela världen. Vi behöver hjälp med det praktiska, men framförallt efterfrågas människor med svensk bakgrund som tycker det är kul att träffa människor från andra kulturer, Jan Kjellström, 046 35 87 35.

Konfirmander Har du konfirmerats i Domkyrkan kan du bli konfirmandledare. Fredrik Beverhjelm, 046 35 87 45.

Student {Det trodde du inte} Svenska kyrkan i Lunds studentprojekt, söker studenter som vill ingå i vår referensgrupp. Anna Svensson Melin, 046 35 87 80.

Finn 1 2012  

Finn - the Magazine from the Cathedral of Lund

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you