Page 1

Vattenposten har fått en exklusiv inblick i det projektarbete Singö skola bedrivit under vårterminen 2011. Ovan ser vi hela Singö skola vid ett studiebesök vid sjön Erken. Där visade eleverna sin framåtanda och upptäckarglädje under dagen. Det roddes båtar och togs vattenprover så att det stod härliga till. Det fångades vattenlevande djur och studerades noga. Alla visade stor entusiasm och inte en strumpa var torr vid hemfärden. Vänd blad och se vad som i övrigt har gjorts under terminen.


Båtar Båtar åker på vatten. En båt är byggd för att tränga undan vatten. Båten kan väga

Det finns fiskebåtar och racerbåtar och turistbåtar och vanliga båtar. Man kan använda GPS om man inte 10 000 kg och ändå kan den hittar var man ska åka med båten. flyta. Det finns stora och små båtar.


Gråsäl Gråsälen lever i vattnet men föder sina ungar på land eller på isen. Gråsälen föder sina ungar i februari och mars. Dom får en unge per år. Gråsälsungen har vit päls den första månaden och

kallas för kut. Gråsälen finns ungefär mellan Sverige och Finland. Gråsälen äter fisk. Gråsälen har näsborrar och öron som kan stängas när dom dyker. Gråsälen kan röra sig lika snabbt som en människa på land.


HAJ .

HAMMARHAJEN ÄR SNABB OCH FARLIG. HAVSÄNGELN SER UT SOM OM DEN HAR VINGAR

VITHAJEN ÄR STOR

En hajtand är 6 cm


Kejsarpingvin Kejsarpingvinen är den största pingvinen den lever på sydpolen. När pingvinmamman har lagt sitt ägg ska pappan ruva. När pappan ruvar ger sig mammorna ut på en fiskeperiod och när dom kommer tillbaka är ungarna redan kläckta. Pingvinungarna har inte samma mönster som sina föräldrar när dom är små.


SPÄCKHUGGAREN

Späckhuggaren är en kraftigt byggd storvuxen tand val. Späckhuggaren lever i små flockar som kan uppgå till ett hundratal individer. Späckhuggaren är en skicklig och snabb simmare och kan nå en hastighet av 55 kilometer i timmen .


Sälar många vatten simmande djur utrotas, till exempel sälar. Stackars dom. Jag tycker synd om dom. Tänk om det fanns något som man kunde göra!

Sälarna kan stänga näsborrar och öron


Isbjörn Isbjörnen har en tjock tät päls som är gulvit. Den lever på Grönland och på Nordpolen. Den äter mest säl men den äter också fisk.

Grodan Grodhonan lägger äggen i grunt vatten, äggen ser ut som gelekulor. Grodan lever i vatten halva sitt liv. Först är grodan grodyngel, sedan får den två ben. Sedan får den två ben till, Sedan tappar den svansen.


TEKNIK PÅ VATTEN

Tre pojkar i Singö skola byggde en mini båt. De har byggt många fantasifulla varelser som är passagerare och en kapten. Kaptenen är släkt med kycklingen. Det finns 4 passagerare om bord på skeppet, 5 med kaptenen. En passagerare är ett troll som har en trollstav och resten är rymd varelser. Båten är gjord av papper och plast. Ratten är gjord av metall och sugrör. Här får ni se en rymdvarelse på båten i mörker.


SKRÄDDAREN HUR KAN EN SKRÄDDARE GÅ PÅ VATTEN? SKRÄDDARENS BEN HAR HÅR. DEN GÅR PÅ VATTNETS YTSPÄNNING.

LAX Det här djuret lever i söt och salt vatten. Det är lax. Lax kan bli 15 år gammal. Laxarna lägger rom. Laxarna vandrar tillbaka där dom föddes för att leka och lägga rom.


Strömavbrott När man får strömavbrott så finns det inget vatten, så då kan man ju fråga någon annan. Om man inte har någon i närheten då får man inget vatten. Eftersom vatten är väldigt viktigt så får man hoppas att man inte får strömavbrott. Om man har en handdriven pump så kan det komma vatten för då behöver man ingen el, men har man en eldriven pump så får man inget vatten för den går på el.

När vi fick strömavbrott så fick vi köpa vatten. Vi fick laga mat på vår andra spis som inte går på el. Och så åkte vi till en restaurang och åt. Vi fick duscha och titta på TV hos några vänner.


Fakta om sälar

Sälar är ofta kända för att kunna balansera en boll på nosen. Sälar äter extra mycket mat på hösten medan de sen bördar på vintern. Just gråsälar är klumpiga på land men det är graciösa i vattnet. Eftersom sälar lever i saltvatten behöver det salt i sin mat .När det är kallt så brukar sälarna ha fullt upp med att ha hål i isen. Sälungar har vit päls för kamouflage. En av sälens värsta fiender är isbjörn.

Gråsäl Gråsälens nos är långsträckt och liknar nästan en hunds. Han är Östersjöns största säl. Vikaren är den minsta sälen i Östersjön. Honan föder kuten i en håla under snön eller mellan upptornade isflak. På vintern får vikaren ett enda tjockt späcklager. Man kan säga att sälarna är ett slags rovdjur som lever i havet men egentligen tillhör de en egen djurgrupp som heter säldjur. Sälarna är anpassade till ett liv i

i vattnet. Deras kropp är spolformad och de har fenor som gör det lättare att simma. Gråsälen finns i Östersjön och längst västkusten. Den lever av fisk mest strömming och torsk. Hanen kan bli 3 meter lång och väga 300kg. Honan är något mindre. Gråsälen kan vara under vatten i 20 minuter utan att andas och den kan dyka ner till 100 meters djup. Den ser bra under vattnet och den kan stänga öron och näsborrar när den dyker. Gråsälens unge kallas kut.


Gråsäl

Hanen kan bli upp till 3meter lång och väga drygt 300 kg. Honan är lite mindre och väger som mest 250kg. Gråsälen skiljer sig från de andra sälarna genom sitt långsträckta huvud. Pälsen är grå, hos hanan mörk med ljusare fläckar hos honan tvärt om. Lätet är ett utdraget bölande i stigande och fallande ton. Gråsälen lever i hela Östersjön och längst västkusten. Den är utrotningshotad i Östersjön.


S

Jordskruttskakor 

100000 jordskruttar



5L vatten



Björn Borg svettiga strumpor



4L slime



1L kåda



10L röd chili



Hacka en påse natchos



1L mandelmassa



2 dl flugblod

Hej jag heter Mats.

Jag

Jag har en pool

simmar

HJÄLP !!!!


TILL SALU 30000 vattenmolekyler 550 kr

2 leksaksmolekyler 89 kr 1

blå tröja 80 kr

1 buizel 500 kr 1 stariu 50 kr

en pokemon

en pokemon

1 starmie 100 kr

en pokemon

Singö skola var på studiebesök vid chipsfabriken på Åland. Även här visade de ett stort intresse och kom med många intressanta frågor. Även föräldrar deltog vid studiebesöket.

Tidning är producerad av Eleverna på Singö skola vårterminen 2011

Vattenposten  

elevtidning