Page 1

Gjør bilen ferieklar! Ferien er endelig rett rundt hjørnet, og skal du på bilferie er det lurt å ta en feriesjekk før du ruller avgårde. Ole Anders Liberg er Teknisk Rådgiver hos Kia Bil Norge. Her er hans tips til hva du bør huske på før du legger ut på bilferie.

Pakk riktig! Olje og veskenivåer I instruksjonsboken til våre biler finner du lett en oversikt over alle veskebeholderne (frostveske, spylerveske og bremseveske) og oljepeilepinnen for motorolje. Det er bra om olje og veskenivåene ligger opp mot “max” merkingen. Lave veskenivåer kan være en indikasjon på om bilen trenger nærmere ettersyn av ditt Kia-verksted. Sjekk også i serviceheftet om det er lenge igjen til service. Det er dumt å legge ut på langtur dersom det er behov for vedlikeholdsservice. Dekk Kontroller dekkenes lufttrykk og mønsterdybde. Lufttrykket har stor innvirkning på veigrep, dekkslitasje og drivstofforbruk. Lufttrykket skal kontrolleres ved “kalde” dekk. Dybden i dekkmønsteret bør ikke være mindre enn 3mm. Krav til sommerdekk er minimum 1,6 mm på det mest slitte stedet. På våre modeller finnes det i førerdøråpningen en merkelapp som viser hvor mye luft som skal fylles i dekkene. Den viser anbefalt lufttrykk ved normal og fullastet bil. Ikke glem å kontrollere punkterings-kit/reservehjul og at du har det tilhørende verktøyet som skal til for å skifte dekk.

KIA TIPS OG RÅD

Teknisk Rådgiver Ole Anders Liberg

Les godt igjennom instruksjonsboken. Refleksvest og varseltrekant Vær forberedt på situasjoner som kan oppstå. Legg refleksvester og varseltrekant på ett sted slik at de er raskt tilgjengelig ved behov. Pakking Den største og tyngste bagasjen skal ligge lavest og så langt frem i bagasjerommet som mulig, Dette gir lavt tyngdepunkt og bedre kjøreegenskaper. I tillegg kommer ikke bagasjen i bevegelse ved en bråstopp. Eksempelvis kommer en koffert på 18 kg med et trykk på 540 kg ved bråstopp i 50 km/t. Ved bruk av takboks er det viktig å undersøke lovlig maksimalvekt på taket. Avhengig av hvilken bilmodell du har, varierer det fra 35 til 75 kg. Husk at dette er inkludert takstativ, takboks med innhold. Inne i bilen skal det kun være myke ting, for selv et lite fotoapparat på hattehyllen kan gjøre mye skade ved en bråstopp. Gjenstander som for eksempel dvd-spillere bør være forsvarlig festet.

Oljenivået bør ligge opp mot maxmerket.

Tabell for lufttrykk finner du i bilfører-døråpningen.

www.kia.no

21

Gjør bilen ferieklar!  

Her er tips og råd til deg som skal på bilferie i sommer!